Det första reportaget om finansjätten George Soros, miljardären som skakade finansmarknaderna genom sina gigantiska valutaspekulationer. Hans verksamhet påverkar länder, regeringar och valutor. George Soros, som för brittisk TV har ställt upp för detta närgångna reportage, förkroppsligar mer än någon annan begreppet marknaden. Efter programmet följer en studiodebatt. Debattledare: Claes Elfsberg
"Gud skapade människan - Smith & Wesson gjorde henne jämlik". I hälften av alla amerikanska hushåll finns minst ett skjutvapen. Över 30 000 amerikaner dör av skottskador varje år. Elva barn dödas varje dag av skjutvapen i USA. Rapports USA-korrespondent Folke Rydén och fotograf Dan Jåma samlade under ett år material till denna flerfaldigt prisbelönta dokumentär om amerikanernas komplicerade och känslomässiga förhållande till skjutvapen, om romantiseringen av handeldvapen och om det ohyggligt höga pris som det amerikanska folket tycks acceptera för rätten att bära vapen.
Det politiska livet är inte bara elände. Operabalen på Wiens Staatsoper den 23 februari är en vida större händelse än Nationaldagen. Här samlas landets elit från presidenten till lyckade fastighetsspekulanter. Alla vill vara med, få får vara med. Gallringen är hård. Uppvisning i wienervals hör till uttagningsceremonin. Särskilt utkommenderade soldater har specialutbildats i denna konstart. En genomträngande dokumentär om Österrikes själ producerad av tyska Spiegel TV. Svensk kommentar av Claes Elfsberg
Sudan, tidigare brittisk koloni, självständigt sedan 1956, präglas i dag av inbördeskrig, hänsynslöst militärstyre och islamsk fundamentalism. Sudan har körts i botten, mänskliga rättigheter är obefintliga, landet går mot sin undergång. Ett brittiskt TV-team svarar för kvällens reportage. Programmet följs av ett studiosamtal med Sudankännaren Sigrid Kahle och generalsekreteraren i Amnesty International Anita Klum.
Organisationerna FN består i dag av ett stort antal organisationer. De har förvandlat FN till en jättelik svårkontrollerad byråkrati som tagit överhanden över fältarbetet. I dag står kostnaderna inte i proportion till resultatet. Medlemsländernas betalningsvilja avtar samtidigt tilltar korruption och "livstidsanställningar". Finns det något hopp för FN? Det diskuteras efter nästa program
FN:s roll som fredsbevarande organisation har genomgått ständiga kriser. Först fyrtio års förlamning genom Det kalla kriget och sedan katastrofala insatser i Somalia och Ruanda. Målsättningen från FN:s fredsbevarande styrkor framstår i dag som alltmer oklar. Finns det någon framtid för FN?
Ett program av John Pilger om Englands vapenexport. Formellt är den kontrollerad - i praktiken säljer man till nästan vem som helst - med mördande reklam. John Pilger, känd för sina engagerade och ställningstagande reportage, har denna gång trängt bakom kulisserna till den brittiska krigsindustrin.
Ett BBC-program med tidsvittnen om påven Pius XII:s omdiskuterade passivitet i förhållande till nazismen och Nasityskland. Allt rapporterades: Gettot i Warszawa, deportationer och utrotningslägren - men påven vägrade ingripa.
Tre palestinska bröder försöker bygga ett hus i Gahza, samtidigt som PLO försöker bygga upp ett palestinskt samhälle. Men motsättningarna är stora, både mellan Israel och palestinierna och mellan PLO och den fundamentalistiska Hamas-rörelsen. De danska producenterna Thomas Stenderup och Sonja Vesterholt har följt fredsprocessen under ett år.
Serien har väckt internationell uppmärksamhet. Den har producerats av Phil Agland, en av Englands främsta dokumentärfilmare. Kina - Livet bortom muren Staden, livet och ett mord. Slaktaren Mu i staden Lijiang kan räkna sina anor ända från 1723. Hans vän, läkaren dr Tang tar sig an dotterns skoltrötthet. "Civilisationen" har gjort sitt intrång i Lijiang - Mu:s brorsbarn Asan mördas utanför ett diskotek. Staden försätts i ett chocktillstånd.
Slaktaren Mu i staden Lijiang kan räkna sina anor ända från 1723. Hans vän, läkaren dr Tang tar sig an dotterns skoltrötthet. "Civilisationen" har gjort sitt intrång i Lijiang - Mu:s brorsbarn Asan mördas utanför ett diskotek. Staden försätts i ett chocktillstånd.
Asan har mördats utanför ett diskotek. Tjugofem pojkar är inblandade och tjugofem familjer har drabbats av en katastrof. Staden är paralyserad - skall man avrätta pojkarna eller finns det andra vägar att återanpassa dem till samhället? Familjen Mu får även andra bekymmer, dottern Scamp har kommit i konflikt med den tyranniske skolläraren.
Efter fyra månader har skolläraren Lu äntligen kommit tillbaka. Hans tyranniske vikarie har lämnat klassen i upplösningstillstånd - samtliga elever har misslyckats i sina examina. Mordutredningen i Lijiang under kriminalinspektör Zhang har skickats till åklagaren. Herr Mu, vars unga släkting Asan har mördats, är missnöjd med polisens arbete.
Besöker på landsbygden, vars bönder försörjer en femtedel av jordens befolkning. Snickare Zho återvänder till sin by, även den har drabbats av ett mord. En femtonåring har mördat grannens dotter, domen blev 25 års fängelse. Tioåriga systern Haiying försöker vara ett stöd för modern, men känner sig förföljd av den mördade flickan - nu ett av många spöken.
Staden Lijiang ligger i frontlinjen för den Gyllene Triangeln - heroinet, Kinas gissel från kolonialtiden, gör sin återkomst. Man får också följa några gripande livsöden: en blind massös kärlekshistoria, en livstidsdömd mans sista 36 timmar, "Lilla Svalans" kamp mot sin svåra sjukdom och Dr Tangs önskan att göra en insats för samhället.
Kapitalism med kinesiska förtecken - Kina går mot snabba förändringar. Fru Tang i gatukommittén och hennes kollegor skickar herr Mu till Shanghai för att hitta sponsorer för en grisuppfödningsfabrik hemma i Lihjiang. Herr Mu tar med sig dottern på den 400 mil långa resan där de möter Kinas nya entreprenöranda. Man passar samtidigt på att lösa en gammal familjetragedi: vad hände en kusin som kidnappades för tio år sedan?
Förändringarnas vind utgör ett hot mot Kinas traditionella livsmönster. Livet i Lijiang präglas av omvälvningen. Många ifrågasätter den nya andan. Dr Tangs mottagning hotas av stängning, en brand härjar den gamla stadskärnan, en flicka träder fram och berättar om abortmöjlig- heter och de gamla mår dåligt - men livet i Lijiang går vidare. 14 augusti följs serien av dokumentären Att förflytta berg producerad av aktiva ledare från 1989-års blodiga demonstrationer för ökad demokrati vid den Himmelska Fridens torg.
Den 4 juni 1989 möttes obeväpnade demonstranter av stridsvagnar och trupper vid den Himmelska Fridens torg. Utländska iakttagare talar om tusentals dödade, regimen om 300. Kvällens film bygger på personliga upplevelser av några av de ledande initiativtagarna, nu i exil, och på okänt arkivmaterial. Demokratirörelsen har inte tystnat.
Ett närgånget porträtt av det 39-åriga datorgeniet Bill Gates, USA:s smartaste, rikaste och mest begåvade person. Han är med sina 39 miljarder dollar den rikaste privatpersonen i USA:s historia. Hans företag Microsoft har i sin tur skapat tusentals nya miljonärer. Hans smarta och hänsynslösa affärsmetoder håller på att göra honom till dataindustrins Gudfader. Amerikanska NBC:s stjärnreporter Tom Brocaw har producerat filmen.
En av Kubas mest kända slogans har blivit verklighet. Några hundra hårdrockfans tog orden bokstavligt - de valde döden. Trötta på förtrycket och intoleransen begick de långsamt självmord - genom att injicera sig med HIV-smittat blod. Den föga kända historien berättas av de som överlevt för Dokument utifråns medarbetare Bengt Norborg och Bo Sand.
Vägen till krig. Ledarna för de serbiska rebellerna i Krajina berättar hur de med hjälp av serbiens presidens Milosevic gjorde uppror mot nationalistregeringen i Kroatien. Programmet visar hur Milosevic försökte använda Jugoslaviens armé för att krossa sina kroatiska rivaler innan de hade lyckats upprusta egna arméstyrkor och hur han misslyckades.
Myter och verklighet Serbiens president Milosevic och Sloveniens president Kucan avslöjar sanningen om Sloveniens frigörelse från Jugoslavien. Milosevic stödde den för att Serbien ostört skulle kunna anfalla Kroatien. Han avslöjar också hur nära Lord Carrington i oktober 1991 kom till en fredsuppgörelse och varför han misslyckades.
Helvetet bryter loss. Det var president Milosevic själv som satte igång den etniska rensningen i Bosnien, som överfölls få veckor efter självständighets-förklaringen. Likaså berättas den märkliga historien om hur Bosniens president Izetbegovic blev kidnappad av den jugoslaviska armén och hur och varför han släpptes fri.
Skyddade zoner av vem? FN-diplomater, EU-förhandlare och politiska ledare i väst berättar hur världssamfundet blev förödmjukat av Bosnienserberna. Att FN hade lovat långt mer än vad man kunnat hålla och hur politikerna i väst alltmera drog sig ur vad de tidigare hade lovat. Så hamnade man från kommunistisk enhet till sammanbrott i frihet.
Den sanna, och på gränsen till outhärdliga, skildringen av det ryska övergreppet på Tjetjenien i april i år. En skildring av den ryska arméns sönderfall och det totala människoföraktet. Producerad av den mångprisbelönte engelske dokumentärfilmaren CliveGordon och hans team, belönad med första priset i dokumentärklassen på årets Prix Italia.
Staden Jerusalem är det sista hindret för en varaktig fred mellan Israel och PLO. Wendy Lampert och Nissim Mossek, kända israeliska filmare, visar med utgångspunkt från en central gata, El-Khalidieh, befolkad av både israeler och palestinier, att det krävs mer än ett under för att uppnå en framtida lösning av intressekonflikten kring den Heliga Staden.
Muammar Al Khadaffi, envåldshärskare i Libyen, avviker starkt från övriga potentater i området. Han är mera känd för sina spektakulära terrordåd än för sin i den muslimska världen helt unika syn på kvinnans roll i samhället. Hans livvakter är kvinnor! David Frank, engelsk filmare, skildrar ett hittills okänt kapitel i Libyens nutidshistoria
60 år av en allt snabbare teknisk utveckling har förändrat världen från grunden: en okontrollerad befolkningstillväxt, monsterstäder, stora påfrestningar på miljön och astronauter som lyckats landa på månen. Ett program om både positiva och negativa aspekter på vår framtid.
Nutidshistoria fem år efteråt. Del 2 av 4. Datorer och missiler Saddam Husseins Irak utsätts för den intensivaste flygbombningen i historien. De allierades tekniska överlägsenhet är total. Men diktatorn biter sig ändå fast i Kuwait. Förgäves söker han dra in Israel i konflikten genom att sända scud-missiler mot Tel Aviv.
Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi är den förste mediemogulen som för egen del erövrat den politiska makten. Han kontrollerar 90 procent av den nationella televisionen och stora delar av de andra viktiga massmedierna. Han skapar lagar som passar hans intressen. I kvällens dokumentär får vi följa några av dem som i en ojämn kamp försökt stoppa Berlusconi i hans ohejdade framfart. Inledning:Claes Elfsberg.
Krigsreporterns ambition är att komma så nära fronten som möjligt. Men ibland kan det bli alltför nära. BBC:s utrikeschef John Simpson och hans TV-team hamnade i skottlinjen när amerikanskt flyg av misstag bombade en liten styrka med kurdiska och amerikanska soldater. TV-fotografen Fred Scott fortsatte att filma med blodet rinnande ner på linsen, när 16 personer dödades och 45 sårades vid attacken i norra Irak den 6 april 2003. Inledning:Claes Elfsberg.
Schwarzenegger in:The Governator. Hur gick det egentligen till i Kalifornien i höstas när Arnold Schwarzenegger - den skjutglade hjälten i Terminator-filmerna - valdes till guvernör i USA:s viktigaste delstat? I ett fransk-engelskt satiriskt reportage ställs frågan om demokratin i USA är på väg att bli rena dokusåpan.
Dokument utifrån: Katolska kyrkan och kondomerna. Påven Johannes Paulus II är entydig motståndare inte bara till aborter utan också till preventivmedel. I västvärlden har miljoner katoliker inte brytt sig om Vatikanens syn på sex, men i många av tredje världens länder har katolska kyrkans inställning lett till ökad fattigdom. Och i sin kamp för en strikt sexualmoral går Vatikanen nu så långt att man hävdar - rakt emot vetenskapliga fakta - att kondomer inte skyddar mot HIV-viruset. Inledning: Claes Elfsberg.
Glasnost var Gorbatjovs slagord för en ny öppenhet i de sovjetiska massmedierna. Men i Vladimir Putins Ryssland sitter yttrandefriheten trångt. Obekväma journalister lever farligt. Mer än 100 journalister har mördats sedan glasnost deklarerades. Det är sällan någon ställs till ansvar för morden. Två av de mördade var modiga chefredaktörer i bilstaden Togliatti 100 mil sydost om Moskva. Inledning:Claes Elfsberg.
Han för en skrämselns politik, den nordkoreanske diktatorn Kim Jong Il. I några år nu har han använt sitt lands kärnvapenprogram som ett hot i en slags storpolitisk utpressning. I kvällens film vittnar människor om ett annat ont:regimen använder Nordkoreas egna män, kvinnor och barn som försökskaniner när landet testar nya kemiska vapen.
Blev FN:s vapeninspektioner i Irak förra vintern bara ett spel för gallerierna? Hade president Bush redan bestämt sig för ett krig till varje pris? Varför blev det ett sådant motstånd mot Vita husets agerande från Frankrike och Tyskland? I en fransk dokumentär skildras det diplomatiska spelet kring kriget i Irak, där de fyra största västmakternas utrikesministrar i efterhand öppenhjärtigt ger sin syn på vad som hände.
Dokument utifrån: Vilka bönder ska få överleva? Det är ett grymt spel av Robinson-typ:vilka ska slås ut, Europas bönder eller de i tredje världen? I ett EU, där vi i princip hyllar de fria marknadskrafterna, har marknaden på jordbrukets område totalt satts ur spel. Gigantiskt offentligt stöd till våra egna bönder leder till en europeisk överproduktion, som dumpas i tredje världen och gör att bönderna där inte kan konkurrera, fast de skulle klara sig bra om de fick tävla under samma villkor. I en dansk dokumentär ställs frågan vart den här politiken till slut leder. Inledning:Claes Elfsberg.
Del 1:1947-77 Spionoperationer. För det amerikanska kontraspionaget innebar 11 september CIA:s värsta kris någonsin. Hur kunde man missa ett så stort anslaget terroristdåd? I mer än ett halvsekel har CIA opererat runtom i världen med olagliga knep och kupper. Framgångar och fiaskon har avlöst varandra. I en fransk dokumentärserie i tre delar berättar ett stort antal tidigare anställda i CIA öppenhjärtigt om saker de aldrig trodde att de någonsin skulle kunna tala om.
Del 2: 1977-1989 Förlorade illusioner. CIA trodde att den iranske ayatollan Khomeini skulle nöja sig med att fungera som religiöst överhuvud om han tilläts återkomma från exilen till sitt land. Det visade sig vara ett av spionorganisationens allvarligare misstag. Men för CIA kom också Sovjets invasion av Afghanistan vid julen 1979 som en total överraskning. I andra delen av serien om CIA står det klart att organisationen var direkt usel på att sköta sitt jobb:att skaffa information om vilka planer andra politiska krafter hade på gång.
Del 3:1990-2001. Ett krig föder nästa. Efter Berlinmurens fall slappnade CIA av. "Nu är kalla kriget slut, problemen i stort sett över, vi kan ta det lugnt och ha det bra - det var attityden i hela USA", säger en i dag självkritisk James Woolsey, CIA-chef 1993-96. Man tog till exempel inte den första bombattacken mot World Trade Center 1993 tillräckligt allvarligt. Det var ett ödesdigert misstag, visar den sista delen i serien om CIA:s historia.
I april släpptes Mordechai Vanunu fri efter 18 år i israelisk fångenskap. Med ett civilkurage utöver det vanliga var han en slags "väckarklocka" när han 1986 avslöjade att Israel hade kärnvapen. Den israeliska regeringen har förbjudit Vanunu att tala med utlänningar också efter frisläppandet. Men BBC engagerade en israelisk journalist och för honom berättar Vanunu här sin historia. Det rör sig alltså om en intervju som Israel på alla sätt försökt stoppa. Inledning:Claes Elfsberg.
I Guds namn Folkmordet i Rwanda för nu tio år sedan var historiens "effektivaste". På bara 100 dagar dödades 1 miljon. Detta var möjligt bara på grund av att den egna befolkningen var väl förberedd och aktivt deltog - uppeggad av en rwandisk elit som sade att man hade Gud på sin sida:det var Guds fiender som skulle dödas. Men också kristdemokratiska politiker i Europa var medansvariga. De hade kunnat slå larm men gjorde det inte. En film av Maria och Peter Rinaldo.
Ett OS innebär numera miljardvinster för det arrangerande landet. Därför har också en korruptionskultur vuxit upp kring IOK, den internationella olympiska kommittén, som väljer OS-städer. Efter skandalen kring vinter-OS i Salt Lake City lovade IOK att rensa upp. Men med en dold kamera visar BBC:s Panorama att det fortfarande går att köpa sig ett OS. Agenter "säljer röster" Priset för att garantera OS till London 2012 skulle vara 10 miljoner euro.
Dokument utifrån:Kriget mot al-Qaida Del 1 av 3 (Europa). BBC-serie i tre delar som beskriver den nya krigsföringen mot den globala terrorismen. Fienden kan finnas var som helst, därför blir säkerhetstjänsterna i världens länder allt viktigare. Att samarbetet dem emellan fungerar är helt avgörande. Inledning av Claes Elfsberg.
Dokument utifrån:Kriget mot al-Qaida Del 2 av 3 (USA) :Jakten på "sovande celler". Attacken den 11 september visade att al-Qaida sedan lång tid hade "sovande celler" i USA. Den federala säkerhetstjänsten FBI började jakten omedelbart. En cell i Detroit bestod av nyligen inflyttade rotlösa invandrare. Men i en annan cell i Buffalo var alla väl integrerade amerikanska medborgare, som sedan hade radikaliserats av en skicklig rekryterare i den lokala moskén. I programmet diskuteras också dilemmat hur mycket övervakning av sina medborgare ett liberalt samhälle ska tillåta.
Dokument utifrån:Kriget mot al-Qaida Del 3 av 3. För två år sedan slog islamistiska extremister till och sprängde två nattklubbar på Bali. Sex svenska ungdomar dödades. Därmed bevisade al-Qaida att man kunde slå till var som helst. Nu aktiverades ett intensivt samarbete med nationella säkerhetstjänster i Asien, som också ledde till gripandet av tre bröder som stod bakom dådet.
Mediemogulen Rupert Murdochs tv-kanal Fox News använder sig av slagord som "Hederlig och balanserad" eller "Vi rapporterar - du bestämmer". Men en mer vinklad rapportering än Fox finns knappast i hela den västerländska tv-världen. Kanalen har utvecklats till en totalt oblyg propagandamaskin för det republikanska partiets högra flank och för president Bush. Inledning:Claes Elfsberg.
George W. Bush intog Vita huset efter en mycket ifrågasatt rösträkning. Han utlovade att bli alla amerikaners president. Men knappast någon av hans företrädare har sedan varit så utmanande ensidig i sin politik och agerat så självsäkert. Hans världsbild är också provocerande entydig. Den franske filmaren William Karel har tillsammans med författaren Eric Laurent granskat Bushs år vid makten genom samtal med ett stort antal amerikaner. Inledning:Claes Elfsberg.
Sedan sin omvändelse vid 40 års ålder hör George W Bush till de evangelikala kristna i USA. Han delar sin bibeltrogna syn på tillvaron med 70 miljoner amerikaner, som beskriver sig själva som "pånyttfödda". De är tillräckligt många för att utöva ett avgörande inflytande vid höstens presidentval. I kvällens dokumentär speglas den enorma betydelse den kristna religionen har i USA:s politiska spel.
Yassir Arafat överlevde tolv israeliska ledare och ett otal mordförsök. Han var en politisk kameleont, för tredje världen var han en frihetskämpe och för många i västvärlden en terrorist - men med ett gott syfte. I en dödsruna från BBC berättar en mängd internationella politiker om vad de tyckte om Arafat:George Bush d.ä., Jimmy Carter, Henry Kissinger, Madeleine Albright, Benjamin Netanyahu, Yitzhak Shamir och kung Hussein av Jordanien. Inledning:Claes Elfsberg. Programmet avslutas med ett samtal mellan journalisten Bitte Hammargren och Sanna Johnson, biståndschef vid Olof Palmes Internationella Centrum.
För 20 år sedan inträffade världens värsta kemiska katastrof. Läckande gas från amerikanska Union Carbides fabrik i indiska Bhopal dödade omedelbart mer än 3000 människor och 100 000 förgiftades. Två decennier senare har ännu ingen rättvisa skipats. Bhopal är historien om en kulturkrock, inte i första hand mellan västvärlden och den tredje världen, men mer om konflikten mellan affärsvärldens kodex och kravet på civil rättvisa. Inledning:Claes Elfsberg.
Dokument utifrån: Dynastin al-Saud Släkten al-Saud har en näst intill oinskränkt makt i sitt land och har lyckats behålla den genom en noga avvägd balansgång mellan islam och ett modernt samhälle. Oljan spelar en huvudroll och den exploateras i nära samarbete med USA. I den första av två delar berättas Saudiarabiens nutidshistoria fram till oljekrisen på 1970-talet. Inledning:Claes Elfsberg.
Dokument utifrån:Dynastin al-Saud Del 2 av 2. En ständig balansgång. 1973 skruvade Saudiarabiens kung Faisal åt oljekranarna sedan han blivit rasande över en stor vapenleverans från USA till Israel mitt under pågående krig. Det ledde till den så kallade oljekrisen och förändrade hela världsekonomin. Sen dess kan den saudiska oljans betydelse knappast överskattas. Och landets kungafamilj har hållit sig kvar vid makten genom en ständig balansgång mellan den egna muslimska befolkningens krav och USA:s politiska tryck. Inledning:Claes Elfsberg.
En absurd tragikomisk dokumentär från Rumänien. I augusti 1959 rånas Nationalbankens penningtransportbil av sex före detta medlemmar i landets kommunistiska nomenklatura. De grips och förespeglas att deras straff ska bli lindrigare om de ställer upp och spelar sig själva i en film om hur bankrånet gick till. Inledning: Olof Dahlberg.
USA:s hemliga pakt med terrorister I mer än tre årtionden har PLO, den palestinska befrielseorganisationen, haft direkta förbindelser med USA, trots att amerikansk lag förbjudit officiella kontakter med "terrororganisationen". Under större delen av 1970-talet samarbetade den amerikanska underrättelsetjänsten, CIA, med den man som Israel anklagar för att vara hjärnan bakom massakern i München 1972. Nyproducerad SVT-dokumentär om de osannolika kontakterna PLO-CIA. I studion deltar filmens producent Peter Löfgren och statsvetaren Ulf Bjereld i ett samtal med Dokument utifråns Olof Dahlberg.
Kolliderade den ryska kärnvapenbestyckade ubåten Kursk med en amerikansk ubåt? Var världen i augusti 2000 nära en allvarlig konflikt mellan stormakterna som kunde ha slutat riktigt illa? Hemlighetsmakeriet kring haveriet gick orimligt långt. 118 män i besättningen dog. I en fransk dokumentär ställs obekväma frågor om huruvida den ryske presidenten Vladimir Putin offrade en stor del av besättningen för den egna statsnyttan. Inledning:Olof Dahlberg
Dokument utifrån: Världens verkstad. Vi är mitt upp i en enorm överflyttning av industriell produktion från västvärlden till Kina. Men vad händer hos oss när också jobben försvinner? I en dokumentär från den amerikanska public service-televisionen beskrivs hur den gigantiska butikskedjan Wal-Mart lägger över all produktion till Kina och sen säljer till extremt låga priser. Men vad blir effekten? "Genom att shoppa billigt säljer vi bort våra egna jobb", säger en kritisk textilfabrikör i North Carolina. Programledare: Olof Dahlberg. Studiogäster: Irene Wennemo, LO, och Johan Norberg, Timbro.
Dolkument utifrån: Reklaminfarkt! Reklamen sköljer över oss - och det i en sådan strid ström att annonsörerna inte längre når fram med sina budskap. Vi stänger av. Systemet har gått så i stå att man kan tala om en 'reklaminfarkt'. Vad händer då? Jo, reklambyråerna ropar allt högre, men de förfinar också tekniken och riktar än mer in sig på våra känslor än på produktinformation. Samtidigt tar reklamen nya vägar, till exempel genom produktplacering i filmer och tv-program. Dokumentär från amerikanska public service-televisionen. Inledning:Olof Dahlberg.
Passionerat stred hon mot korruption, kidnappningar och våld i sitt hemland Colombia. När Ingrid Betancourt ställde upp som presidentkandidat blev hon en alltför farlig motståndare. Farcgerillan - som redan kidnappat tusentals män, kvinnor och barn - tog nu också denna modiga kvinna till fånga. I dag har Ingrid Betancourt varit i Farcs våld i mer än tre år. Inledning:Olof Dahlberg.
Med anledning av påven Johannes Paulus II:s bortgång sänder SVT ett nyinsatt Dokument utifrån special om hans liv och gärning. Karol Wojtyla var den polske kardinal som överraskande valdes till påve 1978. Valet fick stor politisk betydelse och påven kom att spela en avgörande roll för det kommunistiska sovjetväldets fall. Men hans konservativa inställning vad gäller familjepolitik och människans sexualliv har mötts av stark kritik. Inledning: Olof Dahlberg.
I Irak finns i dag mer än 15 000 legosoldater, även om man undviker att kalla dem så. Landet har blivit den nya tummelplatsen för extremt äventyrssökande män. De flesta är före detta militärer, som inte längre hör till någon armé. Nu är de anställda av diverse bolag som utlovar säkerhet på flygplatser eller kring oljeinstallationer mm. När USA privatiserar kriget blir det också färre officiella amerikanska dödsoffer, sägs i kvällens schweiziska dokumentär. Inledning:Olof Dahlberg.
Vad har egentligen hänt i samband med valet av den nye påven efter Johannes Paulus II? Vilka sakfrågor stod i centrum och hur drogs linjerna upp mellan de olika huvudinriktningarna bland de väljande kardinalerna? Insiktsfulla svar ges i denna snabbt producerade dokumentär av samma BBC-team som för sju år sedan gjorde den hyllade serien "Den absoluta sanningen" om katolska kyrkans stridsfrågor. Inledning:Olof Dahlberg.
Är vatten en handelsvara eller en mänsklig rättighet? Den frågan ställs på sin spets i Ghana i Västafrika, där vattendistributionen helt har kollapsat. Nu planerar regimen att privatisera vattnet. Hur påverkar det de fattiga i landet? Filmaren Bengt Nilsson har mött Kande Arun, en kvinna som lever med vattenproblemet varje dag. Inledning:Olof Dahlberg.
En vårdag för 20 år sedan - Liverpool ska möta Juventus i Europafotbollens cupfinal på Heyselstadion i Bryssel. Ölet har runnit ner i supportrarnas halsar. Redan före matchen blir det bråk på läktaren. Bråket övergår i våld och våldet i en katastrof. 38 människor dödas, trampas eller kvävs ihjäl. Ändå spelas matchen, som om inget hänt. I efterhand frågar man sig:hur var det möjligt? Inledning:Olof Dahlberg.
Srebrenica var den bosniska staden som FN deklarerat som ett "säkert område". Men FN svek - och i juli för tio år sedan slaktades 8 000 män och unga pojkar av serbiska trupper i efterkrigstidens värsta massaker. I kvällens dokumentär återvänder filmaren Leslie Woodhead till orten med frågan:hur klarar de överlevande att bygga upp sina liv sedan deras kära dödats i ett folkmord?
Sommaren 1999 var Vladimir Putin en utanför Ryssland okänd statstjänsteman, sedan kort tid chef för säkerhetstjänsten FSB. Vid nyåret avgick Boris Jeltsin oväntat som landets president och den unge Putin var plötsligt en av världens två mäktigaste män. I kvällens dokumentär berättas den märkliga historien om hur det gick till - det handlar inte så mycket om demokrati, utan mer om ren och rå maktutövning.
De vita farmarnas dominans i Sydafrika är det sista synliga arvet efter apartheidregimen. De äger fyra femtedelar av jordbruksmarken. Men nu blir landets svarta invånare allt mer otåliga över att en utlovad jordreform går så sakta. Samtidigt tar en del av dem till våld och antalet mord på vita farmare har ökat drastiskt. Nu börjar de vita frukta att oredan i Zimbabwe ska ta över också i Sydafrika. Programledare:Olof Dahlberg. Studiogäst:Marika Griehsel, journalist.
Ett lån på bara några hundralappar kan göra att en hel familj i tredje världen blir befriad från ockrare och tar sig ur fattigdomsfällan. Så kallade mikrokrediter har hjälpt miljoner. Upphovsmannen till idén, ekonomen Muhammad Yunus från Bangladesh, drömmer om att fattigdomen i världen ska vara borta om 25 år. Då vill han öppna ett "fattigdomsmuseum". Inledning:Olof Dahlberg.
Går det att förstå unga kvinnor som blir självmordsbombare? I en fransk dokumentär berättar några palestinskor om sina motiv. Här finns juristen Hanadi Jaradat, som för två år sedan orsakade 21 människors död, när hon sprängde sig själv på en restaurang i Haifa. I Sverige blev hon senare uppmärksammad genom installationen "Snövit och sanningens vansinne", som saboterades av den israeliske ambassadören i Stockholm.
79-åriga Lisette Nigot har haft ett aktivt och omväxlande liv. Hon är helt frisk, men vill inte vara med om den försämrade livskvalitet, som oundvikligen ligger framför henne. Hon bor i Perth i Australien. Där finns också Philip Nitschke, läkare, som är på väg att bygga en prototyp till dödshjälpmedel. Han vet att straffet för dödshjälp i Australien går från 14 år till livstids fängelse. Mötet mellan Lisette Nigot och läkaren har lett till både en film och en het debatt i Australien.
Ledningen för detta oljerika land säger att man anrikar uranet enbart för att få kärnkraft - för fredliga ändamål. Regeringar i väst misstänker att Irans verkliga motiv är att forska fram ett eget kärnvapen. I kvällens dokumentär får vi följa det internationella atomenergiorganet IAEA:s och dess chef Mohamed ElBaradeis arbete under nära ett års kontakter med Iran. IAEA får i år Nobels fredspris för sitt "arbete med att förhindra att kärnenergi nyttjas för militära ändamål".
I tredje världen dör miljoner människor av aids. Men hur mycket bryr vi oss? För fyra år sedan lovade västvärldens länder att ta krafttag för att bekämpa aids. Sedan dess har inte mycket hänt. Ett franskt filmteam har följt Busi Maqungo, en hiv-positiv kvinna från Kapstaden, vars ena barn dött i sjukdomen. I videosamtal och på plats i London ställer Busi obekväma frågor till några män med stor makt om västvärldens halvhjärtade kamp mot aids.
Del 1 av 3: Clinton 1999-2000. I mer än ett halvsekel har Israel och arabstaterna legat i strid med varandra. En brittisk serie i tre delar om de senaste sju åren låter aktörerna själva berätta om sina avväganden, sitt agerande och sina beslut i svåra situationer. I del 1 ligger tyngdpunkten på USA:s president Bill Clinton, frustrerad och besviken när han i ett andra Camp David möte försökte få Israels president Ehud Barak och den palestinske ledaren Yassir Arafat att enas.
Del 2 av 3: Arafat 2001-2002. I andra delen av serien om de senaste sju åren av strid mellan Israel och arabstaterna berättar USA:s förre utrikesminister Colin Powell att han blev så irriterad på den palestinske ledaren Yassir Arafats ovilja att ta steg mot fred att han inte ville se honom mer. En amerikansk general säger att Arafat levde upp först när han blev belägrad i sitt eget högkvarter.
Del 3 av 3: Sharon 2003-2005. I tredje delen av serien om de senaste sju åren av strid mellan Israel och arabstaterna berättas att Israels premiärminister Ariel Sharon föreslog israelernas uttåg från Gaza bara på ett villkor: att USA:s president George Bush gick med på att stödja idén att Israel permanent fick behålla de judiska bosättningarna på Västbanken.
Orkanen Katrina blev den värsta naturkatastrofen i USA:s historia med mer än 1 200 dödsoffer. Trots meteorologernas varningar långt i förväg var myndigheterna - lokala, regionala och statliga - otillräckligt förberedda och illa samordnade. I New Orleans, den värst drabbade staden, rådde totalt kaos. En dokumentär från den amerikanska public service- televisionen ställer frågorna om det bristande räddningsarbetet: vilka bär ansvaret?
Enronaffären är den största skandalen någonsin i USA:s näringsliv. Energijättens konkurs berodde inte på strategiska affärsmässiga misstag. I stället växte inom bolagets ledning fram en kultur, där bluff och förfalskning drevs till ett slags mästerskap. När kraschen till slut var oundviklig, sålde Enrons chefer sina högt värderade aktier, samtidigt som de försäkrade sina oroliga anställda att allt stod bra till med företaget. Nu börjar rättegången mot högste Enronchefen Ken Lay.
Som driftig affärskvinna var Zainap Gasjajeva van att agera. När hon såg den ryska arméns övergrepp mot civilbefolkningen i Tjetjenien beslöt hon att dokumentera de upprepade brotten mot mänskliga rättigheter med hjälp av en enkel videokamera. i huvudstaden Grozny blev hon snart en känd profil - allmänt kallad "Coca". Tillsammans med andra modiga kvinnor gömde hon undan videofilmerna, så att de nu kan användas som bevismaterial.
I den amerikanska drömmen ingår snart också att kunna "shoppa" det perfekta barnet. Om man i en snar framtid kan identifiera över 2 000 olika ärftliga sjukdomsgener varför ska man då nöja sig med att bara undvika sjukdomar? Då kan man väl lika gärna beställa barnets egenskaper. I kvällens tyska dokumentär om den snabbt framväxande reproduktionsteknologin i Kalifornien berättas att där vill de flesta ha sina barn intelligenta, blonda, blåögda och musikaliska. Gör man barn på det gamla vanliga sättet är ju risken stor att ungen inte blir perfekt. Så varför ta risken?
I tre år har tiotusentals amerikanska soldater deltagit i "Operation Iraqi Freedom" för att bygga upp landet och införa ett demokratiskt styre efter diktatorn Saddam Husseins fall. Löjtnant Anderson från Perth, Indiana är en av dem. Under tolv månader har två filmare följt honom och fem män i hans pluton. Resultatet: en krigsdagbok där vardagen varvas med militära aktioner och där soldaternas unga entusiasm efter ett år har nötts ner - och de frågar sig varför de är i Irak.
Vad händer med tröjan som vi tror att vi skänker bort till behövande när vi lägger den i en insamlingslåda? Jo, till slut hamnar den ofta i Afrika, men på vägen är det många mellanhänder som drar ekonomisk nytta av hanteringen. I en italiensk dokumentär berättas historien om fotbollströjan nummer 10 i ett pojklag i Hamburg och den färd plagget gör till en by i Tanzania.
När den politiska makten begår övergrepp mot sina medborgare blir skämtet ett sätt att lätta på trycket. I Sovjetunionen och de kommunistiska satellitstaterna i östblocket frodades skämtandet med de högsta makthavarna. Till slut bidrog kanske också det löje som på så sätt spreds om överheten till minskad trovärdighet och till att hela bygget undergrävdes och föll samman. Den brittiske filmaren Ben Lewis berättar kommunismens historia genom skämten om systemets brister och om dess ledare. Filmen har världspremiär i SVT.
Officiellt finns de inte. Ändå är de fem miljoner i Europa - de illegala invandrarna från andra kontinenter. De lever ofta ett erbarmligt liv utan några sociala skyddsnät och de tar hand om de tristaste och sämst betalda jobben, som ingen annan vill ha. Den danske dokumentärfilmaren Poul-Erik Heilbuth har gjort en resa in i "det andra Europa".
I stora delar av Asien anses en nyfödd flicka inte lika välkommen som en pojke. En flicka betraktas av många till och med som en börda. Därför har små flickor i århundraden lämnats att dö. Till det här beteendet - baserat på gammaldags traditioner - har nu lagts moderna ultraljudsundersökningar, som tidigt visar ett fosters kön. Resultatet: miljontals aborter på flickfoster, som lett till ett kvinnounderskott på 40 miljoner i Indien och 50 miljoner i Kina.
I det "kommunistkapitalistiska" Kina ordnar det statligt styrda tv-bolaget CCTV en gång om året en auktion där reklamtider säljs ut. Ett hundratal inhemska och utländska företag slåss desperat om att nå ut till 1,3 miljarder konsumenter genom att köpa in 5 till 30 sekunders tv-tid varje kväll. Ett japanskt reportage visar kampen om "det gyllene skyltfönstret" - tiden mellan kl 19 och 22. Att komma åt en reklamtid kan innebära skillnaden mellan fullträff eller fiasko i försäljningen.
Hur gör man för att vinna ett val i en "demokratur" - ett land där den sittande presidenten har näst intill diktatorisk kontroll över informationen? De senaste fem åren har visat att med god planering och visst stöd utifrån kan det gå: Serbien 2000, Georgien 2003 och Ukraina 2004. Men i Azerbajdzjan fungerade det inte. Kvällens dokumentär av ryskfödda Tania Rakhmanova är en handbok för revolutionärer i demokratins tjänst.
Engelsk dokumentär från 2005. Är självmordsbombare galna, religiöst urspårade fanatiker? Inför årsdagen av den första självmordsbombningen någonsin i Storbritannien går experter i psykologi igenom frågan hur välartade unga män, uppväxta i ett liberalt västerländskt samhälle kan välja att ta med sig oskyldiga civila in i döden. Det visar sig att svaret inte ligger i den enskildes psykologi - det handlar mer om gruppdynamik.
Del 1 av 4:Mot strömmen. Den kinesiska folkrepublikens grundare Mao Zedong är en av 1900-talets största historiska gestalter. Hans makt var total - liksom hans hänsynslöshet. I en ny internationell samproduktion med världspremiär i SVT berättar nu åldrade efterlevande öppet om Maos styre. I den första av fyra delar får vi följa upprorsmannen Maos väg till makten fram till 1945.
Del 2 av 4:Låt hundra blommor blomma. 1 oktober 1949 utropade Mao Zedong folkrepubliken Kina inför jublande människomassor i Peking. Men snart hade kommunistpartiet infört en stenhård kontroll av befolkningen. Ett angiverisystem med så kallade massrättegångar infördes. "Låt hundra blommor blomma" deklarerade Mao - men de oppositionella som tog honom på orden och vågade yttra sig blev snabbt identifierade och nedtystade.
Del 3 av 4:En revolution är ingen middagsbjudning. Mao var en framgångsrik statsman, men priset för hans folk var enormt. När propagandan visade att folkkommunerna flödade över av mat, så dog i själva verket 38 miljoner invånare av svält. Men eftersom informationskontrollen var total blev också hungersnöden "hemlig". Ändå hyllades Mao som en Gud, särskilt under kulturrevolutionen, som han startade för att bekämpa dem som förespråkade ett annat ekonomiskt system.
Del 4 av 4:Mao är inte död. Mao Zedong dog för 30 år sedan. Kina av i dag är förändrat - med en marknadsekonomi långt ifrån Maos kommunistiska ideal. Men ändå lever en del av hans arv vidare. En Mao-nostalgi vårdas, den store ledaren har blivit en myt. I dag väljer kineserna att minnas enbart hans goda sidor och glömma att han samtidigt orsakade fler dödsoffer bland sina egna än någon annan historisk ledare. Kina är ännu inte moget att göra upp med sitt förflutna.
Dick Cheney är den mäktigaste vicepresidenten i USA:s historia. Direkt efter attacken mot World Trade Center för fem år sedan tog han initiativet för att bekämpa terrorismen med alla medel. Vi måste göra mycket av det arbetet tyst - utan diskussioner, sade han och varnade för att man också måste jobba från "den mörka sidan". Här berättas historien om hur Cheney och hans allierade försvarsministern Donald Rumsfeld utmanövrerade säkerhetstjänsten CIA i en Washingtons bittraste maktkamper. (USA 2006)
Vad tänkte de åtalade nazistiska ledarna vid Nürnberg-rättegången för 60 år sedan? En del av svaren uppdagades för några år sedan. Då hittades bortglömda anteckningar på en vind i USA. Den unge psykiatern Leon Goldensohn hade under flera månader 1946 långa samtal med Hermann Göring, Hans Frank med flera av de nazikoryféer, som sedan dömdes till döden. I kvällens dokumentär har en del av samtalen återskapats.
Efter terrorattacken den 11 september 2001 har den amerikanska säkerhetstjänsten ägnat sig åt omfattande olagliga aktioner i Europa. I ett franskt reportage följer vi en delegation EU-parlamentariker som söker få fram fakta om CIA:s hemliga operationer på europeisk mark.
I israeliska fängelser finns 8 000 palestinier - många av dem dömda till livstidsstraff flera gånger om. De flesta israeler betraktar dem som kriminella mördare, medan palestinierna ser dem som sina hjältar. En närgången israelisk film inifrån Be'er Sheva-fängelset visar att det har blivit rena läroanstalten, där fångarna bedriver akademiska studier. Här utbildas framtidens palestinska politiska ledare.
BBC-dokumentär från 2006. Irans president säger offentligt att Israel måste bort från kartan. Samtidigt fortsätter det oljerika landet att anrika uran. För att få fredlig kärnkraft, säger Irans regering. För att skaffa kärnvapen, fruktar Israels allt nervösare ledning. För 25 år sedan bombade Israel sönder Osirak, Iraks förmodade kärnvapenanläggning. Nu ställer allt fler frågan: Känner sig Israel så hotat att man snart slår till på samma sätt mot Iran?
Muhammad Yunus startade "de fattigas bank", Grameenbanken i Bangladesh. I år får de tillsammans Nobels fredspris. Yunus geniala idé var att ett lån på bara några hundralappar kunde göra en hel familj i tredje världen befriad från ockrare, så att den tog sig ur fattigdomsfällan. De så kallade mikrokrediterna har nu hjälpt miljoner människor. I en repris från i fjol visar vi en film om Yunus och hans bank.
Del 1:2 När Sovjetunionen föll samman 1991 blev oredan i det ryska samhället så stor att statens tillgångar åren därefter ?såldes som på rea?. De få som var smarta nog att hålla sig framme blev ofantligt rika. Snart kom de att kallas oligarker. Snart hade de också manipulerat sig till den politiska makten. I det första av två avsnitt berättas historien om hur några få blev superrika på det ryska folkets bekostnad.
Del 2:2 De hade blivit ofantligt rika, när de med mer eller mindre justa metoder kommit över den sovjetiska statens tillgångar. I allians med president Jeltsin styrde de så kallade oligarkerna också över politiken. Men Vladimir Putin kände sig inte bunden till Jeltsins förtrogna. I stället såg han dem som ett hot. Snart började han agera. I det andra avsnittet av två berättas historien om oligarkernas fall.
Dansk dokumentär från 2006. När danska elitstyrkor åkte till Afghanistan för att hjälpa USA i kriget mot terrorismen hyllades de som hjältar. Men vilka order hade de? Och vad gjorde de egentligen? Den prisbelönte filmaren Christoffer Guldbrandsen ger en helt ny bild av den danska insatsen.
Fransk dokumentär från 2005 av Mark Daniels. USA:s Vietnamkrig kom via tv-kamerorna rakt in i amerikanernas vardagsrum. De visade rakt upp och ner krigets råa ansikte och snart var opinionen i landet starkt emot engagemanget. Till Kuwaitkriget hade man i Washington lärt sig att kontrollera tv-mediet och kriget såg ut som ett slags oskyldigt fyrverkeri. I Irak-kriget kontrollerades tv-reportrarna än hårdare som ?inbäddade? journalister. Kvällens dokumentär visar hur bilderna b ir en del av opinionsbildningen och därmed en del av själva kriget.
Dokument utifrån slutar efter 35 år i SVT. I en sista sändning ser några tv-profiler med tidigare anknytning till programmet tillbaka på några minnesvärda partier i ett antal dokumentärer. Bland de medverkande: Claes Elfsberg, Elisabeth Hedborg, Frank Hirschfeldt och Göran Rosenberg.
Brittisk dokumentär från 2008. Ännu sju år efter terrorattackerna mot World Trade Center spirar konspirationsteorierna. En av de mest långlivade gäller byggnad nummer sju - det tredje torn som rasade i samband med attackerna. Var det verkligen bränder som gjorde att den jättelika byggnaden föll ihop som ett korthus? Eller var det en planerad sprängning, utförd av säkerhetstjänsten, i syfte att undanröja viktiga dokument? BBC reder ut begreppen.
Fransk dokumentär från 2008. Drömmer du om en ny mobiltelefon? De senaste årens köphysteri har satt djupa spår på oväntat håll. I det krigshärjade östra Kongo finns världens största tillgångar av koltan, ett mineral som används i tillverkningen av mobiler, dvd-spelare och datorer. Men i takt med koltanets popularitet växer den illegala marknaden där barnarbete och koltansmuggling finansierar vapen till hänsynslösa krigsherrar.
Första dokumentären från kriget i Georgien. Ett franskt filmteam är med när ryska trupper marscherar mot huvudstaden Tbilisi. Samtidigt gör beväpnade grupper från utbrytarrepubliken Sydossetien räder mot georgiska byar. Efter att ha gömt sig i en buss tar sig filmarna fram till chockade georgier som berättar om summariska avrättningar, plundring, nedbrända hus och etnisk rensning. I Sydossetien möter de offer från andra sidan. Och medan världen håller andan får rysk militär plötsligt order om att dra sig tillbaka.
Dokument utifrån. Brittisk dokumentär från 2008. Ända sedan USA invaderade Irak har det flödat in enorma summor som ska gå till att bygga upp det sargade landet. Men en stor del av alla miljarder har försvunnit. Dålig kontroll och en kaotisk vardag har gjort Irak till ett paradis för bedragare och oseriösa företag. Så mycket som 150 miljarder kronor är borta. Hur gick det till? Vem bär ansvaret? Journalisten Jane Corbin följer spåren från Bagdad till USA och Europa.
Fransk dokumentär från 2008. Det multinationella storföretaget Monsanto är världsledande på genmanipulerad mat. Med hjälp av Monsantos patenterade grödor ska hungern utrotas och miljön räddas. Men kan man lita på ett företag som har skapat några av historiens giftigaste produkter som PCB och Agent Orange? Som konsekvent undanhållit fakta, vilselett allmänheten och tystat kritiker? Monsantos mörka historia fläckar bilden av ett företag som i tysthet håller på att ta patent på en stor del av jordens grödor. Journalisten Marie-Monigue Robin öppnar dörren till Monsantos växande värld.
Brittiskt reportage från 2008. För första gången avslöjas Kinas inblandning i Sudan. Medan ohyggliga scener utspelas i Darfur har Kina - i strid med gällande vapenembargo - försett Sudans folkmordsanklagade president Omar Al-Bashir med bilar, gevär och stridsflygplan som använts mot civilbefolkningen. Kina har i sin tur fått köpa olja från Sudan.
Fransk dokumentär från 2008. I Filippinernas huvudstad Manilla lever de allra fattigaste sida vid sida med stinkande lyx. Filmaren Olivier Delacroix gör en resa bland de mest utsatta, de bortglömda barn som lever på slummens soptipp.
När oljan tar slut. Brittisk dokumentär från 2008. Hur lång tid har vi på oss innan oljan är slut? Vad händer sedan? Den brittiske reportern Andrew Evans har arbetat i fyra år, rest genom 13 länder och träffat 30 av världens mest inflytelserika experter för att finna svar. Resultatet är denna avslöjande film om myterna och sanningen om det svarta guldet.
Vilka är de? Vad vill de? Porträtt av de två presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama inför valet i USA. Del 1 av 2. Amerikansk dokumentär från 2008.
Andra delen i den inträngande dokumentärserien om presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama inför valet i USA. Amerikansk dokumentär från 2008.
Kanadensisk dokumentär från 2008. Handeldvapen dödar 500 000 människor varje år. Det okontrollerade flödet av automatgevär och pistoler bringar död och skräck till världens krigszoner. Samtidigt fortsätter den cyniska vapenhandeln, från lyxiga mässor i Paris, via ljusskygga mellanhänder till den lokala marknaden i Somalia. Nya krig - samma vapen. Och alla försök att införa begränsningar blockeras.
Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA skyr inga medel i kriget mot terrorismen. Här avslöjas i detalj hur CIA har kidnappat terrormisstänkta män, kvinnor och barn, flugit dem till hemliga baser i Europa, där de har förhörts och torterats innan de forslats vidare till Guantanamo-basen..
Fransk dokumentär från 2008. Varför har vi hamnat i en finanskris? Hur kommer vi att påverkas? Denna dokumentär ger en närgången skildring av krisen och dess aktörer. Det är en resa som tar oss till världens finansiella maktcentra i New York, London, Paris och Frankfurt - och till platsen där allt började, en fastighetsauktion i Los Angeles.
Finsk dokumentär från 2006. Årets fredpristagare Martti Ahtisaari spelade en huvudroll när kriget på Balkan höll på att leda till en stormaktskonflikt. Genom mästerlig diplomati lyckades Ahtisaari och hans medlarkolleger Strobe Talbott (USA) och Viktor Tjernomyrdin (Ryssland) Ryssland undvika en katastrof. Dramats huvudpersoner berättar om spelet bakom kulisserna.
Coca eller dö!. I skuggan av kriget mot narkotikan kämpar de fattiga i Latinamerika för sin överlevnad. Många bönder har inget annat val än att odla coca, som säljs vidare till traktens drogbaroner. Men nu växer motståndet mot både knarkmaffian och militären. Denna tyska dokumentär skildrar indianernas kamp i Colombia, Peru och Bolivia. Med förgrundsfigurer som Evo Morales och Hugo Chavez växer hoppet om ett bättre liv.
Amerikansk dokumentär från 2008.Mamma! Jag vill ha en ny bil! När reklamen inte biter på de vuxna riktar allt fler annonsörer in sig på barnen. Reklam som direkt riktar sig till barn och ungdomar har blivit en mångmiljardindustri i USA - och fenomenet har spritt sig till Europa. Barnen bestämmer i allt högre grad vilka kapitalvaror som ska köpas in till familjen. Men vad blir det verkliga priset?
Finsk dokumentär från 2008. 50 år efter revolutionen har Fidel Castro lämnat scenen och lämnat över till sin bror. Det är dags att ställa frågan: Vart går Kuba nu?
Världens enda supermakt har också världens största utlandsskuld. Och med ett skenande budgetunderskott ser den inte ut att minska. Om mönstret fortsätter står USA inför en ekonomisk härdsmälta som kan bli mycket värre än dagens finanskris. Oscarsnominerad dokumentär från 2008.
Fransk dokumentär från 2008. För första gången på 30 år står världen inför en livsmedelskris. Den globala uppvärmningen gör att skördarna minskar medan alltmer av det som odlas går till biobränsle i stället för mat. Resultatet är mindre och dyrare mat samtidigt som befolkningen växer. Världens fattiga har redan börjat protestera och risken för nya upplopp är överhängande.
Fransk dokumentär från 2008. EU blir alltmer beroende av den ryska gasjätten Gazprom. Med sitt gigantiska ledningsnät kontrollerar företaget en fjärdedel av världens gasresurser. Samtidigt är det ett av den ryska statens viktigaste verktyg. Gazprom visar ofta sin makt, nu senast mot Ukraina. Men vad vill de - egentligen?
Fransk dokumentär från 2008. När Estlands banker slogs ut av hackare fick hela världen en varning. Under två veckor rådde kaos i hela landet. Framtidens krigföring hade fått sitt första offer. Nu förbereder sig världens underrättelsetjänster på nästa anfall i det som kallas cyberrymden. Nätkriget är här.
Mannen som förändrade världen. President Jimmy Carter berättar för första gången om Khomeini, gisslandramat och den misslyckade fritagningen. För USA var det en total förnedring. I Iran kunde Ayatollah Khomeini bygga upp en sällan skådad maktposition. I snart trettio år har mullor och presidenter i Teheran retat gallfeber på västvärlden. Konflikten mellan Iran och väst har djupa rötter. I denna påkostade serie av mångfaldigt prisbelönte filmaren Brian Lapping får vi för första gången höra hela historien.
Brittisk dokumentärserie från 2009. Del 2 av 3. Den islamiska revolutionen i Iran berövade västvärlden en pålitlig allierad. När Irak anföll Iran såg USA en chans att få tillbaka kontrollen i den oljerika regionen. Saddam Hussein fick både information och vapen. Och han använde dem skoningslöst. Serie av filmaren Brian Lapping.
Brittisk dokumentärserie från 2009. Del 3 av 3. Efter terrorattacken den 11 september såg Iran en chans att förbättra relationerna till USA. Men Iran möttes av kalla handen. En ny, hårdför regim tog över och trots protester vägrade landet sluta anrika uran. Klyftan mellan Iran och väst har sedan dess fördjupats. Serie av filmaren Brian Lapping.
Amerikansk dokumentär från 2008. Den fantastiska historien om hur Liberias kvinnor tvingade sina män till förhandlingsbordet och fick slut på ett blodigt inbördeskrig. Beväpnade med endast vita t-shirts och en stor portion mod lyckades en armé av mammor, mormödrar, mostrar och döttrar ändra det sargade Liberias öde.
Fransk dokumentär från 2009. Två filmteam skildrar livet i Gaza och den israeliska grannstaden Sderot under tre månader strax innan kriget bryter ut. Medan spänningen ökar försöker människor på båda sidor leva ett vardagsliv. Filmen ger en unik inblick i verkligheten bakom storpolitiken.
Härdsmältan. Amerikansk dokumentär från 2009. Vilka var egentligen besluten som ledde fram till finanskrisen? Vem stod bakom? Journalisten Michael Kirk har träffat dramats huvudpersoner och ger en detaljerad bild av dagarna då världen sattes i gungning.
Hundar som inte kan gå, som skriker av smärta eller som knappt kan äta för att nosen är för kort. Många renrasiga hundar avlas fram för sitt utseendes skull - med katastrofala konsekvenser. I en uppmärksammad brittisk dokumentär från förra året avslöjas hur ett stort antal hundar plågas helt i onödan. Allt för att ägaren vill ha en champion.
Pirater!. Fransk dokumentär från 2009. Somaliska pirater fortsätter att borda fartyg och ta besättningar som gisslan. Varför? Journalisten Patrick Forestier reser till laglöst land för att få svar. Under dramatiska omständigheter undkommer han ett beväpnat kidnappningsförsök innan han får kontakt med piraterna och deras offer.
Inför presidentvalet berättas historien om Sydafrika efter apartheid - en resa från försoning och hopp till besvikelser, misstro och korruption. Filmaren Jihan El-Tahri skildrar ett land i ständig förändring och de personer som kommer att avgöra dess framtid. Del 1 av 2.
Dokumentär från 2009. Om Sydafrika efter apartheid. Maktkampen mellan frihetskämparna i ANC hårdnar och leder till slut fram till en splittring. Sydafrika står nu inför ett ödesval. Medverkande: Jacob Zuma, Thabo Mbeki, Kgalema Mothlante m.fl. Del 2 av 2.
Australiensisk dokumentär från 2009. Pakistan har på kort tid blivit ett av världens mest våldsamma länder. Regeringen har förlorat kontrollen över de nordvästra territorierna och talibaner härjar fritt. För första gången kan ett filmteam visa situationen i provinsen Swat, därifrån talibanerna väver sitt nät av terror.
Flykten från Nordkorea. Fransk dokumentär från 2009. Hur flyr man från världens hårdaste diktatur? Varje år är det tusentals som försöker, men bara ett fåtal klarar sig. Filmen följer ett antal flyktingar som ger sig ut på den långa och livsfarliga resan mot frihet.
Fransk dokumentär från 2009. I skuggan av finanskrisen har extremhögern vunnit mark i Europa. I alltfler länder börjar dessa grupper synas i politiken, trots att de ofta är knutna till fascister och nynazister. Med exempel från Sverige, Frankrike, Italien, Tyskland och Ungern visas hur extremhögern på allvar har fått fäste i Europa.
Tysk dokumentär från 2009. 20 år efter massakern på Himmelska fridens torg är Kina en ekonomisk gigant. Men minnet av den krossade demokratirörelsen finns kvar. Ännu lever hoppet om ett demokratiskt Kina hos de som överlevde.
Amerikansk dokumentär från 2009. Bernie Madoff var affärsmannen som alltid satsade rätt. Med sin smarta stil gjorde han sig själv och sina kunder ofantligt rika. Kunder från hela världen stod i kö. Men allt byggde på luft. När bluffen avslöjades gick investerarnas miljarder upp i rök. Granskning av en av finansvärldens värsta skandaler någonsin.
Brittisk dokumentär från 2009. Del 1 av 2. Hur gick det till när Kina gick från kaos och fattigdom till att bli en ekonomisk stormakt? För första gången berättar partifunktionärer, rådgivare och journalister vad som hände bakom kulisserna när Deng Xiaoping införde kapitalism i Kina. I och med Dengs reformer tog ekonomin fart. Miljontals kineser fick det bättre, men samtidigt hårdnade de interna striderna i partiet.
Brittisk dokumentär från 2009. Del 2 av 2. Hur gick det till när Kina gick från kaos och fattigdom till att bli en ekonomisk stormakt? För första gången berättar partifunktionärer, rådgivare och journalister vad som hände bakom kulisserna när Deng Xiaoping införde kapitalism i Kina. I och med Dengs reformer tog ekonomin fart. Miljontals kineser fick det bättre, men samtidigt hårdnade de interna striderna i partiet.
Fransk dokumentär från 2009. Operation Eldbåge är den hittills största kraftsamlingen för att stoppa skövlingen i Amazonas. Sedan april förra året har polis och militär gått till gemensam attack mot de brottssyndikat som tjänar stora pengar på att skövla regnskogen. Varje dag flyger beväpnade helikoptrar på spaning efter kalhyggen, illegala sågverk och virkesupplag. Hittills har operation Eldbåge varit en framgång - men de fattiga indianer som lever på skogsbruk kan få betala ett högt pris.
Svensk dokumentär av Folke Rydén. Torskens framtid i Östersjön hänger på en skör tråd. Trots det dumpar svenska och utländska fiskare tonvis med död torsk varje vecka. Fin matfisk som får ruttna på havets botten. Under två år har Rydén och filmaren Richard Solarz dokumenterat den hotade östersjötorsken. Resultatet är unika undervattensbilder och alarmerande nya uppgifter. Politiker, forskare och fiskare är alla skyldiga till ett omfattande slöseri med Östersjöns viktigaste resurs. Torsken är enligt nyhetsrapporter på väg tillbaka. Den kan lika gärna vara på väg att försvinna.
Terrorns röster. Brittisk dokumentär från 2009. Vad vill de militanta islamisterna? Kan väst vinna kriget mot terrorismen? För första gången hör vi båda sidor av konflikten, Den prisbelönte reportern Phil Rees möter tongivande ledare i väst men söker också upp extremisterna själva. Med unik tillgång till Al-Qaida, talibanerna och andra terroriststämplade grupper ger han en bild inifrån det heliga kriget.
Brittisk dokumentär från 2009. President Obamas satsning på att vinna kriget i Afghanistan kan bli ett smärtsamt bakslag. Prisbelönte reportern Phil Rees ser ingen ände på eländet i det laglösa landet.
Fransk dokumentär från 2008. I skuggan av Cosa Nostra på Sicilien och Camorran i Neapel har en annan italiensk maffia Ndrangheta - blivit ett av Europas mäktigaste brottssyndikat. Ndranghetas nätverk sträcker sig från södra Italien till Spanien, Tyskland, Frankrike, USA och Latinamerika. Kokain, fastigheter, sjukvård och vapensmuggling är bara något av det Ndrangheta tjänar pengar på. Och det handlar om enorma summor - uppemot 350 miljarder kronor om året.
Fransk dokumentär från 2009. Världshaven håller snabbt på att förvandlas till soptippar. En soppa av plast och kemikalier dödar tusentals djur och växter. Valar, delfiner, sköldpaddor, fåglar - alla havets invånare har plötsligt små bitar av plast i sina magar. På lång sikt är konsekvenserna förödande. Går det att stoppa inplastningen av våra hav?
Amerikansk dokumentär från 2009. Under ytan på storföretagens affärer finns ofta en skuggvärld av mutor, svarta pengar och hemliga avtal. Ingen vet hur många miljarder som hamnar i fickorna på mellanhänder och korrupta politiker. Reportern Lowell Bergman ger sig ut på jakt i näringslivets slumkvarter.
Brittisk dokumentär från 2009. Den oförglömliga berättelsen om Berlinmurens fall. Här berättas om spelet bakom kulisserna i storpolitiken, men också om alla de tyskar som levde i murens skugga. Vi möter människorna som riskerade livet för att fly - och poliserna som gjorde allt för att stoppa dem. Och vi återvänder till glädjescenerna som utspelade sig för exakt 20 år sedan. Muren föll och kalla kriget var slut. En film av den flerfaldigt prisbelönte journalisten Kevin Sim.
Amerikansk dokumentär från 2009. Vad hände bakom kulisserna när Barack Obama blev president i USA? I denna omtalade dokumentär följer vi hela den historiska resan mot Vita huset - inifrån. Under 19 månader hade filmarna Amy Rice och Alicia Sams fri tillgång till Obama och hans medarbetare. I med- och motgång fanns deras kameror på plats. Från den trevande kampanjstarten till den nyvalde presidentens glädjevrål på hotellrummet.
Brittisk dokumentär från 2009. De lever i misär och tillbringar dagarna med att tigga och råna åt hänsynslösa ligor. I detta undersökande reportage avslöjas hur de romska barnen i Europas slumområden berövas en framtid medan de vuxna blir rika.
Brittisk dokumentär från 2009. I november 2008 attackerades flera mål i centrala Bombay av terrorister, och 170 människor dog. Alla terrorister sköts ihjäl utom en pakistanier som förhördes på sjukhusbåren. Han hade också velat dö. Dokumentären berättar på ett unikt sätt om terrorattacken, bland annat genom inspelade samtal mellan terroristerna och polisutredningen mot den överlevande terroristen, en timme efter hans gripande. Resultatet är ett porträtt av den moderna terrorismen: närvarande, slumpmässig och skoningslös.
Varje år tvingas tusentals kvinnor i Europa gifta sig mot sin vilja. Den brittiska journalisten Saira Khan reser till Pakistan dit många av kvinnorna förs med våld - av sina egna föräldrar. De kan se fram emot ett hårt liv i en avlägsen by i en av världens fattigaste regioner. Såvida de inte lyckas fly med hjälp av den hemliga tvångsäktenskapsbyrån.
Brittiskt reportage från 2009. Varje år riskerar 40.000 unga afrikaner livet för att ta sig till Europa via Sahara och Medelhavet. Samtidigt väljer alltfler länder att samarbeta för att kunna skicka tillbaka så många som möjligt. Om de över huvud taget tillåts komma fram.
Fransk dokumentär från 2010. Klimatmötet i Köpenhamn blev för många en besvikelse. Men vad var det egentligen som hände? Kvällens film skildrar spelet bakom kulisserna före, under och efter den dramatiska slutförhandlingen. Vi får också exempel på vad som faktiskt görs för att minska klimathotet, i Brasilien, Kongo och Indien.
Brittisk dokumentär från 2010. För en månad sedan dödades två svenska soldater i Norra Afghanistan. I kvällens film går den prisbelönte reportern Najibullah Qureishi bakom fiendens linjer. För första gången får vi se och höra talibanernas nya taktik. Quireishi följer segervissa extremister i ett tungt beväpnat förband vars uppdrag är att attackera soldater från USA och FN.
Brittisk dokumentär från 2009. 20 juni 2009 sköts Neda Agha Soltan till döds på en gata i Teheran. Mobilvideobilder från hennes dödskamp lades ut på nätet och sågs av miljoner runt om i världen. Hon blev snabbt en symbol för kampen mot regimen i Iran. I kvällens dokument utifrån får vi veta vad som hände när den iranska regimen försökte mörklägga historien om Neda.
Dansk dokumentär från 2010. Den ljuva smaken av choklad kan vara skapad av barnarbete och slaveri. Med dold kamera åker den prisbelönte reportern Miki Mistrati till Västafrika för att avslöja vad som äger rum djupt inne i kakaofälten. Där möter han chokladens offer - sjuåringar som säljs från Mali till Elfenbenskusten för att utföra det farliga och tunga arbetet med att skörda bönor.
Brittisk dokumentär från 2009. För 21 år sedan gick supertankern Exxon Valdez på grund utanför Alaska med världens värsta oljekatastrof som följd. Hur ser det ut i dag? Livet har delvis återvänt, men spåren efter Exxon Valdez kommer aldrig att försvinna.
Fransk dokumentär från 2010. Handel med organ är förbjuden i de flesta länder i Europa - men ytterst lönsam. Därför bedrivs denna farliga verksamhet i stor skala av mindre nogräknade läkare och sjukhus.
Amerikansk dokumentär från 2010. Ögonvittnen berättar om kaoset efter katastrofen och hjälpen som inte kom fram. Vad hände? Vem bär ansvaret för den havererade hjälpinsatsen? Reportern Martin Smith söker svar i ruinernas Port-au-Prince.
Afghanistan - vart tog alla pengar vägen?. Fransk dokumentär från 2010. Miljarder har pumpats in för att hjälpa Afghanistan att återuppbyggas efter kriget. Men vart tar alla pengar vägen?.
Fransk dokumentär från 2009. I takt med att sushin gör sitt segertåg över världen som den nya och sundare snabbmaten står fisket inför en katastrof. Om ingenting görs kommer stora delar av fiskebeståndet att dö ut.
Italiensk dokumentär från 2010. I maj 2006 uppdagades italiensk fotbolls värsta kris någonsin med mutade domare och uppgjorda matcher. Efterspelet pågår fortfarande. I denna nygjorde dokumentär får vi bland annat genom hemliga telefonavlyssningar höra hur domare, spelare och högt uppsatta medlemmar av italienska fotbollsförbundet manipulerade matchresultaten i den italienska ligan.
Amerikansk dokumentär från 2010. President Barack Obama spelade högt för att få igenom en historisk sjukvårdsreform. Men till vilket pris? Några av USA:s bästa reportrar går bakom kulisserna och skildrar det invecklade rävspel som ledde fram till reformen.
Amerikansk dokumentär från 2010. Massakern på byborna i Song My var en av Vietnamkrigets värsta förbrytelser. Men få vet vad som egentligen hände. För första gången berättas hela historien av deltagare, ögonvittnen och utredare. Av den Oscarnominerade regissören Barak Goodman.
Fransk dokumentär från 2008. I Filippinernas huvudstad Manilla lever de allra fattigaste sida vid sida med stinkande lyx. Filmaren Olivier Delacroix gör en resa bland de mest utsatta, de bortglömda barn som lever på slummens soptipp. Från 2008.
De dansande pojkarna i Afghanistan. Brittisk dokumentär från 2010. Unga pojkar kläs i kvinnokläder och dansar för rika affärsmän och krigsherrar som sedan slåss om att få med sig pojkarna hem för eget bruk. I kvällens dokumentär får vi följa denna olagliga pedofiliverksamhet inifrån.
Ska vi vara rädda för Pakistan?. Fransk dokumentär från 2010. Pakistan spelar en central roll i kriget i Afghanistan och stabiliteten i landet är avgörande för säkerheten i hela världen. I kvällens Dokument utifrån får vi bakgrunden till dagens situation och en skrämmande bild av möjligheten att Pakistans kärnvapen kan hamna i händerna på islamister.
Holländsk dokumentär från 2010. Finansmarknaden tar hjälp av matematiker för att snabbare kunna fatta avgörande beslut. I kvällens Dokument utifrån får vi en inblick i hur avancerade matematiska formler i allt större utsträckning styr handeln med värdepapper.
I piraternas spår. Brittisk-svensk dokumentär från 2010. Varför går det inte att stoppa Somalias pirater? Trots militära insatser fortsätter fartygskapningarna - ibland med katastrofala följder. En svensk affärsman med somaliska rötter reser till piratnästet Eyl för att söka svar hos piraterna själva. Vi möter också förhandlare som tjänar stora pengar, marinsoldater som klagar över en omöjlig uppgift och gisslan som hamnade mitt i skottlinjen.
Israel vs Israel. Svensk dokumentär från 2010. Det finns flera organisationer i Israel som aktivt arbetar mot ockupationen och förtrycket av det palestinska folket. I kvällens Dokument utifrån får vi möta fyra israeliska fredsaktivister i deras kamp för förändring.
Mexikos knarkkrig. Brittisk dokumentär från 2010. Fler än 28000 människor har dödats sedan Mexikos president förklarade krig mot narkotikamaffian 2006. Det som från början var en kamp om den lukrativa knarktrafiken till USA utvecklas alltmer till något som liknar ett rent inbördeskrig där alla som motverkar handeln brutalt röjs ur vägen
Dyra droppar. Amerikansk dokumentär från 2010. Att sälja vanligt dricksvatten på flaska har blivit big business. Men vad är det vi köper? I veckans Dokument utifrån får vi se vilka konsekvenser denna växande och mycket lönsamma affärsidé får för vår hälsa och miljön.
Fransk dokumentär från 2010. Varannan människa på jorden är beroende av ris för sin överlevnad. Våren 2008 steg plötsligt rispriset med 600 procent. Nu stiger det igen. I kvällens Dokument utifrån får vi veta hur handeln med en av världens viktigaste matvaror fungerar.
Smaka på soporna!. Tysk dokumentär från 2010. Av den mat vi producerar slänger vi mer än 2/3 på soptippen. Samtidigt svälter stora delar av jordens befolkning. Veckans Dokument utifrån frågar hur vi kan få stopp på detta gigantiska slöseri.
Brittisk dokumentär från 2010. Nu kommer nya avslöjanden om USA:s krig i Irak. Nätsidan Wikileaks publicerar just nu 400 000 hemliga dokument som berättar om hur civila, kvinnor och barn dödats av amerikanska soldater. Här finns också uppgifter om hur amerikansk militär fortsatt med tortyr och misshandel av fångar genom att ta hjälp av den irakiska polisen.
Tea Party i Amerika. Brittisk dokumentär från 2010. Samtidigt som kritiken mot president Obama ökar vädrar den amerikanska högern morgonluft. Den så kallade Tea Party-rörelsen får allt fler anhängare. Men vad vill de? Och vem står bakom? Den brittiske reportern Andrew Neil granskar USA:s nya höger.
Fransk dokumentär från 2010. Burmas generaler fortsätter att styra landet med järnhand. Men varifrån får de sina pengar? Med hjälp av aldrig tidigare publicerade dokument, vittnesmål och bilder visas hur till synes respektabla företag från väst stödjer militärdiktaturen och hjälper den att hålla Burmas invånare i schack.
Stulen historia. Italiensk dokumentär från 2010. Många av de föremål som ställs ut på världens finaste museer är i själva verket stöldgods. Filmen följer ansträngningarna att föra tillbaka föremålen till deras rätta ägare och ställa de ansvariga till svars - vilket inte alltid är så lätt.
Fransk dokumentär från 2010. Vilket barn vill du ha? Modern teknik gör det möjligt att bestämma såväl kön som arvsanlag - redan i provröret. Sedan årets Nobelpristagare i medicin Robert Edwards genomförde den första provrörsbefruktningen 1978 har tekniken utvecklats snabbt. Snart kan vi kan designa våra barn. Men är det en dröm - eller mardröm?
Fransk dokumentär från 2010. Nordkoreas diktator är sjuk och nu väntar alla på att hans son ska ta över ledningen för världens mest slutna land. Men frågan är om den blivande ledaren, som är okänd för stora delar av befolkningen, verkligen kan axla sin fars och sin farfars mantel.
Amerikansk dokumentär från 2010. Det katastrofala oljeutsläppet i Mexikanska golfen var ingen slump. Under många år har oljebolaget BP genom att åsidosätta säkerhetskrav och skära i omkostnader orsakat en rad allvarliga olyckor. Olyckor som alla kunde ha undvikits
Tysk dokumentär från 2010. Fattiga flickor lockas till Dubai för att arbeta som hembiträden. För många förvandlas drömmen till en mardröm med slavarbete, misshandel och sexuellt utnyttjande. I kvällens Dokument utifrån får vi följa Trungu, en ung flicka från Etiopien, och hennes väg till Dubai i hopp om ett bättre liv.
Kanadensisk dokumentär från 2010. För att behålla sin militära dominans måste USA rusta i rymden. I kvällens Dokument utifrån får vi se hur nya vapensystem flyttar maktbalansen till skrämmande höjder.
Iransk dokumentär från 2010. När den gröna oppositionen förlorat valet i Iran sommaren 2009 gick människor ut på gatorna och protesterade mot valfusket. Då slog regimen brutalt tillbaka. Många blev fängslade, misshandlade, torterade och dödade. I kvällens Dokument utifrån får vi höra några av deras berättelser.
Land till salu. Fransk dokumentär från 2009. Jakten på mat tar sig allt tuffare former. Rika länder har börjat köpa stora områden i Afrika för att säkra tillgången på mat åt sina invånare. Om inget görs för att stoppa utvecklingen kan följderna för världens fattiga bli katastrofala.
Fransk dokumentär från 2010. För att tillfredsställa den ökande efterfrågan på kött måste jordens köttdjursbestånd fördubblas inom 40 år. Det skulle innebära en katastrof för både miljön och klimatet. Är kött gjort på insekter en lösning på problemet?
Fransk dokumentär från 2011. Samtidigt som oppositionen i Libyen möts med skoningslöst våld sjunger Libyens diktator på sista versen. Kvällens Dokument utifrån berättar om en man som är beredd att göra allt för att sitta kvar vid makten.
Svensk dokumentär från 2011. Våldtäkt har länge varit ett av krigets mest effektiva vapen, med kaos och långvarigt lidande som följd. Men nu ska våldet mot kvinnorna stoppas. Journalisten Marika Griehsel följer Margot Wallström då hon som FN:s första sändebud tar sig an uppgiften att försöka få ett slut på vår tids kanske mest ignorerade krigsbrott.
Brittisk dokumentär från 2010. I Tjetjenien kan män ta sig en hustru genom att helt enkelt kidnappa henne. Det handlar om en gammal machotradition som är förbjuden i rysk lag men som fortfarande lever kvar på många håll i Kaukasus.
Qatarisk dokumentär från 2011. Nära 99 procent av alla som röstade i folkomröstningen i södra Sudan i januari röstade för självständighet. I kvällens Dokument utifrån får vi bakgrunden till den kommande delningen av Afrikas största land.
Svensk dokumentär från 2010. Fattiga, afghanska kvinnor säljs till välbärgade äldre män som slavar. En del av dem lyckas fly. Andra kan se fram emot ett hårt liv i fångenskap. Filmaren Nima Sarvestani berättar historien om Sabere och hennes lillasyster. Filmen vann nyligen pris som bästa dokumentär vid Göteborg filmfestival.
Tysk dokumentär från 2011. Snaran dras åt kring Silvio Berlusconi som till varje pris vill stanna vid makten. I detta avslöjande reportage berättas historien om hur det gick till när han tog sig hela vägen till att bli "Il presidente".
Fransk dokumentär från 2011. Under ytan på Europa frodas den organiserade brottsligheten. Möt René, Stephane och "PSG" - tre representanter för en ny maffia med rötter i förorternas miljonprogram. Ett franskt reportageteam följde dem under ett år, med polisen hack i häl. Filmen ger en unik inblick i en värld vi annars aldrig ser.
Japansk dokumentär från 2011. Överlevande och anhöriga beskriver hur de drabbades av jordbävningen och den efterföljande tsunamin som ödelade Japans östkust. Aldrig tidigare visade bilder vittnar om total förödelse och desperation. Men mitt i sorgen växer samhörighet och hopp om ett liv efter katastrofen.
Fransk dokumentär från 2010. Efter 500 år av plundring och förtryck reser sig en ny kontinent, med nya ledare. Vilka är de? Vad vill de? Vart är Latinamerika på väg? Den uruguayanske filmaren Gonzalo Arijon gör en personlig resa genom en världsdel i förändring.
Amerikansk dokumentär från 2010. Den ryske affärsmannen Michail Chodorkovskij var världens rikaste man när han utmanade president Putin. Nu sitter han utan pengar i ett fängelse i Sibirien. I kvällens film berättas historien om oligarkens uppgång och fall.
Dansk dokumentär från 2011. Drömmen om en stark ledare för Europa har funnits länge. Men när EU fick sin första president blev det en okänd belgare som egentligen inte ville ha jobbet. Hur gick det till? I denna undersökande film skildras det räv- och rackarspel som ägde rum bakom kulisserna innan Herman van Rompey blev en lösning som alla kunde acceptera.
Operation Kill/Capture. Amerikansk dokumentär från 2011. Efter Usama bin Ladins död fortsätter jakten på al-Qaida. Ett hemligt amerikanskt militärkommando betar av en lista på potentiella terrorister med order att döda eller fånga. Hittills har 12 000 personer antingen dödats eller tillgångatagits. Men frågan är om taktiken fungerar.
Brittisk dokumentär från 2011. Historien om en av Världens mest inflytelserika frivilligorganisationer. I femtio år har Amnesty International varit en nagel i ögat på diktatorer i sin kamp för mänskliga rättigheter. Men kampen har också skakat om Amnesty, som nu söker nya mål för sitt arbete.
Jakten på Mladic. Fransk dokumentär från 2010. Hur kunde en av världens värsta krigsförbrytare hålla sig undan i 16 år? Ratko Mladic skyddades av ett tätt nätverk bestående av familj, vänner, anhängare och korrupta politiker. Privata videoinspelningar visar att han ofta har visat sig helt öppet trots efterlysningen för massmord. Gång på gång har Mladic gäckat rättvisan. Tills nu.
Staden som offrades. Norsk dokumentär från 2011. Den okända historien om massakern i Srebrenica. Med nya källor och unika bilder ger det norska teamet en delvis ny och kontroversiell bild av den blodigaste händelsen efter andra världskriget.
Spåren från Sarajevo. Norsk dokumentär från 2011. De blodiga krigen i Bosnien skapade en ny situation på Balkan - politiskt, geografiskt och etniskt. Men krigen gjorde det också möjligt för al-Qaida att etablera sig i Europa.
Dagen som förändrade världen. Brittisk dokumentär från 2011. Tio år efter historiens värsta terrordåd berättar representanter för USA:s högsta ledning om vad som hände bakom kulisserna under och efter attacken. En detaljerad redogörelse från en dag som för alltid förändrade dem - och världen.
Top secret America. Amerikansk dokumentär från 2011. Tio år efter 11 september har USA byggt upp en topphemlig säkerhetsindustri med hundratusentals anställda. Men frågan är om denna mångmiljardsatsning gjort världen säkrare. Två prisbelönta reportrar undersöker den verkliga effekten av "kriget mot terrorismen".
Torterad av USA. Fransk dokumentär från 2011. Skulle USA:s högsta ledare kunna ställas inför rätta för krigsbrott? I kvällens film avslöjas hur "världens mäktigaste demokrati" i sin jakt på terrorister använde tortyr i stor skala i Afghanistan, Guantanamo Bay och Irak.
Snabba klipp. Holländsk dokumentär från 2011. Stora delar av finansmarknaden styrs numera av datorer som köper och säljer värdepapper med ljusets hastighet. På bråkdelar av en sekund kan miljarder byta ägare och hela världsekonomin sättas i gungning.
Kanadensisk dokumentär från 2010. Den internationella brottmålsdomstolens kontroversielle chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo har till uppgift att söka upp och döma världens värsta förbrytare. Ett reportageteam fick följa honom i hans ständiga jakt på diktatorer, militärer och gerillaledare som begått brott mot mänskligheten.
Australiensisk dokumentär från 2011. Rupert Murdochs medieimperium skakas i grunden. I ett nytt reportage avslöjas hur hans tidningar under lång tid samarbetat med Englands undre värld i jakten på snaskiga nyheter.
Skymning över Syrien. Fransk dokumentär från 2011. Med tusentals döda, tiotusentals arresterade och hundratusentals på flykt har Syrien blivit ett skräckvälde. Diktatorn Bashar Al-Assad slår blint mot oppositionen. Men trots brutaliteten fortsätter protesterna mot hans regim. Hur länge kan han sitta kvar? Och hur gick det egentligen till när han kom till makten?
Det är inte bara märkeskläder och dyra klockor som kopieras. Förfalskade kemikalier och matvaror kan utgöra ett direkt hot mot vår hälsa. I Kriget mot piratkopiorna får vi följa myndigheternas ofta ojämna kamp mot en mycket lönsam brottslighet.
Sovjets sista dagar. Fransk dokumentär från 2011. För 20 år sedan upplöstes Sovjetunionen. I kvällens film skildras sönderfallets sista dagar med hjälp av nya bilder och intervjuer. Det är en historia fylld av mod, svek, hot, lögner och politiska piruetter, berättad av dem som var med.
Polsk dokumentär från 2011. Efter Sovjetunionens fall tycktes vad som helst kunna hända. Den osannolika historien om hur Polen, Ungern och Tjeckien blev medlemmar i Nato visar vad som pågick bakom kulisserna i det rämnande östblocket. Med humor och skärpa berättar de inblandande om hur det gick till när det kalla kriget tog slut en gång för alla.
Brittisk dokumentärserie från 2011. Vad är det som pågår i Ryssland? Hur ser Vladimir Putin och hans medarbetare på resten av världen? Med unik tillgång till Kremls inre krets berättas historien om Ryssland under Putin. En serie i fyra delar från det flerfaldigt prisbelönta teamet Norma Percy och Brian Lapping. Del 1 av 4: Maktskiftet.
Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 2 av 4. Hotet från demokratin. Vladimir Putins agenter berättar om hur de försökte styra presidentvalet i Ukraina. Ett misslyckande som fick hårda konsekvenser i Moskva.
Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 3 av 4: Krig. När Ryssland attackerade Georgien ställdes relationen med USA på spel. Världen höll andan. Inte sedan kalla kriget hade de två supermakterna varit så nära en väpnad konflikt.
Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 4 av 4. Nystart. Efter fler år av frostiga relationer verkar USA och Ryssland närma sig varandra. Men under ytan skakas Moskva av kampen om Kreml.
Modets offer. Tysk dokumentär från 2011. Våra kläder innehåller alltmer giftiga kemikalier. De är ett hälsohot inte bara mot textilarbetare i låglöneländer utan också mot oss konsumenter.
Bahrain - ett rop i mörkret. Qatarisk dokumentär från 2011. Historien om den arabiska revolutionen som övergavs av araberna och väst och som glömdes bort av resten av världen.
Pol Pots bödel. Brittisk dokumentär från 2011. 13 000 människor dog i Kambodjas tortyrfängelse S-21. Föreståndare var en försynt herre vid namn Khang Khek Ieu. Hur gick det till när han förvandlades till Duch - Pol Pots ökände bödel?
Svensk dokumentär från 2012. Från livstidsdömd terrorist till presidentkandidat. Journalisten Peter Löfgren berättar historien om den okände och ökände Jibril Rajoub, mannen som blivit Palestinas starke man - med fotboll som vapen.
Fransk dokumentär från 2011. Långt efter slaget om Falluja i Irak 2004 föds missbildade barn. Leukemi och andra cancerfall har ökat tiofalt. Situationen påminner om den i Hiroshima 1945. Vad var det egentligen som hände i Falluja?
Det gigantiska slöseriet. Fransk dokumentär från 2012. Samtidigt om en miljard människor är kroniskt undernärda slänger vi en tredjedel av jordens matproduktion på soptippen. Går det att göra något åt detta gigantiska slöseri?
Korruptionsjägarna. Norsk dokumentär från 2011. Korruption är ett av de största hoten mot demokratin. De som utmanar korrupta ledare riskerar sina liv. Ändå fortsätter de. Nu har några av världens främsta korruptionsjägare bildat ett hemligt nätverk för att ge varandra stöd i kampen mot mutor och maktmissbruk.
Brittisk dokumentär från 2012. Ett år efter den största naturkatastrof som drabbat Japan vittnar några av de barn som drabbades om sina skräckupplevelser och livet efter tsunamin.
Mänskliga bomber. Brittisk dokumentär från 2011. Talibanerna rekryterar och utbildar unga föräldralösa pojkar till självmordsbombare. I en skola i Pakistan tar man hand om några av de här pojkarna och försöker få dem bort från talibanerna och in i det normala samhället. Det sker inte utan risker; bara en bråkdel av pojkarna lyckas och en av lärarna har mördats.
Krig i guds namn. Fransk dokumentärserie från 2011. Del 1 av 2. Efter den iranska revolutionen är religionen åter i centrum för många av världens konflikter. I den här serien berättar några av guds krigare - kristna, judar och muslimer - med hjälp av tidigare inte visat arkivmaterial om 30 år av krig i Guds namn.
Krig i guds namn. Fransk dokumentärserie från 2011. Del 2 av 2. Murens fall 1989 innebar inte den avspänning världen hoppats på. Kampen mellan ideologier ersattes snart av konflikter mellan och inom olika religioner. I den här serien berättar några av guds krigare - kristna, judar och muslimer - med hjälp av tidigare inte visat arkivmaterial om 30 år av krig i guds namn.
Kampen om Jemen. Brittisk dokumentär från 2012. När det arabiska upproret spred sig till Jemen slängdes alla journalister ut - utom en. Filmaren Sean McAllister lyckades stanna kvar och skildra människornas kamp för ett bättre liv. Det här är deras historia.
Vem är Nicolas Sarkozy?. Fransk dokumentär från 2012. Frankrikes president Nicolas Sarkozy väcker starka känslor. Vad har han egentligen åstadkommit? Och kan han behålla makten? 18 utlandskorrespondenter ger sin syn på saken.
Europas extremister. Fransk dokumentär från 2012. Över hela Europa växer populistiska och främlingsfientliga rörelser. I skuggan av den ekonomiska politiken får de allt större inflytande. Kvällens program besöker Ungern, Frankrike, Storbritannien och Tyskland där hela samhällen präglas av hat och våld mot utlänningar.
Barnslavar. Fransk dokumentär från 2011. Uppemot 115 miljoner barn mellan 5 och 17 år arbetar under mycket svåra förhållanden. De jobbar i gruvor och fabriker, som gatuförsäljare och i jordbruk runt om i världen, från Indien till USA. Är barnarbete något som går att bekämpa eller är det en utopi?
Khadaffi död eller levande. Fransk dokumentär från 2012. Muammar Khadaffis fall var resultatet av en bitvis ohelig allians mellan bland andra Nato och islamistiska krafter. Nu ett drygt halvår senare berättar de som var med om det komplicerade spelet bakom kulisserna i slaget om Libyen.
Glödlampskonspirationen. Spansk dokumentär från 2010. Många av de apparater vi köper är konstruerade att bara hålla en viss tid - sedan slutar de fungera. Detta är inget som tillverkarna vill låtsas om. Men samtidigt som vi tvingas köpa nytt och håller ekonomin igång förgiftas vår miljö av mängder av obrukbara prylar.
Den tysta skogen. Finsk dokumentär från 2012. Svensk-finska skogsjätten Stora Enso planerar en ny massafabrik i Kina. Men i skuggan av den gigantiska investeringen finns rykten om våld mot lokalbefolkningen, markstölder och miljöproblem. Vad är det egentligen som pågår? När den finske filmaren Mika Koskinen vill undersöka saken blir han stoppad...
I maffians grepp. Franskt reportage från 2012. Blodiga uppgörelser mitt på dagen och berg av stinkande sopor har förstört Neapels rykte. Men det är få som vågar utmana den organisation som ligger bakom problemen. Camorran, den napolitanska maffian, håller staden i ett järngrepp.
Ukraina från demokrati till kaos. Fransk dokumentär från 2012. Snart börjar fotbolls-EM. Ett av värdländerna är Ukraina, ett land som skulle kunnat vara en blomstrande demokrati. I stället präglas landet av korruption och politiskt kaos.
Putins Ryssland. Brittisk dokumentärserie från 2011. Vad är det som pågår i Ryssland? Hur ser Vladimir Putin och hans medarbetare på resten av världen? Med unik tillgång till Kremls inre krets berättas historien om Ryssland under Putin. En serie i fyra delar från det flerfaldigt prisbelönta teamet Norma Percy och Brian Lapping. Del 1 av 4: Maktskiftet. Från 2011.
Putins Ryssland. Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 2 av 4. Hotet från demokratin. Vladimir Putins agenter berättar om hur de försökte styra presidentvalet i Ukraina. Ett misslyckande som fick hårda konsekvenser i Moskva. Från 2011.
Putins Ryssland. Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 3 av 4: Krig. När Ryssland attackerade Georgien ställdes relationen med USA på spel. Världen höll andan. Inte sedan kalla kriget hade de två supermakterna varit så nära en väpnad konflikt.. Från 2011.
Putins Ryssland. Brittisk dokumentärserie från 2011. Del 4 av 4. Nystart. Efter fler år av frostiga relationer verkar USA och Ryssland närma sig varandra. Men under ytan skakas Moskva av kampen om Kreml.
Fransk dokumentär från 2011. Det är inte bara märkeskläder och dyra klockor som kopieras. Förfalskade kemikalier och matvaror kan utgöra ett direkt hot mot vår hälsa. I kvällens film får vi följa myndigheternas ofta ojämna kamp mot en mycket lönsam brottslighet. Från 2011.
Amerikansk dokumentärserie från 2012. Del 1 av 2. Finanskrisen 2008 blev den nytillträdde president Obamas första stora uppgift. Hur tog han hur han, och hans finansminister Timothy Geithner, sig an uppgiften?
Amerikansk dokumentärserie från 2012. Del 2 av 2. Före detta anställda på Wall Street berättar om ett system som premierar girighet och hänsynslöshet. Vi får också veta hur några av bankerna spelade en viktig roll i den pågående eurokrisen.
Svensk dokumentär från 2012. Den 1 april 2011 stormade en rasande folkmassa FN-kontoret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Sju FN-anställda mördades, bland dem svensken Joakim Dungel. Kvällens dokument utifrån berättar om bakgrunden till attacken, vad som egentligen hände och vad det fick för konsekvenser.
I al-Qaidas land. Brittisk dokumentär från 2012. Jemen har blivit al-Qaidas nya fäste. De senaste åren har de utnyttjat det kaos som råder i landet och kontrollerar nu ett område stort som Österrike. I kvällens Dokument utifrån tar den brittiske reportern Ghaith Abdul Ahad oss med in i al-Qaidas land.
Rädslan har 1000 ögon. Tysk dokumentär från 2011. Attentatet mot World Trade Center i New York den 11 september 2001 förändrade våra städer. Vi tvingas nu leva i en alltmer övervakad miljö där den personliga friheten ofta får stå tillbaka för vårt behov av kontroll och känsla av säkerhet.
Kanadensisk dokumentär från 2012. Vad händer när USA inte längre kan vara världspolis, när Pax Americana inte längre är världsordningen? Krigshetsare i USA och Israel vill bomba Iran. Samtidigt sker ett maktskifte i regionen.
Spratlys - laglöst land. Fransk dokumentär från 2011. Mitt ute i Sydkinesiska sjön ligger ett antal småöar som Kina, Vietnam, Malaysia och Filippinerna var för sig gör anspråk på. De är viktiga för fisket men under marken finns också stora olje- och gasfyndigheter. Därför har de blivit en av världens farligaste oroshärdar.
Skandalpressen. De engelska tabloidtidningarna är kända för sina skandaler. I kvällens reportage får vi också veta hur skandalpressen aktivt påverkar politiken både i Storbritannien och USA.
Vägen till Vita huset. I denna nyproducerade amerikanska dokumentär i två delar porträtteras de två män som slåss om makten i USA: Mitt Romney och Barack Obama. Vi får en tydlig bild av vilka händelser och relationer som format deras liv och värderingar, bortom den hetsiga politiska retoriken. Del 1 av 2.
Vägen till vita huset. Del 2 av 2. I denna nyproducerade dokumentär i två delar porträtteras de två män som slåss om makten i USA: Mitt Romney och Barack Obama. Vi får en tydlig bild av vilka händelser och relationer som format deras liv och värderingar, bortom den hetsiga politiska retoriken.
Fransk dokumentär från 2012. Efter mer än tio år av krig i Afghanistan är säkerhetsläget inte bättre. Få vet längre vad striderna egentligen handlar om. Var kriget förlorat redan när det startade?
Utklädd till pojke. Fransk dokumentär från 2012. För att kunna röra sig fritt utan sällskap av sina män eller manliga släktingar tvingas flickor och kvinnor i Afghanistan klä ut sig till män.
Lance Armstrong - fuskaren. Australiskt reportage från 2012. Lance Armstrong var världens mest berömde cyklist. Hans fall blev blytungt. I denna nyproducerade film hörs vittnesmål från kolleger och före detta vänner som samstämmigt berättar om omfattande dopning under hela Armstrongs karriär. Hundra procent lögner, enligt honom själv.
Ett renrasigt helvete - vad hände sen?. Brittiskt reportage från 2012. För fyra år sedan avslöjades hur renrasiga hundar plågas för sitt utseendes skull i England. Uppfödarna struntar i hur hunden mår när allt handlar om att avla fram en champion. Reportaget väckte mycket starka känslor och uppfödarna lovade bättring. Vad hände? Reportern Jemima Harrison återvänder till rashundarnas värld.
Lobbyisterna. Fyra av fem beslut som påverkar våra liv fattas i Bryssel. Men vem är det egentligen som styr? Bakom EU:s fasad verkar mer än 15 000 lobbyister, med uppdrag att påverka politikerna. Alla beslut har ett pris. Frågan är vem som betalar.
Dagen som Norge aldrig glömmer. Norsk dokumentär från 2012. Vad hände den 22 juli 2011? Minut för minut återupplever offer, räddningspersonal, poliser, ögonvittnen och politiker den långa dag som för alltid förändrade Norge. Genom ett 40-tal nya intervjuer och tidigare opublicerade övervakningsbilder får vi den hittills mest kompletta bilden av terrordåden i Oslo och på Utöya.
Iran och bomben. Brittisk dokumentär från 2012. Är Iran på väg att skaffa kärnvapen? Trots allt strängare sanktioner och militära hot fortsätter Iran att utveckla sitt kärnenergiprogram och därmed också möjligheterna till kärnvapen.
Chokladens bittra bismak. När chokladindustrin ertappades med barnarbete, usel arbetsmiljö och människohandel lovades bot och bättring från de multinationella företagen. Den grävande reportern Miki Mistrati reser till Elfenbenskusten och Ghana och konstaterar att mycket lite av det som utlovas på företagens hemsidor faktiskt stämmer.
Smutsiga pengar. Fransk dokumentär från 2012. Med mutor och hot skaffar sig den organiserade brottsligheten ett allt större inflytande över världsekonomin. Bakom finansvärldens blanka fasader döljer sig stora mängder smutsiga pengar. Från 2012.
Kvinnorna och generalerna. Svensk dokumentär från 2012. Indonesien är ett land i stark utveckling. Men bakom fasaden finns en mörk historia som fortfarande tystas ned. Filmaren Maj Wechselmann gräver fram en ny berättelse om folkmordet på en miljon kvinnor och kommunister - och de sår som finns kvar snart 50 år senare.
Kampen om de sällsynta metallerna. Fransk dokumentär från 2012. De finns i alla våra elektroniska prylar och 95 procent av dem produceras i Kina. De sällsynta jordartsmetallerna har blivit ett av Kinas viktigaste vapen i det globala handelskriget.
Fransk dokumentärserie från 2013. Den fantastiska historien om hur Kina lyckats gå från extrem fattigdom och kolonialt förtyck till att bli en av världens mäktigaste nationer. Del 1 av 3. Kina vaknar
Fransk dokumentärserie från 2013. Den fantastiska historien om hur Kina lyckats gå från extrem fattigdom och kolonialt förtyck till att bli en av världens mäktigaste nationer. Del 2 av 3: Kina hävdar sig.
Fransk dokumentärserie från 2013. Den fantastiska historien om hur Kina lyckats gå från extrem fattigdom och kolonialt förtyck till att bli en av världens mäktigaste nationer. Del 3 av 3: Kina dominerar.
Överste tortyr. Brittisk dokumentär från 2013. I största hemlighet har USA utbildat civila dödspatruller och torterare i Irak. Hjärnan bakom operationen är en ljusskygg före detta överste vid namn James Steele. För första gången berättas om hans smutsiga verksamhet, som haft kopplingar ända upp i Vita huset.
Vem bär skulden?. Amerikansk dokumentär från 2013. Varför har ingen ställts till ansvar för 2008 års bankkris? Samtidigt som människor i USA får gå från hus och hem går de ansvariga bankdirektörerna fria.
Robotkriget. Fransk dokumentär från 2013. I kriget mot terrorismen har USA ersatt traditionella soldater med maskiner. Obemannade drönare dödar tusentals oskyldiga i Pakistan, Afghanistan och Jemen
100 000-årsproblemet. Finsk dokumentär från 2012. Världen är full av problem, men bara ett kräver en lösning som tar 100 000 år: problemet med giftigt radioaktivt avfall.
Syriens båda sidor. Amerikansk dokumentär från 2013. För första gången har en reporter från väst dokumenterat båda sidorna i den grymma konflikt som hotar slita sönder Syrien. Vi får följa med till en vardag som präglas av skräck, död och förödelse och där bägge sidor är övertygade om att de kämpar för fred och säkerhet.
Kina i Europa. Fransk dokumentär från 2012. I Sverige handlar det om Volvo och Saab när Kina är redo att ta över Europa. Som räddare i finanskrisen mångdubblar kinesiska storkoncerner uppköpen av europeiska företag på fallrepet.
10 år i Irak. Brittisk dokumentärserie från 2013. Del 1 av 3: Regimskifte. Först 10 år efter USA:s invasion av Irak kan hela historien berättas. Hur kunde det bli så fel? Vad var det egentligen som hände? Och vem bär ansvaret? Med hjälp av djupintervjuer, unikt material och hittills okända källor berättar den här serien om ett krig som gick snett innan det ens börjat.
10 år i Irak. Brittisk dokumentärserie från 2013. Först 10 år efter USA:s invasion av Irak kan hela historien berättas. Vad var det egentligen som hände? Och vem bär ansvaret? Med hjälp av djupintervjuer, unikt material och hittills okända källor berättar det här avsnittet om hur de som skulle befria Irak blev ockupanter och möttes av ett våldsamt uppror. Del 2 av 3: Hur allt gick fel.
10 år i Irak. Brittisk dokumentärserie från 2013. Först 10 år efter USA:s invasion av Irak kan hela historien berättas. Hur kunde det bli så fel? Vad var det egentligen som hände? Och vem bär ansvaret? Med hjälp av djupintervjuer, unikt material och hittills okända källor berättar det tredje och sista avsnittet om försöken att stävja det sekteristiska våldet och om den nya politiska kris som uppstod när koalitionen lämnat Irak. Del 3 av 3: "Det är ett helvete, Mr President.".
Korea - kriget utan slut. Kanadensisk dokumentär från 2013. Koreanska halvön stod i våras åter i centrum för världens uppmärksamhet när Nord- och Sydkorea anklagade varandra för krigsprovokationer. Koreakriget har haft ett vapenstillestånd sedan 60 år men konflikten är ständigt närvarande och det är också därför som vapenskramlet är så oroväckande.
Spionerna som lurade världen. Brittisk dokumentär från 2013. 10 år efter invasionen i Irak vet vi att informationen som skulle rättfärdiga kriget byggde på uppdiktade berättelser om påstådda massförstörelsevapen, önsketänkande och rena lögner. I kvällens dokument utifrån får vi möta några av de källor som försåg CIA och MI6 med dessa påhittade uppgifter.
Vårt smutsiga vatten. Tysk dokumentär från 2013. Vårt dricksvatten innehåller alltfler kemikalier och rester av läkemedel. Om vi inte gör något åt det hotar det inte bara vår hälsa utan hela mänsklighetens fortlevnad.
Sandkriget. Fransk dokumentär från 2013. Näst efter luft och vatten är sand vår vanligaste råvara. Men sand håller på att bli en bristvara. Jakten på den rätta sanden till hus, vägar och elektronik är en tickande miljöbomb.
Korrupta afrikanska presidenter. Fransk dokumentär från 2013. Korruption är det största hindret för utveckling i fattiga länder. Afrikanska Gabon och Ekvatorialguinea har bägge ledare som skaffat sig ofattbara personliga rikedomar på bekostnad av landets invånare och med flera forna kolonialmakters goda minne.
En rundresa i skatteparadisen. Holländsk dokumentär från 2013. Med hjälp av skickliga skattejurister och smart planering lyckas stora internationella företag undvika beskattning. Följ med på en tur där miljardvinster trollas bort och möt de människor som har som jobb att gömma undan pengar för skattemyndigheterna.
Egypten i kris. Amerikansk dokumentär från 2013. Den egyptiska armén hjälpte det muslimska brödraskapet till makten. Nu gör den allt för att krossa rörelsen. Det här är historien om vad som hände bakom kulisserna fram till massakern på Ramsestorget den 16 augusti i år.
Al-Qaida i Nordafrika. Fransk dokumentär från 2012. Det islamistiska terrornätverket dog inte med Usama bin Laden. Efter den arabiska våren har rörelsen fått ett förstärkt fäste där den en gång började i Algeriet.
Terror i öknen. Brittisk dokumentär från 2013. Den 16 januari i år anföll islamistiska terrorister en norsk-brittisk gasanläggning i södra Algeriet. Nu berättar några av de överlevande vad som hände fram till att algerisk militär stormade anläggningen och 39 arbetare miste livet.
Rökridåer. Fransk dokumentär från 2013. När rökandet minskar i den rika världen satsar tobaksindustrin på nya marknader i Asien och Afrika. Och trots att det är förbjudet vänder de sig i första hand till barn och unga både i sin marknadsföring och i utvecklandet av nya produkter och varumärken.
Dödens fält på Sri Lanka. Brittisk dokumentär från 2013. I slutet av inbördeskriget i Sri Lanka 2009 slaktades tiotusentals civila trots att de lovats fri lejd till skyddade zoner. De ansvariga sitter kvar vid makten och ingen har ännu ställts till svar för massakern.
Skolan eller livet. Brittisk dokumentär från 2013. Malala Yousafzai var bara 14 år när hon sköts i huvudet på väg till skolan. Hon är en av många unga flickor i talibanernas Pakistan som varje dag tvingas gå till skolan med risk för sina liv.
Vägen mot stupet. Amerikansk dokumentär från 2013. Återigen har republikanerna i den amerikanska kongressen tagit världsekonomin som gisslan. Det här är historien om det politiska spelet bakom kulisserna i världens mäktigaste stormakt.
Greklands väg mot krisen. Fransk dokumentär från 2013. Efter nyår blir Grekland ordförandeland i EU, men landets kris är långtifrån över. Stora delar av befolkningen lider ekonomisk misär i en situation orsakad av en lång rad misstag och rena bedrägerier. Hur kunde det gå så fel? En sak är säker: allt är inte grekernas fel.
Holländsk dokumentär från 2013. Med hjälp av skickliga skattejurister och smart planering lyckas stora internationella företag undvika beskattning. Följ med på en tur där miljardvinster trollas bort och möt de människor som har som jobb att gömma undan pengar för skattemyndigheter
Brittisk dokumentär från 2013. Marty Rathbun tillhör scientologernas allra högsta ledarskikt. När han lämnar rörelsen gör hans gamla kolleger allt för att krossa honom. Kvällens reportage ger en unik och skrämmande inblick i scientologikyrkans metoder.
Fransk dokumentär från 2014. Vladimir Putin är tillbaka vid den yttersta makten - och han håller Ryssland i ett järngrepp. I kvällens pinfärska film träder bilden fram av en maktfullkomlig despot som tänker regera så länge han kan. Alltfler i Putins närhet börjar nu likna honom vid en tsar.
Israelisk dokumentär från 2013. När Vladimir Putin skaffat vinter-OS till ryska Sotji startade en osannolik penningcirkus med usel planering, maktmissbruk och korruption. Den subtropiska kurorten vid Svarta havet skulle på kort tid förvandlas till ett centrum för världens vintersport. I kvällens förlängda film undersöker journalisten Alexander Gentelev hur det gick till.
När snön smälter i Alperna söker sig skidindustrin till nya marknader. Fattiga byar i Ryssland och Kina hoppas på nytt liv i skuggan av högteknologiska skidanläggningar. Nya typer av konstgjord snö kan till och med göra det möjligt att åka skidor i södra Afrika.
Fransk dokumentär från 2014. Priset på vår mat, våra kläder och i stort sett allt vi konsumerar styrs av några få hemlighetsfulla mäklare i Genève. Bara några av dem är beredda att berätta om hur handeln med världens råvaror går till och vad den får för konsekvenser.
Israelisk dokumentär från 2013. I Sinaiöknen sitter 100-tals eritreanska flyktingar fängslade hos utpressare som begär stora lösensummor av deras släktingar. Genom mobilsamtal låter de anhöriga höra när deras nära och kära torteras.
Fransk dokumentär från 2014. Först nu, tre år efter tsunamin i Japan, börjar sanningen komma fram. Kraftbolaget Tepco och japanska myndigheter har gjort allt för att dölja omfattningen av en katastrof där hundratusentals människor blivit strålskadade.
Brittisk dokumentär från 2013. Syriens barn betalar ett högt pris i skuggan av sina föräldrars krig. Det här är historien om några barn ur en generation som för alltid kommer att vara präglad av denna blodiga konflikt.
Amerikansk dokumentär från 2014. Bara ett fåtal av de ansvariga för finanskraschen 2008 har ställts till ansvar. Det handlar främst om insiders - mäklare som manipulerat aktiekurser och lurat investerare på deras pengar. Hittills har de gått fria - men nu dras nätet åt kring finanshajarna.
Brittisk dokumentär från 2013. Var fjärde pojke i Pakistan blir sexuellt utnyttjad av äldre män innan han fyller 16. Och allt sker inför ögonen på en mutad poliskår.
Brittisk dokumentär från 2014. Katolska kyrkan skakas av skandaler. Det handlar om sexuella övergrepp, penningtvätt och korruption. Den nye påven Franciskus har sagt att han ska rensa upp i missförhållandena. Han har starka ekonomiska och rent kriminella intressen mot sig och frågan är om han kommer att lyckas.
F.W. de Klerk var den siste apartheidpresidenten. Men han blev också en av de första ledarna för det nya, enade Sydafrika. F.W. de Klerk och Nelson Mandela fick Nobels fredspris tillsammans, men deras förhållande präglades av ömsesidig misstro.
Sydafrikansk dokumentär från 2014. I augusti 2012 sköt sydafrikansk polis ner 112 strejkande gruvarbetare. För första gången sedan apartheid mördades svarta sydafrikaner av tungt beväpnade kravalltrupper. Varför? Vem låg bakom? Hur kunde ANC-regeringen svika sitt eget folk? Filmaren Rehad Desai söker svar på frågor som skakar det nya Sydafrika i grunden.
Tusentals människor har dödats av amerikanska drönare i Pakistan. Priset är högt, både för de anhöriga och för de soldater som trycker på knapparna i USA. Vad händer när de inser vad som sker på marken långt bortom deras egen vardag? Med unik tillgång berättar filmaren Tonje Schei om drönarkrigets mänskliga konsekvenser.
Svensk dokumentär från 2014. Den ryska gasen är en av de viktigaste orsakerna till krisen i Ukraina. Ända sedan landet blev självständigt för 20 år sedan har gasen stått i centrum. Oligarker har blivit stenrika, en premiärminister har kastats i fängelse och när president Janukovitj tackade nej till EU och ja till Ryssland så var det för gasens skull. SVT:s förre korrespondent Malcolm Dixelius och reportern Alex Shiraieff berättar historien om hur Ryssland använt gasexporten som vapen mot Ukraina, ett land som nu är nära konkurs och sönderfall.
Populismen sprider sig som en löpeld över Europa. Karismatiska ledare som Beppe Grillo, Geert Wilders och Marine Le Pen lockar allt fler väljare, med enkla budskap och högt tonläge. Vilka är de egentligen? Och varför är populisterna så populära?
Fransk dokumentär från 2014. Inför VM i fotboll i Brasilien försöker myndigheterna rensa upp och återta de områden i Rio de Janeiro som fram till nu kontrollerats av våldsamma kriminella ligor. Samtidigt finns det ekonomiska intressen som gärna vill exploatera Rios favelas och bygga bostäder för en växande medelklass.
Amerikas fördolda stater. Amerikansk dokumentär från 2014. Del 1 av 3: Programmet. Edward Snowdens avslöjanden skapade historiens största läcka av hemligstämplad information. I denna tredelade dokumentär får vi en unik inblick i hur det gick till när USA byggde upp och utvecklade det mest avancerade övervakningssystemet någonsin i strid mot sin egen författning.
Amerikas fördolda stater. Amerikansk dokumentär från 2014. Del 2 av 3: Läckorna. Edward Snowdens avslöjanden skapade historiens största läcka av hemligstämplad information. I denna tredelade dokumentär får vi en unik inblick i hur det gick till när USA byggde upp och utvecklade det mest avancerade övervakningssystemet någonsin i strid mot sin egen författning.
Amerikas fördolda stater. Amerikansk dokumentär från 2014. Del 3 av 3: Vår förlorade integritet. Edward Snowdens avslöjanden skapade historiens största läcka av hemligstämplad information. I denna tredelade dokumentär får vi en unik inblick i hur det gick till när USA byggde upp och utvecklade det mest avancerade övervakningssystemet någonsin i strid mot sin egen författning.
Fler än 3 000 textilarbetare fanns i den bangladeshiska fabriken när den plötsligt rasade. Nu berättas hela historien om tragedin i Rana Plaza och vad som låg bakom. I spåren av Bangladesh nyvunna framgång som klädtillverkare har miljontals unga fått jobb, men samtidigt växer girighet och korruption.
Den 21 september 2013 anföll den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab obeväpnade män, kvinnor och barn i ett köpcenter i Kenyas huvudstad Nairobi. 67 människor dödades i en massaker som pågick under 80 timmar. I Dokument utifrån berättas om vad som egentligen hände och varför det tog så lång tid för den kenyanska säkerhetstjänsten att stoppa dödandet.
Svensk dokumentär från 2014. Blodbadet under sommarens Gazakrig har dominerat nyhetsflödet. Men i medieskuggan växer en ny rörelse sig stark. En idé om folklig revolt mot våldsamma, maktfullkomliga män. I spetsen går palestinier och israeler som förlorat nära anhöriga i konflikten. Dödströtta på det eviga kriget bryter de mönstret och väljer försoning framför hämnd.
Neapels sopproblem verkar aldrig ta slut. Men när staden får en ny borgmästare lovar han att de stinkande soporna ska försvinna inom 10 år. Ska han lyckas förvandla Neapel från ett ökänt sopberg till ett föredöme för resten av världen? Mot sig har han inte bara Camorran utan också en genomkorrumperad administration.
Nu avgörs Afghanistans öde. Samtidigt som de internationella säkerhetsstyrkorna dras tillbaka och landet just valt en ny president förbereder sig talibanerna på att återta makten. Kampen om Afghanistan är långt ifrån över.
Våldtäkt är ett vapen som används i många av världens konflikter. Under Balkankriget våldtogs tiotusentals kvinnor. Fortfarande 20 år senare kämpar många av dem för att få rättvisa och för att förövarna ska ställas till svars för krigsbrott.
Islamistiska terrorgrupper värvar unga män från Skandinavien. De lämnar sina familjer för att döda eller dödas i religionens namn. En av dem är Mohammed, en ung dansk-somalier som just anslutit sig till ökända Al-Shabaab. Blir han nästa självmordsbombare? Eller finns det en väg tillbaka?
På kort tid har den Islamiska staten (IS) gått från att vara en marginaliserad upprorsgrupp till att kontrollera stora landområden och locka krigare från 80 länder. Hur kunde det ske? I den här dokumentären får vi en inblick i hur IS arbetar, finansieras och hur de har kunnat ta över stad efter stad i Syrien och Irak.
Tysk dokumentär från 2014. Tjuvskytte och olaglig handel med elfenben har blivit ett akut hot mot världens elefanter. Om inget görs kan de vara borta om 15 år. För noshörningarna är läget lika illa. Varför går det inte att stoppa dödandet? Detta undersökande reportage tar oss med bakom kulisserna på den illegala marknad som driver på utrotningen av de stora landdjuren.
Fransk dokumentär från 2014. Att skydda vår planet har blivit big business. Nu finns en marknad för utrotningshotade djur och känsliga miljöer. Men vad händer när naturen blir en handlingsvara som alla andra? Vilken blir det egentliga priset när banker och finansbolag bestämmer?
Dansk dokumentär från 2015. Historien om hur Edward Snowden lyckades lura USA:s mäktiga underrättelsetjänst. För första gången berättar Snowden och hans medhjälpare exklusivt om den dramatiska flykten och hur historiens största visselblåsare undgick att tillbringa resten av sitt liv i ett Amerikanskt fängelse.
Fransk dokumentär från 2015. Ungdomar från hela Europa radikaliseras i det tysta, utan att deras föräldrar eller skolan märker något. De fiskas upp på internet och indoktrineras av extremister. När de reser till Syrien är det redan för sent. I kvällens film berättas om vanliga franska tonåringar, pojkar och flickor, som lämnat sina familjer för att bli martyrer i det heliga kriget.
Kanadensisk dokumentär från 2015. Vladimir Putins regim har länge omgärdats av rykten om kriminalitet och korruption. Vad är egentligen sant? Klart är att under sin tid vid makten har den ryske presidenten konsoliderat sin makt, tystat oppositionen och gjort sig själv och sina vänner ofattbart rika. Frågan är vad han gör härnäst.
Brittisk dokumentär. 23-åriga Jyoti Singh våldtogs av sex män i flera timmar. Hennes skador var så allvarliga att hon dog 13 dagar senare. Fallet har väckt protester över hela världen och männen är dömda till döden. Reportern Leslee Udwin intervjuar anhöriga och gärningsmän för att förstå hur det kunde gå så illa och varför Indien inte kan stoppa epidemin av våld mot kvinnor.
Grekisk dokumentär från 2015. Greklands nye premiärminister Alexis Tsipras och hans parti Syriza har till synes kommit från ingenstans. Vem är han? Och vad vill han göra med sitt sargade hemland? Med unik tillgång får vi följa Tsipras och hans närmaste medarbetare på vägen mot toppen.
Svensk dokumentär från 2014. De franska kärnvapenproven i Stilla havet upphörde 1996. Men konsekvenserna för dem som bor i närheten kan bli förödande för lång tid framåt. På söderhavsön Tureia lever 250 människor. Många av dem är sjuka. Dessutom hotas ön av en våldsam tsunami om den bombskadade Mururoa-atollen kollapsar. En film av Helgi Felixson och Titti Johnson.
Brittisk dokumentär från 2015. Striderna intensifieras i Jemen, där Saudiarabien och flera andra länders militärer angriper mål tillhörande Huthirebellerna. I den här alldeles färska filmen följer vi med den kvinnliga reportern Safa Al-Ahmad from BBC Arabic som rest runt i Jemen i tre månader och träffat både Huthis och deras ärkefiender al-Qaida.
Fransk dokumentär från 2014. Hur kunde försvunna tempelstatyer från Kambodja dyka upp i en auktionskatalog från Sothebys i New York 40 år senare? I den här undersökande dokumentären följer vi statyernas väg och får se hur Sothebys advokater försöker bevisa att Kambodja aldrig ägt sitt eget kulturarv.
Svensk dokumentär från 2015. Guatemala är ett av världens fattigaste och våldsammaste länder. Vänsterpolitikern Sandra Torres vill ändra på det och bekämpa den omfattande korruptionen. Mot sig har hon en populär general som går till val på "den hårda handens politik". Det blir en kamp där alla medel tycks tillåtna. För Sandra Torres blir priset högt. Och för Guatemala?.
Italiensk dokumentär från 2015. Den katolska kyrkan har länge haft kopplingar till organiserad brottslighet i Italien. Men i juni förra året bannlyste den nye påven Franciskus maffian. Han har samtidigt sagt att den katolska kyrkan ska göra allt i sin makt för att bekämpa den. Frågan är om det kommer att lyckas.
Brittisk dokumentär från 2015. Del 1 av 2. Aldrig tidigare i historien har så få ägt så mycket. De rikaste 85 personerna äger mer än halva världens befolkning. Och Storbritannien har fler mångmiljardärer per invånare än något annat land. Vad gör de med sina pengar och vilka konsekvenser får det för dem som inga har?.
Brittisk dokumentär från 2015. Del 2 av 2. Aldrig tidigare i historien har så få ägt så mycket. De rikaste 85 personerna äger mer än halva världens befolkning. Och Storbritannien har fler mångmiljardärer per invånare än något annat land. Vad gör de med sina pengar och vilka konsekvenser får det för de som inga har?.
Amerikansk dokumentär från 2015. Varför stoppades inte ebola-epidemin innan det var för sent? För första gången berättar några av de ansvariga om varför de misslyckades med att hejda en sjukdom som skördade tusentals offer och vars följder fortfarande plågar stora delar av västra Afrika.
Brittisk dokumentär från 2015. De som lyckas fly med hjälp av hemliga nätverk vittnar om hur många utnyttjas som sexslavar åt IS-krigare och hur kvinnor straffas med spöstraff för olämplig klädsel och stening för otrohet. En unik skildring inifrån av hur det är att leva som kvinna i IS-kontrollerade områden.
Fransk dokumentär från 2015. Alltsedan Libyens diktator Gaddafi störtades har landet splittrats i interna strider mellan olika klaner och miliser. Två regeringar försöker skapa ordning och samla nationen samtidigt som IS och andra jihadister utnyttjar kaoset för att skaffa sig ett allt starkare fäste i regionen. Finns det något hopp om ett enat Libyen eller kommer landet att falla sönder i total anarki?.
Brittisk dokumentär från 2015. När Mexikos största knarkkung Joaquin "el Chapo" Guzman greps i februari 2014 basunerades det ut som en stor seger i USA:s krig mot knarket. Men den ökända Sinaloa-kartellen har fortsatt sina affärer. Och sedan i somras är el Chapo tillbaka vid makten efter sin spektakulära flykt. Var allt bara ytterligare ett kapitel i den skandalomsusade historien om USA:s inblandning i Latinamerikas affärer?
Polsk dokumentär från 2015. Djävulen är på frammarsch i Polen. Aldrig har så många katolska präster utbildats till exorcister - och aldrig har deras tjänster varit så efterfrågade. Varför finns det så många besatta? Och kan de verkligen botas med djävulsutdrivning?
Tysk dokumentär från 2015. När en anonym it-tekniker slutade på HSBC:s bank i Geneve tog han med sig en hårddisk med uppgifter om 130 000 bankkonton. Det är den största bankläckan någonsin och hans lista blev hett eftertraktad av världens skattemyndigheter. Samtidigt fick många som gömt undan pengar svårt att sova på nätterna.
Fransk dokumentär från 2015. Sedan sexdagarskriget 1967 ockuperar Israel östra Jerusalem och därmed det berg som rymmer Al-Aqsamoskén, en av de tre viktigaste helgedomarna för världens muslimer. Men berget är också helig mark för judarna. Nu hotas moskén av judiska extremister som vill återuppbygga det judiska templet och förstöra moskén, något som skulle få oanade konsekvenser långt utöver Israel-Palestinakonflikten.
Brittisk dokumentär från 2015. Europa bevittnar den största flyktingkrisen sen andra världskriget. BBC-reportern John Sweeney åker till den grekiska ön Kos för att möta dem som lämnat hus och hem och följa med dem på den svåra resan mot ett bättre liv.
Norsk dokumentär från 2015. Den långa vägen. De kommer i tusental varje vecka - men vilka är de? Och var kommer de ifrån? I kvällens film följer vi några syriska vänner på en farofylld väg över Medelhavet från Egypten till Italien och vidare genom Europa. Flyktingarna splittras och hamnar så småningom i Tyskland, Holland, Belgien och Sverige. Där försöker de skapa nya liv i skuggan av oron för vad som händer med nära och kära som är kvar i krigets Syrien.
Brittisk dokumentär från 2015. Terrorattackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk mataffär var de värsta Frankrike upplevt på över 50 år. Reaktionerna blev starka. Nio månader senare finns chocken och sorgen efter de döda fortfarande kvar. Med starka vittnesmål från anhöriga och poliser berättas den fullständiga historien om tre dagar som skakade Paris och hela världen - och den svåra tiden efter.
Brittisk dokumentär från 2015. Vad är det som gör att just Belgien blivit ett centrum för muslimska extremister? I kvällens Dokument utifrån får vi träffa några imamer som försöker motverka den radikalisering som pågår i utkanten av Bryssel. De talar om ett annat slags Jihad där automatvapnen byts ut mot matpaket och välgörenhet samtidigt som de varnar för att en ökande islamofobi kan bidra till att förvärra situationen.
Brittisk dokumentär från 2015. När polarisen smälter samlas alltfler isbjörnar på land i norra Alaska. Där hotas de av svält och av människor. På senare år har antalet björnar minskat radikalt. Vad är det som händer? Går utvecklingen att vända? Kan isbjörnarna i Kaktovik räddas - eller är det redan för sent?
Fransk dokumentär från 2015. Den 20 december är det val i Spanien, ett land som präglas av en djup ekonomisk kris med hög arbetslöshet, utbredd korruption och starka krafter som vill upplösa nationen. Frågan är om det är möjligt att ena Spanien som i dag är mer splittrat än någonsin.
Tysk dokumentär från 2015. Ett fåtal nya fall varje vecka. Det är vad som återstår av det hittills värsta ebolautbrottet i historien. Men två år efter det första dödsfallet är livet i de drabbade byarna totalt förändrat. Kvällens film skildrar vad som hände när ebolaviruset nådde Bong-distriktet i Liberia - och kampen mot sjukdomen under månaderna efteråt.
Fransk dokumentärserie från 2015. Egyptens makthavare har alltsedan landet blev en självständig republik 1953 varit beroende av antingen armén, muslimska brödraskapet eller internationella allianser. Med hjälp av unikt arkivmaterial och klipp ur egyptiska spelfilmer berättas historien om det postkoloniala Egypten och om hur revolutionen till sist blev oundviklig. Del 1 av 3: Nasser.
Fransk dokumentärserie från 2015. Egyptens makthavare har alltsedan landet blev en självständig republik 1953 varit beroende av antingen armén, muslimska brödraskapet eller internationella allianser. Med hjälp av unikt arkivmaterial och klipp ur egyptiska spelfilmer berättas historien om det postkoloniala Egypten och om hur revolutionen till sist blev oundviklig. Del 2 av 3: Sadat.
Fransk dokumentärserie från 2015. Egyptens makthavare har alltsedan landet blev en självständig republik 1953 varit beroende av antingen armén, muslimska brödraskapet eller internationella allianser. Med hjälp av unikt arkivmaterial och klipp ur egyptiska spelfilmer berättas historien om det postkoloniala Egypten och om hur revolutionen till sist blev oundviklig. Del 3 av 3: Mubarak.
Amerikansk dokumentär från 2015. Nedskjuten. Vapenlobbyn NRA är en av de starkaste politiska krafterna i USA. Den stoppar effektivt alla lagförslag om ökad vapenkontroll och har till och med lyckats stärka sin ställning efter de senaste tragiska skolskjutningarna. Det här är historien om hur NRA blev den maktfaktor organisationen är idag.
Fransk dokumentär från 2015. Skuldmaskinen. Vi lever i en ekonomi som alltmer bygger på lånade pengar. Vilka konsekvenser får ländernas allt ökande statsskulder och finns det någon väg ut ur skuldmaskinen?.
Fransk dokumentär från 2016. Internationella fotbollsförbundet Fifa har kantats av skandaler i över 40 år men det är först nu som de skyldiga börjar ställas till svars för korruption och förskingring av miljardbelopp. Den 28/2 ska en ny president väljas, men frågan är om det är tillräckligt för att rädda en organisation präglad av en kultur som kan jämföras med den italienska maffians.
Tysk dokumentär från 2016. För ett år mördades en av Vladimir Putins största kritiker på öppen gata i Moskva. Oppositionspolitikern Boris Nemtsov höll just på att sammanställa en rapport om Rysslands inblandning i kriget i östra Ukraina när han brutalt sköts ned av okända män utanför Kreml. Historien om Boris Nemtsov är på många sätt typisk för vad som formar dagens politik i Ryssland.
Fransk dokumentär från 2016. Han är den tredje generationen ledare i världens mest stängda land - Nordkorea. Vi ser Kim Jong-Un i propagandabilder där han behandlas som en gud. Men omvärlden ser honom snarare som en demon. Vem är han egentligen? I den här filmen får vi möta några som verkligen känner honom.
Holländsk dokumentär från 2015. Förhandlingar om ett nytt handelsavtal, TTIP, mellan USA och Europa har pågått i över två år. Om avtalet går igenom som beräknat nästa år skulle det resultera i världens största regionala frihandelszon. Men avtalet innehåller också delar som är mindre kända och som gör det möjligt för enskilda företag att stämma stater på miljardbelopp om de hotar bolagens investeringar.
Dansk dokumentär från 2016. Alltfler köper receptbelagda mediciner olagligt på nätet. Med stora risker som följd. Ofta är dessa mediciner helt verkningslösa. Ibland är de skadliga eller direkt livsfarliga. Med förtroendeingivande webbsidor och förpackningar lurar producenterna sina kunder i en handel som omsätter miljardbelopp.
De blodiga attackerna i Paris och Bryssel utfördes av väl organiserade islamistiska celler. Med källor inom flera säkerhetstjänster ger BBC:s reportrar en unik inblick i hur IS hemliga terrornätverk arbetar i Europa och vad som görs för att bekämpa dem.
Amerikansk dokumentär från 2016. Netanyahus krig. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har länge fört en oförsonlig politik mot Iran och i konflikten mellan Israel och Palestina - ofta i strid med sin viktigaste allierade. I kvällens film får vi ett porträtt av denne kontroversielle ledare och bakgrunden till hans frostiga relation till USA:s president.
Belgisk dokumentär från 2015. En läcka i skatteparadiset. Nu faller det ena skatteparadiset efter det andra och även de svenskar som haft pengar där tvingas betala skatt och straffavgifter. En av de första som bröt bankhemligheten på Caymanöarna var Rudolf Elmer. Han publicerade känslig information på nätet och fick betala ett högt personligt pris för sina avslöjanden.
Fransk dokumentär från 2016. Varifrån kommer din skjorta? 90 procent av allt vi köper är tillverkat i andra världsdelar. En osynlig armada av gigantiska containerfartyg ser till att billiga varor når fram till köpsugna konsumenter. Men fartygens besättning arbetar ofta under slavliknande förhållanden. Och med allt större båtar följer större utsläpp och andra miljöproblem. Så vad kostar den där skjortan – egentligen?
Om hur han fick ärva den största finanskrisen sedan 30-talet, misslyckades med att stänga Guantanamobasen och lyckades till hälften med sina miljömål vid klimatmötet i Köpenhamn. Det här är historien om Barack Obamas tid som USA:s president - berättad inifrån Vita huset av dem som var med.
En billig sjukförsäkring för alla amerikaner blev presidentens största framgång. Men i det efterföljande kongressvalet förlorade hans parti stort. Republikanerna kunde nu stoppa varje försök till nya stora reformer.
Samtidigt som Obama försöker avsluta USA:s krig i Mellanöstern skapar den arabiska våren nya konflikter. Det här är historien om Barack Obamas tid som USA:s president - berättad inifrån Vita Huset av dem som var med.
Fransk dokumentär från 2015. De är kända under olika namn: den Högra Sektorn, Azov eller Svoboda. De är tungt beväpnade och ofta maskerade. Några hyllar dem som revolutionens hjältar. Andra ser den högerextrema milisen som ett hot mot Ukrainas demokratiska utveckling.
Under sin andra presidentperiod tar Obama itu med några av landets mest svårlösta sociala problem: vapen, invandring och de svartas situation. Det här är historien om Barack Obamas tid som USA:s president - berättad inifrån Vita Huset av dem som var med.
För två år sedan visade vi den flerfaldigt prisbelönta filmen om barnen i krigets Syrien. Nu har filmaren Marcel Mettelsiefen återvänt till Aleppo för att se hur det gått för dem. När barnens pappa fängslas av IS bestämmer sig mamman och barnen att försöka ta sig till Europa. Filmen följer familjens väg till deras nya liv i Tyskland.
Australiens flyktingpolitik hör till de striktaste i världen. De asylsökande som försöker ta sig med båt till landet stoppas och förvisas antingen hem igen eller till hårt kritiserade läger på ö-landet Nauru. Inte ens om de beviljas asyl får de komma till Australien. En praktisk lösning för Australien - men det mänskliga priset är högt.
Inför OS var det inte bara Ryssland som stod på internationella antidopningsbyråns varningslista. Det går knappt en vecka utan nya dopningsavslöjanden och de drabbar alla sporter. Kvällens dokumentär berättar om hur dopningssystemet fungerar, om vilka som utformar programmen och vilka som levererar preparaten.
Fransk dokumentär från 2016. När Boko Haram kidnappade 300 skolflickor i april 2014 hamnade de i fokus i världens nyhetsflöde. Trots inre motsättningar fortsätter denna extremistiska sekt att terrorisera befolkningen i främst norra Nigeria och Kamerun. Militär med stöd från USA och Frankrike för en ojämn kamp i försöken att skydda de människor som bor i en av Afrikas farligaste regioner.
Amerikansk dokumentär från 2016. Trots tydliga varningssignaler lyckades USA missa framväxten av en av historiens värsta terrororganisationer. Hur kunde det ske och vems var egentligen ansvaret?.
Dansk dokumentär från 2016. En stor del av dagens konflikter utkämpas med inhyrda legosoldater - och många av dem började kriga redan som barn. Detta avslöjande reportage visar hur soldater med traumatiska upplevelser från Sierra Leone och Uganda hyrs ut av bemanningsföretag för att utföra operationer i Irak och Afghanistan. En bra affär för USA, som får billig arbetskraft utan att riskera amerikanska liv. Och bemanningsföretagen tjänar storkovan.
Svensk dokumentär från 2016. Från Clinton till Clinton. Folke Rydén har bevakat amerikanska presidentval sedan 1992 då Bill Clinton vann. Nu återvänder han till de amerikanska väljare han har mött genom åren. Genom att fortsätta berätta om deras öden får vi ett unikt 24-årigt perspektiv. Fram växer en bild av ett polariserat och splittrat USA. Håller landet på att klyvas av oförenliga särintressen och ideologier? Eller ser vi början på en ny amerikansk revolution? Oavsett vilket får utgången av valet avgörande konsekvenser för hela världen. Folke Rydén har tillsammans med fotografen Dan Jåma tidigare gjort filmerna President till varje pris (1992) och Från Bill till Barack (2008).
Uppväxten. Sällan har USA valt mellan två så fundamentalt olika presidentkandidater. Vilka är de egentligen? Vad har de med sig? I denna tvådelade serie berättar vänner, fiender, familj, kolleger och analytiker historien om Donald Trump och Hillary Clinton. Vi får en tydlig bild av vilka händelser och relationer som har format deras liv och värderingar, bortom den hetsiga politiska retoriken. Del 1 av 2: Uppväxten.
Sällan har USA valt mellan två så fundamentalt olika presidentkandidater. Vilka är de egentligen? Vad har de med sig? I denna tvådelade serie berättar vänner, fiender, familj, kolleger och analytiker historien om Donald Trump och Hillary Clinton. Vi får en tydlig bild av vilka händelser och relationer som har format deras liv och värderingar, bortom den hetsiga politiska retoriken. Del 2 av 2. Karriären.
Fransk dokumentär från 2016. Allahs soldater. Efter attackerna i Paris och Bryssel lyckas en journalist med dold kamera infiltrera en grupp jihadister i Frankrike. Med hjälp av falsk identitet och en uppdiktad personlig historia har han under sex månader kommit nära ledaren för den cell som kallar sig för Allahs soldater. I en unik skildring inifrån en terrororganisation får vi följa hur de rekryterar nya krigare åt IS och hur de kommunicerar med varandra via krypterade meddelanden.
Fransk dokumentär från 2016. I konflikternas Mellanöstern har Saudiarabien en nyckelroll. Samtidigt vet vi förvånansvärt lite om detta land som förutom att vara USA:s allierade också har kopplingar till terrororganisationerna al-Qaida och IS. Bägge bygger sin ideologi på den saudiska wahhabismen, en gren av islam som också spelar en viktig roll i landets historia. Just nu står Saudiarabien inför stora utmaningar med sociala och politiska spänningar och en osäker ekonomisk framtid när oljeintäkterna sinar.
Alltsedan kuppförsöket i somras har Turkiets president Erdogan gjort allt för att ytterligare stärka sin position som landets store ledare. Från att ha varit en reformpolitiker som bekämpat korruption och försvarat civilsamhället framstår han idag alltmer som en despot. Med stöd av religionen och en alltmer nationalistisk politik styr han Turkiet mot en än mer auktoritär stat där yttrandefrihet och mänskliga rättigheter sätts ur spel. Samtidigt utnyttjar han skickligt landets strategiska roll både i förhållande till Europas flyktingpolitik och i relation till konflikterna i Mellanöstern.
Svensk dokumentär från 2016. Att skapa en Putin. Rysslands omvandling från kommunism till marknadsekonomi höll på att sluta med katastrof. Ur askan steg en maktfullkomlig president som styr sitt land med järnhand. Hur gick det till? SVTs förre korrespondent Peter Löfgren berättar vad som hände när ett gäng unga kapitalister från väst bjöds in för att reformera Ryssland. Några blev ofantligt rika medan majoriteten fortsatte att leva i misär. Försöket misslyckades och vägen till makten låg snart öppen för en ny typ av ledare. Hans namn: Vladimir Putin.
Fransk dokumentär från 2016. Rysslands återkomst. När Europa och USA stängde dörren till Ryssland efter annekteringen av Krim vände sig Vladimir Putin österut. Han har sedan dess lyckats skapa nya allianser samtidigt som han stärkt både sin och landets position. Efter Donald Trumps seger i den amerikanska presidentvalet vet ingen vilken roll Ryssland kommer att spela. Men en sak är säker: 25 år efter Sovjetunionens upplösning drömmer alltfler ryssar om ett återupprättande av den gamla stormakten och de hoppas att Putin är ledaren som ska fullborda Rysslands återkomst.
Fransk dokumentär från 2016. Efter fem års inbördeskrig vägrar Syriens diktator Bashar al-Assad att släppa ifrån sig makten. Despoten i Damaskus tvekar inte ens att offra sitt eget folk för att fortsätta regera. I konflikternas Mellanöstern har han alltjämt en nyckelroll. Men al-Assad spelar ett farligt dubbelspel. Vem är han? Hur tänker han? Och hur länge kan stormakterna låta honom hållas?
För första gången är sol- och vindkraft billigare än gas och olja. Från att ha varit ett sätt att rädda jordens klimat blir förnybara energikällor en lönsam affärsmodell. Över hela världen hämtar allt fler sin energi från billiga solpaneler och alltmer effektiva vindkraftverk.
Stora delar av jorden lider av akut vattenbrist. En engelsk forskare får en enkel idé - pumpa in saltvatten i öknen, låt den förångas med hjälp av solen och skapa färskvatten, mat och energi som kan förändra livet för miljontals människor. Men är hans idé tillräcklig för att lösa problemen?
Aldrig har så många studerat på universitet och högskolor. Aldrig har kostnaden för en högre utbildning varit så hög. Universiteten konkurrerar på en global marknad där det finns stora pengar att tjäna. Men hur är det med kvaliteten? Frågan är vem som får betala det verkliga priset - och vem som tar hem vinsten.
Klyftan vidgas. När Donald Trump svor eden som USA:s 45:e president så gjorde han det i ett delat land. Aldrig tidigare har klyftan mellan de två partierna i kongressen, republikaner och demokrater, varit så djup. Trots allvarliga försök hade Obama misslyckats att skapa enighet kring finanspolitiken, rasfrågan och hälsoreformen samtidigt som han skaffat sig en ny och växande fiende i den konservativa Teaparty-rörelsen.
Maktskifte. När Donald Trump svor eden som USA:s 45:e president så gjorde han det i ett delat land. Aldrig tidigare har klyftan mellan de två partierna i kongressen, republikaner och demokrater, varit så djup. Obama hade misslyckats i sina försök att skapa enighet. Den konservativa Teaparty-rörelsen blev ett hot inte bara för demokraterna utan splittrade också det republikanska partiet. Deras krav på radikala förändringar banade vägen för Donald Trump.
I Nigeria är kidnappning big business. Kidnapparna ser sig själva som Robin Hood-figurer som stjäl från de rika oljebolagen som exploaterar Nigerdeltats naturtillgångar utan att ge något tillbaka till den fattiga befolkningen. De angriper oljeplattformar med snabba båtar för bort sina offer som de senare utväxlar mot höga lösensummor. Förra året ägde 73 sådana attacker rum, och 62 personer togs som gisslan. Den franske reportern Bertrand Monnet lyckades spåra piraterna och kan för första gången visa hur de arbetar.
Enligt de senaste opinionsmätningarna kan Geert Wilders högerextremistiska Frihetspartiet bli det största partiet när Nederländerna går till val. Vem är denne politiker som utmålat islam och muslimer till sina huvudfiender? Vad har format honom och vad tänker han göra om han får ett ökat politiskt inflytande?
Varje dag lämnar 2000 kvinnor Filippinerna för att arbeta som hembiträden i Mellanöstern och Asien. Många hamnar i slavliknande förhållanden där arbetsgivaren har oinskränkt makt över dem. De riskerar att bli fysiskt och psykiskt misshandlade och var sjätte kvinna utnyttjas sexuellt. (Maids)
En brännande, helomfattande skildring av den fem år långa konflikten i Syrien. En film byggd på hundratals timmar filmade av syrierna själva, vittnesmål från motståndsledare, människorättskämpar, avhoppade militärer, vanliga barn och vuxna. Deras berättelser är ett rop på uppmärksamhet och hjälp från en värld som inte gör tillräckligt.
Rumänien är känt för att vara ett av de mest korrupta länderna i EU. Det få känner till är att landet också framgångsrikt tagit upp kampen mot korruptionen ända upp i den högsta politiska ledningen. Hittills har man tack vara orädda åklagare bland andra lyckats döma 16 parlamentariker, 1 general, 18 domare, förre premiärministern och borgmästaren i Bukarest. Jakten på korrupta makthavare har också blivit ett folknöje som kan följas på den rumänska televisionen.
Mätningar visar att Marine Le Pen kan få nästan var tredje röst i det franska presidentvalet och därmed säkra en plats i valets andra omgång. Hon har arbetat hårt för att göra sitt parti, Front National, rumsrent och till och med uteslutit sin egen far och partiets grundare Jean-Marie Le Pen. Men frågan är om hennes ansträngningar är ärligt menade eller om det bara handlar om kosmetika för att locka nya väljare. Fortfarande omger hon sig med medarbetare från den yttersta högerkanten vars åsikter hon gör allt för att dölja.
Vad hände med det malaysiska passagerarplanet MH 370? Efter tre år finns inget vrak. Inga kroppar har återfunnits. När de officiella eftersökningarna avbröts i januari hade anhöriga till de 239 som befann sig ombord inget svar på varför flygplanet plötsligt försvann. Var det en terroristattack? Ett tekniskt fel? Ett misslyckat militäringripande? Med tillgång till nya bilder och delvis nya uppgifter försöker ett reportageteam komma ett steg närmare sanningen.
Han är bara 39 år gammal. Han har inget parti bakom sig. Vältalig, högutbildad och extremt målmedveten. För fyra år sedan var Emmanuel Macron en okänd investmentbankir. Nu är han favorit till att bli Frankrikes nästa president. Men vem är han - egentligen?
Vad händer när IS besegras i Irak? Shiamilisens hårda framfart mot misstänkta sunnimuslimer riskerar att skapa nya konflikter. Reportern Ramita Navai möter flyktingar från Mosul som blivit offer för övergrepp, tortyr och etnisk rensning när milisen utnyttjar kriget för att hämnas historiska oförrätter.
50 år efter sexdagarskriget står Jerusalem fortfarande i centrum för konflikten mellan Israel och Palestina. I stadens ockuperade östra del pågår en bitter kamp där palestinier tvingas lämna sina hus och judiska bosättare flyttar in. Idag finns där 12 judiska bosättningar med fler än 200 000 invånare. Och de vill bli ännu fler. Filmarna PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian träffar bosättare på jakt efter ny mark och palestinier som kämpar för att behålla sitt territorium. Detta är historien om ett Jerusalem i förändring.
Det finns de som menar att han är USA:s egentlige president och att det är till Steve Bannon som Donald Trump lyssnar mest. Men hans position hotas av andra maktspelare i Vita huset. Det här är historien om de politiska och ideologiska motsättningarna i presidentens inre krets.
Efter 200 års dominans utmanas kol och olja som den självklara vägen mot välstånd. Men samtidigt som sol- och vindkraft blir allt billigare så blir motståndet mot en omställning allt hårdare. Och ingenstans är striden lika bitter som i Donald Trumps USA. Vetenskapsjournalisten Jens Ergon ger sig ut på en resa i en energivärld på väg att vändas upp och ned.
Dansk dokumentär från 2017. Hur gick det egentligen till när Qatar blev värdland för VM i fotboll 2022? För första gången berättas historien inifrån FIFA:s innersta krets. Mary Lynn Blank tillbringade ett årtionde i sanslös lyx med FIFA-pampen Chuck Blazer vid sin sida. Som hängiven amatörfotograf förevigade hon deras kärlek och dokumenterade samtidigt en av historiens största sportskandaler.
Italiensk dokumentär från 2017. Många hoppades att påve Franciskus skulle ta itu med katolska kyrkans många pedofilskandaler. Men tre år efter hans tillträde visar det sig att han gjort mycket lite: två av tre anklagade präster är fortfarande kvar i sina ämbeten, den utlovade speciella tribunalen finns inte och biskoparna instrueras fortfarande att inte anmäla misstänkta brott till myndigheterna.
Tysk dokumentär från 2016. Den 24 september förväntas Tyskland återigen välja Angela Merkel som förbundskansler. Vem är hon egentligen, Tysklands landsmoder? Detta är historien om hur prästdottern från Östtyskland blev en av världens mäktigaste politiker. Nära vänner, medarbetare och politiska ledare berättar om hur hennes blygsamhet i kombination med en stark vilja och en strategisk begåvning lett henne hela vägen till den starka position hon har i dag.
Lykketoft - en dansk skalle i FN. När veteranen Mogens Lykketoft valdes till president för FN:s generalförsamling trodde de flesta att han skulle bli ännu en gamling som ägnade sin tid åt middagstal och mottagningar. Men den garvade dansken hade andra planer. Med ett filmteam i hälarna satte han full fart mot sitt mål att skaka om den tröga och slutna FN-kolossen. Vi får följa med bakom kulisserna när Lykketoft kastar sig in i världspolitik på högsta nivå för att komma framåt i FN:s viktigaste frågor: miljö, flyktingar, fred och säkerhet. Det visar sig emellertid inte vara så lätt som han tror?
Den 13 februari i år vandrar Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, in på Kuala Lumpurs flygplats. Två timmar senare är han död. Inom några dagar grips två unga kvinnor för mordet. Men bilder från övervakningskameror visar hur minst fyra män från Nordkorea dirigerar attentatet - ett utstuderat giftmord. Det här är den osannolika historien om en bitter familjefejd, hemliga agenter, internationell vapenhandel och ett av de dödligaste kemiska vapen som finns: VX.
Agbogbloshie i Ghana är jordens kanske mest förgiftade plats. Det är världens största digitala soptipp och stora delar av det miljöfarliga avfallet kommer från Europa. Fler än 6000 människor arbetar här. De flesta försöker överleva genom att återvinna värdefulla metaller ur kasserad elektronik. Verksamheten omsätter stora pengar och vinsten hamnar hos välorganiserade internationella smugglarligor.
Hoten mot Europa kommer från alltfler håll: krig, klimatförändringar, terrorism och inre splittring. Vi leker med elden. Är det någon som har en plan? Ja, faktiskt. EU:s utrikeschef Federica Mogherini har sedan hon tillträdde arbetat hårt för att stärka Europas säkerhet. Hennes strategi handlar om att ta upp kampen mot flyktingsmugglare och skapa förutsättningar för en positiv utveckling i Europas grannländer. Nu är frågan om hon får med sig resten av EU:s något bångstyriga medlemmar.
Varför är en belgisk minister i Tel Aviv och studerar stridsvagnar för städer? Efter terrorattackerna i Bryssel, Nice, Berlin och Stockholm har fokus på folkets säkerhet ökat i hela Europa. Alltfler politiker och säkerhetsexperter pekar på Israel som modellen för ett välorganiserat och tryggt samhälle. Och Israel vill gärna exportera sitt kunnande. Men vad blir priset?
Brittisk dokumentär från 2017. För första gången sedan Tredje rikets fall tar ett högerpopulistiskt parti plats i tyska förbundsdagen. Våldsamma främlingsfientliga grupper attackerar flyktingförläggningar och renodlade nazister marscherar på gatorna. Hur oroliga ska vi vara för utvecklingen i Europas mäktigaste land?
De flesta som försöker ta sig in illegalt i Europa använder sig av smugglare. Men vilka är de? Och hur arbetar de? Med hjälp av dold kamera får vi följa med in i smugglarnas värld, en värld som ofta jämförs med maffians.
Venezuela är ett land i djup kris. Trots att landet har mer olja än Saudiarabien råder brist på det mesta. Inflationen är galopperande, korruptionen utbredd och kriminaliteten ökar snabbt. Över 10% av befolkningen har flytt landet. Men president Nicolas Maduro vägrar att lämna ifrån sig makten. Är Venezuela på väg mot diktatur? Eller är det bara revolutionen som har kommit av sig?
Varför är julskinkan skär? Varför är vi så säkra på att den är nyttig? Vad står det egentligen på innehållsförteckningen? Undersökande journalisten Sandrine Rigaud granskar den mäktiga köttindustrin vars lobby inte drar sig för att smutskasta forskare och politiker som hotar dess intressen. Ju mer pengar som står på spel, desto brutalare är metoderna. Vad får det för konsekvenser? Och kan vi verkligen lita på att maten vi äter är säker?
Står vi på randen till ett nytt kallt krig? Skuggan av hotet från kärnvapen blir allt större. Förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov var en av dem som ledde den nedrustning som innebar slutet på det kalla kriget. Nu varnar han för att vi återigen är på väg in i en värld präglad av terrorbalans och kapprustning. När ska vi börja lära oss av historien?
Brittisk dokumentärserie från 2017. Del 1 av 3. Hur gick det för flyktingarna som kom till Europa? För två år sedan var de på väg i hundratusental, bort från krig, fattigdom och förföljelse. I den uppmärksammade serien Exodus berättade flyktingarna själva om sina resor med hjälp av bilder de själva filmat. Men det Europa de kom till förändrades. Gränser stängdes och öppet invandrarfientliga grupper marscherade på gatorna. När vi lämnade Isra, Tarek, Sadiq och de andra levde deras dröm om ett bättre liv. Nu får vi möta de nya som kommer och se vad som hände med dem som redan är här.
Brittisk dokumentärserie från 2017. Del 2 av 3. Hur gick det för flyktingarna som kom till Europa? För två år sedan var de på väg i hundratusental, bort från krig, fattigdom och förföljelse. I den uppmärksammade serien Exodus berättade flyktingarna själva om sina resor med hjälp av bilder de själva filmat. Men det Europa de kom till förändrades. Gränser stängdes och öppet invandrarfientliga grupper marscherade på gatorna. När vi lämnade Isra, Tarek, Sadiq och de andra levde deras dröm om ett bättre liv. Nu får vi möta de nya som kommer och se vad som hände med dem som redan är här.
Brittisk dokumentärserie från 2017. Del 3 av 3. Hur gick det för flyktingarna som kom till Europa? För två år sedan var de på väg i hundratusental, bort från krig, fattigdom och förföljelse. I den uppmärksammade serien Exodus berättade flyktingarna själva om sina resor med hjälp av bilder de själva filmat. Men det Europa de kom till förändrades. Gränser stängdes och öppet invandrarfientliga grupper marscherade på gatorna. När vi lämnade Isra, Tarek, Sadiq och de andra levde deras dröm om ett bättre liv. Nu får vi möta de nya som kommer och se vad som hände med dem som redan är här.
Mjölk har blivit big business. Men till vilket pris? Möt framavlade kossor med juver så stora att de knappt kan gå, bönder som tvingas till konkurs när priset för mjölken sjunker och en växande global industri som slår ut lokal mjölkproduktion i fattiga länder.
Spänningen mellan USA och Nordkorea har aldrig varit större. Men trots hot och ekonomiska sanktioner är Kim Jong-Un fast besluten att driva igenom sitt kärnvapenprogram. Programmet som startade under ledning av diktatorns farfar för mer än 60 år sedan är nu nära fullbordan. Målet: att bli en erkänd kärnvapenmakt.
Att vara grävande reporter i Ryssland är förenat med livsfara. Seden 1992 har 58 ryska journalister mördats och många lever i exil. En av dem som fortfarande är i livet är Grigory Pasko. Han var den förste journalisten som fängslades för sina reportage. Idag leder han kurser för en ny generation undersökande reportrar. Trots att han lever med dödshot är han fast besluten att fortsätta sin jakt på sanning i ett Ryssland, där lögner och propaganda har övertaget.
Tysk dokumentär från 2018. Allt talar allt för att Vladimir Putin blir omvald i det kommande ryska presidentvalet. Men trots regimens försök att tysta sina kritiker växer motståndet. En av Putins vassaste och mest kontroversiella utmanare är Alexei Navalny, som samlat delar av oppositionen i kampen mot korruption och maktmissbruk. Frågan är om han eller någon av de andra motståndsledarna någonsin kan lyckas vända folket mot presidenten och hans män.
Den farliga maktkampen mellan Iran och Saudiarabien har förvandlat Mellanöstern till en krutdurk. Hur kommer det sig att rivaliteten mellan två länder kan hota en hel region? Prisbelönte reportern Martin Smith gör en resa genom sju länder för att ta reda på hur konflikten uppstod. Han visar också hur skillnaderna mellan shia- och sunni-islam har manipulerats och förstärkts i politiskt syfte - med förödande resultat. Del 1 av 3.
Den farliga maktkampen mellan Iran och Saudiarabien har förvandlat Mellanöstern till en krutdurk. Hur kommer det sig att rivaliteten mellan två länder kan hota en hel region? Prisbelönte reportern Martin Smith gör en resa genom sju länder för att ta reda på hur konflikten uppstod. Han visar också hur skillnaderna mellan shia- och sunni-islam har manipulerats och förstärkts i politiskt syfte - med förödande resultat. Del 2 av 3.
Den farliga maktkampen mellan Iran och Saudiarabien har förvandlat Mellanöstern till en krutdurk. Hur kommer det sig att rivaliteten mellan två länder kan hota en hel region? Prisbelönte reportern Martin Smith gör en resa genom sju länder för att ta reda på hur konflikten uppstod. Han visar också hur skillnaderna mellan shia- och sunni-islam har manipulerats och förstärkts i politiskt syfte - med förödande resultat. Del 3 av 3.
Så förlorade han allt. Harvey Weinstein var en av de mest framgångsrika producenterna I Hollywoods historia. Men bakom den glittriga fasaden fanns en mörk historia av hot, lögner och sexuella övergrepp. Det här är hela historien om Weinsteins spektakulära fall och de försök han gjorde att tysta sina offer. Brittisk-amerikansk dokumentär från 2018.
Blod har blivit en global handelsvara som omsätter miljarder. Den eftertraktade blodplasman används ofta för att tillverka dyra läkemedel. Men medan läkemedelsföretagen tjänar storkovan får de fattiga blodgivare som riskerar sin hälsa bara en spottstyver för besväret.
Går det att förutse när, var och av vem ett brott kommer att begås? Med modern informationsteknik och alltmer sofistikerade algoritmer kan man idag göra detaljerade prognoser om framtida brott. Men tekniken förutsätter att våra personliga uppgifter kan samlas in och bearbetas. Vad händer om systemet gör fel och du blir oskyldigt beskylld för ett brott du inte kommer att begå?
"Den här banken har gjort allt ont som en bank kan göra." Om den brittiska storbanken HSBC var ett land skulle den hamna på femte plats när det gäller ekonomisk makt. Banken har skapat en förmögenhet på att flytta smutsiga pengar. Det sker i ett världsomspännande nätverk som sköter allt från penningtvätt åt organiserad brottslighet till valutamanipulation. Trots hot om indragen licens fortsätter affärerna. Fransk dokumentär från 2017.
Tysk dokumentär från 2018. Fler än 100 000 nordkoreaner tvingas arbeta utomlands för att tjäna pengar åt diktatorn Kim Jong-Un och hans regim. Medan världen förbereder sig på toppmötet mellan Kim och Donald Trump kommer nya avslöjanden om hur Nordkorea finansierar sitt kärnvapenprogram. Ett internationellt team av undersökande journalister hittar nordkoreaner som arbetar under slavliknande förhållanden i länder som Kina, Ryssland och Polen. Nittio procent av den låga lönen går direkt till regimen.
Dansk dokumentär från 2018. Hur gick det egentligen till när Ryssland fick fotbollens största fest? Det frågade sig hela världen, och särskilt Storbritannien som satsat mängder av pengar och prestige i den jämna kampen. Nu avslöjas det smutsiga spelet bakom kulisserna.
Hur allvarligt är hotet från den nya högern? Svensken Patrik Hermansson levde med falsk identitet bland vita nationalister i Storbritannien och USA. Med sin dolda kamera dokumenterar han ett år av hemliga möten i alt-right-rörelsens innersta krets. Han träffar ledare och internetprofiler som styrkta av president Trumps framgångar planerar för en våldsam revolution med långtgående konsekvenser. Till slut hamnar han i USA - mitt i upploppens Charlottesville i augusti 2017.
Är det ett folkmord som pågår? FN har kallat rohingyerna för en av världens mest förföljda folkgrupper. Nytt skrämmande bildmaterial avslöjar omfattningen av det brutala våldet mot Myanmars muslimska minoritet. Vilken roll spelar egentligen Myanmars ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi?
Så tillverkas fejkade nyheter. En amerikansk soldat som skjuter hål i Koranen, danska bordeller som säljer sex med djur, svenskar som dömts för att ha ätit bacon framför en muslimsk kvinna, ett träningsläger för IS-soldater i Ukraina… alla dessa historier har delats tusentals gånger på sociala medier. Alla är tillverkade i Ryssland - och alla är falska. Med hjälp av unga ryska journalister får vi en inblick i hur det går till på lögnfabriken i St Petersburg.
Aldrig var freden mellan Israel och Palestina så nära som 1992. Då konflikten var som värst samlades en liten grupp med representanter från bägge sidor i Oslo för att i största hemlighet försöka hitta en väg till fred. Mötet var aldrig officiellt sanktionerat och det är först nu vi kan få veta vad som avhandlades, genom förhandlarnas egna dagböcker.
Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi styr sitt land med järnhand. Sedan han tog makten 2013 har tusentals politiska motståndare, journalister och vanliga medborgare gripits, torterats, försvunnit eller fängslas efter summariska rättegångar. Trots uppenbara brott mot de mänskliga rättigheterna prisas al-Sisi av sina kolleger i Väst. USA och många europeiska länder betraktar presidenten som en strategisk och affärsmässig partner och en garant för stabilitet i en orolig region.
Varför stoppas inte övergreppen? Under de senaste 15 åren har över 1 700 sexuella övergrepp begåtts av soldater och civila i FN:s fredbevarande styrkor runt om i världen. Trots nya rapporter från Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken, Öst-Timor och Haiti har FN inte lyckats hindra sin personal från att utnyttja och våldta kvinnor och barn. Reportern Ramita Navai undersöker världsorganisationens skamfläck - och varför medlemsstaterna inte kan sudda ut den.
Vad vill Kinas starke man? På bara fyra år har ledaren Xi Jinping tagit ett järngrepp om världens folkrikaste land. Xi kallas för "presidenten över allting" och hans kultstatus bara ökar i takt med att han tar alltmer plats vid sidan av Vladimir Putin och Donald Trump. Plötsligt är det Kina som visar vägen mot frihandel och ett bättre klimat. Men vart går den? Och vad är priset?
Snaran dras åt kring Donald Trump. I mer än ett år har den särskilde utredaren Robert Mueller synat den amerikanske presidenten och hans närmaste krets. Trump har slagit tillbaka och kallar utredningen en häxjakt. Frågan kvarstår: var presidentvalskampanjen 2016 i maskopi med Ryssland eller inte? Med ett osäkert kongressval som närmar sig och en Rysslandsutredning som går mot sitt slut laddar Donald Trump och hans motståndare för den sista striden.
Den katolska kyrkan spelar en central roll i Polen. Det regerande partiet Lag och rättvisa (PiS) använder förutom religionen också starka nationalistiska och anti-västliga stämningar i sin retorik. Även flygkatastrofen i Smolensk 2010, då delar av den politiska och militära ledningen omkom, beskrivs än idag som ett attentat iscensatt av Polens fiender.
Historien om en av de största mörkläggningarna i modern tid. I över 60 år har de stora oljebolagen känt till att fossila bränslen påverkar klimatet. Men de har inte bara hemlighållit denna kunskap, de har dessutom i decennier stöttat forskning som på olika sätt undergräver deras egna forskningsresultat. Därmed lades grunden för hela klimatförnekarrörelsen.
Kan vi äta kött med gott samvete? Alla kan se problemen med dagens djurhållning. När jordens befolkning växer ökar kraven på billiga livsmedel. Följden är ett alltmer industrialiserat jordbruk, fler djur som lider och ökande hälso- och miljöproblem. Men det finns alternativ. Fransk dokumentär från 2018 av prisvinnande journalisten Benoît Bringer.
Amerikansk dokumentärserie från 2018. Facebook lovade att ena världen. Men uppgifter om hur information om användarna används för riktad reklam, skandalerna med falska nyheter och desinformation har fått många att fråga sig om Facebook är till mer skada än nytta. Problemen verkar ha kommit som en överraskning för Facebook trots att varningssignalerna funnits där hela tiden. Del 1 av 2.
Amerikansk dokumentärserie från 2018. Sociala medier har blivit verktyg för dem som vill så split och underblåsa konflikter mellan olika grupper. Spridningen av falska rykten och konspirationsteorier har lett till förföljelse av minoritetsgrupper runt om i världen. Vilket ansvar har Facebook för hur deras verktyg används? Del 2 av 2.
Banken Lehman Brothers konkurs 2008 ledde till en världsomspännande ekonomisk kris. Tvivelaktiga affärer och girighet ledde till den största bankkollapsen i USA:s historia. Nu berättar före detta anställda om ett sjukt system och varnar för att det som skedde 2008 kan ske igen.
I flera år har ett nätverk av internationella finansmän från London och Frankfurt plundrat europeiska skattemyndigheter på hundratals miljarder. Detta har skett med hjälp av några av världens största banker. Nu berättar en insider från finansvärldens absoluta topp för första gången om hur det var möjligt att genomföra det som troligen är världshistoriens största kupp.
Plast är ett fantastiskt material och samtidigt ett av våra största miljöproblem. När plasten vi älskar hamnar i naturen blir den ett hot mot både människor och djur. Hur kan det komma sig att mänskligheten ännu inte hittat någon lösning på problemet?
I slutet av 2013 började oljepriset falla och inom två år hade det sjunkit med 70 procent. Var det bara vanliga marknadsrörelser? Eller är det ett spel som pågår? Vem vinner och vem förlorar när oljans stormakter spelar poker?
Stora drömmar, stora katastrofer. Efterfrågan på guld har aldrig varit större. Men i den nya guldrushens kölvatten växer problemen: miljöförstöring, smuggling, pengatvätt och exploatering av de fattiga. Vilket pris är vi beredda att betala för allt guld som glimmar?
Efterfrågan på guld har aldrig varit större. Men i den nya guldrushens kölvatten växer problemen: miljöförstöring, smuggling, pengatvätt och exploatering av de fattiga. Vilket pris är vi beredda att betala för allt guld som glimmar?
Historien om prinsessan Latifa Al Maktoum, dotter till den ofattbart rike härskaren i Dubai. När hon i en utsmugglad videoinspelning anklagar sin familj för att hålla henne inlåst mot sin vilja, iscensätter hennes närmaste väninna med hjälp av en före detta fransk spion ett spektakulärt rymningsförsök.
18-åriga Rahaf blev en världsnyhet när hon rymde från sin familj och barrikaderade sig på ett hotellrum i Bangkok. Hon är en av hundratals kvinnor som har försökt fly från Saudiarabien de senaste åren. De flyr från ett land där kvinnor enligt lag måste få tillstånd från sina manliga beskyddare - en far, bror, make, son eller farbror - för att kunna göra de mest grundläggande saker. De kan inte resa, studera eller arbeta utan tillåtelse. Rahafs dramatiska flykt slutade med att hon fick asyl i Kanada, men andra kvinnor gick det inte lika bra för.
Brittisk dokumentärserie från 2019. Hur tänkte de? Vad gjorde de? För första gången berättar Europas presidenter och ministrar om tio år av kriser som hotar att splittra EU och som banat vägen för Storbritanniens utträde. När Grekland avslöjar att landet står på ruinens brant börjar en kamp mot klockan för att rädda den gemensamma valutan. Men priset blir högt. Del 1 av 3.
Brittisk dokumentärserie från 2019. När hundratusentals migranter vill in i Europa skakar EU i sina grundvalar. För första gången berättar Europas presidenter och ministrar om vad som skedde bakom kulisserna när migrationskrisen hotade att splittra den sköra gemenskapen. Skepsisen mot EU ökar och Storbritanniens utträde rycker allt närmare. Del 2 av 3.
Brittisk dokumentärserie från 2019. Efter tio år av kriser är EU:s popularitet i botten. Storbritannien står med foten i dörren. För första gången berättar David Cameron och hans europeiska kolleger om det alltmer desperata spelet bakom kulisserna innan britterna röstade för att lämna EU och brexit blev ett faktum. Del 3 av 3.
Från Ciudad Juarez nära den amerikanska gränsen till en konsument i New York. Journalisten Alexandre Duval har infiltrerat La Linea-kartellen och lyckats följa kokainets väg över gränsen och genom mellanhänder i USA till en köpare på Manhattan. En riskfylld resa in i hjärtat av den mexikanska droghandeln.
Den bosnienserbiske generalen Ratko Mladi? var en av balkankrigets mest ökända frontfigurer. När han greps 2011 hade han varit efterlyst i mer än 16 år, bland annat för massakern på 8 000 muslimska pojkar och män i Srebrenica. Med unik tillgång till åklagare, vittnen och försvarsadvokater skildras den långa rättegång som ledde till att Mladi? till slut dömdes till livstids fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten. En film av Henry Singer och Rob Miller.
När Jair Bolsonaro valdes till president i höstas så var det med stöd av Brasiliens mest konservativa krafter: den kristna högern, militären och jordägarna. Med ett program mot abort och samkönade äktenskap men för traditionella familjestrukturer, rätten att bära vapen och en utökad exploatering av Amazonas går Brasilien mot en alltmer repressiv politik där oliktänkande stämplas som terrorister och där militär och polis får utökade befogenheter.
Tusentals förlista fartyg fyllda med värdefulla laster ligger på havets botten. Av totalt tre miljoner skeppsvrak finns 3 500 som gått till botten med guld, silver och historiska föremål värda miljarder. Modern teknik har öppnat nya möjligheter för skattjägare att hitta och plundra fartygen. Men vem har egentligen rätten till allt guld som glimmar?
Slaget om Iraks näst största stad är det största sedan andra världskriget. Striderna i Mosul ledde till att två miljoner invånare befriades samtidigt som stora delar av staden låg i ruiner. Knappt två år senare har återuppbyggandet börjat. Men fortfarandet finns skräcken för att IS ska återvända.
När britterna röstade för att lämna EU var det nog ingen som kunde föreställa sig det kaos som skulle uppstå. Under de två år som förhandlingarna pågått har filmaren Alain de Halleux fått följa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i hans försök att få fram villkoren för ett ordnat brittiskt utträde. Det här är skildringen av det dramatiska spelet bakom kulisserna.
Vi får allt fler rapporter om Saudiarabiens krigsbrott i Jemen. Men det finns fler som borde ställas till svars för det katastrofala krig som hittills dödat mer än 50 000 civila. Flera länder i Europa fortsätter att sälja vapen till det saudiska kungadömet. Är vi européer medbrottslingar?
Det är 30 år sedan den ägde rum - massakern på Himmelska fridens torg. Nu berättas hela historien av dem som var där. Det som börjat som fredliga studentdemonstrationer slutade i en blodig tragedi den 4 juni 1989. Då angrep den kinesiska armén med full kraft och tusentals demonstranter dödades. Upproret krossades samtidigt som grunden lades för det Kina vi ser idag. Del 1 av 2.
Det är 30 år sedan den ägde rum - massakern på Himmelska fridens torg. Nu berättas hela historien av dem som var där. Det som börjat som fredliga studentdemonstrationer slutade i en blodig tragedi den 4 juni 1989. Då angrep den kinesiska armén med full kraft och tusentals demonstranter dödades. Upproret krossades samtidigt som grunden lades till det Kina vi ser idag. Del 2 av 2.
Den fascinerande berättelsen om Brexit-förhandlingen - från insidan. Under två år följer vi ledaren för EU-parlamentets styrgrupp för Brexit, den färgstarke belgaren Guy Verhofstadt och hans team. Kameran är med när EU:s förhandlare lägger upp sin strategi inför de känsliga samtalen med Storbritannien och skildrar hur respekten och förtroendet mellan parterna gradvis urholkas. En både underhållande och tragisk resa mot en oviss framtid. En serie av Lode Desmet. Del 1 av 2.
Den fascinerande berättelsen om Brexit-förhandlingen - från insidan. Under två år följer vi ledaren för EU-parlamentets styrgrupp för Brexit, den färgstarke belgaren Guy Verhofstadt och hans team. Kameran är med när EU:s förhandlare lägger upp sin strategi inför de känsliga samtalen med Storbritannien och skildrar hur respekten och förtroendet mellan parterna gradvis urholkas. En både underhållande och tragisk resa mot en oviss framtid. En serie av Lode Desmet. Del 2 av 2.
I december förra året stoppades all trafik på en av Europas största flygplatser, Gatwick utanför London. Fler än tusen avgångar ställdes in och 140 000 resenärer drabbades. Hur kunde några okända drönare stänga ner en hel flygplats och vad kan göras för att det som hände på Gatwick inte ska upprepas
Italien skakas av nya politiska strider. I centrum syns som vanligt den kontroversielle högerledaren Matteo Salvini. Landets frälsare enligt fansen. En ny Mussolini varnar fienderna. Hur kommer det sig att stödet för Salvini och hans främlingsfientliga parti Lega har mer än fördubblats på kort tid? Följ med på en resa genom Salvinis Italien.
Singaporiansk dokumentär från 2019. Kina bygger just nu världens största system för att övervaka sina medborgare. Hundratusentals kameror med ansiktsigenkänning registrerar varje steg. Statliga informatörer och angivare rapporterar goda gärningar och dåligt beteende. Den som sköter sig kan räkna med höga poäng och en ljus framtid. Men vad händer med dem som inte passar in i systemet?
Israelisk dokumentär från 2019. Långt före Donald Trump visste Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hur man demoniserar kritiska nyhetsmedier och skapar direktkontakt med väljarna. Kung Bibi beskriver hur Netanyahu kom till makten - från hans dagar som populär gästexpert i amerikansk TV till hans stormiga år som oppositionspolitiker och ledare. I början av karriären sågs "Bibi" som Israels hopp. Nu är han en kontroversiell figur som delar sitt folk. Många ser honom fortfarande som Israels räddare, men alltfler ser en cynisk politiker som inte skyr några medel för att behålla makten.
Dansk dokumentär från 2019. Hela världen hyllade Burmas ledare Aung San Suu Kyi när landet blev en demokrati efter 50 år av militärdiktatur. Men efter ett år vid makten visade landsmodern ett nytt ansikte. Till omvärldens förskräckelse försvarade hon etnisk rensning och övergrepp mot den muslimska minoritetsgruppen rohingyas. Sedan dess har fredspristagarens gloria hamnat rejält på sned. Aung San Suu Kyi isolerar sig och låter generalerna hållas. Varför? Svaret finns i historien. Dokumentär av Karen Stokkendal Poulsen.
Tysk dokumentär från 2019. Kvinnliga idrottare med höga testosteronnivåer hotas av avstängning om de inte låter operera sig. Ingreppen är oåterkalleliga och förstör kvinnornas liv och karriär. Vilken roll spelar Internationella Friidrottsförbundet och IOK i den här skandalen? Journalisten Hajo Seppelts nya film slår ner som en bomb i friidrottsvärlden.
Efter den misslyckade statskuppen i Turkiet den 15 juli 2016 slog president Recep Tayip Erdogan till stenhårt mot sina motståndare. Hundratusentals lärare, domare, poliser och militärer förlorade sina jobb. Tusentals greps och hundratals dömdes till långa fängelsestraff. Enligt presidenten låg anhängare till den bannlysta Gülen-rörelsen bakom kuppförsöket. Men är det verkligen sant? Nya bilder och vittnesuppgifter från den dramatiska natten ger en helt annan bild och sätter Erdogans massiva utrensningar i ett nytt perspektiv. En dokumentär av Jörgen Lorentzen och Nefise Özkal Lorentzen.
De massiva protesterna i Hongkong har nu pågått i fyra månader. Det som började med en spontan demonstration mot ett kritiserat lagförslag har utvecklats till en veritabel frihetskamp. Miljontals unga och gamla hongkongbor som oroar sig för Pekings ökade inflytande möts av tårgas och kravallpolis. Den australiensiska reportern Sophie McNeill hamnade mitt i stridens hetta. Det här är hennes skildring från Hongkongs gator. Australiensisk dokumentär från 2019.
Donald Trump demoniserar en miljon migranter och vill bygga en mur som lösning på problemet. Men i Centralamerika flyr människor våldet från gäng som en gång bildades i USA. Samtidigt föder hat mot migranter nytt våld. SVT:s Bengt Norborg och Linda Hörnqvist reste till El Salvador och USA för att söka förklaringen till våldets kretslopp.
Dokument utifrån. Julian Assange är en av de mest inflytelserika och polariserande profiler som dykt upp under det senaste århundradet. Grundaren av Wikileaks använde digital teknik för att läcka hemliga dokument i ett informationskrig mot några av världens mäktigaste regeringar och företag. Efter sin långa exil på Ecuadors ambassad i London sitter Assange fängslad och riskerar att bli utlämnad till USA. Nu varnar både vänner och kritiker för att åtalet mot Assange kan få långtgående konsekvenser för det fria ordet och demokratin. Men är han en hjälte eller brottsling?
Vem är han, Saudiarabiens mäktige kronprins Mohammed bin Salman? Vad vill han? Den amerikanske reportern Martin Smith skildrar MBS väg mot tronen, hans framtidsvisioner, relationen till USA och inte minst hans inblandning i mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi.
Den amerikanske reportern Martin Smith skildrar Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salmans framtidsvisioner, relationer till USA och inte minst hans inblandning i mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi.
Italiensk dokumentär från 2019. Venezuela har världens största oljereserv, trots det befinner sig landet i en djup kris. Korruption, fattigdom, ekonomiska sanktioner och hyperinflation har drivit över fyra miljoner venezuelaner på flykt. Landet har två parlament och två presidenter samtidigt som USA, Ryssland och Kina utmanar varandra i ett nytt kallt krig om Venezuelas framtid.
Historien om hur en liten ö-nation i Karibien lyckades stå upp mot några av världens mäktigaste regimer. Efter att Kuba blivit utfryst av USA vände sig Fidel Castro till Sovjetunionen för stöd. Ett stöd som också gjorde det möjligt för Castro att sprida sin revolution till andra länder. Del 1 av 2
När Sovjetunionen kollapsade hamnade den kubanska ekonomin i en djup kris. Men Fidel Castro lyckades hitta nya allierade bland progressiva latinamerikanska ledare. Med president Obama skapades också en öppning i relationen till den mäktiga grannen i norr. Men hoppet om en normal relation till USA släcktes abrupt. Del 2 av 2
Brittisk dokumentär från 2019. Sex utanför äktenskapet är förbjudet i Irak. Men det finns gott om religiösa ledare som ställer upp som förmedlare för män som vill skaffa sig en tillfällig fru i några timmar. Med hjälp av dold kamera avslöjar BBC:s Nawal al-Maghafi en sexhandel där mycket unga barn och utsatta kvinnor erbjuds i korta "njutningsäktenskap".
Asien saknar 170 miljoner kvinnor på grund av att deras föräldrar valt att föda söner och abortera döttrar. Det är resultatet av en kampanj som introducerades av väst, däribland Sverige, i ett försök att motverka befolkningsökningen. Idag har miljoner män i giftasålder ingen möjlighet att hitta en partner och mer än någonsin tidigare har kvinnor blivit en handelsvara.
Boeing 737 Max hyllades som framtidens flygplan. Men det fanns en dödsfälla ombord. Två plan störtar inom loppet av fem månader. 346 människor dör. Orsaken stavas MCAS - ett automatiskt system som i stället för att hjälpa piloterna har styrt rakt mot marken. Hur kunde det ske? Vad visste Boeing? Och varför fick tusentals plan fortsätta flyga efter den första olyckan?
För första gången är vi med bakom kulisserna på World Economic Forum i Davos. Denna exklusiva mötesplats för världsledare, affärsfolk och aktivister skapades av tyske Klaus Schwab för att förbättra världen genom dialog. Men hur fungerar det i praktiken? Medan grundaren talar om vikten av förtroendefulla samtal mellan alla deltagare höjs kritiska röster mot "ett PR-jippo" för män i dyra kostymer som åker privatjet och träffas i slutna rum. Med 700 anställda och kontor över hela världen har World Economic Forum blivit en industri. Efter 50 år är det dags att ställa frågan: Vem är det egentligen som gynnas? Hela mänskligheten eller bara några få?
Amerikansk dokumentärserie från 2019. USA vs Kina. Artificiell intelligens kommer att förändra våra liv, våra jobb och hela vår värld. Avancerade robotar och datorprogram som bygger på AI och maskininlärning kommer att ta över många av de jobb som idag sköts av människor. Med den nya tekniken kommer också nästan obegränsade möjligheter för övervakning och kontroll. Del 1 av 2: USA vs Kina.
Amerikansk dokumentärserie från 2019. Artificiell intelligens kommer att förändra våra liv, våra jobb och hela vår värld. Avancerade robotar och datorprogram som bygger på AI och maskininlärning kommer att ta över många av de jobb som idag sköts av människor. Med den nya tekniken kommer också nästan obegränsade möjligheter för övervakning och kontroll. Del 2 av 2: Farhågor och förhoppningar.
Efter ett dramatiskt år lämnar Storbritannien den europeiska unionen. Hur gick det till när Boris Johnson blev premiärminister, vände opinionen bland de konservativa och fick igenom sin Brexit? Vilka hade han bakom sig? Vilka offrades? Journalisten Patrick Forbes har följt spelet bakom kulisserna bland lorder, finanshajar, populister och ministrar. Det här är hans rapport från slutstriden.
Hur gick det till när Sydafrika togs över av privata intressen? Hur kunde en enda familj få ett sådant inflytande? Filmaren Rehad Desai återvänder till Johannesburg för att ta reda på sanningen om förre presidenten Jacob Zuma och den mäktiga finansfamiljen Gupta. En isande thriller om girighet och korruption som skakat ett av Afrikas rikaste länder i sina grundvalar.
I Pakistan är det livsfarligt att tala illa om profeten Muhammed. Bokstavligen. Konservativ islam dominerar landet och brott mot religion kan enligt lag straffas med halshuggning. Även rykten har lett till lynchningar och mord. Asia Bibi dömdes till döden för hädelse i samband med ett gräl med några arbetskamrater. Hennes fall väckte protester över hela världen. Men i Pakistan fortsatte massorna att kräva hennes död, påhejade av islamistiska predikanter. Reportern Mo Naqvi rapporterar från ett splittrat land där extremister och fanatiker har tagit regeringen som gisslan.
Coronaviruset sprids över världen och många fruktar en ny pandemi. Men hur startade utbrottet och varför reagerade de kinesiska myndigheterna så sent? Dokument utifrån tar oss med in i smittans epicentrum och låter oss möta de människor som drabbats och som förtvivlat söker hjälp på överfyllda sjukhus eller tvingas leva instängda i sina lägenheter. Samtidigt arbetar forskare med att kartlägga det nya viruset för hitta vägar att stoppa det.
Hur ser grisarnas liv ut innan de hamnar på din lunchtallrik? Under fem års tid har djurrättsaktivisten Norun Haugen dokumenterat norsk grisuppfödning med dold kamera. Det här är hennes chockerande vittnesmål.
Verkligheten bakom tv-serien Kalifat. Hur levde IS-krigarna och deras familjer? Vilka lagar och regler följde de? Vad hände med deras offer? Genom kvarglömda dokument, interna videor och vittnesmål med överlevande tecknar reportern Kamal Redouani en bild av vardagen i IS-staden Raqqa. I spillrorna av kalifatet finns spår som kan få stor betydelse för rättsprocessen mot de tusentals jihadister som alltjämt vistas i syriska fångläger.
Filippinernas president Rodrigo Duterte gick till val med löften om att starta krig mot knarket. Sedan 2016 har tiotusentals människor mördats av polisens dödspatruller i rena avrättningar. Samtidigt har Duterte gått till attack mot den fria pressen och förvandlat landet till en diktatur. Journalisten Maria Ressa är en av dem som vägrar låta sig tystas. Men till vilket pris?
Världen över pågår en kamp mot klockan för att få fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Samtidigt väljer allt fler föräldrar att inte låta sina barn ingå i nationella vaccinationsprogram. Vaccinmotståndarna anser att läkemedelsbolag och myndigheter döljer sanningen om riskerna med vaccin. Denna livsfarliga konspirationsteori har lett till att allvarliga sjukdomar som länge varit utrotade åter fått fäste.
Multimiljardären George Soros väcker starka känslor i en alltmer polariserad värld. Är den 89-årige ungraren värd beundran för sina generösa donationer och sitt engagemang för öppenhet och demokrati?. Eller är han i själva verket hjärnan bakom en global konspiration med syfte att öppna alla gränser och undergräva folkvalda ledare som Trump, Erdogan, Orban och Putin?
Alkohol är big business. Världen dricker alltmer och öl-, vin- och spritindustrin tjänar miljarder. Samtidigt dör tre miljoner människor varje år i alkoholrelaterade sjukdomar. Vad är det som gör just alkoholen så attraktiv? Vad händer med oss när vi dricker och hur mycket påverkar den mäktiga alkohollobbyn vårt förhållande till spriten?
Efter 20 år av krig ska USA dra sig ur Afghanistan och överlämna landet till afghanerna. Men trots miljarder i bistånd är landet fortfarande fattigt. Flickor och kvinnor saknar rättigheter i områden som kontrolleras av talibaner. I Kabul finns en viss frihet, man kan lyssna på musik och cykla. Det vill talibanerna förbjuda om de återfår makten. USA:s löften om bygga ett demokratiskt samhälle har visat sig omöjliga att infria.
Det kinesiska bolaget Huawei vill bygga ut 5G i hela världen och ligger långt fram i utvecklingen av teknologin. Med hjälp av 5G kan hela samhällen fungera trådlöst, självkörande bilar blir möjliga och avancerad läkarvård kan utföras på distans i realtid. Men många oroar sig för att Huawei bygger in bakdörrar som gör att ofantliga mängder data samlas in och sedan används av Kina för spionage.
I England utnyttjas tusentals arbetare som slavar av kriminella gäng. De rekryteras i Östeuropa där de lockas med möjligheten till ett bättre liv. Men väl i England hålls de fångna under miserabla sanitära förhållanden. De hotas till döden om de rymmer och tvingas till arbete samtidigt som deras löner stjäls. Under fyra år har polisen i Birmingham arbetat för att avslöja en av de största ligorna i Storbritannien.
På 1980-talet stod världen redo att agera mot den globala uppvärmningen, med USA i spetsen. Men sedan hände något som förändrade allt och som banade väg för dagens klimatskeptiker. De stora oljebolagen inledde en intensiv kampanj för att förneka människans påverkan på klimatet, tvärt emot vad deras egna forskare hade upptäckt.
I Japans fängelser är disciplinen stenhård. Var sjätte fånge är dessutom en pensionär som i många fall väljer fängelset framför ett liv i fattigdom och ensamhet. När den franska chefen för Renault-Nissan, Carlos Ghosn, under spektakulära former lyckades fly undan sin husarrest i slutet av förra året fördömde han det japanska rättssystemet som både anakronistiskt och inhumant. Är det här orsaken till att brottsligheten i Japan är en av de lägsta i världen?
Sedan 1991 har Somalia saknat en fungerande centralmakt. Landet har ingen infrastruktur, inget bankväsende. En splittrad och försvagad armé och en dåligt utrustad polis har svårt att stå emot de dagliga attackerna från terrorgrupper som al-Shabaab. Hur kan det komma sig att Somalia, trots miljarder i årligt internationellt stöd, fortfarande är ett land i kaos?
Den 18 april 2015 sjönk en båt med migranter utanför Libyens kust. Man beräknar att 800 människor dog i den största tragedin i Medelhavet sedan andra världskriget. Den italienska regeringen bestämde sig för att bärga båten och försöka identifiera offren. Rättsmedicinaren Cristina Cattaneo fick uppdraget att leda efterforskningarna.
Hundratusentals idrottande barn i världen har utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare eller andra vuxna. Övergreppen inom idrotten är en större skandal än de som avslöjats inom den katolska kyrkan. Men att bryta tystnaden är svårt eftersom förövarna ofta skyddas av systemet.
Hur kunde galna konspirationsteorier ta sig från utkanten av amerikansk politik ända in i Vita Huset? Journalisten Michael Kirk undersöker kopplingen mellan en högljudd radioextremist, en ökänd tricksare och president Donald Trump. Vad är egentligen sant och vad är falskt i konspirationernas USA?
Några få gigantiska företag dominerar den globala marknaden för läkemedel. Med sina patent och sin monopolställning kan de ofta ensidigt sätta världspriserna för både vanliga och ovanliga mediciner. Nya, banbrytande behandlingar kan kosta hundratusentals kronor eller mer. Nu pågår kapplöpningen mot en riktig guldgruva för läkemedelsföretagen - behandling av patienter som drabbats av coronaviruset.
Kokain är en av världens mest lönsamma produkter. Ett kilo kostar hos producenten i Colombia ca 10 000 kronor. När kokainet når konsumenterna i Europa har priset stigit med 3000 procent. Vi följer kokainets väg från laboratorierna i hjärtat av Amazonas djungel till Paris, den största kokainmarknaden i Europa.
Poliskåren i USA anklagas för att vara rasistisk, brutal och för att systematiskt kränka svartas medborgerliga rättigheter. Uppmärksammade fall av polisbrutalitet har lett till framväxten av Black Lives Matter-rörelsen och våldsamma demonstrationer på flera håll i landet. Nu höjs röster för att poliskåren i USA måste reformeras i grunden. Men hur ska det gå till? En personlig granskning av Jelani Cobb.
Historien om hur en förtidspensionerad dansk kock infiltrerar en av världens mest brutala diktaturer. När Ulrich Larsen gick med i en förening för Nordkoreas vänner kunde han inte ana att det skulle sluta med att han var djupt involverad i hemliga affärer med olja, narkotika och högteknologiska vapensystem. Under tio år tog han stora risker för att dokumentera allt på film. Resultatet är sensationellt. För första gången kan hela Världen se hur den nordkoreanska regimen arbetar för att kringgå FN:s allt hårdare sanktioner.
Historien om hur en förtidspensionerad dansk kock infiltrerar en av världens mest brutala diktaturer. När Ulrich Larsen gick med i en förening för Nordkoreas vänner kunde han inte ana att det skulle sluta med att han var djupt involverad i hemliga affärer med olja, narkotika och högteknologiska vapensystem. Under tio år tog han stora risker för att dokumentera allt på film. Resultatet är sensationellt. För första gången kan hela Världen se hur den nordkoreanska regimen arbetar för att kringgå FN:s allt hårdare sanktioner
5G utmålas som en revolutionerande teknik för framtiden. Samtidigt menar vissa att masterna och strålningen från dem hotar vår hälsa. Några påstår att coronaviruset sprids via 5G-masterna. Andra är rädda för att 5G-teknologin är ett sätt för Kina att ta över världsherraväldet. Vad är sant och vad är falskt om 5G?
Trots förhandlingar pågår fortfarande de våldsamma striderna mellan Armenien och Azerbajdjan över regionen Nagorno-Karabach. Båda länderna rustar samtidigt som den bergiga enklavens plågade invånare vill ha självständighet. Vad handlar det om?. Finns det en lösning på konflikten som sedan 1988 skördat 30 000 människoliv och tvingat över en miljon på flykt?
America's war on abortion. Brittisk dokumentär från 2020. Abortkliniker som belägras av kristna fundamentalister som hotar patienter och läkare. Fanatiska abortmotståndare som skjuter ihjäl vårdpersonal. En konservativ högsta domstol som väntas ompröva rådande prejudikat. Striden om rätten till abort har aldrig varit så intensiv som under de senaste fyra åren. Den prisbelönta filmaren Deeyah Khan tar oss med till frontlinjen. Med röster från abortläkare, patienter och anti-abortaktivister skildrar hon den fråga som kanske är den mest polariserande i Donald Trumps USA. En film av Deeyah Khan.
Der Herr der Heber. Tysk dokumentär från 2020. Filmen som avslöjade årets största idrottsskandal. Tyngdlyftning har varit en olympisk sport sedan 1896. Nu hotas sportens OS-framtid sedan en härva av doping, korruption och förskingring nystats upp inom det internationella tyngdlyftningsförbundet. I centrum för krisen står ungraren Tamas Ajan, som styrde tyngdlyftningen med järnhand i 45 år. Dopingjägaren Hajo Seppelt berättar historien om en maktlysten herre som på egen hand lyckats förstöra en av världens äldsta idrotter.
The Hunt for Gaddafi's Billions. Libyens diktator Muammar Kadaffi var en av världens rikaste män när han störtades 2011. Vart tog alla pengar vägen? Jakten på miljarderna leder oss in i en mörk värld av spioner, legoknektar och lycksökare som alla vill ha en del av kakan. Ett av de hetaste spåren pekar mot Sydafrika. Men kommer någon att hitta skatten? Undersökande dokumentär från 2020 av Misha Wessel och Thomas Blom.
Mars 2020. Fyra patienter vårdas på intensiven på King?s College-sjukhuset i London. Alla är drabbade av covid-19. Under sex månader följer vi de drabbade och deras anhöriga. Kommer de att klara sig? Och hur blir i så fall deras liv framöver? I en tid när Europa kämpar mot den andra vågen är kvällens film en kraftfull påminnelse om det nya virusets oförutsägbarhet. Brittisk dokumentär från 2020 av Nick Holt.
USA och Storbritannien invaderade Irak år 2003 med syfte att snabbt störta diktatorn Saddam Hussein och införa demokrati. Istället blev det ett utdraget krig med katastrofala och långtgående följder för alla inblandade. Men under de allra första veckorna av invasionen välkomnades trupperna av jublande irakier. Genom djupt personliga intervjuer med vanliga irakier, journalister och soldater tecknas i denna storserie en ny bild av kriget som på många sätt har format världen vi nu lever i. Vilket pris fick civilbefolkningen betala och vilka var de avgörande misstagen?
USA och deras allierade hade goda föresatser om att skapa demokrati i Irak. Men de möttes snart av våldsamt motstånd som även drabbade de civila hårt. Idag ifrågasätter både soldater och irakier meningen med invasionen. Genom djupt personliga intervjuer tecknas i denna storserie en ny bild av kriget som på många sätt har format världen vi nu lever i. Vilket pris fick civilbefolkningen betala och vilka var de avgörande misstagen?
Slaget om Falluja var det intensivaste under kriget i Irak, och det mest omfattande slaget som amerikanska soldater hade varit med om sedan Vietnamkriget. För soldaterna som var där och för människorna som bodde i staden blev livet aldrig mer sig likt. Genom djupt personliga intervjuer med vanliga irakier, journalister och militärer tecknas i denna storserie en ny bild av kriget som på många sätt har format världen vi nu lever i. Vilket pris fick civilbefolkningen betala och vilka var de avgörande misstagen?
När Saddam Hussein har störtats uteblir den stabilitet och fred som USA hade förväntat sig. Utan Saddams järnhand blossar ett brutalt inbördeskrig upp mellan olika grupperingar i landet och ett nytt kapitel börjar. Genom djupt personliga intervjuer med vanliga irakier, journalister och soldater tecknas i denna storserie en ny bild av kriget som på många sätt har format världen vi nu lever i. Vilket pris fick civilbefolkningen betala och vilka var de avgörande misstagen?
Kriget är slut och de utländska trupperna drar sig ur landet, men Irak återhämtar sig inte. Det sönderslitna och konfliktdrabbade landet blir istället grogrund för IS, en av de grymmaste regimer världen skådat. Genom djupt personliga intervjuer med vanliga irakier, journalister och soldater tecknas i denna storserie en ny bild av kriget som på många sätt har format världen vi nu lever i. Vilket pris fick civilbefolkningen betala och vilka var de avgörande misstagen?
Premiärminister Narendra Modi har på några få år förvandlat Indien till en global maktspelare. Modi kombinerar skickligt populism och nationalism med framgångsrika ekonomiska reformer. Men samtidigt som landets välstånd och inflytande ökar blir situationen för etniska och religiösa minoriteter allt mer trängd. Vem är egentligen Narendra Modi, mannen av folket som blivit en av världens mäktigaste ledare?
Från första dagen till de sista dramatiska veckorna präglades Donald Trumps tid som USA:s president av hat, misstro och osämja. Till sist hotade han hela det demokratiska systemet genom att försöka fuska till sig valsegern och uppvigla till uppror. Det ledde till den kaotiska och dödliga stormningen av Kapitolium. Det här är berättelsen om fyra år som drev USA till gränsen för sammanbrott.
Från första dagen utmanar Donald Trump den rådande världsordningen. USA drar sig ur Parisavtalet, Trump vänslas med Vladimir Putin och hotar med att USA ska lämna NATO. Han gör hätska utspel mot några av USA:s äldsta allierade samtidigt som han obevekligt driver sin "America first"-agenda.
Trump vänder blicken mot Mellanöstern. USA hamnar på randen till krig med Iran och chockar världen med att dra tillbaka sina styrkor från Syrien. Trump åstadkommer också ett oväntat genombrott i relationen mellan Israel och flera arabstater.
Det är dags att ta sig an relationerna med Asien. Trots tidigare hårda ord och hot om kärnvapen uppstår varm vänskap mellan presidenten och Nordkoreas brutala diktator Kim Jong-Un. Strax därefter startar Trump ett handelskrig mot Kina.
Efter tio år vid makten har premiärminister Viktor Orbán förvandlat Ungern till en auktoritär stat i hjärtat av Europa. Rättsväsendet har försvagats, pressfriheten minskar och korruptionen ökar. Under coronapandemin har Orbán och hans parti Fidesz fortsatt att nedmontera demokratin inför ögonen på EU:s ledare. Vad vill egentligen Viktor Orbán? Och hur ska EU få bukt med honom?
Börsspekulation i råvarupriser skapar konflikter runtom i världen. Filmaren Rupert Russell undersöker hur kaosteorin kan hjälpa oss att förstå hur allt hänger ihop, och hur skyhöga börspriser på till exempel vete och olja kan ha oanade konsekvenser. Från Ukraina till Irak och Venezuela ser han tydliga tecken på att prisspekulation har långtgående följder för vanliga människor som drabbas hårt när priserna rusar.
Robothandel på börsen sker blixtsnabbt, utförs av datorer och styrs av algoritmer. Robotarna köper och säljer aktier med ett enda syfte - att maximera vinsten. Från början skapades börsrobotarna för att skapa stabilitet och öka förutsägbarheten på aktiemarknaden, men resultatet blev det motsatta. Högfrekvent handel har istället gjort börsen mer osäker, och riskerar att skada den verkliga världsekonomin.
Det bestialiska styckmordet på Jamal Khashoggi chockade en hel värld. Men vem var han egentligen och varför blev han mördad? Från att ha varit vän med Usama bin Ladin och den saudiska kungafamiljens förtrogna blev han regimens fiende genom sina kritiska artiklar i Washington Post. Det här är berättelsen om vad som hände och varför Khashoggi blev ett hot mot Saudiarabiens mäktiga kronprins Mohammed bin Salman.
Efter folkomröstningen om Brexit 2016 inledde delar av Storbritanniens maktelit och finansvärld en kampanj för att landet skulle lämna EU utan avtal - en hård Brexit. Man ville ha så få regelverk och så liten insyn i finansmarknaden som möjligt. Kampanjen finansierades med hjälp av pengar från delvis anonyma källor och skatteparadis. Vilka är det som driver den här agendan - och vilka planer har de för Storbritanniens framtid?
För Kina är Taiwan en provins som tillhör fastlandet. Men de 24 miljoner invånarna betraktar sin ö som en självständig stat med en egen grundlag och demokratiskt valda ledare. Hong Kongs öde har gjort Taiwan än mer medvetet om vikten av att försvara sin unga levande demokrati mot Kinas anspråk. Men det kommer inte att bli lätt.
Efter kriget mot IS lämnades hundratusentals barn att klara sig mer eller mindre själva i Irak. Det handlar om allt från föräldralösa gatubarn i Mosul till de så kallade "IS-barnen" vars föräldrar svurit trohet mot kalifatet. Barnens existens är inte erkänd, de har inga identitetshandlingar och kan därför inte gå i skola eller få hjälp med mat. Många av barnen får utstå hat och hot på grund av sina föräldrar. Vilken framtid växer de upp till?
SVTAtt vara kvinna i Turkiet kan vara farligt. Hundratals kvinnor mördas varje år och mer än var tredje utsätts för våld i en nära relation. Att vilja skiljas från sin man kan betyda en dödsdom. Ändå valde Turkiet i början av året att lämna Istanbulkonventionen om att bekämpa våld mot kvinnor. Samtidigt pågår en outtröttlig kamp för att män ska ställas inför rätta och dömas för dessa brott.
Eritrea är ett av världens mest repressiva länder. Under fem år har journalisten Evan Williams dokumenterat regimens övergrepp på sitt eget folk. Med hjälp av hemliga inspelningar och vittnesmål bekräftar han anklagelserna om tortyr, godtyckliga frihetsberövanden och slavarbete.
Om pandemiåret 2020. Genom ögonvittnesskildringar från 21 länder, från Wuhan till New York, får vi uppleva hur viruset överrumplade en hel värld. Var och en påverkas på olika sätt när det nya viruset snabbt sprids även till de mest avlägsna och isolerade platser. Till en början vet man mycket lite om viruset – och mycket lite om hur man räddar patienterna.
Var och en påverkas på olika sätt när det nya coronaviruset snabbt sprids även till de mest avlägsna platser. De fattiga är mest utsatta när världen stänger ner. På många håll växer missnöjet med nedstängningarna till våldsamma protester. En oförglömlig och omskakande dokumentärserie om pandemiåret 2020. Genom ögonvittnesskildringar från 21 länder, från Wuhan till New York, får vi uppleva hur viruset drabbar en hel värld.
Om pandemiåret 2020. Genom ögonvittnesskildringar från 21 länder, från Wuhan till New York, får vi uppleva hur viruset drabbar en hel värld. Var och en påverkas på olika sätt när det nya viruset snabbt sprids även till de mest avlägsna platser. Efter månader av undantag och restriktioner letar många efter någon att skylla på. Kommer livet någonsin att bli som vanligt igen?
Vilka var det som låg bakom stormningen av Kapitolium? Journalisten A.C. Thompson söker upp några av de högerextremister som deltog i upproret för att undersöka och kartlägga dessa miljöer i dagens USA. Vilka grupperingar växte fram efter de dödliga kravallerna i Charlottesville 2017, och vilket hot är de mot det amerikanska samhället i dag?
Nytt avslöjande från idrottsvärlden av Hajo Seppelt. Kan idrottare som påstår sig ha utsatts för dopningssabotage ha rätt?. Tack vare flera års granskning, hundratals intervjuer och ett unikt experiment ger filmen ett svar som kan ställa diskussionen om dopning på sin ända.
Vilka står bakom den islamistiska terrorismen? Flera av den senare tidens terrordåd i Europa kan spåras till en organisation som kallar sig De rättrognas armé. Den grundades av Pakistans säkerhetstjänst ISI som är nära allierad med Tyskland, Frankrike och USA. När underrättelsetjänsterna i de här länderna betalar ISI för att infiltrera terrornätverk går pengarna i själva verket till De rättrognas armé som i sin tur utbildar terrorister. Och när rädslan för nya terrorattacker ökar får Pakistan mer pengar till verksamheten.
Terrorattackerna mot USA den 11 september förändrade världen och det amerikanska samhället för alltid. USA startade förödande och utdragna krig i Afghanistan och Irak, utsatte fångar för tortyr i hemliga fängelser och övervakade sina medborgare. Med hjälp av ett rikt arkiv och nya intervjuer berättar filmaren Michael Kirk om hur de vägval som gjordes efter attackerna kom att påverka den amerikanska demokratin, och hur landet gick från att stå enat mot en yttre fiende till att bli ett djupt splittrat samhälle. Del 1 av 2.
Terrorattackerna mot USA den 11 september förändrade världen och det amerikanska samhället för alltid. USA startade förödande och utdragna krig i Afghanistan och Irak, utsatte fångar för tortyr i hemliga fängelser och övervakade sina medborgare. Med hjälp av ett rikt arkiv och nya intervjuer berättar filmaren Michael Kirk om hur de vägval som gjordes efter attackerna kom att påverka den amerikanska demokratin, och hur landet gick från att stå enat mot en yttre fiende till att bli ett djupt splittrat samhälle. Del 2 av 2.
Mohamedou Ould Slahi från Mauretanien ansågs vara världens farligaste terrorist. Han satt 14 år utan rättegång i det amerikanska fånglägret i Guantánamo på Kuba. Där utsattes han för brutala förhörsmetoder som godkändes av USA:s dåvarande försvarsminister Donald Rumsfeld. Slahi släpptes ur fångenskap 2016. Nu söker han med hjälp av filmarna John Goetz and Poul Eric Heilbuth kontakt med sina forna torterare. Originaltitel: Meeting with monsters.
Attacker mot synagogor och invandrare, högerextrema krafter inom polisen och militären, komplotter för att mörda politiker. I Tyskland finns flera tecken på att extremhögern växer sig starkare och att den även infiltrerar de institutioner som ska skydda landet. Filmaren Evan Williams undersöker den tyska nynazismen idag - och vad som görs för att stoppa den.
Fransk dokumentärserie från 2021. Irak är idag ett land i kaos och ruiner, efter tiotals år av konflikter. Från kriget mot Iran på 1980-talet till USA:s invasion, ett uppslitande inbördeskrig och slutligen IS terrorvälde har krig och kriser avlöst varandra i över 40 år. Med hjälp av intervjuer med nyckelpersoner och historiker tecknar den här serien en bild av hur lögner, manipulation och stormakters geopolitiska intressen har kantat vägen mot kollapsen. Del 1 av 2. Org. titel: Iraq, The Destruction of a Nation
Fransk dokumentärserie från 2021. Irak är idag ett land i kaos och ruiner, efter tiotals år av konflikter. Från kriget mot Iran på 1980-talet till USA:s invasion av landet, ett uppslitande inbördeskrig och slutligen IS terrorvälde har krig och kriser avlöst varandra i över 40 år. Med hjälp av intervjuer med nyckelpersoner och historiker tecknar den här serien en bild av hur lögner, manipulation och stormakters geopolitiska intressen har kantat vägen mot kollapsen. Del 2 av 2. Org. titel: Iraq, The Destruction of a Nation
Fransk dokumentär från 2021. Desinformation, en manipulerad bild eller en riktad hatkampanj - på internet kan man nå miljontals människor snabbt, oavsett om det man sprider är sant eller inte. Genom att köpa information om vilka grupper som är mottagliga för ett visst budskap kan strateger och populister påverka opinion, valresultat och samhällsklimat. Detta hotar själva demokratin - och är svårt att komma åt. Org. titel: Les ingenieurs du chaos
Brittisk dokumentär från 2021. Världens största producent av läsk har givit en rad löften om att samla in och återvinna sina plastflaskor. De flesta mål har man aldrig varit nära att nå. Bara drygt hälften av flaskorna återvinns - resten hamnar i naturen och haven, grävs ner på avstjälpningsplatser eller bränns upp. I hela världen är plastflaskorna ett enormt miljöproblem, tillsammans med all annan plast som det inte finns kapacitet att återvinna. Vad är de ambitiösa återvinningslöftena värda? Filmen är en av tre fristående dokumentärer om plast. De övriga är Dokument utifrån: Återvinningsbluffen och Vetenskapens värld: Den farliga plasten. Filmerna ingår i satsningen Why Plastic, ett omfattande internationellt samarbete mellan tv-stationer över hela världen. Org. titel: Why Plastic: Coca Cola/American Plastic
Tysk dokumentär från 2021. Bara två procent av den plast som produceras i världen återvinns och blir till nya förpackningar. Vad händer egentligen med all den plast vi lämnar till återvinning? Blir den sorterade förpackningen till en ny? Följ med in i en värld av kriminella plasthandlare, löften om återvinning som inte uppfylls och kopplingar mellan olje- och plastindustrin. Det är dags att syna återvinningsbluffen. Filmen är en av tre fristående dokumentärer om plast. De övriga är Dokument utifrån: Läskjättens brutna plastlöften och Vetenskapens värld: Den farliga plasten. Filmerna ingår i satsningen Why Plastic, ett omfattande internationellt samarbete mellan tv-stationer över hela världen.
Vad innebär talibanstyret för Afghanistan? Vilken roll spelar hoten från IS och al-Qaida för landets framtid? Reportern Najibullah Qhuraishi berättar om osäkerheten som råder, och den afghanska befolkningens rädsla. Med hjälp av en unik access ger han en bild av vad som ledde fram till USA:s nederlag och talibanernas återkomst. Amerikansk dokumentär från 2021.
Italiensk dokumentär från 2021. Tio år har gått sedan Libyens president Muammar Kadaffi störtades. Sedan dess har landet skakats av tre inbördeskrig och invecklade konflikter pågår fortfarande. Libyen är ett av de mest splittrade länderna i Afrika - men kunde också vara det rikaste, tack vare sina oljereserver. Många hoppas nu på att ett stundande val ska vara lösningen för en bättre framtid. Alternativet är en kollaps som kan få genomgående följder inte bara för landets redan hårt drabbade befolkning utan också för Europa och arabvärlden. Org. titel: Gaddafi's Bloody Legacy
Fransk dokumentärserie från 2021. Hur kan en auktoritär regim tvätta bort bilden av maktmissbruk, förtryck och politiska fångar? I Azerbajdzjan gör man det genom att muta politiker i Europarådet och spionera på och smutskasta journalister som avslöjar korruption. Genom att bjuda in stora internationella artister och arrangera idrottsevenemang försöker man påverka medierna och omvärldens bild av landet. Men trots all kosmetika kommer den mörka sanningen alltid fram till slut. En del av fasaden sprack redan vid valet 2013 när man av misstag publicerade resultaten innan vallokalerna öppnat. Del 1 av 2.
Fransk dokumentärserie från 2021. Hur kan en auktoritär regim tvätta bort bilden av maktmissbruk, förtryck och politiska fångar? I Azerbajdzjan gör man det genom att muta politiker i Europarådet och spionera på och smutskasta journalister som avslöjar korruption. Genom att bjuda in stora internationella artister och arrangera idrottsevenemang försöker man påverka medierna och omvärldens bild av landet. Men trots all kosmetika kommer den mörka sanningen alltid fram till slut. En del av fasaden sprack redan vid valet 2013 när man av misstag publicerade resultaten innan vallokalerna öppnat. Del 2 av 2.
När den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj först förgiftades med nervgift och sedan fängslades gav det eko i hela världen. Men hur uppfattades det hela av ryssarna själva? Många längtar efter förändring, och är beredda att betala ett högt pris. Andra köper Kremls propaganda. Samtidigt skärper Putin-regimen sin hårda linje mot all opposition. Här får vi möta olika sidor i en konflikt som splittrar Ryssland.
Ryssland annekterade Krim år 2014 och sedan dess har Ukraina levt under ständigt hot. Kriget mot separatister i Donbass-regionen riskerar att trappas upp. Ryssland mobiliserar längs med Ukrainas gränser och har utfärdat en skarp varning - ett ukrainskt medlemskap i NATO är oacceptabelt. Vad kommer att hända med Ukraina och vilket stöd kan landets oerfarna president Volodymyr Zelenskyj förvänta sig från omvärlden? En exklusiv intervju med president Zelenskyj och röster från politiker och journalister i både Europa och USA ger en fördjupad bild av Ukrainas nyckelroll i Europas framtid. Del 1 av 2.
Ryssland annekterade Krim år 2014 och sedan dess har Ukraina levt under ständigt hot. Kriget mot separatister i Donbass-regionen riskerar att trappas upp. Ryssland mobiliserar längs med Ukrainas gränser och har utfärdat en skarp varning - ett ukrainskt medlemskap i NATO är oacceptabelt. Vad kommer att hända med Ukraina och vilket stöd kan landets oerfarna president Volodymyr Zelenskyj förvänta sig från omvärlden? En exklusiv intervju med president Zelenskyj och röster från politiker och journalister i både Europa och USA ger en fördjupad bild av Ukrainas nyckelroll i Europas framtid. Del 2 av 2.
Ryssland blir alltmer närvarande i olika krigsområden. Förutom upptrappningen vid gränsen till Ukraina finns rysk militär bland annat i Syrien, Libyen och Mali. Vad vill Rysslands president Putin med sin utrikespolitik och hur påverkar den förhållandet till EU och USA?
Med global uppvärmning och smältande isar öppnas nya farleder i norr, farleder som är intressanta för Kina. Man talar om en ny arktisk sidenväg norr om Ryssland. Kina finns nu överallt i området med investeringar i gasutvinning och utposter i Svalbard och Nordnorge. Vad vill Kina i Arktis och hur ser de traditionella arktiska staterna på Kinas närvaro i området? Finns det någonting som kan kallas en "nästan-arktisk stat"?
I Nordirland utkämpade katoliker och protestanter en våldsam och bitter konflikt i 30 år. 1998 satte Långfredagsavtalet punkt för perioden som brukar kallas "The Troubles". Alla åren av bombdåd och mord belades då med statlig sekretess. Idag är mer än hälften av de 3 500 dödsfallen under konflikten ouppklarade. Anhöriga till offren kämpar fortfarande för att få reda på sanningen, och för att de ansvariga ska ställas till svars.
Den kraftfulla explosionen i Beiruts hamn i augusti 2020 lämnade staden i ruiner och landet i djup kris. Med en korrupt regering, sekteristiska motsättningar och en ekonomi i fritt fall är Libanon på gränsen till kollaps. Men i det djupt splittrade landet finns också en ung generation som kämpar för reformer som skulle kunna leda Libanon ur rådande kaos.
Den uiguriska minoriteten i västra Kina utsätts för ett systematiskt förtryck. Uigurerna beskylls för att vara terrorister och minst en miljon uigurer är internerade i så kallade omskolningsläger. De utsätts för slavarbete, tortyr och massterilisering. Den kinesiska regimen verkar vilja utplåna uigurernas religion, språk och kultur. Del 1: Kinas brott mot mänskliga rättigheter.
Den uiguriska minoriteten i västra Kina utsätts för ett systematiskt förtryck. Uigurerna beskylls för att vara terrorister och minst en miljon uigurer är internerade i så kallade omskolningsläger. De utsätts för slavarbete, tortyr och massterilisering. Den kinesiska regimen verkar vilja utplåna uigurernas religion, språk och kultur. Del 2 av 2: Konsten att utplåna ett folk.
Hur ser livet ut för dem som lever med extrema temperaturer? Det är omöjligt att göra vardagliga sysslor som att gå till parken med barnen. Människors livsvillkor hotas när djur och skördar drabbas av torka, bränder och sinade brunnar. Det här är en verklighet som allt fler människor riskerar i framtiden.
President Vladimir Putins invasion av Ukraina den 24 februari har lett till det som kallas den värsta flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Ett okänt antal människor har dödats och kärnvapenhotet har ökat. Vad var det som fick Putin att ta steget mot denna katastrofala situation?
Fria medier existerar knappast i Ungern. Sedan 2010 har landets regering med Viktor Orbán i spetsen monterat ner oberoende medier och tagit kontroll över både tidningar, tv och radio. Men det finns unga journalister som står upp mot det de kallar statspropagandan. Hur har Orbáns parti Fidesz kunnat skaffa sig en sådan kontroll över Ungerns medielandskap och hur påverkas demokratin i landet? Tysk dokumentär från 2022.
Länderna kring den asiatiska delen av Stilla havet producerar idag mer än hälften av världens alla varor och tjänster. Men förutom att vara en ekonomiskt viktig region är den också centrum för en aggressiv maktkamp mellan världens ledande supermakter Kina och USA. Fransk dokumentär från 2021.
Än idag sprids ogrundade uppgifter om att USA:s presidentval 2020 inte gick rätt till. Hur kunde några få människor som spred - och sprider- dessa konspirationsteorier få ett så stort inflytande över den nuvarande krisen i USA:s demokrati? Vilka var det som låg bakom den stora komplotten om valfusk? Amerikansk dokumentär från 2022.
Två länder, två presidenter med en gemensam ideologi om totalitär makt. Ändå sägs det att de hatar varandra, Vladimir Putin och Alexander Lukasjenko. Ett växande folkligt motstånd i Belarus och kriget i Ukraina tvingar dem närmare varandra. Samtidigt blir Belarus alltmer isolerat och stängt mot yttervärlden. Fransk dokumentär från 2022.
Moldavien är Europas fattigaste land. Efter att ha varit en sovjetisk delrepublik blev landet självständigt 1991. Men kopplingarna till Ryssland är fortfarande starka, inte minst i de självstyrande regionerna Transnistrien och Gagauzien. Landet har ingått ett partnerskap med EU. Många fruktar nu att Moldavien kan komma att bli Rysslands nästa militära mål. Spansk dokumentär från 2022.
Den grundlagsskyddade rätten till abort har under en lång tid ifrågasatts i USA. I den här filmen från 2020 får vi följa med till frontlinjen för kampen - abortklinikerna. Den djupt polariserande kampen är mer aktuell idag än någonsin - kommer Högsta domstolen att avskaffa aborträtten? En film av Deeyah Khan från 2020.
Enligt FN är Rohingya-folket i Myanmar en av de mest förtryckta etniska grupperna i världen. I augusti 2017 anföll Myanmars armé rohingyerna i delstaten Rakhine och drev hundratusentals på flykt över gränsen till Bangladesh. Där lever nu 900 000 människor i världens största flyktingläger, Cox's Bazar. Svensk dokumentär från 2021 av den prisbelönte filmaren Nima Sarvestani.
Antalet kvinnor i USA:s fängelser har ökat med 800 procent sedan 1980-talet. De flesta av dem är mammor. Hur påverkas relationen till barnen under och efter tiden i fängelset - och går det att bygga upp den på nytt när fängelsetiden är slut? Vi får lära känna tre kvinnor som av olika orsaker hamnade i fängelse - och deras mödosamma väg tillbaka till rollen som mamma. Amerikansk dokumentär från 2021
Nancy Pelosi har länge varit den mäktigaste kvinnan i amerikansk politik. I sin roll som den första kvinnliga talmannen i representanthuset styr hon det demokratiska partiet. Det här är historien om hennes liv och väg till makten.
De senaste trettio åren har antalet insekter minskat drastiskt, i Europa och i världen. Vissa bekämpningsmedel som används i stor skala dödar inte bara oönskade insekter - utan allt liv som kommer i kontakt med dem. Det drabbar bin och fjärilar. Vad gör företagen som tillverkar dessa giftiga medel? Fransk dokumentär från 2021.
USA spenderade nästan 1 biljon dollar, tiotusen miljarder kronor, under det tjugo år långa kriget mot talibanerna. Den blodiga konflikten orsakade stort lidande. Ändå tvingades USA under kaotiska former lämna över landet till fienden i augusti 2021. Vilka misstag gjorde USA under sin tid i Afghanistan, som ledde till att kriget blev ett av USA:s största utrikespolitiska misslyckanden? Del 1 av 2: Som is på en het sten.
USA spenderade nästan 1 biljon dollar, tiotusen miljarder kronor, under det tjugo år långa kriget mot talibanerna. Den blodiga konflikten orsakade stort lidande. Ändå tvingades USA under kaotiska former lämna över landet till fienden i augusti 2021. Vilka misstag gjorde USA under sin tid i Afghanistan, som ledde till att kriget blev ett av USA:s största utrikespolitiska misslyckanden? Del 2 av 2: Löften och misstag.
De stora oljebolagen har genom egen forskning tidigt känt till fossila bränslens påverkan på klimatet. Men i stället för att varna för riskerna har de aktivt spridit missledande information och motarbetat övergången till alternativa energikällor. Del 1 av 2: Förnekande.
De stora oljebolagen har genom egen forskning tidigt känt till fossila bränslens påverkan på klimatet. Men i stället för att varna för riskerna har de aktivt spridit missledande information och motarbetat övergången till alternativa energikällor. Del 2 av 2: Tvivel.
Med sitt stöd till skövlingen av Amazonas regnskogar och genom provocerande uttalanden om kvinnor, homosexuella och vapen har Jair Bolsonaro vunnit stöd hos Brasiliens konservativa grupper. Frågan är om han kommer att godkänna resultatet i presidentvalet om inte han själv står som vinnare. Fransk dokumentär från 2022.
En dramatisk och nära skildring av krigets verklighet inifrån Ukrainas näst största stad Charkiv under de tre första månaderna av kriget. Vittnen berättar om familjer som tvingas överleva i källare och skyddsrum, civila som hamnar i skottlinjen och räddningsarbetare som riskerar sina liv under ständig beskjutning.
I november går USA till mellanårsval. Hur kommer lögnerna och konspirationsteorierna kring presidentvalet 2020 att påverka detta val? Den amerikanske journalisten Michael Kirk undersöker hur Donald Trump systematiskt har använt lögnen som vapen, redan långt innan han kandiderade till president. De som är lojala med Trump sprider fortfarande dessa idéer som i sin mest extrema form ledde till politiskt motiverat våld. Amerikansk dokumentär i två delar från 2022.
I november går USA till mellanårsval. Hur kommer lögnerna och konspirationsteorierna kring presidentvalet 2020 att påverka detta val? Den amerikanske journalisten Michael Kirk undersöker hur Donald Trump systematiskt har använt lögnen som vapen, redan långt innan han kandiderade till president. De som är lojala med Trump sprider fortfarande dessa idéer som i sin mest extrema form ledde till politiskt motiverat våld. Del 2 av 2.
När någon publicerar tusentals dokument, mejlkonversationer och topphemliga spelaravtal blir det startskottet för Football Leaks som skakar hela fotbollsvärlden. När härvan nystas upp visar det sig att även visselblåsaren har skelett i sin garderob. Är han en hjälte, hackare eller tjuv? Dansk dokumentär från 2022.
När FIFAs president Sepp Blatter 2010 öppnade kuvertet som kungjorde att värdskapet för VM i fotboll 2022 skulle gå till Qatar var det många som inte trodde sina öron. Vad var det som hade hänt?
Efter att talibanerna återtagit makten i Afghanistan har situationen för landets kvinnor försämrats dramatiskt. Kvinnor förbjuds att arbeta och de som protesterar fängslas utan rättegång. Journalisten Ramita Navai visar med hjälp av dold kamera hur verkligheten ser ut. Inför öppen kamera ger talibanerna en annan bild - för att inte förlora internationellt bistånd. Brittisk dokumentär från 2022.
Världens två rikaste män, Amazons Jeff Bezos och Teslas ofta kontroversielle Elon Musk, har en sak gemensamt: en fascination för rymden. De har båda plöjt ner miljarder i var sitt rymdprojekt. Mellan dem pågår ett Stjärnornas krig om vem som är först, störst och bäst när det kommer till rymdresor. Bezos satsar på rymdturism för de allra rikaste medan Musk vill kolonisera Mars. Vad händer när rymden erövras av privata företag? Fransk dokumentär från 2022.
Med hjälp av omskakande vittnesmål från invånare i Kievs förstäder, åklagare och internationella experter får vi följa det mödosamma arbetet med att samla in bevis för de krigsbrott som begåtts i Rysslands krig mot Ukraina. I Butja, en av de hårdast drabbade förstäderna, visar bilder från övervakningskameror att det finns en direkt koppling mellan övergreppen och en av Rysslands högsta generaler.
Kim Yo-jong är den första kvinnan med verklig politisk makt i Nordkorea. Hon är inte bara syster till högste ledaren Kim Jong-un. Om något skulle hända hennes storebror är det hon som väntas ta över.
En natt i november 2021 sjunker en överlastad gummibåt med 34 migranter ombord på Engelska kanalen. Alla utom två passagerare drunknar. Trots upprepade och alltmer desperata larmsamtal från båten skickade varken de franska eller engelska myndigheterna någon till platsen för att undsätta båten. Vems är ansvaret? Och vilka var det som var ombord? Brittisk dokumentär från 2022.
Marseilles kriminella gäng utkämpar ett hänsynslöst krig mot varandra om kontrollen över den mycket lukrativa drogmarknaden. Gängen styrs som företag med strikta hierarkier och tunga vapen är en del av vardagen. Vi får följa den franska polisen som försöker kämpa mot ligorna som håller staden i sitt grepp.
Det är inte många som hört talas om honom, Förenade arabemiratens kronprins Mohamed bin Zayed. Ändå finns han i bakgrunden i de flesta av Mellanösterns konflikter. Vem är han och vad har han för ambitioner?
I november 2013 sätter Putin stopp för ett handelsavtal mellan Ukraina och EU. På torget Majdan i Kiev skjuts demonstranter ihjäl. När Krim annekteras reagerar EU lamt. Ryska separatister går in i Donbass och vinner mark. Merkel och Hollande förhandlar fram ett avtal om vapenvila men separatisterna bryter det omgående. Del 1 av 3.
2011 sprider sig upproren under den arabiska våren till flera länder i Mellanöstern. I Syrien använder Assad kemiska vapen och västledarna vill ingripa. Putin deltar till en början i fredsförhandlingarna men överrumplar sedan både väst och sin utrikesminister med flygbombningar mot civila mål i Syrien, som stöd till Assad. Aleppo läggs i ruiner. Brittisk dokumentärserie från 2023. Del 2 av 3.
Putins tal blir allt hotfullare och han bryter det internationella avtalet om att inte utveckla kärnvapen. Volodymyr Zelenskyj blir president i Ukraina och vädjar till Nato om medlemskap men får nej. Nato arrangerar flera möten med Putin och den ryska militärledningen för att stoppa krigsplanerna. Men den 24 februari 2022 är Rysslands invasion av Ukraina ett faktum. Brittisk dokumentärserie från 2023. Del 3 av 3.
Två ryska filmare har utsatt sig för stora risker och dokumenterat livet i Ryssland sedan landet invaderade Ukraina. Många ryssar har valt att fly landet. De som är kvar har tvingats välja sin väg. Ska de protestera, stötta eller vara tysta om kriget? Brittisk dokumentär från 2023.
Pegasus infiltrerar mobiltelefoner utan att mottagaren behöver klicka på någonting. Spionprogrammet ger tillgång till allt som finns på mobilen och kan sätta på kameran. Det israeliska företaget som utvecklat programmet hävdar att det bara sålts till stater och myndigheter i syfte att bekämpa terrorism och kriminalitet. Men det har hittats i mobilen som tillhör dissidenter, journalister och aktivister världen över. Fransk dokumentär i två delar från 2023. Pegasus infiltrerar mobiltelefoner utan att mottagaren behöver klicka på någonting. Spionprogrammet ger tillgång till allt som finns på mobilen och kan sätta på kameran. Det israeliska företaget som utvecklat programmet hävdar att det bara sålts till stater och myndigheter i syfte att bekämpa terrorism och kriminalitet. Men det har hittats i mobiler som tillhör dissidenter, journalister och aktivister världen över. Fransk dokumentär i två delar från 2023. Del 1 av 2: Listan.
Pegasus infiltrerar mobiltelefoner utan att mottagaren behöver klicka på någonting. Spionprogrammet ger tillgång till allt som finns på mobilen och kan sätta på kameran. Det israeliska företaget som utvecklat programmet hävdar att det bara sålts till stater och myndigheter i syfte att bekämpa terrorism och kriminalitet. Men det har hittats i mobiler som tillhör dissidenter, journalister och aktivister världen över. Fransk dokumentär i två delar från 2023. Del 2 av 2: Avslöjandet.
Afghanistan är ett av världens fattigaste länder. Det är barnen som drabbas värst. Hundratusentals barn tvingas arbeta med olika småjobb för att få mat för dagen, ofta för hela familjen. Men barnen representerar också framtiden i ett land som styrs av en bakåtsträvande religiös förtryckarregim. En unik inblick i hur barn i Afghanistan har det idag.
I takt med att vårt beroende av satelliter ökar blir trängseln i rymden allt större. Med trängseln följer en ny form av geopolitiska konflikter. Vem äger själva rymden? Vad händer när vi går från nuvarande 6 800 satelliter till uppemot 200 000 om tio år? Det kommer att bli krockar på många plan. Fransk dokumentär från 2023.
Det började 2019 med en lag som tillät utlämning till Kina. Lagförslaget spred ilska och rädsla i Hongkong. När fyra unga demonstranter inser hur långt myndigheterna är beredda att gå för att tysta dem, tar de till alltmer drastiska åtgärder och våldet eskalerar. I den här serien får vi höra deras berättelser om protesterna. Deras identiteter är skyddade med hjälp av AI-teknik. Det började 2019 med ett lagförslag om utlämning till Kina. Lagförslaget spred ilska och rädsla i Hongkong. När fyra unga demonstranter inser hur långt myndigheterna är beredda att gå för att tysta dem, tar de till allt mer drastiska åtgärder och våldet eskalerar. I den här serien får vi höra deras berättelser om protesterna. Deras identiteter är skyddade med hjälp av AI-teknik. Del 1 av 2: Gnistan.
Det började 2019 med ett lagförslag om utlämning till Kina. Lagförslaget spred ilska och rädsla i Hongkong. När fyra unga demonstranter inser hur långt myndigheterna är beredda att gå för att tysta dem, tar de till allt mer drastiska åtgärder och våldet eskalerar. I den här serien får vi höra deras berättelser om protesterna. Deras identiteter är skyddade med hjälp av AI-teknik. Del 2 av 2: Nederlaget.
Taiwan ser sig som en självständig stat. Kina menar att ön är en del av Kina och gör allt högljuddare anspråk på den. En hotfull retorik och fler och större militärövningar nära Taiwan har ökat spänningarna om öns status. En väpnad konflikt om Taiwan kan få ödesdigra följder för hela regionen, speciellt som USA har lovat att även militärt försvara Taiwan.
Historien om hur den turkiske presidenten Erdogan kom till makten och hans hänsynslösa metoder för att behålla sin position i två decennier. Nu står han inför sin största utmaning - valet 2023. Många tror att han kommer att göra allt han kan för att ha kvar makten. Alternativet skulle kunna betyda fängelse för honom och hans familj. Brittisk dokumentär i två delar från 2023. Del 1 av 2.
Historien om hur den turkiske presidenten Erdogan kom till makten och hans hänsynslösa metoder för att behålla sin position i två decennier. Nu står han inför sin största utmaning - valet 2023. Många tror att han kommer att göra allt han kan för att ha kvar makten. Alternativet skulle kunna betyda fängelse för honom och hans familj. Brittisk dokumentär i två delar från 2023. Del 2 av 2.
Mark Zuckerberg, grundaren av Facebook, blev en av världens mäktigaste personer innan han fyllt 40. Nu fyller Facebook snart 20 år och de senaste åren har Zuckerberg kritiserats mycket hårt för att inte ingripa mot desinformation som sprids på plattformen. Är han idealist eller cynisk affärsman? Hans nästa steg - att bygga ett metaversum.
Östersjön har fått en ny säkerhetspolitisk betydelse. Vad betyder det för länderna omkring?
Chock, ilska och rädsla. När Ryssland anfaller Ukraina den 24 februari 2022 möts nyheten av bestörtning i landet. Miljoner ger sig i väg. Till en början råder stor förvirring. Den ryska konvojen verkar vara på väg mot Kiev. De första tio dagarna blir dramatiska. Del 1 av 6.
När de första ryska missilerna når Ukraina stiger Volodymyr Zelenskyj upp ur sängen och säger till sin fru: Det har börjat. Här berättar han, hustrun, vänner och kollegor om hur han lämnade en karriär som skådespelare för att bli Ukrainas president. Hur har Zelenskyj lyckats hålla ställningarna i ett krig som ingen trodde Ukraina skulle överleva särskilt länge? Del 2 av 6.
Evgenia var influencer men nu är hon prickskytt i den ukrainska armén. Kvinnorna har en viktig roll i försvaret mot Ryssland. Många har tagit värvning medan andra jobbar som sjukvårdare, lärare eller frivilliga. För dem som förlorat sina män, fäder eller bröder blir livet en fråga om att överleva från dag till dag. Del 3 av 6.
När ryssarna invaderar Ukraina blir industristaden Mariupol ett centralt militärt mål. På kort tid bombas staden mycket intensivt, och det är civila som drabbas. Många tar skydd i gångarna under stålverket Azovstal. Här berättar överlevande om hur de klarade belägringen med livet i behåll. Del 4 av 6.
De tar sig igenom intensiv beskjutning och ryska checkpoints med bilarna fulla av mediciner, mat och kläder. De tar hand om kvarlevor efter de döda. Och de kör evakuerade till säkerhet med risk för sina egna liv. Många ukrainare har lämnat sina gamla liv bakom sig för att hjälpa till där det behövs. Del 5 av 6.
När Putins styrkor gick in i Ukraina reagerade omvärlden med fasa. Men i Ryssland har propagandan bäddat för att många stöder invasionen. Dessutom kan minsta protest mot kriget ge fängelsestraff. Möt nyhetsuppläsaren som tidigt protesterade i direktsändning och den ryske bloggaren som ser kriget som ett nödvändigt svar på aggressioner från väst. Del 6 av 6.
Den 31 augusti 2021 återtog talibanerna makten i Afghanistan. Efter 20 år hade USA förlorat sitt längsta krig. Kostnaderna var enorma - framför allt i form av mänskligt lidande och död. Med hjälp av intervjuer med både talibanledare och amerikanska beslutsfattare, som gjorts under två decennier, får vi en bild av de missbedömningar som ledde fram till talibanernas seger. Del 1 av 3: 20 år av krig.
Den 31 augusti 2021 återtog talibanerna makten i Afghanistan. Efter 20 år hade USA förlorat sitt längsta krig. Kostnaderna var enorma - framför allt i form av mänskligt lidande och död. Med hjälp av intervjuer med både talibanledare och amerikanska beslutsfattare, som gjorts under två decennier, får vi en bild av de missbedömningar som ledde fram till talibanernas seger. Del 2 av 3: Det fjärrstyrda kriget.
Den 31 augusti 2021 återtog talibanerna makten i Afghanistan. Efter 20 år hade USA förlorat sitt längsta krig. Kostnaderna var enorma - framför allt i form av mänskligt lidande och död. Med hjälp av intervjuer med både talibanledare och amerikanska beslutsfattare, som gjorts under två decennier, får vi en bild av de missbedömningar som ledde fram till talibanernas seger. Del 3 av 3: Att förhandla med talibaner.
Den 22-åriga Mahsa Amini dog i polishäktet i Iran i september 2022. Hon hade gripits av Irans religiösa polis anklagad för att inte ha burit sin hijab på korrekt sätt. Rykten spreds snabbt om att hon dött av polisens misshandel. Det blev upptakten till ett uppror mot mullornas förtryck. Kvinnor protesterade genom att ta av sig sin hijab och klippa av sig håret. Med hjälp av mobilfilmer och vittnesmål får vi en bild av hur en pressad regim använder brutalt våld för att kontrollera sina medborgare.
När Ryssland invaderade Ukraina var det ryska folket delat. Några hyllade den så kallade specialoperationen, medan andra höll tyst. En intensiv propagandaapparat och mycket hårda repressalier mot dem som opponerar sig mot kriget har lett till att Putins Ryssland blivit ett land där människor slutat reagera. Fransk dokumentär från 2023.
Vattnet utanför Västafrika har varit ett av de fiskrikaste i världen. Sedan 1980-talet har rikedomen utnyttjats först av européerna, sedan Kina, Ryssland och Turkiet. Det industriella rovfisket utarmar havet och hotar en hel afrikansk region där människorna i generationer livnärt sig som fiskare. Fransk dokumentär från 2023.
Den brittiske komikern, tv-personligheten och radioprataren Russell Brand anklagas för att under flera års tid begått övergrepp på kvinnor i sin närhet. En granskning av Channel4. Originalets titel: Russell Brand: In plain sight.
Nästan trettio år efter fredsavtalet, som kallas Daytonavtalet efter orten i USA där det slöts, står Bosnien-Hercegovina nära ett sammanbrott. Trots att minnena av det krig som resulterade i 100 000 döda lever kvar, hotas staten på Balkan återigen av etniska konflikter och en ökad korruption. Fransk dokumentär från 2023.
Deras mål är ett etniskt rent Europa och de beväpnar sig. När fler nynazister och vit makt-grupper radikaliseras ökar hoten och våldet mot invandrare, politiker och institutioner. I två år följde ett filmteam den paramilitära extremhögern i Frankrike, Rumänien och Tyskland.
På påskdagen 2019 skakades Sri Lanka av en rad bombdåd riktade mot kyrkor och lyxhotell. 272 människor dog, däribland flera utländska turister. Hundratals skadades. Nu visar nya uppgifter från visselblåsare att terrorattackerna verkar ha varit sanktionerade av regimen för att stärka sin och familjen Rajapaksas makt i landet. Brittisk dokumentär från 2023.
Nordkoreas diktator Kim Jong-un hotar med sitt kärnvapenprogram och struntar i sanktioner. Han har en god relation med president Putin och misstänks nu bistå med vapen till Ryssland. Vem är Kim Jong-un, och hur ska världen förhålla sig till honom? Fransk dokumentär från 2023.
Li Fangwei har kallats världens farligaste vapenhandlare. Trots att han står överst på FBI:s lista över efterlysta brottslingar är det få som vet vem han är i verkligheten, eller ens hur han ser ut. Tysk dokumentär från 2023.
Hösten 2013 blev Ukraina indraget i en dragkamp mellan EU och Ryssland. Båda ville knyta landet närmare sig. Omfattande protester bröt ut i landet då det visade sig att den dåvarande presidenten avbrutit förhandlingarna med EU om ett närmande. Centrum för protesterna blev Majdantorget i Kiev. Följderna av protesterna blev både långtgående och dramatiska. Tysk dokumentär från 2023.
Tusentals barn, från spädbarn till tonåringar, har efter krigets början kidnappats till Ryssland från Ukraina. Deras identiteter manipuleras och spåren sopas igen för att de inte ska kunna återvända hem. I Ukraina pågår en desperat kamp för att hitta dessa försvunna barn. Brittisk dokumentär från 2023.
Europas hav töms på fisk. Torskbeståndet i Östersjön har kollapsat och i EU:s del av Medelhavet är nästan alla arter överfiskade. Men trots detta blir fiskekvoterna större än vad EU:s fiskelag slagit fast när ministerrådet samlas för att förhandla. Hur är det möjligt? Svensk dokumentär från 2024 av Peter Löfgren.
Den ryske oljemiljardären Roman Abramovitj är kanske mest känd för att han i nästan 20 år var ägare till fotbollsklubben Chelsea FC i London. Abramovitj har byggt sin enorma förmögenhet genom att hålla sig väl med makten i Kreml under tiotals år. Filmen följer hans liv från föräldralöst barn i Sovjetunionen till stormrik oligark med goda relationer till Putin. Frankrike, 2023.
Ett av målen för Hamas terrorattack den 7 oktober 2023 var musikfestivalen Nova i södra Israel. Runt 360 deltagare, främst unga människor, sköts till döds. Andra kidnappades. Med hjälp av material som festivalens besökare filmade med sina mobiler berättar några av de överlevande nu om det som hände. Israelisk-tysk dokumentär från 2023.
Den 7 oktober 2023 genomförde Hamas den dödligaste terrorattacken i staten Israels historia. Israel svarade med ett fullskaligt krig i Gaza. Vilka avgörande händelser under de senaste 30 åren har lett fram till denna kris? Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har spelat en central roll i konflikten mellan Israel och Palestina. Nu ökar även spänningen mellan Israel och USA. Amerikansk dokumentär från 2023.
Putins invasion av Ukraina lamslår världen. Nyckelpersoner som Boris Johnson, USA:s försvarsminister Lloyd Austin, CIA-chefen Bill Burns och FN:s generalsekreterare António Guterres beskriver hur de utsätts för allt hårdare press att ge Ukraina mer stöd, men hur de får hålla tillbaka för att inte riskera ett tredje världskrig. Några månader in i kriget levereras fler vapen än någonsin till Ukraina, men Putin ger inte vika.
Dödstalen stiger och förödelsen brer ut sig i Ukraina. Krigets effekter ger eko i hela världen. Zelenskyj fortsätter sin enträgna vädjan om fler vapen från väst, men möts nu av ett tryck att förhandla med Putin. När en missil landar i Polen hotas Nato att dras in i kriget. Ett år efter invasionen är utsikterna till fred fortfarande utom räckhåll.
Flera länder i Afrika är på olika sätt beroende av Nilens vatten. Flodens framtid påverkar livet för över 300 miljoner människor i regionen. Ett gigantiskt dammbygge i Etiopien skapar konflikt med grannländerna Sudan och Egypten.
Kina har ockuperat Tibet i mer än 70 år. Kontrollen över regionen är hård och invånarnas möjlighet att tala sitt språk och utöva sin religion begränsas. Det buddistiska Tibets andlige ledare Dalai Lama, som lever i exil, närmar sig 90 år. Kina sägs nu förbereda sig på att vara den som utser hans efterträdare. Vad betyder det för framtiden? Fransk dokumentär från 2023.
Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina går vapenfabrikerna i Europa på högvarv. Inte sedan andra världskriget har så mycket militär utrustning varit i omlopp i Europa. Drönare, stridsvagnar, missiler, flygplan, automatgevär, granater, ammunition. I bakgrunden verkar skrupelfria mellanhänder som utnyttjar situationen. Vilka är dessa krigets profitörer? Fransk dokumentär från 2024.
Våldet eskalerar mellan protestanter och katoliker och brittisk militär sätts in. Tretton obeväpnade katoliker skjuts ihjäl av brittiska fallskärmsjägare i Derry under vad som går till historien som Bloody Sunday. Del 1 av 5.
Året är 1972 och splittringen i samhället har fördjupats. Arbetarområdena på båda sidor är i händerna på paramilitära grupper. Mord, explosioner och hot blir vanligt och kaoset på gatorna eskalerar. Del 2 av 5.
Tre kvinnor berättar om hur IRA-fångar hungerstrejkar mot Margaret Thatchers politik. Hämndmord, lönnmord och bilbomber är nu vardagsmat. En plågad och utmattad befolkning längtar efter en paus i våldsspiralen. Del 3 av 5.
Polis och militär infiltrerar de paramilitära organisationerna. Fjorton blodiga dagar i mars 1988 markerar en ny nivå av grymhet i konflikten. En bil backar i hög hastighet in i ett av IRA:s begravningståg. I bilen finns två brittiska soldater som lynchas och skjuts ihjäl på plats. Händelsen fångas på bilder som kablas ut över världen. Del 4 av 5.
Efter år av misslyckade samtal på regeringsnivå är önskan om förändring tillräcklig för att göra freden möjlig. Vapenvila utlyses på båda sidor. Det så kallade Långfredagsavtalet i april 1998 skulle bli en ny början. Men konfliktens effekter på offer och överlevande består än idag. Del 5 av 5.
En okonventionell uppväxt och en krävande far driver Boris uppåt, mot makten. När han blir borgmästare i London gör hans tillgänglighet och frispråkiga stil honom till mediernas älskling. För Boris är politik en tävling, och planen är att vinna. Del 1 av 4.
Boris leder kampanjen för Brexit - Storbritanniens utträde ur EU. När anhängarna till Brexit vinner en jordskredsseger i folkomröstningen blir han favorittippad som ny premiärminister. Men Boris blir förrådd av sina egna. Del 2 av 4.
Målet är nått, Boris Johnson blir Storbritanniens premiärminister. Skandaler kring privatlivet hotar hans position och hans sätt att hantera dem väcker förvåning. Del 3 av 4.
När coronapandemin slår till blir även Boris smittad och vårdas på intensiven. Trots restriktionerna visar det sig att fester har ägt rum på 10 Downing Street, premiärministerns residens. Kritiken blir massiv men Boris förnekar festandet och vägrar att avgå frivilligt. Del 4 av 4.
Under 200 dagar har en grupp palestinska filmare följt journalister, familjer och läkare i krigets Gaza. Ständiga bombanfall, överfulla sjukhus och sorg över dödade anhöriga präglar tillvaron. När även sjukhusen bombas försvinner den sista möjligheten att söka hjälp och skydd. Brittisk dokumentär från 2024.
Allt yngre barn världen över tränas allt hårdare för att de ska nå toppen inom sin idrott. Men framgången kommer till ett dyrt pris. Många barn får livslånga skador och problem av att utsättas för hårdträning medan de fortfarande växer. Dessutom sätter den oerhörda pressen sina spår. Fransk dokumentär från 2024. Originaltitel: Baby Champions.
Enligt flygbranschen ska vi kunna flyga utan att påverka klimatet år 2050. Tester med vätgas och biobränsle pågår och nya eldrivna flygfarkoster utvecklas. Men miljörörelsen är skeptisk och kräver flygförbud. Hur realistiskt är egentligen "det gröna flyget"? Tysk dokumentär från 2024.
Libanon är ett land i sönderfall och ekonomisk kollaps. Sex mäktiga familjer har genom att utnyttja inbördeskriget lagt beslag på invånarnas pengar och tömt statskassan. Idag lever en majoritet av libaneserna i fattigdom. Fransk dokumentär från 2024.
I tio års tid har forskare jobbat med att knäcka koden för vad grisar säger med sina olika grymtanden. Nu har man kunnat analysera mer än 15 000 grisgymtanden från olika slags förhållanden och förstå vad de olika lätena betyder. Vad tycker grisarna om sitt liv? Dansk dokumentär från 2024.
Vi kan köpa frukt och grönt billigt året runt. Men leveranskedjan bygger på exploatering. En miljon migranter som arbetar på Europas odlingar lever under slavliknande förhållanden. Fruktplockarna har varken avtal, försäkring eller minimilön.
Dokumentärfilmaren och journalisten Folke Rydén har under mer än 30 år följt amerikansk politik, och träffat samma väljare och familjer från presidentval till presidentval. Var står de nu, inför valet mellan Harris och Trump?
Barndomsvänner, analytiker, forna rådgivare och politiska supporters och kritiker ger en bild av de båda kandidaterna för presidentposten i USA, Kamala Harris och Donald Trump. Vilka vägar har lett dem hit? Vilka är deras styrkor, svagheter och hjärtefrågor? Del 1 av 2: Uppväxten, familjelivet och början av karriären.
Barndomsvänner, analytiker, forna rådgivare och politiska supporters och kritiker ger en bild av de båda kandidaterna för presidentposten i USA, Kamala Harris och Donald Trump. Vilka vägar har lett dem hit? Vilka är deras styrkor, svagheter och hjärtefrågor? Del 2 av 2: Politiskt engagemang och avgörande händelser.
Kampen om de amerikanska rösterna har kommit att rikta uppmärksamheten även mot vicepresidentkandidaterna. Vilka är JD Vance och Tim Walz? Amerikansk dokumentär från 2024.
Den amerikanska delstaten Georgia har väckt åtal mot Donald Trump och 18 av hans medhjälpare. De anklagas för att, på falska grunder, ha försökt ogiltigförklara resultatet av presidentvalet 2020. Vilka var inblandade i kuppförsöket ? Och vad hände egentligen bakom kulisserna? Amerikansk dokumentär från 2024.
Två ministrar, Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich, driver den högerextrema agendan i Benjamin Netanyahus regering i Israel. Vilka är de och vad är deras mål?
Att lämna EU skulle få Storbritannien att blomstra. Men fyra år efter brexit befinner sig landet i en djup ekonomisk och social kris. Fem premiärministrar har avlöst varandra, oförmögna att leva upp till de populistiska löften som gavs under brexit-kampanjen. Blev britterna lurade? Fransk dokumentär från 2024.
Den nya kryptovalutan skulle göra dig till miljardär över en natt. Men det visade sig vara världens hittills största kryptobedrägeri. Tio år senare är grundarna av Onecoin antingen försvunna, gripna, efterlysta eller döda. Men bedrägeriet är fortfarande aktivt. Hur är det möjligt? Norsk dokumentär från 2024.
Kan en pop-up-annons på nätet både göra reklam för skor och underminera demokratin? Algoritmerna bakom annonserna på nätet driver inte bara marknadsföring utan även desinformation, bedrägerier och extremistiskt hat. Allting kontrolleras av några få bolag. Det är lätt att bli lurad - och i värsta fall förlora stora summor pengar.
Med kriget mot Ukraina har Putin drivit fram en livsmedelskris i världen. Genom att konfiskera, plundra och förstöra Ukrainas enorma veteproduktion har Ryssland ett effektivt vapen i sina händer. Målet - att ta över Ukrainas betydande andel av den globala marknaden för spannmål. Fransk dokumentär från 2024.
Staden Raqqa i norra Syrien föll i händerna på Islamiska staten år 2014. IS gjorde staden till huvudstad för sitt så kallade kalifat. När IS sedan drevs ut ur staden av en USA-ledd koalition bombades den outtröttligt och stora delar förvandlades till ruiner. Idag kämpar stadens invånare med att bygga upp sina liv. Originaltitel: Raqqa, l'ombre de Daech