Granskningen av vänsterpartiets moderna historia avslöjar ett mörkt förflutet som sträcker sig ända in i våra dagar. Officiellt tog vänsterpartiet avstånd från de brutala öststatsregimerna, men i det fördolda fortsatte kontakterna med bjudresor och fri sprit för partitopparna.
Sammandrag av två mycket uppmärksammade reportage, från vintern 2000, om handeln med prostituerade kvinnor i Europa.
Extrainsatt program med anledning av Göteborgskravallerna 2001.
Den åttonde augusti i år visade Uppdrag granskning ett sammandrag av två mycket uppmärksammade reportage, från vintern 2000, om handeln med prostituerade kvinnor i Europa. I veckans Uppdrag granskning återvänder reportrarna Janne Josefsson, Hannes Råstam och fotograf Bengt Jägerskog till Tjeckien för att se vad som har hänt under det år som förflutit sedan de första reportagen. Programledare:Kattis Ahlström.
För två år sedan avslöjades en rad missförhållanden på paragraf 12-hemmet Hammargården, ett av de hem som är till för vård av unga människor som kommit på glid. Nu kommer nya uppgifter. I kvällens Uppdrag granskning får tittarna möta Khoshnaw som vid 16 års ålder hölls instängd i fyra månader i en kal isoleringscell på ett paragraf 12-hem. - Jag blev behandlad sämre än ett djur. Det värsta var att jag inte visste när jag skulle få komma ut, säger Khoshnaw.
Har Sverige lämnat u-länderna i sticket? Pengarna skulle rädda liv, ge barnen en bättre framtid och få ekonomin på fötter. Men idag, 30 år senare, står skolor, sjukhus och fabriker byggda med svenskt bistånd övergivna. Det första offret för den nya inriktningen på svensk biståndspolitik är det fattiga västafrikanska landet Guinea-Bissau. Filmaren Leyla Assaf-Tengroth har bott i Guinea-Bissau i flera omgångar och dokumenterat det som har hänt i landet sedan Sida trappat ner. Hon har intervjuat människor på landsbygden, före detta arbetare på de svenska fabrikerna och politiker.
Uppdrag granskning avslöjar nya uppgifter om polisens insatser vid EU-kravallerna i Göteborg. Janne Josefsson och Hannes Råstam har träffat ungdomar som bodde på Schillerska gymnasiet och talat med chefen för den insatsstyrka som gick in på skolan. De har också gått igenom all tillgänglig dokumentation och funnit att polisens insats mot de 80-talet ungdomarna som bodde på Schillerska gymnasiet urartade som en följd av otydliga order och bristande ledning Också polisen insats mot den så kallade olagliga demostrationen på Järntorget saknar stöd i lagen
I Uppdrag Granskning diskuteras den svenska regeringens stöd till USA:s bombkrig. Utrikesminister Anna Lindh besvarar kritiken som uppstått. Dessutom synas vindkraften, som inom tio till femton år ska tjugodubblas i Sverige. Reportaget ger en bild av en oplanerad och orättvis energipolitik där de som bor i de mest glesbefolkade delarna av landet får betala vindkraftens dyra nota. Bakom miljöargumenten döljer sig även affärsintressen och snabba pengar.
Fel och misstag på sjukhus. Trots att svensk sjukvård är fantastisk, så skadas och dödas varje år ett stort antal patienter på grund av misstag eller rena felbehandlingar. Men många misstag rapporteras aldrig. Uppdrag gransknings undersökning visar att den officiella siffran över antalet felbehandlingar inte stämmer. Mörkertalet är stort och det finns en rädsla bland läkare att anmäla.Till skillnad från många länder, till exempel Danmark och USA, har man i Sverige inte gjort ett enda försök att ta reda på hur många misstag som totalt sett sker inom svensk sjukvård. I programmet möter vi felbehandlade patienter, stressade läkare samt Socialstyrelsen. Reporter:Hasse Carlsson.
Konsten att tjäna pengar på hemlösa. Uppdrag granskning har tittat närmare på ett litet slitet hotell på Hisingen i Göteborg där socialtjänsten hyr rum för hemlösa. På hotellet betalar socialtjänsten 16 000 kronor i månaden för att hyra ett rum utan vare sig dusch eller toalett. Bakom hotellet står två män - den ena mannen nolltaxerar och betalar minimalt med skatt, den andra lever på bidrag från arbetsförmedlingen. Samtidigt tjänar hotellbolaget miljoner kronor varje år på sina intäkter från kommunen. Programledare: Kattis Ahlström.
Mikael Andersson dör på jobbet när en maskin exploderar. Trots brister i arbetsmiljön åtalas inte Mikaels arbetsgivare. Uppdrag granskning tittar närmare på hur arbetsmiljölagen fungerar i praktiken. Lagen är till för att skydda anställdas liv och hälsa, men fakta visar att mycket få arbetsgivare ställs till svars när någon dör eller skadas på jobbet.
Under rättegången efter Göteborgskravallerna har en mängd videofilmer haft en stor betydelse, videofilmer som filmats av både privatpersoner och yrkesfotografer som befann sig mitt i händelsernas centrum under kravallerna. I programmet granskas hur åklagaren i åtalet mot Hannes Westberg har använt redigerade videofilmer och frågan är om åklagaren har dramatiserat verkligheten? Programledare: Kattis Ahlström.
Ord och handling rimmar illa när man tittar närmare på kyrkans investeringar. Just nu har Svenska kyrkan miljarder kronor på världens börser. Inte sällan placeras kyrkans pengar i vapen, tobak, alkohol och porr; verksamheter som kyrkan fördömer i sina egna etiska placeringsregler. Uppdrag granskning har gjort en omfattande undersökning av kyrkans ekonomi och bland annat hittat placeringar i 14 av världens största vapenföretag - företag som tillverkar de hangarfartyg, bombflygplan och missiler som används i kriget i Afghanistan. Samma krig som kyrkan och ärkebiskop K G Hammar fördömt. Programledare:Kattis Ahlström.
Möt paret som låtit frysa in sitt barns stamceller från navelsträngen som en försäkring för framtiden. Det har kostat över 10 000 kronor ur egen ficka trots att det inte finns några garantier för att stamcellerna ska gå att använda. Möt även tvåbarnspappan Bengt som får stamceller från sin bror för att bota cancerformen leukemi. Ska svenska forskare få använda embryon för att utvinna stamceller? Programledare:Kattis Ahlström.
Varje barn har rätt till båda sina föräldrar, även om de inte lever ihop. Men vad händer i vårdnadstvister där mannen har misshandlat kvinnan? Uppdrag granskning har gått igenom alla vårdnadstvister vid tio tingsrätter och hittat åtta fall där domstolen dömt till gemensam vårdnad, trots att ena föräldern dömts för misshandel av den andre. Programledare:Kattis Ahlström.
Hur kan tre kriminalpoliser och en erfaren åklagare glömma bort ett centralt vittne i en uppmärksammad mordutredning? I Uppdrag granskning presenteras nya avslöjanden om brister i polisutredningen av det så kallade styckmordet 1984. Den person som sist såg den mördade Catrine da Costa i livet, en äldre man på Östermalm i Stockholm, förbisågs av mordutredarna. I ett skede försvann han helt ur utredningsmaterialet. Reporter är Lars Borgnäs.
På fem år har antalet personer som anmäler arbetsskador efter mobbning och trakasserier på arbetsplatsen tredubblats. Bara under år 2000 anmäldes 1 120 fall. Men beviskraven i lagstiftningen gör det nästan omöjligt att få skadorna godkända. Kränkningen på arbetsplatsen följs ofta av en andra förnedring när kampen för ekonomisk upprättelse och mötet med myndigheterna tar vid. Dessutom om den svenska polisens flyktingdumpning. En granskning av hur polisen och migrationsverket sköter avvisningen av västafrikanska flyktingar som i flera fall skickas tillbaka till fel länder, länder där de varken har släktingar eller vänner att kontakta. Programledare:Kattis Ahlström
Emil Nihlmark drunknade under en övning på KA2 i Karlskrona på Luciadagen 1999. Han skulle forcera ett vattenhinder trots att det var nollgradigt i vattnet. För några av de omkring 15 000 unga män som rycker in varje år kan värnplikten sluta med döden. Men flera olyckor skulle kunna undvikas om försvaret följde sina egna säkerhetsföreskrifter. -Jag kunde inte tänka mig att de lekte med unga människors liv på det här sättet. Försvaret har slarvat bort Emils liv och ansvaret är deras, säger Emils mamma i Uppdrag granskning. Programledare:Kattis Ahlström
Med anledning av mordet på 26-åriga Fadime i Uppsala, visar Uppdrag granskning Marianne Spanners reportage om Fadime som sändes i Striptease 1998. Det följs av ett längre studiosamtal där bland andra Marianne Spanner medverkar
Säkerhetspolisens livvakter skyddar kungahuset och regeringen. De har livslång tystnadsplikt och ska anmäla om de extraknäcker vid sidan av sin tjänst. - Reglerna är ganska hårda just för att vi är poliser och har tillgång till information och saker som andra inte har, säger Kjell Vikström, chef för Säkerhetspolisens personskyddsrotel. Uppdrag gransknings reporter Stefan Eriksson har undersökt hur väl Säpos livvakter följer reglerna. Programledare:Kattsi Ahlström
Om några dagar inleds vinter-OS i Salt Lake City, det första stora mästerskapet för längdskidsporten efter dopningskandalen i VM i Lahtis förra året. Då fälldes sex finländska skidåkare sedan de tagit förbjudna medel. Men finländarna var inte ensamma. Uppdrag granskning kan visa att flera längdskidåkare som tagit medaljer i tidigare VM manipulerat med sina blodvärden. Programledare:Kattis Ahlström
Efter Uppdrag gransknings reportage om hur domstolarna dömer till gemensam vårdnad, trots att kvinnan blivit misshandlad av barnens far, har reportern Tina Thunander nu tittat närmare på vilken kunskap domarna har om dessa frågor. Dessutom blir det reportage om konkurrens och överenskommelser inom svensk kärnkraftsindustri. Programledare:Kattis Ahlström.
Ibrahim har flytt till Sverige från kriget i Sierra Leone. En "språkanalys" menar att han kommer från Guinea. Uppdrag granskning möter honom på Carlslunds flyktingförläggning, då han ska avvisas till ett land där han aldrig har varit. Migrationsverket förlitar sig på ovetenskapliga språkanalyser som görs av privata konsultföretag och som i fall efter fall visat sig vara felaktiga. - Livsavgörande beslut får inte fattas på så lösa grunder, säger Tore Janson, professor i Afrikanska språk. Sex partier i riksdagen har reagerat på Uppdrag gransknings uppgifter om dumpning av asylsökande i Ghana och nu ska regeringen utreda en lagändring. Programledare:Kattis Ahlström
Allt färre barn platsar inom idrotten, men samhället struntar i utslagningen. -Prestationskraven ökar inom barnidrotten. Det är ett tilltagande problem som leder till utslagning, säger Rolf Carlsson, doktor i pedagogik på Idrottshögskolan. I Uppdrag granskning ställs frågan vad samhället gör för att stoppa utslagningen av barn inom idrotten. Programledare:Kattis Ahlström
Den organiserade Östersjöbrottsligheten med smuggling av vapen, narkotika, cigaretter, trafficking och bilstölder har ökat de senaste åren. Detta trots att regeringen för fem år sedan inledde sitt Östersjöprojekt tillsammans med elva länder kring Östersjön. Uppdrag granskning har träffat några av de ligor som organiserar bilstölder och narkotikasmuggling mellan Polen och Sverige, den maffia som regeringen lovade att bekämpa. Varför är alla så arga på Percy Barneviks miljardpension? Borde inte förbittringen gälla de i ABB:s styrelse som skrev under avtalet? Carl Hamilton, ekonom, författare och debattör reder ut begreppen. Programledare:Kattis Ahlström
Ingen vet hur många som blivit smittade av det livshotande viruset hepatit C via blodtransfusion på svenska sjukhus. Myndigheterna känner till 2200 fall, men med stor sannolikhet är det fler. Ändå vill inte myndigheterna spåra upp och informera dem som blivit drabbade så att de kan få behandling och söka ersättning för den skada som sjukvården orsakat. Uppdrag granskning synar en av de största skandalerna inom svensk sjukvård. Programledare:Kattis Ahlström
Efterfrågan på bostäder i Stockholm har aldrig varit större. Bostadsförmedlingen fungerar inte och rekommendationen till fastighetsägarna att lämna varannan lägenhet till bostadsförmedlingen betraktas som ett skämt i branschen. Reportern Janne Josefsson visar hur det går till när en stor fastighetsägare skriver ut falska kontrakt för att lura av allmännyttan attraktiva lägenheter. Programledare:Kattis Ahlström
Sverige håller på att skrota den solidariska sjukvårdspolitiken om en vård på lika villkor för alla. Enligt svensk lag ska den som är sjukast få vård först. Men alltfler svenskar tröttnar på att stå sist i vårdkön och är beredda att köpa sig före i kön. Uppdrag granskning visar hur privata vårdföretag, försäkringsbolag och politiker samarbetar för att införa ett nytt sjukvårdssystem i Sverige. Dessutom blir det en uppföljning på Janne Josefssons uppmärksammade reportage från förra veckan om svart lägenhetshandel. Programledare:Kattis Ahlström
Över 1000 svenskar undersöktes på 1930- och 40-talen med ett radioaktivt röntgenmedel, Thorotrast, som visade sig vara det farligaste medel som använts inom medicinen och som kunde ge upphov till livshotande leverskador. Varningar fanns tidigt, men patienterna informerades inte om riskerna, visar veckans Uppdrag granskning. Programledare:Kattis Ahlström
23 år gammal dog Anne-Catherine, på trettondagen 1982. Självmord, fastslog rättsläkare och polis som utredde fallet. I dag, 20 år senare, slår en utomstående rättsmedicinsk expert fast att Anne-Catherines död sannolikt inte var självmord. - Fynden talar starkt för mord, säger professor Bernd Brinkmann i Münster, Tyskland, som synat fallet. - Rättsapparaten misslyckades i sin uppgift att noggrant och förutsättningslöst utreda hennes död, säger reportern Lars Borgnäs. Kanske hade det betydelse att de som utförde obduktion och polisutredning var bekanta och arbetskamrater med Anne-Catherines make
100 nya fall av utbrändhet varje dag. - I slutet sov jag flera timmar varje dag på min mottagning. Systrarna brukade väcka mig när det var dags för nästa patient, säger Ewa, 44 år och läkare från Umeå. Hon har nu varit sjukskriven i över två år och är en av de 100 svenskar som går in i väggen varje dag. Kvällens Uppdrag granskning har mött några av dem. Reporter:Erik Tjernström. Programledare:Kattis Ahlström
Sirpa Inkilä är 52 år och deltidssjukpensionär. Hon är en av de 130 000 som tidigare jobbade i Sverige som sömmerska. Nu är nästan alla jobb flyttade till länder som betalar de anställda en bråkdel av de svenska lönerna. De låga lönerna och det höga arbetstempot har inneburit att nästan alla har värk och tvingats till förtidspension. Att flytta jobben till andra länder är lönsamt för företagen och konsumenterna, men arbetsmiljöproblemen kvarstår. Dessutom i veckans program:Det är helt gratis för en arbetsgivare att mobba, frysa ut och knäcka en anställd. Bara den som kan hävda att mobbningen skett på grund av ras, kön eller sexuell läggning kan kräva upprättelse och skadestånd
Uppdrag gransknings Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson visar exempel på det moderna fattighuset. De avslöjar hur kommunen betalar ockerhyror för ostädade lägenheter med trasiga möbler och ohyra och hur familjer på nio personer trängs ihop på 70 kvadratmeter. Programledare: Kattis Ahlström
Uppdrag granskning handlar om det ökande rattfylleriet. I Sverige kör varje dag närmare 15 000 personer omkring berusade och de är i dag det största hotet i den svenska trafiken. Tittarna möter Hans Laurell, alkoholexpert på Vägverket och Anette Lindholm som förlorat sin dotter i en rattfylleriolycka. Dessutom berättar Bengt Artur Cederholm om händelsen som fick honom att sluta köra rattonykter. Programledare: Kattis Ahlström
Särskolan i Sverige kan snart vara på väg bort. Det finns idag en stark opinion som anser att den är segregerande och har spelat ut sin roll. Men det finns även de som har motsatt åsikt. Både elever och lärare berättar om särskolans betydelse, om rätten att vara annorlunda och sin oro för framtiden. Följ med till elever i en särskola i Mora och en gymnasiesärskola i Malmö där de får själva komma till tals och ge sin syn på skolan
På en soptipp i Skövde ligger 320 kilo uran och delar av kärnavfallet visar sig också innehålla plutoniumhalter som är 45 gånger högre än gränsvärdet. Det framgår av dokument som Uppdrag granskning tagit del av. Det handlar också om en kärlekssagas uppgång och fall där tittarna får följa en vårdnadstvist som eskalerade med myndigheternas hjälp. Programledare:Kattis Ahlström
Föll Catrine da Costa offer för en seriemördare? Kan en seriemördare ligga bakom morden på tre prostituerade kvinnor i Stockholm på 1980-talet, däribland Catrine da Costa? Uppdrag gransknings reporter Lars Borgnäs har bett utländsk expertis syna fallen. Programmet handlar också om hur billiga, och i hög grad osäkra hiv-tester för gravida, hanteras. En gravid kvinna berättar om hur hon via ett telefonsamtal fick ett positivt svar. I sex veckor fick hon leva med ovissheten. Programledare:Kattis Ahlström
Förskolan har i dag stora och allvarliga problem. I Uppdrag granskning berättar både lärare, föräldrar och psykologer om sin oro över alltför stora barngrupper, för höga sparkrav och en omöjlig läroplan att arbeta efter. Från en förskola i Bagarmossen utanför Stockholm medverkar bland andra utbildningsminister Thomas Östros och stressforskaren Peter Währborg. Programledare:Kattis Ahlström.
Det som skulle bli det vänliga toppmötet blev i stället det våldsammaste i EU:s historia med stenkastning, upplopp och brutala motattacker från polisen. Uppdrag gransknings reportrar Janne Josefsson och Hannes Råstam kan med nya filmbilder och intensivt studium av förundersökningar och domar ge ytterligare fakta kring EU-toppmötet som urartade på Göteborgs gator. Programledare:Kattis Ahlström.
Sverige är världens mest jämställda land brukar det heta med många kvinnor på politiska poster. Men hur jämställt är det egentligen? Uppdrag granskning tittar närmare på verkligheten bakom begreppet varannan damernas inom svensk politik. I Skinnskatteberg hoppar nästan var fjärde kvinna av sina politiska uppdrag, och i Göteborg straffas kvinnliga politiker av partiledningen när de uttalar sig offentligt om missförhållanden. Programledare:Karin Hübinette.
Hur öppen är den flyktingpolitiska debatten? Och var står egentligen våra politiska partier i flyktingfrågorna? I riksdagen har en enskild socialdemokratisk riksdagsledamot nyligen hindrats att motionera om en förändrad asylrätt, och i Skånes storlandsting har den borgerliga fyrklövern i fyra år regerat med stöd av ett parti som vill riva landets moskéer och förbjuda Koranen. Uppdrag granskning undersöker hur det står till med de demokratiska värderingarna i svensk politik. Programledare: Karin Hübinette.
Rasismen i valstugorna. Inför valet fortsätter Uppdrag Granskning att titta närmare på valdebattens hetaste fråga flyktingpolitiken. Reportrarna Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson har rest genom Sverige för att ta temperaturen på flyktingfrågan ute i valstugorna, med både dold och synlig kamera. Vad den dolda kameran registrerar är åsikter som man knappast hittar i partiprogrammen.
I veckans Uppdrag granskning berättar vårdbiträden och undersköterskor om hur vården av våra äldre ser ut i dag. En rådvill ledning som saknar resurser och gamla som slåss, hör till vardagen. Ett vårdbiträde i Gislaved, som efter stor medial uppmärksamhet avskedats för att ha smädat en 93-årig kvinna, ger sin version av arbetssituationen längst ner i vårdhierarkin. Programledare:Karin Hübinette.
Uppdrag granskning tar upp de mordfall i vårt land, där kvinnor dödats av sina män eller före detta män. Reportern Katarina Wennstam har granskat domar och förundersökningar i de 31 fall av mord och dråp på kvinnor inom relationer, som inträffade under åren 2000 och 2001. Ofta har illavarslande varningssignaler funnits tidigt, men utan att omgivningen eller myndigheterna tagit dem på allvar. Vad kunde polisen, läkare och anhöriga ha gjort för att förhindra kvinnornas död? Programledare:Karin Hübinette
Tiotusentals svenska ungdomar reser till Kos varje sommar, ett par hundra av dem är minderåriga. De allra flesta - uppskattningsvis cirka 90 procent - reser dit för att festa. Många har roligt men alkoholen skördar också sina offer. Det finns flera exempel på dödsfall och våldtäkter där de inblandade varit berusade. Uppdrag granskning undersöker den partyindustri där såväl svenska researrangörer som svenska barägare krigar om ungdomarnas pengar. Ett krig där vapnet heter alkohol. Programledare:Karin Hübinette
Mohsen har tränat på gym i 15 år. Han har aldrig dopat sig men han har märkt att det blir mer och mer vanligt att unga människor som tränar på gym dopar sig för att "se bättre ut". Men var kommer alla preparaten ifrån? Uppdrag granskning avslöjar att både läkare och veterinärer är inblandade i hanteringen av dopingpreparat och att smugglingen till Sverige har ökat lavinartat de senaste åren. Programledare:Karin Hübinette.
I kvällens Uppdrag granskning riktas uppmärksamheten mot hästtransporterna genom Europa som ofta innebär ett svårt lidande för djuren. Tusentals svenska hästar försvinner spårlöst varje år, och många av dessa misstänks bli smugglade över gränsen till Danmark och vidare till slakterier i Italien. Reportern Elisabet Höglund granskar den svarta sidan av den svenska hästbranschen och kartlägger hästtransporternas vägar i Europa. Programledare:Karin Hübinette
I Uppdrag granskning synas den svenska ungdomsvården i sömmarna. Drygt 18 500 barn och ungdomar blir varje år omhändertagna av samhället, då deras hemförhållanden anses innebära en fara för deras hälsa och utveckling. De placeras i familjehem eller på institution, och många gånger sker omhändertagandet med tvång. Kommunernas kostnader för detta är 23 miljarder kronor per år. Men vad är resultatet av denna massiva insats? Programledare:Karin Hübinette.
Uppdrag granskning fokuserar på den svenska integrationspolitiken, som misslyckats i sin strävan att göra invandrare till en delaktig grupp i samhället. Sverige är, tillsammans med Pia Kjaersgaards Danmark, Pim Fortuyns Holland, och Le Pens Frankrike, sämst i västvärlden på att få in invandrare på arbetsmarknaden. Den misslyckade politiken har förvandlat invandrarna från arbetssökande till socialfall, och skapat jordmån för en rasism som lett till stora framgångar för främlingsfientliga partier i det senaste valet. Programledare:Karin Hübinette
Statlig brådska fördjupade kris. Tillverkningen av taxibussar skulle bli räddningen för den krisdrabbade orten Bengtsfors. I dag, tre år senare, är återigen hundratals människor utan jobb. Både staten, underleverantörer och investerare förlorade pengar. I Uppdrag granskning avslöjas att det funnits stora brister i regeringens handläggning av stöd och lån till företaget Omninova. Programledare:Karin Hübinette.
Uppdrag granskning fokuserar på den mycket lönsamma svenska importen av hantverkare från Polen och Litauen. Stora vinster finns att hämta för de bemanningsföretag som förmedlar arbetskraften, särskilt då hantverkarnas löner ofta ligger kring femtio kronor i timmen. Dessutom: allt färre väljare utnyttjar möjligheten att kryssa in enskilda kandidater i riksdagsvalet. Programledare:Karin Hübinette.
Uppdrag granskning tittar närmare på en av de viktigaste beståndsdelarna i vårt rättsväsende - vittnet. Den tilltagande organiserade brottsligheten i Sverige har på senare år inneburit att hot och våld mot vittnen i brottsmål blivit vanligare. Samtidigt har domstolarna varit långsamma med att uppmärksamma den press som många vittnen lever under. I kvällens två reportage får tittarna möta tre vittnen som fått betala ett högt pris för att de ställt sig på samhällets sida. Programledare:Karin Hübinette.
Uppdrag granskning handlar om föräldrar som myndigheterna inte anser vara tillräckligt intelligenta. För några decennier sedan hade de tvångssteriliserats, i dag tas deras barn ifrån dem. Med en tvivelaktig metod ogiltigförklaras svenska föräldrar, istället för att få stöd och hjälp med att ta hand om sina barn. Programledare:Karin Hübinette.
I årets första program visar Uppdrag granskning godbitar från det gångna året. Valstugor och rasism, ungdomars supresor till Grekland, nya fakta i gamla mordaffärer, försäkringsbolag som spionerar på sjukskrivna, svarta hyreslägenheter och 15000 rattfyllerister på våra vägar varje dag - Uppdrag gransknings reportage upprör, oroar och rör om. Programmen gav förra året bränsle till många debatter och orsakade otaliga rubriker och skriverier. Det finns flera exempel på hur reportagen bidragit till förändringar - ministrar har aviserat nya lagar, politiker har avgått och slakterier har stängts
Kvällens Uppdrag granskning berättar för första gången någonsin om medlemmar i Jehovas Vittnen och om hur organisationen skyddar misstänkta pedofiler. Reportaget är gjort av Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson.
I Sverige är en halv miljon människor ofrivilligt barnlösa. För många av dessa är provrörsbefruktning, IVF, en möjlighet att trots allt bli föräldrar. Sedan provrörsbefruktningar blev tillåtna i Sverige 1982, har antalet ökat dramatiskt. Men nu visar flera studier att antalet barn som föds med svåra handikapp är fyra gånger fler bland IVF-barn än bland barn som kommit till på naturlig väg. Reportrarna Erik Tjernström och Hasse Karlsson tittar närmare på de barnlösas desperation och forskarnas vilja att experimentera. Programledare:Karin Hübinette
Fem år efter att sexköpslagen trädde i kraft finns prostitutionen fortfarande kvar men på nya arenor. I Uppdrag granskning i SVT1 tisdag 27 januari kl 20.00 berättar vi om hur prostitutionen anpassat sig efter lagstiftningen och numera till stor del sköts via Internet. Som första land i världen kriminaliserade Sverige för fem år sedan sexköparna, men inte de prostituerade. Den omstridda lagen infördes bland annat för att motverka våld mot kvinnor. I dag har gatuprostitutionen i Stockholm, Göteborg och Malmö minskat med omkring en tredjedel. Men Uppdrag granskning kan visa att prostitutionen helt enkelt flyttat till nya arenor och numera köps sex via helt andra kanaler såsom internet, mobiltelefon och annan annonsering. Sven-Axel Månsson professor i socialt arbete, Malmö högskola och en av utredarna inför sexköpslagen är dock nöjd med lagstiftningen. Lagen fungerar som en norm för ungdomar och har blivit ett internationellt föredöme menar han och flera länder står på tur att införa liknande lagstiftning. Under de fem åren lagen varit i kraft har Internet utvecklats, som en allt grövre förmedlare av sextjänster. Här finns prostituerade runt om i landet som med egna hemsidor marknadsför sina tjänster helt öppet med priser för allt från avsugning till anala samlag. Den allt grövre pornografin på Internet har också lett till att sextjänsterna förändrats, nu erbjuds allt från så kallad toalettsex och tortyr till gruppsex och gangbang. Uppdrag gransknings reporter Cecilia Zadig har varit i kontakt med ett 50-tal sexköpare på nätet, som berättar om varför de köper sex och hur lagen påverkat dem. -Lagen har gjort det ännu mer spännande att köpa sex, säger Mikael, som köper sex via nätet. Det förbjudna är ännu mer lockande, menar han Programledare: Karin Hübinette.
Uppdrag granskning avslöjar. Stora brister i utredning mot incestdömd. För fyra år sedan berättade en 14-årig flicka för sin terapeut att hennes pappa utnyttjat henne sexuellt. Hennes anklagelser löd vidare att pappan dessutom drogat henne och sålt hennes sexuella tjänster till andra män. Dessa anklagelser blev upptakten till ett av de mest omfattande sexualmålen i sveriges rättshistoria. Pappan greps och dömdes till åtta års fängelse. Uppdrag gransknings reporter Hannes Råstam har undersökt historien som fällde Veronicas pappa Ulf. Granskningen visar på stora brister i den utredning som ledde till åtal och fallet bekräftar den bild som riksåklagaren har, att utredningar om sexuella övergrepp mot barn håller för låg kvalitet. Den 24 september 2001 greps Ulf av polisen. Han konfronterades med uppgiften att hans dotter berättat om ett flertal sexuella övergrepp från hans sida. Det som lett fram till polisanmälan var uppgifter som flickan berättat om i en rad terapisamtal där hon sa sig ha varit med om hundratals övergrepp. I den utredning som följde hade hennes terapeut en viktig roll. Då Veronica ofta ändrade sina berättelser, bad polisen terapeuten om hjälp med att få henne att berätta en sammanhängande historia. -Hennes vittnesmål inför rätten blev alltså en väl inövad och repeterad föreställning, säger Kerstin Korti, som tog över målet från Ulfs förste försvarsadvokat. Uppdrag gransknings genomgång av fallet visar att avgörande uppgifter aldrig kontrollerades vare sig av åklagaren eller av Ulfs dåvarande försvarsadvokat. Psykoterapeuten, som hade en nyckelroll i målet, visade sig inte alls vara den yrkesman han utgav sig för att vara och personer som angetts som förövare går inte att finna i verkligheten. -Man får hela tiden en känsla av att man försöker dölja allting här, så man inte kan visa att den här mannen är oskyldigt dömd, säger advokat Kerstin Korti. Ulfs dotter tog också tillb
Så förlorade Sverige kontrollen över alkoholpolitiken. Uppdrag gransknings reporter Lars Borgnäs undersöker hur det gick till när spriten började flöda över gränserna och Sverige med finansminister Bosse Ringholm i täten släppte kontrollen över den statliga alkoholpolitiken. Finansministern intervjuas i programmet.
Företag struntar i lagen om anställningsskydd. -Jag har en känsla av att företagen nu tänjer på gränsen för LAS, prövar att komma längre än vad syftet med lagen är, säger arbetslivsminister Hans Karlsson till Uppdrag granskning. Uppdrag gransknings Johan Winblad rapporterar från pappersföretaget Korsnäs där man under de senaste personalnedskärningarna sökt kringgå lagen om anställningsskydd. -Korsnäs borde skämmas, det man gör är att föra anställningstryggheten 100 år bakåt i tiden. Yttrandet kommer från ordföranden i Pappers avdelning 3 i Korsnäs, Jan-Henrik Sandberg, som är upprörd över företagets försök att gå runt LAS, lagen om anställningsskydd. Bakgrunden är att företaget förra året, i samförstånd med facket, beslutade om personalnedskärningar med 82 personer. 146 anställda anmälde sig frivilligt för att mot ett avgångsvederlag sluta på företaget. Ledningen valde istället ut 13 arbetare som varslades om uppsägning. Ingen av dessa hade anmält att de ville sluta. Motiveringarna sas vara brist på kompetens, sjukfrånvaro och samarbetssvårigheter. Inga skäl som varit gångbara enligt LAS hittills. -Den som påstår att jag inte skött mig eller gått några kurser måste sitta på månen, säger Bengt-Lennart Nilsson, som efter 32 år på Korsnäs är en av dem som företaget varslat om uppsägning. -Att påstå att de varslade inte har kompetens är ett skandalöst påstående, en förolämpning mot våra medlemmar, säger Jan-Henrik Sandberg. Frågan kommer att avgöras i Arbetsdomstolen senare i vår.
Uppdrag granskning avslöjar: Endast var sjätte gripen ungdomsbrottsling får någon form av åtgärd. Barn- och ungdomsbrottsligheten i svenska storstäder ökar kraftigt. I Malmö och Göteborg har den fördubblats på fem år. Uppdrag granskning har gjort en undersökning i de tre hårdast belastade stadsdelarna i Malmö där endast en tredjedel av de rapporterade fallen leder till utredning (Länsstyrelsens siffror). Undersökningen visar att endast hälften av dessa fall leder till någon form av åtgärd. Alltså var sjätte ungdomsbrottsling. Samtidigt avslöjas också ett utbrett slarv hos de sociala myndigheterna som riskerar att leda till felaktiga domslut vad gäller de brottsmisstänkta. Januari 2003: På en byggarbetsplats i Rosengård i Malmö höjer en byggnadsarbetare armen för att signalera till en kranförare. Några ungdomar som ser detta tolkar armrörelsen som en hitlerhälsning och hotar byggnadsarbetaren till livet. Dagen efter söker ungdomarna upp byggnadsarbetaren för att slå ner honom. I Uppdrag Granskning möter vi Viktor som var med och misshandlade byggnadsarbetaren. Viktor är bara en i den ökande skara barn och ungdomar som begår brott i Sverige. Som alltid när barn under 15 år begår brott överlämnar polisen ärendet till Socialtjänsten. Men vad händer sedan? Uppdrag Gransknings reporter Micael P. Lekberg har undersökt vad vård inom Socialtjänsten egentligen innebär och kan visa att i de tre hårdast belastade stadsdelarna i Malmö utreder socialen bara en tredjedel av de ungdomsbrott som polisen rapporterar. Av den tredjedel som utreds leder bara hälften till någon form av insats. Insatsen består oftast av samtal mellan barn, föräldrar och en socialsekreterare och dessa samtal är frivilliga. Ofta dyker barnet och föräldrarna inte upp. Och det är inte bara mindre allvarliga brott som inte utreds. Även våldsbrott som begåtts av barn mellan 9 och 12 år negligeras av socialen. I programmet riktar Länsstyrel
Sveriges riksdagsledamöter har skapat sin egen a-kassa – inkomstgarantin. En säkerhet för vissa, en gräddfil för andra. Uppdrag granskning visar att före detta riksdagsledamöter utnyttjar inkomstgarantin samtidigt som de driver företag med miljonomsättning. När riksdagsledamöterna slutar i riksdagen har de möjlighet att ansöka om stöd från sin egen a-kassa – inkomstgarantin. Den är förmånligare än den vanliga a-kassan, den betalas ut i upp till 15 år och kan ge sammanlagt 5 miljoner kronor - utan att någon kontrollerar om den arbetslöse riksdagsmannen söker nytt jobb. - Det är en sorts a-kassa som fungerar som ett omställningsbidrag i väntan på nytt jobb, säger riksdagens jurist Björn Samuelsson. Uppdrag Gransknings Jonas Olsson och Lotta Sima har undersökt alla riksdagsmän som slutade för mer än två år sen och får den förmånliga inkomstgarantin. Det visar sig att före detta riksdagsledamöter driver företag som omsätter flera miljoner. Samtidigt får de behålla riksdagens inkomstgaranti, utan avdrag. Anledningen är att de låter bli att ta ut någon lön från sina företag. - Finns det idag ett bruk som ter sig moraliskt tveksamt? säger Riksdagens talman Björn von Sydow som anser att frågan bör granskas av en kommitte som just nu ser över reglerna för riksdagsmännens arvoden och pensioner. De här reglerna är mycket förmånliga än vad alla andra arbetslösa har. Men hur länge är det rimligt att före detta riksdagsmän får den förmånliga inkomstgarantin? Är det rimligt att de får 29 000 kronor i månaden i 15 år utan att någon kräver att de ska söka nytt jobb - samtidigt som alla andra arbetslösa utsätts för en allt hårdare kontroll för att få behålla sin a-kassa. - Vi kräver av alla andra att de måste söka jobb för att behålla a-kassan. På samma sätt borde man kunna kräva att arbetslösa riksdagsmän är aktiva och söker jobb för att få behålla sin inkomstgaranti. Det säger ri
Ordföranden Antonia Ax:son Johnson konfronteras i programmet angående de uppgifter om Stadsmissionen som presenterades i Uppdrag granskning i december:att personer i Stadsmissionens ledning utnyttjat sin ställning för att tillgodogöra sig resurser skänkta till organisationen istället för att använda dem till hjälp åt de hemlösa. Dessutom fortsätter förra veckans granskning kring riksdagsledamöternas egen förmånliga a-kassa.
Stora ojämnheter i kvaliteten i den svenska sjukvården. Hjärt- och kärlsjukdomar skördar varje år över 40 000 människors liv i Sverige. Uppdrag gransknings undersökning visar dock att kvaliteten på vården varierar stort mellan olika sjukhus i landet. Vilket sjukhus du hamnar på kan helt enkelt betyda skillnaden mellan liv och död. Dessutom presenteras den nya handlingsplanen för Uppdrag granskning som tagits fram efter den trovärdighetskritik som framkom i Uppdrag granskning avslöjar stora ojämnheter i kvalitén i den svenska sjukvården. Programledare: Karin Hubinette
Bönder med djurförbud kvitterar ut EU-bidrag för djurskötsel. Sverige anses ha det bästa djurskyddet i världen. Men samtidigt pågår sedan åratal tillbaka vanvård och misskötsel av djur i Sverige, som samtliga inblandade parter känner till. Många av djurplågarna kan fortsätta vanvården, och de får till och med betalt för att göra det. Uppdrag Gransknings reporter Kenny Åkesson har rest genom Sverige och träffat några bönder med djurförbud. Bönder som trots förbudet fortsätter att ha djur och dessutom kvitterar ut EU-bidrag. På en ladugård i Dalsland avslöjades döda och levande djur översvämmade av gödsel. 40 kor dog av vanvården. Resten av djuren omhändertogs av polisen. Lantbrukaren dömdes till 10 månaders fängelse för djurplågeri. Detta fall är Sveriges mest uppmärksammade fall av djurplågeri och trots att lantbrukaren ålagts förbud att ha djur har han kunnat fortsätta att kvittera ut EU-bidrag för djurskötsel. Sverige har idag inget centralt, rikstäckande register över personer med djurförbud. Det är en av anledningarna till att dessa bönder kan fortsätta att missköta djur, och även få EU-bidrag för att göra det. Länsstyrelsen som är den myndighet som utfärdar förbuden behåller informationen för sig själv. Svenska djurskyddsinspektörer och länsveterinärer är frustrerade över att det som borde vara en bärande del i djurskyddet inte fungerar. Det finns inte någon kontroll på redan kända djurplågare och vanvårdare. Uppdrag granskning har tagit fram uppgifter på samtliga bönder i Sverige som under 90-talet fått förbud att ha nötkreatur. Undersökningen visar att 163 personer fick djurförbud för nötdjur och att många av dem bryter mot förbudet. Var sjätte av dessa bönder har dessutom kvitterat ut EU-bidrag direkt relaterade till djur. Att undkomma sitt djurförbud genom att föra över ägandet av sina djur på andra personer är, tillsammans med att flytta runt, det vanligaste s
Uppdrag granskning presenterar helt nya uppgifter kring det fallet med den incestdömde Ulf som reportern Hannes Råstam berättade om i ett uppmärksammat reportage den 3 februari i år. Undersökningen om ojämnheterna i kvaliten i svensk hjärtsjukvård fortsätter. Reportern Hasse Karlsson lägger fram nya fakta kring den kritiserade hjärtavdelningen på sjukhuset i Sundsvall.
Handeln med svart städhjälp ökar i Sverige, men efter en friande dom i hovrätten går kunderna fria och städhjälpen bötfälls. Uppdrag granskning har träffat några polska städare som anlitats av samhällets toppar och som nu riskerar att avvisas. Ett nytt Djurförbudsregister som ska ge bättre koll på vanvårdare och djurplågare. Det kan bli verklighet efter Uppdrag Gransknings avslöjande från den 23 mars om hur svenska bönder trots djurförbud kan fortsätta som tidigare - och dessutom få EU-bidrag.
Den 1 maj blir Lettland medlem i EU, och Sverige har varit pådrivande i arbetet för att få in landet i unionen. Men i Sveriges "fadderland" Lettland kallas en halv miljon ryssar "icke-medborgare" och saknar alla politiska rättigheter. Internationella människorättsorganisationer har uttalat sin kritik mot diskrimineringen, men Sverige - vars utrikesminister är född i Lettland - har valt att blunda och tiga. I lettisk TV har utrikesminister Laila Freivalds till och med försvarat det lettiska systemet. Av Lettlands stora ryskspråkiga minoritetet har 480.000 benämningen "icke-medborgare". Det är en femtedel av landets befolkning. De har inte rösträtt, de får inte bilda politiska organisationer och är inte valbara till politiska uppdrag. De får inte ta anställning i förvaltningen och i rättsväsendet. Möjligheten att via "naturalisering" bli medborgare utnyttjas mycket sparsamt. Många anser att det är förödmjukande att behöva be om det medborgarskap de berövades vid självständigheten 1991, då Lettland bröt sig ur Sovjetunionen. Andra tycker sig ha svårt att klara av det språktest som är ett villkor för naturaliseringen. Endast ca 10000 per år söker medborgarskap via naturalisering. De senaste månaderna har tusentals ungdomar och vuxna ur den ryskspråkiga minoriteten demonstrerat på gatorna i Riga mot en ny språkreform för skolan som de menar är ytterligare ett slag mot deras språk och kultur. -Än så länge har protesterna haft fredliga former, men vid en provokation vet ingen vad som händer, säger Tatjana Sjdanok, representant för de ryskspråkiga i Lettland. -Europa, och Sverige, borde minnas vad som hände i Jugoslavien. En laddad etnisk konflikt är möjlig också här i Lettland, fortsätter hon. Internationella organisationer som FN och Europarådet har uppmanat Lettland att se till att problemet blir löst. Den lettiska regeringen ställer sig dock kallsinnig till kritiken. -Man kan inte ge oss några bra råd utifr
Varghatet - ett reportage i två delar Uppdrag Gransknings reporter Oscar Hedin har under nio månaders tid undersökt det starka varghatet som finns i Sverige. I två delar rapporterar han inifrån vargland och kan för första gången i Sverige presentera anmärkningsvärda avslöjanden om flera fall av illegal tjuvjakt på vargar. I varghatets Sverige gäller ingen vanlig jaktetik. Vargar huggs ihjäl med yxa, jagas av scootrar och tjuvjägarna använder ofta helmantlad ammunition som skadeskjuter djuret så att vargen går undan och gömmer sig för att dö. I det första programmet reser Oscar Hedin runt i vargreviren på bägge sidor gränsen i mellersta Skandinavien. Han möter förespråkare för avskjutning av vargar, personer som inte drar sig för att överskrida lagens riktmärken för att få sin vilja igenom. I det första programmet leds också i direkt bevisning att flera personer, däribland två som är mycket profilerade i vargdebatten, har och har haft prover av tjuvskjutna vargar i sin ägo. Med hjälp av vargprovernas DNA har man kunnat identifiera vilka djur det rör sig om och för första gången kunnat konstatera att det rört sig om illegal jakt på varg. Att ha lämningar från fridlyst tjuvskjutet vilt är ett grovt brott som ger fängelse i både Sverige och Norge.
I kvällens Uppdrag granskning fortsätter Oscar Hedins reportage om den illegala vargjakten. Denna gång tränger han djupare in bland vargjägarna och tar hjälp av dold kamera för att ta reda på vad som egentligen försiggår. Dessutom är det premiär ikväll för Uppdraget, en stående programpunkt i Uppdrag granskning under våren där tittarna själva ger redaktionen uppdrag att granska. De skandinaviska vargforskarna ser varg efter varg försvinna spårlöst och polisen lyckas inte utreda brottsligheten. Uppdrag gransknings egen undersökning kan påvisa 41 jaktbrott mot varg i sydvästra Dalarna och sydöstra Norge - ett område även kallat Dödens triangel. Två tredjedelar av dessa brott har begåtts under de senaste fem åren. Med hjälp av två jägare och dold kamera infiltreras vargjägarna i detta område i Skandinavien där flest vargar försvinner. I kvällens reportage blir den illegala vargjaktens stöttepelare och organisation tydlig. Liksom vilka betydelsefulla personer som stödjer den och är aktiva. Kvällens program är den andra delen av filmen Vargjägarna. Ett samarbetsprojekt mellan SVTs Uppdrag granskning och norska NRKs Brennpunkt.
Svenska kraftbolaget Vattenfall skövlar byar i östra Tyskland i sin jakt på brunkol. "Vattenfall står för ansvarstagande, i Sverige, i Norden och i Europa." Dessa ord står att läsa i Vattenfalls årsredovisning 2001 och kommer från företagets VD Lars Josefsson. Kicki Hultins reportage i kvällens Uppdrag granskning visar en helt annan bild av Sveriges största kraftbolag. En bild av ett företag som river byar, gräver sönder landskap och enbart i östra Tyskland släpper ut mer koldioxid än hela Sveriges nation. Dessutom återkommer Uppdraget i kvällens program och vi får här fortsätta historien om Leif och hans kamp för att behålla makten över sin sophantering. Reporter i Uppdraget är Anne Lundberg. Sedan slutet av 90-talet är Vattenfalls strategi inställd på att expandera på en internationell marknad. Vattenfall är idag bra mycket större utomlands än i Sverige. Enbart i Tyskland är antalet anställda fyra gånger så många som i Sverige. Men den ekonomiska tillväxten sker på bekostnad av andra värden. I Tyskland har Vattenfall blivit en miljöbov som skövlar byar i sin jakt efter brunkol till sina tyska kraftverk. Werner Domain är snart 70 år och tillhör den sorbiska minoriteten i östra Tyskland. Han föddes i det hus som hans farfar byggde i den kulturminnesmärkta byn Horno, en by som inte längre existerar. Vattenfall river hela byn, men Werner vägrar flytta. -När hoppet dör är allt förlorat. Men varför ska man ge upp? Jag kämpar för att rädda åtminstone en liten bit av Horno kvar, säger han i kvällens Uppdrag granskning. När Vattenfall köpte in sig i den tyska brunkolsindustrin fick byborna nytt hopp. Några svenska riksdagsledamöter engagerade sig också i byns öde. -Om byn rivs bryter inte Vattenfall mot någon lag, men däremot mot alla etiska regler jag känner till, sa folkpartisten Eva Flyborg i riksdagen. Nu har hoppet i Horno slocknat. Vattenfall anser att det skulle tära för mycket på företagets
Knutby - före och efter "Kristi brud". 1993 kom Åsa Waldau till Knutby och fick snabbt en betydelsefull roll i pingstförsamlingen. I kvällens Uppdrag granskning träffar reportern Marianne Gillgren före detta församlingsmedlemmar som berättar om de dramatiska förändringar som inträffade efter att "Kristi brud" anlände. Vi får också möta anhöriga till församlingsmedlemmar som berättar om hur de utestängts från all kontakt med sina barn och barnbarn samt andra i församlingens närhet som kan vittna om den stränga kontroll med vilken den styrs. Uppdrag granskning fortsätter sin granskning av illegal jakt. Denna gång handlar det om lodjur. Uppdraget - i tittarnas tjänst. Anne Lundberg letar efter en svensk sjömans försvunna pensionspengar. Knutby - före och efter "Kristi brud". Knutby pingstförsamling före 1993 beskrivs av äldre medlemmar som en gemytlig, demokratisk församling där varje medlem hade sin röst. En församling där alla var lika mycket värda och dit man lockades på grund av gemenskapen och undervisningen. Kalle Örneholm var medlem mellan1958-2003 men har numera utträtt ur församlingen: -Församlingen var som man säger demokratisk. En pastor, tre äldste och sen vanliga medlemmar. Alla hade sin rätt att uttrycka sig som man ville, säger han. Men 1993 hände något. Åsa Waldau kom till Knutby och fick snabbt en betydelsefull roll i församlingen. Hon kom som en frisk fläkt säger flera Uppdrag granskning pratat med och många vittnar om hennes karisma och utstrålning som ledde till en förnyelse av barn- och ungdomsverksamheten samt inte minst värvningsarbetet. Snart stramades tyglarna dock åt och det började mer och mer handla om att lyda och att följa guds röst som förmedlades via Åsa Waldau eller Kristi brud som hon alltmer kom att kallas. Nåden försvann, man skulle vara fullkomlig. Ren och fläckfri. Idag framhävs formbarheten hos församlingsmedlemmarna som en central ingrediens i pingströrelsen i K
Begravningsbyråer och fonder saknar kontroll över donerade minnesgåvor till ett värde av tiotals miljoner. Det har blivit allt vanligare att anhöriga hedrar minnet av en avliden med en gåva till olika fonder för forskning eller välgörande ändamål. Men kommer de skänkta pengarna fram i enlighet med givarens önskan? Uppdrag gransknings reporter Agneta Bernárdzon har undersökt hur gåvomedlen hanteras mellan begravningsbyråerna och de olika fonderna och funnit en gråzon som står utanför all kontroll. I kvällens andra reportage undersöks dieselsmugglingen mellan Finland och Sverige som är omfattande och omsätter miljontals kronor varje år. Uppdrag gransknings reporter Nicke Nordmark har följt med tullen på dramatiska nattliga biljakter där smugglarna vansinneskör i sin flykt undan myndigheterna. Och i Uppdraget får vi veta upplösningen i fallet med sjömannen German Zamudio och hans försvunna pensionspengar. Minnesgåvor för tiotals miljoner kronor utan kontroll. Mer än 40 miljoner kronor förmedlas varje år i minnesgåvor från begravningsbyråerna till olika fonder såsom Cancerfonden, Hjärt-Lungfonden och Barncancerfonden. Men i Uppdrag gransknings undersökning om dessa minnesgåvor blottläggs stora brister i hanteringen av pengarna, både från begravningsbyråerna och från fonderna. Någon hundraprocentig kontroll över de donerade pengarna existerar inte. I många fall betalas pengarna in till fonderna i klump- summor så att de anhöriga aldrig kan få bekräftelse på att pengarna kommit fram. För att underlätta kontrollen ska begravningsbyråerna använda speciella minnesblad som de olika fonderna skickar ut. Men det struntar många byråer i. Flera byråer tar dessutom betalt eller behåller en del av gåvan som kompensation. -Det kände jag inte till, svarar flera fondföreträdare när Uppdrag gransknings reporter frågar. Fonderna vet inte vad begravningsbyråerna gör och byråerna struntar i vad fonderna säger. Fö
Svenska skolan befäster segregation. Uppdrag Granskning har synat skollagens viktigaste paragraf - att alla ungdomar ska få likvärdig utbildning, oberoende av var de bor. Exemplen från Malmö visar något helt annat, en segregerad skola där skillnaderna startar i grundskolan och fortsätter upp i gymnasiet. På LKAB rapporterade en ekonom för ett par år sedan om omfattande missförhållanden på sin arbetsplats. Resultatet blev att han avskedades från företaget. I Uppdrag granskning berättar nu för första gången Sven-Erik Andersson sin historia. Uppdraget i tittarnas tjänst fortsätter. Denna gång tar sig reportern Anne Lundberg an fallet med Marianne som efter flera års arbetslöshet fått ett jobb men som nu kan tvingas säga upp sig igen på grund av brist på nattomsorg för sina barn. Kommunens besparingar kan leda till att man istället tvingas betala ut bostadsbidrag till Marianne. Uppdraget hjälper Marianne i sin kamp för att kunna försörja sig själv. En segregerad skola. Reportern Tina Thunander, och fotograf Mats Lundblad, har besökt skolklasser i Malmö där bilderna visar lika mycket som siffror och statistik. Exemplen beskriver hur landets mest segregerade stad får en allt mer segregerad skola. Hälften av ungdomarna på Rosengård i Malmö har inte fått tillräckliga kunskaper i matte, svenska och engelska när de går ut grundskolan. Dessutom visar tester i gymnasiet att många får betyget godkänt, men har inte fått kunskaperna. -Man skapar ett klassamhälle mellan de som kan och de som inte kan, säger en av de intervjuade gymnasielärare som inte längre kan se på hur eleverna sviks. Rosengårdsskolorna är bland de skolor i landet som har minst andel elever som fått godkänt i de tre viktigaste ämnena. Programmet kan nu visa hur denna segregation bara fortsätter upp i gymnasiet. En svensk "whistleblower" I USA kallas de "whistleblowers", alltså såna som blåser i visselpipan för att göra andra uppmärksamma på mi
Sköter våra folkvalda representanter i EU sitt jobb? Uppdrag granskning har undersökt hur ofta våra svenska parlamentariker deltar i omröstningarna och utskottsarbete i EU-domstolen i Strasbourg. Här stiftas EU:s nya lagar som alltmer påverkar vårt svenska samhälle. Undersökningen visar att frånvaron bland svenska parlamentariker är hög, både vid omröstningar och i de utskott som har till uppgift att förbereda de nya lagarna. I den pågående rättegången om mordet i Knutby har förekomsten av arrangerade bröllop i församlingen dementerats. Uppdrag granskning har träffat Diana, avhoppad före detta medlem i Knutby-församlingen som vittnar om just det motsatta. Hennes eget bröllop arrangerades på direktiv från Kristi brud. Uppdrag gransknings reportage om sexuella övergrepp inom Jehovas vittnen följs upp. Anders som utsattes för sexuella övergrepp av en några år äldre församlingsmedlem berättar vad som hänt sedan han uteslöts från församlingen på grund av sin öppna kritik mot organisationen. Hur sköter sig de svenska parlamentarikerna i EU? Allt mer av vår framtid bestäms av Europaparlamentet i Strasbourg. Ändå kommer de svenska väljarna, efter valet, bara att representeras av 19 svenska ledamöter av totalt 732. Det blir få som får ett stort ansvar att företräda oss. Och vad vi än tycker om EU-politiken, så får parlamentarikerna vi väljer makt. Den makten utövar de bland annat på möten i utskott och partigrupper. Ibland får ledamöterna i utskotten särskilda uppdrag för parlamentets räkning och de förväntas också delta i politiken i sitt hemland. Det är bara några få dagar i månaden som alla parlamentariker i EU:s medlemsländer träffas i Strasbourg för att utöva den yttersta makten och stifta lagar. När EU nyligen fick 10 nya medlemsländer, gick man till omröstning för att godkänna den nya utvidgade kommissionen. Alla var där - till och med de nya ländernas parlamentariker, som röstade f
Handeln med flyktingbarn till Sverige - en modern slavhandel. I kvällens program har Uppdrag granskning undersökt den internationella handeln med flyktingbarn. Reportageteamet har följt en av smugglings- rutterna som går från östra Afrika via Dubai till slutmålet i Sverige. Väl framme tvingas barnen ofta till hårt slavarbete, prostitution eller narkotikasmuggling. I flera fall kom ungdomarna inte ens fram till slut- målet. De dog någonstans mellan Afrika och Europa. Uppdraget - i tittarnas tjänst, handlar denna gång om modemkapning. Ett par i Skåne fick i år en smärre chock när deras telefonräkning plötsligt uppgick till mer än 13 000 kronor. Summan var alldeles för stor för att kunna stämma, sett till deras normaltelefoni, och det framgick snart att det rörde sig om modemkapning. Konsumentverket får in ca 200 anmälningar i detta ärende per månad och de tror att denna siffra enbart är 10% av den egentliga mängden modemkapningar i Sverige. Uppdragets reportrar tar reda på vilka rättigheter konsumenten har när man utsätts för modemkapning och hur man kan skydda sig, samt bistår naturligtvis familjen i deras kamp mot telefonoperatören. I människosmugglarnas spår Uppdrag granskning kan i kvällens reportage visa att handeln med flyktingbarn till Sverige pågår och att myndigheterna står tillsynes maktlösa i kampen mot de hänsynslösa nätverken som ligger bakom. Reportageteamet Kenny Adersjö, Prince Hassan Saad och Johan Källström har bland annat träffat Shamso, femton år, som enligt folkbokföringen är svensk medborgare och bor med sina föräldrar i en mellansvensk stad. Men det är inte sant. Föräldrarna är falska och hon heter något helt annat. Hon smugglade hit, utnyttjades i hårt arbete, skulle säljas som prostituerad och tvingades smuggla knark. Nu har Shamso rymt och lever gömd någonstans i Västsverige. -Hade jag vetat att det skulle bli så här hade jag stannat hos min mamma i Afrika, säger hon till Up
Verklighetens Center i Vuollerim - en ny sekt? Vem vill inte bli en bättre människa och bli av med sina begränsningar och irritationsmomenten i sitt liv? Till den lilla byn Vuollerim i Norrbotten har ett trettiotal människor flyttat för att i rörelsen Verklighetens Center uppnå sina mål att bli bättre människor. Uppdrag gransknings reporter Pekka Kenttälä har träffat avhoppare som ger en mer kritisk bild av rörelsen. Kvällens andra reportage handlar om Botniabanan, järnvägsbanan som nu byggs utmed Norrlandskusten och som orsakat konflikter mellan Banverket och naturvänner. Banverket och regeringen beskylls, precis som vid tunnelbygget under Hallandsåsen, för att inte berätta hela sanningen om de skador järnvägen kommer att åstadkomma. Reporter Stefan Persson undersöker ärendet. Programledare: Karin Hubinette
Stora Enso och Regeringsrätten kritiseras i Uppdrag granskning. Skogsföretaget Stora Enso gör avkall på sina egna principer om företagsansvar när det gäller såväl mänskliga rättigheter som miljöfrågor när de köper skog i Ryska Karelen. -Låt oss säga, ibland måste man göra kompromisser, säger Timo Tolonen, Stora Ensos representant i det nordvästra gränsområdet. I kvällens Uppdrag granskning har reportern Daniel Öhman besökt området kring staden Kostomuksha i ryska Karelen bara några mil från den finska gränsen. I kvällens andra reportage avslöjar Uppdrag granskning bristande hantering av mål som tas upp i regeringsrätten. I tre undersökta fall har målsägarna drabbats hårt ekonomiskt när de fått vänta sammanlagt i 6-8 år på att få sina fall prövade. Reporter är Pelle Oskarsson.
En pedofils bekännelse. Sven försökte våldta en 13-årig flicka, men åkte fast. I kvällens Uppdrag Granskning berättar han hur lätt han fått kontakt med sina offer på nätet. De sajter där tonåringar lägger ut bilder på sig själva har blivit mötesplatser för pedofiler som han själv. Sven har lockat flickorna med löften om välbetalda modelljobb. I kvällens andra reportage berättar Uppdrag gransknings reporter Tina Thunander om ett av Sveriges mest uppmärksammade byggnadsprojekt - Turning Torso i Malmö. Bygget av Sveriges högsta, märkligaste och dyraste bostadshus sker på löpande räkning, saknar oberoende kontrollanter och har en styrelse som inte tycks ha kontroll på skenande kostnader. Huset blir nästan fyra gånger så dyrt som det sas från början och enligt bedömare kan det få HSB i Malmö på fall och påverka hela HSB-kooperationen
Regeringen säger nej till fortsatt utredning av Estoniakatastrofen. 10 år efter att färjan Estonia sjönk är det fortfarande oklart hur det gick till. En fortsatt utredning skulle kunna kasta ljus över olyckan och också ha betydelse för den framtida sjösäkerheten. Forskare i Sverige och utomlands står beredda att söka svaren men regeringen säger nej. För 10 år sen förliste Estonia i Östersjön. 852 människor dog varav 501 svenskar. En internationell haverikommission slog 1997 fast att orsaken till olyckan i huvudsak var konstruktionsfel kring fartygets bogvisir och ramp. Men misstankar och spekulationer har florerat om att något annat bidrog till förlisningen, allt från en sprängning ombord till dåligt sjömanskap från besättningens sida.
Utsatta barn tema i veckans Uppdrag granskning. Barn förhindras gå i skola av sina föräldrar. Jasmine är 9 år och skulle nu gå i tredje klass. Hon borde i vanliga fall ha fullt upp med att lära sig läsa och skriva men hon har ännu inte varit en enda dag i skolan. Istället har hon suttit instängd i sitt hem tillsammans med flera syskon, förhindrade att börja skolan av sina egna föräldrar. -Vår uppgift är att se till att alla barn får gå i skola och detta är inget annat än ett stort misslyckande, säger rektorn i en av de skolor som Jasmine skulle gått i. Hur har de sociala myndigheterna kunnat missa att flera syskon hållits instängda i flera år och hindrats att gå i skolan? Reportern Nicke Nordmark undersöker i kvällens Uppdrag granskning i vilken utsträckning rektorer och sociala myndigheter har gjort för att hjälpa Jasmine och hennes syskon. Länstyrelsen i Västerbotten har utrett fallet och riktar hård kritik mot den kommun där familjen senast har bott. -Allvarligare än så här kan vi inte vara, det är den tyngsta kritik vi kan rikta, så sammanfattas den utredning som Länsstyrelsen gjort. Jenny 14 år utnyttjades sexuellt efter kontakt på Internet. Uppdrag gransknings reportage om pedofilen Sven som fick tag i sina offer via ungdomssajter väckte starka reaktioner. Bland de som hörde av sig fanns Jenny, 14 år och hennes mamma Elisabeth. I reportaget skymtade en chatsignatur vars användare utnyttjat Jenny sexuellt efter kontakt över Internet. Mamma Elisabeth berättar i programmet hur Jenny reagerade. Först kräktes hon, sen sprang hon in på sitt rum och kastade sig på sängen och hyperventilerade. När Jenny var 11 år lärde hon känna en man som var tio år äldre via nätet. -Först tyckte jag han var en sliskig typ, inställsam. Men han skrev att jag var fin och så. Och jag tog åt mig, berättar hon. Så en kväll för några år sedan kom Jenny inte hem. Och den kvällen förändrade hennes och familjens liv.
Bjudresor, fri sprit för partitopparna och täta kontakter med öststatskommunismen. Uppdrag gransknings reporter Janne Josefsson granskar vänsterpartiets moderna historia i två reportage. I första reportaget intervjuas bland annat de förra partiledarna C. H. Hermansson, Lars Werner och Gudrun Schyman Det finns en officiell historieskrivning inom vänsterpartiet. I den ingår att partiet tidigt tog avstånd från de brutala öststatsregimerna, och att de moskvatrogna försvann redan 1977. Men kvällens Uppdrag granskning avslöjar en helt annan historia, som till stora delar hållts hemlig för partiets medlemmar. Det är en historia fylld av förtroliga samtal, bjudresor och fri sprit för partitopparna. Men det handlar också om täta relationer med de regimer man sagt sig ha brutit med, om en vacklande syn på demokrati och om rent angiveri. Östtyska ambassaden i Stockholm hade en central betydelse för de här förbindelserna. Under 70- och 80-talen var vpk:s ledning flitiga besökare där. Ofta träffades man i bastun. Vad de svenska kommunisterna kanske inte visste var att östtyskarna förde noggranna anteckningar om samtalen. Protokollen skickades till Östberlin, ibland för vidare befordran till Moskva. Kvällens Uppdrag granskning kan visa vad som avhandlades på ambassadträffarna och kastar nytt ljus över dagens vänsterparti. Ett parti som kallar sig modernt men där hammaren och skäran förekommer allt oftare i första-maj-tågen.
Lars Ohly - en politisk kameleont På tisdag kommer del två av Uppdrag gransknings program om vänsterpartiet. Partiledaren Lars Ohly kallar sig både kommunist och demokrat. - Ni kan inte hitta ett enda citat av mig där jag tycker att det är bra med diktatur eller förtryck, hävdade han i förra veckans program. Men Janne Josefsson har tillsammans med Lars-Göran Svensson och Björn Tunbäck gått igenom vad han själv skrivit och sagt i offentliga tal och funnit en helt annan bild. Förra veckan sändes första delen av Janne Josefssons granskning av vänsterpartiets moderna historia. Där avslöjades nya uppgifter om partiets täta förbindelser med de brutala öststatsregimerna, som man officiellt tog avstånd från. Programmet kunde berätta om hyllningar till Östtyskland strax innan muren föll, om förtroliga samtal i bastun på DDR:s ambassad i Stockholm, om bjudsprit och semesterresor. Reportaget ledde till en intensiv debatt om partiet verkligen gjort upp med sitt förflutna. I kvällens program fortsätter granskningen av det politiska dubbelspelet, med fokus på nuvarande partiledaren Lars Ohly - en politisk kameleont.
Om rättspsykvården i Sverige. Är det rimligt att samma lagstiftning leder till olika syn på om en psykpatient ska släppas ut eller inte? Uppdrag Gransknings Micael P. Lekberg och Rolf Larsson har granskat de bedömningar som görs inför utskrivningar på rättspsykiatriska sjukhus runt om i Sverige och funnit på stora regionala skillnader. Programledare: Karin Hübinette. I februari 2001 mördar en psykiskt sjuk man tre människor i Göteborg. Ett av offren yxmördas på öppen gata mitt i rusningstrafiken. Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Efter ett och ett halvt års vård på Regionsjukhuset Karsudden i Katrineholm ger läkarna honom permissioner. Idag har han långtidspermission och lever ute i samhället, till offrens anhörigas förskräckelse. -Det ligger inte i vårt uppdrag att hålla folk inlåsta så att det ligger i paritet med en tänkt kriminalvårdspåföljd, säger ansvarige överläkaren Lennart Edström. Läkarna på Karsudden i Katrineholm menar att deras uppdrag är att vårda patienten tills han blir frisk. Därefter har de ingen laglig rätt att hålla honom kvar längre. Läkarna på rättspykiatriska kliniken i Sundsvall lägger större vikt vid samhällsskyddet när de bedömer om en patient ska släppas ut eller inte. -Efter mordet på Anna Lindh har fokus flyttats från psykpatienternas bästa till fokus på brottsoffer och längre straff, säger Kent Pehrsson, cheföverläkare på Karsudden. I studion efter reportaget medverkar bland andra Anders Milton, regeringens psykiatrisamordnare och Göran Greider, debattör tillika Dalademokratens chefredaktör
Skogsbolagen avverkar rekordmycket skog och tystar kritiken. Aldrig tidigare i modern tid har det avverkats så mycket skog som nu. Samtidigt gör de stora skogsbolagen allt för att tysta kritiken. Uppdrag gransknings reporter Karin Jonsson har rest i norra Sverige och träffat människor som protesterar mot skogsbolagens allt snabbare avverkningar. Uppdraget är tillbaka - i tittarnas tjänst. Reportageteamet åtar sig uppdrag från personer som utsatts för orättvisa av myndigheter eller hamnat i kläm på annat sätt. Höstens första Uppdrag handlar om Kenny Westman i Göteborg som drabbats av extrem ljuskänslighet och tvingas vistas instängd i ett mörkt rum i sitt hem. På 70-talet när det kalhöggs på stora arelaer uppstod en kraftig debatt om skogsbruket. Nu slås avverkningsrekorden men debatten är inte öppen och fri. Detta menar människor som bor i samhällen och byar som ser sina strövområden och jaktmarker krympa. Uppdrag gransknings reporter Karin Jonsson har rest i norra Sverige och träffat människor som protesterar mot skogsbolagens allt snabbare avverkningar. Men många törs inte framträda och säga vad de tycker. De är är beroende av bolagen, som kan ge arbete, de vill inte att det ska bli osämja i byn eller bli av med jakträtten. -Vi förlorade jakten för att jag protesterade mot avverkningarna, säger Christer Klintefelt, jägare och butiksägare i Lycksele. -Vi hotades till livet för att vi protesterade mot att skogen skulle huggas ner, berättar Jonny Hallman i byn Valvträsk i Norrbotten. -Att människor är rädda för att tala är en nyhet för mig, säger biträdande skogschefen Herman Sundqvist på statliga Sveaskog
Hur tillverkas våra barns leksaker? Majoriteten av våra barns leksaker tillverkas av unga kvinnor i Kina som tvingas arbeta under extremt hårda förhållanden. Bristande kontrollsystem gör att svenska leksaksföretag inte kan uppfylla sina egna uppförandekoder. Uppdrag gransknings reportage visar att en majoritet av de leksaker vi köper till våra barn har tillverkats av unga kvinnor i Guangdong, Kina. De arbetar ofta 14 timmar om dygnet och bor på sovsalar i anslutning till fabrikerna. Lönerna som de får för detta är mycket låga, även med kinesiska mått mätta. De anställda omfattas oftast inte av lagenliga försäkringar, har inga anställningskontrakt och har ingen möjlighet att organisera sig fackligt. Reportaget återger intervjuer med arbetare utanför fabrikerna till nio företag som levererar leksaker till den svenska marknaden. Av intervjuerna med arbetarna framgår att arbetsvillkoren ofta är hårda. Arbetstider på 14 timmar per dag, sju dagar i veckan, samtliga dagar i månaden är inte ovanliga under högsäsongen. Därtill kommer farlig arbetsmiljö, obefintlig hälso- och säkerhetsutbildning och låga löner. Detta innebär att de nordiska företagens leverantörer bryter mot kinesisk lagstiftning, International Labour Organisations konventioner samt sina egna uppförandekoder. Berörda företag är Coop, Top Toy (BR-leksaker och Toys R Us), Brio, ICA och Åhléns. Sociala inspektioner som genomförts av företagen har inte lyckats avslöja dessa förhållanden. Istället har majoriteten av leverantörerna olika system för att fuska med kontrollerna. Reportaget avslöjar hur bristen på medverkan från de kinesiska arbetarna och företagens ovilja att betala för rimliga arbetsvillkor gör att företagens löften till konsumenterna inte åtföljs i verkligheten. Uppdrag gransknings reportage är gjort av Lotta Ekelund, och Kristina Bjurling.
Falska psykologer och psykoterapeuter verkar obehindrat i Sverige! Uppdrag granskning avslöjar kvacksalvarna inom psykologi- och psykoterapibranschen. De svenska myndigheterna gör inget för att hjälpa de lurade patienterna. Alltfler svenskar mår psykiskt dåligt. De långa köerna för att få behandling inom den offentliga vården gör att många vänder sig till privata psykologer och psykoterapeuter. Men vågar vi lita på deras kompetens? Uppdrag gransknings reporter Oscar Hedin har gjort en granskning av branschens falska psykologer och psykoterapeuter. Han upptäckte ett tiotal yrkesutövare som marknadsförde sig som legitimerade och godkända av Socialstyrelsen, utan att vara det. I undersökningen framkommer även att flera psykologer och psykoterapeuter ljuger om sin legitimation inför sina patienter
I sin fortsatta granskning av fallet med incestdömde Ulf har reportern Hannes Råstam synat behandlingshemmet Ekbacken i Småland, där Ulfs dotter bodde när de påstådda övergreppen polisanmäldes. Uppdrag granskning har intervjuat fem unga tjejer som tidigare bott på Ekbacken. Samtliga medverkar i programmet och vittnar om kränkande behandling, förhörsliknande arbetsmetoder - och om terapeutens envisa försök att få dem att minnas sexuella övergrepp.
Tusentals fall av bröstcancer i Sverige kan ha orsakats av medicin innehållande könshormoner. Under 1990-talet behandlades miljontals medelålders kvinnor i västvärlden med könshormoner som östrogen och gulkroppshormon. Få läkemedel har skrivits ut i motsvarande omfattning till en viss åldersgrupp. Uppdrag Gransknings reporter Hasse Karlsson har granskat följderna av den stora utskrivningen av östrogen och svenska läkares kopplingar till läkemedelsindustrin. Birgitta Almqvist började äta östrogen 1990 för att hennes gynekolog tyckte att hon hade "åldern inne" Hon hade inga klimakteriebesvär med svettningar eller humörsvängningar, men hennes läkare tyckte ändå att hon skulle ta hormoner och Birgitta litade på sin doktor. Idag har hon diagnosen bröstcancer. Enligt den stora brittiska undersökningen Million Women Study där en million brittiska kvinnor har deltagit, ökar risken för bröstcancer redan efter två års användning. Efter fem år med östrogen och gulkroppshormon är risken fördubblad, jämfört med att inte ta hormoner. I absoluta tal har forskarna bakom Million Women Study beräknat att 20 000 brittiska kvinnor, mellan 50 - 64 år, under 90-talet fick bröstcancer på grund av att de använde hormoner. Denna rapport har publicerats i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. Forskare från samma forskargrupp har på Uppdrag Gransknings initiativ gjort en preliminär beräkning för svenska förhållanden. Den visar att cirka 3 500 svenska kvinnor i samma ålder och under samma tid fått bröstcancer på grund av hormonbehandling. Denna beräkning är inte vetenskapligt publicerad. Million Women Study och den amerikanska WHI-studien (Womens Health Initiative) står i dag för den främsta kunskapen som finns om risker med hormonbehandling. De är till skillnad från många andra studier som underskattat cancerrisken, inte finansierade med pengar från industrin, utan väsentligen från statliga medel, samt pengar från
Utländska gästarbetare i Sverige tvingas arbeta utan lön och traktamenten. Efter EU:s utvidning den första maj har antalet utländska gästarbetare nästan fördubblats jämfört med samma tid förra året. Det visar statistik från Migrationsverket. Förbunden inom LO rapporterar om lönedumpning, usel arbetsmiljö och svartjobb i spåren av de ökade möjligheterna för utländska företag att verka på den svenska arbetsmarknaden. Programledare: Karin Hübinette. Sådana här företag borde inte få lov att finnas på den svenska arbetsmarknaden. Det säger Metallombudsmannen Brage Karlsson i Luleå, som i flera veckor fick kämpa för att 24 slovenska arbetare skulle få lön och traktamente. I Luleå ledde detta till en lång konflikt tidigare i höst. Och det är bara ett av flera fall där utländska konsultföretag försökt, och i flera fall lyckats, lura anställda. De kör med rena gangstermetoder som man får gå tillbaka till 1800-talet för att hitta motsvarigheter till säger Brage Karlsson. Uppdrag granskning har följt dramatiken när de slovenska arbetarna först blev utan lön och traktamente och sedan övergavs av sin arbetsgivare.
Estonia smugglade rysk krigsmateriel kort före färjekatastrofen. Vid två tillfällen kort före Estoniakatastrofen transporterades rysk krigsmateriel i största hemlighet till Sverige med färjan. Svenska militären arrangerade transporterna, som aldrig kom till haveriutredarnas kännedom. En tullchef som fick insyn i hanteringen träder nu fram inför Uppdrag gransknings reporter Lars Borgnäs. Ända sedan Estoniaolyckan inträffade den 28 september 1994 har det förekommit rykten att färjan hade militär last ombord på olycksnatten. Haverikommissionen avfärdade ryktena som fantasier eftersom de ansågs sakna substans. Estonias bildäck undersöktes aldrig. Nu avslöjas i Uppdrag Granskning att det vid två tillfällen, två veckor resp en vecka före olyckan, kom bilar lastade med krigsmateriel till Sverige med Estonia. Svenska försvarsmakten organiserade transporterna, sannolikt i samarbete med någon eller några inom Ericssonkoncernen. Ett tidigare tullbefäl träder fram i programmet och berättar hur han fick order av en hög chef att inte kontrollera en viss bil som skulle komma med Estonia från Tallinn den 14 september. Han synade trots ordern en del av innehållet i bilen och såg att det var militär elektronik. Bilen var registrerad på ett Ericsson-bolag. Den 20 september upprepades proceduren - denna gång var lasten betydligt större. En annan fd chef inom tullen berättar i programmet att det rörde sig om rysk krigsmateriel som svenska försvarsmakten kommit över. Införseln skedde under största sekretess. Tullen hade lovat militären att inte kontrollera bilarnas last. I programmet medverkar bland andra dåvarande svenske ÖB Owe Wiktorin och dåvarande estländske ÖB Alexander Einseln.
Sverige ett klassamhälle - när det gäller tandvård. Statsminister Göran Persson har lovat att statusen på våra tänder inte ska bli en klassfråga igen. Trots det tvingas fler och fler svenskar att avstå från dyr tandvård och istället dra ut sina tänder. -Ensamstående mödrar, pensionärer och nyanlända invandrare har en tandhälsa som motsvarar den i den fattiga tredje världen, säger tandläkaren Patricia de Palma till Uppdrag gransknings reporterteam Agneta Bernárdzon och Fredrik Köjs. Programledare: Karin Hübinette. Var fjärde svensk anser sig inte ha råd till den tandvård de behöver. Sedan avregleringen och den fria prissättningen infördes 1999 har kostnaderna för att gå till tandläkaren stigit långt mer än konsumentprisindex. Jag är fast besluten att se till att vi aldrig kommer tillbaka till ett samhälle där tändernas status blir ett klassmärke igen. Det skriver statsminister Göran Persson i sin bok Den som är satt i skuld är icke fri från 1997. Men forskare och tandläkare som Uppdrag granskning talat med är överens om att vi redan är där. Det senaste året lämnades 50 000 obetalda tandläkarräkningar in till olika inkassobyråer för indrivning. Ensamstående mödrar, pensionärer och nyanlända invandrare har en tandhälsa som motsvarar den i den fattiga tredje världen, säger tandläkaren Patricia de Palma. Enligt tandvårdslagen ska alla erbjudas en en god tandhälsa på lika villkor, men enligt Patricia de Palma bryter vi mot lagen varje dag genom att fattiga människor inte har råd att gå till tandläkaren. Göran Persson har lovat att det under den här mandatperioden kommer ett förslag med ett första steg mot ett högkostnadsskydd för alla. Ett erkännande att tänderna och munnen är en del av kroppen. Men om svenska folket ska kunna nå det mål Göran Persson satt upp, att tänderna inte ska vara ett klassmärke, är det bråttom. En tydlig tendens den senaste tioårsperioden är att folk tvingas a
Uppdrag granskning ser tillbaka på året som gick. Uppdrag granskning presenterade under året flera reportage som satte dagordningen i den svenska samhällsdebatten. I kvällens program tittar vi tillbaka på avslöjanden som handlar om bland annat illegal vargjakt, Stockholms stadsmission, incestdömde Ulf, Vänsterpartiet och Estonia. Reportagen diskuteras med kvällens panel som består av Nabila Abdul Fattah, rappare från Hammarkullen, Anders Westgårdh, krönikör Aftonbladet och Ann-Britt Grünewald, debattör och före detta chef för Österåkeranstalten.
Säsongsstart med Norge-special. Granskande reportage från Uppdrag gransknings norska motsvarighet - Brennpunkt. Programledare:Karin Hübinette.
Tunneln genom Hallandsås - ett monument över felaktiga slutsatser. Djur har dött, människor skadats och kostnaderna ökat med flera miljarder. Skälen att bygga tågtunneln genom Hallandsås har fallit ett efter ett. Den utlovade tidsvinsten har redan uppnåtts flera gånger om - redan innan tunneln står färdig, näringslivet efterfrågar den inte längre och godstågen kör en annan väg. Ändå ska tunneln genom Hallandsås byggas klar. Det har regeringen bestämt. Reportern Kicki Hultin har följt projektet som från början drevs fram för att under en tvåårig byggtid ge hundra jobb i Skåne. Nu står tunneln halvfärdig och kostnaderna närmar sig åtta miljarder kronor. Ett monument över felaktiga slutsatser, som regeringen varit beredd att bygga klart till varje pris. I kölvattnet efter östrogenavslöjandet. En svensk rättsprocess mot läkemedelsbolagen närmar sig? Vi berättade i höstas om en brittisk undersökning Million Women Study som fastställde sambandet mellan östrogen- och gulkroppshormonsbehandling och bröstcancer hos kvinnor. På Uppdrag Gransknings initiativ har forskarna bakom studien räknat fram att närmare 3500 svenska kvinnor kan ha drabbats av bröstcancer p g a sin hormonbehandling. Hundratals bröstcanderdrabbade kvinnor i USA stämmer nu läkemedelsbolag för att ha förringat och förtigit risken för bröstcancer och de kräver nu ersättning för de skador och det lidande som östrogenbehandlingen orsakat dem. Kan en rättslig process mot läkemedelsbolagen bli aktuell även för drabbade svenska kvinnor?
I kväll visas det första programmet av fyra i Uppdrag gransknings serie om bidragsfusket i Sverige. Fusket breder ut sig och kan kosta mångmiljard belopp. Ingen vet säkert, kontrollen är obefintlig eller sporadisk. Rekordfuskaren hittades i Kalmar där en person fick A-kassa och sjukpenning samtidigt som personen arbetade heltid i kommunen. Uppdrag granskning har också intervjuat proffsfuskare som åker runt i landet och lurar till sig pengar av kommunerna. Programledare:Karin Hübinette.
Serien om bidragsfusket i Sverige fortsätter och i kväll följer teamet "Rikard" i spåren. Rikard har satt i system att lura till sig pengar från socialförvaltningar runt om i landet. Han har bluffat socialsekreterare och kunnat leva gott i flera år. Det andra reportaget visar hur det går till när en företagare har som affärsidé att stjäla från vårt välfärdssystem. Hela hans verksamhet hade kunnat avslöjas om bara Försäkringskassans personal tryckt på rätt knapp och kontrollerat honom i en databas. I studion intervjuas bl.a. socialförsäkringsminister Berit Andnor
Hanise dog fattig i Kosovo, strax före jul. Ljubinka dog för fem år sedan i Serbien. Serbiska Ruska lever ett hårt liv i sin hemby. De tre kvinnorna har en sak gemensamt. Närstående i Sverige har lurat både dem och det svenska samhället på pengar. I kvällens Uppdrag granskning visar Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson hur bidragsfusket gått till. Programledare:Karin Hübinette.
I kväll sänds det sista av fyra program i Uppdrag gransknings serie om bidragsfusket i Sverige. Beting, bonussystem eller övertid. Hur långt är Försäkringskassan beredd att gå för att halvera sjukfrånvaron? Under de senaste åren har antalet människor med sjukpenning minskat. Samtidigt får allt fler den billigare sjukersättningen och förtidspensioneras. I kvällens program avslöjas medborgarnas rättslöshet när de blir sjuka och hur Försäkringskassan använder alltmer uppseendeväckande metoder för att klassa långtidssjuka som förtidspensionärer. Programledare: Karin Hübinette.
En önskan att alla människor ska ha tillgång till en vettig kollektivtrafik resulterade i myndigheten Rikstrafiken. Men felsatsningar ledde till nedskärningar och idag sparas det in på flera tåglinjer på grund av det avtal som skrevs. Uppdrag granskning synar Rikstrafiken för att reda ut vad som egentligen gick fel.
Första programmet av två i granskningen av det officiella Sveriges agerande i samband med tsunamikatastrofen. På annandagen är katastrofen är ett faktum. I Sverige går chefen för regeringens krisorganisation, statssekreteraren på Statsrådsberedningen, Lars Danielsson, ut genom sin port. Han har informerats om att något har hänt, men vet inte riktigt vad. Han går till jobbet för att hålla koll på läget, men har redan nu beslutat att lägga katastrofhanteringen på UD. Ändå är det han som har ansvar för att krishanteringen fungerar som den ska. Hade han insett katastrofens omfattning skulle han kanske hållit i alla trådar själv. Programledare:Elisif Elvinsdotter.
I kvällens Uppdrag granskning synas Socialstyrelsens agerande i samband med flodvågskatastrofen. Varför kunde man inte snabbt få iväg sjukvårdspersonal till skadade och döda svenskar? Samtidigt synas också det politiska efterspelet. Del 9 av 24. Programledare:Elisif Elvinsdotter.
Kvällens program handlar om polisens kontroversiella metoder för att få inblick i den undre världen. Tunga kriminella blir regelbundna informationskällor och samarbetspartners. Viktig information mörkas för att skydda informatörerna som riskerar sina liv genom sitt samarbete med polisen. Programledare:Elisif Elvinsdotter.
I kväll tar Uppdrag granskning upp de så kallade apatiska barnen och debatten om huruvida de ska få stanna i Sverige eller inte. Migrationsminister Barbro Holmberg har till exempel sagt att apatiska barn bara finns i Sverige, men i programmet ger flera forskare en helt annan bild. Vi får också möta ett par av de apatiska barnen och deras föräldrar. Reporter:Agneta Bernárdzon. Programledare:Elisif Elvinsdotter.
På kort tid har 13 500 äldreboendeplatser har lagts ner och nu har de äldre inget val. De måste bo kvar hemma så länge som möjligt. Länsstyrelsen varnar för att utvecklingen gått för långt. Helle Wolf är en av alla de som gentestat sig. När det visade sig att hon med 80 procent säkerhet kommer att få bröstcancer lät hon operera bort båda brösten. Monica Hägglund hamnade i den sk skuldfällan. Går det att ta sig ur den? Programledare:Elisif Elvinsdotter.
I kväll om vad som händer med de svenska jobben i det utvidgade EU. De svenska facken har vunnit kampen mot lettiska låglöneföretag i ett par uppmärksammade fall. I Tyskland går tyska jobb i stor omfattning till polska, tjeckiska och slovakiska arbetare. I kvällens Uppdrag granskning visas kampen om jobben i Sverige och Tyskland. Dessutom:Går det att komma ur skuldfällan? Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Vad händer när plastikoperationerna går snett? Johan, 27 år, kan inte ha sex efter att ha gjort en penisförlängning hos en privat plastikkirurg för fem år sedan. Irene har varit sjukskriven i tre år efter en misslyckad ansiktsoperation. Lena kan inte äta normalt och kan inte stänga sin mun efter en läppförstoring. Uppdrag Granskning handlar i kväll om en av Sveriges nya tillväxtbranscher:den privata plastikkirurgin, som förra året omsatte 600 miljoner kronor. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson följer upp sitt prisbelönade reportage om Kommunalstrejken för två år sedan. Nu har Kommunal tecknat ett nytt avtal. Hur ser det ut för de lägst avlönade kvinnorna om man skrapar på ytan? De som alla partier säger sig ge sitt stöd? Josefsson och Svensson åkte till Karlstad. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Ett år hyllas de som nationens hjältar, nästa år utpekas många av dem svikare. Med öppna armar välkomnas spelare i Tre kronor hem till Sverige för att spela ishockey - bara de slipper betala skatt. Uppdrag granskning har talat med spelare, klubbledare och politiker och ställt frågor om ishockey, ekonomi och skattemoral. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
I ett fjärde reportage om "Fallet Ulf" visar reportern Hannes Råstam hur polis och åklagare utnyttjade hemligstämpeln för att gömma undan bevis. I polisutredningen sekretessbelades 490 sidor, helt eller delvis. I dessa handlingar fanns flera uppgifter som tydde på att anklagelserna mot "Ulf" inte kunde vara sanna. Viktiga spaningsresultat mörkades samtidigt som "Ulf" inifrån fängelset kämpade för upprättelse. Mörkläggningen sträckte sig högt upp i rättsapparaten. Riksåklagaren undanhöll viktiga uppgifter för Högsta domstolen när "Ulfs" två första resningsansökningar skulle behandlas. I studion:vice riksåklagare Catharina Bergqvist Levin. Programledare: Elisif Elvinsdotter
Aldrig har myndigheterna lagt ned så mycket arbete på att städa bort den ekonomiska brottsligheten. Brottslingarna ska utredas, gripas och dömas snabbare. Men hur håller egentligen myndigheterna rent i sitt eget hus? I kvällens program granskas de svarta städbolagen som skurar i maktens korridorer. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Thailändska läkare efter flodvågskatastrofen:Var fanns ni när vi behövde er? Uppdrag granskning undersöker sanningen om den svenska hjälpinsatsen under katastrofen i Thailand, och thailändska läkare ger sin bild av Sveriges agerande. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
I helgen röstade Franrike nej till EU:s nya grundlag. I Sverige har riksdagen bestämt att svenska folket inte ska få rösta. Riksdagsmännen anser frågan så komplex att den inte lämpar sig för folket att rösta om. Men när Janne Josefsson och Caroline Stenman ställer frågor direkt till riksdagsledamöterna kan många av dem inte själva svaret på en enda av reportrarnas frågor om EU:s nya grundlag. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Damp-begreppet har betytt mycket i Sverige. Men hur ser teorierna bakom damp ut? I kvällens program prövas några av damp-forskaren Christopher Gillbergs påståenden, som ifrågasätts av andra psykiatriker. Har svenska barn fått damp-diagnos på goda grunder? Dessutom ett reportage om hur ett av Lasermannens offer fortfarande efter 14 år kämpar för ett värdigt liv. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Med skottsäkra västar och automatkarbiner i beredskap stormar de in på arbetsplatserna. Uppdrag granskning har följt tyska "Finanzkontrolle" när de genomfört razzior mot svartarbete. I kväll avslutas redaktionens "Uppdraget" för ett av Lasermannens offer som fortfarande, 14 år efter attentatet, kämpar för en värdigt liv. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Övervikt hos barn och unga ökar dramatiskt. I dag syns förändringar av blodkärl och hjärtan redan hos mellanstadiebarn. Ändå satsar EU miljardbelopp på att sälja rabatterat överskottsfett till barn och skolor, en fråga som gör EU:s jordbrukskommissionär svarslös. Uppdrag granskning avslöjar de politiska och ekonomiska krafter som döljer att de försöker få i våra barn ännu mer fett, genom skolmjölken.
AMS Aktivitetsgaranti - Vuxendagis eller vettig utbildning?
De senaste åren har 48 svenska barn som lämnats i utlandet sökt hjälp för att få komma hem igen. I veckans program berättar vi historien om en av dem:Ahmed 17 år. Efter tre års kamp sover han fortfarande i ett plåtskjul i Addis Abeba. Det är en berättelse om hur myndighetssverige inte lyckas hjälpa en svensk medborgare i nöd, En hjälp som Ahmed fortfarande väntar på.
Tittarreaktionen på förra tisdagens program om de svenska barnen Ahmed och Nimo, två av de barn som dumpats av sina föräldrar i Afrika, blev så stor att Uppdrag granskning nu gör en uppföljning. Genom uppmärksamheten i programmet kunde Ahmed och Nimo återvända till Sverige i fredags. Uppdrag granskning var med dem på resan hem till Sverige och har också samlat reaktioner från att stort antal privatpersoner som upprörts över de svenska myndigheter as agerande och själva vill hjälpa till.
Heroinmissbruk är en kronisk sjukdom, säger medicinsk expertis. Men det är inte medicinska fakta som styr den svenska narkomanvården. Därför dör narkomaner i onödan i Sverige.
Veckans program tar upp felsatsningar och miljardrullningar i tandvården. Det handlar om statligt guldregn över skruvtillverkare, tandkirurger och landsting, medan de mest behövande hindras av oöverkomliga kostnader.
Vad händer egentligen I statens spelhålor? Uppdrag granskning synar brottsligheten på de statliga kasinonna.
Veckans program handlar om bolagskapning. Betyder inte din namnteckning någonting när du gör affärer? - När det stora statliga verket inte ens orkar kasta en blick på din underskrift kan mångmiljonbedrägerier begås i företagsvärlden utan att förövarna riskerar särskilt mycket, konstateras i kvällens Uppdrag granskning.
Uppdrag granskning avslöjar hur svensk polis struntar i tystnadsplikt och sekretesslagstiftning när de avvisar asylsökande som inte fått uppehållstillstånd. Förra året avvisades omkring 500 asylsökanden av polisen. Bara ett fåtal vägrades inträde och kunde återvända till Sverige. Polisen har inga instruktioner om hur långt man får gå i förhandlingarna med utländska myndigheter och det finns inget som reglerar vilka dokument de lämnar ut. Vi möter två personer som litat på det svenska systemet och som lämnat in intyg och handlingar för att styrka sina asylbehov för att sedan bli svikna av samma myndigheter.
"Svårt sjuka barn ska få stanna", det har migrationsminister Barbro Holmberg upprepat. Trots uppgörelsen mellan regeringen, vänstern och miljöpartiet den 19 september har avvisningarna av familjer med sjuka barn fortsatt. Vad händer med människor som sänds tillbaka till det land de en gång flytt ifrån? Uppdrag granskning letade rätt på den familj som skickades tillbaka till Makedonien dagen efter regeringens uppgörelse.
I kväll synar Uppdrag granskning olyckor som ingen tar ansvar för inom Försvaret. I juni 2004 kolliderade två stridsbåtar i Sollenkroka sund utanför Stockholm. Två värnpliktiga, Simon Persson från Ängelholm och Jens Thelning från Lidingö omkom. "En olycka som inte får hända" säger försvaret, men ännu ett och halvt år senare har Simons och Jens föräldrar inte fått klarhet i vad som gick snett.
Varför har elpriserna stigit mycket mer än övriga priser? Vad betyder det att tre stora företag helt dominerar elmarknaden? När villaägaren Morgan Engström i Karlstad inte fick några svar på frågor om sin höga elräkning av sin el-leverantör Fortum vände han sig till Uppdrag granskning. Sedan avregleringen av elmarknaden kan vinsterna för de tre stora Vattenfall, Fortum och E.ON räknas i tiotals miljarder.
Utifrån gamla traditioner kastreras fortfarande i vissa delar av Sverige fullt friska människor. Dels handlar det om en överdriven rädsla för cancer, hos läkarna. Men det handlar också om ren stöld av könskörtlar. Kvinnor berövas sina äggstockar som påverkar både muskler, hjärna och framförallt sexualiteten. Mäns genitalier och sexualitet har en helt annan status.
Polisen spanar utanför Leifs hus och bara väntar på ett läge att bryta sig in och hämta hans fru. Tonys höggravida hustru har i ett halvår gömt sig i en stuga i skogen för att undkomma polisen. Sveriges riksdag har skapat en lagstiftning som orsakar panik bland många nyförälskade par. Kärlek över gränserna är ett av ämnena som tas upp i veckans program.
Varje år vårdas 20 000 barn och ungdomar på behandlingshem. Det är en lönsam bransch som omsätter nio miljarder kronor varje år. Verksamheten är strängt sekretesskyddad. Men Uppdrag gransknings reporter Hannes Råstam har lyckats spåra flertalet ungdomar som vistats på behandlingshemmet Ekbacken under 25 års tid. Tio av dem vittnar om vanvård med inslag av tortyrliknande behandling.
Förlorar vi nu riskeras hela vår kultur att suddas ut. Så drastiskt uttrycker sig de renskötande samer som står inför rätta i en domstolsprocess i Umeå. Ärendet handlar om samernas urgamla rätt att följa renarna från fjällen ner till skogslandet ska fortsätta gälla. Vinner markägarna, i hela övre Norrland, förbjuds allt renbete i deras skogar. FN kritiserar skarpt.
Det svenska biståndet ska 2006 höjas till 28 miljarder kronor. Biståndet ska bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Men är biståndet effektivt? I Uganda som är ett av Sveriges största mottagarländer utkämpar regeringen sedan 19 år tillbaka ett krig, bl.a. med hjälp av svenska biståndspengar. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Danskt-norskt-svenskt reportage om färjeolyckan med Scandinavian Star 6 april 1990. 158 av de 482 ombord dog när en häftig brand utbröt fyra timmar efter avgången från Oslo. Fortfarande omgärdas olyckan med ouppklarade frågor och nya omständigheter som nyligen lagst fram i Oslo tingsrätt. När Scandinavian Star lämnade Oslo vid 22-tiden på kvällen den 6 april 1990 befann sig 383 passagerare och 99 besättningsmän ombord. Fyra timmar senare började det brinna och trots ett stort räddningspådrag omkom 158 människor, varav tre svenskar. Efterspelet har varit utdraget. Hittills har ett 20-tal försök gjorts att öppna rättsprocesser mot ägarna och försäkringsbolaget.
I början på 1980-talet smittades tusentals blödarsjuka över hela världen av hiv när de tog sin medicin. Medicinen var framställd av blod från bl.a. amerikanska fängelseinterner som bar på smittan genom sitt narkotikamissbruk. Då var hiv och aids okänt och inga prover togs, många av de blödarsjuka bar på viruset i flera år innan de fick veta att de var smittade och överförde därmed smittan till sina partners. I dag har de flesta avlidit i aids. I Sverige drabbades 104 blödarsjuka av hiv, endast 34 av dem lever och de som orkar strider fortfarande för att få en rimlig ersättning.
Jag tog motorsågen, släggor och spett med till rättegången. Jag ville att domstolen skulle få se min verklighet. Janne Backström från Norberg i Västmanland skadades i jobbet som byggnads-, skogs- och bergarbetare. Försäkringskassan godkände åtta arbetsskador - men försäkringsbolaget AFA , som gemensamt ägs av fackföreningar och arbetsgivare, nekade ersättning.
I dag berättas historien om hur en dömd pedofil har kunnat forstätta jaga offer under tiden som han suttit inlåst under tvångsvård. Men detta är bara början på en skakande historia. Reporter Hannes Råstam följer spåren efter en pedofil som rymt och vilken dag som helst kan begå nya övergrepp. Resan går genom ett myndighetssverige som inte gör mycket för att stoppa honom. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
I augusti 2004 utlovade justitieminister Thomas Bodström ett nytt specialfängelse för landets farligaste förbrytare. Det var ministerns svar på alla rymningar från de svenska fängelserna. Men hur blev det? Kommer vi få ett nytt säkerhetsfängelse och hur kommer det i så fall att se ut? Programledare: Elisif Elvinsdotter.
I dag är det 20 år sedan Olof Palme mördades. Det är ett av de få olösta politikermorden i modern tid. Veckans program ägnar hela sändningen åt mordet och mordutredningen för att ge svar på centrala frågor: Varför har utredarna misslyckats att finna en lösning? Hur förutsättningslöst har arbetet bedrivits?
Vad har hänt i näringslivet efter skandalerna i ABB och Skandia? I två program kartläggs bonusar och optioner i våra största börsföretag. I kväll möter vi bl.a. några av Sveriges främsta vd: ar, bland annat Carl-Henric Svanberg, Ericsson, Annika Falkengren, SEB, Börje Ekholm, Investor, Jan Åström, SCA. Går miljonerna till de som förtjänar det bäst?
Vad har hänt i näringslivet efter skandalerna i ABB och Skandia? Det andra av två program fortsätter att syna vd-lönerna i de största börsföretagen. I kväll möter vi Wallenbergkoncernens starke man Jacob Wallenberg, styrelseordförande i Investor.
Sverige ligger i Europatoppen när det gäller rån mot värdetransporter. Mer än en halv miljard kronor har rånarna kommit över och bara en liten del har återfunnits. Men det skulle gå att eliminera rånen helt och hållet, säger en före detta säkerhetschef till Uppdrag granskning.
Nya uppgifter från Norge visar att tandvårdspersonal som arbetat med kvicksilver när de hanterat amalgam, kan ha skadats i stor omfattning. Uppgifterna har skakat om de norska myndigheterna. NRK:s program Brennpunkt har gjort två program baserade på en pilotstudie från universitet i Bergen och resultatet har överraskat forskarna och skapat en massiv debatt i Norge. Uppdrag granskning återutsänder delar från Brennpunkt och ställer frågor om hur svenska tandsköterskor och myndigheter reagerat på de norska uppgifterna.
Lagen som ska skydda husbyggare mot fusk och fel fungerar inte! Sedan januari förra året måste alla som bygger nytt hus eller gör stora ombyggnationer köpa en 10-årig byggfelsförsäkring för att skydda sig mot slarv, fusk eller andra byggfel - annars blir det inte ens bygglov - det har staten bestämt. En strålande affär för försäkringsbolagen - miljonerna rullar in. Men veckans program visar att försäkringsvilkoren är så usla för konsumentens del att det är näst intill omöjligt att få ut pengar när skadan väl är skedd.
Tusentals svenskar laddar ner film och musik på nätet. De bryter alla mot lagen och justitieminister Thomas Bodström lovar hårdare tag. Men vet justitieministern egentligen vilka som vinner och förlorar på den illegala fildelningen? Och vet fildelarna själva vilken miljardindustri de blivit en del av?
Uppdrag granskning firar SVT 50 år med en genomgång av den undersökande journalistikens historia i tv, från SVT-starten fram till i dag.
Med start denna vecka granskar vi islamismens framväxt i Sverige. I två reportage möter vi muslimer från flera olika grupper, såväl de strikt troende som de mer sekulära muslimerna. Grupper som har helt olika syn på det svenska samhälle de lever i.
Del två i granskningen av islamismens framväxt i Sverige. I reportagen möter vi muslimer från flera olika grupper, såväl de strikt troende som de mer sekulära muslimerna. Grupper som har helt olika syn på det svenska samhälle de lever i. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Sjukhussjukan ökar nu dramatiskt på de svenska sjukhusen. Förra året smittades över 1 000 personer av den antibiotikaresistenta gula stafylokocken, även kallad MRSA. Nu klagar allt fler patienter och vårdpersonal på att sjukhusen är smutsiga. Många sjukhus har lagt ut städningen på entreprenad och ofta till de billigaste städbolagen, inte nödvändigtvis de bästa. Och resultatet låter inte vänta på sig. Idag får var tionde patient någon slags infektion på köpet med sig hem från sjukhusen. Det kostar den svenska sjukvården 4 miljarder kronor varje år. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Sune mot staten. När ord står mot ord väger polisens vittnesmål tyngre än andra vittnen, även i de fall där poliserna själva är misstänkta för brott. Reportern Hannes Råstam granskar fallet där fiskaren Sune Hagberg blev invalidiserad för livet vid ett polisingripande. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Uppdrag granskning följer denna vecka upp granskningen av bonussystemen inom näringslivet, nu med fokus på hur de stora institutionerna, till exempel banker, försäkringsbolag och statens egna AP-fonder, agerat i bonusfrågorna. Uppdraget tar sig också an korvkriget i Gävle. Vem ska egentligen få sälja korv på torget? Programledare: Elisif Elvinsdotter.
När jag såg Uppdrag granskning förstod jag att jag måste få veta vad som hände mina föräldrar och varför. Det säger 21-årige Rickard Diaz Karlsson vars båda föräldrar dog i aids sedan pappan, som var blödarsjuk, blivit smittad av sin medicin. Reportage: Agneta Bernárdzon och Benny Lindberg. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Läkarjournaler, recept och remisser, allt ska bli lättare och enklare när sjukvården datoriseras. Men när tekniken inte fungerar stressas vårdpersonalen och patientsäkerheten hotas. I jakten på den nya tekniken har landstingen blivit en experimentverkstad för IT-företag. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Rädda för Bush, kaxiga mot Castro - är den svenska utrikespolitiken feg? Supermakten USA:s brott mot de mänskliga rättigheterna leder inte till ljudliga protester från Sverige, men mot mindre stater vågar vi vara öppet kritiska. Uppdrag granskning synar den svenska rösten i världen. Programledare: Elisif Elvinsdotter.
Studier utan poäng - i säsongens första reportage granskar vi hur högskolorna lockar studenter med fagra löften om en ljus arbetsmarknad.
Valspecial. Det första av två program inför valet. Janne Josefsson har granskat Göran Persson och hans budskap i årets valrörelse; Alla ska med. Men hur ser det ut i verkligheten?
Valspecial. Det andra av två program inför valet. Uppdrag granskning har gett reporten Oscar Hedin i uppdrag att följa upp sin uppskattade dokumentär om Fredrik Reinfeldt som sändes i Dokument inifrån under våren 2006.
Frågan om de apatiska barnen var en timme från att fälla regeringen. Uppdrag gransknings Gellert Tamas letar efter påstått förgiftade barn och hittar ett politiskt spel på högsta nivå. Programledare: Karin Mattisson.
När du blivit misshandlad av ordningsvakter på krogen är chansen att få rätt minimal. Ofta är det du själv som döms för brott istället. Uppdrag granskning har tittat närmare på två fall. Programledare: Janne Josefsson.
Du vet att du har rätt, men du har inte råd att bevisa det i domstol. En allt vanligare situation i det svenska domstolsväsendet? I programmet möter du advokater, domare och några av de som kämpat men som misslyckats med att ens få sin sak prövad. Programledare: Karin Mattisson.
David Nilsson är 27 år och älskar fotboll. Han har en utvecklingsstörning och har enligt lagen rätt att leva ett liv som alla andra. Men kommunen bestämmer när, och om, han ska få hjälp att göra det. Nu ska David åka på fotbollsläger och då måste mamma och pappa följa med. Programledare: Janne Josefsson.
Utsorterad - efter 26 år på jobbet. Kajsa Thor Franzén arbetade som kokerska på dagis i Motala. Hon var sjukskriven i två år, men lyckades komma tillbaka till jobbet på halvtid tack vare rehabilitering. Men för Försäkringskassan räckte det inte att orka halvtid - i ett annat arbete kunde hon nog jobba heltid, menade kassan. Följden blev att Kajsa efter 26 år som kokerska sas upp från sitt jobb av personliga skäl. Hon är nu arbetslös. På bara några år har 50 före detta kommunalt anställda i Motala sagts upp på liknande sätt. Programledare: Karin Mattisson.
(O)trygghet till salu. Var tionde svensk villa har larm som är direktkopplat till larmcentral. Säkerhetsföretagen gör storvinster på att sälja trygghet samtidigt som de sprider rädsla. Programledare: Karin Mattisson.
Bilderna från Indien eller Kina där arbetare arbetar under usla förhållanden kommer med jämna mellanrum. Arbetare som tillverkar varor som vi kan köpa billigt i Sverige. De svenska företagen talar gärna om sina handlingprogram, sitt etiska arbete och kontroller av underleverantörer. Men hur mycket är egentligen de vackra orden värda? Och betyder kontroller verkligen att förhållandena blir bättre? Billiga varor för svenska konsumenter - men vem betalar priset? Programledare: Janne Josefsson.
Sverige har blivit världsledande på vapenexport, bland annat på grund av Irak-kriget. Skall Sverige sälja vapen till våra "vänner" i EU och USA, om de används i ett krig som strider mot folkrätten? Programledare: Karin Mattisson.
Säkerheten blir allt viktigare när konsumenten ska köpa bil. I kvällens program granskas mörkade testresultat och bilförsäljarnas tveksamma argument. Hur säker är egentligen en bil med fem stjärnor? Programledare: Janne Josefsson.
En ung polis som övar på utryckningskörning frontalkrockar på allmän väg med en privatperson som får allvarliga skador. Polisens egen utredning av olyckan är så dålig att den underkänns av domstol. Hur utreder polisen kollegor, och hur fort får egentligen polisaspiranter övningsköra ute bland allmänheten? Programledare: Karin Mattisson.
Tusentals kosovoalbaner dödades i Milosevics fördrivningskampanj våren 1999. Många av dem hade tidigare sökt skydd i Sverige. I programmet försöker vi ta reda på vad som hände och hur många "svenska fall" som fick sätta livet till. Programledare: Janne Josefsson.
Varför var det så viktigt att vägra kosovoalbanerna asyl i Sverige? I veckans program avslöjas "en svensk doktrin" med extremt restriktiv hållning till flyktingbegreppet och hur denna doktrin drabbade just kosovoalbanerna. Programledare: Janne Josefsson.
De demokratiska terroristerna. Det terroriststämplade Hamas vann det palestinska parlamentsvalet i god demokratisk ordning, men Sverige och EU valde bojkott istället för dialog, med ökat lidande för palestinierna som följd. Vilket är Sveriges ansvar, och vad kunde ha gjorts annorlunda?Uppdrag gransknings Lars Borgnäs har besökt Gazaremsan och också mött Hamasledningen. Programledare: Karin Mattisson.
Sex miljarder i vinst. Det statliga gruvbolaget LKAB säljer malm som aldrig förr. Men till vilket pris. Ju djupare ner i berget, desto mer risker för gruvarbetarna och nu kommer varningarna: Berget håller inte. I maj förolyckas en arbetare. Programledare: Janne Josefsson.
Vi lägger våra liv i sjukvårdens händer utan att ha en aning om läkarens kompetens eller bakgrund. Vi förlitar oss på att Socialstyrelsen, som godkänner och har tillsyn över den svenska läkarkåren, har god kontroll. Men hur är det egentligen? Uppdrag granskning har tittat närmare på läkare som faller utanför samhällets kontrollnät och som hinner göra många fel innan något händer. Programledare: Janne Josefsson.
Är guds välsignelse till salu? Svenska kyrkan anser inte att präster ska ta betalt för vigslar, bröllop och begravningar. Därför sker det i det fördolda. Uppdag granskning har undersökt hur vanligt det är att präster tar emot svarta pengar i vita kuvert. Programledare: Karin Mattisson
Över 400 000 människor i Lettland, en sjättedel av befolkningen, saknar medborgarskap. De är "icke-medborgare" och får inte rösta i några val eller ta arbete i den offentliga förvaltningen. Många av dem har bott och arbetat hela sitt liv i Lettland men lever i utanförskap i sitt eget land. Programledare: Janne Josefsson.
Lagens långa fingrar. Tillfället gör tjuven, brukar det heta. Men vad händer om du blir bestulen hos polisen? Varje år beslagtar svensk polis mängder av värdefullt gods, allt från cigaretter och smycken till bilar. Uppdrag granskning har tittat närmare på den hanteringen. Programledare: Janne Josefsson.
JAS 39 Gripen, Sveriges största industriprojekt, förvandlades från fiasko till exportframgång. I veckans program avslöjas metoderna som sålde JAS till utlandet. Programledare: Karin Mattisson.
I kvällens program fortsätter vi granskningen av försäljningen av JAS. Saab har förnekat kännedom om de stora provisionsavtal vi avslöjade i förra veckan. Frågan är om de egentligen visste? Vi har också träffat en hög tjeckisk politiker som för vår dolda kamera berättar vart mutorna gick. Programledare: Karin Mattisson och Janne Josefsson.
I Lettland står 400 000 icke-medborgare- de flesta rysktalande - utan demokratiska rättigheter. Inför EU-inträdet 2004 lovades att det skulle åtgärdas. I ett uppföljande reportage besöker Lars Borgnäs Riga och konstaterar att ingenting har skett. Programledare: Karin Mattisson.
Drevet på Kungsgatan. Dödsmisshandeln på Kungsgatan i maj 2005 ledde till högljudda skriverier och krav på nya lagar. Granskningen visar att såväl media som politiker och domstol, dragits med i ett upphetsat drev där fakta, sanning och rättssäkerhet satts på undantag. Programledare: Janne Josefsson.
Finansgeni eller svindlare? - Mitt bolag, Obol, förvaltar mer än 70 miljarder kronor. Så presenterade sig gruvarbetarsonen från Malmberget, Bo Johansson, när han reste runt bland idrottsklubbar och investerare i hela Sverige. I ett radioprogram och några tidningsartiklar som publicerades i början av december ifrågasattes Obol och Bo Johanssons affärsidé. Sedan dess är Johansson och miljarderna försvunna. Och ingen vet om han är ett geni eller en svindlare. Uppdrag gransknings Tomas Bresky har följt hans spår. Programledare: Karin Mattisson.
Svensken Håkan Lans uppfann ett satellitnavigeringssystem som skulle revolutionera hela världens flygtrafik. Men uppfinningen utmanade också starka intressen. I kvällens Uppdrag granskning synar reportern Hannes Råstam historien som kantas av hemliga agenter, toppadvokater och multinationella företag. Programledare: Janne Josefsson.
En flicka bor i en utkyld bil med sin kriminelle far. Alla är rädda för honom. Men ingen ingriper. Efter fem år tvingas hon fly sin våldsamma pappa. Janne Josefsson tar i ett reportage reda på varför samhället svek. Programledare: Janne Josefsson.
89-årige Lennart trodde han skulle få hjälp. Istället blev han grundlurad. Uppdrag Gransknings reporter Hasse Johansson berättar historien om en gammal man som förlorade sitt livsverk för att han litade på en väletablerad advokat. Programledare: Janne Josefsson.
Uppdrag granskning sänds direkt från kommunhuset i Vetlanda med anledning av den uppmärksammade historien om "Louise" som avslöjades i programmet för två veckor sedan. Historien om flickan som under många år tvingades leva under fruktansvärda förhållanden med sin psyksjuke pappa, upprörde människor i hela Sverige. Medverkar gör bl a Anton Strand - "Louise" juridiska ombud, Göran Lindell - kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda, Mikael Ekvall - vänsterpartiet Vetlanda, Ingemar Sturesson - ordförande socialnämnden i Vetlanda, Iris Dovrén Råsbrant - länsstyrelsen, och Eva Waltré - BRIS. Även representanter för SKTF och forskare finns på plats vid den direktsända diskussionen. Programledare: Janne Josefsson.
Uppdrag granskning avslöjar hur statliga bidragsmiljoner som ska sysselsätta synskadade, istället skapar jobb åt fullt seende. Programledare: Karin Mattisson.
Ungdomssajter på nätet är det hetaste på mediemarknaden just nu. Sajternas grundare blir miljonärer på löpande band - men frågan är på vems bekostnad? Uppdrag granskning tittar närmare på Apberget, en av de snabbast växande sajterna i Sverige just nu, där minderåriga lockas att köpa saker via mobil och hemtelefon - trots att de enligt svensk lag inte får ingå avtal. Programledare: Janne Josefsson.
När döden spelar med. Varför faller till synes fullt friska, unga fotbollsspelare döda ner på fotbollsplanen? De senaste fem åren har 40 fotbollsspelare runt om i hela Europa dött i plötsligt hjärtstillestånd. Ett danskt reporterteam har tillsammans med Uppdrag granskning sökt en förklaring. Programledare: Janne Josefsson.
Uppdrag granskning visar i kväll ett nytt reportage om hur många fel en läkare kan göra och ändå få fortsätta behandla patienter. Dessutom en fortsatt granskning av advokaten och fd kommunfullmäktiges ordf Mats Carnestedts affärer. Programledare: Karin Mattisson.
Estonia: Sanningen på 80 meters djup. I Estland ifrågasätts nu den officiella förklaringen till Estoniaolyckan och forskarna prövar nya teorier men hindras av gravfriden. Programledare: Janne Josefsson.
Nya avslöjanden i JAS-affären. Efter Uppdrag gransknings avslöjanden om misstänkta mutor i Tjeckien har Saab förnekat att man ger mutor, men medger att de har agenter som kan få disponera miljarder för att få flygplanen sålda. Nu kommer nya avslöjanden i JAS-affären om agenter och dolda betalningar i både Ungern och Sydafrika. Programledare: Janne Josefsson.
Regelbunden mammografi ger möjlighet att tidigt upptäcka och behandla bröstcancer. Men Lenas bilder arkiverades utan att någon tittade på dem. Programledare: Karin Mattisson.
Hur kunde det hända? Fallet med 10-årige Bobby engagerade hela Sverige förra året. Uppdrag gransknings reporter Magnus Wennerholm går igenom ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall. Reportaget ger en inblick i en unik polisutredning som till stora delar dokumenterats på video. Det är också en psykologisk granskning av Bobbys mamma och styvpappa - två vanliga svenskar som kom att dömas för att ha dödat en försvarslös handikappad pojke. Programledare: Janne Josefsson.
Kat - den okända drogen. Varje dag ser Ahmed hur drogen kat säljs öppet i Rinkeby. Polisen prioriterar inte kat så länge drogen stannar inom den somaliska gruppen. Så när Ahmed ringer polisen händer ingenting. Programledare: Karin Mattisson.
Programledare Janne Josefsson återvänder tillsammans med Lars-Göran Svensson till den svarta lägenhetsmarknaden i Stockholm. Den här gången avslöjar de hur kooperativa HSB bidrar till att svarthandeln kan fortsätta. Dessutom: Reportern Karin Jonsson fortsätter sin granskning av läkemedlet Zyprexa.
Janne Josefsson sammanför Bert Karlsson och Bengt Westerberg i onsdagens Uppdrag granskning. Det är första gången de möts i en tv-studio sedan 90-talets intensiva invandringsdebatt. De samtalar om integration och deras ansvar för dagens situation. Dessutom: Uppdrag gransknings reporter Lina Makboul granskar svenskaundervisningen för invandrare och avslöjar hur elever medvetet misslyckas på prov för att få behålla sina socialbidrag. Integrationsminister Nyamko Sabuni ställs mot väggen i en längre debatt. Programledare: Janne Josefsson.
Privatisering till varje pris? Den senaste politiska trenden är privatisering av kommunala skolor. Skolverket har tagit emot en våg av nya ansökningar det senaste året. Först och längst går man i statsministerns hemkommun - Täby. Men hur skall privatiseringen gå till? Vi granskar fallet Tibble gymnasium. Politikerna hade lovat lyssna på lärare och elever. Men när besluten skulle fattas struntade man i en majoritet av både elever och lärare. Moderaterna gick emot sina borgerliga koalitionspartier, och granskningen visar att man struntade både i konkurrens och lagstiftning. Programledare: Karin Mattisson.
Den största affären i livet. Köp och försäljning av bostad är för många den största affären i livet. Det största ansvaret för affären har köparen. Köparens undersökningsplikt är omfattande. Och därför anlitar många köpare en besiktningsman för att försäkra sig om att huset inte är fuktskadat eller har andra stora briser som kostar mycket pengar. Att processa mot säljare eller besiktningsman är en lång och utdragen process med osäker utgång. Och mäklare har inget ansvar för de hus de säljer. Köparna Åsa och Suzanne tog hjälp av en besiktningsman för att gardera sig mot obehagliga överraskningar. Men det hjälpte inte. Deras besiktigade idyller förvandlades över natt till kostsamma saneringsprojekt. Och rättsprocesserna som följde gav ett magert utbyte.
Ubåtar, lögner och ljudband. Var det Natos ubåtar som lekte katt och råtta i den svenska skärgården? Sverige pekade ut Sovjetunionen som kränkare efter Hårsfjärdendramat 1982, men nya fakta visar att svenska folket fördes bakom ljuset. Avgörande bevis försvann, förvrängdes och hemligstämplades. Vill Carl Bildt, som spelat en huvudroll i hanteringen av ubåtsfrågan, lägga korten på bordet? Programledare: Karin Mattisson.
Kvällens Uppdrag granskning ingår i den den globala satsningen Varför demokrati? och visar den prisbelönta och kontroversiella dokumentären "Taxi till den mörka sidan". Över hundra människor som USA hållit som krigsfångar under kriget mot terrorismen har dött under mystiska omständigheter. Den afganska taxichauffören Dilawar tillfångatogs slumpmässigt och misshandlades till döds av amerikanska soldater. Hur gick det till när Rumsfeld, tillsammans med Vita husets rättsliga team, övertalade kongressen att tillåta tortyr som förhörsmetod? Dokumentären är gjord av Alex Gibney. Programledare: Karin Mattisson.
Barnen på Mosippan. Det kallas "kategoriboende". 129 hemlösa barn lever sina liv i nerslitna baracker i ett industriområde i Malmö. Bostadsbristen har tvingat socialtjänsten att bli deras hyresvärd. På nittiotalet slopades subventionerna inom byggbranschen. Nu får barnen på Mosippan betala priset. Reporter: Nadja Yllner. Programledare: Karin Mattisson.
På dagtid slår de sig för bröstet som Sveriges största och bästa ungdomsarbetsgivare. Men på natten gäller helt andra regler. Uppdrag Granskning träffar de som städar hamburgerrestaurangerna när kunder och anställda gått hem. Programledare: Janne Josefsson.
Svenska föräldrar betalar varje år miljontals kronor till utbildningsföretaget EF för att deras barn ska få utbildning utomlands. Men håller språkreseföretaget vad de lovar? Uppdrag Granskning har åkt på språkresa. Programledare: Janne Josefsson.
Dom gör det som samhället önskar, startar ett eget företag, men känner sig lurade av aggresiv telefonsäljning. Uppdrag Granskning granskar ett företag i internet-branschen som med tvivelaktiga säljmetoder utnyttjar luckor i regelverket. Dessutom: 21-åriga Simone muckar från sitt livs första fängelsestraff. Efter några månaders drogfrihet ska hon ut genom grindarna. Uppdrag Granskning följer Simones kamp för att bryta med sitt gamla liv. Programledare: Janne Josefsson.
Uppdrag Granskning synar de bolag som lånar ut pengar till skyhöga avgifter. Vi får möta unga mödrar som tagit sms-lån för att köpa välling och blöjor till sina barn. Många menar att denna verksamhet måste betraktas som ren ocker. Programledare: Janne Josefsson.
Ubåtssoppa på en spik. Det som i 25 år sas vara bästa beviset på att sovjetiska ubåtar kränkte i Hårsfjärden sågas nu av försvarets egna experter. Programledare: Janne Josefsson.
Vi bryter inte uran i Sverige. Det är för farligt. Så varifrån kommer bränslet i de svenska kärnreaktorerna? Reportern Andreas Rocksén åker till gruvorna i Australien för att ta reda på om uranbrytningen är mindre farlig på andra sidan jorden. Programledare: Janne Josefsson.
Årets stora mathelg närmar sig, bara tre veckor kvar till jul! Men vad händer bakom köttdisken på Sveriges största matvarukedja ICA - när ingen ser? Uppdrag granskning avslöjar hur kunderna förs bakom ljuset genom ett systematiskt fusk. Matvarukedjan ICA har en lång och framgångsrik tradition att luta sig emot, ett grundmurat gott rykte och förtroende hos kunderna - och ägarna har själva kunnat berika sig när konkurrenterna på livsmedelsmarknaden lämnats på efterkälken. Men bakom den skinande rena fasaden finns en annan bild som handlarna inte vill att kunderna ska ta del av. Uppdrag gransknings reportageteam Janne Josefsson, Lars-Göran Svensson och Rune Bergström tar tittarna med in bakom kulisserna hos landets största matbutiker och avslöjar ett systematiskt fusk med den mat som skulle kunna hamna på just ditt julbord.
Nordic Battle Group och Ica. Från den 1 januari 2008 står över två tusen svenska soldater redo i Nordic Battle Group, en av EU:s snabbinsatsstyrkor. Med tio dagars varsel ska soldaterna kunna vara på marken någonstans i världen. De riskerar sina liv för freden - men vem tar hand om dem när de återvänder? Hur påverkas soldaten av striderna? Dessutom: Efter de starka reaktionerna om ICA:s kötthantering gör Janne Josefsson en uppföljning. Vad har hänt veckan efter? Vad säger ICAs ledning idag? Träffa även Daniel som berättade om köttfusket i programmet.
Ikväll visar Uppdrag granskning utdrag ur några av årets bästa reportage och avslöjanden, bland annat Historien om Louise och fallet om läkaren som förfalskat sina intyg. Programledare: Janne Josefsson.
Den organiserade brottsligheten är här för att stanna. Uppdrag Granskning berättar historien om ledaren för en av Sveriges mest ökända kriminella organisationer. Original Gangsters president Dano Acar är 33 år och har suttit inne nästan halva livet. Idag är han efterlyst av Interpol och håller sig gömd utomlands. Uppdrag Gransknings reporter Lina Makboul har träffat honom.
Elsie Bäcklund var förlamad från halsen och nedåt, fick sondnäring och hade panikångest. Trots det låstes hon in ensam på äldreboendet. "Dagarna med Elsie" handlar om ett av alla tusentals fall som frias av Hälso- sjukvårdens ansvarsnämnd, om de anhörigas förtvivlan och om hennes ensamhet, utsatthet och värdighet. Kan de som söker asyl i Sverige lita på tystnadsplikten? För två år sedan avslöjade Uppdrag Granskning att svensk polis samarbetade med diktaturstater och utsatte asylsökande människor för fara i samband med avvisningar. Nu följer redaktionen upp det reportaget.
Sju miljoner svenskar sparar i fonder, det gör Sverige till världsledande inom fondsparande. Men kan man lita på bankernas fondval? Uppdrag gransknings reporter Jan Nylander avslöjar storbankernas fondbluff. De tjänar mångmiljardbelopp på dina fondval, men har gjort informationen om avgifter och avkastning svårbegriplig.
Rasmus och Robin placerades i särskola - trots att de var normalbegåvade. Deras läs- och skrivsvårigheter ansågs vara skäl nog för att tillbringa fem år bland utvecklingstörda med behov av särskild stödundervisning. Uppdrag gransknings reporter Hanna Solberger har träffat dem.
Tusentals personer finns och arbetar i Sverige, men ingen ser dem. Kvällens Uppdrag granskning följer upp reportaget om svartstädningen på hamburgerrestaurangerna. Mannen bakom härvan står nu åtalad för skattebrott, men den ljusskygga verksamheten rullar på som förut.
De fyra Ica-handlarna som är ansvariga för ompaketeringen av gammal köttfärs i sina butiker riskerar nu åtal för brott mot livsmedelslagen och kan tvingas betala miljontals kronor i böter. Men hur hanteras köttet idag? Var har hänt efter avslöjandet? Och hur mycket visste egentligen Ica-handlarna om fusket? Nu fortsätter vi granskningen av livsmedelsbutikerna. Dessutom: Vad händer när man blir allvarligt sjuk på semestern? Vilket ansvar har researrangören?
Det började med en granskning av städbranschen på Sveriges hamburgerrestauranger, där det visade sig att människor arbetade under slavliknande förhållanden. Nu hör fler och fler av sig till redaktionen och berättar om arbetskraften som utnyttjas av giriga arbetsgivare. Hur ska man komma till rätta med problemen? Vad gör svenska politiker? I studion: arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m), Frida Johansson Metso (LUF), Lars Ohly (v), Sven-Erik Österberg Arbetsmarknadsutskottet (s), Erland Olauson, LO (s).
På två år har två unga män fått sätta livet till i LKAB:s järnmalmsgruva i Kiruna. Två unga män som fått rasmassor över sig. Staten tjänar 2 miljarder om året på gruvbrytningen, men är det värt priset?
Vi sparar inte på krutet när det handlar om att beskatta bilar och bensin, men den svenska köttindustrin är ett lika stort miljöhot. En svensk ko släpper ut mer metan än en normal svensk bil. Ikväll handlar det om miljöboven på vår tallrik.
Varje år avvisas tusentals asylsökande. Det är polisen och kriminalvården som ser till att dom förs ut ur landet. Men vad händer på de här resorna och kan man lita på det som står i myndigheternas rapporter? Dessutom: Uppdrag granskning fortsätter att granska blufföretag inom hemsidesbranschen. Småföretagare tvingas betala tusentals kronor till dömda brottslingar, trots att bedragarna är jagade av polisen och Ekobrottsmyndigheten.
Det livsfarliga polisgreppet dödade förståndshandikappade Christer. Samtidigt användes samma grepp för att lära Ida, med Downs syndrom, vad som är rätt och fel. Övergreppen på det kommunala boendet pågick i sju år - med kommunens goda minne.
Tortyr och förnedring, med skenavrättning och misshandel. Försvarsmaktens högsta ledning har länge känt till övergreppen på den svensk-franska campen i Kongo - men valde att tiga. Reportrarna Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin avslöjar nya fakta i tortyrskandalen.
För nöjes skull. Det finns en grupp fiskare som inte omfattas av fiskestopp och kvoter. I kvällens Uppdrag granskning handlar det om hur sportfiskare helt lagligt får kroka torsk mitt i dess barnkammare. Ett omoraliskt fiske där romstinna honor spåras via ekolod och krokas i ryggen.
Efter de spektakulära fritagningarna och rymningarna 2004, där b.la. Tony Olsson tog sig ut från från Hall-anstalten, har säkerheten höjts drastiskt i våra fängelser och häkten. Just nu byggs nya högsäkerhetsavdelningar för fullt. Men kritiska röster börjar höras om att säkerhetsarbetet sker på bekostnad av vård och rehabilitering och experter varnar för följderna.
Sverige är ett av världens säkraste länder att föda barn i. Men 21-åriga Iclal dog efter att ha fött sitt första barn på på ett av våra främsta sjukhus. En serie misstag i vården ledde till hennes död.
Valborg - en kväll då många unga berusar sig. Uppdrag granskning har kartlagt gatans systembolag.
Svenska kyrkan tar hand om våra nära och kära inför den sista vilan. Men vad händer på kyrkogården efter en begravning när anhöriga och sörjande gått hem? Uppdrag gransknings reportage visar att kistorna på flera håll i landet förstörs i samband med gravsättningen.
I mer än tio år har Ericsson och Telenor varit ledande aktörer på den expansiva mobilmarknaden i Bangladesh. Men produktionen av mobilmaster sker under urusla vilkor, med barnarbete, skrämmande arbetsmiljö och utan hänsyn till miljön.
För några veckor sedan sändes begravningsreportaget om de krossade kistorna. Uppdrag granskning avslöjade att kistor på flera håll i landet förstörs i samband med gravsättningen. Avslöjandet har väckt starka reaktioner runt om i hela landet och ikväll följs reportaget upp. Uppdrag granskning har också följt aktiviteten på Rosengrenska, där engagerade eldsjälar arbetar heltid för att hjälpa asylsökande, papperslösa och gömda flyktingar. Dessutom: Vad hände egentlig n efter reportaget om Tibble gymnasium i Täby? Skolan privatiserades i strid med både personalens och elevernas önskemål, och rektorn som köpte skolan tog hem affären till vrakpris.
Stieg Larsson, Sveriges mest sålda författare under 2000-talet fick aldrig uppleva den osannolika framgångssagan. Han avled 2004, strax innan den första boken gavs ut.Vad händer nu med böckerna och alla miljoner? Finns det en fjärde opublicerad bok om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist?
Efter ett och halvt års tystnad väljer nu finansmannen Bo Johansson att träda fram i sin första tv-intervju. Vad hände egentligen med alla miljoner som svenska hockeyspelare, privatpersoner och företagsfonder placerade i Obol? Uppdrag Granskning träffar också vårdaren Sava Jankovic som blivit biten och slagen, och som bryter mot lagen när han stoppar autistiska män från att banka huvudet i väggen. Reportern Nadja Yllner fortsätter att kartlägga våldet bland de funktionshindrade, våldet som ingen vill se och som sällan prövas av domstol.
Det var ubåtar från väst som kränkte våra vatten i Hårsfjärden 1982. Uppdrag granskning kan nu avslöja ett nytt bevis i ubåtsfrågan - ett bevis som försvaret missat i alla år. Reportern Lars Borgnäs följer upp Uppdrag gransknings tidigare reportage och låter oss följa med på en resa som slutar med ubåtsgåtans lösning.
I en by i Haparanda kommun pågår sedan 20 år tillbaka landets värsta grannfejd. Det som började med stenkastning och glåpord har urartat i misshandel och dråpförsök. Flera familjer har tvingats lämna sina hem på grund av hot och våld. Varken polisen eller kommunen har lyckats stoppa trakasserierna och nu fruktar många bybor vad som kommer att hända härnäst. - Myndigheterna har svikit oss. Det kommer att sluta med ett blodbad, säger en av de drabbade i kvällens program. Kvällens andra reportage handlar om Mahlet Tlaun, som har en dotter på 11 månader. Mahlet bor med dotterns pappa som har uppehållstillstånd, lägenhet och jobb. Migrationsverket tänker skicka tillbaka Mahlet till Etiopien, för att söka uppehållstillståndet på den svenska ambassaden. Ett uppehållstillstånd hon är berättigad till, men som kan ta upp till ett år att få.
Bijan visste precis hur han skulle göra för att ta sitt liv. När han till sist gjorde allvar av tankarna visste ingen att han på nätet hittat en anonym medhjälpare. Uppdrag granskning tar sig an ett av mediernas mest tabubelagda ämnen - självmord.
Om drogerna som dödar och skadar ungdomar - en laglig och lönsam affär över nätet.
Gulli Johansson, 78 år, vaknade upp på en demensavdelning, utan minnen från de närmaste elva åren. Det visade sig att Gulli inte hade alzheimers, hon hade istället brutits ner av sina mediciner. Uppdrag granskning om den enorma ökningen av läkemedelsbiverkningar som drabbar våra äldre.
Scientologirörelsen har spelat en undanskymd roll i Sverige de senaste åren. Åtminstone vid en första anblick. Uppdrag granskning kan avslöja en helt annan sida av rörelsen - en sida som bekostas av svenska skattepengar och vars syfte är att locka nya medlemmar.
Ett skepp kommer lastat - med vad då? I samarbete med norska NRK undersöker Uppdrag granskning vad som finns i lasten på fartyg utmed våra kuster. Reportrar: Pelle Westman och Magnus Svenungsson.
På Meros camping i Göteborg bor åtta barnfamiljer tillsammans med narkomaner, alkoholister och psykiskt sjuka. Göteborgs stad anser att campingen är ett ovärdigt boende. Och polisen säger att inga barn i Sverige ska behöva bo där. Ändå har barnfamiljerna bott där i över ett och ett halvt år. Dessutom: Står gravfriden i vägen för sanningen om Estonia? Reportern Lars Borgnäs fortsätter undersöka katastrofen som krävde över 800 liv en septembernatt 1994.
Efter ett halvt sekels diskussioner ska Förbifart Stockholm bli verklighet. Ett vägprojekt som beräknas kosta 25 miljarder kronor. Men håller Vägverkets kalkyler?
Assas storsäljande lås en enkel match för tjuven. Företaget visste men berättade inte för sina kunder. Dessutom uppmärksammas tioårsdagen av brandkatastrofen i Göteborg, som krävde 63 unga människors liv.
För 13 år sedan följde vi nattpatrullen i Luleå. Vad har hänt sedan dess, med arbetsbelastning, och med lönerna?
Många har gjort klipp på ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter. I karusellen finns det vinnare, förlorare - och oärliga affärsmetoder.
Vad händer när inte ens allmännyttan behöver ta ansvar för de svagaste? Andra delen av två i en granskning av den svenska bomarknaden.
Wallenbergstiftelserna skänker årligen stora belopp till forskning. Pengarna är inte familjens, trots det gör stiftelserna enskilda familjemedlemmar rikare.
Svenska butiker säljer allt mer rättvisemärkt te. Men betyder det att arbetarna fått det bättre?
Hur gick det för barnen på Meros camping och för familjen som delar bostad med kackerlackor?
Spanska gatuhundar - en lönande affär när svenska hundvänner förmås öppna plånboken. Men priset kan bli högt -för både hund och människa.
Det svenska korståget. Kyrkoherden som lämnade Svenska kyrkan gör nu gemensam sak med högerextremister och förintelseförnekare för att göra Sverige katolskt igen.
Avslöjandet om sjuka hundar som importeras till Sverige väckte starka reaktioner - Uppdrag granskning återvänder till Spanien med nya uppgifter i bagaget.
Aldrig förr har så få bott i den svenska glesbygden. Uppdrag granskning gör en resa i en del av landet som samhället övergett.
Osman, 22, har Tourettes syndrom och har sedan han var liten plågats av svåra skakningar i kroppen. En operation i Turkiet kanske kan hjälpa honom - men vem ska ta notan? Dessutom: Vad händer med Gnosjöandan när Sverige går in i en lågkonjunktur? Uppdrag granskning tillbringade ett dygn i den småländska stad som fått symbolisera svensk företagsamhet.
Hennes öde upprörde hela landet. Men hur gick det sedan för "Louise" - och alla dem i Vetlanda som aldrig ingrep när hon levde med sin psykiskt sjuka, missbrukande pappa?
Odlad lax från Norge har blivit en storsäljare i Sverige. De som betalar priset för exportsuccén - är de andra fiskarna i havet.
Finansminister Anders Borg har lett ett korståg mot bonusar i företag och banker. Men hur ser det ut i statens egen verksamhet?
Fem olika hästar är försvunna efter att deras tidigare ägare lurats. Uppdrag granskning har tagit reda på vart spåren leder. Dessutom: Vi fortsätter granska den växande industrin kring odlad lax - den här gången med Chile i fokus.
Läkarna vet att kusinäktenskap kan leda till fosterskador. Men det vill inte svenska myndigheter berätta om.
Sjönära läge är ett bra lockbete - då struntar kommunerna i varningarna om stigande vatten i Vänern.
Hundrasen kaukasisk ovtjarka är framavlad för att skydda boskap mot varg och björn i de ryska bergen. I ett svenskt samhälle kan det få svåra konsekvenser.
En enda vaktmästare ställs inför rätta för den uppmärksammade kistkrossningen i Vännäs. Men är han ensam skyldig?
Assa försöker få kunder som klagat på sina lås att dra tillbaka anmälningarna mot företaget - allt för att undvika en mångmiljonsmäll efter Uppdrag gransknings avslöjande. Dessutom: Jessica gjorde som miljontals andra kvinnor gör i Europa: hon valde att sätta in en p-stav i armen som preventivmedel. Hur hon trots det som tonåring blev med barn kan ingen förklara idag.
Överförmyndaren ska träda in och skydda minderåriga och svaga. Men vad händer när samhällets utsända vaktpost sviker sitt uppdrag?
Pensionsfondernas uppdrag är tydligt - de ska se till att våra pensionspengar ökar. Då händer det att både etik och mänskliga rättigheter läggs åt sidan. Dessutom: Torskens långa väg till det svenska matbordet.
De sista ljuva åren. Första programmet av två om den svenska äldrevården ? där gamla saknar många rättigheter.
Det blåser snålt på landets äldreboenden. Finanskrisen vänder upp och ned på vardagen också för våra gamla.
En septembernatt förra året avlossade polisen mer än 30 skott i ett vanligt villaområde. En polisman som inte var i tjänst visar sig ha haft en betydligt större roll än tidigare känt.
Norge ratade svenska JAS Gripen för att prislappen var för hög. Det kan stå norska staten dyrt. Dessutom: Polisen maktlös mot MC-förarnas vansinnesfärder på svenska vägar.
Lågprisbolaget Fly Me fick snabbt luft under vingarna när de lyfte med sitt första plan i mars 2004. Många småsparare och riskkapitalister såg chansen att tjäna pengar - och för barnfamiljer var det en billig väg till solsemestern. Uppdrag gransknings Pelle Westman och Magnus Svenungsson avslöjar hur bubblan till sist sprack
Två och ett halvt år efter de första reportagen om mutmisstankarna runt JAS-affärerna avslöjar Uppdrag granskning nya uppgifter om de mångmiljonbelopp som gått till hemliga agenter, uppgifter som blir allt mer besvärande för svenska Saab.
Uppdrag gransknings reportrar synar de medicinska samt ekonomiska konsekvenserna av läkarbristen. Reportrar är Johan Winberg och Marja Grill.
Andra delen Uppdrag gransknings undersökning av den svenska läkarbristen. Läkarförbundets framgångsrika lobbykampanj - för att utbilda färre läkare. I andra delen avslöjas hur läkarbristen blev så stor. Läkarförbundet spelade en avgörande roll - men det är inget man vill kännas vid idag. Debatt i studion mellan socialminister Göran Hägglund (KD) och Ylva Johansson (S), vice ordförande i socialutskottet.
Bärindustrin är beroende av arbetskraft från bland annat Thailand. Ett jobb med löner och arbetstider som annars aldrig accepteras på svensk arbetsmarknad. Arbetsdagarna är långa och lönen är mycket låg för en bärplockare. Uppdrag granskning undersöker hur våra myndigheter reagerat på arbetsvillkoren. Gäller den svenska modellen bara svenska arbetare?
Ett nordiskt fartyg kapas av pirater utanför Somalias kust. För första gången någonsin kan ett tv-team från insidan skildra de dramatiska förhandlingarna om miljontals kronor och 13 sjömäns liv.
När påven i januari 2009 hävde bannlysningen av det konservativa prästbrödraskapet SSPX ledde till protester världen över. Nu undersöker Uppdrag granskning hur mycket Vatikanen egentligen kände till om brödraskapets förintelseförnekare.
En whiplashskada kan betyda livslångt lidande och i Sverige räcker sjukvården inte alltid till för de drabbade. Men i utlandet finns läkare som erbjuder halmstrån - med stora risker.
När Markus, före detta grovt kriminell, vill leva hederligt möter han hårt motstånd från polisen. Programledare och reporter: Janne Josefsson. Karin Mattisson fortsätter även sin granskning av whiplashsyndromet.
Rapporteringen kring de så kallade terrorsvenskarna har dominerat medierna i flera veckor. Uppdrag granskning har kartlagt spelet på hemmaplan och skildrar vad som skett i kulisserna.
Jonathan placerades i särskola efter att han stämplats som lindrigt utvecklingsstörd. Uppdrag granskning undersöker hur den svenska skolan sorterar våra barn.
Vad är en gammal människas liv värt? Uppdrag granskning har kartlagt brandsäkerheten på svenska äldreboenden.
I veckans program granskas jourhotellen där barn tvingas leva bland missbrukare och kriminella. I Stockholm har problemet med bostadslösa människor de senaste åren öppnat för en blomstrande verksamhet - så kallade jourhotell som kan fakturera kommunerna mångmiljonbelopp varje år.
Uppdrag gransknings reportrar Hasse Johansson och Nicke Nordmark går bakom kulisserna i världens tuffaste kampsport, Mixed Martial Arts, MMA, där äran har ett högt pris.
Allt fler patienter i Sverige får elbehandlingar mot depressioner. Men vad får de veta om riskerna? I två program granskar reportrarna Janne Josefsson och Kristina Hedberg riskerna med ECT ? ett område svenska myndigheter och experter valt att förtiga för patienterna.
Uppdrag granskning fortsätter att undersöka det allt mer utbredda användandet av elbehandlingar, så kallad ECT, inom svensk sjukvård. I den andra delen möter vi Solveig som fick över hundra ECT-behandlingar när hon tvångsvårdades. Dessutom blir det ett reportage om bilbränder i Göteborg.
I en granskning av framtidens trafik och dess miljöpåverkan undersöker reportern Johan Winberg hur mycket bil vi kan köra och ändå nå klimatmålen. Håller miljöministerns argument om trafikens påverkan på miljön?
Denna vecka delas Nobelpriset ut och de mest framstående forskarna i världen hyllas. Men hur behandlar vi dem som forskar för den svenska välfärden? Uppdrag gransknings reporter Erik Palm kan visa att många utländska forskare lever under helt andra villkor än de svenska. Dessutom skildras tillvaron på ett nattdagis - en verksamhet som ständigt ifrågasätts.
För Mari-Louise i Grängesberg blev de nya sjukreglerna slutet ? och inte början på något nytt. Regeringen har kallat det den största reformen inom sjukförsäkringen på 15 år. Målet är att fler människor ska ut i arbete ? och kraven på den som är sjukskriven har skärpts.Reportern Henrik Bergsten granskar de nya reglerna för sjukförsäkringar.
Bemanningsföretagen blir alltmer populära på dagens arbetsmarknad. Men hur påverkas de som arbetar, som måste vara tillgängliga dygnet runt för att när som helst rycka ut och jobba? Reportern Kristina Lagerström granskar bemanningsföretagen.
FN har tydliga regler som förbjuder deras anställda att köpa sex. Men hur följs reglerna i verkligheten? Reportern Nadja Yllner granskar sexhandeln bland FN-medarbetare.
En före detta underrättelseagent kontaktar redaktionen och avslöjar en nutida militär topphemlighet: att Ryssland på 90-talet misstänks för att ha dumpat kemiska stridsmedel och radioaktivt avfall i svensk ekonomisk zon i Östersjön utanför Gotland. Reportrarna Joachim Dyfvermark och Sven Bergman nystar upp det känsliga ärendets gång inom Försvaret och Regeringskansliet.
En del tandläkare lockar med gratis undersökningar och billiga ingrepp. Men innebär lågt pris en högre risk för patienten? Reportern Kristina Hedberg granskar problemet med oseriösa tandläkare. Dessutom granskar programledaren Karin Mattisson tv-programmet som ringer upp folk och påstår att deras anhöriga har blivit spöken.
När svenska politiker försöker minska fisket i svenska vatten åker fiskebåtarna istället till Afrikas kust och drar upp tonvis med fisk ur ockuperade vatten. Reportern Pelle Westman granskar det gränslösa fisket i två program. I det andra programmet som sänds nästa vecka undersöks varför lokalbefolkningen inte mättas när en europeisk båt samtidigt kan dra upp 600 ton fisk varje dag.
När svenska politiker försöker minska fisket i svenska vatten åker fiskebåtarna istället till Afrikas kust och drar upp tonvis med fisk ur ockuperade vatten. Reportern Pelle Westman granskar det gränslösa fisket i två program. I veckans program undersöks varför lokalbefolkningen inte mättas när en europeisk båt samtidigt kan dra upp 600 ton fisk varje dag.
Vellinge har under lång tid varit känd som den enda svenska kommun som inte tar emot några flyktingar. Men i januari svängde plötsligt kommunens politiker. Vad var det som fick dem att ändra sig? Reportern Lina Makboul har sökt sanningen bakom den infekterade frågan om den omtalade kommunens flyktingmottagande.
14-åriga Linnea blev våldtagen på en skoltoalett. Men när hon anmälde övergreppet och våldtäktsmannen dömdes förlorade hon sina kompisar och vuxenvärlden vände henne ryggen.
Kvinnorepresentationen är i många kommunala bolag mycket sämre än i näringslivet. Varför är det så?
För två år sedan avslöjades det att McDonalds hyrde in städare för slavlöner. Hamburgerkedjan lovade bättring men vad har hänt sedan dess?
Varje år försvinner 66 miljarder kronor i skatteintäkter på grund av svarta löner och betalningar. På växlingskontoren förvandlas varje månad miljoner vita pengar till "svarta cash". Med hjälp av dold kamera kan Uppdrag granskning dokumentera hur växlingskontoren Forex och X-change tjänar stora pengar på bristande kontroll.
Varje år köper kommunernas bostadsbolag hantverkstjänster för miljoner. I Uppdrag granskning avslöjas fusket bakom de pressade priserna. Janne Josefsson och Nils Hansson granskar ett kommunalt bostadsbolag och hittar fusk, uppblåsta fakturor och dålig kontroll. Det svenska upphandlingssystemet ska garantera rent spel och lägsta pris för skattebetalarna. Men frågan är om det i praktiken inte lett till motsatsen.
Kommunen utredde aldrig tipsen om byggmästarens mutor till kommunens tjänstemän. Istället försökte de mörklägga skandalen och hyra in vakter för att stoppa Uppdrag granskning från att ställa frågor. Reportrarna Janne Josefsson och Nils Hansson avslöjar en stor muthärva bland kommunens tjänstemän.
På tio år har elpriserna gått upp med 100 procent. Varför har elen blivit så dyr? Uppdrag granskning undersöker sanningen om elprisernas chockartade prishöjning.
Trots att sjuårige Samuel såg ut att bli bättre av en ny behandling så valde läkarna att låta honom dö. Samuels mamma ser det som ett brott. Men inom sjukvården kallas det för behandlingsbegränsning. I veckans Uppdrag granskning följer reportern Nadja Yllner Samuels föräldrar in i den gråzon där det saknas tydliga beslut och möjlighet att överklaga.
Hundratals förlorar jobbet när landstinget skär ner på Sundsvalls sjukhus. Men det är ett konsultföretag från industrin som får miljontals kronor för att hålla i yxan. I veckans program avslöjas hur konsultföretaget Mantec fick ett 50-miljonerskontraktet från landstinget genom falska referenser.
Uppdrag gransknings reporter Kristina Lagerström granskar vad som hänt med bankerna som fick hjälp av skattebetalarna genom krisen. Hon träffar Marjatta Marjilainen, som förlorade hundratusentals kronor när obligationerna hon sparade i hos Kaupthing Bank blev värdelösa genom Lehman Brothers konkurs. Idag har många av de ansvariga för utlåningen som blåste upp bubblan nya, välbetalda jobb. Dessutom avslöjas ett systematiskt fusk med hästars identiteter som gjort det möjligt för slakterier att sälja hästkött som aldrig borde nått konsumenterna.
Den svenska sparbanksrörelsen tvingades att satsa miljarder för att rädda Swedbank från att gå under i finanskrisen. Men priset blev högt. Sparbanksstiftelserna förvaltade arvet från sparbanksrörelsen i Swedbank. Men när börsens spekulanter vädrade blod hade de inte en chans. Under några avgörande dagar i mars 2009 tvingas de lämna ifrån sig makten. Uppdrag gransknings reporter Gunnar Lindstedt granskar maktspelet som ledde fram till att 150 års sparande i Sparbanksstiftelserna gick upp i rök över en natt.
Tusentals svenska kvinnor lider av vestibulit - smärtor i underlivet - som förvandlar sexlivet till en mardröm. Men trots att behandlingar finns rekommenderar sjukvården ofta mediciner som kan förvärra problemen. Över 30.000 kvinnor i Sverige i åldrarna 20 till 30 år är drabbade. Uppdrag gransknings reporter Jorun Collin har granskat hur sjukvården behandlar de drabbade kvinnorna.
En familj sitter och fiskar när en motorbåt kör rakt över dem. Det blir en kamp för att överleva. Men också en strid mot mäktiga intressen där miljontals kronor står på spel. Lisette Pettersson minns ingenting från julidagen 2006 då den stora motorbåten klöv den lilla ekan där hon satt och fiskade med familjen. Hon fick livshotande skador och tvingades ligga nedsövd i flera veckor på grund av svåra smärtor. Snart fyra år senare är fallet fortfarande inte avslutat. Trots att föraren av motorbåten funnits skyldig till olyckan fortsätter försäkringsbolaget att överklaga.
Vad vet du om din städerskas barn? I säsongspremiären av Uppdrag granskning berättas om det som kallas ?Euro-orphans? - barn som växer upp utan föräldrar när deras mammor och pappor tvingats utomlands, bland annat till Sverige, för att försörja sig. I Lettland beräknas en tredjedel av den arbetsföra befolkningen ha sökt sig utomlands för att kunna överleva och försörja en familj. Programledare: Karin Mattisson.
Trots att det bryter mot lagen blir demenssjuka över hela landet inlåsta varje natt och lämnade ensamma utan personal. I Sverige har det aldrig varit tillåtet att låsa dörrarna till demensboenden, ändå görs det på många håll över landet. I Uppdrag granskning berättar personal på ett demensboende i Piteå hur det kan se ut en morgon när dörrarna till en avdelning låses upp.
Allt fler elever underkänns i den svenska skolan. Samtidigt säljs lönsamma friskolor till riskkapitalbolag. I kvällens program granskas resultatet av de senaste 15 årens skolpolitik. Den skola som lyckas locka till sig eleverna kan tjäna stora pengar åt sina ägare. Skolan har därför börjat locka riskkapitalister som vill ha snabba vinster - och som vill låta skattepengar finansiera resan dit. Uppdrag granskning synar en skolvärld där allt färre elever får gymnasiebehörighet, och där myndigheter inte har koll på skolornas ägare.
De kallar sig en-procentklubbar, den utvalda skara som ställer sig vid sidan av de andra mc-klubbarna. Med namn som Hells Angels, Bandidos och Outlaws ligger de bakom den största delen av Norges organiserade brottslighet. Med hot och våld skaffar de sig makt - och tystar vittnen och offer. Norska journalister har gjort en resa in i den organiserade brottsligheten. Sändes onsdag 22 september 2010
Uppdrag gransknings avslöjanden om mutskandalen i Göteborg väckte starka reaktioner. På onsdag är reportrarna Janne Josefsson och Nils Hanson tillbaka med nya avslöjanden i muthärvan. Kommunen lovade att allt skulle upp på bordet. Men de som larmar - skräms till tystnad. Uppdrag granskning om den korrupta staden. Programledare för veckans program är Janne Josefsson.
Många pratar om dem som bär heltäckande slöja, men få av dem uttalar sig själva. Uppdrag gransknings reporter Lina Makboul har hittat kvinnorna som själva valt den heltäckande slöjan - trots omvärldens reaktioner och svårigheter att delta överallt i samhället. Programledare: Janne Josefsson.
Din e-post, din inloggning på Facebook, dina bilder och inte minst dina kontokortsuppgifter. Allt ligger lättillgängligt i din dator - och är långtifrån så skyddat som du tror. Uppdrag granskning avslöjar hur lätt en brottsling kan komma över dina mest privata uppgifter, utan att du ens märker att du haft besök. I samma program: I våras berättade Uppdrag granskning om en båtolycka som fick svåra följder. Många har hört av sig och undrat vad som hänt sedan dess. Programledare: Karin Mattisson.
Två syskon, fyra och fem år gamla, trodde de skulle vara borta några timmar. Men de fick aldrig mer komma hem till gården där de vuxit upp. Kommunens inkompetens förändrade familjehemsbarnens liv för alltid. Uppdrag gransknings reporter Nadja Yllner avslöjar hur sociala myndigheter gick bakom ryggen på familjehemmet för att sätta en annan plan i verket ? en plan som betydde att syskonen inte skulle få komma tillbaka till familjehemmet igen. Programledare: Karin Mattisson.
Hem och Skola är en av Sveriges mest aktade folkrörelser. Många vill skänka bidrag, men bara ett fåtal vet var pengarna tar vägen. Förra året skänkte företag, kommuner och landsting över 40 miljoner kronor till föreningens arbete. Många skulle bli förvånade om de visste var pengarna hamnar. Reporter: Pelle Westman. Programledare: Janne Josefsson.
Adoptivföräldrarna tröttnade på sin dotter ? och skickade tillbaka henne till Gambia. Vad hände med 13-åriga Sara? Uppdrag gransknings reporter Kristina Hedberg har gått till botten med de svenska myndigheternas agerande i fallet. Del Programledare: Karin Mattisson.
Fastighetsdirektören i Stockholm misstänks för brott ? men fick gå med miljoner i avgångsvederlag. Janne Josefsson undersöker varför.Programledare: Janne Josefsson.
Christina ville göra en skönhetsoperation. Och när hon väl bestämt sig ville hon inte vänta. Därför valde hon en operation i Polen. Men när något gick riktigt illa var löftena om trygghet och medicinsk expertis inget värda. Uppdrag granskning åker till Polen och reder ut vad som egentligen hände. Reporter och programledare: Karin Mattisson.
Rosanna, 14 år, såldes som prostituerad till över 100 män. Samtidigt tittade samhället åt ett annat håll. Rosannas helvete skulle pågå i tre månader, utan att någon ingrep för att rädda henne. Och hallickarna - var två unga tjejer. Reportern Ali Fegan avslöjar hur det gick till när en 14-årig flicka gång på gång sveks av de vuxna och av det svenska samhället. Programledare: Janne Josefsson.
De marknadsför sig med trygghet och hög kvalitet. Men när misstag som kan vara skillnaden mellan liv och död sker är det tyst från Sveriges största privata ambulansföretag. I samma program: Uppdrag granskning berättar vad som hänt efter reportaget om de omhändertagna barnen i Marks kommun. Programledare: Karin Mattisson.
Konvojen som tidigare i år utmanade den israeliska blockaden av Gaza blev en världsnyhet. Nio personer miste livet och många fler skadades när den israeliska marinen bordade fartygen. Nu kan Uppdrag granskning visa unika bilder inifrån konvojen. Programledare: Janne Josefsson.
Uppdrag granskning firar tio år med en återblick på avslöjande reportage som skakat om Sverige världen. I jubileumsprogrammet bjuder redaktionen på återblickar på några av de mest uppmärksammade reportagen i Uppdrag gransknings historia.
Del 1 av 23. I Uppdrag gransknings årspremiär berättar vi om hur en pedofil på en högt säkerhetsklassad vårdavdelning inom rättspsykiatrin i Sundsvall lyckas skaffa sig en egen lägenhet på stan och begå nya övergrepp mot barn. Reportrar är Rolf Lunneborg och Håkan Alamaa. Programledare: Janne Josefsson.
Del 2 av 23. Sanningen om makten och pengarna i Ingvar Kamprads Ikea. I snart ett års tid har Uppdrag gransknings reportrar grävt kring sanningen om pengarna och makten i Ingvar Kamprads skapelse IKEA. Första delen i en granskning i två avsnitt.
Del 3 av 23. Andra delen i granskningen av Ingvar Kamprads Ikea. Hur ser framtiden ut för möbeljätten? Avslöjandet om hur Ingvar Kamprad gömt Ikea-miljarder i ett skatteparadis väckte starka reaktioner. I andra delen av granskningen undersöks möbeljättens framtid. I samma program: I maj står Göteborgs nya moské färdig. Ett bygge vars finansiärer finns långt härifrån. Programledare: Karin Mattisson.
Del 4 av 23. I veckans Uppdrag granskning möter vi de nya svenska utvandrarna, ungdomarna som flyr arbetslöshetens Sverige över gränsen i väst, till Norge. Men dom vi träffar berättar om lägre löner och arbetsvillkor vi inte känner igen från Sverige. Många anställs dag för dag och får ingen lön mellan uppdragen, som i Sverige. Och det finns dom som jobbar med sådant man inte längre trodde fanns. Programledare: Janne Josefsson.
Del 5 av 23. Tandkräm, schampo, solskyddskrämer - allt fler produkter drar nytta av den nya nanotekniken. Hälsoriskerna med de minimala nanopartiklarna finns mycket litet kunskap om idag. Uppdrag gransknings reporter Johan Winberg har träffat forskarna som hoppas förändra framtiden - och de som varnar för att vi kanske upprepar historiens misstag med gifter som asbest och PCB. Programledare: Janne Josefsson.
Mikrolånen framhålls som räddningen för världens fattiga. För många har lånen tvärtom blivit en skuldfälla. Den flerfaldigt prisbelönte danske filmaren Tom Heinemann har för Uppdrag gransknings träffat människorna som trodde att mikrolånen som skulle vända deras liv till det bättre. För många förvandlades hoppet till en mardröm. Programledare: Janne Josefsson.
Christina Hedlund fick en svår hjärnskada efter en bröstoperation i Polen. En fortsatt granskning avslöjar att hon inte är ensam drabbad i det som kallas Polens största vårdskandal. Programledare: Karin Mattisson.
Uppdrag granskning tar sig in i näringslivets hemliga domstol. Där inget går att överklaga, och förloraren betalar allt. Uppfinnaren Johan Ullman skrev för nio år sen på ett avtal han inte förstod konsekvenserna av. Avtalet sa att eventuella tvister skulle lösas genom så kallat skiljeförfarande, inte i vanlig domstol. Idag är Ullman försatt i personlig konkurs och har tappat kontrollen över sitt livsverk. Reportar: Kristina Hedberg och Nadja Yllner. Programledare: Karin Mattisson.
På svenska rederijätten Stena Lines nya lyxfärjor har halva besättningen vanliga löner - resten har arbetsvillkor få skulle acceptera. Programledare: Janne Josefsson.
För sex år sedan valde Sverige att beställa tre nya superfartyg för över en miljard kronor. Uppdrag granskning har fått uppgifter om att den miljarden är pengar kastade rakt i sjön. Reportern Pelle Westman granskar Kustbevakningens miljardinvestering. Dessutom: Nypremiär för Uppdraget, där reportern Petter Ljunggren ställs inför en svår utmaning. Programledare: Janne Josefsson.
Hårda straff, uthängning och stenhård övervakning. Så vill många att pedofiler ska straffas. Men här i Sverige får pedofiler vård och rehabilitering. I USA hanteras sexförbrytare med nolltolerans. I Sverige ger vi pedofiler terapi för att därefter släppa ut dem i förhoppning att de inte ska återfalla i brott. Reportrarna Rolf Lunneborg och Håkan Alaama utreder om den vården fungerar. Dessutom åker programledaren Janne Josefsson till USA där politikerna har valt att införa nolltolerans mot sexförbrytare.
Fler än någonsin åker tåg och SJ går med vinst. Ändå är det kaos i den svenska järnvägstrafiken. Uppdrag granskning gör en resa genom Järnvägssverige. År 2010 slutade som det började för tågtrafiken, med inställda och försenade tåg. Vart tredje X2000-tåg var försenat. Varför är det på det här sättet - och vems är felet? Programledare: Janne Josefsson. Reportrar: Gunnar Lindstedt och Henrik Bergsten.
Antonios hjälpte FN-s säkerhetsråd men blev sviken. Han deltog som vittne i utredningen av ett politiskt mord på högsta nivå och han pekade ut höga militärer i Libanon och Syrien. FN lovade honom vittnesskydd, nytt medborgarskap och ny identitet men istället valde FN-tjänstemännen att lämna honom i sticket. Programledare: Karin Mattisson.
När alliansen vann valet 2006 skulle det bli slut på låtsasjobben som dolde arbetslösheten - lösningen blev det som kallas Fas 3. Uppdrag granskning om verkligheten bakom den stora reformen av svensk arbetsmarknad. Programledare: Jannes Josefsson.
Rolf hade försökt ta hand om sin hustru Gunvor hemma i flera år. Sedan kom räddningen: en vårdplats på ett äldreboende. Men i augusti förra året hände något allvarligt på Gunvors äldreboende. Först sex månader senare, i polisförhören, förstår Rolf vidden av det som hade hänt. Reporter: Agneta Bernárdzon. Programledare: Janne Josefsson.
Det har gått ett och ett halvt år sedan "Fanny" och "Rasmus" slets upp från allt de höll kärt. Då, när de var fyra och fem år, var det ingen ansvarig som ville lyssna på dem. Nu återvänder Uppdrag granskning till Marks kommun för att ta reda på om någon lyssnar på barnen nu. Reporter: Nadja Yllner. Programledare: Janne Josefsson.
Allt fler skönhetskliniker erbjuder injektioner och flera av de största bloggarna ordnar rabattpriser för sina unga läsare. Uppdrag granskning kan nu avslöja att ingen reglerar vem som får ge injektioner. Reporter: Jorun Collin. Programledare: Janne Josefsson.
Det senaste året har Uppdrag gransknings reporter Agneta Bernárdzon gjort två uppmärksammade avslöjanden från den svenska äldrevården. I höstas visade vi hur dementa nattetid låstes in, utan personal. Och under våren avslöjade vi hur ett äldreboende försökt mörka sexuella övergrepp på en dement kvinna. I denna sommarspecial återvänder vår reporter och berättar vad som hänt efter att programmen sändes. Programledare Karin Mattisson
Sverige största arbetsmiljöskandal har den kallats, berättelsen om Lomma eternit. Företaget visste om riskerna, men utsatte de anställda arbetarna för livsfara. I sommarens sista tillbakablick återvänder Janne Josefsson till Lomma och berättar vad som hänt efter reportaget som sändes för tio år sedan. Programledare: Janne Josefsson.
Över 1000 personer i Sverige har begått så grova brott att de förutom fängelse även straffats med näringsförbud. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har undersökt näringsförbudets verkliga effekter. I samma program: Uppdraget-reportern Petter Ljunggren tar sig an ett nytt fall. Den här gången handlar det om ett krögarpar som inte får tillstånd att servera alkohol - en helt avgörande fråga för restaurangens överlevnad. Programledare: Karin Mattisson.
I två program sätter Uppdrag gransknings reportrar svenska mäklare under lupp. I första delen (sändes 2011-11-09) granskades de mäklare som lever på att sälja drömmen om paradiset - ett eget hus i Thailand. Efter sig har de lämnat en lång rad köpare som idag känner sig grundlurade. I veckans program handlar det om den svenska bostadsmarknaden, en marknad där besiktningsmännen fått en allt större roll vid husaffärer. Programledare: Karin Mattisson.
Varje år drabbas tusentals barnaföderskor i Sverige av allvarliga förlossningsskador i underlivet. Många av dem helt i onödan. Det finns en metod barnmorskor kan använda för att minska risken för de svåraste sfinkterrupturerna. Den metoden används i Finland, i Norge - men väldigt sällan i Sverige, visar reportern Erica Larssons granskning. I samma programberättar vi också om familjehemsbarnen i Mark. Programledare. Karin Mattisson.
Två timmar innan massakern i Norge inleddes skickade Anders Behring Breivik ut ett manifest till dem han kallade sina meningsfränder. Uppdrag granskning har följt i de digitala spåren på en resa runt om i Europa - och tillbaka till Sverige. Tillsammans med redaktionen på NRK:s Brennpunkt har Uppdrag gransknings reportrar kartlagt mottagarna och följt i de digitala spåren. Det är en resa som leder ut i Europa - och tillbaka in i den svenska riksdagen. Programledare för veckans program är Karin Mattisson.
De stora, etablerade taxibolagen ska stå för trygghet för alla som vill åka på ett säkert sätt. Ändå kan deras förare utsätta kunder för grova brott - och fortsätta köra som om inget hänt. I två reportage granskar reportern Josephine Freje Simonsson den svenska taxibranschens mörka baksida. Dessutom: Premiär för Kommunakuten i Uppdrag granskning. Reportern Sophia Djiobaridis ger sig ut på en Sverigeresa för att avslöja korruption, mygel och svågerpolitik - en resa som börjar i Kristinehamn. Programledare: Janne Josefsson.
I färdtjänsten åker några av samhällets mest utsatta: handikappade barn och ungdomar. Ändå kan bilarna fortsätta köras av taxiförare som dömts för sexövergrepp. I första avsnittet i granskningen av taxibranschen kunde reportern Josephine Freje avslöja hur taxiförare med indragna taxilegitimationer och tidigare sexdomar bakom sig kunnat fortsätta köra för stora, etablerade bolag och begå nya brott. Programledare: Janne Josefsson.
Förra året betalade staten 1,5 miljarder kronor i lönegarantier. Men var hamnar pengarna? Uppdrag granskning avslöjar en brottslighet där statens bristfälliga kontroller gör att personer år efter år kan leva på den statliga lönegarantin, utan att någon reagerar. I samma program: Uppdraget försöker hjälpa Jini, som efter 17 år i Sverige bara har en önskan - att få bli medborgare. Programledare: Janne Josefsson.
Göteborg Energi gjorde en affär som hade kunnat dra in flera hundra miljoner till det kommunala bolaget. Men istället för en bra affär kan ha skattebetalarna ha blivit lurade. Dessutom: Reportern Sophia Djiobaridis återvänder till Kristinehamn med nya uppgifter. Avslöjandet om kommunens utförsäljning av en campingplats har rivit upp starka känslor på orten.
Åsele ska bli av med sin enda ambulans. Socialdemokraten Peter Olofsson tvingas åka upp till Åsele och möta folkets ilska. Han måste förklara varför landstinget måste spara 150 miljoner. Ett reportage av Hasse Johansson och Nicke Nordmark, om politik som engagerar, och vård på lika villkor i en del av Sverige som länge kämpat mot utflyttning och neddragningar.
Nöjessveriges just nu mäktigaste person är den som har Melodifestivalen i sin hand. Bara ett fåtal blir utvalda, och den som bestämmer vilka är tidigare schlagerstjärnan Christer Björkman. Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren porträtterar honom. Dessutom: En viktig fråga har glömts bort när äldre och sjuka i allt större utsträckning ska bo i egna lägenheter - brandsäkerheten.
När Teresas son Martin dog på väg till jobbet tvingades hon låna pengar till begravningen. Den livförsäkring Arbetsförmedlingen hade garanterat fanns inte. I tre program under våren sätter Uppdrag granskning den svenska arbetsmarknaden under lupp. I det första programmet - som görs i samarbete med tidningen Dagens Arbete - granskas villkoren för de runt 50 000 personer med olika funktionsnedsättningar som får lönebidragsanställningar genom Arbetsförmedlingen.
Del två i granskningen "Arbetsgivarens marknad". Anställda på en av världens största klädkedjor vittnar om en arbetsgivare som bryter ned och trakasserar sin personal. I kväll fortsätter granskningen av arbetsmarknaden - nu med arbetsvillkoren för de anställda i en av världens största klädkedjor. Reportern Jorun Collin har pratat med anställda på olika nivåer i företaget som samstämmigt tecknar bilden av en arbetsgivare som bryter ned och trakasserar sin personal.
Malmö har skakats av en rad brutala våldsdåd. Åtta mord på kort tid har gett många bilden av en stad där våldet regerar. Det är också en bild som spelar politiska krafter i händerna. Vad är det som händer i Malmö? Med den frågan med sig i bagaget har Uppdrag gransknings Janne Josefsson och journalisten och författaren Gellert Tamas, var och en på sitt håll, besökt staden vars rykte blivit allt mer skamfilat i takt med medias rapportering det senaste året.
Efter terrordåden i Norge den 22 juli har det spekulerats om Anders Behring Breiviks eventuella kopplingar till Sverige. Uppdrag gransknings reportrar Ali Fegan och Lars-Göran Svensson har tillsammans med SVT:s Rapport fått tillgång till hittills okända dokument från bland annat den hemligstämplade polisutredningen - och hittat helt nya uppgifter om Breiviks svenska kopplingar.
Kommungranskarna vänder blicken mot Solna - och tittar närmare på några av de byggbolag kommunen anlitat. I andra delen av Kommungranskarna är det Solna som fått besök av reportrarna. Den här gången bestämde sig teamet för att titta närmare på några av de byggbolag kommunen anlitat. Har Solnaborna fått vad de betalat för?
Muslimska ledare uppmanar kvinnor till underkastelse Dold kamera avslöjar dubbla budskap Utåt är muslimska ledare i svenska moskéer noga med att framhålla kvinnans och mannens lika värde. Uppdrag gransknings dolda inspelningar ger en helt annan bild – då uppmanas kvinnan tvärtom till total underkastelse.
I den andra delen av Uppdrag gransknings reportage om de svenska riksinternaten sätts fokus på statsbidragen som betalas ut till de tre svenska riksinternaten. Det handlar om mångmiljonbelopp som betalas ut till skolorna för att de tar emot elever till föräldrar som bor utomlands. Uppdrag granskning har kartlagt utbetalningarna - och hittat bidrag som aldrig skulle betalats ut. I samma program: Uppdrag granskning porträtterar Gunilla Lindberg, Sveriges mäktigaste röst i idrottsvärlden. En röst som sällan hörs i kontroversiella frågor. Programledare: Karin Mattisson.
Granskande samhällsprogram från 2012. Säsong 12. Avsnitt 1 av 17. I november förra året misshandlades en ensam kvinnlig vakt brutalt i polisarresten i Flemingsberg. Misshandeln skedde bara ett tiotal meter från Flemingsbergshäktet där väktaren Karen Gebreab dödats sju veckor tidigare. Två mycket allvarliga händelser med en gemensam nämnare - vakterna arbetade ensamma. Trots det väljer polisen att benämna misshandeln som en "mindre händelse". En "mindre händelse" som skulle komma att få allvarliga konsekvenser även för polisen. Ett reportage av Lena Berggren och Mikaela Lundblad.
Svenskt samhällsprogram från 2012. I våras avslöjades hur Solna kommun gjort mångmiljonaffärer med skumraskföretag. Nu har reportrarna återvänt - med nya avslöjande uppgifter. Dessutom: reportern Anna JaktÚn och fotografen Bengt Löfgren följer maten som skulle kastas i soporna, men som istället hamnar hos bättre behövande.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. I Landsbro strax utanför Vetlanda bor knappt 1500 människor. Nu har ett asylboende öppnat på orten - ett boende som öppnar för rykten och fördomar. Sedan tidigare finns det asylboenden på flera håll på småländska höglandet och det är framförallt historier om vad som hänt där som oroar många invånare i Landsbro. Reportrarna Nicke Nordmark och Hasse Johansson har åkt till Landsbro för att se vad som händer med fördomar och rädslor i ett litet samhälle när de okända flyttar in.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Säsong 12Avsnitt 4 av 17. Telekomjätten Teliasonera har betalat ut miljardbelopp till ett litet bolag i skatteparadiset Gibraltar för att komma över en 3G-licens i Uzbekistan. Dessutom porträtteras Per Schlingmann - en mäktig doldis i den svenska politiken och en av hjärnorna bakom de nya Moderaterna. Med tunga roller bakom sig, som partisekreterare och statssekreterare, bytte han jobb igen till chefsstrategUppdraget är tydligt - att vinna valet med det moderna arbetarpartiet.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Avsnitt 5 av 17. Tusentals kvinnor drabbas varje år av förlossningsskador. Nu har det framkommit uppgifter som visar på stora brister i förlossningsvården.Kvinnor skickas hem utan vare sig en korrekt diagnos eller operation. Vissa uppgifter tyder också på att det finns barnmorskor som medvetet låter bli att rapportera allvarliga skador, vilket kan få svåra konsekvenser för kvinnan.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Avsnitt 6 av 17. Lars Vilks - konstnär och provokatör eller rent av rasist? På årsdagen av attacken mot World Trade Center i år var konstnären Lars Vilks en av talarna på den omtalade antimuslimska konferensen "Sion" i New York. Janne Josefsson följde med Vilks på resan. En resa som kantades av människor med extrema åsikter om den muslimska världen.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Säsong 12 Avsnitt 7 av 17. Den svarta bilexporten omsätter mångmiljonbelopp - mitt framför ögonen på svenska myndigheter. Reportrarna Henrik Bergsten och Lars-Göran Svensson har kartlagt den organiserade svarta bilhandeln som i åratal kunnat pågå i det fördolda.
Del 8 av 17. Laser har slagit stort inom skönhetsindustrin. Laserfettsugning marknadsförs som något nytt och riskfritt. Men verkligheten visar något annat - livsånga men och risker som gms undan. Programledare: Karin Mattisson.
Del 9 av 17. Norska Brennpunkt har följt Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad före och under det som i Norge kallats århundradets rättegång. I tio år hade massmördaren Anders Behring Breivik hans visitkort liggande. Allt var planlagt i detalj, men Geir Lippestad visste ingenting. Programledare: Karin Mattisson.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Säsong 12 Avsnitt 10 av 17. I december förra året tog historien om bilföretaget Saab slut och 3500 anställda i Trollhättan förlorade sina jobb. "Uppdrag granskning" har kartlagt spelet bakom en av Sveriges mest uppmärksammade konkurser. Programledare: Janne Josefsson.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Säsong 12 Avsnitt 11 av 17. På internatskolan Lundsberg fortsätter kränkningarna trots polisanmälningar och hot om vite. Dessutom får vi följa de frisläppta journalisterna Martin Persson och Johan Schibbye under deras första tid hemma i frihet.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Säsong 12 Avsnitt 12 av17. Kommungranskarna åker till Götene för att reda ut hur en park som skulle gått på sju miljoner nu kostat skattebetalarna mer än det tiodubbla. Det som uppdagas är en härva av dåliga investeringar, svågerpolitik och rena olagligheter.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Säsong 12 Avsnitt 13 av 17. Den svenska laxpolitiken granskas. I decennier har den fokuserat på att hålla liv i ett tynande yrkesfiske på bekostnad av laxbestånden i Östersjön. Den Svenska vildlaxen mår sämre än någonsin. Av åttio älvar som en gång hade lax är det en handfull kvar. Två av dem står ensamma för nästan hela Östersjöns återväxt. Hela laxfiskepolitiken beskrivs som ett haveri.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Säsong 12 Avsnitt 14 av 17. Hur kunde riksdagsmannen William Petzäll dö inför öppen ridå? "Uppdrag granskning" har fått tillgång till unikt material om honom. Han dog av en överdos trots att han in i det sista vädjade om hjälp från talarstolen.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Säsong 12 Avsnitt 15 av 17. Justitierådet Göran Lambertz har hamnat i ordentligt blåsväder. Samtidigt som domarna mot Thomas Quick en efter en rivits upp hävdar Göran Lambertz envist att det finns övertygande bevis. Dessutom reportage om LKAB:s gruvbrytning som förändrar livet för många boende i Malmberget. Programledare: Janne Josefsson.
Svenskt samhällsmagasin från 2012. Säsong 12 Avsnitt 16 av 17. Personer med unik insyn i Teliasoneras 3G-licensaffärer med Uzbekistan avslöjar nya uppgifter om Teliasoneras misstänkta mutaffärer med regimen. Programledare: Karin Mattisson.
Granskande samhällsprogram från 2012. Del 17 av 17. Granskningen av Telia Sonera fortsätter. En hemligstämplad rapport om tidigare mutanklagelser väcker frågan - gör telekomjätten verkligen allt för att sanningen ska komma fram? Programledare: Karin Mattisson
Del 2 av 18. I tron om ett välavlönat jobb åkte gästarbetare från Kamerun till Sverige för att plantera skog. Men istället för den utlovade fasta lönen fick gästarbetarna jobba mot ackord för mycket låga löner. Lönen för det hårda arbetet i de norrländska skogarna gav så lite att de inte kunde betala tillbaka pengarna som de lånat för att åka hit. Ett halvår efter säsongen är slut är de flesta kvar i Sverige, nu som papperslösa. Programledare: Karin Mattisson.
Del 4 av 18. Nätet svämmar över av sexuella trakasserier och dödshot. Uppdrag granskning konfronterar männen som näthatar kvinnor. I programmet delar en rad kvinnor med sig av sina erfarenheter och läser upp en del av det hat som de själva fått genom åren. De är journalister, författare, bloggare och debattörer. Men vi konfronterar också några av näthatarna - varför önskar en man att en ung tjej ska bli våldtagen på grund av ett inlägg på facebook? Programledare: Karin Mattisson.
Del 5 av 18. Ett av Sveriges största fastighetsbolag, Norrporten, beskrivs som en jultomte - som slösar bort svenska pensionspengar. Uppdrag granskning kan berätta om en företagskultur med dyra resor, generösa sponsorbidrag, fina tjänstebilar - och bland de högsta ersättningarna i hela svenska fastighetsbranschen.
Den svenska åkeribranschen är i kris. Priserna pressas så lågt att svenska chaufförer inte längre kan konkurrera om jobben. Och utländska chaufförer tvingas bo i månader i sina lastbilar för att kunna försörja sig. Programledare: Janne Josefsson. Förtydligande: I reportaget om Leksands kommuns förhållande till Leksands IF som vi sände för två veckor sedan redogjorde vi bl annat för kommunens kostnader på över 120 miljoner kronor i samband med försäljningen av två ishallar och bygget av en ny arena och området runtomkring. Samtidigt visade programmet en grafisk bild där det gavs intryck av att dessa pengar gick till Leksands IF. Denna bild kan misstolkas då det inte handlar om att pengarna har gått till Leksands IF utan om hur mycket pengar försäljning och bygge kostar skattebetalarna.
Huliganerna i de så kallade ”firmorna” slåss för sina fotbollslag. AIK:s Firman Boys är störst i Sverige. Uppdrag granskning kan avslöja att deras inflytande sträcker sig långt bortom slagsmålen på gatan. Det är säkrare än på många år att gå på fotboll. Våldet på de svenska fotbollsläktarna har minskat betydligt. Men på gatorna utanför arenorna har fotbollslagens våldsamma supporter-grupperingar, firmorna, under många år byggt upp sina rykten. Och det är inte bara våld mot andra lags firmor som är målet – utan också makt i den egna klubben. Uppdrag granskning kan avslöja hur Firman Boys i flera år systematiskt arbetat för att infiltrera AIK och ta sig ända in i styrelserummen.
I februari berättade Uppdrag granskning om hatet mot kvinnor på nätet. Det väckte mycket känslor, både statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask reagerade starkt. Det talades om lagändring - men vad kommer detta betyda i praktiken? Högstadieelever får reagera på det utbredda hatet och vi återvänder till 21-åriga Julia som "näthatades" efter att hon kritiserade H&M för tryck på en tröja. Beatrice Ask talar om sina förslag på åtgärder mot hat och hot på nätet. Dessutom - det kommer fler ensamkommande flyktingbarn.
Polisen har en unik ställning i sin rätt att utöva våld men hur långt får de gå? 18-åriga William blev utsatt för polisens brutalitet efter en kväll på stan - utan att ha gjort någonting. Dessutom om den svenska Östersjölaxen. Full av miljögifter exporteras den till EU - trots att det är förbjudet. Programledare: Janne Josefsson.
I april förra året anklagades en pappa för sexuella övergrepp på sin dotter. Efter veckor i häkte släpptes han, och åklagaren avskrev alla brottsmisstankar. Men enligt socialtjänsten var han fortfarande skyldig, och nu var det upp till honom själv att bevisa sin oskuld. Uppdrag gransknings reporter Jorun Collin granskar en process där bevisbördan hamnat på den utpekade.
Det pågår en gruvboom i Sverige. Fattiga inlandskommuner ser möjligheter till nya arbetstillfällen men drömmar om en blomstrande framtid riskerar att grusas av övergivna dagbrott och miljöproblem som det tar generationer att läka. Reportrarna Hasse Johansson och Nicke Nordmark berättar om den svenska gruvboomens baksidor. Programledare: Janne Josefsson.
Uppdrag granskning har undersökt hur vanligt det är att asylsökande barn som placerats i familjehem utvisas. Sedan 2012 har åtminstone 35 barn utvisats tillsammans med sina föräldrar. Förutom barnen från Ingusjien så är det alltså ett trettiotal barn till som har utvisats tillsammans med föräldrar som inte har haft vårdnaden.
Den stora fastighetsmässan Mipim i Cannes genomsyras av lyxiga mingel med alkohol som gemensam nämnare, men även vid sidan av själva mässan passar många deltagare på att äta och dricka gott. I början av oktober avslöjade Uppdrag granskning hur Staffanstorps kommunrepresentanter låtit skattebetalarna stå för utlägg i samband med mässan som inte hade med arbetet att göra. Den här gången har Kommungranskarnas reporter Sophia Djiobaridis riktat ljuset mot Göteborgs kommuns deltagande i Mipim. - Det är en utmanande miljö, vi är där nere för att arbeta. Vi har ju inte valt att världens största investerarmässa ligger just i Cannes, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg. Uppdrag granskning kan avslöja mycket generösa bjudningar, felaktiga kvitton och en ekonomisk kontroll som många gånger är obefintlig.
Veckans Uppdrag granskning handlar om sexhandeln i Göteborg. För några år sedan hittade polisen rumänska "Nadja" inlåst i ett rum ovanför en pizzeria i ett industriområde. Hon var blåslagen och tittade apatiskt framför sig. "Nadja" är tillbaka på gatan. Uppdrag granskning träffar henne, och filmar hur det går till när nya hallicknätverk försöker ta över gatuprostitutionen i Göteborg. Programledare: Janne Josefsson.
I andra delen av två om falsk konst avslöjar Karin Mattisson och Lars-Göran Svensson hur erfarna konstexperter värderar tavlor som är falska. Vi följer också en internationell konsthandlare som säljer falska tavlor som påstås vara målade av stora kända konstnärer. Och spåren av mannens affärer leder reportrarna vidare ut i Europa. Programledare: Karin Mattisson.
Uppdrag granskning presenterar nya avslöjanden om Sverige och FRA:s inblandning i amerikansk massövervakning med Edward Snowdens läckta dokument från spionorganisationen NSA. Programledare: Janne Josefsson.
Barnfattigdom, bloddoping, näthat, friskolor och en fastighetsmässa i Cannes. Det är bara några av de ämnen "Uppdrag Granskning" berört under året och i säsongens sista avsnitt visas en kavalkad av årets mest uppmärksammade reportage.
Säsongspremiär av Uppdrag granskning om trygghetslarmen som ska skydda Sveriges äldre och sjuka. Programledare: Janne Josefsson.
2013 var ett av de värsta åren någonsin i Göteborg med gängrelaterade mord och skjutningar. Trots den största polisinsatsen hittills har ingen blivit dömd. Uppdrag gransknings reportage visar ett allt råare våld och en maktlös polis som tvingas be om hjälp utifrån. Programledare: Janne Josefsson.
Ett OS byggt på sorg och tårar. Vinter-OS i Sotji är tänkt att bli en folkfest och ge en fin bild av Ryssland i världen men tiotusentals arbetare har blivit lurade på sina löner. Programledare: Karin Mattisson.
Vem tar guld i Sotji? Andra delen om olympiska spelen i ryska Sotji. Om pengarna och korruptionen kring historiens dyraste vinter-OS. Dessutom följer reporter Anna Jaktén upp sitt reportage från i höst om de utvisade barnen från Ingusjien. Medverkande: Karin Mattisson.
Dödsskjutningen i Husby. Nya uppgifter om den polisinsats som blev gnistan till flera dagars upplopp. Programledare: Janne Josefsson.
En god man ska hjälpa samhällets utsatta, men för vissa kan det betyda att livet förstörs. Åke Reiner i Hagfors berättar om försvunna pengar och hur han avskärmades från familj och vänner när han fick en god man. ”Uppdrag gransknings” genomgång visar att minimikraven som ställs på en god man ofta inte uppfylls. Programledare: Karin Mattisson.
Uppdrag granskning har fått tillgång till ett unikt material, med tusentals blodvärden över flera år under 00-talet. Det är blodvärden som ger en mörk bild av skidsporten. Inte minst av OS-tävlingarna i Salt Lake City 2002.
När vuxna lurar barn på nätet kan det få dödliga konsekvenser. Programledare: Karin Mattisson.
Hälsans förskola hade en vision, att mer än tiofaldiga antalet förskolor på fem år. Målet var 50 stycken till 2015. Men när pengar och tillväxt prioriteras är det barnen som får betala priset - trots miljonvinster år efter år. Programledare: Janne Josefsson.
Egon från Vara. Uppdrag granskning om hur en person kan falla rakt igenom maskorna i samhällets skyddsnät. Miljonären Egon Carlsson föll genom samhällets skyddsnät, och dog ensam i en sandlåda på en perrong. Programledare: Karin Mattisson.
Om pedofiler som håller sig undan lagen och agerar i en gråzon där gränsen mellan övergrepp och familjebild börjar suddas ut. Uppdrag granskning har träffat en av de mest hatade och föraktade i samhället, en pedofil
Christina lever idag på ett hjärnskadeboende, efter den katastrofala skönhetsoperationen i Polen. Samtidigt pågår en lång rättsprocess mot sjukhuset.
Om arbetsplatsolyckorna som kräver över 50 liv varje år. Uppdrag granskning avslöjar långa utredningstider och att mycket få dödsfall leder till fällande dom. Programledare: Karin Mattisson.
De talar om striden på gatan. Och i retorikens spår följer hets mot folkgrupp, misshandel och mord. I första programmet av två om politiskt våld i Sverige skildras nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Hur långt är de beredda att gå för att nå sin vision? Att Norden endast ska befolkas av vita människor. Uppdrag gransknings reportrar Janne Josefsson och Axel Gordh Humlesjö har rest till platser som lilla Sunnansjö i Dalarna och Stockholms förorter för att kartlägga en serie mycket brutala våldsdåd i kölvattnet av Svenska motståndsrörelsen.
De betraktas som de mest omfattande upploppen i Sverige i modern tid, de kaotiska dagarna i maj 2013 då kravallerna i Husby kom att bli en global nyhet. Bilder på bränder, bråk och skadegörelse satte nytt ljus på en skör social situation i Stockholms förorter. Men vilka var det som kastade sten och eldade? Och vad skapade spänningarna som ledde till kravallerna?
Varför väljer en ung man att resa till Syrien för att kriga? Per capita är Sverige ett av de länder i Europa med flest jihadresenärer som rest till Syrien. Trots detta saknas beredskap för att ta hand om ungdomar som riskerar att ansluta sig till extrema grupper. Uppdrag granskning handlar om en av de svenska jihadresenärerna. Programledare: Karin Mattisson.
Svenska kyrkan är ett av världens kanske mest tillåtande och liberala kyrkosamfund. Men samtidigt finns det de som har helt andra erfarenheter från kyrkans inställning till homosexualitet. Med dold kamera avslöjas hur präster inom Svenska kyrkan försöker "bota" homosexuella. Programledare: Karin Mattisson.
Unga självskadande kvinnor tvångsvårdas med dömda brottslingar, och utsätts för behandling som strider mot lagen.
Med falska uppgifter och dold kamera lyckas en journalist infiltrera ett raffinerat skatteplaneringsupplägg för miljonbelopp. Prisbelönt dokumentär från Danmarks Radio
Vem döljer sig bakom kodnamnet EA20? Den hemlige språkanalytikern som bedömer asylsökandes trovärdighet och som gjort tusentals bedömningar för Migrationsverket . Programledare: Janne Josefsson.
Företaget Swedish Connections ger falska förhoppningar om uppehållstillstånd i Sverige, om man köper fallfärdiga hus på den svenska landsbygden. Programledare: Janne Josefsson.
. Spåren efter pengar från det omtalade bygget av sjukhuset Nya Karolinska leder till ett skatteparadis - dit miljardbelopp ska slussas
Kommungranskarna i Österåker. Om ett svartbygge som kommunen i efterhand försöker göra lagligt. Och om relationerna mellan toppolitiker och en rik grevefamilj.
Hatet mot judar är kanske mer aktuellt än någonsin, bland annat efter terrordådet mot Charlie Hebdo och en kosheraffär i Paris nyligen. I Malmö har det anmäls fler antisemitiska brott än någon annanstans i Sverige. Judar där får utstå glåpord, äggkastning och försök till regelrätt misshandel. Men antisemitismen i Sverige kommer inte längre främst från nynazismen. Istället handlar judehatet om konflikten mellan Israel och Palestina. Thomas Bull är chef för hatbrottsenheten på Skånepolisen. Han hör till dem som inte tycker att det är värre här i Malmö än på andra håll i Sverige. – Det vågar jag inte svara på hur man har det på andra ställen. Men jag tror inte Malmö är värre vad gäller hatbrott, för det har funnits länge. Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren undersöker hur utbrett judehatet i Malmö egentligen är, och med kippa och davidsstjärna beger han sig ut i Malmö för att själv få känna på situationen för judarna i staden.
Islamofobin i Sverige. Plötsligt en morgon ligger ett avskuret grishuvud utanför porten till en moské. Hur utbrett är hatet mot muslimer i Sverige? Andra delen i en serie om hatbrott.
Del 4 av 20: Tyst vård. Plötsligt dör patient efter patient på ett sjukhus i södra Sverige. Men de anhöriga får inte veta det verkliga skälet bakom dödsfallen, förrän ett och ett halvt år senare. Programledare: Janne Josefsson
Del 5 av 20 (på svtplay). Det krävs bara en enda molekylförändring, så blir den livsfarliga drogen laglig igen. Om drogen Spice, som skördar svenska ungdomars liv. Programledare: Janne Josefsson.
Uppdrag gransknings Sanna Klinghoffer träffar IS-soldaten Adam i en unik intervju där han berättar vad som fick en ganska vanlig ung kille från Göteborg att lämna allt för att strida för Islamiska Staten. Programledare: Janne Josefsson och Karin Mattisson.
När Uppdrag granskning första gången berättade om fallet med ”Jesper” förra året, blev reportrarna uppringda av polisen, som ville att de skulle vänta med att konfrontera den misstänkte gärningsmannen. Nu kan Uppdrag gransknings reportrar Nicke Nordmark och Hasse Johansson berätta hela historien om våldtäkterna på nätet - som kan ske samtidigt som föräldrarna finns i rummet intill.
Ett telefonsamtal kan komma att avgöra 13-åriga Sumayos liv. Nya avslöjanden om Migrationsverkets hemliga språkanalytiker. Dessutom: Vad hände efter OS i Sotji? Uppdrag granskning återvänder till elektrikern Mardiros Demirtjan, som väntade på sin lön efter arbetet inför OS. Programledare: Karin Mattisson.
Hela Sverige ska leva, sägs det. Men kan någon längre tro på det på landsbygden? Uppdrag granskning på onsdag, om att leva och dö i värmländska Grums. Programledare: Janne Josefsson.
En psykiskt sjuk kvinna lämnas liggande i smuts och kyla på gatan mitt i Stockholm. Ett reportage om den svenska psykvården och en människas kamp för att få hjälp.
Tusentals människor som fått uppehållstillstånd sitter fast på flyktingförläggningar i Sverige. Bara en av tio har ett riktigt jobb efter tre år. Uppdrag granskning synar integrationspolitiken, och en reform som är på väg att spåra ur.
Över en natt gick tiotusental människors sparpengar upp i rök, när gruvbolaget Northland gick i konkurs. Nu undersöker Uppdrag granskning vad som hände bakom kulisserna när det största industriprojektet i svensk historia föll ihop.
Från en stabil koncern med ett demokratiskt uppdrag, till kris och rykten om konkurs. Tidningsjätten Stampen ville bygga ett imperium, men landade i en miljardskuld och uppsagda anställda.
I en lokal i Göteborg hålls föreläsningar av sympatisörer till Islamiska staten. Flera av dem som vistas i lokalen åker också ner till Syrien. Uppdrag granskning undersöker vad Sveriges näst största stad gör för att motverka terrorresor, och hur rekryteringen går till.
Sju nya helikoptrar - i en miljardsatsning. "Uppdrag granskning" avslöjar spelet bakom en helikopteraffär som Sjöfartsverket gjort allt för att försöka hemlighålla.
Falska konstverk som påstås ha gjorts av popkonstens stora stjärna Andy Warhol är vanliga. Men vad vet de som säljer verken? Uppdrag granskning om Nordens största auktionshus. Programledare: Karin Mattisson.
Är den svenska mjölken i fara? Om mjölkkrisen, som leder till att bönder tvingas lägga ner. Samtidigt fortsätter jätten Arla att tjäna miljarder.
I dag med två reportage. Först om 25-åriga Yesim, som har legat nästan 1000 dagar på Karolinska sjukhuset efter att hon opererats av en stjärnkirurg. Dessutom avslöjas vad som kan vara Sveriges största muta någonsin.
För ett år sedan lade TV4 ned sina lokala nyhetssändningar. Samtidigt lovar de att sända regionala program. Lever de upp till sitt löfte? Dessutom: Kommungranskarna återvänder till Örnsköldsvik.
Del 1 av 17: Kommungranskarna åker till Knivsta för att granska en konflikt mellan kommunen och en korvkioskägare. Hemliga inspelningar avslöjar både lögner och maktmissbruk. Programledare: Karin Mattisson.
Del 2 av 17. Flera hundra barn från Marocko lever på gatan i Sverige. Följ med Uppdrag granskning in i en värld kantad av våld, droger och drömmen om en bättre framtid. Programledare: Karin Mattisson.
Del 3 av 16. En man blir bortglömd av hemtjänsten gång på gång. En kvinna tvingas träffa 35 olika ansikten på två veckor. Uppdrag granskning granskar hemtjänsten i Sverige. Programledare: Janne Josefsson.
Del 4 av 17. I två program riktar Uppdrag granskning fokus på EU-migranter i Sverige. I första programmet berättar vi hur några få utsatta EU-medborgare förändrade svensk lagstiftning, efter att tv-kamerorna slocknat. Programledare: Janne Josefsson och Karin Mattisson.
Del 5 av 16. Janne Josefsson ger sig in ett av vår tids mest omdebatterade ämnen, EU-migranterna. Vad gör samhället? Och vad händer som samhället inte gör någonting alls? Programledare: Janne Josefsson.
Självmordsbomben i Stockholm 2010 skakade om Sverige. Nu avslöjar Uppdrag granskning helt nya uppgifter om händelsen, uppgifter som aldrig tycks ha varit tänkta att nå allmänheten.
Nya hemligheter om Sjöfartsverkets helikopteraffär, bland annat om hur riksdagen fördes bakom ljuset. Efter vårens uppmärksammade granskning av Sjöfartsverket har reportrarna fortsatt att gräva.
Filip var ung och nykär men hade hamnat i en psykisk kris pga sin bipolära sjukdom. På Malmö psykiatri skulle han få vård, och hjälp. Men istället tog han sitt liv. Karin Mattisson granskar fallet och en klinik som fått kritik för allvarliga brister.
Vad vill EU med sin flyktingpolitik? Uppdrag granskning reder ut vad som lett till att människor dör på överfulla båtar i Medelhavet, på flykt undan krig och förföljelse. Programledare: Janne Josefsson.
Trafikpoliserna i Sverige blir allt färre. Uppdrag granskning undersöker vad som hänt med polisen de senaste 20 åren – och varför trafiken beskrivs som nästan "laglös". Programledare: Janne Josefsson.
Vi granskar vad som hänt sedan programmet om Arla och den svenska mjölkkrisen som sändes i våras. Programledare: Karin Mattisson.
Veckans program avslöjar hur flickor så unga som 13 år gång på gång kunnat prostituera sig - trots att de var på ett behandlingshem - och trots att personalen kände till problemet.
Del 13 av 16. Livets ord har omsatt tre miljarder kronor. Men vart har pengarna tagit vägen egentligen? Uppdrag granskning tittar närmare på den kristna församlingen Livets ord - och grundaren Ulf Ekman. Programledare: Karin Mattisson.
I Filipstad växer klyftorna i flyktingkrisens spår. Nu slår både kommunalrådet och flyktingarna larm om en ohållbar situation.
Lugna gatan gjorde det som polisen och rättssamhället misslyckats med efter kravallerna i Husby. Men har tryggheten en baksida?
I säsongens sista program tittar vi tillbaka på reportagen och avslöjandena som väckt stor uppmärksamhet och debatt under året. Programledare: Janne Josefsson och Karin Mattisson.
Arla har slösat bort pengar på flott representation, dyra banketter och golfrundor. Samtidigt går svenska mjölkbönder på knäna. Programledare: Janne Josefsson.
Politiker, journalister och opinionsbildare hotas dagligen. En av dem är Rossana Dinamarca som till slut fick träffa en av gärningsmännen.
I veckans program visas tre reportage. Sjöfartsverkets nya omtalade helikopter skulle ut på sitt första skarpa uppdrag i fjällvärlden. Men den kom aldrig fram till olycksplatsen. Det handlar också om Thomas som gång på gång blir bortglömd av hemtjänsten samt om vad som har hänt sedan Uppdrag granskning avslöjade att Lugna gatan i Husby använt trygghetsvärdar som begått grova våldsbrott. Programledare: Janne Josefsson och Karin Mattisson.
Uppdrag granskning har kartlagt den svarta handeln med hyreskontakt i Göteborg. Programledare: Karin Mattisson.
Det brinner i asylboenden runt om i sverige, Janne Josefsson har granskat varför det brinner och vilka som hyllar bränderna.
Vart tar lyxkrogarnas sopor vägen? Kommunens monopol är under attack av utmanare som sysslar med gråhämtning.
Uppdrag Granskning avslöjar förmögna svenskars skatteflykt. Programledare: Karin Mattson
Granskning av läkare och sjuksköterskor i två program. samt uppföljning av tidigare avsnitt med svartmäklare.
Hur dålig - eller farlig - kan en läkare vara innan någon sätter stopp? Dessutom: uppföljning av avslöjandet om svartmäklarna i Göteborg
Presidenter, diktatorer och knarkmaffian gömmer enorma summor i skatteparadis. Spåren leder också till Sverige. Historiens största läcka avslöjar skatteflykten. Programledare: Janne Josefsson.
Uppdrag granskning fortsätter kartläggningen av riggade matcher inom den svenska fotbollen. Programledare: Janne Josefsson.
Uppdrag granskning undersöker konsekvenserna av konkurrensen inom byggbranschen. Programledare: Janne Josefsson.
Hela personalstyrkan på asylboendet byttes ut mot praktikanter. Dessutom: Uppdrag granskning återvänder till Malmö och tar reda på vad som hänt sedan migrantlägret jämnades med marken. Programledare: Karin Mattisson.
För sina huvudmäns pengar köpte den gode mannen möbler, tv-apparater, kläder, inredning, mat och viner. Ola Sandstig söker upp kvinnan som misstänks ha stulit över en halv miljon av gamla och sjuka.
Mutor, svarta pengar, korruption, uppgjorda matcher och dubbelmoral. Under året som gått har fotbollsvärlden skakats i sina grundvalar. I två program granskar Kristina Hedberg den europeiska toppfotbollen.
Det andra av två program där Kristina Hedberg granskar den europeiska toppfotbollen och dess värld av mutor, svarta pengar, korruption, uppgjorda matcher och dubbelmoral. Programledare: Janne Josefsson.
De begick en grov gruppvåldtäkt. När de greps sa de att de var barn. Men hur gamla var de egentligen? Uppdrag granskning tittar närmare på de omstridda åldersbedömningarna av de ensamkommande barnen. Programledare: Janne Josefsson.
Utredningen mot Julian Assange har pågått i sex år. Uppdrag granskning har som enda svenska tv-team fått träffa honom på Ecuadors ambassad och undersökt varför den svenska åklagaren inte kommit längre.
Sharmaki säger att han är 15 år. Ändå avvisas han till Italien som vuxen i ett specialchartrat plan. Han har en rem runt benen, en huva över ansiktet och ett midjefängsel som händerna sitter fast i. Programledare: Karin Mattisson.
För tio år sedan avslöjade Uppdrag granskning hur mycket toppchefer i näringslivet fick i kortsiktiga bonusar. Nu har vi tagit reda på vad direktörer och styrelser i de största svenska börsbolagen har gjort sedan dess. Programledare: Janne Josefsson.
Michael Wijks sista timmar. Det tog bara någon timme för polisen att konstatera att hans död var en olyckshändelse. Men var det verkligen så enkelt? Uppdrag granskning har utrett det som polisen aldrig gjorde. Programledare: Karin Mattisson
Funktionshindrade tiggare utnyttjades som livegna för att tjäna ihop pengar åt dem som kallas "bossar". Uppdrag granskning har tittat närmare på två fall av organiserat tiggeri.
Rektorer pressar lärare att sätta oskäligt höga betyg. Uppdrag granskning kan också visa hur rektorer går in och höjer elevers betyg utan lärarens vetskap.
Mer än 50 miljoner liter vin exporteras från Sydafrika till de nordiska länderna varje år. Uppdrag granskning har träffat arbetare som vittnar om farlig arbetsmiljö, olagliga uppsägningar och vräkningar.
I april greps Uppdrag gransknings Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling i Zambia, när de sökte svar på vart svenska biståndsmiljoner egentligen tagit vägen. Nu har ett större team åkt tillbaka till Zambia.
I kväll om miljonavtal och nära relationer mellan kommunala tjänstemän i Göteborg och privata entreprenörer. På boendet för ensamkommande barn i Ljungskile står sängarna tomma, platser som kostar skattebetalarna en miljon i månaden. Och detta är bara ett exempel av flera.
Med hjälp av falska identiteter undersöker Uppdrag granskning hur terrororganisationen IS rekryterar i sociala medier, en granskning som leder till svenska jihadister. Programledare: Karin Mattisson.
Tillsammans med en av Uppdrag gransknings främsta kritiker tittar vi närmare på några uppmärksammade avslöjanden från programmets 15-åriga historia som skakat om politiker, näringslivstoppar och tittare. Med bl.a. journalisten Hanne Kjöler och Magnus Danielson, som gjort en doktorsavhandling om Uppdrag granskning. Programledare: Janne Josefsson och Karin Mattisson.
Mohamed Belkaid från Märsta var med och koordinerade terrorattackerna i Paris. Nu kan Uppdrag granskning avslöja hans koppling till ett nätverk av extrema jihadister i Sverige. Programledare: Janne Josefsson.
Fredspriset till regimkritikern har lett till ett iskallt förhållande mellan Norge och den viktiga handelspartnern Kina. I Sverige aktar sig regeringen för att stöta sig med den kinesiska regimen. Programledare: Karin Mattisson.
Det svenska teknikföretaget Bombardier Transportations sålde och köpte tillbaka sina egna produkter. Över en halv miljard kronor försvann i järnvägsaffärer med Azerbajdzjan. Nu kan Uppdrag granskning och TT avslöja nya detaljer i den misstänkta mutaffären. Dessutom fortsätter granskningen av FN och övergreppen mot barn i Centralafrikanska republiken.
De lever i ett skuggland utanför trygghetssystemen. Det handlar om människor som arbetar för löner som bara den som inte har något val kan acceptera och som samtidigt kan få betala dyrt för att bo illegalt i industrifastigheter som dömts ut som bostäder.
På fem år har 30 människor mördats i gängkrigets Göteborg. Uppdrag granskning har kartlagt gängkriminaliteten i Biskopsgården, som nästan hälften av alla mord har koppling till, för att ta reda på vilka det är som plågar stadsdelen. Programledare: Janne Josefsson.
Dödsskjutningen på Vår krog och bar i Biskopsgården slutade med två döda och åtta skadade. I andra programmet av två om gängmorden i Göteborg träffar Uppdrag granskning Jonis Adan, som avtjänar ett 14 år långt fängelsestraff för delaktighet i attacken. Programledare: Janne Josefsson.
Äggtjuvarna kommer till fjällområdet Stekenjokk, en värdefull häckningsplats för många fåglar, för att plundra fåglarnas bon. Men vad är det som driver dem? Uppdrag granskning skapar en fiktiv person i sociala medier för att få kontakt med äggsamlarna. Programledare: Karin Mattisson.
Sjöfartsverkets helikopteraffär har omgärdats av hemlighetsmakeri, lögner och lagbrott. Nu har affären granskats av en rad instanser. Men Uppdrag granskning har också hittat nya uppgifter. Det handlar om hur kostnader som skulle bli lägre med de nya helikoptrarna i stället blev betydligt högre. Programledare: Karin Mattisson.
Lyckolandet. Med dold kamera har norska journalister kartlagt tiggeriet i Bergen, Norges näst största stad. Resultatet blev ett avslöjande som skapat stor debatt om tiggeri och organiserad kriminalitet. Programledare: Janne Josefsson.
Marknaden för hårförlängningar växer stadigt. Men varifrån kommer håret? Uppdrag granskning har gått bakom kulisserna och hittat religiösa offer, oskäliga löner och en påhittad Fairtrade-märkning. Programledare: Janne Josefsson.
Storslagna löften från en entreprenör fick Haparanda kommun att hoppas på hundratals nya arbetstillfällen. Men av det som kallats det största byggprojektet norr om Stockholm återstår i dag bara en grusgrop.
Nya uppgifter i Bombardier-härvan: Uppdrag granskning har fortsatt följa pengarna i forna Sovjet och hittat nya tvivelaktiga mellanhänder. Dessutom sänds NRK:s reportage om Lidia, en av många romer som lever i fattigdom i Bulgarien.
De pågående, omdebatterade utvisningarna till Afghanistan möjliggörs av Migrationsverkets bedömning av säkerhetsläget i landet. Uppdrag granskning har följt med hela vägen till Kabul. Programledare: Janne Josefsson.
Det är den moderna tidens rån. Från en hemlig källa har SVT fått tillgång till en unik databas som ger inblick i hur utpressningsvirus har förstört för människor världen över.
Panamadokumenten fick Islands statsminister att avgå. Nu kommer det ett nytt internationellt avslöjande, där spåren leder till några av Sveriges näringslivstoppar, och politiker på allra högsta internationella nivå.
Den stora Paradisläckan har visat hur de rika och mäktiga gör affärer i skatteparadis. Nu avslöjas hur stora multinationella företag går till väga för att hitta kryphål och undvika skatt.
Nya avslöjanden drar in det svenska kungahuset i Paradisläckan, genom svensken som tillhör världens rikaste personer.
Dawid blev biten av en polishund och hans pappa Jerzy slagen med batong. Trots att familjen är friad från alla brottsmisstankar har de inte fått någon upprättelse. Programledare: Janne Josefsson.
Modeindustrin vill gärna framstå som miljömedveten. Ändå bränner flera klädjättar nytillverkade, oanvända kläder i Sverige. Företaget som bränner mest i Uppdrag gransknings kartläggning är H&M.
Polisen gör ett tillslag och lyckas gripa en tongivande kriminell, efter information från Josef. Nu tror han att det han upplevde som ett löfte om personskydd ska bli verklighet. Men polisens skydd uteblir.
Sima var 16 år gammal när hon blev bortgift mot sin vilja i Pakistan, långt hemifrån. Socialtjänsten hade larmats, men kommit fram till att det inte fanns något hot mot Sima.
Sjukhusstriden i Sollefteå. Dödshot och hat. I kölvattnet av gräsrotskampanjen för att rädda BB i Sollefteå finns det personer som blivit väldigt utsatta. Nu har flera förtroendevalda i Västernorrland tröttnat. Priset för att fatta obekväma beslut blev för högt.
Konflikten som skakar Göteborgs hamn är den allvarligaste på många år. I botten ligger ett bråk mellan Hamnarbetarförbundets avdelning fyra och den globala hamnjätten APM Terminals. Men konflikten har kommit att handla om något mycket större, något som kan förändra den svenska arbetsmarknaden i grunden.
Enligt sugardejtingsajterna ska sexhandel inte pågå där. Men när Uppdrag gransknings medarbetare utger sig för att vara en så kallad sugarbaby blir hon från flera håll erbjuden pengar för sex. En av männen som hör av sig är extra intressant. Programledare: Janne Josefsson.
Vättleskolan i Göteborg säger att de inte ställer in lektioner. Men elever och personal vittnar om en vardag med ett stort antal lektioner som aldrig genomförs. Samtidigt går bara var fjärde elev ut nian med godkänt i samtliga ämnen.
Vad var det egentligen som hände under de olympiska spelen i Sotji? Uppdrag granskning kan avslöja nya detaljer om idrottens största skandal genom tiderna – den ryska statsdopningen.
Genom ett internationellt samarbete har Uppdrag granskning tillgång till tusentals blodvärden för världseliten på skidor. I den stora databasen sticker en svensk skidåkare ut. Tre analytiker säger att han sannolikt varit dopad.
Skidvärlden har reagerat på Uppdrag gransknings avslöjande av skidåkares höga blodvärden, som av experter pekas ut som misstänkt dopning. Dessutom: hur kommer det sig att så många av medaljörerna i stora skidmästerskap är astmatiker och i behov av stora doser medicin inför tävlingar? Blir åkarna sjukare än andra eller finns det andra förklaringar?
Del 1 av 6. Den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister till döds. Det som ska bli Sveriges mest uppmärksammade mordutredning inleds. Mer än 30 år senare besöker Uppdrag granskning Christer Petterssons gamla källarförråd, där hans hemligheter legat orörda i över ett decennium. Säckarna blir startskottet för en helt ny berättelse om utredningen av mordet på Olof Palme.
Del 2 av 6. Hur blev Christer Pettersson ett hett spår i utredningen av mordet på Olof Palme? Inte ens regeringens stora granskning har lyckats reda ut den frågan. Men när Uppdrag granskning går igenom polisutredningen leder spåren till en fantombild, som med tiden har blivit Palmegruppens spaningsledares, Hans Holmérs, mest kritiserade misstag.
Del 3 av 6. Mer än 700 dagar efter mordet på Olof Palme är trycket på polisen att hitta en gärningsman enormt. Nu kliver en av poliserna i Palmegruppen, Thure Nässén, in i handlingen på allvar. Han kommer att gå helt egna vägar för att hitta Olof Palmes mördare.
Del 4 av 6. I 30 år säger sig Lillemor Östlin, Hinsehäxan, ha vetat en hemlighet om Palmegruppen. Hon hävdar att Thure Nässén, en av gruppens mest hyllade poliser, manipulerade utredningen genom att uppvakta flera missbrukare för att de skulle vittna mot Christer Pettersson. Hon erbjuder sig att söka upp Thure Nässén för att bevisa att hon har rätt.
Del 5 av 6. I den omfattande Palmeutredningen hittar Uppdrag granskning nya uppgifter kring vittnesmålen mot Christer Pettersson som väcker stora frågetecken. Och uppgifter om en av Palmegruppens mest hyllade poliser, Thure Nässén, ger en helt ny bild av jakten på Olof Palmes mördare.
Del 6 av 6. Poliser i Palmegruppen lockade missbrukare med stora summor för att de skulle vittna mot Christer Pettersson. När ett vittne berättade detta under rättegången förnekades det av åklagaren. Men domstolen blev vilseledd.
En unik tomt, mitt i Västervik, skulle bli en samlingsplats för Västerviksborna. Istället byggdes 38 exklusiva bostadsrättslägenheter på tomten till en prisnivå som man aldrig tidigare sett maken till i Västervik. Kommungranskarna har tittat närmare på en affär som Björn Ulvaeus bolag tjänat många miljoner på.
När andra kommuner lägger ner valde Västervik att satsa tio miljoner av kommunens skattepengar på sin kommunala flygplats. Men vem var det egentligen som drev kampanjen för en utbyggd flygplats? Dessutom: det stormar kring Saabs Jas-affär i Brasilien som misstänks ha riggats med otillåtna metoder. Affären har också fört med sig anklagelser mot Saab om svikna jobblöften.
När en av Norges mest kontroversiella politiker, Fremskrittspartiets Carl I Hagen, vill ta plats i Nobelkommittén för Fredspriset skapar det kaos i stortinget. Det ska visa sig att det bakom fredens kommitté döljer sig intriger, dubbelmoral och maktkamp.
Daniel Hallin blev tvångsinlagd och fastspänd i en bältessäng på Motala lasarett. När han fick komma loss föll han ihop och dog. Då hade han legat fastspänd i 42 timmar.
Jakten på en av världens mest ökända människosmugglare startade efter att 368 flyktingar drunknade utanför den italienska ön Lampedusa. Nu sitter också en person häktad. Han anklagas för att vara den så kallade "Generalen". Men tydliga bevis visar att det skett en förväxling och att fel man sitter anklagad.
Runtom i Sverige lämnar elever skolorna i utsatta stadsdelar för att studera någon annanstans. Stadsdelen Angered i Göteborg är hårt drabbad. Och med eleverna försvinner miljoner.
När Rakhmat Akilov svär trohet till IS har han bott i Sverige i nära tre år. Uppdrag granskning har kartlagt hur han levde åren innan han blev terroristen på Drottninggatan.
Rakhmat Akilov säger själv i förhör att han betalades svart för att renovera två sommarhus som Özz Nûjen äger tillsammans med sin syster. Janne Josefsson har träffat Özz Nûjen som bestämt tillbakavisar uppgifterna.
Uppdrag granskning har kartlagt vilka som dömts för våldtäkt i Sverige - och söker svar på varför det inte finns någon forskning kring att så många av gärningsmännen är födda utomlands. Programledare: Ali Fegan.
Alternativhögern i Sverige, en internationell rörelse bestående av en grupp högerextrema personer som på ett radikalt sätt vill förändra världen. Med grov rasistisk och antisemitisk propaganda på nätet försöker alt-rightrörelsen få fäste för sina extrema åsikter i Sverige. Programledare: Karin Mattisson.
Moderaterna i Botkyrka kommun fick i största hemlighet ett mycket attraktivt erbjudande av Alby moskés församling - en möjlighet att få tusentals röster i valet. Men rösterna var inte gratis. För att få dem skulle moderaterna först lova att ge församlingen det de vill ha - en tomt till en ny moské. Inbjudan kom via Miljöpartiets gruppledare i kommunen, Ali Khalil.
Med bara dagar till valet avslöjade Uppdrag granskning hur Alby moské i största hemlighet erbjudit Moderaterna i Botkyrka kommun tusentals röster i valet i utbyte mot en tomt till en ny moské. Inbjudan kom via Miljöpartiets gruppledare i kommunen, Ali Khalil. Nu kan vi berätta fortsättningen på historien. Programledare: Ali Fegan.
Allt fler svenskar reser utomlands för att få barn med hjälp av surrogatmödrar. Uppdrag granskning söker kvinnorna som bär på barn åt andra - och möter baksidan av en växande bransch. Programledare: Karin Mattisson.
Safets sökande efter sanningen. Brottsutredningen visade att Safet Makas fru tagit livet av deras tre små barn och sig själv. Under året som gått har Uppdrag gransknings team följt Safet och hans försök att greppa det ofattbara.
Först på plats. Ambulanssjuksköterskan säger att det kan vara de jobbigaste tio minuterna i hennes liv. Hör räddningstjänsten berätta om vad de möttes av när de gick in i lägenheten i Gårdsten.
Misstänkt för mord. Safet Makas misstänktes först för att ha mördat sin familj. Hör åklagare, polis och advokat berätta om hur polisutredningen visade att misstankarna mot Safet Makas var felaktiga.
Safet berättar för första gången. Han misstänktes för att ha mördat sin familj. I själva verket är Safet Makas den ende som kanske kunde ha räddat dem, men han fick aldrig chansen.
På fjället pågår en kamp på liv och död, mellan järv och ren. I Sverige ska det finnas både renar och rovdjur. Men vad händer när balansen rubbas - vem är det då som har företräde? Programledare: Ali Fegan.
Hur lätt är det för oseriösa företag att lura det offentliga Sverige? Uppdrag granskning har gått igenom tusentals fakturor - för att se hur varsamma kommunerna är med våra skattepengar. Programledare: Ali Fegan.
Kim hamnar på ett av statens hem för tvångsvård av missbrukare för att han håller på att knarka ihjäl sig. Här ska han få hjälp att bli ren. Men det är långt ifrån en drogfri miljö han kommer till.
De tvångsvårdas, är ofta utsatta och psykiskt instabila. Personer som är intagna på statens hem för tvångsvård av missbrukare är beroende av personalen - personal som i flera fall inlett relationer med de intagna
På statens hem för tvångsvård av missbrukare händer saker som kan vara rent livsfarliga. Både för den som är inlåst för att bli ren, och för den som jobbar med att hjälpa.
De har lurat skattebetalarna på mångmiljonbelopp, genom att sälja vägsalt och andra extremt dyra produkter till det offentliga Sverige. Men vilka är de? Spåren leder till ett exklusivt villaområde i London - och till en förort i Stockholm. Programledare: Karin Mattisson.
En sluten värld med våld, kränkningar och dödsfall. Uppdrag granskning har granskat missförhållanden på grupp- och korttidsboenden i Sverige. Det är en insyn i verkligheten för några av de svagaste i vårt samhälle - de som inte själva kan berätta vad som sker bakom stängda dörrar. Programledare: Karin Mattisson.
Sanne är 29 år och hon riskerar att dö. Eva kämpar för att hennes dotter ska få hjälp. Ansvariga i vården följer lagar och regler. Men om de gör rätt - varför håller Sanne på att gå under? Programledare: Ali Fegan.
Sverige är berömt för sitt sociala skyddsnät för barn. Men skyddsnätet brister. Eddie Wagerland var bara sju månader gammal när han dog efter att ha misshandlats av sin pappa. Del 1 av 15. Programledare: Karin Mattisson.
De kallade honom råttan. I Huskvarna visste många, men ändå ingen, vem tiggaren Gica var. Kvällen innan han dog misshandlades han svårt av två pojkar. Hur kunde det gå så långt? Programledare: Ali Fegan.
Hur väl rustat stod Sverige när elden härjade förra sommaren? Anders Jonsson förlorade nästan all sin skog i lågorna - det kanske han inte hade behövt göra. Programledare: Ali Fegan.
Uppdrag granskning kan avslöja avtalet som gjort att tiotusentals fler svenskar hamnat hos Kronofogden - och som låter små skulder växa sig stora. Programledare: Karin Mattisson.
Det finns dödsfällor på den svenska järnvägen. Uppdrag granskning kan avslöja att många allvarliga brister vid järnvägsövergångar inte åtgärdats, trots att de ansvariga känt till dem. En eftermiddag ska Sture och Anita köra över spåret för att åka på en dejt - plötsligt kommer tåget. Programledare: Ali Fegan.
Vad vet vi egentligen om de kvinnor och män som kommit hit från Vietnam för att fixa våra naglar? Uppdrag granskning kan avslöja ett cyniskt system som beskrivs som ren människohandel - mitt i våra mest exklusiva gallerior. Programledare: Ali Fegan.
Swedbanks vd lovade att banken inte skulle dras in i skandalen med Danske Bank. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt - under närmare ett decennium. Programledare: Ali Fegan.
En korrupt president och en ökänd rysk oligark. Uppdrag granskning kan avslöja nya uppgifter om vilka som döljer sig bakom den misstänkta penningtvätten i Swedbank. Programledare: Karin Mattisson.
Hon vaknar ensam i ett hotellrum, säker på att hon blivit våldtagen. Hon anmäler snabbt och de två misstänkta männen identifieras - men de hörs aldrig av polis. Snart får hon beskedet: Utredning nedlagd. Programledare: Karin Mattisson.
Östersunds fotbollsklubb är en askungesaga som skapat stolthet åt en hel bygd och eko ute i Europa. En reporter på den lokala tidningen är en av få som ställer kritiska frågor i glädjeyran. Var kommer alla pengarna i klubben från? Del 1 av 4: Framgången.
5 000 jämtlänningar ser ÖFK besegra Arsenal på bortaplan. Östersunds toppolitiker är med för att heja på. Men vem betalar för kalaset? Mitt i framgångsfesten slår polisen till och ett avslöjande kommer fram i ljuset - i centrum står klubbens ordförande, Daniel Kindberg. Del 2 av 4: Luftfakturorna.
Värderingen av en barack utan golv öppnar dörren för att ÖFK ska få spela i fotbollens finrum. Samtidigt börjar jakten på ett hemligt miljonavtal. Är klubben i själva verket ett luftslott - vars ekonomi pumpats med uppblåsta byggnadskontrakt och sponsorpengar? Del 3 av 4: De hemliga avtalen.
Snaran dras åt kring de som misstänks ligga bakom en snillrik kedja där ÖFK ska ha finansierats med pengar från det kommunala bostadsbolaget. I båda ändar sitter Daniel Kindberg. Frågan väcks: Om brottslighet möjliggjort klubbens framgångar - var det värt det ändå? Del 4 av 4: Prövningen.
Uppdrag granskning kan avslöja en helt ny del i historien om Swedbank, som kopplar ihop Donald Trumps dömde ex-kampanjchef med fyra miljoner svenska bankkunder. Och - vad händer om Swedbank medvetet vilselett amerikanska myndigheter. Programledare: Ali Fegan.
Att inte känna sig hemma i sin egen kropp kan innebära enormt lidande. Men tänk om det oåterkalleliga beslutet att genomgå en könskorrigering är ett misstag? Uppdrag granskning kan berätta om unga kvinnor som fått sina liv förstörda efter att de bett vården om hjälp. Programledare: Karin Mattisson.
Sanne lämnades på gatan, svårt sjuk i ångest, anorexia och beroende. Och hon är inte ensam. Svårt sjuka blir utan vård för att de ansvariga kan peka på varandra - vad är det som gått förlorat inom den svenska psykiatrin? Programledare: Karin Mattisson.
Biltemas grundare och ägare är en av Sveriges rikaste affärsmän, trots det vet få vem han är. Uppdrag granskning kan avslöja att den snart 80-årige miljardären Sten-Åke Lindholm dragits in i en märklig brottsutredning på andra sidan Europa. Det handlar om penningtvätt. Programledare: Ali Fegan.
Vilka är det som begår våldtäkter - och varför leder så få utredningar till fällande dom? Redaktionen återvänder till tidigare reportage och berättar vad som hänt efteråt. Del 1 av 8.
Om surrogatmödraskap utomlands - en växande industri. Redaktionen återvänder till tidigare reportage och berättar vad som hänt efteråt. Del 2 av 8.
Om tidningskoncernen Stampens vidlyftiga affärer. Redaktionen återvänder till tidigare reportage och berättar vad som hänt efteråt. Del 3 av 8. Döljer beskrivning för Uppdrag granskning sommar: Tidningsspelet
Tiggaren Gicas död skakade Huskvarna och snart stod det klart att två tonåringar misstänktes för inblandning. Redaktionen återvänder till tidigare reportage och berättar vad som hänt efteråt. Del 4 av 8.
På statens låsta institutioner vårdas de tyngsta missbrukarna. Men på insidan flödar drogerna. Redaktionen återvänder till tidigare reportage och berättar vad som hänt efteråt. Del 5 av 8.
Avslöjandet om den misstänkta penningvätten i Swedbank skakade om bankjätten i grunden. Redaktionen återvänder till tidigare reportage och berättar vad som hänt efteråt. Del 6 av 8.
FN och mörkläggningen runt svenskan Zaida Catalans död under ett uppdrag i Kongo. Redaktionen återvänder till tidigare reportage och berättar vad som hänt efteråt. Del 7 av 8.
Om bluffakturorna som kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp. Redaktionen återvänder till tidigare reportage och berättar vad som hänt efteråt. Del 8 av 8. Döljer beskrivning för Uppdrag granskning sommar: Sverigefakturorna
Emma vaknar varje morgon rädd för att hon inte ska klara av att ta studenten. Linda har allt, en blomstrande karriär, en man och två små barn, men plötsligt rasar tillvaron. Del 1 av 6.
Linnea gör något som hon för tre år sedan aldrig trodde var möjligt. Läkarna tror att Linda är deprimerad, men hon vet att det är något annat. Del 2 av 6.
Angelica känner sig stressad över normen att ha man och barn. Linnea frågar sig hur mycket mindre man kan sova. Emmas mormor blir orolig på riktigt. Del 3 av 6.
Linnea vet inte hur hon ska få ihop det. Angelica har hjärtrubbningar. Emma ska gå på fest för första gången på länge. Del 4 av 6.
Emma ska på arbetsintervju för ett nytt jobb. Linnea går runt i en stressdimma inför inlämning. Angelica och Linda får varsitt besked. Del 5 av 6.
Linnea presenterar sitt examensarbete. Angelica fattar ett beslut. Linda kommer till insikt och Emma ska gå på bal. Del 6 av 6.
Kommer Linnea kunna sova normalt igen?
Hur blir man frisk från utmattningssyndrom?
Vad kan Emma göra för att få mer återhämtning?
Varför är sjuksköterskor extra utsatta för stress?
En handbollstränare skriver sex-meddelanden och skickar bilder på sitt könsorgan till en 14-årig tjej på nätet. Han döms för det, men Uppdrag granskning kan avslöja att han kunnat fortsätta jobba med ungdomshandboll. Hur garanterar man att den som tar hand om andras barn är lämplig? Programledare: Ali Fegan.
Marika ska vräkas från sitt hem för tredje gången. Grannar har klagat och Marika har varit hotfull. För henne är det som händer en mardröm. Men det finns ett sista nät som räddar henne från gatan - en plats där bara de hopplösa dumpas. Programledare: Ali Fegan.
Den skadliga stressen har blivit ett växande samhällsproblem. Det är de unga?kvinnorna som står för den största ökningen. Varför är det så? Möt Emma och Linda, vars liv vänts upp och ner på grund av stressen.
"Hassan" säger att han var 12 år första gången han rånade. Sedan 2015 har han varit misstänkt för över 200 brott. Varför klarar inte samhället av att stoppa hans kriminella framfart? Programledare: Ali Fegan.
Sex schweiziska turister miste livet i dödsolyckan på väg 395 utanför Masugnsbyn. De som bor i området säger att det är något fel på vägen. Att olyckan inte var turisternas fel - och att det finns många i trakten som kan vittna om det. Programledare: Ali Fegan.
Det har pågått i snart 20 år - och det pågår än i dag. Människor satsar allt de äger, lånar eller begår brott, för att få ihop pengar till en affär de inte vet något om. Allt som finns är löftena från en bankman. Programledare: Karin Mattisson.
Gamla bilar fylls med elektronik och skickas till afrikanska länder. Norska journalister har granskat den olagliga handeln som i högsta grad påverkar miljön och hälsan hos de människor som får ta hand om västvärldens skrot. Programledare: Karin Mattisson.
När småbarnspappan Johan slås till marken är han omringad av människor som ser. Men i polisutredningen försvinner vittnena, ett efter ett. Det är ett av alla fall där tystnaden sprider sig. Programledare: Karin Mattisson.
Vad händer när en patient berättar att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp - bakom den psykiatriska vårdens låsta dörrar? Programledare: Ali Fegan.
En överläkare anklagas för att sprida antisemitism och trakassera judiska kollegor på Sveriges största universitetssjukhus. Han omplaceras och får inte längre träffa patienter. Men vad visste Karolinska egentligen - fanns det bevis för anklagelserna? Programledare: Ali Fegan.
Under jorden pågår jakten efter mineralerna som ska hjälpa till att rädda vår planet. Men vem är villig att betala priset för en ny gruvboom i Sverige - och vem tjänar pengar på drömmen om den stora fyndigheten? Programledare: Ali Fegan.
Swedbank beslutar att inte tillsätta en oberoende utredning för att undersöka penningtvätten i Baltikum - i samma stund bestämmer sig Uppdrag gransknings team för att fortsätta gräva. Det leder till ett spår som rör ett av de allvarligaste regelbrott en bank kan begå. Programledare: Karin Mattisson.
De skulle bli "nya Facebook" - och fick köpa ett helt stadshus. Men hur gick det egentligen till när ett okänt it-bolag sålde in sin svindlande idé till Karlstads politiska ledning? Programledare: Ali Fegan.
I Arlas reklam vandrar välmående kor på ständigt gröna ängar. Men nytagna bilder från en mjölkgård i Sverige vittnar om en verklighet som är långt ifrån den svenska "Bregottfabriken".Programledare: Ali Fegan.
Robin bor i ett specialbyggt hus mitt ute i skogen, ensam med två vårdare dygnet runt. Socialchefen i kommunen säger att han aldrig haft det bättre - men Robin börjar berätta för sin syster om saker som skrämmer honom på boendet. Programledare: Karin Mattisson.
Stefan och hans två barn flyttar in och ut på vandrarhem. Familjen ingår i en grupp av hemlösa som växer i Sveriges storstäder. De har varken missbruk, psykisk ohälsa eller andra sociala problem - men de har ingenstans att bo.
Stefan får ett tips när han och barnen tvingas flytta från sin lägenhet. En blå lapp med ett telefonnummer. Var kan hemlösa ta vägen i bostadsbristens Sverige - vart leder numret på lappen? Programledare: Ali Fegan.
Ett verktyg som sägs innehålla artificiell intelligens väcker en dröm om att revolutionera vården. Men alla är inte övertygade om att det fungerar. Vad är det som fått tjänstemän att skriva ett miljardavtal med det nystartade företaget? Programledare: Karin Mattisson.
"Ni har ingen aning om hur stort det här är." Ett telefonsamtal från Holland blir början på jakten efter svar i en investeringshärva som pågår i Sverige än i dag. Människor har satsat pengar och trott på löften från en pensionerad bankman - men det är inte till honom som pengarna gått. Programledare: Karin Mattisson.
Hur hanterar rättssystemet minderåriga som begår ett så allvarligt brott som att råna ett annat barn - och vad gör man när det är ens egen son som är gärningsmannen? Programledare: Ali Fegan.
Den ovanligt torra sommaren 2018 rasade de största skogsbränderna i Sverige, i modern tid. Men vilken beredskap hade Sverige när elden härjade? Programledare: Ali Fegan. Programmet sändes 23 januari 2019. Del 11 av 16. HD. Tidigare sänt januari 2019.
Uppdrag granskning återvänder till historien om den lilla fotbollsklubben Östersunds FK, som från ingenstans seglar rakt in i fotbollens finrum. Bakom kulisserna i det jämtländska samhället pågår ett hemligt spel som riskerar klubbens framtid. Sändes första gången i mars 2019.
I den norrländska skogen byggs en av norra Europas största vindkraftsparker. Men plötsligt stannar bygget upp. Miljardsatsningen på förnybar energi förvandlas till en härva av konflikter, miljöbrott och obetalda fakturor - där människor inte vill prata av rädsla för att råka illa ut. Programledare: Karin Mattisson.
Uppdrag granskning återvänder till granskningen av Michael Wijks sista timmar. Det tog bara någon timme för polisen att konstatera att hans död var en olyckshändelse. Men var det verkligen så enkelt? Programledare: Ali Fegan. Del 15 av 16.
Efter Uppdrag gransknings reportage om transvård för unga har myndigheterna nu reagerat. En av Sveriges mest kända transpersoner säger att hon inte är säker på att hon skulle ha genomgått sin könskorrigerande behandling - om hon skulle ha fattat beslutet idag.
I januari avslöjade Uppdrag granskning allvarliga missförhållanden på en Arlagård I Hälsingland. Handlade det om ett enskilt fall - eller är problemen större än den bild branschen själva vill ge? Programledare: Ali Fegan.
Hur kunde en vanlig svensk frikyrkoförsamling förvandlas till vad många beskriver som ett skräckvälde? Allt börjar när ett antal unga människor aktiva i pingströrelsen på 90-talet möter Åsa Waldau, kvinnan som kommer att förändra deras liv. Del 1 av 6.
Helge Fossmos andliga auktoritet som pastor i Knutby Filadelfia blir allt starkare. När han inleder en relation med Sara, som kommer att bli känd som "barnflickan", blir det starten på ett av många mörka kapitel i församlingens historia. Del 2 av 6.
Knutby Filadelfia skakas av ett mord och ett mordförsök. Församlingen isolerar sig alltmer från omvärlden och kommer i konflikt med den rörelse de hör till. Samtidigt ökar ledningens kontroll över medlemmarna och bestraffningarna blir allt hårdare. Del 3 av 6.
Victor växer upp i sektens innersta krets. Som tonåring får han veta att hans mamma, Åsa Waldau, anses vara Kristi brud av många i församlingen. Hur var det för barnen som växte upp under hotet om helvetet? Del 4 av 6.
Urban, pastor och Åsa Waldaus närmast förtrogna, har börjat kalla flera kvinnor i församlingen för sina "döttrar". En av kvinnorna är under 18 år. När sanningen om det här uppdagas börjar allting krackelera. Del 5 av 6.
Till slut kollapsar Knutby Filadelfia och Peter Gembäck, före detta föreståndare, går till polisen och anmäler sig själv och sina före detta kollegor. Det handlar om misshandel, olaga tvång och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Nu ska han, Åsa Waldau och Urban få sina domar. Del 6 av 6.
Hade någon kunnat hjälpa Egon Karlsson i Vara, som hittades död i en sandlåda vid en tågstation? Redaktionen återvänder till tidigare sända reportage och berättar vad som hänt efteråt. Programledare: Karin Mattisson.
I bostadsbristens Sverige hamnar många utanför. Vilka alternativ har de - och vart ska ta de ta vägen? Redaktionen återvänder till tidigare sända reportage och berättar vad som hänt efteråt. Programledare: Ali Fegan.
Vad var det egentligen som hände när sex ungdomar dog i en trafikolycka på väg 395 utanför Kiruna - och kunde olyckan ha förhindrats? Redaktionen återvänder till tidigare sända reportage och berättar vad som hänt efteråt. Programledare: Karin Mattisson.
Om sexhandeln bortom gatan. Med dold kamera konfronterar reportrarna männen som köper sällskap - och sex. Redaktionen återvänder till tidigare sända reportage och berättar vad som hänt efteråt. Programledare: Karin Mattisson.
Om barn som rånar barn. Redaktionen återvänder till tidigare sända reportage och berättar vad som hänt efteråt. Programledare: Ali Fegan.
Valet 2010. Socialdemokraterna i Sigtuna kommun leds av ett ungt politiskt stjärnskott och har skördat närmast osannolika framgångar. Nu kan Uppdrag granskning avslöja vad som fanns bakom succén. En hemlig pakt - mellan Sveriges största parti och Sveriges största byggbolag. Programledare: Ali Fegan.
En hemlig rapport avslöjar att Sveriges största byggbolag själva misstänkt mutor i samband med kommunala affärer i Sigtuna. Men varför har informationen inte nått omvärlden? Det ska visa sig att Peab, mot löfte om projekt värda miljoner kronor, bidragit till att sätta demokratin ur spel. Programledare: Ali Fegan.
De betalade miljarder i misstänkta mutor till diktatorns dotter, men gick fria. Nu avslöjas en hemlighet som hade kunnat placera en känd svensk företagsledare i fängelse. Det handlar om nya bevis i en av Sveriges största muthärvor. Programledare: Ali Fegan.
Enorma belopp svarta pengar tvättas vita över hela världen via det internationella banksystemet. Nu kan Uppdrag granskning avslöja nya uppgifter om ett välkänt svenskt bolag som dyker upp i den stora amerikanska bankläckan. Programledare: Ali Fegan.
En man plågas på sitt rum när ingen ser, men han kan inte själv berätta om vad som händer. De gamla institutionerna för människor med funktionsnedsättning skulle försvinna i Sverige - men hur blev det egentligen? Följ med in i en värld som annars är dold från insyn. Programledare: Karin Mattisson.
En man står på en bro i centrala Stockholm och hotar att ta sitt liv. Han ska egentligen inte befinna sig i Sverige, nu vill han att någon ska se honom. Mahmoud Reza Beirani skulle ha utvisats till Iran - för 22 år sedan. Programledare: Ali Fegan.
När smittan kom till Sverige skulle de allra sköraste skyddas. Nu avslöjas vad som pågick bakom kulisserna - i ett avgörande skede av pandemin. I två program går Uppdrag granskning på djupet med den svenska Coronastrategin. Del 1 av 2: Munskydden och äldrevården. Programledare: Karin Mattisson.
Kravmärkningen ska vara en garant för en riktigt god djuromsorg. Men bilder inifrån gårdarna visar på något helt annat. Uppdrag granskning har kartlagt 30 Kravgårdar som på olika sätt brutit mot djurskyddslagen. I flera fall har Kravbönderna till och med dömts för djurplågeri.
Bönderna som är förtroendevalda i Lantbrukarnas riksförbund ska vara ett föredöme när det gäller god djuromsorg. Men Uppdrag granskning har hittat ett stort antal förtroendevalda som är dömda för djurplågeri och som har fått djurförbud. Programmet innehåller obehagliga scener.
Kravslakterierna har fler anmärkningar och brister vad gäller hygien och livsmedelssäkerhet än slakterier utan Kravcertifiering. Det handlar bland annat om det som Livsmedelsverket kallar för ”bajs på maten”.
Janni är 14 år när hon skickas till det statliga ungdomshemmet Björkbacken. Där ska unga utsatta tjejer få hjälp att komma på fötter - men i flera år har larmen kommit inifrån om att saker inte står rätt till. En dag fångar en övervakningskamera vad som händer bakom de låsta dörrarna.
En man hittas död i sitt hem efter att ha varit avliden i nästan fyra år. Han kommer att bli en symbol för ensamhet i Sverige. Men vem var han - och hur kunde han försvinna utan att någon reagerade? Programledare: Ali Fegan.
Småföretagare lockades till mångmiljonbygget av den enorma vindkraftsparken i Viksjö. Men istället för ett drömprojekt blev bygget en historia om kriminella kopplingar, polisanmälda miljöbrott - och personliga katastrofer för dem som satsade allt. Uppdrag granskning återvänder till tidigare reportage och tar reda på vad som hänt sedan granskningen publicerades.
Det såg ut som att inget kunde stoppa Vårdexpressen, datasystemet som skulle revolutionera vården i Sverige med artificiell intelligens. I dag är skärmarna nedplockade - och företagets vd är, tillsammans med flera offentliganställda, misstänkt för allvarliga brott. Uppdrag granskning återvänder till tidigare reportage och tar reda på vad som hänt sedan granskningen publicerades.
I Oslo jagas en man som misstänks för grov ekonomisk brottslighet. Polisen och norska NRK är honom på spåren på grund av hans koppling till ett stort investeringsbedrägeri - i Sverige. I centrum av härvan finns den före detta lastbilschauffören Mikael, som bedragit andra under större delen av sitt vuxna liv. Uppdrag granskning återvänder till tidigare reportage och tar reda på vad som hänt sedan granskningen publicerades.
Jennifer och Simon söker vård för sin nio månader gamla son Theo. De befinner sig snart i en mardröm, där de själva står misstänkta för att ha orsakat Theos skador. Det visar sig att familjen hamnat mitt i en konflikt som än i dag delar läkarkåren. Det handlar om diagnosen "Shaken baby syndrome".
De kallas visselblåsare - människor som larmar om missförhållanden på sina arbetsplatser eller kritiserar sina chefer öppet. Men den som vågar höja rösten riskerar att få betala ett högt pris. Vad är egentligen tillåtet att säga?
"Jag mutar aldrig andra och tar aldrig emot en muta." I ett företagsdokument beskriver det svenska storföretaget Scania sina ledord om etik och moral. Men när Uppdrag granskning reser genom Indien i Scanias spår avslöjas en helt annan berättelse - och uppgifter som sedan länge varit begravda.
Ett skifte tar sin början. Hösten 2015 presenterar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) sin plan för att sänka sjukpenningtalet och rädda statsfinanserna. En ny generaldirektör tillsätts på Försäkringskassan, med ett tufft jobb framför sig. Samtidigt har 51-åriga Marie-Louise Järlesand lämnat sitt arbete för gott - hon är sjuk, och hon sätter sitt hopp till sjukförsäkringen. Del 1 av 3
Konsekvenserna av regeringens order blir synliga. Generaldirektören har fått sparken och en förändring märks i attityden bland handläggarna som möter de sjuka. Marie-Louise Järlesands hälsa har blivit allt sämre, ändå får hon nu besked att hon måste börja jobba igen. Samtidigt händer något märkligt - regionen som tidigare rankats som Sveriges sjukaste ser plötsligt ut att vara friskast av alla. Kan det vara så att ministerns plan har fungerat? Del 2 av 3
Tiotusentals svenskar har förlorat sin sjukpenning. Bakom väggarna på Försäkringskassan säger anställda att de bara följt order och gjort som regeringen ville. Marie-Louise Järlesand försöker förstå vilket jobb handläggaren menar att hon ska ta - när både läkaren och Arbetsförmedlingen säger att hon är för sjuk för att arbeta. Vad säger ministern som satte igång förändringen i det svenska trygghetssystemet? Del 3 av 3
I början av förra året trodde Maria Åbom på framtiden - i mitten av mars förändrades allt. När pandemin lamslog Sverige lovade regeringen att företagare skulle få hjälp att överleva krisen. Men Uppdrag granskning kan avslöja att de som skulle dela ut pengarna inte har följt lagen.
De hämtade de sjuka, gick till jobbet varje dag för att försöka rädda liv - och kom med kistan när viruset vunnit. Uppdrag gransknings fotograf Henrik Hjort följde några människor under våren 2020. Det här är deras berättelser om pandemins första tid.
Vet du vad som händer med kläderna du lämnat i en återvinningsbox? Uppdrag granskning får tips om att det som ska gå till de allra mest utsatta, istället blir stöldgods för välorganiserade ligor. Med hjälp av sändare söker reportrarna svar på vad som egentligen händer med kläderna vi skänker.
En bil rör sig snabbt genom södra Stockholm. Mannen som polisen jagar är villkorligt frigiven från fängelset - men nu kör han återigen en stulen bil. Samtidigt är en familj på väg hem från Arlanda, i bilen planerar de ett stundande bröllop. Den här januarinatten kommer att sluta i tragedi.
De kallar sig själva “Sveriges viktigaste företag”. I 40 år har Samhalls uppdrag varit att erbjuda jobb åt personer med funktionsnedsättning. Men bakom marknadsföringen och det goda arbetet döljer sig en annan verklighet. Finns det verkligen plats för de som behöver det mest?
Hösten 2014 briserar en skandal i näringslivet. I centrum står skogsbolaget SCA och ordföranden Sverker Martin-Löf - kallad kejsaren av svensk industri. Lyxiga jaktresor och direktörsförmåner sätter hela den mäktiga Handelsbanksfären i gungning och ingen vet hur det ska sluta.
Samma år som den blodiga militärkuppen i Chile startar Adoptionscentrum upp sin verksamhet i landet. På plats har de en svensk representant, en kvinna som kallas Aja. Men varifrån kommer egentligen barnen som flygs till Sverige? Del 1 av 4.
Adoptionscentrum saknar kontroll över var barnen kommer ifrån. Ändå tillbakavisar de uppgifter om stulna barn. De biologiska bröderna Gabriel och Davids gemensamma bakgrund blir något som splittrar dem. Del 2 av 4.
David är besviken på att Gabriel inte engagerar sig i hans sökande efter svar kring brödernas ursprung. Sveriges regering avvaktar den pågående brottsutredningen i Chile. Hos de adopterade växer frustrationen. Del 3 av 4.
Stora summor har gått till den domare som Adoptionscentrum kallar för sin. David och Gabriel återförenas med sin biologiska mamma. Men hur tar man igen mer än 40 förlorade år? Del 4 av 4.
Uppdrag granskning återvänder till några uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt. Jennifer och Simon söker vård för sin nio månader gamla son, men står snart misstänkta för att själva ha orsakat sonens skador. Det visar sig att familjen hamnat mitt i en konflikt som delar läkarkåren - konflikten om diagnosen "Shaken baby syndrome".
OS 2016. Ett stort företag tar fram en ny supersko - och ändrar förutsättningarna för löpning. Gamla rekord kapas och idrottare med andra sponsorer får svårt att konkurrera. Men det blir också startskottet för en ny debatt om teknisk dopning. Hur långt kan man gå? Serien är ett samarbete mellan SVT Sport och Uppdrag granskning.
Hormonet Epo hjälper kroppen att producera fler röda blodkroppar och finns naturligt hos oss alla. Att injicera det är däremot en form av dopning som gör den dopade mer uthållig, eftersom musklerna får mer syre. I dag går det att uppnå samma effekt på andra sätt. Det är en omdiskuterad teknik - förbjuden i Norge men tillåten i Sverige. Serien är ett samarbete mellan SVT Sport och Uppdrag granskning.
Det hjälper dig att träna hårdare pass än vad kroppen egentligen klarar av. Men Sveriges olympiska kommitté har förbjudit OS-idrottare att träna med hjälp av extra syrgastillförsel. Chefen kallar det dopning - trots att den internationella antidopningsorganisationen slagit fast att det inte är förbjudet. Är det fusk eller inte? Serien är ett samarbete mellan SVT Sport och Uppdrag granskning.
En order från regeringen blir startskottet för ett skifte inom Försäkringskassan. Sjukpenningtalet ska sänkas - några år senare har tiotusentals människor förlorat sin sjukpenning. Vad var det som hände i det svenska trygghetssystemet? Uppdrag granskning återvänder till några uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
En kvinna vaknar en morgon ensam i ett hotellrum, säker på att hon blivit våldtagen. Hon anmäler snabbt och de två misstänkta männen identifieras - men de hörs aldrig av polis. Kvinnan får snart beskedet att utredningen lagts ner. Varför togs hennes fall aldrig vidare? Uppdrag granskning återvänder till några uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
Samhall ska finnas för de som står längst bort från arbetsmarknaden - för att människor med funktionsnedsättningar ska få riktiga jobb och en meningsfull sysselsättning. Men bakom de fina orden finns också en annan verklighet - där de som är svaga sorteras bort. Uppdrag granskning återvänder till några uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
Krav är Sveriges kanske mest kända märkning för ekologiska livsmedel och ska bland annat garantera en god djuromsorg. Djuren ska ha det bra - och inte fara illa. Men får du som konsument, som kanske betalar extra för ekologiska livsmedel, verkligen det som utlovas? Uppdrag granskning återvänder till några uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
Uppdrag granskning återvänder till några uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt. På det statliga ungdomshemmet Björkbacken ska unga utsatta tjejer få hjälp att komma på fötter - men i flera år har larmen kommit inifrån om att saker inte står rätt till. En dag fångar en övervakningskamera vad som händer bakom de låsta dörrarna.
Svensk tull och polis lyckas gripa tre män som grävt fram 61 kilo kokain på en lastbåt. Vi spårar kokainet till dess ursprung - och möter de som kommit i knarkets väg. En prisbelönt journalist gräver i knarkbossen El Chapos affärsimperium. Hans liv tar en oåterkallelig vändning när vägarna korsas med kartellen som håller regionen i ett järngrepp. Del 1 av 5: Narcos.
Det ser från början ut som en singelolycka med tragisk utgång. Men bilden av 16-årige Alexander Storåkers död kommer snart att förändras - och tonåringar börjar prata om något som vissa haft skäl att hålla tyst om. Polisen får bara jaga mopeder om de misstänker grova brott. Så varför är två poliser på platsen där Alexander dör efter att ha flytt på sin trimmade moppe?
En tickande klimatbomb - som i tysthet släpper ut lika mycket koldioxid som biltrafiken. I Sverige finns platser som en gång band kol under våtmarker som myrar, kärr och mossar. Men när marken torrlades började den läcka växthusgaser. Det finns en lösning för att bromsa utsläppen som de flesta verkar vara överens om. Hur kommer det sig att regering efter regering misslyckas?
Den finns i säckarna vi bär hem från trädgårdshandeln. Samtidigt har den blivit storpolitik och var nära att fälla en regering. Att elda med torv anses så skadligt för klimatet att den ska tas bort som bränsle. När en hotad bransch ska hitta nya vägar riktas blickarna mot vanliga, odlingsintresserade konsumenter.
Kläder, väskor - och terrorism. Bakom den exklusiva butiken i en svensk stad gömmer sig en hemlighet. En historia om misstänkta skattebrott och en internationell terrorcell. Uppdrag granskning följer ett av spåren i den stora Pandoraläckan som leder till Sverige.
Ålen har funnits sedan Atlanten bildades - men på några historiska ögonblick har den nästan utrotats. Vi har fått lära oss att det är de som fiskar och äter ålen som bär ansvaret. Men tänk om det finns en annan förklaring till att en av naturens mest gåtfulla varelser är på väg att försvinna?
Peter från Bollstabruk var trogen socialdemokrat. Men när han blev skadad och inte kunde arbeta kände han att systemet svek honom. Uppdrag granskning söker upp människorna som tillhört den folkrörelse som förändrade Sverige för att få svar på frågan: Varför har så många av Socialdemokraternas kärnväljare valt att gå till Sverigedemokraterna?
I Stockholmsförorten Husby har människor märkt att något har hänt. Det börjar bli ont om billiga lägenheter - i de gamla husen som stått längs gatorna i tiotals år stiger hyrorna snabbt. Det visar sig att orenoverade fastigheter blivit en lönsam affär för internationella bolag. Men någon får betala priset.
Det här är historien om hur lätt det var att fuska sig till skattebetalarnas pengar. När coronapandemin slog till mot svenska företag var det bråttom. Miljarder skulle delas ut - uppdraget föll på en liten myndighet som fram till dess haft en undanskymd roll. Men vem kontrollerade att pengarna hamnade i rätt händer?
När Leo är 11 år börjar läkarna i transvården ge honom medicin för att stoppa puberteten. Det finns risker med behandlingen, men den informationen når aldrig hans familj. En dag säger Leo att han har ont i kroppen. Uppdrag granskning kan avslöja något som läkare på Karolinska universitetssjukhuset vetat om - som inte berättats utåt.
En man blir attackerad med en hammare när han ligger och sover. Men det som först ser ut som ett lägenhetsbråk i ett miljonprogramsområde i Gävle handlar egentligen om någonting mycket större. Varför har ryska torpeder tagit sig hela vägen till Sverige?
En dömd våldtäktsman får 840 000 kronor i skadestånd när han övertygar rätten om att han var under 18 år när han begick dåden. Men hur starka var hans bevis?
Starka krafter försöker påverka invånarna att leva utanför samhället. Inifrån polisen kommer larm om en stadsdel bortom insyn och kontroll. Och boende säger att det känns som att de inte lever i Sverige. Vad händer egentligen i Borlänge och det utsatta området Tjärna Ängar?
Fler och fler barn får diagnoser som ADHD och autism. Molly går i första klass och när läraren säger åt henne att sitta still får hon panik och springer iväg. Elina går i femman. Ibland får hon panikattacker på natten när det hänt något i skolan. För 15-årige Ture kan det stilla ångesten att byta rum och organisera om hemma - men den här gången varar lugnet inte så länge som hans mamma hoppats. Del 1 av 3.
Vilken roll spelar skolan för att bokstavsbarnen blir allt fler? Ture känner att han misslyckas med att leva upp till alla förväntningar och tillbringar mycket tid inlåst på toaletten. 10-åriga Elinas mamma får springa till skolan när lärarna ringer - Elina har fått ett utbrott och rivit sig på armarna. Själv känner Elina att hon aldrig kommer att klara sig; ibland undrar hon om det ens är lönt att hon lever. Del 2 av 3.
Diagnoserna blir fler, skolan lyckas inte få med sig alla barn - och familjer känner sig lämnade i sticket. Efter flera års kamp med skolan sätter Elinas mamma hoppet till barnpsykiatrin. Många är enligt lagen skyldiga att hjälpa till, men det visar sig vara svårt att hitta någon som kan finnas där för Elina. Molly och Majas föräldrar vill vara en familj, ändå funderar de ibland på skilsmässa. Kanske skulle det bli lättare att orka om de hade barnen varannan vecka? Del 3 av 3.
2018 avslöjade Uppdrag granskning hur FN mörkat avgörande uppgifter kring kongolesisk militär- och säkerhetstjänsts inblandning i mordet på Zaida Catalán. Nyligen föll domen där 51 personer fick dödsstraff. Men gav domen de svar som Zaidas familj så länge väntat på? Vi blickar tillbaka på reportaget som avslöjade mörkningen och möter Zaida Cataláns mamma efter domen.
En sitter inlåst på livstid i Filippinerna efter att ha drivit en nätbordell. Den andra är en ansedd affärsman som byggt en förmögenhet på spel och casino. De svenska männen känner inte varandra - men delar en hemlighet. Uppdrag granskning och SVT Nyheter följer de svenska spåren i den nya bankläckan från Schweiz.
Nina följer Jehovas vittnens blodsregler och är nära att dö. Hedda blir kär och förlorar hela sin familj. Markus blir utesluten och skriver ett avskedsbrev till sina barn. Jehovas vittnen har pekats ut som en sekt. Plötsligt får de miljonstöd från staten och kommer in i värmen. Vad hände - och varför vill tidigare ledarfigurer be om ursäkt?
Världens mest fruktade terrorsekt börjar plötsligt ställa krav på Ericsson, ett av Sveriges största företag. När IS tar över Mosul i Irak växer en hemlighet som inte avslöjats förrän nu. Vad är det Ericsson försöker dölja?
Svenskarna renoverar sina kök som aldrig förr. Men hur tillverkas materialet till våra nya svenska hem? Bakom den skinande fasaden avslöjar vi mutor, mörkläggning - och en miljöskandal.
Plötsligt tvärvänder Socialstyrelsen om riskerna med transvården av unga. Natalies son Leo är en av dem som skadats. Nu anmäler Karolinska sjukhuset sig själva för sin vård av Leo. Varför?
Det svenska skoföretaget Kavat beskriver sin fabrik som en saga. Men arbetare vittnar om att de skrämts till tystnad. Varför kan anställda i drömfabriken inte leva på sina löner?
I Sverige ska sjukvården vara på lika villkor för alla. Men något har gått fel. Det verkar finnas ett A- och B-lag i den svenska vården. Vilket lag tillhör du? I det här programmet träffar du människorna som drabbas och de som tar saken i egna händer när hjälpen är långt borta. "Sjukvårdens förlorare" är det första reportaget av tre i Uppdrag gransknings serie om Sveriges regioner, i samarbete med SVT:s lokala nyheter.
När pandemin slår till växer ett oroväckande mönster fram i den svenska intensivvården: vilken region du bor i påverkar dina chanser att överleva. Varför blev skillnaden i dödlighet så stor? "Regionlotteriet" är det andra reportaget av tre i Uppdrag gransknings serie om Sveriges regioner, i samarbete med SVT:s lokala nyheter.
Få vet vad de gör, ännu färre vilka de är. Ändå går drygt elva procent av din lön till deras verksamheter. En majoritet av våra över 5000 regionpolitiker är vana vid medieskugga, plötsligt hamnar de mitt i strålkastarljuset. Vad bråkar Sveriges okända makthavare om? Inte särskilt mycket, ska det visa sig. ”De okända” är det tredje reportaget av tre i Uppdrag gransknings serie om Sveriges regioner, i samarbete med SVT:s lokala nyheter.
Putins fullskaliga invasion driver miljontals människor på flykt och ställer två kvinnor inför ett gemensamt dilemma. Julia är på väg över gränsen i Ukraina med sikte på Sverige för att rädda sina söner. I Göteborg väntar hennes väninna Hani på att ta emot henne. Vad händer när det otänkbara inträffar och kriget kommer rakt in i vardagen?
Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina har chockat en hel värld. I flera år har Sverige bidragit till att bygga Putins ekonomiska och politiska makt. Genom handel med olja och gas, och genom en ström av oligarkernas svarta pengar i svenska banker. Uppdrag granskning följer - i ljuset av kriget i Ukraina - upp reportagen om den ryska penningtvätten, och regimens försäljning av gas till svenska hamnar.
Det kommer tips om att shiamuslimska imamer i Sverige viger kvinnor som köps för pengar. Det kallas för njutningsäktenskap. Ett tidsbestämt giftermål mot betalning som kan pågå i någon månad, någon vecka eller bara en timme. Ett sätt att göra sexet tillåtet, eftersom utomäktenskapligt sex är förbjudet inom shiaislam. Med hjälp av fejkade identiteter och dold kamera söker vi svaret på frågan: Pågår verkligen en sorts sexhandel där religiösa ledare runt om i landet är del i utnyttjandet av utsatta kvinnor?
"Fatima" är högutbildad och vill lära sig svenska - men hålls isolerad. "Safa" utsätts för våld av sin man. De har skilt sig från sina män, men enligt islamisk rätt är de fortfarande fast i sina religiösa äktenskap. Varför vägrar imamer i Sverige, vars församlingar får miljonbelopp från staten, ge kvinnor skilsmässa?
Det kommer ett tips inifrån Securitas. Om nyckelpersoner som kan vara ett hot mot rikets säkerhet. I hemliga inspelningar avslöjas deras dubbelliv. Samtalen visar vad som pågår högt upp i ett av världens mäktigaste säkerhetsbolag.
En riksdagspolitiker hävdar att han bor i ett hus som saknar avlopp - och att han uträttar sina behov i grannens lada. En annan påstår att hon bor hos sin bror men uppger något annat när hon söker bygglov till sitt hus. Ersättningar för boende till Sveriges högst uppsatta makthavare kostar skattebetalarna miljontals kronor varje år. Men ingen kontrollerar politikernas påståenden - talar de sanning?
Vårdexpressen var IT-systemet som skulle revolutionera sjukvården. Men efter Uppdrag gransknings avslöjande har männen bakom dömts till långa fängelsestraff för grovt mutbrott och mångmiljonböter. Vad var det som gick snett?
I fem program återvänder Uppdrag granskning till några reportage som har väckt stor uppmärksamhet under det senaste året. I det första programmet får vi veta vad som hänt efter att "De ryska torpederna" publicerades. Del 1 av 5.
Sveriges torrlagda våtmarker släpper ut lika mycket koldioxid som biltrafiken och regering efter regering har lovat att ta uti med den tickande miljöbomben. Men vad har egentligen hänt? I fem sommarprogram återvänder Uppdrag granskning till reportage som väckt stor uppmärksamhet under året. Del 2 av 5.
I reportaget Smutsiga kläder satte vi elektroniska spårsändare på kläderna vi skänker till välgörenhet. Spåren ledde oss till organiserad brottslighet och resulterade i dödshot. Vad hände efter vårt reportage - när en av ligans medlemmar åtalades i Litauen? I fem sommarprogram återvänder Uppdrag granskning till reportage som väckt stor uppmärksamhet under året. Del 3 av 5.
I kväll handlar det om vad som hände efter reportaget Transbarnen - där vi berättade om Leo och flera andra barn som skadats av den medicinska behandlingen inom transvården. Då hade Karolinska universitetssjukhuset ännu inte berättat om skadorna utåt. I fem sommarprogram återvänder Uppdrag granskning till reportage som väckt stor uppmärksamhet under året. Del 4 av 5.
Reportaget "Den sista ålen" blev en ögonöppnare för många. Hur har det gått med miljöanpassningen av Sveriges viktigaste energislag och löftena om att rädda ålen? I fem sommarprogram återvänder Uppdrag granskning till reportage som väckt stor uppmärksamhet under året. Del 5 av 5.
Idag finns bara spillror kvar av det svenska ålbeståndet. En dag får vi ett tips som förändrar bilden av myndigheternas räddningsplan för den utrotningshotade fisken. Det talas om ett stort misstag som kan ha gynnat en miljardindustri. Hur påverkar de nya uppgifterna ålens överlevnadschanser?
Hanna levde i ständig rädsla för att hamna i helvetet. Stefan kände att hela han var fel. Maddes lärare drev ut demoner för att rena klassrummet. I Sverige är det förbjudet med konfessionella inslag i undervisningen. Men i klassrummen på Hannas, Stefans och Maddes kristna friskola var Guds straff ständigt närvarande. Del 1 av 4.
Hanna, Stefan och Madde har upplevelser från skoltiden som är svåra att bära till och med i vuxen ålder. De har alltid trott att de varit ensamma om att lida av vad de fick lära sig. Om demoner och kravet på rena tankar för att inte komma till helvetet. Men det ska visa sig att offren för så kallade andliga övergrepp i svensk skola är långt fler än vad någon kunnat ana. Varför lyckas myndigheterna inte stoppa skolor som utsätter barn för lidande i Guds namn? Del 2 av 4.
När samtliga sex män frias för ännu en skjutning växer vreden inom polisen. Ökningen av skjutningar i Sverige ligger i topp i Europa - och nu är våldsspiralen på väg mot ett nattsvart rekord. Hur blev Sverige landet där mördare går fria?
När Robin hittas död riktas misstankarna mot hans egen syster. Hon som länge stridit för hans omsorg. Hur kunde kampen för Robins liv sluta i hans död?
Det slog ner som en bomb - avslöjandet att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under nästan ett decennium. Uppdrag gransknings reportrar går bakom kulisserna i det dramatiska skeendet som ledde fram till att bankens tidigare vd nu ställs inför rätta. Ljög Birgitte Bonnesen när hon försäkrade sina kunder om att allt stod rätt till i banken?
En ny röntgenmaskin köps in för miljoner till Akademiska sjukhuset. Men affären har en mörk baksida. En uppgörelse mellan en högt uppsatt chef på sjukhuset och Canons vd - och som ingen vill prata om.
Han kallades för Stockholms ensammaste man. Branislav Tesanovic hittades i sin lägenhet, efter att ha varit död i nästan fyra år. I medier beskrevs det som att ingen saknade honom när han försvann. Men det ska visa sig att det finns de som vägrar låta historien ta slut vid en anonym gravsten.
Under en bro i Mosul sker ett möte. Ericssons arbetsledare i Irak, Affan Akram, har kallats dit för att möta män från terrorsekten IS. Hans uppdrag är att ordna ett tillstånd - men snart sitter Affan bakbunden mellan beväpnade IS-män - med en påse över huvudet. Ett av Sveriges viktigaste bolag misstänks ha mutat en terrorsekt och sedan försökt hemlighålla sina kontakter med den. Nu ökar pressen. Kommer Ericsson att ställas till svars för IS-skandalen?
Gunilla Forsman är döv och blind. Tidigare levde hon ett aktivt liv. Med hjälp av ledsagare gick hon på gymnastik, promenader och kafé. Efter 27 år förlorar hon plötsligt rätten till LSS och Gunilla blir alltmer fast och instängd i lägenheten. Lagen har inte ändrats. Trots det får färre synskadade hjälp - varför?
Riksdagspolitikern står skriven i en stuga - som hyrs ut till tyska turister. Men bor han verkligen där? Eller i den stora villan i grannkommunen, där frun är folkbokförd? I den fortsatta granskningen av riksdagsledamöternas bostäder avslöjas nya hemliga folkbokföringsupplägg som ger uppdrag med miljonarvoden.
Världsstjärnan Björn Ulvaeus har en storslagen plan för barndomsstaden Västervik. En utbyggd flygplats med linjetrafik till Stockholm. Politiker vill uppfylla hans önskan och samtidigt ska ambulansplan kunna landa och rädda liv. Fem år senare har den nya asfalten för tio miljoner kronor inte använts. Hur mycket kommer flygplatsdrömmen att kosta?
Emelie samlar mod och ringer mannen som kan vara hennes biologiska pappa. Hon, Felicia och Anna blev till med hjälp av spermiedonationer. Nu kräver de att få veta sitt ursprung och rustar sig med DNA-test. I sökandet avslöjas felaktigheter. Vad hände på sjukhusen som skötte spermiedonationerna?
Thyra ligger fastspänd i händer och fötter. Hon är svårt sjuk i anorexi och ska tvångsmatas. Att bälta barn ska vara vårdens allra sista utväg. FN har kritiserat Sverige för att den kontroversiella metoden används på minderåriga. Vad får unga svårt sjuka i anorexi uppleva bakom slutenvårdens dörrar?
Svensk polis slår till mot thaimassagesalonger. Fläckar på väggarna avslöjar en dold verksamhet. Hur omfattande är sexhandeln? I Norge ger sig NRK:s reportrar ut med dold kamera i Bergen för att ta reda på hur många bordeller som döljer sig under täckmanteln thaimassage. Resultatet förbluffar.
Dödsskjutningen framför hans ögon blir avgörande. “Muhammed” bestämmer sig för att bryta upp. När allt fler gängkriminella vill hoppa av växer en oreglerad bransch med avhopparföretag snabbt. Kommunerna betalar stora dygnsbelopp för att skydda de som vill lämna. Men vad händer när de som ska hjälpa visar sig vara kriminella?
Med dold kamera och fejkad identitet avslöjades hur imamer vigde utsatta kvinnor som såldes till män ute efter tillfälligt sex. Avslöjandet skakade om Shiamuslimska församlingar i Sverige. Nu har de egna leden rannsakats. Har de lyckats komma åt njutningsäktenskapen som liknar förklädd sexhandel?
De är unga, hungriga och jagar kreativa jobb i modevärlden. För att lyckas måste de följa branschens spelregler. På ett av Sveriges mest välkända klädmärken fick var sjätte person ingen lön. Många ser praktiken som en ovärderlig chans. Men är praktikanterna slavar som utnyttjas till riktigt arbete?
De har älskat sin sport och tagit sig till toppen. Men hur vägen dit sett ut är det få som vågat tala öppet om. Fram till nu. Vad händer när elitidrottare slår larm om tränare som kränker och går över gränsen?
En pojke tas från sin syster och fostermamma och adopteras som fyraåring till Sverige. Den här veckan är Uppdrag granskning i Serbien där protester mot svenska adoptioner blossat upp. I minnet finns adoptionsskandalen under 70- och 80-talet då barn ska ha stulits från mödrar i Chile. Kan man säkert säga att adoptioner går rätt till idag?
Det skulle kunna vara ett enkelt regelverk: Ligg inte med dina elever. Men ett sådant förbud saknas. Framgångsrika ryttare har i flera fall anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp. Ridsportförbundet kritiseras för att sopa händelserna under mattan. Hur ska ridsporten komma åt problemen?
Läkaren i Halmstad var känd för att hjälpa barnlängtande att bli föräldrar. Men vilka spermier som användes är en hemlighet han tagit med sig i graven. Decennier senare väcks en oro hos syskonen Alexandra, Tobias och Rebecka. Deras jakt på sanningen kommer att avslöja en vårdskandal och förändra flera människors liv i grunden
De drabbades tidigt i livet av demens. I den här serien får vi på nära håll följa hur sjukdomens mörker kopplar ett allt hårdare grepp om vardagen och tvingar närstående att fatta svåra beslut. Hur ser landets demensvård ut? Skådespelerskan Nina Gunke kunde plötsligt inte minnas sina repliker. När hon får diagnosen alzheimer känner hon skam och isolerar sig först. Men snart inser hon att sjukdomen måste hanteras på andra sätt. Del 1 av 4.
Uppdrag granskning kommer över en lista på misstänkta spioner – nu börjar en intensiv jakt efter Putins utsända i Sverige. Genom ett unikt spaningsarbete upptäcker reportrarna en lögn som hotar rikets säkerhet. SVT kan tillsammans med DR, NRK och Yle avslöja hur Ryssland spionerar på oss i hemlighet. Reportrarnas jakt efter männen på spionlistan tar fart. De får ett genombrott när de lyckas komma över en lista på hemliga agenter i Sverige. Reportergruppen skakas av beskedet om en kraftig undervattensexplosion vid gasledningen Nord stream och gör ett fynd som väcker frågan om Rysslands inblandning. Del 1 av 3.
Från ett parkeringshus görs framsteg i spaningsarbetet efter spionerna. Putins utsända har lyckats gömma sig bakom en lögn - fram till nu. När reportrarna kartlägger ryskflaggade skepp på nordiskt vatten gör de hisnande upptäckter. Fisketrålare visar sig ha en dold agenda och rör sig misstänkt kring kritiska platser. Del 2 av 3.
En dold inspelning avslöjar ett tekniskt fel som cykelhjälmsföretaget mörkat. Klagomål om batteritiden har strömmat in och utan förvarning har hjälmar slutat att fungera. De marknadsför sig som världens säkraste cykelhjälm med toppmodern airbag-teknologi. Men företaget har fortsatt att skicka ut "ofriska Hövdingar" till kunder.
När en caféägare kastas ut från Ulriksdals slott väcks en ilska i området. Kungen bestämmer över en stor mängd bostäder och har rätt att välja vilka som får bo på adresserna - men varför känner vissa hyresgäster rädsla för honom? När Uppdrag granskning börjar gräva i kungahusets makt över bostäderna görs ett avslöjande som tvingar hovet att tvärvända.
Nina var nära att dö när hon följde Jehovas vittnens blodsregler. Hon, Hedda och Markus ansågs bryta mot Guds lag och uteslöts - med resultatet att de plötsligt stod helt ensamma. Efter granskningen av rörelsen lovade den sittande regeringen att se över miljonstödet till Jehovas vittnen. Vad hände? Uppdrag granskning återvänder i sommar till reportage som väckt stor uppmärksamhet. Del 1 av 8.
Leo är 11 år när läkare i transvården ger honom medicin för att stoppa puberteten. En dag får han värk i kroppen. Uppdrag granskning avslöjade risker med behandlingen som läkare känt till - men inte berättat om. Transvården skakades om i grunden och vården gjorde en helomvändning. Vad har hänt sen dess? Uppdrag granskning återvänder i sommar till reportage som väckt stor uppmärksamhet. Del 2 av 8.
Lyxmäklaren Jimmy Widén, influencern Victoria Eklund och entreprenören Jan Emanuel lockades alla av livet i Marbella. Men samtidigt som rika, kända - och helt vanliga - svenskar förverkligar sina drömmar händer något som får den spanska polisen att reagera. Gängkriminella svenskar tar plats och gör avtryck på stadens gator.
Utanför kyrkan i San Pedro ska en familj sätta sig i bilen när en svartklädd man närmar sig. Pappan, en känd kokainhandlare, skjuts med flera skott inför sina barn. Mordet kommer att följas av fler brutala dåd - som alla kopplas till svenskar. Blickarna riktas mot ett gäng från Malmö som får namnet “Los Suecos” och beskrivs som det mest våldsamma gänget någonsin på solkusten.
Ett familjeföretag från Norrtälje, som kört möbler till Marbella i 30 år, dyker upp på polisens radar. Flyttfirman är en perfekt täckmantel. Gömt bland soffor och köksbord hittas stora mängder knark och flera andra svenska företagare dras in. En bit därifrån säljer mäklaren Jimmy Widén lyxhus för 100 miljoner i det mytomspunna bostadsområdet La Zagaleta. En plats så skyddad att en av världens mest hatade man verkar ha gjort den till sin.
Rättegången mot “Los Suecos” får ett oväntat slut. Men fler svenskar väntar på rättegång för grova brott på solkusten. Dessutom har en helt annan slags kriminalitet hittat hit. När pensionären Maivor blir utsatt för telefonbedragare spenderas pengarna snart i en lyxbutik på den spanska solkusten.
Deras musik hyllades och tog över topplistorna. Men snart kopplades gangsterrapen till en eskalerande och blodig våldsvåg. Flera stora namn tystnade och raderade plötsligt sin musik. Artisten Ille Freeway bröt med musiken för att leva ett annat slags liv. Hur gick det? Uppdrag granskning återvänder till reportage som väckt stor uppmärksamhet för att ta reda på vad granskningarna fått för konsekvenser.
När sex män friades från en uppmärksammad skjutning växte vreden inom polisen. Förra året slutade med ett nattsvart rekord i antal dödsskjutningar i Sverige, landet där mördare går fria. Vad har hänt sen dess? Uppdrag granskning återvänder till reportage som väckt stor uppmärksamhet för att ta reda på vad granskningarna fått för konsekvenser. Del 4 av 8.
För Elina, Ture och Molly fungerade inte vardagen i skolan. Antalet bokstavsbarn har ökat dramatiskt de senaste åren och diagnosexplosionen har blivit en samhällsutmaning. Familjer upplevde sig svikna - har stödet till NPF-diagnoser förbättrats? Uppdrag granskning återvänder till reportage som väckt stor uppmärksamhet för att ta reda på vad granskningarna fått för konsekvenser. Del 5 av 8.
Elitgymnaster gick samman och vittnade om tränare som kränkte och vikthetsade. Inom ridsporten anmäldes framgångsrika ryttare för sexuella övergrepp och trakasserier. Samtidigt anklagades förbundet för att sopa händelserna under mattan. Vad hände sen? Uppdrag granskning återvänder till reportage som väckt stor uppmärksamhet för att ta reda på vad granskningarna fått för konsekvenser. Del 6 av 8.
Sanne riskerade att dö och slussades runt i den svenska vården. Eva kämpade för att hennes dotter skulle få hjälp. Ansvariga följde lagar och regler men situationen förvärrades - hur gick det sen? Uppdrag granskning återvänder till reportage som väckt stor uppmärksamhet för att ta reda på vad granskningarna fått för konsekvenser. Del 7 av 8.
En riksdagspolitiker hävdade att han bodde i ett hus utan avlopp - och uträttade sina behov i grannens lada. Toppolitikern från Västervik påstod att han bodde i torpet i skogen som hyrdes ut till turister. Vad har hänt sedan vi avslöjade politikernas bostadsupplägg? Uppdrag granskning återvänder till reportage som väckt stor uppmärksamhet för att ta reda på vad granskningarna fått för konsekvenser. Del 8 av 8.
Nadias lillebror skriver på Snapchat att han ska hitta och döda henne. Amina uppmanas att ha en sked i trosorna för att det ska pipa i flygplatsens säkerhetskontroll om familjen försöker föra bort henne. Men när hon minst anar det blir hon tagen till ett av världens farligaste länder. Del 1 av 3.
Amina försöker desperat få hjälp hem till Sverige, men svenska myndigheter säger att de inte kan göra något. Nadia sätter sitt liv på spel och rymmer. Fotbollslaget saknar sin egen Zlatan, Hiba. Hon har försvunnit utan ett ord. Tills någon loggar in på lagets Instagram från ett främmande land. Del 2 av 3.
Väl i Sverige placeras Nadia nära sin familj som hotar att döda henne. Hon är rädd och ensam. Amina fortsätter att chatta i smyg med reportern i Sverige. Hennes hopp om att kunna återvända till Sverige börjar tyna. Från fotbollstjejen Hiba är det tyst. Del 3 av 3.
Psykoterapeuten Jon Söderberg har mött och behandlat dömda hedersbrottslingar. Forskaren Devin Rexvid tror inte att det går att påverka en människa att lämna de värderingar som finns i en hederskultur. Studiosamtalet programleds av Aida Pourshahidi.
18-åriga Selma har först svårt att ta in vad som händer. Läkaren på vårdcentralen biter henne i armen och tar henne i underlivet. Vad hon inte vet är att hon är långt ifrån läkarens första offer. Han har utsatt barn för livsfara och gång på gång fått anmälningar mot sig. Hur långt kan en läkare gå innan han stoppas?
De har på kort tid blivit hatade i den muslimska världen. Koranbrännarna kom från ingenstans och når en miljonpublik i sociala medier. Sverige har kastats in i en diplomatisk kris och terrorhotnivån har höjts. Vad vill koranbrännarna egentligen uppnå?
När en av de största svenska spionskandalerna i modern tid avslöjas grips en rysk underrättelseagent. Nu kan Uppdrag granskning visa att han inte agerade ensam. Spåren leder till agentens fru - och ett bibliotek i centrala Stockholm. Serien "Skuggkriget" blev en världsnyhet och ledde till diplomatisk kris mellan Sverige och Ryssland. Fem personer utvisades, men deras identiteter har varit okända. Fram till nu.
De fick tidigt i livet en demenssjukdom. Uppdrag granskning följde på nära håll hur sjukdomen kopplade ett allt hårdare grepp om vardagen. Nu är vi tillbaka hos Nina Gunke, Mikael Eriksson och Stefan Eriksson. Hur mår de idag - och har de fått det stöd som de behöver?
De gör lumpen och lockas att lämna spermier till forskning. 50 år senare avslöjas ett övergrepp. Vad hände egentligen i spermieexperimentet på Akademiska sjukhuset?
Sverige påstår sig ha världens bästa kyckling. Men bakom tillbommade fönster döljer sig en mörk sanning om svensk kycklingproduktion som ingen vill visa upp. Kyckling är den billiga, klimatsmarta och populära svenska matfågeln - men till vilket pris?
Homosexuella Yasin blir inlåst för att omvändas. Musa luras iväg och blir fast i familjens gamla hemland. Desperat försöker de ta sig hem till Sverige. Vem hjälper de hedersutsatta killarna som blir bortförda?
Den svenska skönhetsmiljardären jagas för Sveriges största skatteskuld. Han verkar ha gjort allt för att dölja sina pengar. Men en läcka från Cypern avslöjar avancerade upplägg som han, ryska oligarker och maffiabossar använder sig av. Kan de nya spåren leda till de gömda pengarna?
I över 20 år har Uppdrag granskning ställt makthavare till svars. Men någonting har hänt och nu växer en oro. Hur ska publiken få svar när de ansvariga vägrar att ställa upp på intervjuer? Janne Josefsson återvänder till sin tidigare arbetsplats. Vilket ansvar har han - som i decennier skrämt slag på makten?
Dna ljuger aldrig - och sanningen är obekväm för den pensionerade läkaren. Hemligheten som han under alla år lyckats dölja bubblar upp till ytan. Nu avslöjas ett övertramp i sjukvården som Sverige aldrig tidigare upplevt.
När donatorbarn beväpnar sig med DNA-tester avslöjas en härva av lögner. Dåtidens hyllade läkare står i centrum för en vårdskandal som saknar motstycke i Sverige. Hur många män har fått sina spermier stulna - och hur många barn är en av läkarna själv biologisk far till? Det här är Uppdrag gransknings avslöjande: Den svenska spermieskandalen.
Ett sms skickas ut: “Tack för din beställning hos Ikea”. Så startar bedrägeriet. Uppdrag granskning kan nu visa hur bedragarna med kallsinnigt rollspel och skamlösa metoder tömmer svenska pensionärers konton - från insidan. Telefonbedrägerierna har nått nya rekordnivåer - varför lyckas ingen stoppa bedragarna?
En konsttjuv är redo att berätta. Från konserthus, bibliotek, kyrkogårdar och torg har saker försvunnit. Föremål du kanske knappt lagt märke till när du gått förbi - men som kan säljas på auktion för enorma belopp. Uppdrag granskning tar upp jakten på konstskatter som stulits från allmänheten och hittar dem hos kulturintresserad elit.
Ulf Kristersson tar statsflyget för ett möte med USA:s president. Med på resan finns statsministerns fru. Reglerna är tydliga när partners följer med på uppdrag - men när Uppdrag granskning vill se alla uppgifter kring resan blir vi nekade.
Vem har friserat det här? - sittande regering har beskrivits som den mest akademiska genom tiderna. Stämmer det? Uppdrag gransknings reporter Richard Aschberg synar våra högsta politikers meriter och utbildningar. Vilka ministrar har kryddade cv:n?
Allt startar i en Facebook-grupp och snart blossar ilskan upp, med slagord som "sluta kidnappa våra barn ". En oro växer bland föräldrar. Vissa lämnar hellre landet om en orosanmälan kommer - än att gå till socialtjänsten. Del 1 av 3.
Mitt i den stormande LVU-kampanjen tar svenska imamer avstånd mot rykten som sprids bland muslimer. De vill bistå med kunskap om socialtjänstens roll i församlingarna. Men hur låter det när en orolig mamma ringer? Del 2 av 3.
Ali Al Sidani och Zeinab Ltaif var två av de drivande när kampanjen startade. Nu har de gått skilda vägar och har i dag helt olika syn på socialtjänsten. Samtalen till moskéerna från en orolig mamma fortsätter. Nu får hon rådet att skrämma sin son till tystnad. Del 3 av 3.
”Jag har hackat ett kriminellt nätverk. Jag är inne i deras datorer och har buggat deras headset”. Svenska telefonbedragare skryter om miljonerna de drar in. Vad de inte vet är att en hackare kan se och höra allt de gör. Timme efter timme, dag efter dag spelas samtalen in där pensionärer luras på sina livsbesparingar. Och i chattar diskuteras knarkaffärer och penningtvätt. Plötsligt dyker en man upp i en webbkamera. Ligans frontfigur har fångats på bild. Kan hackaren få fast miljonbedragarna?
Uppdrag granskning avslöjar en muta och snabbt växer det till en härva med miljonbelopp. I centrum står en väletablerad röntgenläkare och tidigare verksamhetschef på Akademiska sjukhuset. Genom falska avtal med leverantörer och fejkade forskningskonton har skattepengar sipprat ut från sjukhuset - rakt ned i fickan på verksamhetschefen. Hur har detta kunnat pågå på ett av Sveriges främsta universitetssjukhus?
Casino cosmopol - för minderåriga. Simon hör historier om hur unga lockas in i gambling och beger sig till världens största festival för gamers. Här möter han en av branschens största - streamern Yacine, eller YZN. Det visar sig att han har saker att berätta. Del 1 av 4.
Simon får anledning att ifrågasätta sina gamla idoler. Gamblingen med skins verkar ha blivit en självklarhet - och det är streamingvärldens stjärnor som visar vägen. Men vad händer om man fastnar? Angelo börjar gambla med skins som tonåring. Snart är spelandet det enda han tänker på. Del 2 av 4.
Luddze har gått ut öppet som spelberoende på sin Youtube-kanal. Men det finns en sak han inte pratar lika högt om - att han också fått betalt för att göra reklam för skingambling-sajter. Men varför hatar följarna på honom, när de riktigt stora namnen gör samma sak? Del 3 av 4.
I flera månader har Simon försökt att få kontakt med de tunga namnen i streamingvärlden, ingen vill prata. Som ett sista försök tar han sig till deras hemmaplan. Det verkar som att gamblingen med skins är ett känsligt ämne, men det finns andra som kan svara på varför det inte stoppas. Del 4 av 4.
I november 2022 lämnades en stämningsansökan in, riktad mot staten från hundratals svenskar mellan 7 och 26 år. Juristen Ida Edling har vetat sen hon var 12 år att det är klimat- och miljöfrågan hon vill jobba med. Vad hon inte visste då var att hon några år senare skulle bli en av Auroras frontfigurer och stå ansikte mot ansikte med Sveriges klimatminister. Del 1 av 4.
Efter en lång tids kamp med bland annat psykisk ohälsa hittar Esmeralda Sjögren hem hos klimataktivisterna i Aurora. Lydia Lifmarks klimatångest driver henne till Fridays for future. Men för henne skaver det. Måste man vara vänster för att vara klimataktivist? Del 2 av 4.
Utanför Europadomstolen i Strasbourg sicksackar Auroras Ida Edling mellan aktivister och kamerastativ. Hon är här för att visa sitt stöd. För samtidigt som Aurora driver sitt mål i Sverige stämmer sex unga portugiser 33 stater i ett liknande fall. Besluten som fattas efter idag kan påverka många länder. Inte minst Sverige - och Auroramålet. Del 3 av 4.
I Göteborg hittar Lydia Lifmark ett nytt sätt att kämpa för klimatet - som inte innefattar aktivism över huvud taget. Och framför mediernas mikrofoner står klimatminister Romina Pourmokhtari på en scen mittemot Klimatpolitiska rådet, som har granskat regeringens plan för klimatpolitiken. De använde förra året ord som allvarligt och anmärkningsvärt när de beskrev de förväntade utsläppsökningarna. Vad kommer det stå i rapporten den här gången? Del 4 av 4.
"Danial" kommer beväpnad till intervjun. Han säger att han har ett pris på sitt huvud. Det här är ett liv han själv valt, och han tvekar inte att rekrytera yngre killar för att mörda åt honom. Rebecka får veta att hennes son har fått ett uppdrag från ett av gängen. Hon bestämmer sig för att göra något. Del 1 av 4.
En kväll i november har Hanna och Tomas precis nattat barnen när två män plötsligt står utanför deras radhus. Det som kommer att utspela sig den här kvällen är en del av det skoningslösa skjutvapenvåldet - som inte gör skillnad på civila och gängkriminella. Del 2 av 4.
"Adam" ser sig alltid över axeln, medveten om att en vän kan ha sålt honom för pengar. I en värld där status, heder och hämnd styr - finns inte längre några bröder. I förundersökningar återkommer en person som beställer mord, men som lyckats hålla sig gömd från polisen. Vem är "Ghost"? Del 3 av 4.
Jakten på "Ghost" fortsätter - det verkar som att även rättsväsendet är honom på spåren. "Abbe" är en av dem som fått kontrakt för att mörda. Idag är han på flykt från sitt gamla gäng, och får stress så fort han ser en kille i 13-årsåldern. Han vet att det när som helst kan bli ett öga för ett öga. Del 4 av 4.
Med dold kamera ska Uppdrag gransknings team ta reda på hur gängen tvättar sina pengar. Samtidigt går en av landets mest ökända män med på att prata om det som är allra känsligast i hans värld. Han kallas “Benzema” och beskrivs som nummer två i Foxtrot-nätverket. När intervjun görs upp har han bara en månad kvar att leva.
Är Dubai fortfarande en fristad för smutsiga pengar - eller är det som myndigheterna säger, bara en gammal myt? Bland fastighetsköparna i Dubai finns helt vanliga svenskar, kändisar och affärsmän. Men det visar sig att ett av namnen på listan är ökänd i den undre världen. Del 1 av 2.
Svenskarna i Dubai som tjänat de största pengarna är inte kopplade till gängkriminalitet. Ofta bär de slips och kavaj. När ett av världens största pyramidspel kollapsar blir det en världsnyhet. Det handlar om en kryptobluff som lurat miljontals människor på sina besparingar - där svenskar spelat huvudrollerna. Vad färre vet är att ett nytt pyramidspel tagit över. Det styrs från Dubai. Del 2 av 2.
Klockan tickar. En uppgörelse om migrationen måste nås i EU-parlamentet - annars riskerar år av arbete att gå förlorat. Moderaternas Tomas Tobé har fått ett tungt uppdrag som förhandlare och nu är pressen stor. Kommer han att lyckas?
Vid gränsen ökar migrationstrycket igen. Uppdrag granskning följer med ett räddningsfartyg - ganska snart urartar situationen. I parlamentet fortsätter det politiska spelet. Men allianserna hemma i Sverige verkar inte gälla här.
Efter en lång natt av förhandlingar verkar Migrationspakten bli verklighet. Men det finns de som fortfarande vill stoppa den. Uppdrag granskning får kontakt med en visselblåsare. Han vill berätta om EU:s gränsmyndighet - och vad han har sett utspela sig på Medelhavet.
Uppdrag granskning återvänder till uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt. Uppdrag granskning har under flera år följt svenska hedersutsatta tjejer som förts utomlands. I hemliga chattar berättar de om våld och isolering - och en desperat kamp för att komma hem.
Telefonbedragare tömmer svenska pensionärers konton på enorma belopp varje år. Uppdrag granskning avslöjar bedragarnas skamlösa metoder - från insidan. Uppdrag granskning återvänder till uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
När donatorbarn beväpnar sig med DNA-tester uppdagas en härva av lögner där dåtidens hyllade läkare står i centrum. Hur många män har fått sina spermier stulna - och hur många barn är en av läkarna själv biologisk far till? Uppdrag granskning återvänder till uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
När en av de största svenska spionskandalerna i modern tid avslöjas grips en rysk underrättelseagent. Men Uppdrag granskning kan avslöja att spionen inte agerade ensam. Uppdrag granskning återvänder till uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
Modern idrott handlar om att hålla sig i forskningens framkant. Men var går gränsen för när nya metoder blir fusk - och hur ser man till att det blir en jämlik kamp? Uppdrag granskning återvänder till uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
En konsttjuv är redo att berätta. Från konserthus, bibliotek, kyrkogårdar och torg har saker försvunnit. Uppdrag granskning tar upp jakten på stulna konstskatter och hittar dem hos en kulturintresserad elit. Uppdrag granskning återvänder till uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
18-åriga Selma har först svårt att ta in vad som händer. Läkaren på vårdcentralen biter henne i armen och tar henne i underlivet. Vad hon inte vet är att hon är långt ifrån läkarens första offer. Hur långt kan en läkare gå innan han stoppas? Uppdrag granskning återvänder till uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
I en lägenhet sitter telefonbedragare och lurar svenska pensionärer på miljoner. Men vad de inte vet är att en hackare kan se och höra allt de gör. Och hela tiden får Uppdrag gransknings reportrar materialet. Uppdrag granskning återvänder till uppmärksammade reportage och berättar vad som hänt efteråt.
I maj 2024 gör sig Malmö redo för världens största glitterfest. Men i år är inget som vanligt - fans på plats beskriver staden som en krigszon. Och artisten Eric Saade, som tackat ja till att öppna hela tävlingen, kommer att hamna i centrum av det som snart ska utspela sig i arenan. Vad hände bakom kulisserna i Eurovision song contest - när en israelisk ballad vände upp och ner på allt?
En diabetesmedicin som får människor att rasa i vikt tar världen med storm. I Sverige har en gråzon vuxit fram - den som kan betala utlovas viktnedgång, de fattigaste riskerar att bli utan. Erik vill veta hur lätt det är att få tag på Ozempic trots att det är slut på apoteken. Men kommer någon läkare verkligen tro på att han väger 130 kilo? Del 1 av 3.
Hypen kring Ozempic är enorm. Nu är nya, mer effektiva, preparat på gång. Barn måste betala för medicinerna trots att fetman gör dem sjuka. Vem som helst kan se att Erik inte behöver gå ner i vikt - ändå samlar han på sig recept efter recept. Ozempic kan ge allvarliga biverkningar. Vad händer i kroppen när man plötsligt inte är hungrig? Del 2 av 3.
Den som är desperat kan ge sig ut på en svart marknad för att få tag på preparat som ska likna Ozempic. Men vad är det man får? Erik börjar känna effekter som påminner om ätstörning - och får kontakt med en expert som varnar för dödliga konsekvenser om fel person får tag på medicinerna. Klinikerna som skrivit ut recept till Erik konfronteras. Del 3 av 3.
De föds i gränslandet till den svenska abortgränsen. Sverige är ett av få länder i världen där man räddar barn redan i vecka 22 . Men det finns de som menar att det har gått för långt - och att föräldrar lämnas i sticket. För vad händer med barnen som kommit till liv, så nära gränsen? Först nu, när de växer upp, börjar bilden klarna. Frågan om “22:orna” delar sjukhus och enskilda läkare. Vem ska bestämma vem som får leva och vem som får dö?
För barnen som föds i vecka 22 skiljer det så lite, ibland bara en dag, mellan livet och döden. På flera håll i världen höjs frågetecken kring Sveriges val att rädda barn så tidigt. Men det finns sjukhus som väljer att gå steget längre, förbi gränsen för aborträtten. En självklarhet att alltid försöka rädda ett liv - eller en oreglerad, experimentell vård? Frågan om "22:orna" delar sjukhus och enskilda läkare. Vem ska bestämma vem som får leva och vem som får dö?
Ulla och Hans pratar om sin dotter som om hon inte lever längre. I 40 år bodde Therese hemma hos sina föräldrar i Degerfors. Nu är hon borta. Allt börjar när hon får en förvaltare som ska företräda henne och sköta ekonomin. Snart sätter en kedja av händelser igång som kommer att förändra familjens liv - för alltid.
Silver får lära sig av polisen att han måste titta över axeln. Han har gjort vad samhället förväntar sig och vittnat mot två misstänkta tjuvar. Men priset blir högt. Ludde är instängd hemma, rädd för att killarna som misshandlade honom ska dyka upp. Vilket skydd finns för unga brottsoffer - när den som begår brottet också är minderårig?
Ekobrottsmyndigheten slår till mot en av Sveriges mäktigaste mäklare. Bland hans kunder finns artister, kändisar och influencers. Men det finns något som inte kommer fram i ljuset. Ett fusk med bolån som kan ha trissat upp bostadspriserna i Stockholm. Med dold kamera ger sig två mullvadar ut på lägenhetsvisning - går kuppen att bevisa?
”Det finns en man i en röd bil, ha ögon och öron öppna.” Han rör sig bland unga tjejer i Sundsvall och säljer vapes, men vill ha mer än pengar som betalning. Polisen är honom på spåren - men det kommer snart visa sig att mannen i den röda bilen inte är ensam.
Drinkar, bjudresor, middagar - och upphandlingar värda 30 miljoner kronor. När Securitas avslöjas i en muthärva får två personer sparken. Företaget lovar nolltolerans och vd:n hyllas. Nu kan Uppdrag granskning avslöja nya uppgifter om mutorna inom ett av världens största säkerhetsbolag.
Pengarna skulle gå till att hjälpa barn och unga att må bra. Samtidigt åkte ledarna på utlandsresor, köpte märkeskläder och åt uteluncher - utan att ungdomarna var med. Två reportrar bestämmer sig för att följa kvitton från föreningar kopplade till en av våra största ungdomsrörelser. Snart blir det tydlig hur sårbar den svenska föreningsmodellen är.
Hon bedöms kunna utgöra ett allvarligt hot mot Sverige. Men vad kan en 57-årig kvinna, med familj och kolonilott, ha gjort för att pekas ut som spion i kinesiska regimens tjänst? I sex månader sitter journalisten Xuefei Chen Axelsson i häkte i väntan på att utvisas på livstid. Men vem är hon - och vad har hon egentligen gjort här?
Del 1 av 10. Uppdrag granskning återvänder till reportage från de senaste tio åren. Hur gick det för Hem och skola vars pengar till stor del hamnade hos ett säljbolag? Programledare: Karin Mattisson.
Under snart ett års tid har SVT:s Uppdrag granskning följt spelet om de fängslade Etiopien-svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson från insidan. Resultatet är en unik dokumentär som visas i en extrainsatt Uppdrag granskning special.
Vem ligger egentligen bakom filmerna man hittar på The Pirate Bay? Journalisten Sofia Benholm har mött personer aktiva inom Scenen. Ett globalt, elitistiskt nätverk med alltifrån unga killar till högt uppsatta IT-chefer som tävlar om att skapa de bästa piratkopiorna i världen.
Uppdrag Granskning kan avslöja en ny historia om Swedbank. Den knyter Donald Trumps dömda tidigare kampanjordförande, Paul Manafort, med fyra miljoner svenska bankkunder. Och vad händer om banken medvetet vilselede amerikanska myndigheter? Programledare: Ali Fegan och Karin Mattisson
Swedbanks koncernchef lovade att banken inte skulle dras in i Danske Bank-skandalen. Nu visar Uppdrag Granskning att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt - i nästan ett decennium. Programledare: Ali Fegan.
En korrupt president och en ökänd rysk oligark. Uppdrag Granskning kan avslöja ny information om personerna bakom det misstänkta penningtvätten i Swedbank. Programledare: Karin Mattisson.
Samhällsprogram, del 1 av 9. Programledare: Elisif Elvinsdotter. Förra året avslöjade Uppdrag granskning att det vid två tillfällen, strax före Estonias undergång, fraktats hemligt militärt krigsmaterial. Vad har hänt sedan dess, frågar journalisten Lars Borgnäs. I studion: Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s).
Samhällsprogram, del 2 av 9. Programledare: Elisif Elvinsdotter. Tandvården som klassfråga - allt färre går till tandläkaren. Hur gick det för Niada och Grigori, de apatiska barnen som Uppdrag granskning berättade om i vintras?
Samhällsprogram, del 3 av 9. Programledare: Elisif Elvinsdotter. I över 50 år kämpade han för att få veta vad som står om honom i Säpos register. Vetskapen om registret förföljde honom och förstörde hans jobbchanser. Vad stod det? Anne Lundberg visade i våras tre fall av misslyckade plastikoperationer. Hur har det gått för Johan som inte kan inte ha sex efter en penisförlängning, Irene som fick ansiktsförlamingar efter en skönhetsoperation och Lena vars läppar försvann efter en läppförstoring?
Samhällsprogram, del 4 av 9. Programledare: Elisif Elvinsdotter. 3 500 kvinnor i Sverige har fått bröstcancer på grund av att de ätit östrogen. Dessa alarmerade siffror avslöjades i Uppdrag granskning i vintras. Vad har hänt sedan dess?
Uppföljningar av reportage som väckt starka reaktioner. Programledare:Karin Hübinette. Del 3 av 7. Uppföljningar av tidigare uppmärksammade reportage i Uppdrag granskning. Ikväll två reportage av Marianne Gillgren om utsatta grupper i samhället. Ett om konsekvenserna av en psykiatrireform som har gått snett där psykiskt störda i allt större grad får klara sig själva och ett om funktionshindrades åsidosatta rättigheter.
Uppföljningar av reportage som väckt starka reaktioner. Programledare:Karin Hübinette. Del 6 av 7. Uppföljningar av tidigare uppmärksammade reportage i Uppdrag granskning. Reportern Nadja Yllner har granskat kriget mellan sockerindustrin och Världshälsoorganisationen WHO. WHO försöker få alla länder att enas om en gemensam strategi mot fetma men möter hårt motstånd. Dessutom Micael P Lekbergs reportage om den dolda kriminaliteten bland svenska officerare.
Efter Uppdrag gransknings reportage om transvård för unga har myndigheterna nu reagerat. En av Sveriges mest kända transpersoner säger att hon inte är säker på att hon skulle ha genomgått sin könskorrigerande behandling - om hon skulle ha fattat beslutet idag.
Swedbank beslutar att inte tillsätta en oberoende utredning för att undersöka penningtvätten i Baltikum - i samma stund bestämmer sig Uppdrag gransknings team för att fortsätta gräva. Det leder till ett spår som rör ett av de allvarligaste regelbrott en bank kan begå. Programledare: Karin Mattisson.
De är falska sjuksköterskor - med äkta intyg och legitimationer. Uppdrag granskning kan avslöja ett bedrägeri som borde vara omöjligt, mitt i den svenska sjukvården. Programledare: Karin Mattisson.
Den svenska FN-experten Zaida Catalán försvinner plötsligt i Kongo-Kinshasa. Det som först ser ut som en kidnappning, visar sig vara en helt annan historia - om hemliga agenter, massgravar och riskfylld diplomati. Programledare: Ali Fegan.
Jakten på en av världens mest ökända människosmugglare startade efter att 368 flyktingar drunknade utanför den italienska ön Lampedusa. Nu sitter också en person häktad. Han anklagas för att vara den så kallade "Generalen". Men tydliga bevis visar att det skett en förväxling och att fel man sitter anklagad.
Del 13 av 16. Livets ord har omsatt tre miljarder kronor. Men vart har pengarna tagit vägen egentligen? Uppdrag granskning tittar närmare på den kristna församlingen Livets ord - och grundaren Ulf Ekman. Programledare: Karin Mattisson.
Säsongens mest uppmärksammade program följs upp i studion, där vi får veta det senaste som har hänt.
Hösten 2014 briserar en skandal i näringslivet. I centrum står skogsbolaget SCA och ordföranden Sverker Martin-Löf - kallad kejsaren av svensk industri. Lyxiga jaktresor och direktörsförmåner sätter hela den mäktiga Handelsbanksfären i gungning och ingen vet hur det ska sluta.
Sverker Martin-Löf har tvingats avgå under förnedrande former efter 40 år i Handelsbanksfärens tjänst. Inför öppen ridå pågår maktkampen och alla vill veta var lojaliteterna ligger. Den fallne kejsaren riktar sin vrede mot arvtagaren Pär Boman.
En hemlig läcka från Handelsbanken öppnar dörrarna till skatteparadiset Luxemburg. Spåren leder till en särskild kund med ett mycket känt efternamn. Och när bankens utredare hittar misstänkta transaktioner börjar märkliga saker att hända.
Direktörerna inom Handelsbanksfären har lyckats hålla jaktresan till Spanien hemlig och undgått journalisternas granskningar. Men när allt verkar över skickas ett mejl till ordförande Pär Boman - som leder till att säkerhetspolisen kopplas in.
Svensk tull och polis lyckas gripa tre män som grävt fram 61 kilo kokain på en lastbåt. Vi spårar kokainet till dess ursprung - och möter de som kommit i knarkets väg. En prisbelönt journalist gräver i knarkbossen El Chapos affärsimperium. Hans liv tar en oåterkallelig vändning när vägarna korsas med kartellen som håller regionen i ett järngrepp. Del 1 av 5: Narcos.
Vad har den svenska rapparen Adel gemensamt med musiker som sjunger om knarkbossar? I Sinaloa kommer vi nära den fruktade kokainkungen El Chapos fotsoldater och hittar ett kapell där människor ber ett gangsterhelgon om välgång. Samtidigt fortsätter några mammor att söka efter sina försvunna barn. Del 2 av 5: Helgon.
Vad får unga män i Sverige, Mexiko och Colombia att med livet som insats välja den organiserade brottsligheten? I Mexiko möter vi en av knarkhandlarna i den fruktade Sinaloa-kartellen - och en polis som extraknäcker som mördare. En svensk langare berättar om sitt liv och sina affärer. I Filipstad kämpar en mamma med att stoppa sin son från att dras in i gängen. Del 3 av 5: Pistolpojkar.
Varje år kräver konflikter kopplade till den organiserade brottsligheten lika många liv som går förlorade i krig. 18-årige Ahmed från Filipstad har dragits allt längre in i den undre världen, hans mamma är orolig för vad som ska hända. Den svenske langaren berättar om behovet att använda våld - och om ångesten som fått honom att överväga att hoppa av. Del 4 av 5: Dödspatruller.
I femtio år har kriget mot knarket pågått. Över Sveriges gränser fortsätter drogerna att flöda in. Flerbarnspappan Pierre berättar hur han levde dubbelliv med kokainet - och 18-årige Ahmeds mamma får besked i utredningen kring hennes sons död. I Mexiko tycks mammornas sökande efter sina försvunna barn vara förgäves, när det plötsligt sker ett genombrott. Del 5 av 5: Evigt krig.
OS 2016. Ett stort företag tar fram en ny supersko - och ändrar förutsättningarna för löpning. Gamla rekord kapas och idrottare med andra sponsorer får svårt att konkurrera. Men det blir också startskottet för en ny debatt om teknisk dopning. Hur långt kan man gå?
Hormonet Epo hjälper kroppen att producera fler röda blodkroppar och finns naturligt hos oss alla. Att injicera det är däremot en form av dopning som gör den dopade mer uthållig, eftersom musklerna får mer syre. I dag går det att uppnå samma effekt på andra sätt. Det är en omdiskuterad teknik - förbjuden i Norge men tillåten i Sverige.
Det hjälper dig att träna hårdare pass än vad kroppen egentligen klarar av. Men Sveriges olympiska kommitté har förbjudit OS-idrottare att träna med hjälp av extra syrgastillförsel. Chefen kallar det dopning - trots att den internationella antidopningsorganisationen slagit fast att det inte är förbjudet. Är det fusk eller inte?
Ett skifte tar sin början. Hösten 2015 presenterar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) sin plan för att sänka sjukpenningtalet och rädda statsfinanserna. En ny generaldirektör tillsätts på Försäkringskassan, med ett tufft jobb framför sig. Samtidigt har 51-åriga Marie-Louise Järlesand lämnat sitt arbete för gott - hon är sjuk, och hon sätter sitt hopp till sjukförsäkringen.
Konsekvenserna av regeringens order blir synliga. Generaldirektören har fått sparken och en förändring märks i attityden bland handläggarna som möter de sjuka. Marie-Louise Järlesands hälsa har blivit allt sämre, ändå får hon nu besked att hon måste börja jobba igen. Samtidigt händer något märkligt - regionen som tidigare rankats som Sveriges sjukaste ser plötsligt ut att vara friskast av alla. Kan det vara så att ministerns plan har fungerat?
Tiotusentals svenskar har förlorat sin sjukpenning. Bakom väggarna på Försäkringskassan säger anställda att de bara följt order och gjort som regeringen ville. Marie-Louise Järlesand försöker förstå vilket jobb handläggaren menar att hon ska ta - när både läkaren och Arbetsförmedlingen säger att hon är för sjuk för att arbeta. Vad säger ministern som satte igång förändringen i det svenska trygghetssystemet?