serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Vanavond wordt het gezin Smakman gevolgd. De familie besluit zich te vestigen in Normandië, waar een prachtig Frans landgoed is aangekocht met als bestemming een vakantieoord voor sportvliegers.
serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Iris en HP zijn achter in de twintig, wonen in de Amsterdamse Rivierenbuurt en hebben naar eigen zeggen carrière gemaakt. Toch hebben ze hun baan opgezegd om een nieuw leven in Italië op te bouwen.
serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. De familie Hobbelen uit St. Oedenrode houdt het voor gezien in Nederland. Zij willen in Hongarije een nieuw bestaan opbouwen en daar in alle rust hun eigen leven gaan leiden in plaats van geleefd worden.
serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Pauline Huisman en haar man Björn willen het restaurant met bijbehorende gites nabij Carcassonne (Zuid-Frankrijk) overnemen.
Serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Jan en Saskia Krist wonen in Groningen. Jan, werkzaam in een opvanghuis voor psychiatrische patiënten en Saskia, oud teammanager bij KPN, willen in Zuid-Spanje een herstellokatie voor psychiatrische patiënten opzetten.
Serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Evert en Saskia van der Linden gaan samen met hun twee kinderen hun geluk beproeven in Zuid-Portugal. Ze hebben het plan opgevat een interieurwinkel te beginnen aan de Algarve.
Serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Arie en Annemarie zijn 38 en 28 en wonen in Dordrecht. Ze gaan een nieuw leven starten op vakantie-eiland Isla Margarita. Daar kan Arie zijn passie, het vissen op roofvissen, omzetten in werk.
Serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Erik en Loes zijn echte Zweden fanaten en hebben een hotel aan één van de vele meren in Zweden gekocht. Hoewel ze de plannnen goed uitgedacht hebben komt er toch wel erg veel bij kijken.
Ruud (43) en Anja (38) hebben elkaar vier jaar geleden via internet leren kennen. Met hun twee jonge zoontjes en de achtjarige dochter uit Anja's eerste huwelijk willen zij in Oostenrijk een nieuw leven als hoteleigenaar beginnen.
Serie reportages waarin uiteenlopende gezinnen en stellen worden gevolgd bij hun vertrek naar het buitenland. Vanavond zien we hoe het de eerder vertrokken gezinnen vergaat.
Serie reportages waarin uiteenlopende gezinnen en stellen worden gevolgd bij hun vertrek naar het buitenland. Claudia en Richard en hun vrienden Henk en Diana gaan een outdoorbedrijf opzetten in Zweden.
Serie reportages waarin uiteenlopende gezinnen en stellen worden gevolgd bij hun vertrek naar het buitenland. Richard en Karin vertrekken samen met hun twee zoons naar Oostenrijk om daar een hotel te beginnen.
Serie reportages waarin uiteenlopende gezinnen en stellen worden gevolgd bij hun vertrek naar het buitenland. De familie Broekhuizen vestigt zich diep in het Wallis (Zwitserland), alwaar zij een hotel overnemen.
Serie reportages Op de bonnefooi vertrekken naar Mexico! Dat is het plan van Gerben en Elke Hartskeerl en hun tienjarige dochter Michelle. Ze beginnen een zoektocht naar een restaurant of hotel aan de Golf van Mexico.
Serie reportages Familie Scholten houdt van het goede leven. Vader Hans is crisismanager en moeder Wampy is met de tuin en de kinderen bezig. In Lot in Frankrijk hebben ze een groot landhuis met een lap grond gekocht.
Martin de Jong (48) en Ingrid Huiskens (44) worden op slag verliefd als ze elkaar tegen het lijf lopen in de zorginstelling waar ze beiden werken. Samen hebben ze zes kinderen en één grote droom: emigreren naar de Spaanse zon om er licht- en geluidsapparatuur te gaan verhuren. Ze kiezen ervoor om hun droom te realiseren, maar moeten daarvoor wel vijf kinderen in Nederland achterlaten, waaronder Ingrid’s 16-jarige dochter Amanda. Eenmaal in Spanje aangekomen, blijkt dat de cheque waarmee het huis werd betaald, zoek is. Ook is de verhuur van licht- en geluidsapparatuur een business waarvoor je als kersverse ondernemer over een lange adem moet beschikken. Maar: Martin blijft hij lachen nu hij zomer én winter in T-shirt op z’n motor kan rijden.
Niek Kuijs, alternatief therapeut, en bedrijfskundige Marianna von Schmidt hebben hun banen al opgezegd omdat ze in voormalig Oost-Duitsland graag een camping willen beginnen. Marianna en Niek hebben hun oog laten vallen op een grote maar dure kanocamping. Dagelijks turven ze het aantal tenten en verkochte broodjes om te checken of de huidige eigenaar zijn camping niet te duur wil verkopen.
Mohammed Germiani is een Irakese vluchteling die met zijn Nederlandse vrouw Lida en hun twee kinderen emigreert naar Noorwegen om aldaar Hollandse boerenkaas te gaan maken. Althans, dat dénkt hij. Eenmaal in het nieuwe thuisland aangekomen, blijkt dat de toezegging van een Noorse burgemeester dat de Nederlanders in zijn gemeenschap wel een kaasmakerij kunnen gaan runnen, geenszins wordt verzilverd. En dat terwijl Mohammed en Lida in Noorwegen al een huis hebben gehuurd en in Nederland al hun schepen achter zich hebben verbrand.
Saskia en Bastiaan wonen nu nog met hun twee peuters Amber en Sietse in een Utrechtse flat, maar het is de bedoeling dat deze in Suriname wordt verruild voor een heuse villa. Jarenlang heeft de familie zuinig geleefd om te sparen voor deze emi- en remigratie. Saskia komt namelijk uit Paramaribo. Ze keert terug en Bastiaan mag haar ouderlijk huis deels gebruiken voor het opzetten van zijn fysiotherapiepraktijk. Het is nog spannend of deze gaat lopen omdat de gezondheidszorg in Suriname minder geregeld is als in Nederland.
Three Flavours noemen ze zichzelf: de Surinamer Derick Kenswil, zijn Nederlandse vrouw Anita en hun licht getinte zoon Leroy. In Zuid-Afrika willen de Kenswils een riant guesthouse gaan beginnen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Omdat de familie een groot stuk land heeft gekocht dat nog geen maand na de koop als beschermd natuurgebied werd aangemerkt, mag er helemaal niet zomaar worden gebouwd. De follow up van de familie Kenswi is te zien onder uitzendingen: 27-12-2007
Arie en Annemarie vertrokken een jaar geleden vanuit Nederland om op Isla Margarita vistours voor toeristen te organiseren. Aanvankelijk ving Arie niets, maar een jaar later blijkt hij zijn vloot te hebben uitgebreid met nog een boot. De Brabantse Gerben en Elke Hartskeerl vertrokken vorig jaar met hun dochter Michelle op de bonnefooi naar Mexico. De zoektocht begon met twee ton op zak in het zuiden van Mexico. Daar koopt de familie voor eenderde van de vraagprijs uiteindelijk een oud hotel. En: last but not least bezoeken we de jonge André en Henka die niet gehinderd door enige ervaring een eethuisje op Kreta openden. Eenmaal terug in Nederland werken zij zich het vuur uit de sloffen om de huur van hun restaurant ook 's winters door te kunnen betalen.
Michel en Melanie Weigergangs, respectievelijk ict-medewerker en pompbediende, willen al een tijdje weg uit Nederland. Twee jaar geleden hebben zij hun huis verkocht en sindsdien wonen ze samen met hun kinderen Max en Merel in een stacaravan op een camping in Brabant. Na lang zoeken hebben ze een stuk grond in een verlaten streek in Portugal gekocht. Eenmaal terplekke geeft de thermometer ruim veertig graden aan. En dat is warm als je in een vouwwagen onder een boom op je eigen land de eerste tijd moet zien te overbruggen.
We volgen de familie Engelbracht naar een onbewoond eiland in Maleisië. Peter en Sylvia Engelbracht uit Soest zijn allebei al jarenlang verliefd op Azië. Als de mogelijkheid zich voordoet om een deel van een klein eilandje vlak voor de oostkust van Maleisië te kopen dan pakken ze die kans met beide handen aan. Ze willen op het eiland een resort gaan bouwen. Maar hoe is het voor hun zoon Storm (10) om vanuit het Gooi naar Maleisië te emigreren? Ook Justus (19) de zoon van Peter uit een vorige relatie heeft moeite met het vertrek van zijn vader en halfbroer. De follow up van de familie Engelbracht is te zien onder uitzendingen: 25-9-2008.
Toen Ruud Moerman nog een kleine jongen was droomde hij al van zijn eigen camping. Inmiddels is Ruud 45 jaar, heeft hij een goede baan als technisch rechercheur en is hij gelukkig getrouwd met Linda. Samen met hun drie zoons: Tim (16), Niels (13) en Jens (12) wonen zij in het Brabantse Valkenswaard. Ruuds droom bestaat echter nog steeds. In Ik Vertrek ziet u hoe de familie Moerman naar Zuid-Frankrijk emigreert om daar de gedroomde camping te openen. In het gehuchtje Saint Parthem hebben zij een stuk grond gekocht met 65 staplaatsen, twee toiletgebouwen en een snackbar.
Vorige week was in het eerste deel over de Brabantse familie Moerman te zien hoe Ruud en Linda met hun drie zonen Tim (16), Niels (13) en Jens (12) naar Frankrijk emigreerden. In de binnenlanden van Zuid-Frankrijk openden ze hun gedroomde camping. Althans, die van vader Ruud… en dat is voor zijn puberzonen weleens slikken. In deel twee is te zien dat het runnen van een camping een hele kunst is. Zeker als deze door de vorige eigenaren niet in al te beste staat is achtergelaten. Hoewel ook het spaargeld harder opdroogt dan gehoopt, houden Ruud en Linda de moed erin.
De 44-jarige Jan en Corrie Hoek zijn na vijfentwintig jaar huwelijk nog steeds verliefd. Samen met hun zoons Erik (23), Maikel (22) en Patrick (19) vormen zij een hecht gezin. Eigenlijk willen ze niets liever dan altijd samen zijn. In Ik Vertrek volgen we de familie bij de verwezenlijking van hun grote droom: het bouwen van een appartementencomplex en camping in Tsjechië. De follow up is te zien onder uitzendingen: 25-9-2008.
In de vorige Ik Vertrek-serie was te zien hoe de families Van der Vlis en Boerkamp Nederland verruilden voor een onzeker bestaan in het buitenland. Zo begonnen Renske en Pieter van der Vlis een motorcamping in de Franse Dordogne. Geld is vaker een probleem, zo ondervonden ook Mike en Bionda Boerkamp. Hun droomhuis in Italië bleek met een vraagprijs van een half miljoen euro toch écht boven budget. In nog geen half uur kochten ze een ander pand om hun Bed en Breakfast in te beginnen en vertrokken zij met hun zoontjes Mike, Robbie en Jim voorgoed uit Nederland. Hoe gaat het nu met beide families?
Henk Peters en Carolien Duijnhoven zijn echte Groesbekers; ze houden van het goede leven, vrienden, familie en carnaval. Henk werkt al 22-jaar voor Philips en Carolien runt haar eigen hondentrimsalon. Als de twee op groepreis door Costa Rica trekken, worden ze op slag verliefd op de prachtige natuur. Een ander zou misschien schrikken van brulapen, gifkikkers en miereneters, maar Henk en Carolien vinden het prachtig. Zo prachtig dat ze besluiten hun o zo vertrouwde Groesbeek te verruilen voor het wonderschone maar onbekende Heliconia Island.
Robert is belastinginspecteur en Ingrid professioneel danseres bij zangers als Frans Bauer en René Froger. Robert en Ingrid houden van hun werk, maar vinden de tijd toch rijp om hun grote passie, wilde dieren, achterna te reizen. Die passie brengt hen in Zambia, waar ze met z’n tweeën tegen kost en inwoning een lodge zullen gaan managen. Enkele weken voor hun vertrek wordt Zambia getroffen door ernstige overstromingen. En laten er rondom de lodge enige tijd geleden nog duizenden krokodillen zijn losgelaten die nu dus óók rondom de overstroomde lodge kunnen opduiken… Maar: Ingrid en Robert staan al in de startblokken.
Erica Renkema en Martien Meiland verkochten hun woninginrichtingszaak om in Frankrijk het leven van kasteelheer- en dame te gaan leiden. Het verwaarloosde kasteel dat ze kochtten werd in enkele maanden tijd omgetoverd tot een waar paleis. Alleen: echte kasteelheren hoeven niet dagelijks klanten te bedienen die van alles vragen, met de pot meeëten en tot laat in de avond aan hún bar blijven hangen.
Na 25 jaar als projectmanager te hebben gewerkt, wordt het Ben Stroo te veel, hij krijg een burnout. Reden om zijn leven tot dan toe eens kritisch onder de loep te nemen. Samen met zijn vrouw Sabine, zoon Sem en dochter Lotte verruilt hij zijn Brabantse boerderijtje voor een Bed and Breakfast mét eigen truffelbos in Italië. Sabine gaat voor haar gasten koken en er zijn twee hondjes aangeschaft die afgericht moeten worden om de truffels op te graven: een attractie die straks hopelijk gasten zal aantrekken. En: er moet nog flink verbouwd worden voor de eerste boekingen verzilverd kunnen worden.
Rudolf Bouwmans is begrafenisondernemer en zijn levenspartner René van Hulst zorgmanager. Ze hebben genoeg van de Nederlandse ratrace en zullen daarom naar een piepklein Frans dorpje emigreren. Het gehucht telt inclusief Rudolf en René zelf achttien inwoners. Maar: als hun uit de grond te stampen Bed and Breakfast is volgeboekt, dan zijn dit er szomers zomaar twee keer zoveel... Hoewel beide heren de Nederlandse drukte wilden ontvluchten, ontspint zich eenmaal in la douce France en ware race tegen de klok. Want: wat doe je als je wel boekingen hebt, maar nog géén opgeleverde kamers? En hoe ver is Frankrijk eigenlijk als je moeder plotseling een hartstilstand krijgt en je haar liever vandaag dan morgen zou opzoeken? Op 3 december 2009 is te zien in de follow-up hoe het Rudolf Bouwmans en René van Hulst is vergaan
Vorig jaar was te zien hoe de families Jordaan en Dierick Nederland voorgoed achter zich lieten om in het buitenland een nieuw bestaan op te bouwen. Peter en Hetty Jordaan kochten een voormalige arbeiderscamping in het Tsjechische plaatsje Bystrice nad Pernštejnem. Ook Justus en Annemiek Dierick begonnen een camping, maar dan voor mensen zonder kleren. Samen met hun kinderen Yentl en Felice vestigden zij zich in het Zuid-Franse dorpje Castellane om daar hun gedroomde naturistencamping te openen.
Joris (38) en Christy (36) Christiaans hebben het helemaal voor elkaar. Allebei een goede baan, een grachtenpand in het bruisende centrum van Amsterdam en een prachtzoon van twee: Daan. Toch laten zij alles achter om in het Zuid-Afrikaanse Sommerset West een guesthouse te gaan runnen.
Vandaag volgen we de familie Voets. Emigreren en het opstarten van een eigen bedrijf is een hele opgave. Als je dan ook nog eens twee autistische puberkinderen hebt waarvan er een niet mee wil, dan ga je wel een érg grote uitdaging aan. Toch vertrekken Harrie (47) en Karin (44) met hun twee kinderen Theun (18) en Anne (14) van het Brabantse Vlijmen naar het Oostenrijkse dorpje Kamering.
In 2007 was te zien hoe de familie Kenswill naar Zuid-Afrika vertrok en hoe de familie de Jong Nederland verruilde voor Spanje. Er is inmiddels een hoop veranderd. Waar bij Derick en Anita Kenswill een grote kale vlakte te zien was, is nu een guesthouse met veertien kamers verrezen. In Spanje houden Martin en Ingrid de Jong zich met hele andere dingen bezig; en wel het runnen van een licht- en geluidsbedrijf.
De familie Boerkamp verruilt het Gelderse Twello voor het vele malen romantischere Montefiore dell'Aso in Italië. Na de koop begint het echte Italiaanse leven als hotelhouder pas.
De Friese vijftigers Pieter en Renske Van der Vlis zitten al een tijdje zonder werk als ze besluiten om uit de overwaarde van hun huis een motorcamping in de Dordogne te kopen.
Niek Kuijs, alternatief therapeut, en bedrijfskundige Marianna von Schmidt hebben hun banen al opgezegd omdat ze in voormalig Oost-Duitsland graag een camping willen beginnen.
Mohammed Germiani is een Irakese vluchteling die met zijn Nederlandse vrouw Lida en hun twee kinderen emigreert naar Noorwegen om aldaar Hollandse boerenkaas te gaan maken.
We volgen geen gezin dat nog moet vertrekken, maar nemen een kijkje bij twee families die al zijn vertrokken. Hoe gaat het nu met ze?
Saskia en Bastiaan gaan naar Suriname. Saskia komt uit Paramaribo. Ze keert terug en Bastiaan mag haar ouderlijk huis deels gebruiken voor het opzetten van zijn fysiotherapiepraktijk.
Surinamer Derick Kenswil, zijn Nederlandse vrouw Anita en hun zoon Leroy gaan naar Zuid-Afrika, om daar een riant guesthouse te beginnen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
Rudi van der Marel vertrekt met zijn vrouw en dochter naar Curaçao. De Nederlanders in hart en nieren moeten erg wennen aan de relaxte cultuur ter plaatse, die hun planning danig in de war schopt.
Michel en Melanie Weigergangs gaan met hun kinderen naar Portugal om een emigratiebureau op te zetten. Dat is nog knap lastig als je geen Portugees spreekt.
De van oorsprong Zuid-Afrikaanse Patric Whitward uit Wassenaar wil al jaren terug naar zijn geboorteland. Na twintig jaar doet de mogelijkheid zich voor om dit te doen.
Genezen van leukemie voelt het leven voor Rob niet meer zoals vroeger. Hij en vrouw Sybil besluiten een stichting op te richten met als doel een plek te creëren waar ex-kankerpatiënten tot rust komen.
Er zijn weinig mensen ter wereld zo gek op dieren als Monique van der Have (49). In Nederland runt ze haar eigen hondenschool, maar haar grote droom is het beginnen van een vakantiepark voor hondenliefhebbers. Ook haar man (51) heeft ze enthousiast gemaakt voor deze plannen en dus emigreren de twee samen met hun vijf honden, zes katten en twee konijnen naar Oost-Duitsland om van een vervallen vakantiepark een hondenparadijs te maken. Monique werkt in Nederland nog even door, terwijl Kees aan de grote klus begint. Monique is optimistisch gestemd en neemt alvast een eerste boeking aan. Helaas blijkt niet alleen de waterleiding, maar ook het gas en de elektriciteit in verouderde staat. Alles moet worden vervangen, hun spaargeld raakt op en het is nog maar de vraag of ze tenminste één van de vijftien huisjes die op het park staan op tijd afkrijgen.
Nadat Peter Scholten (44) een burn-out krijgt is hij klaar met het werken in Nederland. Samen met zijn vrouw Heike (42) en kinderen Mathieu (15) en Luna (7) gaat hij ter ontspanning op vakantie naar Zuid-Afrika. Daar aangekomen worden ze allemaal op slag verliefd op het land en besluiten er te gaan wonen. Na een lange zoektocht vindt het gezin een lodge in de buurt van het Krugerpark, waarmee ze grootse plannen hebben. Met pijn in haar hart laat Heike haar oudste zoon Robby (21) in Nederland achter en vertrekt met de rest van het gezin naar het vakantiepark waar 's nachts de luipaarden over het terrein lopen. Behalve het openen van de lodge willen ze graag iets goeds doen voor de bevolking. Ze willen daarom vrijwilligersprojecten opzetten en ook lokale mensen in dienst nemen op de lodge. Aan dit laatste hebben ze een zware kluif omdat de werkmentaliteit anders is dan Peter en Heike zijn gewend. Dan blijkt dat de lodge in veel slechtere staat is dan ze aanvankelijk dachten en dat terwijl over drie maanden het hoogseizoen begint.
Rianne's ouders runnen een camping in het midden van Portugal, maar kunnen het werk lichamelijk niet meer aan en zoeken nieuwe beheerders. Rianne's vriend Cobus Hartgers (32) is meteen enthousiast, hij laat zijn leven als vuilnisman in Nederland graag achter. Rianne Bleeker (27) is net haar eigen kapsalon gestart en staat in eerste instantie niet te springen om te emigreren. Toch besluiten ze te gaan, alleen spaargeld hebben ze niet. Cobus blijft daarom nog een tijd in Nederland werken om geld te verdienen, terwijl Rianne samen met hun zoontjes Justin (2) en Julian (1) naar Portugal vertrekt. Als Cobus eenmaal is aangekomen in Portugal zorgen een aantal financiële tegenslagen ervoor dat zijn zuurverdiende geld al snel opraakt. En dat terwijl de camping nodig aan een opknapbeurt toe is. Willen ze de camping aanpakken, dan moeten er eerst gasten komen zodat ze weer bouwmaterialen kunnen kopen. Maar veel boekingen hebben ze nog niet.
Ruud de Groot (53) werkt al jaren bij de Nederlandse spoorwegen, Netty (53) staat in een kledingwinkel. Ze dromen ervan om iets in het buitenland te beginnen, maar een concreet plan is er niet. Eén ding weten ze zeker: ze willen in een land met bergen wonen. Ieder jaar als ze op vakantie gaan met hun camper komen ze langs het stadje Oberstdorf in het Duitse Beieren. En als Netty toevallig hoort over een Nederlandse chocoladeleverancier komt ze op het idee om chocolade te gaan verkopen in de Duitse plaats. Daarnaast willen ze ook koffie gaan schenken. In Nederland laat Ruud zijn zoon en dochter en Netty haar dochter achter om van Oberstdorf hun woonplaats te maken in plaats van vakantiebestemming. Een pand is snel gevonden, maar een startkapitaal hebben ze niet en dus verkopen ze hun geliefde camper. Vol goede moed proberen ze het Nederlandse product daar aan de man te brengen.
Driehonderd dagen zon, dat is de reden voor Daan (59) en Clasien (60) van Driel om naar het Franse nougatstadje Montélimar te vertrekken. Daan had een goede baan in de ICT-sector en Clasien verdiende veel geld als importeur van een zonnebrillenmerk. Met hun spaargeld kopen ze dan ook een grote villa, die nog wel even moet worden opgeknapt. Ze willen er een luxe chambre d'hôtes van maken en het huis terugbrengen in oorspronkelijke staat, inclusief de inrichting. Voor Daan moet het niet teveel op werken gaan lijken, dus is hij ook van plan om de hele verbouwing uit te besteden. Maar het pand blijkt meer werk dan verwacht en het budget wordt overschreden. Daan besluit daarom toch zelf aan de slag te gaan. Hij is niet te stoppen en werkt zeven dagen per week om alles volgens planning af te krijgen. Terwijl Clasien zich grote zorgen maakt om de gezondheid van haar man, zet Daan alles op alles om voor de opening het hele huis af te krijgen.
Melkveehouder Han Reesink (54) wordt gek van de regeltjes die het boeren in Nederland onmogelijk maken en wil emigreren naar Australië om daar een nieuw boerenbedrijf te starten. Als zoon Erwin (19), die ook graag boer wil worden, hierover net zo enthousiast blijkt besluiten ze de grote stap te maken. Han wil namelijk niet naar Australië vertrekken zonder een opvolger te hebben. Zijn boerderij op het Drentse platteland wordt snel verkocht en dus kan de reis naar de andere kant van de wereld worden gemaakt, met behalve zijn zoon Erwin ook zijn vrouw Anneke (29) en hun kinderen Hanna (2) en Johan (1). De andere zoon uit zijn vorige huwelijk, Dennis (21), blijft tot groot verdriet van Han in Nederland achter. De Engelse taal is voor Han en Anneke een obstakel en ze krijgen het maar lastig onder de knie. Maar het grootste probleem is dat er bij het vertrek nog geen boerderij is gevonden.
Al jaren dromen Pierre (51) en Monique (49) van een leven in Oostenrijk, ver weg van het gehaaste leven in Nederland. In Oostenrijk voelen ze zich thuis en vinden ze de rust waar ze zo naar op zoek zijn. Omdat hun twee zoons, inmiddels 20 en 22, steeds te klein waren, besloten ze in Nederland te blijven. Maar nu is het tijd om de stap te gaan maken! Ze gaan een pension overnemen dat jarenlang in bezit is geweest van een Oostenrijkse familie. Twee maanden voordat het skiseizoen begint, vertrekken ze. Vooral voor Monique is het lastig om haar geliefde familie, vooral haar zoons, in Nederland achter te laten. Het afscheid valt dan ook zwaar. Vol goede moed start het stel in Oostenrijk om het typisch Oostenrijkse pension naar eigen smaak op te knappen. Willen ze rondkomen, dan hebben ze een hoge bezettingsgraad nodig. Overwint Monique haar heimwee en vinden ze de rust waar ze naar op zoek waren? En, krijgen ze voldoende boekingen om financieel het hoofd boven water te houden?
Follow-up: Familie Van der Vlis en familie Germiani. Vijftigers Renske en Pieter van der Vlis vertrekken in 2007 samen met hun pleegzoon Gabriel (11) naar de Franse Dordogne om er een motorcamping over te nemen. De camping is zwaar verwaarloosd en Renske en Pieter moeten dan ook hard werken om het er allemaal weer mooi uit te laten zien. Al dit gezwoeg werpt zijn vruchten af, het lukt ze om van de camping weer een succes te maken. Vijf jaar later loopt de camping nog steeds goed, maar Renkse runt deze nu wel in haar eentje. In hetzelfde jaar verlaat ook de familie Germiani Nederland om in een klein Noors dorpje te gaan wonen. Mohammed Germiani (35) vluchtte uit Irak en bouwde in Nederland een bestaan op. Hier leerde hij ook het kaasmaken. In Noorwegen is hier vraag naar, dus hij besluit samen met zijn vrouw Lida (37) en kinderen Tara (8) en Yaro (4) te vertrekken. Door samen te werken met een investeerder lukt het ze om een kaasmakerij op te zetten die zelfs prijswinnende kazen levert. Het gezin vindt zijn draai en de emigratie lijkt een succes. Totdat blijkt dat Mohammed en Lida slachtoffer zijn geworden van hun eigen goedgelovigheid.
Een geweldige carrière, genoeg geld en vier keer per week uit eten. Het klinkt als het ideale leven, maar toch zijn Jeroen Bults (43) en zijn vriendin Marleen Tijdeman (43) er klaar mee. Ondanks dat alles perfect lijkt, slaat de verveling toe en zijn ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. En dus ruilen ze alle luxe in voor hun Italiaanse droom. Ze kopen een oud landhuis in Le Marche en beginnen aan de gigantische verbouwing. Jeroen en Marleen gaan alles zelf doen, terwijl ze beiden geen ervaring hebben met klussen. Het 8-jarige zoontje van Jeroen, Sanjay, blijft bij zijn moeder in Nederland en dat is niet altijd even makkelijk. De planning is om voor het hoogseizoen klaar te zijn, maar de deadline wordt steeds verder opgeschoven…
“Het moet nu lukken, ik mag niet meer falen.” Vijf jaar geleden emigreert Wout van Roomen (54) samen met zijn vrouw Shilpi Kelderman (38) en dochter Anne-Rose (5) naar Oostenrijk om daar een hotel te runnen. De zaken gaan goed, maar geld voor personeel is er niet. Wout en Shilpi werken dag en nacht en hebben geen tijd voor hun dochter, die bij hun vertrek nog maar twee maanden oud is. Ook mist Wout de kinderen uit zijn eerste huwelijk en dus besluit het gezin na twee jaar terug te gaan naar Nederland. Na hun terugkeer komt Wout maar slecht aan het werk en beiden kunnen hun draai niet meer vinden in Nederland. Ze missen de Oostenrijkse gemütlichkeit en kopen opnieuw een pand in Tirol, dit keer een pension. Van het geld dat ze hiermee verdienen kan het gezin alleen niet rondkomen, dus zal Wout er werk naast moeten gaan doen. Ook staat hun huis in Nederland nog steeds te koop. Wout en Shilpi hebben hierdoor geen geld voor verbouwingen, terwijl het kleine pension nu zo is ingedeeld dat de gasten door hun privé -vertrekken moeten en ook van hun toilet gebruikmaken. Lukt het dit keer om de aandacht tussen het werk en hun dochter goed te verdelen? Komt Wout in Oostenrijk wel aan de bak én slaagt hun tweede emigratie?
Al 27 jaar lang komen Bertie (45) en Jan (47) Vermeulen in Luxemburg. Ze zijn verliefd op het land, en ook hun kinderen Ian (19), Mandy (17) en Sharon (15) gaan er met veel plezier heen. Als de camping waar ze al die al jaren komen gesloten dreigt te worden, stellen ze voor de camping te gaan runnen.Bertie is net ziek geweest, en beseft maar al te goed hoe kort het leven kan zijn en dat je je dromen moet waarmaken. Ondanks dat ze weinig spaargeld hebben, besluiten ze toch de gok te wagen. Hun jongste dochter gaat mee, de anderen blijven alleen achter in Nederland. Ze beginnen opgewekt aan het opknappen van de camping, maar het slechte weer gooit roet in het eten. Er valt veel regen, wat funest is voor de camping die aan een rivier is gelegen. Veel te laat in het seizoen begint de zon dan toch eindelijk te schijnen. In plaats van vakantie vieren, zoals ze hier al die jaren deden, werken ze nu keihard om het slechte voorjaar financieel weer recht te trekken.
Carrièrevrouw Hellen Streur (42) wil altijd al in een land wonen met een landklimaat en haar man George (48) droomt van zijn eigen visvijver. Toen ze elkaar zes jaar geleden het ‘ja’-woord gaven beloofden ze elkaar plechtig om hun dromen waar te maken. Hellen werkt als interimmanager en George werkt in de gevangenis. Beiden hebben veel plezier in hun werk, maar toch besluiten ze alles achter te laten om een nieuw leven op te bouwen in Hongarije. Aan de rand van een klein dorpje midden op het platteland kopen ze een stuk grond waar een vakantiepark, een speelpark en natuurlijk een visvijver moet komen. Als er twee bungalows af zijn, besluiten ze te vertrekken. Hun woonhuis is nog in aanbouw dus verblijven ze de eerste tijd in één van de bungalows. Met slechts beperkte kennis van de Hongaarse taal proberen ze contact te leggen met de lokale bevolking en van deze plek hun thuis te maken.Toch hebben toeristen de weg naar het vakantiepark nog niet helemaal gevonden, bij de visvijver is het vrij rustig en bovendien is het de vraag of het speelpark er ooit gaat komen. Hellen en George zetten alle zeilen bij om hun vakantiepark op de kaart te zetten.
Sylvia van den Berg (52) en haar twintig jaar jongere vriend Nico Dillingh (31) uit Almere hebben het al jaren over emigreren naar Spanje. Als ze in de Spaanse badplaats Los Alcazares tegen een klein barretje aanlopen dat te koop staat, besluiten ze impulsief het avontuur aan te gaan. Nico verkoopt zijn glazenwassersbedrijf en Sylvia stopt met haar werk als sportinstructrice om nog geen maand later, samen met hun vijf katten en chihuahua, richting de Costa te vertrekken. Ze moeten de huidige huurster 25.000 euro aan goodwill betalen, maar dit betekent helaas nog niet dat de bar zonder slag of stoot van hun is. De huiseigenaar weigert te tekenen…Ook blijkt de bar een slechte naam te hebben, en het kost ze veel moeite om het imago weer op te poetsen. De omzetcijfers blijven tegenvallen. Al hun hoop is gevestigd op het hoogseizoen. Dan moet het geld worden verdiend om de winter door te komen. Maar dat blijkt ijdele hoop, want hoewel Los Alcazares volstroomt met toeristen en vakantie vierende Spanjaarden, het terras blijft leeg…
Thetmar Lammers (38) en zijn vrouw Saskia (38) dromen van een boerderij op het platteland. Als ze op vakantie in Frankrijk aan de praat raken met een stel dat net geëmigreerd is, worden ze enthousiast.
Thetmar Lammers (38) en zijn vrouw Saskia (38) dromen van een boerderij op het platteland, maar hebben geen miljoen op de bankrekening staan die het toelaat deze in Nederland te kopen. Als ze op vakantie in Frankrijk aan de praat raken met een stel dat net geëmigreerd is, worden ze enthousiast. Nog diezelfde vakantie gaat het stel op zoek naar een geschikt pand. Thetmar heeft in Nederland een bouwbedrijf en Saskia werkt in de jeugdzorg. Ze komen in de Franse Limousin een oude watermolen tegen. Het pand is alleen verre van af. Ze aarzelen geen moment en besluiten samen met hun kinderen Dimitri (6) en Roos (4) Nederland te verlaten. De oude watermolen moet uiteindelijk een chambre d'hôtes met minicamping worden. Thetmar zal zijn bedrijf in Nederland nog wel even aanhouden, zodat er wat extra geld binnenkomt. Maar zolang Thetmar in Nederland is, ligt het werk in Frankrijk stil. Want Thetmar is vastbesloten de enorme verbouwing helemaal zelf te doen. Voor Saskia en de kinderen is het letterlijk kamperen in eigen huis. Een enorme beproeving in de puinzooi, zonder centrale verwarming en met de winter voor de deur. Het is een race tegen de klok om het enorme klusproject op tijd af te krijgen, want ze willen zo snel mogelijk gasten gaan ontvangen en geld gaan verdienen.
Scandinaviëfan Peter van der Deijl (48) droomt er al jaren van om een camping te beginnen. Samen met zijn partner Paula Krijbolder (48) stuit hij tijdens een vakantie in Denemarken op een zeer rustig gelegen boerderijtje op een enorm stuk grond. Beiden zijn op slag verliefd op de mooie plek en als de boerderij ook nog eens te koop blijkt te zijn, is hun emigratie een feit. Peter werkt in Nederland op kantoor en is zijn werk meer dan zat. Hij staat te springen om te vertrekken. Ook al laat hij in Nederland wel zijn vier kinderen uit een vorig huwelijk achter. Paula heeft een dansschool waar ze biodanzalessen geeft. Dit wil ze in Denemarken graag voortzetten. Paula en Peter zien het al helemaal voor zich, ze willen in één deel van de nu nog vervallen boerderij het woonhuis realiseren en het andere deel wordt een groot appartement voor de verhuur. Bovendien moeten er vier blokhutten komen en een natuurcamping aan zee. Maar aangezien het hele terrein in slechte staat verkeert, moet er nog hard gewerkt worden. Paula en Peter zetten alles op alles om voor het hoogseizoen klaar te zijn, er moet namelijk geld in het laatje komen. Het beetje spaargeld dat ze hadden, raakt al snel op. Noodgedwongen moeten ze op zoek naar een bijbaantje. Maar omdat ze beiden de Deense taal niet onder de knie krijgen, is het lastig om een baan te vinden.
Paul en Audrey, van oorsprong Surinaams, wonen al hun halve leven in Nederland. Beiden hebben het erg naar hun zin in Nederland, maar na hun pensioen willen ze graag in Paramaribo gaan wonen. Als Audrey een paar jaar geleden het gevecht tegen borstkanker wint, willen ze niet meer wachten: ze gaan nu! Paul en zijn broer Roy sleutelen in hun vrije tijd aan auto's en omdat ze altijd al graag hadden willen samenwerken, besluiten ze samen een garagebedrijf te beginnen in Paramaribo. Roy laat hiervoor zijn gezin in Nederland achter. Audrey's dochter Chiavelli (16) voelt er niets voor om Nederland, waar zij is opgegroeid, te verruilen voor een 'achtergesteld land', zoontje D'Angelo (4) lijkt er wel zin in te hebben. Vindt Chiavelli er uiteindelijk toch haar draai en krijgt Paul, die zo gewend is aan de Nederlandse cultuur, een bedrijf in het Suriname van de grond?
Het gezin vertrekt herenigd en wel naar het Middeleeuwse stadje Saint-Cirq-Lapopie, waar ze voor ? 250.000,- een hotel hebben gekocht. Het pand staat al tien jaar leeg en is verre van bewoonbaar. Gelukkig is er een grote tuin, waar familie Van der Meer de eerste weken haar tentje op kan slaan. Omdat ze hun gasten in de toekomst iets meer comfort willen bieden, gaan ze snel aan de slag. Binnen een jaar moeten de negen hotelkamers, het restaurant en de keuken - die tijdens een brand volledig in de as gelegd is - klaar zijn voor de eerste vakantiegangers. Makkelijker gezegd dan gedaan. De Franse regelgeving blijkt nog hardnekkiger dan de Nederlandse, de hoeveelheid werk is maar nauwelijks te overzien en de verbouwingskosten lopen torenhoog op. Het wordt een race tegen de klok en het is afwachten of de zo prille, hernieuwde relatie van Erik en Margreet hiertegen bestand is.
Na een lange zoektocht stuiten ze op een buitenkansje, een countryhouse met zwembad en een grote lap grond voor een huurprijs van ? 1000,- per maand. Toch maakt het enthousiasme van Ed en Heleen snel plaats voor een onbestemd gevoel. De Italiaanse huurbaas komt telkens met nieuwe voorwaarden op de proppen, kosten voor het onderhoud en de vaste lasten zijn voor de huurders, ze wil 20 procent provisie op de gasten die ze aandraagt en tot slot eist ze dat ze zelf vijftien keer per jaar mag komen logeren! Ed en Heleen zitten hier niet op te wachten, maar gaan schoorvoetend akkoord. Eenmaal in Italië moet het countryhouse aan allerlei eisen voldoen om een vergunning te verkrijgen. Ed & Heleen moeten hiervoor flink in de buidel tasten en vragen zich af of de eigenaresse hiervan op de hoogte was.
Het stel voorziet geen problemen, want Christa is een geboren gastvrouw en Bart maakt de beste Boeuf Bourguignon ter wereld. Eenmaal aangekomen in hun nieuwe woonplaats La Bourboule worden ze hartelijk ingewerkt en ontvangen door de oude eigenaren van het hotel. Na een week zullen zij vertrekken en is het zwemmen of verzuipen. Schokkend bericht Maar dan komt er een schokkend bericht van de notaris: het contract dat Bart en Christa hebben afgesloten, is niet opgesteld in het Frans, maar wel in het Nederlands en daarmee ongeldig. Tot overmaat van ramp heeft het stel wel al een grote som geld betaald voor het bedrijf wat officieel helemaal niet in hun bezit is. Bart en Christa moeten vechten voor hun bestaansrecht als eigenaar van hotel 'Les Fleurs' én hun toekomst in Frankrijk.
Familie Ottens In de uitzending van Ik Vertrek van 2 oktober 2008 vertrokken André (40), Betty (42), Sebastian (10) en Laura (8) Ottens van het Drentse Peize naar het Duitse Harzgebied om daar een hotel te beginnen. Het stel kwam behoorlijk in het nauw te zitten toen ze de financiering van het kolossale pand niet rond kregen.Inmiddels is er veel veranderd. Het bedrijf loopt als een tierelier en de Nederlanders zijn volledig aan hun nieuwe omgeving aangepast. Voor zoon Sebastian geldt dat echter niet. Hij heeft heimwee en zijn verdriet drukt zo'n stempel op het gezinsgeluk dat André en Betty voor een onmogelijke beslissing komen te staan. Familie Kramer Ook Ronald (42) en Anneke (40) Kramer vertrekken uit Nederland met hun kinderen Thomas (12), Tim (10), Sara (8) en Femke (6). In de uitzending van 27 november 2008 is te zien hoe zij naar Oostenrijk vertrekken om daar een eigen pannenkoekenrestaurant te openen. Ze zijn op alles voorbereid, maar dat er bij Anneke plotseling borstkanker werd geconstateerd kan niemand vermoeden. De familie zet de emigratiedroom door.Het bedrijf floreert, maar voor Anneke's gezondheid geldt dat zeker niet. Na een periode tussen hoop en vrees te hebben geleefd, overlijdt ze. Ronald moest plotseling de zorg voor zijn bedrijf en vier jonge kinderen in zijn eentje dragen. En hoewel hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn, besluiten ze de emigratiedroom die ze ooit samen hadden, voort te zetten.
Het stel gaat gebukt onder dubbele hypotheeklasten, want hun Brabantse boerderijtje raken ze aan de straatstenen niet kwijt. Ze willen vertrekken, maar zitten vast in Nederland waar ze in ieder geval hun vaste baan nog hebben. Ieder vrij moment rijden ze naar Frankrijk om hun nieuwe onderkomen op te knappen. Op hoop van zegen Als het Nederlandse huis na 1,5 jaar nog niet verkocht is, besluit het stel - op hoop van zegen - toch te vertrekken. Aan Jos en Anja de schone taak om de Fransen te veroveren en allemaal naar hun zaak te lokken. Maar dan blijkt dat hun culinaire hoogstandjes toch iets te hoog gegrepen zijn voor de dorpsbewoners, die voor ?12,50 een volledige driegangen lunch verwachten.Het aanpassingsvermogen van Jos wordt behoorlijk op de proef gesteld. En dan moet Anja tot overmaat van ramp na een droevig bericht plotseling terugkeren naar Nederland.
De Spaanse zon en een verfrissend zwembad zullen haar leven verlichten, is haar stellige overtuiging. Geld is er niet, maar gelukkig ziet zwager Léon een huis in Spanje als een interessante belegging. De droom van een bed and breakfast aan de Spaanse costa, waar uitsluitend bekenden zullen komen, lijkt uit te komen. Vakantie voor een bodemprijs Peter en Caroline vermaken zich prima met de voornamelijk Maastrichtse gasten die voor een bodemprijs hun vakantie bij hun komen vieren. Maar houden ze dit financieel wel vol? Past het runnen van een bedrijf en het leven ver weg van Maastricht wel bij deze Limburgers?
Familie Goudswaard In de uitzending van 13 november 2008 is te zien hoe Hennie en Karin Goudswaard samen met de tweejarige Kiki en vier maanden oude Kasper vertrokken naar het Griekse eiland Corfu. Gericht op mensen met geld bouwen ze er een villa die verhuurd kan worden en kopen ze een zeilboot waarmee ze toeristen kunnen rondvaren.Maar de bouw van de villa vertraagt en er is veel concurrentie voor de boot. En dan slaat ook nog eens de economische crisis toe. Heeft de familie het hoofd boven water kunnen houden? Bart en Christa Bart en Christa vertrokken een aantal jaar geleden naar de Franse Bourgogne om daar een hotel over te nemen. Na aankomst blijkt hun Nederlandse contract in Frankrijk niets waard te zijn en een nieuw contract komt er niet.Als we Bart en Christa weer opzoeken blijken ze nog steeds in Frankrijk te wonen en te werken. Maar in plaats van in het romantische hotel in La Bourboule gasten te ontvangen, zijn ze nu eigenaar van een wegrestaurant/motel langs de drukke Route Nationale. Deze keer is de papierwinkel wel op orde, maar of dit nou de Franse droom is die ze voor ogen hadden.
Hij besluit het roer om te gooien en op Curaçao opnieuw te beginnen. Zijn ouders en broers begrijpen niets van deze plotselinge ommezwaai, maar Paul zet door. Op Curaçao wil hij samen met zijn vrouw Hélène (46) het eerste resort op het eiland bouwen, gericht op nudisten. Dat zal uitsluitend op het eigen terrein mogen, want naakt recreëren is verboden op Curaçao. Eilandbewoners Hun jongste zoon Max (15) gaat met tegenzin mee, terwijl hun oudste zoon Sam (17) in Nederland blijft om zijn studie af te ronden. Hoe reageren de eilandbewoners op de plannen van Paul en Hélène en vindt het gezin het geluk op Curaçao?
Jacqueline en Luuk zijn nog maar een paar jaar samen en sindsdien staat Jacqueline's leven op z'n kop. Etentjes, weekendjes weg, vakanties, voor Luuk is niets te gek. En ook voor deze grote stap de grens over, zegt Jacqueline maar al te graag haar baan als ambtenaar bij de burgerlijke stand op. Duitse regeltjes Eenmaal in Duitsland aangekomen blijkt de vergunning niet 'slechts een formaliteit', maar krijgt Luuk nu te maken met de Duitse regels. Er moet een hoop worden aangepast in het hotel. De huismeester, die al in het pand woonde, werkt ook niet erg mee. Terwijl er geen geld binnenkomt, lopen de kosten hoog op. Lukt het ze om de vergunning te krijgen en van het hotel een succes te maken?
Ze vertrekken samen met hun kinderen Luna (6) en Boet (3) naar Spanje. Het pand, waar de Noord-Hollanders straks gasten kunnen ontvangen, moet vanaf de grond af worden opgebouwd. Het stel neemt een jaar de tijd. Arnold is zelfstandig schilder en zal in Schagen op de steiger het geld gaan verdienen, terwijl Ingrid in Spanje de bouw in goede banen leidt. Vertraging Jammer genoeg is het juist de Spaanse mentaliteit waar de familie zo naar uitzag die roet in het eten gooit; de bouw loopt vertraging op. Als Arnold zich na een jaar eindelijk bij het gezin voegt is hun droomhuis nog niet af en gasten ontvangen in de B&B is helemaal nog niet mogelijk. Daarnaast laat de stroomvoorziening op zich wachten en daarmee ook de vergunning. Kunnen Arnold en Ingrid hun Spaanse droom toch verwezenlijken?
Het stel heeft de halve wereld bereisd. Van India tot het Caribische gebied; ze zijn er allemaal geweest. Als ze in een bed and breakfast overnachten, denken zij vaak: 'dit kunnen wij veel beter!' Met die gedachte in het achterhoofd zegt brandweerman Joop zijn baan op om samen met zijn geliefde Audrey naar het tropische Bonaire te emigreren. Geen gemakkelijke keuze, want het stel barst van de sociale contacten en ook de familie staat nu niet direct te springen. Tegenslagen Eenmaal op het eiland blijkt dat in de Cariben niet álles beter is. Hun huis, waar ze binnen een half jaar gasten willen ontvangen, is te vies om aan te raken en wordt voorlopig alleen bevolkt door kakkerlakken. Net voordat het stel hun nieuwe hardhouten optrekje in wil richten, klapt de oude boiler en komt het water met bakken naar beneden. En hoewel Audrey zich ondanks alle tegenslag als een vis in het water voelt, is dat voor Joop anders. Hij mist Nederland, zijn vrienden en zijn 85-jarige moeder. De ooit zo goede relatie van de Brabanders komt hiermee behoorlijk onder druk te staan...Website Casa CalexicoWebsite Kas Hamaka
Frans Matla (48) zwierf jarenlang de wereld rond en ook Marcha Vlasma (41) woonde een aantal jaar in Canada. Als ze elkaar twee jaar geleden ontmoeten weten ze dan ook zeker dat hun toekomst in het buitenland ligt. Tijdens hun zoektocht naar een plek om te wonen stuiten ze op een fietsenverhuurbedrijf in het Spaanse Ayamonte, op de grens met Portugal. Frans en Marcha besluiten het bedrijf over te nemen en vertrekken naar Spanje, samen met Marcha’s kinderen Kenny (12), Amy (10) en Megan (8), die in Nederland hun vader achter moeten laten. Terwijl de verhuiswagen al onderweg is, krijgen ze te horen dat hun huurhuis niet op tijd beschikbaar is en moet er halsoverkop gezocht worden naar een nieuwe woning. Ook hebben Marcha en Frans erg weinig geld en proberen ze met zo weinig mogelijk middelen het verouderde bedrijf weer op te knappen voordat de toeristen komen. Naast het verhuren van fietsen komt er ook bar, waar overigens eerst nog wel even een vergunning voor moet worden geregeld. Met het hoogseizoen voor de deur raakt het beetje geld dat ze hadden helemaal op, terwijl de meeste van de fietsen nodig aan vervanging toe zijn. Frans en Marcha openen de deuren en duimen hard dat er snel klanten komen, anders zijn ze genoodzaakt om nog voordat ze zijn begonnen de zaak weer te sluiten. Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Marieanne Boersma (31) en Joelle van der Heiden (28) werken allebei als modeontwerper en ontmoeten elkaar ruim twee jaar geleden op de werkvloer. De twee raken bevriend en als ze door de crisis hun baan verliezen besluiten ze om samen in het buitenland iets voor zichzelf te beginnen. Slechts vier maanden na dit besluit vertrekken de meiden naar de Zuid-Italiaanse stad Lecce, waar ze daarvoor nog maar één keer zijn geweest. Ze gaan er een historisch pand huren waar ze een Bed&Breakfast met vijf kamers willen starten. Bij aankomst blijkt helaas dat hun huisbaas de afspraken niet is nagekomen. Er is geen gas, water, licht en bovendien is het pand nog niet afgewerkt. Marieanne en Joelle proberen de problemen zelf op te lossen, maar spreken niet voldoende Italiaans en krijgen daardoor weinig voor elkaar. De vriendinnen nemen toch maar hun intrek in het pand, zonder elektriciteit en stromend water, en beginnen met het schilderen en inrichten van de kamers. Over een paar weken staan de eerste gasten namelijk al op de stoep. Ondertussen gooien de meiden al hun charmes in de strijd bij de Italianen om alles op tijd werkend te krijgen. http://ik-vertrek.startpagina.nl
Edwin de Heer (45) uit het Noord-Hollandse Driehuizen droomt er al jaren van om de werkplaats van zijn timmerbedrijf naast huis te hebben, zodat hij ook wat vaker bij zijn gezin kan zijn. In Nederland is zo’n plek onbetaalbaar en dus besluit hij samen met zijn vrouw Jet (49) en zoons Ruben (16) en Orrin (8) naar Frankrijk te vertrekken. In de Limousin, een streek gelegen in Midden-Frankrijk, kopen ze een oude boerderij met een paar bijgebouwen erbij. In één ervan komt Edwins timmerbedrijf, in een andere een Chambre d'hôtes , zodat Jet ook wat kan gaan doen. Van de opbrengst uit de verkoop van hun huis en wat spaargeld kunnen ze de verbouwing betalen en kunnen het een paar maanden uitzingen totdat Edwin zijn eerste klanten heeft. Maar vlak nadat ze met al hun spullen naar hun Franse boerderij zijn verhuisd komt er slecht nieuws uit Nederland met een flinke financiële tegenvaller als gevolg. De bouw van de werkplaats ligt stil en zonder werkplaats kan Edwin niet aan de slag en komt er dus ook geen geld binnen. En als Edwin eindelijk wat geld heeft weten te lenen om de werkplaats in orde te maken lukt het hem niet om de juiste papieren te bemachtigen om een bedrijf te beginnen. Wat een droom had moeten worden, dreigt uit te lopen op een mislukking. Edwin kan nog niet aan de slag als timmerman en ook Jets Chambre d'hôtes lijkt verder weg dan ooit. Edwin en Jet doen hun uiterste best om hun hoofd boven water te houden.
Ingrid den Drijver (51) en Inma l’Ami (48) nemen bijna 15 jaar geleden allebei ontslag en gaan met een viskar op de markt staan. Ze zijn blij met hun keuze en doen het werk dan ook met veel plezier. Toch wordt het de laatste tijd fysiek te zwaar voor ze, waardoor ze steeds minder lol krijgen in het verkopen van vis. Inma en Ingrid hadden al eens samen de afspraak gemaakt om naar het buitenland te vertrekken als ze met pensioen zouden gaan. En omdat Inma half Spaans is, was de bestemming al snel bepaald. Ze besluiten om de stap nu al te nemen en vertrekken naar het zuiden, waar ze voor de tweede keer aan een nieuwe carrière gaan beginnen. Het stel vertrekt naar een klein dorpje in de buurt van Alicante om daar een pand te huren waar ze een Bed & Breakfast in gaan beginnen. Het afscheid van de viskar en hun vrienden en familie valt de vrouwen zwaar en Inma’s Spaanse moeder, die ook in Nederland woont, heeft veel moeite met het vertrek van haar dochter. Ondanks dit verdriet vertrekken ze toch vol goede moed naar hun nieuwe woonplaats en beginnen aan het opknappen van het pand, zodat ze snel gasten kunnen ontvangen. Maar dan slaat de heimwee toe. Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl.
Marcel Scharff (52) heeft een baan in de chemische industrie en draait lange en onregelmatige diensten, waardoor hij overwerkt raakt. Als hij hierdoor voor de tweede keer achter het stuur in slaapt valt en een ongeluk krijgt, besluit hij dat het zo niet verder kan. Weg met de goede baan, dure auto en groot huis. Samen met zijn vrouw Thea (50) verruilt hij dit leven voor een nieuw bestaan op het Franse platteland. Midden in Frankrijk in de Auvergne kopen ze een vervallen boerderij die Marcel zelf gaat omtoveren tot hun nieuwe woonhuis met een gastenkamer en een gîte. Op het weiland naast hun huis komt een camping. In Frankrijk hopen ze de rust te vinden die ze in Nederland zo missen. Er is alleen één persoon die niet op zoek is naar deze rust, maar wel mee moet; hun zestienjarige dochter Charlotte. Charlotte heeft in Nederland een vriendje en wil absoluut niet weg. Maar Marcel en Thea zijn niet van plan hun eigen droom op te geven en dus vertrekt het gezin naar Frankrijk. Eén troost voor Charlotte is dat ze in Frankrijk wel alle ruimte heeft voor haar grote hobby paardrijden. Al is het groot nadeel dat de agrarische opleiding de ze wil volgen 70 kilometer verderop zit en ze daardoor alleen in de weekenden thuis zal zijn. Met grote tegenzin begint ze aan de opleiding en klust Marcel hard door om alles af te krijgen. Thea en Marcel hebben er ondertussen grote moeite mee dat ze in Nederland de familie, waaronder hun twee zoons en pasgeboren kleindochter, hebben achtergelaten. En terwijl het hoogseizoen nadert en het geld opraakt blijven de boekingen uit. Bekijk hun website via http://ik-vertrek.startpagina.nl
Hanneke (31) en Michiel (32) leren elkaar ruim tien jaar geleden kennen via gemeenschappelijke vrienden. Inmiddels zijn ze getrouwd en hebben twee gezonde dochters: Julia (5) en Isabelle (1). Hanneke werkt als verpleegkundige in een ziekenhuis en Michiel is inmiddels gestopt met werken. Michiel is een tijd zelfstandig makelaar geweest, maar door de crisis moest hij stoppen met zijn bedrijf. Michiel leeft al jaren met het idee om te emigreren, maar Hanneke dacht in eerste instantie anders over deze droom. Inmiddels is ook Hanneke steeds enthousiaster geworden en één ding was meteen duidelijk: het moest Oostenrijk worden. Beiden houden van de bergen en de wintersport en het voelt dus als thuiskomen. Het huis in Rotterdam wordt verkocht en in een dorpje vlakbij Zell am See vinden ze hun droompand met drie verdiepingen. Het zal een grote verbouwing worden met uiteindelijk negen appartementen. Het gezin vertrekt naar Oostenrijk, maar kunnen niet meteen in het nieuwe pand omdat er nog een huurder inzit. De eerste drie maanden leven ze in een pension, maar midden in de winter is het dan eindelijk zover! Ze krijgen de sleutel en dan kan de grote verbouwing beginnen. Maar de verbouwing loopt flinke vertraging op doordat ze te maken krijgen met een grote financiële tegenvaller. Bovendien is de renovatie nog veel meer werk dan ze aanvankelijk dachten. Het is maar de vraag of ze klaar zijn voor het hoogseizoen begint. Daar komt nog bij dat ze voor de zoveelste keer moeten verhuizen omdat het verbouwen van hun eigen woongedeelte ook maar niet opschiet. De website van Hanneken en Michiel alsmede die van alle andere deelnemers die nog actief zijn in het buitenland vindt je op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Al jaren dromen de Limburgse Elly Penders (57) en Marcel Stuve (49) ervan om te emigreren en een camping te beginnen in Frankrijk. Nadat Elly borstkanker heeft overwonnen weten ze zeker dat ze ervoor willen gaan, maar dan krijgt Marcel hartproblemen en verdwijnen de plannen weer in de ijskast. Inmiddels isook zijn gezondheid weer stabiel en dus kunnen hun dromen werkelijkheid worden.Een camping beginnen is voor beiden alleen te zwaar. In de Franse Auvergnenemen ze daarom een chambre d’hotes over, met daarnaast ook een gîte eneen restaurant. Doordat devorige eigenaren er al een tijdje geen zin meer in hadden is er veelachterstallig onderhoud, en op de plek waar hun woonhuis moet komen staan zelfsalleen vier muren. Daarnaast is de chambre d’hotes ook al een jaar dicht en isde huidige klandizie verdwenen. Elly en Marcel zullen dus nog flink aan het bakmoeten om de zaak weer draaiende te krijgen. Al hetspaargeld van Elly en Marcel zit in het bedrijf, dus het is noodzaak dat zebinnen een maand gasten gaan ontvangen om geld te verdienen. Ze werken hard omalles op tijd af te krijgen, maar nemen veel te veel hooi op hun vork. Het ismaar de vraag of ze dat fysiek wel aankunnen. Bekijk hun website via http://ik-vertrek.startpagina.nl
Follow up: De Brabantse Mark (47) en Margo (43) den Houting beginnen in 2011 een naaktcamping in Slowakije. Een jarenlange droom wordt werkelijkheid. Helaas zit het ze het eerste seizoen niet mee. De verbouwing kost meer dan verwacht en het regent constant waardoor de gasten wegblijven. Mark moet in de winter noodgedwongen zijn oude baan als printerreparateur oppakken. De zomer erna hebben ze meer geluk, ze hebben het dubbele aantal gasten en ook het weer werkt mee. Toch moet Mark ook deze winter weer naar Nederland toe om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Het seizoen erop gaan ze er weer vol goede moed tegenaan, met de hoop nu eindelijk van de camping te kunnen rondkomen. Eerdere uitzending 26 november 2011. Follow up: In 2009 besluit de Helmondse Maarten van den Hurk (45) dat het anders moet. Hij wordt geveld door een burn-out en besluit in Spanje een nieuw leven te beginnen. Zijn vrouw Monique (43) is erg blij met haar baan als wondverpleegkundige in het ziekenhuis en staat niet direct te springen om te emigreren. En dochter Sanne (14) wil al helemaal niet weg. De bedoeling is om een Bed & Breakfast te beginnen, maar een geschikt pand is ook een half jaar na vertrek nog niet gevonden. Monique en Sanne hadden gewild dat ze nooit vertrokken waren. Vier jaar later bezoeken we de familie opnieuw. Eerdere aflevering 29 oktober 2009. Vindt hun websites op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Chef-kok Ronald (42) en zijn vrouw Debby (35) van Eijk hebben vier jaar lang een eigen restaurant, maar stoppen hiermee omdat ze geen tijd hebben voor de kinderen. Ronald heeft twee kinderen van 11 en 13 uit een vorige relatie en samen hebben Debby en Ronald een zoontje van 7, Rody, en is sinds kort het gezin uitgebreid met zoontje Beau. Toch blijft de wens om weer een eigen horecazaak te hebben bij Debby en Ronald bestaan. Omdat Debby’s ouders een vakantiehuis hebben in Oostenrijk komen ze op het idee om daar voor zichzelf te beginnen. In Oostenrijk hebben ze de mogelijkheid om werken en het gezinsleven beter te combineren. Ze kopen een appartementencomplex dat al een tijdje leegstaat en zijn van plan hier ook een restaurant in te starten. Hiervoor moet alleen wel nog flink verbouwd worden. Daarnaast zijn de kinderen voor Debby en Ronald een grote zorg. Zoontje Rody zit in Nederland op speciaal onderwijs en zal in Oostenrijk op een gewone school terechtkomen. En Ronald moet noodgedwongen zijn twee kinderen in Nederland achterlaten. Het is belangrijk dat het restaurant en de appartementenverhuur snel gaan lopen, aangezien het geld op is en hun huis in Nederland nog te koop staat. Debby en Ronald doen hard hun best om de zaak draaiende te krijgen, terwijl de zorg voor de kinderen ook door blijft gaan. Meer informatie over alle deelnemers aan ik vertrek vindt je op http://ik-vertrek.startpagina.nl
De Rotterdamse Harald (42) en de Twentse Jerry (38) komen elkaar twee jaar geleden tegen in een Rotterdamse kroeg waar de vonk oversloeg. Sindsdien hebben ze een latrelatie en zien ze elkaar elk weekend. Tijdens een vakantie besluiten ze ooit wel te willen emigreren om ergens een camping of een Bed & Breakfast te starten. De toekomst komt alleen een stuk eerder in beeld dan bedacht. Als er een hotel/restaurant in Duitsland te koop staat besluiten de twee hier direct voor te gaan. Zes weken later emigreert Jerry alvast naar de Oosterburen, Harald blijft nog een paar maanden in Nederland werken om extra geld te verdienen. Het hotel telt 14 kamers, er is een zalencentrum, camperplaatsen én een oud gebouw dat moet worden omgebouwd tot appartementen. Een grote klus voor Jerry alleen, maar gelukkig wordt hij geholpen door de ouders van Harald. Harald komt in de weekenden vaak over om ook de handen uit de mouwen te steken. En na bijna een jaar vertrekt ook Harald definitief naar Duitsland. Voor het eerst in hun relatie wonen ze samen onder 1 dak… Redt Jerry het de eerste maanden zonder vriend? Wordt het hotel/restaurant een succes én is hun prille relatie bestand tegen de stress en het runnen van zo’n grote onderneming? Alle informatie via http://ik-vertrek.startpagina.nl
Dianne (51) en Frenk (52) komen vijf jaar geleden voor het eerst op Curaçao en zijn op slag verliefd op het eiland. Bij thuiskomst zetten ze hun huis te koop, omdat ze vastberaden zijn samen met hun twee zoons en dochter naar Curaçao te emigreren. Helaas lukt het ze maar niet om hun huis te verkopen en meer dan overwinteren op het Antilliaanse eiland is voor hen niet mogelijk. Hun dochter is inmiddels aangestoken door het Curaçao-virus en heeft er al een baan gevonden als dolfijnentrainster. Na vijf jaar wordt dan eindelijk hun huis verkocht en nog geen maand later hebben ze een huis op Curaçao gevonden waar ze in vier kamers gasten gaan ontvangen. Alles gaat nu in een steltreinvaart. In Nederland hebben ze een week de tijd om hun huis leeg te maken en op te leveren en in Curaçao hebben ze een maand om het huis klaar te maken voor de gasten. Hun twee zoons blijven in Nederland achter. Grote aanpassingen kunnen ze helaas niet doen, want al het geld zit in de aankoop van het huis. Het is belangrijk dat er snel gasten komen, zodat er snel geld in het laadje komt. Hun droom komt na vijf jaar eindelijk uit, maar is het hebben van een Bed & Breakfast wel waar ze al die tijd van gedroomd hebben? Bezoek www.ik-vertrek,startpagina.nl voor de website van Dianne en Frenk
Al jaren dromen Michael (49) en Fijtje (48) Lothmann van een leven in het buitenland en sinds een paar jaar is duidelijk dat dit Italië moet zijn. Ze zijn verliefd op het land en met name op de Noord-Italiaanse streek Piemonte. Het gezin heeft een goed leven in Nederland, maar zijn op zoek naar een rustiger leven met meer tijd voor het gezin. Met 4 kinderen besluit je niet zomaar om te gaan emigreren, maar een ander leven blijft trekken. Nu de oudste dochters Julia (19) en Maaike (bijna 18) oud genoeg zijn om op kamers te gaan, besluiten ze dat dit een goed moment is om hun droom uit te laten komen. De beide jongste kinderen Matthijs (12) en Suusje (9) hebben het moeilijk met het vertrek. Matthijs vindt het leuk om te gaan, maar ziet erg op tegen de Italiaanse school. Suusje, de jongste, ziet het helemaal niet zitten om te vertrekken uit Nederland. Na een lange zoektocht vinden ze een zwaar vervallen kasteel dat zal worden omgebouwd tot appartementen. Ook komt er een camping met zes safaritenten. De verbouwing is een enorme klus die wel een jaar in beslag gaat nemen. Hun luxe leven in Nederland wordt ingeruild voor een campingleven. Gaat het ze lukken om de verbouwing binnen het jaar af te krijgen? Hebben ze wel tijd voor het gezin wat ze zo graag wilden? En kunnen de twee jongste kinderen Matthijs en Suusje hun draai vinden in Italië? Kijk op http://ik-vertrek.startpagina.nl voor hun website en meer over voorgaande deelnemers.
Follow up: familie van den Boogaard Paul en Hélène van den Boogaard besluiten in 2011 het roer drastisch om te gooien en op Curaçao opnieuw te beginnen. Ze bouwen een groot appartementencomplex gericht op nudisten en ook koopt Paul een enorm motorjacht zodat hij boottochten kan organiseren. Hun jongste zoon Max gaat mee, terwijl hun oudste zoon Sam in Nederland zijn studie afmaakt. Uiteindelijk komt ook zoon Sam op het eiland wonen. Inmiddels is alles anders. Het resort loopt redelijk, maar tussen Paul en Hélène is er een hoop veranderd. Max is terug naar Nederland en Sam probeert een leven op te bouwen op het eiland. Het leven dat de familie van den Boogaard zich had voorgesteld op Curacao heeft een andere wending genomen….. Follow up: Luuk Klinkert en Jacqueline Oranje vertrekken in het najaar van 2011 naar Duitsland om een hotel te gaan runnen in het Sauerland. Luuk is een horecaman in hart en nieren. Hij maakte van maar liefst vier Overijsselse restaurants, die op de rand van de afgrond stonden, een succes. Maar na 16 jaar hard zwoegen is hij de druk zat en klaar met alle regeltjes die ondernemen in Nederland voor hem onmogelijk maken. Hij wil samen met zijn grote liefde Jacqueline weg uit Nederland. Ze vertrekken in het najaar van 2011 naar Duitsland om een hotel te gaan runnen in het Sauerland. Drie jaar later ziet hun leven er compleet anders uit. Er kwam geen einde aan de problemen met het pand dus Luuk en Jacqueline besluiten hun spullen te pakken en terug te gaan naar Nederland. Een half jaar lang proberen ze hier hun leven weer op te bouwen, maar helaas zonder succes. Luuk ziet maar één optie; opnieuw naar het buitenland vertrekken. En… dit keer wel met succes?! Vindt deze, en andere deelnemers terug op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Al vanaf zijn 18e droomt Henk Vreekamp (64) ervan om te emigreren. En samen met zijn vrouw Nies (57) bekijkt hij jarenlang panden in onder andere Frankrijk en Duitsland, maar Nies ziet het niet zitten om te vertrekken. Als ze zeven jaar geleden weer eens met tegenzin meegaat om panden te bekijken in voormalig Oost-Duitsland, komen ze opeens bij een pand waar Nies uitroept: ‘Hier zou ik wel oud willen worden!’. Henk weet niet wat hij hoort, en ze kopen het huis zonder het van binnen te zien op een veiling. Afgelopen jaren klust Henk in zijn vrije tijd hard om het oude schoolgebouw om te bouwen tot een aantal appartementen. Het plan was om te emigreren als Henk 65 is, maar de kachelzaak die Henk jarenlang had, loopt door de crisis slecht en daardoor is er niet genoeg geld om het huis op te knappen. Nies moet daarom noodgedwongen nog in Nederland werken, terwijl Henk al wel naar Duitsland vertrekt. Hun volwassen zoon en dochter blijven ook in Nederland achter. De verbouwing gaat een stuk langzamer dan gepland, het geld is op en Henk en Nies missen elkaar enorm. Gaat het Henk ooit lukken om het klusproject af te krijgen en kan Nies zich snel bij hem voegen, zodat ze hier samen, met de gasten erbij, gelukkig oud kunnen worden? De website van Henk en Nies vindt u op http://ik-vertrek.startpagina.nl
'Het is 'Ik Vertrek', maar dan goed voorbereid!' Chris (36) en Loes (36) zijn ervan overtuigd dat ze hun emigratie goed geregeld hebben. Samen met hun kinderen Thije (4) en Jilke (2) verhuizen zij naar Frankrijk om een luxe camping (glamping) op te zetten, speciaal gericht op gezinnen met jonge kinderen. Alles is tot in de puntjes gepland en hun grote vriendengroep is opgetrommeld om de hele vakantie te komen klussen. Terwijl Loes nog een half jaar met de kinderen in Nederland woont, klust Chris in zijn eentje in Frankrijk hard door aan hun droom. Alles lijkt in kannen en kruiken, de zomer komt in zicht, en dan opeens blijkt de campingvergunning maar niet rond te komen. Hoe vergaat het Chris en Loes een half jaar zonder elkaar, gaan zij in Frankrijk hun Nederlandse vrienden niet heel erg missen en krijgen ze de vergunning nog voor het zomerseizoen?
Zijn eigen kleine 'Dynasty' aan de Spaanse Costa del Sol, dat is waar stylist Remco Trap (45) al jaren van droomt. Hij is geboren om gasten in de watten te leggen en 'net dat beetje extra' te geven. Als hij verliefd wordt op André Been (32) is het kiezen of delen. Zijn kersverse partner mag of mee naar Spanje of Remco vertrekt alleen. André is herstellende van lymfeklierkanker en toe aan een nieuwe start. In het dorpje Frigiliana willen de twee meer genieten van het leven en van elkaar. Voor het zo ver is, moeten de handen uit de mouwen. Over een paar maanden al staan de eerste gasten op de stoep en die hebben hoge verwachtingen.
Nadat Peter Scholten (44) een burn-out krijgt is hij klaar met het werken in Nederland. Samen met zijn vrouw Heike (42) en kinderen Mathieu (15) en Luna (7) gaat hij ter ontspanning op vakantie naar Zuid-Afrika. Daar aangekomen worden ze allemaal op slag verliefd op het land en besluiten er te gaan wonen. Na een lange zoektocht vindt het gezin een lodge in de buurt van het Krugerpark, waarmee ze grootse plannen hebben. Met pijn in haar hart laat Heike haar oudste zoon Robby (21) in Nederland achter en vertrekt met de rest van het gezin naar het vakantiepark waar 's nachts de luipaarden over het terrein lopen. Behalve het openen van de lodge willen ze graag iets goeds doen voor de bevolking. Ze willen daarom vrijwilligersprojecten opzetten en ook lokale mensen in dienst nemen op de lodge. Aan dit laatste hebben ze een zware kluif omdat de werkmentaliteit anders is dan Peter en Heike gewend zijn. Dan blijkt dat de lodge in veel slechtere staat is dan ze aanvankelijk dachten en dat terwijl over drie maanden het hoogseizoen begint.
Rianne’s ouders runnen een camping in het midden van Portugal maar kunnen het werk lichamelijk niet meer aan en zoeken nieuwe beheerders. Rianne’s vriend Cobus Hartgers (32) is meteen enthousiast, hij laat zijn leven als vuilnisman hier graag achter.
(Herhaling van 28-9-2013) 300 Dagen zon, dat is de reden voor Daan (59) en Clasien (60) van Driel om naar het Franse nougatstadje Montélimar te vertrekken. Daan had een goede baan in de ICT en Clasien verdiende veel geld als importeur van een zonnebrillenmerk. Met hun spaargeld kopen ze dan ook een 'chateau', die alleen nog wel even moet worden opgeknapt. Ze willen er een luxe chambre d’hotes van maken, en het huis terugbrengen in oorspronkelijk staat, inclusief de inrichting. Voor Daan moet het niet teveel op werken gaan lijken en dus is hij ook van plan om de hele verbouwing te laten uitbesteden. Maar het pand blijkt meer werk dan verwacht en het budget wordt overschreden. Daan besluit daarom toch zelf ook aan de slag te gaan. Hij is niet te stoppen en werkt zeven dagen in de week om alles volgens de planning af te krijgen. Terwijl Clasien zich grote zorgen maakt om de gezondheid van haar man, zet Daan alles op alles om voor de opening het hele huis af te krijgen.
(Herhaling van 05-10-2013) Melkveehouder Han Reesink (54) wordt gek van de regeltjes die het boeren in Nederland onmogelijk maken en wil emigreren naar Australië om daar een nieuw boerenbedrijf te starten. Als zoon Erwin (19), die ook graag boer wil worden, hierover net zo enthousiast blijkt besluiten ze de grote stap te maken. Han wil namelijk niet naar Australië vertrekken zonder een opvolger te hebben. Zijn boerderij op het Drentse platteland wordt snel verkocht en dus kan de reis naar de andere kant van de wereld worden gemaakt, met behalve zijn zoon Erwin ook zijn vrouw Anneke (29) en hun kinderen Hanna (2) en Johan (1). De andere zoon uit zijn vorige huwelijk, Dennis (21), blijft tot groot verdriet van Han in Nederland achter. De Engelse taal is voor Han en Anneke een obstakel en ze krijgen het maar lastig onder de knie. Maar het grootste probleem is toch wel dat er bij het vertrek nog geen boerderij is gevonden.
(Herhaling van 12-10-2013) Al jaren dromen Pierre (51) en Monique (49) Kloosterman van een leven in Oostenrijk, ver weg van het gehaaste leven in Nederland. In Oostenrijk voelen ze zich thuis en vinden ze de rust waar ze zo naar op zoek zijn. Omdat hun twee zoons, inmiddels 20 en 22, steeds te klein waren, besloten ze in Nederland te blijven. Maar nu is het tijd om de stap te gaan maken! Ze gaan een pension overnemen, dat jarenlang in bezit is geweest van een Oostenrijkse familie. Twee maanden voordat het skiseizoen begint vertrekken ze. Vooral voor Monique is het lastig om haar geliefde familie, en dan vooral haar zoons, in Nederland achter te laten. Het afscheid valt dan ook zwaar. Vol goede moed start het stel in Oostenrijk om het typisch Oostenrijkse pension naar eigen smaak op te knappen. Willen ze rondkomen, dan hebben ze een hoge bezettingsgraad nodig. Overwint Monique haar heimwee en vinden ze de rust waar ze naar op zoek waren? En, krijgen ze voldoende boekingen om financieel het hoofd boven water te houden?
Vijftigers Renske en Pieter van der Vlis vertrekken in 2007 samen met hun pleegzoon Gabriel (11) naar de Franse Dordogne om er een motorcamping over te nemen. De camping is zwaar verwaarloosd en Renske en Pieter moeten dan ook hard werken om het er allemaal weer mooi uit te laten zien. Al dit gezwoeg werpt zijn vruchten af, het lukt ze om van de camping weer een succes te maken. Vijf jaar later loopt de camping nog steeds goed, maar Renkse runt deze nu wel in haar eentje. In hetzelfde jaar verlaat ook de familie Germiani Nederland om in een klein Noors dorpje te gaan wonen. Mohammed Germiani (35) vluchtte uit Irak en bouwde in Nederland een bestaan op. Hier leerde hij ook het kaasmaken. In Noorwegen is hier vraag naar, dus hij besluit samen met zijn vrouw Lida (37) en kinderen Tara (8) en Yaro (4) te vertrekken. Door samen te werken met een investeerder lukt het ze om een kaasmakerij op te zetten die zelfs prijswinnende kazen levert. Het gezin vindt zijn draai en de emigratie lijkt een succes. Totdat blijkt dat Mohammed en Lida slachtoffer zijn geworden van hun eigen goedgelovigheid.
Nederlanders die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, worden gevolgd. Om uiteenlopende redenen vertrekken steeds meer mensen uit Nederland. De zon, vrijheid, mentaliteit of ouderwets ondernemersschap spelen een rol in de verstrekkende beslissing om je voorgoed in het buitenland te vestigen en hier huis en haard achter te laten. Waar gaan ze naar toe? Waarom en wat laten ze achter? We zien de laatste voorbereidingen in Nederland, het emotionele afscheid van vrienden en familie en de eerste onzekere stappen in het land van bestemming. Van alle voorspoed en tegenslag is de kijker direct getuige gedurende de eerste spannende maanden in het nieuwe thuisland.
Al 27 jaar lang komen Bertie (45) en Jan (47) Vermeulen in Luxemburg. Ze zijn verliefd op het land, en ook hun kinderen Ian (19), Mandy (17) en Sharon (15) gaan er met veel plezier heen. Als de camping waar ze al die al jaren komen gesloten dreigt te worden, stellen ze voor de camping te gaan runnen. Bertie is net ziek geweest, en beseft maar al te goed hoe kort het leven kan zijn en dat je je dromen moet waarmaken. Ondanks dat ze weinig spaargeld hebben, besluiten ze toch de gok te wagen. Hun jongste dochter gaat met haar ouders mee, de anderen blijven alleen achter in Nederland. Ze beginnen opgewekt aan het opknappen van de camping, maar het slechte weer gooit roet in het eten. Er valt veel regen, wat funest is voor de camping die aan een rivier is gelegen. Veel te laat in het seizoen begint de zon dan toch eindelijk te schijnen. In plaats van vakantie vieren, zoals ze hier al die jaren deden, werken ze nu keihard om het slechte voorjaar financieel weer recht te trekken.
Carrièrevrouw Hellen Streur (42) wil altijd al in een land wonen met een landklimaat en haar man George (48) droomt van zijn eigen visvijver. Toen ze elkaar zes jaar geleden het 'ja'-woord gaven beloofden ze elkaar plechtig om hun dromen waar te maken. Hellen werkt als interimmanager en George werkt in de gevangenis. Beiden hebben veel plezier in hun werk, maar toch besluiten ze alles achter te laten om een nieuw leven op te bouwen in Hongarije. Aan de rand van een klein dorpje midden op het platteland kopen ze een stuk grond waar een vakantiepark, een speelpark en natuurlijk een visvijver moet komen. Als er twee bungalows af zijn, besluiten ze te vertrekken. Hun woonhuis is nog in aanbouw dus verblijven ze de eerste tijd in één van de bungalows. Met slechts beperkte kennis van de Hongaarse taal proberen ze contact te leggen met de lokale bevolking en van deze plek hun thuis te maken. Toch hebben toeristen de weg naar het vakantiepark nog niet helemaal gevonden, bij de visvijver is het vrij rustig en bovendien is het de vraag of het speelpark er ooit gaat komen. Hellen en George zetten alle zeilen bij om hun vakantiepark op de kaart te zetten.
Sylvia van den Berg (52) en haar twintig jaar jongere vriend Nico Dillingh (31) uit Almere hebben het al jaren over emigreren naar Spanje. Als ze in de Spaanse badplaats Los Alcazares tegen een klein barretje aanlopen dat te koop staat, besluiten ze impulsief het avontuur aan te gaan. Nico verkoopt zijn glazenwassersbedrijf en Sylvia stopt met haar werk als sportinstructrice om nog geen maand later, samen met hun vijf katten en chihuahua, richting de Costa te vertrekken. Ze moeten de huidige huurster 25.000 euro aan goodwill betalen, maar dit betekent helaas nog niet dat de bar zonder slag of stoot van hun is. De huiseigenaar weigert te tekenen... Ook blijkt de bar een slechte naam te hebben, en het kost ze veel moeite om het imago weer op te poetsen. De omzetcijfers blijven tegenvallen. Al hun hoop is gevestigd op het hoogseizoen. Dan moet het geld worden verdiend om de winter door te komen. Maar dat blijkt ijdele hoop, want hoewel Los Alcazares volstroomt met toeristen en vakantie vierende Spanjaarden, het terras blijft leeg...
‘Ik Vertrek’ bestaat tien jaar! En dat moet gevierd worden. In een speciale jubileumreeks blikken bekende fans terug op de meest spraakmakende verhalen. In de eerste aflevering het favoriete verhaal van Paul de Leeuw over de familie Renkema die een Chambres ‘d Hôtes begon in Frankrijk. Paul de Leeuw kijkt ‘Ik Vertrek’ tijdens zijn cardiotraining en geeft toe net iets harder te gaan rennen als er weer eens een waterleiding knapt. Tegelijkertijd heeft hij veel ontzag voor alle mensen die het roer zo drastisch omgooien. Paul de Leeuw: ‘Ik heb enorm veel bewondering en respect voor iedereen die de stap zet, want ik heb het nog nooit gedurfd.’ Het verhaal over Erica en Martien die met hun dochters Montana en Maxime naar Frankrijk vetrokken, vindt hij heel speciaal. In het gehucht Thénioux kochten zij een even reusachtig als vervallen kasteel. En niet alleen de onmogelijke uitdaging die het echtpaar aanging, maakte indruk; vooral de geaardheid van Martien was het gesprek van de dag. Negen jaar na hun vertrek ziet hun leven er heel anders uit en reageert Martien op alle commotie. ‘Mensen zeiden “ziet die Erika dan niet dat die Martien homo is?” Ga wat anders doen met je leven. Al die negativiteit… Opzouten!’ 2007 Martien en Erica Renkema uit Sassenheim. Het echtpaar verruilt hun goedlopende woonwinkel voor een fors kasteel in de buurt van Parijs. In een gebied dat bekendstaat om de chique buitenverblijven van rijke kooplieden uit de achttiende eeuw, zullen Martien en Erica een chambre d'hôte beginnen. Hun dochters Montana van twaalf en Maxime van tien staan niet bepaald te trappelen om hun dynamische leventje te verruillen voor een onzeker bestaan in een klein gehucht met leeftijdsgenootjes die ze niet kunnen verstaan. Het verwaarloosde kasteel dat ze kochten, werd in enkele maanden tijd omgetoverd tot een waar paleis. Alleen: echte kasteelheren hoeven niet dagelijks klanten te bedienen die van alles vragen, met de pot meeëten en tot
‘Ik Vertrek’ bestaat tien jaar! En dat moet gevierd worden. In een speciale jubileumreeks blikken bekende fans terug op de meest spraakmakende verhalen. In deze aflevering het favoriete verhaal van Marga van Praag over familie Kramer die een pannenkoekenrestaurant en pension in Oostenrijk begon. Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Chantal Janzen vindt ‘Ik Vertrek’ ‘echt smullen geblazen’, en blijft zelfs tijdens optredens op de hoogte door de sms’jes van haar echtgenoot. En hoewel ze zichzelf nu niet direct onder de doelgroep schaart, vindt ze de aflevering over familie Dierick die een naturistencamping begon het allerleukst. Over het naakt klussen maakt ze zich wel wat zorgen. Chantal: ‘Het is toch een soort plaatsvervangende angst dat er iets tussen de nijptang komt’. Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Richard Groenendijk kijkt trouw en leeft gewoonlijk volop mee. Onder andere met de familie Hoek uit Heemskerk. De wens om altijd samen te zijn met elkaar én hun drie volwassen zoons, was de belangrijkste motivatie voor Corrie en Jan om naar het Tsjechische Luze te vertrekken. Eenmaal daar bleek hun duurbetaalde boerenhoeve in slechte staat. Toen na de verbouwing de boekingen ook nog eens uitbleven, kwam hun droom op losse schroeven te staan. Met pijn in het hart zetten ze hun bedrijf in de verkoop. Ze konden enkel nog hopen op een wonder. Acht jaar later is de grote vraag of ze de gedroomde doorstart hebben kunnen maken. Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Met een zus in Brussel, een dochter in Miami en een neef in Oeganda kan Tineke Schouten zich een leven in het buitenland wel voorstellen. De favoriete aflevering van Tineke gaat over Alwin en Bionda Boerkamp en hun zoons Mike, Robbie en Jim. Ze vertrokken naar het pittoreske Montefiore dell’ Aso, begonnen een Bed & Breakfast en leefden hun droom. Na de uitzending ontvingen ze honderden e-mails van bewonderaars die een leven wilden net zoals zij. Want wie droomt er nu niet van een Italiaanse villa met zwembad en diners aan lange tafels onder de olijfbomen? Leven zij negen jaar later nog steeds la dolce vita? Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Bert Visscher kijkt naar zijn favoriete programma gepaard met de nodige opwinding. Naar de aflevering over familie Hobbelen, die met hun behoorlijk grote huisvarken Kliko, naar Hongarije vertrok, keek hij vol verwondering. De boerderij die het stel voor 10.000 euro op de kop tikte, was namelijk niet voorzien van een WC, stromend water, elektriciteit of andere basisvoorzieningen. Menig kijker dacht dat hun Hongaarse droom geen lang leven beschoren was. Kunnen zij zichzelf tien jaar later nog altijd redden? Hoe zou het gaan met Kliko? Knort hij nog vrolijk in het rond of is hij – zoals Bert Visscher vreest- verdwenen in de goulash? Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Ik Vertrek was voor Veldhuis & Kemper ooit inspiratie voor hun theatershow. Het verhaal van Ton en Ricky die in 2007 naar Brazilië vertrokken, is hen het meest bijgebleven. Pal aan het strand wilden ze een super-de-luxe resort met restaurant bouwen; een plan waar het Braziliaanse Bos en Duinbeheer al snel een stokje voor stak . Strijdlustig schakelde het stel over van plan B naar plan C, maar de Braziliaanse overheid bleef hen dwarsbomen. De nieuwkomers stonden machteloos. Zeven jaar later bezoeken we hen opnieuw. Hebben ze, zeven jaar later, hun dromen alsnog waargemaakt? Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Als restaurateur ziet Joop Braakhekke de gastronomische ambities van sommige emigranten met lede ogen aan. Tegelijkertijd heeft hij veel respect voor mensen die doorzetten. Zo ook Bart en Christa uit Deventer. Vol goede moed vertrokken ze naar het Franse La Bourboule om daar een schattig hotelletje over te nemen. Eenmaal daar bleek echter dat de gesloten koopovereenkomst ongeldig was en waren ze in één klap 81.000 euro armer. Toch lieten ze het hoofd niet hangen en maakten ze een doorstart. Hoe gaat het nu, zeven jaar later, met Bart en Christa? Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Coen en Sander gaan er elke zaterdagavond lekker voor zitten en twitteren er vervolgens op los. Van Paula en Peter die naar het Deense Hals vertrokken, waren ze diep onder de indruk. Hoewel Paula en Peter onderweg op heel wat taalkundige problemen stuitten én ze bij moesten beunen voor extra inkomsten, werd hun natuurcamping ‘Nature Ferie’ een waar paradijsje. Drie jaar na hun vertrek is de vraag of ze inmiddels kunnen leven van de camping? Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Jeroen van der Boom zingt altijd vrolijk mee met de begintune en mist geen aflevering. Zijn aflevering gaat over familie Oosterbaan die het Noord-Hollandse Limmen voor het Tsjechische Krásný Dvůr verruilde. Ze noemen zichzelf de grootste pechvogels allertijden, want werkelijk alles wat tegen kon zitten, zat tegen. Ze werden aangevallen door valse honden en hun campingveld bleek onbruikbaar. Toen ze uiteindelijk toch een prachtig, nieuw dak op hun boerenhoeve wisten te zetten, kwam Orkaan Emma om het in één klap weer weg te blazen. Gelukkig gaven de Oosterbaantjes niet zo snel op en lukte het – na jaren knokken- om hun camping te realiseren. Nu acht jaar later is te zien of ze hun Tsjechische droom in leven wisten te houden. Kijk ook op http://ik-vertrek.startpagina.nl
Dit keer de favoriet van presentator en entertainer Joris Linssen. Het verhaal van Sylvia en Nico, die een relatie met een leeftijdsverschil van meer dan 20 jaar hadden, is Joris goed bij gebleven. Vooral vanwege hun impulsieve en toch vastberaden besluit om te emigreren. Nadat Sylvia en Nico de eerste weken in Spanje heel wat misverstanden met de vorige huurster en de eigenaar van hun toekomstige bar voor hun kiezen kregen, draaide de bar ondanks de onuitputtelijke inzet van het stel na een aantal maanden nog maar net quitte. Drie jaar na hun vertrek bezoeken we Sylvia en Nico opnieuw. Kunnen ze inmiddels goed leven van de bar of hebben ze het harde werken opgegeven? En hoe gaat het nog met He-Man de chihuahua?
Dit keer de favoriet van actrice en presentatrice Lieke van Lexmond. Ze kijkt samen met haar man en zit dan als Peppi en Kokki commentaar te geven op de stellen die emigreren. Het verhaal van familie Grünewald, die zonder dat de aankoop van hun geliefde bar in Spanje rond was vertrok, is Lieke goed bij gebleven. Werkelijk alles ging fout. De eigenaren van de bar waren spoorloos verdwenen en zo stond de familie op straat. Lieke: “Het was ongelofelijk. Niets, maar dan ook niets was van tevoren geregeld.” Julius en Mugen, de zoontjes van Jules en Rintai, aardden niet in Spanje en op school werden ze flink gepest. Toch hielden ze de moed erin. Als de koop van de bar eindelijk rond is, moet de bar meteen draaiende worden gehouden, maar Jules heeft helemaal geen horeca-ervaring. Acht jaar later zoeken we familie Grünewald opnieuw op. Hebben ze van de bar een succes kunnen maken? En hoe gaat het met de kinderen?
Columniste en schrijfster Aaf Brandt Corstius is fan van het eerste uur. Het verhaal van Mark en Margo, die de eerste naturistencamping van Slowakije begonnen, is een van Aafs favorieten.
De afgelopen tien jaar heeft Ik Vertrek tientallen gezinnen in beeld gebracht die naar het buitenland verhuisden om hun droom na te jagen. In 10 jaar Ik Vertrek wordt met bekende Nederlanders terug gekeken op hun favoriete uitzendingen. Elke uitzending vertelt 1 prominente gast waarom hij of zij zich deze emigrerende familie nog zo goed kan herinneren. Wat was hun verhaal en hoe gaat het nu met ze? Leven zij nog steeds hun droom?
Joost en Susan verruilen Almere voor Andalusië. In het gehuchtje Alhaurín el Grande ligt hun toekomst. Het pand waar ze een Bed and Breakfast in willen beginnen, staat al acht jaar leeg en is onbewoonbaar. Er is geen water, geen elektriciteit, geen riolering en zelfs de ramen en deuren ontbreken. Toch heeft Susan het ambitieuze plan om deze bouwval in drie maanden tijd om te turnen tot een sfeervol gastenverblijf. Spanje blijkt echter een slecht land om haast te hebben; wanneer ze om 9.00 uur met de aannemer afspreken, komt hij doodleuk een week later. Het stel werkt de klok rond en vooral Susan pleegt roofbouw op haar lichaam. Knieën, rug en vingers; niks functioneert meer en ze strompelt door het leven. Ook het gemis van haar 17-jarige zoon Levy, die in Nederland achterbleef om zijn studie af te maken, valt haar zwaar. En zo blijkt emigreren een lichamelijk en emotionele uitputtingsslag. En dan moet het seizoen nog beginnen...
Joost en Susan verruilen Almere voor Andalusië. In het gehuchtje Alhaurín el Grande ligt hun toekomst. Het pand waar ze een bed and breakfast in willen beginnen, staat al acht jaar leeg en is onbewoonbaar. Er is geen water, geen elektriciteit, geen riolering en zelfs de ramen en deuren ontbreken. Toch heeft Susan het ambitieuze plan om deze bouwval in drie maanden tijd om te turnen tot een sfeervol gastenverblijf. Spanje blijkt echter een slecht land om haast te hebben; wanneer ze om 9.00 uur met de aannemer afspreken, komt hij doodleuk een week later. Het stel werkt de klok rond en vooral Susan pleegt roofbouw op haar lichaam. Knieën, rug en vingers; niks functioneert meer en ze strompelt door het leven. Ook het gemis van haar 17-jarige zoon Levy, die in Nederland achterbleef om zijn studie af te maken, valt haar zwaar. En zo blijkt emigreren een lichamelijke en emotionele uitputtingsslag. En dan moet het seizoen nog beginnen...
Het doet Rosalien en Ieke veel pijn om hun geliefde Amsterdam te verlaten. En toch vertrekken ze naar Duitsland; naar het dorpje Eckardtsleben in Thüringen om precies te zijn. Er is daar niks, maar de dames zijn vastbesloten leven in de brouwerij te brengen. Het hotel-restaurant wat ze overnemen, is zwaar verouderd en maar nauwelijks winstgevend. De dames dromen echter van festivalachtige taferelen met rollende keukens en alles wat erbij hoort. Of de 280 veelal oudere dorpsbewoners ook op deze wilde plannen zitten te wachten, is de vraag. En er moet worden verbouwd, want het interieur van het Vierseitenhof is al jaren onveranderd. Tegelijkertijd wil het stel ook al draaien: gasten ontvangen, biefstuk bakken en halve liters tappen. Het belooft een totale uitputtingsslag te worden. Ligt hun toekomst in Duitsland? Of wordt het enkele reis terug naar Amsterdam?
Maikel zit vast met gouden handboeien. Het salaris dat hij als accountant verdient, zorgt voor een onbezorgd bestaan, waar je niet zo makkelijk afscheid van neemt. Samen met zijn vrouw Britt en kinderen Mike en Mikki leven ze volop het Gooische leven. Totdat Britt haar baan kwijtraakt en in een depressie belandt. Wat zou haar nu echt gelukkig maken? ‘Een grote berg sneeuw en een blauwe lucht’, zo ziet ze op een dag helder in. En zo komt het dat de hele familie naar het Oostenrijkse Mülbach am Hochköning vertrekt.
Joost is klaar met Nederland. Als ZZP'er in het leidingwerk moet hij veel werken en vooral veel belasting betalen. In de Algarve is dat wel anders; het klimaat is mild en de mensen zijn vriendelijk. Samen met zijn vrouw Anita laat hij Brabant achter zich om in het plaatsje Moncarapacho een Bed and Breakfast te beginnen. Geen sinecure, want het pand dat ze voor 380.000 euro kochten, blijkt zwaar verwaarloosd. Na jaren van leegstand is de voormalige boerderij totaal overwoekerd. Alles van waarde is gestript en gestolen. Chaos troef bij de Brabanders. Anita is altijd alles kwijt en Joost houdt naar eigen zeggen alleen van 'lomp werk'. Kunnen de Brabanders aarden in de Algarve? En lukt het hen om de zo vervallen boerderij voor het seizoen om te toveren tot een waar vakantieparadijs?
Yoga-instructrice Brigitte en timmerman Laurens gaan onthaasten in Noord-Frankrijk. Hoewel ze verknocht zijn aan Haarlem vinden ze hun achtertuintje veel te klein. Zeker voor hetgeen wat ze voor ogen hebben, namelijk het organiseren van 'hè-hè- weekenden'. Even nergens aan denken, lekker eten, lekker slapen, tussendoor een massage of pilatesles en herboren weer terug naar huis. In het gehucht Esquéhéries staat het prachtige boerderijtje waar dit alles moet gebeuren. Makkelijker gezegd dan gedaan. De koop is nog niet rond en eenmaal aangekomen blijkt het prachtige stuk weiland met vennetje, waar ze juist op gevallen waren, aan de buurman te zijn verkocht! De koop gaat niet door. Het stel heeft alle schepen achter zich verbrand, maar geen plek om een bestaan op te bouwen. Wat volgt is een zoektocht naar een nieuwe plek en een nieuw leven. Gaat het ze lukken een ander droompand te vinden? Of wordt dit de kortste emigratie allertijden?
Bouwe is paukenist en zijn geliefde Tessa speelt viool. Als ze beiden ontslagen worden door hun symfonieorkest, besluiten zij hun andere droom te volgen, namelijk het opstarten van een eigen vakantieverblijf. En hier hebben ze heel specifieke ideeën over: geen honden, geen kinderen en geen kleren! Het wordt een naturistisch chambres 'd hôtes voor rustzoekers. In de Haute-Vienne kocht het stel een molenaarswoning die zich perfect voor dit alles leent. Een grondige verbouwing is nodig en het stel heeft al een Engelse aannemer in de arm genomen. Ondertussen gaat één van de vakantie-appartementen al in bedrijf, want er moet ook geld verdiend worden. En lokale klussers en blote rustzoekers gaan vast prima samen, aldus Bouwe en Tessa. Het is afwachten of dat inderdaad zo is. En of hun beperkte doelgroep het Idyllische plekje van de nieuwkomers weet te vinden.
Sjaak uit Tweede Exloërmond is nogal impulsief. Op een mooie zondagmiddag is hij een beetje aan het internetten als hij op een Hongaars boerderijtje stuit en besluit het pandje te kopen. Zijn idee is om op de grond eromheen een mini-camping voor mindervaliden en minderbedeelden te beginnen. Dat Sjaak het huis niet gezien heeft en nog nooit in Hongarije is geweest, mag de pret niet drukken. Vol goede moed vertrekt hij met zijn geliefde Irma, zeventien papegaaien en twee teckels naar hun nieuwe woonplaats Drávafok. Spannend is het wel, want is het huis wat ze ervan verwachten? En staat er überhaupt een huis? Ze tekenen het Hongaarse contract zonder te weten wat erin staat. Geen probleem volgens de makelaar want 'dit soort deals sluit je toch ook een beetje op basis van vertrouwen'. En vertrouwen hebben Sjaak en Irma; in elkaar, in hun nieuwe thuisland en hun in gedroomde camping!
Siem en Myke zijn toe aan een nieuwe start. Myke verloor haar vader aan kanker en Siem stapte na jaren trouwe dienst uit het autobedrijf van zijn familie. In de Alpen beginnen ze een chambres d'hôtes. De West-Friezen houden naar eigen zeggen van 'studderen' en kippenhokken bouwen, dus een casco pand omturnen in een luxe berglodge is wel even andere koek. De taakverdeling is helder: Myke verzint iets en Siem kan het maken. De omstandigheden zijn primitief, maar daar doen ze niet al te moeilijk over. Een speciekuip is een prima bad en zonder verwarming en temperaturen onder nul heb je ook geen koelkast nodig. Omdat de toekomstige gasten hier waarschijnlijk geen genoegen mee zullen nemen, moet het stel hard aan de slag. Het belooft een roerig jaar te worden vol scheve muren, verzakte vloeren, jeukend behang en echtelijk gekibbel. Never a dull moment in Villarembert.
Voor Don en Brigitte is Nieuw-Beijerland het centrum van de wereld. Ze huilen dan ook tranen met tuiten als ze hun geliefde dorp voor altijd verruilen voor het Franse Lot-et-Garonne. Hun dochters Iris, Maran en Kira én varkentje Pien gaan met tegenzin mee. Don zit in een rolstoel, maar de Franse grond is plat en zijn armen zijn sterk. De gemoedelijke boerencamping die ze overnemen gaat op de schop en moet plaatsmaken voor een luxe glamping. Makkelijker gezegd dan gedaan. De vergunning voor het nieuwe sanitair komt er niet, varkentje Pien vreet alle kippen op en de meiden zijn ziek van heimwee. Maar dan gebeurt er iets opmerkelijks. Don krijgt na vijftien jaar het gevoel in zijn benen terug. Is het toeval, een wonder, of komt het door de frisse plattelandslucht? Wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden, gebeurt toch. En dan moet de camping ook nog open...
In het café bij een biertje fantaseren studievriendinnen Floor en Gerrieke over het runnen van hun eigen camping. Op een dag voegen zij de daad bij het woord. Alles en iedereen in stomme verbazing achterlatend, vertrekken de vriendinnen naar Bukovina u _isté waar ze voor 1100 euro per maand een vervallen arbeiderscamping overnemen. Lars, de vaste verkering van Gerrieke ziet het hele Tsjechië avontuur niet zo zitten en blijft in Nederland achter. De meiden trekken alles uit de kast om de boel te verbouwen en hun nieuwe onderkomen weer glans te geven. Echter de winters zijn koud, de taal is moeilijk en de missie om voor Floor een aantrekkelijke Tsjech te vinden kansloos. Vinden beide dames hun toekomst in Tsjechië of wordt het slechts één leuk seizoen campinkje spelen?Lees ook: Hoe gaat het nu met Floor en Gerrieke?
Michael en Cora uit de Meern hebben elkaar helemaal gevonden: beiden perfectionistisch, gek van honden en een gemeenschappelijk droom om naar Frankrijk te vertrekken. In de Auvergne kopen ze niet één, maar zelfs twee panden, waar daadwerkelijk alles aan moet gebeuren. Dat willen ze ook nog eens helemaal zelf gaan doen. Gelukkig zijn ze enorm efficiënt: communiceren doen ze met walkietalkies en de verbouwing is strak gepland. Maar op sommige dingen kun je je niet voorbereiden. Zo blijkt dat het niet aangesloten riool vol zit met versteende drollen en dat het plafond een eigenaardig zingend geluid maakt. Niet bepaald de kwaliteit die het stel voor ogen heeft. Na een jaar lang non-stop bouwvakken zijn Cora en Michael totaal opgebrand. De eerste gasten zijn in aantocht en het is maar de vraag of ze daar wel klaar voor zijn.Lees ook: Hoe gaat het nu met Michael en Cora?
Mike en Ton kochten in 2005 spontaan een vervallen resort op Nicaragua. Zonder verder overleg met het thuisfront begonnen zij een heel nieuw leven in de tropen. Tien jaar later brengen we hen opnieuw een bezoek en zien we hoe ze van een grote vervallen bende, een klein paradijsje hebben gemaakt. Alleen: Ton wil met pensioen en Mike wil door. Hoe gaan ze dit oplossen? Lees ook: Hoe gaat het nu met Ton en Mike?En hoe zou het gaan met Wout, Shilpi en Anne-Rose Kelderman-van Roomen? Ze vertrokken in 2011 naar Oostenrijk om een pension te beginnen en dat ging gepaard met de nodige irritaties. Een WC delen met de gasten die ook nog eens hun stinkende sokken laten slingeren, is natuurlijk ook niet fijn. Wout moest van Shilpi bijklussen om te kunnen voorzien in het levensonderhoud, maar kon geen baantje vinden. Vijf jaar later zit de familie er nog en hebben ze een hele nieuwe markt aan weten te boren...Lees ook: Hoe gaat het nu met de familie Kelderman?
Wie zin heeft in een escargot of fois gras heeft pech, want wat ze serveren zal biologisch en vegetarisch zijn. Maar voor het zover is, moet er eerst worden verbouwd. Het budget is beperkt en de hoeveelheid werk maar nauwelijks te overzien. Vol goede moed slaat het stel aan het doe-het-zelven. Houtworm bestrijden, tegelen, leidingen leggen; Marleen en Frans draaien hun hand er niet voor om.Maar dan stuiten ze op een probleem van heel andere orde: het doucheputje past niet. Alle soorten, maten en modellen worden uitgeprobeerd, maar niets werkt. Ondertussen zouden ze bijna vergeten dat het lekke dak ook nog gerepareerd moet worden. De tijd verstrijkt en Frans en Marleen ploeteren door. Of ze dit toeristenseizoen hun eerste gasten kunnen verwelkomen met een vegetarische hap, blijft nog even de vraag.Lees ook: Hoe gaat het nu met Marleen en Frans?
Dat moet anders en daarom besluiten ze Nederland te verruilen voor Andalusië. In het plaatsje Cártama willen ze een glamping bouwen, waar je echt even helemaal tot jezelf kunt komen. Of zoals ze het zelf zeggen: 'een plek waar je je als consumerende rups, kunt ontpoppen tot een vrije vlinder.' Dochter Marit en zoon Joran gaan ook mee in dit grote avontuur. Met een gedegen voorbereiding en veel goede moed vertrekt de familie naar Spanje. Maar eenmaal daar blijkt dat ze hun zaakjes toch niet helemaal op orde hebben... Ze komen geld te kort en kunnen hun droompand niet kopen. De familie staat met haar hele hebben en houwen op straat en de toekomst is onzeker. Marcel en Maybritte zijn echter niet van plan om op te geven. Onder het mom 'het gaat om de reis en niet om de bestemming' zetten ze alles op alles om hun droom te bereiken. Het belooft een emotionele rollercoaster te worden. En of ze hun bestemming ooit gaan bereiken; dat blijft nog even de vraag.Lees ook: Hoe gaat het nu met de familie Broers?
Hun dochters Iris, Maran en Kira én varkentje Pien gaan met tegenzin mee. Don zit in een rolstoel, maar de Franse grond is plat en zijn armen zijn sterk. De gemoedelijke boerencamping die ze overnemen gaat op de schop en moet plaatsmaken voor een luxe glamping. Makkelijker gezegd dan gedaan. De vergunning voor het nieuwe sanitair komt er niet, varkentje Pien vreet alle kippen op en de meiden zijn ziek van heimwee. Maar dan gebeurt er iets opmerkelijks. Don krijgt na vijftien jaar het gevoel in zijn benen terug. Is het toeval, een wonder, of komt het door de frisse plattelandslucht? Wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden, gebeurt toch. En dan moet de camping ook nog open...Lees ook: Hoe gaat het nu met de familie Van der Linden?
En zo komt het dat ze hun vijf volwassen kinderen achterlaten en met een container vol gietijzeren pannen, poedersuiker en stroop naar de badplaats Kololi vertrekken. Voor een eenmalig bedrag van 20.000 euro en een maandelijkse huur van 500 euro nemen ze er een oude snackbar over. Een paar dooie ratten en een defecte frituurpan krijgen ze er gratis bij.Theo en Jolanda kan het allemaal niets schelen, want zij maken zich ? op z?n Gambiaans ? niet langer druk om futiliteiten. Al snel wordt die positieve instelling behoorlijk op de proef gesteld. Het pannenkoekenmeel is lastig verkrijgbaar, het personeel niet altijd betrouwbaar en het toeristische Kololi tijdens het laagseizoen volkomen uitgestorven.Blijven lachen is het devies. En nu maar hopen dat ze dat gat in de markt gevonden hebben.Lees ook: Hoe gaat het nu met Theo en Jolanda? én een update van februari.
De blijdschap is dan ook groot als ze na jaren van voorbereiding naar Umbrië vertrekken om daar een gastenverblijf met minicamping te gaan runnen. Geld om de Agriturismo over te nemen is er niet en dus zullen Marcel en Natasja het pand in het pittoreske San Venanzo voorlopig huren.Ze hebben alles perfect doordacht en er is geen vuiltje aan de lucht. Totdat - eenmaal goed en wel verhuisd - het huurcontract getekend moet worden. Tot ieders stomme verbazing eist de eigenaar plotseling een bankgarantie en daar kan de familie niet aan voldoen. Hun Italiaanse droom spat als een zeepbel uit elkaar.Natasja en de kinderen willen blijven om een ander pand te zoeken, maar voor Marcel heeft het Italië-avontuur lang genoeg geduurd. Wordt het een doorstart óf een remigratie voordat het nieuwe leven goed en wel begonnen is? Lees ook: Hoe gaat het nu met de familie Janssen?
Frans (48), Marcha (41) en de kinderen Kenny (11), Amy (10) en Megan (7) vertrokken in 2013 naar het Spaanse Ayamonte om daar een fietsenverhuurbedrijf te beginnen.Ze konden de eindjes maar nauwelijks aan elkaar knopen. Met een hoop humor en inventiviteit lukte het ze uiteindelijk toch om van ?Bicilandia? een succes te maken. 'Hier wil ik oud worden', zei Frans tot besluit. Het loopt anders.In januari 2016 rijdt Frans met volle snelheid tegen een boom. Hij is op slag dood. Voor Marcha en de kinderen breekt een moeilijke tijd aan. Hoe moeten ze verder zonder hun partner en stiefvader? Eén ding is zeker: terug naar Nederland gaan ze niet, want in Spanje zijn ze thuis.Lees ook: Hoe gaat het nu met de familie Vlasma?In de zomer van 2009 vertrokken Hans (49) en José (46) met hun kinderen Kelly (19), Amber (17), Marvin (8) en Yvanka (9) naar het Franse Gannat. Ze toverden een oude watermolen om tot een waar vakantieparadijs. Het Franse leven beviel goed. Of zoals ze het zelf verwoordden: 'suks is toch verskrikkelijk mooi'.Zeven jaar later is alles veranderd. De watermolen is niet meer en Hans en José zijn na 27 jaar huwelijk uit elkaar. Terwijl Hans met zijn nieuwe Franse vriendin aan een toekomst bouwt, bouwen José en de kinderen een nieuwe chambres d?hôtes. Lees ook: Hoe gaat het nu met de familie De Best?
Samen met zijn geliefde Rob Does (52) vertrekt hij naar het Portugese Pechão waar ze voor 470.000 euro een imposante villa hebben gekocht. In in wit geschilderde pand dat ze heel toepasselijk 'The white house' zullen gaan noemen, willen ze een bed and breakfast beginnen en voor hun gasten koken.De kamers zullen de namen dragen van first lady?s en de Engels klassieke inrichting moet wijken voor strak en modern. Het stulpje was wel iets boven budget; de lasten zijn zwaar en de reserves beperkt. Na een hoop gesteggel over zeepbakjes en niet geleverde bedden, staan Rob en Peter te popelen om hun allereerste gasten te ontvangen.Maar dan blijft het stil. Heel stil. Vrienden en bekenden weten de villa wel te vinden, maar de boekingen blijven uit. En dat is niet wat Rob en Peter zich ervan hadden voorgesteld?Lees ook: Hoe gaat het nu met Peter en Rob?
(Herhaling 22 november 2014)Ingrid den Drijver (51) en Inma l'Ami (48) nemen bijna 15 jaar geleden allebei ontslag en gaan met een viskar op de markt staan. Ze zijn blij met hun keuze en doen het werk dan ook met veel plezier. Toch wordt het de laatste tijd fysiek te zwaar voor ze, waardoor ze steeds minder lol krijgen in het verkopen van vis. Inma en Ingrid hadden al eens samen de afspraak gemaakt om naar het buitenland te vertrekken als ze met pensioen zouden gaan. En omdat Inma half Spaans is, was de bestemming al snel bepaald. Ze besluiten om de stap nu al te nemen en vertrekken naar het zuiden, waar ze voor de tweede keer aan een nieuwe carrière gaan beginnen.Het stel vertrekt naar een klein dorpje in de buurt van Alicante om daar een pand te huren waar ze een Bed & Breakfast in gaan beginnen. Het afscheid van de viskar en hun vrienden en familie valt de vrouwen zwaar en Inma's Spaanse moeder, die ook in Nederland woont, heeft veel moeite met het vertrek van haar dochter. Ondanks dit verdriet vertrekken ze toch vol goede moed naar hun nieuwe woonplaats en beginnen aan het opknappen van het pand, zodat ze snel gasten kunnen ontvangen. Maar dan slaat de heimwee toe.Lees ook: Hoe gaat het nu met Ingrid en Inma?
Edwin de Heer uit het Noord-Hollandse Driehuizen droomt er al jaren van om de werkplaats van zijn timmerbedrijf naast huis te hebben, zodat hij ook wat vaker bij zijn gezin kan zijn. In Nederland is zo'n plek onbetaalbaar en dus besluit hij samen met zijn vrouw Jet en zoons Ruben en Orrin naar Frankrijk te vertrekken. In de Limousin, een streek gelegen in Midden-Frankrijk, kopen ze een oude boerderij met een paar bijgebouwen erbij.In één ervan komt Edwins timmerbedrijf en in een andere een Bed & Breakfast, zodat Jet ook wat kan gaan doen. Van de opbrengst uit de verkoop van hun huis en wat spaargeld kunnen ze de verbouwing betalen en kunnen ze het een paar maanden uitzingen totdat Edwin zijn eerste klanten heeft. Maar vlak nadat ze met al hun spullen naar hun Franse boerderij zijn verhuisd komt er slecht nieuws uit Nederland met een flinke financiële tegenvaller als gevolg. De bouw van de werkplaats ligt stil en zonder werkplaats kan Edwin niet aan de slag en komt er dus ook geen geld binnen.En als Edwin eindelijk wat geld heeft weten te lenen om de werkplaats in orde te maken lukt het hem niet om de juiste papieren te bemachtigen om een bedrijf te beginnen. Wat een droom had moeten worden, dreigt uit te lopen op een mislukking. Edwin kan nog niet aan de slag als timmerman en ook Jets Bed & Breakfast lijkt verder weg dan ooit. Edwin en Jet doen hun uiterste best om hun hoofd boven water te houden.Lees ook: Hoe gaat het nu met de familie De Heer?
(Herhaling 6 december 2014)Hanneke werkt als verpleegkundige in een ziekenhuis en Michiel is inmiddels gestopt met werken. Michiel is een tijd zelfstandig makelaar geweest, maar door de crisis moest hij stoppen met zijn bedrijf. Michiel leeft al jaren met het idee om te emigreren, maar Hanneke dacht in eerste instantie anders over deze droom.Inmiddels is ook Hanneke steeds enthousiaster geworden en één ding was meteen duidelijk: het moest Oostenrijk worden. Beiden houden van de bergen en de wintersport en het voelt dus als thuiskomen. Het huis in Rotterdam wordt verkocht en in een dorpje vlakbij Zell am See vinden ze hun droompand met drie verdiepingen. Het zal een grote verbouwing worden met uiteindelijk negen appartementen. Het gezin vertrekt naar Oostenrijk, maar kunnen niet meteen in het nieuwe pand omdat er nog een huurder inzit.De eerste drie maanden leven ze in een pension, maar midden in de winter is het dan eindelijk zover! Ze krijgen de sleutel en dan kan de grote verbouwing beginnen. Maar de verbouwing loopt flinke vertraging op doordat ze te maken krijgen met een grote financiële tegenvaller. Bovendien is de renovatie nog veel meer werk dan ze aanvankelijk dachten. Het is maar de vraag of ze klaar zijn voor het hoogseizoen begint. Daar komt nog bij dat ze voor de zoveelste keer moeten verhuizen omdat het verbouwen van hun eigen woongedeelte ook maar niet opschiet. Lees ook: Hoe gaat het nu met Michiel en Hanneke?
(Herhaling van 13 december 2014) Maar dan krijgt Marcel hartproblemen en verdwijnen de plannen weer in de ijskast. Inmiddels is ook zijn gezondheid weer stabiel en dus kunnen hun dromen werkelijkheid worden. Een camping beginnen is voor beiden alleen te zwaar. In de Franse Auvergne nemen ze daarom een chambre d?hotes over, met daarnaast ook een gîte en een restaurant.??Doordat de vorige eigenaren er al een tijdje geen zin meer in hadden is er veel achterstallig onderhoud, en op de plek waar ze willen wonen staan zelfs alleen vier muren. Daarnaast is de chambre d?hotes ook al een jaar dicht en is de huidige klandizie verdwenen. Elly en Marcel zullen dus nog flink aan het bak moeten om de zaak weer draaiende te krijgen.??Al het spaargeld van Elly en Marcel zit in het bedrijf, dus het is noodzaak dat ze binnen een maand gasten gaan ontvangen om geld te verdienen. Ze werken hard om alles op tijd af te krijgen, maar nemen veel te veel hooi op hun vork. Het is maar de vraag of ze dat fysiek wel aankunnen. Lees ook: Hoe gaat het nu met Elly en Marcel?
De Brabantse Mark (47) en Margo (43) den Houting beginnen in 2011 een naaktcamping in Slowakije. Een jarenlange droom wordt werkelijkheid. Helaas zit het ze het eerste seizoen niet mee. De verbouwing kost meer dan verwacht en het regent constant waardoor de gasten wegblijven. Mark moet in de winter noodgedwongen zijn oude baan als printerreparateur oppakken.De zomer erna hebben ze meer geluk, ze hebben het dubbele aantal gasten en ook het weer werkt mee. Toch moet Mark ook deze winter weer naar Nederland toe om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Het seizoen erop gaan ze er weer vol goede moed tegenaan, met de hoop nu eindelijk van hun camping Dobrá Lúka te kunnen rondkomen.Lees ook: Hoe gaat het nu met Mark en Margo?In 2009 besluit de Helmondse Maarten van den Hurk (45) dat het anders moet. Hij wordt geveld door een burn-out en besluit in Spanje een nieuw leven te beginnen. Zijn vrouw Monique (43) is erg blij met haar baan als wondverpleegkundige in het ziekenhuis en staat niet direct te springen om te emigreren. En dochter Sanne (14) wil al helemaal niet weg.De bedoeling is om een Bed & Breakfast te beginnen, maar een geschikt pand is ook een half jaar na vertrek nog niet gevonden. Monique en Sanne hadden gewild dat ze nooit vertrokken waren. Vier jaar later bezoeken we de familie opnieuw.Lees ook: Hoe is het nu met de familie Van den Hurk?
(Herhaling 20-11-2010)Sandor (37) en Christa (38) Marsi uit Amersfoort leven al jaren langs elkaar heen. Sandor werkt zes dagen in de week als chef-kok en als hij midden in de nacht thuiskomt, liggen zijn vrouw en de kinderen Laszlo (9) en Zsusza (6) al uren in bed. Hier moet verandering in komen en daarom besluiten ze hun leven drastisch om te gooien en samen in Italië te gaan genieten van 'la dolce vita'. In de provincie Le Marche, vlakbij de universiteitsstad Urbino, huurt het stel een Bed and Breakfast met zwembad.Hier willen ze gastenkamers verhuren en culinaire workshops aanbieden. Alles lijkt in kannen en kruiken. Alleen het huurcontract moet nog worden getekend en dan kunnen ze aan de slag. Maar dan volgt er een onaangename verrassing. Bij aankomst treft de familie het pand niet leeg aan, maar woont er doodleuk een jonge alleenstaande moeder met kind in hún appartement. De vrouw lijkt niet van plan om te vertrekken, maar de Marsi's hebben al hun schepen achter zich verbrand. Al met al een benarde positie en Sandor moet keihard knokken om te voorkomen dat hij straks met vrouw, kinderen en complete inboedel op straat komt te staan...Lees ook: Hoe is het nu met de familie Marsi?
(Herhaling 5 april 2014)Nico verkoopt zijn glazenwassersbedrijf en Sylvia stopt met haar werk als sportinstructrice om nog geen maand later, samen met hun vijf katten en chihuahua, richting de Costa te vertrekken. Ze moeten de huidige huurster geld aan goodwill betalen, maar dit betekent helaas nog niet dat de bar zonder slag of stoot van hun is. De huiseigenaar weigert te tekenen... Ook blijkt de bar een slechte naam te hebben en het kost ze veel moeite om het imago weer op te poetsen. De omzetcijfers blijven tegenvallen. Al hun hoop is gevestigd op het hoogseizoen. Dan moet het geld worden verdiend om de winter door te komen. Maar dat blijkt ijdele hoop, want hoewel Los Alcazares volstroomt met toeristen en vakantie vierende Spanjaarden, het terras blijft leeg...Lees ook: Hoe is het nu met Sylvia en Nico?
(Herhaling 7 februari 2015)Het plan was om te emigreren als Henk 65 is, maar de kachelzaak die Henk jarenlang had, loopt door de crisis slecht en daardoor is er niet genoeg geld om het huis op te knappen. Nies moet daarom noodgedwongen nog in Nederland werken, terwijl Henk al wel naar Duitsland vertrekt. Hun volwassen zoon en dochter blijven ook in Nederland achter.Afgelopen jaren klust Henk in zijn vrije tijd hard om het oude schoolgebouw om te bouwen tot een aantal appartementen. De verbouwing gaat een stuk langzamer dan gepland, het geld is op en Henk en Nies missen elkaar enorm. Gaat het Henk ooit lukken om het klusproject af te krijgen en kan Nies zich snel bij hem voegen, zodat ze hier samen, met de gasten erbij, gelukkig oud kunnen worden?Lees ook: Hoe gaat het nu met Henk en Nies?
Even nergens aan denken, lekker eten, lekker slapen, tussendoor een massage of pilatesles en herboren weer terug naar huis. In het gehucht Esquéhéries staat het prachtige boerderijtje waar dit alles moet gebeuren. Makkelijker gezegd dan gedaan. De koop is nog niet rond en eenmaal aangekomen blijkt het prachtige stuk weiland met vennetje, waar ze juist op gevallen waren, aan de buurman te zijn verkocht! De koop gaat niet door. Het stel heeft alle schepen achter zich verbrand, maar geen plek om een bestaan op te bouwen. Wat volgt is een zoektocht naar een nieuwe plek en een nieuw leven. Gaat het ze lukken een ander droompand te vinden? Of wordt dit de kortste emigratie allertijden?Lees ook: Hoe is het nu met Laurens en Brigitte?
(Herhaling 15 april 2015)Joost is klaar met Nederland. Als ZZP'er in het leidingwerk moet hij veel werken en vooral veel belasting betalen. In de Algarve is dat wel anders; het klimaat is mild en de mensen zijn vriendelijk. Samen met zijn vrouw Anita laat hij Brabant achter zich om in het plaatsje Moncarapacho een bed en breakfast te beginnen. Geen sinecure, want het pand dat ze voor 380.000 euro kochten, blijkt zwaar verwaarloosd. Na jaren van leegstand is de voormalige boerderij totaal overwoekerd. Alles van waarde is gestript en gestolen. Chaos troef bij de Brabanders. Anita is altijd alles kwijt en Joost houdt naar eigen zeggen alleen van 'lomp werk'. Kunnen de Brabanders aarden in de Algarve? En lukt het hen om de zo vervallen boerderij voor het seizoen om te toveren tot een waar vakantieparadijs?Lees ook: Hoe is het nu met Joost en Anita?
Het doet Rosalien en Ieke veel pijn om hun geliefde Amsterdam te verlaten. En toch vertrekken ze naar Duitsland; naar het dorpje Eckardtsleben in Thüringen om precies te zijn. Er is daar niks, maar de dames zijn vastbesloten leven in de brouwerij te brengen. Het hotel-restaurant wat ze overnemen, is zwaar verouderd en maar nauwelijks winstgevend. De dames dromen echter van festivalachtige taferelen met rollende keukens en alles wat erbij hoort. Of de 280 veelal oudere dorpsbewoners ook op deze wilde plannen zitten te wachten, is de vraag. En er moet worden verbouwd, want het interieur van het Vierseitenhof is al jaren onveranderd. Tegelijkertijd wil het stel ook al draaien: gasten ontvangen, biefstuk bakken en halve liters tappen. Het belooft een totale uitputtingsslag te worden. Ligt hun toekomst in Duitsland? Of wordt het enkele reis terug naar Amsterdam?Lees ook: Hoe is het nu met Rosalien en Ieke?
Helaas blijkt al voor vertrek dat ze voorlopig geen campingvergunning zullen krijgen en dus gaan ze de schuur verbouwen tot gîtes. De verbouwing duurt langer dan ze hadden verwacht en ze krijgen tegenslag na tegenslag. Ook de Franse taal krijgen ze maar lastig onder de knie. Lukt het de familie om alles op tijd af te krijgen en kunnen ze van de inkomsten uit alleen de gîtes rondkomen?Lees ook: Hoe is het nu met de familie Paauwe?
Het dak lekt, de spechtgaten staan in de luiken en de kozijnen zijn opgevreten door de houtworm. Omdat ze met de koop van hun droompand ook gelijk hun laatste cent hebben uitgegeven, blijven de twee voorlopig in Nederland werken om de verbouwing van hun chambres d' hôtes te kunnen bekostigen. Ieder vrij moment reizen ze naar hun toekomstig thuisland om te klussen en dat vraagt grote offers. Of zoals Esther het zegt: 'sinds we begonnen aan dit project zijn we gestopt met leven.' Na twee jaar ploeteren is het moment van de opening daar. Het bouwstof zweeft nog in de rondte en de gastheer en gastvrouw staan letterlijk en figuurlijk op instorten...Lees ook: Hoe is het nu met Alexander en Esther?
Ze kochten er een boerderij met een stuk grond. Het plan is om een naturistencamping óf een spiritueel centrum te beginnen; daar zijn ze nog niet helemaal uit. Eén ding weten ze wel. Met hun vertrek hopen ze op een stukje bewustwording. Dit willen ze ook doorgeven aan hun toekomstige gasten door workshops rozijnproeven, retraites en koude trainingen aan te bieden. De verbouwing die eraan voorafgaat, doen ze helemaal zelf en met gevaar voor eigen leven. Martina stijgt letterlijk tot grote hoogte en ook Alex blijkt dingen in zich te hebben, die hij nooit voor mogelijk had gehouden.Lees ook: Hoe is het nu met Alex en Martina?
Vastbesloten om nooit meer terug te keren, vertrekken de twee in hun oude kever naar hun grond en hun B&B in aanbouw. Maar al snel gaat het mis. De aannemer vraagt een te hoge prijs en levert half werk. Als de nieuwkomers de rekening weigeren te betalen, gooit hij doodleuk het bijltje erbij neer. Tot overmaat van ramp wil de architect de bouwtekeningen niet teruggeven. Dave en Anne blijven ontredderd achter met een half afgebouwd pand. De bouw ligt stil, het geld is op en zonder de tekeningen kunnen ze niet verder. Gelukkig hebben ze een caravan om in te wonen en groene vingers waarmee ze in ieder geval de tuin aan kunnen leggen. Maar of die B&B er ooit gaat komen?Lees ook: Hoe is het nu met Dave en Anne?
Dit alles wordt gefinancierd met een voorschot op de erfenis van hun lieve moeder Jeanne (86). Ook zij gaat mee naar Duitsland, voor de gezelligheid en om de gordijnen te naaien. Beide echtgenoten Kees (54) en Jürgen (45) volgen later; als het pension verbouwd is. Na een emotioneel afscheid, beginnen de dames vol goede moed aan het afstomen van al het jaren '70 behang. Maar al snel ontstaan er kleine irritaties. Want 24-7 met je zus samen zijn, is eigenlijk helemaal niet zo leuk. En in Brabant hadden ze toch best een goed leven. De twijfel slaat toe. Maar de dames zetten door, want een pension in Duitsland, dat was immers wat ze wilden.Lees ook: Hoe is het nu met Petra en Astrid?
Elsemarijn (32) en Wim-Martijn (36) uit Hoogland vormen met hun drie kinderen Ezra (5), Marcus (3) en Noël (1) het perfecte gezin. Hij is succesvol in de productontwikkeling, terwijl zij een parttime baan als coach combineert met de zorg voor de jongens. Familie en vrienden in stomme verbazing achterlatend, vertrekt het stel naar Le Marche waar ze een stuk kale grond hebben gekocht.Over een kleine vier maanden moet er een volledige camping met twaalf staanplaatsen en nog eens zeven luxe safaritenten met privé-sanitair staan. Een vervelende bijkomstigheid is wel dat grondwerkzaamheden nagenoeg onmogelijk zijn als er vorst in de grond zit. En die zit er.Als de nieuwe buren dan ook nog eens hun afspraken niet nakomen over het gezamenlijk gebruik van hun zwembad, wordt de positieve instelling van de Tammenga’tjes wel heel ernstig op de proef gesteld. En dan lopen er ook nog drie kleine jongens rond die de nodige aandacht verdienen. Het nieuwe Italiaanse leven is in ieder geval vol uitdaging… Lees ook: Hoe is het nu met Elsemarijn en Wim-Martijn?
Als Girbe's (52) vrouw plotseling overlijdt, komt hij er met zijn driejarige zoontje Imran alleen voor te staan. Nu, negentien jaar later, kan Imran prima voor zichzelf zorgen en gooit Girbe samen met zijn nieuwe liefde Ronald (45) het roer om. Ze vertrekken naar Tenerife, het eiland van de eeuwige lente, waar ze een draaiend restaurant overnemen. Voormalig bankmedewerker Girbe en opleidingsdeskundige Ronald zien deze carrièremove helemaal zitten. Maar voordat ze het koopcontract hebben getekend, worden ze gewaarschuwd door een mede-eilandbewoner. Ze zouden veel te veel betalen voor deze noodlijdende zaak en de kast zou vol met lijken zitten. Maar de mannen zetten door. Vol vertrouwen en ietwat onwennig serveert Ronald de allereerste tafel. En of kipsaté nu wel of niet aan een stokje zit en hoe de kassa werkt, daar komen ze nog wel achter.Lees ook: Hoe gaat het nu met Girbe en Ronald?
Pedicure Judith (53) verruilt Loosdrecht voor Luxemburg. In het plaatsje Tarchamps neemt ze een draaiende camping over met honderd plaatsen, zwembad en een restaurant. Zelf heeft ze niet de financiële middelen om de aanzienlijke koopsom op te hoesten. Maar gelukkig is daar haar goede vriend Patrick (53) die dat maar al te graag voor haar doet. Hij ziet de aankoop als een goede investering; in de grond en misschien ook wel in de liefde. Ilona (53) - de hartsvriendin van Judith - gaat ook mee in dit grote avontuur. Ze heeft reuma en kan geen fysieke arbeid verrichten, maar is wel weer handig met boekingssystemen en administratie. Aan dit trio de schone taak om de gastank te vervangen, de horecavergunning te regelen en de ietwat oubollige camping om te toveren tot een bloeiend bedrijf. En of er verder nog iets opbloeit...?
In 2012 verruilden Paul (45), Audrey (45), Chiavelli (16) en D'Angelo (4) Nederland voor het tropische Suriname. Paul kocht samen met zijn broer net buiten Paramaribo een stuk grond om hun droom te verwezenlijken: een eigen garagebedrijf. Eenmaal aangekomen bleken de broers een stuk moerasland gekocht te hebben, en daarbij hadden ze van bouwen eigenlijk weinig verstand. Vijf jaar later staat er op de moerasgrond een goedlopende garage en heeft de familie het dik naar zijn zin in Suriname. Behalve Chiavelli, die heeft het dik naar haar zin in Nederland. En hoe zou het gaan met Marieanne (31) en Joëlle (28)? In 2014 vertrokken de vriendinnen naar het Zuid-Italiaanse Lecce om een bed and breakfast te beginnen. Helaas bleek bij aankomst dat hun huisbaas de afspraken niet was nagekomen. Het pand stond er vervallen bij en niks werkte. Maar de meiden gooiden al hun charmes in de strijd om gas, water en elektriciteit te regelen voor hun eerste gasten. Drie jaar later is Little Dolce een begrip in de stad. De bed and breakfast wordt overspoeld door enthousiaste gasten en de yogales op het dakterras is een hit. Tussen Marieanne en Joëlle verliep het minder goed. Hun vriendschap bleek niet bestand tegen de druk die komt kijken bij het hebben van een eigen zaak. Ze gingen ieder hun eigen weg.
Brugwachter Hans (47) en casinomedewerker Karin (47) verruilen Capelle aan den IJssel voor Bonaire. Hans krijgt een schadevergoeding wegens buitensporig politiegeweld, toen hij betrapt werd tijdens het wildplassen. Dat geld wil hij goed besteden. Gelukkig heeft zijn vrouw een briljant idee: namelijk een mini-adventuregolfbaan op Bonaire! Midgetgolf wordt een beleving tussen kolossale gorilla's, de Eiffeltoren, een levensechte Jack Sparrow en dat soort dingen meer. Met een container vol golfballen, golfbaanbeelden en een bouw-het-zelf chalet, vertrekken ze naar Bonaire. Een geschikt stuk grond en een bouwvergunning ontbreken nog. Al snel blijkt dat Bonaire voor een deel bestaat uit beschermd natuurgebied en dat de autoriteiten niet zo scheutig zijn met het uitdelen van bouwvergunningen voor mini-adventuregolfbanen. Na vijftien maanden op het eiland is er nog steeds geen grond en geen vergunning, en gaat zelfs het witte zandstrand vervelen. Het is de vraag of de golfbaan er ooit gaat komen. Gelukkig is het glas bij Hans en Karin altijd halfvol, en zijn ze zeker niet van plan om op te geven.
Na een half leven op kantoor, willen ze graag met hun laarzen in de klei bouwen aan hun eigen bedrijf. Het wordt een chambres d'hôtes met minicamping. Ze hebben geen horeca-ervaring, spreken de taal niet en hebben nog nooit gekampeerd, maar ze houden wél van een uitdaging. Amber (15), de dochter van Loes, zal straks volledig meedraaien in het bedrijf. Omdat ze een leerachterstand heeft en het lastig vindt om contact te maken, zal de nieuwe omgeving voor haar behoorlijk wennen zijn. Maar voor het zover is moet de camping nog worden aangelegd en het pand grondig worden verbouwd. Ze durven het niet aan om alle schepen in één keer achter zich te verbranden. En dus blijft Loes nog even bij de bank werken, terwijl Bart de verbouwing op zich neemt. Maar het gescheiden leven valt hen zwaar. Bart gaat letterlijk en figuurlijk gebukt onder de zware verbouwing en Loes maakt zich grote zorgen. Ze zitten er behoorlijk doorheen, en dan moeten ze hun eerste gasten nog ontvangen! Gaat het ze lukken?
Dat Sibel ook nog een relatie heeft in Nederland is weliswaar onhandig, maar geen reden om het avontuur met haar ex niet aan te gaan. In de Lot-et-Garonne heeft Michiel een vervallen boerderij gekocht die ze willen omtoveren tot groepsaccommodatie, die geschikt is voor trainingen en workshops. Daarbij heeft Michiel het ambitieuze plan opgevat om de Wi-Fi in de omgeving te verbeteren. Met hun emigratie willen de twee af van stress, deadlines en prestatiedruk. En dat nemen ze wel heel letterlijk; de verbouwing schiet totaal niet op. Want doe-het-zelven blijkt toch best lastig en bovendien heeft Sibel het erg druk met haar liefdesleven. Een jaar na de geplande opening zijn ze nog steeds niet in bedrijf. De spanningen lopen hoog op. Emigreren met je ex is blijkbaar net zo ingewikkeld als het lijkt.
Marian van Zadelhoff (45) is naar eigen zeggen 'gemaakt om te baren en te zorgen'. Samen met haar man Mike (49) kreeg ze vijf kinderen en nam ze ook nog twee pleegkinderen in huis. Nu de meesten op eigen benen staan, besluit het stel met de jongste twee, Yara (14) en Richard (12), naar Frankrijk te vertrekken. In Saint Julien Le Petit kochten ze een oud pand met een stuk grond. Daar willen ze een gastenverblijf bouwen en een lodgetent neerzetten. Het budget is beperkt en daarom wil Mike - die naar eigen zeggen heel handig is - alles zelf gaan doen. Marian zal de eerste maanden met de kinderen in Nederland blijven om de kost te verdienen, terwijl Mike aan hun toekomst werkt. Voor Marian valt het leven in Nederland zonder haar Mike zwaar. Ze wil het liefst zo snel mogelijk naar Frankrijk. Yara en Richard staan echter niet te trappelen om zonder hun broers en zussen naar een klein slaperig Frans dorp te vertrekken. Zij blijven het liefst in Nederland.
Proces controller John (49) en communicatieadviseur Saskia (44) zijn fervente camperaars. Negen maanden van het jaar werken ze zich een slag in de rondte om de overige drie maanden zo vrij als een vogeltje door Europa te trekken. Op een mooie dag besluiten ze om van hun hobby hun beroep te maken. Het koophuis in Deventer gaat in de verkoop en ze vertrekken met de camper en kat Streep naar Spanje om daar ergens een geschikte plek voor hun campercamping te vinden. Uiteindelijk strijkt het stel neer in La Azohia, waar hun oog valt op een perfect stukje grond. Nu blijkt alleen dat het in de omgeving stikt van de gratis camperplekken en dat het verkrijgen van een campercampingvergunning zomaar een half jaar kan duren. Leven van de liefde en de lucht is leuk, maar er moet ook brood op de plank komen. John en Saskia kopen een lot voor de loterij en hopen er maar het beste van.
In november 2007 verruilden Jessica (30) en Arno (30) de Jong Rotterdam voor het Franse ski-dorp Flaine. Ze vertrekken zonder enige zekerheid, maar met de overtuiging dat ze van hun bedrijfje 'AlpAdventures' een succes zullen maken. Het plan is om sneeuwtrips op maat aan te bieden en tegelijkertijd zelf ook optimaal van de bergen genieten. Maar de praktijk is minder romantisch: Jessica voelt zich ontheemd en Arno weet ondanks zijn enthousiasme en overtuigingskracht niet de lucratieve deals te sluiten waar hij op hoopte. Melkveehouder Han Reesink (54) is klaar met Nederland en klaar met alle regeltjes. In Australië kun je nog gewoon boeren zonder alle opgelegde beperkingen. Zodoende besluit Han om naar de andere kant van de wereld te vertrekken. Zijn vrouw Anneke (29) is gelukkig niet zo moeilijk: 'Je kunt ook onder een auto komen, dan is emigreren naar Australië zo erg nog niet', luidt haar redenatie. En ook zoon en opvolger Erwin (19) ziet de grote oversteek wel zitten. Hanna (2) en Johan (1) hebben niks te willen en gaan ook mee in het grote avontuur. Vijf jaar later bezoeken we familie Reesink opnieuw en niet alleen in de stallen is er gezinsuitbreiding geweest.
Scandinavië-fan Peter van der Deijl (48) droomt er al jaren van om een camping te beginnen. Samen met zijn partner Paula Krijbolder (48) stuit hij tijdens een vakantie in Denemarken op een zeer rustig gelegen boerderijtje op een enorm stuk grond. Beiden zijn op slag verliefd op de mooie plek, en als de boerderij ook nog eens te koop blijkt te zijn, is hun emigratie een feit. Peter werkt in Nederland op kantoor en is zijn werk meer dan zat. Hij staat te springen om te vertrekken. Ook al laat hij in Nederland wel zijn vier kinderen uit een vorig huwelijk achter. Paula heeft een dansschool waar ze biodanza lessen geeft, dit wil ze in Denemarken graag voortzetten. Paula en Peter zien het al helemaal voor zich, ze willen in één deel van de nu nog vervallen boerderij het woonhuis realiseren en het andere deel wordt een groot appartement voor de verhuur. Bovendien moeten er vier blokhutten komen en een natuurcamping aan zee. Maar aangezien het hele terrein in slechte staat verkeert, moet er nog hard gewerkt worden. Paula en Peter zetten alles op alles om voor het hoogseizoen klaar te zijn, er moet namelijk geld in het laatje komen. Het beetje spaargeld dat ze hadden, raakt al snel op... Noodgedwongen moeten ze op zoek naar een bijbaantje. Maar omdat ze beiden de Deense taal niet onder de knie krijgen, is het lastig om een baan te vinden.
Ze zijn verliefd op het land en met name op de Noord-Italiaanse streek Piemonte. Het gezin heeft een goed leven in Nederland, maar zijn op zoek naar een rustiger leven met meer tijd voor het gezin. Met 4 kinderen besluit je niet zomaar om te gaan emigreren, maar een ander leven blijft trekken. Nu de oudste dochters Julia (19) en Maaike (bijna 18) oud genoeg zijn om op kamers te gaan, besluiten ze dat dit een goed moment is om hun droom uit te laten komen.De beide jongste kinderen Matthijs (12) en Suusje (9) hebben het moeilijk met het vertrek. Matthijs vindt het leuk om te gaan, maar ziet erg op tegen de Italiaanse school. Suusje ziet het helemaal niet zitten om te vertrekken uit Nederland. Na een lange zoektocht vinden ze een zwaar vervallen kasteel dat zal worden omgebouwd tot appartementen. Ook komt er een camping met zes safaritenten. De verbouwing is een enorme klus die wel een jaar in beslag gaat nemen. Hun luxe leven in Nederland wordt ingeruild voor een campingleven. Gaat het ze lukken om de verbouwing binnen het jaar af te krijgen? Hebben ze wel tijd voor het gezin wat ze zo graag wilden? En kunnen de twee jongste kinderen Matthijs en Suusje hun draai vinden in Itali?
Dianne (51) en Frenk (52) komen vijf jaar geleden voor het eerst op Curaçao en zijn op slag verliefd op het eiland. Bij thuiskomst zetten ze hun huis te koop, omdat ze vastberaden zijn samen met hun twee zoons en dochter naar Curaçao te emigreren. Helaas lukt het ze maar niet om hun huis te verkopen en meer dan overwinteren op het Antilliaanse eiland is voor hen niet mogelijk. Hun dochter is inmiddels aangestoken door het Curaçao-virus en heeft er al een baan gevonden als dolfijnentrainster. Na vijf jaar wordt dan eindelijk het huis verkocht en nog geen maand later hebben ze een huis op Curaçao gevonden waar ze in vier kamers gasten gaan ontvangen. In Nederland hebben ze een week de tijd om hun huis leeg te maken en op te leveren en in Curaçao hebben ze een maand om het huis klaar te maken voor de gasten. Hun twee zoons blijven in Nederland achter. Grote aanpassingen kunnen ze helaas niet doen, want al het geld zit in de aankoop van het huis. Het is belangrijk dat er snel gasten komen, zodat er snel geld in het laatje komt. Hun droom komt na vijf jaar eindelijk uit, maar is het hebben van een bed & breakfast wel waar ze al die tijd van gedroomd hebben?
Het vervolg op het langverwachte verhaal van Hans en Karin. Is het deze twee 'scheetjes' gelukt hun mini adventure golfbaan van de grond te krijgen?
Benny en Andrea Ploeg verruilen hun fietsenwinkel in Assen voor een Noorse droom. Ze willen een voormalig ouderencentrum omtoveren tot Bed en Breakfast met campercamping. Ook het floaten willen ze introduceren.
Van hartje Amsterdam naar 'bovenop een Spaanse berg'. Lukt het Dirk en Feikje met hun twee kleine kinderen appartementen en lodgetenten uit de grond te stampen?
Voordat Jan en Martine Dijkstra hun leven in de Midi-Pyrenéés kunnen leven en gîtes kunnen verhuren moeten ze een paar zaken trotseren: ratten, vleermuizen en een verstopt riool.
Horecaman JC en zijn vrouw Wendy hebben hun oog laten vallen op een oude watermolen met grond in Toscane, waar ze appartementen en een B&B willen bouwen. Maar alles zit tegen. En het lijkt wel een Italiaanse nachtmerrie.
De gezamenlijke vakanties bevielen zo goed, dus waarom niet emigreren met je (schoon)ouders naar Winterberg? Ze hebben een hotel met acht kamers, bar en restaurant kunnen kopen. Ervaring hebben ze niet, maar of dat de pret zal drukken?
Familie Janssen - Italië Een einde aan verhaal met open einde. Zal het de familie Janssen dan eindelijk lukken hun Siciliaanse droom uit te laten komen? En kan Marcel, Nederland voorgoed achter zich laten? Anita en Dimitry - Zweden Anita en Dimitry zijn niet langer geliefden, maar concurrenten. Dimitry heeft 500 meter verderop een ranch met zijn Marcia. En Anita runt vakantieboerderij Sundance Ranch inmiddels met haar Zweed Anders.
In deze aflevering wordt de familie De Best – Zuidervaart, die een gastenverblijf heeft in Frankrijk, verrast en krijgen Theo en Jolanda, die samen een pannenkoekenbar hebben in Gambia, bezoek uit Nederland.
In deze aflevering is het aan Hans en Karin, die een mini-golfbaan hebben op Bonaire, om emotioneel te worden en krijgen Wilco, Nollie en Jytte de Lange, die in Zweden een boerderij hebben, familiebezoek.
Maikel zit vast met gouden handboeien. Het salaris dat hij als accountant verdient, zorgt voor een onbezorgd bestaan, waar je niet zo makkelijk afscheid van neemt. Samen met zijn vrouw Britt en kinderen Mike en Mikki leven ze volop het Gooische leven. Totdat Britt haar baan kwijtraakt en in een depressie belandt. Wat zou haar nu echt gelukkig maken? 'Een grote berg sneeuw en een blauwe lucht', zo ziet ze op een dag helder in. En zo komt het dat de hele familie naar het Oostenrijkse Mülbach am Hochköning vertrekt. Hier willen ze luxe appartementen bouwen en uiteindelijk verhuren. Na de ski-tochten die ze zelf zullen begeleiden, moet er in de eigen ice-bar flink worden geaprès-skied. Eenmaal daar blijkt echter dat de Oostenrijkse autoriteiten kritisch zijn als het om het uitdelen van vergunningen gaat. En dat betekent heel lang wachten. Negen maanden na de geplande opening wil het stel dan eindelijk hun eerste gasten ontvangen. Maar: ze zijn nog niet klaar. De deuren passen niet, de matrassen worden niet geleverd en de stress slaat toe...
Zelfstandig ondernemer Everth Visscher (59) uit Dedemsvaart heeft bijna alles wat zijn hartje begeert: vijf blitse auto's, een vrijstaand huis en een zorgzame vrouw. Het enige waar hij nog van droomt, is een eigen chateau. De zoekterm 'goedkoopste kasteel van Frankrijk' levert direct resultaat op. In de Pays de la Loire vindt Everth zijn droomplek. Het object telt maar liefst twintig kamers en hoewel er al 40 jaar niks mee is gebeurd, ziet Everth vooral mogelijkheden. Hij wil een chambres d'hôtes met mini-camping beginnen. Met al zijn enthousiasme heeft hij de financiering, met behulp van crowdfunding rondgekregen. Dat zijn vrouw Frenske (59) niet staat te springen om zo vlak voor hun pensioensgerechtige leeftijd zo'n enorm project aan te pakken, mag de pret niet drukken. Het stel vertrekt en gaat meteen aan de klus. Ze trekken het versleten behang van de muren, de spinnenwebben worden verwijderd en ze gaan de strijd aan tegen de houtworm. Maar dan loopt alles anders. Frenske krijgt kanker en moet hiervoor een intensieve behandeling ondergaan in Nederland. De verbouwing komt op een laag pitje te staan. En zo wordt Everth's droom, een blok aan zijn been...
Buschauffeur Remco (52) en huishoudelijk hulp Colinda (52) gaan de eerste glamping van Brazilië bouwen. Ze denken dat het een gat in de markt is, want 'een glamping is er nog niet!' De twee hebben een braakliggend stuk grond op het eiland Florianópolis gekocht. Het plan is om een villa te bouwen met twee appartementen voor de verhuur, en zes safaritenten te plaatsen op het terrein. Hun piepjonge aannemer heeft nog nooit een huis gebouwd, maar Remco en Colinda hebben er 'een goed gevoel' bij. Eenmaal aangekomen stapelen de problemen zich op: de bouwers en de architect hebben het vooral druk met ruzie maken, de bouwvergunning komt niet rond en hun visum wordt niet verlengd. Ondertussen is er nog geen steen gelegd en verlangt Colinda vanaf het paradijselijk eiland terug naar haar oude leventje. Want Nederland was toch eigenlijk zo slecht nog niet.
Meubelmaker Dennis Henebiens (39) en zelfstandig ondernemer Vanessa van Hemert (38) verruilen het bruisende Rotterdam voor het Oostenrijkse Mallnitz. Voor Dennis gaat er een lang gekoesterde droom in vervulling: 'Wat is er nou mooier dan tussen de bergen te wonen?' De Rotterdamse Vanessa heeft zo haar bedenkingen. Ze vraagt zich af of ze zich thuis gaat voelen in een slapend dorp. De opa's en oma's in stomme verbazing achterlatend, vertrekt het stel samen met hun kinderen Senna (5) en Izabella (2). Het gezin neemt een pension over, waarvan het jaren '70 interieur een flinke opknapbeurt kan gebruiken. Er is haast geboden, want slechts drie weken na de officiële overdracht barst het wintersportseizoen los. En dan lopen er ook nog twee kleine kinderen rond die de nodige aandacht verdienen. Het nieuwe Oostenrijkse leven is in ieder geval vol uitdaging...
Surfschoolhouder Sjors (24) viel ruim een jaar geleden als een blok voor de blonde salesaccountant Lieke (25). Tijdens hun eerste gezamenlijke vakantie in Indonesië besluit het stel hun geluk op Bali te beproeven en daar een Yoga Retreat te beginnen. Binnen een week tijd hebben ze een geschikt stuk grond gevonden middenin Hipster Paradise Changgu. Met spaargeld en wat geleende centen van de ouders van Lieke kunnen ze het project financieren. Dat er al 461 yogacentra op het eiland zijn, maakt volgens hen niet uit, want zij doen het anders en beter! De bouw gaat van start en Sjors en Lieke coördineren dit alles vanuit Nederland. En dat is spannend, want ze zullen het resultaat pas zien als ze geëmigreerd zijn. En dan is het te hopen dat de rustzoekende yogi ze weet te vinden én dat Lieke een goede gastvrouw wordt. Want zoals ze zelf zegt: 'Ik kom uit de mode, en hospitality is niet direct mijn ding.'
Ruud en Netty uit Limburg vertrokken in 2013 naar het Duitse Oberstdorf. Zonder enige ervaring openden ze daar een chocoladewinkel. Het werd een groot succes. De chocolaatjes vonden gretig aftrek en de nieuwkomers werkten tien uur per dag. Eind goed al goed, zou je denken. Toch treffen we het stel zes jaar later niet in Duitsland maar in Oostenrijk, waar Ruud kaartjes verkoopt voor de skilift! Maar dat is niet waar de twee voor naar Mühlbach am Hochkönig zijn vertrokken. De drukte in de chocoladewinkel brak ze op. En ze hadden nog een andere droom... Ook bij familie van den Hurk is niets meer zoals het was. De Brabanders vertrokken in 2009 naar Sevilla om Maartens droom te volgen: weg uit de dagelijkse sleur en een eigen Bed & Breakfast. Zijn echtgenote Monique en dochter Sanne gingen met lood in de schoenen mee. Al snel besluit Maarten, tot onvrede van zijn vrouw, om de koop uit te stellen totdat de huizenprijzen gezakt zijn. De verveling slaat toe en Monique en Sanne twijfelen ernstig aan hun toekomst in Spanje. Tien jaar later runt Monique een succesvol gastenverblijf in Espartinas, Maarten staat op het punt een bistro te openen in Sevilla, Sanne studeert rechten en de familie is uitgebreid met een klein Spanjaardje! Ondanks dat de zaken er goed voorstaan, is de Brabantse gezelligheid ver te zoeken in huize van den Hurk. Gelukkig zijn ze hun zachte G niet verloren.
Stadsontwikkelaar Myron (40) en cultureel ondernemer Dora (37) zijn altijd op zoek naar avontuur. Of zoals ze het zelf verwoorden: 'Het leven is net een videogame. Als je eenmaal een level goed onder de knie hebt, wil je naar het volgende.' En dit nieuwe level ligt in Italië, in de regio 'Le Marche' om precies te zijn. Ze hebben hun oog laten vallen op een eeuwenoude boerderij, met een flinke lap grond eromheen. Over een krappe zes maanden moet er een volledige camping met 25 staanplaatsen en een sanitair gebouw staan. Ze durven het niet aan om alle schepen in één keer achter zich te verbranden. En dus blijft Dora nog even met de kinderen, Qing (5) en Ramses (1), in Nederland om geld te verdienen, terwijl Myron de verbouwing op zich neemt.
In de eerste aflevering van de nieuwe reeks Ik vertrek worden Richard en Aadje gevolgd. Dit stel hoopt hun geluk te vinden in de Spaanse regio Alicante. Samen met hun pitbull Joey en hun buldog Charles willen ze hun eigen Bed & Breakfast beginnen in de badplaats Calpe. Het koppel komt uit Naaldwijk en wil hun B&B openen in een riante villa van 1000 vierkante meter in de stijl van Versailles.
De familie Mensing staat centraal in de twee aflevering. Het gezin is groot fan van Italië en elk jaar is dat dan ook hun vaste vakantiebestemming. Jean Paul en Rosalie, die het liefst elke dag pizza of pasta eten, pakken het nu wat rigoureuzer aan en hebben een vervallen pand met een flink stuk grond in Umbrië gekocht. Hun kinderen Aras en Isabella zijn daar dolblij mee, maar blijft dat ook zo?
In aflevering drie gaat het roer om bij Ronald en Janine. Het stel is niet gelukkig met het leven dat ze op dit moment leiden. Dus hebben ze allebei besloten om hun baan op te zeggen en voor een avontuur te gaan. Op goed geluk vertrekken ze naar de Vogezen in Frankrijk. Daar hopen ze dat in het gedateerde chambres d’hôtes het leven hen weer toelacht.
Als het ene avontuur toch niet lukt, dan begin je toch gewoon aan het volgende? Dat is wat Brigitte en Laurens ongetwijfeld denken. Na een mislukt avontuur in Frankrijk, beproeft het stel nu hun geluk in Duitsland. Dit keer hebben ze een charmant plekje gevonden tussen de koeien, maar het is niet hun laatste verhuizing. Uiteindelijk willen ze samen in Spanje terechtkomen, als het goed is dan.
In de laatste aflevering draait alles om de droom van Emmy. Zij wil haar hele leven al in een kasteel wonen en gaat die ambitie nu ook eindelijk verwezenlijken. In het Franse Douzillac heeft ze een chateau gekocht om er een chambres d’hôtes met minicamping te beginnen. Een probleem wel: haar man Rutger wil niet meeverhuizen. Maar dat mag de plannen van Emmy niet in de weg staan.
Maarten is na 25 jaar als verpleegkundige te hebben gewerkt toe aan een nieuwe uitdaging. Gelukkig houdt zijn vrouw Dominique ook wel van avontuur. In het Italiaanse gehucht San Benedetto Val di Sambro hebben ze hun droomhuis gevonden. Dat willen ze ombouwen tot Bed & Breakfast met minicamping.
In 2018 zien we hoe Familie Henebiens naar het Oostenrijkse skidorp Mallnitz vertrekt om een goedlopend pension over te nemen. Is hun droom uitgekomen? In 2019 zien we hoe David en Gine Shearlaw een prefab huis in Aspe betrekken. Als blijkt dat ze een kartonnen huis hebben gekocht, wordt de lang gekoesterde droom een ware nachtmerrie. Hoe gaat het nu met ze?
Hoe zou het toch zijn familie Boerkamp? Veertien jaar geleden verruilenden ze Twello voor het zonnige Italië.
Birgitta is voor haar werk veel op zakenreis. Gelukkig is haar man Ton de perfecte huisman en zorgt voor de kinderen. Ondanks deze duidelijke taakverdeling mist Birgitta het gezinsleven. Daarom gooien ze het roer om. Ze hebben een kavel in het Spaanse Busot gekocht en willen daar vakantiehuisjes en camperplaatsen maken.
Twee jaar geleden vierden ze met hun dochters Zoë en Sari vakantie in Indonesië. Toen ze werden opgeschrikt door een hevige aardbeving, beseften ze dat het leven zo voorbij kan zijn. Ze besluiten in Spanje hun droom na te jagen.
Ruim tien jaar lang was Marc programmamanager van ‘Ik vertrek’. Deze inspiratie brengt hem samen met de liefde van zijn leven naar Spanje. Daar willen ze een illegale olijfmolen ombouwen tot een ‘kind-onvriendelijk’ boetiek hotel.
Edward en Ingrid emigreren naar Duitsland. Ze hebben het oude spoorwegstation in Ballenstedt gekocht, Er rijden al achttien jaar geen treinen meer en het pand is behoorlijk in verval geraakt, maar het stel ziet er potentie in. Ze willen vakantieappartementen, een café en een vergaderruimte realiseren.
Mike en Maayke zijn op zoek naar meer rust, ruimte, natuur en tijd voor de kinderen. Daarom vertrekt het stel met dochters Linne en Jolien naar een huis op een Spaanse berg, waar ze een mangoplantage hebben gekocht. Hier gaan ze zelfvoorzienend leven, twee appartementen verhuren en mangoboer worden.
Afrika-fanaten Edwin en Kirsten verruilen Gelderland voor een levensstijl in Zuid- Afrika. Daar neemt het stel een Lodge over. Aan het woonhuis en de lodge moet nog flink wat worden geklust. Maar de gasten genieten straks van een heerlijk slaapverblijf met een prachtig uitzicht en tussen de wilde dieren.
Officemanager Jolanda (51) verruilt haar rijtjeswoning in het Noord-Hollandse Wormer voor een oude bisschopwoning in het Griekse Kilada. Haar vriend Peter (50) was voor hun ontmoeting nog nooit in Griekenland geweest, maar ze heeft hem weten te overtuigen wat voor fantastisch land het is. Het stel wil het gedateerde buitenverblijf omtoveren tot een luxe Bed & Breakfast. Nadat de eerste fouten op de bouwplaats zijn gemaakt, zit Jolanda er bovenop tot grote frustratie van de klussers. Jolanda brengt een nieuw motto in haar leven: 'Never assume, always check first.'
Hotelmanager Erik (50) en zijn vrouw Brigitte (48) kopen een statig pand uit 1900 met een enorm lap grond. Met een slordige 100.000 euro willen ze vier luxe gastenkamers realiseren. Waar Brigitte beren op de weg ziet, maakt Erik zich totaal geen zorgen. Maar dan blijkt de verbouwing moeilijker en groter dan verwacht. Erik en Brigitte klussen iedere dag twaalf uur en gunnen zichzelf geen moment rust. Na een half jaar lopen de twee op hun tandvlees en het eind is nog lang niet in zicht. Maar opgeven is geen optie.
Aardwetenschapper Martijn (41) vertrekt samen met zijn liefdesparner Sean (31), hun drie naaktkatten en labrador naar Curaçao. Ze willen er het allereerste gay-resort van het eiland openen. Het moet een plek worden waar iedereen zichzelf kan zijn. Met vol vertrouwen bouwen ze aan hun gezamenlijke droom. Totdat ze erachter komen dat de balkconstructie vol met houtworm zit. De onvoorziene kosten lopen op en de aannemer neemt ook nog eens de benen. Door alle verbouwingsstress en geldzorgen, staat de relatie van het stel onder grote druk. Als alle spanningen een hoogtepunt bereiken, neemt Martijn een drastisch besluit met heel grote gevolgen.
Na een vakantie met haar moeder in Costa Rica weet Marianne (40) het zeker: hier wil ze wonen! Ze wordt op slag verliefd op een vervallen villa midden in de jungle. Dat haar vriend Kevin (41) het pand nog niet gezien heeft, mag de pret niet drukken. Ze willen hier een gastenverblijf beginnen. De verbouwing gaat voortvarend van start, maar al snel gaat het mis. De klussers maken fout op fout en de bouwplaats verandert in een slagveld. Als het regenseizoen aanbreekt, komen ze erachter dat het pand niet bestand is tegen noodweer en lijkt hun Costa Ricaanse-droom in het water te vallen.
Follow up: Theo en Jolande zijn klaar voor een nieuw avontuur. Zij verruilen Gambia voor Spanje waar ze naast pannenkoeken ook tapas in hun restaurant gaan serveren. En we keren terug naar Jeroen en Marleen in Italië. In 2016 sloeg het noodlot toe en werd hun huis door aardbevingen onbewoonbaar. Zes jaar later hebben ze hun leven weer op de rit.
Hoe gaat het met Laurens en Brigitte? In zeven jaar migreerden ze drie keer naar verschillende landen. Het begon met een mislukt avontuur in Frankrijk. Na veel omwegen dachten ze hun eindbestemming in Spanje te hebben gevonden, maar ook daar konden ze niet aarden. Nu zitten ze weer vol plannen. En hoe gaat het met de oude programmamanager van Ik vertrek? Na veel emigratiedromen in vervulling te zien gaan, is Marc drie jaar geleden met zijn vrouw Madelon vertrokken. In Spanje wilden ze een illegale olijfmolen ombouwen tot een boetiekhotel. Na noeste arbeid met slapeloze nachten zijn ze, twee jaar later dan gepland, klaar voor de opening.
Al voordat Wijnand (42) en Nienke (39) elkaar leerden kennen, droomden ze ervan om iets op te bouwen in een ander land. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat hun kinderen Isa (10) en Lucas (8) leren dat de wereld groter is dan Nederland. Ze reizen af naar Spanje. Daar gaan ze op een stuk grond een ecologisch vakantiepark bouwen. Voordat ze hiermee van start kunnen gaan, moeten ze eerst hun eigen huis opknappen. Er komen veel vergunningen om de hoek kijken en een aanvraag kan lang duren. Ondertussen zitten ze al bijna drie jaar in Spanje en kunnen ze nog steeds niet doorpakken met hun vakantiepark. Hun geduld wordt op de proef gesteld.
De droom van Ray (52) en Hinke (51) om te vertrekken is jaren geleden ontstaan, maar het stel wilde wachten tot hun zoons oud genoeg waren. Nu beide mannen uit huis zijn, is het tijd om Naarden te verruilen voor Tsjechië, waar ze een B&B willen beginnen. In het noorden van het land hebben Ray en Hinke een vervallen carréboerderij gekocht. Het geheel moet gerenoveerd worden, maar na het vertrek slaat het noodlot toe. Ze belanden in een nachtmerrie als het met de gezondheid van Ray niet goed gaat. Ze zetten alles op alles om toch hun eerste gasten te kunnen ontvangen.
Voor Thomas (34) en Pauline (31) is emigreren geen lang gekoesterde droom. Totdat zich een enorm chateau aandient in het oosten van Frankrijk. Ze pakken hun koffers in en vertrekken samen met baby Otis naar het Franse platteland. Al gauw komen Thomas en Pauline erachter dat de inventaris niet in orde is. Ondanks deze teleurstelling storten ze zich vol goede moed op de vernieuwing van het chateau. Ze gaan voortvarend aan de slag, maar het budget krimpt, terwijl Otis groeit en meer aandacht vereist. Thomas en Pauline proberen alle ballen hoog te houden, maar ondertussen komt de deadline van hun grote opening steeds dichterbij.
Sven (40) en Tamara (35) hebben nog maar amper een jaar een relatie als ze besluiten naar Zuid-Afrika te vertrekken. Aan de oostkust hebben ze een villa op de kop getikt die ze willen omtoveren tot een walhalla voor rustzoekers. Zodra de eerste gastenkamers klaar zijn voor gebruik, besluiten ze deze alvast in de verhuur te doen. De lastminuteboekingen stromen binnen. Maar het blijken niet de rustzoekers te zijn die ze juist willen aantrekken. De gasten zien de villa als een plek om helemaal los te gaan. Als een groep feestgangers het wel heel bont maakt, is de maat voor Sven en Tamara vol.
In 2015 verruilden Don, Brigitte en dochters Iris, Maran en Kira van der Linden Nieuw-Beijerland voor het Franse Lot-et-Garonne. De camping draait nog steeds op volle toeren, maar Don en Brigitte zijn klaar voor een nieuwe uitdaging en kopen een oude abdij die ze willen omtoveren tot gastenverblijf. De verbouwing blijkt groter dan gedacht. En hoe gaat het met familie Freeling? Vijf jaar geleden vertrokken Myron, Dora en hun zoons Qing en Ramses naar De Marken in Italië. Als het hoogseizoen losbarst, is de camping bij lange na niet af. Maar nu hebben Dora en Myron helemaal hun draai gevonden. Is hun Italiaanse droom uitgekomen?
Goede vriendinnen Jana (59) en Trudy (58) zijn toe aan een nieuw avontuur in hun leven. De schooldirectrice en relatie- en gezinstherapeute besluiten daarom om een jachtkasteel te kopen in Frankrijk, om daar een B&B te gaan runnen en een camping te creëren. Of dat mag, is nog maar de vraag. Ondanks dat het koopcontract nog niet is getekend, besluit het duo alvast intrek te nemen. Vele handen maken licht werk, maar wanneer je een kasteel koopt, heb je ook een flinke zak geld nodig. De barre winter en het gebrek aan isolatie zorgen ervoor dat de dames noodgedwongen onder hetzelfde dak moeten wonen. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld.
Yvonne (50) en Ulrich (62) willen vanwege het sombere weer in Nederland naar Spanje verhuizen om een spiritueel oord te creëren. Een plek waar je naartoe kunt om tot jezelf te komen, met een voedselbos, healingmassages, detoxkuren en vaginale stoombaden. Noodgedwongen logeert het stel een aantal maanden bij Yvonne's ex en gooit de riolering roet in het eten. Terwijl de riolering wordt afgemaakt, zitten de gasten voor de eerste retraite al in het vliegtuig naar Spanje.
Loïs (28) en Jermain (27) dromen er al jaren van om een stroopwafelkraam in Dubai te beginnen. Op de valreep doen ze voor vertrek nog een stroopwafelbakcursus, waarna ze vol goede moed vertrekken samen met hun dochtertje Jhené (1). Het stel stroopt de mouwen op om de groei van zowel hun business als dat van hun gezin bij te benen. Loïs is namelijk zwanger van een tweede. Het jonge gezin droomt groot, maar al gauw blijken ze niet de enige stroopwafelspeler op de markt. Terwijl het stel stap voor stap hun stroopwafelimperium uitbreidt, komen ze eigenlijk handen tekort.
Rob (38) en Thom (31) staan aan het begin van een groot avontuur. Van een oude vervallen boerderij, in de Franse streek Auvergne, willen ze een moderne B&B met gîte maken. Hoewel Thom al een aantal maanden ziek thuis zit met een hernia, besluiten ze toch de stap te wagen. Er blijkt echter meer aan het huis te mankeren dan oorspronkelijk gedacht. Daarnaast loopt het herstel van Thoms rug niet voorspoedig, waardoor Rob het klussen voornamelijk alleen moet doen. Met de hulp van vrienden en familie zet het jonge stel alles op alles om de eerste gasten toch te kunnen verwelkomen.
Marco (52) en Caroline (52) kunnen niet wachten om samen met hun hondje Smokey aan hun avontuur in Kroatië te beginnen. Het stel vertrekt naar Micetici in de provincie Istrië om daar meerdere vakantie-appartementen te openen. Het tekenen van de koopovereenkomst vergt echter wel wat administratief knutselwerk, wat de band met de oud-eigenaren niet ten goede komt. Daarna volgt echter al gauw de volgende horde die genomen moet worden, de oud-eigenaar heeft namelijk wel meer informatie verzwegen. Het geduld van Marco en Caroline wordt op de proef gesteld door de Kroatische instanties terwijl ze stug doorwerken aan hun Kroatische droom.
Mark (53) en Michèle (50) leerden elkaar anderhalf jaar geleden kennen via een dating-app, en na een swipe naar rechts bloeide de liefde al snel op. Michèle had echter al het plan om naar Frankrijk te emigreren en dus moet Mark mee. Ze gaan voor het eerst samenwonen in de Zuid-Franse streek de Gers in het dorpje L'isle-bouzon. Daar hebben ze voor 275.000 euro een oude boerderij gekocht. Ze willen hiervan een kleinschalig resort met 5 gîtes creëren met zwembad, buitenkeuken en onder andere golf- en schilderworkshops. De boel moet volledig worden verbouwd, maar of dat gaat lukken met een klusbudget van 70.000 euro is nog maar de vraag.
Skifanaten Arjen (37) en Christine (37) hebben hun hart verloren aan Oostenrijk. Samen met hun dochters Fleur (7) en Maud (4) vertrekken ze naar het dorp Egg bei Hermagor. Daar hebben ze hun oog laten vallen op een oude boerderij die ze willen ombouwen tot appartementencomplex. Op het stuk land willen ze camperplaatsen creëren. Met veel enthousiasme en een krap bouwbudget starten ze hun avontuur. Terwijl de tijd voorbij strijkt, is het wachten op de vergunningen waardoor de plannen om voor het zomerseizoen open te gaan als sneeuw voor de zon lijken te verdwijnen.
Mirjam (56) is yogadocent en ayurvedisch massagetherapeut. Aan het begin van 2022 maakte zij een reis door Portugal en liep ze spontaan tegen haar droomwoning aan. Ze besloot direct een bod te doen, dat werd geaccepteerd. In de zomer van datzelfde jaar liep ze haar ex Jack (60) opnieuw tegen het lijf. De liefde tussen de twee was herboren. In de streek Alentejo wil het stel een spiritueel centrum starten met yogaretraites, coaching, massages en kamerverhuur. Maar na twee weken Portugal stuit het Mirjam tegen de borst dat Jack er vandoor gaat met haar droomproject. En dus besluit Mirjam een drastisch besluit te nemen.
Timmerman Marcel Kaldenberg (58) droomt met zijn gezin al jaren over een avontuur in het buitenland. Als hij door een val blijvend geblesseerd raakt, blijft het niet alleen meer bij dromen. Samen met zijn vrouw Sjarive (47) en kinderen Jay (13), Dex (11) en Blu (6) vertrekt hij naar Portugal om een woonhuis met bijgebouw en ruïne om te toveren tot B&B. Bij het aanvragen van de vergunningen belanden Sjarive en Marcel in een complex traject en worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. Ondertussen wonen ze al twee jaar in Portugal, kamperen ze in eigen huis en is er nog geen steen gelegd.
Adriaan (34) en Barbara (33) leren elkaar kennen als Adriaan deelneemt aan het televisieprogramma Utopia en Barbara daar yogales geeft. Inmiddels zijn ze met z'n drieën en hebben ze het plan om naar Spanje te emigreren. Barbara wil op retraites ceremonies en yoga-lessen gaan verzorgen. Adriaan zorgt daarbij voor vegan eten en de nodige mannelijke energie. Het stel heeft grootse plannen, maar daarvoor moeten nog allerlei vergunningen aangevraagd worden. Binnen enkele maanden na de sleuteloverdracht willen Adriaan en Barbara al open met hun onderneming, maar zonder de juiste toezeggingen kunnen hun plannen zomaar eens in duigen vallen.
Seyran en Fawaz (41) hebben in Duitsland een authentiek hotel van 121 jaar oud op de kop getikt. Met een team van bouwvakkers beginnen ze vol goede moed aan de verbouwing. Hun restaurant in Nederland zetten ze te koop maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Ondertussen komt de bodem van hun budget in zicht, maken de bouwvakkers fout na fout, en ontstaat er flinke frictie. De tijd begint te dringen en de stress neemt de overhand en drijft Seyran en Fawaz tot wanhoop.
Het was liefde op het eerste gezicht toen René (36) en Ramona (35) elkaar tegenkwamen op een camping in Frankrijk. Achttien jaar later zijn ze getrouwd en vertrekken ze met hun drie kinderen opnieuw naar Frankrijk. Ze nemen in de Franse streek Auvergne een bestaande camping met restaurant over, die ze een nieuw leven willen inblazen. Zonder enkele horecaervaring willen ze voor de hele camping gaan koken. Hoe makkelijk is het om een camping en restaurant te beheren terwijl je kinderen ook nog vrolijk rondrennen? Hebben René en Ramona het leven van een campingbaas te rooskleurig ingeschat of leven ze nog steeds hun Franse droom?
De Limburgse Leon (45) en de Rotterdamse Peter (44) mogen zich binnenkort eigenaar noemen van een Italiaans dorpje. De borgo, met 180 hectare grond, willen ze omtoveren tot een agriturismo waarbij Leon in de voetsporen van zijn opa treedt en boer wordt. Dansleraar Peter neemt de zorg voor de gasten op zich. Om de verbouwing financieel mogelijk te maken, blijft Peter de eerste periode in Nederland werken en moeten de mannen gaan latten. Alles duurt echter langer dan gepland en het geduld van de mannen wordt op de proef gesteld.
Giel (38) en Nelleke (38) uit Zwolle hebben hun droomhuis in Italië gevonden. Samen met hun vier kinderen Jurre (11), Lise (9), Cas (6) en Siebe (3) emigreren ze om daar een agriturismo te beginnen. Op het allerlaatste moment valt hun droom in duigen, waardoor de zoektocht weer van voren af aan begint. Na ruim een jaar zoeken, vinden ze dan toch hun nieuwe droomplek. Eenmaal in Italië zetten ze hun schouders eronder om zo snel mogelijk open te gaan, maar de Italiaanse bureaucratie zit hen tegen om de benodigde financiën binnen te harken.
Rosalien en Ieke mogen even tot rust komen in het Portugese vakantieparadijs van Milko en Mario. Of het echt een ontspannende trip wordt, valt nog te bezien. De dames treden behoorlijk buiten hun comfortzone tijdens een kanotocht en gaan in de yogastudio van Mario op zoek naar hun innerlijke yogi. Een paar weken later zijn de rollen omgedraaid en reizen de heren af naar het pension in Eckardtsleben. Ze moeten even wennen, want de Duitse gemütlichkeit met bijbehorende prullaria, is niet direct hun stijl. Gelukkig maakt de hartelijke ontvangst en de biefstuk van Rosalien een hoop goed.
De familie Hammink uit Oostenrijk wordt ontvangen door de familie van der Linden uit Frankrijk, en andersom. Op de Glamping in Fongrave kennen Don en Brigitte inmiddels het klappen van de zweep. Ze zijn maar wat bereid om "emigratie-groentjes" Linda en Martin te adviseren over het runnen van een hotel. Tegelijkertijd neemt Martin Don in Gries im Sellrain mee naar de kapel voor een stukje verdieping. Maar of dat aan Don besteed is?
Cosmas en Nicole vieren vakantie bij Bart en Christa, die zich na heel wat omzwervingen op een boot in de haven van Valencia hebben gevestigd. Van wijnproeverijen, tot een fietstocht door de stad; Bart en Christa doen alles om het hun gasten naar de zin te maken. Ook het bezoek van Bart en Christa aan het vakantieverblijf van Cosmas en Nicole in Zuid-Frankrijk belooft behoorlijk enerverend te worden. Hond Louis besluit het antieke meubilair te gebruiken als plaspaal, en als Bart en Christa worden uitgenodigd om deel te nemen aan een dansworkshop, wordt zelfs Bart een beetje verlegen.
Everth en Frenske verruilen hun Franse chateau voor het spirituele vakantie-oord van Alex en Martina in Hongarije. Alex en Martina bezoeken op hun beurt het Franse kasteel van hun concullega's, waar nog van alles aan moet gebeuren. Aan het eind van de korte vakantie beoordelen ze elkaars accommodatie.
Bart, Loes en Amber van Iersel reizen af naar het Luxemburgse Tarchamps waar Barts allergrootste nachtmerrie uitkomt: hij gaat slapen in een tent. Gelukkig is de tent ingericht met bedden en een koelkast, en is het alleen de gang naar het toiletgebouw die voor de nodige onrust zorgt. Even later mogen Patrick en Judith voor het eerst in jaren 'even weg' en vieren ze vakantie bij familie van Iersel in het Franse Rezay. Patrick en Judith zijn onder de indruk van het afwerkingsniveau van de B&B en de time management skills van Loes. Voor Amber hebben ze een verrassing meegenomen, die ze haar leven lang niet zal vergeten.