In april 2014 is het vijf jaar geleden dat de Nederlandse columnist, schrijver en dichter Martin Bril op 49-jarige leeftijd overleed. Hij werkte voor onder andere het Parool, NRC Handelsblad en de VPRO-radio. Hij schreef een dagelijkse column in de Volkskrant en publiceerde in Vrij Nederland het wekelijkse feuilleton 'Evelien'. Journalist en programmamaker Coen Verbraak ('Kijken in de ziel', 'Emile Roemer: tussen pieken en peilen') maakte een documentaire over het leven en de carrière van Martin Bril.
Natascha van Weezel kan kleinkind van joodse Holocaust overlevenden in Amsterdam geen stap zetten zonder aan de Tweede Wereldoorlog te denken. Is zij de enige van haar generatie voor wie de oorlog niet is afgelopen?
Zo'n 120 jongeren melden zich ieder jaar aan voor de officiersopleiding van de Koninklijke Marine. 'Adelborsten' is een documentaire over deze jongens en meiden van gemiddeld achttien jaar die hun toekomst zien bij de marine. Ze stappen een wereld binnen waar geschiedenis, hiërarchie en rituelen een belangrijke rol spelen. De jongens moeten zich kaal laten scheren, de meiden laten hun haar kort knippen. Ze leveren hun mobieltjes in, zweren hun burgerkleren af en ondergaan een transformatie van individu tot groepslid. Met vallen en opstaan worden ze tijdens de introductie tot een eenheid gesmeed. Hun droom is toegelaten worden tot het korps Adelborsten. Dat gaat niet zonder bloed, zweet en tranen. Een film van regisseur Walter Stokman. Deze Teledoc is een coproductie van IJswater Films en BNN, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds.
De jonge Priscilla is erfelijk belast met dezelfde dodelijke ziekte waaraan haar moeder is overleden. Priscilla wil geen lijdensweg en kiest op haar 26e verjaardag voor euthanasie.
Franka (27) is doof geboren en heeft het syndroom van Usher. Daardoor dreigt ze blind te worden. Ondanks dringende adviezen weigert ze zich neer te leggen bij haar lot.
Moskou, zomer 2012. Drie leden van Pussy Riot riskeren zeven jaar gevangenisstraf vanwege hun satirische optreden in de Kathedraal van Moskou. Gedurende de zes maanden van het proces volgen we Nadia, Masha en Katia. Wie zijn die vrouwen achter die kleurrijke bivakmutsen en wat beweegt hen? En wie staat er eigenlijk terecht in deze rechtszaak, de drie jonge kunstenaars of de maatschappij waarin zij leven? Slechts 40 seconden zongen de leden van het feministisch kunstcollectief Pussy Riot hun punk prayer op het altaar van de Christus Verlosserkerk vóór ze met harde hand werden verwijderd. De aanklacht wegens religieuze haat werd behandeld in een bizarre rechtszaak die wekenlang wereldwijd de journaals vulde en die het aanzien van de Russische maatschappij voorgoed veranderd heeft. Dankzij exclusieve beelden uit het eigen archief van Pussy Riot en via gesprekken met familieleden, ontstaat inzicht in de ontwikkeling van deze jonge vrouwen van politieke activisten tot hedendaagse iconen m
Niet bekend
Adèle Bloemendaal: Eens wil ik er van af zijn Eens wil ik er van af zijn is een liefdevol portret van een artiest die haar leven lang heeft gelaveerd tussen haar publieke leven en haar privéleven. De gesprekken aan haar keukentafel zijn een bijzondere, onopgesmukte ontmoeting geworden. Ze vormen tezamen niet alleen een beeld van Adèle Bloemendaal, de rondborstige, levenslustige artieste die het 'geen reet kan schelen' wat men van haar denkt, maar ook van Adèle Hameetman, de complexe en kwetsbare vrouw achter dit alter ego.
Het unieke inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen. In de honderdste editie van de Tour de France zint het jonge Nederlandse team van Argos-Shimano op revanche op de oude garde die door jarenlang dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt. Dicht op de huid, in cinema vérité stijl, volgt de film van Dirk Jan Roeleven het jonge team. We zijn er bij in de hotelkamers, als de renners gemasseerd worden en in de teambus. We zijn er bij als sprinttalent Marcel Kittel zijn teamgenoten een mooie bonus -een Rolex?- belooft bij een etappeoverwinning. We zijn er bij als sprintfavoriet Mark Cavendish zijn concurrent Tom Veelers van Argos vlak voor de finish ten val brengt. We zien het bloed en de wonden en voelen zijn teleurstelling en frustratie.
Niet bekend
Last Hijack is een waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, gezien vanuit het perspectief van de 29-jarige piraat Mohamed. Met een mix van animatie en documentaire creëert de film inzicht in de manier waarop deze Somalische piraat in dit gevaarlijke bestaan terecht is gekomen. Animaties van Mohameds herinneringen, angsten en dromen, geven het verhaal een dramatische verdieping en vormen een contrast met de rauwe beelden uit zijn dagelijks leven.
In het oosten van Letland, niet ver van de Russische grens, woont een oude vrouw op een boerderij die op instorten staat. Er is geen elektriciteit en geen stromend water en voor de verharde weg moet ze drie kilometer door dicht bos lopen. Toch wil ze er niet weg. Ze kan goed leven van de opbrengst van haar boerderijtje en dat ze daar hard voor moet werken, vindt ze geen probleem. Ze haalt water, melkt haar koeien en haar geiten, hakt hout en houdt het huis warm. Zo heeft ze tijd om na te denken, over de twee mannen in haar leven, over haar kinderen en over haar veeleisende moeder. Haar beide kinderen zijn geëmigreerd. Haar zoon woont in Noorwegen en haar dochter in Italië. Als ze hun moeder komen opzoeken, komen onuitgesproken gedachten en gevoelens naar boven. Nu ze zelf volwassen zijn, kunnen de kinderen misschien pas echt zien wie hun moeder is en is geweest. Aan 't eind van de weg is een poëtische film over de keuzes die we maken in het leven, over koppigheid, liefde en verraad.
Reconstructie van de historische verkiezingsrace van 2010 die op één zetel werd beslecht. Job Cohen, Jan Peter Balkenende en Mark Rutte streden gedrieën om het premierschap. Wat speelde zich voor én achter de schermen van hun campagnes af?
Reconstructie van de roemruchte CDA- bijeenkomst in de Rijnhal in Arnhem waar de Christen- Democraten besloten met de PVV van Geert Wilders in zee te gaan. Dries van Agt, Gerd Leers, Hans Hillen, Herman Wijffels, Henk Bleker, Ank Bijleveld e.a. blikken terug op dit historische partijcongres en z'n gevolgen.
Schets van Sigrid Kaags transformatie van VN-diplomaat naar minister en D66-lijsttrekker. Hoe vergaat het haar in een veranderd Nederland, waar haar daden maar ook haar privéleven worden ontleed?
Tijdens een riviercruise op de Wolga hopen de reizigers te ontsnappen aan zorgen, leegte, relaties, spijt of hun dagelijks leven. Velen hebben een gebroken hart en hopen op een nieuwe liefde.
Documentaire over het complexe leven en werk van de Saoedische journalist Jamal Khasshoggi en de onstuimige relatie tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië.
Het paradijselijke leven van een gezin met vier jonge dochters op de Bahama's wordt wreed verstoord wanneer moeder Dorine besluit terug te keren naar Zwitserland.
Kun je houden van een dictatuur? 10 jaar na Tahrir volgt arabist Ruth Vandewalle haar vrienden die hun eigen weg naar onafhankelijkheid zoeken binnen de beperkingen van de politiestaat die Egypte is.
Mara (25) zit in een rolstoel en wordt 24 uur per dag verzorgd. Als ze afhankelijk wordt van beademingsapparatuur overweegt ze euthanasie.
Een visuele reis waarin fotograaf Marwan Magroun de kijker meetrekt in de wereld van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond.
Documentaire over de totstandkoming en de val van het kabinet Rutte 1, dat werd gesteund door de PVV. Insiders vertellen hoe de gedoogconstructie tot stand kwam en hoe de ondergang zich voltrok.
Wat is de relatie tussen de kunstwerken en het Nederlandse slavernijverleden? Ida Does volgt drie Rijksmuseumconservatoren tijdens hun zoektocht.
Een op de drie bestuurders krijgt in Nederland te maken met doodsbedreigingen, intimidatie en geweld. Een fractie van hen doet aangifte. Wat is het effect hiervan op onze democratie en samenleving?
Na een val belandt de Nederlandse blueszanger Oscar Benton met zwaar hersenletsel in een verpleegtehuis. Zal hij ooit weer kunnen optreden?
In 1941 pakte de Duitse bezetter in Amsterdam 427 willekeurige joodse mannen op en voerden ze naar de vernietigingskampen. Het was de inleiding tot de Februaristaking.
Met de vuurwerkramp in 2000 als voorbeeld onderzoekt regisseur Pieter Fleury, door middel van diepte-interviews met betrokkenen, of de angst voor schuld het verantwoordelijkheidsgevoel overtreft.
Is jouw vader de moordenaar van de Zweedse premier Olof Palme? Met die vraag begint de zoektocht naar het duistere verleden van de vader van Signe Zeilich-Jensen. De Zweedse gaat samen met haar Nederlandse man, filmmaker Niek Koppen, op onderzoek uit. Eind april 2020 ontving Zeilich-Jensen bericht dat haar vader wordt genoemd in geruchten rond de onopgeloste moord op Olof Palme in februari 1986. Het leven van haar vader, academicus, alcoholist en casanova, die in 1992 overleed, was gevuld met avonturen en controverses. Zeilich-Jensen ontmoet familieleden, collega's en vrienden om een beter beeld te krijgen van wie hij was.
Om de dramatische opkomst en ongekende val van Richard Nixon te begrijpen, moet er gekeken worden naar zijn jeugd. Deel 1 van 'Tricky Dick' brengt dit in beeld.
Nixons verkiezingsnederlaag komt hard aan, maar uiteindelijk verrijst hij uit zijn eigen as. Hoe? Ontdek het in de deel 2 van 'Tricky Dick'.
Nixon wordt met een verpletterende meerderheid herverkozen. Maar dit is enkel een voorbode van zijn even verpletterende val. In deel 4 van 'Tricky Dick' dringt het Watergateschandaal zich aan Nixon op.
Een filmploeg kreeg unieke toestemming om de medewerkers van de FIOD te filmen tijdens een grootschalig fraudeonderzoek. Na een tip start de FIOD een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking bij een Nederlandse horecaketen. Na maanden van onderzoek valt de FIOD verschillende vestigingen binnen, waarbij pinautomaten, kassasystemen en brandkasten veilig worden gesteld.
Op 6 januari 2021 protesteerden duizenden Amerikaanse burgers uit het hele land in Washington tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen en bestormden het Amerikaanse Capitool. Velen hoopten zo de beëdiging van president Joe Biden te verhinderen. Het resultaat was vijf doden en ruim 140 gewonden. Met nooit eerder vertoonde beelden, en demonstranten, politieagenten, leden van het Amerikaanse Congres en de Senaat die hun ervaringen delen.
Sunny Bergman onderzoekt wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Wat wordt gezien als typisch mannelijk en in welke stereotypen uit zich dat? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden? Ze gaat op zoek naar antwoorden bij studenten en zondagsvoetballers, maar ook bij transgenders. Hoe zien zij hun mannelijkheid? Bergman test het testosteron van mannen uit diverse groepen om de relatie tussen testosteron en mannelijkheid te bevragen. In IJsland bezoekt ze scholen waar jongens 'gendercompensatie-onderwijs' krijgen. Is dit de weg naar de complete man? Of de man als mens?
Toen hij als tiener vluchtte voor de oorlog in Joegoslavië gebruikte Robert Soko muziek om culturen te mixen en groeide hij uit tot een beroemde Balkan Beats-dj. In reactie op de veranderingen in de wereld gaat Soko op zoek naar nieuwe migranten om nieuwe muziek mee te mixen, naar muzikanten die, net als hij twintig jaar geleden, huis en haard achter zich laten. De ontmoetingen doorbreken muzikale grenzen en laten de veranderde identiteit van Europa zien.
Jason (22) neemt het tijdens zijn intensieve traumatherapie op tegen de demonen uit zijn verre en nabije verleden. Maar hij is niet alleen slachtoffer, Jason gebruikt zijn ervaringen ook om ervoor te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Regisseur Maasja Ooms toont de ingrijpende gevolgen en psychische effecten van een traumatische jeugd in dit derde en laatste deel van haar trilogie over de Nederlandse jeugdzorg.
Een roadtrip door Nederland en Duitsland om te kijken hoe de huidige bewoners omgaan met het verleden van de Jodenvervolging in hun woonplaatsen en in hoeverre zij bereid zijn dit op hun eigen geschiedenis, maar ook op het heden, te betrekken. Dus hoe 'Wieder Gut' zijn wij nu helemaal? Wij bespreken met elkaar de vraag of Duitsers misschien toch meer Wiedergut zijn dan Nederlanders of toch niet?
De 19-jarige Dunya is onafscheidelijk van haar moeder, maar wil ook vrij zijn. Ze woont samen met haar moeder Sabine in een klein Amsterdams appartement. Door een bewogen verleden is hun relatie heel hecht. Dunya droomt ervan om zangeres te worden en wil ook op zichzelf gaan wonen. Ze vindt een baan en werkt hard aan haar zangcarrière. Zal het Dunya lukken om zelfstandig te worden en los te komen van haar moeder?
In het 150 inwoners tellende dorp Oranje in Drenthe wordt in 2014, zonder overleg, door Den Haag een opvang gerealiseerd voor aanvankelijk 1400 vluchtelingen. Door de grote media-aandacht wordt het dorp een symbool van de angst voor asielzoekers. Oranje is ondanks boosheid over de procedure ook welwillend om de vluchtelingen te helpen. Vooral de plaatselijke winkel van Jan en zijn gezin vormt al snel een warm bad. Als de opvang drie jaar later verdwijnt, blijft er een grotere leegte achter dan gedacht. Een genuanceerde blik achter de nieuwsverhalen, die en passant inzicht geeft in hoe mensen reageren op onverwachte situaties.
Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van de ander. Ze willen niet ondragelijk lijden en besluiten tot gezamenlijke euthanasie.
Hoe de Ghanese Ashanti-gemeenschap in Nederland balans zoekt tussen oude tradities en de moderne westerse wereld en de twee leiders op hun eigen manier hun positie proberen te versterken. Nana Nyanin is in Amsterdam door de Ashanti's benoemd tot koning, een bijna goddelijke status. Nyanin heeft het sterke geloof in de geestenwereld en bijbehorende rituelen losgelaten. Nana Ama Serwaah is door de opperkoning in Ghana benoemd tot koningin van Nederland. Ze spreekt geen Nederlands of Engels, maar ze gelooft heilig in de spirituele Ashanti-mythes. Voor de traditionalistische Ghanezen hier is zij de rechtmatige leider.
De voetbalclub Telstar uit IJmuiden is de absolute underdog in het Nederlandse betaald voetbal. Haar maatschappelijke bestaansrecht ontleent de club aan een uitzonderlijke groep mensen, die met inventiviteit, humor, dromen en verantwoordelijkheid het onderscheid maakt. Trainer Andries Jonker en voorzitter Pieter de Waard staan in hun ambities zowel naast als tegenover elkaar. Als de spelers kans willen maken op een transfer, moet de club zich ontwikkelen naar hoger, beter, meer. Maar hoe hoger Telstar voetbalt, des te groter ook de uitdaging om het hoofd boven water te houden. Corona echter zet alles op scherp.
Greta Thunberg, een nors kijkend 15-jarig meisje, staakte in 2018 voor het Zweedse parlementsgebouw voor het klimaat en tegen de klimaatontkenners. Ondanks of dankzij het syndroom van Asperger groeide ze uit tot het boegbeeld van de milieuactivisten. Nathan Grossman was erbij en legde alles vast: van haar prille, eenzame protest tot haar emotionele speech bij de VN in New York.
In een filmische reis rond de wereld raken vijf persoonlijke verhalen met elkaar verbonden door ieders unieke band met de oester. Een burlesquedanser uit New York, die het dagelijks leven als moeder probeert te combineren met haar sexy oesteract op de bühne. Twee Franse Michelinsterrenkoks, die proberen te ontkomen aan de grote werkdruk. Een jonge Zweedse vrouw, die haar succesvolle modecarrière achter zich heeft gelaten om oesterduiker te worden. Een Japanse pareljuwelenmaker, wiens missie het is om schoonheid in imperfecties te vinden. En een terminaal zieke Engelse psycholoog, die zijn levenswerk voor zijn dood probeert af te maken.
Filmmaakster Sophie Dros gaat in gesprek met vier uitgesproken vrouwen rond hun dertigste en een groep jonge meisjes. Samen bespreken ze de dagelijkse confrontaties waar ze als meisje en vrouw mee te maken krijgen. Aan welke verwachtingen moeten zij voldoen? Welke taboes houden schaamte in stand? Ook nare ervaringen en angst voor mannen passeren de revue, net als het klinisch blauwe bloed in maandverbandreclames, grensoverschrijdend gedrag en ongewenste dickpics. Sophie deelt ook haar eigen intieme ervaringen en betrekt de mensen achter de camera bij de vraagstukken. Heeft de geluidsjongen zich weleens geïntimideerd gevoeld door een vrouw?
Gewapend met humor, overtuiging en miniatuurpoppetjes reist de Nederlandse Albert in een speedboot door de binnenlanden van het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Soedan. Zijn missie: de strijdende soldaten bewust maken van de internationale oorlogsregels volgens de Conventie van Genève. Hoe verhoudt een theorie van oorlogsrecht zich tot de weerbarstige realiteit? Albert spreekt de jonge mannen toe onder een boom en wijst ze op the rules of war. In het mannenonderonsje ligt wederzijds onbegrip continu op de loer, maar daar laat niemand zich door uit het veld slaan. Een ontmoeting over de houdbaarheid van regels in de oorlogspraktijk.
Onafhankelijke rechtspraak wordt in Polen bemoeilijkt door de conservatief-rechtse regeringspartij PiS, die rechters ziet als incompetente elite. De Poolse rechters riskeren ontslag en zelfs arrestatie wanneer de overheid het niet eens is met de beslissingen die de rechters nemen.
Documentaire over de turbulente opkomst en ondergang van het Russische tv-kanaal Dozjd. De zender start wat naiëf als 'optimistic channel', maar groeit in de loop der jaren uit tot een uniek icoon van onafhankelijke politieke verslaggeving. Maar we zien ook hoe de staat, onder leiding van Vladimir Poetin, de vrijgevochten zender de duimschroeven aandraait, elk jaar weer verder.
Het liefdesstel Hetty (76) en Jeanne (91) gaat dansend door het leven. Hun kleurrijke bestaan verandert als dementie grip krijgt op Jeanne. Hetty komt voor een dilemma te staan: moet ze, ondanks de weerstand van Jeanne, hulp toelaten?
In Nederland zijn hele netwerken van seksueel misbruik en mensenhandel actief. Minderjarige slachtoffers van georganiseerde seksuele uitbuiting en geweld leren in therapie hun grenzen aangeven, de zeggenschap over hun lichaam terug te krijgen en weer een beetje van zichzelf te houden.
De vijfjaarlijks opgevoerde Tegelse Passiespelen gaan over de laatste lijdensdagen van Jezus Christus. Die traditie, waar bijna heel het Limburgse dorp aan meedoet, gaat al terug tot 1931. Het is ook een traditie die vaak gepaard gaat met conflicten over teksten, vernieuwing en de opzet van het spel. Want de bijbel blijft een serieuze zaak.
In het voorjaar van 1945 werden honderden Nederlandse kinderen in de kazerne van Graz als SS'ers klaargestoomd om naar het naderende oostfront te gaan. Vele van hen kregen voortijdig met oorlogsgeweld te maken. Bombardementen, fusillades en massamoorden vonden plaats op het kazerneterrein. Wie waren deze kindsoldaten en hoe kwamen zij als de laatste SS'ers terecht in de maalstroom van de oorlog? In deze documentaire blikken vijf toenmalige kindsoldaten terug op deze levensbepalende gebeurtenissen.
De documentaire volgt in realtime de ontwikkeling van het COVID-19-vaccin, het testen op vrijwilligers en de wereldwijde verspreiding ervan. Kort na het uitbreken van de pandemie werd gestart met de opnames en gedurende de daaropvolgende achttien maanden wordt het werk van laboranten, wetenschappers en journalisten gevolgd, terwijl het coronavirus zijn dodelijke aanval voortzet en er nieuwe varianten opduiken. Met ongeëvenaarde toegang tot wereldberoemde wetenschappers, farmaceutische bedrijven en overheidsinstanties is deze documentaire een uniek ooggetuigenverslag van de grootste wereldwijde gezondheidscrisis van de 21e eeuw.
Uit archiefmateriaal opgebouwde documentaire over Johan Cruijff, die bij leven al de bijnaam 'De Verlosser' kreeg. Door te focussen op de mens achter de voetballer en gebruik te maken van zijn eigen uitspraken, ontstaat een psychologisch portret van een van de grootste Nederlandse voetballers. Voetbaltacticus Cruijff veranderde met zijn filosofie blijvend het betaalde voetbal. Ook na zijn actieve loopbaan bleef hij onnavolgbaar, als trainer, als analist en als belichaming van de Ajax-doctrine, die over de hele wereld school heeft gemaakt. David Kleijwegt volgt Cruijff vanaf zijn eerste stappen in het betaalde voetbal in 1964.
Als achtjarig Joods jongetje ontvlucht Ed van Thijn Amsterdam, na een razzia tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op zijn tiende belandt hij na verraad in kamp Westerbork, waar hij de bevrijding meemaakt. Na de oorlog komt hij bij een kinderpsychiater die hem elektroshocktherapie geeft. Als gevolg daarvan besluit hij vijftig jaar lang te zwijgen over zijn oorlogservaringen, wat een ongewild grote impact op zijn directe omgeving heeft. Ed van Thijn, de langstzittende burgemeester van Amsterdam, overlijdt op 19 december 2021 op 87-jarige leeftijd. Intimi en de oud-politicus zelf vertellen over zijn leven en de impact van zijn zwijgen.
Limburg wordt in 1944 bevrijd door de Amerikaanse strijdkrachten, in die tijd nog streng gesegregeerd naar huidskleur. Zwarte en witte soldaten nemen deel aan de bevrijdingsfeesten. Uit deze ontmoetingen komt ook een aantal kinderen voort. Cor en Wanda worden geboren in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Hun jeugd staat in het teken van hun ongebruikelijke huidskleur, een zeldzaamheid in zuidelijk Nederland in de jaren vijftig. Hun moeders doen er het zwijgen toe. Dankzij nieuwe DNA-technieken weten zij in de herfst van hun leven hun herkomst te ontdekken. Ze reizen af naar de VS om voor het eerst hun nieuwe familie te ontmoeten.
Evelien is vanaf haar geboorte spastisch en snakt naar intiem contact en erkenning van wie ze is. Eveliens ontluikende nieuwsgierigheid en enthousiasme botsen met een diepgeworteld laag zelfbeeld. Toch gaat ze de confrontatie met zichzelf aan en overweegt ze een ontmoeting met een seksverzorger. Word je van seks inderdaad een heler mens?, vraagt ze zich hardop af. Een documentaire over de noodzaak van intiem, menselijk contact voor elk mens en hoe complex het kan zijn om dat te verwezenlijken wanneer seks hebben niet vanzelfsprekend is.
Zolang ze zich kan herinneren, droomt de zevenjarige Sasha ervan een meisje te mogen zijn. Haar familie staat haar zonder aarzelen bij. Op school moet ze jongenskleren dragen en wordt ze anders behandeld dan haar klasgenoten. Voor Sasha is het soms moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is en kan dragen wat ze wil. We zien Sasha spelen, op balletles en tijdens haar therapiesessies en we zien het leven van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender.
Mahmud en Ziyad bevrijden 's nachts jezidi-meisjes uit het meest gevaarlijke gevangenenkamp in het Midden-Oosten: Al-Hol in Syrië. Daar worden de meisjes vastgehouden door IS als sabaya, seksslaven. Zes jaar geleden viel IS de jezididorpen rond de berg Sinjar in Noord-Irak binnen, vermoordde de mannen en ontvoerde de vrouwen. Zo'n 7.000 vrouwen worden nog steeds gevangen gehouden als sabaya in het IS-gevangenkamp van Al-Hol in Syrië. Mahmud, Ziyad en de andere vrijwilligers van het Jezidi Home Center zijn hun enige kans op ontsnapping uit de hel.
Rutger Castricum volgt de bewoners van Recreatieoord Hoek van Holland in hun strijd om hun houten kampeerstad aan zee te behouden. Een plek waar generaties Rotterdammers zijn opgegroeid, vriendschappen zijn gesloten en liefdes zijn opgebloeid. Een gevecht van de gewone man tegen de gemeente en particuliere investeerders. Wie zal er winnen?
Ruim dertig jaar geleden werd filmmaker Louis Hothothot geboren. Hij was het tweede kind van zijn ouders en vanwege het eenkindbeleid in China illegaal. Zijn vader moest zijn politieke carrière opgeven en kreeg voor Louis' geboorte een boete van maar liefst drie jaarsalarissen. Louis groeide op met bijtende schuldgevoelens over zijn bestaan. Wat betekent dit voor zijn familie, voor hem, en voor zijn band met zijn ouders?
Toen de Armeense Meline in 2007 het wereldrecord gewichtheffen voor vrouwen brak, werd ze onthaald als een nationale heldin. Maar Meline droeg een geheim met zich mee dat ze niet langer kon verhullen. Ze sprak haar wens uit om als man verder door het leven te willen gaan. Echter Armenië is een conservatief en orthodox land met weinig LHBT-rechten, en Mel werd dan ook publikelijk aan de schandpaal genageld, bedreigd en vernederd. Mel besluit te vluchten en arriveert, met vriendin Lilith, in Nederland, waar ze asiel aanvragen en Mel middels een operatie een transitie tot man ondergaat.
Twee zomers lang worden de Turkse jongens Ismail en Hakan gevolgd in een poging hun dromen waar te maken. Ze werken in een gigantisch all-inclusive hotel aan de Turkse Rivièra en dromen daar van een toekomst in het rijke Europa. Tussen kleurrijke bikini's en oneindige stapels vieze borden observeren ze de toeristen en ontdekken geleidelijk hoe groot de kansenongelijkheid is. Hun inwijding in de soms absurde wereld van het westerse toerisme doet hen al snel de vraag stellen: welke dromen zijn het echt waard om na te jagen? Een verhaal over het verlies van onschuld tegen de achtergrond van een vervagende Europese droom.
Een groeiende groep Nederlandse twintigers ziet de aarde steeds minder leefbaar worden. Ze sluiten zich aan bij de klimaatgroep Extinction Rebellion en voeren actie om de klimaatcrisis te bestrijden. Er is weinig waarvoor ze terugschrikken in hun strijd: nachtelijke campagnes, acties op grote hoogte en zelfs arrestaties of een strafblad. Alles voor een betere planeet.
Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter, ook al is hij wellicht het bekender van zijn columns, verhalen en publieke optredens. Daarin heeft hij een zorgvuldig beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt? Remco Campert wordt een jaar lang gevolgd in deze documentaire. Over weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood en de poëzie als levenselixer. 'Ik wil de dood voorblijven. Zolang ik schrijf leef ik.'
Tientallen familieleden van Max Wolff (1926) zijn vermoord in de kampen. Max overleeft de oorlog en koopt in 1945 een camera. Met foto's maakt hij nieuwe herinneringen, wat hem houvast geeft om met zijn grote oorlogstrauma om te kunnen gaan. Batya, de jongste van zijn drie dochters, ziet zichzelf jaren later terug op honderden foto's, maar herinnert zich de vastgelegde situaties niet. Voor haar roepen de foto's vooral op hoe de oorlog altijd in huis aanwezig was. Bij elke cameraklik heeft Max -onbedoeld- zijn trauma's doorgegeven aan de volgende generatie. Kan Batya zich bevrijden van een oorlog die lang voor haar geboorte al afgelopen was?
De bijzondere redactie van het Indiase nieuwsplatform Khabar Lahariya wordt volledig gerund door vrouwen. Allemaal zijn ze dalit, de laagste kaste van het land. Gewapend met hun smartphones brengen zij het nieuws. Reportages over corruptie, verkrachtingen, moorden en de opkomst van het hindoe-nationalisme worden door Khabar Lahariya toegankelijk voor alle Indiërs. Binnen een paar maanden is het platform gegroeid naar meer dan 160 miljoen volgers. Ondanks diepgewortelde vooroordelen, sociale obstakels en persoonlijke bedreigingen blijven ze vechten voor waarheid en gerechtigheid, en met succes.
Voor Floor Haak (86) is het leven goed zo. Hij geniet ogenschijnlijk nog van het leven, maar zijn lichaam is broos en de stap naar het verpleeghuis kan hij zich niet voorstellen. Daarom besluit hij te stoppen met eten en drinken. Zijn twee zoons trekken bij hem in om voor hem te zorgen. Op verzoek van Floor filmt zoon Gijs het proces. Ze beleven samen de laatste dertien dagen van zijn leven. Intens, verdrietig, maar ook vrolijk en licht.
De tweeling Elin en Bente wordt te vroeg geboren en Elin blijkt een hersenbeschadiging te hebben. Elin (15) groeit op als ernstig meervoudig gehandicapt meisje in een rolstoel. Ze is intelligent, avontuurlijk en wil dolgraag met de buitenwereld communiceren, maar door haar hersenbeschadiging is ze nauwelijks verstaanbaar. Met een spraakcomputer leert zij communiceren met de buitenwereld.
Het is inmiddels bekend dat Nederland te maken heeft met een toenemende hulpvraag van mensen die het geestelijk niet meer kunnen bolwerken. Het zijn vaak onzichtbare problemen die zich achter de voordeur afspelen. Bij het Crisis Interventieteam Tilburg zitten hulpverleners 24 uur per dag klaar om eerstelijnshulp te bieden. Dat kan gaan over huiselijk geweld, suïcidale gedachten, maar ze worden ook gebeld wanneer iemand zich zorgen maakt over zijn of haar dementerende buren. Sietske is een zeer betrokken en gedreven hulpverleenster die voor ieder probleem een luisterend oor biedt en probeert de bellers bij te staan.
De beste vriend en de moeder van filmmaker Diego Gutiérrez weten allebei dat ze niet lang meer te leven hebben. Al pratend proberen beiden zichzelf en hun pad door de wereld te begrijpen. Hun naderende einde triggert een reis. Door naar zijn vriend en zijn moeder te luisteren, zich aan hen te spiegelen en deel te nemen aan de tocht, probeert de filmmaker dicht bij dat wat niet valt uit te leggen, te komen. Waarom zijn we op aarde? Is het de moeite waard? Is het genoeg? Een poging te begrijpen waar het leven om draait.
Schoolhoofd Kevin McArevey en zijn team van basisschool Holy Cross Boys in Belfast zetten de wijsheid van de oude Griekse filosofen in om armoede, drugsdealers en de IRA te bestrijden en herstellen de hoop in het hart van een gehavende gemeenschap. Kevin McArevey laat zien hoe kritisch denken en pastorale zorg kinderen helpt om verder te kijken dan de grenzen en beperkingen van hun eigen gemeenschap en hoe filosofie hen kan aanmoedigen om het nut van oorlog en geweld in twijfel te trekken en vragen te stellen bij de verhalen die ze horen van hun ouders en leeftijdsgenoten.
Oud-leider van de Sovjet-Unie Michael Gorbatsjov (1931-2022) ontvangt de Russische filmmaker Vitaly Mansky in zijn villa even buiten Moskou. Samen blikken ze terug op zijn leven. Grapjes of plotseling opborrelende gedichten houden de terugblikken op politieke keuzes luchtig en melancholisch.
De Russische geofysicus Sergey Zimov en zijn zoon Nikita werken in de meest afgelegen hoek van Siberië aan hun project dat de opwarming van de aarde moet tegengaan. Uit onderzoek van Sergey blijkt dat bevroren arctische bodems twee keer zoveel koolstof bevatten als de atmosfeer van de aarde. Deze gronden beginnen nu te smelten. Vader en zoon willen daarom het ecosysteem van de mammoetsteppe uit de ijstijd herstellen in een Pleistoceen Park en verzamelen elk groot wollig beest dat ze in handen kunnen krijgen om de grazers uit te zetten in hun park. Het is een race tegen de klok.
Welke gevolgen heeft kanker voor je seksleven? In openhartige gesprekken vertellen drie koppels over de gevolgen van kanker op hun relatie en op de intimiteit en seksualiteit binnen die relatie. Als (ex-)patiënt en niet-zieke partner richten zij zich tot elkaar. Ook bevragen ze zichzelf over hun eigen worsteling met intimiteit ten gevolge van de ziekte. De film is een reflectie op wat veel mensen met kanker meemaken, maar waar nog weinig over gesproken wordt.
Documentaire over de activistische undergroundscene van het beroemde pand Vrankrijk in de Amsterdamse Spuistraat, waar nooit eerder gefilmd mocht worden. Portret van de eigenzinnige bewoners en gebruikers van dit voormalige kraakpand. De strip Asterix en de Romeinse Lusthof diende als inspiratiebron voor Vrankrix en het Amst€rdamse rijk: het kleine Gallische dorpje dat omringd dreigt te raken door Romeinse hoogbouw met hotels, speelpaleizen en toeristen. Maak kennis met Autonomix, Dynamix, Easyfix, Nononsex, Cockadoodledix, Tattootix en Globalixa in hun verzet tegen de aanbidding van het grote geld.
Frans Bromet gaat mee op patrouille met de Buurtpreventie van Rhoon-Noord, onder de rook van Rotterdam. Onder het motto 'voor ons door ons' werkt een groep enthousiaste burgers aan de veiligheid in de wijk. Ze hebben daarvoor een behoorlijk arsenaal tot hun beschikking, van felgekleurde hesjes tot elektrische scooters en walkietalkies. Maar hebben hun bemoeienissen ook een keerzijde?
Volgens artsen sterven er in Nederlandse ziekenhuizen ieder jaar mogelijk honderden patiënten door falende software. Onderzoeksjournalist Wilfried Koomen onderzocht de Nederlandse ziekenhuiszorg en deed schokkende ontdekkingen. Waarom nemen softwareleveranciers meldingen van sterfgevallen niet serieus? De Nederlandse gezondheidszorg kost de belastingbetaler ruim 100 miljard euro per jaar. Een groot deel van het geld voor patiëntenzorg verdwijnt in de zakken van rijke en machtige bedrijven. De overheid staat erbij en kijkt ernaar. Dit is het resultaat als de gezondheidszorg wordt overgelaten aan de markt.
Portret van David Kostelijk en zijn Amsterdamse garage De DS Keyzer. Na veertig jaar heeft hij het met pijn in zijn hart verkocht en moet hij afscheid nemen van zijn bijzondere medewerkers en klanten. Behalve een plek waar mensen terecht kunnen voor reparaties, is de garage een clubhuis geworden voor Citroën DS-bezitters. David zorgt op een liefdevolle manier voor zijn medewerkers en buurtbewoners kunnen op elk moment binnenkomen voor een praatje. Terwijl De DS Keyzer wordt ontmanteld, vertelt David over de kleurrijke geschiedenis van de garage, die ooit begon als kraakpand.
In tijden van grote sociale en economische ongelijkheid scoorden de drie traditionele linkse partijen vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen slechter dan ooit. Hoe heeft het zover kunnen komen? In deze documentaire houden Johan Fretz en Juul op den Kamp de politieke idealen van de sociaaldemocratie tegen het licht. Het resultaat is een bijtende maar ook nieuwsgierige blik op de politieke geschiedenis van Nederland. Oud PvdA-leiders lieten zich interviewen om hun reflecties te delen op de politieke geschiedenis en te reageren op het verwijt dat de partij idealen gaandeweg steeds meer in de uitverkoop heeft gezet.
Documentaire over het werk en leven van Hedy d'Ancona (1937) en de onderwerpen waar zij zich altijd voor heeft ingezet: vrouwenrechten, het recht op zelfbeschikking en op een waardig levenseinde. Interviews met D'Ancona worden verweven met scènes van vrouwen die zich anno 2022 inzetten voor dezelfde thema's, zoals abortusactiviste Eva de Goeij, PvdA-wethouder Marjolein Moorman en voorstander van euthanasie Adrienne Buschmann. De strijd voor gelijkwaardigheid is nog altijd relevant en D'Ancona's ideeën zijn nog steeds het bevechten waard.
Documentaire uitgebracht ter ere van de 30-jarige herdenking van de vliegramp die op 4 oktober 1992 plaatsvond. Akwasi gaat samen met zijn lotgenoten de confrontatie met hun gedeelde trauma aan. Zij hebben de vliegramp in de Bijlmer van dichtbij meegemaakt. Welke plek hebben de ervaringen van toen vandaag de dag nog in hun leven? Is het trauma iets om op te lossen of juist iets wat de ruimte verdient om er te zijn?
Horecatycoon Won Yip runt als alleenheerser zijn succesvolle familiebedrijf. Alles wat hij aanraakt lijkt in goud te veranderen. Maar achter het succes van zijn imperium en het nieuw aangeschafte penthouse dat hij voor de neus van Brad Pitt wegkaapte, schuilt meer. Is Won wel in staat te genieten van alle rijkdom? En hoeveel invloed heeft zijn duistere Chinese familieverleden op zijn leven als ondernemer? Een zeldzaam openhartig portret van een harde zakenman die niet bang is zichzelf kwetsbaar op te stellen en die bovenal de schaduwzijde toont van het leven in weelde als Chinese migrantenzoon.
Peter Delpeut en Stef Tijdink doorkruisen na twintig jaar opnieuw Noord-Engeland, wandelend en met de trein. Ze vinden er een ander land terug. Destijds maakten ze de reisfilm In Loving Memory en werden verliefd op de Yorkshire Dales en op het 'Engelse van de Engelsen'. Zou dat landschap nog bestaan? Zouden die mensen nog bestaan? Ze zien een heel ander land, omdat ze anders kijken, mede dankzij literatuurhistoricus Corinne Fowler en rapper/theatermaker Testament. Van wie is een landschap eigenlijk? En wie zijn die echte Engelsen?
True-crime documentaire over de rechtszaak tegen Peter Putker die ervan wordt beschuldigd zijn vrouw tijdens hun zeilreis op de Lazy Duck te hebben vermoord. Hoe kun je jezelf verdedigen in een zaak waarin je onschuld moeilijk te bewijzen is? Na een jarenlange zeilreis komt Putkers vrouw aan de kust van Colombia om het leven. De Colombiaanse justitie gelooft hem niet wanneer hij hen vertelt over een roofmoord door piraten. Het Nederlandse OM neemt de zaak over en gedurende het verloop van de rechtszaak is te zien hoe Putker is overgeleverd aan de interpretaties van anderen over wat er die avond heeft plaatsgevonden.
Documentaire over hoe ingrijpend het verlies van een dierbare vriend of vriendin kan zijn. Regisseur Marijn Frank verloor haar hartsvriendin Annemarie en toont in deze documentaire hoe moeilijk het was daarna de draad van het leven weer op te pakken. Ze heeft de hardloopkleren van Annemarie geërfd en bereidt zich met hulp van trainer en coach Hesdy voor op de marathon van Berlijn.
Op de dag dat ze haar diploma geneeskunde zou ophalen, beroofde Dianne Tonies zichzelf van het leven. Ze liet niks achter, geen afscheidsbrief, geen notitie, niks. Pas na haar dood bleek dat ze zes jaar lang als een schijnstudent door het leven ging. Het was haar gelukt om iedereen in haar omgeving te laten geloven dat ze succesvol geneeskunde studeerde, terwijl ze in werkelijkheid al na één jaar van de studie was gestopt. Zus Rachel gaat op zoek naar antwoorden op vragen die de plotselinge dood van haar zus met zich meebrengen.
Frans Bromet volgde hoe de renovatie en innovatieve verbouwing van het nieuwe Paleis Soestdijk op obstakels van overheden en bezwaarmakers stuitte. Een indringende en zo nu en dan humoristische film over hoe het kan (tegen)werken in Nederland als je iets nieuws wil ondernemen.
Shabu (14) is een lieve, creatieve en streetsmart jongen uit Rotterdam-Zuid en de oogappel van zijn oma. Nadat hij tijdens een joyride haar auto total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname. Maar zijn vrienden en vriendinnetje slokken Shabu's aandacht op terwijl zijn oma boos blijft. Lukt het hem zijn familie, en vooral zijn oma, weer trots te maken? Documentaire over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.
Portret van mannen en vrouwen in oranje pakken die om uiteenlopende redenen veelal alles zijn kwijtgeraakt. Schoffelend in onze parken en plantsoenen, proberen ze hun leven weer op de rails te krijgen. De toegewijde Leslie heeft grote moeite om de juiste keuzes te maken in zijn leven. Amina, een uit Syrië gevluchte moeder, werkt zo hard mogelijk en hoopt zo haar oorlogstrauma te kunnen vergeten. En Anton verloor zijn vrouw toen zij op vakantie overleed, maar bleef nog jaren met haar getrouwd doordat de administratieve rompslomp maar niet op orde kwam. En dan is er begeleider Theo, hij geeft niet op.
Esther van Neerbos zoekt met haar honden naar vermiste mensen. Haar honden zijn speciaal getraind in het herkennen van de geur van de dood. Dankzij Esthers inzet worden veel lichamen teruggevonden en maakt ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven.
Australische Task Force Argos is een politieonderzoeksteam dat zich inzet voor het redden van kinderen van online seksueel misbruik. Het is de snelst groeiende vorm van zware criminaliteit ter wereld en daders worden steeds geraffineerder. Onder leiding van rechercheur-inspecteur Jon Rouse besteedt het team elk moment van de dag aan het doorzoeken van enorme hoeveelheden materiaal met seksueel misbruik van kinderen, op zoek naar essentiële aanwijzingen die hen kunnen helpen de jonge slachtoffers te redden. En naarmate de technologie zich ontwikkelt, neemt ook de bedreiging voor de kinderen toe.
Di is een levendige puber van twaalf jaar die opgroeit in een dorp in de mistige bergen van Noord-Vietnam. Ze behoort tot de Hmong, een etnische minderheid waar meisjes al op heel jonge leeftijd trouwen. Vaak gaat hieraan een bridenapping vooraf, waarbij de bruid 'ontvoerd' wordt door haar toekomstige echtgenoot. Maar Di is de eerste van haar familie die naar de middelbare school gaat en in aanraking komt met de moderne wereld. Daarnaast is ze net als veel leeftijdgenoten vergroeid met haar mobiele telefoon, waardoor haar blik op de wereld veel verder reikt dan haar dorp. Een verhaal over de botsing tussen oude gebruiken en moderne waarden.
Vier moeders vertellen hoe het is als je zoon terechtkomt op een lijst ter preventie van jeugdcriminaliteit in Amsterdam. Als alle data erop lijken te wijzen dat je een potentieel gevaar bent voor de samenleving, hoe kun je je daar nog tegen verzetten? De moeders, vertolkt door actrices die de originele interviews lipsyncen, beschrijven hoe ze zich gevangen voelen in een web van hulpinstanties, jeugdzorg, politie, een ambitieuze burgemeester en hoe hun jongens steeds verder dreigen af te glijden in de criminaliteit.
In Lysytsjansk, vlakbij de frontlinie in het door oorlog verscheurde oosten van Oekraïne, runt een groep vrouwen een opvangtehuis. De medewerkers weten een warme plek te creëren voor de kinderen die door huiselijk geweld of alcoholmisbruik uit huis zijn geplaatst. Hier wachten ze tot de staat over hun lot beslist: gaan ze naar hun ouders, een pleeggezin of een ander tehuis. Vrolijke momenten worden afgewisseld met scènes waarin de kinderen elkaar verhalen vertellen over de narigheid die ze hebben meegemaakt. Na The Distant Barking of Dogs toont Simon Lereng Wilmont opnieuw de veerkracht van kinderen in conflictsituaties.
Wat als je van de een op de andere dag niet meer wordt gezien, maar wel wordt bekeken? En hoe is het om opeens in een nieuwe wereld te belanden waar niks meer klopt? In deze film onderzoekt filmmaker Niki Padidar visueel wat het betekent om aan de projecties van anderen te worden onderworpen en verbeeldt zij de vervreemding die dat oproept. Wat doet de blik van een ander met je? Ben je dan nog wie je was of wie je bent geworden?
Black Lives Matter zette in 2020 de hele wereld op z'n kop. Maar zijn de protesten daadwerkelijk een kantelpunt voor positieve verandering geweest? Clarice Gargard reist door tijd en ruimte en spreekt in Nederland, Suriname en Curaçao alledaagse verzetsstrijders over het heden, verleden én de toekomst van zwart verzet. Hoe creëer je zelf de kantelpunten die voor verandering zorgen? Met o.a. André Reeder (oud LOSON-lid), Jeanne Henriquez (Tula museum Curaçao), Lulu Helder (antizwartepietprotest), Malique Mohamud (schrijver, onderzoeker, kunstenaar).
Nadat de ex-president is veroordeeld voor moord, blijft het Surinaamse volk bitter verdeeld. Voor- en tegenstanders van Desi Bouterse zijn niet in staat om de turbulente geschiedenis van het land achter zich te laten. Filmmaker Ananta Khemradj (32) vindt het hoognodig dat Surinamers het gesprek met elkaar aangaan, om daarna als land samen verder te kunnen.
Vandaag komt de rechtbank in Suriname met een eindvonnis over de medeplichtigheid van oud-legerleider en oud-president Desi Bouterse aan de Decembermoorden van 1982. In deze documentaire wordt teruggeblikt op de gebeurtenissen in de nacht waarin vijftien mannen gefolterd en vermoord werden in Fort Zeelandia in Paramaribo, Suriname.
Nagefloten op straat, lastig gevallen in de tram, dickpics op het werk, mishandeld door partner of verkracht; Nederlandse vrouwen doen een boekje open over seksuele intimidatie en geweld.
Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vrijwel altijd is de (ex-)partner de dader en de keuze van de vrouw om zelfstandig te zijn de oorzaak. Femicide wordt in de media vaak gebracht als een gezins- of familiedrama, maar dat is het niet. Waarom is femicide zo onderbelicht? Waarom wordt het beestje niet bij zijn naam genoemd? En waarom worden we wel gewaarschuwd voor de man in de bosjes, terwijl vrouwen het meeste risico lopen binnen hun relatie? Nabestaanden van slachtoffers van femicide delen hun verhaal en bespreken ook het taboe dat kleeft aan de benaming femicide, moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn.
Filmmaker Jessica Villerius neemt de veroordeling van de Nederlandse Jurriën ten Cate kritisch onder de loep. Jurriën zit al bijna tien jaar vast in Tunesië voor de moord op zijn Tunesische vrouw, maar zijn veroordeling is omgeven met veel vraagtekens. Zo is het de vraag of Jurriën wel een eerlijk proces heeft gehad. Het staat vast dat zijn kersverse echtgenote een dodelijk val van het balkon maakte, maar klopt het verhaal van de Tunesische justitie dat hij haar heeft geduwd of gegooid? Jurrien houdt tot op de dag van vandaag vol onschuldig te zijn.
Portret van een groep jonge Russen die door de geheime dienst in de val zijn gelokt, wat resulteert in onrechtvaardige processen en zware gevangenisstraffen - in navolging van het steeds repressievere Russische regeringsbeleid tegen vrije meningsuiting, waarvan we elke dag de gevolgen zien.
In de bossen van Beekbergen ligt verpleeghuis Markenhof. De nietsvermoedende wandelaar zou denken dat het een vakantiepark is, maar de gebouwen bieden onderdak aan 138 patiënten die allemaal in verschillende stadia van het geheugenverwoestende korsakovsyndroom ronddwalen. Korsakov ontstaat door ernstige vitamine B1-tekort, bijna altijd het gevolg van alcoholisme. De ene patiënt kan niet veel meer dan voor zich uit staren, terwijl de ander op het eerste gezicht niks mankeert. Geteisterd door schuld, schaamte, verslaving en een verwoest geheugen proberen patiënten Kenny en Christina toch een begrijpelijke en leefbare wereld te creëren.
Marioepol was een bruisende, moderne stad met 430.000 inwoners. Maar dit veranderde toen de oorlog uitbrak en de stad werd vernietigd. Meer dan 20.000 mensen kwamen om het leven door de bombardementen van het Russische leger. Inwoners vertellen hoe de verwoesting eraan toe ging en de aangrijpende beelden die zij opnamen met hun telefoons illustreren hun verhaal. Ze spreken over de vernietiging van hun woningen, de kraamkliniek en de schouwburg, waar honderden vrouwen en kinderen zich schuilhielden. We zien hoe de laatste dagen voor de val van Marioepol verlopen en hoe honderden mensen zich wanhopig verstoppen in de Azovstal-fabriek.
Vijf senioren op hoge leeftijd, de oudste is 91 jaar, trainen met elkaar in een Rotterdamse sportschool om fit te blijven. Maar het lichaam hapert en hun leefwereld wordt steeds kleiner. Door te sporten hebben de senioren steun aan elkaar: herkomst en sociale status vallen weg. De sportschool verbroedert en bezorgt de ouderen ongekend plezier. Ondanks het fanatieke sporten is het verval niet tegen te houden. Deze documentaire laat de senioren ook alleen thuis zien en het confronterende gevecht tegen het strammer wordende lichaam, met het besef dat die strijd op den duur altijd wordt verloren.
In 1952 kwamen in kasteel Oud-Wassenaar in Wassenaar in het diepste geheime Joodse en Duitse leiders bijeen om te onderhandelen over het onmogelijke: compensatie voor de overlevenden van de industriële massamoord door de nazi's. Een reconstructie van de wordingsgeschiedenis van de meest bizarre herstelbetalingen ooit.
Begin 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de EU over van Slovenië. President Macron wil de economische problemen in Europa aanpakken, maar de spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen op. Macron probeert om escalatie te voorkomen, maar desondanks valt Rusland het land binnen. Regisseur Guy Lagache heeft een ongekende toegang tot Macron. Hij reist mee naar Kiev, Brussel en Moskou en filmt gesprekken van Macron met wereldleiders, waaronder een belangrijk telefoontje met Vladimir Poetin. Na het uitbreken van de oorlog zien we hoe Macron zijn werk voortzet en voor elkaar krijgt dat de EU Oekraïne militair en financieel te hulp komt.
Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks, hield zich jarenlang schuil in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, maar werd in 2019 gearresteerd en opgesloten in een zwaarbeveiligde gevangenis. In deze documentaire, gemaakt door de halfbroer van Assange, worden de 76-jarige John Shipton, vader van Assange, en Stella Morris, toen nog zijn verloofde en inmiddels zijn vrouw, twee jaar gevolgd terwijl ze proberen te voorkomen dat Julian wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Als dat zou gebeuren, bestaat er een grote kans dat hij een straf van 175 jaar krijgt en wegkwijnt in een Amerikaanse gevangenis.
Portret van de Belgische arts François Damas, die in zijn spreekkamer zorgvuldige, openhartige, intieme en aangrijpende gesprekken voert met ernstig zieke mensen over hun mogelijke euthanasie. In 2002 nam het Belgische parlement een wet aan over zelfbeschikkingsrecht van patiënten en het recht op euthanasie. Sindsdien biedt een aantal ziekenhuizen levenseindeconsulten aan. Patiënten gaan daarheen op aanbeveling van hun arts. Volgens de wet moet een tweede arts het euthanasieverzoek beoordelen voor een weloverwogen beslissing. François Damas is zo'n arts.
In de jaren voor haar dood volgt regisseur Anneke de Lind van Wijngaarden haar eigengereide tante Ria, die haar geheugen verliest, maar niet haar gevoel voor humor. Als haar nicht niet op bezoek is, houdt Ria haar op de hoogte via voicemailberichten. De technologische vernieuwingen die het leven in haar appartement met uitzicht op het Vondelpark makkelijker moeten maken, verwarren haar alleen maar. Terwijl seizoenen voorbijglijden, gaat Ria heen en weer tussen ontkenning en blijmoedige berusting. Het naderende einde wordt nooit te zwaar in deze bitterzoete schets van de laatste jaren van een leven.
Drie gezinnen moeten leren omgaan met de realiteit van een kind, broertje of zusje met kanker. De familie Goudswaard uit Alblasserdam met hun dochter Fien en haar twee oudere zussen Jette en Maud. De familie rondom Bente van Eersel uit Weesp, met haar grote broers Jens en Tim. En als derde het gezin Voerknecht met hun zoon Matthijs en zijn broers Steven en Reinier uit Pijnacker. De documentaire laat op een aangrijpende manier zien hoe het leven van de gezinsleden rondom Fien, Matthijs en Bente wordt opgeschud door deze ziekte.
De liefde tussen mensen, hoe gelukkig ook, eindigt vroeg of laat ongelukkig; hetzij door verlies, hetzij door de dood van een van beiden, hetzij door een verbroken verbond. Waarom hebben we eigenlijk lief als liefde ons zoveel pijn kan doen? Is het dan niet veiliger om niet lief te hebben? Aangrijpende liefdesverhalen van mensen die in hun leven diepgaand geconfronteerd zijn met liefde en dood.
In een combinatie van documentaire en fictie zien we het dagelijks leven in de nasleep van de militaire coup op 1 februari 2021. Landelijke protesten en burgerlijke ongehoorzaamheid werden beantwoord met gewelddadige repressie, waarbij duizenden vreedzame demonstranten werden gedood en opgesloten. Het verzet tegen de junta blijft desondanks groeien, waarbij zowel gewelddadige als creatieve middelen worden ingezet. Een groep jonge (uit veiligheidsoverwegingen anonieme) Birmese filmmakers gebruiken hun filmtalent om te laten zien wat er zich in de schaduw van het wereldnieuws afspeelt.
Huisarts Mirjam Willemsen begeleidt terminale zieken, maar zelf is ze ook een patiënt met ongeneeslijke kanker. In de tijd die haar nog rest, doorbreekt ze met tomeloze inzet het taboe rond het sterven.
Portret van het Groningse dorpje Overschild, het eerste dorp dat bijna volledig wordt gesloopt en herbouwd vanwege de aardbevingen. Dat is althans het voornemen, maar gaandeweg veranderen de spelregels en neemt de bestaansonzekerheid van de inwoners toe. Twee werelden schuren in deze documentaire pijnlijk langs elkaar: die van bestuurders en ceo's die hun beloftes niet nakomen, en die van de bewoners van een klein dorp dat zucht onder de fysieke en mentale gevolgen van de metamorfose. Wie komen 'goed weg' met nieuwbouw en wie hebben het nakijken als de NAM en overheden onbetrouwbare partners blijken te zijn?
Ruim veertig jaar stond pastoor John van Oss (83) aan het roer van de parochies Schimmert en Gernhout, twee hooggelegen dorpjes in Zuid-Limburg. Inmiddels is het tijd voor een welverdiend pensioen. Zijn opvolgers, paters Stefan Musanai en Charles Leta, zijn niet alleen zo'n vijftig jaar jonger, maar ook geboren en getogen op het tropische eiland Flores in Indonesië. De opvolging heeft flink wat voeten in aarde.
De 44-jarige autist Kees woont nog bij zijn ouders. Hoelang houden de bejaarde ouders de 24-uurs zorg vol, en wat gebeurt er met Kees als zij niet meer voor hem kunnen zorgen?
In de prachtige Tibetaanse hooglanden gaan natuurfotograaf Vincent Munier en schrijver Sylvain Tesson op zoek naar een van de meest zeldzame grote katten: de sneeuwluipaard. De sneeuwluipaard, een ware meester in camouflage, heeft de heren allang in de smiezen en laat zich niet zomaar op de foto zetten.
Op de begrafenis van haar moeder hoort filmmaker Marieke van der Winden tot haar schrik dat haar grootouders fout waren in de Tweede Wereldoorlog. Als ze in de archieven op zoek gaat naar het oorlogsverleden van haar familie, stapelen de schokkende onthullingen zich op.
Deze documentaire vertelt het verhaal van zes Tsjechische bemanningsleden die met hun RAF-vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp neerstortten. Wie waren deze jonge Tsjechen en wat motiveerde hen om mee te strijden tegen de Duitse vijand? Deze documentaire maakt aan de hand van gesprekken met nabestaanden en deskundigen zichtbaar wat de inzet van de Tsjechen voor onze bevrijding is geweest. Ook toont de documentaire de impact die de crash en de latere berging op de nabestaanden en de inwoners van Nieuwe Niedorp heeft.
In een vakantiefilmpje van slechts drie minuten uit 1938, de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, verdringen inwoners van het Poolse stadje Nasielsk zich enthousiast voor de lens. Het amateurfilmpje, opgenomen door David Kurtz, wordt aan een minutieus onderzoek onderworpen. Wie zijn de mensen die in het filmpje te zien zijn? En welke verhalen zitten in het celluloid verscholen? De camera is een zeldzaamheid in die tijd. Het is dan ook het enige bewegende beeldmateriaal dat bekend is van de Joodse inwoners van het stadje.
Hoe werd de Tweede Wereldoorlog beleefd in het Overijsselse Rouveen? Dit orthodox-christelijke dorp in de buurt van Staphorst was tijdens de oorlog zelfvoorzienend en daardoor ook grotendeels geïsoleerd van de buitenwereld. De laatste ooggetuigen van de oorlog, de kinderen van toen, zijn nu allen hoogbejaard. Zij vertellen ontroerend open over hun oorlogsherinneringen aan dorpsgenoot en filmmaker Geertjan Lassche.
In de jaren dertig werden er in het noorden van Engeland clubs van amateurfilmmakers opgericht. De Bradford Movie Makers beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren zestig en zeventig. Nu staat de club er niet goed voor. Het ledenaantal is minimaal, de huur is al jaren niet betaald en het gebouw staat op instorten. De leden, vrijwel allemaal zeventigplussers, blijven samenkomen om al ruziënd te werken aan hun films. Daarnaast zijn ze naarstig op zoek naar financiële middelen om het gebouw van de ondergang te redden.
Een op de vijf Nederlanders, van twaalf jaar en ouder, kampt met slaapproblemen. Daarnaast slaapt 42% van de Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar te weinig. Het zijn cijfers die de Nederlandse ziekenhuizen terugzien bij hun slaappoli's. Steeds meer jonge mensen kloppen bij hen aan met slaapproblemen. Waar ligt de oorzaak? Bij de 24/7 economie? De smartphone? Of elders? Nelleke Koop volgt de behandeling van Muied, Nienke, Leon en Maurice. Lukt het hen om straks synchroon te lopen met de maatschappij zodat ze op school, opleiding of werk weer mee kunnen doen?
Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, wordt filmmaker Allard Detiger gebeld door de politie. Haar huis is totaal verwaarloosd, buren klagen en professionele hulp is per direct nodig.
De wolf verdeelt Nederland. Voor schapenhouders betekent het roofdier een mogelijke strop, boswachters en ecologen zijn blij met zijn komst. De wolf is de natuurlijke vijand van reeën, herten en wilde zwijnen. Met zijn aanwezigheid keert het evenwicht in de natuur terug. Moet de wolf worden beschermd of afgeschoten?
Een op de vijf Nederlanders, van twaalf jaar en ouder, kampt met slaapproblemen. Daarnaast slaapt 42% van de Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar te weinig. Het zijn cijfers die de Nederlandse ziekenhuizen terugzien bij hun slaappoli's. Steeds meer jonge mensen kloppen bij hen aan met slaapproblemen. Waar ligt de oorzaak? Bij de 24/7 economie? De smartphone? Of elders? Nelleke Koop volgt de behandeling van Muied, Nienke, Leon en Maurice. Lukt het hen om straks synchroon te lopen met de maatschappij zodat ze op school, opleiding of werk weer mee kunnen doen?
In 1983 werd in Amsterdam de Platoschool opgericht, een basisschool voor ouders die voor hun kinderen meer wilden dan alleen rekenen en taal. De oprichters van de Platoschool hadden grote idealen, idealen waar de ouders van documentairemaakster Yara Hannema voor vielen. De kinderen zouden uitgroeien tot bijzondere mensen met een hoog bewustzijnsniveau. Maar de leraren draafden door in hun striktheid en discipline. Er werd geslagen en misbruik gemaakt van autoriteit. De school kwam in opspraak en moest in 2002 de deuren sluiten
De snel toenemende vergrijzing zorgt in Finland voor een grote druk op het geprivatiseerde zorgsysteem. De kloof tussen vraag en aanbod groeit en er is een enorm personeelstekort. Regisseur Susanna Helke heeft een gedurfde en vernieuwende vorm gevonden om deze crisis te verbeelden. In haar docu-musical worden interviews afgewisseld met aangrijpende en soms ook humoristische observaties uit de praktijk, waarin zorgrobots en afstandszorg als kostenbesparende oplossingen zijn ingevoerd. Daartussen zijn muziekclips gemonteerd: vermoeide verpleegkundigen en ouderen zingen liederen die zijn gebaseerd op anonieme brandbrieven van zorgpersoneel.
De Nederlandse antiapartheidsactivist Klaas de Jonge werd in 1985 in Zuid-Afrika gearresteerd op verdenking van wapensmokkel en terrorisme waarbij doden zijn gevallen. Hij wist te ontsnappen door de Nederlandse ambassade in Pretoria in te vluchten, waar hij ruim twee jaar vastzat. Ruim dertig jaar later blikt hij terug op zijn tijd in gevangenschap. In de ambassadekamer van weleer ontmoet hij mensen wier levens een andere wending kregen door de gewapende strijd waarmee hij verbonden was. Zij stellen hem de hamvraag: heiligt het doel de middelen?
Ondanks de risico's hebben twee documentairemakers Russische burgers geportretteerd die zich uitspreken tegen de inval in Oekraïne. Duizenden zijn gevlucht. Degenen die bleven, moesten kiezen: tegenwerken, steunen of zwijgen. Tegen Poetin ingaan is al jaren gevaarlijk. De nieuwe censuurwetten die sinds de inval in Oekraïne gelden, hebben het moeilijker dan ooit gemaakt. De makers volgen graffitikunstenaars die met hun kunstwerken de oorlogspropaganda bespotten, een onafhankelijk Russisch YouTube-kanaal dat kritiek blijft geven op de invasie en een politica die op sociale media de invasie veroordeelt en Rusland beschuldigt van oorlogsmisdaden.
Hoe voorkom je dat trauma's van oorlog en een verleden als vluchteling overgedragen worden aan de volgende generatie? Regisseur Wiam Al-Zabari maakte voor zijn zoon Nour een persoonlijke film over dit thema. Hij gaat met zijn familie in gesprek over de onbeantwoorde vragen na hun plotselinge vlucht uit Irak.
Kan een varken, een naaktkat, een dansende hond, een spirituele slak of een Insta-kat de gaten van het menselijke bestaan vullen? Johan Kramer verkent de betekenis van liefde tussen mens en dier. Maak kennis met huisvarken Frans, die overal mee naartoe gaat, een kapper met een huis vol naaktkatten, een kampioen dog-dancing, een spirituele naaktslak en een wereldberoemde Instagram-kat. De baasjes en hun dier worden verbonden door grenzeloze liefde, maar vullen ook de schijnbare leegte op. Een scheiding, een baby op komst, de dood, de zoektocht naar een partner of de zin van het leven; de baasjes vinden in hun beestjes een luisterend oor.
Na de dood van zijn moeder verhuist Brandon Lee naar zijn oma in Schotland. Ondanks de vreemde eerste indruk die hij maakt, sluit hij snel vriendschappen met zijn klasgenoten op zijn nieuwe school. Ze leren hem kennen als een slimme tiener, die dokter wil worden. Maar tijdens een vakantie komt zijn ware verhaal aan het licht. Deze documentaire is gemaakt door een oude klasgenoot van Brandon. Aan hem vertelt hij zijn verhaal, maar hij wil niet gefilmd worden. Acteur Alan Cumming speelt de rol van Brandon en playbackt zijn verhaal. Een grotendeels geanimeerde documentaire, die laat zien dat de realiteit soms vreemder is dan fictie.
De avontuurlijke Peter Paul plaatst als undercoveragent afluisterapparatuur bij verdachten. Maar dan komt hij in een vrije val terecht en wordt met PTSS gediagnosticeerd. Hoe kan een goed functionerende politieman verworden tot een bang vogeltje op de bank?
Het leven van vechtsportlegende Jon Bluming staat vanaf zijn vroege jeugd in het teken van extreem geweld. Traumatische ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaoorlog maakten van hem de vechtmachine waar mensen bang voor zijn.
In 1983 zond ABC-TV The Day After uit, een speelfilm over de nasleep van een nucleaire oorlog. Honderd miljoen mensen zien de film, waarmee het de best bekeken tv-film uit de geschiedenis is. Voor veel mensen is het een wake-upcall, maar conservatieve opiniemakers en politici zien de film als progressieve propaganda. Toch wordt ook Reagan geraakt: in zijn dagboek schrijft hij dat het verhaal hem 'enorm depressief maakt'. Na zijn herverkiezing past Reagan zijn beleid aan en werkt hij nauw samen met Gorbatsjov om de nucleaire wapenwedloop af te remmen. In deze documentaire worden archiefbeelden aangevuld met interviews met betrokkenen.
De Syrische Maysoon Karbijha maakte in 2014 de levensgevaarlijke oversteek van Libië naar Italië, maar halverwege begon het schip te zinken. Een deel van de vluchtelingen werd gered, maar honderden mensen zijn in de zee verdwenen. Ook Maysoon is sindsdien vermist. Haar zus Batoel Karbijha maakte daarom de documentaire My Maysoon, een liefdevol eerbetoon en een zoektocht naar wat er precies is gebeurd.
Rond 2013 sluiten vier Britse jongens zich aan bij IS en krijgen de bijnaam The Beatles. Ze bewaken en martelen op meedogenloze wijze westerse gijzelaars en zijn verantwoordelijk voor de onthoofding van de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning en de Amerikaanse oorlogscorrespondenten Steven Sotloff en James Foley. Sean Langan, oorlogsjournalist en vriend van James Foley, slaagt erin om twee leden van The Beatles, nadat ze gevangen zijn genomen door de Koerdische troepen in Syrië, op te sporen en te interviewen. Hij probeert ze oprecht te begrijpen, maar houdt zich bepaald niet in - wat zorgt voor adembenemende momenten.
Documentaire over een groep Nederlandse veteranen met chronische PTSS. Na hun diensttijd zijn deze mannen psychisch volledig vastgelopen. Velen raakten hun gezin en familie kwijt, vluchtten in geweld, alcohol of drugs of werden gekweld door gedachten aan zelfdoding. Ze vinden hulp, onderkomen en kameraadschap in de Drentse bossen bij De Thuisbasis, een opvangplek opgericht voor deze specifieke groep door oud-veteranen. Welke onverwerkte trauma's dragen ze met zich mee? En hoe vinden ze weer hun weg? Marjoleine Boonstra verbeeldt hun meest intense ervaringen. De voice-overs, voorgedragen door Pierre Bokma, geven een kijkje in hun ziel.
Politiemensen die melding maken van racisme en discriminatie zien weinig verandering op de werkvloer. Slachtoffers worden weggepest, weggepromoveerd of ontslagen. Inclusiviteit wordt door de korpsleiding met de mond beleden, maar de praktijk is anders.
In Italië zoekt een groep bejaarde mannen met hun honden naar het duurste ingrediënt ter wereld: de Alba-truffel. Zij zijn de laatsten in hun soort, hoeders van een levenswijze die snel verdwijnt. Ze zijn van generatie op generatie opgeleid en leven een simpel leven. De vraag naar de truffel neemt toe, maar het aanbod neemt af als gevolg van klimaatverandering, ontbossing en het gebrek aan jonge mensen die de traditie willen voortzetten. Niet alleen de schoonheid, maar ook de donkerte van het bestaan van de truffeljagers wordt vastgelegd, zoals de door prijsstijgingen opgeklopte concurrentiestrijd of de vergifting van een lievelingshond.
Petar is een van de honderdduizenden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die 46 weken per jaar het Europese vasteland doorkruisen. Het leven van eindeloze snelwegen en gure parkings is monotoon en hard, maar het is de enige kans om zijn zoon een betere toekomst te geven.
Wie zorgt er straks voor onze ouderen? Nederland vergrijst en het zorgtekort wordt met de dag groter. Bibiche, Linda, Iman en Marco, vier uitkeringsgerechtigden, laten zich omscholen tot medewerkers in de zorg. Ze beginnen enthousiast, maar wat doen ze als ze eenmaal geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid van ons zorgsysteem? Geven ze op, zoals velen voor en met hen, of herpakken ze zichzelf en gaan ze door?
Het unieke inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen. In de honderdste editie van de Tour de France zint het jonge Nederlandse team van Argos-Shimano op revanche op de oude garde die door jarenlang dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt. Dicht op de huid, in cinema vérité stijl, volgt de film van Dirk Jan Roeleven het jonge team. We zijn er bij in de hotelkamers, als de renners gemasseerd worden en in de teambus. We zijn er bij als sprinttalent Marcel Kittel zijn teamgenoten een mooie bonus, een Rolex?, belooft bij een etappeoverwinning.
Toen corona uitbrak, besloot het filmmakersduo Petra en Peter Lataster-Czisch de camera op hun klein geworden wereld te richten. Een wereld die alleen nog bestond uit buren, de achtertuin, dieren en planten en henzelf. Het resulteerde in een intieme en humorvolle schets van een historische periode die nog steeds heel dichtbij voelt en zeer herkenbaar is.
Documentaire over de Salvator Mundi, het duurste schilderij ooit verkocht. In 2005 trekt het op een veiling de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van Leonardo da Vinci te zien. Voor 1175 dollar kopen ze het en in 2012 wordt het in Londen als een echte Da Vinci gepresenteerd. Kunstcritici zijn sceptisch maar de belangen zijn groot. In 2017 worden alle records verbroken en betaalt de koper 450 miljoen dollar. Wie de nieuwe eigenaar is blijft onduidelijk, maar waarschijnlijk is het de omstreden kroonprins van Saoedi-Arabië. Na de verkoop is het schilderij niet meer gezien.
In 2018 worden de Slowaakse journalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kušnírová vermoord. Het was de eerste gerichte moord op een journalist in de Slowaakse geschiedenis en tienduizenden mensen gaan de straat op. Het politieonderzoek naar de moorden levert niets op, maar het verhaal neemt een onverwachte wending wanneer het geheime dossier van de moordzaak gelekt wordt naar de collega's van Kuciak. De journalisten starten hun eigen onderzoek en hieruit blijkt dat een machtige oligarch het vermeende meesterbrein achter de moorden is.
Jaarlijks worden er wereldwijd 30.000 vrouwen vermoord door hun (ex-)partners. De Finse Laura, de Nederlandse Rachel en de Italiaanse Rosalba besluiten na de zoveelste mishandeling hun lot niet af te wachten en nemen het heft in eigen handen. Laura pakt een mes, Rachel een pistool en Rosalba mixt het gif door de gehaktballetjes. 'Basta!' zegt Rosalba. 'Kies voor jezelf' zegt Laura. Deze vrouwen kiezen inderdaad voor zichzelf, evenals Artemisia, de beroemde Italiaanse schilderes, die haar verkrachter op het schilderij de keel doorsnijdt. Laura, Rachel en Rosalba zagen moord als enige oplossing. Hun daad valt hen zwaar, maar ze leven nog.
Het homoseksuele verzetsduo Willem en Frieda vervalste persoonsbewijzen tijdens de Tweede Wereldoorlog en redde zo vele Joodse levens. Toen de nazi's de valse identiteitsbewijzen begonnen te controleren aan de hand van echte dossiers, bedachten ze een zeer gedurfd en levensgevaarlijk plan: een bomaanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam.
September 1994. Een politiemacht valt het huis van journalist Hans Krikke binnen. Hij en zijn collega worden opgepakt op verdenking van politiek terrorisme en betrokkenheid bij de links-terroristische groepering RaRa. Wat volgt is een bizarre rollercoaster die hun levens en dat van hun families op zijn kop zet. Zoon en regisseur Daniel Krikke gaat er bijna dertig jaar later voor het eerst met zijn vader over in gesprek. Welke impact had de gebeurtenis, en de criminalisering door justitie, op hem en het gezin? Het verhaal wordt verteld aan de hand van gedramatiseerde scènes.
De Namibische Annina van Neel komt in 2012 naar Sint-Helena, beroemd vanwege Napoleons ballingschap en graf, om te helpen met de aanleg van een nieuwe luchthaven voor toeristen. Als daar de stoffelijke overschotten van duizenden tot slaaf gemaakten worden ontdekt, zet ze zich in voor een waardige rustplaats voor de overblijfselen. Maar ze stuit op verzet en onverschilligheid van de Britse regering, die er nog altijd de dienst uitmaakt.
'We zijn tot slaaf gemaakt, verkocht op markten, verkracht, maar ze hebben niet het licht in onze harten kunnen doven,' zegt een van de jezidi-vrouwen in deze documentaire. Bevrijd uit handen van de Islamitische Staat leven de vrouwen in vluchtelingenkampen in Iraaks-Koerdistan, waar theatermaker Hussein zich hun lot aantrekt. Hij ziet het als zijn levensmissie om deze vrouwen weer hoop te geven. Vlak buiten hun kamp bouwt hij een tent met hen. In kleine voorstellingen vertellen ze elkaar wat ze hebben meegemaakt. Al vertellend en luisterend proberen ze hun veerkracht en de verbinding met elkaar en de jezidi-gemeenschap te hervinden.
Portret van het flamboyante danscollectief Liant la Troca uit Barcelona, waarvan een deel van de performers een fysieke beperking heeft. De documentaire vertelt in aansprekende portretten en dansscènes over de dagelijkse uitdagingen en veerkracht van deze dansende Catalanen.
Jaarlijks wordt er zo'n 130 miljoen karaat diamant gewonnen in mijnen. De waarde van een edelsteen wordt bepaald door de grootte, de kleur, de helderheid en de slijpkwaliteit. De consument betaalt een hoge prijs voor de steen die staat voor de eeuwigdurende liefde. Waarom is de diamant hiervoor het symbool geworden? En als er diamanten voor een veel lagere prijs in fabrieken geproduceerd kunnen worden, waarom blijven we dan zoveel betalen? Jason Kohn onderzoekt hoe het imago van de diamant gecreëerd is en hij ontdekt dat een grote hoeveelheid niet-detecteerbare synthetische diamanten de wereldwijde diamantmarkt overspoelt.
Wat betekent werk voor ons? Word je gelukkig van overwerk of geen werk? Hoe ziet werk er in de toekomst uit en wat zal er gebeuren als we niet werken? Deze film onderzoekt op vier continenten de verschillende manieren van omgaan met werk. De VS is de ultieme No Vacation Nation, terwijl in Koeweit werknemers vaak weinig te doen hebben. In Zuid-Korea probeert de regering de werkweek te reduceren van 68 naar 52 uur en in Italië werkt een derde van de jongeren bewust niet. Met verhalen uit Amerika, Europa, Azië en het Midden-Oosten zoekt de film naar een antwoord op de vraagt wat werk vandaag betekent en hoe werk er in de toekomst uit kan zien.
In 2022 zat koningin Elizabeth II (1926-2022) zeventig jaar op de Britse troon: een historische mijlpaal. Deze documentaire is een bijzondere, grappige en soms zelfs ondeugende viering van het leven van de langstzittende monarch ooit. Aan de hand van uniek archiefmateriaal uit het koninklijk archief, recente beelden en homevideo's van het publiek, volgen we The Queen vanaf haar jonge jaren tot aan het media-icoon dat ze geworden is. Dit is tevens de laatste documentaire van regisseur Roger Michell (Notting Hill, The Duke), die in 2021 overleed.
Kunstenaar en filmmaker Bart Eysink Smeets (1988) is helemaal klaar met onze obsessie uniek te moeten zijn. Om de wereld hiervan te bevrijden wil hij bewijzen dat hij niet, en daarmee niemand, uniek is. Tussen de acht miljard mensen op aarde gaat hij op zoek naar zijn dubbelganger. Met behulp van posters, rijdende billboards en online advertenties komt hij talloze Bart-lookalikes op het spoor. Met gezichtsherkenningssoftware stuit hij op de foto van een mogelijke dubbelganger in Amerika. Zal hij deze nog naamloze 'Bart' kunnen vinden? En levert de zoektocht hem op wat hij hoopt?
De 19-jarige Gijs probeert samen met zijn ouders de onverwachtse zelfdoding van zijn oudere broer Arie een plek te geven. Na de begrafenis ontdekt Gijs samen met zijn ouders steeds meer over de mentale gesteldheid van zijn broer. Arie leek altijd vrolijk en optimistisch, maar bleek te worstelen met intense depressies.
In 2022 kwam 92% van de hulpverleners in aanraking met agressie of geweld. Frans Bromet portretteert zes hulpverleners die met geweld te maken kregen terwijl ze hun werk uitvoerden. Het geweld waarmee de hulpverleners geconfronteerd zijn laat behalve lichamelijke, vooral psychische sporen na.
Het verhaal van kinderen in Israël die niet in dienst wilden, maar capituleerden. Hun verhalen zijn nooit verteld, omdat ze tijdens hun dienstplicht zijn omgekomen. Uit door stemacteurs voorgelezen fragmenten uit hun dagboeken blijkt hun innerlijke worsteling. Beelden van legeroefeningen worden afgewisseld met homevideo's van momenten uit de jeugd van de omgekomen militairen.
Het enorme lerarentekort in Nederland wordt een steeds groter probleem. De inzet van zogenaamde zij-instromers in het onderwijs moet daar verandering in brengen. In deze documentaire volgt Simonka de Jong mensen die hun vertrouwde leven en goedlopende carrières opgeven om leraar te worden op een basisschool: onder hen horecaondernemer Michel (50), wiens grote droom het altijd al was om voor de klas te staan, en planner in een ziekenhuis Kim (48), die onlangs haar man verloor en alleenstaande moeder is.
Schoonmakers houden 24 uur per dag de samenleving draaiende. Wie zijn de mensen die ons afval ophalen, wegvegen en schoonpoetsen?
Documentaire van Ida Does over antiracisme-pionier Philomena Essed, die veertig jaar geleden een boek over alledaags racisme schreef. Ondanks de stof die het boek deed opwaaien, wordt het in de jaren die volgen gezien als hét antiracisme-naslagwerk. De documentaire toont de inzet die Philomena Essed al jaren levert. Is het boek na al deze jaren nog actueel? Met Philomena Essed zelf, prominente figuren zoals Gloria Wekker, Marion Bloem, prinses Irene en Anja Meulenbelt, en met de volgende generatie activisten onderzoekt Ida Does de betekenis van het werk van Philomena Essed.
Nederlandse kinderen van kleur groeien op in een overwegend witte samenleving en hebben soms een negatief zelfbeeld. Zij vinden hun haarkleur niet mooi of willen wit zijn. Helpt een pop die op hen lijkt om positiever over zichzelf te denken?
In 2012 ontvangt Rüzgar Erkoçlar zijn eerste testosteroninjectie. Een belangrijke stap in zijn geslachtsbevestigende traject is gezet. Hij heeft zijn carrière als succesvol acteur achter zich gelaten en werkt in een bakkerij. Maar als hij geout wordt op Twitter, gaat de transfobe Turkse pers met zijn verhaal aan de haal en dan verandert alles. In deze documentaire volgen we via homevideo-achtige beelden het traject vol frustraties, vernedering en geduld dat Rüzgar moet afleggen, op weg naar de kroon op zijn transitie: het inruilen van zijn roze identiteitskaart voor een blauwe.
In deze documentaire wordt onderzocht hoe je leven verandert als je de hoofdpersoon bent in een populaire documentaire. Mensen als Mukunda Angula uit The Wolfpack, Margie Ratliff uit The Staircase, Arthur Agee uit Hoop Dreams, Jessie Friedman uit Capturing the Friedmans en Ahmed Hassan uit The Square worden geinterviewd over hun ervaringen. Ze vertellen over de hoogte- en dieptepunten, en gaan dieper in op de vraag wat er met je gebeurt als je leven onder een microscoop wordt gelegd en de wereld deelgenoot wordt gemaakt van je verhaal.
Wat doe je als behandelaar met een dertienjarige die van geslacht wil veranderen? Portret van de genderpoli in Zaandam, waar ethische, financiële en bureaucratische dilemma's om voorrang strijden. De polikliniek begeleidt jongeren die worstelen met hun genderidentiteit. Hoe ga je om met een laagbegaafde puber die van geslacht wil veranderen? Wat te doen met gevoelens van twijfel? En is er binnen het team ook ruimte voor een conservatief geluid? Hoe adviseer je bij onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen, terwijl de polikliniek worstelt met financiering en de wachtlijst groeit?
Er waait een nieuwe wind door de Amsterdamse brandweer. De diversiteit binnen het korps moet omhoog, het ziekteverzuim omlaag. Aan bevelvoerder Gerrie Koning de uitdaging om samen met zijn manschap mee te bewegen naar een nieuwe tijd. Gerries liefde voor de good old brandweer, waarin kameraden voor elkaar door het vuur gaan, wringt met het nieuwe beleid. Wie is bereid tot compromissen? In deze documentaire komt ouderwetse liefde voor het vak in conflict met eigentijdse maatschappelijke normen en wordt de impact van cultuurverandering pijnlijk zichtbaar.
Sajid vlucht op zijn veertiende alleen uit Afghanistan en maakt een gevaarlijke reis door Europa. Opgejaagd door gewelddadige grenswachten legt hij zijn reis vast met zijn telefooncamera. Als de minderjarige asielzoeker veilig aankomt, wordt hij algauw weer op de proef gesteld. Hoe ga je om met de naweeën van de traumatische reis, met wantrouwende autoriteiten en alarmerende berichten van de familie thuis?
De sprookjesachtige modefotografie van Jasper Abels siert covers van de grote modebladen. Ook in zijn vrije werk spelen glamour, schoonheid en fantasie een hoofdrol, maar wie beter kijkt, ziet er ook een donkere kant. Als Jasper zowel zijn broer als zijn zus verliest aan suïcide, vormt het werken aan zijn foto's en collages een manier om verbonden te blijven met zijn ouders en de lokroep van het duister te weerstaan.
Rapper en breakdancer Teekay uit Eindhoven is bekend om zijn salto's en vlogs die stof doen opwaaien. Bij de coronarellen in 2021 krijgt hij niet alleen landelijke bekendheid als vlogverslaggever, maar belandt daardoor ook kort in de cel. Na zijn gevangenisstraf wil Teekay het roer omgooien en vooral een voorbeeld zijn voor andere jongeren. In deze documentaire neemt hij ons mee in zijn leven en vertelt hij over zijn jeugd in pleeggezinnen, de fouten die hij heeft gemaakt en over zijn dromen. Waar is Teekay naar op zoek?
Sheila is een van de gedupeerden van het toeslagenschandaal. Terwijl ze strijdt voor compensatie en voor een betere toekomst voor haar gezin, beginnen trauma's en stress hun tol te eisen.
Onderwijsspecialist Sofie start een klas op om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. Voor de problemen waar zij tegenaan lopen is weinig aandacht in het schoolsysteem. Maar lukt het Sofie om de weerstand tegen haar manier van werken te overwinnen? In Breda start Explora, een speciale klas voor hoogbegaafde kinderen, opgezet door Sofie in opdracht van twee scholen. Ze is specialist in hoogbegaafdheid bij kinderen en merkt dat deze groep vaak niet wordt herkend, terwijl ze dezelfde problemen hebben als kinderen die het onderwijsniveau niet aankunnen, zoals uitval, verveling en depressie.
In 2013 beginnen acht idealistische Nederlandse avonturiers aan een reis met hun zelfopgeknapte, oude sleepboot. Ondanks geringe zeilervaring willen ze naar Noorwegen om het noorderlicht te zien. Een storm ter hoogte van Engeland zorgt voor tweedracht onder de vrienden; vijf van hen haken af. Die keuze blijkt verstrekkende gevolgen te hebben: de overgebleven drie avonturiers keren nooit terug. Een reconstructie van het verloop van de noodlottige zeereis aan de hand van interviews met de overgebleven vrienden, het tijdens de reis gefilmd materiaal en getuigenissen van de mensen die de vriendengroep onderweg zijn tegengekomen.
Is Tanja Nijmeijer een vrijheidsstrijder of een terrorist? Hoe veranderde de Nederlandse idealistische student in een lid van de beruchte Colombiaanse FARC? De linkse guerrillabeweging voerde tot 2016 oorlog tegen de staat. Wie is Tanja Nijmeijer en hoe kijkt zij terug op haar roerige verleden? Ze werkte zich razendsnel op binnen de organisatie van het toen grootste guerrillaleger ter wereld. Maar ze had ook kritiek. Ze werd wereldwijd bekend toen haar gevonden dagboeken werden gepubliceerd. Tanja is uiteindelijk op de internationale opsporingslijst van Interpol terechtgekomen en mag Colombia niet verlaten.
Documentaire over Roger Stone, de voormalige adviseur van Donald Trump. Guldbrandsen begint in 2018 met filmen, nog voordat Stone gearresteerd wordt. Zijn gevangenisstraf wordt kwijtgescholden door Trump en hierna start Stone met Stop the Steal. Uiteindelijk leidt deze campagne tot de Capitoolbestorming op 6 januari 2021. De film is niet alleen een document over machtsmisbruik en de kracht van propaganda, maar ook een zelfkritische reflectie van een regisseur die afhankelijk wordt van Stone voor zijn toegang tot de ideologen van Trump. De filmbeelden van de documentaire zijn onderdeel geworden van het FBI-onderzoek naar de bestorming.
Hoe vertel je je familiegeschiedenis aan de generatie na jou? De Joodse filmmaker Hans Fels tekent belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven op een groot vel papier en bespreekt die samen met zijn jongste dochter, de dan 10-jarige Zara.
Mensen in hun laatste levensfase kunnen het leven soms moeilijk loslaten. Janneke begeleidt cliënten in deze laatste fase. Wat is het effect op haar dagelijks leven als de dood er continu een onderdeel van is?
Diep in de Russische bossen zoekt de 65-jarige mensenrechtenactivist Joeri Dmitriev naar massagraven uit de tijd van Stalins terreur tegen de eigen bevolking. De Nederlandse regisseur Jessica Gorter volgt nauwgezet hoe de Russische historicus, tegen de zin van de overheid, duizenden slachtoffers opgraaft, identificeert en herdenkt, totdat hij wordt gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar strafkamp.
Documentaire over Ted Hall, die in 1944 als 18-jarige Harvard-student wordt gerekruteerd voor het ultrageheime Manhattan Project. Als jongste wetenschapper en briljant natuurkundige werkt hij mee aan de ontwikkeling van de Amerikaanse atoombom. Wanneer duidelijk wordt dat de Duitsers de oorlog gaan verliezen, maakt Hall zich steeds meer zorgen over de consequenties van een Amerikaans monopolie op zo'n krachtig wapen. Hij besluit cruciale informatie te lekken aan de Sovjet-Unie. Een explosief geheim dat hij en zijn vrouw Joan Hall, ondanks aanhoudende intimidatie van de FBI, meer dan vijftig jaar verborgen houden.
De ervaren verslaggever Ravish Kumar van de Indiase nieuwszender NDTV zet zich in voor de onafhankelijke journalistiek in India en verzet zich tegen de toenemende desinformatie en polarisatie. Onder de regering van Narendra Modi en diens BJP heeft een fanatiek ultranationalistisch sentiment de Indiase media overgenomen. Journalisten die hiertegen in durven gaan worden gebrandmerkt als 'Vijanden van de staat', met alle gevaren van dien. Toch probeert Ravish om samen met een groep bevlogen onafhankelijke journalisten zijn werk zo goed mogelijk te doen te midden van dit angstaanjagende klimaat.
Op 8 februari 2024 is het tien jaar geleden dat Els Borst werd vermoord. Deze documentaire belicht de opmerkelijke carrière en het leven van de voormalig minister van Volksgezondheid, gebaseerd op gesprekken met mensen die haar goed hebben gekend. Het toont Borsts persoonlijke kant en haar indrukwekkende bijdragen aan de Nederlandse samenleving. Wat waren naast de successen de zaken waar ze tegenaan liep? Hoe ging Borst om met politieke tegenstand? Wat deed dit met haar persoonlijk? De documentaire creëert een tastbaar beeld van Els Borst als politica en mens, met aandacht voor haar erfenis en het tragische einde van haar leven.
Kan een multinational ter verantwoording worden geroepen? Esther Kiobels echtgenoot Barinem werd in 1995 geëxecuteerd na protesten van milieuactivisten tegen vervuiling door oliewinning van Shell in Ogoniland in Nigeria. Bijna 25 jaar later sleept Esther multinational Shell voor de Nederlandse rechter. Regisseur Tatiana Scheltema volgt Kiobel in haar zoektocht naar gerechtigheid.
De 4-jarige joodse Léon Wesly wordt in 1943 opgepakt door de nazi's, gedeporteerd en in Auschwitz vermoord. Het leven van zijn zus, die samen met hem ondergedoken zat, staat tachtig jaar later nog volledig in het teken van deze traumatische gebeurtenis. En ook de broer en zus die na de oorlog worden geboren, blijven aan Léon denken en hebben last van schuldgevoelens, boosheid en verdriet. En op de achtergrond is er nog hoop; misschien komt 'Broertje' ooit nog terug. In de documentaire komen de twee zussen en de broer samen en proberen ze in de herfst van hun leven afscheid te nemen van hun broer en zich te verzoenen met hun lot en met elkaar.
Verslag van de Russische inval in de Oekraïense stad Marioepol in 2022. De beelden zijn gemaakt door de Oekraïense Associated Press-journalist Mstyslav Chernov en zijn team. Terwijl zij vastzitten in de stad gaan zij door met hun werk en doen verslag van alle vreselijke gebeurtenissen. Met uiterste moeite weet Chernov de beelden uit de van internet en elektriciteit verstoken stad te versturen. Door de bombardementen zijn de beelden schokkerig, maar kraakhelder en in de voice-over geeft Chernov zacht sprekend commentaar over zijn emoties bij de twintig dagen die deze doodgewone stad in een kapotgeschoten ruïne veranderden.
Documentaire over de voorbereidingen op een missie naar Mars en het effect van de jarenlange reis op de psyche van de astronauten. De deelnemers aan de missie kunnen tijdens hun reis vanwege de enorme afstand niet in real time met de aarde communiceren. Ze hebben geen direct contact met familie en vrienden en zullen daardoor een extreem isolement ervaren. De psychologische impact hiervan is onmogelijk te voorspellen en brengt de missie mogelijk zelfs in gevaar. Dr. Holland, een NASA-psycholoog wiens taak het is astronauten mentaal stabiel in de ruimte te houden, onderzoekt wat er gedaan kan worden om de reis psychologisch dragelijk te maken.
Een taboedoorbrekend verhaal over twee intersekse mensen die proberen te achterhalen wat of wie bepaalt tot welk geslacht zij zichzelf moeten beschouwen. Vijf jaar lang worden twee intersekse Zuid-Afrikanen gevolgd. Sharon Rose (zij/haar) is een schoonheidskoningin, en hoewel ze officieel wordt erkend als een van de mooiste vrouwen van Zuid-Afrika, heeft ze nog steeds moeite om te begrijpen hoe het kan dat ze geboren is met niet alleen vrouwelijke maar ook mannelijke geslachtskenmerken. Ze vindt steun bij Dimakatso (hen/hun), een intersekse-activist die ook worstelt met genderdysforie en probeert te begrijpen wat hen werkelijk is.
Loubna, een 30-jarige vrouw die haar leven lang haar autisme heeft verborgen om aan maatschappelijke normen te voldoen, gaat samen met haar moeder op roadtrip door Frankrijk. Tijdens de reis onthult Loubna haar worstelingen en verlangen naar zelfacceptatie, terwijl ze in gesprek gaat met haar moeder, mentor, vriendin en collega's.
In de zomer van 1971 strijden de beste vrouwenvoetbalteams uit Engeland, Argentinië, Mexico, Frankrijk, Denemarken en Italië tegen elkaar in het vergeten onofficiële eerste wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Mexico. De Copa 71 is nog steeds het best bezochte sportevenement voor vrouwen ooit, maar waarom weet bijna niemand er nog van en waarom zijn de beelden vijftig jaar verborgen gebleven? Regisseurs Rachel Ramsay en James Erskine verzamelden een ongekende hoeveelheid archiefmateriaal en spraken met spelers en ooggetuigen om dit bijzondere evenement weer tot leven te brengen.
Casper van Eijck is hoogleraar chirurgie en voormalig clubarts van Feyenoord. Hij strijdt op een onconventionele manier voor een goede therapie tegen alvleesklierkanker, een strijd die al begint met een achterstand omdat veel van zijn patiënten niet meer te genezen zijn. Zijn zoektocht naar een medicijn om alvleesklier te beteugelen is er een met pieken en dalen, niet in de laatste plaats door de strenge veiligheidsregels. De documentaire laat zien hoe Casper vastberaden blijft vechten tegen de ziekte en voor zijn patiënten.
Staalfabriek Tata Steel en omwonenden zijn vier jaar lang gevolgd. Voor veel IJmonders is de fabriek hun leven en hun brood, terwijl andere bewoners zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid. De fabriek belooft te vergroenen, maar is het wel snel genoeg?
Staalfabriek Tata Steel en omwonenden zijn vier jaar lang gevolgd. Voor veel IJmonders is de fabriek hun leven en hun brood, terwijl andere bewoners zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid. De fabriek belooft te vergroenen, maar is het wel snel genoeg?
Staalfabriek Tata Steel en omwonenden zijn vier jaar lang gevolgd. Voor veel IJmonders is de fabriek hun leven en hun brood, terwijl andere bewoners zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid. De fabriek belooft te vergroenen, maar is het wel snel genoeg?
Staalfabriek Tata Steel en omwonenden zijn vier jaar lang gevolgd. Voor veel IJmonders is de fabriek hun leven en hun brood, terwijl andere bewoners zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid. De fabriek belooft te vergroenen, maar is het wel snel genoeg?
Als bijdrage aan de oplossing van de klimaatcrisis verhuist een gezin met drie kinderen van Noorwegen naar een nieuwe, zelfvoorzienende, biologische landbouwcoöperatie in Denemarken. Het is de vraag of dit voor een gezin van vijf eigenzinnige individualisten, elk met hun eigen verwachtingen en dromen, een duurzame oplossing is.
Documentaire over de gevaarlijke reis die Noord-Koreaanse dissidenten ondernemen om het land te ontvluchten. De film richt zich op activisten en overlopers die beschrijven hoe moeilijk het is om te vluchten. Nu er overal landmijnen liggen in de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea, moeten degenen die aan het regime van Kim Jong-il willen ontsnappen naar China vluchten. Maar daar worden ze geconfronteerd met de mogelijkheid van arrestatie of repatriëring naar Noord-Korea, waar marteling of de doodstraf op ze wacht. Interviews worden gecombineerd met in het geheim opgenomen beelden van vluchtende Noord-Koreanen.