Frank ontmoet in deze aflevering thuis in Mierlo de Commissaris van de Koning Wim van de Donk, met wie hij de geschiedenis van de Brabantse steden bespreekt en het bijzondere plan dat één van zijn voorgangers had voor het naoorlogse Brabant. Vervolgens duikt Frank tussen de Romeinen. Hij ervaart hoe het is om een Romeinse soldaat in Brabant te zijn. In Cuijk gaat hij op zoek naar de restanten van de Romeinse brug die daar vroeger heeft gelegen en in het Noordbrabants Museum bekijkt hij vondsten die laten zien dat de Romeinen niet zo'n hele rare jongens waren. Frank brengt ook een bezoek aan het unieke design van Eindhoven. Hij gaat naar binnen bij het Evoluon van Philips en weet zelfs een ritje te maken in een ouderwetse DAF.
In deze aflevering van De Canon van Lammers ontdekt Frank in Boxtel en Schijndel meer over het ‘Duits Lijntje’, de verdwenen spoorlijn die de Duitse keizer en de Russische tsaar door Brabant vervoerde. Vervolgens rijdt hij door Gemert in een tram die ook wel bekendstond als ‘De Goede Moordenaar’. Frank speurt naar het Belgische Vluchtoord dat tijdens de Eerste Wereldoorlog bij Uden lag en onderdak bood aan duizenden gevluchte Belgen. Daarna ziet hij in Baarle-Hertog de ‘Dodendraad’ die destijds door de Duitsers was aangelegd om het grensverkeer tussen het bezette België en het vrije Nederland te ontregelen. Bij de bakermat van de mengvoederindustrie leert Frank meer over het positieve effect van verzuiling in Brabant en op het veld van S.V. Valkenswaard over de invloed van de Katholieken op de sport.
Frank komt in deze aflevering meer te weten over de vele grafheuvels én legendes die verbonden zijn aan het prehistorische landschap tussen Oss en Uden. Hij praat met Richard Jansen, de stadsarcheoloog van Oss, en ontmoet in Slabroek de cabaretier Mark van de Veerdonk, die een wel heel bijzondere deskundige blijkt te zijn. Ook leert Frank met welke stiekeme streken de Duitsers in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Mill en Oeffelt door de Brabantse verdediging braken en over Staats-Brabant. Voor dit laatste brengt hij een bezoek aan de stadswallen van Heusden, de Duitse enclave Ravenstein en een schuilkerk in Den Bosch. Zo ontdekt hij dat het leven in Staats-Brabant ook niet altijd even eerlijk was.
Frank leert in deze aflevering van De Canon van Lammers bij Kasteel Stapelen in Boxtel hoe hij moet eten, drinken én vechten als een echte ridder, zoals ook hertog Jan I van Brabant zou doen. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant, vertelt aan Frank meer over de Brabantse hertogen en hun betekenis. Frank komt in in het Leenderbos en in de uiterwaarden van de Maas bij Megen meer te weten over de crisis van de jaren dertig en dat de regering daarvoor een oplossing zag in de bepaald niet ongevaarlijke ‘werkverschaffing’. Ook bezoekt hij Kamp Vught waar hem het aangrijpende verhaal van Helga Deen wordt verteld. In Den Bosch en Ravenstein komt hij daarna meer te weten over Willy Andriessen, verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.
Frank bezoekt in deze aflevering van De Canon van Lammers de Biesbosch en leert hoe de binnenzee in de Middeleeuwen tot stand kwam. Hij gaat in Geertruidenberg, dat door het ontstaan van de Biesbosch gescheiden werd van Holland, op zoek naar de sentimenten van de inwoners van ‘Hollands Brabant’. Vervolgens ontdekt Frank waardoor Bergen op Zoom in de Middeleeuwen een flinke en vooral rijke stad werd. Eerst duikt hij daarvoor onder de grond en loopt hij met stadsarcheoloog Marco Vermunt door het riool van Bergen op Zoom. Daarna bekijkt hij de pracht en de praal van het Markiezenhof. In Oudenbosch leert Frank meer over de Zouaven, de katholieke jongemannen die in de negentiende eeuw voor de paus gingen vechten. Frank lost in Haaren ook nog even een mislukte moordaanslag op, namelijk die op monseigneur Zwijsen, de belangrijkste katholieke leider in de negentiende eeuw.
In deze aflevering struint Frank Lammers door Gorp en Hilvarenbeek en hoort daar van Wim Daniëls meer over taalwetenschapper Johannes Goropius Becanus, die meende dat het paradijs in Brabant had gelegen en dat Adam en Eva dus Brabants spraken. Ook gaat hij daar in de buurt op zoek naar wat er nog over is van dat aardse paradijs en hoe het gesteld is met de Brabantse taal. Frank gaat in Brussel en Breda op zoek naar de positie die Brabant vroeger had als het ‘Hart van de Nederlanden' en ontdekt de belangrijke rol die Willem van Oranje daarbij speelde. En bezoekt hij in het dorpje Meijel, op de grens van Brabant en Limburg, een Willibrordus put. Hij mag zelfs van het water uit die put drinken. Daarna gaat hij in de kerk van Deurne op zoek naar een echte relikwie van de missionaris Willibrord en ten slotte maakt hij, met een kettingzaag in de hand, een stop bij de Heilige Eijk in Den Hout.
Frank komt er in deze aflevering van De Canon van Lammers in Antwerpen achter dat die Brabantse stad eens de belangrijkste was in de Lage Landen. De strijd tussen katholieken en protestanten laaide daar flink op en er werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog heftig gestreden om Antwerpen. Frank gaat ook op zoek naar de revolutionaire geest die in de achttiende eeuw vanuit Heusden en Eindhoven oversloeg naar Frankrijk. Hij voelt de hedendaagse Brabanders aan de tand en dompelt zich helemaal onder in de Franse Tijd. Frank ontdekt in het Drents Dorp te Eindhoven en in Roosendaal en Bosschenhoofd meer over de bijzondere gastarbeiders die daar vroeger zijn neergestreken.
In deze aflevering van De Canon van Lammers brengt Frank een bezoek aan het plaatsje Budel-Dorplein en ontdekt daar dat dit dorp niet had bestaan zonder twee Waalse broers en hun industriële plannen. Hij bezoekt in Vught het voormalig hoofdkwartier van Frederik-Hendrik tijdens de Tachtigjarige Oorlog en hij gaat kijken wat er in de Bossche Sint-Jan is overgebleven na de protestantse inname van de stad in 1629. Tevens leert Frank in Terheijden wat Lodewijk Napoleon als eerste Nederlandse koning heeft betekend voor Brabant en doet Frank de reis per koets die Lodewijk door Brabant maakte nog eens dunnetjes over.
Frank gaat in deze aflevering in Brussel op zoek naar de plek waar het in 1830 fout ging voor het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, en zodoende ook voor het verenigde Brabant. Vervolgens ontdekt hij in Tilburg nog dat koning Willem II misschien wel een stiekeme Brabander was. Frank ontdekt in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch de prachtige wereld, vol engelen maar ook vol duivels en demonen, die de schilder Jeroen Bosch gecreëerd heeft. En haalt hij in Overloon en de Biesbosch het verhaal van de bevrijding van Brabant in de Tweede Wereldoorlog naar boven.
In aflevering 10 van de Canon van Lammers bezoekt Frank Wijk en Aalburg, een stukje Brabant dat in de Nederlandse ‘Bible Belt’ ligt, en gaat daar op zoek naar hoe Brabants dit plaatsje is. Daarna ziet hij in Willemstad en Heijningen welke gevolgen de Watersnoodramp van 1953 voor West-Brabant heeft gehad. Ten slotte gaat Frank in Den Bosch het resultaat van zijn speurtocht aanbieden aan het Noordbrabants Museum én aan de Commissaris van de Koning, met wie hij een hartig woordje spreekt over wat hij allemaal heeft ontdekt over het Brabantse verleden.