Turkmenistan is een van de meest wereldvreemde landen op de planeet. De voorbije twee presidenten hebben rond zichzelf een gigantische personencultus gecreëerd en het land volledig van de rest van de wereld geïsoleerd. Buitenlandse journalisten komen het land normaal gezien niet in. Tom is het wel gelukt. Waarom is onduidelijk, maar na heel lang aandringen heeft hij als eerste westerling een officiële uitnodiging gekregen om in het land een reisdocumentaire te maken. Een unieke kans: Tom heeft dingen kunnen zien en vastleggen die nog geen enkele cameraploeg voor hem had kunnen filmen. Toch was reizen en filmen in Turkmenistan geen lachertje.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap. Tot zo ver het goede nieuws, want nu moet het land zichzelf nog vanaf niets beginnen op te bouwen. Veel is er nog niet in Zuid-Soedan, maar Tom weet wel van een gigantisch natuurpark: Boma National Park. 22.800 vierkante kilometer, met de grootste wildmigratie ter wereld. Een functionerende toeristische dienst is er wel niet in Zuid-Soedan. Dus trekt Tom zelf naar daar om uit te zoeken hoe het met het park zit. Het wordt een eindeloze zoektocht in een land waar alles nog moet uitgevonden worden. Een land met meer ministeries dan mensen, waar camera's niet overal geapprecieerd worden en waar het ook nog niet helemaal veilig blijkt te zijn.
Colombia heeft geen al te beste reputatie. We associëren het land in de eerste plaats nog altijd met drugskartels, ontvoeringen en geweld. Volgens het ministerie van Toerisme zou het er ondertussen beter zijn. Tom gaat uitzoeken wat daar van aan is. Hij maakt het zichzelf wel niet gemakkelijk: zijn einddoel is namelijk Caño Canoas, een prachtige waterval die in het midden van de jungle ligt.
Tom bezoekt het eiland Pitcairn, een van de meest afgelegen plekken ter wereld. Het ligt in het midden van de Stille Oceaan op drie dagen varen van het dichtstbijzijnde vasteland. Er wonen slechts vijftig mensen op een eiland, die volledig op zichzelf zijn aangewezen. Om de drie maanden worden ze bevoorraad door een containerboot die hen alles brengt om in hun levensonderhoud te voorzien. Bovendien heeft het eiland een verhaal dat Tom al jaren intrigeert. De inwoners zijn allemaal afstammelingen van de muiters van het legendarische Engelse marineschip de Bounty, dat verdween in 1767. Maar dat is niet alles. In 2004 barstte er een bom op Pitcairn: verschillende vrouwen beschuldigden de mannen van verkrachting. Na een groot onderzoek kwam er een incestschandaal aan het licht, waarna acht mannen op het eiland werden veroordeeld. Nu, bijna tien jaar later, gaat Tom het...
Iran komt bij ons al jaren vooral negatief in het nieuws: met zijn ayatollahs, zijn antiwesterse houding en zijn nucleaire dreigementen. Toch wil Tom te weten komen hoe het is om er op vakantie te gaan: zijn de Iraniërs inderdaad de religieuze fanatici die wij er vaak van maken? Of kun je als westerling gewoon op je gemak door het land reizen? Het wordt een reis vol verrassingen. Tom bezoekt het mausoleum van Ayatollah Khomeini, maar gaat ook gewoon skiën in de bergen rond Teheran. In de hoofdstad maakt hij een uitstap naar een museum voor moderne kunst waar alle westerse topstukken achter slot en grendel in de kelder zitten. Tijdens de Dag van de Revolutie stoot hij er plots op Hassan Rohani. Toen nog gewoon presidentskandidaat, nu effectief president. Toms einddoel is Qeshm Island, een mysterieus eiland in de Perzische golf.
Vanuatu staat al enkele jaren met stip bovenaan het UN Risk Report. Het is het meest bedreigde land ter wereld: orkanen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen ... Nergens ter wereld komen ze zo vaak voor en geen enkel ander land is er ook zo gevoelig voor. Hoe is het om te leven in een land met die reputatie? Tom trekt er midden in het cyclonenseizoen naartoe. Met een lokale luchtvaartmaatschappij hopt hij van eiland naar eiland. Hij bezoekt er stammen met een vulkaan in hun achtertuin en surft zelfs van een van de flanken naar beneden. Hij overnacht er bij vermeende kannibalen en maakt de duik van zijn dromen: die naar de USS Coolidge.
Bhutan is een afgelegen koninkrijk in het midden van het Himalayagebergte met een erg speciaal beleid: alles staat er in het teken van het 'bruto nationaal geluk'. De Bhutaanse regering probeert het land traditioneel en onbezoedeld te houden en net daardoor zouden de mensen er heel gelukkig zijn. Om dezelfde reden zijn ze er niet zo dol op massatoerisme: toeristen moeten er 250 dollar per dag betalen en krijgen 24 uur op 24 een gids mee. In ruil zouden toeristen er ook echt gelukkiger worden. Maar is dat ook zo? Tom gaat het uitzoeken. Hij trekt van het westen naar het oosten van het land en ontdekt inderdaad een heel bijzondere samenleving. Een samenleving waar verkeerslichten uit den boze zijn, de vrouwen in stripclubs hun kleren aanhouden en de huizen versierd zijn met penissen. Tom betaalt braaf elke dag zijn 250 dollar, maar keert hij ook echt gelukkiger terug?
Aan de zuidwestelijke grenzen van Rusland bevinden zich een paar vreemde landjes: Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië... Naast hun vreemde namen hebben ze nog iets anders gemeen: eigenlijk bestaan ze niet. Ze hebben hun eigen onafhankelijkheid uitgeroepen, maar verder erkent de internationale gemeenschap hen niet. Hun regering zal nooit ergens uitgenodigd worden, je zal hen nooit aan een sportwedstrijd zien deelnemen en er op vakantie gaan, is altijd een avontuur, want je kan er ook geen visum voor aanvragen. Tom waagt het er toch op en komt op drie vreemde plekken terecht. Drie landen waar de bevolking heel erg gelooft in haar eigen zaak, maar die ook gevangen zit in haar eigen land. Tom heeft drie gidsen gevonden die hem hun 'land' en zijn schoonheid proberen te tonen. Met wisselend succes.
In de eerste aflevering reist Tom naar Albanië. Dat ligt op maar drie uur vliegen van Brussel en toch is het voor hem een onbekend land. Het blijkt er prachtig te zijn en de mensen zijn enorm vriendelijk. Maar al snel blijkt dat Albanië ook een duister kantje heeft. Er bestaan nog tradities die je de dag van vandaag in Europa niet meer voor mogelijk houdt.
In de tweede aflevering maakt Tom een reis waar hij al heel lang van droomt. Hij trekt naar Alaska, de grootste staat van Amerika. En die reis heeft alles te maken met een boek dat hem ooit omver heeft geblazen: Into the Wild. Een straf en bovendien waargebeurd verhaal over de jonge Chris McCandless die een mooie toekomst voor zich heeft en dan plots met alles kapt. Hij laat alles en iedereen achter en trekt naar Alaska. Vier maanden lang probeert hij daar in de wildernis te overleven, in een bus die er ooit door mijnwerkers was achtergelaten. Maar het loopt verkeerd en Chris wordt dood teruggevonden door jagers. Hij was toen 24. Tom reist in zijn voetsporen naar Alaska en gaat op zoek naar de Magic Bus, zoals Chris hem noemde.
Paraguay is het minst bezochte land van Zuid-Amerika. Het wordt omringd door landen die jaarlijks miljoenen toeristen trekken, maar naar Paraguay gaat zo goed als niemand. Tijdens zijn achtdaagse trip komt Tom er geen enkele toerist tegen. Wat je er wel vindt zijn sympathieke Vlamingen die wafels bakken, vriendelijke leden van de Moonsekte en een paar oude nazi's.
Na zijn trip in Noord-Korea vraagt Tom zich af wat er met de andere helft van het land is gebeurd. Noord- en Zuid-Korea waren ooit één land en één volk, maar na WO II werd het land gesplitst. De Russen kregen het noorden, de Amerikanen het zuiden. Noord-Korea werd een extreme totalitaire dictatuur, maar ook in het kapitalistische Zuid-Korea lijkt de slinger volledig te zijn doorgeslagen.
In het noorden van Mexico is al jaren een gevaarlijke drugsoorlog aan de gang. Maar sinds een tijd zijn de misdaadcijfers er gedaald. Tom maakt een roadtrip doorheen het hele noorden tot aan de zwaarbewaakte grens met de Verenigde Staten. De plaatselijke mariachibands zingen er niet over verloren gegane liefde, maar over geslaagde drugsdeals en vermoorde vijanden.
Tom heeft in zijn leven al heel veel dingen gedaan, maar het noorderlicht zien hoort daar voorlopig niet bij. Nochtans droomt hij daar al jaren van. Dus gaat hij nu zijn kans wagen in het Noorse Spitsbergen. Het is er winter, ijskoud en 24 uur per dag donker. Niet meteen de ideale vakantiebestemming, maar wel ideaal om het noorderlicht te zien.
Tom doet iets waar hij al lang van droomt: een roadtrip door Amerika. Geen Route 66 voor Tom, dat is afgezaagd, maar gewoon één cijfertje lager: Route 65. 1.600 kilometer recht door het midden van de VS. Hij eet er een hamburger van meer dan 2 kilo, is er te gast bij een amish-familie en hij ontmoet het hoofd van de Ku Klux Klan.
Twee jaar lang werd Sierra Leone geteisterd door het ebolavirus. Toeristen mochten het land niet in. Begin 2016 was de crisis voorbij en werd Sierra Leone officieel ebolavrij verklaard. Tom twijfelt geen seconde: hij stapt meteen op de eerste vlucht en is de eerste klant in twee jaar tijd bij het grootste reisbureau van Sierra Leone. Samen met zijn lokale gids ontdekt Tom onder meer de verlaten stranden en natuurparken van Sierra Leone. In de hoofdstad Freetown bezoekt hij een wijk met een vreemde link naar ons land.
Bangladesh is een van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld. Niet bepaald een plek om toeristen naartoe te lokken. En toch wil Bangladesh op termijn een toeristische trekpleister worden. Tom gaat op avontuur en zoekt uit of Bangladesh daar ook effectief klaar voor is. In de hoofdstad Dhaka wordt Tom overdonderd door de enorme drukte en vervuiling. Dhaka wordt niet voor niets de tweede meest onleefbare stad ter wereld genoemd. Eenmaal buiten de hoofdstad bezoekt Tom enkele toeristische attracties.
Georgië is een beetje een geval apart. Eeuwenlang was het land quasi onbereikbaar door zijn ligging in het Kaukasusgebergte, en ook het Georgische wegennet had tot voor kort een verschrikkelijke reputatie. Maar de laatste jaren maakt het land een forse inhaalbeweging. Het moment dus voor Tom om Georgië eens met de auto te verkennen. Zijn tocht brengt hem onder meer in Svanetië, een streek hoog in de bergen, waar je als toerist tot voor kort niet of nauwelijks kon komen. In het stadje Gori ontmoet Tom verschillende Stalin-aanhangers voor wie de tijd is blijven stilstaan.
Met de boodschap 'Tuvalu is sinking' reist de eerste minister van het piepkleine Tuvalu al jaren de wereld rond. Volgens hem zullen de eilanden van Tuvalu als eerste ter wereld verdwijnen door de klimaatopwarming. Tom is benieuwd naar het land en naar hoe de Tuvaluanen met die dreiging omgaan. Hij volgt het verhaal al jaren en trekt er eindelijk naartoe. Worden de circa 10.000 Tuvaluanen die in het midden van de Stille Oceaan leven écht bedreigd door de klimaatopwarming?
Voor het eerst in zijn leven reist Tom door China. Zijn reisplan is simpel, maar behoorlijk ambitieus: van aan de oostkust van Shanghai rijdt hij bijna 6.000 kilometer tot aan de andere kant van het land. Een tocht van bijna drie weken, en meteen ook Toms langste reis ooit voor 'Reizen Waes'. In de eerste van twee China-afleveringen rijdt Tom langs heel wat unieke plekken. Zo is er het stadje Tianducheng, dat naar Parijs' model werd nagebouwd, inclusief Eiffeltoren. Of de stad Dongyang waar Tom een zeer vreemd streekgerecht proeft: de virgin boy eggs.
Reizen Waes slow bevat twee uur beeldmateriaal, gefilmd vanuit de auto, de boot of het vliegtuig waar Tom mee onderweg is. Ruwe en unieke beelden, gegoten in een minimale montage. Nieuw dit jaar in Reizen Waes slow zijn de indrukwekkende luchtbeelden. Tom en zijn ploeg hadden dit seizoen voor het eerst een dronecamera bij waarmee ze langs heel wat speciale en afgelegen plekken konden vliegen. En ook dat extra materiaal krijgen de kijkers nu uitgebreid te zien.
In het tweede deel van zijn tocht door China rijdt Tom verder richting de grens met Tibet. Dat hij daarmee een betwist gebied nadert, wordt al snel duidelijk. Hoe dichter bij Tibet, hoe meer last Tom krijgt met controle en censuur van de Chinese overheid. Hij ziet zich zelfs genoodzaakt om zijn reisplan hier en daar bij te sturen. Hoe dan ook, Tom zet door. Gelukkig, want ook de laatste 3.000 kilometer van zijn reis van oost naar west door China brengen hem langs heel wat onvergetelijke plekken.
In 2010 was Haïti wereldnieuws. Op 12 januari verwoestte een zware aardbeving de hoofdstad Port-au-Prince en eiste meer dan 200 000 doden. In de maanden nadien werd het land overrompeld door buitenlandse cameraploegen, maar de laatste jaren is het er opvallend stil. Is Haïti ondertussen aan de beterhand? Tom wil het weten en trekt op avontuur door een van de armste landen ter wereld. Ook al is toerisme zo goed als onbestaande in Haïti, toch ontdekt Tom er enkele plekken die meer dan de moeite waard zijn. Zo trekt hij door het Haïtiaanse binnenland, waar ze zelden of nooit een toerist zien, en neemt hij deel aan een heftige voodooceremonie.
Ooit was Venezuela een van de meest toeristische bestemmingen in Zuid-Amerika, nu is het een land in totale chaos. Sinds de dood van president Hugo Chavez in 2013 nemen de criminaliteitscijfers en politieke instabiliteit in Venezuela een ongeziene vlucht. In sneltempo ontpopte het land zich tot een no-go zone voor toeristen. Ondanks alle negatieve berichten stapt Tom toch op het vliegtuig richting Venezuela. Zijn eerste stop is meteen de heftigste. De Venezolaanse hoofdstad Caracas is sinds kort officieel de gevaarlijkste stad ter wereld.
De noordelijke staten van de VS zijn bij de minst bezochte streken van Amerika. Echt iets voor 'Reizen Waes' dus. Tom huurt een auto en gaat op zoek naar de Amerikanen die in deze dunbevolkte streken wonen. Hij rijdt van oost naar west door de staten North Dakota, Montana en Idaho, tot in de staat Washington. Zo belandt Tom onder meer bij een stuntman-priester van bijna 70, een doomsday prepper die zich voorbereidt op het einde der tijden, en in een café waar je korting krijgt als je een wapen draagt.
Met 75 miljoen bezoekers per jaar is Spanje een van de populairste vakantiebestemmingen. De meeste toeristen gaan naar steden als Barcelona en Madrid en naar de Spaanse Costa's, maar hoe ziet de rest van het land eruit? Tom trekt vanuit het zuiden van Spanje, langs het westen helemaal naar het noorden. Een gebied dat wel eens de achterkant van Spanje wordt genoemd...
The Isle of Man is een ietwat slaperig eiland in de zee tussen Ierland en Engeland. Maar elk jaar wordt er de Tourist Trophy gehouden: de gevaarlijkste en dodelijkste motorrace ter wereld. Motorcoureurs vliegen dan tegen 300 kilometer per uur door de straten van het eiland. Compleet onverantwoord volgens de tegenstanders, maar het mekka van de motorsport volgens de liefhebbers. Tom trekt ernaartoe met een dubbel gevoel...
Er leven en werken massaal veel Polen in ons land. Iedereen kent wel een Pool. Maar van hun land weten we weinig af. Om Polen te leren kennen, besluit Tom er dwars door te rijden, van het noordoosten naar het uiterste zuidwesten. En zijn roadtrip start niet geheel toevallig in het kleine dorpje Siemiatycze, in Polen beter bekend als Little Belgium...
Noord-Ierland was lange tijd synoniem met bomaanslagen en geweld. Hoewel er intussen al lang vrede is, knettert het nog één dag per jaar. Op 12 juli worden er de legendarische Oranjemarsen gehouden en komen de spanningen tussen protestante en katholieke Ieren opnieuw bovendrijven. Tom gaat kijken hoe het gaat met Noord-Ierland, 20 jaar na het vredesakkoord.
Groenland, officieel nog altijd een deel van Denemarken, is twee miljoen vierkante kilometer groot. Niet minder dan 85% ervan is bedekt met een dikke ijsmassa, maar er wonen wel 56 000 mensen. Wie zijn dat? Hoe wonen ze daar? Hoe is het leven daar? Tom trekt een week lang door dit gigantische eiland.
Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land. Tom trekt deze en volgende week door een gigantisch land dat hij amper kent. En dat nog altijd in oorlog is.
Azerbeidzjan, dat tussen Europa en Azië in ligt, is voor ons een vrij onbekend land. Maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Want tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken. En liefst veel Europeanen. Tom gaat alvast een kijkje nemen of het de moeite is.
In het eerste deel van zijn reis vertrekt Tom in de havenstad Nagasaki, in het zuiden van Japan. Waes bezoekt er op zijn eerste dag o.m. het Nederlandse pretpark 'Huis Ten Bosch'. Op de eerste 1000 kilometer van zijn roadtrip laat Tom zich onderdompelen in de vele specifieke Japanse gewoontes en gebruiken. Met als hoogtepunt een bezoek aan een van de meest speciale festivals van Japan: het 'Naked Men Festival'.
Tom reist in het tweede deel van zijn reis door Japan naar het traditionele en spirituele hart van het land. In de streek rond Kyoto heeft Tom o.m. een ontmoeting met een authentieke 'geisha'. In Tokio ontdekt Waes dan weer het moderne Japan. De invloed van de westerse cultuur heeft nergens zo'n impact als in de gigantische Japanse hoofdstad. Tom ziet er hoe veel Japanners gebukt gaan onder een hoge werkdruk en ontmoet zelfs mensen die zich volledig afsluiten van de moderne maatschappij: de zogenaamde 'hikikomori'.
Tom start zijn reis door Vlaanderen in de provincie West-Vlaanderen. Aan de hand van tips van West-Vlaamse kijkers reist hij van de Westhoek tot de Belgische kust. Zo bezoekt hij ondermeer een man die eigenhandig een tank uit de Eerste Wereldoorlog nabouwde. In Brugge trekt Tom eropuit met een 100-jarige bootjesman en in Alveringem ontdekt Tom dan weer de geschiedenis van zijn overgrootvader. Nog dieper in de Westhoek ontmoet Tom Waes zelfs een jeugdheld.
De tips die Tom Waes over Oost-Vlaanderen binnenkreeg, zijn veelbelovend. Tom mag als eerste gaan kamperen in Doel en krijgt in Sint-Niklaas de grootste sigaar ter wereld te zien. Daarnaast maakt Tom kennis met heel wat volkse tradities uit Oost-Vlaanderen. Zo proeft hij van een lang vergeten culinaire klassieker en ontmoet hij de organisatoren van het meer dan 100 jaar oude waterbaktornooi van Vestjeskermis. Reisreeks waarin Tom Waes uitzoekt of hij ook in eigen streek op avontuur kan. Met duizenden tips van de Eén-kijkers in de hand reist Tom door alle Vlaamse provincies én Brussel.
De reis van Tom start deze week voor één keer in z'n eigen provincie en stad: Antwerpen. Maar zelfs hier ontdekt Tom nog heel wat nieuwe verhalen. Hij gaat ondermeer op stap met een echte sinjoor en blijft dineren bij een joodse familie. Later trekt hij uitgebreid door de Kempen, een streek die Tom erg nauw aan het hart ligt. En wanneer hij in Hoogstraten belandt, probeert hij zelfs een nieuwe toeristische trekpleister op de kaart te zetten.
Tom start zijn reis in de cités van Genk en maakt ook een uitgebreide stop in Haspengouw. Daar onderzoekt hij niet alleen een tip die hij kreeg over de Truiense Chaussée d'Amour, maar viert hij ook samen met de lokale sikhgemeenschap het Uur van de Zoete Nectar. Om zijn trip door Limburg spectaculair af te sluiten racet Tom met sledehonden door het Nationaal Park Hoge Kempen.
Tom start zijn reis door Vlaams-Brabant in de stad Landen, waar hij aanbelt bij een bekende inwoner. Verder gaat Waes langs in de meest onleefbare straat van Vlaanderen en onderzoekt hij een tip over de Ramp van Walfergem, een verkeersongeval dat in 1966 de geschiedenis van ons land veranderde. In het Pajottenland, de eindhalte van Toms trip, ontdekt Waes een nieuwe passie: schilderen.
Om 'Reizen Waes: Vlaanderen' af te sluiten reist Tom door Brussel, de hoofdstad van Vlaanderen. Waes start zijn reis op de VRT-toren en trekt ondermeer per fiets en per kajak door de stad. Tips van Brusselaars brengen Waes ondermeer in een verborgen ruimte in het Centraal Station, bij een Congolese kapper en bij druïdes in het Zoniënwoud.
Tom blikt terug op zijn reis door Vlaanderen met een overzicht van de verhalen die hem het meest zijn bijgebleven. Tegelijkertijd krijg je ook heel wat onuitgegeven beelden en extra verhalen te zien.
In de eerste aflevering reist Tom Waes van Zeeland, door Noord-Brabant om te eindigen in Limburg. Hij bewondert de trots van Zeeland op zijn eigen manier want hij trekt de Oosterscheldekering in. En hij gaat op de koffie bij de 94-jarige Betsie. Zij maakte de watersnoodramp in 1953 mee en duikt met Tom het verleden in. In Noord-Brabant gaat Tom met de drugspolitie op pad, hij overnacht op een unieke plek in het Biesboschpark en hij leert Emile kennen, uitvinder van nutteloze uitvindingen. Tom eindigt zijn reis in het Limburgse dorpje Simpelveld. Daar huist de International Butler Academy. Is er een butler aan Tom verloren gegaan?
Tom Waes trekt richting het Hoge Noorden en doorkruist Friesland en Groningen. Voor hij zijn reis door Friesland start, woont hij eerst een les Fries bij met de leerlingen van groep 8 in IJlst. Meester Johannes geeft Tom een onvergetelijk Fries taalbad. Tweelingbroers Harmen en Sytsze Brouwer leren Tom op hun beurt de knepen van het skûtjesilen. En Johan de Haan vertelt Tom open en eerlijk hoe het leven als miljonair voelt. Tom ontdekt de stad Groningen met de botsauto, hij speelt mee met de fietsfanfare en gaat ’s nachts wadlopen. En dat is niet alles. Hij helpt er met een zijwaartse tewaterlating en legt zijn oor te luister bij de inwoners van ’t Zandt. Het epicentrum van de gasboringen in het noorden.
Tom Waes trekt door een speciale provincie, helemaal gemaakt door Nederlanders zelf: Flevoland. Hij gaat langs bij familie van één van de eerste superboeren die hier destijds een nieuw leven uit de grond stampte. Urker Albert Hoekman laat Tom kennismaken met de warme kant van zijn dorp. Ze mogen een repetitie van het Urkermannenkoor Hallelujahbijwonen, wat een grote indruk op hem nalaat. In Lelystad wordt Tom helemaal zen in de Sidhawijk, waar ervaren beoefenaars van transcendente meditatie yogisch vliegen. Overnachten doet hij op de Markerwadden en Tom eindigt zijn reis door Flevoland in Oosterwold. Daar mogen mensen bouwen wat ze willen en laat de overheid bijna alles aan de inwoners over. Dat zorgt voor een bonte wijk.
Tom Waes duikt in Noord- en Zuid-Holland. Hij bezoekt op zijn manier enkele toeristische trekpleisters. Hij crosst met de wereldkampioenen powerboat naar de Kinderdijk molens en vaart op een originele boot uit Lampedusa door de Amsterdamse grachten. Tom geniet van het Westerlicht en hij gaat op BN-safari in 't Gooi, waar hij bij Linda de Mol aanbelt. In Haarlem verrast hij Hannie, een grote fan die een dikke knuffel nodig heeft. En Tom verrast zijn crew, hij wil met hen in traditionele klederdracht op de oerklassieke foto in Volendam.
Tom Waes trekt door het landelijke Oosten en begint in de Achterhoek. Hij raakt onmiddellijk gecharmeerd door de trots van de inwoners op hun mooie regio. Op klompen rijdt Tom dieper het Oosten in. Hij gaat waterskiën met boerenzonen Luuk en Thijs, bewondert Ampies Berg in 't Harde en geeft een bijzondere bijdrage aan de universiteit van Wageningen. In Bovensmilde raakt Tom in gesprek met Molukkers Abé, Jacco en Mietji. Abé en Jacco waren enkele van de kapers van de trein bij Wijster in 1975. Normaal mijden ze de media maar Tom wordt openlijk onthaald met een bord papeda, een typisch Moluks gerecht.
Op Texel bezoekt Tom Waes schapenboer Jan-Willem Bakker, gaat hij parachutespringen onder begeleiding van levende legende Jan Boyen Rienks en vogels spotten op de Big Day. Op Vlieland bewaakt Tom samen met het Nederlandse leger Cornfield Range, waar verschillende landen bommen leren droppen en schietoefeningen doen. En Tom maakt één van zijn dromen waar: hij overnacht op een drooggevallen schip op de Wadden. Op Terschelling krijgt hij een rondleiding van zijn goede vriend Frank Lammers. Tot slot leert hij op Schiermonnikoog sliksleeën, de ideale manier om zijn trip door Nederland te eindigen.
De afgelopen twee jaar reisde Tom vooral door Vlaanderen en Nederland, maar hoe anders is dat in dit seizoen. Hij zoekt uit hoe het is om te leven in één van de grootste steden van Afrika en veruit de grootste stad van Egypte, die al in de tijd van de oude Egyptenaren een belangrijke metropool was. Dat is Caïro nog steeds.. De bevolking van Caïro blijft nog altijd in een moordend tempo toenemen. Dat kan op den duur problemen opleveren, want de laatste jaren dreigt de Egyptische hoofdstad - met meer dan 22 miljoen inwoners - compleet uit haar voegen te barsten. Een 'nieuw Caïro', op 45 kilometer van de huidige stad, is dan ook in de maak.
Met meer dan 9 miljoen inwoners is de metropool Londen niet alleen de grootste stad van West-Europa, het is ook nog altijd een enorme aantrekkingspool voor mensen vanuit de hele wereld. Het maakt van Londen een van de meest kosmopolitische steden ter wereld. De ideale speeltuin dus voor Tom, die op zoek gaat naar de verschillende gezichten van deze stad. Zo belandt hij onder meer op een cursus ‘English Manners’ en bij de grootste fan van de Britse royals. Tom beleeft ook een unieke avond in de Jamaicaanse wijk Brixton en bij ‘bare knuckle boxers’ in Oost-Londen.
Ulaanbaatar is met ongeveer 1,7 miljoen inwoners misschien het kleine broertje in Reizen Waes: wereldsteden, toch verdient de stad om verschillende redenen een plaats in het lijstje van Tom. Niet alleen woont meer dan de helft van de Mongoolse bevolking in de hoofdstad Ulaanbaatar, ook het aantal nieuwe inwoners neemt alleen maar toe. Het maakt van Ulaanbaatar een echte grootstad in het dunbevolktste land ter wereld. Het traditionele, romantische beeld van Mongolië als een land van enkel maar uitgestrekte steppes lijkt aan herziening toe. Tijd voor Tom om uit te zoeken wat hier aan de hand is.
Los Angeles, kortweg L.A., is de tweede grootste stad van de Verenigde Staten en dé Amerikaanse trekpleister voor dromers van allerlei slag. Een stad waar alles kan en alles mogelijk moet zijn. In wijken als Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach of Downtown L.A. kan je de meest vreemde figuren ontmoeten en avonturen beleven. Maar de American Dream heeft ook zijn keerzijde. Dat ontdekt Tom in armere wijken als Compton, waar je geen blanke toerist zal tegenkomen. En even buiten de stad, in de Californische woestijn, ontmoet Waes ook nog eens heel wat mensen die het stadsleven net ontvlucht zijn en een heel ander leven leiden, ver weg van de drukte van L.A.
Met meer dan 22 miljoen inwoners is Mexico City een van de grootste en invloedrijkste steden ter wereld. In de jaren 90 voerde het allerlei lijstjes aan die de onleefbaarheid van de stad schetsten. Mexico City was een gevaarlijke stad waar criminaliteitscijfers de pan uit swingden en miljoenen auto’s zorgden voor vreselijke smog en luchtvervuiling. Tijdens zijn reis naar Mexico City ontdekt Tom dat deze metropool de laatste jaren gigantische veranderingen onderging.
Drie uur ruw beeldmateriaal van 'Reizen Waes'. Onderweg gemaakt vanuit het perspectief van Tom Waes en minimaal gemonteerd. Voor de tweede reeks van 'Reizen Waes' heeft Tom Waes duizenden kilometers afgelegd. Tijdens de verschillende reizen zijn er enorm veel Go-Pro-beelden gemaakt: beelden gedraaid met een kleine draagbare camera, die op de wagen, het vliegtuig of de boot zat.
In Reizen Waes blijft thuis zoekt Tom uit hoe de coronacrisis leeft in de landen die hij de afgelopen jaren bezocht heeft. In deze speciale aflevering belt Tom vanuit zijn 'kot' de hele wereld rond, naar mensen die hij ontmoette dankzij Reizen Waes. Zo neemt hij onder andere contact op met de Chinese gids Wendy, met wie hij ooit drie weken door China trok en toen zelfs de stad Wuhan bezocht. Zij herstelt op dit moment zelf van corona en vertelt hoe ze daarmee omgaat. En Tom praat ook met gids Francisco uit het afgelegen Noorse eiland Spitsbergen, waar ze voorlopig het virus konden buiten houden.
Het kleine Zeeuwse Goes heeft meer tattooshops per inwoner dan Amsterdam. Tom Waes gaat een kijkje nemen in de oudste tattooshop van de stad.
De jongens van de Urkse armworstelvereniging vechten al jaren voor erkenning en dat is niet zo gemakkelijk in de traditionele gemeenschap. Een naïeve Tom Waes gaat zich meten én zet een geheim wapen in.
Tom Waes stopt in Spijkenisse, een stadje waar je als toerist niet snel belandt. Spijkenisse staat bekend voor zijn bruggen, die je kan terugvinden op de eurobiljetten. Europa wou geen echte bruggen op de briefjes, maar in Holland dachten ze er anders over.
In de provincie Drenthe gaat Tom op zoek naar een bijzonder fenomeen: piratenzenders. Dat zijn radiozenders die weigeren hun frequentie te betalen en toch radio maken. Omdat ze daarmee de frequenties van legale zenders verstoren, zijn ze verboden. Maar wat blijkt? In het oosten van Nederland vind je vandaag nog duizenden piratenzenders.
De Bible Belt van Nederland loopt van Zeeland tot Overijsel en telt een half miljoen reformisten, erg conservatieve protestantse christenen die niet van pottenkijkers houden. Tom vindt na lang zoeken toch een familie bij wie hij op bezoek mag.