De Kreuners vertellen hun muzikale verhaal.
Jacques Kluger was de eerste Belgische muziekproducent.
Roland van Campenhout is een voorbeeld voor velen.
Een blik op "het beste festival ter wereld".
Will Tura staat al 60 jaar op de planken.
Het muzikale verhaal van The Scabs
Het muzikale parcours van wijlen Ann Christy
Hooverphonic is een van de meest succesvolle groepen uit de Belgische popgeschiedenis. Na het eerste internationale singlesucces '2wicky' valt alles in de plooi met de komst van zangeres nummer vier Geike Arnaert. Hoover wordt Hooverphonic en breekt in 2000 echt door met 'The Magnificent Tree'. In 2008 verlaat Geike na oplopende conflicten de groep. Met nieuwe zangeres Noémie Wolfs neemt Hooverphonic een nieuwe start. Voor het eerst doen alle vijf de Hooverphonic-zangeressen hun verhaal. De oprichters van de band stelden bovendien hun rijke privé-archief ter beschikking.
The Pebbles stonden aan de wieg van de Belgische rock.
dEUS is al een kleine 30 jaar hét laboratorium van de Belgische rockmuziek en een groep die internationaal veel groter en vooral invloedrijker is dan vaak wordt gedacht. We vernemen hoe de band tot stand kwam en hoe ze aan hun naam zijn geraakt, hoe ze via Humo's Rock Rally gelanceerd werden en in Groot-Brittannië werden ontdekt door David Gilmour. De documentaire volgt het traject van dEUS naar Europees succes en het lastigere pad naar erkenning in Amerika. We zien hoe de bezetting van de band vaak wijzigt en hoe de groepsleden geregeld hun eigen weg gaan of zijwegen bewandelen. Maar ook hoe eigenzinnig talent zich niet zomaar laat temmen en de ingebakken tegenstellingen vaak ook voorwaarde zijn voor hun artistiek succes. Al blijft het vertrouwen groot om met dEUS de wereld te veroveren.
Wat in 1986 begon als een gelegenheidsbandje van enkele bevriende muzikanten bij de opening van een Gentse kledingzaak, groeide uit tot een van 's lands meest succesvolle popgroepen. Vaya Con Dios veroverde de helft van de wereld met hun pop-, jazz- en zigeunermuziek. Het geïmproviseerde trio Dani Klein (zangeres), Willy Lambregt (aka Willy Willy, gitarist) en Dirk Schoufs (contrabassist) noemt zichzelf Vaya Con Dios (Spaans voor 'Ga met God') en wekt al snel de interesse van de platenmaatschappijen. Hun unieke sound, een combinatie van oude Amerikaanse jukeboxhits met invloeden van Frans chanson en zigeunermuziek, is een revelatie in een muzieklandschap dat door synthesizers en elektro wordt geregeerd. Met hun allereerste single 'Just a friend of mine' scoren ze meteen een internationale hit. Ook de daaropvolgende singles 'Puerto Rico' en 'Don't cry for Louie', slaan aan. Van hun eerste album 'Vaya Con Dios' worden in heel Europa maar liefst 600 000 exemplaren verkocht. Professioneel gaat het de band voor de wind, maar op persoonlijk vlak loopt het heel wat moeilijker... Met getuigenissen van: Dani Klein (zangeres), Willy Willy (gitarist), Jean-Michel Gielen (gitarist), Isabelle Moise (jeugdvriendin), Maurane (zangeres), Thierry Plas (muzikant), Sylvain Van Holme (producer), Danny Willems (fotograaf), Els Lingier (styliste), Luc Weisser (gitarist), Philippe Gossez (platenvertegenwoordiger), Jan Theys (platenbaas), Linda Van Waesberghe (platenvertegenwoordiger), Wilfried Brits (manager), Gary Richmond (manager), Simon Schoovaerts (zoon), Maria Lekranty (backing vocal), Jean Pol Van Ham (producer).
Deze extraruige Belpop is volledig gewijd aan het leven, de dood en de verrijzenis van België's bekendste metalband: Channel Zero. Zanger Franky De Smet-Van Damme groeit op in een garage-café, verliest op jonge leeftijd zijn moeder en heeft een pa die aan de drank is. Zijn frustraties kan hij kwijt in de heavymetalmuziek. Eind jaren tachtig ontmoet hij de Franstalige gitarist Xavier Carion. Ze worden metal-spitsbroeders. Samen met bassist Tino De Martino en drummer Phil Baheux, twee Brusselse hardcoremuzikanten, richten ze in 1990 een eigen metalband op. Channel Zero is geboren. Met getuigenissen van o.a. Franky De Smet-Van Damme (zanger), Xavier Carion (gitarist), Tino De Martino (bassist), Phil Baheux (drummer), Stijn Meuris (muzikant/zanger), Teddy Hillaert (manager), Herman Schueremans (T/W, Live Nation), Kenny Gates (PIAS), Attie Bauw (producer) en Mikey Doling (gitarist).
Deze aflevering gaat over Louis Neefs, de zanger met 'de warmste stem van Vlaanderen'. Vele van zijn liedjes behoren tot ons muzikaal erfgoed: 'Margrietje', 'Aan het strand van Oostende', 'Martine',... Toch kreeg Neefs eerst erkenning buiten onze landsgrenzen. Niemand minder dan Jo Leemans introduceerde hem bij onze noorderburen, die als een blok vielen voor Neefs' stem en looks. Ook in Duitsland en Griekenland oogstte hij succes. In eigen land ging het moeizamer. Van zijn eerste plaat - bij het label van Rocco Granata - werden amper 2500 exemplaren verkocht. En wanneer producer Peter Koelewijn later met 'Margrietje' voor een nieuwe start zorgde, vond Neefs het nummer 'te commercieel'. Het tekent de zanger die altijd resoluut zijn eigen koers heeft gevaren. Toen hij in 1980 een plaat maakt met nummers als 'Annelies uit Sas van Gent' en 'Aan het strand van Oostende' leek het publiek hem terug te smaken. Maar op kerstdag 1980 kwam er een abrupt einde aan de carrière van Neefs. Samen met zijn vrouw Liliane kwam hij om het leven bij een verkeersongeval in Lier. De liedjes van Louis Neefs werden na zijn overlijden populairder dan ooit tevoren. Belpop maakt de balans op van Neefs' carrière en praat met mensen die de beginjaren meemaakten (Jo Leemans, Jos Brabants), met producers (Rocco Granata, Peter Koelewijn), fans (Marc Uytterhoeven) en familieleden (zoons Ludwig en Günther, zus Connie). Verder gingen de programmamakers op zoek naar de enige, échte Jennifer Jennings en tonen ze exclusieve videobeelden die wijlen Louis Neefs zelf maakte. Ook Neefs als lesgever aan Studio Herman Teirlinck en als politicus komen in deze Belpop aan bod. Daarnaast ook getuigenissen van onder meer Luc Appermont (presentator), Marieke Wuyts (tekstschrijfster), André Vermeulen (muziekkenner), Lenny Kuhr (zangeres), Jennifer Jennings, Harry van Hoof (dirigent/componist) en Jan Van Rompaey (tv-figuur).
Deze aflevering gaat over New Beat, een nieuw muziekgenre dat in het midden van de jaren 80 in België ontstond en uitgroeide tot een internationale hype. In 1985 draait DJ Ronny - alias 'dikke Ronny' - van de Antwerpse discotheek Ancienne Belgique de plaat 'Flesh' van A Split Second op het verkeerde toerental. Een legendarische fout, want de dansvloer ontploft en een nieuwe muziekstijl ontstaat: de AB sound. Dat groeit uit tot de New Beat. Het lokale radioprogramma 'Liaisons Dangereuses' verspreidt de alternatieve dansmuziek verder, maar wie de New Beat écht tot een undergroundsucces maken, dat zijn de grote dj's in megadancings als de Boccaccio in Destelbergen. Ook de onafhankelijke platenlabels springen op de kar en scoren megahits met hijgnummers als 'Rock to the beat' van 101 en 'Move Your ass' van Erotic Dissidents. Telkens met zangeres Nikki Van Lierop - de queen van de New Beat - in de hoofdrol. New Beat krijgt een internationale reputatie, want wat in België gebeurt heeft de muziekgeschiedenis veranderd. Met getuigenissen van o.m.: Ronny Harmsen (aka Fat Ronny of Dikke Ronny), Frie Verhelst (uitbaatster platenwinkel USA Import), Paul Ward en Sven Van Hees (de stem én de dj van radioprogramma 'Liaisons dangereuses'), Marc Grouls (dj Antwerpen Prestige en producer onder naam IN-D/The Two DJ's), Marc Ickx (A Split Second), Olivier Pieters, Maurice Engelen, Herman Gillis (Sherman), Jo Casters, Nikkie Van Lierop, Daniëlla Vermeiren (ex-danseres Tragic Error, Confetti's), Jan Hautekiet e.a.
Eind jaren 70 staat onder impuls van de punk en zijn typische DIY-attitude een hele nieuwe lichting Belgische muzikanten op, met namen als The Kids, De Kreuners, Arbeid Adelt!, Red Zebra, The Machines, The Scabs, Lavvi Ebbel, Luna Twist, Allez Allez. Vrije (illegale) radio's ondersteunen die lokale muziekscene, maar hebben regelmatig met invallen van de politie af te rekenen. Humo's Rock Rally is vanaf 1978 dé springplank voor jong talent en een compilatiealbum van de ASLK lanceert de belangrijkste band uit de Belpop-geschiedenis: TC Matic.
Anno 1980 waait er een gunstige wind doorheen het Belgische muzieklandschap. BRT draagt met het tv-programma 'Hitring' en radioprogramma 'Vrijaf' zijn steentje bij tot dat positieve klimaat. Als T.C. Matic met 'Oh la la la' een monsterhit scoort, schieten ook de platenbazen wakker en wordt er volop in de nieuwe lichting geïnvesteerd. Hier en daar worden er zelfs bescheiden buitenlandse successen gescoord. De ambities zijn groot, maar het land is klein en na enkele vruchtbare jaren en onvergetelijke platen geraakt de markt oververzadigd. Steeds meer bands moeten noodgedwongen stoppen. Als ook T.C. Matic in 1986 split, valt het doek over een pioniersgeneratie.
Belpop brengt in deze aflevering het verhaal van onze jazzlegende Toots Thielemans, de man die Molenbeek inruilde voor the Big Apple. En vice versa. Waarom werd Toots Thielemans door zijn bloedbroeder Quincy Jones 'Black Motherfucker' genoemd? Hoe liet John Lennon zich door Toots inspireren voor de aankoop van zijn nieuwe Rickenbacker-gitaar? Waarom kent elke Zweed - van 9 tot 99 - Toots? Hoe slaagde 'Bluesette' erin het 'pensioennummer' van Toots te worden? En waarom leverde een Chrysler-spot met Louis Armstrong Toots slechts 37 dollar cash op? Het antwoord op deze en andere vragen krijgen we in deze aflevering van Belpop.
Jacques Kluger was in de jaren 30 de eerste echte Belgische muziekproducent. Hij kreeg alle grote talenten onder zijn hoede, onder meer Bobbejaan Schoepen en later Will Tura. Na zijn dood in 1963 volgen zijn zonen Jean en Roland hem op. Deze aflevering overloopt hun rijke carrière en werpt ook een blik achter de schermen van de veranderende muziekindustrie: van The Cousins tot Plastic Bertrand, van de 'Casatchock' tot 'Rozen voor Sandra', van André Brasseur tot Lou Depryck.
Stijn Meuris was 20 jaar lang de frontman en het boegbeeld van Noordkaap en Monza, waarmee hij Nederlandstalige rockgeschiedenis schreef. Met nummers als 'Ik hou van u', 'Satelliet Suzy' en 'Van God Los' heeft hij diverse Nederlandstalige klassiekers op zijn palmares. Meuris wordt in 1964 geboren in het afgelegen Overpelt in Noord-Limburg. Maar vanuit 'the middle of nowhere' timmert hij gestaag aan een muzikale carrière.
Al 18 jaar brengen Hendrik Willemyns en John Roan onder de vlag van Arsenal uiterst dansbare muziek, die zich verder niet in een vakje laat catalogeren. Vaak doen ze daarbij beroep op binnen- en buitenlandse gastmuzikanten. Ze beginnen als producersduo, maar evolueren al snel naar een liveband. Vanaf hun eerste Werchter-optreden in 2004 dat als uitmuntend door de pers wordt gerecenseerd, groeit hun livereputatie uit tot een 'must see & hear'.
Al ruim 20 jaar schittert Joost Zweegers onder zijn nom de plume 'Novastar' aan het Belpop-firmament. Sinds zijn overwinning op Humo's Rock Rally in 1996 toont Zweegers zich als een van de strafste singer-songwriters uit de Belgische popgeschiedenis. Van kinds af aan is hij gepassioneerd, eigengereid en perfectionistisch in alles wat hij onderneemt. Samenwerken met Joost is om die reden soms een uitdaging, maar zijn publiek zal nooit ontgoocheld worden.
Ferre Grignard (1939 - 1982) was de cafézanger die zich in de jaren '60 met 'Ring Ring I've Got to Sing' transformeerde tot een internationale succeszanger. Eigenlijk wilde Ferre Grignard schilder worden. Uit armoede gaat hij als barman aan de slag in café 'Gard Sivik' en begint hij liedjes te schrijven. Later wordt hij de huismuzikant van het legendarische Antwerpse café De Muze. Hij trad er elk donderdagavond op in echte skiffle-stijl met het typische wasbord als begeleiding.
De Mens staat al 27 jaar garant voor Nederlandstalige rock van de bovenste plank. Met een ijzersterke livereputatie en een rist nummers die onderhand echte klassiekers zijn geworden, heeft de band rond Frank Vander linden zijn plaatsje in het Belpop-pantheon meer dan verdiend. Het aanstekelijke spelplezier, de aandoenlijke camaraderie en de heerlijke zelfrelativering maken van De Mens de band waarin elke Belgische muzikant oud zou willen worden.