Al capítol d’avui viatjam fins el setembre de 1996 a la zona de Cala Millor, on es va produir un crim que molts recordaran. El radiòleg alemany Rudgerer Oyntzen va acabar amb la vida dels seus dos fills de 6 i 8 anys a un hotel de Sa Coma. Reviurem aquesta història i després anirem cap el febrer del 2013. A Palma un jove de 18 anys va matar la seva mare a colps amb una eina de gimnàs. Dos crims esgarrifosos que tornarem a viure a Memòria Negra.
Al capítol d’avui viurem un episodi especial. Recordarem 3 crims relacionats entre ells. Tot comença els nadals del 1996. Al cementiri de Palma varen trobar una dona brutalment assassinada amb una làpida mortuòria al cap. Es tractava de Ana Belen Gil, la parricida de Calvià, que gaudia d’uns dies de permís per veure els seus familiars. El seu assassí va resultar ser un altre convicte per doble assassinat, Bartolomé Clar. Reviurem la seva història i els crims anteriors de la víctima i l’assassí.
Al capítol d’avui viatjam fins l’agost del 1989 a Eivissa. Allà es va produir un crim que encara jeu a les retines dels eivissencs. Tota una família va aparèixer morta i soterrada després d’haver estat torturats. Un assassinat múltiple amb relació directa amb el càrtel de Pablo Escobar. I d’un crim terrible a un altre igual d’esgarrifós. L’agost del 1999 va aparèixer morta a Alcúdia l’anglesa Ivonne O’Brien. Les característiques de l’escena del crim varen fer botar totes les alarmes. Ivonne va aparèixer sense mandíbula i totalment destrossada. Un assassinat amb tocs satànics que encara a dia d’avui no s’ha resolt.
Al capítol d’avui recordarem el crim de la mestra dels Hostalets de l’any 1996. Un assassinat, un robatori i una investigació complicada que va finalitzar tres mesos després amb el culpable de l’assassinat tancat a la presó. En el segon cas viatjaren fins el gener del 2005 al port d’Andratx. El dematí del 13 de gener Gerth Moller va aparèixer mort i la seva exparella Sylvia Shcaffer molt malferida dins el veler Sy Kandahar. Un atac brutal que tornarem a viure a Memòria Negra.
En el capítol d’avui recordarem els crims i les incògnites que envolten la terrible història de l’enverinadora de Pollença. Catalina Domingo Campins va ser acusada d’haver mort almenys a 5 familiars directes entre els anys 50 i 60. El segon cas tractarem la desaparició de Maria Elena Salcedo el desembre del 2009 a Palma. Una desaparició inquietant que es va resoldre gràcies a la minuciosa investigació del grup d’homicidis de la policia nacional. Maria Elena Salcedo va aparèixer esquarterada dos mesos després a una zona de camp obert a la zona de Sa Ràpita.
Al capítol d’avui recordarem el crim de Manuel Chinchilla. El 1992 va aparèixer un cos sense cap a la costa del Toro a Calvià. Va resultar ser Manuel Chinchilla, un jove de la Vileta amb antecedents policials. Reviurem la investigació conjunta de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que va acabar amb tots els responsables dins la presó. A la segona part de l’episodi d’avui viatjam fins el novembre del 1965. Reviurem l’estat de pànic que va produir la desaparició i posterior assassinat de Paquita Garrido, una nina de 9 anys que va pujar a un taxi un horabaixa després d’escola i mai va tornar.
Al capítol d’avui viatgem a la zona de Gomila dels anys 90. El juliol del 1994 Fernando Gutiérrez, propietari de la Tu Tortilleria de Gomila, va morir brutalment assassinat a mans de 4 joves relacionats amb el món de la prostitució. Un crim que va impactar el món de la nit d’aquells anys. A la segona part de l’episodi d’avui recordarem el crim de Son Oliva que es va produir l’agost del 2009 a Palma. Juan Molero, un home sense cap tipus d’antecedent o problema conegut va ser brutalment atacat fins la mort quan es dirigia a agafar el seu cotxe per anar a fer feina. El seu assassí va ser capturat al moment, però va resultar ser un fantasma...un home a qui la seva pròpia família havia donat per mort feia més de 35 anys i que, en certa manera, tenia una relació directa amb la víctima.
Al capítol d’avui reviurem l’assassinat del taxista de Santa Eulària José Antonio Clapés Sala. Amb només 23 anys va ser víctima d’un assassinat per encàrrec...però ell no era l’objectiu, el sicari que va acabar amb la seva vida es va equivocar de persona. El segon cas que recuperarem ens du cap a Menorca. El 1996 es va trobar el cos del periodista francès Xavier Gautier. El que pareixia un suidici va donar peu a una investigació complicada relacionada amb un sicari, tràfic d’òrgans i la guerra dels Balcans.
Al capítol d’avui reviurem un crim que es va produir a finals de 1998 al poble de Sant Llorenç, on es va viure un episodi inquietant. El que primer pareixia un accident laboral va acabar sent un assassinat a sang freda per mor d’una disputa entre veïnats. En el segon cas viatgem fins l’illa de Menorca. Recordarem un crim terrible. El 2010 es va trobar una maleta amb les restes d’un nin al seu interior. Repassarem la investigació que va dur a terme la policia nacional per trobar el responsable del que finalment va resultar ser un dels pitjors assassinats que es poden cometre. Al tercer crim ens traslladem fins l’agost del 1989 a Eivissa. Allà es va produir un crim que encara jeu a les retines dels eivissencs. Tota una família va aparèixer morta i soterrada després d’haver estat torturats. Un assassinat múltiple amb relació directa amb el càrtel de Pablo Escobar.
El primer cas del capítol d’avui tracta d’un crim que es va produir el 1977, però que no es va investigar fins el 2005. Es tracta de l’assassinat de Dolores Palenzuela que va desaparèixer el gener del 1977 i va ser trobada morta l’estiu del 2005 al soterrani d’un hotel a Palma. Al cas del cementiri recordarem 3 crims relacionats entre ells. Tot comença els nadals del 1996. Al cementiri de Palma varen trobar una dona brutalment assassinada amb una làpida mortuòria al cap. Es tractava de Ana Belen Gil, la parricida de Calvià, que gaudia d’uns dies de permís per veure els seus familiars. El seu assassí va resultar ser un altre convicte per doble assassinat, Bartolomé Clar. Reviurem la seva història i els crims anteriors de la víctima i l’assassí.
A la primera part del capítol d’avui recordarem un crim de finals dels anys 80 que es va perpetrar a Santa María del Camí. Un jove va desaparèixer sense deixar rastre. Tres mesos després es va descobrir el seu cos dins un pou amb senyals d’haver patit una mort violenta. Les investigacions varen conduir cap a 3 coneguts del poble que s’havien unit per resoldre velles picabaralles amb la víctima. A la segona part del capítol d’avui anirem cap a Eivissa. Les herències són motiu en moltes ocasions de bregues entre familiars. En aquest cas, el repartiment d’una casa va acabar amb un mort per 3 tirs d’escopeta, un al pit, un a l’esquena i el darrer, de gràcia, al cap.
Al capítol d’avui anam cap a Pollença on es va produir un dels crims més esgarrifosos que es recorden a la localitat del nord de Mallorca. El 2014, durant les festes de Sant Antoni, va aparèixer brutalment assassinat dins ca seva l’octogenari Llorenç Colom. La manca de motiu aparent va complicar molt la investigació. Quatre mesos després, la Guàrdia Civil va esclarir l’assassinat. Un crim que no va deixar ningú indiferent.
Al capítol d’avui començarem amb un crim que encara es recorda a Palma. El setembre del 2005 un ciutadà que manava per la via de cintura va alertar les autoritats, havien aparegut dos cadàvers sota un dels ponts. Un doble crim brutal on una emprenta d’una sabata va ser determinant per inculpar l’assassí. El segon cas d’avui ens du a la Palma de principis dels anys 40 . Una curandera i una de les seves clientes es varen planejar un negoci molt solvent al barri de la Soledat: venien verí per acabar amb marits o familiars problemàtics. Una empresa d’èxit fins que es va assabentar la Guàrdia Civil.
A la primera part del capítol d’avui recordarem un crim entre germans que es va produir a Palma el 2013. Un professor de religió va conviure 20 dies amb el cadàver esquarterat del seu germà dins el congelador de ca seva. Finalment va confessar el seu crim...però, què el va dur a matar i esquarterar al seu propi germà? Després anirem cap a Cala Millor. El 1988 va aparèixer mort per més de 50 ganivetades un treballador d’un hotel de la zona. El més impactant va ser que les emprentes dels assassins a l’escena del crim només podien ser d’infants...Recordarem la investigació d’aquest sorprenent crim que no va acabar amb els culpables dins la presó.
Al capítol d’avui tractam un crim que evidencia la malaltia de la societat actual: un crim de violència de gènere. Noura Hitchou va ser brutalment assassinada per la seva exparella en ple carrer de Palma. El seu assassí, Rachid Bennis, no només va matar la seva exdona sino que just després va segrestar durant 3 dies el seu fill major. Un crim que va mantenir en vil tota la ciutat fins que la Policia Nacional va detenir l’assassí i va recuperar el nin en perfecte estat.
Al capítol d’avui tractam un doble crim al poble de Porreres durant l’estiu del 1981. Els cadàvers de Bartolomé Barceló Garí i Miquel Barceló Llul varen aparèixer a la finca de Son Ramona, pròxima a la localitat.Un doble crim que va destapar antics enfrontaments veïnals i que va tenir un final ple de dubtes sobre l’autoria dels fets. Al segon cas del capítol viatjam cap a Portocristo. La nit del diumenge 1 de juny del 1997 els cossos sense vida de Victorino Bascones i de la seva mare Primitiva Megido són descoberts dins el seu domicili del carrer San Simó.Un dia després, Victor Bascones, fill i nét de les víctimes, és localitzat a l’hospital de Manacor on es troba ingressat per una sobredosi. Se l’havia vist el dia anterior desorientat i amb la roba plena de sang. La investigació realitzada pel grup d’Homicidis de la Policia Nacional va aconseguir establir la cadena d’esdeveniments que varen acabar amb el doble crim i amb la detenció del culpable.
Al capítol d’avui tractam un doble crim comès l’any 1999 pel ciutadà xinès Yan Yü a Portocristo. Yan Yü va assassinar la seva compatriota Wei Hi Xu i el seu fill de 2 anys amb un brutal degollament. Wei Hi Xu, pintora de professió i molt coneguda i estimada pels seus veïnats, era filla del propietari del restaurant “Oro Negro” on havia fet feina un temps enrere el seu assassí.. La investigació va destapar la personalitat homicida de Yan Yü i els motius que el varen dur a cometre el macabre doble assassinat. Al segon cas del capítol viatjam fins Menorca. El novembre de 1993 es va produir un doble assassinat a Ciutadella. Luis Albert Santamaría va ser acusat de matar amb un arma de foc a Guadalupe Vázquez i a Fernando Mariné a la finca de Bella Pintada. Un doble assassinat relacionat amb el narcotràfic que va impactar la tranquil·la illa de Menorca per la seva brutalitat i sobre el que existeixen molts de dubtes sobre la participació de terceres persones als fets.
Al capítol d’avui viatjam fins el maig del 1994 quan dos assassinats comesos en manco de 24 hores varen conmocionar la zona d’El Arenal. Les víctimes, sense cap relació aparent, varen morir de dos tirs efectuats amb una escopeta de caça. Després d’una exhaustiva investigació, on el testimoni d’un nin i unes imatges d’una càmara de seguretat varen ser determinants, el cos d’homicidis va aconseguir trobar el culpable. Al segon cas tractarem la mort d’Eduardo González, històric líder de la secta Edelweiss. La víctima s’havia anat a viure a Eivissa després de complir condena per abusos sexuals a menors. Eddie va ser degollat a plena llum del dia el 1998 per un jove anomenat Juan Martín. La víctima havia tornat a formar una nova secta, aquesta vegada a Eivissa, els Doberman, i havia tornat a ser acusat per abusos a menors. Un crim molt impactant que va traspassar les fronteres d’Eivissa.
Al capítol d'avui anirem fins al 20 d'octubre del 2000 on va aparèixer cordat i emmordaçat el cos sense vida l'empresari Pedro Estarellas a ca seva, a Palma. Un home de 82 anys que aparentment no tenia cap enemic. Després d'una exhaustiva investigació, la policia nacional va localitzar 3 sospitosos d'haver estat els responsables de la seva mort. Finalment només un d'ells va ser condemnat per la mort d'Estarellas. Al segon cas tractarem la mort de l'empresari menorquí Joan Mascaró. Un homicidi amb transfons passional que va trasbalsar la tranquil•la vida dels habitants de Ferreries. Mascaró va ser atropellat i apunyalat per Cristóbal Torrent a plena llum del dia. L'autor confés del crim va ser condemnat a 12 anys de presó per homicidi.
El capítol d’avui tracta sobre un fet que va succeir a Mallorca i que va ocupar totes les portades de la premsa nacional i internacional durant el mes d’Agost de l’any 1995: l’intent frustrat d’atemptar contra el Rei Juan Carlos I. Durant la matinada del dia 10 d’agost de l’any 1995 el director general de la policia Nacional, Angel Olivares, va convocar una roda de premsa a Palma de caràcter urgent on van assistir tots els mitjans. La notícia va sorprendre enormement a tots els assistents: tres destacats membres de la banda terrorista ETA havien estat detinguts sota la sospita que volien atemptar contra el Rei. Aquest és el punt de partida per anar descobrint per una banda com varen planificar els dos terroristes l’atemptat contra el Rei a Mallorca i per altre com els cossos de seguretat varen aconseguir frustrar els seus plans.
El programa d’avui ens trasllada a l’any 2006. A Cala Murada, Mallorca, es va produir un homicidi que, aparentment, semblava un robatori amb violència. La víctima, Katarina Buchler, de 63 anys, va morir d’un tret al pit. El seu home Rudolf Eberhard, va cridar als serveis d’emergències. Rudofl afirmava que un lladre havia assaltat ca seva i havia disparat la seva dona. Però la policia va descobrir diverses incoherències en el relat de Rudolf. Al segon cas viatgem fins a l’any 1987, quan va aparèixer part d’un cos surant per les costes de Calvià. Temps després, a Banyalbufar, va aparèixer el cos del ciutadà alemany Winfred Brandt. Mentre s’investigaven les causes de la seva mort es van trobar altres restes d’un cadàver a Calvià: Es tractava de Dagmar Sprenger, companya sentimental de Winfred Brandt. Els investigadors varen anar relacionant les dues morts, intentant resoldre uns dels casos més misteriosos de la memòria negra de les Illes Balears.
El primer cas del programa d'avui tracta sobre Ana Eva Guasch, una mestre del col•legi Santa Mónica de Palma que va desaparèixer la matinada del 21 d'octubre de 2001. Ana Eva va anar a una festa i va tornar a casa seva de matinada. Aquell va ser el darrer que es va saber sobre ella. Els seus familiars i amics la varen descriure com una persona de caràcter obert sense cap problema greu que pogués justificar la seva absència. Des del principi sempre es va descartar que hagués marxat per voluntat pròpia. Fins el dia d'avui no s'ha resolt. El segon cas fa referència a un robatori amb violència, ocorregut a un xalet del Port de Pollença conegut com Quatre Vents. El 27 de desembre de l'any 2013, dos lladres varen irrompre amb dins la casa de Kurt Schwab i de la seva dona Maria del Carme Castelló. Després de colpejar a Kurt brutalment, varen deixar la dona tancada a un bany. A causa de la pallissa que havia rebut Kurt va morir a l'hospital. Finalment, els responsables varen ser detinguts.
El primer cas tracta sobre un fet que va ocórrer l'any 1997. Poc després de les 8 del matí una dona trobava els cadàvers de tres persones a la finca de ses Barraques de Llucmajor, on treballava. Una de les víctimes era Manfred Meisel, un empresari conegut com el Rei de la Cervesa. Les altres víctimes eren el seu fill Patrick, qui només tenia 8 anys i Claudia Leinsten, una treballadora de la finca. No s'hi va trobar cap pista que ajudàs a identificar-ne els responsables. El cas es va convertir en un dels més mediàtics de la història de les Balears. El segon cas ens trasllada a l'any 2014. A la finca de Ca n'Apol•lònia, Bunyola, s'hi va trobar el cos de Catalina Frontera, una treballadora de la finca que havia estat assassinada amb una catana. A mesura que n'avançaven les investigacions es va descobrir que el màxim sospitós era un antic treballador de la finca que havia actuat per venjança. El cas conegut com el crim de la Catana va commocionar enormement la societat balear.
Al capítol d'avui recordarem un dels esdeveniments més tràgics de la història de les Illes Balears. El 6 de setembre de 1989 Mallorca va patir una de les inundacions més importants de les darreres dècades, la qual va afectar la part oriental de l'illa. Hi van perdre la vida tres persones a l'hotel Corsos de Portocolom i dues més a Eivissa. En poques hores, varen caure més de 200 litres per metre quadrat a zones com Manacor i Porto Cristo. El torrent de sa Cabana, que travessa la ciutat de Manacor, es va desbordar completament. La força de l'aigua va destrossar carreteres, ponts, cases i vehicles i s'hagueren de rescatar persones que vivien a cases aïllades de la plana de Campos pel nivell que assolí l'aigua. Trenta anys després, es va tornar a repetir la tragèdia a la zona de Sant Llorenç i Artà, la qual va causar 11 víctimes mortals i nombrosos desperfectes.
Al capítol d'avui recordarem un crim que va tenir molt ressò a la localitat on es va produir. El 24 de juny de l'any 2014 es trobava el cos d'Àngel Abad, propietari del Restaurant Gorli, assassinat amb dos trets de pistola. Els trets varen produir una hemorràgia massiva i la víctima va morir quasi a l'acte. La investigació va avançar ràpidament i es va detenir Arnau Matas com a presumpte autor del crim. Es va descobrir que la víctima tenia una relació amorosa amb la dona d'Arnau, fet que demostrava que tenia un mòbil per a cometre el crim. La necessitat de trobar l'arma es va convertir en una prioritat. Finalment es va trobar l'arma homicida dins una paret del taller mecànic d'Arnau i el cas del crim de Porto Cristo va quedar resolt.
El primer cas del capítol d'avui va succeir el 3 de novembre del 2014 a la localitat de Santa Eulària, a Eivissa. Un jove anomenat Juan Carlos Bejarano va ser brutalment assassinat a cops de destral. El cos es va trobar a un apartament que el jove ocupava il•legalment. Ràpidament els investigadors varen sospitar que l'autor del crim podia ser un altre jove, de nom Manuel, qui també ocupava il•legalment la zona. Finalment, se'n va demostrar la culpabilitat de Miquel. Fou, per tant, condemnat a 15 anys de presó per la mort del seu company. El segon cas ens trasllada fins a l'any 1948. El dia 8 de desembre dos atracadors varen assaltar violentament la possessió de Puig Moltó, al municipi de Montuïri. L'objectiu era robar les 30.000 pessetes que havia cobrat l'amo, en Miquel Nicolau. L'amo es va resistir i va rebre'n una brutal pallissa. A conseqüència dels cops, Miquel Nicolau va morir pocs dies després, i els dos atracadors varen ser detinguts i condemnats a mort.
El primer cas d’avui es va donar a conèixer l’any 2002. Agents de la Guàrdia Civil rebien informació sobre un crim que s'havia comès durant el mes de juliol del 1998 i que estava sense resoldre. Les investigacions varen menar fins a la desaparició d’Andrea Budach, una dona de nacionalitat alemanya. Els investigadors varen interrogar la seva exparella, de nom Marc, qui va acabar confessant que Andrea havia mort durant una discussió, i que ell i la seva actual parella havien fet desaparèixer el cadàver llençant-lo a la mar. El segon cas també va succeir l’any 1998. El 9 de desembre es va descobrir el cadàver de José Bernat, el conserge de l’hostal Marbel, a Can Pastilla. Les investigacions varen menar fins a dos treballadors de l’hostal, i la seva ràpida desaparició els va assenyalar com a sospitosos. També se’ls va relacionar per un crim anterior succeït a la zona de ses Meravelles. Varen ser detinguts a Àustria i traslladats a Espanya per ser jutjats pel crim de José Bernat.
El programa d'avui tracta sobre una de les trames més inquietants que han succeït a les Illes Balears, però també a la resta d'Espanya. L'any 1977 un article publicat a la revista 'Interviu' destapava una suposada trama d'adopcions il•legals a Binissalem. Tot i l'escàndol inicial, el cas no va arribar als tribunals. Anys després, concretament durant l'any 2011, va començar una investigació sobre una trama de nadons robats a Espanya entre els anys 50 i 90. Es calcula que hi podria haver uns 300.000 nadons robats a escala nacional que varen ser entregats a altres famílies. A Mallorca disset famílies van interposar denúncies pels suposats robatoris de 17 nadons entre els anys 1961 i 1980. Segons els testimonis de les mares, al cap de poques hores d'haver donat a llum se'ls comunicava la mort del nadó, però en cap moment varen veure el cadàver. L'Associació Orígens Palma de Mallorca centralitza la majoria dels casos ocorreguts a Mallorca.
El primer cas va ocórrer durant les festes de Nadal de l'any 1997 a la barriada des Fortí de Palma. Després de dies sense saber res sobre la senyora Maria José Orta la portera de la seva finca va avisar la Policia Local. Un cop varen entrar dins el domicili, varen trobar el cos sense vida de Maria José Orta. Tot semblava indicar que la víctima havia sofert un robatori amb violència. Ràpidament se'n va identificar el sospitós, un conegut de la víctima a qui va conèixer en un dels bars de la barriada. El segon cas va succeir durant l'any 2015. La Policia Local es va desplaçar fins a una zona boscosa propera al camí de Son Rapinya per l'avís d'una dona que assegurava que un indigent anomenat Pavel Kafka podia haver sofert una agressió. Els agents descobriren a l'interior de la barraca, mig enterrat sota diversos objectes, el seu cadàver. Es va identificar el primer sospitós, un altre indigent de la zona que vivia a una tenda de campanya i amb qui la víctima hi tenia amistat.
El 7 de gener de l'any 1972 va succeir la pitjor catàstrofe aèria de les Illes i de les més greus a Espanya. El vol d'Iberia 602, procedent de València amb destinació Eivissa, s'estavellava a ses Roques Altes, al municipi eivissenc de Sant Josep. El sinistre va posar fi a la vida de 104 passatgers, sense deixar cap supervivent. La investigació va determinar que l'avió es va estavellar a causa d'una sèrie de circumstàncies, entre elles l'error de càlcul de l'altitud del pilot i la intensa boira que hi havia aquell fatídic dia. Més de 200 persones varen treballar durant hores per recuperar les restes de les víctimes. Al lloc del sinistre es va construir una petita ermita i dues plaques amb els noms dels difunts. Molts eivissencs encara recorden la tragèdia, un terrible accident que va aturar els rellotges a les 12.10 del dia 7 de gener de l'any 1972.
Balears ha estat víctima i testimoni d’un gran nombre de casos de corrupció econòmica que s’han saldat amb grans operacions policials i judicials. A aquest capítol aprofundirem dins aquest àmbit delictiu de la mà professionals policials i jurídics dedicats a posar fi a aquesta xacra. Parlarem dels diferents mètodes d’investigació així com de les conseqüències mediàtiques d’aquests delictes.
En aquest capítol de Memòria Negra ens endinsam al món de les xarxes socials des del punt de vista policial. Com aprofiten els delinqüents les xarxes per cometre delictes? Quin perill pot suposar per un ciutadà una eina diària com és el telèfon mòbil? Les tecnologies avancen i els delinqüents s’adapten a aquesta evolució. Parlarem, entre altres temes, de l’ús de les xarxes per dur a terme processos de captació yihadista dins l’àmbit balear.També abordarem la problemàtica de les fakenews i explicarem quina finalitat i quines conseqüències poden tenir accions com la suplantació d’identitat o l’accés al mail o al perfil privat d’un conegut o familiar.
En aquest capítol de Memòria Negra ens endinsam al món dels delictes contra la propietat. L’ocupació il·legal d’immobles, els productes falsificats, la còpia o l’emissió il·legal de contingut audiovisual són delictes contra la propietat amb els quals el ciutadà conviu diàriament.Realitzarem un recorregut pels principals successos, personatges i grups organitzats que operen a les Illes Balears, analitzant els mètodes utilitzats pels delinqüents per a obtenir el màxim benefici mitjançant l’ús i explotació fraudulenta de la propietat aliena.
Aquesta setmana explicarem com han evolucionat als darrers anys les diferents tècniques delictives per a dur a terme estafes. Parlarem del cas Bustamante i dels professionals del “trile” que es dedicaven a estafar i robar als turistes a la zona de la Platja de Palma.També tractarem dos dels casos més mediàtics succeïts a Balears. L’estafa immobiliària que va culminar amb la detenció a Colòmbia de Luís García Roldán, presumpte responsable d’haver enganat a més de 200 víctimes, i de l’estafa entorn a la malaltia de la jove Nadia Nerea, que va acabar amb els seus pares condemnats per la justícia.
En el capítol d’aquesta setmana de Memòria Negra es realitzarà l’anàlisi d’un dels delictes que més increment ha presentat durant els últims anys: les estafes comeses per Internet. Un context que genera centenars de milions d’euros cada any als delinqüents i del qual qualsevol podem ser un objectiu potencial. Per a finalitzar el recorregut obert pel món de les estafes, el programa s’endinsarà en els fraus relacionats amb la denominada venda “porta a porta” per a acabar amb les estafes dirigides contra les companyies d’assegurances.
En el capítol d'aquesta setmana Memòria Negra s'endinsarà en la denominada operació 'Sebastián'. Un operatiu dut a terme conjuntament per membres de la Guàrdia Civil i Policia Nacional i que va aconseguir desmantellar un dels grups organitzats més actius de l'última dècada a les Illes Balears, la 'Banda dels germans Cazorla'. Un grup dedicat a assalts altament qualificats la principal característica dels quals era la utilització del mètode de l'oxitall per obrir caixes fortes.
Operació Cacao, Ludar, Ave… Les Illes Balears s’han convertit en un territori on les màfies dedicades al mercat il·legal d’estupefaents troben un ampli negoci, principalment destinat als milers de turistes que ens visiten cada any.En aquest capítol de Memòria Negra, l’espectador coneixerà quines són les principals vies d’entrada que les organitzacions utilitzen per introduir la droga a les Illes, així com els mètodes de producció d’aquelles substàncies que són elaborades en territori balear. Un context delictiu desenvolupat pels testimonis de protagonistes i experts que no deixarà indiferent l’espectador.
En el capítol d’aquesta setmana Memòria Negra s’endinsarà en el món del narcotràfic a través de la història i evolució dels principals punts de venda de droga i analitzarà els personatges que han estat protagonistes del comerç il·legal d’estupefaents a les Illes.
Atracadors, bandes organitzades, tècniques de sustracció, perfils, conseqüències jurídiques..tot des del punt de vista de la investigació. Recordarem com es va acabar policialment amb la banda de “Los Lobato”,un grup criminal dedicat al robatori d’habitatges de luxe. També parlarem de la investigació que va dur a terme la policia nacional per acabar amb l’organització criminal de “Las Claveleras”, professionals del carterisme que centraven els seus objectius al món dels turistes de creuer. Sense oblidar els grans robatoris perpetrats dels Pink Panthers, una banda de caire internacional que també va deixar la seva emprenta a les Illes Balears.
Els delictes referents al tràfic de persones són una problemàtica en la majoria d’ocasions desconeguda per a la societat però amb una important incidència a les Illes Balears. En el capítol d’aquesta setmana aprofundirem en un context en el qual milers de víctimes abandonen els seus països d’origen amb l’esperança de poder començar una vida millor caient per contra en mans de màfies que les utilitzen com a mercaderia per a l’obtenció de grans beneficis.
Els delictes comesos pels menors són fets que preocupen d'especial forma a la societat. Uns delictes la incidència dels quals s'ha multiplicat en els últims anys sobretot en contextos com la violència de gènere o el ciberassetjament. En el capítol d'aquesta setmana de Memòria Negra l'espectador farà un recorregut per un entorn de delictes que apunta directament als paràmetres educacionals i al control parental dels menors.
En el capítol d'aquesta setmana Memòria Negra s'endinsarà en la denominada operació 'Casablanca'. Un operatiu dut a terme conjuntament per membres de la Guàrdia Civil i Policia Nacional i que va aconseguir desmantellar l'activitats delictives dutes a terme per membres de la banda dels 'Hells Angels' a Mallorca. Un grup que havia fixat els seus objectius en Platja de Palma i al davant de la qual se situava Frank Hanebuth, suposat líder dels Àngels de l'Infern a Europa.
En el capítol d'aquesta setmana, 'Memòria Negra' realitzarà una retrospectiva de la vida del major assassí en sèrie de la història d'Espanya, Manuel Delgado Villegas, més conegut com 'El Arropiero'. Un criminal que va deixar la seva petjada a les Illes Balears el 19 de juny de l'any 1967 quan va assassinar la turista francesa Margaret Helene Boudiere a la finca Can Planes, a Eivissa. Un assassinat que va passar a engrossir una llarga llista de crims que, segons va confessar el mateix Arropiero als investigadors, superaria els 40 assassinats, dels quals en van aconseguir resoldre 7, entre ells el comès a l'illa d'Eivissa.
En el capítol d'aquesta setmana ‘Memòria Negra’ presentarà un dels crims més impactants dels últims anys a les Illes Balears. Es tracta de l'homicidi del ciutadà alemany Horts Hans Henkels comès per la seva esposa, Svetlana Batukova. Un succés ocorregut el mes d'abril de l'any 2016 en Sa Coma, Mallorca, i del qual la ciutadana russa sempre s'ha declarat innocent, al•legant que la mort del seu marit va ser causada per les mossegades dels gossos de la parella, els quals, segons Svetlana , haurien atacat i devorat part del cos de Horts Hans Henkels, posant fi amb la seva vida. ‘Memòria Negra’ reviurà la intensa investigació duta a terme pels cossos de seguretat, que van aconseguir desmuntar la coartada de l'acusada.
En el capítol d'aquesta setmana, Memòria Negra s'endinsarà en un dels successos més dramàtics que de la història de les Illes Balears, l'explosió de l'anomenat polvorí de Sant Ferran, situat al revellí de Ca Pelat o Casa del Rei Don Jaime, obra exterior de defensa del front de l'antiga muralla de Palma. A la Palma actual, el polvorí de Sant Ferran estaria ubicat aproximadament on hi ha l'edifici de la Delegació d'Hisenda, al carrer de Cecili Metel.En aquell indret, el 25 de novembre del 1895, hi treballaven més d'un centenar de treballadors, la gran majoria dones i infants, en la recuperació de la pólvora i altres materials de l'estoc de cartutxos que havien servit de munició de les armes obsoletes de l'Exèrcit espanyol. L'explosió va causar la mort de 97 d'ells, convertint-se desgraciadament en l'accident laboral de major dimensió de la història de les Illes Balears.
En el capítol d'aquesta setmana Memòria Negra realitzarà una retrospectiva del segrest aeri més recordat de la història de Balears. El 13 de novembre de l'any 1994, poc abans de les 10.50 hores, la torre de control de l'aeroport de Palma va rebre una petició d'aterratge sota el codi internacional de segrestos. Es tractava d'un Fokker de les línies interiors d'Algèria amb 38 passatgers i 4 tripulants a bord que havia estat segrestat en ple vol per tres dels passatgers, Merzak Benachour, Madjid Arab i Mohamed Nedgar. El nou rumb establert pels segrestadors tenia la seva destinació a França, però després de dues hores de vol, l'avió segrestat va aterrar en l'aeroport de Son Sant Joan a causa de problemes de falta de combustible. Membres del Cos Nacional de Policia i agents de la Unitat d'Intervenció Especial de la Guàrdia Civil ho esperaven en la capçalera de la segona pista.
En aquesta ocasió recordarem l’assassinat de Manuel Sánchez, un crim que va commocionar el barri palmesà de Son Canals durant la primavera de l’any 2011. Un terrible succés que va ser resolt després d’una minuciosa recerca per part del grup d’homicidis de la Policia Nacional que va aconseguir identificar als autors, fugits de Mallorca, després de dies d’intensa cerca en els ambients marginals de Ciutat.
En el capítol d’aquesta setmana recordarem dos dels casos més cridaners sobre desaparicions: la de l’àrbitre Bartomeu Paredes Domingo, molt estranya, i la del veler “Orgia”, una embarcació que es va perdre quan realitzava el trajecte entre Ciudadella i Cala Nova, Mallorca, amb quatre tripulants a bord.
En el capítol d'aquesta setmana Memòria Negra realitzarà una radiografia de la denominada 'Operació Cardón'. Una intensa investigació a nivell internacional que va portar a la detenció a l'illa d'Eivissa de Pierre Conrad Dadak, el cap d'un important grup organitzat vinculat amb el tràfic il·legal d'armes i el blanqueig de capitals. Memòria Negra és una sèrie documental que tracta de recuperar part dels crims i successos més destacats que s'han produït a les Illes Balears durant els darrers 100 anys.En aquesta cinquena temporada l'espectador podrà conèixer, a través dels protagonistes dels fets i d'experts en la crònica negra, com es van desenvolupar els esdeveniments que van envoltar els nous casos que presentem.
En la matinada del 29 d'agost de l'any 2005 es va trobat en la caseta de camp d'una finca del municipi mallorquí d'Artá el cos sense vida de Pere Bonnín. El cadàver presentava un fort cop al cap i múltiples punyalades a l'esquena i el coll. La intensa investigació duta a terme per la policia judicial de la Guàrdia Civil va establir com a principal sospitós del crim a un jove, toxicòman i delinqüent habitual, amic de la víctima. Després de ser detingut, el jove va ingressar a la presó preventiva a l'espera de judici. Un procés judicial que no tindria el final que tothom esperava.
El dia 15 d'octubre de l'any 2005 Julio Camacho Nova va ser assassinat de dos trets realitzats amb una escopeta de caça. El cadàver va aparèixer en una finca del terme municipal de Manacor. Més conegut com a 'Julito', Nova era un delinqüent habitual de la zona. La investigació des d'un inici es va dirigir a un ajust de comptes. Quatre dies després del descobriment del cos la Policia Nacional va detenir a dues persones com a presumptes autors del crim.
En el capítol d'aquesta setmana Memòria Negra traslladarà als espectadors al 19 de noviembre de l’any 1929, quan es va produir a Sant Jordi, Mallorca, un dels crims més recordats de la Història de les Illes Balears. Uns fets que van tenir com a protagonistes a Catalina Palmer Miralles i al seu fill de 29 mesos, brutalment assassinats en la finca de Can Real.
El 22 de juliol de l'any 1988 va ser trobat el cadàver de Pedro Nicolau en el seu domicili de Manacor, assassinat de diverses punyalades. La víctima era una persona molt coneguda al poble, entre altres coses per haver estat el fundador del Club de futbol «Vázquez de Mella». Després d'una intensa recerca, el dia 26 de juliol, va ser detingut en L'Arenal un jove de 22 anys, anomenat Joan, com a presumpte autor dels fets. Després de ser detingut Joan va confessar ser el culpable del crim, establint com a mòbil la venjança. Una venjança derivada d'uns suposats abusos rebuts durant un llarg període de temps per la víctima.
En el capítol d'aquesta setmana Memòria Negra traslladarà als espectadors a l'any 1939, moment en el qual Joana Reynés Payeras és assassinada en el seu domicili de Sa Pobla, Mallorca. La investigació duta a terme per la Guàrdia Civil destaparia la trama que s'amagava darrere de la seva mort. Un crim planificat en l'entorn familiar de Joana Reynés amb l'objectiu d'apropiar-se de l'herència que la víctima deixava després de la seva mort.
El 17 d'agost de l'any 1987 un empleat de l'abocador d'escombraries de Son Salom, Ciutadella, realitza una macabra troballa, les restes carbonitzades de Veronique Bousbid. Després de dies d'intensa investigación, agents de la Guàrdia civil van aconseguir detenir a l'assassí de la jove turista francesa i esclarir els macabres detalls del succés.
En la història del tràfic de drogues a Balears la presència de la figura de Pablo Campos Maya ha estat una constant durant les últimes dècades. Més conegut com "El Pablo", és assenyalat pels cossos de seguretat de l'Estat com el cap del clan que ha manejat els fils del narcotràfic en el barri de la Soletat de Palma des dels anys 80
El 16 de gener de l’any 2005 el cos sense vida de la ciutadana eslovaca Veronika Kovaloska es trobà al peu del balcó del segon pis on residia amb la seva parella, Pedro Carmona, a la localitat de Cala d’Or. Tot assenyalava que Veronika Kovaloska s’havia suïcidat llançant-se des del balcó de la seva casa. Així ho va corroborar també el seu nuvi, qui va assegurar que la jove s’havia llançat després d’una forta discussió de parella a l’interior del domicili. Però l’anàlisi forense i determinats indicis trobats en l’escena del crim apuntaven en una altra direcció.
Memòria Negra és una sèrie documental que tracta de recuperar part dels crims i successos més destacats que s'han produït a les Illes Balears durant els darrers cent anys. En aquesta sisena temporada l'espectador podrà conèixer, a través dels protagonistes dels fets i d'experts en la crònica negra, com es van desenvolupar els esdeveniments que van envoltar els nous casos que presentem. El 24 d'abril de l'any 1979 es va produir l'atracament d'un conegut establiment del centre de Palma, la Joieria Pomar. Un fet que hagués passat desapercebut si no fos perquè aquest mateix dia el seu propietari, Armando Pomar, va desaparèixer sense deixar rastre. Quinze mesos més tard el seu cadàver seria localitzat en una golfa de la seva propietat al carrer Previsió de Ciutat, donant peu a la detenció d'un cercle de cinc persones acusades de la seva mort.
L’11 de novembre de l’any 2002 es varen descobrir les restes calcinades d’una dona a la cuneta de la carretera que uneix Inca amb Llubí.L’autòpsia que és realitzar al cadàver reflecteix que la víctima havia mort diversos dies abans, a causa de molts apunyalaments consecutius per, posteriorment, procedir a cremar el seu cos i ocultar-ne les proves.Els agents de policia judicial de la Guàrdia Civil van aconseguir establir la identitat de la dona gràcies a l’anàlisi de l’única empremta digital que es va salvar, una empremta que coincidia amb una ressenya present en els arxius policials i que van assenyalar Maria Antònia Colom.
En el capítol d'aquesta setmana ens acostarem a l'anomenada possessió "Els Horts", situada prop del poble de Caimari. Allà, a mitjan any 1914, vivien Catalina Franch i el seu marit Bernardo Solivellas juntament amb els seus dos fills. La relació de la parella era bastant complicada a causa dels maltractaments que la dona rebia del seu marit, qui tenia problemes amb l'alcohol. Una nit de setembre Catalina Franch va manar cridar al capellà de Caimari, ja que el seu marit acabava de morir d'apoplexia. Una vegada a la casa el sacerdot no es va creure la versió oferta per la dona avisant immediatament a la Guàrdia Civil. La recerca posterior va destapar que la mort de Bernardo Solivellas havia estat causada per Catalina, qui li havia assassinat amb una destral.
15 de juny de l'any 2015, Rilma Liliana Velásquez va ser trobada morta a l'interior del seu habitatge del carrer de la Mar, de Sant Antoni de Portmany. La víctima havia estat degollada. Després de mesos d'intensa recerca, els membres de la policia judicial de Guàrdia Civil aconseguirien identificar al culpable. Un estafador que havia fugit d'Eivissa hores després de cometre el brutal assassinat.
Darvas Csaba, un jove metge romanès, va ser condemnat per la mort de la seva parella, Törok Zsombor, qui va aparèixer degollat l'octubre de 2008 en el replà de l'edifici on residien en el municipi de Palmanova. La sentència certificava que Darvas havia estat l'autor del crim després d'una baralla entre víctima i assassí. Malgrat la sentència, Darvas Csaba sempre va negar l'autoria dels fets, apuntant al fet que la mort de Törok Zsombor havia estat causa d'un suïcid
Corria l'any 1933 quan els coneguts contrabandistes Baltasar i Miquel Isern, naturals de Consell i coneguts com els Tasans, van ser abatuts en un enfrontament amb un grup de tres carabiners. El cas de la mort dels germans Isern, inicialment considerades com a fortuïtes, va generar una gran polèmica en vincular-se amb una suposada venjança perpetrada per un grup contrari de contrabandistes i executada pel cos de carabiners.
El 17 d'abril de l'any 2012 es produeix un accident de trànsit en el municipi de Sant Antoni de Portmany, a Eivissa. Un vehicle ha impactat contra un arbre dins una rotonda. Els serveis sanitaris que acudeixen al lloc dels fets descobreixen que l'únic ocupant del cotxe està mort. Però per a la seva sorpresa el motiu de la mort no deriva de l'accident, sinó d'una ferida de grans dimensions que presenta en el coll, Cesar Augusto Rendón ha estat degollat.
Al capítol d'aquesta setmana Memòria Negra realitzarà una retrospectiva del primer cas sentenciat a Espanya per abusos sexuals dins l'àmbit de l'Església, el cas de l'exrector de Can Picafort Pere Barceló, condemnat per l'Audiència Provincial de Palma a la pena de sis anys de presó per abusar sexualment de manera continuada d'una escolana a la casa parroquial. Uns fets que van suposar un punt d'inflexió en el tractament judicial dels abusos sexuals en el si de l'Església Catòlica i que van propiciar múltiples denuncies per part d'altres víctimes que van veure en la sentència una via perquè els seus casos, fins llavors silenciats, poguessin seguir endavant.
Durant la primavera de l'any 1979 uns caçadors descobreixen, en els voltants d'Esporles, el cadàver d'Antònia Crespí. Havia estat assassinada. Presentava diversos cops realitzats amb un objecte contundent i ferides incises, realitzades amb un tornavís. Després d'alguns dies d'intensa investigació policial, el propietari d'un bar del barri de Santa Catalina va oferir un testimoniatge clau per a la resolució del cas. Va identificar a Antònia Crespí com una clienta, determinant que la nit en la qual va ser assassinada havia estat en el seu local en companyia d'un jove.
16 de juny de l'any 2010. Apareix el cadàver d'Agustín González, 'El Gallego', a l'interior de la sala de festes abandonada És Fogueró, en Alcúdia. La primera línia de recerca apuntava al fet que la víctima s'havia precipitat per una escala morint instantàniament d'un traumatisme crani encefàlic. Però la versió inicial dels fets quedaria desmuntada després de conèixer-se els resultats de l'autòpsia. La mort de 'El Gallego' havia estat fruit d'un homicidi.
En el capítol d'aquesta setmana Memòria Negra realitzarà una retrospectiva sobre la investigació vinculada a dos successos ocorreguts en la localitat de Ses Salines, a Mallorca. Dues morts esdevingudes al carrer Bonico amb 10 anys de diferència. El crim sense resoldre d'Andreu Burguera i la mort en estranyes circumstàncies de Mateu Ferrer. Dos casos connectats pels cossos de seguretat i sobre els que avui dia continua regnant el misteri.
El 24 de gener de l'any 1980 un terrible succés colpejaria el municipi de Manacor. El cadàver d'una coneguda veïna era localitzat en el seu domicili. La investigació policial determinaria que el crim s'havia produït en el marc d'un robatori amb violència. Un assalt amb tràgiques conseqüències comès per un jove de Manacor amb una personalitat conflictiva que havia participat en diferents episodis al marge de la llei.
Cornèlia Arends, una guia turística de 25 anys, va ser assassinada el 28 de gener de 1979 a l'interior del seu domicili de l'Arenal. Les proves obtingudes en l'escena del crim apuntaven a una mort succeïda enmig d'un ritual. Un macabre crim envoltat de misteri que mai s'aconseguiria resoldre.
El 31 de desembre de 1995 un agricultor trobaria el cadàver de Mònica Juan Roig en unes terres de cultiu d'una zona aïllada coneguda com a Parròquia de Jesús, en el terme municipal de Santa Eulalia. Era el final d'una tràgica cerca que s'havia prolongat durant 22 dies. L'autòpsia va revelar que la jove havia estat degollada el mateix dia de la seva desaparició.
Memòria Negra és una sèrie documental que tracta de recuperar part dels crims i successos més destacats que s'han produït a les Illes Balears durant els darrers cent anys. En aquesta sisena temporada l'espectador podrà conèixer, a través dels protagonistes dels fets i d'experts en la crònica negra, com es van desenvolupar els esdeveniments que van envoltar els nous casos que presentem. Margalida Bestard i Ángeles Arroyo, dues dones que van desaparèixer sense deixar rastre amb més de 10 anys de diferència. Dos casos sense resoldre vinculats pels cossos de seguretat a un mateix sospitós.
La nit del 8 d'agost de 2004 José Miguel López Calzado, un empresari que gaudia d'uns dies de vacances a Eivissa, va ser tirotejat per dos encaputxats mentre sopava a la terrassa del restaurant Siena, a Sant Antoni de Pormany. Un assassinat vinculat pels cossos de seguretat a la banda criminal de "Els Miami", que portaria la recerca a diferents punts de la geografia espanyola.
El 14 de juliol de l’any 1992 un grup d’homes encaputxats van irrompre en la terminal de càrrec de l’aeroport d’Eivissa cometent un dels robatoris més importants de la història de les Illes Balears. Un assalt vinculat a organitzacions pròximes a la màfia marsellesa del qual encara queden incògnites per resoldre.
L'octubre de 2012 la Policia Nacional van detenir a Palma Juan Manuel Morales, un jove de 21 anys que a Internet es confessava seguidor dels assassins de la masacre de Columbine i cercava suport per replicar-la a la Universitat de les Illes Balears. Quan els agents entraren a casa seva, acabava de rebre una comanda de 140 kilos de productes químics per fabricar material explosiu amb el què pretenia sembrar de bombes el campus universitari. El seu arrest va posar fi a l'Operació Columbainero que durant mesos havia seguit el seu rastre a la xarxa, on guanyava importants quantitats de diners gràcies al pòquer i a les apostes on-line, i on feia paleses les seves idees filonazis. Un periodista uruguaià resident a Japó havia donat la veu d'alarma a la Policia després de detectar alguns dels comentaris on calificava de 'ídols' als autors d'algunes matances estudiantils
El cos sense vida de Sebastià Monserrat seria localitzat el 14 de desembre de l'any 2002 en el seu domicili del carrer Pere Llobera de Palma. Havia estat assassinat amb una arma blanca de grans dimensions. Després de diversos dies d'intensa investigació policial es detindria a un home, pertanyent al cercle més pròxim de la víctima, com a principal sospitós de la seva mort.
A l'agost de l'any 1903 es va produir l'assassinat del policia municipal Jaume Cladera en un camp d'ametllers pròxim al municipi de Son Sardina. La víctima havia estat brutalment apunyalada mentre realitzava una ronda de vigilància per a determinar qui es trobava darrere d'una sèrie de robatoris en diversos cultius duts a terme durant aquell estiu. La recerca policial portaria a la detenció de quatre veïns de Son Sardina per la seva suposada participació en els fets.
El 25 de setembre de 2011 Nora va ser trobada morta pels seus pares en el portal del seu edifici. L'autòpsia va revelar que havia mort per una sobredosi. La investigació duta a terme pels cossos de seguretat entorn a la mort de la jove va portar a destapar i condemnar als membres d'una xarxa de tràfic de drogues i prostitució de menors.
Divendres 7 de març de l'any 2014, apareix a la platja de Son Bauló, Santa Margalida, el cadàver d'una jove. La víctima era una dona de complexió prima, rossa i de poca alçada. L'anàlisi forense certificaria que havia estat colpejada amb un objecte contundent, una pedra, però va establir com a causa de la mort l'asfíxia. La investigació oberta per la policia judicial trigaria dies a donar resultats. Una identificació de l'assassí que arribaria mitjançant una situació inesperada.
El dia 6 d'abril de 1994 un jove descobreix el cos sense vida de Juan Lozano Arjona, 58 anys, al seu domicili del carrer Medines de Palma. La víctima presentava cops de diversa consideració, però cap d'ells mortal de necessitat. La inspecció ocular del domicili va assenyalar que havia estat registrat. Després de la confirmació pels estudis forenses de l'etiologia homicida de la mort, el grup d'homicidis de la Policia Nacional comença una investigació que donarà fruits dies després amb la detenció de Margarita Fraga "La Gallega". Una delinqüent amb diversos antecedents penals per robatoris amb violència.
Per molts fou un home sense passat però en realitat només intentava fugir d’ell. Durant molts d’anys Tomàs Frau aconseguí tenir una doble vida sense que ningú el descobrís. Durant el dia era el respectable i elegant Don Sebastià. De nit, es transformava en el lladre que s’amagava darrera l’onada de robatoris que assolava Palma a finals dels anys 40 i que tenia un cadáver enterrat al seu jardí.
El 2 de desembre de l’any 2013 Malén Zoe Ortiz va desaparèixer sense deixar rastre quan es dirigia al domicili de la seva parella, situat a la localitat de Son Ferrer, Mallorca. Les darreres notícies de Malen la situen a les proximitats de la finca Sa Porrassa, quan una càmera de seguretat situada en un viver registraria a la jove en el seu camí cap a Son Ferrer. Grans equips de recerca van actuar per la zona i altres propers realitzant batudes per descampats, finques abandonades, per la costa... però mai no es va localitzar la jove. Durant la investigació es van establir diverses hipòtesis... es va sospitar d'un indigent, també que la desaparició de la jove pogués tractar-se d’un segrest, fins que Malén hagués marxat per voluntat pròpia... Malgrat l'incessable treball policial i de la família de Malén , avui dia la desaparició de la jove continua sent un del grans misteris per resoldre de la història de les illes Balears.
El 25 de juny de 1933 Jaume Ramis i Bernat Sureda serien assassinats a la ciutat africana d'Alger per Francisco Garau. Un doble crim vinculat al trànsit il·legal de tabac que suposaria un nou episodi a la històrica guerra entre les principals famílies dedicades al contraban a l'illa de Mallorca.
La nina de 9 anys Trinidad Henares desapareixeria sense deixar rastre el dia 27 de desembre de l'any 1979. Després d'abandonar el domicili d'uns oncles, Trinidad emprendria el camí, d'escassos 300 metres, que la separava del domicili on residia amb la seva família en la localitat d'Alcúdia. Mai arribaria al seu destí. Al gener de 1981, quan el cas estava a punt de tancar-se, uns pastors trobarien de el cadáver de Trinidad en una zona boscosa pròxima al lloc on havia desaparegut.
El 18 d'abril del 1919 Antonia Sastre trobaria el cadàver del seu marit, Vicente Bennasar, embolicat amb flames a l'interior del domicili familiar de la localitat de Moscari, Mallorca. El que inicialment semblava una mort fruit d'un fatal accident, el mort estava al costat de la xemeneia quan va ser localitzat, va acabar suposant l'últim episodi delinqüencial per a un dels criminals més coneguts de principi de segle XX a Mallorca, Juan de Mina.
Memòria Negra és una sèrie documental que tracta de recuperar part dels crims i successos més destacats que s'han produït a les Illes Balears durant els darrers 100 anys.
L’assassinat de Juana Frau, coneguda com Sa Granarera, va posar en màxima alerta els cossos de seguretat de Manacor durant el mes de juliol de l’any 1978. Un crim, esdevingut enmig d’un robatori amb violència al domicili de la víctima , comès per un jove, molt conegut entre els veïns de la localitat, vinculat al món de la delinqüència i amb antecedents penals per un altre assassinat.
El 18 de setembre de l'any 1976 moria assassinat al seu domicili de Palma l'empresari xinès Edward Yue. Pioner del menjar oriental a Mallorca. Després d'una intensa investigació, els agents de la Brigada de Recerca Criminal aconseguirien identificar els culpables del crim, dos coneguts de la víctima que, inicialment, es trobaven en parador desconegut.
Aquest dilluns, Memòria Negra analitza el crim succeït a la finca des Grau el 19 de juli-ol de 1988. Un jove va presentar una denúncia en un jutjat de Palma en què assegura-va que el seu amic Jesús Macía havia assassinat, en una casa situada a la finca Es Grau de la seva propietat, una jove que exercia la prostitució al barri xinès de Palma. Un crim que, segons el jove, ell mateix havia pogut verificar. Els investigadors es varen desplaçar fins al lloc dels fets per certificar els relats. Es varen trobar, però, que el cadàver ja no era a l'interior de l'habitatge. Què va succeir?
La troballa d'un cadàver semienterrat a la zona de Benimussa, Eivissa, suposaria l'inici d'una trepidant investigació que destaparia la realitat d'un crim comès per encàrrec. L'assassinat de José Julián del Río Cardona, executat per dos sicaris el setembre de l'any 2010, seria inicialment vinculat a una venjança entre bandes de narcotraficants que operaven a Eivissa, una hipòtesi que seria desmuntada per la Guàrdia Civil durant la fase d'instrucció del cas, qui posaria com a suposat mòbil de l`'encàrrec d'assassinat la gelosia d'una antiga parella de Tatiana, la dona de la víctima en el moment de la seva mort.
Al capítol d'aquesta setmana Memòria Negra farà una retrospectiva dels principals crims inclosos als 100 primers episodis de la sèrie. Un espai resum on l'espectador podrà conèixer aspectes nous i apassionants referents a la psicologia dels homicides, la investigació policial o l'escena del crim, a través del testimoni d'alguns dels principals col·laboradors que han participat en la sèrie al llarg dels anys.
Memòria Negra és una sèrie documental que tracta de recuperar part dels crims i successos més destacats que s han produït a les Illes Balears durant els darrers cent anys. En aquesta vuitena temporada l espectador podrà conèixer, a través dels protagonistes dels fets i d experts en la crònica negra, com es van desenvolupar els esdeveniments que van envoltar els nous casos que presentem. La investigació duta a terme després de mort de Luisa Ollé, durant l estiu de l any 1959, portaria a la detenció de Josefina Pino, una jove de 32 anys que feia feines domèstiques al domicili de la víctima. Un fet que suposaria el punt inicial d un dels relats més macabres i sorprenents de la història criminal de les Illes Balears.
El 13 d'octubre del 1988 seria trobat a l'interior d'un xalet als voltants de Son Ferriol, Mallorca, el cos sense vida d'Antonio Mascaró. La investigació duta a terme al voltant de mort de l'hoteler, portaria el grup d'homicidis de la Policia Nacional a la detenció d'un jove vinculat amb una segona vida, secreta, que portava la víctima a esquena del seu entorn més proper.
El mes de juliol de l any 1997, Ingeborg Shaffer, vídua del pintor alemany Frank El Punto, seria brutalment assassinada al seu domicili de Dalt Vila, a Eivissa. La dona, molt coneguda a l illa per les funcions de titelles que oferia al teatre que tenia instal·lat a casa seva, havia estat copejada salvatgement amb una màquina d escriure. La investigació iniciada al voltant de la seva mort portaria a l obertura de diferents hipòtesis policials, la més sòlida assenyalaria dos joves germans alemanys com a suposats autors del crim.
Memòria Negra és una sèrie documental que tracta de recuperar part dels crims i successos més destacats que s han produït a les Illes Balears durant els darrers cent anys. En aquesta vuitena temporada l espectador podrà conèixer, a través dels protagonistes dels fets i d experts en la crònica negra, com es van desenvolupar els esdeveniments que van envoltar els nous casos que presentem. El 24 d agost del 1882 Ana Ensenyat moriria al seu domicili del municipi d Andratx després de ser enverinada amb arsènic. La investigació duta a terme al voltant de la seva mort apuntaria que el culpable seria el marit, Ramón Castañer. Un acusat que passaria a la història com el darrer reu executat públicament a les illes Balears.
La tarda del setze d'agost de 1998 uns excursionistes que passejaven pel monestir de Cura veieren al fons d'un barranc el cos immòbil d'una persona. La Guàrdia Civil i els Bombers desplegaren tot un dispositiu de rescat però, en arribar a la zona, descobriren que la víctima, una dona d'uns 45 anys, ja havia mort. Els agents aconseguiren identificar-la com Francisca Puigserver, una veïna de Llucmajor. Els investigadors iniciaren les seves indagacions per tal d'esbrinar com s'havia produït la mort. Inicialment, tot apuntava a un desgraciat accident o a un suïcidi. Però, quan el cas estava a punt de tancar-se, els agents toparen amb el testimoni d'uns veïnats.
Una nit de juny de 1906 dos carrabiners realitzaven la ronda de nit quan veieren, a prop de la Porta d'es Camp, un embalum. En apropar-se, descobriren que es tractava del cos d'una persona. En un primer moment la foscor no els hi permetia saber si estava adormida o havia patit un síncope. Els agents encengueren un llumí i comprovaren que, en realitat, era el cadàver d'una dona cosida a punyalades i que jeia damunt un bassiot de sang. Els investigadors aconseguiren identificar la víctima com Isabel Pocoví, una jove de només 21 anys, de malnom La Chata, i que exercia la prostitució a un petit pis del centre de Palma. La policia inicià les indagacions per tal de saber qui podia haver volgut acabar amb n Isabel amb aquell acarnissament. Aviat tres homes es dibuixaren com els principals
L'agost de 2011 una jove italiana, Martina Rossi, morí després de caure del balcó de la seva habitació a la sisena planta d un hotel de Cala Major. L'al·lota passava les vacances a Mallorca amb unes amigues i, la nit abans de la caiguda, havia estat de festa amb uns compatriotes que havien conegut durant el viatge. Les circumstàncies que envoltaren la seva mort feren sospitar que es tractava d un nou episodi de balconing o d'un suïcidi, i el cas es tancà perquè no es considerà que hi havia pogut haver una mà criminal darrera. La família de Martina Rossi decidí lluitar per reobrir la causa a Itàlia, on dos joves italians es convertiren en el centre de les sospites i en els possibles autors d'un homicidi. Mentre esperaven a ser interrogats per la Policia a un quarter, les càmeres enregistraren una conversa entre ells que capgirà el cas de dalt a baix
Abril de 1958. Una família tornava a ca seva després de sortir del cinema quan trobaren, al carrer Sant Vicenç de Paül, un taxi amb marxa amb els llums encesos i una porta oberta. Del vehicle sortí un home que començà a caminar cap a ells trontollant. En un primer moment pensaren que es tractava d'una persona gata però, quan s'aproparen, veieren que tenia una profunda ferida al coll i que caigué en terra enmig d'un bassiot de sang. Quan arribaren els primers policies, la víctima encara era vivia. Li donà temps a identificar-se com el taxista Rafel Barceló i a explicar que el passatger que portava l'havia atacat per sorpresa sense que pogués reaccionar. Hores més tard, Rafel moria dessagnat a l'Hospital Provincial. Els agents posaren en marxa una investigació per tal de localitzar aquell assassí desconegut, però només tenien tres pistes: es tractava d'un home que havia pujat al taxi al Passeig Marítim de Palma i que es dirigia a la Carretera de Valldemossa.
L'agost de 1987 un jove que passejava per la zona del Soto Fosc d'Eivissa trobà el cadàver d'una dona completament nua amagat darrera uns matolls. No portava cap documentació i el fet que dugués rapat un lateral del cap feu que durant molt de temps el seu cas es conegué com el crim de l'al·lota punk. Els investigadors trigaren gairebé una setmana en aconseguir identificar-la. Es tractava d'una jove de Barcelona que havia arribat a l'illa per fer la temporada turística i a la què se li havia perdut la pista a la carretera de Sant Antoni quan es dirigia a la discoteca Glory's on treballava com a relacions públiques.
La denúncia interposada per uns turistes pel suposat lloguer il·legal d’un apartament destapà a Eivissa un dels crims més misteriosos de les darreres dècades. Quan la Guàrdia Civil anà a confirmar l’acusació, trobà a l’interior d’un bungalow de la urbanització Siesta el cadàver d’una dona que havia mort estrangulada: Amparo López. Aquell dia de novembre de 1992 es posà en marxa un enorme dispositiu per tal de localitzar al principal sospitós, precisament el resident oficial d’aquella vivenda: un holandès anomenat Stephan Van Damme. El què encara no sabien els agents era que l’home ja havia fugit de l’illa i que, en realitat, feia servir una identitat falsa per amagar un ampli historial criminal que havia deixat el seu rastre per diversos països d’Europa.
La denúncia interposada per uns turistes pel suposat lloguer il·legal d'un apartament destapà a Eivissa un dels crims més misteriosos de les darreres dècades. Quan la Guàrdia Civil anà a confirmar l'acusació, trobà a l'interior d'un bungalow de la urbanització Siesta el cadàver d'una dona que havia mort estrangulada: Amparo López. Aquell dia de novembre de 1992 es posà en marxa un enorme dispositiu per tal de localitzar al principal sospitós, precisament el resident oficial d'aquella vivenda: un holandès anomenat Stephan Van Damme. El què encara no sabien els agents era que l'home ja havia fugit de l'illa i que, en realitat, feia servir una identitat falsa per amagar un ampli historial criminal que havia deixat el seu rastre per diversos països d'Europa.
El gener de 1980 un pare i un fill que passejaven pels terrenys propers al poliesportiu de Son Moix trobaren el cadàver d'una dona jove amb el cap destrossat per una enorme pedra que estava al seu costat plena de sang. Ningú li havia llevat el rellotge d'or i les arracades de brillants que duia, pel què la Policia aviat descartà que el mòbil de l'assassinat de Francisca García hagués estat el robatori. Tot i que els investigadors aconseguiren reconstruir la seva complicada vida entre Palma i Barcelona mai pogueren arrestar cap sospitós i el seu cas quedà sense resoldre. La història es repetí vuit anys després quan, el juliol de 1988, un mariner localitzà flotant devora de la platja de Torà a Peguera el cadàver de Christine Brigitte Schneider. Es tractava d'una turista alemanya de 30 anys que la nit abans havia estat en aquella mateixa platja amb un compatriota al qual havia conegut durant les seves vacances.
El 2 de desembre de l'any 2013 Malén Zoe Ortiz va desaparèixer sense deixar rastre. La seva pista es perdé en una distància de poc més de 300 metres a la zona de Sa Porrassa quan es dirigia a casa del seu al·lot, a la localitat de Son Ferrer.
La nit del 26 d'agost de 2011 els crits de la jove de l'apartament 717 esgarrifaren els habitants dels edificis Pullman. L'al·lota assegurava que en tornar de la piscina comunitària havia trobat la seva parella degollada al terra de la cuina enmig d'una bassa de sang. La víctima és deia Francisco Coll, tot i que tothom el coneixia com a Kiko. Un jove de 25 anys que aquella tarda havia decidit no baixar a la piscina i a qui algú assassinà en el transcurs de poc més de mitja hora. Els investigadors no trobaren taques de sang més enllà de la cuina, ni empremtes i ni tan sols l'arma del crim. Algú havia aconseguit entrar a l'apartament, matar en Kiko i fugir sense ser vist i sense deixar cap prova.
El 1896 Julià Mas era un veïnat molt conegut de Campos. No tenia molt de patrimoni més enllà de la seva casa del carrer Sacorrador on havia obert també una petita botiga de vi, però pel poble circulaven rumors sobre la suposada fortuna que tenia i el pagament que acabava de rebre perquè sabien que també feia tractes com a prestamista. Quan el matí del 30 de desembre el trobaren estrangulat dins ca seva, tothom pensà en un robatori. El crim commocionà tota la contrada, acostumada a petits robatoris relacionats amb productes de primera necessitat però incapaç d'entendre que algú pogués ser assassinat al seu propi domicili i en plenes festes de Nadal. Els primers testimonis parlaren de dos homes que la nit anterior xiuxiuejaven devora la casa de Julià Mas però als que ningú havia pogut reconèixer.
La matinada del catorze de març de 1986 uns crits despertaren els veïns de la Via Sindicat. En uns anys marcats per les bregues i els conflictes al llavors conegut com Barri Xino inicialment ningú s'alarmà fins que uns vianants veieren un home que queia just devora del cantó amb el carrer Frares. També ells pensaren que es tractava d'algú que tornava a casa sota els efectes de l'alcohol, però en apropar-se comprovaren que l'home estava sagnant i presentava diverses ferides d'arma blanca. Una ambulància traslladà el ferit a tota presa fins l'antic hospital de Son Dureta però els metges no pogueren fer res per salvar-li la vida. La Policia Municipal identificà la víctima com Ángel Nguema, un jove de 35 anys nascut a Guinea que justament aquell dia havia demanat lliure a la feina per participar com a interventor al referèndum de l'OTAN.
Un vespre de juny de 1964 tothom al número 14 del carrer Sant Feliu s'estranyà que la majordona, na Coloma, no tornàs a l'hora de sopar. Els darrers que l'havien vista aquella tarda asseguraven que havia anat a veure un familiar que estava ingressat a una clínica de la Rambla, però no havien tornat a tenir notícies d'ella des de feia hores. La família posà en marxa una recerca visitant familiars, hospitals i inclús visitant les redaccions dels diaris amb la seva fotografia perquè publiquessin un anunci per si algú l'havia vista. La realitat del que li havia passat a na Coloma s'amagava al propi casal del carrer Sant Feliu.
L'1 de juliol de l'any 1884 apareixerien a diferents carrers del centre de Palma les restes esquarterades d'una persona. La víctima seria identificada com a Fra Alipio, un religiós que vivia en una cel·la de l'antic convent de la Mercè.
Dos crims comesos amb 3 anys de diferència a l'illa d'Eivissa tindrien com a element en comú que les dues víctimas conduïen el taxi núm. 108. José Ribas i Juame Marí serien violentament assassinats mentre feien el seu torn de treball. Cap de les línies seguides durant la investigació aconseguiria determinar la realitat que es trobava darrere dels macabres successos.
La història criminal de les Illes Balears compta amb desenes d'expedients oberts. Investigacions sobre crims que no han estat resoltes i en què la identitat dels homicides encara és una incògnita. És el cas de les morts de Kristin Kajvik i Joaquín Vermeulen. Dos brutals assassinats que van commoure la societat mallorquina els anys 1978 i 1992.
El cas de la desaparició de Joan Ginestra el març de l'any 1923 situaria a primera línia informativa els secrets del món del contraban a Mallorca. Un succés que portaria davant els tribunals els carabiners del lloc de Cala Tuent, acusats de causar la mort del Marquès després d'incaptar-li un important carregament de tabac. Uns fets envoltats de misteri, marcats per la situació política i social de l'època que repassem al capítol d'aquesta setmana de Memòria Negra.
Francisco i Manuel Moreno passarien a la història criminal de les Balears pels terribles assassinats que van cometre a l'illa d'Eivissa. Els crims d´Antonio Navarro i Llucia Ferragut, perpetrats amb quatre anys de diferència pels dos germans, membres d´un mateix clan de traficants de droga. Dos casos que posarien en màxima alerta els cossos de seguretat de l'illa i que van suposar un punt ia part a la vida del popular barri de Sa Penya de la capital eivissenca.
Els crims són com a trencaclosques en els quals sempre falta una peça clau: el nom de l'assassí. Però, a vegades, els investigadors tampoc coneixen el nom de la víctima. Són els casos anomenats N. N., del llatí nomen nescio, més popularment coneguts com no name. A Espanya existeixen més de 3.000 cadàvers dels quals mai s'ha pogut conèixer la identitat, només a Baleares es comptabilitzen 123 cossos. D'ells, un percentatge pertany a persones que patiren una mort violenta. El no name més antic de les Illes data de 1968, quan un home morí a l'Hospital General de Palma sense documentació ni res que el pogués identificar.
El maig de l'any 1978 serien assassinats al seu domicili del carrer Bellet de Palma Bernardo Oliver i Maria Moreta. La investigació entorn dels crims partiria amb dues úniques premisses, el culpable havia sostret del domicili una important quantitat de joies i era un conegut de les víctimes. Mesos després, un gir inesperat dels esdeveniments permetria la identificació de l'homicida.
La nit del 17 de gener del 1879 un home completament ensangonat arribà al quarter de la Guardia Civil de Llucmajor. Era Miguel Clar, un jove del predi de Son Maset que assegurava que dos homes amb uniforme de la Guàrdia Civil havien assaltat la seva feia unes dues hores. Un assalt en què s'haurien produït dos assassinats.
Al número 45 del carrer Escultor Galmés de Palma tot semblava tranquil fins que una dona entrà per visitar el seu al·lot, Modesto Aceituno, que vivia al segon pis. En arribar, descobrí que la porta de la casa estava oberta, el llum encès tot i que era l'una del migdia i la roba de feina de l'home sobre una cadira. A l'habitació trobà el seu cos enmig d'un bassiot de sang i amb una punyalada mortal. Durant mesos, la Policia va analitzar tots els detalls. Modesto havia sortit a llençar els fems hores abans sense que cap veí notés res estrany, però algú havia entrat després a ca seva sense forçar la porta i havia acabat amb la seva vida. Qui podia haver anat a cercar-lo en plena nit? La tarda del 16 de setembre de 2011 Lorenzo Sarti sortí del seu domicili a Es Jondal (Eivissa) per fer unes gestions a Vila. Els tràmits havien de ser ràpids, però el jove mai més regressà a casa. L'alerta per la seva desaparició s'anà estenent per tota l'illa. Ningú havia tornat a saber res més d'ell. Aquest
El matí de l'1 d'agost de 1942 un veí de Sóller que cercava a una ovella que s'havia escapat entrà a un olivar de la finca de Can Gomila i trobà el cadàver d'un home ple de sang i contusions devora d'un mur. La víctima era justament el propietari de la casa, Sebastià Ferrer. Tot i que inicialment es va pensar que havia mort de forma accidental com a conseqüència d'una caiguda, la Guàrdia Civil veié que hi havia alguns detalls que no quadraven. Un d'ells era que les sabates que portava estaven impol·lutes i que tampoc hi havia cap rastre de sang sota el cos. Els agents posaren en marxa una investigació que confirmà que Sebastià havia mort assassinat. Les indagacions posaren sobre la taula que el seu caràcter avar li havia ocasionat alguns problemes i discussions tant amb la seva pròpia família com amb veïnats. I que, el més probable, és que l'assassí es trobés entre les persones que, sense cap remordiment, havien assistit després al seu funeral.
El dia de Nadal de 2017 la Policia Nacional d'Eivissa rebé un avís d'un domicili de Figueretes on un jove estava inconscient i aparentment no presentava signes de vida. Els agents es desplaçaren tot d'una, però només pogueren confirmar la mort de la víctima, Santiago Garrido, de només 22 anys, a causa d'unes greus contusions al cap. Els seus pares explicaren que Santiago havia sortit la nit anterior amb uns amics i, en tornar ja de matinada, l'havien vist netejant-se unes taques de sang de la cara, però no li donaren més importància perquè els assegurà que havia caigut. La desaparició del seu telèfon mòbil i les gravacions de les càmeres de seguretat de la zona donaren un gir de 180 graus al cas. La mort no havia estat accidental sinó violenta.
La nit del 22 de novembre de 1964 un jove suec tornà molt preocupat al seu apartament de l'eivissenc barri de Els Molins. Feia hores que havia quedat amb la seva mare al centre de Vila i ella no havia comparegut. En arribar, trobà la porta de la terrassa forçada, un llarg reguerall de sang i el cadàver de la dona amb el cap destrossat sobre el llit de l'habitació. La Policia inicià les indagacions per tal de localitzar l'autor del crim. Una investigació que no era gens senzilla perquè la víctima, Birgitta Christina,tenia molts pocs amics a l'illa que poguessin aportar informació,l'assassinat semblava no estar vinculat amb el seu entorn i no s'havia produït cap robatori. La única pista que tenien era la petjada d'una bota de goma que havia quedat marcada a una rajola.
Una parella de la Guàrdia Civil patrullava pels afores de Santa Eulària la nit del 27 de març del 1995 quan, de sobte, a la zona de pinar de la platja de Ses Estaques, toparen amb un estrany embalum. Els voltants estaven plens de marques de neumàtics, pel que inicialment pensaren que es tractava d'un ca atropellat. No obstant, en apropar-se,descobriren que era el cadàver d'un home desfigurat. La documentació que encara portava a sobre permeté identificar-lo com Jordi Cardona, perruquer i expresident del club de futbol local. Un empresari molt conegut a la localitat que acabava de ser brutalment assassinat.
La matinada del 2 de febrer de 1904, Baltasar Burguera arribà arrossegant-se a la seva casa de Son Sard Vell molt malferit i ple de sang. Els seus crits de dolor despertaren a la seva mare, que tot d'una alertà els veïns per tal d'intentar curar les ferides del seu fill. Tot i així, ningú pogué fer res per en Baltasar, que morí dues hores més tard sense poder explicar què li havia passat. La Guàrdia Civil inicià una complexa investigació per la qual només tenien dues pistes: que a la víctima li faltaven el guardapits i la jaqueta i el reguerall de sang que arribava fins al camí de Cas Concos.
Una matinada de juny del 1967 un veí del centre de Palma localitzà el cadàver d'un home a un edifici en obres del carrer Socors. Quan la Brigada d'Investigació Criminal es desplaçà fins al lloc, aconseguí identificar a la víctima gràcies a que encara conservava el seu passaport. Es tractava d'Eino Manty, un turista finlandès que havia arribat a Mallorca el dia anterior.Però a l'escena del crim els agents localitzaren també un banyador vermell, una camiseta de retxes i unes curioses fotografies Polaroid. Cap dels objectes estava vinculat amb la víctima, sinó que semblaven pertànyer a l'autor de la seva mort. Un assassí del que tot apuntava que podia pertànyer a la Sisena Flota nord-americana.
En plenes festes de Sant Joan, el telèfon de la Policia Local de Ciutadella rebé un sorprenent avís del servei d'emergències de l'112: una dona s'havia ofegat dins un jacuzzi situat a una nau del polígon industrial. Les dades resultaven tan xocants que els agents dubtaren si podia tractar-se d'una broma, però en arribar, trobaren el cos sense vida d'Elizabeth Pimentel. La seva parella insistia en que la jove havia mort ofegada després d'una nit d'excessos, però els investigadors aviat detectaren diversos indicis que semblaven contradir aquesta versió. El cas s'allargaria durant mesos fins que un telèfon mòbil tragué a la llum les proves que tots estaven cercant.