De eerste aflevering van Vive la Frans staat in het teken van het vertrek naar het land van kaas, wijn en chansons. Frans Bauer en zijn broer Dorus gaan er ouderwets kamperen en dat betekent dat er volop spulletjes moeten worden aangeschaft. Van anti-muggenolie tot een originele vouwwagen uit de jaren '70. Want ondanks hun verleden als woonwagenbewoners, is kamperen duidelijk andere koek. Na een nachtje proefkamperen in de tuin van huize Bauer, vertrekken de twee in hun vertrouwde oranje Mercedes richting het zuiden. Nauwelijks de Franse grens over blijkt meteen dat Frans deze trip grote taalproblemen zal ondervinden. Hij doet zijn naam in dit geval bepaald geen eer aan, maar met handen en voeten, goede wil en een rake opmerking van broer Dorus komt hij een heel eind. In ieder geval tot in Parijs en uiteindelijk op de camping in Zuid-Frankrijk, waar hij de eerste gast zal ontmoeten. Die komt logeren in het tentje naast de vouwwagen van Frans en zijn broer.
Voordat hun gast op de camping arriveert, leren Frans en zijn broer hun Belgische buurman beter kennen. Hij leert hen wat zoal de gewoonten op een camping zijn. Dat het bijvoorbeeld heel normaal is om de hele dag in een minuscule zwembroek rond te lopen en dat leeftijd en figuur dan geen rol spelen... Dorus haalt de eerste gast van het vliegveld. Het is onze Olympische vedette Inge de Bruijn, de koningin van het zwembad. De Barendrechtse is ondanks haar successen altijd zichzelf gebleven en daarmee weet ze Frans en zijn broer direct te ontwapenen. Op het programma heeft Frans diverse activiteiten staan, waarbij water de verbindende factor is. Zo mag 'het zwembad' natuurlijk niet ontbreken en leert Inge Frans de fijne kneepjes van het wedstrijdzwemmen. Bij het avondeten verrast Frans met zijn keus voor fondue op de camping. Het is kaasfondue voor de liefhebster van kilo's kaas. En dat in de Zuid-Franse hitte... Na dit culinaire hoogstandje is het tijd voor entertainment. Inge, Frans, Dorus én de Belgische buurman laten zich van hun beste kant zien tijdens een avondje onvervalste karaoke. Tijdens de gesprekken met Inge ontpopt Frans zich, als zanger van het Levenslied, wederom als een invoelende interviewer en neemt het gesprek een bijzondere wending wanneer het gaat over kansen en gemiste kansen in het leven van de Olympisch kampioene.
De vouwwagen van Frans en broer Dorus wordt deze keer opgezet op het terrein van een Franse boer. Of boerin in dit geval. In ruil voor wat hand- en spandiensten mogen de twee er gratis kamperen en dat is niet aan dovemansoren besteed. De luxe is wel wat minder en dat ondervindt ook de tweede gast van de broers. Zanger Jeroen van der Boom krijgt een rondleiding langs onder andere het aanwezige hurktoilet en maakt daar kennis met het indrukwekkende gevoel voor humor van broer Dorus. Op het programma met fietsliefhebber Jeroen staat onder andere een 'potje Tour de France'. De mannen hijsen zich in een wieleroutfit en gaan de strijd met elkaar aan om als eerste de top te bereiken. Maar of dit nou helemaal eerlijk gaat, valt te betwijfelen... Verder maken ze jam voor de boerin en mag lekker eten en drinken niet ontbreken. En natuurlijk maakt ook deze gast het ultieme kampeergevoel mee door te overnachten in het kleine tentje naast de vouwwagen van Frans. Maar dan blijkt Jeroen een lange kampeertraditie te hebben als hij onthult zijn hele jeugd op naturistencampings te hebben doorgebracht.
Frans en Dorus komen terug op de camping. Terwijl Dorus sprintkampioen Churandy Martina ophaalt, probeert Frans kennis te maken met zijn buren. Maar als enige Nederlander tussen allemaal Fransen valt dat niet mee. Gelukkig arriveert Nederlands snelste man met zijn bekende glimlach en is de sfeer meteen goed. De op Curaçao geboren en getogen Churandy heeft nog nooit op een camping gestaan, maar kamperen is hem niet vreemd, hij blijkt vroeger zelfs bij de padvinders te hebben gezeten. Frans en Dorus doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de topsporter een goed verblijf op de camping heeft. Het beste bed wordt voor hem klaargemaakt en het lekkerste vlees gaat op de barbecue. Frans zorgt voor nieuwe 'loopuitdagingen' voor Churandy; druiven stampen op blote voeten, een sprintwedstrijd met de Franse slag en een nachtelijke dropping op kilometers van de camping. Frans blijft zich verbazen over de snelheid van zijn gast. Ze praten over zijn successen en de bijbehorende (vrouwelijke) fans. Ook hebben ze het over zijn familie die Churandy door zijn carrière moet missen en de plannen die hij heeft voor na zijn 'sportpensioen'.
De vouwwagen van Frans en Dorus wordt deze aflevering opgezet op een mooie plek aan de kust. Natasja Froger is de gelukkige die hier mag komen logeren. Frans weet dat Natasja thuis een heel verzorgend type is, dus hij wil de rollen eens omdraaien tijdens haar verblijf: ze moet alles loslaten en Frans en Dorus gaan voor haar zorgen, maar dan wel in Bauer-stijl. Gelukkig kan Natasja de maaltijd uit de frituurpan wel waarderen. Als dan ook nog de satelliet-tv geïnstalleerd wordt om een voetbalwedstrijd te kijken, voelt Natasja zich helemaal thuis en blijkt ze toch niet de glamourvrouw te zijn waar veel mensen haar voor aanzien. Ook buiten het kampeerterrein zorgt Frans goed voor Natasja. Hij bezorgt haar een bijzondere ervaring wanneer hij haar meeneemt naar het circus van Alexis Gruss dat in heel Frankrijk bekend staat om zijn paardenshow. Paardenliefhebster Natasja krijgt een training van hem om vervolgens deel te nemen aan de show en dit maakt erg veel indruk op haar.
Frans en Dorus hebben hun vouwwagen opgezet op de camping waar Philippe Geubels hen zal vergezellen. De Vlaamse cabaretier heeft last van heel wat angsten, zoals vliegangst en pleinvrees, maar komt toch graag een nachtje kamperen bij de gebroeders Bauer. Frans en Dorus maken het hem niet gemakkelijk, hij wordt geconfronteerd met paarden, stieren, het lokale eten en een schaars geklede buurman. Ook wordt zijn creativiteit getest wanneer Frans Philippe meeneemt om potten te gaan bakken in het keramiek dorp in de buurt. De activiteiten van Frans worden af en toe vervloekt door Philippe, maar er wordt vooral heel veel gelachen en aan het einde van zijn verblijf wil Philippe eigenlijk niet meer weg.
Vandaag worden Frans en zijn broer verrast door een jonge vrouwelijke gast. Het is zangeres Josje Huisman met een J, die de meidengroep K3 heeft aangevuld na het wegvallen van Kathleen. Ze vertelt over haar jeugd als dochter van een dominee in Steenwijk. Samen met Frans en een speciaal getraind varken gaan ze op zoek naar truffels voor de maaltijd. In het plaatsje Arles proberen ze te schilderen in de geest van Van Gogh. Het resultaat mag dan niet echt in de buurt komen, het geeft Frans genoeg aanknopingspunten voor een mooi gesprek over haar zoektocht naar liefde.
De laatste dagen van hun reis verblijven Frans en Dorus aan de kust waar ze politicus Joost Eerdmans zullen ontvangen. De broers hebben geen idee wat ze moeten verwachten van dit oud-LPF- kamerlid. 'Hij is toch rechts? Zal er wel een klik zijn?' De zorgen blijken voor niets, want Joost en Frans kunnen het direct goed met elkaar vinden. Frans neemt hem mee naar de Camargue, een gebied waar Joost als jonge jongen met zijn vader vogels ging kijken. Frans vindt dat de nieuwsverslaafde Joost eens los moet komen van zijn werk en moet ontspannen. Van top tot teen besmeurd met de 'heilzame' Camargue-modder praten ze over de politiek in Nederland en Joost zijn ambities. Ook sportief gezien heeft Frans nog het een en ander in petto voor zijn gast. De waterski blijkt voor beide heren een beproeving, maar op de jeu-de-boulbaan wordt het allemaal weer goedgemaakt.
Frans en Dorus verblijven op een camping aan de Franse Cote d'Azur waar zij Gordon ontvangen. Ze realiseren zich maar al te goed dat ze Gordon met een verblijf op een camping behoorlijk uit zijn comfort zone halen en dus doen ze er alles aan om het hem naar de zin te maken. Van aanpassingen aan de tent tot een goede lunch en hoofdmassages in een beachclub. En met succes! Gordon lijkt zich op zijn gemak te voelen bij de broertjes Bauer en er ontstaan mooie gesprekken over liefde en familie. Om Gordon ook nog wat cultuur mee te geven neemt Frans hem mee naar de lokale rugbyclub. Rugby is een van de meest populaire sporten in Frankrijk en het komt Gordon niet slecht uit dat er veel fysiek contact is in het spel....
Frans en Dorus ontvangen Ireen Wüst op een mooie groene camping in de Franse Provence. Ze kijken enorm uit naar de komst van deze meervoudig Olympisch kampioene en Frans verheugt zich al op een zomers schaatstochtje met haar. Er worden skeelers aangeschaft met als doel een rondje om het dorpsplein, maar dat blijkt nog een stuk lastiger dan verwacht! Naast een fantastische schaatster blijkt Ireen ook nog eens een hele enthousiaste persoonlijkheid. Hoe gek Frans het ook verzint, Ireen staat overal voor open; op een ezel naar een rivier om goud te zoeken, racen door een labyrinth, ze doet er allemaal aan mee en dat vol fanatisme. Wat het spel ook is, ze zal zich niet zomaar laten verslaan. Natuurlijk moet er ook getraind worden want een topsporter word je niet zomaar. Terwijl Frans en Dorus de barbecue aanzetten werkt Ireen zich in het zweet en dat levert bijzondere beelden op.
Frans en Dorus staan met hun vouwwagen nog steeds op een camping aan de rivier de Ceze in de Franse Provence. Vandaag komt Herman op bezoek en daar zijn de mannen eigenlijk best een beetje nerveus voor. Zal hij uit de voeten kunnen op hun kampeerplaatsje? Ze realiseren zich dat ze er vooral voor moeten zorgen dat het Herman aan niks ontbreekt om lekker te kunnen koken. Van hun eigen kookkwaliteiten zal hij niet blij worden. Dat ze dit juist hebben ingeschat blijkt direct wanneer Herman op de camping arriveert. Hij is nog geen minuut uit de auto gestapt of er worden al omeletten gebakken. Er wordt gekookt, gegeten en gepraat over eten. Maar Frans heeft ook nog een aantal bijzondere activiteiten gepland. Zo wordt op een Solex de beruchte Mont Ventoux getrotseerd en dat schept een band, na afloop praten de mannen over de andere dingen in het leven, van carrièrekeuzes tot het vaderschap.
De Belgische seksuologe Goedele Liekens komt bij Frans en Dorus op bezoek in Frankrijk. In tegenstelling tot wat de mannen verwachten, voelt Goedele zich direct thuis op de camping. Als kind was zij al een echte tomboy en zat ze liever in een boom dan dat ze met poppen speelde. Deze avontuurlijke kant ontdekken Frans en Dorus als ze haar meenemen voor een tocht door de boomtoppen en Goedele zich zonder angst van boom tot boom laat glijden aan een kabel. Natuurlijk wordt er ook gesproken over Goedeles beroep en wat haar tienerdochters daar eigenlijk van vinden. Ook wordt Goedele aan het werk gezet op een geitenboerderij in de buurt, waar zij samen met Frans geitenkaas gaat maken. Goedele had een romantisch beeld van het boerenleven en droomde ervan een boerinnetje te worden op haar oude dag. Ze ontdekt dat ze deze toekomstplannen misschien toch maar moet aanpassen.
Frans en Dorus verblijven op een zonovergoten camping aan de Cote d'Azur waar zij deze aflevering Tygo Gernandt ontvangen. De acteur kijkt erg uit naar zijn bezoekje aan Frans en Dorus. Frans heeft op zijn beurt van alles gepland, want dat Tygo niet te lang stil kan zitten is bekend. De activiteiten vinden voornamelijk plaats op het water en dat blijkt een schot in de roos want Tygo is een echte waterrat. Als een kind zo blij is hij als hij zelf met een bootje naar een eiland voor de kust van Cannes mag varen. Op dit eiland staat een oude gevangenis waar 'De Man in het IJzeren Masker' heeft vastgezeten. De bijzondere sfeer op het eiland levert genoeg gespreksstof op, van een openhartig gesprek over Tygo's drugsverslaving tot een emotioneel moment als het gaat over het verlies van dierbaren. Ook is er tijd voor het typische campingleven. Tygo maakt een visje klaar voor de broers Bauer en terwijl deze op de barbecue ligt nemen Frans en Dorus hem mee naar de broertjes Kuiper. Frans en Dorus blijken namelijk niet de enige broers uit Brabant die met een gedateerde vouwwagen kamperen in Frankrijk.
Frans en Dorus staan met hun vouwwagen op een camping aan de Côte d'Azur waar zij Victoria Koblenko verwelkomen. Dat zij geen standaard campinggast is blijkt meteen wanneer ze haar entree maakt. Geen campingslippers en joggingpak, maar gehuld in strakke rok en plateauzolen arriveert de actrice en presentatrice. Ook met campingvoedsel als patat en pizza maken Frans en Dorus haar niet blij. Waar ze wel gelukkig van wordt? Macarons, zelfgemaakte Tarte Tropezienne en een tochtje op een jetski. In de festivalstad Cannes laat Frans een peperdure haute couture jurk maken voor Victoria, maar het eindresultaat is niet helemaal naar verwachting.
Actrice Marlijn Weerdenburg die vooral bekend is van haar rol als Danni Lowinski komt op bezoek bij Frans en Dorus. Tijdens een tandemtocht langs de prachtige kustlijn leert Frans Marlijn beter kennen en ontdekt hij dat zij heel veel ambities heeft. Naast haar acteerwerk staat ze namelijk het allerliefst met haar bandje op het podium en droomt ze van een doorbraak in het buitenland. Dat Marlijn een multitalent is bewijst ze ook 's avonds op de camping, ze werpt zich op als kok wanner de pasta di Dorus volledig lijkt te mislukken om vervolgens als een volleerd lid van het entertainment team de bingo avond te leiden. De dag wordt afgesloten met Frans in de jacuzzi waar ze hem, en de rest van de camping ongevraagd ook, laat genieten van haar zangkunsten.
De laatste dagen op de camping krijgen Frans en Dorus bezoek van André Hazes junior. Dat André geen klein Dreetje meer is wordt al snel duidelijk. Door zijn sportverslaving heeft hij een indrukwekkend postuur en de gesprekken tussen Frans en de zanger zijn behoorlijk volwassen. Natuurlijk hebben ze het over het verlies van zijn vader, maar ook over vrouwen en zijn eigen carrière in de muziek. In de oude gladiatorarena van Nimes daagt Frans Andre uit voor een boogschiet- duel. Ook wordt er samengewerkt door de mannen wanneer ze een vlot bouwen om de rivier mee over te steken.
Vandaag reizen Frans en Dorus af naar België. Na het emotionele afscheid van de achterblijvende familieleden, brengen de broers een kort bezoek aan goede vriend Jean-Marie Pfaff. Maar diens villa blijkt totaal verlaten te zijn. Onderweg laden ze, met hulp van de nonnetjes, hun elektrische auto op bij een heus Belgisch klooster en speelt de beiaardier van Brugge de hit 'Heb je even voor mij' op zijn middeleeuwse kerkklokken. Zodra ze hun weg vervolgen richting Duitsland, stoppen ze nog even bij het nieuwe restaurant van Shirley. De bekende Chinees uit Fijnaart blijkt namelijk te zijn geëmigreerd naar Vlaanderen.
Aangekomen in Duitsland gaan de volkszanger en zijn broer eerst op zoek naar de ware ziel van de schlagermuziek alvorens ze afzakken naar het Schwarzwald. Daar aangekomen overnachten ze in een door Nederlanders gerunde bed-and-breakfast en leren ze alles over folklore, miniatuur modelbouw en draaiorgels. Wanneer ze hun weg richting het zuiden willen voorzetten belanden ze in het vorstendom Liechtenstein. In dit rijkste land ter wereld mogen de heren op audiëntie bij de consul die, hoe kan het ook anders, een Nederlander blijkt te zijn.
De wereldreizigers uit Fijnaart komen aan in het Oostenrijkse Tirol. Ondanks dat Frans een zeer ervaren zanger is, blijk dat het jodelen hem toch niet zo gemakkelijk af gaat. Het warme zomerweer weerhoudt de broers er niet van om met de lift naar de top van de allerhoogste berg in de regio te gaan. Eenmaal boven op de berg dalen ze af in een gletsjer en nemen ze enkele skilessen. Na de après-ski vervolgen ze hun zoektocht naar cultuur en levenswijsheden en stoppen ze onderweg bij Hansi Hinterseer. Deze Oostenrijkse schlagerzanger was ooit meervoudig wereldkampioen skiën, maar houdt zich tegenwoordig bezig met rust en natuur. Hij wordt ook wel de hertenfluisteraar genoemd.
Frans en Dorus zoeken een geschikte slaapplaats in Wenen, de wereldstad bekend van Mozart, Strauss, wienerschnitzel en de Weense wals. Geheel in stijl worden de broers onthaald in Schloss Greillenstein door gravin Kuffstein. Deze heuse prinses is een volle nazaat van keizerin Sisi. Frans en Dorus krijgen zo hoogstpersoonlijk de kneepjes van hoffelijkheid en etiquette bijgebracht. Later, op het Oostenrijkse platteland, ontmoeten de broertjes Bauer de excentrieke Frenkie Schinkels. Ooit was Frenkie een Nederlandse profvoetballer, maar sinds zijn vertrek naar Oostenrijk is hij vooral bekend als schlagerzanger en lokale tv-persoonlijkheid.
Na een regenachtige nacht ontwaken Frans en Dorus gebroken op een naaktcamping, ergens diep in Slowakije. Zodra ze hun buik vol hebben van een toch wel ongemakkelijk ontbijt haasten de heren zich richting Slovenië. Daar hebben ze een ontmoeting met de burgemeester van het dorpje Bled. Hij spreekt een beetje Nederlands en leidt de broers graag rond in het huis van de voormalige dictator Tito. In het Sloveense Kamno overnachten Frans en Dorus in een bed and breakfast, gerund door een Nederlander uit Amersfoort. Met het complete Nederlandse gezin gaan Frans en Dorus mee op canyoning in het dal. Zij het met een gezonde dosis angst. Zodra ze hun weg vervolgen naar het onbekende, stoppen de broers nog even in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, voor een bizarre lokale lekkernij.
Frans en Dorus ontwaken in Slovenië. Voordat de broers verder Europa inrijden, wil Frans nog één keer optimaal genieten van wat het land hen te bieden heeft. Daarom heeft hij een Sloveense wellness geboekt, midden in het bos. Na dit ietwat ongemakkelijke boomknuffelen is het tijd voor het echte mondaine leven en dus rijden de broers door naar de Kroatische kust. Als echte jetsetters gaan ze zeevissen op tonijn, overnachten ze op een luxe jacht in Hvar en ontmoeten ze Petar Grašo. Hij is de populairste zanger van Kroatië en runt daarnaast ook nog eens één van de meest exclusieve eettenten in de haven van Split.
Frans en Dorus zijn aangekomen in het zonnige Italië en gaan meteen op zoek naar de ultieme lekkernij. Hun zoektocht leidt naar Treviso, waar ze de originele tiramisu proeven én de bedenker van dit wereldberoemde gebakje ontmoeten. De broers bezoeken ook het nabijgelegen Venetië, want dit walhalla voor de wereldreiziger mag niet in hun inspirerende trip ontbreken. In deze massaal door toeristen overspoelde stad staat onder andere gondelvaren, peperdure koffie en Italiaanse extravaganza mode op de agenda. Ook brengen de heren een bezoek aan de lokale Chinees.
Frans en Dorus maken een wandeling door het Italiaanse Verona en gaan in deze romantische stad op zoek naar het echte verhaal van Romeo en Julia. Dat Italië ook synoniem is voor raceauto's, weten de broers maar al te goed. Met hun gehuurde Ferrari rijden ze langs het huis van de in 2007 overleden operazanger Luciano Pavarotti. En nog voordat de huurtijd van de felrode sportauto is afgelopen, kan er een pitstop gemaakt worden bij de laatste rustplaats van deze grote Italiaanse tenor. Voor de laatste nacht hebben Frans en Dorus een kamer gevonden bij een Nederlandse vrouw die daar samen met haar Italiaanse man accommodatie aanbiedt. Gelukkig staan er kroketten en frikadellen op het Italiaanse menu.
Frans en Dorus komen met de auto aan in het zuiden van Engeland. Het links rijden valt de broers niet mee en daarom hebben ze een spoedcursus links rijden geboekt. Die les gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. De eerste bestemming van deze reis door het Verenigd Koninkrijk en Ierland, is de beroemdste badplaats van Engeland, Brighton. Ze ontmoeten hier Telly, een Nederlander die samen met zijn vrouw een B&B runt. Telly leidt de broers rond en Frans en Dorus verbazen zich over de architectuur in de stad. Met name The Royal Pavillion, een merkwaardige mix van de Efteling en een Indiaas paleis, kan op veel commentaar van de broers rekenen. Na een dag in Brighton verlaten Frans en zijn broer de Engelse zuidkust, maar niet voordat ze nog een bezoek hebben gebracht aan de paardenraces van Brighton. Ze laten zich uitvoerig informeren over hoe het allemaal werkt in de racewereld, waar let je nou op als je geld gaat inzetten? Zullen Frans en Dorus uiteindelijk op het juiste paard gewed hebben?
Frans Bauer en zijn broer Dorus reizen verder door het Verenigd Koninkrijk. Ze laten de badplaats Brighton achter zich en gaan op weg naar Londen. Het links rijden gaat ze inmiddels goed af, maar de omgangsvormen in Engeland zijn ook heel anders dan de jongens thuis gewend zijn. Bewust van hun eigen tekortkomingen op dat gebied hebben de broers vandaag een spoedcursus Good Manners geboekt. Oftewel, hoe eet je een doperwtje in Engeland? Verder brengen ze een bezoek aan Londen en bekijken ze de Engelse hoofdstad vanuit de Duckbus die behalve rijden ook kan varen. Daarnaast brengen ze een bezoek aan één van de oudste familiebedrijven van Engeland; autofabrikant Morgan.
Frans Bauer en zijn broer Dorus gaan op bezoek bij de Druïden. Deze eeuwenoude Keltische beschaving, waar de verering van zon en maan centraal staat, houden een ceremonie midden op het Engelse platteland en de Bauers doen mee. Daarnaast gaan de broers naar Oxford, de stad van studenten en filmlocatie van Harry Potter.
Frans en Dorus rijden richting het noorden van Engeland. Op weg naar wat beschouwd wordt als het mooiste paleis van Engeland: Blenheim Palace. Met 2000 hectare aan tuin is het landgoed een gewilde locatie voor films. James Bond was er, Harry Potter, de Grote vriendelijke Reus liep er rond en nu dus ook de Bauers. Frans, naar eigen zeggen een verdienstelijk tuinman, wil wel even een handje helpen met de heg te snoeien. Verder bezoeken ze het graf van Winston Churchill, gaan ze naar de dartskroeg van Engeland en ontmoeten ze het grootste Engelse dartstalent.
Frans Bauer en zijn broer Dorus komen aan Liverpool en duiken in de rijke muziekgeschiedenis van deze Engelse stad. Ze worden hierbij rondgeleid door de Britse pop-icoon Peter Hooton, zanger van The Farm die een wereldwijde hit scoorden met het nummer 'All Together Now'. Hij kan goed vertellen waarom er zoveel succesvolle muzikanten uit Liverpool komen. Zo staan ze stil bij de 'Ferry Cross the Mersey' van Gerry & The Pacemakers en bij de plek waar het nummer 'Strawberry Fields Forever' van the Beatles over gaat. Ook maken de Bauers kennis met de echter Scousers van Liverpool. Ze hebben een onverstaanbaar dialect, maar hebben ook een heel eigen look. Dikke wenkbrauwen en een oranje/ bruine huid zijn zeer geliefd. De broers gaan op zoek naar 'Scouse Pammie'. Deze Pamela Anderson look-a-like met vele cosmetische ingrepen is dé aangewezen persoon om heren lokale schoonheidstips te geven. Naast muziekstad is Liverpool natuurlijk ook voetbalstad. Frans en Dorus bezoeken de Twelfth Men Pub waar alle Liverpool fans hun liefde voor die ene club delen met als credo 'you'll never walk alone'.
De gebroeders Bauer laten Engeland achter zich en rijden richting de Highlands van het gemenebest. Eenmaal aangekomen in het Schotse Glasgow laten ze zich direct een heuse kilt aanmeten. Hoewel ze enige moeite hebben met het verstaan van het lokale dialect van de verkoper, slagen ze erin een passende outfit te kiezen. Nadat Frans en Dorus alles te weten zijn gekomen over de doedelzak, bezoeken ze een Haggis fabriek. Haggis is een lokaal vleesgerecht gemaakt van schapenhart, -long en -lever, vermalen met dierlijk vet. Dé Schotse delicatesse die zich qua inhoud het beste laat vergelijken met de door Frans zo gewaardeerde Nederlandse frikandel. Later op de dag hebben de broers een ontmoeting met de Nederlanders Conny en Rene in Fort William. Bij de rondleiding door hun bed and breakfast maken ze voor het eerst kennis met de bijgelovigheid van de Schotten, meerdere gasten zweren namelijk dat er een geest in de 'de blauwe kamer' zou zitten.
Frans en Dorus vervolgen hun reis door Schotland. De broers maken samen met de Nederlandse Rene een tochtje met de Jacobite stoomtrein, die bekend is uit de Harry Potter films. In het plaatsje Roybridge bezoeken Frans en Dorus een Nederlandse familie die zich hier in het uitgestrekte land heeft gevestigd en succesvol zijn geworden met het maken van hertensalami. Schotland is een land van vele mythes. Het bekendste verhaal is misschien wel dat van het monster van Loch Ness. De Bauers bezoeken de Nessie Hunter Steve die al 25 jaar in een caravan aan het meer woont, maar helaas nog nooit een glimp van het monster heeft opgevangen. Frans en Dorus denken dat het staren naar het water, zoals Steve dat doet niet veel oplevert en besluiten zelf op onderzoek uit te gaan. Gewapend met snorkel en onderwatercamera gaan de mannen in een boot het meer op. Frans trotseert zijn angst en duikt het donkere koude water van Loch Ness in en voelt, maar zodra hij iets aan zijn tenen voelt weet hij niet hoe snel hij weer aan boord moet klimmen. Wie aan Schotland denkt, denkt aan Highland games. Schotse mannen, gekleed in kilt die met boomstammen en stenen gooien. Frans en Dorus bezoeken de Highland Games in Kenmore en als blijkt dat Frans behoorlijk sterk is wordt hij uitgenodigd om mee te doen aan het toernooi...
Frans en Dorus vervolgen hun reis door Schotland, hét land van de ridders en kastelen, met een bezoek aan Stirling Castle. Frans en Dorus willen meer te weten komen over de vele spookverhalen die er leven Schotland. Ze gaan op zoek naar een oude pub die regelmatig bezocht wordt door dolende zielen... Vervolgens reizen de gebroeders Bauer door naar de volgende bestemming; Ierland! De eerste stop is een bezoek aan de hoofdstad Dublin. Dublin is onder andere de thuisbasis van U2 en leadzanger Bono schijnt hier zelfs een hotel te hebben. Frans en Dorus brengen ook een bezoek aan het Riverdance theater. Riverdance is een traditionele Ierse stepdance, gekenmerkt door snelle bewegingen van de benen waarbij lijf en armen onbeweeglijk blijven.
Frans en Dorus zijn op hun reis inmiddels midden in Ierland aangekomen. Zelden hebben de broers zoveel groen om zich heen gezien als hier. De gebroeders rijden naar County Tipperary waar een Nederlandse familie een geitenboerderij runt op een groen stuk land van maarliefst 23 hectaren. De Bauers zetten hun reis voort en rijden door naar de plaats Athlone waar zij de nacht zullen doorbrengen. Athlone is volgens het Guinness Book of Records de plaats met de oudste pub ter wereld! Daar moeten Frans en Dorus even een kijkje nemen! De volgende ochtend gaan Frans en Dorus op bezoek bij echte Ierse Travellers. Ze ontmoeten Michael die hen van alles kan vertellen over de Travellers, hun geschiedenis en de beroepen die ze uitvoeren. Tenslotte brengen de gebroeders ook nog een bezoek aan: 'dé kabouterfluisteraar van Ierland.' Ja, het is echt waar, er wonen in Ierland mensen die beweren in contact te staan met kabouters...
Op zoek naar cultuur, levenswijsheden en muziekstijlen reizen Frans Bauer en zijn broer Dorus naar het noordwesten van Ierland. De Bauers stoppen onderweg nog wel even in Noord-Ierland om een bezoek te brengen aan het zogenoemde Scarva festival. Hier vieren de prostestanten de overwinning van Willem de Derde op de katholieke koning Jacobus de Tweede. Hoogtepunt van de dag is het naspelen van de slag waarin de protestanten de katholieken hebben verslagen. Frans en Dorus brengen vervolgens een bezoek Jean Paul van der Velde. Deze Nederlandse oud-profvoetballer is vandaag de dag een gevierd acteur in Noord-Ierland met onder andere een rol in Game of Thrones. Jean-Paul neemt de broers mee naar Old Castle Ward. Dit is één van de opnamelocaties van Game of Thrones alwaar het fictieve Winterfell ligt. Deze inspirerende reis zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan dé koning van Ierland. Echter hiervoor moeten de Bauers helemaal doorrijden naar het uiterste noordwesten. Net zolang tot ze niet meer verder kunnen. Ze maken de oversteek per boot naar een afgelegen eiland. Op zoek naar die enige echte koning van Ierland. Zodra de laatste ochtend van hun inspirerende reis aanbreekt, vertrekken Frans en Dorus weer terug naar het vasteland. De allerlaatste stop maken de broers bij wilde en ruige kust Malin Head, alwaar ze mooiste uitzicht van hun reis bewonderen.