Kan aviser og klude erstatte glasuld? Kan muslingeskaller og gamle fliser bruges til sokkel og fundament? Kan man bygge hus uden gæld? Halmhusbyggeren Steen Møller står sammen med vært Berit Wheler for byggeriet af DRs frilandshus.
Hvad siger brandinspektøren til et hus af høvlspåner, gamle klude og aviser? Vil han godkende et loft af halm, når huset skal bruges til både beboelse og offentlig forsamling? Kan man bygge hus uden gæld, og hvor finder man en god og billig erstatning for cement og mørtel? Halmhusbyggeren Steen Møller står sammen med vært Berit Wheler for byggeriet af DRs frilandshus.
Kan olietønden fyldt med muslingeskaller godkendes som skorsten i halmloftet? Hvordan pudser man vægge af gamle aviser og klude? Holder budgettet på byggeriet, og hvorfor skal der gamle gulvtæpper og muslingeskaller på taget? Halmhusbyggeren Steen Møller står sammen med vært Berit Wheler for byggeriet af DRs frilandshus.
De bygger huse uden gæld. Så begynder familierne at rykke ind i Friland. Her vil de med egne næver bygge billigt og forvandle muslingeskaller, ler og andre naturmaterialer til drømmehuset. De vil skabe en fremtid uden gæld, så de får økonomisk mulighed for at starte egen virksomhed. Vi møder det unge par, der har valgt at bygge et hus af 100 år gamle douglas graner. Og familien med tre børn, der har sat bondehusidyllen til salg for at flytte i skurvogn, mens de bygger et Vikingehus af halm.
Her vil de med egne næver bygge billigt og forvandle muslingeskaller, ler og andre naturmaterialer til drømmehuset. De vil skabe en fremtid uden gæld, så de får økonomisk mulighed for at starte egen virksomhed. Se hvordan det går med Frilandshuset bygget af blandt andet papir og klude, og få opskriften på, hvordan du laver levende Pilehegn.
Familierne bygger selv deres huse, og de bygger dem billigt. Byggematerialerne er natureller genbrugsmaterialer, og målet er en tilværelse uden gæld. I DR-huset har kursisterne travlt med genbrugspaller og affaldsmarmor.
Nybyggerne i Friland er i fuld gang og får besøg af byggematadoren Kurt Thorsen. Familierne bygger selv deres huse, og de bygger dem billigt. Målet er en tilværelse uden gæld. Byggematerialerne er natur- eller genbrugsmaterialer, men vil brandinspektøren godkende byggeriet. I DR-huset har kursisterne travlt med lersække og munkesten.
Der skal tag på, inden regnen sætter ind. Familierne bygger selv deres huse, og de bygger dem billigt. Målet er en tilværelse uden gæld. Byggematerialerne er natur- og genbrugsmaterialer. I DR-huset har de travlt med ålegræs og affaldspap.
Nybyggerne i Friland er i fuld gang. Familierne bygger selv deres huse. De bygger i naturmaterialer og de bygger billigt. Målet er en tilværelse uden gæld. Peter Quist rejser sit tårn af et hjem. Famillien Hestbæk Mølgaard viser, hvordan man kan rense sit eget spildevand og kloak og midt i det hele øver Louise moderne dans med sin trup. I DR-huset ser vi, hvordan man blander en effektiv "fattigmandsmaling".
Vi følger byggeriet af Fuldtømmerhuset i Friland. Kasper på 28 år bliver lært op af den store mester i logbuilding 76årige B. Allan Mackie fra Ontario i Canada. De to har med hjælp fra en gruppe skovarbejdere 3 uger til at forvandle den store bunke af nyskovet fyr til et solidt og smukt hjem for Kasper og Louise. Et fascinerende arbejde der kræver millimeters nøjagtighed med motorsaven som det vigtigste arbejdsredskab.
De bygger huse af genbrugs- og naturmaterialer så billigt, at det gør kreditforeninger overflødige. Nu er første byggeår overstået i Friland. Vi har fulgt fire af familierne fra begyndelsen.
De bygger huse af genbrugs- og naturmaterialer så billigt, at de kan bo gældfrit. Vi har fulgt fire af familierne - nu er både byggeri og besværligheder i fuld gang.
De bygger selv og de bygger gældfrit af natur- og genbrugsmaterialer. Det er blevet vinter og tid til at gøre status over det første år. Fik de bygget? Fik de friheden? Nåede de hvad de ville?
Energien var stor, da selvbyggerne sidste sommer begyndte at bygge deres gældfrie huse i halm, muslingeskaller og genbrugsmaterialer på den bare mark. Men kulden kom, og hvordan har det så været at bo i en skurvogn midt i en isvinter omgivet af halmballer og halvfærdige huse?
Selvbyggerhusene står i gul halm og blå muslinger. Nu skal der plantes grøn pil til spildevandsrensning - virker det? 15 år gamle lindetræer flyttes fra en motorvej - overlever de? Udendørs brusebad i grønt lysthus - duer det? Friland fortsætter med at tænke nyt - også i det grønne.
Den store terrasse med marksten og timian og fliser - genbrug til ingen penge. Og havedammen med planter og liv - til friluftsommer for både børn og voksne.
Hvorfor nøjes med grillen? Hvorfor ikke flytte hele køkkenet udendørs, når man nu har en spiselig græsplæne? Og hvorfor ikke slappe af efter middagen med et ildopvarmet romersk bad i det fri?
Så kom solen og fornyede byggeenergien. De halvfærdige huse skal gøres klar til indflytning her i Frilands andet år. Vi følger både de gamle og nye familiers tumlen med halm, ler, sten, rundtømmer og alskens genbrugsmaterialer for at skabe hver sit gældfrie drømmehus.
Væggene er fyldt med ålegræs og gamle aviser, i gulvet er der muslingeskaller og loftet er isoleret med halm. Steen Møller og et hold af kreative håndværkere går nu i gang med at indrette Frilandshuset. Marmoraffald bliver til et flot mosaikgulv, komfuret bygges i sten og så males der med hjemmelavet maling.
Steen Møller og et hold af kreative håndværkere er i fuld gang med at indrette huset. Mosaikgulv af marmoraffald, badeværelset får lysende puds og i en skrotbunke finder arkitekten elementerne til drømmekøkkenet.
Håndværkerne har arbejdet med indretningen af Frilandshuset i to uger. Nu skal arbejdet gøres færdigt. Et flot og billigt badeværelse uden fliser. Gulvene laves af ler og strå-plader, og møblerne er i originalt Frilandsdesign. Og så følger vi opsætningen af et anderledes køkken - et drømmekøkken af genbrugsmaterialer.
Den står på hedebølge og hårdt arbejde, men det kan det ikke være bedre, for det er nu, der skal rykkes. Og der kommer masser af hjælpere: Unge arkitektstuderende fra hele Europa, der skal lære at bygge huse med natur- og genbrugsmaterialer.
Det er stadig lunt i vejret, men nybyggerne på Friland ved godt, at regn og rusk er lige om hjørnet. Det gælder om at beskytte huse og mennesker så godt som muligt og indrette sig på nok en vinter. Og så er det tid til status på tilværelsen som frilænder: Skal vi fortsætte eller sige stop mens legen er god.
Friland udfordrer fremtidens bygmestre. Arkitektstuderende fra hele Europa myldrer til Djursland for at bygge to alternative sommerhuse. De skal anvende nye og uprøvede materialer. Til gengæld har de en hel uge til opgaven.
Arkitektstuderende fra hele Europa myldrer til Djursland for at bygge to alternative sommerhuse. De skal anvende nye og uprøvede materialer. Til gengæld har de en hel uge til opgaven.
Nu skal vi have lavet et "hjemmekontor" til Frilandsredaktionen. Designer Gitte Nissen Schelde og håndværker Knud Andersson er sat på opgaven: Lav skriveborde, reol, mødebord, soveplads og lamper af skrot. Gitte har tidligere arbejdet med skrot til Frilandshusets køkken: en vasketromle og en strikkemaskine blev til køkkenvasken...Hvad kan det ikke blive til denne gang?
Hvad siger elektrikeren til Gitte Nissen Scheldes skrot-lamper? Hvad har en ukrudtsbrænder med reolen at gøre? Skal der papir i madrassen? Fungerer cykelforgafler og kølerhjelme? Og når projektet overhovedet at blive færdig?Få svarene i anden og sidste del af Skrot-design i Frilandshuset.
Inge og Niels fra Friland 9 har valgt netop masseovnen som varmekilde i deres hus. Erik fra Friland 2 har været i lære hos ovnsætter Agner Thulesen og har påtaget sig at bygge Inge og Niels' nye ovn.
I andet afsnit skal vi besøge to familier i dels et parcelhus og dels i et husmandssted. Begge familier har valgt masseovnen som deres primære varmekilde, men det er ovne, som er vidt forskellige. Vi hører om brændselsøkonomi og madlavning i den store ovn. Inge og Niels lægger de sidste sten på deres masseovn og glæder sig nu til at den skal "fyres ind".
Jørgen Skouboe får besøg af ægte træmænd. Store træstammer forvandles til bænke, stole og meget andet i Frilandshaven, og oppe ved huset bygges Danmarks højeste brændestabel - måske?
Svedige svende smider med store sten i Frilandshaven, når Jørgen Skouboe inviterer til stendigebyggeri. To professionelle stensættere kan sagtens bygge de 15 meter dige på et par dage, men det er nyt for dem at skulle samarbejde med tre billedhuggere.
Friland danner rammen om det tredje internationale halmtræf. 130 deltagere har meldt sig til træffet, og de kommer fra alle verdenshjørner. I løbet af træffet vil deltagerne i samarbejde med frilænderne arbejde og eksperimentere med bl.a. lerpuds à la french dipping, pressede ubrændte lersten, nye isoleringsmaterialer og meget meget mere.
Halvvejs inde i det tredje internationale halmtræf plages både frilændere og træffets deltagere af den våde og blæsende danske sommer. Men alligevel fortsætter arbejdet i de workshops, som skal give frilændernes byggeprojekter et skub fremad.
Jørgen Skouboe og Rikke Lauridsen ryger fisk og rejer, brygger snaps, henter bier, bygger bænk og graver kuler omkring deres sorte skure i Frilandshaven. Værterne hygger om gæsterne og søger de gode oplevelser i udelivet - også selvom det sommetider kalder på både øretæver og besvær.
Jørgen Skouboe og Rikke Lauridsen tester smagen af en dræbersnegl, presser de bedste æbler til most, steger kylling i hjemmebygget ovn, dyrker japanske Shiitake svampe på egestammer og laver deres egne fakler. Besvær på en fornøjelig måde.
Steen Møller, Friland 6, har inviteret fremtidsforsker Martin Ågerup. Der males med Steens hjemmelavede maling, bygges trappe og eksperimenteres med spildevand. Imens vendes begreber som gældfrihed, miljø, livsværdier og styrketræning!
Colette Brix, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti besøger Helle og Jens Peter på Friland 7. Her bliver hun bedt om at smide skoene, for nu skal der æltes ler med de bare tæer. Colette lægger ikke skjul på, at livet på Friland er lidt for langsomt til hendes temperament, men når det gælder hendes mærkesag: Forholdene for de små erhvervsdrivende, er hun og Helle helt på bølgelængde.
I det tredje program er det ungdomsboligerne på Friland, der ta'r imod en gæst. Oticons tidligere direktør, mirakelmageren Lars Kolind kigger forbi og tager fat med både skovl og skruemaskine. Thomas og Peter fortæller om egne ambitioner og planer og Frilands ønske om at tiltrække nogen af de virksomheder, som arbejder med ny energi.
Der laves skidtfisk i udekøkkenet, og der kommer kaniner i skuret, når Jørgen Skouboe og Rikke Skov Lauridsen med gæster skaber liv i Frilandshaven. De fletter pilehegn og graver grøntsager op, som har ligget i jordkule siden efteråret - og så tager værterne bad i lune kar over åben ild.
De hollandske dværgkaniner flytter ind i Frilandshaven, som Jørgen Skouboe og Rikke Skov Lauridsen fylder med gode oplevelser. Blåmuslingerne bliver granrøget over bål, et af skurene bliver forvandlet til lysthus, og så har kødkaninen fået unger.
Bliv urte-skøn i Frilandshaven med ansigtsmasker af morgenfruer og kamille, og kvæl din fodsved med salvie. Jørgen Skouboe og Rikke Skov Lauridsen er i haven igen og byder duerne velkommen i det ledige skur. To bistader ankom sidste efterår, nu sværmer bierne i haven, mens Jørgen laver anderledes bålstole.
Honningen bliver slynget, så der kan komme mjød på bordet i Frilandshaven hos Jørgen Skouboe og Rikke Skov Lauridsen. I dag lokker de også sommerfugle ind i haven med rom, der bliver tilberedt sommer-snack af svinefedt, og Jørgen laver kanostole til bålpladsen.
Der bliver røget ost på ægte fynsk manér i Frilandshaven, hvor Rikke Skov Lauridsen og Jørgen Skouboe inviterer gæster og søger gode oplevelser gennem masser af besvær. Fuglene finder vej til haven og flytter ind i de mange kasser, mens der bliver fritteret hyldeblomster i udekøkkenet. I skurene har hønsene fået kyllinger.
I det sidste af sommerens programmer fra Frilandshaven bliver et vildsvin klynget op. Det handler om, hvordan man helsteger dyr i haven til de gode sommerfester, og hos Jørgen Skouboe og Rikke Skov Lauridsen må man gerne pille alt det i sværene, man har lyst til. Der bliver også flettet gulvpuder i siv.
Steen Møller på Friland byder økonomiprofessor Torben Andersen indenfor til hjemmebagt brød. Formanden for velfærdskommissionen kigger desuden på pedaltoiletter og septitanke. Og så må han forklare om sit syn på forbrug og fortælle om politikernes manglende lyst til at diskutere velfærd.
Sammenhængen mellem skosværte og kofangere åbenbares for en samfundsforsker, der også får en køretur med et par liter rapsolie; men det handler desuden om arbejde, nytte og bruttonationalprodukt, når Steen Møller fra Friland tager imod lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet
Frilænderen Steen Møller laver pandekagerne mens politikeren Søren Pind forsøger sig med en rabarberkompot. Sammen diskuterer de om markedet er gud eller djævel i et forsøg på at definere frihed og velfærd.
Kan man leve et lykkeligt liv i 2005 med et årligt tøjbudget på under 1.500 kr.? Det er der delte meninger om, når frilænderen Steen Møller og modeforlæggeren Malene Malling mødes og diskuterer mode og velfærd. Den sparsommelige frilænder viser det bedste fra sin udsædvanlige garderobe frem for modeforlæggeren, der til gengæld giver gode råd om, hvad der er oppe i tiden.
Der bliver hugget i sten, hældt snaps på kantareller og fuglekasserne bliver gjort vinterklar i det første af efterårets nye programmer fra haven, hvor Jørgen Skouboe og Rikke Skov Lauridsen fortsat jagter det gode udeliv. Jørgen er udpræget træmand, men har inviteret en stenhugger. Måske tænder han på sten? Rikke har besluttet at få sin debut som svampejæger, og har inviteret en kreativ gastronom, som kan trylle med kantareller over bål og i snaps.
Bænkebidere smager fortrinligt, påstår Rikke Skov Lauridsens gæst i Frilandshaven. De skal blot tilberedes over bål. Jørgen Skouboe laver naturstole af pil med en kunsthåndværker. Og så er det på tide at få skilt hanner fra hunner i kaningården, inden de finder på at parre sig.
Fugle i haven skal forkæles om sommeren - ikke om vinteren - hvis de skal have de bedste betingelser. Jørgen Skouboe åbner et par restauranter i Frilandshaven, som vil tidoble antallet af besøgende fugle. Rikke Skov Lauridsen er træt af værktøj, der bare ligger og flyder, så hun får besøg af en ægte selvforsyner, der laver den ultimative økse. Og så bliver den første hane fra hønsegården slagtet og kommer i suppegryden.
Udeliv skal ud at flyve. Jørgen får besøg af en brevduecoacher, som skal sørge for, at duerne kommer sikkert hjem. Rikke vil have varme og hygge i sit skur, så puderne bliver farvet med både lyng og valnødder, og en ny stol i pil bliver flettet.
Sydamerikanske indianere brænder deres lertøj direkte i bålet, og en af Udelivs gæster bringer teknikken ind i Frilandshaven, hvor Jørgen Skouboe og Rikke Skov Lauridsen også byder på kål med havens egen honning. De to værter satte sidste efterår vinbjergsnegle ud i haven, nu skal de findes og sættes i bur, inden de skal spises.
I efterårets sidste program fra Frilandshaven, er det blevet tid til den store kanin-fest hos Jørgen og Rikke. Rex-kaninerne bliver slagtet og pelset, og deres smukke skind sendt til garvning. Det fedtfattige og velsmagende kød bliver tilberedt over ild, og haven bliver pyntet med lysende kål og roer.
Det er fire år siden Friland blev grundlagt med de første halmballer. Nu er det tid for status. Thomas var 24 år, da han faldt for ideen om at bygge en gældfri ungdomsbolig. Men lige inden første spadestik faldt han også for en sød pige. I udsendelsen afslører Thomas, hvorfor han i dag har eget halmhus, men ingen kæreste.
Jonna & Peter tog springet med teenagesøn og vovse fra 340 m2 villa til 24 m2 skurvogn. I dag bor familien i Frilands eneste færdige hus og nyder i fulde drag deres nye liv i gældfrihed. Men ingen happy end uden trængsler. Værst var det da sønnen Sigurd ikke trivedes i skolen.
Helle og Jens Peter er begge akademikere. For fire år siden solgte de millionvilla, sagde deres forskerstillinger op og flyttede i skurvogn med tre børn for at søge lykken i en gældfri tilværelse. "Lykken sidder ikke i kvadratmetrene" sagde Helle den gang. Men hvad siger hun i dag, hvor familien på fem fortsat bor i skurvogn.
Dorthe og Palle kom med på et afbud i 2003, som de andre frilændere, tiltrukket af gældfriheden. Palle var så skråsikker på, at familien kom inden døre inden vinteren, at han valgte en meget interimistisk løsning med et midlertidigt hjem på byggegrunden. Til stor fortrydelse for begge; når kulden melder sig, er Dorthe nemlig dén, der er rejst.
Drømmen om en gældfri landsby startede i Steen Møllers fantasi. Men virkeligheden udviklede sig til et mareridt. Steen flygtede fra Friland, slidt ned af at være primus motor for projektet. Oven i det hele fik kæresten kræft og døde.I dag er han glad tilbage med ny kæreste og fornyede kræfter samt en udvidelse af det lille hus.