I første episode tar vi saken til Vanja Neskvern, som er en 33 år gammel alenemor med to barn. Hennes tre år gamle sønn er multifunksjonshemmet, så Vanja trenger et hjem tilpasset funksjonshemmede. Hun kjøpte derfor et «nøkkelferdig hus» som skulle stå klart kort tid etter. Etter mange forsinkelser og store utgifter er huset ennå ikke ferdig, og Vanja sitter kun igjen med et uferdig skall fullt av feil etter å ha betalt hele 85 prosent av kjøpesummen. Vanja bor nå i en nabokommune, men hun er snart nødt til å flytte til Stange på grunn av kommunale støtteordninger og bidrag til huset. Sliten av rotet og i en håpløs økonomisk situasjon er Vanja i desperat behov for hjelp, og TV3 skal prøve å komme til bunns i saken. Ikke nok med det, med fagekspertise og profesjonell hjelp skal vi også pusse opp hele huset!
Alenemammaen Anita bor sammen med sine to sønner på 14 og 15 år. I 2007 fikk hun endelig råd til å totalrenovere sitt 25 år gamle bad, men håndverkerne gjorde et svært dårlig arbeid. Med to fotballaktive tenåringsgutter i huset er badet hyppig brukt, men fukt i veggene, sprukne fliser, utette fuger og feil helling på gulvet gjør at hele badet mest sannsynlig må rives og bygges om på nytt.
Marianne Gabrielsen (50) fra Tjøme bestemmer seg for å pusse opp deler av huset sitt i 2008. De opprinnelig så tillitsvekkende håndverkerne viser seg snart å bli mindre samarbeidsvillige. Kledninger, skjøter og spikre er festet helt tilfeldig, listingen er ikke fullført, vinduene er feilmontert, veggene ikke isolert riktig og takshingelen er løs. En takstmann karakteriserer arbeidet som verdiløst og mener at mye må gjøres på nytt. Håndverkerne på sin side krever forskuddsbehandling og viser truende oppførsel når Marianne ikke vil gi dem de summene de krever. Dette opplever også programleder Janne og kamerateamet på kroppen da de oppsøker håndverkeren. TV3 hjelper dessuten Marianne med å få ferdig oppussingsarbeidet.
Karl Ernest Koch (28) og Ingvild Bøe (26) bor i en leilighet i Oslo. Når Ingvild blir gravid finner de ut at de vil pusse opp leiligheten før babyen blir født. Karl Ernest er selv utdannet murer, men de velger å hente inn ekstern hjelp for å få oppussingen dokumentert. Blant flere anbud velger de å bruke en slektning av en fetter, men det viser seg at familierelasjoner er slett ingen forsikring for at arbeidet vil bli ordentlig utført. De etterlyser gjentatte ganger dokumentasjon på at jobben blir utført av håndverkere med fagbrev, men entreprenøren er ikke villig til å legge frem papirer på det. De frykter at feilmonterte varmekabler vil gi dem støt når de er på badet. Med en baby på vei må Karl Ernest og Ingvild selv gjøre ferdig jobben. En takstmann vurderer badet og finner mange feil og mangler. Nå tar TV3 saken, og mens programleder Janne Seime Siler prøver å få håndverkeren i tale, pusser byggeleder Morten Hofstad opp badet.
Anne Berit (33) og Jon (38) Evang arver en sliten 2-roms på Sinsen i Oslo av Jons mor. Paret har to små barn og deres egen leilighet har blitt for trang, derfor ønsker de å pusse opp den arvede leiligheten for deretter å kunne kjøpe et rekkehus med bedre plass. Men håndverkeren de hyrer inn viser seg snart å ikke være til å stole på. Han forlanger forskuddsbetaling og kommer stadig med tilleggsarbeid som må gjøres. Men ingen tidsfrister holdes og når familien begynner å sette krav avslutter håndverkeren arbeidet. Familien sitter igjen med en rasert leilighet og er 145 000 kroner fattigere.
Jan Erik Søberg (48) og Kristin Hegner (45) har en husdrøm, og den ser ut til å gå i oppfyllelse når de gjør en avtale med Massivhus om å få et nøkkelferdig hus til en svært konkurransedyktig pris. Familien legger en del penger i prosjektet, men bedriften som skal levere huset går snart konkurs. De får tilbud om å tegne en ny kontrakt med et nytt selskap som deres kontakt har opprettet. For ikke å tape alle pengene går de med på dette. Etter lengre tids bygging og store innbetalte summer sitter de kun igjen med et skall av et murhus, med mange feil og mangler, og de må selv sørge for at huset blir noenlunde beboelig. Det viser seg senere at entreprenøren befinner seg i Tyskland hvor han er dømt til 2 års betinget fengsel for bedrageri.
Bjørn Ivar Tysse (44) og Camilla Kvalheim (34) skulle virkeliggjøre sitt drømmehus i funkisstil ved Tertnes utenfor Bergen. Huset skulle leveres som nøkkelferdig og være ferdig på fire uker. Men det oppstår store forsinkelser og arbeidet som blir gjort er av dårlig kvalitet. Utbygger går til slutt konkurs, men tilbyr å overføre kontrakten til et nyoppstartet firma. Men heller ikke det nye firmaet klarer å fullføre og etter kort tid melder også de om pengeproblemer, dette etter at paret har betalt store summer til entreprenøren. Bjørn Ivar og familien ser seg nødt til å ferdigstille og rette opp feil ved huset selv, og de bruker all sin energi og ressurser på dette. Nå har de ikke råd til innredning. Det viser seg at entreprenøren hevder at det aldri ble skrevet noen kontrakt og at firmaet derfor ikke har noen forpliktelser ovenfor familien. Programleder Janne Seime Siler ser på saken.
Høsten 2008 hyrer Marit Eid på Biri et firma for å skifte ut tak og takrenner og panel på en yttervegg på huset, og arbeidet skal være ferdig til jul. Men det blir stadig utsettelser og firmaet fullfører aldri jobben. Marit har betalt 115 000 kroner i forskudd, i tillegg til 10 000 kroner for materialer til en veranda som håndverkeren aldri utførte. Etter utallige purringer og klager uten at noe skjer, melder Marit saken inn til Forbrukerrådet. Nå skal TV3 med Janne Seime Siler i spissen se på saken og gjøre ferdig arbeidet på huset.
I høstens første program fortsetter TV3 jakten på verstingene i byggebransjen, og vi følger opp det som har skjedd i byggesakene fra fjorårets programmer. Blant andre skal vi se hvordan det går med Marianne Gabrielsen fra Tjøme. Hun engasjerer en håndverker som gjør en så dårlig jobb at han faktisk blir tiltalt for bedrageri. Vi følger Marianne Gabrielsen gjennom oppturer og nedturer, og ser hvordan straffesaken mot håndverkeren hennes ender i Tønsberg tingrett.
I kveldens «Bygg & bedrag» får du se hvor ille det kan gå når du engasjerer feil firma til å renovere badet ditt. Programleder Janne Seime Siler og byggeleder Morten Hofstad har tatt turen til Bøler, hvor Monika Hopaneng sliter med et ubrukelig bad.
Samboerene Cathrin Hauan og Hanne Bjørnevik fra Asker slet med innsig av grunnvann og fukt i kjelleren sin. De kontaktet firmaet Fuktspesialisten, som mente at graving og drenering ikke var nødvendig. Fuktproblemet skulle løses ved å sende svakstrøm inn i kjellerveggene hos paret. Etter installeringen av det elektriske murtørkesystemet ble imidlertid fuktproblemene enda verre.
Tromsøkvinnen Heidi Hauglid visste ikke at hun kjøpte bolig av byens mest omstridte boligutvikler. Sykepleieren kjøpte seg en leilighet i et nyoppført bygg i 2006; dessverre betydde ikke en flunkende ny leilighet at alt var på stell. Baderommet bød på store problemer, blant annet var varmekablene skadet og forsøkt reparert med sort isolasjonsteip. Nå har Heidi et bad som er feil bygd, og bilder som tyder på at det kan være farlig å dusje. Men utbyggerne nekter å ta ansvar og mener at Heidi er utakknemlig og forsøker å sko seg på situasjonen. Heidi måtte flytte ut og inn flere ganger etter hvert som nye skader ble oppdaget. Kun deler av badet ble utbedret hver gang, ikke hele badet, og det ble stadig oppdaget nye feil og mangler. Det viste seg at flere i samme bygg har de samme manglene på badene sine. Heidi må ta opp kampen mot en av de største utbyggerne i Tromsø, men sliter med å få gjennomslag.
Mormor Ruth, mor Margaretha og datter Jeanette risikerer å måtte selge generasjonsboligen sin på Årvoll i Oslo etter å ha betalt i dyre dommer for et tak som aldri ble tett. Da damene i fjor skulle legge nytt tak, engasjerte de en taktekker som stakk av fra en halvferdig jobb. Det viste seg dessuten at det som var gjort av arbeid på taket var amatørmessig utført. I tillegg forlangte håndverkeren stadig forskudds betaling og ekstra betaling for arbeid som aldri ble utført. 100 000 kroner fattigere, med et tak som fortsatt lakk, fryktet familien at de måtte selge hjemmet sitt. Håndverkerens pensjonist rabatt har i stedet blitt et pensjonistmareritt.
Hans-Petter Ruud bor på Dælenenga i Oslo. Han ville gjerne ha nytt elektrisk anlegg i leiligheten sin. Det han ikke visste, var at han engasjerte en håndverker som var dømt for bedrageri. Håndverkeren etterlot seg en halvferdig og elendig utført jobb, og fagfolkene som får se leiligheten i kveldens program er sjokkerte. Dette er utvilsomt det verste eksempelet på elektrisk arbeid som elektromontørene noen gang har sett. Dommen etter Bygg & Bedrags befaring er utvetydig - leiligheten er en dødsfelle og strømmen må skrus av øyeblikkelig.
Elisabeth og Torgeir Skredlund fra Tromsø har sju barn, og yngstejenta på tre år er sterkt funksjonshemmet og krever mye oppfølging. Familien måtte bygge på huset for å få bedre plass. Utbyggingsprosjektet ble imidlertid en katastrofe, og entreprenøren etterlot seg et hus som nærmest var ubeboelig. En allerede slitsom hverdag ble et rent mareritt for familien på ni. Klarer Bygg & Bedrag, med Janne Seime Siler og Morten Hofstad i spissen, å rydde opp i uføret?
Lena Landstad og Jan-Tore Ødegård overtok Jan-Tores barndomshjem i Sørum, og startet med å sette i stand det gamle huset. Da de kom til taket bestemte de seg for å ansette en fagmann til å legge takstein. Problemene oppstår når vinteren kommer, og taksteinene sprekker under vekten av snøen. Det viser seg at jobben er elendig utført, og hele taket må legges på nytt. Paret punget ut med 140 000 kroner for jobben, og nå er det redde for at det blir like dyrt å reparere skadene. Håndverkeren blir svært vanskelig å få tak i. Programleder Janne Seime Siler og byggeleder Morten Hofstad tar turen til Sørum for å hjelpe det uheldige paret.
Ekteparet Kari og Runar Wolla fra Elverum flyttet inn i nytt hus påsken 2009. De leide inn snekkeren som hadde oppført ferdighuset deres til å ferdigstille andreetasjen. I stedet dukket det opp en lærling og noen andre ungdommer for å legge isolering. Snekkeren selv var bare sporadisk innom, og resultatet ble så ille at en innleid takstmann konkluderte med at alt måtte rives. Da Bygg & Bedrag kontakter håndverkeren for å be om et intervju svarer han med å true både ekteparet og Bygg & Bedrag.
Pensjonistparet Irene og Hjalmar Johansen har spart i mange år for å få råd til å skifte tak på huset sitt utenfor Fredrikstad. Mannen som skal gjøre jobben viser seg imidlertid å være en dømt bedrager. Han opptrer truende og paret føler seg presset til å betale på forskudd for jobben. Etter å ha mottatt nærmere 150 000 kroner forsvinner håndverkeren. Tilbake står pensjonistparet med et åpent tak - og med redselen for at han skal komme tilbake å true til seg enda mer penger.