In oktober 2004 vond een ernstig auto-ongeluk plaats, waarbij vijf jongeren uit Zeewolde om het leven kwamen. Met een klap kwam er een einde aan hun leven. Dat had impact op Zeewolde en heeft het nog steeds. Voor jongerenwerker Martine Kruider was het ongeluk aanleiding om een kringloopwinkel te beginnen, waar kwetsbare jongeren, zoals Nina, werkervaring op kunnen doen. Jeroen was ooit een 'gewone' boer die graag veel geld wilde verdienen, nu heeft-ie z'n leven omgegooid en runt De Thuishaven, een biologisch boerenbedrijf waar het helemaal om persoonlijke groei gaat. Er worden met rituelen bomen geplant, je kunt er mediteren en tot jezelf komen in een zweethut, om maar even iets te noemen. Wie op het bedrijventerrein het Trekkersveld komt, kan niet om de Supershop heen, de broodjeszaak van het tankstation. Evelien werkt er al achttien jaar en smeert honderden broodjes op een dag voor de vrachtwagenchauffeurs en Poolse arbeidsmigranten. Met de andere vrouwen die bij de supershop werken deelt ze lief en leed.
In 2004 vond een ernstig auto-ongeluk plaats, waarbij vijf jongeren uit Zeewolde om het leven kwamen. Dat had impact op Zeewolde en heeft dat nog steeds. Dennie van Dijkhuizen verloor zijn goede vriend Berry. Voor Dennie de aanleiding om z'n leven helemaal om te gooien. De 68-jarige Lies woont alleen en ze zegt zelf dat ze daar helemaal niet geschikt voor is. Maar het is lastig om een nieuw maatje te vinden. Met haar zoon gaat ze elke week naar de markt, waar iedereen haar kent. Het BB-café aan het centrale Kerkplein is een begrip in Zeewolde. Met vooral vaste stamgasten zoals Jan en John, die elkaar al bijna dertig jaar kennen. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar Jan is ernstig ziek en iedereen dacht dat-ie er al niet meer zou zijn.
Bij het ontstaan van Zeewolde was er alle ruimte voor de boeren. Jur van 23 volgt straks zijn vader op, maar dan wel naar zijn nieuwe inzichten. Ze gaan langzamerhand helemaal over op biologische akkerbouw. In oktober 2004 vond een ernstig auto-ongeluk plaats, waarbij vijf jongeren uit Zeewolde om het leven kwamen. Met een klap kwam er een einde aan hun leven. Dat had impact op Zeewolde en heeft dat nog steeds. Rob en Monique Wetters verloren hun zoon Fabian kort voor zijn 21e verjaardag. Ze vertellen hoe ze erin slaagden om te gaan met dit grote verlies. Iedereen in Zeewolde kent John, die een tattooshop aan huis heeft. Hij kreeg verkering met verpleegkundige Carine en pas later ontdekten ze dat zij zorgt voor zijn beste vriend Jan, die ernstig ziek is.
De meeste mensen in Zeewolde kenden Kenneth, toen hij een rotizaak had in de haven. Maar na een auto-ongeluk verloor hij alles: zijn zaak, zijn huis en zijn vrouw. We treffen hem in een overbruggingshuis, waar hij tijdelijk terecht kon. Wachtend op een nieuwe eigen plek, waar hij het allerliefst gewoon met al zijn kinderen aan tafel wil zitten. Lukt het hem om dat voor elkaar te krijgen? Jan kreeg heel slecht nieuws. Hij heeft kanker en zijn vrienden dachten dat hij er nu al niet meer zou zijn. Maar een nieuwe therapie slaat aan en Jan is hard aan het trainen om straks weer te kunnen lopen. Zijn Poolse vrouw Ella gaat met hem mee naar het revalidatiecentrum. Jur is een van de hardwerkende jonge boeren in het uitgestrekte Zeewolde. Maar in het weekend gaat-ie lekker met zijn vrienden op stap met het Polderrad, dan is hij de dj die de boel op stelten zet.
Evelien zorgt 's morgens vroeg, voordat ze naar haar werk bij het tankstation gaat, voor haar verstandelijk gehandicapte dochter Marlous. De eerste vijftien jaar was ze helemaal thuis voor Marlous, omdat ze dacht dat dat zo hoorde. Nu zegt ze dat het werk haar heeft gered. Ze deelt lief en leed met de collega's. Voor Marco en z'n vriend waait het eindelijk hard genoeg om lekker te gaan kitesurfen op het Wolderwijd. Maar voor de vrijwilligers van Natuurmonumenten is die wind minder handig als ze gaan snoeien op de kleine eilandjes in dat water. En Lies pluist de folders uit, op zoek naar aanbiedingen.
Kenneth woont nu nog in een overbruggingshuis in Zeewolde en krijgt goed nieuws: hij kan verhuizen naar een eigen huis. In de kringloopwinkel gaat-ie op zoek naar spullen. Zijn droom: met alle kinderen aan tafel op z'n eigen nieuwe plek. Boer Albert heeft het in de winter niet zo druk en alle tijd voor andere dingen: lekker 20 km op de fiets naar voetbal en 's avonds een uitverkochte zaal in Hoeve Karree, het zelfgebouwde theater op de boerderij. Bianca verkocht het BB-café om meer tijd te krijgen voor zichzelf. Het afscheid viel haar zwaar. Ook Jeroen begon een nieuw leven; van een groot melkveehoudersbedrijf naar de kleine 'Thuishaven', een biologisch zelfvoorzienende boerderij waar gasten graag aan tafel aanschuiven en waar iedereen zichzelf mag zijn.
Zeewolde kan niet zonder pont naar de overkant. In de zomer een pont met veel toeristen, nu een boot vol scholieren. Jan en Ronald van de pont kennen alle kinderen en ze plakken ook nog weleens een band als dat nodig is. Marlous van Evelien gaat elke dag naar de opvang en vandaag viert ze daar haar verjaardag. Ze wordt 34. Ze praat niet, maar kan wel goed laten merken wat ze fijn vindt. Sebastian heeft een hele ingewikkelde jeugd gehad en werd toen het echt niet meer ging thuis opgevangen door zijn baas, de eigenaar van de fietsenwinkel. Nu heeft Sebastian de zaak van zijn pleegouders overgenomen en is hij zelf de baas. Zijn halfzusje Nina kon ook niet meer thuis blijven en woont nu bij Sebastian. Irena kwam bijna twintig jaar geleden uit Polen naar Nederland voor werk. Nu is ze getrouwd met Dirk, een Amsterdammer in Zeewolde. Ze praten over de liefde: zijn er verschillen tussen Poolse en Nederlandse mannen en vrouwen?
Nina is samen met haar vriend Quincy op het strand van Zeewolde Pokémons vangen. Dat is al helemaal uit de tijd, maar er is niks anders te doen. Irena helpt haar Poolse vriendin Ella. Haar contract werd niet verlengd nadat er een ongeluk was gebeurd op het werk en ze haar voet brak. Irena en Ella zoeken uit of dat eigenlijk zomaar mag? En de familie Ruitenbeek heeft het hartstikke druk. Vader is vaak in het buitenland en moeder runt het gezin met drie ambitieuze meiden. Twee van hen doen serieus aan voltige, acrobatiek op een paard. Jim is 17 jaar en heeft een geweldige groep vrienden waar hij graag mee uitgaat. Maar waar moet je dan naartoe als je in Zeewolde woont?
Tycho's moeder heeft chronische pijn en dat gaat Tycho aan het hart. Om haar te verrassen heeft-ie een bijzonder uitje bedacht: een nachtje weg in een lekker hotel. Kunstenaar Rob maakt hele bijzondere instrumenten, waar mensen van over de hele wereld op afkomen. Hij heeft het gevoel dat juist Zeewolde hem de rust en de ruimte heeft gegeven om zijn creativiteit te vinden. En Kenneth krijgt de sleutel van zijn nieuwe huis. Zijn grote zoons staan opeens op de stoep om hem te helpen met klussen.
Tycho wil handhaver worden en loopt nu stage. En dan moeten er opeens echte bekeuringen worden uitgeschreven. Lukt dat? Kim werkt in de coffeeshop aan 'de overkant', want in Zeewolde is er een verbod op coffeeshops. En ze schildert. Dat bracht haar op het idee voor de workshop Puff&Paint? Irena en Ella bellen met de vakbond. Wat moeten ze doen nu het contract van Ella niet verlengd wordt, terwijl ze nota bene op haar werk haar voet gebroken heeft? Familie Ruitenbeek met de drie dochters heeft het altijd superdruk. Moeder Mirjam kreeg een depressie na de bevalling. Ze werd beter, maar moet altijd zorgen voor de juiste balans in haar leven. Ze vindt rust bij haar paard.
De Poolse Ella brak haar voet bij een ongeluk op het werk en krijgt nu geen nieuw contract. Zij en haar vriendin Irena belden naar de vakbond, maar die kan niks doen als je geen lid bent. Nu gaan naar het Juridisch Loket voor advies. Kim geeft voor het eerst de workshop Puff&Paint: blowen en schilderen. Wordt dat een succes? Kunstenaar Rob knutselt lekker samen met zijn jongste zoon en beseft nu dat hij is gegroeid als opvoeder. John van de tattooshop bakt een enorme berg pannenkoeken voor het verzorgingshuis in de buurt en zijn goede vriend Jan komt ook even langs. En voor Kenneth is het een heerlijke dag: hij gaat verhuizen.
Bianca heeft nu vrij. Ze verkocht het BB-café en heeft eindelijk tijd om met haar man over de markt te struinen. Een nieuwe periode in haar leven. Michael-Robbert van de sportschool is van plan om de halve marathon op de Chinese Muur te gaan lopen, op één been met krukken. Maar daar is veel geld voor nodig en eerder hadden hij en z'n maatje dat nog niet bij elkaar. Kan hij z'n droom waarmaken? Irena en Ella horen dat ze toch de werkgever aansprakelijk kunnen stellen voor het ongeluk waarbij Ella haar voet brak. Ze hebben weer hoop. En Kenneth heeft eindelijk al z'n kinderen weer bij elkaar aan tafel in z'n eigen nieuwe huis. Hij is dolblij dat het gelukt is.