In Antwerpen wonen ongeveer drieduizend gelovige of orthodox Joodse gezinnen. Hoewel ze opvallen in het straatbeeld, staan ze toch vooral bekend als een gesloten gemeenschap. In deze eerste aflevering leert journalist Diederik Van den Abeele de familie Rosenberg kennen die zich voorbereidt op de komst van hun eerste dochter. Diederik gaat ook op bezoek bij Tulli Padwa, een koosjere chef-kok die sinds zijn scheiding voor het eerst alleen woont.
De Joodse gemeenschap maakt zich klaar voor Pesach, het Joodse Paasfeest. Dat zorgt voor grote stress ten huize van David en Sara, want tijdens Pesach mag voedsel niet in aanraking komen met 'chametz', dat is alles wat met brood of gist wordt gemaakt. Henri en Anita hoeven zich geen zorgen te maken, want zij hebben een derde keuken die alleen met Pesach wordt gebruikt.
Elke vrijdag vanaf zonsondergang valt het leven 25 uur stil in de Joodse wijk en wordt shabbat gevierd, een rustdag die volledig in het teken staat van familie, ontspanning en zelfreflectie. Verschillende activiteiten zoals het bedienen van lichtschakelaars, koken op een brandend vuur, koffiezetten en autorijden zijn tijdens de shabbat verboden.
Tijdens het Loofhuttenfeest is iedere Jood verplicht om zijn eigen 'soeka' (loofhut) te bouwen, waarin Joodse mannen tijdens het zeven dagen durende feest moeten eten, bidden en zelfs slapen. Rabbijn Aaron Malinsky legt aan Gino, een Vlaming die zich tot het Jodendom wil bekeren, uit aan welke regels een soeka moet voldoen. Tulli ondervindt aan den lijve dat het bouwen van een soeka niet zo simpel is.
Zon, zee en strand? Voor Joden die de 613 wetten volgen, is op vakantie gaan een behoorlijke uitdaging. Het is vooral belangrijk dat er op hun vakantiebestemming de mogelijkheid is om koosjer eten te kopen. Tulli gaat als chef-kok mee met een gezelschap van Joodse toeristen tijdens een koosjere cruise in Kroatië. Jeremy houdt het op een vakantie dicht bij huis: hij gaat het liefst wildkamperen aan de Belgische kust.
Chef-kok Tulli gaat op zoek naar een koosjere steak. Koosjer vlees is sinds het verbod op onverdoofd slachten in ons land bijna onvindbaar geworden, en de kwaliteit laat te wensen over. Ook de besnijdenis van Joodse jongens staat al jaren ter discussie en dat zorgt voor veel ongerustheid.
In deze aflevering vieren de Joden in Antwerpen Poerim, het Joodse carnaval, waarbij de overwinning op de kwaadaardige Haman wordt gevierd. Kinderen en volwassenen lopen verkleed rond over straat en gaan langs bij familie en vrienden om lekkernijen uit te delen. Volwassenen moeten die dag zoveel mogelijk alcohol drinken, tot ze geen onderscheid meer kunnen maken tussen goed en kwaad.
Vandaag vieren de Joden in Antwerpen Chanoeka, het feest van het licht. Acht dagen lang steken Joodse gezinnen elke avond een extra kaars van hun kandelaar aan, ter herinnering aan het oliewonder dat plaatsvond bij de herinwijding van de tempel in Jeruzalem. David en Sara zijn met hun gezin op reis in Israël en gaan bidden bij de Klaagmuur, een overblijfsel van de tweede Joodse tempel.
De Joodse gemeenschap viert Rosj Hasjana, de start van een nieuw jaar volgens de Joodse kalender. De familie van Caroline Schreiber komt gezellig samen om stukjes appel met honing te eten en elkaar een goed en zoet jaar toe te wensen. Tijdens het Joodse Nieuwjaar trekken ook duizenden Joden, onder wie David en Sara, naar de vijvers in Antwerpen, om er te bidden en hun zonden van het voorbije jaar aan de vissen te voeren.
Na een maandenlange voorbereiding is voor Ariel een belangrijke dag aangebroken, hij doet vandaag zijn bar mitswa. Vanaf nu is hij religieus meerderjarig en moet hij zich verplicht aan de 613 wetten van de Thora houden. Paul Ambach is dag en nacht bezig met de Holocaust, hij staat ermee op en gaat ermee slapen. Samen met hem brengen bezoeken we het voormalige uitroeiingskamp van Auschwitz.