In urma campaniei Vreau si eu parintii mei legea adoptiei a fost modificata. Astfel, copiii parasiti de parintii lor au mult mai multe sanse sa fie adoptati, deoarece procedura se simplifica foarte mult. Vechea lege cerea asistentilor sociali sa caute rudele de pana la gradul patru si sa incerce integrarea copilului in familia naturala. Acest proces de identificare dura uneori ani de zile. In aceeasi editie a emisiunii, un reportaj in care se vorbeste despre consecintele anchetei de anul trecut, despre revolutionarii doar pe hartie ai Romaniei.
Romania are 8.000.000 de hectare de teren arabil, iar agricultorii straini, care ii cunosc valoarea, au pus deja mana pe aproximativ 800.000 de hectare, din care scot profit frumos.La Romania, te iubesc! continua seria de reportaje difuzate in cadrul campaniei Cine seamana viitorul? RomâniaDA si prezinta o ancheta in care arata cat este de potrivita masura pe care o pregateste Guvernul pentru stimularea agriculturii, respectiv amenzile pentru proprietarii care nu-si lucreaza pamanturile. Telespectatorii ProTv vor putea afla ce valoare are terenul in Europa de Vest si care este motivul pentru care investitorii agricoli si-au indreptat atentia catre pamantul romanesc. Si tot in cadrul aceleiasi editii, un reportaj despre otrava din pahar, despre bolnavi şi despre producatorii de alcool.
Intr-o noua editie a emisiunii Romania, te iubesc!, Paula Herlo prezinta o ancheta impresionanta despre dramele, nelinistile, lipsurile si intrebarile ce n-au primit raspuns ale copiilor uitati acasa de parintii nevoiti sa plece la munca in strainatate.
Suntem primii in topul european al analfabetilor: 6% dintre romani nu stiu carte, fata de 2% in Bulgaria si 1% in Ungaria. Iar de cand cu criza, am mai reusit o performanta trista: suntem tara in care tot mai multi copii sunt nevoiti sa abandoneze scoala, condamnati de parinti sa ramana la sapa.
Romania asistatilor social. Exista zeci de indemnizatii, ajutoare complementare si tot felul de alte plati cu care, teoretic, statul roman sprijina financiar persoanele in nevoie. Practic, este momentul de glorie al mafiei certificatelor de handicap, un domeniu in care pentru o pensie garantata, cetateni fara probleme de sanatate platesc spagi consistente. O caracatita care include medici si functionari.
Sta in firea omului sa fie preocupat de ce o sa-i aduca ziua de maine si ce are de gand Dumnezeu cu viata lui. Ghicitul viitorului sau divinatia este una dintre credintele vechi de cand lumea. Tocmai de aceea se poate ghici in aproape orice: in cafea, in palma, in stele, dar si in cuvantul sacru – in Evanghelie si in Biblie. In ciuda faptului ca bibliomantia sau ghicitul viitorului cu ajutorul cartilor sacre este considerata a fi un pacat si este total interzisa de Biserica Ortodoxa Romana, unii preoti ignora canoanele cu buna stiinta si fac bani de pe urma temerilor, a nesigurantei si a naivitatii oamenilor.
O lista lunga. Multe tari, multi bani, sume colosale. Toti acesti bani teoretic sunt ai Romaniei. Multe state ne sunt datoare, dar noi ori nu vrem, ori nu stim sau nu putem sa ne recuperam datoriile, miliarde de dolari investite pe vremuri in strainatate.
In Romania, legea pacientului este complet ignorata. Bolnavii sunt la mana medicilor, care atunci cand gresesc sunt aparati chiar de textul care ar trebui sa le despagubeasca victimele. Medicii acuzati de colegiu pot fi numarati pe degete. Nu platesc pentru greselile lor pentru ca legea malpraxisului e neclara.
La “Romania, te iubesc!”, intram in bucatariile tinerilor care s-au saturat de fast food si si-au descoperit talentul nebanuit la tigaie. Corporatisti cu gulere albe, care invart la serviciu sume cu multe zerouri, isi dezvaluie acasa adevarata fata: de bucatari. Pasionati de gadget-uri gastronomice de ultimul racnet, de gusturi exotice, sau pur si simplu animati de dorul de mama si bunica, tinerii generatiei fast food se intorc la cratita. Si pun suflet in bucatarie.
Alex Dima continua ancheta despre apocalipsa in padurile Romaniei. Sute de hectare de padure au fost culcate la pamant. Copacii sunt nemarcati si sunt taiati ilegal. In ultimii ani, judecatori, politicieni, oameni de afaceri, dar si asa-zisi silvicultori au nenorocit munti intregi, sute de mii de hectare de padure. Ce este insa si mai grav este faptul ca ne-au furat, si ne fura in continuare, dreptul la aer curat.
Suferim de o boala incurabila: automedicatia! Anul trecut romanii si-au cumparat medicamente de doua miliarde de euro, iar trei sferturi dintre ei le-au inghitit fara sa intrebe medicul. Multi si-au distrus rinichii si mai supravietuiesc doar cu dializa, unii ajung pe moarte la urgente, altii isi provoaca alergii periculoase si multi parinti isi nenorocesc copiii crezand ca-i vindeca.
Paula Herlo aduce in fata telespectatorilor o ancheta despre spitalele din Romania unde mii de romani se imbolnavesc in loc sa se vindece. Infectiile intraspitalicesti expun la imbolnavire sute de pacienti. „Desi Romania este tara cu cele mai putine raportari privind aceste infectii, multe dintre spitale arata ca niste lagare de exterminare”, spune Paula.
"V-am dat teatru, vi-l paziti ca pe un lacas de muze”, asta spunea poetul Iancu Vacarescu acum doua sute de ani, la inaugurarea primului spectacol din Romania. De atunci si pana acum, lumea s-a hranit cu mirajul teatrului. Si, mai ales, in vremuri de criza, romanii merg la teatru in numar impresionant, dintr-o nevoie coplesitoare de a uita, fie si pret de cateva ore, de realitatea zilelor noastre. Un reportaj de Toni Dohotaru.
Multi il cauta si il gasesc pe Dumnezeu acolo unde i se face mai multa reclama. Si de reclama, mai ales in zilele noastre, nu ducem lipsa. Dar cine sunt cei care se joaca de-a Dumnezeu cu destinele oamenilor? Fanatism religios, lideri charismatici, secte care promit vindecari miraculoase contra cost si credinte exotice la care romanii apeleaza cand se simt pierduti, iar credintele stramosesti nu le mai spun nimic. Toate acestea intr-o ancheta de Toni Dohotaru.
Ce e mai important? Sa fie mancarea noastra sanatoasa sau profitul industriasilor alimentari mai mare? Intr-o lume in care banul face legea, suntem un popor malnutrit! Anca Nastasi a pornit in cautarea mancarii sanatoase, intr-o ancheta ce ridica mari semne de intrebare in ceea ce priveste alimentatia romanilor.
Romania este tara europeana cu cei mai multi copii abandonati. Nu mai putin de 40.000 de copii traiesc drama de a se fi nascut intr-o tara In care sistemul de adoptie le rapeste sansa de a avea o familie.
Doua hectare/ora. Acesta este ritmul in care s-au taiat padurile in Romania ultimilor 20 de an. Statisticile arata ca Romania ocupa ultimul loc in Europa in ceea ce priveste padurile. Asta nu este insa de mirare, avand in vedere ritmul alarmant in care padurile au fost rase de pe suprafata pamantului – nu mai putin de doua hectare pe ora, timp de 20 de ani.
Alex Dima prezinta un interviu emotionant cu Preasfintitul Justinian, arhiepiscopul Maramuresului si Sătmarului. Telespectatorii ProTv l-au cunoscut chiar de Pasti, in cadrul aceleiasi emisiuni, cand i-a fost prezentata intreaga viata. „Vine Craciunul si, dincolo de alergatura prin hipremarketuri dupa Mos Craciuni de ciocolata si oferte la diverse nimicuri, ar trebui sa ne linistim putin, sa intelegem ca aceasta sarbatoare reprezinta un inceput, o nastere, sa ne impacam cu noi si cu cei de langa noi”, ne sfatuieste corespondentul Stirilor ProTv Alex Dima. „Sa tinem macar cateva zile post, poate reusim sa ne si spovedim, sa ascultam si sa primim colidatori. Sa nu-l incurcam si confundam pe Iisus Hristos cu Mos Craciun. Tocmai de aceea ne-am dus acum la Inaltul Justinian. Sa dam in aceste zile sufletului si mintii ce li se cuvine, sa primim niste raspunsuri si sa furam din energia pe care o raspandeste acest om”, a mai marturisit Alex. La 92 de ani si peste 70 de calugarie, Inaltul Just
De anul acesta, limba romana a intrat in programa celei mai bune universitati din Marea Britanie. Intr-o noua editie a emisiunii Romania, te iubesc!, o vom cunoaste pe Oana Uta Barbulescu, romanca aleasa prin concurs de britanici sa predea verbele, vocabularul si mecanismele complicate ale limbii noastre in Regatul Unit. Astfel, din octombrie, peste 20 de studenti straini invata romana in cea mai prestigioasa universitate britanica. In aceeasi editie a emisiunii, o familie de conti izgonita pe timpul comunismului demonstreaza ca si judetul Covasna are loc pe harta turismului international. Intorsi acasa, in Zabala, se zbat sa reconstruiasca nu doar mosia strabunicilor, ci si prosperitatea economica din perioada interbelica pe care reuseau sa o asigure in regiune. Eforturile lor nu au trecut neobservate si publicatii de renume mondial precum The Guardian, Financial Times, New York Magazine si CNN Traveler au scris despre castelul contilor din Transilvania.
Intalnire cu romani care gandesc liber, care au avut curajul sa schimbe ceva in jurul lor si care muncesc cu gandul de a lasa copiilor o Romanie mai buna. Corespondentii Stirilor ProTv Alex Dima, Amalia Enache, Anca Nastasi, Adriana Stere si Paul Angelescu aduc in fata telespectatorilor, la Romania, te iubesc!,oameni convinsi ca aici este locul in care trebuie sa razbeasca si demonstreaza ca si acasa se pot face afaceri de milioane. La Cluj traieste un roman care are afaceri pe patru continente. Voicu Oprean a batut lumea in lung si-n lat, iar in cele din urma s-a apucat de afaceri pe cont propriu. Detine acum o firma de IT, cu nu mai putin de 300 de angajati si demonstreaza zi de zi ca pentru cei care sunt inovativi si gandesc constructiv nu exista criza. Tot asta arata si un cuplu tanar, care a mizat pe un proiect pe care toti prietenii lor l-au caracterizat intr-un singur cuvant: nebunie. Agricultura acvaponica le da speranta ca vor putea renunta sa munceasca in strainatate, ca s...
La suprafata – masini de lux, terase si cafenele, zone rezidentiale bune. La trei metri sub asflat se intinde un alt univers, dominat de droguri, lipsuri si ostracizari – lumea in care traiesc oamenii strazii. La Romania, te iubesc! corespondentul Stirilor ProTv Rares Nastase coboara in canale si prezinta telespectatorilor care sunt regulile ce guverneaza viata celor fara un acoperis deasupra capului. „Dezvaluim lumea infricosatoare, conditiile inumane, acelasi trai mizer de doua decenii. O lume cu ierarhii, reguli dure si o granita uriasa pana la civilizatie”, marturiseste Rares. Ca si cand viata lor nu ar fi una suficient de chinuita, exista oameni care chiar fac bani de pe urma oamenilor strazii. „Vedem si cat de vinovate sunt autoritatile si ONG-urile pentru o situatie care persista in Capitala de mai bine de 20 de ani”, mai spune corespondentul Stirilor ProTv. „Vom vedea cum au evoluat copiii anilor ’90 care au facut inconjurul lumii, filmati in timp ce inhalau aurolac din pungi.
„In nord, unde se pune harta-n cui, in Tara Oasului, am intrat in casele si-n sufletul osenilor emigranti, care s-au intors de prin Anglia, Irlanda, Italia, Spania, Austria, Franta ca sa faca nunti mandre, dupa traditia populara”, povesteste Anca Nastasi, cea care invita telespectatorii sa petreaca alaturi de ea la o nunta traditionala in cadrul emisiunii Romania, te iubesc!. Nu putini sunt cei care muncesc pe branci in strainatate pentru a-si construi in tara o casa si pentru a face o nunta cu care sa rupa gura targului. „Acesti oameni sunt ancorati cu sufletul in tara lor, dar isi cladesc viata in strainatate, iar intoarcerea acasa ramane o iluzie, construiesc case uriase in care n-o sa stea nimeni niciodata”, povesteste Anca Nastasi. „Sunt palmasi, dar cand vin acasa se falesc cu masini, case, straie si de aceea si fac nunti cum in Romania, doar bancherii isi permit”, mai spune corespondentul Stirilor ProTv. „Care-i bogatia la romanii acestia, banul sau traditia? Va invit sa...
Unul dintre putinele domenii din Romania care functioneaza ca la carte este viticultura, iar unul dintre factorii care au contribuit la această performata este şi faptul ca Romania a accesat în proportie de 100% fondurile europene alocate acestui sector. La Romania, te iubesc! corespondentul Ştirilor ProTv Alex Dima ne scoate la un pahar de vin romanesc si ne poarta prin unele dintre cele mai renumite podgorii romanesti: Dealu Mare, Pietroasele, Murfatlar, Jidvei, Olimp şi Dragasani.„A crescut foarte mult calitatea vinului. Si romanul a ridicat stacheta şi cere vin de calitate, redescopera vinul bun. Au aparut si investitorii romani sau straini care au cumparat dealuri intregi si au plantat vie, zeci de mii de hectare in ultimii ani”, marturiseste Alex Dima. Asta a condus in scurt timp nu doar la aparitia unor locuri in care se bea si se promoveaza vinul de calitate, ci si la aparitia somelierilor, oameni care sunt pasionati de vin si ii invata si pe altii cum se bea el si cum se...
Cand vine vorba de contrabanda, cea mai activa forma de crima organizata in Romania este cea reprezentata de traficul cu tigari. Intr-o noua ancheta de proportii marca Romania, te iubesc! Rares Nastase patrunde intr-un paienjenis periculos, care prejudiciaza anual statul roman cu aproape 300.000.000 de euro. „O ancheta pe larg despre cum e pazita frontiera Romaniei si despre traseul cartuselor de tigari, de la granite pana in piete si in plamanii romanilor. Drumul tigarilor este dublat de drumul spagilor, iar autoritatile partase la fenomenul contrabandei sunt rar deranjate”, dezvaluie corespondentul Stirilor ProTv. „Castigurile fabuloase platesc tacerea autoritatilor, pentru ca traficantii pompeaza bani grei in buzunarele vamesilor si ale politistilor de frontiera”, mai spune Rares. Asa se face ca la frontierele cu Ucraina, Republica Moldova si Serbia, tari care alimenteaza constant piata neagra din Romania, contrabanda cu tigari a ajuns sport national. „Anul trecut au avut loc...
Incasarile au depasit orice asteptari in aceasta vara la mare, cand litoralul romanesc a avut cel mai bun an de la Revolutie incoace. Hotelurile au fost pline ochi, pe plaja nimeni nu avea loc sa arunce un ac, iar asta s-a simtit cel mai bine in buzunarul hotelierilor. La Romania, te iubesc! corespondentul Stirilor ProTv Anca Nastasi face o ancheta in care arata cum au scapat autoritatile de sub control turismul. „Turismul de litoral s-a polarizat de-a binelea. In nord – ca la Saint Tropez, in sud – tunelul timpului, cu hoteluri incremenite in anii ’70, cu statiuni ruinate, care arata ca dupa razboi”, a declarat Anca Nastasi. De fapt, situatia de pe litoral reflecta modul in care romanii stiu sa-si ceara drepturile. „Pe litoral sunt doua Romanii: una a turistului care cere si apreciaza, iar alta, a saracului, care nu stie sa ceara, nu stie ca are drepturi odata ce a platit si se lasa calcat in picioare de investitori lacomi, care n-au bagat un banut in hotelurile din care au scos in...
O noua ancheta de proportii, desfasurata pe mai bine de doua luni, la Romania, te iubesc!. Daca inainte de ’89 romanii se luptau sa dobandeasca o masina de teren romaneasca, acum peste ARO se asterne praful istoriei. Corespondentul Stirilor ProTv Cosmin Savu incearca sa descalceasca increngatura de afaceri si de personaje care au jucat un rol nefast in istoria acestui brand. „Masina care s-a aflat in top 5 masini de teren vandute in lume a devenit subiectul unui experiment esuat in lungul sir de privatizari din Romania post-decembrista”, a declarat Cosmin Savu. „O bataie de joc la adresa generatiilor de muncitori din Muscel, cei care pastreaza viu spiritul masinii romanesti. Politicieni, oameni de afaceri dubiosi si fosti angajati de servicii secrete, cu totii au jucat un rol in istoria fatala de la ARO.”
Evaziune fiscala de sute de milioane de euro anual, milioane de tone plimbate din condei prin inventarul unor firme fantoma, afaceri aparent legale, dar bazate pe tranzactii fictive, nimic din toate acestea nu lipsesc din afacerile cu fier vechi. Rares Nastase intra in culisele uneia dintre cele mai mari fraude din Romania. „La 23 de ani de la caderea regimului comunist, noi inca demolam si vindem tara la fier vechi. Fie vara, fie iarna, scoaterea fierului pare sport national la noi. Suntem liderii ecologizarii pe segmentul feroase: de la Revolutie incoace au fost exportate... peste 30 de milioane de tone de deseuri metalice, in valoare de peste 14 miliarde de euro!”, a declarat revoltat Rares Nastase. Si mai trist este ca romanii nu se opresc aici si prin nenumarate scheme de fraudare sunt scoase si vandute materialele feroase.
„Am incercat sa fac o radiografie a sistemului de irigatii, in principal. De la oameni care muncesc si fac milioane de euro, pana la agricultorul care bate pamantul cu sapa fara niciun spor”, a marturisit Alex Dima, cel care deschide cel de-al IX-lea sezon al emisiunii Romania, te iubesc! cu o ancheta despre sistemul de irigatii, distrus cu o inconstienta naucitoare. Corespondentul Stirilor ProTv a fost marcat in special de lipsa de organizare a agricultorului roman. „Avem 9,4 milioane de hectare de teren arabil. O comoara. Altii fac eforturi uriase sa faca agricultura in desert, iar noi ne batem joc. Anul acesta am irigat doar pe 1,2% din toata suprafata agricola”, a declarat revoltat Alex Dima. „De ani de zile ne incapatanam sa ne muncim pamantul pe fasii, pe bucatele, fara nicio gandire sau logica. 65% din terenul agricol este in aceasta situatie. M-a impresionat si suferinta oamenilor pe care i-am gasit in iarna sub zapada, iar acum, cand m-am intors la ei, erau parjoliti de...
Ultima editie din acest sezon al emisiunii Romania, te iubesc! continua seria dezvaluirilor facute in campania demarata de Rares Nastase in cadrul Stirilor ProTv, Nasii anchetelor. Vom intra astfel in fieful celor care dicteaza preturile la intrarea marfurilor in tara, dar si in comertul din piete. „La Romania, te iubesc! dezvaluim filierele care controleaza comertul la taraba si mergem pe urmele gruparilor specializate in evaziune fiscala la importurile de legume si fructe”, declara corespondentul Stirilor ProTv Rares Nastase. Razboiul dus pentru suprematie de Nasii tarabelor are efecte devastatoare asupra statului roman, deoarece fraudele ajung in acest domeniu la nu mai putin de 2 miliarde de euro, anual. „Mancam cu totii legume si fructe scumpe. Indiferent din ce piata le cumperi pretul este cel putin dublu fata de cel real, iar despre gust... nu mai are rost sa vorbim”, a marturisit Rares.
Frankfurt pe Main – unul dintre cele mai dinamice orase din Germania, locul in care se afla atat cel mai mare aeroport nemtesc, cat si cel mai mare targ de bunuri de consum din Europa. Aici, doar unul din trei locuitori are pasaport german, in timp ce restul sunt veniti din toate colturile lumii. Si Romania are acolo nenumarati reprezentanti, iar corespondentul Stirilor ProTv Cosmin Savu introduce telespectatorii in zona marginala a societatii din Frankfurt, unde prostituatele si cersetorii romani ocupa un loc ce nu poate fi neglijat. „Cei mai vizibili sunt cersetorii. Strazile din Frankfurt sunt invadate de compatrioti de-ai nostri care toata ziua cer de pomana”, declara Cosmin Savu. „La Romania, te iubesc! veti vedea un reportaj despre prostituatele si cersetorii din Romania, filmari in locuri interzise, dezvaluiri despre modul in care unii compatrioti fac bani. Acolo, ca si in alte orase din Europa, imaginea publica a Romaniei este facuta in strada, iar prostituatele si cersetorii..
Pericolele din farfurie pandesc la fiecare inghititura si pana si cei mai preocupati de un stil de viata cat mai sanatos nu stiu cu adevarat ce mananca. La Romania, te iubesc!, corespondentul Stirilor ProTv Anca Nastasi aduce in fata telespectatorilor un subiect greu de digerat si dezvaluie care sunt hormonii cu care sunt indopate animalele sacrificate in industria alimentara si ce efect au aceste substante chimice asupra sanatatii noastre. Cei mai afectati de aceasta problema sunt copiii, care se confrunta cu dezechilibre majore. „De ce varsta pubertatii a scazut la fete de la 12 la 10, chiar 8 ani, de ce sunt tot mai multe cazuri in care baietilor le cresc sani, de unde epidemia de obezitate printre copii, la toate acestea vom cauta raspunsuri la Romania, te iubesc!”, a declarat Anca Nastasi. Dezvaluirile nu se vor opri aici, deoarece Anca va arata si cate chimicale mananca un animal crescut intensiv, ce tratamente ia pentru a nu se imbolnavi si, nu in ultimul rand, care sunt...
300.000.000 de euro, aceasta este suma care se duce anual in Romania pe internari false, decontari aberante, necontrolate si afaceri derulate intre institutii de stat si Casa de Asigurari de Sanatate. In Romania, te iubesc!, corespondentul Stirilor ProTv Rares Nastase ia pulsul unui sistem in care pacientii primesc refuzuri, iar interesele private primesc unda verde la imbogatire rapida. „Bolnavii mor cu zile in spitale, in vreme ce banii alocati lor dispar in gauri negre. Cum poate fi descrisa in cuvinte suferinta unui parinte care afla ca fiul i s-a imbolnavit grav? Ce chin e in sufletul unor oameni care primesc un diagnostic crunt pentru copilul lor, isi pun apoi toate sperantele intr-un tratament recomandat de specialisti, pentru ca mai apoi sa afle ca statul nu ii ajuta?”, se intreaba Rares Nastase. Desi pentru un om care incepe goana dupa citostatice si se imprumuta pentru a da bani pe medicamente care ar trebui asigurate de stat pare greu de crezut, adevarul dureros este ca...
Departe de aglomeratia si furia urbana infloreste o afacere in care patrunde si, mai ales, ramane, doar cine isi permite. La Romania, te iubesc!, Anca Nastasi ne introduce in lumea proprietarilor de cai de rasa. „Veti intra in culisele unei afaceri care se dezvolta in ritm galopant, in ciuda crizei financiare, deoarece romanii cu bani cumpara cai de rasa, majoritatea din import”, dezvaluie corespondentul Stirilor ProTv. Numai in Bucuresti exista sute de proprietari de cai, pentru care au platit chiar cu zeci de mii de euro, asta in conditiile in care intretinerea unui astfel de exemplar costa lunar pana la 500 de euro.
„Ministerul Sanatatii ii trateaza pe bolnavii de cancer cu... indiferenta”, declara Paula Herlo, corespondentul Stirilor ProTv care spune in Romania, te iubesc! cine sunt vinovatii pentru eterna criza a citostaticelor si, mai ales, ce trebuie facut pentru ca pacientii sa nu mai moara inainte de vreme. In Romania, cei mai multi bolnavi isi cumpara medicamentele, asta in conditiile in care tratamentul este, chipurile, gratuit. Si mai chinuitoare este situatia bolnavilor de cancer care, si-asa loviti de soarta, sunt nevoiti sa faca rost de mii de euro si, mai ales, sa gaseasca oameni dispusi sa le aduca medicamentele din strainatate, deoarece la noi nu exista, in ciuda faptului ca sunt prevazute in protocoalele de tratament prevazute de Ministerul Sanatatii. Criza citostaticelor dureaza de cel putin cinci ani si, pana acum, nimeni n-a gasit solutia si nu a fost creata procedura pe care medicii sa o poata respecta atunci cand raman in pana de medicamente. La asta se adauga si faptul ca...
„In timp ce alte tari europene exporta valoare adaugata si castiga din relatiile comerciale internationale, Romania se bate cu pumnul in piept ca exporta si ea. Da, dar ce? Citrice?! Si materie prima care ar putea fi valorificata la noi in tara, in fabrici care sa ofere locuri de munca”, declara Anca Nastasi, cea care prezinta in editia din 6 mai a emisiunii Romania, te iubesc! un reportaj despre faptul ca romanii nu stiu sa-si vanda pielea si exporta foarte multa materie bruta, lipsita de valoare adaugata.In aceeasi editie a emisiunii, corespondentul Stirilor ProTv Rares Nastase readuce in discutie intermediarii. De data aceasta, Casele de Pensii sunt cele luate in vizor. „Punem accent pe filierele cartilor de munca falsificate, in baza carora, pensionari inchipuiti, facuti peste noapte, au primit pensii generoase”, dezvaluie Rares. „O ancheta in multe judete, filmari cu camera ascunsa, in care vorbim desore mafia pensiilor ilegale”, a precizat corespondentul Stirilor ProTv.
„Spune-mi ce problema ai, ca sa iti spun cat te costa si cum te pot ajuta”. Principiul acesta merge ca pe roate in Romania, iar intr-o noua ancheta marca Romania, te iubesc!, corespondentul Stirilor ProTv Rares Nastase vorbeste despre intermediari, adica acei romani cu relatii si influenta care ajuta pe oricine sa rezolve problemele cu statul. Acestia prospera tocmai pentru ca in Romania poti cumpara aproape orce, prin renumitele pile, cunostinte si relatii. Legislatia incalcita si lipsa de transparenta, dublate de un control ineficient, formeaza contextul ideal pentru coruptie si trafic de influenta In aceeasi editie a emisiunii, Paula Herlo arata telespectatorilor cum un francez duce peste hotare arta traditionala romaneasca. Inspirat de zgardanele maramuresene, de romani si de romance, de motive culturare si de traditiile romanesti, Philippe a avut ideea sa reinvie mestesugurile populare si chiar mai mult, sa le faca intregii lumi cunoscute. De patru ani, de cand se afla in Rom...
Mihai Necolaiciuc, cel supranumit „Tarul CFR-ului”, vorbeste in emisiunea Romania, te iubesc! despre hotiile din Ministerul Transporturilor. Corespondentul Stirilor ProTv Cosmin Savu este cel care l-a convins sa vorbeasca, iar ancheta sa se concentreaza asupra Societatii Feroviare de Turism, o societate a Ministerului Transporturilor constituita pe o serie de active imobiliare extrem de atractive pentru oameni de afaceri interesati, o adevarata comoara spulberata putin cate putin de cei care au condus-o.Ancheta, realizata in decurs de cateva saptamani, a fost desfasurata in nenumarate localitati din tara, printre care Vatra Dornei, Eforie Nord, Sinaia, Snagov, Sighisoara si Tg. Mures. Un subiect in care fosti ministri se „lovesc” in declaratii si in urma caruia se clatina scaune, duminica, intr-o ancheta marca Romania, te iubesc!.
„Nu esti bun de nimic! Stai jos, 4! Scoala romaneasca e plina de astfel de exemple”, declara corespondentul Stirilor ProTv, Anca Nastasi, cea care aduce in fata telespectatorilor ProTv profesori care au emigrat, altii care au fost umiliti de elevi, dar si elevi care s-au revoltat in momentul in care au considerat ca sunt tratati nedrept.Toate reformele din invatamant s-au dovedit a fi ineficiente tocmai pentru ca sistemul este unul prafuit, profesorii nu se mai ridica la asteptarile copilului, iar scoala a devenit un adevarat pat al lui Procust. „Efectul asupra societatii: oameni timorati, nesiguri pe ei, fara spirit intreprinzator, debusolati, care cu greu isi gasesc un loc in societate” a declarat ingrijorata Anca Nastasi. „Singurul interesat cu adevarat de schimbare este copilul, dar ce poate el sa faca?” a mai precizat ea.Anul trecut, peste 114.000 de elevi au picat Bacalaureatul. Cat de mare este prapastia dintre copii si dascali, intre ce invata si ce e de folos, cat
Se numeste Raluca van Staden si, dupa 12 ani dedicati cercetarii, a descoperit un senzor care, odata introdus in sangele prelevat de la un pacient, spune in doar 6 minute daca sufera de cancer gastrointestinal, ovarian, de san sau de prostata. Pentru aceasta descoperire, romanca si sotul ei au primit premiul ProInvent, trei medalii de aur si numeroase premii speciale internationale la saloanele de la Geneva, Varsovia si Moscova. Corespondentul Stirilor ProTv, Paula Herlo, o aduce in fata telespectatorilor pe cea gratie careia celulele canceroase pot fi detectate inainte de a forma o tumora.Romania se afla pe primul loc in Europa privind incidenta cancerului de san si in fiecare an 6000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea tarziu. Raluca van Staden viseaza sa scoata pe piata un aparat de dimensiunea unui glucometru, pe baza caruia romanii vor putea sa-si stabileasca singuri, acasa, riscul de a face cancer. Povestea unei romance a carei descoperire ar putea salva nenumarate...
„V-ati intrebat vreodata de unde vine deliciosul snitel de porc pe care tocmai l-ati savurat? Sunt sanse mari sa vina din import, mai exact din Germania, furnizorul nostru principal de carne, cand vine vorba de porc”, a dezvaluit corespondentul Stirilor ProTv, Anca Nastasi, cea care prezinta in Romania, te iubesc! un reportaj in care arata cum a fost posibil ca porcul romanesc sa nu mai aiba nicio sansa in fata celui de import. Desi Romania ar fi capabila nu doar sa se hraneasca singura, ci sa mai si exporte 1.000.000 de tone de porc, in realitate, povestea porcului romanesc e trista. Telespectatorii ProTv vor fi insotiti de Anca prin Germania si vor intelege astfel de ce acolo carnea de porc e mai ieftina decat aici si de ce sansele Romaniei la export, ca si cele de a manca vreodata carne mai ieftina, sunt de-a
Tentati de ideea ca isi cumpara sanatatea copiilor, majoritatea parintilor care decid sa conserve sangele ombilical fac eforturi serioase sa plateasca sume ce ajung si pana la 1000 de euro si asa se face ca afacerile celor care se ocupa cu recoltarea au inflorit anual, ajungand astazi la cifre de afaceri de milioane de euro. La Romania, te iubesc!, corespondentul Stirilor ProTv, Paula Herlo, prezinta un reportaj despre febra care a cuprins romanii: recoltarea de celule stem. In aceeasi editie a emisiunii, corespondentul Stirilor ProTv, Rares Nastase, arata cum din tara sunt scoase ilegal, pe filiere clandestine, fosile, obiecte primitive, oseminte ale unor oameni preistorici, schelete de urs, hiena si leu de pestera, dar si oua de dinozaur pitic, unice in Europa.
Cel mai recent raport al Curtii de Conturi arata ca in nu mai putin de 195 de spitale din toata tara au fost cheltuite sume colosale aberant, ilegal si nejustificat. Emisiunea Romania, te iubesc! isi indreapta din nou atentia catre sistemul de sanatate romanesc. Rares Nastase arata intr-o ancheta minutioasa ca segmentul spitalicesc este mediul ideal de afaceri pe bani grei si pe spatele bolnavilor. „Am investigat o serie de licitatii organizate in sistem, in ultimii doi ani, iar concluziile te indigneaza”, a declarat Rares Nastase. „Cand spui achizitii publice pentru mediul sanitar romanesc, descoperi automat contracte care, sub o aparenta legalitate, ascund conflicte de interese. Nu e spital in care sa nu gasesti clauze paguboase si licitatii cu dedicatie, adica un sistem secatuit intr-un mod halucinant, o gaura neagra din care se scurg bani la nesfarsit”, a mai precizat corespondentul Stirilor ProTv.
Studiile arata ca 30.000 de minori sunt in situatia de a o lua de la zero intr un sistem de invatamant care de multe ori n-a fost prea primitor cu ei. Specialistii anunta, in plus, cifre ingrijoratoare: 30 la suta dintre ei sufera tulburari de adaptare, sau au afectiuni de natura psihiatrica.Alexandra priveste imaginea cu care trebuie sa se obisnuiasca: noua scoala, noii colegi, noua viata. S-a intors din Italia in vara, dupa doi ani de la emigrare.Nu i-a placut cand a fost dusa in strainatate, nu-i place nici acum ca s-a intors. E unul din cei 27.000 de copii care au trait in Italia sau Spania si pe care, in ultimii cinci ani, criza economica i-a readus in tara cu parintii lor. Si odata cu asta le-a adus lor, copiilor, o noua viata la care trebuie sa se adapteze. Studiile arata ca mai mult de un sfert dintre ei esueaza.Cand mama i-a spus la inceputul anului ca se vor intoarce acasa, s-a bucurat. Isi imagina ca se vor duce in casa de la tara, se revedea in camera ei, cu nepotii si suro
“Dupa zeci de ani de reforme fara rost si fara continut, educatia romaneasca ramane un colos industrial care nu e interesat decat de propria sa supravietuire: consuma bani multi, produce pe stoc – adica fara cautare pe piata muncii – ceva lipsit de calitate”, declara corespondentul Stirilor ProTV Anca Nastasi, cea care scoate la tabla sistemul de invatamant in editia din 15 decembrie a emisiunii Romania, te iubesc!. Marturia Ancai e sustinuta de parintii speriati de faptul ca urmasii lor suporta zi de zi nedreptatea, frustrarea, umilinta, rusinea, pe scurt – nefericirea – la scoala. “Generatii intregi de copii care urasc scoala se transforma in someri cu diploma”, completeaza Anca, cea care prezinta duminica si un model demn de urmat: sistemul de invatamant finlandez. “Cantareata Narcisa Suciu si fiica ei ne povestesc socul prin care au trecut cand au emigrat in Finlanda, unde nici excursiile cu autocarul nu costa. Vom descoperi cum au reusit finlandezii sa construiasca o societate f
Corespondentul Stirilor ProTV Alex Dima la Romania, te iubesc! cu o ancheta despre jaful din padurile din tara noastra. „Le-am cerut parlamentarilor sa schimbe legea astfel incat taierile ilegale de peste un hectar sau de peste 300 de metri cubi sa fie pedepsite ca atentat la siguranta nationala. Sutele de mii de hectare rase de pe fata pamantului ar trebui sa-i convinga atunci cand voteaza”, a declarat Alex Dima. „Deja exista un proiect de lege in acest sens si acum vom urmari daca parlamentarii isi doresc cu adevarat incetarea jafului din padure. De douazeci si ceva de ani se tot taie. Acum cativa ani am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca in Romania s-au taiat ilegal 2,5 – 3 ha/ora. Acum si Printul Charles a confirmat aceste date”, a mai dezvaluit corespondentul Stirilor ProTV. Ancheta va arata, de asemenea, cum s-au scurs sute de mii de euro din bugetul Romsilva pe investitii aberante si cum se pot lua mii de hectare de padure cu cinci timbre, documente si intelegeri secret
Romania are cel mai mare numar de internari din UE – 5.000.000 pe an, dintre care mai mult de 30% sunt nejustificate. Asta se datoreaza in special faptului ca in mediul rural medicina primara este in colaps, iar corespondentul Stirilor ProTV Rares Nastase explica pe larg intr-o ancheta marca Romania, te iubesc! cum s-a ajuns in aceasta situatie. “La tara, medicina romaneasca trage sa moara si nu e nimeni sa-i acorde primul ajutor. Noi pierdem an de an pariul cu medicina primara, cu grija pentru pacienti. Un om care merge la spital pentru ca la el in sat nu are medic poate parea putin. Dar atunci cand intr-un an se strang sute de mii si chiar milioane de romani la usile unitatilor medicale si nu au dat pe la doctorul de familie, vorbim de o problema”, a declarat Rares. “Avem si medici care vor sa isi faca treaba, vor sa practice medicina la tara, dar nu sunt incurajati”, continua Rares. Un medic la trei sate, acesta este raportul dur al medicinei rurale din Romania zilelor noastre...
“La 30 de ani adora sa fie mama pentru copiii altora. A adunat in jurul ei sase prunci cu sase povesti, cu traume si frici”, povesteste emotionata Paula Herlo, corespondentul Stirilor ProTV care o readuce la Romania, te iubesc! pe Cati Guguianu, o tanara care a luat de pe strada sau din centrele de plasament nu mai putin de sase copii carora le-a oferit o sansa la o viata traita pe propriile picioare. “Am cunoscut-o pe Cati in 2007, cand crestea trei copii: doi frati pe care i-a luat de pe strada, unde ii trimiteau parintii la cersit, si o fetita pe care a scos-o dintr-un centru de plasament”, marturieste Paula, cea care a pastrat in toti acesti ani legatura cu tanara nascuta pentru a fi mama. “Stiam ca dupa ce baietii au devenit majori si s-au mutat singuri in apartamentul parintilor naturali, a ramas doar cu Teresa, prima fetita adoptata. Asa ca au luat-o langa ele si pe Roxana. Cand m-a sunat acum doua luni sa imi spuna ca in casa ei au mai intrat inca doi copii am stiut ca merita..
Corespondentul Stirilor ProTV Alex Dima revine la Romania, te iubesc! cu o ancheta despre dezastrul din padurile din tara noastra. “Am avut de-a lungul timpului mai multe reportaje despre acest subiect si urmari au fost, dar nu atat de multe pe cat ne-am dorit”, spune ferm Alex Dima. In ultimii ani, viteza uluitoare cu care s-au taiat ilegal padurile din Romania este de 3 ha/ ora. „Totul s-a intamplat cu acordul si cu complicitatea politicienilor si a silvicultorilor. De data aceasta mergem la cei care raspund de paza padurilor. Cu greu am reusit sa ii conving sa vorbeasca despre spagile si banii care circula in sistemul silvic”, declara corespondentul Stirilor ProTV. Demersul jurnalistic al corespondentului Stirilor ProTV are ca scop si inasprirea pedepselor pentru cei care taie padure ilegal. „Am intrat in Parlament pentru a le cere politicienilor sa introduca in lege faptul ca taierea unei cantitati mari de padure sau defrisarea unor suprafete extinse reprezinta un atentat la si...
„Avem cea mai proasta lege a malpraxisului din Europa. Medicii sunt obligati sa plateasca asigurari de malpraxis, insa victimele nu sunt despagubite moral pana nu se pronunta o instanta de judecata”, declara corespondentul Stirilor ProTV Paula Herlo, cea care readuce in fata telespectatorilor in cadrul emisiunii Romania, te iubesc! o ancheta tulburatoare despre malpraxis. Asa se face ca din 500 de reclamatii depuse anual, doar 5 medici sunt pedepsiti, insa acestia primesc avertismente sau, in cel mai dur caz, sunt suspendati timp de un an. Paula il prezinta pe Sebastian Lungu, un copil mutilat de medicii care ar fi trebuit sa il aduca pe lume sanatos. „De sase ani parintii lui isi cauta dreptatea, insa institutiile statului care ar fi trebuit sa-i ajute si-au demonstrat abilitatea de a ingropa un dosar”, declara Paula. „In curand faptele pentru care medicii sunt acuzati se vor prescrie, iar sotii Lungu au inteles ca lupta cu un inamic care pana acum n-a prea fost invins: statul...
“Cainii fara stapan fac zi de zi victime in Bucuresti – oameni muscati, mutilati si chiar ucisi in plina zi, in vazul lumii. Maidanezii n-au reusit insa sa sfasie haitele de oportunisti care au risipit milioane de euro”, declara corespondentul stirilor PROTV Rares Nastase, cel care arata in prima editie din sezonul de toamna al emisiunii Romania, te iubesc! cum anual cainii strazii musca sume consistente din bugetul Capitalei. Cifrele vorbesc de la sine: 3,3 milioane de euro a fost bugetul autoritatii ASPA, cea care gestioneaza problema maidanezilor in Capitala, doar in 2013. Tot anul 2013 numara nu mai putin de 51 de organizatii de protectie a animalelor in Bucuresti, fata de doar 7, cate existau in 2001. Veniturile acestor ONG-uri se ridica anual la 2 milioane de euro, in conditiile in care nici macar o cincime din ele nu au adaposturi pentru animale. Asadar, banii sunt cheltuiti dupa bunul plac, in timp ce 65.000 de caini fara adapost traiesc in Bucuresti printre 1,8 milioane de...
200.000 de copii se nasc anual in Romania si cu totii sunt vaccinati inca din maternitate impotriva unor boli infectioase. Societatea Romana de Pediatrie isi exprima insa ingrijorarea ca sunt tot mai multi parinti care refuza vaccinarea copiilor, iar intr-o noua ancheta marca Romania, te iubesc!, corespondentul Stirilor ProTv Anca Nastasi incearca sa afle care sunt temerile parintilor in ceea ce priveste vaccinarea si ce raspunsuri au autoritatile referitor la acest subiect extrem de delicat. „Sunt multi parinti care se sperie fiindca au citit prospectele, pline de reactii adverse, dintre care multe sunt afectiuni grave: ale sistemului nervos central, boli cronice, alergii, insa de fiecare data autoritatile spun ca cei care refuza vaccinul sunt oameni care se informeaza gresit”, spune Anca Nastasi. Tocmai pentru a incerca sa lamureasca aceasta problema, Anca va aduce in Romania, te iubesc! medici care analizeaza situatia din toate unghiurile, dar si parinti carora, dupa un vaccin...
Romania este tara cu cele mai mari resurse de cupru exploatabil din Europa, dar este incapabila sa profite de asta. La Romania, te iubesc!, corespondentul Stirilor ProTv Cosmin Savu prezinta o ancheta in care arata ce a mai ramas din industria cuprului din Romania si cine sunt profitorii si vinovatii pentru acest dezastru national. „Am incercat sa refac drumul cuprului in Romania si am fost socat sa vad paienjenisul de interese din jurul acestui metal. Avem bogatii de care ne batem joc, ni le-am dat pe mana unor oameni care s-au gandit numai la imbogatire facila, iar politicienii romani le-au fost complici”, marturiseste Cosmin. Ancheta merge de la Zlatna pana la Baia Mare, din Abrud pana la Moldova Noua, intr-un demers jurnalistic care vrea sa surprinda radiografia prapadului facut de oameni care si-au urmarit doar propriul interes. „Privatizari ciudate, asocieri cu investitori neseriosi, materii prime care imbogatesc pe altii. Cum ne-am batut joc de o resursa extrem de cautata in...
366.000 de hectare de padure au disparut de la Revolutie incoace, iar paguba se ridica la 5.000.000.000 de euro. „Toata lumea recunoaste insa ca este de cel putin doua ori mai mare”, spune corespondentul Stirilor ProTv Alex Dima, cel care revine in padurile patriei si prezinta ce a mai ramas din acestea. „500.000 de hectare de padure sunt neadministrate in acest moment, iar aici fura cine vrea si cum vrea, in timp ce 600.000 de hectare au fost retrocedate sau sunt pe cale sa fie retrocedate cu incalcarea legii”, declara Alex. Codru-i frate cu romanul, spune o vorba din batrani, dar viceversa nu mai e de mult valabila. Dureros este ca autoritatile sunt partase la pictarea tabloului apocaliptic, iar victime suntem cu totii. „Vorbim despre hoti si oameni care ne fura dreptul la aer curat”, declara Alex Dima.
137 de ani au trecut de la moartea lui Constantin Brancusi, omul care a semnat practic certificatul de nastere al sculpturii moderne si cel mai important artist pe care Romania l-a oferit vreodata lumii. Autoritatile romane au inceput un demers fara precent: vor sa repatrieze osemintele artistului din cimitirul Montparnasse din Paris. Intr-o noua editie a emisiunii de anchete jurnalistice Romania, te iubesc! corespondentul Stirilor ProTv Paul Angelescu arata cum au inteles romanii sa pretuiasca mostenirea marelui artist Constantin Brancusi. Uitata de autoritati, casa de la Hobita mai are putin si se prabuseste, iar Targu Jiu nu atrage turisti desi acolo se afla celebrele opere Coloana infinitului, Masa tacerii si Poarta sarutului. Mai mult decat atat, in timp ce la New York Brancusi este prezentat ca un sculptor francez de origine romana, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie nu reuseste sa lamureasca daca Brancusi a murit cu cetatenie romana sau nu.
Risipa pare a fi diagnosticul in ceea ce priveste unele spitale din Romania, iar abuzurile in serviciu, contractele preferentiale, managementul defectuos si proiectele inutile, schema preferata de tratament. Intr-o noua editie a emisiunii Romania, te iubesc! Rares Nastase ne trateaza cu o ancheta desfasurata in mai multe spitale din Romania, pentru a prezenta paradoxul care face legea in ele. „Aceleasi spitale in care medicii se plang ca nu au fonduri pentru medicamente si sisteaza operatiile au si investitii care zac. Exista, de asemenea, spitale in care nu exista aparatura necesara investigatiilor si spitale unde aparatura scumpa zace nefolosita, spitale in care pacientii sunt trimisi sa cumpere medicamente si spitale care achizitioneaza stocuri uriase de medicamente in prag de expirare, un favor pentru marii importatori”, dezvaluie corespondentul Stirilor ProTv Rares Nastase. Cifrele nu sunt doar ingrijoratoare, ci au si multe zerouri in coada. Potrivit Curtii de Conturi, numai...
In drumurile lui prin toata tara in cautarea anchetelor pe care le prezinta la Romania, te iubesc!, corespondentul Stirilor ProTv Alex Dima isi gaseste uneori tihna in manastiri, unde este intampinat de oameni cu har, care nu doar ca L-au gasit pe Dumnezeu, ci El le ghideaza pasii si gandurile. Tocmai pe acestia ii aduce Alex in editia speciala de Paste a emisiunii Romania, te iubesc!. “Vedem oameni care traiesc alaturi de Dumnezeu, oameni care se bucura de aceasta traire si ne dau si noua din experienta lor. Pentru ei, Invierea lui Iisus este o certitudine”, spune Alex Dima. Pe langa preoti cu har, precum parintele Veniamin, preotul Constantin Necula, parintele Serafim Caia sau parintele Macarie, in editia de Paste telespectatorii ProTv vor putea asista in taina si la calugarirea unui tanar intr-o pestera in care se fac rugaciuni de mii de ani. Dupa tot acest drum, Alex spera ca romanii sa inteleaga urmatorul lucru: “Poti sa-l cauti pe Dumnezeu, te poti uita si vorbi cu toti acesti...
“Prin cate filtre trece mancarea noastra, de la furca la furculita”, se intreaba Anca Nastasi, corespondentul Stirilor ProTv care analizeaza in Romania, te iubesc! cat de sanatoasa este hrana procesata si ce legatura este intre alimentatia pe banda rulanta si maladiile de care sufera societatea moderna. Paradoxal, desi odata cu marea industrializare a agriculturii si a procesarii alimentelor drumul mancarii pana in farfuriue trebuia sa fie mai sigur, iar mancarea mai sanatoasa, oamenii sunt tot mai vulnerabili tocmai pentru ca lantul de fabricatie s-a lungit, este tot mai complicat, si, in timp ce materia prima este produsa intr-un colt al lumii, ea este procesata in altul. “Lantul cuprinde tot mai multe pesticide, ingrasaminte, antibiotice si antidepresive, tot mai multi aditivi sintetici, tot mai multi conservanti si, nu in ultimul rand, tot mai multe organisme microscopice care azi sufera mutatii si produc maladii la care nimeni nu se gandea acum 50 de ani”, atrage atentia Anca.
Corespondentul Stirilor ProTv Paul Angelescu prezinta la Romania, te iubesc! o ancheta cu greutate: de mai bine de patru luni o sculptura din bronz, atribuita lui Constantin Brancusi, se afla in custodia Politiei Capitalei. “Autoritatile romane incearca sa vada daca au de-a face cu un fals sau un original, deocamdata fara succes. Miza este uriasa: daca lucrarea este un original, valoarea ei poate urca la zeci de milioane de euro”, declara Paul. In ultimii zece ani, sculptura a trecut prin nu mai putin de patru tari, dar si prin mainile celor mai reputati experti ai operei lui Brancusi la nivel mondial. “Aflati povestea incredibila a sculpturilor lui Brancusi, vedeti cat de pregatite sunt autoritatile romane sa gestioneze situatii legate de opera sculptorului, dar si ce au zis cei mai mari experti despre bronzul din seiful Politiei”, promite corespondentul Stirilor ProTv.
1 aprilie 1941 este o zi tragica, ce nu apare insa in manualele de istorie a romanilor. Corespondentul Stirilor ProTv Cosmin Savu reconstituie evenimentele dureroare desfasurate acum 72 de ani, cunoscute sub numele de “Crimele de la Fantana Alba”. Cateva mii de locuitori din Bucovina de Nord, din localitatile de pe Valea Siretului, au pornit spre granita arbitrar trasata de penita lui Stalin, dar drumul lor s-a transformat intr-un calvar. Niciunul nu a ajuns la destinatie. Marturiile referitoare la masacru si la deportarile care au urmat sunt zguduitoare si de multe ori incredibile. Ele subliniaza necesitatea de a aduce in spatiul public a unor modele de vointa si demnitate nationala, fara patima si fara incrancenare”, declara Cosmin Savu. La Romania, te iubesc!, va fi explicat pe larg contextul istoric in care cateva mii de oameni nevinovati au sfarsit in gropi comune, ucisi cu sange rece de sovietici. “O lectie de viata primita de la supravietuitori, imagini si documente care n-au...
In Romania, aproape 40% din locuitori traiesc in mediul rural, iar drumul lor spre civilizatie trece prin biroul primariilor si-al consiliilor judetene. Curtea de Conturi anunta ca in ultimii patru ani acestea au risipit 900.000.000 de euro, bani de la stat. Corespondentul Stirilor ProTv Rares Nastase prezinta o serie de proiecte fanteziste care nu-si dovedesc utilitatea si ii mentin pe romani in saracie si mizerie. “In Romania, unde e fantezie, exista de regula interese si hotie” spune ferm Rares. “Am analizat cazuri si-am stat de vorba cu localnici care doar in teorie beneficiaza de ideile edililor. Veti vedea, cine sunt, de fapt, beneficiarii fondurilor europene si de la bugetul de stat directionate catre mediul rural. In ritmul in care au fost introduse utilitati elementare pana acum la tara, Romaniei i-ar mai trebui inca 100 de ani sa ajunga la stadiul in care se afla Cehia, Polonia si Ungaria”, mai declara corespondentul. Urmarea este una rusinoasa: romanii sunt codasii Europei..
„Principalul motiv pentru care ajungi la transplant este... soarta. Si totul incepe discret: unii au o durere in piept, altii slabesc, altii obosesc fara motiv”, spune corespondentul Stirilor ProTv Adriana Stere, cea care va prezenta un reportaj emotionant in cadrul emisiunii Romania, te iubesc!, prin care doreste sa convinga cat mai multi semeni de faptul ca Exista viata dupa moarte. Cel putin 6000 de romani penduleaza intre viata si moarte, prinsi intre dragostea pentru apropiatii lor si analizele ce le ies din din ce in ce mai prost. In spatele acestor numere se afla oameni de care depind familii intregi, cu care se joaca in egala masura hazardul si un sistem medical pentru ca nu sunt o prioritate. Nu mai putin de 5000 de bolnavi care fac dializa au nevoie de un rinichi, alti 500 de un ficat sanatos, iar 200 de o inima noua. Pentru acesti oameni aflati la grea incercare familia nu reprezinta o sansa, pentru ca mai putin de un sfert dintre bolnavi gasesc pe cineva compatibil printre
“Scandalurile recente din piata alimentelor ne dovesc pentru a nu stiu cata oara ca industria alimentara e plina de secrete si minciuna”, declara corespondentul Stirilor ProTv Anca Nastasi. Tocmai de aceea, Anca a pornit in cautarea gustului pierdut, iar in Romania, te iubesc! vom putea vedea o analiza minutioasa a meniului lor zilnic. Tot mai preocupati de ceea ce pun pe masa, romanii au descoperit produsele traditionale. “Ingrijorati de lipsa de transparenta a industriasilor din domeniul carnii si satui sa cumpere aditivi chimici de sinteza, soia si substante injectate la pret de carne, plini de speranta oamenii s-au indreptat catre aceasta nisa”, spune Anca. Pentru a lamuri cat sunt ele de sanatoase, de curate, daca intr-adevar contin mai putin conservanti si cum ne apara autoritatile dreptul de a sti ce mancam, Anca a intrat in carmangeriile din tara. “Ii vedem si pe oameni la lucru, intram si in fabrica si va prezentam reteta industriala a crenvurstiului, best-seller al industriei
Unii conationali au ajuns pe buna dreptate spaima Internetului dupa ce au blocat functionarea unor institutii sau dupa ce i-au lasat pe altii fara agoniseala din conturi. Corespondentul Stirilor ProTv Alex Dima prezinta la Romania, te iubesc! un razboi care se poarta deocamdata in mediul virtual, dar care incepe sa aiba consecinte grave in lumea reala. Cei mai multi infractori cibernetici romani sunt din Bucuresti, dar si aerul de Alexandria, Ramnicu-Valcea si Timisoara le prieste la fel de bine. In timp ce unii blocheaza functionarea unor institutii doar de dragul de a demonstra ca pot face acest lucru, altii au devenit hoti in lumea virtuala. Numai anul trecut, infractorii cibernetici romani au reusit sa fure din SUA nu mai putin de un miliard de dolari. “Justitia din Romania e prea blanda cu hotii de pe Internet. Numarul victimelor a ajuns la sute de mii si creste. Oamenii care au ramas fara un cent in conturi asteapta acum dreptatea, in timp ce hotii se plimba linistiti prin...
CFR Marfa e in colaps, un urias desfacut in bucati de cei pentru care glasul rotilor de fier a rostit doar cuvantul „profit”. La Romania, te iubesc!, corespondentul Stirilor ProTV Cosmin Savu arata cum a fost posibil ca in doar 15 ani compania CFR Marfa sa treaca de la extaz la agonie. „De saptamani intregi asistam la ultimele acte dintr-o piesa cu deznodamant tragic: privatizarea CFR Marfa. Cine au fost actorii care au jucat un rol in destinul acestei societati, cum s-a ajuns ca despre o companie cu potential enorm sa se vorbeasca la fel ca despre un morman de fier vechi?”, se intreaba Cosmin. Dureros este ca CFR Marfa este cea mai mare companie de acest fel din Europa de Est, iar reportajul difuzat in aceasta editie a emisiunii Romania, te iubesc! va aduce in fata telespectatorilor afacerile care au devastat compania, investitiile uriase care ruginesc in triaje, comisioanele platite unor firme cu grija alese, precum si oamenii aflati in pozitiile cheie care au pus compania pe butuci.
De la Revolutie si pana in prezent, peste 20 de romani si-au pierdut viata si cel putin 100 au fost raniti in urma confruntarilor cu ursii. Ceea ce trebuie precizat insa este faptul ca, vrand-nevrand, omul este cel care a provocat animalul si, implicit, atacul. „Conflictele dintre om si urs sunt de cand lumea, dar s-au intetit in anii ’90, cand proprietarii de restaurante si pensiuni s-au apucat sa ademeneasca ursii cu mancare, ca sa-i foloseasca drept atractie turistica”, declara corespondentul Stirilor ProTv Anca Nastasi. Intr-o noua editie a emisiunii Romania, te iubesc!, Anca Nastasi ne conduce pana in barlogul ursului, intr-un demers jurnalistic in care incearca sa raspunda la urmatoarele intrebari: reprezinta ursii un pericol public? Cine e vinovat pentru accidentele grave care s-au intamplat de la Revolutie incoace? Reuseste Romania sa protejeze ursul? si Cum isi protejeaza exemplarele vest-europenii? Romania nu este doar tara din Uniunea Europeana cu cei mai multi ursi, ci si..
Rares Nastase a trecut de portile Termocentralei Anina si va prezenta si telespectatorilor „marele esec al Epocii de Aur, cu urmari sociale dure in zilele noastre”, asa cum isi sintetizeaza Rares ancheta. Tot el este cel care va dezvalui o cumunitate aparte – Airsoft. „E sport din 2009 si acapareaza Romania”, dezvaluie Rares. „Mii de femei si barbati, tineri sau in etate, inscrisi in cluburi cu nume inspirate din filme si jocuri, se pregatesc parca pentru Al Treilea Razboi Mondial. Culmea, intr-o tara in care oamenii au ajuns sa urasca stagiul militar pentru ca il asociaza numai cu tarasul pe coate si cu multa umilire din partea superiorilor”, mai povesteste corespondentul.
Cosmin Savu arata povestea de succes a unui om care a reusit sa isi tranforme pasiunea de o viata intr-o afacere de succes. Vom cunoaste un om increzator in propriile forte care a pus pe harta Europei un sat din Transilvania. El a creat un loc de vis, in care se desfasoara cele mai bune competitii ecvestre. Este vorba despre Mihnea Vargolici, un bucurestean pentru care dragostea fata de cai a venit insotita de succes. Cosmin a pregatit si o ancheta despre baronii locali din Bacau. El va dezalui flagelul coruptiei si va arata persoane controversate care au dezvoltat afaceri prospere pe baza acestei practici nesanatoase. Astfel, judete intregi sunt afectate de consecintele coruptiei si duc la o subdevzoltare si o slaba functionare a institutiilor din Romania.Paula Herlo va prezenta un material despre copiii revolutiei. Ea a stat de vorba cu copiii nascuti in zilele in care in Timisoara se murea pe strazi, iar maternitatile erau pline de mame speriate ca isi vor pierde copiii. Cinci...
Oamenii extraordinari, cei care au reusit sa faca o diferenta in viata lor si in comunitatea in care traiesc, sunt cei care au atras atentia corespondentilor speciali ai Stirilor PRO TV. Ghidati de libertate si curiosi sa afle ce a insemnat ea pentru cei care s-au nascut dupa perioada comunista, corespondentii speciali au realizat o serie de materiale care pun in lumina povestile acestor oameni exceptionali. La Romania, te iubesc! ii vom cunoaste pe romanii care s-au facut remarcati in lumea araba. Dubai - capitala mondiala a cumparaturilor este locul in care auzi numai lucruri bune despre romani, si nu despre turisti, ci despre cei care vand, intretin sau creaza luxul pentru bogatii lumii. La 5.000 de kilometri de Romania si o diferenta de 30 grade sunt spuse povestile unor tineri care fac o alta imagine Romaniei. Cei pe care ii vom cunoaste sunt: “Mircea Canduletiu - fost manager al Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume, Andreea Zoia - actrita, prezentatoare si model...
PRO TV continua sa arate la Romania te iubesc! povestile fiilor de Romania care au impresionat intreaga tara. Ii vom cunoaste indeaproape pe cei care s-au nascut in libertate, tanara generatie care s-a ridicat prin propriile forte si a folosit avantajele unei noi epoci in favoarea ei. Ii vom revedea pe Emi Gal si Lana Dumitru in reportajele realizate de Amalia Enache, corespondent special Stirile PRO TV, pe Alina si Cosmin intr-un reportaj realizat de Alex Dima, iar in reportajul Elenei Lasconi vom face cunostinta cu Daniel si Alina Donici. Emi Gal este tanarul roman care a reusit sa construiasca o firma ce ofera solutii pentru marile televiziuni ale lumii de a-si face publicitate interactiva si atractiva pe tot ce inseamna gadget modern, de la telefoane inteligente, la laptopuri. Compania lui este lider in Marea Britanie si Franta si e prezenta pe 12 piete din toata lumea. Emi Gal nu a avut noroc, insa a stiut sa si-l faca singur, sa-l anticipeze. Face multi bani, dar continua sa...
Cum se construieste in Romania anului 2014? Ieftin si prost. Haotic si periculos. Cum e posibil ca autoritatile sa dea unda verde acestor pacaleli ale dezvoltatorilor, aflati la Romania, Te iubesc
In marile spitale din Romania s-au varsat sume uriase. Avem aparate performante de care pacientii nu beneficiaza! Ce leac are epidemia de interese si cum putem proteja sanatatea romaneasca aflati la Romania, te iubesc!
Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, ne va arata diferenta dintre satele romanesti si cele frantuzesti, intr-un reportaj special care compara felul in care sunt exploatate resursele si sunt pastrate traditiile. In Romania viata la tara inseamna saracie, mizerie, tristete. Taranii care mai fac agricultura se zbat intr-o depresie a pretului de vanzare sub costul de productie, iar multi si-au vandut animalele. Unii oameni de la tara au emigrat si au lasat in urma batrani singuri si neputinciosi, iar cei mai saraci traiesc din ajutoare sociale. In Franta taranii si-au reconditionat casa, dar au facut-o in asa fel incat sa arate ca in urma cu 200 de ani, iar ei traiesc din turism si din vanzarea produselor facute in casa dupa vechile traditii. Satul traditional francez este un fel de “statiune”, unde localnicii o duc bine, iar casele renovate care pastreaza stilul traditional valoreaza acum chiar si 1 milion de euro.Avem si exemplul pozitiv care ne arata ca se poate totusi...
Stirile PRO TV si Romania, te iubesc! vor prezenta o zi speciala ce va cuprinde o selectie de materiale realizate de corespondentii stirilor. Personajele principale sunt oameni deosebiti care reusesc sa stranga in jurul lor comunitati intregi, oameni care sunt un exemplu pentru ceilalti, care dincolo de interesul propriu vad interesul localitatilor in care traiesc. Toti sunt oameni obisnuiti care au gasit solutii prin care sa imbunatateasca vietile celor din jur.Materialele vor vorbi despre medicii din Galati care pleaca cate un weekend intr-o localitate mica unde instaleaza un spital de campanie. Vom cunoaste si povestea unei austriece care s-a stabilit la Sibiu si a ajutat la dezvoltarea unui sat. Ea a reusit sa faca fierarie, lacatuserie, dulgherie si unitate turistica. Toate au fost realizate cu bani de la sponsori, dar pe care i-a conditionat sa lucreze cu forta de munca din sat. Inainte sa vina ea in sat somajul era de 90%.Vom descoperi si cine este preotul bun la toate din...
Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, va prezenta situatia mostenirii Gojdu, o avere la care Romania a dat cu piciorul atunci cand a avut ocazia sa o primeasca. Figura lui Emanoil Gojdu a dominat viata sociala si politica din Transilvania si Ungaria la jumatatea secolului al XIX-lea. Nascut in Oradea, acesta a fost figura exemplara a comunitatii romanesti din Budapesta.Un roman vizionar, avocat bogat din Imperiul Austro-Ungar, care a lasat prin testament intreaga sa avere tinerilor romani de confesiune ortodoxa. Este vorba despre o avere importanta ce consta in tablouri, documente, cladiri si un plan de investitii facut chiar de Emanoil Gojdu inainte sa moara, care planifica finantele pana in anul 2070, astfel incat sa beneficieze de pe urma lor multe generatii."O avere impresionanta, milioane uitate in conturi in bancile budapestane, imobile in cel mai important centru al Europei de Est, spatii comerciale care ar fi putut fi valorificate. O avere pierduta de romani. Este..
Alex Dima arata ca se poate si altfel in Romania intr-un nou reportaj marca Romania, te iubesc! care ne demonstreaza ca este posibil sa aducem zambetul pe fata unor suflete cu o soarta prea grea de dus in spate. Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, va prezenta un material realizat in tabara MagiCamp, un loc magic, al sperantei si al increderii in care copii bolnavi de cancer au sansa sa isi aline ranile sufletului. Povestea MagiCamp a inceput acum cativa ani cand Vlad, un tanar cu initiativa a vazut un film cu o tabara ridicata de actorul Paul Newman pentru copiii bolnavi de cancer si a fost impresionat de lucurile minunate pe care le poti face pentru ei. Anul acesta Vlad a reusit sa isi indeplineasca visul si a transformat casa si curtea parintilor sai intr-o tabara pentru 31 de copii cu afectiuni oncologice. I-au fost alaturi mai bine de 60 de voluntari care l-au ajutat sa demareze acest proiect. Situatia din spitale este una ingrozitoare. Exista un sistem care ofera...
Romania, te iubesc! prezinta un material semnat de Paula Herlo care ne dezvaluie destinul sumbru al copiilor si adultilor cu dizabilitati, fara familie, care au avut nesansa sa ajunga in niste centre de recuperare, care in loc sa le ofere o viata mai buna ii obliga la un trai in conditii inumane. Aceasta problema dureaza de foarte multi ani, insa in 2004, pentru a putea finaliza aderarea la UE, Romania a promis ca va acorda o atentie speciala copiilor si tinerilor abandonati. Tara si-a asumat in acel moment scoaterea lor din institutiile in care se aflau, aceleasi institutii pentru care Romania a fost aratata cu degetul in intreaga lume, prin filmele care prezentau viata din lagarele de exterminare a persoanelor cu dizabilitati si mutarea lor in centre de recuperare.Paula a patruns in aceste centre si a filmat cu ajutorul camerei ascunse care este situatia actuala in acest tip de institutii. Este singura persoana care a reusit sa intre in acest cerc inchis si care a filmat ceea ce...
Emisiunea care pune in lumina problemele cu care se confrunta tara, musamalizarile la nivel inalt a unor subiecte de interes pentru poporul roman si situatii iesite din limita normalului pentru o tara civilizata debuteaza in forta in noul sezon cu episodul numarul 200. Romania, te iubesc! a atins in editiile sale subiecte sensibile ce au emotionat si au deschis ochii romanilor la neregulile care se intampla in jurul lor. Implicarea echipei in subiectele pe care le trateaza nu a ramas doar la nivel de prezentare a informatiilor, ci au reusit sa isi aduca contributia in schimbari legislative, cum ar fi legea adoptiei, pentru ca Romania sa fie o tara in care legile, oamenii si mediul sunt respectate. Primul episod din noul sezon va prezenta povestea flotei de pescuit oceanic care in trecut punea Romania pe primele locuri in industria de peste. Azi, multi nu mai fac diferenta intre flota de pescuit si cea comerciala, pentru ca au avut acelasi declin rusinos, cu o poveste asemanatoare in...
In cadrul emisiunii „Romania, te iubesc!” PRO TV lanseaza noua sa campanie de responsabilitate sociala – „Salveaza Romȃnia frumoasa!”. Corespondentii PRO TV vor patrunde in inima Romȃniei, pentru a scoate la iveala cele mai frumoase sate traditionale, adevarate monumente culturale care merita conservate.PRO TV prezinta si interviul integral oferit Andreei Esca de Alteta Sa Regala, Printul de Wales. Aflat recent intr-o vizita in Romania, Printul Charles a discutat cu prezentatoarea Stirilor PRO TV despre Romȃnia, tara pe care o viziteaza de mai bine de 16 ani: „Principalul motiv pentru care am vrut sa vad Transilvania a fost, desigur, faptul ca am auzit de ororile pe care fostul presedinte Ceausescu se pregatea sa le faca si sa distruga foarte multe dintre sate. Apoi am descoperit ca stra-stra-strabunica, strabunica strabunicii mele, Regina Mary, venise din Transilvania”.Iubitor al meleagurilor transilvanene, unde detine mai multe proprietati, Printul Charles a adaugat faptul ca...
„Romania, te iubesc” atrage atentia asupra situatiei actuale de pe piata fructelor si legumelor autohtone. In prezent, fermierii romani schimba soiurile pentru un plus de productivitate, ceea ce determina modificarea gustului natural al fructelor.Reportajul realizat de Anca Nastasi arata cum soiurile cu traditie in Romania dispar, facand loc pe tarabele din piete unor noi produse care nu se ridica la aceleasi standarde. Acest fapt este cauzat de dorinta cultivatorilor de a se adapta la cerintele pietei prin alegerea unor soiuri mult mai eficiente.Pentru a avea o productie mai mare si pentru a obtine fructe si legume cat mai rezistente, fermierii romani aleg specii noi de plante si pomi fructiferi. Fructele si legumele produse astazi in Romania sunt destinate comertului si pot fi culese pe intreaga durata a anului. In plus, acestea rezista mult mai mult timp la tarabe si pe rafturile supermarket-urilor, insa nu-si mai pastreaza parfumul si gustul.Romanii, nostalgici dupa aromele...
„Romania, te iubesc” aduce in atentie indiferenta nationala fata de o bogatie naturala care ar putea transforma Romania intr-un urias spa. Turismul balnear ar putea reprezenta un colac de salvare pentru economia locala, insa starea de colaps in care se afla in prezent statiuni balneare ale tarii arata o lipsa crasa de vointa si de viziune. Romania detine o treime din izvoarele termale si minerale din Europa si orice alta tara de pe continent ar valorifica si exploata intens o astfel de bogatie. De la Baile Felix la Borsec, de la Sovata la Buzias sau de la Baile Tusnad la Herculane, tara noastra are un potential urias care i-ar putea aduce anual zeci de milioane de euro, bani pe care, insa, ii rateaza din cauza lipsei de strategii si investitii relevante in turismul de sanatate. Putinele investitii realizate sunt insuficiente si de fatada, neavand puterea de a relansa acest sector. „Romania, te iubesc!” va prezenta o radiografie a principalelor statiuni balneare ale tarii si a sit...
„Romania, te iubesc!” aduce in prim plan unul dintre beneficiile majore aduse de integrarea in Uniunea Europeana: migratia fortei de munca, dar si implicatiile acestui fenomen in comunitati si in vietile oamenilor. Realizatorii emisiunii le vor prezenta telespectatorilor experientele unor romani care au ales sa munceasca sau sa studieze in Marea Britanie, cea mai eurosceptica tara de pe continent. Un sfert din populatia Romaniei se afla peste granite si aproape ca nu exista familie care sa nu aiba o ruda plecata, fie ca este frate, parinte sau var. Exista romani care isi cladesc o noua viata in strainatate, altii care se intorc in tara cu povesti de succes, iar altii care fac sacrificii printre straini pentru a-si putea intretine familiile din Romania. Corespondentul stirilor Pro TV, Cosmin Savu, a vorbit cu unii dintre acestia, le-a aflat bucuriile si nemultumirile si i-a invitat sa-si impartaseasca povestile de viata.Bogdan Crisan este instructor auto in Londra, astfel ca ii invata..
“Romania, te iubesc!” prezinta doua cazuri impresionante, primul al celor care au iluzia succesului material in afara tarii, cu pretul sacrificarii vietii de familie, si al doilea al celor care au obtinut un real succes in Romania. Primul reportaj, realizat de Anca Nastasi, aduce in prim plan greutatile romanilor plecati sa munceasca in strainatate, in special cazul femeilor care lucreaza in domeniul ingrijirii batranilor. Cei mai multi au iluzia stabilitatii financiare, obtinand salarii bune si ajutandu-si familiile din tara. Insa materialul arata si cealalta fata a acestei situatii, vazuta prin ochii celor plecati si prin cei ai familiilor lor. Ajunsi acolo, multi dintre romani nu sunt tratati corespunzator si muncesc din greu, departe de cei dragi.Alex Dima a realizat al doilea material, prezentandu-l pe Dimitrie Musca, un inginer din Curtici care a revolutionat conceptul de CAP. Povestea lui incepe in 1987, cand a ajuns presedintele Cooperativei Agricole de Productie (CAP) din...
Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti a notificat peste 1700 de oameni si le-a cerut sa plateasca analize pe care le-ar fi facut in timp ce erau internati. Multi sustin ca n-au facut aceste investigatii, dar sunt obligati sa-si dovedeasca singuri nevinovatia. Paula Herlo prezinta la Romania, te iubesc! o ancheta in care vorbeste despre scurgerile de fonduri din sistemul sanitar. „Sunt 4 miliarde de euro care ajung anual in spitale, dar si in contul unor firme capusa. Pacienti cinstiti cad astfel victima unui sistem lipsit de transparenta si de control al banilor”, declara corespondentul Stirilor PRO TV. „Pacientii notificati de Casa de Asigurari asteapta inca un raspuns referitor la stingerea datoriilor, iar in tot acest timp sistemul toaca bani, iar cei ce-l conduc se plang ca nu-s destui”, continua Paula. In aceeasi editie a emisiunii, Anca Nastasi incearca sa afle de ce tinerii isi gasesc cu greu un loc de munca. „O generatie intreaga a crescut cu tot ce le-a...
Corespondentul Stirilor PRO TV, Cosmin Savu, intra in culisele unor jocuri periculoase intr-o noua editie a emisiunii de anchete jurnalistice, Romania, te iubesc! si prezinta jaful din sistemul energetic romanesc. Cosmin Savu a mers pe firele unor contracte dubioase prin care Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare a ajuns in pragul falimentului. “Sute de milioane de lei au fost aruncate in achizitii paguboase: cumpararea de zgura si reziduuri pe post de carbune de la firme controversate din Strehaia, instalatii care nu functioneaza, la preturi exorbitante, umflate si de patru ori, extinderea retelei de termoficare din Drobeta Turnu Severin in zone nelocuite pe banii companiei. Un dezmat pe bani publici”, declara Cosmin Savu.
„O vale considerata de multi a plangerii, Valea Jiului e locul ideal pentru cativa baieti destepti, care si-au orientat afacerile pentru a obtine profituri generoase in mod dubios”, declara corespondentul Stirilor PRO TV, Rares Nastase, cel care prezinta in Romania, te iubesc! o ancheta despre modul in care patroni, oameni din administratia locala si din companiile de minerit s-au imbogatit prin diverse contracte cu dedicatie. „De ani intregi aici regasim aceleasi firme abonate la licitatii. Proiecte adjudecate legal, dar care ascund in spate situatii rusinoase. Indivizi mai mult sau mai putin discreti au facut si fac averi frumoase, intr-un loc care pare condamnat la saracie lucie”, mai precizeaza Rares. Catre Valea Jiului se scurg anual de la buget sume cu multe zerouri, dar carbunele produs aici este mai scump decat cel din import. „Asa ca pana in 2018, minele se tot inchid, pe rand, fiind considerate neviabile. Petrila, Petrosani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni si Uricani sunt guvern...
“De Paste, la Romania, te iubesc!, vom cunoaste oameni care n-au avut nicio legatura cu Dumnezeu, ba chiar erau atei, si care, la un moment dat, au descoperit in ei o credinta atat de puternica, incat s-au hotarat sa renunte la tot si sa se calugaresca. Ii vom vedea cum traiesc, vor vorbi despre Dumnezeu, despre transformarea lor, despre cum este posibil sa se intample acest lucru”, marturiseste Alex Dima, corespondentul Stirilor ProTV. La Manastirea Rasca, un fost avocat si poet a ales rasa monahala. Tot aici un calugar intors din SUA construieste o casa pentru batrani si orfani, ajutat de un american, convertit la ortodoxie. “Oamenii acestia umbla prin sate, strang ajutoare si le dau mai apoi saracilor. Am participat la un moment extrem de emotionant, in casa darapanata a unei batrane de 94 de ani, cand, la lumina lumanarilor, se faceau rugaciuni in limba engleza, citite de pe smartphone”, dezvaluie Alex. “Mergem si in Dobrogea, unde un fost director de banca s-a calugarit si a...
Chiar de Florii, corespondentul Stirilor ProTV, Anca Nastasi, prezinta o lectie de omenie, predata zi de zi de un calugar franciscan, care a reusit sa salveze din saracie nu mai putin de 5000 de copii, oferindu-le casa, masa, educatie si, mai presus de orice, o familie. „Casele de copii ale lui Bojte Csaba sunt ca niste tabere de vacanta, doar ca se merge la gradinita sau la scoala. In Bihor, Hunedoara, Mures, Bacau, Harghita, Covasna, Alba, Arad, a deschis case de copii si centre de zi unde pedagogii care lucreaza pentru el nu merg la serviciu 8 ore, ci stau in permanenta alaturi de cei mici si le ofera cel mai important lucru: dragoste parinteasca”, marturiseste Anca. Asa se face ca mii de copii care n-au primit nicio sansa din partea parintilor sau a statului sunt astazi pe propriile picioare si au, la randul lor, copii. „Copiii sunt creatia lui Dumnezeu, iar el nu face rebuturi. Toti suntem din acelasi aluat, iar acesti copii, care s-au nascut in familii sarace, fara educatie sau..
„Vorbim din nou despre drama batranilor ramasi singuri acasa”, declara corespondentul Stirilor ProTV, Paula Herlo, care arata la Romania, te iubesc! felul in care se raporteaza autoritatile la problemele cu care se confrunta peste 1.000.000 de varstnici din Romania.Situatii halucinante exista in mai toate satele din Romania, iar pe teren, in timpul filmarilor, Paula s-a izbit de o realitate dureroasa: „acolo unde exista vointa din partea primarului, nu exista in organigrama posturi de asistent social. Am intalnit intr-o primarie o doamna care era angajata pe post de muncitor, dar avea atributii de asistent social. In aceste conditii, ea nu poate fi trasa la raspundere in cazul in care un batran moare cu zile”, a marturisit Paula Herlo, una dintre coordonatoarele campaniei Tu stii ce mai fac parintii tai?.Ca si cand piedicile in calea trairii cu demnitate a varstei a treia nu ar fi la tot pasul, se pregateste o lege care, in loc sa ajute ONG-urile sa ofere servicii sociale, le taie...
Romania e plina de oameni care plang in pumni si imbatranesc prin tribunale, in cautarea dreptatii, pentru ca de ani de zile dau piept cu clanuri din care fac parte samsari imobiliari, primari si chiar inalti demnitari. „Am intrat in culisele unei filiere de tip mafiot, cu ramificatii in administratie, justitie si pana la Guvern. Vorbim de fapte grave de coruptie si dosare tinute la sertar. Va prezint in detaliu cum actioneaza o caracatita bine organizata, cat de usor si eficient pot fi comandate evacuari, retineri si arestari, dar si ce costuri implica astfel de actiuni”, declara Rares Nastase. Ancheta de la Romania, te iubesc! reprezinta unul dintre cele mai solicitante subiecte la care a lucrat Rares pana acum. „Am avut multe filmari cu camera ascunsa dar am si dus multa munca de convingere pentru obtinerea unor declaratii halucinante, iar filmarea a fost cu atat mai dificila cu cat am abordat un subiect incomod – mafia din justitie”, a mai precizat Rares.
Intr-o noua editie a emisiunii de anchete juralistice, Romania, te iubesc! Alex Dima vorbeste despre beneficiile uriase ale perdelelor forestiere, de care Romania are mare nevoie. „In fiecare iarna mor oameni din cauza zapezilor pentru ca drumurile se blocheaza. Unii mor pe drumuri, altii in case, pentru ca salvarea nu reuseste sa ajunga la ei. Perdelele apara drumurile si localitatile pe timp de iarna. In plus, retin zapada in camp si ajuta la agricultura”, declara Alex. Desi Romania ar avea nevoie de perdele forestiere pe 1700 de kilometri de drum, anul acesta ar putea planta pe doar 20 de kilometri. „10 kilometri pe A1 si 10 kilometri pe A2. Sunt sanse mari insa ca acest lucru sa nu se intample. Bani sunt, dar incompetenta autoritatilor impiedica plantarea”, a mai marturisit corespondentul Stirilor ProTV Alex Dima.
Portul Constanta, principala poarta comerciala a Romaniei si al doilea port ca marime din Europa, dupa Rotterdam, nu isi atinge nici jumatate din capacitatea de operare de 120 de milioane de tone de marfuri pe an. La Romania, te iubesc!, Cosmin Savu intra in dedesubturile afacerilor din port si aduce in fata telespectatorilor personaje care joaca un rol important la malul marii. “Peste 13.000 de nave au facut escala in porturile maritime romanesti in 2013. Portul Constanta este o resursa nationala, un port complex, deservit de 156 de dane, din care operationale sunt 140, dar si un loc propice de desfasurare pentru investitori romani sau straini, pentru politicieni locali sau din Bucuresti. La malul marii, tensiunea este ridicata, proportional cu mizele de miliarde de lei”, a declarat corespondentul Stirilor ProTV, Cosmin Savu. “Lucrurile in port nu stau chiar pe roze. Portul Constanta s-a dezvoltat haotic in ultimii 24 de ani, dupa bunul plac al conducatorilor politici si nu e de...
Anul trecut, datoriile primariilor insumau peste doua miliarde de euro, iar cele mai recente raporturi ale Curtii de Conturi arata ca responsabilii au abateri si prejudicii de aproape 700.000.000 de lei. Asta inseamna ca, la fiecare 2 lei datorati de autoritatile locale, un leu a fost cheltuit ilegal si nejustificat. Corespondentul Stirilor ProTV, Rares Nastase, prezinta la Romania, te iubesc! o ancheta despre felul in care s-au dezvoltat mecanismele de capusare a bugetelor locale, in detrimetul infrastructurii. „Am impresia ca, de cele mai multe ori, banii sunt alocati ca sa fie cheltuiti, nu ca sa aiba o finalitate in interesul comunitatii, pentru binele localnicilor. Alesii locali directioneaza fondurile cum ii taie capul, nu tin seama de nevoile localitatii si apoi se trezesc ca acumuleaza datorii de proportii”, declara Rares Nastase. De altfel, edilii sunt acuzati ca au adus primariile in 2014 intr-o criza financiara fara precedent, iar acum nu reusesc sa redreseze comunitatile...
Peste doar 30 de ani, populatia de etnie roma va fi cea mai tanara din Romania, ceea ce inseamna ca va constitui principala forta de munca si, implicit, principalul contribuabil la bugetul tarii. Asta in conditiile in care, in prezent, doar 17% dintre tinerii romi ajung pe bancile liceului sau ale unei scoli profesionale, iar restul, de peste 80%, nu au nicio calificare. Corespondentul Stirilor ProTV, Alex Dima, prezinta o ancheta minutioasa despre situatia romilor. „Conform estimarilor facute de Partida Romilor, peste 500.000 de romi traiesc in saracie extrema, iar natalitatea in aceste zone este foarte ridicata. Am intalnit tineri de 20 de ani cu patru copii, oameni care traiesc in corturi de nailon, fara apa, fara loc de munca, intr-un analfabetism total, iar principalul vinovat pentru aceasta situatie este statul care le asigura ajutor sub diverse forme, dar tocmai acest ajutor nu-i ridica din saracie, ii face pe multi sa nu isi caute loc de munca, sa stea doar la pomana statului..
Stirile ProTV au demarat campania Tu stii ce mai fac parintii tai?, iar in prima editie din cel de-al XII-lea sezon al emisiunii de anchete jurnalistice Romania, te iubesc!, Paula Herlo si Anca Nastasi prezinta pe larg situatia dramatica in care se afla in jur de 1.000.000 de varstnici din Romania. „Vorbim despre o noua generatie afectata de migratia fortei de munca: batranii. Parintii milioanelor de romani plecati la munca in strainatate. Chiar daca ar vrea sa-i ajute, copiii lor n-au pe cine plati. Nu sunt suficiente camine de batrani, iar cele existente sunt insalubre. Chiar daca exista legi, ele sunt ignorate de autoritatile preocupate mai degraba sa finanteze ajutoarele sutelor de mii de asistati social care, desi sunt in putere, nu muncesc”, declara Paula Herlo. „Va aratam cum a reusit statul roman sa arunce pe fereastra milioane de euro in numele batranilor, construind camine nefunctionale”, dezvaluie corespondentul Stirilor ProTV, Anca Nastasi. „Prima conditie pentru a obtine..
Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, a patruns in culisele DNA, una dintre cele mai invocate institutii din spatiul public, de unii hulita, privita cu teama sau neincredere, iar de altii cu respect si speranta. Cosmin a patruns in culisele institutiei in care nu exista zi fara arestare sau descindere, in care ministri, politicieni sau sefi de institutii publice sunt cu totii vizati de anchetatori. „Incercam sa facem profilul unui procuror DNA, Paul Dumitriu, unul dintre cei mai longevivi anchetatori, din cei peste 200 de procurori dintr-o institutie in care media de varsta este sub 40 de ani. Este trist ca dupa 26 de ani de libertate, sperantele romanilor de schimbare se leaga de o institutie cu procurori si politisti. Pornita greu si parca tardiv, lupta anti-coruptie este in interesul tuturor, atat timp cat hotiile sunt stopate si banii recuperati. Dar pana atunci mai e mult!”, a declarat Cosmin. Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, a realizat un reportaj..
Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, a urmarit indeaproape povestea unui grup de oameni, care s-a mobilizat rapid dupa tragedia de la Colectiv si au pus pe picioare un proiect pentru ajutoarea victimelor. „Impreuna rezistam este un grup de romani care au ales ca dupa nenorocirea din Colectiv sa se implice, sa faca ceva. Sa faca munca pe care autoritatile ar fi trebuit sa o faca. Au cautat familiile victimelor, le-au stat alaturi prin spitale, le-au invatat procedurile care se impun in astfel de situatii. Au strans bani, au organizat un concert caritabil. Si povestea merge mai departe pentru ca victimele vor avea in continuare nevoie de ajutor!”, a declarat Alex. Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, ne va face cunostinta cu o adevarata luptatoare si invingatoare, atat in viata cat si in ring. Rares prezinta povestea sportivei Steluta Duta, multiplu campion la box, cea care i-a iertat pe toti cei ce i-au facut rau si are puterea sa-si infrunte zambind, trecutul.
Romania, te iubesc! a pregatit o serie de reportaje care pun in lumina ce inseamna cu adevarat sa Fii TU Romania si cum au inteles cativa romani extraordinari ca schimbarea incepe cu ei. Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, va prezenta povestea unui primar care este hotarat sa le demonstreze tuturor ca primarii pot face lucruri bune pentru comunitatea lor. In comuna Pestera, judetul Constanta, primarul Valentin Vrabie face adevarate minuni cu bani putini. Satul sau este cel mai sarac din judet. “Cand a venit la conducerea primariei, totul era acoperit de maracini si balarii. In cativa ani, situatia s-a schimbat. In primul rand, in Pestera se investeste in educatie. Toti copiii au primit de la primarie tablete si biciclete, iar de cand drumul copiilor spre liceu sau facultate este finantat de primarie, abandonul scolar este zero in tot satul. Toate lucrarile de modernizare sau intretinere in sat sunt facute cu angajati din localitate.”, a declarat Alex. Anca Nastasi,...
In apropierea zilei de 1 decembrie echipa Romania, te iubesc! a pregatit o editie speciala, care va prezenta o serie de materiale ce portretizeaza romanii cu care ne mandrim, pentru care „se poate si altfel” a devenit un motto si un stil de viata. Sunt oameni cu care romanii au mai facut cunostinta si care acum ne arata ce au realizat de la ultima vizita a echipei Romania, te iubesc!. Ei sunt, pentru noi toti, modele de ambitie, determinare, dedicare, pasiune si bunatate. Sunt cei care pun lucrurile in miscare prin exemplul personal si nu asteapta de la altii, sunt aceia care au inteles ca schimbarea incepe cu ei. Il vom vedea pe Parintele Tanase, preotul din Valea Screzii, care are in grija peste 500 de suflete, dar si un preot Franciscan care are in grija, la randul sau, sute de copii in toata tara. Ne vom intalni cu Marian Ilie, tanarul care din scaunul cu rotile a atras peste 10 milioane de euro din fonduri europene pentru localitatea lui. Anul trecut el ne arata locul in care va..
Echipa Romania, te iubesc! a pregatit doua reportaje care scot in evidenta hibele sistemului. Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, s-a intors la scoala din Fastaci, un fenomen care inghite fonduri, dar nu produce rezultate, pe care il urmareste de 8 ani. “Duminica ne intoarcem la Fastaci. Locul in care de aproape 10 ani se lucreaza la refacerea unei scoli. Am ajuns prima data acolo in 2007, iar dupa aceea ne-am intors aproape in fiecare an. I-am dus acolo pe seful Camerei Deputatilor si pe mai multi ministri. Degeaba. Nimeni nu a reusit pana acum sa miste lucrurile si sa termine scoala in care ar trebui sa invete 150 de copii. Copiii invata in ocolul silvic si in dispensarul satului. Scoala din Fastaci este o dovada a neputintei si incompetentei care guverneaza autoritatile locale.”, a declarat Alex Dima. Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, urmareste indeaproape firul vinovatilor pentru tragedia din Colectiv, o trauma pe care Romania o traieste de 3 saptamani..
Romania, te iubesc! pregateste o editie speciala care concentreaza cele mai importante subiecte ale campaniei Fara carte, Fara viitor, realizata de Elena Lasconi, corespondent Stirile PRO TV. Aproape 40% dintre elevii de 15 ani care se duc la scoala sunt semianalfabeti. Recunosc litere, pot alcatui si citi cuvinte, dar nu le inteleg sensul. In ultimii 25 de ani s-a tot vorbit despre reforme in educatie, dar nicio decizie nu a reusit sa rezolve problemele sistemului educational sau sa il aduca mai aproape de zilele noastre.La Romania, te iubesc! veti descoperi care sunt repercusiunile acestei realitati ignorate de autoritati: Romania, ca stat, poate pierde miliarde de euro in urmatorii zece ani din cauza unui sistem cu lipsuri. Veti afla, de asemenea, cum este afectata componenta umana: anual, cele cateva zeci de mii de copii care renunta la carte isi semneaza condamnarea la un trai in mizerie si intuneric.
Romania, te iubesc! urmareste indeaproape sistemul romanesc de educatie si pune accent pe o problema cu grave repercusiuni: educatia sexuala. In Romania, tot mai multe fete devin mame la varste fragede. Respinse de societate, incapabile sa-si termine scoala, ele devin in cel mai bun caz persoane asistate social.Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, abordeaza acest subiect tabu si ne arata care sunt solutiile pentru a evita adevarate drame la varste mult prea mici, cum abordeaza sistemul de educatie implementarea educatiei sexuale in scoli, dar si care sunt reactiile parintilor la aceasta materie.
Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, a pornit o ancheta pentru a arata ce s-a petrecut la Onesti, un oras menit sa fie in permanenta dezvoltare dar care, din cauza intereselor, a ajuns un oras fantoma. In a doua parte a materialului, Cosmin Savu continua dezvaluirile legate de platforma petrochimica de la Borzesti si cum a ajuns orasul Onesti unul depopulat si saracit. Din spatele gratiilor, Ovidiu Tender si Marian Iancu au reactionat si incearca sa-si spuna propria poveste legata de jaful de la Rafo. "In topul general al distrugerilor, petrochimia romaneasca ocupa un loc de neinvidiat. Daca in celelalte tari din fostul bloc comunist, industria mostenita a fost pastrata, modernizata si dezvoltata, la noi aceasta a fost inchisa si demolata. Rezultatul este unul dramatic: Romania importa astazi aprope toate produsele industriale si de uz casnic!” a declarat Cosmin Savu.
Romania, te iubesc! aduce in prim-plan neregulile care se petrec in muntii Bucegi, defrisarile masive din zonele protejate de lege, intr-o ancheta realizata de Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV. Anca Nastasi va introduce in culisele unui business murdar: avantul imobiliar din muntii Bucegi, care depaseste orice limita, pornit inca din ianuarie 1990, pe cand inca se tragea la Revolutie. Muntii Bucegi au fost pusi in posesia unor oameni carora nu le pasa nici de natura, nici de turism ci doar de profit, iar bogatia naturala a devenit moneda de schimb in negocierile politice.
Rares a mers pe urmele celor 200.000 de romani care traiesc in tarile scandinave si a descoperit ca unii au cariere frumoase, sunt oameni corecti, prin ochii si povestile carora se pot creiona cu usurinta particularitatile Finlandei si Suediei. Finlanda are doar cateva mii de imigranti romani, intr-o tara cu suprafata mare, dar cu doar 5 milioane de locuitori.”Finlanda e poate cea mai diferita tara europeana, de cea romaneasca. Din acest motiv am tinut sa vad ce inseamna traiul in Finlanda si cum se descurca romanii de acolo. Stiam ca au sisteme extrem de eficiente, vorbim de invatamant, cercetare, sanatate. Am incercat sa vad prin ochii romanilor din aceasta tara, particularitatile unei societati dezvoltate. Cum cresc si educa finlandezii generatii intregi de copii fericiti, de ce primesc mult ajutor in domeniul asistentei sociale imigrantii, ce beneficii au cei care fac reorientare peofesionala. In reportaj vor fi incluse particularitati din cultura si regulile acestei tari, care...
Tema dezindustrializarii revine la Romania, te iubesc! printr-o ancheta despre cum s-a transformat un oras bogat si cu oameni bine pregatiti profesional, intr-o zona depopulata si cu perspective reduse. Este vorba despre Onesti, cunoscut pentru lotul de gimnastica si Nadia Comaneci, orasul de pe Valea Trotusului este unul dintre locurile care au suferit transformari profunde in ultimii 50 de ani. Cosmin Savu a mersul pe firul intregii povesti: “Destine frante, fabrici distruse, privatizari esuate si oameni de afaceri dubiosi. Manageri orbiti de interese meschine, criminalitate organizata si mafie transfrontaliera – asa arata reteta insuccesului romanesc. Toate acestea in paralel cu incapacitatea institutiilor statului de a stopa subminarea economiei nationale!”.
Sunt aproape 150.000 de romani in cele patru tari nordice, care detin secretul fericirii sociale. Cei mai multi dintre ei au gasit servicii generoase, un standard de viata ridicat, politici egalitariste, conditii excelente in educatie si sanatate, dar exista si un procent mic de oameni saraci. Scandinavia devine insa si paradisul cersetorilor si hotilor. Oaze de bunastare, curatenie, ordine si disciplina sunt lovite de cativa ani de un urias val de cersetori, majoritatea romani. Rares Nastase, corespondent al Stirilor Pro TV, a filmat in Suedia si Finlanda si a vazut prin ochii romanilor ce inseamna viata in tarile scandinave. Incepand din seara aceasta, prin prisma povestilor unor romani, descoperim ce particularitati are viata in tarile de nord, cum traiesc, cum invata si muncesc oamenii din cele doua tari.
Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, le va arata romanilor o comoara nevalorificata: castelul Arcus. Istoria castelului este complexa, iar modalitatea prin care a fost retrocedat ridica multe semne de intrebare asupra monumentului transilvanean.“Duminica veti descoperi povestea fascinanta a castelului de la Arcus: monument transilvanean care a apartinut baronului Bela Szentkeresti si sotiei sale, Maria Florescu-Bibescu. Veti afla cum a fost retrocedat unor sud-africani, cum Centrul Cultural Arcus, devenit un brand in lumea de arta a Europei, e scos in strada, sub ochii impasibili ai Ministerului Culturii! Veti vedea o ancheta despre o retrocedare cu multe semne de intrebare si cu beneficiari necunoscuti! ”, a declarat Anca.Cosmin Savu a pregatit pentru ultima editie din acest sezon doua materiale. Echipa Romania, te iubesc! s-a deplasat in largul Marii Negre, pe ultima nava activa aflata sub pavilion romanesc. Ultima nava din fosta flota de pescuit a Romaniei, dar si...
La Romania, te iubesc!, Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, va trage la raspundere autoritatile pentru problema autostrazilor din tara noastra. Trafic ingreunat, timp pierdut, ineficienta, dar si foarte multi bani pe care Uniunea Europeana i-a pus la dispozitie pentru construirea autostrazilor sunt cateva dintre punctele atinse de Alex in reportajul sau. O ancheta care scoate in evidenta hibele sistemului si care ii trage la raspundere pe cei care au puterea sa schimbe ceva la acest capitol. Este un semnal de alarma care atrage atentia asupra faptului ca autoritatile trebuie sa se hotarasca daca vor sa faca treaba sau sa aduca o schimbare, prin oameni responsabili care vor si pot sa duca pana la capat un proiect.
Cat este chiria si cum locuiesc romanii, cat dureaza si cum se deschide o afacere, ce avantaje ai ca persoana fizica autorizata in Marea Britanie sau cum poti lucra autorizat ca muncitor in constructii sau ca sofer de taxi vor fi informatii importante pentru cei care se gandesc sa lucreze acolo. Rares va prezenta si calcule despre cati bani pot pune deoparte imigrantii dupa o luna de munca, dar si ce sacrificii fac pentru a trai la Londra. “Am filmat in total 13 zile, in doua deplasari succesive. Am adunat peste 42 de ore de filmare, pentru ca am filmat cu doua camere si am avut zile in care am fost pe teren si cate 16 ore, deoarece pe langa filmarile de zi, am avut parte de multa actiune de noapte, in raziile cu politia metropolitana. Sunt multe povesti interesante si multi oameni care m-au inspirat, pentru ca am citit multa ambitie si seriozitate in ochii lor. In urma campaniei, pot spune ca nu romanii pe care ii prezinta unele tabloide londoneze sunt cei care ne reprezinta in...
Cat este chiria si cum locuiesc romanii, cat dureaza si cum se deschide o afacere, ce avantaje ai ca persoana fizica autorizata in Marea Britanie sau cum poti lucra autorizat ca muncitor in constructii sau ca sofer de taxi vor fi informatii importante pentru cei care se gandesc sa lucreze acolo. Rares va prezenta si calcule despre cati bani pot pune deoparte imigrantii dupa o luna de munca, dar si ce sacrificii fac pentru a trai la Londra. “Am filmat in total 13 zile, in doua deplasari succesive. Am adunat peste 42 de ore de filmare, pentru ca am filmat cu doua camere si am avut zile in care am fost pe teren si cate 16 ore, deoarece pe langa filmarile de zi, am avut parte de multa actiune de noapte, in raziile cu politia metropolitana. Sunt multe povesti interesante si multi oameni care m-au inspirat, pentru ca am citit multa ambitie si seriozitate in ochii lor.
La Romania, te iubesc!, Paula Herlo, corespondent special Stirile PRO TV, prezinta ce a insemnat de fapt Experimentul Pitesti si cati oameni au avut de suferit de pe urma lui. In perioada comunismului, Securitatea a incercat sa anihileze o categorie de populatie ostila noului regim: elevii, studentii si elita intelectuala a tarii, care ar fi putut sa devina o forta de opozitie. Pentru asta, ei s-au folosit de reeducarea prin tortura, pentru a-i obliga pe detinuti sa se lepede de convingerile lor si de credinta. Se ajunsese la un asemenea nivel de dezumanizare incat unii detinuti, care nu mai suportau torturile, acceptau sa devina agresorii propriilor camarazi. Abia in acel moment erau considerati reeducati si scapau de batai. Paula Herlo a stat de vorba cu supravietuitorii acestui fenomen, care, dupa zeci de ani, au acceptat sa vorbeasca despre chinurile traite in penitenciarul Pitesti, despre umilintele si torturile la care au fost supusi si care i-au marcat pe viata.
Nu este un secret pentru nimeni ca tara noastra este plina de bogatii, care uneori sunt prost gestionate. Nu doar muntii sunt cei care poarta bogatiile Romaniei in interiorul lor, ci si Marea Neagra are o sursa de comori ascunse in largul ei. In ultimii ani, adancurile Marii Negre au devenit un teritoriu disputat de cautatorii de hidrocarburi: petrol si gaze. Harta energetica a Europei e pe cale sa se redeseneze, iar zona necercetata din largul coastelor Romaniei a atras deja jucatori de sute de miliarde de euro.Cosmin Savu face o incursiune la zeci de kilometri distanta de tarm, in zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra: “Rusi si americani, cele mai mari companii din lume sau obscure casute postale in spatele carora se ascund mari investitori, toti acestia sunt jucatori economici intr-un mare meci, ce vizeaza resursele Romaniei din Marea Neagra.”, a declarat Cosmin.
La Romania, te iubesc!, Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, arata cum s-au facut restaurarile de mantuiala pe milioane de euro la cladirile de patrimoniu din Romania. Cetati, monumente mari, toate au fost distruse de incompetenta si interese mai mult decat au reusit sa o faca razboaiele si intemperiile de sute de ani. Zeci de milioane de euro au fost alocate restaurarii cetatilor, deci nu lipsa banilor este problema. Problema vine de la: proiecte prost facute, alocate “cui trebuie”, lipsa consultantilor specializati in acest gen de arhitectura. Pe langa Sighisoara, Rares a vizitat si cetatile Deva, Rupea, Feldioara, Targoviste si Suceava. Problema a fost aceeasi: cei care investesc prost, pentru un profit imediat, pierd din vedere ca turistii vin pentru autenticitate si nu vor mai reveni cand vor descoperi kitsch si constructii moderne.Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, va arata discrepanta dintre utilitatile vietii moderne, cum ar fi internetul, si...
La Romania, te iubesc!, Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, le arata telespectatorilor cu ce bogatii minunate ne-a inzestrat natura prin izvoarele naturale de apa minerala formate la noi in tara. Cosmin a incercat sa afle ce se intampla cu una dintre cele mai mari bogatii ale Romaniei: apa minerala.Echipa emisiunii a plecat pe drumul apelor minerale in Harghita si Covasna, acolo unde conditiile geologice au creat una dintre cele mai extinse arii de acest gen din Europa. Peste tot poti gasi un izvor cu o poveste. Locurile sunt binecuvantate si se spune ca oriunde bagi un deget in pamant, poti sa dai de un izvor.Despre aceasta calatorie si ce a aflat in drumul sau, Cosmin declara: “Cultura locurilor este legata de prezenta padurilor si a apelor minerale. Doua resurse de care ne batem joc. Una exploatata la extrem, cealalta lasata sa curga la canal. Este inacceptabil ca in Romania, in 2015, sa nu avem politici publice care sa ne protejeze ceea ce ne-a fost dat de natura!”...
In ziua de Paste, Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, va va purta intr-o calatorie la manastirea Oasa, o asezare de vis, pe care insusi Mihail Sadoveanu a numit-o “cel mai frumos loc pe care l-a vazut”. Alex a vrut sa descopere care este secretul acestui loc plin de liniste, rupt de lume, care este vizitat de mii de tineri in fiecare an. Calugarii de acolo ii ajuta pe tineri sa se regaseasca, sa isi defineasca dorintele, ii ajuta sa aiba curajul de a se intalni cu ei insisi.“Am alergat de fiecare data prin munti si vai dupa oameni pentru care Dumnezeu este totul. Anul acesta am ajuns la Oasa. O manastire aflata in muntii Sureanu, la 40 de km de orice asezare omeneasca, un loc aflat intre cer si pamant. Acest loc atrage in fiecare an, ca un magnet, mii de tineri. Il gasesc acolo pe Dumnezeu si se regasesc pe ei, cu ajutorul calugarilor, care cu totii au studii superioare. Este locul in care oamenii descopera bucuria lucrului facut impreuna: se roaga, muncesc, urca pe...
Romania, te iubesc! prezinta doua materiale realizate de Anca Nastasi si Paula Herlo, corespondenti speciali Stirile PRO TV, care pun in lumina adevarate modele de bunatate si umanitate, demne de urmat.Anca Nastasi prezinta povestea a 12 maicute care cresc 150 de copii. In urma cu ceva ani, un bancher elvetian, impresionat de soarta orfanilor din Romania, a decis sa construiasca la Targu Secuiesc o casa pentru copii si sa o doneze orasului. Totul a fost facut cu ajutorul surorii Ionela, o calugarita greco-catolica, care ispasise 10 ani de tortura in inchisorile comuniste pentru vina de a fi crezut in Dumnezeu si de a fi intemeiat in anii 1950 Congregatia Inimii Neprihanite.Cele 12 maicute ale congregatiei au inceput sa primeasca in casa lor de la Odorhei copii din toata tara. Acolo li se ofera dragoste, un pat cald, mancare si, mai ales, educatie. Constiente ca au in grija lor copii trecuti prin incercari grele, ele ii invata sa fie puternici, sa capete incredere si curaj sa infrunte..
Romania, te iubesc! prezinta un reportaj semnat de Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, care vorbeste despre problema fondurilor europene in Romania. “Romania, a avut la dispozitie in perioada 2007-2013, 19,2 miliarde de euro din fonduri structurale si de coeziune. Cat am luat? 52%. Extrem de putin. Codase sunt transporturile si mediul. Domenii care aveau nevoie de finantare dar din cauza incompetentei, a birocratiei si a coruptiei politicienilor si functionarilor publici, banii europeni se vor intoarce la Uniune. Puteam sa avem autostrazi, puteam sa plantam paduri, sa rezolvam problema apei potabile si a canalizarii in mediul rural si multe altele.”- a declarat Alex. Alex va prezenta exemple pozitive, localitati care au avut noroc si parte de oameni care au inteles cum se pot dezvolta folosind bani de la Uniunea Europeana si au invatat cum sa redacteze proiecte, ce sa puna in ele astfel incat sa fie aprobate.“La Romania, te iubesc! o sa vedeti si oameni care au inteles ca..
Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, va prezenta ce se intampla in sistemul de invatamant romanesc cu manualele dupa care copiii nostrii sunt obligati sa invete. Invatamantul romanesc, in special cel primar, continua sa traiasca in trecut si nu reuseste sa se adapteze noilor generatii de elevi.Elevii sunt prinsi intr-un cerc vicios: manualele gratuite pe care ministerul educatiei cheltuieste o groaza de bani sunt proaste, atat ca si continut, cat si ca metoda. Nu pot invata din ele pentru ca nu au ce. Pe de alta parte, profesorii le baga elevilor pe gat manuale auxiliare, fiind direct interesati sa intretina sistemul: iau comision de la editura si sunt stransi cu usa de inspectori. In total 6,8 milioane de euro au fost irosite anul acesta pe manuale noi, dar foarte proaste. Anca arata cum ar trebui sa arate manualele cu adevarat bune, care stimuleaza gandirea si imaginatia copiilor. Acest sistem neadaptat pune in pericol dezvoltarea generatiilor viitoare. La nivel macro,
Romania, te iubesc! prezinta doua subiecte foarte importante de care se lovesc romanii in ziua de azi. Astfel, la un an dupa demararea campaniei Tu stii ce mai fac parintii tai? Paula Herlo, corespondent special Stirile PRO TV, s-a intors la batranii ramasi singuri, dar si la autoritatile care se pare ca au uitat promisiunile facute anul trecut in timpul campaniei derulata de Stirile PROTV. Mai mult, au restras si o buna parte din fondurile existente pentru ingrijirea la domiciliu. Suferinta, bolile batranetii si singuratatea sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta sute de mii de oameni in varsta. “Minsitrul Muncii, Rovana Plumb, promitea anul trecut ca va ajuta batranii singuri prin masuri ce vor fi luate pana la sfarsitul lui 2014. La randul meu ii promiteam ca ma intorc in ianuarie sa tragem linie si sa vedem ce s-a schimbat. Eu m-am tinut de cuvant. Rovana Plumb, nu.” – a declarat Paula Herlo. Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, s-a intors si ea in...
Corespondentii speciali Alex Dima si Cosmin Savu au pregatit doua materiale care trateaza in mod direct doua probleme grave cu care se confrunta Romania. Alex Dima a realizat un material care scoate la lumina sistemul defectuos al Ordonantei de Urgenta privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din clasele 1-8 si prescolari. Acest program, cunoscut publicului larg drept Cornul si Laptele, prin produsele actuale oferite nu aduce niciun aport nutritiv copiilor, ci este o afacere prospera de 100 de milioane de euro pentru consiliile locale. Cosmin Savu va prezenta un material despre consecintele pe care statul roman trebuie sa le suporte in urma unui proces international. El va incerca sa descopere cum s-a ajuns in aceasta situatie si cine sunt cei responsabili: “Vorbim despre un proces international cu consecinte grave pentru statul roman. 180 de milioane de euro trebuie sa plateasca Romania in urma unei sentinte internationale pentru lipsa de transparenta si...
Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, a patruns in lumea ascunsa a mafiei Siciliene pentru a dezvalui problemele cu care se confrunta romanii plecati la munca si prezinta tratamentele de sclavie aplicate de patroni si povestea a sute de romance care au fost abuzate sexual de angjatorii fermelor in care lucreaza.Sicilia rurala este o enclava romaneasca, romanii sunt a treia minoritate pe insula. Tot aici, echipa de filmare, a descoperit izolarea in care muncesc acesti oameni, dar mai ales constrangerile la care sunt supusi atunci cand accepta munca la negru. In Sicilia au fost si sunt investigate morti misterioase, romani disparuti sau impuscati in cap, tragedii despre care in Romania nu se vorbeste mai deloc. Romanii muncesc in conditii foarte grele si sunt platiti prost, locuiesc chiar in fermele unde sunt angajati. Sunt tinuti departe de lumea civilizata si sunt nevoiti sa accepte traiul in singuratate, printre serele siciliene.
Romania, te iubesc! prezinta a doua parte a anchetei realizata de Rares Nastase – Sclavi pe pamantul mafiei. Dupa ce a aratat partea intunecata a muncii peste hotare si pericolele la care se expun romanii plecati la munca in Sicilia, legaturile cu retele de droguri si prostitutie, Rares dezvaluie in a doua parte a materialul dramele umane prin care trec romanii, conditiile de trai, dar si despartirea de cei dragi si lacrimile de dor pentru familiile ramase in Romania.Corespondentul Stirilor PRO TV a vrut sa experimenteze pe propria piele cat mai mult din lucurile traite de muncitorii romani. Astfel, Rares a fost alaturi de ei in momentul despartirii de familii si a calatorit alaturi de ei cu autocarul 72 de ore, din nordul Romaniei pana in sudul Italiei. Sunt oameni care traiesc o drama sociala, ei isi vad copiii doar de sarbatori, si in fiecare zi de munca poarta regretul ca nu reusesc sa se intoarca definitiv in tara. Isi amagesc copiii ca va fi ultima data cand ii parasesc si nu...
Noi povesti de viata ale unor romani ce demonstreaza in fiecare zi ca se poate si altfel. Prin exemplu lor, Romania demonstreaza ca are ce trebuie pentru a schimba viitorul cu multa determinare, munca si lupta.
Cosmin Savu a pregatit un reportaj despre evolutia uluitoare a domeniului IT in tara noastra, iar in continuare, Paul Angelescu va arata cum sunt tratati veteranii nostri de razboi dupa ce au servit patria in teatrele de razboi. Romania este in topul tarilor europene in care industria IT aduce procente bune din veniturile statului. Tara noastra a devenit, in ultimii ani, un centru important pentru marile companii de IT si programare, datorita unor facilitati fiscale care au stopat exodul de inteligenta din domeniu. In acelasi timp, antreprenorii locali au inceput sa-si inmulteasca angajatii bine platiti si sa atraga nenumarate contracte. Piata IT romaneasca absoarbe in fiecare an sute de absolventi, iar concurenta pentru mana de lucru calificata este agresiva.Pentru acest reportaj, Cosmin Savu, corepondent special Stirile Pro TV, a mers la Cluj, acolo unde s-a dezvoltat un pol al industriei de IT si comunicatii pentru a vedea care sunt provocarile din domeniu si a-i cunoaste pe...
Duminica aceasta se implineste un an de la tragedia de la Colectiv, care a mobilizat zeci de mii de oameni pentru ajutorarea victimelor si pentru a face o schimbare in sistemul putred. Stirile Pro TV au difuzat intreaga saptamana reportaje despre cei ce s-au aflat acolo in seara neagra, despre victime, despre parintii indurerati, despre sistemul medical. Romania, te iubesc! va difuza un material despre cei implicati, despre supravietuitori, despre dramele celor care inca au nevoie de ingrijiri medicale si despre durerea parintilor ce si-au ingropat mult prea devreme copiii.Alex Dima, corespondent special Stirile Pro TV, a urmarit subiectul inca de atunci. Acum, el a stat de vorba cu Raed Arafat si Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii la acea data, despre ce s-a intamplat in acea noapte, cum s-au luat deciziile si ce se putea face mai mult pentru victime. Veti vedea marturii si imagini cutremuratoare despre cum s-au adaptat victimele, prin ce au trecut in timpul tratamentului, cum...
Alex Dima va prezenta o poveste revoltatoare despre o scoala devenita celebra – scoala din Fastaci. De mai bine de zece ani se lucreaza la consolidarea si reconstruirea scolii. Acolo s-au investit deja peste 1 milion de euro, urmand sa se mai investeasca inca 500.000. Rezultatul acestor investitii este o curte plina de buruieni, gunoaie si o cladire in care multe lucrari sunt facute de mantuiala. In tot acest timp, copiii au fost chinuti, invatand in conditii grele, intr-o scoala in care bancile sunt legate cu sarme. Cuiele de pe jos ii inteapa pe copii in picioare si isi rup hainele in mobilierul invechit. Cosmin Savu a pregatit un reportaj despre integrarea comununitatilor gay in societatea moderna, care este in continua schimbare. Transformarile sociale duc la modificari profunde de comportament in sanul comunitatilor. Tarile occidentale si-au deschis politicile publice spre minoritati, inclusiv cele sexuale, iar subiecte care altadata erau tabu, acum sunt puse in discutie si...
Rares Nastase, corespondent special Stirile Pro TV, a pregatit un reportaj despre impactul nociv al afacerilor cu microhidrocentrale asupra naturii si a ecosistemelor din jur. O afacere care ar trebui sa produca energie curata, insa este executata in stilul romanesc - doar pentru profit si fara responsabilitate pentru distrugerile provocate. Carpatii au fost acaparati de o invazie a distrugerilor, in numele obtinerii de energie verde. Sunt constructii in situri naturale din zone protejate teoretic prin lege, iar apele ce si-au croit albii de-a lungul timpului sunt redirectionate in conducte. Sunt aprobate in jur de 450 de centrale de mica putere, pe mai putin de 350 de rauri si parauri, iar impactul cumulativ al acestor proiecte este ignorat complet. Distrugerea unui habitat cu pesti si vidre dintr-un sit este un risc, insa de la investitiile in microhidrocentrale se poate ajunge ca fiecare dintre noi sa platim scump pentru modul in care sunt avizate astfel de proiecte. Comisia...
Romania, te iubesc! a pregatit un reportaj despre digitalizarea serviciilor publice. Cosmin Savu, corespondent special Stirile Pro TV, a vrut sa afle de ce se mai sta la cozi kilometrice dupa ce statul a investit sume importante de bani pentru a dezvolta softuri, astfel incat sa usureze plata diverselor taxe de catre cetateni. Vorbim despre o adevarata gaura neagra, in care s-au scurs sute de milioane de euro sub forma unor achizitii inutile. Birocratia romaneasca este neschimbata, in ciuda investitiilor uriase. E un domeniu in care banii se pierd usor, pentru ca in ministere nu exista specialisti care pot evalua serviciile cumparate. Mai mult, chiar daca cetatenii isi petrec ore intregi plimbati intre institutiile statului pentru formulare, stampile si semnaturi, politicienii fenteaza cozile si isi rezolva acest tip de probleme folosind usile din spate.
Romania, te iubesc! a pregatit o ancheta despre consumul mare al produselor naturiste, fara a avea o cultura in acest sens, doar pe baza informatiilor din pliante si a unui marketing agresiv. Rares Nastase, corespondent special Stirile Pro TV, a incercat sa afle toate detaliile din spatele acestei industrii care le aduce producatorilor mari incasari, uneori in detrimentul propriilor clienti.Romanii au cumparat anul trecut produse naturiste in valoare de peste 30 de milioane de euro numai din mediul online, in crestere cu 20 de procente fata de anul anterior. Suma e triplata de piata marfurilor vandute la tejghea, in farmacii, hipermarket-uri si in micile magazine de cartier. Tineri si batrani, toti cumpara cu incredere o marfa care li se prezinta drept sigura si foarte sanatoasa. Ambalaje studiate, retete minune, arome diverse, preturi atractive. Suna prea bine sa fie adevarat? Ce se regaseste cu adevarat in produsele naturiste, ce trebuie sa faca producatorii pentru a primi aviz...
Sunteti invitati intr-o calatorie in Delta Dunarii, alaturi de Alex Dima, corespondent special Stirile Pro TV. Alex a petrecut 10 zile alaturi localnici, incercand sa inteleaga ce se intampla cu adevarat acolo si de ce un loc atat de spectaculos nu este exploatat la adevaratul lui potential. Cine pierde cel mai mult din asta? Cine ar putea sa schimbe lucrurile? Din pacate, primul lucru care te izbeste chiar la intrarea in Delta este dezolantul peisaj de pe faleza din Tulcea, lasata in paragina de trei autoritati care au pus stapanire pe ea. Totul se invarte in jurul banilor, iar impartirea falezei face aproape imposibila reconditionarea ei. Odata ajuns pe canale, in Delta, descoperi oamenii locului. Multi dintre ei au fost incurajati sa faca ecoturism, sa exploateze cea mai de pret comoara a lor: culoarea locala, pe care doar ei pot sa o dea unui sejur in Delta cu ajutorul mancarurilor preparate, locurilor nestiute de nimeni altcineva, legendelor. Unul dintre acesti oameni este Ivan...
Romania, te iubesc! ne arata fata nevazuta a candidatilor care ne-au cerut voturile la alegerile pentru primarii. Am avut o campanie atipica, fiindca, pentru prima oara, candidatii n-au putut sa-si cumpere voturile cu mici si bere. Insa, asta nu inseamna ca le-a lipsit creativitatea in abordarea alegatorilor. Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, ne dezvaluie culisele organizarii alegerilor. De-a lungul campaniei, el a calatorit prin tara si a urmarit candidatii in incercarea de a le face portrete cat mai realiste, dincolo de imaginea pe care incercau sa o promoveze singuri. Veti vedea ce a descoperit Alex, cat de greu sau de usor sunt de convins alegatorii sa puna inca o data stampila pe un candidat cercetat penal sau chiar condamnat.Mai mult decat atat, Alex strange marturii despre starea in care a ajuns democratia, la 26 de ani de la Revolutie. Ce contributie au partidele politice la neincrederea crescanda a populatiei? Decizii bizare, balbe de comunicare, pozitii...
Reportajul va prezenta pe larg modelele din campania Stirilor PRO TV – Cautam primar, model european. Rares a parcurs mii de kilometri prin Germania, pentru a prezenta cat mai multe exemple de primari, cat mai multe realizari si cat mai multe variante de imbunatatire a comunitatilor. Rares s-a axat pe modul in care vad romanii administratia locala germana, cum simt calitatea vietii din orasele si comunele nemtesti. El a vrut sa invete lectia germana de la arhitecti, primari si imigranti romani, care vad ca alesii lucreaza pentru ei, in slujba comunitatii.
Romania te iubesc! prezinta o ancheta eveniment realizata de Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, despre Compania Nationala a Uraniului, adusa in colaps financiar. Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, ne arata cum se desfasoara educatia in scolile profesionale ce au parte de dotari ultra-moderne si tehnologii de ultima generatie. Cosmin a mers pe urmele anchetei si a descoperit lucruri uimitoare, atat pe hartie, cat si in teren. Romania ar fi putut ocupa un loc de frunte pe plan international la capitolul industrie energetica, insa resursele importante de uraniu au fost tratate cu respectul tipic romanesc. Anca Nastasi a mers in scolile profesionale pentru a vedea cum se desfasoara educatia acolo si a descoperit ca firmele cu capital strain s-au unit in asociatii si cu ajutor de la ambasadele germane si franceze au facut presiuni la Ministerul Educatiei Nationale, reusind sa infiinteze scoli profesionale de 3 ani, care functioneaza dupa model strain. Ei au...
Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, va aduce exemple de edili din localitatile germane, care s-au remarcat prin implicare sociala. Reportajul va prezenta pe larg modelele din campania Stirilor PRO TV – Cautam primar, model european. Rares a parcurs mii de kilometri prin Germania, pentru a prezenta cat mai multe exemple de primari, cat mai multe realizari si cat mai multe variante de imbunatatire a comunitatilor. Rares s-a axat pe modul in care vad romanii administratia locala germana, cum simt calitatea vietii din orasele si comunele nemtesti. El a vrut sa invete lectia germana de la arhitecti, primari si imigranti romani, care vad ca alesii lucreaza pentru ei, in slujba comunitatii. Cum s-au integrat romanii in comunitatile germane, cum s-au adaptat la regulile sociale, dar si care este diferenta intre calitatea vietii si a nivelului de trai dintre localitatile nemtesti si cele romanesti vom descoperi pe larg, la „Romania, te iubesc!”.
Romanii cheltuie intr-un an 10 miliarde de euro pe alimente, majoritatea din import sau procesate in Romania din materie prima importata. In hatisul de etichete imbietoare devine imposibil de deslusit ce este sanatos si hranitor. Exista doar trei produse romanesti recunoscute si certificate de Comisia Europeana pentru calitatea lor: Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu si Telemeaua de Ibanesti, pentru ca se produc dupa retete locale vechi si sanatoase.“Ne dorim cu totii sa mancam sanatos si la pret decent, dar e din ce in ce mai greu. Cand ne-am dat seama ca piata alimentelor e invadata de importuri ieftine si fara calitate, am cautat mancare romaneasca. Mai abili decat noi, procesatorii si ambalatorii de mancare ne-au servit acelasi lucru, dar au pus tricolorul pe eticheta. Am invatat ce sunt E-urile si am inceput sa ne ferim de cele toxice. Azi, mai toate etichetele contin textul magic “fara E-uri”. Amagiti de marketingul agresiv al industriei, am cautat mancarea sanatoasa in...
Romania, te iubesc! pregateste doua reportaje realizate de Anca Nastasi si Rares Nastase, corespondenti speciali Stirile PRO TV, care au in centrul atentiei bogatiile tarii, padurile, care se afla intr-o continua schimbare. Anca Nastasi a urmarit indeaproape povestea lui Christoph Promberger, biolog german, unul dintre cei mai inversunati cumparatori de padure din Romania. El are in proprietate, printr-o fundatie, paduri si terenuri defrisate, intinse pe 17.000 de hectare, in zona Fagaras si Piatra Craiului, pentru care a platit 45 de milioane de euro, bani donati de miliardari din vest. “Vrea sa infiinteze pe 100.000 de hectare Yellow-stone-ul Europei, cel mai mare Parc National de pe continent. Spune ca natura e cel mai mare capital al Romaniei si ca putem exploata aceasta resursa fara sa o distrugem. E pasiune pentru natura sau doar un alt investitor strain care profita de bogatiile Romaniei si lasa in urma parjol? Vedeti la Romania, te iubesc!”, a declarat Anca. Rares Nastase a...
Romania te iubesc! prezinta o ancheta despre cum a fost distrusa industria romaneasca sub atenta supraveghere a autoritatilor incompetente si rauvoitoare ce au participat activ la caderea unui adevarat colos. Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV a mers in judetul Neamt, la platforma industriala Savinesti, unde lucrau peste 20.000 de oameni inainte de 1989, iar acum au ramas doar ruine si imagini dezolante ale unui gigant industrial, intinse pe mai mult de 600 de hectare.Platforma chimica de la Savinesti, cu o istorie de peste 75 de ani in spate, a fost cel mai mare concern chimic in domeniul firelor si fibrelor chimice din Estul Europei. De la lana sintetica la fire de nylon, de la intermediar de piele sintetica la fire cord pentru parasute sau anvelope - materiile prime pentru industria textila erau produse de a caror calitate nu se indoia nimeni in lume. Centrala de fire si fibre chimice Savinesti era un competitor de temut, al treilea exportator din Europa.“Lipsa unei...
Anca Nastasi pune alimentatia romanilor sub lupa, intr-un reportaj marca Romania, te iubesc!, in care personajul principal este zaharul. Il gasim peste tot, este imposibil de ocolit si, cel mai important, este, de multe ori, ascuns in mancarea de zi cu zi!Oamenii nu stiu ce consuma, iar procentul zaharului ascuns in alimente este unul destul de mare. Chiar daca vrei sa ai o dieta sanatoasa, cei care asigura oferta au grija ca glicemia noastra sa nu scada. Anca Nastasi a stat de vorba cu medici, nutritionisti si producatori din industria alimentara, pentru a afla rolul exact al zaharului in alimentatia noastra. Anca ne prezinta si cateva persoane cu diverse afectiuni dobandite din cauza obiceiului daunator de a consuma zahar.“Fara sa ne dam seama, zaharul s-a strecurat in dieta noastra si e aproape imposibil sa renuntam la el: in paine, in mezeluri, in iaurturi, sosuri si supe. La fiecare imbucatura, industria procesatoare ne hraneste cu zahar, lingurita cu lingurita. 80% dintre...
Romania te iubesc! prezinta o ancheta cutremuratoare despre violenta domestica, o situatie greu de imaginat, cu care sute de mii de femei se confrunta in intreaga tara. Se spune despre romani ca sunt un popor prietenos, pozam in oameni ospitalieri, romani blajini, cu ganduri bune. Plaiul mioritic ascunde, insa, drame si tragedii ale unei realitati ascunse in statistici si informari periodice.Romania ocupa un loc fruntas in Uniunea Europeana la capitolul violenta domestica. Cifrele arata ca o femeie e batuta la fiecare 30 de secunde in tara noastra, dar si ca 3 din 10 femei au fost agresate fizic sau psihic, incepand cu varsta de 15 ani. In realitate, insa, numarul lor este mult mai mare si asta pentru ca cifrele oficiale cuprind doar cazurile care ajung in atentia autoritatilor.Se inchid ochii si se asterne tacerea peste o problema nationala pe care autoritatile persista sa o ignore – bataia in familie nu e rupta din rai, iar tragediile ne fac de ras in toata Europa. Femei ucise...
Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, patrunde dincolo de usile inchise ale spitalelor dotate cu aparatura de ultima generatie, insa ramase de ani de zile nefunctionale, in timp ce spitalele functionale sunt slab dotate si supraaglomerate. Situatia spitatelelor din Romania a ridicat si continua sa ridice controverse, birocratia si conducerea defectuoasa find principalele motive pentru care lucrurile stagneaza, chiar daca in preajma alegerilor par ca se imbunatatesc. La Braila, o sectie ATI ultra dotata si gata din 2011 sta inchisa pentru ca la subsol nu s-a gandit o usa de acces catre fostul spital. Echipamentul e cumparat, dotarile necesare sunt implementate, dar pentru ca lipseste o usa si, mai nou, niste bazine cu apa care sa cada de pe acoperis in caz de incendiu, sectia nu e deschisa. Tot acolo, doua etaje mai sus, sase sali de operatie ultra dotate stau nefolosite pentru ca s-a ajuns la concluzia ca reteaua electrica n-ar face fata daca s-ar pune in functiune aparatele
Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, va prezenta un reportaj indraznet despre industria modei made in Romania. Tineri designeri, frumosi, talentati si, mai ales, creativi se lupta pentru un loc pe piata modei si in ultimul timp au reusit sa isi croiasca drumul catre iubitorii unui look original. Anca Nastasi a realizat un material prin care sa le arate romanilor ca pot cumpara haine romanesti, la fel de frumoase ca cele ale brandurilor straine consacrate, sustinand economia romaneasca. Un reportaj despre creatorii romani care au fost nevoiti mai intai sa reuseasca in strainatate ca sa fie bagati in seama si aici, unde abia acum incep sa deschida magazine. Este deja o bogatie de branduri, nume, site-uri romanesti, iar industria creatorilor de moda a crescut in ultimii ani. Cei mai multi vand on-line, au site-uri pe care daca intri nici nu-ti dai seama ca sunt romani: sunt start-up-uri romanesti, carora in cativa ani li s-a triplat cifra de afaceri. Romanii cumpara anual...
Romania, te iubesc! merge dincolo de reclamele atragatoare si promisiunile miraculoase ale companiilor din industria de slabit, pentru a testa cu adevarat rezultatele. Un reportaj experiment, realizat de Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, care s-a supus unor teste si analize pentru a descoperi si a arata adevaratele rezultate. Romania pare ca a intrat intr-o revolutie a sanatatii. Se cheltuiesc anual zeci si sute de milioane de euro pe vitamine si diverse suplimente si suntem indemnati sa credem in puterea pastilelor naturale care ne mentin frumosi si sanatosi. La fiecare inceput de an, romanul e invitat sa transpire in salile de fitness. Peste tot e asaltat de o intreaga industrie, construita sa ii ia ochii cu performante ademenitoare. Industria include mii de oferte pentru tonus si sanatate, zeci de metode de slabire si alte cateva mii de specialisti in nutritie, antrenori personali care se inmultesc de la un an la altul, in salile de sport, in cabinete si pe bloguri
Romania, te iubesc! prezinta o ancheta eveniment semnata de Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV: in ultimii ani, un munte de deseuri cu potential radioactiv si toxic a fost subiectul unei incercari de a frauda bani publici prin inginerii financiare. Romania a iesit din anii comunismului cu o industrie care se dezvoltase in jurul centrelor urbane, iar mediul a fost de cele mai multe ori neglijat. Solul, aerul, apa au fost otravite si continua sa reprezinte si astazi un pericol pentru romani, iar acest lucru a fost cauzat de lipsa de interes si coruptia autoritatilor, dar si a unor investitori lipsiti de viziune si grija pentru comunitate.Intram in imperiul construit de Ioan Niculae - un magnat roman care s-a imbogatit din afacerile cu ingrasaminte chimice, dar care si-a uitat obligatiile asumate la privatizarea unor combinate. Autoritatile de mediu au inchis ani de zile ochii in fata potentialului nociv lasat in urma distrugerii industriei chimice romanesti.“Vina apartine..
Noul sezon incepe cu un reportaj realizat de Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, care arata drama romanilor din Norvegia, ai caror copii au fost luati de stat. Subiectul a atras atentia presei in ultimul timp, insa Alex Dima a mers acolo si a incercat sa afle cu exactitate cum functioneaza sistemul de protectie a copilului al statului norvegian si cum s-a ajuns la o astfel de masura. Subiectul a fost acoperit si la Stirile PRO TV in campania Copiii Norvegiei. Alex a discutat cu numeroase familii de romani stabiliti acolo si a descoperit ca acum, in Norvegia, 18 copii din familii de romani sunt dati in plasament, iar cazurile se ancheteaza. “Am inceput anul cu ochii pe nordul Europei, acolo unde mai multe familii de romani traiesc o adevarata drama, greu de inchipuit pentru un parinte. Copiii lor au fost luati de autoritile norvegiene. Norvegia se vede acum din Romania ca un fel de Bau Bau care rapeste copii. De unde au pornit toate aceste povesti, cine are dreptate, cat...
Noi povesti de viata ale unor romani ce demonstreaza in fiecare zi ca se poate si altfel. Prin exemplu lor, Romania demonstreaza ca are ce trebuie pentru a schimba viitorul cu multa determinare, munca si lupta.
Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, a stat de vorba cu Raluca Muresan, omul care a demonstrat ca perseverenta si ambitia pentru atingerea visurilor sunt adevarate calitati care au ajutat-o sa strabata lumea si sa se intoarca pentru a schimba Romania. Ea a invatat ca “nu se poate”, expresia pe care a auzit-o in copilarie se poate transforma in “se poate” aproape orice - sa studieze si sa munceasca in New York, sa invete turism in Valencia, sa se intoarca in Romania si sa isi faca propria firma prin care is prezina tara strainilor. Romania este cunoscuta de turisti si vizitatori altfel - prin ochii Ralucai, cu talent si entuziasm.Paul Angelescu, corespondent special Stirile PRO TV, a calatorit la Berlin pentru a face cunostinta cu o trupa care a facut inconjurul lumii, cantand in romana despre sufletul aspru romanesc. Veti face cunostinta cei ce reprezinta trupa Zmei3: un avocat cu studii la Londra, o soprana nascuta in satul Smig, un contrabasist de la Opera din Berlin...
Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, aduce in prim-plan povestea MagicHome, o campanie care a atins sufletele multor oameni pentru ajutorarea parintilor ce locuiesc pe un scaun de spital la capataiul copiilor bolnavi de cancer. Exista sute de copii diagnosticati cu cancer si alte mii de copii care vin la tratament. Alaturi de ei exista intotdeauna un adult, care le este alaturi – o mama, un tata, o bunica, toti luptand cu suferinta copiilor lor si traind luni de zile pe un scaun sau pe jos. Fondatorii MagiCamp, Vlad Voiculescu si Melania Medeleanu, au adus in centrul atentiei greutatile cu care se confrunta parintii acestor copii, care sunt de cele mai multe ori oameni simpli, fara posibilitati financiare ce au nevoie de orice fel de sprijin, dar mai ales de un loc in care sa se poata odhini, spala si gati, in care sa poata plange departe de ochii copiilor si asa plini de suferinta. MagicHome a cumparat un bloc in apropiere de spital si isi propune ca pana in primavara sa...
La Romania, te iubesc!, Paula Herlo, corespondent special Stirile PRO TV, prezinta un reportaj despre copiii supradotati din tara noastra si cum sunt ei tratati de stat si de sistemul de invatamant.Acest reportaj trage un semnal de alarma asupra viitorului tarii, asupra copiilor geniali si a posibilitatilor de dezvoltare pe care acestia le au in Romania. Paula a descoperit in demersurile sale ca exista mii de copii brilianti, care, din pacate, nu au parte de o educatie adaptata nevoilor sau intereselor de dezvoltare pe care le au. „Romania isi alunga viitoarea elita pentru ca guvernanti nu sunt in stare sa aplice o lege existenta care prevede identificarea copiilor brilianti si infiintarea de centre in care ei sa primeasca educatie diferentiata. Sunt 10 ani de cand ministrii care s-au perindat pe la carma Ministerului Educatiei si Cercetarii au refuzat sa aplice legea, ignorand zeci de mii de copii care, astfel, ar avea sansa sa-si atinga potentialul maxim si sa exceleze in zone care..
Cosmin Savu prezinta o investigatie jurnalistica despre contrabanda si evaziunea cu produse petroliere. Organizatii de tip mafiot, ofiteri din serviciile secrete, sefi de vama sau directii fiscale stau la baza acestor retele care au prejudiciat statul roman. Ancheta dezvaluie increngaturile din spatele comertului ilicit de carburanti, iar ”drumul petrolului” trece prin judetele Bihor, Sibiu si Prahova.“Este dureros sa vezi ca si acum, dupa 28 de ani, statul nu este in stare sa reactioneze in mod coerent in fata evaziunii fiscale, ba mai mult, reprezentantii acestuia sunt complici sau autori. Grupurile infractionale organizate ajung pana in varful institutiilor care, in loc sa ne protejeze, ne prejudiciaza. Este revoltator sa vezi cum s-au dezvoltat retelele de traficanti.”, spune Cosmin Savu
Paul Angelescu prezinta la Romania, te iubesc! un reportaj amplu despre festivalurile din aceasta vara, care au devenit un fel de carte de vizita pentru Romania si care atrag zeci de mii de turisti straini. Corespondentul Stirilor PRO TV va intra in culisele unora dintre cele mai mari evenimente de acest gen din Europa si le va face romanilor cunostinta cu oamenii din spatele acestor afaceri. Fie ca sunt de teatru, de muzica sau de film, zecile de festivaluri din Romania au devenit un fenomen social si sunt la acelasi nivel cu marile evenimente din strainatate. Sunt afaceri de zeci de milioane de euro, care strang in acelasi loc, zile la rand, zeci de mii de oameni, si aduc in tara superstaruri, personalitati ale momentului, pasionati cu viziuni proaspete, admirati oriunde in lume.Toate aceste evenimente aduna impreuna peste jumatate de milion de spectatori si zeci de mii de turisti straini. Paul Angelescu va intra in spatele scenelor uriase si va vedea cum se pregatesc pentru...
Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, prezinta la Romania, te iubesc! un reportaj amanuntit despre criza nationala de forta de munca ce se acutizeaza si ne afecteaza zilnic, pe fiecare in parte. Statisticile arata oficial faptul ca suntem 19 milioane de romani, insa cifrele scad de la an la an. Mirajul strainatatii are efecte dezastruoase asupra fortei de munca bine calificate, implicit si asupra economiei tarii. Dupa ce a prezentat numeroase exemple de romani care au reusit in strainatate si au descoperit retetele prin care sa se integreze in sistemele de munca si in societatile in care au ales sa traiasca, Rares si-a concentrat de aceasta data atentia asupra situatiei din Romania si cum se prezinta forta de munca in acest moment.”Am filmat in ultimii ani foarte multi romani stabiliti prin alte tari europene. Am vazut ce inseamna exodul, cine sunt cei care pleaca. Asa ca acum am vrut sa vad si cine a mai ramas sa munceasca la noi, cum se descurca tara, in contextul in...
Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, a pregatit o noua ancheta dureroasa, la Romania, te iubesc!, despre un atentat la siguranta energetica a tarii cu efecte negative pentru intreaga economie nationala: jafurile de la Hidroelectrica.Cosmin Savu arata reteta dezastrului: managementul defectuos, grupari de afaceristi cu radacini bine infipte in istoria societatii, asocierea a tot felul de lipitori politice, proiecte de investitii paguboase, miliarde pierdute pe apa turbinelor de la Hidroelectrica. Toate aceste lucruri au avut rezultate catastrofale.Jaf. Si de la capat este o investigatie jurnalistica ce incearca sa faca lumina in istoria afacerilor tenebroase de la Hidroelectrica, o analiza a sistemului hidroenergetic romanesc si a consecintelor nefaste cauzate de lacomia unor politicieni.
Tara noastra este pe ultimul loc in Uniunea Europeana la capitolul reciclare. Reciclam 5% in acest moment. In perioada de preaderare la UE am promis ca vom inchide gropile neconforme. Acest lucru trebuia sa se intample in 2009, insa am fost pasuiti. In acest moment mai exista 68 de gropi de gunoi care nu respecta reglementarile europene, iar termenul final pentru a le inchide pe toate este iulie 2017. S-au incalcat deja multe clauze si Romania va plati in scurt timp amenzi de milioane de euro. In Romania, gropile neconforme au un impact devastator asupra comunitatilor si mediului, fiind practic adevarate bombe ecologice. Inca din 2007 a fost lansat, la nivel national, programul Sistemul de Managment Integrat al Deseurilor. In acest proiect s-au investit sute de milioane de euro pentru a face gropi de gunoi ecologice si statii de sortare, care nu sunt functionale nici in prezent. Alex Dima a filmat la Suceava, Vaslui si Alba Iulia noile gropi de gunoi, care stau nefolosite, cu hale de..
La Romania, te iubesc!, Rares Nastase, corespondent special Stirile Pro TV, pune sub lupa noi produse, pentru a afla diferentele de calitate existente intre cele comercializate in Est si in Vest.Daca in prima editie despre calitatea marfurilor, reportajul s-a axat numai pe produse alimentare, in speta din industria lactatelor si a procesarii carnii, de aceasta data sunt aduse in discutie produsele neperisabile - de la paste fainoase, la dulciuri, ciocolata sau diverse conserve. Vom patrunde si in industria cosmeticelor, a sapunurilor, parfumurilor, detergentilor si a multor altor articole pentru ingrijire coorporala.“Am vrut sa verificam calitatea produselor de la raft, si mai ales daca etichetele contin tot ce se regaseste in interior sau mai sunt si alte ingrediente care fac diferenta. Vorbim despre marfuri care se gasesc in cosul de cumparaturi al romanilor. Despre multe dintre acestea ne-au sesizat in prealabil si telespectatorii, pentru ca au suspiciuni serioase in privinta...
Cosmin Savu, corespondent special Stirile Pro TV, va prezenta anatomia dezastrului, a dezindustrializarii si a unui atentat la sistemul hidroenergetic romanesc intr-o noua editie Romania, te iubesc!.„Uzina constructoare de masini Resita este ultimul bastion al industriei grele romanesti. Aici, in aceasta fabrica, au fost construite majoritatea agregatelor din industria hidroelectrica romaneasca. Aici a avut loc un asasinat, o crima impotriva economiei romanesti. Povestea este cutremuratoare - adevaratii vinovati nu au fost niciodata trasi la raspundere, iar decidentii par neputinciosi in fata dezastrului.”, a declarat Cosmin Savu.Politici ambigue, oameni de afaceri si autoritati in complicitate, manageri orbiti de interese, criminalitate organizata si mafie transfrontaliera – asa arata reteta insuccesului romanesc la Uzina Constructoare de Masini Resita. O industrie in agonie, destine frante, un oras depopulat si o comunitate care greu intrevede speranta revenirii la vremuri mai bune..
O editie Romania, te iubesc! dedicata pentru campania Stirilor Pro TV - Standard pentru Est. Aceasta campanie isi propune sa arate diferentele de calitate existente intre aceleasi produse comercializate in Vestul si in Estul Europei si este un demers jurnalistic bazat pe dovezi pe care nicio autoritate publica din tara noastra nu l-a demarat pana acum, desi avem institutii care pot face analize exacte.Suntem o tara de mari consumatori! O arata cifrele oficiale la vanzarile produselor de tot felul, dar se vede si din modelul de crestere economica a Romaniei, care se bazeaza in principal pe consum. Ponderea acestuia in PIB a inregistrat in ultimii 20 de ani o medie de 75%, cu mult peste investitii, cheltuieli guvernamentale sau diferenta import-export. Aceste lucruri se vad in cosul de cumparaturi si mai apoi de… gunoi al romanilor, dar si in eternele cozi din lanturile de supermarket-uri, hipermarket-uri si magazinele de cartier.Cu toate ca au cele mai mici salarii din Europa, romanii..
Elena Lasconi, corespondent Stirile Pro TV, a pregatit o editie Romania, te iubesc! dedicata campaniei Dependenta Romaniei- Alcoolismul, boala din pahar, in care va arata pe larg povestile celor care lupta cu aceasta boala.Toate datele arata ca Romania are o problema extrem de mare in ceea ce priveste consumul excesiv de alcool si statul nu face nimic pentru oamenii care sufera de alcoolism. Suntem pe locul intai in Europa la mortalitate femei si pe locul al treilea la mortalitate barbati din cauza consumului excesiv de alcool. In mediul rural, acolo unde traieste jumatate din populatia Romaniei, dar si cei mai saraci oameni, au loc adevarate drame. Asistam, practic, la o otravire a populatiei. Oamenii isi beau la propriu mintile pentru ca majoritatea isi cheltuie venitul minim garantat pe bautura ieftina, contrafacuta, care ii transforma pe oameni in alcoolici in cateva luni. De regula, alcoolicii ajung la spital, la psihiatrie, atunci cand sunt grav bolnavi, cand sunt adunati de pe..
In duminica Pastelui, Alex Dima, corespondent special Stirile Pro TV, a pregatit un material despre oamenii care l-au gasit pe Dumnezeu si-L traiesc, se roaga in fiecare clipa, s-au dedicat total si au ajuns sa priveasca viata cu alti ochi.Vom patrunde alaturi de Alex in muntii Builei, acolo unde prin pesteri si manastiri calugarii se roaga de sute de ani. Acolo, Alex l-a intalnit pe parintele Valerian, fostul actor Dragos Paslaru, un om fascinant, care l-a descoperit pe Dumnezeu si de 26 de ani s-a retras de lume. "Intalnirea cu parintele Valerian a fost o binecuvantare. Omul acesta mi-a ramas la suflet. Am intalnit de-a lungul anilor multi traitori. Parintele are insa ceva special, cuvintele sale au tarie si tot ce spune vine dintr-o traire adanca.", a declarat Alex Dima.
Cosmin Savu, corespondent special Stirile Pro TV, vorbeste la Romania, te iubesc! despre recuperarea prejudiciului si confiscarea bunurilor dobandite din infractiuni. Romania are o problema majora pe acest subiect, in ciuda faptului ca s-au inregistrat, cu sentinte definitive, sute de milioane de euro sau dolari, care trebuiesc recuperate. Pana in 2015, atunci cand Agentia Nationala de Administrare Financiara (ANAF) a infiintat o divizie speciala care sa cuantifice sumele pe care le are statul de recuperat din condamnarile facute, toate creantele erau centralizate la fel: rovignete, amenzi, taxe si impozite si titluri definitive si executorii,.Anul trecut, ANAF a recuperat de la infractori 173,5 milioane de lei din totalul de 7 miliarde – suma datorata statului roman de persoanele care au incalcat legea. „Infractorii sunt promovati ca modele in societate odata ce prejudiciile, bunurile si produsele infractionale nu se recupereaza. Statul este neputincios sau complice. Si da, in Roma...
Alex Dima, corespondent special Stirile Pro TV, va arata ce investitii au fost facute in tara pe sume importante imprumutate de la Uniunea Europeana. Toate proiectele au pornit ca idei bune in faza initiala, insa la partea de implementare sau utilitate, autoritatile nu au reusit sa tina pasul. "Duminica vorbim despre investitii fara cap. In Romania s-au luat peste 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana in ultimii ani. Ce am facut cu ei? Ce ne-am priceput. La Tulcea, o bursa de peste, care a costat 5 milioane de euro, sta nefolosita pentru ca nu are utilitati. Nefolosita sta si bursa de cereale din Corabia. In Ploiesti, un parc de 54 de hectare, care a costat peste 70 de milioane de lei, s-a uscat pentru ca taberele politice nu s-au inteles in ceea ce priveste cine si cum sa il ude. Tot la Ploiesti este si un hipodrom de 17 milioane de euro, pustiu. Pistele nu pot fi folosite pentru ca nu exista o autoritate in Romania care sa-l omologheze. In Navodari, un peste urias de tabla..
Rares Nastase, corespondent special Stirile Pro TV, aduce in prim-plan noi informatii si exemple japoneze despre masurile anticutremur. „Subiectul protectiei in cazul unor dezastre imi este cunoscut pentru ca, in urma cu 6 ani, am fost si in Chile, dupa un mare cutremur, de 8,8 grade pe scara Richter, care a zguduit aceasta tara si unde au fost inregistrate doar 700 de pierderi de vieti. Astfel, Chile a fost un alt reper mondial al protectiei in cazul unui seism. Noua campanie a Stirilor Pro TV despre modelul japonez isi propune sa redeschida un dosar greu, pe care niciun guvern romanesc nu a reusit sa il rezolve pana acum: siguranta caselor noastre, vechi sau noi, la urmatorul cutremur mare. E un demers jurnalistic menit sa puna in garda si autoritatile noastre, care trebuie sa inteleaga mai mult ca oricand ca au pe umeri raspunderea a mii de vieti. Se construieste in continuare haotic si necontrolat in Romania, iar un cutremur mare n-am mai avut de 40 de ani. Este exact intervalul...
Cosmin Savu, corespondent special Stirile Pro TV, va arata circuitul banilor si va deschide dosarul Monaco, pentru a vedea cum cum migreaza averile spre malurile insorite ale Marii Mediterane. Monaco este un loc exclusivist, de numai doi kilometri patrati, care aduna laolalta concetateni ce formeaza o mica Romanie departe de Romania, in care traiesc atat personaje controversate sau cercetate de lege, cat si oameni care au pornit de la zero in comunitate si au reusit sa isi construiasca un renume si cariere prin multa munca. Cosmin Savu va dezvalui povesti din paradisul fiscal de pe malul Marii Mediterane, locul care a atras zeci de oameni de afaceri din Romania si care incearca sa devina anonimi in marea masa a milionarilor lumii, dar in acelasi timp, aici numele romanilor este pronuntat cu respect datorita medicilor, a antreprenorilor si a tuturor celor pentru care succesul nu a venit peste noapte, ci prin multa munca, dedicare si pasiune.
Pe 4 martie s-au implinit 40 de ani de la cutremurul din 1977, cel mai devastator seism cu care s-a confruntat Romania in ultimul timp. Pentru a vedea ce s-a schimbat in societatea romaneasca, cat de pregatit este statul pentru a face fata unei astfel de situatii, Rares Nastase a realizat un reportaj extraordinar luand ca exemplu Japonia, o tara care este lovita constant de cutremure si care a invatat sa se dezvolte, astfel incat oamenii sa fie in siguranta.
Romania are peste 3.500 de rauri si parauri, o retea admisitrata de stat si valorificata pentru obtinerea de energie electrica, prin hidrocentrale mai noi si mai vechi. Mare parte dintre aceste rauri se gasesc in parcuri si rezervatii naturale, zone protejate prin legislatie stricta la nivel European, pe care tot statul le gestioneaza. Astfel, in acest punct se ciocnesc doua interese importante: cel energetic si cel de protejare a mediului. Guvernantii au misiunea de a crea un echilibru intre cele doua, insa autoritatile demonstreaza ca dau cu stangul in dreptul, isi bat joc de ambele domenii, pe sume importante de bani. “E vorba despre Jiul tras prin teava, o practica tot mai des intalnita pe apele din muntii Romaniei. Fie ca vorbim de microhidrocentrale sau de hidrocentrale de capacitate mai mare, mai toate proiectele care se fac de la Revolutie incoace, presupun aceasta tubulatura care sa preia un debit mare, si care, implicit, perturba iremediabil ecosisteme intregi.
Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, prezinta un reportaj cutremurator despre cele doua Romanii care exista in tara noastra: una injositor de saraca si una uluitor de normala! La 100 de ani de la Marea Unire exista oameni care traiesc acum in conditii mai grele ca atunci. Alex Dima a cutreierat judetele tarii pentru a vedea la fata locului cum se prezinta situatia si cum se impart regiunile intre saracie si normalitate. Din pacate, in Romania traiesc in acest moment peste 5 milioane de oameni in saracie lucie. Asta inseamna mai bine de un sfert din populatia tarii. In reportajul de duminica vom parcurge tara in lung si in lat. A fost o deplasare de peste 3.500 de kilometri. Mergem in polii saraciei, dar si in locuri in care progresul si bunastarea sunt acasa. Exista locuri in care s-au adus bani europeni, oamenii au de lucru, politicienii isi fac treaba si lumea e cu zambetul pe buze. La polul opus, vom vedea familii care pun pe foc gainat cu paie pentru a nu muri de frig...
Paula Herlo, corespondent special Stirile PRO TV, prezinta un reportaj socant despre cum abordeaza statul roman copiii care sufera de autism si au nevoie de tratament. Terapia pentru recuperarea copiilor diagnosticati cu aceasta boala ce ii condamna la tacere este foarte costisitoare si de lunga durata, iar statul ar trebui sa ofere sprijin familiilor ce se confrunta cu aceasta drama. Zeci de copii raman nediagnosticati, iar in orasele mici nu exista nici macar un psihiatru. E o lipsa totala de interes si viziune, iar asta distruge vietile acestor copii. Povestile copiilor filmati in urma cu 9 ani cand am vorbit pentru prima data despre autism la “Romania, te iubesc!”, le arata tabloul fidel al unui sistem in care doar familiile care reusesc sa stranga donatii isi pot salva copii. “Guvernul nu vede si nu aude problemele copiilor cu autism, daca ar fi sa folosesc cuvintele premierului Viorica Dancila cand a vorbit despre europarlamentarii care defaimeaza Romania. Sunt zeci de mii de...
Paul Angelescu, corespondent special Stirile PRO TV, aduce in atentie problema centurii Bucurestiului. Modernizarea ei este o promisiune facuta de politicieni ce dureaza de zeci de ani care, conform declaratiilor oficiale ar fi trebuit sa fie gata inca din 2014. Astazi, in 2018, cei ce sunt nevoiti sa foloseasca centura Capitalei stau la cozi de kilometri pe un drum plini de gropi. Romania trebuia sa aiba inca din anii ‘90 o centura largita la 4 benzi si inca una construita de la zero in regim de autostrada, cel putin pe hartie. Premieri, ministri, sefi ai companiei de drumuri de toate culorile politice au vizitat de-a lungul anilor santierele de pe centura. Insa, in urma tuturor acestor vizite, au ramas doar promisiunile facute de fata cu presa. Pentru realizarea acestui reportaj, Paul a calatorit si in Bulgaria comparand, astfel, doua tari cu un trecut similar - acelasi nivel de dezvoltare si aceleasi probleme cu coruptia. In realitate, insa, bulgarii au centura, romanii au ramas...
Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, prezinta un reportaj realizat pe trei continente, despre imunoterapie, tratamentele revolutionare in lupta cu cancerul si cercetarile de top la nivel mondial (SUA) versus solutii inovatoare de unde te astepti mai putin (CUBA). Rares a vizitat centre uriase de cercetare medicala din Cuba, America si Europa, unde a descoperit ca speranta de viata a bolnavilor de cancer poate creste. Terapiiile pentru cancer bazate pe vaccinuri, din Cuba, dau rezultate uluitoare - unul din 5 pacienti cu cancer de plaman, in stadiul 4, supravietuiesc de mai bine de 5 ani. Duc o viata buna, normala, merg la serviciu, sunt activi, nici nu s-ar zice ca sunt bolnavi. Vaccinurile cubanezilor, pe care ei le primesc gratuit, au fost preluate abia in 2017 de americani, care le-au bagat in teste clinice pentru a putea fi autorizate in Statele Unite si apoi la scara mondiala. Pentru asta trebuie asteptat pana in 2022. Pentru romanii care merg sa se trateze la...
Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, a mers la muntele Athos pentru a realiza acest reportaj si pentru a arata o lume ascunsa dupa ape ce exista inca din primele veacuri ale crestinismului.Muntele Athos este tinutul rugaciunii, o fasie de pamant lunga de 60 de kilometrii, care se afla pe teritoriul Greciei, pe unul din cele trei brate ale peninsulei Halkidiki, dar este zona autonoma, administrata de reprezentantii manastirilor care se intrunesc in Sfanta Chinotita, un fel de guvern local. In antichitate acest taram era considerat cel mai inalt de pe Pamant, asezat deasupra norilor, locul in care zeii se intalnesc sa discute. In crestinism, muntele a devenit gradina Maicii Domnului, o enclava monastica. In Athos traiesc acum aproape doua mii de calugari veniti din toata lumea, care se roaga neincetat, stau departe de murmurul lumii, separati de ape, se cauta pe ei si pe Dumnezeu. Pentru ortodocsi, aici e Sfantul Munte, capitala spirituala a lumii crestin-ortodoxe.
Romania, te iubesc! prezinta un reportaj despre traiectoria economiei din tara noastra la 100 de ani de la Marea Unire. Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, a calatorit prin tara si a vizitat locurile prospere de odinioara, ce zac acum abandonate. El face o analiza a evolutiei economice a Romaniei, ce s-a facut, unde se afla si, mai ales, ce isi propune pentru viitor. Romania, la 100 de ani de cand a devenit stat modern, este un amestec paradoxal de saracie si mizerie, urme de industrie grea, reserve de hidrocarburi asa cum au putine tari din Europa, dar si tehnologie de ultima ora. Strategia este principalul punct care ii lipseste Romaniei, un proiect de tara asumat de mediul academic, politic, dar si antreprenorial. Bunastarea romanilor vine greu, ultimii 28 de ani au fost marcati de lipsa de viziune, de piata haotica si capitalism feroce. Privatizari esuate, actori economici al caror singur scop a fost profitul imediat si o goana nebuna dupa averi - sunt doar cateva...
Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, va face o paralela, la Romania, te iubesc!, intre neocomunismul din Cuba si Romania dinainte de 1989. Legaturile politice dintre Ceausescu si Fidel Castro au condus cele doua tari in aceeasi directie. Romania a reusit sa iasa din comunism, Cuba inca nu. La ei viata si traiul de la o zi la alta se intampla tot pe cartela, tot cu ratie si limite. Rares Nastase face o mica incursiune in Epoca de aur si se intreba daca nu cumva si romanii ar fi avut aceeasi soarta daca nu ieseau din comunism. Cuba anului 2018 contureaza un tablou cu trai extrem de modest, cu viata pe cartela, o rationalizare generalizata si un totalitarism care ofera servicii gratuite, asigurate de stat, dar aduce cu sine si cu un ocean de restrictii si pauperitate. Sunt 11 milioane de cubanezi cu venituri mici, dar si cu zambet pe buze, care isi duc viata pe o suprafata de doua ori mai mica decat a Romaniei.
Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, ne va arata cat de poluat este mediul in care traim si cat de putin se implica autoritatile in ecologie pentru a crea un mediu sanatos pe termen lung. In acest moment Romania se afla in infrigement pentru poluarea din Bucuresti, Iasi si Brasov, dar si pentru gropile de gunoi neinchise. Autoritatile responsabile se eschiveaza cand sunt trase la raspundere pentru ce se intampla in tara, nimeni nu isi asuma responsabilitatea pentru...
Cosmin Savu prezinta o ancheta despre situatia agriculturii romanesti, care are parte de investitori din umbra de peste hotare. Cosmin a calatorit in toata tara si a vizitat puncte cheie pentru a afla cine sunt gruparile transfrontaliere care incearca sa profite de pasivitatea autoritatilor si acapareaza pamanturile. Calitatea pamanturilor, dar si pretul mic al vanzarii acestora au adus intreprinzatori din toata lumea care cumpara Romania bucata cu bucata, in fiecare zi. Reprezentantii statului roman habar n-au cine sunt proprietarii terenurilor si dau neputinciosi din umeri.
Paula Herlo, corespondent special Stirile PRO TV, a incercat sa afle unde se situeaza educatia in Romania, la 100 de ani de la Marea Unire. Raspunsul este unul dezamagitor: in coada clasamentului! Paula a calatorit si in Finlanda pentru acest reportaj, deoarece a vrut sa vada de ce au ei unul dintre cele mai performante sisteme de invatamant, pe ce se bazeaza si ce pasi au urmat pentru a atinge acest nivel.
Paul Angelescu, corespondent special Stirile PRO TV, a calatorit prin toata tara pentru a vedea ce se intampla cu muzeele si institutiile culturale si cum stiu ele sa-si atraga publicul. Paul a incercat sa vada cum respecta autoritatile valorile si mostenirea culturala lasata de marii artisti ai Romaniei.
Alex a mers in mijlocul naturii pentru a ne arata dezastrul produs la Ranca, un colt de rai stricat de oameni in goana dupa bani sau aer curat. Constructiile haotice, lipsa unui plan de dezvoltare, dar si a unei canalizari corespunzatoare au transformat drastic locul. De sapte ani localnicii isi devarsa gunoiul in patru statii de epurare care nu au functionat nici macar o zi. Prin urmare, toate mizeriile ajung direct in padure, iar rezultatul este unul devastator.
Campania cutremuratoare a Stirilor PRO TV, Sindromul Italia, care pune in lumina dramele traite de romancele ce au grija de batranii italieni, se va incheia cu un reportaj dedicat la Romania, te iubesc!. Rares Nastase aduce in prim-plan realitatea acestor femei, abuzurile la care sunt supuse si lupta acestora cu depresia acuta. Sunt mame care au ales sa isi paraseasca fii, multi dintre ei fiind copii mici, care nu inteleg de ce cresc fara fiinta care le-a dat viata. Sunt sotii care si-au lasat acasa barbatii, femei care au in Romania parinti batrani si bolnavi, ramasi, la randul lor, singuri. Italienii le numesc “badante” si o natiune intreaga se bazeaza pe ele si pe sacrificiul lor. Cele mai multe femei sunt trecute de 40 de ani. Primele au ajuns in Italia pe la inceputul anilor 2000, adunand cate 15, aproape 20 de ani de traiti pe post de umbre ale batranilor Italiei. E o viata de chin si stres, care le imbolnaveste. La Spitalul Socola din Iasi sunt internate peste 3.000 de femei,...
Paula Herlo, corespondent special Stirile PRO TV, intra in culisele industriei textile din Romania si prezinta realitatile cu care se confrunta aceasta. Intr-o industrie de 3 mii de miliarde de euro, Romania e etichetata ca fiind mana de lucru a marilor case de moda si a gigantilor din industria de moda. Prada, Hugo Boss, Viviene Westwood, Max Mara si alte branduri de lux isi cos colectiile in fabricile romanesti. In acest moment 9.000 de jucatori din industria de haine din Romania depind de deciziile marilor distribuitori de haine care joaca in functie de costuri si sunt pregatiti sa plece spre alte tari, daca gasesc preturi mai mici.
Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, a pregatit un reportaj despre agricultura facuta la cel mai inalt nivel cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie. El a calatorit in Israel si a descoperit cum aceasta tara reuseste sa produca mancare pentru a-si hrani populatia, dar si pentru a exporta, cu toate ca are o clima arida. In mijlocul desertului este un spectacol tehnologic, care foloseste resursele la capacitate maxima reutilizand apa si colectand energie solara.
Echipa Romania, te iubesc! prezinta o analiza a culturii romanesti la 100 de ani de la Marea Unire.
O mica Romanie cu o mare de ilegalitati s-a format pe malurile fluviului Po, in Italia, din setea unor conationali de imbogatire.
Suntem primii la panglici, asi in promisiuni, experti la tocat bani, iar exceptiile sunt prea putine si in agricultura Romaniei, cea care este plina de contradictii, dar cu un potential formidabil.
Jaful din padurile patriei continua, iar Alex Dima ne arata la Romania, te iubesc! care sunt rezultatele hotiei si lacomiei. Inca ne taiem padurile cu o inconstienta criminala si, din pacate, nu prea punem nimic in loc.
Paula Herlo prezinta situatia sistemului medical din mediul rural intr-o editie speciala Romania, te iubesc!. Cine sunt medicii care au grija de batranii nostri ramasi la sat, cum arata astazi dispensarele medicale din mediul rural, dar si de ce zeci de mii de medici au ales sa paraseasca Romania pentru a-si continua cariera in alte tari, vedem la Romania, te iubesc!
Alba Iulia, 1918. Romanii infaptuiau Marea Unire si construiau Romania moderna. La 100 de ani de la acel moment, autoritatile nu au reusit inca sa lege provinciile istorice ale tarii printr-o autostrada. In dimineata zilei de 1 decembrie 1918, regele Ferdinand intra calare in Bucuresti, la vremea aceea capitala avea deja o sosea de centura pe traseul careia circulam... sau mai degraba stam si astazi. La Romania, te iubesc!, Paul Angelescu prezinta ”Guvernanti la drumul mare” - un reportaj uluitor despre infrastructura rutiera a Romaniei.
Pârtii care au înghițit milioane de euro, dar stau închise în mijlocul sezonului, sau domenii schiabile prost făcute, în zone total nepotrivite. Voineasa, nordul județului Vâlcea. O zona superbă, în care s-au investit începând cu 2009 peste 40 de milioane de euro, fonduri guvernamentale prin Ministerul Turismului. Cel mai modern domeniu schiabil din România: în proiect au fost 80 de km de pârtie, dar accesibili acum sunt doar…9 km. Două telegondole și 2 teleschiuri și un telescaun ar putea să urce pe cele 6 pârtii, mii de schiori.
Spitalul Infernal
Educația Uitată
Sănătate de avarie, un reportaj realizat de echipa România, te iubesc!
Infrastructura binelui, un reportaj realizat de echipa România, te iubesc!
Mentor pentru viitor, un reportaj realizat de echipa România, te iubesc!
Calitate înainte de toate, un reportaj realizat de echipa România, te iubesc!