Hoe wordt ons dagelijks leven bepaald door ons verleden? En wat zie je nu nog terug van onze oudste geschiedenis?
De Ridders van Gelre gaan op zoek naar sporen van Romeinen & Bataven Over de oude Limes, Romeinse dakpannen en groenten en een Bataafse helm.
Wie bracht God naar Gelderland? Karel de Grote probeerde ons te bekeren met veel geweld. Maar de missionaris Ludger had meer succes.
Gelderland is groot, maar het hertogdom Gelre was nog veel groter. Een deel van Limburg en Duitsland behoorden ooit ook tot Gelre. De naam Gelre komt zelfs uit Duitsland!
Hoe komt het dat Gelderland de kastelenprovincie van Gelderland is en hoe komt Vitesse aan z'n clubkleuren?
De Ridders van Gelre onderzoeken hoe de steden Gelre rijk en machtig maakten. Over de welvaart in de hanzesteden Zutphen, Tiel en Harderwijk.
Hertog Karel van Gelre en legeraanvoerder Maarten van Rossem strijden samen voor een onafhankelijk Gelderland. Dit tot afgrijzen van keizer Karel V, die het hertogdom wil veroveren.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog veroveren protestantse legers de Gelderse steden, maar de katholieken geven zich niet zomaar gewonnen. Kijk hoe Gelderland protestants werd, maar niet helemaal.
De Ridders van Gelre gaan terug naar Rampjaar 1672. Terwijl Holland de Gouden Eeuw beleeft, valt 'Zonnekoning' Lodewijk XIV - bijgestaan door tienduizenden soldaten - Gelderland binnen.
De achttiende eeuw wordt in de vaderlandse geschiedenisboeken gezien als een eeuw waarin er weinig gebeurt. Dat geldt niet voor Gelderland, want na een lange periode met oorlog, komt de economie in onze provincie eindelijk weer tot bloei.
Al voor de Franse Revolutie losbarst, is er een groep Nederlanders die meer rechten voor de burgers willen; de patriotten. En de belangrijkste en meest democratische patriotten wonen in Gelderland.Aflevering 11: Al voor de Franse Revolutie losbarst, is er een groep Nederlanders die meer rechten voor de burgers willen; de patriotten. En de belangrijkste en meest democratische patriotten wonen in Gelderland.
Gelderland staat bekend als een bosrijke provincie, maar 200 jaar geleden was de Veluwe nog een kale, lege vlakte waar niets wilde groeiden. De Ridders van Gelre struinen de natuur in en zoeken uit hoe Gelderland
Gelderland is ontzettend geliefd bij de inwoners uit het westen van het land. Maar wat maakt onze provincie eigenlijk zo aantrekkelijk? De Ridders van Gelre zoeken het uit.
Arnhem en Nijmegen behoren tot de grootste en belangrijkste steden van ons land, maar hoe is dat zo gekomen? De Ridders van Gelre gaan 200 jaar terug in de tijd en zoeken het uit.
We hebben het voornamelijk over de hongerwinter, maar hoe zien de laatste maanden van de oorlog er eigenlijk uit in onze provincie? De Ridders van Gelre laten zien welke prijs Gelderland heeft moeten betalen voor onze vrijheid.
Gelderland is de grootste provincie van Nederland, maar dat is niet vanzelf gegaan. Onze provincie raakt na de middeleeuwen veel gebieden kwijt, maar weet in de loop der eeuwen tientallen dorpen en steden in bezit te krijgen.
De Ridders van Gelre storten zich op maandag 5 september in deze historische situatie. In hoeverre kunnen we tweehonderd jaar later nog altijd zien dat plaatsen als Lobith, Wehl en Huissen tot tweehonderd jaar geleden bij een ander land hoorden? En vierden de inwoners in 1816 dat ze van de ene op de andere dag Nederlanders werden en bij de provincie Gelderland gingen horen? Ridder René Arendsen gaat naar het kasteel van Kleef. Dit was eeuwenlang het regeringscentrum van waaruit de Liemers en delen van de oostelijke Betuwe werden bestuurd. Dit werden daarom de Kleefse Enclaves genoemd. Ridder Bas Steman ontdekt dat de vele schutterijen in de Liemers een overblijfsel zijn van het feit dat dit gebied eeuwenlang bij een ander land hoorde.
De Ridders van Gelre duiken maandagavond in het water. Ridder Bas is vooral op en langs de rivieren te vinden. Hij verdiept zich in de vele overstromingen uit de Gelderse geschiedenis en verbaast zich waarom onze voorouders in een rivierdelta zijn gaan wonen. Ridder René gaat varen op de oude Zuiderzee. Precies honderd jaar geleden vond daar de laatste grote overstroming plaats. Aan de kust van Noord-Holland vielen negentien doden. In Harderwijk en Elburg was alleen veel materiële schade. Toch werd naar aanleiding van deze overstroming de Zuiderzee afgesloten. Met alle gevolgen van dien....
De Ridders van Gelre laten in deze aflevering de hoogtepunten uit onze eigen Gouden Eeuw zien. Ridder Bas bekijkt een getijdenboek uit 1469 waarvan zeker is dat het gemaakt is door een zuster die woonde in één van de kloosters die vroeger rond Arnhem stonden.
Wasserburg Anholt mag dan één kilometer over de Duitse grens staan, het kasteel zit barstensvol Gelderse geschiedenis. Dat heeft alles te maken met het adellijke geslacht Van Bronckhorst dat Burg Anholt tijdens de middeleeuwen in bezit kreeg. De Ridders van Gelre ontdekken dat in deze aflevering van de gelijknamige televisieserie bij Omroep Gelderland.
Ridder René stapt op de tandem en fietst door het eerste grote ruilverkavelingsproject van Nederland. Het land tussen de dijken van Maas en Waal was tot de Tweede Wereldoorlog een moeras waar het water vrij spel had. Vanaf 1952 werd met man en macht gewerkt om het gebied geschikt te maken voor de moderne landbouw. Maar niet iedereen was gelukkig met de ruilverkaveling. Ridder Bas bezoekt landgoed Hackfort waar de baron zich hevig verzette tegen de 'vooruitgang'. Door hem is een stukje van het Achterhoekse coulissenlandschap behouden gebleven.
De Ridders van Gelre hebben hun bewijsvoering eindelijk rond. Ze weten het nu honderd procent zeker. Gelderland is de belangrijkste provincie van Nederland. Hun onderzoeksresultaten tonen zij in deze aflevering. Ridder René begeeft zich in het hol van de leeuw. Hij bezoekt de Amsterdamse grachtengordel.
De grote macht van de Prins van Oranje in Gelderland werd vastgelegd in het Regeringsreglement van 1675. Ridder René gaat in deze aflevering naar het Gelders Archief om het originele document te bekijken. Ridder Bas loopt ondertussen rond in Nijmegen. Daar kwamen burgers in opstand tegen de macht van de stadhouder. Zij zetten de Oranjegezinde stadsbestuurders af, maar dat bleef niet zonder gevolgen. De weggestuurde burgemeester Willem Roukens pleegde in 1705 een staatsgreep. Deze mislukte en de aanslagplegers werden zonder proces opgehangen aan de ramen van het stadhuis. Burgemeester Roukens belandde op het schavot en werd onthoofd.
Het eerste democratisch gekozen provinciebestuur was in 1796 verantwoordelijk voor het slopen van de eeuwenoude Valkhofburcht in Nijmegen. Het kasteel was volgens de volksvertegenwoordigers in Arnhem een symbool van de oude politiek, van vorsten en adel. Er vloeide ook bloed. De Achterhoekse Freule van Dorth werd tijdens het eerste democratische bestuur van Gelderland ter dood veroordeeld, omdat zij openlijk steun betuigde aan de verdreven prinsen van Oranje.
Het plan van de IJssellinie was lange tijd groot geheim. De evacuatie stond op papier beschreven, maar was vanwege de geheimhouding nooit geoefend. De stukken zijn nu voor iedereen te bekijken in het Gelders Archief. De Ridders van Gelre doken in het archief en tonen vanavond in het Omroep Gelderland-programma Ridders van Gelre hun bevindingen. Zo ontdekken zij dat veel inwoners van gemeenten langs de IJssel naar de Achterhoek moesten evacueren, als het gebied onder water gezet zou worden. Maar alle gebieden ten oosten van de IJssel werden zonder slag of stoot prijsgegeven aan de Russen.
Als je aan de Veluwe denkt, dan denk je aan mooie bossen, hei; schitterende natuur om tot rust te komen. Maar 1200 jaar geleden was de Veluwe het Ruhrgebied van Nederland. In deze aflevering duiken de Ridders van Gelre in de geschiedenis van de ijzerproductie. Rond het jaar 800 na Christus werd op de Veluwe op grote schaal ijzer gewonnen. Nergens in Nederland zijn meer overblijfselen van de vroege ijzerindustrie gevonden dan in de natuurgebieden rond Apeldoorn. De Ridders van Gelre gaan in deze aflevering zelf op historische wijze ijzer maken.
Bij het Joodse leven in Nederland denken we meteen aan Amsterdam, maar ook in Gelderland waren voor de Tweede Wereldoorlog veel Joodse gemeenschappen. In bijna iedere stad stond een synagoge of hadden de Joden een eigen begraafplaats. De Ridders van Gelre duiken maandag in het omvangrijke Joodse leven van Gelderland.
Gelderland is al eeuwenlang de belangrijkste provincie van Nederland als het gaat om zorginstellingen. Aan het einde van de negentiende eeuw schoten de klinieken en internaten in de hele provincie als paddenstoelen uit de grond. De Ridders van Gelre zetten in deze aflevering de bijzondere prestaties in Gelderland op het gebied van de zorg op een rijtje.
De Ridders van Gelre maken in deze aflevering een inventarisatie van de 'Gelderse stukken' in de collectie van het Rijksmuseum. Ridder Bas reist naar Amsterdam en onderzoekt hoe vaak Gelderland te zien is in de tentoonstellingen van het Rijksmuseum. Hij ontdekt dat de Vrede van Munster, waarmee de Tachtigjarige Oorlog van de Nederlandse republiek tegen Spanje ten einde kwam, door een Geldersman getekend is.
Het stadsbestuur van Tiel heeft het Sinterklaasfeest verboden. Dat blijkt uit een document dat is gevonden in het Regionaal Archief Rivierenland. De akte is gedateerd op 28 november 1618 en herhaald in 1620 en 1621. Oud-archivaris Wim Veerman benadrukt dat het verbod op de Sinterklaasviering weliswaar vierhonderd jaar oud is, maar nooit is ingetrokken. De Ridders van Gelre laten in deze aflevering de akte zien.
Eeuwenlang regeerden zij over Gelderland. De hertogen van Gelre waren tussen 1339 en 1543 de vorsten van een zelfstandig land dat naast de huidige provincie Gelderland ook grote delen van Limburg en het Duitse Rijnland omvatte. Volgens de geschiedenisboekjes zijn de hertogen van Gelre sinds de zestiende eeuw uitgestorven, maar de Ridders van Gelre ontdekken in deze aflevering dat er toch nog nazaten zijn van de middeleeuwse vorsten.
Gelderland dankt haar naam aan de legende van de Gelderse draak. Het verhaal speelde zich af in Geldern (Duitsland). Maar de oeroorsprong van Gelre ligt in Wassenberg. Vanuit Wassenberg en Geldern bouwden de graven van Gelre hun macht langzaam uit
De Ridders van Gelre zoeken uit hoe de provincie Gelderland aan die merkwaardige vorm komt. Zutphen en Roermond waren de eerste Gelderse steden. Zij kregen stadsrechten van respectievelijk Otto I en Gerard IV.
Een compilatie van de serie Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom.
Ooit was Gelderland een zelfstandig en succesvol vorstendom. Om de Gelderse onafhankelijkheid te herkrijgen, willen de Ridders meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart met een eigen politieke partij: Ga voor Gelre!
De Ridders hebben hulp van buitenaf nodig om de gang van zaken volledig te begrijpen en de lijsttrekkers goed te ondervragen naar hun Gelderse gezindheid. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij.
De Ridders ontdekken dat het overgrote deel van de cultuursubsidies in de Randstad blijft. En dat terwijl Gelderland ook veel kwaliteit biedt als het om cultuur gaat.
Deze weken richten de Ridders zich op de Gelderse economie. Om de economie helder te krijgen gaan ze in gesprek met de nieuwe Commissaris van Koning John Berends.
Deze week staan natuur, landschap en klimaat centraal bij de Ridders en worden ze geadviseerd om in de campagne voor hun eigen politieke partij ook aandacht te besteden aan het houden van een goede speech.
Vandaag krijgen de ridders hulp van een groot historicus. Misschien wel de bekendste historicus van Nederland. Samen nemen ze de de Gelderse geschiedenis onder de loep.
Sport blijkt ook een serieus thema tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten. De Ridders horen van de Gelderse Sportfederatie wat de sportieve plannen in Gelderland zijn voor de komende vier jaar. De lijsttrekkers komen ook weer langs. Zij hebben ook zo hun eigen ideeën over het Gelderse sportbeleid.
Met het oog op de Provinciale Verkiezingen nemen de Ridders de laatste stand van zaken door met historicus en televisiebekendheid Maarten van Rossem. Hij adviseert de Ridders om niet meteen voor onafhankelijkheid te gaan, maar eerst in te zetten op meer autonomie voor Gelderland binnen het rijk.
Op de dag van de verkiezingen voor een nieuw Gelders Parlement blikken de Ridders terug op hun avonturen in en rond het Huis der Provincie.