De prehistorie, 38.000 jaar geleden, is niet de makkelijkste periode om te onderzoeken, want geschreven bronnen zijn er niet. Tom verkent de steppe die toen Vlaanderen vormde. Hij is getuige van ontmoetingen tussen de lokale bewoners en nieuwkomers en ziet hoe het land ingrijpende klimaatsveranderingen ondergaat. Wandelen van Vlaanderen naar Engeland is niet meer mogelijk na het ontstaan van de Noordzee. Ook ziet Tom hoe een stam in 3.000 voor Christus een bijzondere crematie verricht.
We krijgen te maken met een beschaving die uit is op expansie: de Romeinen. Wat volgt is een harde strijd, maar uiteindelijk is de Romeinse oorlogsmachine niet te stoppen. Tom Waes zoekt uit wie Ambiorix precies was en wat de opstand die hij leidde precies inhield. Tegelijk is het ook het verhaal van de invloed van de Romeinse bezetting op het dagelijks leven. Het is een periode van welvaart voor een kleine elite en van kansen voor slimme ondernemers.
De vroege middeleeuwen, na de val van Het Romeinse rijk, zijn altijd een mysterieuze periode geweest. Een tijd die door historici lang de ‘duistere Middeleeuwen’ werd genoemd, omdat ze chaotisch, donker, zelfs oninteressant zou zijn geweest. Maar klopt dat wel? In deze aflevering ontdekt Tom een boeiende wereld van fantastische heiligen, ruige ridders, even dappere jonkvrouwen, plunderende vikings en ondernemende figuren die de fundamenten van het graafschap Vlaanderen leggen.
Zonder twijfel is de Guldensporenslag de meest besproken veldslag uit de Vlaamse geschiedenis. Door de eeuwen heen vaak geromantiseerd, maar even goed geminimaliseerd. Wat is er daar in Kortrijk nu eigenlijk precies gebeurd? Wie vocht er en waarom? Deze vierde aflevering brengt het verhaal van een veertiende-eeuws machtig en rijk Vlaanderen waar toch grote onrust heerst. En waar diezelfde macht en rijkdom tot een veldslag leidt, die volgens sommige historici tot de belangrijkste in de geschiedenis van het middeleeuwse Europa behoort.
Tom gaat terug naar het jaar 1349. In dat jaar krijgt Vlaanderen te maken met een vernietigende ziekte: de pest. Tom is erbij als het eerste nieuws over de ziekte in Brugge aankomt én als de pest enkele maanden later genadeloos toeslaat. Gelukkig breken hierna betere tijden aan. Geen beter voorbeeld daarvan dan de hertogen van Bourgondië, een van meest tot de verbeelding sprekende dynastieën die Vlaanderen ooit gekend heeft. Een verhaal van grootheidswaanzin, grandeur en gigantische rijkdom. Maar ook van een dramatische jachtpartij in Wijnendale in West-Vlaanderen.
Hoe raak ik in de hemel? Dat is de vraag die mensen zich meer dan ooit stellen in de zestiende en zeventiende eeuw. Deze aflevering brengt het verhaal van religieuze twijfel en verdeeldheid, van de opkomst van het protestantisme, de Beeldenstorm die daaruit volgt en de keiharde repressie vanuit Spanje. Met de ‘ijzeren hertog’ Alva, die over lijken gaat en de hele Nederlanden tegen zich in het harnas jaagt. Het zal leiden tot de tachtigjarige oorlog, een conflict dat de Nederlanden uit elkaar scheurt.
Als burger hoef je niet alles te pikken. Dat besef groeit geleidelijk in de achttiende en negentiende eeuw. Meer en meer eisen burgers inspraak in het bestuur en als ze die niet krijgen, dan eisen ze die op met geweld. Ook in dit grondgebied. In deze aflevering vertelt Tom het verhaal van drie van die opstanden op amper veertig jaar tijd. Van de Brabantse Omwenteling en de Boerenkrijg waarin er gevochten werd voor Outer en Heerd (voor altaar en haard), tot de Belgische Revolutie.
In 1835 rijdt de allereerste passagierstrein op het Europese vasteland. En dat doet hij hier, in het prille België, tussen Brussel en Mechelen. Dat is geen toeval, want bijna nergens is de industrialisatie zo ver gevorderd als in ons land. Het maakt dat jonge België rijk, maar ook ongelijk. Want niet iedereen profiteert even hard van die rijkdom. Het verhaal van de industriële revolutie is er één van welvaart en vooruitgang, maar ook van ongelijkheid en uitsluiting.
Een conflict als de Eerste Wereldoorlog, dat had de wereld nog nooit gezien. Het is de meest vernietigende oorlog ooit, met dood en verderf op een ongeziene schaal. In België werd die oorlog uitgevochten in loopgraven achter de rivier De IJzer in West-Vlaanderen. Het is een natte, grauwe plek waar de Belgen vier jaar vast zaten. Het tekent een generatie en zet allerlei ontwikkelingen in de maatschappij in gang.
De laatste aflevering begint op oudjaar 1939, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, en eindigt bij het begin van de 21e eeuw. Een verhaal van zestig jaar dus en het is ongelooflijk hoe onze maatschappij veranderd is op die tijd. Alleen al de levensstandaard is ongelooflijk toegenomen sinds 1939. Deze laatste aflevering vertelt dus meer dan ooit het verhaal van gewone mensen. Al kent Tom sommige van die mensen wel erg goed…
Compilatie van alle afleveringen
Ingeborg Van Eetvelde maakt samen met haar team van haar- en make-upartiesten meer dan 700 pruiken voor de 10 afleveringen van 'Het verhaal van Vlaanderen'. We gingen eens kijken hoe ze te werk gaat. Waarop let ze om het historisch correct te houden? En we komen ook te weten waarom Tom Waes saai Belgisch blond haar heeft.
"We lossen dat op in post-productie" hoor je vaak op set. Maar wie lost dat dan op? Bert Steyaert. Hij en zijn team van visual effect artists zorgen ervoor dat houten zwaarden eruit zien als ijzeren exemplaren, laten het bloed in het rond vliegen waar en wanneer het moet èn brengen mammoeten tot leven in het Zwin. Tom Waes ontdekt hoe dat dan juist gebeurt.
Raïssa Hans kleedt voor 'Het verhaal van Vlaanderen' honderden figuranten en acteurs. Ze reist naar Frankrijk en Madrid om de juiste kostuums te zoeken en maakt die voor de hoofdrollen gewoon zelf. Van ontwerp tot last minute aanpassingen op set. Maar wanneer mag ze welke stoffen, kleuren of patronen gebruiken? Hoe zorgt ze ervoor dat het historisch klopt? Tom Waes vraagt het haar.
Tom Waes ondervindt hoe het moet geweest zijn om Franse ruiters op je zien af te stormen. “Knikkende knieën” en toch gebeurt dat op een veilige manier dankzij het werk van Dietrich Verzele, de stuntcoördinator en paardentrainer. Bob, Jean en Céline construreren dan weer een goede, ouderwetse maquette waarmee alle fases van de Guldensporenslag duidelijk uitgelegd worden.