De bouw van de Afsluitdijk betekent het einde van de allesvernietigende overstromingen van de Zuiderzee. Maar hoe indrukwekkend ook, die enorme dam is slechts een onderdeel van Cornelis Lely’s masterplan; er staan maar liefst vijf gloednieuwe polders in de planning. In deze eerste aflevering reist Huub Stapel samen met schrijver Eva Vriend af naar de plek waar het ooit allemaal begon: de proefpolder Andijk. In de Wieringermeerpolder ontmoet hij de zonen van twee polderpioniers die aan het begin van de vorige eeuw vol verwachting met hun ouders meekwamen om het nieuwe land te koloniseren, terwijl visserman Jurie op Urk vertelt wat de drooglegging van de Noordoostpolder voor de inwoners van zijn dorp heeft betekend.
Het inpolderen van delen van de voormalige Zuiderzee blijkt een groot succes. In de Wieringermeer wordt oogst na oogst binnengehaald en ondanks de oorlog gaat het droogleggen van de Noordoostpolder gewoon door. Maar niet iedereen is welkom in de nieuwe polders. Boeren die aanspraak willen maken op de kostbare landbouwgrond moeten door een strenge selectieprocedure. In het archief in Lelystad legt Eva Vriend uit hoe die selectieprocedure in z’n werk ging. In de Noordoostpolder bezoekt Huub Stapel de 103-jarige Cees Omtzigt, die ooit met een schop en een paar laarzen naar het nieuwe land trok om als polderpionier aan de ontginning mee te werken. Ook spreekt Huub in deze aflevering de laatst nog levende selecteur en ontmoet hij de zoon van een polderarbeider die al zijn hoop op een boerderij in de polder had gevestigd.
Niet alles wat vanaf de tekentafel is bedacht, blijkt in de praktijk even goed uit te pakken. Daarbij vragen nieuwe ontwikkelingen in de samenleving om een verandering van koers. Die wordt bij de aanleg van de Oostelijke en de Zuidelijke Flevopolders ingezet. Huub ontdekt in deze aflevering hoe de selectieprocedure sporen heeft achtergelaten die ook in latere generaties doorwerken. Eva neemt hem mee naar een plek waar heel duidelijk te zien is dat een andere visie geen garantie is voor succes, terwijl hij in de jongste polder een onverwachte boomgaard aantreft. En wat is er eigenlijk gebeurd met de vijfde polder die Lely in gedachten had?
Het Nieuwe Land is inmiddels niet meer zo nieuw. De selectie is losgelaten, tegenwoordig mag iedereen zich vestigen op die vruchtbare voormalige zeebodem. Maar om te aarden is meer nodig dan alleen goede grond. Wanneer wordt een op de tekentafel bedacht gebied een thuis? Een laatste keer reist Huub door het jongste deel van Nederland en ontdekt de onverwachte smaken van het Nieuwe Land. Hij dompelt zich onder in het Pieperfestival, begeeft zich onder de fans van het gepromoveerde Almere City, zeilt met de enige klassieke botter die Flevoland rijk is en steunt een actie voor het behoud van een uniek monument, om onder de kroon van een levende mythe tot de kern van het verhaal te komen.