Waarom huilt de Camembert? Wijnboer Ilja Gort gaat naar het plaatsje Camembert in Normandië. Na de Franse revolutie werd hier de eerste camembert gemaakt, maar hoe kan het dat hier geen kaasboer te vinden is? Ook gaat Ilja langs bij een heuse Affineur (kaasrijper) hij hoort alles over levende en dode camembert en hoe je thuis je kaas het beste kan bewaren. Natuurlijk wil hij ook weten wat je volgens de Normandische voor een wijn drinkt bij een lekkere camembert
Een droom in een potje Wijnboer Ilja Gort gaat in de Franse Provence op zoek naar de kwekerijen die de wereld van de smaakvolle Provençaalse kruiden voorzien. Samen met kruidenvrouw Paula ontdekt hij wat deze kruiden zo bijzonder maakt. En in de kasteeltuin van levensgenieter Paul leert hij welke wijn perfect past bij een kruidige Provençaalse maaltijd. Ook is Ilja te gast bij Christophe, een jonge chef-kok uit de Provence die een keuken voert op basis van Provençaalse kruiden. Gek genoeg vindt Christophe deze Franse kruiden gewoon langs de weg.
De Vrucht van de Franse Revolutie 65 miljoen Fransen eten dagelijks een croissant bij het ontbijt en ook elders ter wereld genieten miljoenen mensen van dit Franse broodje, maar wat is nou het geheim van een goede croissant? Ilja gaat op onderzoek uit en bezoekt een watermolen waar croissantmeel wordt gemalen. Ook is hij op bezoek bij Cristophe Cressan, deze meesterbakker leert Ilja hoe je de 25 laagjes deeg vouwt die nodig zijn om de lekkerste croissants te bakken.
De nachtmerrie van iedere wijnboer Olie en azijn, twee producten waar de meeste Nederlanders geen raad mee weten, daarom gaat Ilja op bezoek bij Raphaël. Deze wijnboer uit de Provence legt uit waarom hij zijn wijn opzettelijk in azijn verandert. Samen met olijvenboerin Régine volgt Gort de levensweg van de olijf en proeft de goudgele olie van een duizend jaar oude boom. Chef-kok Jules leert Ilja in een handomdraai een perfecte vinaigrette te maken.
Rauw vlees voor een vegetariër Mensen komen van heinde en verre om in Bordeaux entrecote te eten. Ilja onderzoekt waarom deze entrecotes zo gewild zijn en waarom alleen de Blonde D’Aquitaine goed genoeg is voor de Fransen. Verder is de presentator te gast bij koeienboer Jean-François, deze gepassioneerde boer moet huilen wanneer een van zijn koeien geslacht dreigt te worden. Meesterslager Jerome legt Ilja uit wat een Entrecote Bordelaise is en hoe je deze perfect snijdt. Ook is hij te gast bij Sébastien, deze burggraaf roostert een entrecote in zijn duizend jaar oude burcht.
Ontbijt met oesters en witte wijn Oesters, menigeen griezelt ervan, maar op de markt in Bordeaux is het heel gewoon om er de dag mee te beginnen. Na een ontbijtje met oesters en een glaasje witte wijn gaat Ilja samen met een oesterboer de zee op. Hij ontdekt dat er net als ster-wijnmakers ook ster-oesterboeren bestaan. En tot zijn eigen verbazing komt Ilja erachter dat er nog veel meer overeenkomsten zijn tussen wijn en deze weekdieren. In de baai van het plaatsje Arachon gaat de wijnboer uit de kleren om eigenhandig oesters te plukken.
In het hart van de Bourgogne verslindt Ilja Gort verse slakken en onderzoekt hij waarom dit wijngaarddier eigenlijk gegeten wordt. Ilja reist naar het hart van de Bourgogne om te onderzoeken wie er ooit op het idee kwam om de slakken uit de duurste wijngaarden ter wereld te eten. Bij een archeologische vindplaats treft hij 'de Indiana Jones' van Frankrijk aan. Met een bevlogen slakkenkweekster verslindt hij verse slakken en zet hij het op een slurpen met zijn favoriete bio-wijnboer. Uiteindelijk biedt de kok in een Middeleeuwse abdij hem dit legendarische wijngaarddier aan op een manier waar hij niet omheen kan.
Ilja onderwerpt zich aan een folteringtest: is hij Fransman genoeg om te genieten van de vreeswekkende vleesspecialiteiten uit de Loirestreek? Gort kauwt op varkensoren, knabbelt aan varkenshoefjes en gaat zelfs de beruchte andouillette, een worst van varkenspens, niet uit de weg. Toch ontdekt hij tijdens zijn zoektocht een zogeheten ‘charcuterie’ die, geheel tegen zijn verwachtingen in, eetbaar en zelfs lekker blijkt te zijn. Gevaarlijk lekker zelfs.
In de zonovergoten Provence gaat Ilja op zoek naar de receptuur van de originele ratatouille. Hij gaat het veld in met een kweker van eeuwenoude tomatenrassen en een sterrenchef met een obsessie voor groenten. Daar ontdekt hij waarom de Provençaalse ratatouille zo’n rijke smaak heeft. Voordat hij mag slurpen van de bijbehorende Provence-wijn, moet Ilja zich eerst melden bij de Legion Etrangère, het beruchte vreemdelingenlegioen.
Dwars door de Loirevallei volgt Ilja het spoor van Frankrijks populairste geitenkaas: de Crottin de Chavignol. Deze kleine kaasjes zien eruit als beschimmelde fossielen en ruiken naar een stal waarvan het stro niet wordt verschoond. Desalniettemin worden er jaarlijks zestien miljoen van gegeten. Op zoek naar de oorsprong van deze weinig appetijtelijke kaas melkt Ilja geiten, verorbert oneetbare schimmelbrokjes en slurpt tannineuze rode wijn bij een eigenzinnige Loire-wijnboer.
In de Provence gaat Ilja op zoek naar de befaamde Franse vissoep bouillabaisse. Hij eet de oorspronkelijk ‘armeluissoep’ thuis bij een visser, en wordt warm onthaald op een dorpsfeest in een klein Frans vissersdorpje. In het beroemdste bouillabaisserestaurant van vissoepstad Marseille eet hij de luxe miljonairsversie. Maar niet voordat hij voor de bijpassende wijn bedrijfsgeheimen moet ontfutselen van een wel heel relaxte wijnboer in Bandol.
In deze aflevering tracht Ilja te ontsluieren waarom de haan het nationale symbool van Frankrijk is. Van een sterrenkok die boer is geworden leert hij dat je de beste coq au vin maakt met een hoogbejaarde haan. Een beroemde driesterrenchef, die zijn imperium grondvestte op zijn unieke bereiding van de bleu, blanc, rouge, de witte Bresse-kip met de blauwe poten en de rode hanenkam, maakt voor Ilja deze ‘kip der kippen’ klaar. Voor de wijn gaat hij ondergronds en doolt, samen met een wijnkeizer, door de grootste wijnkelder van de hoofdstad van de Bourgogne.