Tijl Beckand voorziet klassieke muziek van een modern jasje. Want hij laat je de mooiste klassieke stukken horen én zorgt er met zijn aanstekelijke bevlogenheid voor dat je de muziek nog gaat waarderen ook! Van verrassende klassieke uitvoeringen op de bouwplaats, in het ziekenhuis en in de daklozenopvang tot een competitie tussen ariazangers en van bekende Nederlandse zangers die een klassiek stuk uitvoeren tot playlist-tips voor bruiloft of begrafenis... Tijl transformeert iedere Nederlander van dummy tot diehardfan van klassieke muziek! In deze eerste aflevering is o.a. Jamai Loman te gast.
Tijl Beckand voorziet klassieke muziek van een modern jasje. Want hij laat je de mooiste klassieke stukken horen én zorgt er met zijn aanstekelijke bevlogenheid voor dat je de muziek nog gaat waarderen ook! Van verrassende klassieke uitvoeringen op de bouwplaats, in het ziekenhuis en in de daklozenopvang tot een competitie tussen ariazangers en van bekende Nederlandse zangers die een klassiek stuk uitvoeren tot playlist-tips voor bruiloft of begrafenis... Tijl transformeert iedere Nederlander van dummy tot diehardfan van klassieke muziek! Te gast zijn Liza Ferschtman en Anneke van Giersbergen. Tijl brengt een bezoek aan een bouwplaats, gaat op zoek naar Mahler in Nederland, vertelt over 'revolutie' in de klassieke muziek en natuurlijk gaat hij weer op zoek naar de 'Koningin van de nacht'.
Tijl Beckand voorziet klassieke muziek van een modern jasje. Gasten: de virtuoos pianospelende broers Arthur en Lucas Jussen en Gordon & Los Angeles: The Voices.
Tijl Beckand voorziet klassieke muziek van een modern jasje. De muzikale gast is de op Curacao geboren mezzosopraan Tania Kross. In de muzikale tips dit keer: wat te luisteren bij een drinkgelag.
Tijl Beckand voorziet klassieke muziek van een modern jasje. Muzikale gasten zijn harpiste Lavinia Meijer en X-factor-finalisten Adlicious.
Tijl Beckand voorziet klassieke muziek van een modern jasje. Gasten: Cristina Deutekom, celliste Quirine Viersen en Paul de Leeuw. En Tijl vertelt over Tiësto.
Klassieke muziek wordt grondig afgestoft door Tijl Beckand. O.a. een portret van Nederlandse componist Julius Röntgen. En livemuziek van het Nederlands Blazers Ensemble en mezzosopraan Maria Fiselier.
Tijl Beckand reist af naar Leipzig, de geboorteplaats van dé Mattheus. In Nederland deelt hij zijn passie met jongeren die het stuk nog niet kennen.
Portret van componist Unico van Wassenaer. Achtergrondverhalen, jong operatalent en Flight of The Bumblebee. Livemuziek: barokensemble Combattimento.
Portret van componist Anna Cramer. Achtergrondverhalen, jong operatalent en Flight of The Bumblebee. Livemuziek: rietblazerskwintet Calefax.
Portret van componist Rudolf Escher. Achtergrondverhalen, operatalent en Flight of The Bumblebee. Amstel Quartet en Nienke Otten en Cora Burggraaf.
Deze week speciale aandacht voor de Nederlandse componist Jacob van Eyck en de invloed van het Verre Oosten op onder meer Debussy, Saint Saens en Katchaturian. En natuurlijk jong operatalent, de Flight of the Bumblebee en live optredens van onder meer kamerkoor Cappella Amsterdam.
Antonin Dvorak
Tijl Beckand over oorlog in de muziek, de Nederlandse componist Peter Schat, een razendsnelle Flight of the Bumblebee van Pelle van Esch en Lisa Jacobs live op viool met een prachtig stuk van Cesar Franck.
Alweer de laatste aflevering van seizoen 3 van De Tiende van Tijl. In deze uitzending ontvangt presentator Tijl Beckand het Matangikwartet, Floris Onstwedder en verdiept hij zich in het leven van de Nederlandse Componist Jan Pieterszoon Sweelinck.
Tijl bezoekt het Royal Opera House in Londen, muziekcollectief LUDWIG toont hoe de crisis ook goede dingen voortbrengt, het bijzondere instrument de theremin wordt herontdekt en een verborgen boodschap wordt ontdekt in een prachtig lied van Schubert.
Ondere andere een reis naar het vurige operahuis in Barcelona, Wishful Singing toont met een lied van Stolz aan wat moed is, het Nederlands Blazers Ensemble eert een vergeten instrument en er is een uniek optreden van Marco Bakker; hij zingt de Matthäus Passion.
Tijl gaat op reis naar de geboorte van de opera Carmen in Parijs, Thomas Bloch toont de schoonheid van de glasharmonica met Mozart, Tania Kross zingt over de bossen van Jeanne D'Arc en er is een letterlijk waanzinnige uitvoering van John Cage op een (met schroeven!) geprepareerde vleugel.
Deze week bezoekt Tijl het gigantische operahuis in Warschau, wordt het harmonium herontdekt met de goddelijke Rossini en is de Bezetting Speelt te gast met jong sopraantalent Maartje Rammeloo. Een aflevering vol verhalen en natuurlijk prachtige muziek
Tijl Beckand onderzoekt de geschiedenis van wonderkind Korngold in Hamburg, Anneke van Giersbergen zoekt net als in seizoen 1 haar klassieke grenzen op met een Russisch slaapliedje en Remy van Kesteren laat zijn harp schitteren als nooit tevoren met zijn idool, de Franse componist Salzedo
Tijl duikt in het onstuimige begin van de Nederlandse Opera in Amsterdam en een spannende affaire lijkt de verborgen code te zijn in een symfonie van Dvorák.
Op het hoofdpodium de Johannes Passion, de absolute underdog als het gaat om de Paascomposities van Johann Sebastian Bach. Onterecht en doodzonde, aldus Tijl, en dus wordt het tijd voor kennismaking met het grote publiek. De expeditie voert naar Leipzig, waar de Johannes Passion op Goede Vrijdag in 1724 voor het eerst het levenslicht zag, maar ook langs de verschillende godshuizen van onze religierijke samenleving, waar Tijl jongeren vraagt hoe zíj naar Jezus en zijn lijdensweg kijken. De allesoverstijgende muziek van Bachs baanbrekende meesterwerk - voor de gelegenheid door het Nederlands Blazers Ensemble op multireligieuze wijze bewerkt - maakt deze speciale editie van 'De Tiende van Tijl' compleet.
Tijl Beckand vertelt opnieuw de mooiste en opmerkelijkste verhalen achter diverse klasssieke werken. In deze eerste aflevering is topvioliste Liza Ferschtman eregast. Verder vertelt Tijl het verhaal over het onvoltooide werk van componist Skrjabin en bereidt hij het favoriete gerecht van componist Rossini, samen met kok Amaro.
Een van de beste koren van Nederland is te gast: het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul van Nevel.
Dit keer is het thema Een Vreemde Dood, want niet iedere componist verlaat even heroïsch deze wereld.
Huispianiste Valentina Tóth opent deze aflevering met George Gershwin. Via de verhalen over bekende vaders en zoons in de klassieke muziekwereld maken we in de studio plaats voor de gast, sopraan Laetitia Gerards met haar vertolking van La Voix Humaine. Andere live optredens zijn er van het Ebonit Saxofoon kwartet en blokfluitiste Lucie Horsch.
ijl duikt met Amaro weer de keuken in om het bijzondere verhaal over Bernstein en zijn gerecht te vertellen, het te koken en natuurlijk naar te luisteren. Verder zit de aflevering vol met muzikale gasten zoals Lisa Jocobs & The String Soloists, Aristos Quartet en The Atlantic Trio.
Deze week verzorgen vaste gasten het Nederlands Blazersensemble prachtige muziek van o.a. Purcell en brengt pianiste Valentina Tóth alvast de sinterklaassfeer naar de studio. Tijl en Amaro maken een gerecht uit het Huwelijksdiner van componist Gesualdo.
Tijl verdiept zich in het universum en klassieke muziek, kookt de sterren van de hemel met kok Amaro en verwelkomt Barokopera Amsterdam o.l.v. Frédérique Chauvet.
De laatste aflevering van het seizoen wordt spectaculair afgesloten met het Radio Filharmonisch Orkest en Het Storioni Trio.
De 24 Préludes van Frédéric Chopin vormen samen niet alleen één geheel, ze worden gezien als het belangrijkste en invloedrijkste werk dat voor piano is gecomponeerd. Wie was de geestelijk vader van deze muziek? Waar kwam hij vandaan? Welke mysteries waren er rondom zijn dood? Tijl Beckand reist in de derde Tiende van Tijl special van Warschau, naar Mallorca tot Parijs en ontrafelt niet alleen onder welke barre omstandigheden dit meesterwerk tot stand kwam, hij ontleedt ook samen met pianist Paolo Giacometti de Préludes en gaat op zoek naar de essentie achter de muziek.
De Johannes-Passion, de absolute underdog als het gaat om de paascomposities van Johann Sebastian Bach. Onterecht en doodzonde, aldus Tijl, en dus wordt het tijd voor kennismaking met het grote publiek. De expeditie voert naar Leipzig, waar de Johannes-Passion op Goede Vrijdag in 1724 voor het eerst het levenslicht zag, maar ook langs de verschillende godshuizen van onze religierijke samenleving, waar Tijl jongeren vraagt hoe zíj naar Jezus en zijn lijdensweg kijken. De allesoverstijgende muziek van Bachs baanbrekende meesterwerk, voor de gelegenheid door het Nederlands Blazers Ensemble op multireligieuze wijze bewerkt, maakt deze speciale editie compleet.
Deze kerst maakt Tijl Beckand een special over de Negende van Beethoven. In 2020 viert de hele wereld dat Ludwig van Beethoven, componist van talloze klassiekers, 250 jaar geleden geboren werd. In deze special geeft Tijl een voorproefje op dit bijzondere klassieke jaar en reist af naar de mogelijke Nederlandse(!) geboorteplaats van Beethoven, Zutphen. Ook krijgt hij een bijzondere rondleiding door het gerenoveerde Felix Meritis, waar de Nederlandse première van de Negende plaatsvond. Tijl reist verder de grens over naar Japan, waar de Negende groter is dan waar ook ter wereld. Wat doet dit stuk met Japanners, waarom raken zij er zo van in vervoering? Ook spreekt hij met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest om erachter te komen waarom het stuk zo baanbrekend was en welke rol het speelt in de muziekgeschiedenis.