Het is oktober en plantseizoen in de Bollenstreek. De ene bollenjongen ziet het als een nieuwe start op weg naar de lente, voor de ander is de lente nog ver weg omdat je tijdens het planten in de herfst vaak in de regen loopt. Johan is bij Daan die zijn volle kisten met bollen eindelijk uit de schuur kan halen om te gaan planten. Daan vertelt dat hij bijna piloot had geweest, maar dat hij de bollen zo miste dat hij er toch voor gekozen heeft om in het bedrijf van zijn ouders te gaan. Bij het laden van de kisten op een kar moet Daan dekking zoeken als Johan hem een handje helpt. Op beelden van begin jaren 50 is te zien dat de tulpen vroeger nog stuk voor stuk met de hand geplant werden. Een enorm verschil met de vier miljoen tulpen die Daan vandaag plant op een veld van drie hectare. Dat het overigens niet vanzelfsprekend is dat Daan het bedrijf van zijn ouders overneemt vertelt zijn vader Patrick: “Voordat je dit vak onder de knie hebt, ben je zeven, acht jaar verder. En Daan moet zi
De bollenjongens hebben hun bollen geplant en de winter is in aantocht. Dat betekent dat de bollen beschermd moeten worden tegen de vorst en daarom wordt er een laag stro op het land gelegd. Vroeger gebruikte men daar riet voor en beelden uit 1950 laten zien hoe dat toen gedaan werd. Tegenwoordig gaat het machinaal en Tim legt uit hoe dat werkt.
We zagen al eerder dat het Johan gelukt is om een eigen Bollenjongensperkje in de Keukenhof te regelen. In aflevering 5 maakt hij een ritje door de Bollenstreek om bij de jongens de tulpenbollen voor het perkje te halen. Daarna rijdt hij meteen door naar de Keukenhof om samen met Frans, de ontwerper van het park, de bollen te planten. En ook al is het een bescheiden perkje, het blijkt toch nog een aardig klusje te zijn.
Als de winter erop zit in de zesde aflevering van Bollenjongens, moet het stro dat de bollen beschermt tegen de kou van het land worden gehaald. Dit noemen ze stro hakselen en Martijn in Hillegom laat zien hoe hij dat doet. Het stro wordt verpulverd en in de rijpaden van de trekkers geblazen. Er is echter ook nog een andere methode die het stro met kracht van het land zuigt en vervolgens opslaat om later te hergebruiken. Voor kwekers is het altijd weer spannend om het juiste moment van hakselen te bepalen.
De Bollenstreek ligt er drie maanden per jaar prachtig bij, maar de streek heeft helaas ook een wat minder mooi imago. Als de Bollenstreek het nieuws haalt gaat het vaak over de gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden in de bollenteelt. En dat is niet zo gek want het is van alle tijden dat deze middelen, die wereldwijd in de landbouw worden gebruikt, zorgen voor een betere opbrengst, maar schadelijk zijn voor mens en milieu.
Het is zover, in de achtste aflevering van 'Bollenjongens' kunnen we het resultaat laten zien van het bollenjongensperkje in de Keukenhof. Een half jaar geleden heeft Johan samen met Frans, de ontwerper van het park, de bollen in het perkje geplant. Van de tulpen die door de bollenjongens verzorgd waren is een regenboog gemaakt.
De Bollenstreek is in de maanden maart, april en mei een grote toeristische trekpleister. Meer dan een miljoen mensen vanuit de hele wereld genieten jaarlijks van de bollenvelden en brengen een bezoek aan de Keukenhof. In aflevering 9 vertellen de bollenjongens waar de meeste toeristen vandaan komen en wat zij eigenlijk van al die toeristen vinden. Ook laten we bijzondere beelden zien van het allereerste bloemencorso en het bezoek van Winston Churchill aan de Bollenstreek in 1947.
In de laatste aflevering van Bollenjongens staat de export van de bollen centraal. Lucas werkt bij een exporteur van bollen en vertelt wat er allemaal moet gebeuren voordat de bollen naar het buitenland geëxporteerd kunnen worden. De bollen moeten er allemaal perfect uitzien en zeker voor Japan, want daar doen ze iets met de bollen dat wij ons niet kunnen voorstellen.