Slaktaren spelar Mozart och bjuder kunderna på vin. Om matturism, vinresan i Chianto och jakten på den italienska smaken.
Om matkultur och kultmat i renässansens Florens. Medverkande: Giuseppe Alessi, Karl-Anton Svensson och Ulrika Alton.
Medelhavsdieten - fattigmaten som blev hälsomat. Den amerikanske professorn Ancel Keys gjorde den första moderna folkhälsoundersökningen i början av 1950-talet när han jämförde matvanorna hos affärsmän i USA med dem hos fiskarebefolkningen i den lilla byn Pioppi i södra Kampanien. Medverkande: Tonino Consalvo.
Kärlek, bönor och oliver. Om mat och livsstil som skänker hälsa och skönhet i Toscana. Medverkande: Brunero Terzini, Ulrika Alton, Barbro Sundberg och Giuseppe Grappolino.
Smultronställen i Rossinis okända landskap Marche.
Jakten på den vita tryffeln och lunch med Mussolini.
Världens bästa parmesanost och hembrännarens bästa likörer.
Verdis favoritskinka och 100-årig balsamvinäger.
Förbud mot snabbmat. Välkomna till "Slow City"!
Del 1 av 6. Den sjätte resan för Solens mat går till de goda byarna och startar längst ner på den italienska stövelns tå. Bo Hagström söker sig fram till den sömniga byn Serrastretta, i Kalabriens berg. Här finner han både den goda maten och en bortglömd världsstjärna. Inte mycket har förändrats på hundra år. Påskmaten tillagas fortfarande på traditionellt sätt. Brödet bakas i vedeldad ugn, påsklammet kokas i en gryta över öppen eld och farmor och mormor samsas om pastabaket.
Del 2 av 6. Bo Hagström fortsätter sin resa till Italiens goda byar. Tretton mil söder om Neapel, på en kulle 300 meter över havet, ligger den medeltida borgen Castellabate. Här hittar Bo Hagström en by med två ansikten. Från borgen inåt land går vägen till ett av Europas mest orörda naturområden, Cilento. Det är vägen till traktens gamla bondekök med kronärtskocka och getost. På andra sidan ligger det Tyrrenska havet och frestar med fisk och skaldjur.
Del 3 av 6. I en liten vik söder om Ancona vid den adriatiska kusten ligger Portonovo. Här lever några familjer på det lokala fisket och framför allt på den sällsynta vilda musslan mosciolo selvatico. Musslorna lever på ett rev i viken som bildades efter en jordbävning för 1 500 år sedan. Och i veckans program får Bo Hagström vara med om premiären för musselfisket en solig dag i maj.
Del 4 av 6. I veckans program besöker vi landskapet Basilikata. Bo Hagström besöker den lilla byn Accettura byn på 770 meters höjd. Här har man sina egna specialiteter. Från skogarna kommer svamp och tryffel. De lokala slaktarna visar stolt upp köttet från de vilda korna med fett som färgats gult av karotenet i de vilda växterna som kossorna satt i sig. Byn har inte mindre än elva barer där man serverar det lokala vinet Aglianico del Vulture, kallat "söderns Barolo". Och naturligtvis finns här ett värdshus där kocken Mario Pezzolla lagar mat enligt sin egen filosofi.
Del 5 av 6. En smal landtunga förbinder sydvästra Sardinien med den lilla ön Sant'Antioco. Den största byn har samma namn som ön. Här möts den sardiska kulturen och den koloniala stämning som nordafrikanska inkräktare lämnat efter sig. I Sant'Antioco fastnar Bo Hagström för några av mathistoriens grundbultar: fisk, bröd och vin.