Home / Series / Brott och Straff / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Brott

    • SVT

    Vad är det som gör en handling brottslig och hur kan det förändras över tid? Reportern Elin Norberg och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, besöker favelorna i Rio de Janeiro med frågan om vad som gör en människa brottslig. Vad har samhället för inverkan? Invånare och polis i Södertälje pratar om kriminella strukturer och hur de kan förhindras att växa fram.

  • S01E02 Straff

    • SVT

    Vilken filosofi och vilka tankar ligger bakom länders olika straffsatser? Reporter Elin Norberg och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, åker till Polen för att besöka fängelser där. Polen är det land i Europa som har flest antal fångar, men inte högst brottslighet. Hur hänger det ihop? Det är politik som bestämmer vad som är straffbart och hur höga straff man ska få för olika brott. Men hjälper långa fängelsestraff? Världens främsta experter inom kriminologi ger svar på den frågan. Kanske kommer straffen se helt olika ut i framtiden? Jerzy och Elin besöker även Norrtäljeanstalten och ser hur livet där ser ut.

  • S01E03 Från snatteri till utanförskap

    • SVT

    På en vindlande resa längs gatorna i Bombay reder Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, och reportern Elin Norberg ut vad som är typiskt för ett liv som kriminell. Är mekanismerna som driver en kriminell karriär olika om man jämför det fattiga Bombay med Sverige? Jerzy Sarnecki presenterar delar av sin forskning som visar de olika stadierna i en kriminells karriär - från vaggan till graven. Elin och Jerzy träffar gatubarn i Bombay som stjäl för att överleva, unga svenskar som har hunnit en bit på brottets bana och kåkfararen Roger som ser tillbaka på sitt liv och det han har gått miste om.

  • S01E04 Rättsväsendet och barnen

    • SVT

    Hur behandlar vi barn inom rättsväsendet? Vi träffar barnombudsmannen Fredrik Malmberg som är mycket kritisk till att vi i Sverige häktar barn under 18 år. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, och reportern Elin Norberg, besöker Storbritannien, där straffrättsåldern är så låg som 10 år. Hur resonerar engelsmännen? Och vilka likheter och skillnader finns mellan svenska och engelska häkten och arrester? Vi hör personer med erfarenhet från gripande, arrest och häkte berättar om sina upplevelser.