I anledning af nytåret ser Tæt På Sandheden og Jonatan Spang tilbage på året der er gået og får besøg af bl.a. Signe Molde og Sofie Linde. Derudover kigger programmet på alt det der ikke i blev plads til i 2018 og ikke mindst får vi afslutningen på historien om den umulige kærlighed mellem Pernille Vermund og Jonatan Spang. Det er med andre ord sidste chance for at grine af året der er gået, inden du bliver ramt lige i ansigtet af 2019!
Efter et års pause er Jonatan Spang tilbage med sit satiriske talkshow, der med comedy og konfetti tager dig igennem ugen, der er gået i det lille samfund, vi kalder Danmark. Men hvad er der sket siden sidst? Hvordan håndterer vores politikere egentlig kritiske eksperter? Og er forbrydelser virkelig legitime, så længe de bare er nemme at begå?
Jonatan Spang er endnu en gang tilbage for at udstille hykleriet på sin satirescene, og denne gang skinner spotlightet på Københavns grønne kraftværk, der måske ikke er så grønt alligevel, en ny lovgivning med et gammelt budskab og Danmarks berøringsangst over for Kina. Jonatan inviterer desuden en tur inden for jerntæppet, og så gæster Sofie Gråbøl programmet som fru Kaptajn, der ikke har helt styr på sine rekrutters kreditkort.
I sin søgen efter de positive nyheder falder Jonatan Spang over apokalypsen, men selv den kan ikke hamle op med den dommedag, der har ramt Alternativet og Josephine Fock. Men hvordan ser det sidste gruppemøde mon ud? Og hvad så med klimaet? Pyt. For nu har DR fået sin helt egen corona-reporter i form af Jarl Friis-Mikkelsen, der er cirka lige så svær at lure som den nye udligningsreform. Heldigvis forklarer Astrid Krag det lige så præcist som en femårig. Forvirringen fortsætter sin gang ind i kvindesporten, og Jonatan ser sit snit til at få en bid af kagen.
Coronaepidemien har haft sat en midlertidig kæp i Jonatan Spangs vante satire-hjul, men nu er han tilbage i en smittefri udgave - i behørig afstand af sandheden. Herfra betragter han danskernes manglende fornuft i krigen mod corona, ministerundskyldninger og klorokin-kaos. Men midt i al dystopien er der også gode nyheder fra uventet kant, og så skal den fjerde statsmagt heller ikke snydes for en omvendt Cavling.
Følg med i sæsonens sidste episode af Tæt På Sandheden. Endnu en uge er gået i isolation, men heldigvis er Jonatan Spang ikke blevet vanvittig nok til at afskrive satiren som overflødig og upassende. Til forskel fra kulturen, som jo er fløden, vi kan undvære. Eller er vores kulturminister blevet klogere? Det kan være svært at gennemskue - lidt ligesom straffe for coronakriminalitet, meget alternative behandlingsmetoder og konsekvensen af at have gået den forkerte vej rundt om søerne. Ikke desto mindre er det menuen serveret af en tjener med skævt hår i nakken. Velbekomme!
Sammen med resten af Danmark klarede Jonatan Spang sig igennem første bølge af coronakrisen takket være Mette Frederiksen og co., og det går ikke ubemærket hen i dette program af Tæt på sandheden. Samtidig har Nick Hækkerup baseret en politireform på sin mavefornemmelse, Løkke sat ild til blå blok, og så kan FE nu ikke længere lege lovløse 007-agenter.
Jonatan Spangs romkugle-eventyr begynder at smuldre i mødet med virkeligheden i sæsonens andet afsnit af Tæt på sandheden. En virkelighed, hvor vores influencer af en klimaminister brander sig ud af klimakrisen, og et spirende nyt parti går på kompromis med sin kompromisløshed, før Rasmus Paludan kan nå at hive sit svenske statsborgerskab op af lommen. Heldigvis har vi dygtige graverjournalister på Billed-Bladet, hvis banebrydende afsløringer sætter nye journalistiske standarder.
Myndighedernes modstridende anbefalinger stiger i takt med smittetallene, og forvirringen i befolkningen er ved at være total. Men hvad sker der, når anden bølge for alvor rammer? Anden bølge af metoo har allerede ramt, og TV 2 tackler det omtrent lige så godt som en socialdemokrat til et DSU-arrangement. Til gengæld er Radio Loud små justeringer fra succesen, DF er et EU-exit fra fuld plade, og de danske børn et kinesisk TV-show fra den objektive sandhed.
Jagten går ind på Christiansborgs gamle gris i denne uges Tæt på sandheden, hvor #Metoo er nået til Folketinget. Og selvom et flertal af befolkningen skriger på CO2-afgifter, har klimaministeren mere travlt med at give os banebrydende køkkentips, mens partiets sundhedsordfører kæmper en nobel kamp mod en vindmøllepark. Tilbage står Morten Messerschmidt på mål for Beethoven, højrisikokunderne tackler Danske Bank, og B.T. distraherer os alle sammen med deres clickbaits.
Me2.0 fortsætter med at afsløre mediebranchens sexistiske kulturer, og på Ekstra Bladet viser det sig, at sexismen er skvulpet fra avisens sider og ud på redaktionen. I regeringen har man til gengæld tænkt sig at trylle sig ud af klimakrisen med kreativ bogføring og en lomborgsk model. Men hver er Bjørn Lomborg egentlig? Hvad har Socialdemokratiet brug for Jonatans hjælp til? Og hvor hurtigt kan børneoplysning blive til pædofili? Find svaret i Tæt på sandheden
Regeringen fejrer Folketingets åbning med at indsamle dunjakker, guldkæder og årgang 97's gode ry, mens Jeppe Kofod-sagen endelig får konsekvenser. For Morten Østergaard. Også kriminaliteten får konsekvenser, når Mette Frederiksens højre hånd får politiet til at jagte lyde fra det indre København. Og hvad med corona? Jo, den er takket være smittestop-appen lige så meget under kontrol som SKAT's inddrivelsessystem
Underdødeligheden truer bedemændenes forretning, mens russiske trolde truer fortroligheden i et topsikret politisk nævn og dermed de danske satirikeres job. Derfor må Jonatan gå nye veje med en fræk afsløring, en mellemleder-tale og en sølvpapirshat. For hvad får man, når man blander en pandemi af forkerte oplysninger, krydrer med lukkede ministerier og smager til med en bunke slettede mails? Et opgør med hr. Clips.
Mens Peter Madsen og hans hjemmelavede bombebælte bliver pacificeret, uskadeliggør pressen de klamme politikere med et spejl så stort, at de selv går fri. Og i folkedomstolens ekko kan det pludselig virke risikabelt at ansætte midaldrende mænd i positioner med magt. Nedsmeltningen bliver total i De Radikales forsøg på at håndtere #metoo med Facebook-krig og mandsopdækning. Heldigvis er det aldrig for sent at sige undskyld.
Anden bølge af dårlig kommunikation er for alvor skyllet ind over landet, og midt i coronaforvirringen af opfordringer og anbefalinger går chikane under radaren, så længe den ikke indeholder sex. Mutant-minkene går til gengæld ikke under nogens radar med deres dårlige hygiejne og mystiske smittespredning. Og midt i hele den miserable affære forsøger Jonatan Spang at imødekomme kulturministerens nyeste påfund.
I sæsonens sidste afsnit tager Jonatan Spang temperaturen på det amerikanske valg, Muhammed-tegningerne og Nordjylland, som er en Cluster 5-spredning fra at være det nye Wuhan. Heldigvis er WHO kommet for at redde os, men kan man overhovedet bekæmpe pandemien med galdeblæren fra en levende bjørn? Og midt i kaosset kæmper stilladsmafiaen mod løndumping ved at lave aftaler med vinden og vælte Porscher.
2020 begyndte med en forventningens glæde, som hurtigt blev afløst af Mettes pressemøder, kulturministerens lange arme og en masse minkavlere, der helt umotiveret og uden nogen form for ordre gassede deres livsværk væk. Alt imens blev #metoo den klamme røde tråd, der gennem året fældede de magtfulde og kendte, mens danskerne tog tvivlsomme amerikanske tendenser til sig, og ministre nægtede at tale med pressen. Alligevel blev årets mindst overraskende nyhed Danske Banks omvendte Robin Hood. Heldigvis er flokimmuniteten nu inden for rækkevidde, så længe vi bliver enige om at kalde det magisk vand. Godt nytår!
Sjældent har vi haft brug for et tilbageblik så tidligt på året, men 2021 har vist sig at være lige så sprængfyldt med overraskelser som sin forgænger. Og mens staten har haft tillid til danskernes samfundssind, har det sind åbenbart været for optaget af vanter, dillermænd og partiskift til at holde mutationerne ude af Danmark. Til gengæld har vi overværet jydebattles, vaccinekapløb og en perle af et portræt fra Sjællandske Medier. Velkommen tilbage til Tæt på sandheden!
Jonatan gør sig nogle uventede opdagelser, da han graver i Bilkas slogan og timingen for statsministerens folkelige Instagram-opslag, mens Trine Bramsen bare graver sig længere og længere ned i sin skyttegravskrig mod forsvaret. Heldigvis har det danske bureaukrati langt om længe vist sig nyttigt og kan nu kalde sig det nyeste våben i kampen mod terror.
Som en omvendt 'kejserens nye klæder' viser det sig, at Danmarks kæmpe coronaregning er væk, og at de få, der stadig kan se den, enten er håbløst gammeldags eller bare borgerlige. Jonatan må opsøge en vismand og en tidligere bandkammerat for at forstå regnemodeller og fikse krisen på fødeområdet i tide, mens andre får sig en forlomme i vaccinekøen. Og så når forargelsen et klimaks, da DR overskrider grænsen for satire.
Danernes lys redder programmet lige i tide til, at Jonatan kan forklare sig selv de logiske genåbningsregler, mens sexismen endnu en gang titter frem i Socialdemokratiet, og kritikken hagler ned over klimaindsatsen. Heldigvis formår Dan Jørgensen at redde sit ry ved at trylle sin dumpekarakter om til en semantisk debat, imens Morten Messerschmidt fortryller alle med sin helt egen gemmeleg.
Hvad er forskellen på tvangstest og testpligt? Og hvornår er sundhedsmyndighederne værd at lytte til? Det forsøger Jonatan Spang at finde ud af i denne uges program, hvor kreative minkavlere bliver opfordret til snyd, døren til kønsforskernes laboratorium bliver åbnet, og politiske kommentatorer leger gætteleg om formålet med Mette Frederiksens tur til Israel. Alt imens fejrer Ekstra Bladet kvindekampdag med en hyldest til side 9-pigerne.
I denne uges program drager Jonatan Spang ud i fremtidens landbrug, mens danske børn i fangelejre må se langt efter hjælp fra børnenes statsminister, der har travlt med at ignorere sine støttepartier og sikre danskernes sundhed med dobbeltstraffe. Men giver det overhovedet mening? I sin søgen på svar kommer Jonatan i problemer, og den omvendte Cavling bliver uddelt under mystiske omstændigheder.
Mens endnu et hashtag er blevet genstand for mudderkast mellem kønnene, bliver nøglen til genåbningen det dystopiske coronapas, der har fået Enhedslisten til at trække en rød streg i sandet. Men er der flere røde streger? Og kan man byplanlægge sig ud af frygt? Hykleriet når nye højder med festende betjente og en boligsvindlende borgmester, der inspirerer med sine forbudte trin.
Genåbningen kalder på lange køer til testcentrene og reportere på frisørbesøg, mens vaccineudrulningen forsinkes på grund af fabriksfejl og blodpropper. Heldigvis kigger en vaccineekspert forbi TPS-studiet, mens en anden ekspert forklarer logikken i regeringens taskforce, der skal undersøge det, vi allerede ved. Og hvordan ser Grønlands fremtid ud? Det undersøger Hadi i mødet med vinderpartiet, IA.
Med udsigten til sektionsinddelte koncerter og CO2-neutrale motorveje kaster ugens gæstevært sig over ugens gode nyhed for de danske fodboldfans. Til gengæld ser det knap så godt ud for Nemlig.com, der med sit militante performanceteam og tvivlsomme personaleforhold er kommet i modvind. Og så er der nyt fra provinsen, hvor nyhedsstrømmen aldrig står stille.
Sæsonen sluttes af med et satirisk onenightstand, hvor gæstevært Ditte Hansen undersøger, hvorfor regeringen har fundet et danmarkskort frem fra stavnsbåndets tid, og hvordan Morten Messerschmidt forsøger at holde tremmerne på afstand uden brug af selfiestang. Og mens Naser Khader sygemelder sin indre fighter, forsøger Ditte at rette op på den politiske balance ved at gå langt uden om listepikparagraffen og springe på hovedet ud i druk.
De danske fædre skal endelig på barsel, selvom visse kvinders begejstring er svær at få øje på. Selv Jonatan Spang har fundet sig til rette i rollen som primær omsorgsperson, men en saftig bøf af en nyhed sender ham tilbage til Tæt på sandheden, hvor alarmcentralen er blevet djøfiseret, Dansk Folkeparti famler efter retning, og Bubber bøvler med at køre på cykel.
De danske medier har fundet guldægget i det tyske valg, Christian Bitz har misset chancen for at score hattrick i at blive plagiatdømt, og psykiatrien sidder tilsyneladende på millioner, der bliver brugt lettere arbitrært. Og mens tusindvis af lastbilchauffører valfarter fra Storbritannien efter Brexit, må Lars Boje Mathiesen forklare, hvorfor det er en god idé at Danmark går samme vej.
Før Mette Frederiksen i denne uge åbnede Folketinget til lyden af fuglekvidder, knækkede klimaministeren hockeystaven - men kan den stadig ramme den puck, der er klimakrisen? I forsvaret mener man ikke, at man har behov for en narkopolitik, på Ekstra Bladets chefkontor er der fundet en harpun af nonsens, og hos dele af venstrefløjen er lemlæstelseshegn måske ikke helt så tosset alligevel.
Kan Dan Jørgensen redde planeten, uden at det går ud over Arne-lignende skikkelser? Og er landbrugsaftalen egentlig helt så ambitiøs, som Rasmus Prehn hævder? Det undersøger Jonatan Spang i aftenens program, samtidig med at han forsøger at gøre sig selv attraktiv som lokalpolitisk kandidat. Imens beskyldes politikernes foretrukne kommunikationsplatform, Facebook, for at sætte profit over sikkerhed.
Jobcentrene har glemt deres vigtigste opgave midt i alt djøfferiet, mens vores folkevalgte svindler så meget, at retssager efterhånden er blevet en del af jobbeskrivelsen på Christiansborg. Lyspunktet i mørket bliver imidlertid den klimavenlige idé fra Hjørring, som hvidevarebranchens Cruella de Ville dog forsøger at forpurre, som var det tykaktivisternes årlige kampagne mod julemærkehjemmene.
En uhyggelig historie om minkdrab og jagten på syndebukken udvikler sig med mafialignende metoder. Og mens Trine Bramsen har sendt en fregat på en tvivlsom piratjagt, er kommunalvalget for alvor skudt i gang med de klassiske plakatindslag, hvilket sender Jonatan Spang til Kolding, hvor de designer livet. I Radikale har de ændret mening om kvindekvoter, som får programmets vært til at rejse sig fra sin privilegerede stol.
Jonatan Spang graver videre i sagen om Mette Frederiksens slettede sms'er og tager en snak med sig selv for at blive klogere. Heldigvis for regeringen er pandemien ved at have tag i Vestegnen, så den endnu engang kan redde os alle sammen på ny, samtidig med at den deler kommunalt valgflæsk ud i form af nærhospitaler og ordkløveri. Og så er der dårligt nyt fra fængslerne, hvis eneste redning lader til at være VR-briller og Mattias Hundebøll.
Mens Jonatan Spang har ligget syg, har kommunalpolitikerne bejlet til en specifik vælgergruppe ved at foreslå såkaldte vagtværn, som har beføjelser til ... at ringe til politiet. Omtrent lige så effektivt som Københavns kreative klimaregnskaber, der får COP26 til at ligne et ambitiøst projekt. Og mens Mette Frederiksen stikker til sygeplejerskerne på sit pressemøde, er en Michelin-kok blevet udvist, selvom branchen skriger på arbejdskraft.
Kommunalvalget er overstået, og tilbage står en masse vindere - og så er der DF og Socialdemokratiet. Men mens Tulle tager skraldet selv, har det absolut intet med mink og sms'er at gøre ovre hos Socialdemokratiet. Til gengæld har regeringen hevet en god omgang mave-empiri frem i tryghedens navn, lokal modstand bremser den grønne omstilling, og Radio Loud holder 260 mio. skattekroner fanget i en bureaukratisk knude af gordiske dimensioner.
Sæsonfinalen starter, hvor året ser ud til at slutte - nemlig midt i en stigende coronasmitte. Men hvis skyld er det? Og hvordan skal det hele ende? Det er også uklart i Dansk Folkeparti, hvor formandsposten falder mellem de fleste stole. Samtidig er regeringens håndtering af SMS-gate én retorisk finte fra at eksplodere under partiet, mens "hærens knytnæve" viser sig mere at være en form for slattent dask end et egentligt knockout.
Tæt på sandhedens sæsonpremiere lyser blåt og gult i en hyldest til det ukrainske folk og deres badass præsident, der står i rygende kontrast til Danmarks elendige forsvar, som har samlet blå blok, men splittet Enhedslisten. Næsten lige så skidt står det til i Dansk Folkeparti, der skal hjælpes tilbage på sporet over en tynd kop te. Og så har Danmark fået en ny, grøn statsminister, der kæmper indædt for det lokale demokrati, mens Politikens nyhedskriterier når et helt nyt lavpunkt.
Jonatan tager et tilbageblik, til dengang refleksbukser og eurodance fyldte dansegulvene, Holger og konen lige havde sagt nej til unionen, og en samlet europæisk hær var de politiske yderfløjes absolut værste mareridt. Det viser sig, at mindst et af de tre 90'er-fænomener har fået en renæssance. Vores politikere lader til at have fundet en gigantisk krukke med guld, så vi kun ni år for sent kan gøre os forhåbninger om at rykke ud af NATO's skammekrog, og TPS' reporter, Camilla, undersøger, om en krig mon er godt eller skidt for den grønne omstilling.
Mens Putin har travlt med at lukke ned for vestlige medier, har vores regering besluttet sig for at gøre præcis det samme. Bare i modsatte retning. Men hvad med den højt besungne ytringsfrihed, som vi jo ellers plejer at bryste os af i Danmark? Heldigvis har Nick Hækkerup taget sagen om udleveringen af rige svindlere i egen hånd, mens Magnus Heunicke har fundet en måde at gøre danskerne sundere på - uden at det koster stemmer. Og så har TPS besøg af et par sølvpapirshatbeklædte kommentatorer, der gætter løs på, hvad der mon er op og ned i FE-sagen.
Kan de tusindvis af ukrainske flygtninge drøne direkte ind på det danske arbejdsmarked? Og foregår der egentlig etnisk profilering hos politiet? Det forsøger Jonatan Spang at finde hoved og hale i, mens DF kaster med sten i partiets gigantiske glashus, og den kritiske infrastruktur er sparet væk til et punkt, hvor forsvaret render rundt på spareøvelse og siger "bang".
Verden er flækket på midten, efter Will Smith reagerede på en dårlig joke med en syngende lussing. En lussing, Carlsberg undværgede i 11. time, og som derfor nu kan sole sig i Zelenskyjs ros til folket. Og mens regeringen holder hårdnakket fast i en omgang ulogisk valgflæsk om udflytning af studiepladser, er Tibetkommissionen kommet med en 2'er, der for en gangs skyld er bedre end 1'eren.
Mens Putin bruger alle kneb i krigen, håber Vesten stadig på at vinde ved at spille efter reglerne, hvilket sender Tæt på sandhedens reporter ud på en opklarende mission. For krig får nationer til at tage nødvendige diskussioner - som eksempelvis en formulering på en stemmeseddel. Men er den semantiske debat et tidligt dødsstød for ja-partierne? Hvad er logikken bag klimaministerens varmecheck? Og hvor mange døde migranter skal der til, før en VM-ambassadør trækker sig?
I Sverige udspiller der sig lige nu en dårlig genudsendelse af Rasmus Paludans eskapader, så Jonatan Spang har valgt at lave en brugsanvisning til svenskerne. Og mens Mattias Tesfaye har fået den lyse idé at sende asylansøgere til Rwanda af ren og skær medmenneskelighed, kan Danmark nu megameget mere på den grønne omstilling. Men hvad med den CO2-neutrale atomkraft? Har ytringsfriheden fået det endelige dødsstød af arvingerne til Den Lille Havfrue? Og hvor ondt gjorde det egentlig på Jesus at blive naglet til korset?
Endelig er regeringen kommet klimaet til undsætning med en CO2-afgift - dog med en klækkelig rabat til Danmarks største udleder i statsministerens hjemby. Og mens Mette Frederiksen er taget til Ukraine med drømmen om et eksporteventyr, går børn og fulde folk kritisk til værks, når politikerne forsøger at argumentere for eller imod forsvarsforbeholdet. Og så er der dårligt nyt til de forbrugere, der ikke er en del af rød bloks vælgerskare. Til gengæld kan vi alle se frem til at blive fattigere, hvis der bliver uddelt checks til højre og venstre.
Hækkerups mystiske exit fra Justitsministeriet har sat spekulationerne i gang, mens Tesfaye giver herskerringen videre og Rabjerg endelig kan fejres, som den minister, han er. I Region Midtjylland er der dog ikke meget at fejre med unødvendig mange amputerede ben, og så er Løkkes Kinderæg, Lynetteholm, gaven der bliver ved med at give tilbageholdte informationer og kø til håndvasken.
En masse enkeltsager blev dødsstødet for den tvivlsomme kultur på Herlufsholm, der dog alligevel forsvares af skolens ledelse og forældre. Og mens flere digitale postkasser og offentlige robotter skal hjælpe os, så snart vi finder ud af, hvordan de virker, er udlændingelovgivningen blevet så indviklet og kompleks, at selv politikerne nu mener, at den faktisk virker skør. Heldigvis har en flok klimaaktivister limet sig til asfalten, mens de skriger på fuldstændig realistiske forandringer.
Claus Hjorts skæbne blev denne uge afgjort af et blindt Folketing. Men er der overhovedet tale om en hemmelighed? Og hvor stor en landsforræder er han egentlig? Mens inflationen når nye højder, slås de folkevalgte om løsningen, som tilfældigvis tilgodeser egne vælgere - så man må høre sandheden fra børn og fulde folk. Og så har Enhedslistens årsmøde sået tvivl om deres politik i forhold til EU og Nato, så en inkarneret vælger tager ud for at blive klogere.
I denne uge er Ellen kommet imellem satire og god presseskik, mens regeringen har præsenteret en storstilet plan om vindmøller i Nordsøen, der ... vist ikke er noget galt med? Knap så stor er den nye sundhedsreform, der syner lille sammenlignet med gyldne håndtryk i Region Midtjylland. Og mens abekopperne virker som et kæmpemæssigt deja-vu, er happenings blevet så stor en del af kunst-verdenen, at Bubber må lade livet.
Det blev en soleklar sejr til ja-siden med lidt hjælp fra Putin, som blev fejret på valgdagen med bannere, konfetti og Frie Grønne. Imidlertid er der kæmpestort koks i kontanthjælpssystemets tvivlsomme IT-løsninger, Støjberg samler Inger-Banden efter stor kagefest på slottet, og så er rugemødre blevet så populære, at de er kommet på dagsordenen. Men er der overhovedet noget galt i at betale dem lige så dårligt som avis-uddelere?
Det er begyndt at lugte af valg på Christiansborg, hvor statsministeren rækker en mistænkelig hånd ud. Løkke kæmper mod sin egen skygge, og der er ikke så mange, der vil lege regering-over-midten. Og mens de skandaleramte efterretningstjenester måske/måske ikke har ladt en agent i stikken, og medierne pisker en stemning op over Lagkagehuset - har Danmark lidt bøvl med at sende andet end hovsamissiler til Ukraine. Vi ses igen til august.
Tæt på sandheden er tilbage, og lægger ud med det kommende præsidentvalg mellem Mette Frederiksen og Inger Støjberg. For den med benene længst nede i den jyske muld, står til at vinde de danske svingvælgeres hjerter. Imens har den målrettede varmecheck vist sig ikke at være så målrettet igen, og København ikke så grøn, at den når Frank Jensens ambitiøse mål. Men hvordan går det egentlig med klodens tilstand? Og hvad skal vi egentlig lære Rwanda om god regeringsførelse og klima?
Midt i den ikke-eksisterende valgkamp viser en kommissions forslag om et forbud mod tørklæder sig at basere sig mest på mavefornemmelser, mens en anden super uafhængig minkkommissions arbejde bliver skyllet ud i toilettet. For hvem siger, at der overhovedet er tale om en skandale? Og i en tid, hvor strøm er blevet en overdådig luksusvare, som staten tjener fedt på, har christianitterne sagt ja til århundredes bedste bolighandel - med en pengepistol for panden. For de kan ikke slås ihjel. Det kan til gengæld Frihedsbrevets afsløringer om superlim og plastikbestik
I en uge, hvor der stadig ikke er valgkamp, fik Danmark sin første statsminister-triel med konservative effektiviseringer, socialdemokratiske lønløfter og en troværdig medløber fra Venstre. Imens bøvler vi lidt med den grønne energi, men heldigvis kommer power to X og redder os lige om lidt. Men hvordan går det nu lige med det? Ikke fremragende går det med danskernes spilafhængighed, men regeringen kommer dem lidt fodslæbende til undsætning, mens de kvindelige præster må kigge langt efter kirkeministerens hjælp i sagen om diskrimination i Folkekirken.
I en uge, hvor journalisterne var mere interesserede i Søren Papes mand end hans politik, begyndte den troværdige facade at krakelere. Og mens jobcentrene ser ud til at være en både dårlig forretning og helbredstrussel, må beskæftigelsesministeren stå til regnskab i sit naturlige habitat. Helt godt ser det heller ikke ud med danskernes tillid til myndighederne, der endnu en gang viser sig fra sin bedste side med væsentlige afsløringer om seksuelle præferencer. Heldigvis har vi Inger Støjberg - en helt almindelig dansker - der kæmper mod de fine saloner, som hun selv er en del af.
Et nyt Dansk Folkeparti skal rejse sig fra spærregrænsens aske med dugfriske visioner om fremmedhad. Men er der i virkeligheden tale om en begravelse ved partiets årsmøde? Imens er der omsider faldet dom i den mystiske dukkesag med den anonyme anmelder, vinterhjælpen er på vej med lofter, der er lån, som el-selskaber, der ikke er banker, skal administrere - og så har de grønne partier endelig indset, at de må slå sig sammen for klimaets skyld. Med mindre man er de kompromisløse Frie Grønne, der hellere vil stå uden for indflydelse end at redde lidt af klimaet.
I en uge, hvor russiske gasledninger er sprunget på mystisk vis, og proformavalg bliver afviklet i Ukraine, spiller Putin endnu en gang med A-musklerne. Imens spiller regeringen ud med flere valgoplæg udformet af embedsværket - senest med Danmark kan mere III, der mest af alt lyder som blå politik forklædt som rød. Rasmus Prehn er imidlertid ved at tage et opgør med fortids-Rasmus, der satte sig op på den høje hest, der nu har smidt ham dybt ned i mudderet. Og mens han ligger der og roder rundt, når VM hykleriet nye højder med en modig kulturminister og en kritisk fodboldtrøje.
På trods af krig og inflation er valget nu - endelig - blevet udskrevet efter radikale valgkrav, der har efterladt partiet halveret og malet op i en krog, hvor regeringsudsigterne efterhånden virker umulige. Imens viser Socialdemokratiets største problem sig at være deres manglende evne til at indrømme fejl - som ikke er magtfuldkomment, men en kønnet kritik, som aldrig før er set i Danmark. Og lige som man ikke troede samfundet kunne rystes mere i sin grundvold har kongehuset taget en offentlig konflikt om titler, der i forsøget på at fremtidssikre monarkiet, måske har gjort det modsatte.
Søren Pape har som Ikaros bevæget sig så tæt på solen, at møgsagerne har sat ild til hans vinger. Og i kampens hede, er han så småt begyndt at sælge ud af sin politik til højest bydende. Også Jakob Ellemann har rodet sig ud i fejlagtige påstande om landbruget i et forsøg på at holde hånden under den klimabelastende industri. Og ikke kun Venstre, står i vejen for den grønne omstilling. Danmarks største vælgergruppe, de ældre, bliver nemlig leflet for igen og igen - og med den magtfulde lobbyorganisation Ældre Sagen i ryggen, er der kun en ting at gøre: Lære af mesteren selv.
Lars Løkke har som Fugl Føniks rejst sig fra asken som den uofficielle statsministerkandidat af Danmark - i hvert fald så længe fortids-Lars ikke kommer og spænder ben for nutids-Lars. Imens raser utrygheden i vaskekældre landet over, hvis man lytter til statsministerens evidensbaserede undersøgelse af sagen. Mindre trusler - som angreb på nationens sikkerhed - lurer da også fra øst, men det kan heldigvis løses med kontanter og stearinlys. Værre ser det ud med klimaet, der konstant kommer bag i krise-køen, fordi politikerne insisterer på, at danskerne ikke må mærke, at den findes.
I opposition til Mettes magtfuldkommenhed har de borgerlige partier besluttet sig for at stå sammen som en familie, som har vist sig ikke at være helt problemfrit for familiens fader, Jakob Ellemann. I rød blok er dobbeltmoralen også begyndt at pible frem mod overfladen i spørgsmålet om Rwandaplanerne, hvor børn og fulde folk må afgøre sagen. Imens kæmper Mette fortsat for nordjydernes gunst, hvor sexistiske råd bliver taget imod med kyshånd. Og mens Lars Findsens bog virkede til at være en bombe under regeringen, bliver Ellemann og Pape blændet af deres eget overmod.
I valgkampens slutspurt har Socialdemokratiet præsenteret en længe efterspurgt plan for bedre løn i velfærdssamfundet, som man må forstå ikke handler om af gafle sundhedspersonalets stemmer. Imens har endnu en TV2 dokumentar fået flere partier til at trække i land på afbureaukratisering, Inger Støjbergs politik viser sig ikke at være så gennemskuelig, som hun ellers har ladet os tro og så mener Kristendemokraterne, at manglen på arbejdskraft skyldes abort. Men det vigtigste emne for de unge er stadig klimakampen, som har brug for hjælp for at få boomerne med på rejsen.
Folketingsvalget blev et sort prognose-kaos, hvor hovedkanalerne kogte over og blå blok greb fat i det lille strå, der var kritikken af den nordatlantiske indflydelse. Også andre dårlige tabere stod i kø med kreative undskyldninger, mens Camilla Boraghi måtte sikre sin forbindelse til magten i rød blok. En magt de radikales leder måtte give fra sig til den tidligere forbigåede Martin Lidegaard. Men hvad betyder det for den kommende regeringsdannelse? Og får vi nogensinde stoppet politikernes monster, SIRI - der stadig bliver fodret med skøre udlændingeregler?
Kun seks dage efter valget kom Folketingets første løsgænger, der tilsyneladende har et had/kærlighedsforhold til vold. Imens prøver Venstre at finde ud af, hvordan det kunne gå så galt, hvilket kalder på en terapeutisk venindesnak. Valget fik også nyheden om en mytisk hjemsendelse til at gå under radaren, som ikke lader til at være et enestående tilfælde af fænomenet 'take out the trash'. Affald er til gengæld nogle steder lig med unik natur, som dog bremser grønne projekter, mens kulsorte motorvejsforbindelser er 'simply asbest' - ligesom den skæve grænsehandel, vi snart kan se frem til. Men hvad gør det egentlig ved banderne?
Ved VM i Qatar truer DBU med at vise værdier som mangfoldighed, åbenhed og menneskerettigheder frem, men det har vist sig at være sværere end som så. Også COP27 har sine udfordringer i forhold til værtsnationen, mens Danmarks egen klimaindsats lugter af manglende handling. Og mens udbytteskandalen blotter bankernes indblanding i dansk lovgivning, har Karen Ellemann startet en sommerfugleeffekt med sit jobskifte til kaffeklubben Nordisk Ministerråd.
Ved VM har FIFA-præsidenten med en mærkværdig tale om at være rødhåret forsøgt at dysse kritikken af værtsnationen ned, mens en usædvanlig retssag om en uheldig pirat får Jonatan til at splitte sine bramsejl. Regeringsforhandlingerne er til gengæld endelig startet efter tre ugers hyggesnak, men hvad er motivet mon for en regering over midten? Og mens krigen i Ukraine stadig raser, bliver Danmark endnu en gang kritiseret af NATO i en censureret rapport, der får Camilla Boraghi til at lege med tanken om at immigrere til Sverige.
Hele boomer Danmark er gået til tasterne, efter TV2 besluttede at ødelægge julen ved at sende en anden Pyrus-julekalender end planlagt. Og mens Messerschmidts mystiske retssag har fået en sæson 2, er Enhedslisten røget ud af regeringsforhandlingerne, der kommer som et chok for partiets politiske ordfører. Men er det måske en gylden mulighed for at komme tilbage til partiets anarkistiske rødder? En anden hårdkogt kriminel er blevet dømt for at sprede sin sæd utraditionelt, der må forstås at være nationalstatens ejendom, så snart den forlader kroppen.
Myndighederne har endelig fået skovlen under en skare af økonomiske svindlere, der handler over grænsen. Og ikke kun kontanthjælpsmodtagere, bliver jagtet i Sønderjylland. Et integreret, syrisk tvillingepar er nemlig blevet udvist til et helt tredje land, efter Udlændingestyrelsen har fundet et smuthul i lovgivningen. Imidlertid er Moderaternes nye ansigter begyndt at krakelere med svindel, klagesager og sjofle hjemmesider, mens klimakampen er blevet reduceret til et dødsbo, hvor arvingerne kæmper om de sørgelige rester.
Tæt på sandheden ser tilbage på 2022, hvor vi fik et historisk arbejdsfællesskab over midten, hvis første kreation blev afskaffelsen af Store Bededag - der tog fokus fra de utallige syltekrukker. 2022 bød også på krig i Europa, nytteløse sanktioner og et ukampdygtigt, dansk attrapmilitær, mens anti-woke-bevægelsen voksede sig til et stort, medieskabt monster. Som toppen på kransekagen har Camilla Boraghi skrevet en sang med årets hovedpersoner, mens Jonatan kommer på andre musikalske tanker. Godt nytår!
I en uge, hvor den nye regering formåede at forene danskerne i deres had mod idéen om at afskaffe store bededag, må Corydon forsvare idéen om finansieringen og det politiske kryds. Imens har Vermund meldt sit kommende exit fra dansk politik, patienter må vente årevis på operationer i det offentlige, og så fuskes der blandt håndbolddommere til VM. Det får Jonatan til at overveje jobbet som dommer i en sport, hvor ingen kan se, hvad der foregår.
Rasmus Paludans koranafbrændings-nummer har opnået international anerkendelse, og sat en kæp i hjulet på det svenske NATO-medlemskab, men kan vi lade Sverige tage skraldet for danernes lys? På højrefløjen går det til gengæld strygende for Messerschmidt, der med sin frifindelse fortjener en undskyldning på pressens vegne. Og mens en religiøs tekst bliver brændt, står en anden til at blive opdateret - noget som måske også ville klæde det europæiske monarki, der sejler rundt i ligegyldighedens hav.
I valgkampen overbød regeringspartierne hinanden på milliarder til sundhedsvæsenet, men er nu blevet enige om en langt mindre akutpakke. Men måske er løsningen så simpel som den nye 1813-kampagne? Og mens flere milliarder pumpes ind i Forsvaret, siver det ud i bunden med falske fakturaer, champagne og lapdance. Tilbage i sundhedsvæsenet er alle undtagen Etisk Råd for automatisk organdonation - som måske kan blive aktuelt for Camilla Boraghi, der drikker sig fuld med Nick Hækkerup i jagten på genstandsgrænsen.
I en uge, hvor folket har samlet sig om de største kriser som lukningen af Irma og afskaffelsen af store bededag, er fagbevægelsen blevet forladt af Socialdemokratiet, mens regeringen efterhånden er alene om ikke at ville undersøge Samsam-sagen. Men hvordan vil efterretningstjenesterne i fremtiden hyre agenter? Og hvor mange deltog egentlig til store bededagsdemoen? Imidlertid er det danske minkerhverv genåbnet med fugleinfluenza i spanske artsfæller, mens politiets efterforskningsarbejde er ikke-eksisterende.
Vi fejrer Tæt på sandhedens program nummer 100 med flyvende objekter der - måske, måske ikke - bliver brugt som røgslør for sprængningerne på gasledningerne i Østersøen, kunstig intelligens, der har bidraget til ugens manus, inflationhjælpen, der bespiser børnefamilierne med deres egen hale og ikke mindst dk4, der fungerer som en slags slaraffenland for mediedanmarks outsidere.
I kølvandet på balladen om Store Bededag er den yderste højrefløj begyndt at bekrige hinanden med beskyldninger om trumpistiske løgne, mens regeringen endnu en gang rækker hånden ud til provinsen, der bliver holdt kunstigt i live af Mettes naturlov - og så har Ellemanns sygemelding fået den politiske klagesang til at lyde. Men hvem kunne mon ændre den slags arbejdsforhold? Og er cyberangreb overhovedet noget vi skal frygte, hvis det bare betyder et par timers utilgængelige hjemmesider?
I en uge, hvor Jon Stephensens skeletter står i kø for at vælte ud af skabene, er regeringen usædvanligt passiv, hvad angår deres 89. mandat. Og så har Klimarådet for tredje gang dumpet regeringens klimaindsats, men heldigvis kan klimaministeren mærke i hjertet, at vi kommer i mål, mens grønne projekter bliver bremset. Imens er amerikanerne kommet med en - knap så ny - teori om coronaens oprindelse, som giver anledning til at se den danske coronahåndtering efter i sømmene.
I en uge, hvor Lars Bojes ultimatum gav bagslag, må vi tænke os til hans personlige branding. Imens er Carlsberg kommet i modvind med deres datterselskab Wuzu. Heldigvis tæller Carlsberg moral over profit - ligesom vores politikere tæller USA over Kina, når det kommer til sociale medier. For hvordan skulle de nogensinde kunne undvære Facebook? Lad os håbe, kulturen kan fikse det hele - som når Uwe Max sømmer sin penis fast på kvindernes kampdag, og Ibi-Pippi bliver fængslet, bare fordi hun er kvinde.
Camilla Boraghi overtager stolen i denne uges Tæt på sandheden og kigger tilbage på en uge, hvor Lars Løkke fik mulighed for at møde sine fans til Moderaternes årsmøde, og Nicolai Wammen glemte klimakrisen i sit finanslovsforslag. Alex Vanopslagh blev til gengæld reddet af andre politiske svindlere i sin boligsag, da det tilsyneladende ikke hjalp ham at spille dum, mens forsvaret - der består af lige dele råd og dårlig løn - bløder soldater.
I denne uges program kigger Tæt på sandheden nærmere på Arne-pensionen, der har ramt skævt, og som regeringen forsøger at redde med retoriske finter. Men hvad mener hovedpersonen selv om pensionsordningen? Og så bringer vi historien om Ahmed Samsams mørklagte sag, hvor man gennem sprækkerne kan ane efterretningstjenesternes inkompetence og politikernes hykleri, der har resulteret i den fortsætte fængsling af en tidligere agent.
I en uge, hvor B.T. fik høvl for at afsløre, at landets justitsminister bryder de regler, han selv er øverst ansvarlig for, bemærkede ingen den virkelige forbrydelse. Og mens Liberal Alliance har travlt med at blive regeringsparate, har DF fået sig en ny mærkesag - nemlig at redde dyrene fra naturen. En kamp mod de naturnationalparker, der ellers er sat i verden for at redde netop natur og dyr. Til gengæld har mellemhandlere i energibranchen sikret sig millionbonusser på bekostning af os alle sammen.
Programmet stiller i denne uge skarpt på Jon Stephensens nyeste møgsager, der nu er begyndt at dryppe med lort på partiet og dets formand. Og mens regeringen har fundet på nye kreative måder at nå vores klimamål på, er den svenske statsminister taget til Danmark for at lære af vores visionære udlændingepolitik. Midt i alt det er russiske spionskibe spottet i danske farvande - en historie, der sender Camilla Boraghi ud på mission.
Med Lizette Risgaards krænkelsessager og Mette Frederiksens ekskludering fra 1. maj, må Jonatan trække i kommunisttøjet og tale til det danske proletariat. Imens står det klart, at embedsmænd, der arbejdede for en politisk agenda i minksagen, klarer frisag, mens Teis Binderup står tilbage med lorten. Heldigvis er Camilla Boraghi kommet i kontakt med en nyudklækket politisk kommentator, der skaber klarhed over rygterne om Mette Frederiksen som ny NATO-chef.
I en uge, hvor konspirationsfolket endelig fandt frem til illuminatis sande bagmand, må DRs nye opgave være en helt ny form for børne TV. Imens vil regeringen lappe huller i forsvaret for 38 mia. kr., men er krisen virkelig så nærtstående, som statsministeren giver udtryk for? Nærtstående er til gengæld truslen fra bankoverdenen, men heldigvis viser staten sin handlekraft, og presser de ældre ud i et lyssky undergrundsmiljø
I sæsonens finale starter vi ved 2025-klimamålene og vognmændene, der ikke vil presses til noget som helst. Imens er de historisk fejlagtige ejendomsvurderinger på trapperne, som skatteministeren må forsvare idéen bag. Heldigvis sætter digitaliseringsministeren techgiganterne på plads, når det gælder vores børns nye værste fjende, mens forsvarets sangbog trænger til en opdatering, hvis man vil tiltrække flere rekrutter. Og så siger vi farvel til Camilla Boraghi efter nogle hidtil skjulte optagelser ser dagens lys.
Tæt på sandheden er tilbage med en ny sæson, der starter hos regeringen, der først har tænkt sig at gøre noget ved klimakrisen, når 80 procent af befolkningen bakker op. Og mens kloden brænder, har regeringen også sat ild til ytringsfriheden i et håb om at den muslimske verden læser danske nyheder. Og så kom den belejlige ministerrokade tids nok til at Ellemann gik fri af Elbit-sagen, men fik et billede med Zelensky - mens Jon Stephensen tog den hårde konsekvens af sine møgsager, og nu kan lave ingenting for en fed løn.
I en uge, hvor Regeringens nålestiksoperation, der skulle ramme koranafbrændingerne, viste sig mere at være et enormt øksehug ind i ytringsfriheden, har Paludan allerede fundet sit smuthul. Imens er Mattias Tesfaye i fuld gang med at bygge en praktisk folkeskole på sine mavefornemmelser og løbe fra sit partis ansvar for dårlige læseresultater - og så har Enhedslisten fået ny formand Mao, der som lederen af håbets akse vil være folkeparti for almindelige mennesker. Men er det overhovedet muligt?
Jakob Ellemann har vendt sin blå familie ryggen, der nu febrilsk griber ud efter værdipolitiske dagsordener i forsøget på at blive relevante, mens Alex Vanopslagh må kigge langt efter alliancer. På både Christiania og Aarhus Havn er de blevet trætte af banderne, men i stedet for at løse problemerne laver både justitsminister og fagforeninger mærkelige krumspring. Imens har en fornøjet finansminister afleveret det nye finanslovsforslag med økonomiske gaver, fordi kassen bugner med penge. Penge som kommunerne dog ikke kan få øje på.
Manglen på arbejdskraft kan blive bomben under vores velfærdssamfund og regeringen, hvor hensynet til højrefløjen skaber uenighed om udenlandsk arbejdskraft. Hos Konservative har Søren Pape valgt en ny strategi i et febrilsk forsøg på at vende skuden, mens man hos regeringen kamuflerer manglende klimahandling med hensynet til den enlige mors madvaner. Heldigvis kan vi i Danmark fejre at have Europas mest værdifulde selskab, Novo Nordisk, som sprøjter penge i statskassen, og dermed må fredes fra alt kritik!
I en uge, hvor de offentlige ejendomsvurderinger endelig nåede frem, forklarede skatteministeren de mange fejl med det uudnyttede potentiale, vi alle har. Vi fik også en bandepakke vol. 4 med mere af det, som forskerne råder imod, mens statsministeren drømte sig tilbage til dengang, hvor banderne var hvide og ufarlige. Til gengæld er tiden ikke løbet fra kirken, der stadig kan sætte en kæp i hjulet på den grønne omstilling, mens Alternativet knap nok fik fejret deres kvindelige folketingsgruppe, før den første blev stemt ud.
I en uge, hvor der blev hevet fire faggrupper op ad løn-tombolaen, så tidligere udtalelser fra både stats- og viceministeren pludselig uheldige ud, mens finansministeren kunne smile hele vejen til banken. Det gælder dog ikke landets pendlere, der nu skal betale endnu mere for dårlig service hos DSB, mens ventetiden måske kun er længere i det offentlige sundhedsvæsen, der dog ikke ønsker hjælp fra det private. Kun havets minister kan redde dagen i de døde kystområder, men heller ikke her, skal man holde vejret for en løsning.
Mette Frederiksen åbnede i denne uge Folketinget med en tale, hvor kriserne var byttet ud med små dagsordener og folkelige referencer. I Nye Borgerlige viser det sig, at medlemmerne er mere voldsparate end de indvandrere, de selv tordner imod - og i Moderaterne har Lars Løkke haft svært ved at forsvare sig i sagen om Arlas indblanding i koranloven. I øvrigt mener statsministeren, at vi alle skal arbejde mere for en velfærdsstat, der ikke virker, mens kernevælgerne kan gå tidligt på pension.
I denne uges program ser vi nærmere på landbrugets undskyldninger for ikke at skulle betale CO2-afgift og hvor bæredygtige Bæredygtigt Landbrug egentlig er. I regeringen forsøger man imidlertid at blæse og have mel i munden, når det kommer til velfærd og skattelettelser, i Vejle gambler politiet med befolkningens tillid efter en himmelråbende chikane-sag mod en familie, og i Liberal Alliance gambler Alex Vanopslagh med partiets popularitet efter en frisk udmelding om kokain. Men hvordan ville hans idé mon se ud i virkeligheden?
Vi stater på ugens helt store historie, der blev Ellemanns exit fra dansk politik. Men med Troels Lund klar til at overtage de samme pisbukser, hvor efterlader det så Venstre? Og hvilket kommune TV kan vi se frem til, når Københavns Kommune overtager Danmarks Radio? Vi kommer heller ikke uden om Israel og Palæstina - den evige strid, som ingen kan udtale sig om, uden det går galt. Men hvad siger Gud til det hele? Imens følger vi Lars Løkke på en helt almindelig dag, efter han blev narret af en russisk "satire"-duo.
I den seneste tid er politiet rendt ind i så meget dårlig omtale, at en bestemt gruppe betjente - kaldet tæskeholdet - nu får.. nye stillinger. I sundhedssystemet har de fundet nye måder at malke patienterne på, mens intentioner om handling holder kritikken i skak. Og i Socialdemokratiet turnerer man med en god omgang udskamning af dem, der tillader sig at benytte deres frie valg - helt uden at nævne nogle navne. Imens har vi misset muligheden for opsætningen af havvind, fordi staten blev grådige - heldigvis kommer en uventet redningsmand klimaet til undsætning.
Historiens største spionskandale fik sat et midlertidigt punktum i en uge, hvor det stod klart, at sagen mod Hjort og Findsen var så tynd, at justitsministeren må ændre lovgivningen, for at justitsmord i fremtiden kan begås i mørke. Frem i lyset kom dog en ny kontanthjælpsaftale, der fastholder børn og psykisk sårbare unge i fattigdom. Til gengæld får de et kulturpas at varme sig på. Og så er statsministerens drøm om frisættelsen af ældreplejen blevet til et mareridt med lommelygtekurser og bunker af bureaukrati.
I Tæt på sandheden kigger vi på de længe ventede skattelettelser, der viste sig at være så små, at de kunne opgøres i ristede hotdogs, mens politikerne trak det længste strå. Den grønne omstilling trak igen det korteste i den nye flyafgift, der mest af alt skal finansiere regeringens ældrecheck. Også de grønne landmænds tillid til staten blev sat på prøve, fordi en aftale ikke nødvendigvis er en aftale - og så er kropspositivismens dage talte med onlinelægernes nyfundne kærlighed for Novos diabetesmedicin.
I en uge, hvor et medlem af Moderaterne blev ramt af Amors pil og måtte sygemelde sig, bredte panikken sig i regeringen, der måtte ty til en gammel kending for at sikre sit flertal. Imens har vores justitsminister haft travlt med at forsvare den statsstøttede fightclub, politiet - hvis møgsager tilsyneladende ikke har givet anledning til at kigge indad. Heldigvis er regeringen kommet med en storslået forebyggelsesaftale, der skal komme de unges druk- og rygevaner til livs med tiltag, der mest tager hensyn til bryggerierne og statskassen.
I sæsonens sidste afsnit runder vi Venstre, der rystede ministerposen med Mia Wagner i et forsøg på at narre os til at glemme Traktor Troels og landbrugsinteresserne, de lækkede dokumenter, der viste hvor lidt Danmark er i stand til at forsvare sig selv og COP28 i Dubai, hvor Dan Jørgensen er draget afsted med fortællingen om det foregangsland, vi ikke er. Og så afdækkede en ny rapport problemer med racisme, som regeringen dog fortsat ikke har sat handling bag - men hvad har det med Mette Frederiksen at gøre?
I Tæt på sandhedens nytårsshow serverer Jonatan Spang årets største historier på et fad af sang, komik og spiddende satire. Og så uddeles den prestigefyldte pris - Signalkrebsen - til en særligt krebset politiker. Her kommer vi forbi Danmarks døde havbund, alle katastrofers fader, de mistænkelige myndigheder og den ruinerede velfærdsstat. Undervejs vil der være rosende nytårshilsner fra Christiansborg, uhyggelige fortællinger fra den virkelige verden og geniale gæsteoptrædener. Godt nytår!
Tæt på sandheden er tilbage med en ny sæson, hvor vi begynder med historien om, at vi har fået en ny konge, der bakker op om den grønne omstilling i sin nye bog. Og mens kongehuset er optaget af den grønne omstilling, skrider det for Nordic Waste, hvor et jordskred truer miljøet i Randers. Og måske er det ikke ude med Nye Borgerlige efter Pernille Vermunds skift til Liberal Alliance. Og så fik en etbenet pirat opholdstilladelse.
Vi begynder denne uges afsnit med at kaste et blik over den seneste udvikling i sagen om Nordic Waste, hvor vi kigger nærmere på konflikten, der er mellem dem og politikerne. Vi besøger også det nye ældreudspil, som regeringen præsenterede tidligere på ugen. Her ser vi blandt andet på, hvor stor en forskel det kommer til at betyde. Og så synes regeringen, at værnepligt for kvinder er en rigtig god idé - det gjorde de hvert fald sidste år. Derudover får I lov til at se lidt af det første afsnit i den nye serie om Anker Jørgensen.
Vi er slet ikke færdige med at tale om mink, da det er kommet frem, at erstatningen til minkavlere formentlig vil stige med omkring seks milliarder kroner. Og så er der et nyt lovforslag under behandling. Det handler om, hvilket nationalflag du må have i din flagstang. Vi tager også et kig på prisstigningen for at rejse med bus, tog eller metro. Og så har vi også nået vores klimamål for 2025 - eller har vi nu også det?
Vi begynder denne uge med historien om Mette Frederiksen og Troels Lund Poulsen, der ikke ser nogen grund til, at danskerne skal have forsyninger klar, da der ikke er en konkret trussel mod Danmark. Og så er Mike Fonseca vendt tilbage til sit job på Christiansborg, og det giver anledning til at kigge nærmere på sagen om hans parforhold. Vi dykker også ned i Ahmed Samsams nye bog, der kommer med interessant nyt. Og så kaster vi til sidst et blik på regeringens nye forslag om organdonation.
Vi begynder denne uge med at kigge på landbruget. Det gør vi, da Svarer-udvalget er kommet med deres anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget. Og så tager vi en snak med justitsminister Peter Hummelgaard, da det blandt andet viser sig, at der er for mange, der sidder for længe varetægtsfængslet. Og så slutter vi af med historien om miljøminister Magnus Heunicke, der måske har lovet lidt for meget.
Banker i Danmark leverer det ene rekordoverskud efter det andet, men det er ikke noget, som forbrugerne mærker meget til, og her kommer erhvervsminister Morten Bødskov med sin opfordring til utilfredse forbrugere. Den 8. marts er kvindernes internationale kampdag, hvilket vi selvfølgelig også vil belyse. Og så lovede en prorussisk hackergruppe, at Danmark vil få en uforglemmelig weekend. Vi ser nærmere på, hvad det betyder. Og til sidst kigger vi på sagen om Alles Lægehus, der tilsyneladende er lidt for flittige med tillægsydelser.
Flere boligejere i nybyggede huse har fået sig noget af en skatteregning. Det viser sig nemlig, at de ikke bare skal betale skat for deres egen grund, men for hele vejen. Vi kigger nærmere på sagen og hører, hvad skatteminister Jeppe Bruus foreslår, at de skal gøre. Og vi er slet ikke færdige med at tale om CO2-afgift på landbrug, hvor faktakrigen raser. Og så kigger vi nærmere på Pia Olsen Dyhr og SF, der ligger godt i meningsmålingerne. Og så har Berlingske fundet det danske svar på Andrew Tate.
Vi begynder dette afsnit med historien om Inger Støjberg, der hapser Mads Fuglede fra Venstre, og dermed mister regeringen endnu et mandat. Og værnepligten skal nu også gælde for kvinder, men der er partier, som truer forslaget. Og hvis du tror, vi er færdige med at tale om mink, så må du tro om igen. For det viser sig, at der sidder minkavlere med til bords og afgør erstatningen, der skal gives. Og så har Fiskeristyrelsen ændret fortolkningen af en regel.
Vi begynder denne uges program med historien om Troels Lund Poulsen, der fyrer forsvarschefen, da det kommer frem, at der sker en række fejl på en dansk fregat under et angreb. Og så kigger vi nærmere på, hvorfor vi ikke får så mange børn, som blandt andet Lars Løkke Rasmussen ønsker sig. Og mens det ikke går stille for sig i Skatteministeriet, laver skatteminister Jeppe Bruus nu en podcast. Og til sidst tager vi et kig på Forsvarets nye diversitetsstrategi.
Vi begynder ugens program med historien om Pusher Street på Christiania, som er blevet gravet op. Og efter utallige forsøg tror man nu, at gaden er blevet lagt i graven én gang for alle. Og så har fødevare- og landbrugsminister Jacob Jensen besluttet, at ingen minkavlere vil komme til at afgøre, hvor meget de skal have i erstatning. Og så sender vi vores reporter i marken for at dække Inger Støjbergs rally. Og til sidst kigger vi nærmere på sagen om manden, der blev dømt for racistiske vittigheder.
I denne uge begynder vi programmet med historien om Mette Frederiksen, der giver interviews til flere danske medier om dansk indenrigspolitik, men hvad er det hun siger og hvorfor? Det kigger vi nærmere på. Og så kigger vi på historien om Flemming Lentfer, der truer med at sagsøge Forsvarsministeriet. Vi kigger også på Liberal Alliance, der er ude og skifte kurs. Til sidst kigger vi på historien om, at justitsminister Peter Hummelgaard vil forbyde Bandidos.
*unaired*
Tæt på sandheden er tilbage med Esben Pretzmann som gæstevært. I denne uges program kigger vi nærmere på historien om Socialdemokratiets udlændingeordfører, Frederik Vad, der i sin tale i Folketingssalen fik sat gang i udlændingedebatten. Og så er Danmark blevet omtalt i USA Today. Vi ser nærmere på, hvad det handler om. Til sidst runder vi Arbejdernes Internationale Kampdag, hvor vi sender vores egen reporter i marken for at tage temperaturen på 1. maj i Fælledparken.
Vi begynder programmet med Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, der har lavet en deepfake video af Mette Frederiksen. Vi kigger på sagen og taler med digitaliseringsminister Marie Bjerre. Og så er der landet en delaftale i forsvarsforliget, men her fik blandt andre Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh kritik for sin præstation i forhandlingslokalet. Og så kigger vi på regeringens uddannelsesreform, der har skåret 2700 pladser på de lange videregående uddannelser. Og så er vi nået tættere på vores klimamål for 2030.
I ugens afsnit af Tæt på sandheden skal det handle om, at Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening nedlægger sig selv. De beskylder blandt andet sæler og skarver, vi taler med havbiolog Stiig Markager om, hvad årsagen er. Og så tager vi et kig på debatten i konflikten mellem Israel og Palæstina herhjemme, der blandt andet betyder, at flere sponsorer trækker sig fra Copenhagen Pride. Vi tager også et blik på en anden debat, nemlig Mental Load, hvor vi taler med Christina Sander. Til sidst kigger vi på, hvorvidt vildsvinehegnet virker.
Sæsonens sidste afsnit af Tæt på sandheden kigger nærmere på Europaparlamentsvalget, hvor Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti er blevet spidskandidat i gruppen ID. Og så er Bandidos gjort midlertidigt ulovlig, og vi har i den forbindelse fået en reaktion fra rockeren Per. Dansk økonomi brager derudaf, hvilket vel er en god nyhed? Endelig er den nye Limfjordsforbindelse stemt igennem, og så er der besøg af en helt særlig gæst.