Home / Series / Danske Vidundere / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Møns Klint

    • DR2

    Det første afsnit handler om hvordan Møns Klint er dannet og dens historie. Anja Philip tager til Møns Klint som ligger på Møn. Klinten er en del af den plade som strækker sig fra Sydengland og til Normandiet. Klinten blev skabt dengang dinosaurerne levede og det meste af Nordeuropa var dækket af lunt tropisk hav. Undervejs tager hun sammen med den lokale guide rundt på Møns Klint, for at høre om dens historie

  • S01E02 Vadehavet

    • DR2

    Anja Philip tager til Vadehavet som ligger ud for Sønderjylland. Hele Vadehavet dækker et areal på 9000 km2, og strækker sig ned til Holland. I Vadehavet findes Danmarks største antal af spættede sæler, hvor der er ca. 3000 af dem. Vadehavet kaldes og så verdens største international lufthavn, fordi der lander 25 millioner fugle. De holder af stedet da det er et godt spisekammer, og det skydes at havet to til tre gange i døgnet hæver og sænker sig ca. to meter. Men tre til fire gang om året stiger vandet meget mere, og det har betydning i forhold til det liv der leves i Vadehavet.

  • S01E03 Hammerknuden

    • DR2

    Anja Philip tager til Hammerknuden som ligger på Bornholms nordspids, for at se nærmere på en monumtale klippeformation, som er gjort af den unikke Hammergranit, som rejser sig 82 meter over havet. Granitten i klipperne er meget gamle, da der for 1,5 milliard år siden støtte to plader jordskorpe sammen, og dannede en hel bjergkæde. I bjergkædens varme dyb, begyndte noget af jordskorpen at smelte, afkøle og størkne igen, og blev igennem millioner af år omdannet til granit, der havde afgørende betydning for livet omkring Bornholm. Klipper var stærke og magnetisk, og det havde store konsekvenser for flere af skibenes kompasnåle. Undervejs tager hun ud for finde sjældne planter og dyr, som f.eks Lægekulsukker, der bruges som naturmedicin mod indvortes blødninger, og fuglen Alken som også kaldes Nordkalottens pindvin.

  • S01E04 Råbjerg Mile

    • DR2

    Det fjerde afsnit handler om hvordan Råbjerg Mile er dannet og dens historie. Anja Philip tager til Råbjerg Mile der ligger i Nordjylland, for at se nærmere på Danmarks største vandre klint. Milen vejer flere tons og vandre op 10 -15 meter og fortærer både planter, liv og gårde på sin vej. Milen er i dag 2 km lang og 1 km bred samt 35 meter høj. Den blev dannet fra ca. 400 år siden, da udnyttelsen af naturen med dyr der græsser og den lille istid blev der skabt et forhold der gjorde sandflugt mulig. Milen bevæger sig fra øst til vest, og vil opsluge de næste gårde inden for 15 år.

  • S01E05 Tystrup-Bavelse Søerne

    • DR2

    Ann Marker besøger Tystrup-Bavelse Søerne og Sjællands længste å, Susåen på Midt-sjælland. Søerne ligger smukt i en tunneldal, der blev skabt under sidste istid for 15-20.000 år siden og landskabet er noget nær det tætteste, man kan komme et intakt bondelandskab som i de gode gamle Morten Korch-film. Ann Marker er en tur i Suserup Skov, hvor landets største husedderkop - med et benspænd på størrelse med en cd - bor, på besøg hos en tidligere fiskerkone, som blandt andet fortæller om en helt speciel og uforudsigelig påskevind, som blæser over søerne, og så finder hun frem til områdets stolthed, et super-fertilt havørnepar, der har fået trillinger for andet år i træk.

  • S01E06 Alheden

    • DR2

    Alheden dækkede engang størstedelen af Jylland med sin sandede jord og lyng. Området var så goldt og trøstesløst, at ingen danskere ville bosætte sig - så der skulle hjælp til fra udlandet. Det er et stykke dansk natur, som formede tusindvis af skæbner inden den endelig blev omdannet til den landbrugsjord, som vi ser i dag.

  • S01E07 Æbelø

    • DR2

    I Danmark er der kun et sted, hvor man kan opleve det fænomen, at to øer hænger sammen via en navlestreng, og det er her på Æbelø, som ligger i et slags mini-vadehav 3.5 kilometer nord for Bogense på Fyn. Æbelø er helt speciel med sin unikke facon: Sten, grus og sand føres hele tiden rundt om øen og aflejres i en tange på øens sydlige del, og derfor har Æbelø denne helt specielle facon. Men den lille fredfyldte ø, som man kun kan komme til ved enten at sejle eller gå derover, gemmer også på andre interessante oplevelser: Ann Marker går en tur til Æbelø for at se på det specielle fænomen, at skoven falder i havet - bøgeskoven på øens nordlige skrænter står nemlig plantet med rødderne i Æbelø ler, som skrider ud i store plamager og trækker skoven med sig i faldet. På turen rundt får Ann Marker også besøg af Kirsten Omø, hvis forældre var bestyrere på øen i 1950erne, og hun kan fortælle om, hvordan det var at være teenager og bo så isoleret fra omverdenen uden tv og computer, men med ensomme naboer, som gik og drømte om at få både kæreste og klaver.

  • S01E08 Lille Vildmose

    • DR2

    Vi er i denne uge taget til Nordjylland - til Nordeuropas største højmose, Lille Vildmose. Området er en stor svamp, som er fem meter dyb og dækker et område på 23 kvadratkilometer - det svarer til 55 millioner skolesvampe. Mosen er dannet over 1200 år og består af spagnum-planter. Og selvom det er et af de mest næringsfattige områder i Danmark - er det også et af de allersmukkeste.

  • S01E09 Saltholm

    • DR2

    Langt de fleste mennesker har ikke sat deres ben på Saltholm, som er det første natur-vidunder i serien Danske Vidundere. Alligevel har de fleste mennesker oplevet den flade ø med kalkholdig undergrund, som ligger midt i Øresund - nemlig når de letter og lander fra Kastrup Lufthavn. 12 kilometer fra Rådhuspladsen i København og i stærkt trafikeret område ligger dette stykke uspolerede natur, der med 20.000 ynglende fugle gør, at øen er blevet fredet. Ann Marker besøger denne gang Hans Zimling, der er født og opvokset på Saltholm og i dag i en alder af 88 år bestyrer sit lille museum på øen. Og sammen med Jacob Jensen, der er naturvejleder fra Tårnby Naturskole, guider de os rundt blandt sølvmåger, klyder, gule engmyrer og den sjældne blå iris, som vokser frit herude i Saltholms salte jord som eneste sted i landet.

  • S01E10 Stevns Klint

    • DR2

    På den Sjællandske østkyst ligger en geologisk verdenssensation. Det er Stevns Klint, som er det andet natur-vidunder i serien Danske vidundere. Klinten er international kendt for sit særlige fiskeler - for i det fandt man løsningen på mysteriet om dinosaurernes uddøen. Værten Ann Marker finder desuden ud af, hvordan flintesten blev skabt af store krebsdyr for mange millioner år siden, og så kommer hun på en fantastisk tur ned under jorden - i Danmarks gamle koldkrigsfort. Alt sammen ved Stevns Klint.

  • S01E11 Fur

    • DR2

    Nord for Salling og midt i Limfjorden ligger Fur, og det er her Ann Marker og Danske Vidundere denne gang rejser til. Øen er verdensberømt for sit molér, der er skabt for 55 millioner år siden, og som man i dag graver op og forarbejder til blandt andet kattegrus. Øens museumsdirektør Bo Pagh Schultz tager os med ud i landet, og viser, hvordan man finder flotte fossiler. Han demonstrerer, hvordan kæmpemæssige vulkaner i tidernes morgen har lagt kloden øde, og hvordan man kan se disse askelag som sorte og grå striber i de foldede lag af molér på Fur. Ann Marker tager også på fjorden sammen med Jørgen Sørensen, der har været muslingefisker på Fur i mere end 30 år - og sammen drager de ud for at se, om de er heldige at få de blå muslinger i nettet.

  • S01E12 Døndalen

    • DR2

    Danske Vidundere og Ann Marker tage til Døndalen på Bornholm. Døndalen er en af Nordbornholms såkaldte sprækkedale. For millioner af år siden blev sprækkerne i den bornholmske granit skabt af rystelser i undergrunden. I dag kan vi glæde os over en fantastisk natur: I Døndalen er der altid fugtigt og skyggefuldt, og det giver en nærmest jungleagtig natur og meget speciel stemning. Midt i Døndalen buldrer - dønner - Danmarks største vandfald på 20 meter. I udsendelsen besøger vi den lokale matador Carl Aage Reuss, som blandt andet fortæller om, hvorfor han som barn betragtede Døndalen lidt som en "stadsestue" - og vi drager med naturvejleder Søren Sillehoved på opdagelse dybt inde i dalen.

  • S01E13 Draved Skov

    • DR2

    Danmark var oprindelig et skovland, men det kan være svært at få øje på i dag. Meget af den skov, vi har i dag, er nemlig plantet af mennesker - kun ganske få steder i landet kan vi opleve det tætteste, vi kommer på dansk urskov. Et af de steder er Draved Skov i Sønderjylland, hvor Ann Marker og Danske Vidundere denne gang går på opdagelse. I skoven fortæller skovløber Polle om den uhygge, som Draved Skov også er forbundet med - skoven er nemlig omkranset af højmose, hvilket også er forklaringen på, at skoven har ligget urørt hen i flere tusinde år. Derfor lå galgebakken i udkanten af skoven og her blev røverpak og ulve klynget op til skræk og advarsel. I Draved Skov fortæller forstekspert Peter Friis Møller om de mange fantastiske træer, som for eksempel småbladet lind, der er landets oprindelige urskovs-træ og som kun kan sprede sine frø, når vi har tropedøgn i Danmark.

  • S01E14 Ertholmene

    • DR2

    Danske Vidundere og Ann Marker besøger denne gang Danmarks østligste punkt, Ertholmene ved Bornholm med Christiansø, som den største af klippe-øerne. Og her venter spændende historier og opdagelser: Vi besøger ornitolog Peter Lyngs, der fra sin egen feltstation blandt andet holder øje med de smukke alker - Nordeuropas pingvin, som har en adfærd, der, til forveksling, minder om menneskers. Vi går på opdagelse i natten, når de grønne frøer forsøger at imitere de brune latterfrø-hunner. Det er nemlig den eneste måde, de kan finde sig en mage på. Og når hun er gået i nettet og de to frø-arter har parret sig, så skulle man umiddelbart tro, at de to arter får efterkommere af blandet karakter - men det gør de bare ikke. Brian Stigfeldt er 5. generations Christiansø-bo, han giver en guidet rundtur i øens spændende historie.