Art Rooijakkers trekt naar de Masai Mara in Kenia, één van de laatste natuurgebieden in Afrika met een enorme rijkdom aan wilde dieren. Het is ook de plek waar de laatste jachtluipaarden ter wereld leven. In een piepklein huisje, midden op de savanne, woont de Nederlandse biologe Femke Broekhuis. Haar missie is het bestuderen en beschermen van de ernstig bedreigde jachtluipaarden. Maar werken in deze uitgestrekte wildernis, bevolkt door de erg traditionele Masai-stam, is alleen weggelegd voor echte doorzetters
Voor de kust van Mozambique maakt Art Rooijakkers een duik in het woelige water van de Indische Oceaan, op zoek naar de mantarog. Deze sierlijke reus van de oceaan wordt ernstig bedreigd door overbevissing. Maar de Amerikaanse biologe Andrea Marshall wil het tij keren. Al vijftien jaar woont ze in een hutje in de duinen, van waaruit ze een onderzoeks- en beschermingsproject leidt. Andrea beschouwt de mantaroggen als haar kinderen en ze zet haar eigen leven op het spel om te voorkomen dat deze populatie uitsterft.
Art Rooijakkers ontmoet de fascinerende Nederlandse bioloog Marc Van Roosmalen: dé apenkenner van het Amazonewoud, waar hij zich al ruim 40 jaar wijdt aan de studie en bescherming van slingerapen. Marc heeft doodsbedreigingen en zelfs een Braziliaanse gevangenis overleefd, maar denkt nog niet aan stoppen. Hij is bijna 70, en wil zich nu toespitsen op bosbeheer, zodat de het leefgebied van de slingerapen blijft bestaan. Marc en Art maken een dagenlange boottocht naar één van de oorspronkelijke Indianenstammen in de Amazone, met wie Marc voor zijn project wil samenwerken.
Art Rooijakkers komt oog in oog te staan met een kudde van maar liefst 100 Aziatische olifanten, te midden van een dorpsgemeenschap in het Zuiden van Thailand. De dorpelingen hebben een haat-liefde verhouding met deze kudde. Er zijn al verschillende dodelijke slachtoffers gevallen, zowel bij mens als dier. En nu dreigt het conflict verder te escaleren. Als dierenactiviste kwam de Nederlandse Antoinette van der Water jarenlang op voor het lot van olifanten in gevangenschap. Maar nu wil ze deze wilde olifanten redden. Daarvoor neemt ze een levensgevaarlijk risico
De meeste mensen kennen rendieren alleen van de kerstkaarten. Maar Art Rooijakkers ontdekt in Spitsbergen, op zo'n 1000 km van de Noordpool, hoe fascinerend deze wilde dieren zijn. Art ontmoet er de Britse bioloog Nicholas Tyler, die al bijna 40 jaar lang tracht te achterhalen hoe rendieren overleven bij temperaturen tot -45°C, op plekken waar amper voedsel te vinden is. In Lapland ziet Art het spectaculaire noorderlicht, én leert hij van de Sami-stam hoe een kudde rendieren bij elkaar te houden. Rendieren verliezen wereldwijd leefgebied door wegen- en mijnbouw.
Orang-oetans komen alleen voor in Indonesië, en dan vooral op het eiland Borneo, waar zich één van de grootste regenwouden ter wereld bevindt. Maar dat regenwoud is in een kleine veertig jaar tijd gehalveerd, en de orang-oetan dreigt uit te sterven. Art Rooijakkers ziet met eigen ogen hoe dramatisch de toestand is, maar ook hoe hard er gevochten wordt om deze grote en intelligente mensapen te redden. Alexandra Vosmaer en haar vriend Dirk-Jan, beiden begin dertig en industrieel ontwerpers, strijden elk op hun eigen manier om het bos én de orang-oetans een toekomst te geven.
De 26-jarige Nederlander Daan Smit woont al vijf jaar in een safaritent middenin de uitgestrekte savanne van Zambia. Hij is daar verstoken van elke luxe en leeft ver weg van de bewoonde wereld. En dat allemaal vanwege zijn liefde en toewijding aan één dier; de koning van de wildernis: de leeuw.
Als kind was de 36-jarige Amerikaan Matt Shirley al bezeten van reptielen. In Ivoorkust is hij een ware kruistocht begonnen om de pantserkrokodil voor uitsterven te behoeden. Ooit waren er naar schatting 100 000, tegenwoordig zijn het er in heel West-Afrika nog maar 700 over.
De Amerikaanse Sam Trull was jarenlang mateloos gefascineerd door apen. Ze wilde eigenlijk de tweede Jane Goodall worden. Dat veranderde toen ze vijf jaar geleden in Costa Rica aankwam en oog in oog kwam te staan met de liefde van haar leven: de luiaard.
De 30-jarige Nederlander Joeri Zwerts doet al enkele jaren in uiterst primitieve omstandigheden onderzoek naar de grote mensapen. In Kameroen, Congo en Gabon onderzoekt Joeri of het met duurzame bosbouw lukt om bedreigde diersoorten te redden. En dan met name het dier dat hem mateloos fascineert: de laaglandgorilla, die bedreigd wordt door illegale boskap en de jacht.
De Engelsman Paul Ferber verruilde zo'n vijftien jaar geleden zijn onstuimige leven in Engeland om aan de slag te gaan als duikinstructeur in Azië. Daar wordt hij geconfronteerd met de verwoestende werking die de sleepnetvisserij op het onderwaterleven heeft. Paul vindt vanaf dat moment een doel in zijn leven: het beschermen van bedreigde zeedieren, zoals het zeepaardje.
Evi Paemelaere is 28 jaar wanneer zij haar leven in België achter zich laat en zich vestigt op de savanne van Guyana. Ze woont op de meest afgelegen veeranch van het land en kampeert onder barre omstandigheden in de jungle. Om onderzoek te doen naar het dier dat ze nog maar twee keer heeft kunnen spotten in het wild: de jaguar.