Waarom zijn vrouwen in Letland zo slank? Wie is de dikste man van Kigali, Rwanda? En vindt hij dat erg? En waarom zijn de mannen in Nicaragua juist trots op hun dikke panza? Overgewicht wordt wereldwijd beschouwd als een groeiend gevaar voor de volksgezondheid. Correspondenten berichten vanuit hun land over wat het betekent om daar dik te zijn. Zo ontdekken we dat in Managua, Nicaragua dik zijn nauwelijks als een probleem wordt gezien. De vrouwen daar hebben een heldere verklaring voor het grote verschil in lichaamsgewicht tussen hen en de vrouwen in Europa: 'die denken vooral aan hun eigen lichaam, wij vooral aan ons gezin'. Overgewicht dus enkel een westerse zorg? Absoluut niet. De 25-jarige Isti koopt in Jakarta allerlei kruidendrankjes en chemische pillen om kilo's kwijt te raken. En op hetzelfde moment vinden in Bolivia de pillen en drankjes om dikker te worden gretig aftrek. Een wereld vol contrasten.
De levens van meisjes van vijftien: vreugde, verdriet en ambities van meiden wereldwijd wisselen elkaar af. Opvallende overeenkomsten en grote verschillen tussen meisjes van vijftien. Buitenlandprogramma waarin we op zoek gaan naar antwoorden op de vragen: Lijken we steeds meer op elkaar? Of worden de verschillen tussen mensen wereldwijd juist steeds groter? Kern van het programma vormt een netwerk van meer dan veertig lokale correspondenten die vanuit de hele wereld berichten over de wereld waarin ze leven.
Metropolis duikt in het verkeer van steden als La Paz, Shanghai en Jerevan. Aan de hand van één thema maakt Metropolis een dwarsdoorsnede van onze aardbol. Hoe haal je je rijbewijs in Bombay, Yerevan of Jeruzalem?
Overal gaan mensen dood, overal worden ze begraven of gecremeerd, en overal ter wereld zijn er mensen die daar geld aan verdienen. Want ook de dood is business.
Buitenlandprogramma waarin we op zoek gaan naar antwoorden op de vragen: Lijken we steeds meer op elkaar? Een verslag uit de wereld door de ogen van de taxichauffeurs.
Op zoek naar Elvis-adepten en look-a-likes. Van China tot Zuid-Afrika en van Congo tot IJsland: overal ter wereld blijkt The King nog steeds alive!
Onze correspondenten wagen op allerlei verschillende manieren een gokje. Van de hanengevechten in Nicaragua tot de lootjes verkoper in Addis Abeba, en van het gokken op sportuitslagen in Macedonië tot de worstelende Indianenvrouwtjes uit Bolivia: overal ter wereld vergokken mensen hun geld op een andere manier.
Overal ter wereld belanden mensen buiten de maatschappij, maar de reden waarom ze worden buitengesloten verschilt van plek tot plek. Metropolis gaat op zoek naar buitenstaanders en verschoppelingen over de hele wereld.
Buitenlandprogramma waarin we op zoek gaan naar antwoorden op de vragen: Lijken we steeds meer op elkaar? De correspondenten van Metropolis kijken wereldwijd naar allerlei vormen van bijgeloof.
Op zoek naar het slechtste baantjes van de stad. We volgden de mensen die er, vrijwillig of noodgedwongen, voor gekozen hebben. Een bonte verzameling hondenbanen trekt voorbij: grafdelvers, waterputgravers, mijnenruimers. Vijftig lokale correspondenten vanuit de hele wereld berichten over hun cultuur.
Terwijl Nederland steeds verder ontkerkelijkt is in veel andere landen het geloof juist sterk in opkomst. Deze week gaat Metropolis op zoek naar mensen die leven voor hun geloof. De correspondenten vonden wereldwijd jonge mensen die er bewust voor hebben gekozen om hun leven helemaal in het teken van hun geloof te stellen. Ze treffen o.a. Franse tienermeiden in een nonnenklooster, jonge boeddhistische monniken in Noord-India en een imam in opleiding in Caïro.
Metropolis kijkt naar de toekomstdromen van jongens overal ter wereld. Veel van hen dromen over voetbal, maar we ontmoeten ook jongens met andere bijzondere dromen en ambities.
De correspondenten brengen hondenlevens in kaart in steden als Berlijn, Ouagadougou en Shanghai. Waar ben als je hond op deze wereld het beste af? Van hondenvangers in Jakarta tot een hondenpsychiater in New York: Metropolis toont hoe de wereld omgaat met deze trouwe viervoeters.
Waar ter wereld kun je het beste gevangen zitten? En waar vooral niet? Metropolis draait deze week wereldwijd de bak in en verkent de verschillen tussen gevangenissen over de hele wereld.
Een rondje mooie mensen. Overal ter wereld laten de correspondenten ons hun lokale schoonheidsidealen zien, en ze kijken hoe ver mensen gaan om die idealen te bereiken. Want hoewel het schoonheidsideaal steeds universeler wordt, heeft iedere cultuur nog altijd wel eigen ideeën over wat ‘mooi’ is.
Iedereen kent de beelden van vlagverbrandingen en massademonstraties tegen Amerika: er is geen land ter wereld dat zoveel woede losmaakt als de Verenigde Staten. Maar ondanks de oorlog in Irak en Afghanistan blijken de Amerikanen ook nog altijd zeer geliefd, zo blijkt uit de rondgang die Metropolis maakte aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen.
Metropolis legt wereldwijd de seksuele moraal langs de meetlat: hoe gaan mensen overal ter wereld om met seksualiteit?
Er wordt overal ter wereld nogal verschillend over homoseksualiteit gedacht. Metropolis vraagt zich daarom af: Hoe is het om homo te zijn in landen als Amerika, Zambia of China? Van het ooit zo conservatieve Spanje waar homo’s tegenwoordig ook gewoon kunnen trouwen, tot een land als Zambia waar er nog altijd een groot taboe op homo-zijn heerst.
Een alternatief jaaroverzicht van de correspondenten van Metropolis. Een compilatie van de beste bijdragen van 2008. Onverwachte inkijkjes in het alledaagse leven overal op aarde.
De hele wereld wordt getroffen door de financiële crisis. Toch zijn er altijd ondernemers die ook in zware tijden het gat in de markt weten te vinden. Metropolis tv biedt inspiratie in crisistijd en vond jonge succesvolle ondernemers over de hele wereld.
De correspondenten gingen op zoek naar Wereldchinezen, Chinezen die elders op de wereld een beter bestaan zochten.
Met naar schatting 3.3 miljard fans is voetbal veruit de populairste sport in de wereld. Niet alleen is het de meest bekeken sport, het is ook de sport met het grootste aantal actieve beoefenaars. Wat maakt het eenvoudige spelletje zo populair? En tot in welke uithoeken wordt de sport beoefent?
Overal ter wereld voelen jonge mensen zich aangetrokken tot het leger. Ondanks de bedrijfsrisico's en de zware omstandigheden, blijft het vak van soldaat mensen trekken. De fascinatie voor geweld, jonge soldaten en oorlogje spelen.
Kun je samen gelukkig zijn als je geen woord van elkaar verstaat? In het kader van Valentijnsdag: de correspondenten gaan op zoek naar de meest bijzondere koppeltjes in de wereld.
De correspondenten laten trouwrituelen uit alle culturen zien en stellen de vraag: waarom trouw je eigenlijk? Een ontnuchterende kijk op de mooiste dag van je leven.
De correspondenten laten zien wat er bij hen grappig wordt gevonden en welke rol humor speelt in hun samenleving.
Een uitzending over het oudste maar ook meest omstreden beroep ter wereld. We ontmoeten prostituees over de hele wereld. Hoe zijn ze in de wereld van de betaalde liefde beland, en hoe houden ze het vol?
Hoe flirt je in Namibië? Hoe kan een Servische varkenshouder honderd vrouwen hebben gehad? Op zoek naar verhalen over dating, versieren en verleiden. Want iedere cultuur heeft haar eigen regels.
Hoe gaan mensen om met de wereldwijde economische crisis? Wie zijn de verliezers? En wie zijn de winnaars
Nederland heeft het liberaalste drugsklimaat van de wereld. Of niet? De correspondenten gaan op onderzoek uit en ontdekken dat gedoogcultuur niet alleen een Nederlands verschijnsel is.
Jezus leeft! We treden letterlijk in de voetsporen van Jezus. Of beter gezegd: van vele Jezussen. De correspondenten gingen in hun eigen land op zoek naar de lokale Jezus. En op veel plaatsen in de wereld blijkt Jezus nog echt te bestaan.
Hoe denken mensen wereldwijd over seks? De correspondenten tonen hoe mensen in hun stad met seksualiteit omgaan.
Over de hele wereld gaat men steeds verder in hun streven naar het perfecte lichaam. Hoe dat perfecte lichaam eruit ziet verschilt per cultuur.
In ons land komt de politiek er maar niet uit: moeten we nu tot ons 65ste of 67ste doorwerken? De correspondenten laten zien hoe er in hun land wordt gedacht over werken op je oude dag. Op veel plaatsen in de wereld blijkt het de normaalste zaak van de wereld om ook na je 65ste volop door te werken. Omdat ze ertoe gedwongen zijn, maar vaak ook omdat ze het gewoon leuk vinden. We volgen een aantal krasse knarren over de hele wereld, van een 82-jarige misdaadverslaggever in Pakistan tot hoogbejaarde koeriers in Seoul.
We kunnen er geen genoeg van krijgen. Van honderd katten op een flatje tot een nijlpaard aan huis. Metropolis neemt een kijkje in de wereld van dierenliefhebbers.
Hoe wordt de wereld beter? In Nederland maken we een duidelijk onderscheid tussen reguliere gezondheidszorg en alternatieve geneeswijzen, maar in veel landen is die scheidslijn veel dunner. Zo wordt aaien als een erkende manier van genezen beschouwd in Nicaragua en is men er in Zambia van overtuigd dat je aids uit kunt bannen door te trouwen met een maagd. Een rondje beter worden over de hele wereld.
In Nederland komen we niet graag meer uit onze luie stoel om de barricaden op te gaan. En áls we het al doen, dan lopen we in lullige hesjes een paar rondjes op het Malieveld. Dan gaan ze in de rest van de wereld vaak een heel stuk verder. Onze correspondenten laten deze week zien welke strategieën mensen wereldwijd uit de kast halen om aandacht te vragen voor hun ongenoegen.
Wat geeft iemand aanzien? Een smak geld, een goede baan? Of misschiel wel een gouden tand. De correspondenten presenteren een rondje opvallende statussymbolen.
Andala, Maria, Nick en Dong Bing leven op vier verschillende continenten, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben besloten om een nieuw leven te beginnen in de grote stad.
Kanaleneiland, Bos en Lommer en Woensel-West: de laatste jaren gaat het hier steeds over probleemwijken. De correspondenten gaan op zoek naar buitenlandse oplossingen.
We duiken in de lokale kleine criminaliteit van wereldsteden. Een dag lang gaan we op pad met zakkenrollers in Nairobi, handelaars in illegale vechtkrekels in Shanghai en we ontmoeten de Israëlische Robin Hood.
We leggen het Nederlandse rechtssysteem langs de internationale meetlat en gaan op zoek naar de meest uiteenlopende vormen van rechtspraak.
De correspondenten duiken in de wereld van de media en gaan op pad met nieuwsjagers: onvermoeibare persmuskieten die heel ver gaan om hun primeurs te scoren.
De correspondenten gaan op zoek naar nationalisten. Want hoewel de wereld steeds kleiner lijkt te worden, betekent dat niet automatisch dat iedereen zich wereldburger voelt. In de Verenigde Staten stuitte correspondent Kel op een afscheidingsbeweging, die de staat Vermont wil loskoppelen van de rest van het land.
De correspondenten duiken in de toeristische industrie. Want waar je ook bent op de wereld, overal is een slaatje uit te slaan.
Buitenlandrubriek waarin we naar de wereld kijken door de ogen van lokale filmmakers. De correspondenten gaan kijken bij vrouwen in Nicaragua, Jemen, Libanon en Israël, die het heft in eigen hand nemen.
De correspondenten zijn op zoek naar mensen die de milieuproblemen op hun eigen lokale niveau aanpakken.
De correspondenten van Metropolis vonden in hun stad Michaels in alle soorten en maten en laten zien dat de King of Pop nog springlevend is.
In Nederland ben je als zoon meestal vrij om te kiezen waar je woont, wat je studeert, waarin je gelooft en met wie je samenwoont. Dat is niet overal zo. Verhalen over verwachtingen en bloedbanden.
De Nederlandse aanpak is recht door zee, niets verhullend en liberaal. Maar hoe zit dat in de rest van de wereld? Wie geven ons seksuele voorlichting en op welke manier? Stef Biemans kijkt samen met de correspondenten naar seksuele voorlichting.
Tegenwoordig is het geen taboe meer als je gaat koeknuffelen of lachtherapie volgt. Hoe gewoon is therapie in de rest van de wereld? De zoektocht naar geluk en het taboe op hulp.
Metropolis onderzoekt een Nederlandse kwestie en kijkt hoe daar in de rest van de wereld over wordt gedacht. Samen met de correspondenten laat Stef Biemans zien hoe bijzonder of gewoon Nederland in de wereld is.
Monogamie is in Nederland nog steeds de norm. Toch gaat een op de drie Nederlandse mannen en vrouwen wel eens vreemd. Hoe moeilijk is het om trouw te zijn en te blijven en hoe denken ze daar in de rest van de wereld over?
Hoe dan we dat eigenlijk, opvoeden? Mag je je kinderen verwennen? Of moet je ze juist tuchtigen? De zweep er over of moet alles mogen? Buitenlandrubriek waarin Metropolis nu ook in eigen land op onderzoek uit gaat.
Als je oudere mensen moet geloven, was vroeger alles beter. Buitenlandrubriek waarin een Nederlandse kwestie onderzocht wordt en hoe de rest van de wereld daar over denkt.
De Nederlandse man kan goed luisteren en verlaat zelfs de politiek om meer tijd aan z'n gezin te besteden. Is dat nou nog een echte kerel? In Metropolis tips van zijn buitenlandse broeders om te 'remanciperen'.
Op zoek naar ruzies in de wereld. Tussen man en vrouw, vader en zoon, maar ook tussen stadswijken. Hoe gaan mensen met hun conflicten om?
Een taakstraf voor een geweldsdelict? Veel Nederlanders vinden dat veel te licht. Moeten we het dan anders doen? Boontje komt om z'n loontje in deze aflevering van Metropolis.
Het WK staat bijna voor de deur en binnenkort zal in Nederland de Oranjegekte losbarsten. Ook in de rest van de wereld zitten ze er al helemaal klaar voor. Metropolis dompelt zich wereldwijd onder in het WK virus.
In Nederland doen we of er niks aan de hand is als een vrouw ongesteld is. In veel andere landen ligt dit heel anders.
Metropolis gaat op zoek naar rituelen om volwassen te worden. Op welke leeftijd ben je in andere landen volwassen, wat houdt dat in, en hoe wordt dat gevierd? In Nederland lijken dit soort rituelen uitgestorven en wordt volwassen worden het liefst zo lang mogelijk uitgesteld. Maar in de rest van de wereld zijn dit soort rituelen nog springlevend. Zo ben je in Pakistan pas een man als je voor de eerste keer geschoren bent. De eerste scheerbeurt wordt dan ook feestlijk gevierd met familie, vrienden, snoep en cadeaus. In Nicaragua hoef je geen dons op je wangen te hebben om een echte 'macho' te zijn: daar nemen sommige vaders hun zestienjarige zoon mee naar een prostituee om een man te worden en de liefde te leren. En in Peru ben je als vader op de vijftiende verjaardag van je dochter niet alleen je kleine meisje kwijt, je bent ook meteen een hoop pesos armer na haar feestelijke quinceañera.
Dronken worden kan bijna overal ter wereld, maar alcohol speelt overal een andere rol. In Nicaragua worden races gehouden met beschonken paarden. In Kenia vormt niet zozeer de alcohol een probleem, als wel de aanvullende ingrediënten van de drank. Chang’aa, oftewel ‘kill me quick’, is een gevaarlijk drankje van methanol en soms zelfs kerosine en accuzuur. Desondanks is het zeer populair in de sloppenwijken van Nairobi. En in eigen land heeft de gemeente Amersfoort een bijzondere oplossing bedacht voor notoire alcoholisten.
Van verbroken kalverliefdes tot felle ‘vechtscheidingen’; overal ter wereld hebben mensen verdriet omdat ze niet meer bij hun geliefde zijn. Maar overal gaat men er anders mee om. In Burkina Faso slacht je eenvoudigweg een kip om je man weer terug te krijgen. Uit Nicaragua komt een reportage over een effectieve, maar extreme oplossing voor liefdesverdriet: het dodelijke liefdespilletje. Maar wie slim is, vraagt voor hij gekke dingen doet eerst Julia (van Romeo) in Verona om raad.
Angst en veiligheid zijn hier big business. Beveiligingsbedrijfjes schieten als paddenstoelen uit de grond en er is zelfs sprake van een heus ministerie van Veiligheid. Maar waarvoor is men in de rest van de wereld bang? Waarom nemen homo’s in Pennsylvania schietlessen? Wat doen ze aan de roedels grommende zwerfhonden in Boekarest? En hoe verklaart de handelaar in gepantserde auto’s in Kaboel zijn succes? Metropolis onderzoekt een Nederlandse kwestie en kijkt hoe daar in de rest van de wereld over gedacht wordt. Samen met de correspondenten laat Stef Biemans zien hoe bijzonder of gewoon Nederland in de wereld is.Angst en veiligheid zijn big business geworden in Nederland. Minder
Eén dag voor kerst kijkt Metropolis wereldwijd hoe het staat met de opmars van de Kerstman. De Kerstman is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen waar je steeds minder om heen kunt (als is het maar vanwege zijn omvang). Ooit een puur Amerikaanse kindervriend, is de Kerstman in onze geglobaliseerde wereld in de decembermaand alomtegenwoordig. Zelfs in Nederland heeft Sinterklaas het steeds moeilijker de concurrentie te winnen van zijn gezette Amerikaanse collega. Metropolis onderzoekt een Nederlandse kwestie en kijkt hoe daar in de rest van de wereld over gedacht wordt. Samen met de correspondenten laat Stef Biemans zien hoe bijzonder of gewoon Nederland in de wereld is.
Hier in Nederland en misschien wel in het hele Westen, zijn we geobsedeerd door één ding: jong blijven. Metropolis gaat wereldwijd op zoek naar allerlei manieren om jong te blijven.
Wat zien anderen in Nederland? Een koud kikkerlandje of wietwalhalla? In o.a. Nicaragua ontmoeten we twee fans van André Rieu.
Wist je dat behalve zeep ook houtskool, rivierwater en bosjes takken heel geschikt zijn om jezelf mee schoon te houden? We beginnen schoon en fris met een rondje persoonlijke hygiëne in de wereld. Hoe houden mensen zichzelf fris? En welke lichaamsdelen krijgen de meeste aandacht op verschillende plekken op aarde? De correspondenten laten zien dat ieder zo zijn eigen inventieve manieren heeft om rein te blijven. Zo poetst oma Rizwan in New Delhi haar tanden met houtskool; veel goedkoper en beter dan tandpasta. Zoon Abdaan laat ondertussen zijn oren schoonmaken met gekruide oliën door een erkend oorpoetser. De bewoners langs de Ciliwungrivier in Jakarta zijn voor hun dagelijkse hygiëne aangewezen op de badkamerboot; kleding wassen, tanden poetsen en toiletteren, alles gebeurt in dezelfde rivier. Als je maar genoeg zeep gebruikt en de drollen ontwijkt, dan is het water prima te gebruiken. En hoewel er in Nederland aan schoon water en zeep geen gebrek is, kiezen sommige mensen er hier bewust voor om het anders te doen. Willem uit Bussum heeft al in geen 30 jaar een stuk zeep aangeraakt, maar is toch echt geen viezerik. We gaan gelijk tot het gaatje; met een exclusief kijkje in de toiletten van verschillende wereldburgers.
Het begin van de zomer vraagt om een extra zonnige aflevering van Metropolis. Met verhalen van extreme zonliefhebbers tegenover echte zonnehaters gaat de uitzending over de betekenis van de zon in verschillende culturen.
De wereld zoals je hem nergens anders ziet. Wij hebben mogelijkheden te over om onze vrije dagen te besteden, maar hoe zit dat in de rest van de wereld? We kijken onder andere in het dwergendorp in China.
Een duik in de edele kunst van het verleiden. Wat zijn de lokale do's en don'ts als het gaat om het veroveren van iemand van het andere (of hetzelfde) geslacht in verschillende delen van de wereld?
Waar in de wereld kun je het beste slapend rijk worden? De correspondenten van Metropolis gaan op zoek naar mensen die liever lui zijn dan moe en die met een slim plan makkelijk geld verdienen.
De wereld zoals je hem nergens anders ziet. Een onderwerp waar niemand graag over praat, maar wat overal op aarde voorkomt: overspel. Een wereldwijd taboe, waar ze overal een mening over hebben.
Niet overal ter wereld heeft succes met geld of een goede baan te maken. Tips van succesvolle mensen uit verschillende culturen die op geheel eigen wijze invulling aan het begrip geven.
In Nederland wordt er nogal wat afgemopperd op het onderwijs. Onze correspondenten geven een kijkje in de klas en laten zien dat het er op verschillende plekken in de wereld anders aan toegaat.
Metropolis maakt opnieuw korte metten met een wereldwijd taboe: masturberen. De lokale correspondenten openden zolder-, slaap- en badkamerdeuren om te zien hoe de wereld omgaat met deze privéaangelegenheid.
Begraven, cremeren of opzetten? Een ingetogen dienst of een optocht met toeters, bellen en professionele rouwers? Op zoek naar de uiteenlopende manieren waarop men in de wereld omgaat met de dood.
We volgen pasgeboren baby's op verschillende plekken op aarde vanaf het moment dat ze ter wereld komen. Een rondje langs geboorterituelen, kordate vroedvrouwen en heel veel trotse papa's.
Als je haar maar goed zit... Niet alleen op je hoofd, maar ook de rest van je lichaamshaar moet tegenwoordig goed gekapt zijn. In de wereld vonden de correspondenten opmerkelijke gebruiken rondom haar.
Wie de mensen leert kennen, gaat van dieren houden. Zo denken veel van de mensen die voorbijkomen. Want de lokale correspondenten gaan op bezoek bij echte dierenliefhebbers.
In Nederland laten we een verslaafde niet in de kou staan. We delen goedkoop bier en gratis heroïne uit en bieden indien nodig een slaapplek. In de rest van de wereld gaat het anders...
Ergens schoon genoeg van hebben. Metropolis gaat op bezoek bij wereldburgers die het gewoon niet langer pikken!
Terwijl sommige pubers in Nederland nog met poppen spelen, gaan hun leeftijdsgenoten in Pakistan als travestiet door het leven. In deze aflevering verschillende tieners die typische puberproblemen hebben.
Metropolis over relatieperikelen en hoe ze op te lossen. Als je verliefd bent, lijkt een relatie zo mooi. Dat blijft niet altijd zo. Hoe houden we het uit met elkaar? Gouden tips uit de hele wereld.
Buren; iedereen heeft ze en overal hebben mensen er wel eens last van. De correspondenten van Metropolis wagen zich in burenconflicten over de hele wereld en proberen de ruziemakers te verzoenen.
Niets zo gewoon als een paar borsten. De helft van de wereldbevolking heeft ze. Toch is er heel veel rond borsten te doen. We zoeken uit wat borsten wereldwijd voor vrouwen betekenen.
Homoseksualiteit is een ziekte die is overgewaaid uit Europa, denken veel Afrikanen. En in Nicaragua is er maar één dag per jaar waarop homo's hun ware geaardheid mogen tonen.
Iedereen is op zoek naar de ware. Maar hoe vind je hem of haar? De vrijgezellen in deze aflevering hebben allemaal een bijzondere methode om aan hun ideale partner te komen.
Een kijkje in het leven van de zwaarlijvige wereldburger. De wereld wordt steeds dikker. Maar hoe erg vinden we dat eigenlijk?
Een mooi, gezond gebit is in veel landen een teken van welvaart. En dus hebben mensen er veel voor over om het te krijgen. We zien wat mensen wereldwijd doen met hun gebit.
Het syndroom van Down is een van de bekendste handicaps ter wereld. In deze aflevering maken we een rondje langs wereldburgers met het Downsyndroom.
We zien hoe mobiele telefoons over de hele wereld ons leven hebben veranderd.
Volle luiers, korte nachtjes en puberende peuters. Een baby krijgen is heel leuk, maar het zet je leven wel op z'n kop. We zien hoe kersverse ouders over de hele wereld dat aanpakken, zo'n jong gezin.
De lokale correspondenten gaan in de wereld op stap met een veelzijdig vogeltje: kip. Waar je ook komt, dit beestje maakt overal iets los.
Lekker, na het avondeten achterover zitten met een peuk. Ook al is het slecht voor je gezondheid, wereldwijd zijn er toch nog heel veel mensen dol op die verslavende rookstaafjes.
Heb je wel eens behoefte aan een beetje spirituele verdieping? Dan wachten er wereldwijd talloze gelovigen om je te bekeren tot hun geloof. En dat doen ze overal op geheel eigen wijze.
Machinegeweren, shotguns en ouderwetse donderbussen. Wapens vind je over heel de wereld.
Metropolis gaat all in: we verkennen de wereld van gokpaleizen, illegale dobbelwedstrijden en weddende wereldburgers.
Wereldwijd hebben veel autobezitters een speciale band met hun auto. In deze aflevering gaan onze lokale correspondenten wereldwijd de weg op met car spinners, waaghalzen en creatieve mecaniciens.
Oost west, thuis best. We gaan kijken waar de wereld zich thuis voelt. Onze correspondenten over de hele wereld laten zien dat er niets is dat de wereldburger simpeler gelukkig maakt dan 'n eigen huis.
We duiken onder de gordel. We kijken wereldwijd hoe mannen in de weer zijn met hun edele delen. De piemel is overal ter wereld een gevoelig onderwerp.
De correspondenten duiken in een subcultuur met wereldwijde wortels: heavy metal. Want metalheads kom je overal tegen, ook op plekken waar je het misschien niet verwacht.
Hoe bereidt een bruid zich voor op de mooiste dag van haar leven? Of je nu op seksles moet in Kenia om je toekomstige man te leren plezieren of maagd moet blijven tot je achtentwintigste omdat je daarmee volgens je zigeunermoeder in Spanje de eer van de familie hoog houdt, een degelijke voorbereiding op het huwelijk is voor bruiden overal ter wereld cruciaal.
We gaan een lekker potje dansen. Of je nu danst om niet te hoeven stelen zoals Pele in Zuid-Afrika of je ziel zoekt op Afrikaanse ritmes zoals de Hollandse Turid uit Amsterdam: ieder zijn motivatie.
We gaan op zoek naar het meest begeerde edelmetaal ter wereld: goud. Wie eenmaal door de goudkoorts bevangen is, wil altijd meer.
Hier in Nederland vinden we onszelf hartstikke geëmancipeerd. Maar hoe zit dat bijvoorbeeld in Pakistan? In een streek van het land waar vrouwen van oudsher niks in te brengen hebben, vond Metropolis een kostwinnende kanjer van het vrouwelijke soort: Shehla Kahn. Geheel tegen alle tradities in is zij de baas in huis en haar man Mushtaq doet gelaten het huishouden. Deze week maakt Metropolis een rondje langs vrijgevochten vrouwen en mannen in het nauw.
Metropolis gaat op pad met de politie. De Metropoliscorrespondent in Brazilië ging met een onverschrokken elite-eenheid op zoek naar drugsbazen in de favela's van Rio. En in Pakistan loopt de verslaggever een dag mee met de zingende verkeersagent Wazir, een van de openlijk corrupte dienders in Karachi. Politievrouw Melissa gaat juist voor een zachtere aanpak in het Amerikaanse stadje Williamston. Haar grootste probleem wordt gevormd door drugsoverlast veroorzaakt door 'meth heads', gebruikers van de drug crystal meth. "Ik luister naar de mensen die we aanhouden. Soms geef ik mijn telefoonnummer, zodat ik ze met hun problemen kan helpen," legt Melissa uit, die zich opwerpt als een ware troetelagente. "In de loop der jaren heb ik geleerd meer te luisteren dan te praten. Meestal willen mensen gewoon een luisterend oor." Zo beschermt en dient agente Melissa de inwoners van de plaats waar zij als kind opgroeide. In de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg zijn er burgers die niet meer volledig vertrouwen op de hulp van oom agent. Dus schakelen ze privébeveiligers zoals Roland in om de criminelen uit hun buurt te houden. "Ik ben binnen drie minuten ter plaatse, de politie komt soms helemaal niet," zegt Roland. Hij weet hoe een crimineel denkt. "Vroeger pleegde ik bankovervallen. In de gevangenis leerde ik de denkwijze van de gemiddelde crimineel doorzien. Daar doe ik nu mijn voordeel mee in mijn werk." En zo helpt een schietgrage ex-crimineel in Zuid-Afrika de lokale politie een handje. Presentatie: Stef Biemans.
Overal ter wereld zijn er mensen die buiten de boot vallen, er niet bij horen en met de nek worden aangekeken. Maar ook al lig je geheel uit de groep, er is altijd wel iemand die zich over je ontfermt.
Zoenen lijkt onschuldig, maar overal in de wereld is het best een big deal. Voor Karina (17) in Peru is de eerste kus een bijna heilig moment. In Beijing vindt men zoenen in het openbaar zeer ongepast.
Deze week tast Metropolis in het duister. We gaan mee in het wel en wee van de blinde wereldburger.
Of je nu over de Pakistaans-Afghaanse grens rijdt of op lijn 119 richting het Noord-Brabantse Klundert zit, iedere chauffeur komt wel eens hobbels op de weg tegen.
In deze aflevering duiken we onder de rok. Wat houdt vrouwen wereldwijd bezig als het om hun vagina gaat?
Fitnessgoeroes en getrainde bodybuilders tonen hoe ze strak en fit blijven. Haroon traint voor kampioen bodybuilding Pakistan en Joanna Rohrback uit de VS toont haar zelf ontwikkelde fitnessmethode.
Deze week duikt Metropolis mee met badderende wereldburgers.
Hoe mensen wereldwijd proberen om beesten de baas te blijven. Zo krijgen ratten in Javaanse rijstvelden een pak slaag en pest een Zuid-Afrikaanse parkwachter brutale apen weg door naar ze te brullen.
Jezelf blootgeven; hoe ver ga je daarin? Metropolis bekijkt naturelle naaktlopers door de gesluierde ogen van bedekte vrouwen, en andersom. Waar ter wereld laat men de meeste huid zien?
Cd van jou, kind van mij. Soms is het een zegen, maar bijna nergens ter wereld loopt een scheiding vlekkeloos zonder bemiddeling. Hoe gaan koppels in verschillende landen uit elkaar?
Stokslagen uitdelen aan groep acht, dat kan geen leraar in Nederland zich nog voorstellen. Maar meester Mutahi in Kenia vindt een tik op de vingers nog een perfecte methode om zijn klas in toom te houden. Meester Kadir uit Amerika daarentegen moet vooral een homie zijn voor z'n leerlingen. Op de school in een van de gevaarlijkste wijken van Chicago waar hij lesgeeft, is hij namelijk hun enige buffer tegen de brute buitenwereld. Metropolis draait een dagje mee met de helden en boemannen van het wereldwijde onderwijs.
Metropolis verkent de modewereld van Bulgarije tot in Congo. Van trendgevoelige modepoppetjes tot fashionistas met een visie.
In deze overheerlijke aflevering verkennen we de wereld van de chocolade. Een wereld verdeeld in snoepers en sloebers. Van cacaojunkies in Australië tot buffelende cacaoboeren in Ivoorkust.
Vakantiekriebels? Metropolis presenteert een ruige reisgids voor avonturiers die buiten de gebaande paden durven te gaan.
De wereld zoals je hem nergens anders ziet. Van 't pad af met Metropolis (2).
Condooms: we vinden het gehannes ermee vaak maar een hoop gedoe en romantisch is anders. Maar wél willen we ons tijdens de seks beschermen tegen nare SOA's en ongewenste zwangerschappen.
De Nederlandse coffeeshops waren jarenlang het symbool van onze unieke tolerantie en vrijheid, maar de wereld lijkt ons in te halen. In Uruguay kunnen wietboeren sinds dit jaar volledig legaal telen, roken en verkopen. Maar in andere landen woekert de 'War on Weed' soms nog heftig voort. Deze week kijken we naar de veranderende wereld van wiet en vragen ons af: wat mag er wel en wat mag er niet? In Nepal roken ze graag met z'n duizenden tegelijk, maar dat is dan alleen op één speciale feestdag in het jaar toegestaan. In de Amerikaanse staat Colorado daarentegen, gaan zelfs meisjes van negen dagelijks legaal aan de marihuana. In buurstaat Utah is het nog ten strengste verboden wiet te kopen, maar omdat het in Colorado wel mag wonen daar inmiddels honderden wietmigranten. Ook Madeleine en haar moeder liftten mee op deze 'Green Rush'. De epileptische aanvallen van de kleine meid worden onder controle gehouden door cannabisolie, zoals nog geen enkel medicijn heeft kunnen doen. En daarom is de verhuizing naar de wietstaat het de familie meer dan waard. Ook Ben in Israël kan geen dag zonder zijn geestverruimende roesje. Het posttraumatische stresssyndroom dat hij in het leger opliep bezorgt hem slapeloze nachten, maar toen hij een keer wiet rookte verdwenen zijn depressieve gevoelens als sneeuw voor de zon. "Ik kon weer slapen. En ik genoot. Ik dacht dat ik dat nooit meer zou voelen," aldus de ex-soldaat. Maar volgens Mike van de Filipijnse drugspolitie zou de wereld een stuk vrediger zijn zonder al die groenvoorziening. Met een team trekt Mike vijf keer per jaar de beboste Filipijnse provincie Benguet in om wietplantages te verbranden. "Het verwoest alleen maar levens," meent Mike. Het lijkt een eindeloze strijd, want terwijl hier de cannabis in rook opgaat, bloeien er een paar kilometer verderop al weer nieuwe plantjes.
Metropolis pakt in vier landen de draad weer op met ex-gevangenen en onderzoekt hoe ex-bajesklanten met hun oude gewoonten hebben gebroken.
Get your motor running. Wereldwijd wanen veel van die vrijgevochten motormuizen zich een beetje buiten de samenleving, maar is het motorleven wel zo romantisch?
Ieder jaar zetten we met z'n allen zo'n 135 miljoen baby's op aarde. Waarom willen we eigenlijk al die baby's?
In Israël wordt niet eens van varkensvlees gesproken. En in Nederland zie je die beesten, behalve op je bord, ook bijna nergens. Metropolis neemt een kijkje bij misschien wel het meest miskende dier in onze voedselketen: het varken.
Het aantal festivals hier in de afgelopen 30 jaar vervijfvoudigd. Vaak is het toch wachten op die paar dagen in het jaar dat er wat te vieren valt. En als het zover is, hoe vier je dat dan?
Metropolis gaat dit keer over poep. Dat klinkt misschien wat vies, maar onze ontlasting en waar we dat kwijt moeten geeft op veel plekken in de wereld dagelijks een hoop viezigheid.
Op zoek naar de mooiste, meest praktische en de onhandigste tatoeages in de wereld. Wat moet je doen als je als ex-bendelid, met nog 'n tattoo van je oude gang, in Mexico een nieuw leven wil opbouwen?
Het hebben van personeel in huis is in Nederland niet gebruikelijk. In andere delen van de wereld is hulp aan huis wel normaal en als je het kan betalen bijna een plicht; zo creëer je werkgelegenheid.
Hoeveel verschillen er tussen alle culturen ook zijn, het orgasme is overal hetzelfde. Tenminste, dat zou je denken. Maar de manier waarop men vrouwlief laat klaarkomen kan behoorlijk verschillen.
Na gebeurtenissen als 9/11, de opkomst van IS en de aanslag op Charlie Hebdo groeit de islamofobie in de wereld. Hoe is het om in deze tijd in de schoenen van een moslim te staan?
Porno is overal. In de schappen van de supermarkt, het tankstation, en in oneindige hoeveelheden op het internet. Maar worden ze in Pakistan ook zo opgewonden van onze pornoster Kim Holland?
Stef Biemans vraagt zich af hoe het voelt om een mens te doden. Van militair tot machinist en van beul tot bokser gaat hij op zoek naar antwoord op zijn vraag.
De mens laat steeds vaker aan zijn lichaam sleutelen. Stef Biemans gaat op zoek naar antwoorden op de vraag: 'wat willen we in de wereld laten verbouwen en waarom?'.
In Nederland vinden we integratie erg belangrijk. Van inburgeringscursus tot 'integratie buddies', het liefste zien we dat iedereen zich aanpast. Maar hoe gaat dat in het buitenland?
Thank god it's friday! De vraag die gedurende de week elke dag wel even in ons hoofd spookt: is het al vrijdag? Waar wij iedere vrijdagavond met een goudgele rakker in de kroeg staan, vraagt Stef zich af: Wat doet de rest van de wereld op vrijdagavond?
Superfoods zijn hot. Het liefst overspoelen we onze Instagram-accounts met rabarbershakes en lijnzaad jus d'orange. Maar wat voor Superfoods hebben ze in de rest van de wereld?
Het land uit en de wijde wereld in, of het nou voor de liefde is, of voor een beter leven; we migreren ons een ongeluk. Stef Biemans stelt wereldwijd de vraag: Wat is jouw beloofde land?