Eva gaat op zoek naar de Amerikaanse identiteit. Wanneer ben je een echte Amerikaan en wat moet je daarvoor doen of laten? Ze is erbij op het moment dat een groep immigranten zich voor het eerst Amerikaan mogen noemen en spreekt zwarte Amerikanen wiens staatsburgerschap lange tijd geen vanzelfsprekendheid was. In Amerika komt iedereen ergens anders vandaan, maar dat staat een Amerikaanse identiteit niet in de weg. Ook die van Eva niet.
Eva onderzoekt wat vrijheid voor Amerikanen betekent. Het is onlosmakelijk verbonden met de oorsprong van hun land, ze praten erover, vieren het en zijn bereid ervoor te sterven. Maar waar ligt de grens van die vrijheid? Eva bezoekt Ray die niet op de overheid maar op zichzelf rekent om zijn vrijheid te bewaken, en leert van Debbie hoe belangrijk het voor een Amerikaan is om een wapen te mogen dragen, maar ook hoe het voelt om te schieten.
Aan de vooravond van historische Amerikaanse presidentsverkiezingen reist journalist en talkshow-presentator Eva Jinek dwars door Amerika. In een roadtrip van de west- naar de oostkust maakt ze een journalistieke en persoonlijke reis om Amerikanen beter te begrijpen, en te ontdekken of het land van haar jeugd nog bestaat. In aflevering drie van De Verenigde Staten van Eva maakt Eva een bijzonder persoonlijke reis: voor het eerst in 35 jaar keert ze terug naar haar geboorteplaats Tulsa, Oklahoma, de plek waar de Amerikaanse droom van haar ouders ooit begon. Daar ontmoet ze een oude familievriendin en heeft ze een emotionele ontmoeting met de fotograaf die haar bijzondere geboorte destijds voor de krant vastlegde. Zijn Amerikanen nog zo trots op hun land, en geldt dat ook voor Eva?
Eva ervaart de extreme verschillen tussen rijkdom en armoede in de VS. Tussen die extremen in groeit de groep van miljoenen gewone Amerikanen met banen, die niet kunnen rondkomen. In Dallas wandelt ze mee in het leven van een dakloze in een tentenkamp en van oliemiljardair T. Boone Pickens hoort ze waarom liefdadigheid belangrijker is dan de overheid. Op een luxe ranch ziet ze wat er in Dallas allemaal met geld te koop is, zoals het jagen op Afrikaans wild.
Eva onderzoekt het pijnlijkste deel van de Amerikaanse geschiedenis: de verhouding tussen blank en zwart en het racisme dat tot op de dag van vandaag in Amerika leeft. In het diepe Zuiden van de VS loopt Eva mee in een demonstratie met een jonge activiste van de Black Lives Matter-beweging en logeert ze bij een ouder echtpaar dat overtuigd is dat racisme tot het verleden behoort. Dat geldt ook voor de garnalenvisser die haar meeneemt op de betoverende wateren van Charleston.
Eva is aanbeland in Washington DC, het centrum van de macht en de plek waar Eva opgroeide. In Amerika is alles mogelijk, zeggen Amerikanen, maar heeft iedereen wel evenveel kansen om aan de macht te komen? Eva bezoekt haar lagere school om te zien of de plek waar je opgroeit ook in Amerika bepaalt waar je eindigt. En van één van de machtigste lobbyisten in Washington hoort ze hoe kort de lijntjes zijn tussen belangengroepen en de president, en wat er echt mis is met de huidige politiek: menselijke verhoudingen.
In een van de rijkste democratieën ter wereld is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat iedereen toegang heeft tot betaalbare gezondheidszorg. Teresa Gardner is oprichter van de Wise County Pop Up, een grootschalig gratis evenement waar iedereen terecht kan voor een gratis medische check-up. Daarnaast rijdt Teresa met haar Health Truck door het gebied om mensen te behandelen. Eva volgt een jaar lang haar inspanningen om zorg te bieden aan een de gemeenschap die na het wegvallen van de mijnindustrie grote moeite heeft het hoofd boven water te houden.
De tientallen miljoenen Latino's die in de Verenigde Staten wonen, zijn de stille werkkracht in sectoren waar de eigen bevolking allang niet meer in wil werken. Met name in de landbouw en veeteelt zijn ze onmisbaar. Velen werken al jaren in de VS, meestal zonder officiële papieren. Het dreigement van president Trump om strenger te handhaven, zorgt voor grote onzekerheid. Eva volgt een jaar lang het wel en wee van melkveehouder John Rosenow, die 10 Mexicanen in dienst heeft. Hij behandelt ze als familie en weigert zich neer te leggen bij het snel veranderende politieke klimaat in de VS.
De binnensteden van veel grote Amerikaanse steden zijn verpauperd en worden geplaagd door criminaliteit. Het is niet voor niets dat president Trump daar een speerpunt van maakte in zijn beleidsplannen. In een van de slechte wijken van Chicago volgt Eva een jaar lang Tony 'Qadir' Lyons. Hij is conrector op een 'second chance high school', een school voor kinderen die op andere plekken zijn weggestuurd. Qadir zet zich met ziel en zaligheid in om kinderen de armoede te laten ontstijgen en hun leven in eigen hand te nemen door een diploma te halen.
Ondanks de klinkende overwinning van President Trump tijdens de afgelopen verkiezingen, is het op veel plaatsen 'not done' om er voor uit te komen dat je op hem hebt gestemd. Eva volgt drie overtuigde Trump-aanhangers die wonen in een bolwerk van Democraten. Kun je in het sterk gepolariseerde Amerika nog wel uitkomen voor je mening? Beth Grossman, Albert Eisenberg en Daphne Goggins laten haar zien wat er gebeurt als je Republikein bent in een Democratische wereld.
Wat Hillary Clinton niet lukte, kreeg Donald Trump met zijn verkiezing wel voor elkaar: vrouwen mobiliseren zich sinds 9 november op ongekende wijze. Duizenden nemen verantwoordelijkheid en stellen zich verkiesbaar voor het openbaar bestuur, lokaal en nationaal. Anderen sluiten zich aan bij actiegroepen of kiezen voor andere vormen van protest of betrokkenheid. Eva volgt het jaar van Anne Stava Murray en haar vrouwengroep uit Naperville Illinois. Anne raakte geïnspireerd door de massale 'Women's March' en overweegt zich nu beschikbaar te stellen voor een publieke functie.