Newton og Per Olav er tilbake etter lang sommerferie, og i dag får han vann til å eksplodere når han lager knallgass i laboratoriet. Overalt rundt oss har vi metall. Hva er det, og hvor kommer det fra? Vi besøker sjimpansen Julius som var superstjerne på 80-tallet og noen pingviner som bor i ørkenen. Programleder: Per Olav Alvestad
Per Olav utfordrer hjernen sin og gjør noe han gruer seg for, nemlig pendelhopp fra ei bru. Visste du at hjernen til et menneske og til en rotte ikke er så forskjellig som en kanskje skulle tro? Kan man lære opp en hønsehjerne? I dyrepasserserien får du se at sjimpansene må jobbe for maten, og vi skal bli bedre kjent med flate fisker på havets bunn. Programleder: Per Olav Alvestad.
Denne gangen skal Per Olav ned i havdypet - i en ubåt. Visste du at havdypet er det området på kloden vår som vi vet minst om, faktisk mindre enn vi vet om fjerne planeter i verdensrommet? Per Olav gjør spennende tester i trykkammer. I dyrepasserserien får vi se at sjiraffen Malin får seg en ny venn. Programleder: Per Olav Alvestad.
I Newton blir det veldig vått og veldig kaldt denne gangen. Per Olav er med på å fange laks og vil finne ut hvorfor laksen gidder å trosse den sterke strømmen på sin vei oppover elva. Hvor skal den hen? Bli med når Newton starter regnsjekken, og heng på når vi reiser til selveste Nordpolen. Programleder: Per Olav Alvestad
Det er ekstremværuke i NRK, og Per Olav har tatt med seg Newtongjengen til Vitensenteret i Trondheim. I ei sending litt utenom det vanlige kårer vi den våteste plassen i landet denne uka. Vi tar også turen til Nordpolen og ser hva som skjer der hvis isen smelter? Hvordan kommer den globale oppvarmingen til å påvirke livet vårt i framtiden? Deltakerne i Norge 2020 har testet hvordan hverdagen vår kan se ut i år 2020. Programleder: Per Olav Alvestad.
I år er det 50 år siden Sputnik, som den første satellitt, ble sendt i bane rundt jorda. Vi feirer jubileet sammen med astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. Når vi i framtida vil reise til andre planeter, må astronautene dyrke mat om bord. Per Olav er med når Norges første romplanter sendes ut i verdensrommet. Men alt går ikke helt etter planen ... Vi er også med når løvene kommer til dyreparken. Programleder: Per Olav Alvestad.
Hvorfor er CO2 farlig? Den fins jo overalt i naturen, vi puster den ut, og plantene trenger den for å vokse. Hva er det egentlig som er så farlig med den? Per Olav finner svaret - under en dyne! Ormen Lange-anlegget på Aukra er like stort som 100 fotballbaner. Det er bygd for å rense naturgass som er hentet opp fra havet for å lage varme og strøm. Vi følger gassens vei gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning til England. Og ingen Newton uten dyr: Denne gangen møter du både ugler og lemurer. Programleder: Per Olav Alvestad
En flyplass inneholder mye som passasjerene ikke ser. Vi får være med på alt som må gjøres med et fly den korte stunden det står på bakken. I eksperimentet tester Per Olav om flytevestene på flyet faktisk virker. I dyrepasser-serien sjekker vi om Pippis herr Nilsson egentlig er så morsom og snill som han ser ut. Programleder: Per Olav Alvestad.
Hvordan forvandler man hvit stein til gjennomsiktig glass? Vi besøker en glassblåser og prøver å lage vårt eget glass. Har du hørt at man kan knuse glass hvis man hyler skikkelig høyt? Newton tester myten med et krystallglass og en operasanger. Programleder: Per Olav Alvestad.
Per Olav spionerer på Solveig i Barne-tv. Klarer han å finne ut hvor hun bor uten at hun oppdager ham? Kan politiet være sikre på at de fanger riktig skurk hvis de bare har få spor å gå etter? Verdens mest kjente kodemaskin, Enigma, testes. I serien "Ingelin spør" finner Ingelin ut hva tannkremen din er laget av. Programleder: Per Olav Alvestad.
Kan vi påvirke trafikklys? Hjelper det å trykke flere ganger på "grønt"-knappen når man skal over veien? Du får også være med å bygge en tunnel som skal gå under vann. Kan bråkete barn i baksetet få Per Olav til å kjøre av veien? Det tester vi ut i kjøresimulator. I tillegg tar vi turen innom slangenes verden, og vi skal være med på brannutrykning og brødbaking. Programleder: Per Olav Alvestad.
Mer enn tusen tonn sølv er blitt gravd ut fra sølvgruvene i Kongsberg gjennom tidene. I Newton skal vi se hvordan de lette etter sølv før i tida, og hvordan en sølvklump ser ut før man lager smykker av den. Per Olav viser deg også Norges største diamant, og du får se hvordan edderkoppen lever og hvordan gammel papp blir ny. Programleder: Per Olav Alvestad.
Har du tenkt på alle småkrypene som følger med når vi drar juletreet inn i stua? Omtrent 20 000 småkryp holder til i treet, og de våkner til liv i varmen. Utstyrt med mikroskop titter Per Olav inn i et samfunn av midd, edderkopper og fluelarver. Julas store konkurranse er å finne mandelen i grøten. Med hundenese, ultralyd og en dose flaks viser Newton hvordan du kan vinne mandel og marsipangris. Programleder: Per Olav Alvestad.
I dag skal det handle om film. Per Olav lærer å falle ned en trapp som en stuntmann og legger lyd på en ekte kinofilm. Har skuespillere et hemmelig triks for å gråte på kommando? Vi tester forskjellige gråtetriks med hjelp fra skuespiller Anders Mordal. Programleder: Per Olav Alvestad.
Dagens utgave av Newton blir en blodig affære. Per Olav drar til blodbanken for å la seg tappe. Men hva skjer med blodet etter at vi har gitt det fra oss - og hvem får det til slutt? Per Olav sjekker også ut blodtørstige skapninger, deriblant blodigla. Den suger av blodet vårt - noe som kan vise seg å være ganske lurt. Programleder: Per Olav Alvestad
Tenk deg at himmelen faller ned i hodet på deg mens du sitter på do! Per Olav møter en som har opplevd at meteorer faktisk treffer jorda av og til, og jakter på forklaringa på hva som egentlig finnes der oppe mellom stjernene. Han klatrer opp i toppen av Holmenkollbakken for å slippe ned ting, og dermed gjenta et av de mest myteomspunne vitenskapelige eksperimentene i verdenshistorien. Programleder: Per Olav Alvestad.
Hvordan virker egentlig en vindmølle, og hvor mange trengs for å få nok strøm? Per Olav klatrer til topps i en for å finne ut hvordan den virker. Vi tester også diverse hodeplagg med varmesøkende kamera for å finne ut hvilket som er best. Programleder: Per Olav Alvestad.
I vinterfjellet er det mye moro, og litt farlig. Per Olav har tatt turen til Oppdalsfjellene for å få gode tips av en av Norges beste jibbere. Hva som trengs for å ta en "360" på twintip-ski, og hvorfor er snøskred egentlig så farlige? Følg med på Newton så får du svaret! Programleder: Per Olav Alvestad
Har du tenkt over at skøyteløpere, og alle andre idrettsutøvere, alltid svinger mot venstre når de går på en rundbane? Er det fordi det er enklest og mest naturlig, eller kunne de like gjerne gått andre veien? Per Olav finner svar i eksperimentet. Han undersøker også hvordan man på et laboratorium kan hjelpe til med å lage barn, og hvorfor eneggete tvillinger er så like. Programleder: Per Olav Alvestad.
Helikopter egner seg spesielt godt til redningsoperasjoner fordi det kan stå stille i lufta. Men hvordan går det egentlig an? Per Olav ligger i sjøen og blir heist opp i helikopteret av en redningsmann, og får vite hvordan helikopteret virker. Programleder: Per Olav Alvestad
Hvorfor får vulkaner utbrudd, og hvordan kan vi vite når det skjer? Per Olav er i Italia og klatrer opp på den store vulkanen Vesuv, hvor steinen fortsatt er varm etter utbruddet for nesten 2000 år siden. Programleder: Per Olav Alvestad.
Hvert år spiser vi 100 000 tonn kokte poteter til middag, men er ikke poteten egentlig litt kjedelig? Per Olav er med på chips-fabrikk for å friske opp den norske matpoteten. I eksperimentet prøver han å lage kjempepopcorn. Men hvorfor liker vi mennesker så godt å spise usunn mat? Programleder: Per Olav Alvestad.
Går det an å se forelskelse i hjernen? Per Olav tar et forelsket hode med seg i et laboratorium for å sjekke. Og i eksperimentet finner han ut hvilket sjekketriks som er mest populært. Programleder: Per Olav Alvestad
Hva er egentlig et rovdyr, og hvor farlige er de for oss mennesker? I Newton undersøker vi ulv og gaupe nærmere. De er to svært forskjellige rovdyr som begge finnes i Norge. Og - følg med når Per Olav lærer seg ulvespråk og tester elgens favorittmat. Programleder: Per Olav Alvestad
Per Olav kan sykle tråsykkel, men kan han også kjøre sykkel med motor på humpete bane med masse svinger? Per Olav tester motocross for å finne svaret! Visste du at trær kan bli til drivstoff til biler? I eksperimentet tester Per OIav hva du blir mest våt av når det regner; å gå eller å løpe. Programleder: Per Olav Alvestad.
Per Olav drar til et sauefjøs for å være med på lamming. Med seg har han Solveig som er kjempeglad i dyr. Tenk om det blir født noen lam akkurat når de er der? Programleder: Per Olav Aukrust Alvestad.
Hva kjenner meitemarken når den blir tredd på en fiskekrok? Og hva kjenner fisken når den biter på kroken? Solveig vil finne ut om insekter og dyr føler smerte på samme måte som mennesker. Og om mennesker kan lære seg å ha vondt. Hun finner svaret hos en fakir! Programleder: Solveig Hareide
Det er vanskelig å finne fram når kartet ikke ligner på husene du ser rundt deg. Solveig blir med på flyfotografering for å lage moderne tredimensjonale kart som det går an å kjenne seg igjen i. Men hvordan finner trekkfuglen fram mellom Norge og Afrika? Den kjenner seg også igjen - med magnetisme. Programleder: Solveig Hareide
Hvorfor regner det så mye akkurat i Bergen? Solveig starter Ekstremværuka med å dra ut til storhavet for å finne svaret. I Bergen oppdager hun også at fargerike sydenfisker er på vei til Norge fordi havet har blitt varmere. Programleder: Solveig Hareide
Mange har sett en brann fra utsida, og det er skremmende nok. Men det er inni brannen det virkelig skjer. Solveig blir med brannmenn inn i en ekte brann når de har øvelse. Hun lager varmt vann til dusjen av søppelet sitt og gråter en skvett når hun sjekker om chili virkelig er sterkt. Programleder: Solveig Hareide
Hvordan kan en tjukk og seig biff bli til bitte små og nyttige næringsstoffer som forsvinner inn i blodet vårt? For å få svar på det må Solveig gi litt av sin egen tarmsaft, og det er ikke så veldig hyggelig. Solveig tar også en titt inn i magen på ei ku og finner ut hvorfor den har fire magesekker. Programleder: Solveig Hareide.
Å bygge skip er som et kjempestort puslespill. Solveig får være med å sette på plass en bit som veier flere tonn. Hun får også være med å heise den på plass med en heisekran og sveise den fast der den skal stå. Programleder: Solveig Hareide
Kan hjernen vår bli full? Hjernen er som en enorm datamaskin, bare så mye bedre. Hvor mye får vi egentlig plass til der inne, og hvordan kan vi utnytte hjernen bedre? Solveig møter en norgesmester i hukommelse og får lære seg kjempesmarte husketriks. Programleder: Solveig Hareide.
Selv om natta er mørk og stille skjer det mye spennende. Solveig har bestemt seg for å stå opp når andre legger seg for å sove. Hun drar for å se etter grevling, den er nemlig bare ute etter at sola har gått ned. I tillegg besøker Solveig et avistrykkeri, der flere tusen aviser lages midt på natta for å bli ferdig til du står opp. Programleder: Solveig Hareide.
Kreftceller kan kalles sure celler som nekter å gjøre jobben sin. På sykehuset prøver de å drepe de sure cellene så kroppen blir frisk igjen. Ti år gamle Nikolai har blodkreft, og han vet mye om krigen mot de sure cellene. Programleder: Solveig Hareide.
Solveig lager 2000 kilo med grillpølse - det er jo så mange som liker å spise dem! Men hva er det egentlig pølsene lages av? Og hvem er det som bor inne i kjøleskapet og gjør Solveigs mat uspiselig? Programleder: Solveig Hareide.
En ødelagt pc er ikke bare søppel, og nesten alt som er i den kan brukes på nytt. Solveig har til og med hørt at det fins gull i gamle pc-er, men det er ikke lett å finne! Programleder: Solveig Hareide.
Spikermatter og heisekran, kumage og akvarium. Som programleder i Newton kommer Solveig Hareide borti veldig forskjellige saker. I dag ser viser hun fram noe av det hun har vært med på i høst. Programleder: Solveig Hareide
Du ser egentlig bakover i tid når du ser på verdensrommet gjennom et teleskop. Med de største teleskopene i verden ser man tilbake nesten til universets begynnelse. Programleder: Solveig Hareide.
Hver dag kommer tusenvis av barn til verden. Solveig blir med en jordmor på jobb og får være med på en ekte fødsel. Hun vil finne ut hvordan barnet kommer seg ut. Programleder: Solveig Hareide.
Hvordan får man fart på en piruett på kunstløpskøyter? Og hva gjør fisken og småkrypene når vannet fryser til is? Vi skal finne ut hva som skjer - oppå og under isen. Programleder: Solveig Hareide.
Giraffen hadde ikke overlevd uten den lange halsen. Og sebraen ar helt avhengig av å være stripete. Hvorfor det er sånn, får du vite i Newton, som også gir svar på hva som er likheten mellom Solveig og en dinosaur! Programleder: Solveig Hareide
Nordlyset som bølger over himmelen er spennende å se på, men kan være vanskelig å finne. Solveig drar på nordlysjakt til Tromsø - et av verdens beste nordlyssteder. Og du får vite hvorfor det er lurt med utrolig lange barter når du skal dykke ned til havets bunn! Programleder: Solveig Hareide
Hvordan lager man musikk i et lydstudio? Solveig vil finne ut hvordan mange rare lyder blir til en fin sang. Og blir det like kult om hun legger på sin egen stemme? Programleder: Solveig Hareide
En traktor kan ha over 100 hestekrefter, og Solveig tester hvor sterk en traktor kan være. Men hvor mange hestekrefter er det i en hårføner? Programleder: Solveig Hareide.
Laser er lys som kan skjære metall. Et lasersverd ville vært livsfarlig hvis det hadde gått an å lage det i virkeligheten, men laser kan også brukes til nyttige ting. Programleder: Solveig Hareide
Rogna i kaviartuben skulle egentlig blitt en stor torsk. Men hvordan blir det knøttlille egget en fisk? I Newton får Solveig hilse på små fiskebabyer som slapp å bli pålegg. Programleder: Solveig Hareide
Det kjennes ut som en kamp på liv og død, men det verste som kan skje er jo bare at du driter deg ut. Derfor er det litt rart at vi blir så nervøse når vi skal opptre foran mange tilskuere. Programleder: Solveig Hareide.
En hund kan lære nesten hva som helst, når du bare vet hvordan du skal gjøre det. Den kan lete etter trøfler, danse eller hoppe over vanskelige hindre. Og Solveig lærer hundene triks. Programleder: Solveig Hareide
Tenk deg å kunne fly - uten motor! Solveig reiser opp i skyene med seilfly, og hun tester en helt spesiell flydrakt. Programleder: Solveig Hareide
Når vi tenker på steinalderen ser vi ofte for oss mennesker i skinnfell som sitter og fryser i en hule. Men de første menneskene som levde i Norge på den tiden var faktisk sjøfolk! Solveig graver et kikkhull tilbake til steinalderen. Programleder: Solveig Hareide
Kan giraffer svømme? Er hvalen et pattedyr? Solveig lærer noe nytt hver gang hun drar ut for å finne svar for Newton, og i dag ser hun tilbake på siste sesong og gir deg noen svar som det kan være artig å ha. Programleder: Solveig Hareide
Dødelige dyr har vi i Norge også! Bli med Solveig på jakt etter vår eneste giftslange - huggormen. Programleder: Solveig Hareide
Ørnungen Ørnulf ble fanget i Norge og sendt til Skottland. Der har han bodd i bur og vokst seg så stor at han kan greie seg på egenhånd. Solveig drar til Skottland for å se om han har det bra i sitt nye hjemland. Programleder: Solveig Hareide
Solveig går ofte tur i skogen, men på alle disse turene ser hun aldri døde dyr. Hva skjer med alle dyrene som dør ute i naturen, og hvorfor ser vi ikke noe til dem? En plastpose kan ligge ute i 20 år før den forsvinner. Solveig går på plastposejakt. Programleder: Solveig Hareide
Liker du å hoppe og sprette? Da må du prøve breakdance sammen med Solveig i Newton! For å bli skikkelig god må du tørre å slippe deg løs og øve mye. Programleder: Solveig Hareide
Vi vet at dinosaurene og mange andre rare dyr har levd her på jorda. Det vet vi fordi vi finner fossiler. Og fossiler kan hvem som helst finne. Bli med Solveig i Newton på jakt etter dyr som levde for 500 millioner år siden. Programleder: Solveig Hareide.
Solveig sprenger en bil i lufta på filmmåten. Hvorfor ser eksplosjoner på film alltid så kule ut? Programleder: Solveig Hareide
Hester i flokk snakker sammen, men hva snakker de om? I Newton lærer Solveig å forstå seg litt bedre på hester. Programleder: Solveig Hareide.
Solveig prøver å koke spagetti i en glovarm geysir på Island, og hun drar til fjells i Norge for å slippe fri en fjellrevvalp som liker å ha det iskaldt. Programleder: Solveig Hareide
Solveig følger kloakkens hemmelige veier under bakken og ut i havet. Hun oppdager også at rotter kan være både rene og smarte og nyttige - men ikke i kloakken! Programleder: Solveig Hareide.
Det er ikke bare nissen som er glad i julegrøt. I Newton undersøker Solveig hvem som spiser grøten hun setter ut på låven, samtidig som hun oppsummerer sesongen som har gått. Programleder: Solveig Hareide.
Solveig blir med inn i Superias verden for å finne ut hvordan de gjør det for å få rommet rundt programleder Stian til å se så uvirkelig og forskjellig ut hele tida. Programleder: Solveig Hareide
Er det ikke rart at en fin snarvei til skolen blir skummel når det er mørkt? Solveig skal sjekke hvorfor vi er mørkredde. Vi skal også se at det er mulig å bli kvitt edderkoppskrekk. Programleder: Solveig Hareide.
Det går an å sveve som en fugl - i hvert fall nesten. Solveig får være med opp i et seilfly og ser hvordan basehoppere kan forlenge hoppene sine med vingedrakter. Men hva med skihopperne - føler de at de flyr? Programleder: Solveig Hareide.
Hundrelappen er full av hemmelige tegn som beviser om den er falsk eller ekte. Solveig avslører noen av hundrelappens hemmeligheter og får komme inn i banken og se flere penger enn hun noen gang har drømt om å se. Programleder: Solveig Hareide.
Såpe lages av et stoff som er så sterkt at det kan brenne seg gjennom huden din. Men når dette blandes med olje skjer det magiske ting! Solveig besøker et kloster hvor nonnene kjenner såpelagingens hemmelighet. Programleder: Solveig Hareide.
Tenk så herlig det hadde vært om en robot kunne rydde rommet ditt. Solveig undersøker hvor det blir av robotene som gjør livet enklere. Og hun får prøve en diger fjernstyrt gravemaskin som kan brukes til jobber der det er for farlig for mennesker å være. Programleder: Solveig Hareide
Tenk på alt du kan, og som du tar for gitt. Har du først lært å sykle så kan du det resten av livet. Men hva gjør du hvis lesing aldri blir enkelt? Solveig får en stor utfordring når hun skal lære seg å spille trommer i et ekte metallband på bare en dag. Programleder: Solveig Hareide.
Hvor sint må du være for å knuse en murstein? Sinne gir superkrefter som man kan lære å styre og Solveig tester om det virker i Taekwon-Do. Politihunder lærer å se sinte ut, men de trener på å stoppe i rette øyeblikk. Og stemmer det at oksene blir sinte av å se rødt? Programleder: Solveig Hareide.
Det er ganske vanskelig å bygge ei solid trehytte. Men det må jo være mulig når vanlige trehus kan stå i 100 år. For å se hvor sterkt et hus er skal Solveig være med å rive det. Dyrene har også solide hus. Vi skal møte en mesterbygger, nemlig beveren. Programleder: Solveig Hareide
Hvordan klarer fisken egentlig å leve under vann? Og hvorfor blir de rarere jo lengre ned i vannet vi kommer? Bli med inn i fisken og ned i havdypet for å finne de styggeste fiskene som finnes. Programleder: Solveig Hareide.
Mens du venter på at ambulansen skal komme er det livsviktig å gjøre de riktige tingene raskt. Solveig lærer hva man skal gjøre hvis man blir vitne til en ulykke. Hun sjekker også ut hvordan hun ser ut innvendig ved hjelp av ultralyd. Programleder: Solveig Hareide.
De tropiske regnskogene er noen av de viktigste økosystemene vi har her på jorda. Men hva er egentlig så spesielt med regnskogene, og hvorfor er de så viktige? Solveig besøker en innendørs regnskog i Danmark. Programleder: Solveig Hareide.
Har du begynt å trene til 17. mai? Det er noen dager igjen så du har fortsatt tid. Solveig skal øve på å kaste på blikkbokser for å vinne førstepremien. Og hun skal vise deg noen triks om hvordan du kan lage en skikkelig fest-is, hvordan pølsene kokes uten å sprekke, og finne ut hvorfor det er så mye lyd i en tuba. Programleder: Solveig Hareide.
Kristoffer er ny programleder i Newton, og han vil gjerne vise at han er tøff og smart nok for jobben. Han undersøker hvilke triks ridderne i middelalderen brukte når de skulle trene på slåssing. Og han øver seg på å gå til Nordpolen i et kuldelaboratorium. Både polfarere og riddere trenger helt spesielle klær for å overleve. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Bjørnebæsj og kloremerker på trærne viser at det har vært bjørn i skogen, selv om den nesten aldri er å se. Kristoffer kryper inn i et bjørnehi for å sjekke hvordan bjørnen bor om vinteren, og han lærer hva som hadde vært lurt å gjøre hvis han hadde møtt en bjørn. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Livsfarlig, men likevel trygt. Kristoffer drømmer om å hoppe i fallskjerm, selv om det er noe av det skumleste han kan tenke seg. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Den digre hårete moskusen er egentlig en slags geit. Men den er en uberegnelig og sterk geit, så det gjelder å holde avstand til den. Kristoffer drar til fjells for å se etter moskus og finne ut hvordan et så stort og sterkt dyr kan leve på snaufjellet. Men moskusen er vanskelig å finne. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Hvor god fotballspiller er Kristoffer? Ved hjelp av et spesielt belte som følger bevegelsene hans på banen blir Kristoffer testet for selveste Rosenborg. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Kristoffer har alltid hatt lyst til å være brannmann. Nå skal han prøve seg som røykdykker. Han skal lete etter en person som er inne i et helt mørkt og røykfylt rom. Der er det umulig å se noe som helst hvis du ikke har et varmesøkende kamera. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
I dagens sending viser Kristoffer deg noen av høstens høydepunkter på nytt. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Kristoffer dykker i sjøen. Men det er ikke bare å trekke pusten og dykke i vei, for hvis lungene er fulle av luft, flyter han opp igjen. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Der en klatrer opp, skal en også vite at en kan komme seg ned. En fjellklatrer lærer Kristoffer mange triks både for å komme seg opp og ned en bratt fjellvegg. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Det kan bli ganske varmt inne i en komposthaug. Kristoffer skal finne ut hvor all varmen kommer fra, og om det er mulig å "koke" et egg der inne. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Klirring i bestikk og papirrasling er lyder som kan bli til musikk bare man fikser og trikser litt. Kristoffer samler lyder til en ny julesang, og får hjelp av to støymusikere til å komponere den. Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Hvordan kan et tungt fly sveve i lufta uten å falle ned? Kristoffer er med og plukker fra hverandre et stort passasjerfly for å finne svaret. Og bli med når han får være pilot for en dag! Programleder: Kristoffer Sagmo Aalberg.
Alle klarer å gå rett fram på en linje, men hva skjer om du får bind for øynene og øreklokker på ørene? Vi forsker på hvordan retningssansen vår fungerer. Programleder: Stian Sandø.
I fremtiden kommer selvstyrende undervannsroboter til å gjøre de farlige jobbene under vann. Vi er med når en undervannsrobot skal kjøre rundt på egen hånd for første gang. Programleder: Stian Sandø.
Når Stian er blind i tre dager oppdager han hvor vanskelig det er å kle på seg og lage mat uten å se. Nå må de andre sansene hjelpe ham til å komme seg gjennom dagene. Han får teste både hvit stokk og førerhund, men hvordan går det på fotballtreninga? Programleder: Stian Sandø.
Skilpadder er ikke bare treige. Noen fanger fisk med lynkjappe bevegelser, mens andre sloss med livet som innsats. Vi tar en titt på de tøffeste skilpaddene som fins. Kommentar: Torfinn Borkhus.
Hva skjer når man snurrer en flaske med vann og prøver å få den til å lande stødig på bordet? Vi sjekker fysikken i bottle flip og tester flere andre internett-utfordringer. Programleder: Stian Sandø.
Når hakkespetten banker løs på et tre med nebbet sitt er det enorme g-krefter i spill. Hvordan tåler hodet hans dette uten at det blir skadet? Kommentar: Torfinn Borkhus.
Finnes det mat med en smak som alle liker? Stian konkurrerer med 13 år gamle Lui om å finne den beste smaken. Klarer en av dem å lage middag som alle de 12 smaksdommerne liker? Programleder: Stian Sandø.
1000 graders kniv er veldig populært på YouTube. Vi oppgraderer til 1500 grader, og smelter til slutt hele kniven. Programleder: Stian Sandø.
Stumpneseapene i Himalaya ser ut som filmstjerner med kul hårsveis. De har ører som Yoda i Star Wars og lepper som minner om litt for mange plastiske operasjoner. Nå har man for første gang klart å lage film om disse apene på ordentlig. Kommentar: Torfinn Borkhus.
Mange liker å pynte seg i ansiktet, men ikke alle vet at sminke kan inneholde fiskeskjell, lus og urin! Stian forteller sminkeblogger Amalie Olsen ting hun ikke vil vite om sminke. Programleder: Stian Sandø.
To av verdens beste fotballtriksere viser oss hva som er mulig å gjøre med en fotball. For å få til vanskelige triks må både føtter, kropp og ball spille på lag. Programleder: Stian Sandø.
Gulhodealbatrossene lever på en øy i Japan hvor det fins en aktiv vulkan. Her kan det skje utbrudd når som helst. Bli med når forskerne prøver å flytte fuglene til en trygg øy før det er for sent. Kommentar: Torfinn Borkhus.
Er det farlig å spise sin egen bæsj? Stian får hjelp av Line Jansrud til å forstå hvordan maten vi spiser blir til en brun, illeluktende bakteriegjørme. Programleder: Stian Sandø.
Nylig fant astronomene et solsystem 39 lysår unna oss. I univers-sammenheng er det rett borti høgget. Det kule er at forskerne tror at flere av de sju planetene i solsystemet TRAPPIST-1 likner på jorda. Programleder: Stian Sandø.
Stian gjør seg om til en søppelhaug ved å henge alt plastavfallet sitt på kroppen. Plast har vi over alt, men hvor mye bruker vi egentlig i løpet av en uke? Programleder: Stian Sandø.
Turn er spinnvilt! Hvordan klarer turnerne å ha så ekstremt god kroppskontroll og balanse? Turntvillingene Malin og Maria prøver å lære Stian kunsten. Programleder: Stian Sandø.
Fidget spinnere har vært en trend i hele år, men hva skal til for å få en spinner til å fly? Vi lager et "spinnikopter"! Programledere: Lydia Gieselmann og Stian Sandø.
Stammer fugler fra dinosaurene? Vi er med når forskerne graver opp fossiler som kan løse mysteriet om slektskapet. Kommentar: Torfinn Borkhus.
Til vanlig bygger Joachim, eller Noobwork som han kaller seg, tuneller i Minecraft på YouTube. Er det like kult med tunellbygging i virkeligheten? Programleder: Lydia Gieselmann og Stian
Hvordan reagerer hjernen når du er livredd? Vi tester om hukommelsen fungerer under et fallskjermhopp fra 4000 meters høyde. Programledere: Lydia Gieselmann og Stian Sandø
Strutsen i ørkenen i Namibia satser alt på å få unger akkurat på rett tidspunkt, nemlig i regntiden. Hvis ikke regnet kommer når ungene klekker, dør de. Kommentar: Torfinn Borkhus.
Hvordan kan en død kropp vare evig? Vi drar på utstilling og kikker på døde mennesker, og finner ut hvordan kroppene har blitt som de er. Programledere: Lydia Gieselmann og Stian Sandø.
Vi tester ut å spille fotballdataspillet FIFA i virkeligheten. Ekte fotballspillere får kommandoer du kjenner igjen fra spillet. Bli med på en annerledes kamp på Lerkendal stadion! Programledere: Lydia Gieselmann og Stian Sandø.
Vi møter noen av de mest spesielle edderkoppene som fins. Det er mange som er redde for edderkopper, men de spiller en viktig rolle for jordas økosystem. Kommentar: Torfinn Borkhus.
Vi finner ut om vi mennesker er smartere enn en kråke. Hvordan klarer vi oss når vi blir testet på samme måte som dyrene? Programledere: Lydia Gieselmann og Stian Sandø.
Er mennesker raske nok i oppfattelsen til å komme seg unna en ball i 100 km/t fra sju meters hold? Programledere: Lydia Gieselmann og Stian Sandø.
Hvordan er det å være elefant? Forskere prøver å finne svaret ved hjelp av smarte eksperimenter. Kommentar: Torfinn Borkhus.
Labrottene tester frykten sin når de skal rappellere ned mer enn 70 meter fra en av Norges høyeste bygninger. Programleder: Lydia Gieselmann.
Hva skal til for å lage en hit? Vi starter et prosjekt med mål om å lage en låt som treffer hitlistene! Programleder: Lydia Gieselmann.
Vi feirer seerne våre med et stort liveshow, og her får dere høydepunktene. Programledere: Lydia Gieselmann og Stian Sandø
Vi gjør to usannsynlige eksperimenter sammen med en magiker. Ett av dem er ekte og ett er bare et triks. Gjetter du hvilket som er ekte? Programleder: Lydia Gieselmann.
Hvordan er det å leve hele livet sitt nede i jorda? Under føttene våre fins det mange forskjellige små dyr, og noen av dem kommer aldri opp til lyset fra sola. Kommentar: Torfinn Borkhus. Sesong 42 (3:14)
Cheerleadere klarer å kaste hverandre opp i lufta og gjøre kule stunts. Men det er ikke så lett som det ser ut til. Vi forklarer de fysiske lovene som gjør det vanskelig å turne i lufta. Programleder: Lydia Gieselmann.
Adam er en uvanlig hest; han liker ikke å bli ridd på og kaster av dem som forsøker seg. Vi prøver å redde Adam, for hvis han ikke forandrer seg, kan han ende opp hos slakteren! Programleder: Lydia Gieselmann.
Når levde de første pattedyrene? Vi viser deg hvordan urpattedyrene så ut for 160 millioner år siden. Kommentar: Torfinn Borkhus. Sesong 42 (6:14)
Hvorfor er isen så glatt og pucken så rask? Vi kaster oss ut i ishockeykamp for å bli venn med friksjonen. Programleder: Lydia Gieselmann.
Vi tar med en brukt kjole til redesigndronningen Jenny Skavlan for å gi den nytt liv. Programleder: Lydia Gieselmann.
Menneske mot blekksprut: Vi måler kroppens smidighet og styrke, og vår evne til å kamuflere oss opp mot blekkspruten. Hvem tror du vinner testene? Kommentar: Torfinn Borkhus.
Kan et gammelt skateboard få nytt liv? Lydia og redesign-dronningen Jenny Skavlan tar oppdraget . Skateboardet blir til ei fin, ny hylle, og samtidig sparer de miljøet. Programleder: Lydia Gieselmann.
Vi feirer at vi har passert 25 000 abonnenter på YouTube-kanalen vår med et skikkelig mageplask - i et kjempesvært basseng fylt med 12 000 liter slim! Programleder: Lydia Gieselmann.
Aper er gøy og fascinerende å se på. Kanskje er det fordi de får fram den indre apen i oss? Sesong 42 (12:14) Kommentar: Torfinn Borkhus.
Er det mulig å holde pusten under vann i over tre minutter? Og, kan man knuse en glassflaske med hånda si uten å skjære seg? Det ene eksperimentet er fullt mulig å få til i virkeligheten, mens det andre er et triks. Programleder: Lydia Gieselmann.
Lydia prøver seg på kunstløp sammen med turntvillingene Malin og Maria. Klarer de å ta en piruett? Sesong 42 (14:14) Programleder: Lydia Gieselmann.
En magiker får Lydia til å sveve i løse lufta, men er det juks eller ekte? Lydia lager slim som lyser av seg selv i mørket, og hun synger ut mot alle som kaster plast i naturen. Programleder: Lydia Gieselmann
Går det an å kjøre bil i blinde uten å kjøre på noe? Lydia er med når en magiker gjør et forsøk. Hun skal også måle krefter mot Norges sterkeste mann. Hvem tror du er sterkest? Programleder: Lydia Gieselmann.
Hva sier egentlig frosken når den kvekker, hva ønsker fuglen seg når den synger og hva mener elefanten når den brummer? Vi viser en film som forteller om dyrelyder i naturen. Kommentar: Torfinn Borkhus. Sesong 43 (3:14)
Hvordan lager man en kul sang som kan bli en hit? Lydia har laget seg en skisse allerede, og nå får hun hjelp til å bygge ut låten av stjerneprodusenten Mugisho. Programleder: Lydia Gieselmann
Vi tester turning på hester. Klarer turntvillingene Malin og Maria å turne når de står oppå en hest som er i fart? Turning på hest er en idrett som heter voltige, og det er første gang jentene prøver seg på dette. Programleder: Lydia Gieselmann.
Hva bruker neseapen den lange nesen sin til, og stemmer det at det langsomme dovendyret er et dovent dyr? I filmen møter vi noen dyr som ser merkeligere ut enn andre. Når vi får vite hvordan de lever, og hva de gjør for å overleve, forstår vi mer av hvorfor de skiller seg ut. Kommentar: Torfinn Borkhus. Sesong 43 (6:14)
Lydia har tatt utfordringen om å gå barbeint på glødende kull! Kullet kan være over 500 grader varmt. Kommer Lydia til å brenne seg, eller vil vitenskapen få henne velberget over glørne? Programleder: Lydia Gieselmann.
Spenning i fornøyelsesparken. Lydia og youtuberen Herman Dahl heises opp til 33 meters høyde for teste behovet sitt for spenning. Det blir en ekstrem opplevelse for begge to, men tør de til slutt å slippe seg ut og la seg falle ned mot bakken? Programleder: Lydia Gieselmann.
Sjøkneleren ser ut som om de er satt sammen av tilfeldige deler, og den har øynene på stilk. Ulveålen ser ut som en gammel mann, med rynker og arr. Sjøpølsa har ikke egentlig noe ansikt, men den har en munn som bare brukes til å spise med. Derfor må han bruke rumpa i stedet til å puste med! Bli med under vann og se noen av de rare skapningene som lever i verdenshavene. Kommentar: Torfinn Borkhus.
Vi er i en fornøyelsespark der youtuberne Agnete og Herman skal konkurrere mot hverandre i en g-kraft-utfordring. Her skytes de 66 meter opp i lufta med hver sin åpne beholder med vann i fanget. Hvem får med seg mest vann ned igjen? Programleder: Lydia Gieselmann.
Vi fortsetter konkurransen mellom youtuberne Herman og Agnete i fornøyelsesparken. Hvem av dem svarer riktig på spørsmålene om g-krefter og akselerasjon etter en fartsfylt tur med berg- og dalbanen? Programleder: Lydia Gieselmann.
Jorda vår er full av kjempestore dyr som er både interessante, flotte og varierte. Noen av dem har stor kropp sammenlignet med andre dyr, mens andre har liten kropp, men er likevel de største i sin art. Verdens største edderkopp kan bli 30 cm stor, og den kan spise små fugler og små pattedyr. En isbjørn kan veie omlag ett tonn, og når den står på to, rager den nesten to og en halv meter. I denne filmen møter du mange forskjellige kjemper i dyreverdenen. Kommentar: Torfinn Borkhus. Sesong 43 (12:14)
En berg- og dalbane skifter retning hele tiden, og hvordan påvirker disse retningsforandringene kroppen når du sitter på i vogna? I dag har youtuberne Herman og Agnete med seg bokser med godteri når de konkurrerer mot hverandre. Hvem av dem har med seg mest godteri tilbake når turen er over? Programleder: Lydia Gieselmann. Sesong 43 (13:14)
I denne siste og avgjørende konkurransen i fornøyelsesparken skal Herman og Agnete ta Spinspider med vann og popcorn. Hvor mye ramler ut på grunn av tyngdekraften? Taperen er den som har med seg minst innhold i boksen ned igjen, og straffen er å spise en boks sardiner. Programleder: Lydia Gieselmann.
Lydia og Christoffer, alias Kattekryp på YouTube, klatrer 40 meter opp langs en bratt fjellvegg for å utforske friksjon i naturen. Nedturen går raskere, for her glir de nedover langs en 200 meter lang zipline. Programleder: Lydia Gieselmann.
Vi følger livet til en ung panda som fødes og vokser opp på et pandasenter i Kina. Når ungen blir stor nok, skal han tilbake til villmarka. Vil han klare seg på egen hånd ute i naturen? Kommentar: Torfinn Borkhus.
Høydeskrekk er en av de vanligste fobiene våre. Lydia og Christoffer, alias Kattekryp på YouTube, tøyer grensene hos seg selv når de er høyt og lavt i en klatrepark. Programleder: Lydia Gieselmann.
Hvor likt og ulikt er det å leve på Filippinene sammenlignet med Norge? Lydia møter to jenter som er 12 år, og de forteller om hverdagen sin i Tacloban og i Trondheim. Liker du å spille sjakk? Lydia viser deg fem trekk som gjør deg til sjakkmester på første forsøk! Programleder: Lydia Gieselmann.
Når vi hører gjøken gale, vet vi at våren er kommet. Gjøk er en sky fugl som det ikke er så lett å følge med på, derfor vet vi ikke så mye om hvordan den lever. Vi vet at den legger eggene sine i andre fuglers reir, men hvorfor gjør den egentlig det? I denne filmen får du se hvordan gjøkemor klarer å bytte ut et egg med sitt eget. Vi får også se hvordan den lille gjøkungen vokser og tar kontroll over reiret til vertsforeldrene. Kommentar: Torfinn Borkhus.