Door krijgt van Kootje een cruise aan boord van de MS Alexander door eigen land cadeau. De privacy van dit romantisch bedoelde uitje is al snel ver te zoeken wanneer hun vrienden, allemaal (behalve Lena), ook aan boord blijken te gaan. Wanneer kort na het uitvaren de kapitein met hartklachten het schip horizontaal verlaat is het Arie die, na luidkeels aandringen van Riet, het roer overneemt. Maar hoe komt Kootje eigenlijk aan de kaartjes voor deze cruise? Hoe geschikt is Arie voor de functie van kapitein als blijkt dat hij niet kan zwemmen? Is het zeeziekte of iets anders waar Lukas last van heeft nadat hij stuurman Barend (gastrol van Guy Clemens) ontmoet heeft? En: waar is Lena eigenlijk?
Arie legt de boot aan wal in de gastvrije Hanzestad Deventer, waar colporteur Cees (Peter Blok) zijn vaste verkoopavond aan boord organiseert. Tijdens deze avond vol römertopf, snelkookpannen en door NASA ontwikkelde electromagnetisch geladen armbanden heeft Riet al snel een winstmakend dealtje gesloten met Cees. Ondertussen mist Huip de tweeling en blijkt hij geen zeebenen te hebben. Blijft hij aan boord? Valt Lena voor de charmes van ‘Cees-met-een-C’? En waar komt het nachtelijk gedrup vandaan waar Ko slapeloze nachten door beleeft?
Noodgedwongen ligt de boot een nacht in het Tjeukemeer, waar Lukas het initiatief neemt om met het hele gezelschap een moordspel te spelen. Een verkleedkist vol jaren ’30 kleding en de mysterieuze medepassagier meneer Frantzen zijn het begin van een avond vol mysterie en spanning. Het moordspel neemt een opmerkelijke wending waarvoor de waterpolitie inspecteur Hoffman aan boord brengt. Wanneer is het spel precies ten einde en wat heeft het dure Rolex horloge van meneer Frantzen hiermee te maken? Hoe fanatiek is iedereen in het rollenspel en wat is fictie en wat is realiteit deze nacht?
Wanneer de boot voor anker gaat bij Maastricht blijkt dat Lutz Lehman, een oude liefde van Door (een gastrol van Kees Hulst), als begeleider van Stichting De Zonnebloem aan boord is gekomen met zijn cliënten. Winkelen in Maastricht is er niet bij want alle handen aan boord zijn nodig in de zorg. In de gehandicapte Manuela (gespeeld door Ellen Pieters) herkend Arie een oude jeugdliefde. Wat heeft Arie te maken met het feit dat Manuela in een rolstoel zit? Wat broeit er nog tussen oud geliefden Door & Lutz en Arie & Manuela?
De boot legt deze aflevering aan in de mysterieuze wateren van Volendam. Al vanaf aankomst worden onze vrienden door een mysterieus paar ogen in de gaten gehouden en verschijnt aan de kade en aan boord de vraag “WAAROM?” ten tonele. Wonderlijke taferelen, zoals verstopte trouwringen in de Volendamse klederdracht van Lena en een verdord trouwboeket op het kussen van Riek, wijzen op een geannuleerd huwelijk. Het antwoord lijkt te komen wanneer een verwaaide en verregende bruid aan boord stapt. Waarom maakt deze verschijning Barend zo zenuwachtig? Wat heeft deze bruid te maken met de WAAROM?-verschijningen? En; kan iedereen wel evengoed omgaan met zoveel paling op het menu?
Garnaalkroketten, wafels, mossels, bier, patat en chocola: de boot vaart deze aflevering door Vlaamse wateren. Terwijl iedereen een danspartner zoekt voor de Vlaamse Ballroom Dancing wedstrijd, maken we kennis met seksuologe Lieve van Aarsgebeuren en haar man, de tandarts Yves (gastrollen van Veerle Dobbelaere en Warre Borgmans). Wanneer de twee op verzoek van Riek meedineren aan de captains’ table komen verschillende verhoudingen op scherp te staan en gaan we een nacht vol intriges op het schip tegemoet, of zoals Greet zegt: een breiwerkje opzetten. Ook Lukas en Barend beleven romantische momenten wanneer Barend De Grote Beer laat zien aan Lukas vanuit de stuurhut. Wie danst met wie tijdens de Danswedstrijd? Zijn de Vlaamse tortelduifjes Lieve en Yves inderdaad zo verliefd op elkaar en dansen zij mee?
Terwijl de boot aanmeert in het Friese Joure, loopt de broeierige sfeer aan boord al snel op. In deze aflevering over vooroordelen (en, zoals Door het zegt; elk mens hoort bij een club) ontvangt Lena een oude klasgenoot: de Molukse schone Ramona (een gastrol van Katja Schuurman). Wanneer ze met haar broers aan boord stapt, en blijkt dat deze broers wapens bij zich dragen, slaat de gemoedelijk sfeer al snel om. Is dit inderdaad een onschuldig bezoekje of hebben Ramona en haar broers andere plannen met deze boot en haar passagiers?
Het zeemansoog van Barend ziet het al meteen: cumulonimbuswolken gecombineerd met oostenwind… In deze laatste aflevering komt het water hoog te staan. Wanneer de meeste passagiers van boord zijn gegaan en alleen onze vrienden nog verder varen komen ze al snel in onrustig, en Duits, vaarwater terecht. Vanuit zijn hut is Lukas een radiozender begonnen: radio Blijdschap, vanwaar hij Duitse klassiekers en adviezen aan hen die nog in de kast zitten uitzendt. Wanneer het schip in noodweer komt en er steeds meer water gemaakt wordt, zullen de overgebleven passagiers met een noodplan moeten komen. Het is pompen of verzuipen. Zullen onze vrienden weer veilig voet aan Amsterdamse grond zetten?