Niels Bohr var en tillidsfuld mand og med god grund: Livet var forelsket i ham. Han satte København på verdenskortet, han var den store leder af atomfysikkens guldalder - og han så atombomben blive til virkelighed. Den gav ham en mission: Han gik direkte til de største magthavere - for at lære verdens mægtigste mænd at holde fred.
Hans mor var sindssyg og hans far var nazist. Forfatteren Leif Panduro fik en barsk start på livet. En hård barndom gjorde Panduro til en skarp iagttager af mennesker - en evne han brugte flittigt, både når han skrev sine populære romaner og ikke mindst de TV-spil, der lagde gaderne øde i 60'erne og 70'erne. I en tid hvor velfærden voksede med eksplosiv hast, undrede Leif Panduro sig i sine værker over, hvorfor danskernes tilfredshed ikke voksede tilsvarende.
Hun er den største revystjerne, vi har haft. Hun voksede op på Vesterbro i København og tog hele Danmark med storm i tyverne og trediverne med sin folkelige charme og sit komiske talent. I dag nynner vi stadig med på "Gå med i lunden", "Ta' og kys det hele fra mig" og "En er for lille og en er for stor". Hun svigtede aldrig sit publikum, men hun levede livet hårdt og sled til sidst sig selv op.
Danmarks mest forhadte politiker gennem tiderne er Erik Scavenius. Han var politikeren der trykkede hånd med Hitler og udtalte sig beundrende om nazi-tysklands sejre under Anden Verdenskrig. Alligevel er historikerne i dag ikke i tvivl. Han var en statsmand af internationalt format, der skånede Danmark for krigens rædsler under både Første og Anden Verdenskrig.
Myten om Asger Jorn lever i bedste velgående. Han grundlagde kunstnersammenslutningen Cobra, der gjorde ham verdensberømt. Han opfandt nye kunstneriske retninger og opnåede enorm kollegial anerkendelse. Et folkeligt gennembrud fik han dog aldrig og personlige kriser og viljen til kunstnerisk frihed gjorde, at han levede et fattigt kunstnerliv. Jorn døde i 1973 i en alder af 59 år.
Thorvald Stauning var cigarsortereren der endte som statsminister. Han blev født i fattigdom og endte som nationens samlingspunkt. Men karrieren kostede. Han ofrede sig selv, venskaber, og kvinderne for at ændre samfundet og for at få magten. Han havde problemer med alkohol og så gemte han på en hemmelighed, som familien først fandt ud af 60 år efter hans død.
Verdens længste rejse på hundeslæde fra Grønland til Stillehavet førte ham lige ind i verdensberømmelsen. Han var splittet mellem sit liv i Danmark og en dyb længsel efter Grønland. Han sørgede for at hele Grønland blev samlet under dansk flag og skrev Grønland ind i danskernes hjerte med beretninger fra sine fantastiske rejser.
Hun voksede op i Hedebygade på Vesterbro og erindringerne fra barndommen prægede hele Tove Ditlevsens liv og forfatterskab. Hun levede et intenst liv med fire ægteskaber, pillemisbrug og utallige indlæggelser. I 1976 begik Tove Ditlevsen selvmord og blev fulgt til graven af tusinder af trofaste læsere.
Digterpræsten Kaj Munk var 30ernes og 40ernes store dramatiker, men den 4. januar 1944 blev han myrdet af Gestapo. Forinden havde han i prædikener, skuespil og taler udfordret besættelsesmagten, samarbejdspolitikerne og værnemagerne. Men Munk havde selv i 30erne været forblændet af Mussolini og Hitler. Efter mordet blev Kaj Munk et symbol på dansk modstand mod den tyske besættelse.
Under mottoet "Aldrig færdig altid på vej" tryllebandt Gunnar "Nu" Hansen danskerne gennem fem årtier til Radio og TV. Familielivet stod i skyggen af journalistens evige jagt på den gode historie. Hans ukuelige optimisme og store hjerte banede vejen til de bonede gulve, men det var idrætten der stod hans hjerte nærmest. Som hele Danmarks sportsreporter, var hans engagement og talent uforligneligt.
Han var 88 år da han holdt sin sidste store tale. Det var i 1995 på 50 året for Danmarks befrielse og alle rejste sig og klappede. Men sådan havde det ikke altid været. Udskældt og i strid modvind blev han manden der stædigt forsvarede den danske modstandsbevægelse også de omstridte likvideringer af stikkere under 2. verdenskrig. Frode Jakobsen drømte aldrig om at blive politiker, alligevel sad han gennem flere årtier i Folketinget.
Han borede sig ind i den danske folkesjæl med sine kærlige og sympatiske fremstillinger af "den lille danske mand" med de beskedne krav til tilværelsen. Osvald Helmuth blevet kaldt det 20. århundreds største visekunstner, men manifesterede også sit store potentiale i rollen som "Jeppe på Bjerget" på Det Kongelige Teater, og i film som "Harry og Kammertjeneren "og "Sult". Men han var også en mand, der levede 100 procent for sin kunst, og stillede enorme krav til sig selv og sine allernærmeste omgivelser, ikke mindst sin kone og sønnen Frits ...
"Havde du levet i middelalderen var du blevet brændt som en heks, Bodil", sådan sagde hendes mand! Bodil Koch blev kaldt regeringens eneste mandfolk. Selv kaldte hun sig for Socialdemokratiets manegeklovn. Bodil Koch er fortællingen om en kvinde, der forvandler sig fra at være professorfrue, gift med Hal Koch, til at blive en af Danmarks største politiske personligheder i det 20. århundrede. Hun startede den første græsrodsbevægelse i Danmark, der skulle mobilisere kvinder til at engagerer sig i politik. Hun diskuterede moderne kunst med Sovjetunionens minister Krutjov og som cigarrygende og rapkæftet dansk minister kritiserede hun USA's udenrigspolitik under den kolde krig.
Harald Lander var den store danske balletmester. Men i 1951 måtte han forlade landet, beskyldt for at forgribe sig på de unge balletpiger. Det er en historie om magt, kærlighed og bristede drømme. Harald Lander kunne være en hård lærermester, og der var mange der hadede ham. Han gjorde dansk ballet til en af de bedste i verden, men Danmark var for lille for ham.
- en af de mest markante filminstruktører gennem tiderne. Kendt og beundret af cineaster over hele verden. Men i Danmark opnår han aldrig den store og brede anerkendelse. Filmen "Jeanne d´ Arcs lidelse og død" skal blive stående som en filmhistorisk manifestation, men også som eksponent for de temaer, der gennemsyrer næsten alle hans film: Enerens kamp mod ondskab og intolerance. Temaer som ligger tæt op ad Dreyers eget traumatiserede liv.
Poet, punker, beundret og hadet anmelder, redaktør, rektor, mæcen, far-figur, intellektuel af Guds nåde, overgrund og undergrund, original. Poul Borum spændte vidt, men fælles for det hele var en livslang og livsnødvendig kærlighed til kunsten, ordet især. En kærlighed han så generøst og farverigt brændte for at dele med sin omverden, at han om nogen bærer ansvaret for, at generationer af moderne danske poeter og forfattere, ja kunstnere i det hele taget, fik en stemme, der stadig vibrerer og sætter sig spor for eftertiden.
- forfatter, designer og opfinder. Et renæssancemenneske, en multikunstner, der på godt og ondt var forud for sin tid. Han formåede at indramme danskheden i sine gruk og han blev verdensberømt for superellipsen. Både litteratur og design blev folkelige klenodier, men gennem livet søgte han forgæves efter anerkendelse hos litteraterne, designerne og videnskabsmændene. Han var en mester i at sætte sig selv i scene, men samtidig sin egen værste fjende. Morsom og høflig; ondskabsfuld og uberegnelig - af omgivelserne kaldt en Dr. Jekyll og Mr. Hyde.
Over 60 år stod Buster Larsen på de skrå brædder. Han startede som barnestjerne og blev et nationalmonument på linje med Den lille havfrue. Hans rolle som den selvtilfredse dansker i "Lorteland" og den godmodige grisehandler i Matador har overvundet de fleste af os. Buster var folkekær, men han var også perfektionist, hvilket gjorde han kunne være svær at arbejde sammen med.
Poul Reumert var "kongen" af det Kongelige Teater i det 20. århundrede. Han var ven med landets regent, og kendt af alle danskere. Men han havde måttet kæmpe for sit gennembrud. Han arbejdede altid, og ligegyldig hvad der var sket privat, så stod han på scenen. Poul Reumert stillede strenge krav både til sig selv og alle andre. Men i sit tredje og sidste ægteskab med den unge og smukke islænding Anna Borg, viste han en anderledes kærlig side. Poul Reumert havde mange titler, men mest stolt var han når han blev kaldt Islands svigersøn.
"Hun var en flamme" står der på Thit Jensens gravsten. Hun brændte inderligt hele sit liv for kvindens ligestilling. Og hun vakte stor forargelse da hun satte begrebet prævention på dagsordenen i 20ernes Danmark. Senere i livet blev Thit Jensen med sine historiske romaner det mest læste forfatter i Danmark. Men kampen for kvinden og karrieren kom til at koste hende privat. Hun fik aldrig den familie hun drømte om, og hun mistede venskabet med sin elskede bror Johannes V Jensen.
Elsa Gress, forfatter og samfundsdebattør levede et helt liv i fattigdom men i stor kunstnerisk rigdom. Et kompromisløst liv som en udskældt og elsket outsider, der placerede sig selv centralt i debatten. Hun var med modstandsbevægelsen gik videre over kvindebevægelsen - og levede et yderst frigjort liv lang tid før det blev moderne. Hun var ikke blot tilstede i sin tid - men forud for den.
Per Hækkerup elskede sjusser og store cigarer. I 60'ernes og 70`ernes Danmark var han en højtstående minister, der aldrig opnåede den statsministerpost, som mange mente han var selvskreven til. Hækkerup var fremtidens mand, en moderne udenrigsminister, der så Danmark som en del af verden. Men han var også manden, der blev gjort til syndebuk for at have mistet nordsøolien i en brandert til nordmændene. Og selv om politik var hans liv, så var statsministeren, hans chef, Anker Jørgensen ikke inviteret med, da han blev begravet..
Hans Scherfig var en af det 20 århundredes mest solgte danske forfattere, og hans junglemalerier kendes af alle. Samtidig var Hans Scherfig kommunist. For nogen et paradoks. Men de to mirakler i dansk litteratur, Den forsvundne fuldmægtig og Det forsømte forår skrevet på et tidligt tidspunkt i forfatterskabet står tilbage sammen med Hans Scherfigs malerier som helt enestående værker fra det tyvende århundrede.
Historien om Helle Virkner er historien om en af Danmarks smukkeste kvinder, der lever et liv på forsiderne af billedbladene og bliver statsministerfrue... Men det er også historien om en stærk kvinde der med talent, viljestyrke og glimrende overtalelsesevner formår at holde fast i sig selv, sine børn og sit eget job, samtidig med at hun hjælper Danmark på vej ude i verden, ved at charmere både sovjetiske og amerikanske statsledere.
Han er en af de skuespillere, der har været med i flest film og tv-serier og teaterforestillinger - den mest flittige. Men fra starten tegnede det helt håbløst for den unge Ove Sprogøe. Han fik flere afslag på at blive skuespiller og hans fremtoning; en lille mand med en fremstående hage var der ikke mange førsteelsker-roller til. Men alligevel blev han en af tidens største skuespillere.
Ole Lund Kirkegaard er forfatteren bag bøger som Lille Virgil, Hodja fra Pjort og Gummi-Tarzan og hans forfatterskab kan i udbredelse måle sig med H.C. Andersens. Bøgerne er fulde af fantasi, anarki og frihedstrang, værdier som ikke bare var vigtige for Ole Lund Kirkegaards kunst, men som også viste sig at være livsvigtige for ham selv.
Thorkild Hansen var Danmarks mest populære forfatter i 60'erne, men da han i 70'erne skulle tage det sidste skridt mod tinderne kom han i hård modvind. Tiden var præget af drømme om socialisme og krav om, at forfatterne skal tage politisk stilling og det kunne individualisten Thorkild Hansen ikke indordne sig under. Hans storværk "Processen mod Hamsun" udløste en forbitret og følelsesladet strid i hele Skandinavien kun få år efter at han havde modtaget Nordisk Råds litteraturpris, og hans dagbøger blev først anerkendt som mesterværker efter hans død.
Dan Turell er en af de få danske digtere, der formår at nå alle danskere. Hvad enten det er ved abstrakte digte, Vangede Billeder, klummer eller med den navneløse journalist i Mord-bøgerne. Onkel Danny er en grænseløs provokatør - men Dan Turell er meget mere end det.
Mange husker ham i dag som den larmende og lettere tossede anarkist, der afskyede skatter og muslimske indvandrere. Men i begyndelsen af sin karriere var Mogens Glistrup faktisk en mand med en mission: Han ville med provokationen som våben ændre den danske skattelovgivning radikalt. Undervejs mistede han næsten alt. Og spørgsmålet er, om han gik for vidt i sine provokationer - eller om han blev kanøflet af systemet.
Poul Henningsen er provokatør af guds nåde. Ordene er hans våben i en livslang kamp for en bedre verden, og han bruger dem utrætteligt. Poul Henningsens viser gør den danske revy meningsfuld, og hans avisartikler angriber tidens problemer direkte og uanset prisen. Han siger altid magthaverne imod og uden frygt. Heldigvis har han har et enestående godt humør. Og han får brug for det. For at gennemføre sit livs værk, for at gøre en forskel.
Bodil Udsen var en af vores største skuespillerinder. En sand diva. Hun spillede de største kvindelige karakterroller på landets scener. Og danskerne elskede hende som Emma i Rottehullet. Men kampen for succes var lang og hård. Først blev hun smidt ud af den kongelige teaterskole for sin egenrådighed, og siden ville ingen tage hende seriøst som skuespillerinde. Hun var hun frygtet af kollegaer for sit vilde temperament og hårde tone. Men Bodil var ligeglad, hun elskede sit publikum og trods personlige tragedier blev hun stående på scenen til det sidste.
Aksel Larsen var en mand, der forfulgte sine idealer med livet som indsats. Han ønskede et Danmark med social retfærdighed og lige muligheder for alle og huskes som stifter af partiet SF. Men han bar også på store hemmeligheder, som først kom frem flere år efter hans død.
I dag, mere end 35 år efter hans død, kender de fleste danskere ham stadig som folkets John med de røde seler og de glade sange. Men bag den joviale facade kæmpede John Mogensen gennem hele sit liv med præstationsangst, alkohol og uforløste kunstnerdrømme. Få historien om en af Danmarks mest populære sangere gennem tiden i det første tv-portræt af John Mogensen nogensinde.