Petters 2013 är fulltecknat. Förutom musiken lanserar han vin, ger ut bok, öppnar restaurang, föreläser om sig själv och marknadsföring, springer maraton och dyker upp i de breda tv-programmen. Men vad händer med artisten Petter när allt det andra tar över? Vi följer honom inför en ny musikalisk utmaning; ett samarbete med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen.
En kyrkans man, en diplomat, rentav spion? Mezzosopranen Cecilia Bartoli har utforskat myterna om denne föga kände barocktonsättare. Här presenterar hon ett musikaliskt program i sällskap med countertenoren Philippe Jaroussky och ensemblen I Barocchisti under ledning av Diego Fasolis. Omgivningen är den bästa tänkbara - slottet Versailles.
Om Anton Stadler, klarinettisten som Mozart skrev sin berömda konsert till. Och inte bara den - det finns också en känd klarinettkvintett. Och kanske flera verk, som vi inte känner idag? Mozarts musikerbroder hävdade nämligen att de ovärderliga originalnoterna och ett antal specialtillverkade instrument försvann under en turné. Men talade Stadler sanning? I programmet medverkar bl.a. klarinettisten Stefan Harg, som ger exempel på hur det möjligen kan ha låtit på Mozarts tid.
Den unge, prisbelönte svenske cellisten Jakob Koranyi är solist i Dvoraks älskade cellokonsert. Göteborgs symfoniker spelar under ledning av Shi-Yeon Sung.
Porträtt. Musikanten och kompositören Filip Jers har vid 27 års ålder etablerat sig som en av världens betydande artister på sitt instrument. Han är den förste munspelare som fick solistdiplom från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Trots att han vunnit fina priser också utomlands, är han kanske ännu något av en doldis utanför jazzkretsen - så här lär vi känna honom i ett miniporträtt som också innehåller glimtar från hans tid som underbarn.
Ett snabbporträtt av en mycket annorlunda organist och kompositör, Cameron Carpenter. Han är ung och begåvad. Snabbfotad och fräck i mun. Han klär sig som vore det VM i konståkning. På repertoaren har denne 31-åring från New Yorks East Village både "Das wohltemperierte Klavier" och Bob Dylan.
Jobbet som gitarrist i Blood, Sweat & Tears gav Georg "Jojje" Wadenius en ingång till den amerikanska musikereliten. Han spelade bland annat i husbandet i "Saturday night live" och med Steely Dan. I Sverige är Georg "Jojje" Wadenius mest känd för sina barnvisor, men han blev också tidigt uppmärksammad i gruppen Made in Sweden samt för skivor med Cornelis Vreeswijk, Pugh Rogefeldt, Berndt Staf, Björn J:son Lind och många andra.
Ett vänskapsporträtt av tenorsaxofonisten och Polarpristagaren Sonny Rollins. Han har passerat de åttio, men är fortfarande en legendar i jazzvärlden. En av de få som är kvar och som har spelat med Monk, Coltrane och Miles Davis. Filmen kretsar runt Rollins 80-årskonsert, där bland andra batteristen Roy Haynes, gitarristen Jim Hall och saxkollegan Ornette Coleman medverkar.
Norah Jones med trio gjorde en bejublad minikonsert i Danmarks Radios stora konsertsal den 22 maj. Här ser vi utdrag ur den, jämte den enda intervjun Norah Jones beviljade under sitt Nordenbesök.
Musik har alltid varit en grundsten i kyrkorna i de amerikanska sydstaterna. Länge sågs gospel som ett fenomen reserverat för amerikaner av afrikanskt ursprung. Ur denna vitala kreativitet kom artister som bluesdrottningen Bessie Smith. Men efter krigsslutet blev denna typ av jazz och blues allas egendom när storheter som Mahalia Jackson, Ella Fitzgerald och inte minst Sam Cooke gjorde entré. Och än större blev fenomenet när en viss lastbilschaufför från Tupelo i Mississippi inspirerades av musiken - Elvis Presley.
På 60-talet infaller soulens första guldålder. Det är medborgarrättsrörelsens era. Klassikerna från Detroit, alias Motown, dominerar hitlistorna, och de ligger fortfarande till grund för dagens pop. Souldrottnigen heter Aretha Franklin. Vi möter också ikoner som Otis Redding, Martha & the Vandellas och James Brown. The Supremes gör en version av svart musik anpassad till de vitas smak.
På 1970-talet kommer blaxploitation, filmgenren som blir så cool tack vare ljudspåret. Isaac Hayes musik till "Shaft" är legendarisk. Nu är det också dansgolvet som gäller - Donna Summer blir drottning av disco genom sitt samarbete med producenten Giorgio Moroder. Michael Jackson återuppfinner sig själv med albumet "Thriller". Duon Milli Vanilli är den stora musikbluffen. I slutet av decenniet förändras allt genom en ny farsot, aids.
En stämningsfull resa genom Tyskland i de förvånande få fotspår som den store Johann Sebastian Bach lämnat efter sig. Den internationellt välkände dirigenten John Eliot Gardiner guidar oss. Vi kommer att möta såväl den varme familjefadern Bach, som den rebelliske tonsättaren i kamp med stat och kyrka. John Eliot Gardiner är barockspecialist och har nyligen kommit ut med boken Bach: Music in the castle of heaven.
I den här dokumentären kommer vi lite närmare en av Sveriges mest hyllade, men samtidigt mest privata, artister. Laleh berättar om uppväxten i Iran, om flykten till Sverige via Sovjet och om ungdomsåren i Hammarkullen. En film om liv och död, men också om musiken som en individuell och mycket personlig process.
Om Händels mest kända och älskade verk - oratoriet Messias. 1 maj 1750 samlades gräddan av London i ett kapell för att höra Messias. Vad de inte visste, var att just denna kväll skulle skapa historia. Bakom evenemanget, en revolutionerande idé: att samla in pengar till Londons föräldralösa hittebarn.
De flesta av oss känner till Gymnopédie nummer 1, med sitt lugna, rogivande gung. Här möter vi upphovsmannen, Erik Satie. Ett spännande porträtt av outsidern i fransk musik - alltid med plommonstop och ett skämt eller en soundbite till hands. En på en gång rolig barpianist och allvarligt syftande kompositör, vars stora betydelse vi just har börjat inse.