De bejaarde mevrouw Van den Broek loopt als sinds jaar en dag via de tuin van buurvrouw Van den Berg naar de straat. Dit recht van overpad is bij de woningstichting vastgelegd. Buurvrouw Van den Berg heeft op zich geen bezwaar tegen het overpad maar ze wil graag een laag hekje plaatsen zodat haar tuin wordt afgesloten van de weg. Dan kan ook haar hondje Jusko buiten zijn, zonder dat hij de straat oprent. Als ze dit voorstelt aan mevrouw Van den Broek slaat de vlam in de pan. Voor de bejaarde buurvrouw moet alles blijven zoals het is, dat hekje mag er onder geen beding komen.
Na 42 jaar besluiten Alfred en Antonia Verstraten te vertrekken uit het Zeelandse Waarde. Ze hebben alleen hun huis nog niet verkocht. Ze denken dat dat komt door de vochtplekken in de muur, volgens hun veroorzaakt door een verbouwing van de badkamer bij de nieuwe buren.
Na lang sparen kan Ramez Rabani zijn droom waar maken; hij importeert een BMW uit Duitsland. Een auto met ballen. Maar dan staat hij van het een op het andere moment stil. Motor kapot. Zijn moeder ziet het hele euvel met lede ogen aan en besluit hem te helpen. Op internet gaat ze op zoek naar een nieuwe motor en komt uit bij Altijd Raak. Het bedrijf van Dave Penders. Hij regelt voor een zacht prijsje een motor en laat 'm inbouwen. Maar sindsdien heeft de glanzende BMW een slechte start. Meester Visser kruipt onder de auto om te onderzoeken wat er mis is. Volgens Rabani heeft Penders slecht werk afgeleverd. Volgens Penders is één ding duidelijk; die motor die hij heeft geleverd is 100 procent in orde. Aan meester Visser de taak een oordeel te vellen
Meester Visser buigt zich over de vraag: to drink or not to drink? De leerlingen Amber en Paula zitten in het laatste jaar van het Valuascollege. Na hun eindexamens gaan ze feestvieren tijdens de beroemde klippertocht. Maar dit jaar heeft directeur Hans Oostdam het volledige drankgebruik op de boot én aan wal verboden. Ook iedereen die boven de achttien is mag geen biertje meer drinken. Amber en Paula zijn woedend, zonder alcohol geen lol.
Het bospad van de gemeente Nunspeet zorgt in het dorpje Elspeet voor een hoop gedoe tussen de buren meneer Groeneveld en meneer Schouten. Beide heren gebruiken het pad niet om over heen te wandelen, maar om auto's, rijtuigen en karren te parkeren. Volgens meneer Groeneveld doet de gemeente Nunspeet er helemaal niets aan en sterker nog; Schouten komt overal mee weg terwijl hij zijn busje niet eens naast zijn huis mag parkeren. Meester Visser probeert het op te lossen.
In De Rijdende Rechter Wordt Vervolgd bezoekt Jetske de buurvrouwen Heidi en Anne in Apeldoorn, en Duco en tuinencomplex De Pioniers in Utrecht. Is de nieuwe schutting van Heidi geplaatst? En is het tuinhuisje van Duco al verkocht?
Gluurt meneer Buijs nog steeds bij zijn buren? En hoe gaan buurmannen Sonny en Mannus om met het stuk 'gestolen' grond? Jetske neemt een kijkje. Jetske bezoekt mevrouw Kumutat en meneer Van Tilburg in Nieuw Vossemeer om te kijken of buurman meneer Buijs is gestopt met gluren naar zijn buren. Vervolgens neemt ze een kijkje bij buurmannen Sonny en Mannus in Noordschans. Hoe gaan zij nu om met het stuk ‘gestolen’ grond?
In de derde aflevering van De Rijdende Rechter Wordt Vervolgd bezoekt Jetske deelnemers uit twee oude zaken. Is er naast het huis van meneer Sabovic in Breda uiteindelijk één van de vier accacia’s gekapt? Hoe gaat het nu met Monique en huisbaas Gertjan? Is het huis opgeknapt en heeft zij alsnog de huur terugbetaald?
Jetske blikt terug op twee spraakmakende burenruzies en kijkt hoe het nu gaat. Heeft de familie Leuverink echt een deel van hun villa afgebroken, zodat de familie Mazeland een vrijstaande carport heeft? En mag buurvrouw Ank van der Mei nu wél haar plantjes aan de schutting van het stel Kroonenberg en De Vries hangen?
Jetske van den Elsen gaat terug naar maar liefst drie zaken. Eerst gaat ze naar Sonja en Anita uit de Tamboer in Duiven. De Tamboer is een laan geflankeerd door maar liefst veertig uit de kluiten gewassen Elzen. De overlast van de bomen is inmiddels onhoudbaar volgens Sonja en Anita. Gesteund door álle inwoners van de straat gaan ze de strijd aan met de gemeente Duiven om die bomen gekapt te krijgen. Daarna rijdt Jetske door naar mevrouw Leeflang uit Wijchen. Ze heeft op haar gloednieuwe overkapping een vreemde oranje gloed als de zon erop schijnt. Ze eist nieuwe platen van de leverancier, maar dan blijkt dat mevrouw Leeflang iets wil, wat niet bestaat. Jetske sluit af met een ritje achterop de fiets van Jet in Best. Daar liggen een aantal leerlingen in de clinch met hun school omdat ze hun fiets niet zomaar langs de kant van de weg mogen parkeren. Sterker nog, als ze dat wél doen, dreigt strafcorvee.
Jetske van den Elsen gaat langs bij de familie Groeneveld. Meneer Groeneveld lag behoorlijk in de clinch met de gemeente over het gebruik van een pad langs zijn huis. Hoe gaat dat nu en is de rommel bij boer Schouten opgeruimd? Daarna reist Jetske door naar Zuidhorn waar meneer Rispens het niet eens kon worden met de vereniging van eigenaren over zijn nieuwe appartementen. Jetske is heel benieuwd hoe het nu tussen iedereen is in Zuidhorn
Meneer Tenniglo baalt. Als hij tegenwoordig door zijn keukenraam kijkt is het enige wat hij ziet de schuur van de familie Boskma. Zij beschuldigen Tenniglo van gluren en ook over de erfgrens en de bomen is al jaren onenigheid. Kan mr. John Reid helpen?
De Rijdende Rechter komt in actie in Standdaarbuiten, waar de familie Van Gent hun caravan al jaren op een parkeerterrein achter hun huis parkeert. Samen met dertien buurtbewoners zijn zij eigenaar van deze grond. Er is geen vuiltje aan de lucht totdat buurman Toine van Vlimmeren vanuit zijn loods een uitrit naar dat parkeerterrein maakt. Precies waar de caravan van de familie Van Gent staat! Familie Van Gent is woest en eist de parkeerplaats terug. Heeft meester Reid de oplossing?
In Monster hebben moeder en dochter Van der Zalm zichzelf door verjaring een stuk grond van de buren, de familie Schalke, toegeëigend. Daarbij laten ze de familie Schalke niet over hun grond rijden naar de verlaten bakkerij. Aan De Rijdende Rechter om hier duidelijkheid over te scheppen.
Buurvrouwen Conny en Tilly waren goede vriendinnen, maar sinds de klusjesman van Tilly zonder toestemming in de tuin van Conny kwam, maken ze elkaar het leven zuur. Kan mr. Reid de vriendschap herstellen?
Jetske neemt een kijkje bij Jan en Patricia en mevrouw Laponder die mot hadden over de schutting die mevrouw Laponder zomaar weghaalde. Ook reist ze af naar buurvrouwen Conny en Tilly die elkaar het leven zuur maakten en ruzie hadden over van alles en nog wat.
Jetske gaat terug naar Hennie en Louise en huurbaas Theo, waar mishandelingen, bedreigingen en schieten met een luchtbuks dagelijkse kost zijn. Daarna reist ze door naar Richard Iglesias en de familie Omloo strijd hadden om een boom die volgens Iglesias véél te groot is.
Jetske van den Elsen gaat terug naar twee spraakmakende zaken. Eerst reist ze naar Rotterdam om op bezoek te gaan bij de buren Van de Kamp en de familie Cohen. Bij een flinke regenbui breekt het angstzweet bij meneer Van de Kamp uit. De dakgoten van zijn buurman Cohen worden zo slecht onderhouden dat de kans op lekkages en overstromingen heel groot is. Cohen vindt het onzin, hij laat zijn dakgoten wel 3x per jaar schoonmaken. Hij vindt de buurman gewoon een oude zeur. Jetske klimt in deze aflevering zelf de ladder op om te kijken hoe de dakgoten er aan toe zijn. En ze ziet hoe het contact nu gaat tussen de buren na de uitspraak. Daarna gaat ze op bezoek in Standdaarbuiten. Jarenlang parkeert de familie Van Gent hun caravan op één bepaalde plek achter hun huis. Samen met nog 13 buurtbewoners zijn zij eigenaar van deze grond. Alles ging in goede harmonie totdat Toine van Vlimmeren aan de achterkant van zijn loods een uitrit maakt. Ideaal, want zo hoeft hij niet meer met zijn hobbyauto's door zijn eigen mooie tuin. En kan buurman Braspenning zijn dj spullen laden en lossen. Familie Van Gent is woedend, Van Vlimmeren en Braspenning hebben daar niets te zoeken, het is privéterrein. Jetske gaat kijken na de uitspraak of de uitrit van Van Vlimmeren wel of niet in gebruik is.
De heer en mevrouw Vermeulen wonen heel tevreden in een prachtig oud herenhuis in Nijmegen. Maar twee dingen verstoren sinds enkele jaren behoorlijk hun woongenot, en dat zijn de uit de kluiten gewassen klimop en een enorm hoge oude muur tussen de tuinen. De klimop hangt aan de zes meter hoge muur en veroorzaakt behoorlijke schade, volgens de familie Vermeulen. En die muur is ook veel te hoog, vinden ze. Buurvrouw Wendy vindt het allemaal onzin, ze houdt van de klimop en van de mooie monumentale muur. Beiden mogen pertinent niet weg! Meester Reid reist af naar Nijmegen om deze oude muur en klimop te bekijken
In het Friese Nijehaske komt regelmatig de Berenburger gezellig op tafel bij Eddy Koning en zijn buren Liesbeth en Sietze Koster. Alles kunnen ze samen bespreken, behalve als het gesprek op het recht van overpad aankomt. Of zoals ze in Friesland zeggen: Recht van reed. Dan barst de bom. De familie Koster moet over het pad van Eddy Koning om in hun zelf gebouwde garage te komen, maar Koning blijft volhouden dat zij daar geen recht op hebben. Zijn ouders voerden al een jarenlange strijd hierover, en nu Koning het ouderlijk huis heeft overgenomen, is dat niet ineens anders. Er is geen recht van reed, aldus Koning. Dit gaat behóórlijk ten koste van het ooit zo goede contact.
Al bijna vijftig jaar woont het echtpaar Van der Leij uit Assen naar volle tevredenheid op de Eschstraat. Al bijna even lang maken zij gebruik van hun recht van overpad om met hun kliko's via hun verhuurde woning en dan zo via de achtertuin van Ineke Bouma en haar vriend bij de openbare weg te komen. Daar zit 'm nou precies het probleem. Ineke en Jeroen zijn dat zat, helemaal omdat dat hele recht van overpad niet eens beschreven staat in hun koopakte.
Meneer en mevrouw Tidu hebben in Twekkelo een behoorlijke lap tuingrond op de kop weten te tikken. Nu zij van hun welverdiende pensioen genieten, kunnen ze zich daar lekker uitleven met hun groene vingers. Probleem is alleen de erfgrens met het naastgelegen tuinencomplex. Langs de erfgrens hebben de tuinders volgens Tidu bijna anderhalve meter grond ingepikt. De eigenaren van het tuinencomplex vinden het belachelijk. Die grens loopt al zeker vijftig jaar zo, dus daar hoef je geen ruzie over te maken wat hen betreft. Daarnaast speelt er misschien nog wel een veel groter probleem. De grond wemelt van de asbest. Rijdende Rechter meester John Reid reist af naar Twekkelo waar hij zelf de stukken asbest van de grond kan rapen
De Rijdende Rechter meester John Reid gaat naar het dorpje Horn in Limburg. Sinds anderhalf jaar worden Wiel van Herten en zijn vriendin Lenie hoorndol van een lage bromtoon in hun woning. Ze weten het zeker: deze bromtoon komt van de omvormer van de zonnepanelen van buren Mitch en Kimberly. Zij zijn op hun beurt ook ten einde raad; volgens hen is de omvormer niet het probleem en hebben ze van alles geprobeerd om de buren te helpen. Beide partijen zijn de kwestie inmiddels zo zat dat verhuizen de enige optie lijkt.
Monique en Adama Sylla wonen jarenlang met veel plezier naast Ralf en Leonie van Dijk. Ze sporten samen, barbecueën in de zomer en ze zitten zelfs samen aan het kerstdiner. Alles verandert als Ralf en Leonie een aanbouw in hun tuin bouwen. Volgens hen klopt ineens de erfgrens niet, moet de gezamenlijke schutting vervangen worden en moeten Monique en Adama ook hun schuur afbreken. Monique en Adama zijn stomverbaasd. Ze hebben het toch zo gekocht, dus alles moet blijven zoals het is. De buren zitten plotseling in een heikel conflict en schakelen de hulp in van De Rijdende Rechter meester John Reid om de ruzie te beslechten.
De Familie Juffer komt in 2001 naast de familie Van de Brug wonen. Het is tien jaar pais en vree totdat meneer Juffer een enorme coniferenhaag weghaalt uit zijn tuin. Dan ziet hij een stroomkabel van de buren op zijn grond liggen en hij vraagt netjes om de kabel te verwijderen. Dit gebeurt maar niet, en Juffer besluit de kabel door te knippen. Familie van de Brug repareert de kabel en legt hem weer terug. Daarna knipt meneer Juffer nog een keer de kabel door en legt meneer Van de Brug de kabel weer terug. Dit gaat zo maar door, totdat er iets knapt bij beide heren.....
Als Dirk Verus zijn garage leeghaalt, komt hij erachter dat de buren een gat in zijn garagedak hebben gemaakt en een balk op zijn dak hebben geplaatst. Hij belt bij zijn buren Martin Vos en Rian van Sijll aan om verhaal te halen. Zij hebben het behoorlijk gehad met de buurman die na jaren zeuren maar niet wilde meebetalen aan de reparaties van het 35 jaar oude, gezamenlijke, dak. Nu Verus een klacht over hen heeft, hebben zij ook nog wat, de houtkachel van Verus zorgt voor stankoverlast. De Rijdende Rechter klimt met een dakdeskundige het dak op om de boel juridisch te beoordelen.
In 2014 koopt Yilmaz Batman een gloednieuw appartement op de derde verdieping in Hilversum. In zijn slaapkamer heeft hij maar één smal raam van melkglas dat niet open kan. Als het in de zomer 33 graden wordt, kan hij daar niet slapen. Hij besluit het raam te vervangen voor een doorzichtig exemplaar met een ventilatierooster. Nu kan hij eindelijk de boel een beetje luchten. Maar zodra zijn buurman Orazio Zimbile het nieuwe raam ziet, is het hommeles. Volgens Zimbile moet het raam per direct weg, omdat Batman nu precies in zijn tuin kan kijken. De Rijdende Rechter meester John Reid onderzoekt hoe het nu precies zit met het uitzicht.
Carmen Bolkema en Fenna Zwart laten vrijwel elke dag hun viervoeter uit op het hondenuitlaatveld in Leek. Samen met nog een aantal andere hondenbezitters noemen zij zichzelf inmiddels de bende van Nienoord. Het is een sociale bedoening op dat veld waar de honden naar hartenlust los kunnen rondrennen. En daar zit het probleem. De gemeente heeft één ingang afgesloten met een houten klaphek, maar de andere niet. De honden rennen daardoor makkelijk weg en bespringen wandelaars en fietsers op het naastgelegen pad. Er moet dus nog een hek komen. De gemeente Leek vindt het onzin. Je moet je hond gewoon onder appèl hebben. Meester John Reid trekt zijn laarzen aan en maakt zelf een wandeling in Leek.
Christine Vervliet en haar man Georges Mouhssine El Alaoui lopen al jaren zonder problemen door de tuin van de buren. Totdat de nieuwe bewoners Linda en Jeffrey Jansen er komen wonen. Linda kan namelijk niet tegen veel prikkels en vindt het vervelend dat de buren te pas en te onpas door haar tuin lopen. Ook vinden Jeffrey en Linda dat George en Christine vaak luidruchtige feestjes houden. De boel escaleert. Zo erg zelfs dat de buurvrouwen elkaar in de haren vliegen. Mr. Reid reist af naar Raamsdonk om de kwestie te onderzoeken.
Maurice van der Bijl en Ethol Rozendaal zijn al tien jaar goede buren. Dit verandert van de een op de andere dag als Van der Bijl de auto van zijn buurvrouw leent. Hij krijgt een botsing met een andere auto, maar durft dit niet direct op te biechten. Mevrouw Rozendaal schakelt haar verzekering in. Als ze de schade wilt laten uitbetalen door de verzekering gaat ze er 5 schadevrije jaren op achteruit én ze krijgt een enorme premieverhoging. Van der Bijl betaalt niets, ze moet maar overstappen naar een goedkopere verzekeraar. Rijdende Rechter John Reid duikt het verzekeringsrecht in voor een glashelder oordeel.
Naast de woning van Tonny en Helma Wijering ligt een groenstrook van de gemeente met daarin twee enorme esdoorns. Vijfentwintig jaar geleden toen het echtpaar de woning betrok hebben ze zelf aan de gemeente gevraagd of die groenstrook daar kon worden aangelegd, direct naast hun perceel. De gemeente Losser had namelijk op die plek een trottoir bedacht en dan zouden zij behoorlijk wat inkijk hebben vanaf de stoep. Inmiddels zijn de esdoorns gegroeid en veroorzaken heel veel overlast. Dus de familie Wijering eist dat de gemeente die bomen kapt. Rijdende Rechter John Reid reist af naar Losser om de zaak juridisch tot op de bodem uit te zoeken.
Het draait in deze zaak om de kapotte versnellingsbak van de auto van meneer Kalmoua. Dolblij is hij met zijn nieuwe auto die hij heeft gekocht van een verkoper uit Haarlem. Maar na een paar maanden begint de ellende. Eerst breekt de kabelboom en een paar dagen later is het alweer "raak" en ontploft de versnellingsbak. Geen nood, want meneer Kalmoua heeft garantie bij het demontagebedrijf "Altijd Raak" van Dave Penders. Dat denkt hij tenminste. Dave Penders vindt namelijk dat meneer Kalmoua helemaal geen recht heeft op garantie. Mr Reid reist af naar Vlaardingen om deze zaak uit te zoeken.
Mevrouw Halmans uit Maastricht wordt al twee jaar knettergek van een soort denderend, laag geluid. Ze weet zeker dat buurman Etienne Damen dat op de een of andere manier veroorzaakt. Maar hij houdt vol van niks te weten. Sterker nog, hij hoort ook helemaal niks. De woningbouwvereniging, de kinderen van mevrouw Halmans en de moeder van meneer Damen; iedereen wordt erbij gehaald om te ontdekken wat nou die gekmakende herrie veroorzaakt. Maar niemand kan iets ontdekken. Meester John Reid reist af naar Limburg om zelf te luisteren wat mevrouw Halmans nou zo dwars zit.
Jarenlang geniet meneer de Boer van een vrij uitzicht vanuit zijn riante villa in het mooie Dalfsen. Totdat zijn nieuwe buren meneer Esselink en meneer Borger er komen wonen. Aanvankelijk willen Esselink en Borger De Boer best tegemoet komen en een mooie lage tuin aanleggen. Maar als meneer De Boer weigert zijn enorme eiken te snoeien, is voor meneer Borger de maat vol. Oog om oog , tand om tand, vindt hij. Hij plant een bos met honderden sparren en een enorme prunus. Dit tot grote frustratie van meneer de Boer. Meester Reid reist af naar Dalfsen en gaat de zaak bekijken.
De Rijdende Rechter Botsende boosters Di 20 feb 22:20 • KRO-NCRV • 29 min Mevrouw Kolijn woont naar alle tevredenheid in appartementencomplex Loevestein in Heemskerk. Nu ze een beetje op leeftijd komt, gaat het lichamelijk hier en daar wat minder. Om toch lekker zelfstandig haar boodschappen in het dorp te kunnen doen, schaft zij een scootmobiel aan via Marktplaats. Omdat er in de ruime gemeenschappelijke hal al zo'n booster staat, parkeert zij die van haar daar naast. Maar dan ontstaat er vrijwel direct een enorm conflict met het bestuur van de Vereniging Van Eigenaren. Het is verboden om die booster in de hal te parkeren. Dat ding moet onmiddellijk weg. Meester John Reid gaat met behulp van een aantal deskundigen onderzoeken of die scootmobiel van mevrouw Kolijn illegaal geparkeerd staat.
Thea Bosch huurt samen met haar drie honden en acht puppy's naar alle tevredenheid een klein gedeelte van de riante boerderij van de familie Roelvink. De familie Roelvink is kind aan huis bij mevrouw Bosch en onder het genot van een bakkie koffie en sigaretje wordt lief en leed gedeeld. Totdat ineens blijkt dat mevrouw Bosch de energiekosten niet kan betalen. Ze verhuist naar een ander huisje en dan begint alle ellende. De familie Roelvink vindt namelijk dat mevrouw Bosch nog rekeningen moet betalen, maar mevrouw Bosch vindt dat de familie Roelvind haar juist nog geld verschuldigd is. De Rijdende Rechter John Reid reist af naar Eibergen om de zaak uit te zoeken.
Mevrouw Duyts slaapt in een oorverdovend lawaaiproducerende fabriek. Tenminste, zo ervaart zij dat. In werkelijkheid woont zij in een rijtjeshuis in Capelle aan den IJssel. Mevrouw Duyts wordt helemaal gek van het lawaai. Haar buren, de familie Albersen, snappen er niets van. Zij worden verdacht van de herrieproductie, maar houden vol onschuldig te zijn. De Rijdende Rechter John Reid reist af naar Capelle aan den IJssel om de zaak uit te zoeken.
Monique Schievink koopt in 2013 een hoekwoning mét garage in Beverwijk. Er is geen officiële inrit meer naar de garage toe, dus rijdt Monique met haar auto over de stoep. De vorige bewoners hebben dat ook altijd gedaan aldus Monique. Volgens de gemeente Beverwijk is dat grote onzin. Een stoep is een stoep en geen rijbaan. En die garage is in de ogen van de gemeente ook helemaal geen garage. Het is een aanbouw die via de openbare weg helemaal niet bereikbaar is met een auto. Nu de doorgaande weg voor de deur van Monique op de schop gaat, hoopt ze dat ze via De Rijdende Rechter eindelijk gelijk krijgt: haar garage ziet er uit als een garage, er staat een auto in én de bestemming die er op zit is parkeren. Nu alleen nog een inrit! Meester Reid vraagt een ontheffing aan voor zijn auto om met eigen ogen de situatie in Beverwijk te bekijken.
Meneer De Wit komt naar volle tevredenheid met zijn bedrijfsauto bij de garage van meneer Bakiman. Hij laat verschillende onderhoudsbeurten doen en de mannen raken zelfs bevriend met elkaar. Tot meneer De Wit aan de kant van de weg staat met zwarte rook uit de uitlaat. Dat moet de turbo zijn, zegt Bakiman. Tot drie keer toe vervangt Bakiman de turbo. Maar ook de derde keer beland De Wit aan de kant van de weg. Bakiman krijgt niet de kans om nóg een reparatie uit te voeren. De Wit zoekt een andere garage en laat daar de auto maken voor 2300 euro. Sindsdien rijdt de auto als een zonnetje. De Wit eist het geld terug van Bakiman voor de eerste reparatie, maar daar gaat Bakiman tegenin. De Rijdende Rechter meester John Reid haalt er een deskundige bij zodat hij precies weet wat er mis is gegaan met de turbo én wie dat moet betalen.
Wil Boekkooi is wat je noemt een krasse dame. Na een heftig ziekbed is ze in een kamer in het verzorgingshuis beland. Maar ze wil er nog graag op uit. Als ze op de televisie een reclame ziet over een prachtige scootmobiel belt ze meteen de leverancier. Na een complete demonstratie van de scootmobiel met alle accessoires schaft ze een exemplaar aan, zonder extra's én bedingt ze een flinke korting. Ze is in haar nopjes, tot ze een folder in haar postvak vindt, waarop staat dat je bij aankoop gratis een achteruitkijkcamera krijgt. Het bedrijf zegt, u heeft al een flinke korting gekregen op de scootmobiel, dus u heeft geen recht meer op de achteruitkijkcamera. Mevrouw Boekkooi houdt vol dat ze daar wel degelijk recht op heeft. Sterker nog; ze zal niet rusten voordat het bedrijf haar die achteruitkijkcamera geeft. De Rijdende Rechter moet tussenbeide komen en bekijkt de zaak van de juridische kant; heeft mevrouw Boekkooi nog recht op de achteruitkijkcamera, of niet?
Arjan Mos runt een koeriersbedrijf in Assen. Koeriers Wessel Saarloos en Brigitte Koolen rijden naar volle tevredenheid voor hem. Toch betaalt hij op een gegeven moment hun facturen niet meer, terwijl de pakketjes netjes zijn afgeleverd. Saarloos en Koolen zijn woedend; betalen moet íe! Mos zit een beetje krap en er speelt nog iets: Saarloos en Koolen roddelen over hem en maken hem zwart bij de opdrachtgever. En er komt nog bij dat Saarloos naar alcohol stinkt en daardoor niet meer voor alle opdrachten ingezet kan worden. Mos draait de zaak om; hij betaalt niks en eist een schadevergoeding van het koeriersduo wegens wanprestatie. De Rijdende Rechter duikt in de wondere wereld van de koeriersdiensten en onderzoekt wie er gelijk heeft.
Al jarenlang klaagt het echtpaar Verweij over gevaarlijke bomen die dichtbij hun huisje staan op Bungalowpark L'air pur in Baarle-Nassau. Tijdens een winterstorm gebeurt dan ook precies dát waar ze bang voor zijn: er valt een spar bovenop hun huis. De Vereniging van Eigenaren van het park is aansprakelijk, vindt de familie Verweij en moet de kosten betalen die hun verzekering niet dekt, namelijk 250 euro eigen risico. Onzin, zegt de VvE, wij zijn niet eens aansprakelijk gesteld door het echtpaar. Rijdende Rechter John Reid onderzoekt met het kadaster óf de boom wel op de grond van het park stond. Alleen dan kan het park misschien aansprakelijk worden gehouden voor de schade.
Gerda en Michel uit Scheemda hebben al jaren prima contact met de buren. Ze zeggen elkaar goedendag, komen soms bij elkaar over de vloer en helpen elkaar wanneer nodig. Als de buurman van nummer 67 Gerda helpt met bomen uit de grond halen, komen de buren einde van de dag even borrelen bij Gerda en Michel. Buurvrouw Zwanet van nummer 65 is daar ook bij. In eerste instantie allemaal leuk en aardig, totdat de buurman van nummer 67 en buurvrouw Zwanet gaan flikflooien op de bank en beginnen te kussen. Hoe durven ze! Vindt Gerda, want buurman nummer 67 is getrouwd en zijn vrouw is ook op de borrel. De volgende dag spreekt Gerda buurvrouw Zwanet erop aan: Ze wil dit absoluut niet in haar huis en ze wil de vriendschap verbreken. Dan begint de ellende. Meester Reid reist af naar Scheemda om de zaak eens grondig uit te zoeken.
Rob Vermaat koopt in 2014 een nieuwe motorscooter en is zo blij als een kind. Met veel plezier maakt hij zijn ritjes. Tot het in de zomer van 2017 helemaal mis gaat. De motorscooter wil niet meer starten en Vermaat laat hem maken voor 1135 euro . Dat is veel geld en Vermaat vindt dat de importeur die rekening moet betalen want het is een fabrieksfout. De importeur zelf is het daar niet mee eens. Vermaat moet bij zijn dealer aankloppen. De Rijdende Rechter bekijkt hoe het juridisch is geregeld in dit slepende conflict.
Tinie en Wil zijn al zo'n dertig jaar buren. Vroeger gingen ze wel met elkaar om, maar als Tinie zeven jaar geleden trouwt met Ron, lijkt echt alles om te slaan. Wil heeft enorme last van hun nachtelijke escapades. Tinie schijnt er nogal een wild seksleven op na te houden. Wil is hierover gaan klagen bij de woningbouw. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in al zeven jaar getreiter en gescheld van Wil. Tinie en Ron zijn dit zat. Wil heeft haar eigen kant van het verhaal. De nachtelijke geluidsoverlast is dan wel opgehouden, maar ze heeft het gevoel dat ze wordt afgeluisterd door de buren en ze voelt zich niet meer veilig in haar huis. Hoe dan ook: dit kan zo niet meer verdergaan. Meester John Reid gaat de zaak eens grondig onderzoeken.
Meneer Weug woont al tien jaar met zijn vrouw in een appartementencomplex in Vlissingen. De meeste woningen zijn voorzien van zonwering, maar meneer Weug heeft er geen. Op zich geen probleem, want hij heeft geen last van zon aan de noordkant. Maar hij betaalt er wel voor en dát vindt hij onzin. Het bestuur van de VVE snapt niet waarom Weug moeilijk doet om die paar centen. Zonwering hoort gewoon bij het gebouw. Al acht jaar duurt dit gesteggel en meneer Weug laat het er dus niet bij zitten. Rijdende Rechter John Reid reist af naar Vlissingen en zorgt voor eens en voor altijd voor de hoognodige juridische duidelijkheid in dit conflict.
Janneke Smit uit Oude Pekela ergert zich al jaren aan het stuk grond naast haar huis. Brandnetels, distels en ander onkruid tiert daar welig. De eigenaar, Jan Hendriksen, geeft niet thuis als Janneke bij hem klaagt. Hij vindt dat zij niks te zoeken heeft op zíjn stuk grond. En dat haar dochtertje van vijf jaar daar af en toe speelt en zich kan bezeren aan de troep en uitstekende pinnen op het perceel is toch niet zijn probleem?? Janneke Smit schakelt de Rijdende Rechter in om het slepende conflict te beslechten.
Begin dit jaar komt de familie Alkatib naast Henk en Agnes van Werven in Apeldoorn wonen. Ze maken kennis met elkaar en het contact is prima, tot meneer Alkatib voor de zoveelste keer zijn auto op de gezamenlijke oprit parkeert. Henk parkeert al vijftig jaar zijn auto achter zijn woning en hij kan er zo niet langs. Vanaf dat moment slaat de vlam in pan. Het escaleert zelfs zo erg dat de buren elkaar te lijf gaan en de politie wordt ingeschakeld.
Meneer en Mevrouw Mourik wonen heerlijk rustig in hun appartement in Rotterdam, totdat ze nieuwe bovenburen krijgen. Niet alleen is er direct veel meer herrie dan ervoor, sinds de buren een nieuwe tv hebben, wordt mevrouw Mourik getergd door gekmakende trillingen, die razen door haar hele lichaam. En dat moet stoppen! Buren Winaida en Marcus vinden ook dat het moet stoppen, maar zij doelen op het gezeur van de buurvrouw. Want wanneer ziet zij in dat het trillen echt niet van hen afkomstig is?
De 72-jarige Trees Broere koopt via een website zogenaamde vetbevriezingsbehandelingen bij het bedrijf Perfect You. Ze neemt verschillende behandelingen af en is dik tevreden, tót de laatste vijf keer. Ze doet haar beklag bij eigenaar Paul Leurink en als hij eens goed in het systeem kijkt, komt hij tot de conclusie dat mevrouw Broere nog elf behandelingen moet betalen. Mevrouw Broere snapt er niks van. Niet hij, maar juist zij heeft nog recht op een elftal behandelingen. Eén van de twee partijen heeft de zaakjes duidelijk niet op orde, maar wie?!
De buren Leeijen en Erens in Kerkrade hebben hele verschillende tuinen. Sandra Leeijen zit midden in een verbouwing en daarom is haar tuin nog verre van af. Bij meneer Erens is alles netjes aangeharkt. En daarover ontstaat dan ook een enorm conflict. Meneer Erens probeert op allerlei manieren het onkruid van de buren uit zijn tuin te weren. Daarnaast hebben de twee ook ruzie over het gebruik van de oprit en een busje voor het raam. En dan die erfgrens, die klopt óok al niet.
De 83-jarige Dirk Velkers woont al jaren rustig in het Friese Oosterstreek tot hij nieuwe buren krijgt. Hij hoort meteen geruchten uit de buurt dat de nieuwe buurman er eentje is 'om voor op te passen'. Niet alleen komt na een verbouwing de afwatering van de buurman uit op zijn grond, tevens staat de schutting scheef, én heeft de buurman zijn schuurtje overgebouwd. Buurman Jan Oost heeft zijn eigen kant van het verhaal. Dirk heeft juist een stukje grond van hém gepikt. En dan die struiken, Dirk moet de boel bijhouden en zorgen dat zijn struiken niet overhangen. En die grote boom die voor overlast zorgt moet ook weg. Inmiddels maken deze krasse knarren elkaar al jaren het leven zuur en zelfs een vechtpartij gaan zij niet uit de weg. De hoogste tijd voor de Rijdende Rechter meester John Reid, om tussenbeide te komen.
Jelle van Putten uit Friesland maakt behoorlijk wat kilometers om bij zijn geliefde te kunnen zijn die helemaal in Zeeland woont. Daarom heeft hij een nieuwe auto nodig. Hij laat zijn oog vallen op een witte Clio en precies zo'n auto staat te koop bij het bedrijf van Roland Poppe. De deal wordt snel gesloten en Poppe neemt daarbij de oude auto van Van Putten over. Maar dan blijkt dat Van Putten tegen Poppe heeft gelogen over de aankoopprijs van de oude auto. Poppe voelt zich bedonderd en wil de koop ontbinden. Hij besluit de auto niet te vrijwaren, waardoor Van Putten gedwongen wordt de verzekering te blijven betalen. Wie houdt wie nou in de tang? Tijd voor de Rijdende Rechter om dat tot op de bodem uit te zoeken.
De jonge ouders Edward en Michella zijn helemaal in hun nopjes als ze voor 1500 euro een oude stacaravan op de kop tikken. Eindelijk een plek in de buurt waar ze met hun dochtertje vakantie kunnen vieren. De schrik zit er dan ook goed in als de caravan na een fikse regenbui lekt. En niet zo'n beetje ook, hele stralen komen naar beneden. Als ze Alex Weekhout bellen, degene van wie ze hem hebben gekocht, wil hij er niks van weten. Komen ze na drie maanden mee! Sterker nog, ze waren al begonnen met klussen voordat er betaald was, en daarbij zijn er spullen uit de caravan verdwenen. Wie probeert wie nu een oor aan te naaien? De Rijdende Rechter, meester John Reid, zoekt uit wie er juridisch gezien gelijk heeft.
Gerhard Pril is meer dan 25 jaar lid van Philips Hengelsportvereniging Veldhoven. Hij vist al die jaren op eenzelfde manier, in zijn ouderwetse visstoel direct aan de oever. Sinds een aantal jaar zijn er steigers geplaatst rondom zijn favoriete visvijver Het Karperputje. Alle vissers moeten nu vanaf een steiger vissen. Maar dat kan hij niet met zijn ouderwetse visgerei. Hans Dings is voorzitter van de hengelsportvereniging. Die steigers hebben zij moeten plaatsen ter versteviging van de oevers die langzaamaan het water in verdwijnen. De vereniging wil juist de mooie visplek behouden. Meneer Pril voelt zich weggepest. Waarom kan zijn plekje niet blijven zoals die is? De Rijdende Rechter reist af naar Veldhoven om zelf een hengel uit te gooien in het Karperputje.
Hans Hermse en William Jansen wonen samen in hun appartement in Tilburg. In de woning zijn veel ramen waar ze overal dezelfde gordijnen voor willen hebben. Ze vinden kant-en-klare grijze exemplaren en gaan op zoek naar een naaiatelier om ze te laten vermaken. Erdogan Develioglu en Joan de Kort werken samen bij Kledingreparatie Develiolgu, waar ze ook gordijnen op maat maken. Ze nemen de klus aan en gaan aan de slag. Na de eerste keer vermaken zijn de mannen zeer ontevreden. De gordijnen zijn schots en scheef. Develioglu probeert het nog een paar keer, maar krijgt het niet voor elkaar de mannen tevreden te stellen. Meester John Reid reist af naar Tilburg om de litigieuze gordijnen te beoordelen.
De Turkse mevrouw Akyuz begint drie jaar terug vol goede moed een supermarkt in een winkelcentrum in Amstelveen. Haar komst wordt alles behalve gewaardeerd door de buurt. Hoewel ze veel tevreden klanten heeft, hebben de omliggende winkels en omwonenden vooral klachten. Ze volgt de regels niet, de uitstalling is geen gezicht, ze belemmert de doorgang, en het afval en rottend fruit zorgen voor enorme stankoverlast, vinden zij. Mevrouw Akyuz zit met de handen in het haar. Volgens de familie Heine, die een schoenmakerij runt aan de overkant, is iedereen gebaat bij duidelijke regels. Tijd voor de Rijdende Rechter om die duidelijkheid te geven.
De Rijdende Rechter gaat in deze eerste aflevering op bezoek in ’t Veld, waar meneer Hand land verhuurd aan Tiny Van der Gragt, die er haar paarden op houdt. Meneer Hand vindt dat Tiny er een rommel van maakt en wil dat ze vertrekt. Bovendien zou ze een huurachterstand hebben. Tiny op haar beurt is van mening dat meneer Hand zonder haar toestemming spullen van het land heeft gehaald en wil daar nu geld voor zien. Aan Mr. Reid de taak om uit te zoeken of Tiny inderdaad recht heeft op schadevergoeding en of haar paarden op het landje mag blijven.
Het jonge echtpaar Starace is een paar jaar geleden in een echte volkswijk in Ridderkerk komen wonen. Tussen hun tuin en die van buurvrouw Stok staat een lage schutting. Mevrouw Stok vindt dat prettig en gezellig. Het is ook normaal in de wijk. Maar de familie Starace vindt de buurvrouw een bemoeial en heeft behoefte aan privacy. Zonder overleg spijkeren zij een schutting van 1.80 meter vast aan de oude, lage schutting. Dat wordt hun niet in dank afgenomen door buurvrouw Stok. Zoiets doe je niet zonder overleg vindt zij. Als mevrouw Stok palen gaat afzagen waardoor de nieuwe hoge schutting gaat wankelen, zijn de rapen gaar. De Rijdende Rechter wordt erbij geroepen en blijken er nog een hele waslijst met andere problemen te spelen bij deze buren. Aan mr Reid de schone taak om juridische duidelijkheid te verschaffen en de rust te laten weerkeren.
Deze keer wordt de Rijdende Rechter ingeschakeld om een conflict over een auto op te lossen. Nico heeft een nieuwe baan als verkeersregelaar en moet voor zijn werk het hele land door. Daarom gaat hij op zoek naar een betaalbare auto en vindt deze online bij het bedrijf van Evert Pieper. Hij is op slag verliefd. Het is een oudje, maar omdat bij de verkoop gezegd wordt dat het een prima autootje is, is hij overtuigd. Als de auto een paar weken later gekeurd wordt, krijgt Nico te horen dat de auto alleen nog de weg op kan als hij ‘m voor veel geld laat repareren. Boos gaat Nico verhaal halen bij Pieper. Die vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan, maar wil Nico – bij hoge uitzondering – toestaan de auto terug te brengen. Dat kan alleen niet, want de auto ligt inmiddels op de sloop. De Rijdende Rechter meester John Reid verdiept zich in het autowezen en onderzoekt hoe de vork precies in de steel zit.
Deze week wordt de hulp ingeroepen van De Rijdende Rechter bij een conflict op Volkstuincomplex ’t Plataantje in Valkenswaard. Meneer van der Made heeft er al jaren naar volle tevredenheid een tuin. Maar sinds één van de leden een bijenkast heeft neergezet, is meneer Van der Made boos. Het bestuur zegt dat meneer Van der Made een lastig lid is. Hij ligt regelmatig dwars in de vergaderingen, en maakt van elke mug een olifant. Meester John Reid begeeft zich naar de volkstuin en komt oog in oog te staan met de bijen.
De Rijdende Rechter gaat deze week naar Ridderkerk vanwege een hoge boom die veel ergernis veroorzaakt. Volgens meneer Mol staat de boom al 60 jaar in zijn tuin. Van hem hoeft de boom niet weg. Maar de beide buren achter hem zijn helemaal klaar met het gevaarte. De boom zorgt ervoor dat er geen zon in de tuinen komt, het zwembad blijft steen koud en hij veroorzaakt schade aan een prieel. Die boom moet weg. Daarnaast speelt er nog een erfgrensconflict. Meneer Mol heeft een heel stuk grond van zijn achterburen ingepikt. Meester John Reid roept de hulp van het kadaster in en beantwoordt de vraag: van wie van de drie is deze boom nou eigenlijk?
De Rijdende Rechter is in Limburg voor een zaak tussen Yvonne Bourry en haar buren, de familie Schaeks. Yvonne ervaart geluidsoverlast van de buren, door het gamen van de buurjongen. Volgens Yvonne speelt hij dag en nacht op zijn spelcomputer. Volgens de familie Schaeks is daar niets van waar en is juist Yvonne degene die overlast veroorzaakt. Ze houden elkaar over en weer uit hun slaap. De sfeer wordt er niet beter op. Er ligt een schone taak voor Meester John Reid om uit te zoeken waar het geluid vandaan komt.
Deze week komt De Rijdende Rechter in actie in het pittoreske Vinkeveen. Daar hebben twee voormalige vrienden flinke mot. Meneer Vreeburg heeft enorme moeite met de eigengereidheid van meneer Pappot. Die heeft een schuur verbouwd tot atelier en zijn voordeur komt uit op het parkeerterrein van meneer Vreeburg. Bovendien watert meneer Pappot af op het parkeerterrein en heeft hij een schutting verzet waardoor het daar nog smaller wordt. Het wordt volgens meneer Vreeburg nu nog lastiger om daar te parkeren. Meneer Pappot vindt dat meneer Vreeburg veel drukte maakt om niets. Maar inmiddels zijn de gemoederen zo hoog opgelopen dat meneer Pappot zich niet langer veilig voelt. Hoogste tijd voor meester John Reid om tussen beide te komen.
De familie De Haas heeft overlast van bijen. Die zoemen erop los in hun tuin en in het steegje achter hun huis. Al een aantal jaar huist er elk jaar een bijenvolk in de schoorsteen van hun overburen, de familie De Groot. Als het lekker weer wordt, vliegt er regelmatig een heel volk de schoorsteen uit, zo de tuin van de buren in. Zij vinden dat de familie De Groot ervoor moeten zorgen dat de bijen verdwijnen. Desnoods door de schoorsteen af te breken. De familie De Groot is het daar niet mee eens. Zij genieten van de bijen en vinden dat het beschermde dieren zijn die niet zomaar verdelgd mogen worden. Ze hebben al genoeg ondernomen, vinden ze. En ze breken zéker hun schoorsteen niet af. De Rijdende Rechter reist af naar Hillegom om het geschil over de bijen te beslechten
Al jarenlang rijden de tractoren van meneer Meestringa en mevrouw Bethlehem over een stukje grond om op hun land te komen. Dat is nooit een probleem geweest, tót de eigenaar van het stukje grond er een huis op wil bouwen. Als hij merkt dat er regelmatig grote landbouwmachines langs de toekomstige woning van zijn kleinzoon rijden, ontzegt hij Meestringa en Bethlehem de toegang tot zijn terrein. Er is volgens hem geen recht van overpad en dus mogen ze er niet overheen. Meestringa en Bethlehem laten het er niet bij zitten en schakelen De Rijdende Rechter in om de zaak te verhelderen. Mr. Reid zoekt in Donkerbroek uit of er nou wel of niet een recht van overpad zit op de grond van Robben.
Meneer Detering is verliefd. Op een eend. Met een roze bril op koopt hij een 2CV bij het autobedrijf van meneer Veenstra in Friesland. Omdat de auto wel erg zwaar stuurt, gaat meneer Detering naar een eendengarage waar hij te horen krijgt dat zijn nieuwe liefde levensgevaarlijk is. Hij kan er niet meer mee rijden. Detering wil zijn geld terug van Veenstra. Maar die wil daar niks van weten: Verkocht is verkocht. Mr. Reid ruilt zijn trouwe vehikel voor één keertje in en begeeft zich op de Friese wegen in een eend.
Sandra woont al jaren rustig in een appartement in Zoetermeer, totdat ze nieuwe buren krijgt. Vanaf het moment dat het jonge gezin een nieuwe vloer laat leggen, hoort ze álles. Van het stofzuigen tot het lopen op hakken. En dat gaat volgens Sandra de hele dag door. Gekmakend vindt ze het. Buren Djordy en Sandy kunnen zich voorstellen dat Sandra hen weleens hoort, maar dat er sprake is van overlast gaat echt te ver. Maar volgens Sandra is er maar één oplossing: die vloer moet eruit. Djordy en Sandy vinden dat het klagen moet stoppen en willen rust. Onderling komen ze er niet uit. Mr. Reid reist af naar Zoetermeer om de kwestie op te lossen.
Henk van Dijk en zijn vrouw wonen sinds een jaar of vier naast een golfterrein. De golfballen komen voortdurend hun kant op. Inmiddels hebben zij twee kliko’s vol met ballen en gaten in het dak van hun schuur. Ze zijn het helemaal zat. Die golfbaan moet anders worden aangelegd. De baaneigenaar en het clubbestuur vinden dat ze er al van alles aan gedaan hebben om de familie Van Dijk tevreden te houden. Bovendien moet Henk niet zeuren: hij is al jaren lid van de club en wist dus waar hij ging wonen. Mr Reid trekt de stoute golfschoenen aan en neemt een kijkje.
Ze wonen al jaren bij elkaar in de straat. En hebben geen ruzie. Tóch botert het al een poosje niet echt tussen de familie Kruijen en Peer Wolters. De reden? Het ophogen van de grond door Wolters, zegt Kruijen. Daardoor is hun erfscheiding uit het lood komen te staan. Maar, zegt Wolters, hij heeft nooit opgehoogd! De buren hebben juist afgegraven! Bovendien is de erfscheiding een keerwand, vindt Wolters. En waarom zou je een keerwand plaatsen als je je geen grond hoeft te keren? Niet alleen de ophoging is de familie Kruijen een doorn in het oog, ook de door Wolters gebouwde muur tussen hun percelen is lelijk en in hun ogen zelfs gevaarlijk! Mr. Reid graaft zich in en onderzoekt wie er nou heeft opgehoogd of afgegraven. Of allebei?
Als op een stormachtige winterdag de oude schutting tussen buren Fieneke Fraanje en Henk Brugman bijna omwaait, besluit mevrouw Fraanje dat er een nieuwe schutting moet komen. Brugman zegt meteen dat hij niet veel geld heeft voor een dure schutting. Uiteindelijk komt er een schutting van bijna 2000 euro. Fraanje vraagt of Brugman 800 euro wil betalen. Dat weigert hij. Dat was niet de afspraak! Vindt Brugman. Zeker niet omdat zijn tuin nu een puinhoop is door het plaatsen van die schutting. Volgens Fraanje pest de buurman haar nu, hij houdt haar in de gaten en schuift expres hard met stoelen, en dat moet stoppen! Hoogste tijd voor de Rijdende Rechter meester Reid om het conflict tussen de buren op te lossen.
Met veel plezier wonen Hiske de Jong en haar man in zijn ouderlijke woning in Warns. Ze genieten van het weidse uitzicht. Tot de nieuwe buren naast hen er komen wonen en een grote schuur bouwen. Weg uitzicht, zegt Hiske. Buren Thijs en Geertje de Jong zijn zich van geen kwaad bewust, want ze kochten de woning mét bouwvergunning voor die schuur. Als de buren zich dan ook nog eens op het door Hiske aan hen verkochte land niet houden aan de afspraak dat Hiske en haar man vrij uitzicht zouden houden, heeft ze er genoeg van. Ze vindt dat de buren treiteren. Thijs en Geertje vinden juist dat Hiske om kleine dingen zeurt. Tijd voor Mr. Reid om te proberen om deze Slag om Warns te beslechten.
De familie Saaman uit het Zeeuwse Biezelinge parkeert al jaren hun auto op het pad dat achter hun huis loopt. Dat was nooit een probleem. Totdat blijkt dat het voor verschillende buren al lange tijd een groot irritatiepunt is. Als de stiefdochter van de 84-jarige buurman zich ermee begint te bemoeien, is het hommeles. Zij besluit samen met een andere buurvrouw dat het parkeren achter hun huizen afgelopen moet zijn. Er is dan wel recht van overpad, maar de auto daar laten staan zorgt voor te veel overlast. De familie Saaman staat erop dat hun verworven parkeerrecht blijft bestaan en wil onbelemmerd gebruik blijven maken van het pad.
De strook grond bij het nieuw gekochte huis van meneer van Liempt en zijn vrouw blijkt al jaren in gebruik door zijn buurvrouw, mevrouw Van Hilst. Zij heeft haar woning 20 jaar geleden gekocht en is al net zo lang in de veronderstelling dat de door hem gekochte strook grond van haar is en gewoon bij haar tuin hoort. Ze heeft er immers voor betaald en dat staat in haar akte. Van Liempt spreekt haar erop aan dat de grond van hem is en Van Hilst kan haar oren niet geloven. Hoe is dit mogelijk?! Van Liempt biedt haar aan de grond deels te willen schenken, maar dan zijn de notariskosten voor haar en daar neemt Van Hilst geen genoegen mee. De grond is en blijft van haar. Mr. Reid reist af naar Zaltbommel om de zaak juridisch op te lossen.
Een paar jaar geleden laat de familie Van Woesik hun schoorsteen opnieuw voegen en neemt daarbij ook de kant van de buren de familie Cornelissen mee. Maar dan krijgt Cornelissen opeens last van lekkage op zolder. Er komt een loodgieter aan te pas en er volgt een rekening van ruim 350 euro. Eerlijk delen is het idee van Cornelissen, want de schoorsteen is gezamenlijk. Van Woesik is het daar niet mee eens. Hij wil uit coulance uiteindelijk wel een deel betalen, maar niet omdat hij daartoe verplicht is; het is tenslotte niet zijn lekkage. Cornelissen wil of de helft, of niks. Uit principe. Daarnaast heeft hij ook al jaren last van kookluchten in zijn woning, afkomstig van de buren. Tijd voor De rijdende rechter om hier juridische duidelijkheid over te geven.
De familie Schreurs ontdekt vlak na hun verhuizing een lekkage in hun gang. Ze willen dat de VVE onderzoek laat doen naar de oorzaak. Maar meerdere onderzoeken en twee en een half jaar verder is de oplossing nog niet gevonden. Intussen loopt de spanning op. De familie Schreurs voelt zich niet gehoord door de VVE en de VVE vindt dat ze alles hebben gedaan wat ze konden. Ze staan hierin lijnrecht tegenover elkaar. De lekkage is niet het enige pijnpunt in het complex. De overburen van de familie Schreurs hebben diverse camera’s opgehangen en ze willen dat de VVE de buren zich houd aan het opgelegde verbod. En als klap op de vuurpijl wil de VVE dat de buggy van het hondje van de familie Schreurs weggehaald wordt van de gang. Maar dat was toch mondeling toegezegd?
De familie de Lange heeft een keuken gekocht bij een keukenzaak in de buurt. Maar na de garantietermijn ontstaan er beschadigingen op de randen van de kastjes. Wie is hier nu eigenlijk verantwoordelijk voor? Mr. Reid neemt een kijkje in de keuken.
Mevrouw Slegers heeft haar gevel laten reinigen en impregneren door het bedrijf van meneer Akbaba. Maar dan blijkt er schade te zijn aan ramen en kozijnen. Is dat aan de werkzaamheden van het bedrijf van meneer Akbaba te wijten? Mr. Reid bestijgt een hoge ladder om eens een kijkje te nemen.
In een woonwijk staat in de tuin meneer Choukod een grote kastanjeboom van de woningbouw. Zijn buurman wil graag van de boom af want hij zorgt voor enorme overlast. Mr. Reid en zijn deskundigen halen voor deze buren de kastanjes uit het vuur.
Otto Reinacher huurt al meer dan 50 jaar een garagebox. Echter, zijn box wordt verkocht aan de buurvrouw. Geen probleem, denkt meneer Reinacher, want koop breekt geen huur. Maar de buurvrouw wil de box graag voor eigen gebruik. Wat nu? Mr. Reid beoordeelt of dat zomaar kan.
De rijdende rechter is in Ulft. Meneer Kuijer en zijn vrouw zijn op leeftijd en zien de buurt door de jaren heen veranderen. Volgens hen nemen twee jonge buurmannen het niet zo nauw met de regels. Buurman Boudewijn stookt vuurtjes en heeft een open overkapping waar fel tl-licht vandaan schijnt, en buurman Johan heeft een schutting gebouwd die hen het zicht belemmert. De buurmannen vinden op hun beurt dat zij niks verkeerd doen en willen zeker niet meer lastiggevallen worden via briefjes en geschreeuw. Hoogste tijd voor De rijdende rechter om met een juridisch passende oplossing te komen.
In het Friese plaatsje Dantumadiel staan een drietal diamantkoppaaltjes op de stoep naast een t-splitsing. Een buurtbewoner Meneer Talma vindt dat deze paaltjes gevaarlijk zijn voor het fietsverkeer dat afslaat naar rechts. Hij heeft een half jaar geleden op deze plek een ongeluk gehad en hij beweert dat dit komt door de paaltjes. Hij wil graag dat ze verwijderd worden door de Gemeente. Wethouder Wielstra stelt dat de paaltjes niet gevaarlijk zijn en dat zij een belangrijke functie hebben, want ze staan er voor de veiligheid van voetgangers. De wethouder wil de paaltjes graag behouden. De rijdende rechter John Reid reist af naar Dantumadiel om samen met een verkeersdeskundige de situatie eens goed te bekijken.
Het contact tussen de 26-jarige dochter van Marcel en haar huurbaas Hans loopt alles behalve soepel. Zij huurt van Hans een woning in Wormerveer maar al gauw stapelen de problemen zich op. Eerst over het gebruik van een dakterras, maar ook over het betalen van de belastingen en de staat van de woning ontstaat frictie. Hans vindt vooral dat de woning volledig is uitgewoond door de huurster en haar honden. Volgens vader Marcel die opkomt voor zijn dochter, is de woning in enorm slechte staat en nauwelijks onderhouden. Inmiddels is Marcel’s dochter vertrokken, maar de oplevering moet nog plaatsvinden. Aan Mr. Reid de taak om deze in goede banen te leiden en te onderzoeken of er sprake is van achterstallig onderhoud of een nalatige huurster.
Maikel Ligtvoet moest er even voor sparen maar toen kon hij dan ook een mooie, tweedehands auto kopen voor hem en zijn gezin bij het autobedrijf van Luca Neerhof. Met een APK en een garantie van 3 maanden hoopte hij op jarenlang plezier. Maar eerst stopte de airco ermee, toen zat het roetfilter vol en als klap op de vuurpijl stopte de auto er helemaal mee! Maikel heeft dit allemaal laten repareren maar wil deze kosten nu terug van de verkoper want hij vindt dat de auto nooit zó snel zoveel kosten had moeten maken. Volgens Luca Neerhof vallen de reparaties niet onder de garantie en de laatste reparatie was ver buiten de garantie! Hij weet het zeker, de auto was technisch in orde bij verkoop. Wie is er verantwoordelijk voor reparatie kosten van deze occasion? Hoogste tijd voor de Rijdende Rechter om die duidelijkheid te bieden.
Meneer Schuurman weet het zeker; die hoge lindeboom pal voor zijn woning waait een keer om. Een andere boom in de straat is met de laatste storm namelijk ook omgevallen. En als dat met deze gebeurt, dan valt hij boven op zijn dak. Voor meneer Schuurman is het duidelijk: Die boom moet verdwijnen óf flink getopt worden, voordat het te laat is. Maar de gemeente denkt er anders over; de boom is gezond en blijft staan. Mr. Reid reist af naar het Twentse Vriezenveen om daar eens een flinke boom over op te zetten.
In de gemeente Terneuzen strijdt meneer Van der Lingen al geruime tijd voor de verkeersveiligheid. Dit keer vindt zijn strijd plaats op een T-splitsing in Sluiskil, waar volgens hem drie gevaarlijke betonblokken staan, een hoge haag het uitzicht verspert, voertuigen rijden die langer zijn dan 6 meter en automobilisten te dicht op de bocht parkeren. Voor meneer Van der Lingen is het zo klaar als een klontje: hier moet worden ingegrepen! Wethouder Van Hulle is echter van mening dat er geen sprake is van een onveilige verkeersituatie en extra handelingen daarom niet nodig zijn. De Rijdende Rechter reist af naar Terneuzen om deze verkeerssituatie eens goed te onderzoeken.
Toon en Kim wonen met hun jonge kinderen aan de weg en een grachtje. Daarom hebben ze hun steeg afgesloten met een deur. Buurman Henny mag gebruik maken van deze steeg, mits hij de deur achter zich op slot doet. Maar Henny wil dat niet. Daarnaast vindt hij het onhandig, de steeg komt ook uit in zijn tuin en gasten kunnen nu niet meer zomaar naar binnen lopen. Hij wil een vrije doorgang, terwijl Toon en Kim hem liever het gebruik van de steeg ontzeggen. Tijd voor mr. Reid om juridisch uitsluitsel te bieden.
De rijdende rechter reist af naar Lelystad. Daar wonen de buren meneer Pilage en meneer en mevrouw Koeling al reeds 36 jaar naast elkaar. Meneer Pilage heeft al jaren last van de grote eikenboom van de familie Koeling. In mei is dat een overvloed aan bloesem op zijn terras en in het najaar zijn het de bladeren en eikels. Volgens meneer Pilage doen de buren er niets aan om zijn overlast te beperken. De buren Koeling zeggen er alles aan te doen om de overlast te voorkomen; ze snoeien de boom elk jaar. Zij hebben op hun beurt last van de muziek die meneer Pilage afspeelt in zijn tuin. Daarnaast vinden ze zijn stookgedrag onbehoorlijk.
De rijdende rechter reist af naar Baarn, waar mevrouw Van der Hoeven last heeft van de fietsen van haar buurman, meneer Leijen. Als hij zijn voortuin uit fietst, komt hij vlak langs de geparkeerde auto's van zijn buurvrouw. Daar zitten inmiddels meerdere krassen op, aldus mevrouw van der Hoeven. Zij wil dat haar buurman zijn fietsen verplaatst. Meneer Leijen ziet daar op zijn beurt niks in en wil gewoon vanuit zijn voortuin weg blijven fietsen en wil dat hij niet meer gefilmd wordt door de camera van zijn buurvrouw. Hoogste tijd voor mr. Reid om juridisch duidelijkheid te bieden.
De rijdende rechter reist af naar Reuver in Limburg. Daar wonen de buren meneer Lemmen en meneer Van Veghel al meer dan 26 jaar naast elkaar. Het conflict is begonnen toen ze samen een nieuwe erfafscheiding gingen bouwen. Ad regelde de materialen en meneer Van Veghel ging de muur metselen. Nadat de muur er stond, was meneer Lemmen niet tevreden over de muur. Hij stond schots en scheef en kan instorten, dus gevaarlijk volgens hem. Hij vindt dat er een nieuwe schutting moet komen, eentje die hij altijd al wilde hebben en gaat geen concessies meer doen. Hij is niet verantwoordelijk voor deze bende, zo vindt hij.
Meneer Lieshout past met zijn fiets vol boodschappen maar net door de poort naar zijn tuin en wil deze daarom graag iets groter maken. Moet kunnen, vindt hij. De schutting staat namelijk niet recht. Nadat de schutting in kwestie omwaait, vraagt hij aan zijn buren, meneer en mevrouw Kelder, om hem hierbij te helpen. Die zetten de schutting wel weer rechtop, maar verschuiven deze niet. Ze wisten niet dat dat moest en de schutting staat al jaren zo, zeggen ze. Het zou zijn verjaard. De communicatie tussen de buren loopt vast, dus tijd voor de rijdende rechter om langs te komen.
In Leiden wonen meneer Michels en mevrouw De Willigen al 14 jaar naast elkaar. Mevrouw heeft al lange tijd last van vocht en schimmel in de woning en wil daarom een ventilatiesysteem in de muur plaatsen om het vochtprobleem op te lossen. Dat systeem met uitsteeksels zou in een muur komen die grenst aan de oprit van meneer Michels. Maar meneer Michels ziet deze uitsteeksels in de buitenmuur langs zijn oprit niet zitten. Hij zou zich er aan kunnen verwonden en het is volgens hem onduidelijk van wie de muur is. De muur is niet het enige wat ze delen: ook het riool wordt door beide partijen gebruikt en is regelmatig verstopt.
In Haaften is meneer Klijmij bezig met het bouwen van een huis en een kapschuur. Hij zit tussen negen buren in en buurman meneer Vervoort is het niet eens met de plaatsing van de kapschuur. Zijn schutting staat nu namelijk scheef en hij denkt dat Klijmij zijn kapschuur te dicht bij de erfgrens wil bouwen. En dan is er ook nog een dakgoot uit zijn schuur uit de beugel gegaan door het geklus van zijn buurman, aldus meneer Vervoort. Hij vindt dat buurman Klijmij zorgvuldiger te werk moet gaan, mee moet betalen aan een nieuwe schutting en bovenal zijn plannen duidelijk moet communiceren.
In het Limburgse Brunssum kan de 88-jarige mevrouw Groenewold sinds de herinrichting van de weg waaraan ze woont niet meer veilig haar oprit afrijden. Waar ze eerder uitkwam op een groenstrook, komt ze nu direct op het fietspad terecht. Een hoge heg bij de buren blokkeert al het zicht. Levensgevaarlijk, vinden mevrouw Groenewold en haar zoon. Mocht er ooit een ongeluk gebeuren, dan is de gemeente daarvoor verantwoordelijk volgens het tweetal. De wethouder Van Brunssum is het daar niet mee eens. Je bent als verkeersdeelnemer zelf verantwoordelijk.
'De rijdende rechter' bezoekt het dorp De Krim. Hier woont de familie Mulder al 45 jaar vredig, zonder trammelant. Dit verandert als de familie Kosse drie jaar geleden naast ze komt wonen. Hoewel de nieuwe buren op het eerste oog een perfecte match lijken te zijn, stapelen de irritaties zich al snel op. De boom in de achtertuin van de familie Mulder, vlak naast de schutting, is voor de familie Kosse een doorn in het oog. Volgens hen neemt hij alle zon weg in hun nieuwe uitbouw. Op een dag staat meneer Kosse vanuit de tuin van de familie Mulder een paar takken tot aan de stam af te zagen. Naar eigen zeggen met toestemming.
Als Robin met zijn gezin in Lelystad komt wonen, laten ze het huis verbouwen. Pas als ze er gaan wonen valt het op dat buurvrouw Bep een uitbouw met zijraam heeft. Robin vindt het op zijn zachtst gezegd niet prettig dat de buurvouw in zijn tuin kan kijken. Daarnaast zijn de serre en schutting volgens Robin voor een deel op zijn grond gebouwd. Buurvrouw Bep is zich van geen kwaad bewust en beroept zich op verjaring. Daarnaast heeft ze van vorige bewoners nooit klachten gehad. Bep had het liever onderling, onder het genot van een kopje koffie, opgelost, maar Robin komt nogal intimiderend over met aangetekende brieven.
Sandra woont al jaren rustig in een appartement in Veenendaal, totdat ze nieuwe bovenburen krijgt. Vanaf het moment dat het jonge gezin de woning intrekt, hoort ze álles: van het traplopen tot het stofzuigen. Volgens Sandra gaat dat de hele dag door. Bovenbuurvrouw Sabrina kan zich voorstellen dat Sandra hen weleens hoort, maar ze doet er alles aan om geen overlast te veroorzaken. Zo heeft ze kleden gekocht en loopt ze niet met schoenen aan in huis. Maar volgens Sandra is er maar één oplossing: een nieuwe vloer met betere isolatie. Sabrina vindt dat het klagen moet stoppen. Mr. Reid reist af naar Veenendaal om de kwestie op te lossen.
John heeft problemen met zijn droomauto, een Audi A3. Via de Audi A3-club leert hij autohandelaar Niels kennen. Hij is gespecialiseerd in exclusieve auto's. Niels bekijkt de auto en rolt van het ene probleem in het andere. Het lukt hem niet om van de Audi A3 een soepel rijdende bolide te maken. Nu wil John niets meer betalen en hij wil de auto terug. Daar is Niels het niet mee eens, want hij wil de auto zelf nog repareren. En dan komt er ineens ook een rode Twingo om de hoek kijken, die ook onderdeel is van het geschil. De Rijdende Rechter John Reid reist af naar Hapert om samen met een deskundige de auto eens goed te bekijken.
In Sint Willebrord doet een stel ouderen geen oog dicht door het gekakel van een toom kippen. In de hoogtijdagen liepen er wel 140 kippen rond in het nabijgelegen Processiepark. Mevrouw Landa woont hier nu net een jaar en is vanaf het begin bezig met actievoeren. Naast haar eigen slaaptekort neemt ze het samen met meneer Markes op voor alle ouderen in het complex. Na maanden van protesteren hebben ze de gemeente zover gekregen om iets aan de kwestie te doen. Wanneer dierenwelzijn belangenorganisaties hier lucht van krijgen, komen ze direct in actie. Zo ook mevrouw Van de Werd.
Mevrouw Van der Paauw kan vanwege haar gezondheid niet meer goed fietsen en gaat op zoek naar een 'autootje', waarmee ze naar haar werk kan rijden. Wanneer ze een 22 jaar oude Suzuki Alto ziet, is ze opslag verliefd. Voor een bedrag van 900 euro mag ze de auto overkopen van meneer Van Rhijn. Al binnen een paar maanden beginnen de eerste kwaaltjes aan de auto naar boven te komen. Wanneer mevrouw Van der Paauw na een jaar een nieuwe APK-keuring laat doen, schrikt ze zich kapot. Ze mag de weg niet meer op en moet de sleutels inleveren. Dit kan volgens mevrouw Van der Paauw niet in een jaar gebeurd zijn. Ze is woedend en voelt zich opgelicht.
In Den Helder woont het koppel Timo en Karin en buurman Gerard al zo'n 33 jaar naast elkaar. Ze verschillen van mening over de toegang tot de steeg die tussen hun woningen ligt. Timo en Karin vinden dat ze recht hebben op toegang tot de steeg als ze moeten klussen aan hun muur. Volgens buurman Gerard ligt de steeg volledig op zijn grond en is er geen enkel recht voor Timo en Karin om zonder toestemming door de steeg te gaan. Daarnaast heeft Gerard een afdak in de steeg die volgens Timo en Karin afwatert op hun muur, waardoor ze mogelijk lekkage ondervinden. Tijd voor mr. Reid om juridisch duidelijkheid te geven aan partijen.