Vasas upptäckare Anders Franzén var den som på allvar gjorde världen uppmärksam på vilken skatt som döljer sig på Östersjöns botten. Tack vare det kalla vattnet, den låga syrehalten och frånvaron av skeppsmask, kan vrak bli liggande på Östersjöns botten i hundratals, kanske tusentals år. Vrakletarna börjar med att dyka på det mest kända vraket från Gustav Vasas flotta, som ligger vid Franska stenarna i Stockholms skärgård. Sen bär det av ut till havs för att leta efter okända vrak och då gör expeditionen ett sensationellt fynd!
Fram till 90-talet ansågs det omöjligt för sportdykare att nå längre ner än cirka 40 meter. Men med ny teknik och speciella gasblandningar kan en avancerad dykare idag ta sig ner till det dubbla djupet. Med på Vrakletarnas expedition finns flera dykare, som varit med om att introducera dykning på djupt liggande vrak i Östersjön. I det här programmet dyker de ner till ett okänt vrak, som visar sig vara det största fartyg som sänktes i Östersjön under det första världskriget. I programmet visas också bilder på Hansa, ett passagerarfartyg som sänktes utanför Gotland av en sovjetisk ubåt 1944.
År 1566 förliste 15 fartyg ur en dansk flotta utanför Visby hamn. Minst 5 000 sjömän miste livet i en av de värsta marina katastrofer som inträffat i Östersjön. Det som har förbryllat både sportdykare och marinarkeologer är att så lite har återfunnits av den sjunkna flottan. År 2006 gjorde en lokal marinarkeolog en karta över vad han tror är lämningar efter flottan på redden utanför Visby hamn där numera kryssningsfartyg brukar ankra varje sommar. Vrakletarnas fartyg Franklin får ett dygn på sig att undersöka spåren på botten, medan dykarna undersöker en stor kanon, som är det hittills mest betydelsefulla fyndet från katastrofen. Gåtan om den försvunna flottan kommer närmare sin lösning, fast inte riktigt som gotlänningarna hoppats
Det som i dykarkretsar kallas ”Ubåtsmassakern” är en händelse som inträffade strax söder om Öland 1915. En engelsk ubåt sänkte fem fartyg på en och samma dag, alla lastade med svensk järnmalm på väg till den tyska krigsindustrin under det första världskriget. Ingen människa dog (engelsmännen lät besättningarna gå i livbåtarna innan de sänkte fartygen), men sänkningarna väckte på sin tid stort uppseende och ledde till en diplomatisk konflikt mellan Sverige och England och Tyskland. Vrakletarna upptäcker ytterligare ett vrak från första världskriget nära den svenska kusten under en hel del dramatik.
Även med dagens avancerade multistrålelod och sidescan sonar kan det vara svårt att kartlägga vad som finns på havsbotten. Ibland behövs dykarens öga för att på plats dokumentera vad som döljer sig under havsytan – är det ett vrak eller en bergsknalle? Sökfartyget Franklin ankrar upp vid det ökända Argos grund där dykarna försöker kartlägga hur mycket som finns kvar av de många fartyg – minst fem! – som gått på den förrädiska undervattensklippan vid inloppet till Gävle.
Vrakletarna försöker hitta en sovjetisk ubåt, som den svenska flottan trodde sig ha sänkt 1942 utanför Västervik. I jakten på den förmodat sjunkna ubåten deltog också flottans hemligaste ubåtsvapen – tränade sälar! Programledaren Jonna Ulin besöker resterna av den på sin tid superhemliga anläggning där sälarna föddes upp och förbereddes på att söka efter ubåtar. Efter mycket letande blir det ett ubåtsfynd, men kanske inte det man hade väntat sig!
Östersjöns – ja, förmodligen världens – största marina katastrof inträffade utanför den polska kusten på vintern 1945. Tre fartyg lastade med tyska flyktingar som skulle evakueras undan den annalkande sovjetiska armén sköts i sank av sovjetiska ubåtar och tog nära 20 000 människor med sig i djupet. Trots de oerhörda förlusterna i människoliv fick händelserna inte särskilt mycket uppmärksamhet när de inträffade – de sovjetiska ubåtsbefälhavarna blev hjältar i hemlandet. Vrakletarna besöker de tre fartygen – Wilhelm Gustloff, Steuben och Goya – och berättar om det kusliga drama som utspelade sig på Östersjön i andra världskrigets slutskede.
Vrakletarna avslutar serien med att berätta om Östersjöns mest mytomspunna vrak, som lockat både skattsökare och marinarkeologer. En riktig skattletare kommer ombord på Franklin och förtäljer sin sorglustiga historia om att bli rik över en dag och sen förlora alla surt förvärvade pengar på en felsatsning. Vrak har lockat till sig folk som velat tjäna pengar i århundraden och i det här programmet får en dykare prova på hur det gick till att bärga vrakgods på 1600-talet – i älgskinnsdräkt stående i en dykarklocka!