Trots säkrat DNA, vittnesmål och teknisk bevisning går mördaren fortfarande fri. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft besöker brottsplatsen, träffar anhöriga och synar polisens arbete.
Leif GW Persson uppmärksammar och kommer med sina egna teorier om den senaste tidens skjutningar i Malmö. Dessutom om styckmordet på Björn Habolin. 2005 hittades kvarlevorna av Björn Habolin i Stockholm. Ännu är ingen gärningsman gripen. Programledaren Camilla Kvartoft tar reda på allt om fingeravtryck.
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft utreder omständigheterna kring dubbelmordet i Brattås 2005. Ett äldre par mördas under mystiska omständigheter på sin gård, och ännu finns ingen misstänkt gärningsman. Programledaren Camilla Kvartoft har besökt Rättsmedicin i Solna. Gäster är bland andra den före detta kriminelle Peter Söderlund från X-Cons.
Leif GW Persson tittar närmare på det olösta mordet på Nils Bergman i Skärholmen 2002. Programledare Camilla Kvartoft tar reda på hur man gör en brandanalys. Det uppklarade fallet handlar den här gången om bränderna i Börstig på 1960-talet när en pyroman härjade i trakten.
Leif GW Persson tittar närmre på det olösta mordet på Dennis D'Agostino i Nacka 2000. Programledaren Camilla Kvartoft besöker SKL i Linköping där hon får skjuta med vapen och lära sig allt om ballistik. Dessutom blir det reportage om ockupationen av den västtyska ambassaden 1975
Leif GW Persson ska prata om "Kapten klänning", polischefen Göran Lindberg som fälldes i tingsrätten för bland annat misshandel och grov våldtäkt. Bengt Svensson, chef på Rikspolisstyrelsen, kommer till studion. Programledare Camilla Kvartoft besöker handstilsavdelningen på SKL i Linköping. Det blir även reportage om poliser på film. Dessutom inslag om flickmorden i Stockholm på 1960-talet.
Veckans program handlar till stor del om pengar. Leif GW Persson tittar närmre på gamla och nya rån. För tolv år sedan mördades Bengt Norman i sin porslinsaffär på Odengatan i Stockholm. Trots bra bevisning och många vittnen har man inte kunnat gripa någon gärningsman. Camilla Kvartoft besöker SKL i Linköping och får lära sig hur man spårar falska sedlar. Gäst i studion är David Luthman, före detta bankrånare.
I veckans program följer vi med kriminalkommissarie Bertil Salin till Gotland för att titta närmare på det så kallade hotellmordet i Visby som skedde 1996. I studion ger Leif GW Persson sin syn på fallet. Programledare Camilla Kvartoft besöker handstilsavdelningen på SKL i Linköping. Dessutom besöker Camilla Kumlafängelset och får en näst intill unik rundvandring. Dessutom blir det reportage om Kumlarymningen på 1970-talet. Gäst i studion är Niklas Långström, professor vid Karolinska institutet som bland annat pratar om hur fängelsestraff påverkar människor.
I veckans program tittar Leif GW Persson närmare på mordet på 16-årige Anders Gustafsson som mördades i Hammarbyhamnen Stockholm på nyårsafton 1994. Programledare Camilla Kvartoft besöker SKL i Linköping där hon får lära sig allt om droganalys. Vi får återse Niklas Augustsson som medverkade i början av säsongen. Då var han helt nyligen frigiven från fängelset och hade fått en egen bostad. Hur har det gått för honom? Gäst i studion är kriminalkommissarie Christoffer Bohman, expert på droger och med erfarenheter från krogkommissionen.
För tre år sedan hittades 38-årige Anders Hagberg på en gångväg i Täby. Varken polis eller anhöriga vet vad han råkat ut för - det finns fortfarande inga spår efter mördaren. Anders syster Kristina berättar om dagarna efter dödsmisshandeln. Hur kan du undvika att inbrottssjuven väljer just din bostad? Vad är det första inbrottstjuven gör? Hur skyddar man sig? Säkerhetskonsulten Kent Pira har intervjuat tjugo inbrottstjuvar om hur de väljer ut sina offer. Hur gick det efter inslaget om dubbelmordet i Linköping då 8-årige Mohammad Ammouri och Anna-Lena Svensson mördades? Fick polisen några tips efter reportaget om Dubbelmordet i Brattås i Ångermanland? Kan hotellmordet i Visby vara nära en lösning? Veckans gäst är Eiler Augustson, gruppchef för cold case-gruppen på Stockholmspolisen. Han är en av Sveriges främsta utredare och berättar om de bästa metoderna för att lösa mord.
Leif GW Persson tittar närmare på det omtalade fallet Kaj Linna. Kaj Linna dömdes för mord och grovt rån i Kalamark utanför Piteå 2004. Uppgifter som polisen inte brydde sig om pekar på att Linna är feldömd och att domen kan vara en rättsskandal. Camilla Kvartoft tar reda på hur hundar tränas att spåra knark, bomber och kroppsvätskor.
Leif GW Persson tar med oss till ett kallblodigt mord i lilla Gnarp i norra Hälsingland som förbryllat både bybor och polisutredare. Camilla Kvartoft provar att göra en husrannsakan, som sedan blir betygssatt av polisen. Och Leif GW Persson letar annorlunda mordvapen i Polismuseets föremålsmagasin. Dessutom om kapardramat på Bulltofta 1972 och ögonblicken som förändrade Sveriges syn på terrorism för lång tid
I augusti 2006 hittas Pernilla Theorin mördad i sitt hem i Avesta. Polisen vädjar nu om tips som kan binda någon vid mordet. Leif GW Persson berättar vad det är med detta fall, som fortfarande förbryllar polisen. Camilla Kvartoft gör ett besök på den största mottagningen för våldtagna kvinnor. Hon berättar om hur dessa brott egentligen utreds. Veckans historiska tillbakablick: Trippelmordet i Åmsele i juli 1988.
. Ett mystiskt telefonsamtal till polisens larmcentral kan ge lösningen på vem som mördade 25-årige KTH-studenten Per Häggström för femton år sedan. Leif GW Persson analyserar samtalet och finner att det troligen är mördaren själv som hörs på inspelningen. Camilla Kvartoft besöker SOS Alarms hårdbevakade sambandscentral, dit alla som ringer 112 kopplas. På Polishögskolan prövar hon polisens metoder att försvara sig mot angripare. Sveriges värste seriemördare, ett 19-årigt vårdbiträde som dödade minst 11 personer hösten 1978, är ämnet i veckans historiska reportage.
Enligt polisen har problemet med vittnen som hotas till tystnad blivit större. På internationella kvinnodagen diskuterar Leif GW Persson problemet med justitieminister Beatrice Ask. Dessutom tittar Leif GW Persson närmare på kvinnliga mördare. Han ger svar på hur vanligt det är att kvinnor begår allvarliga brott och vilka som är offren när kvinnor mördar. Sist men inte minst visas också videoinspelade förhör med dubbelmördaren Anders Eklund. Camilla Kvartoft träffar poliserna som gjorde förhören
Sjukpensionären Solveig hittades mördad och utsatt för sexuellt våld i skånska Tjörnarp. Fem år senare är mordet fortfarande en gåta för polisen. Leif GW Persson granskar spåren efter en trolig gärningsman och återfallsförbrytare. Camilla Kvartoft träffar polisteknikerna som visar hur kapning av kontokort går till och hur man kan skydda sig mot det. Dessutom följer Leif GW Persson med polisens piketstyrka under en dags övning. I veckans historiska tillbakablick får tittarna följa fallet med 20-åriga Jeanette Johansson som försvann efter en studentfest i Södertälje i juni 1969, i pressen känt som "sommarmordet".
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott. I juli 2010 försvann Marina Johansson spårlöst från sitt hem i Spekeröd i västra Sverige. Polisen är övertygad om att hon bragts om livet. Var är Marina och hur försvann hon? Lena Zakariassons kropp hittades 1972 på en soptipp i Deje. En man dömdes för brottet i tingsrätten, men friades i hovrätten på grund av bristande bevis. I dag finns ingen dömd för mordet på Lena. I Uppsala utbildas blivande forensiker som pratar om den sk CSI-effekten, hur mycket av tv-seriernas kriminaltekniska arbete återfinns i verkligheten? Leif GW Persson kommenterar som vanligt aktuella kriminalfall och svarar på tittarnas frågor.
I kväll bland annat: Camilla Kvartoft och Leif GW Persson går på derby mellan AIK och Djurgården, en så kallad högriskmatch. Efter veckor av förberedelser finns 300 poliser utkommenderade för att försöka förhindra att bråk uppstår mellan olika supportergrupper. Hur planeras en sådan insats? Och lyckas polisen upprätthålla ordning före, under och efter match? Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott. Leif GW Persson kommenterar som vanligt aktuella kriminalfall och svarar på tittarnas frågor.
Leif GW Persson granskar fallet Susann Sallinen, kvinnan som mördades framför ögonen på sina fyra barn för drygt ett år sedan. Det mesta pekar mot samme gärningsman, men trots det frikändes han av Svea hovrätt i augusti i år. Det klassiska fallet handlar om Sveriges sista avrättning. Alfred Ander blev 23 november 1910 den enda person att avrättas i en giljotin som köpts in av svenska staten. Leif Axmyr är den nu levande person som suttit längst i svenskt fängelse. 1982 dömdes han till livstid för dubbelmord och mordbrand. Hur är livet i fängelset? Och vad är ett rimligt straff för mord? Programledare: Camilla Kvartoft.
Mordet på Alexandra Fossmo i Knutby 2004 skulle komma att bli ett av de mest uppmärksammade kriminalfallen i modern svensk historia. I centrum stod en församling, en pastor och en barnflicka som varit den som sköt de dödande skotten. I kväll tittar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft närmare på omständigheterna kring Knutbypastorn första fru Heléne Fossmos död.
I maj 2008 gör en sportfiskare en fasansfull upptäckt. I Häljasjön utanför Sjöbo flyter kroppsdelar. Det visar sig vara Sölves och Irenes kroppar, men deras huvuden och ben fattas. I programmet synar Leif GW Persson också ett av de absolut mest uppmärksammade morden i svenskhistoria, de von Sydowska morden som ägde rum 1932. Camilla Kvartoft besöker stället där polisbilar byggs och vi gör en småkrypande påhälsning hos experimentgrisen.
Ett år har gått sedan den första självmordsbomben på svensk mark skakade om Sverige. Camilla Kvartoft har återvänt till brottsplatsen tillsammans med Anders Thornberg, biträdande chef vid Säkerhetspolisen som för första gången berättar hela historien om händelserna på Bryggargatan och Olof Palmes gata. Veckans klassiska brott: Stig Wennerström, Sveriges största spion. Veckans kriminalteknik: röstigenkänning.
Natten mot annandag jul 1992 dog Jessica Torstensson i Skellefteå. Efter flera knivhugg segnade hon ner vid en husvägg och förblödde. Vem som mördade henne vet man fortfarande inte. I programmet får vi också veta mer om it-bevis och vad polisen kan rädda ur en krossad dator. Vi djupdyker också rakt ner i gisslandramat på Norrmalmstorg som följdes via tv av hela befolkningen och gav upphov till begreppet Stockholmssyndromet.
Andreas Oscarsson, 36, sköts till döds i sitt pojkrum hemma hos sin pappa i Trollhättan. Bredvid honom i sängen låg hans lille son. Över två år efter händelsen vet polisen fortfarande inte vem som är skyldig. Också i programmet: Bör polisen få använda brottsprovokation för att sätta dit brottslingar? I Kanada ställer man ut olåsta bilar för att kunna ta fast biltjuvar. Det blir en närmare titt på ett svenskt fall där polisen, genom att agera maffiamedlemmar, skrämde en man till att erkänna var han gömt liket efter en mördad kvinna. Årets sista program innehåller givetvis även ett besök hos våra två grisar.
I årets första program sammanfattar Camilla Kvartoft och Leif GW Persson brottsåret 2011, tittar tillbaka på ett par uppmärksammade fall, bland annat rättegången mot serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson och styckmordet på universitetsläraren i Örebro. Dessutom extralångt Fråga Leif och några GW Persson-favoriter i repris samt intervju med Dr Bill Bass, grundaren av the Body Farm i USA, där man forskar om mänsklig förruttnelse.
Den 18 juni 2011 hittades Osman Kizil skjuten i ett trapphus i Fittja. Det var en vacker sommardag och Osman hade spelat en fotbollsmatch och gjort tre mål. Polisen vet att han gick direkt hem efter matchen och gick in i sin port på Krögarvägen exakt tjugo över fyra. När Osman ska öppna dörren till sin lägenhet blir han skjuten med flera skott av grovkaliber. Osmans syster hittade honom i trapphuset och ringer larmsamtalet till polisen. Ambulans och polis kom ungefär samtidigt till platsen, men Osmans liv gick inte att rädda. Han blev 26 år gammal. Ett stort problem är att det, trots att mordet skedde mitt på dagen, inte finns några vittnen som vill berätta vad de sett. Leif GW Persson kommenterar som vanligt aktuella kriminalfall och svarar på tittarnas frågor.
För tio år sedan mördades Fadime Sahindal av sin pappa. Camilla Kvartoft och Leif GW Persson ser på hedersbrotten och polisens svårigheter att utreda dem. I studion finns advokaten Elisabeth Massi Fritz som är starkt engagerad i frågan. Efter det stora gensvaret från tv-publiken så fortsätter granskningen av vardagsbrotten; inbrott, överfall, stöld, skadegörelse med mera. Brotten som man anmält till polisen men som ej blivit utredda. Veckans klassiska fall handlar om den första bilbomben i den svenska kriminalhistorien, den Flyborgska smällen år 1926.
I kvällens program pratar Camilla Kvartoft och Leif GW Persson om vad som gör en polisutredning riktigt bra och som exempel tar de ett uppmärksammat mordfall i Rotebro utanför Stockholm. Veckans historiska fall handlar om den planerade kidnappningen av fd justitieminister Anna-Greta Leijon, en mycket uppmärksammad historia när den avslöjades 1976. Dessutom, hur bekväm är egentligen en polisuniform? Och vad har poliserna i bältet runt magen? Camilla Kvartoft har tagit reda på allt om polisernas uniformer.
Ett mord på en polisman är inte bara en fruktansvärd mänsklig tragedi. Det är också ett angrepp på hela rättssamhället och får ofta en stor polisiär utredningsinsats till följd. Camilla Kvartoft och Leif GW Persson tittar närmare på det olösta polismordet i Högdalen 1992. Vem sköt Leif Widengren och vad krävs för att fallet ska få en lösning? Dessutom återvänder Camilla Kvartoft till platsen i Malexander där polismännen Olle Borén och Robert Karlström mördades 28 maj 1999.
I kvällens program pratar Camilla Kvartoft och Leif GW Persson med polisen om polisen. Vad tycker poliserna själva om den låga uppklarningsprocenten? Och vad händer med den som kritiserar den egna organisationen? Veckans historiska fall handlar om kidnappningen av Louise Mårstad 1975, ett fall som slutade mycket tragiskt. Vid konstkuppen mot Nationalmuseum den 22 december 2000 fick rånarna med sig tavlor värda mångmiljonbelopp. Hur fick polisen tag på förövarna? Och var tog tavlorna vägen? Dessutom följer Camilla Kvartoft med kustbevakningen ut på dykaruppdrag i jakt på en försvunnen pistol.
Det är på dagen 26 år sedan Olof Palme mördades och ett år sedan Veckans brott uppmärksammade detta olösta fall med ett specialprogram. Vad har hänt i utredningen på ett år? Vilka nya tips har kommit in? Dessutom åker Camilla Kvartoft med ungdomssektionen hos Norrköpingspolisen en kväll på stan. I studion pratar hon med Leif GW Persson om ungdomar och brottslighet, finns det de som föds in i kriminaliteten? Och vad händer med unga människor som begår brott? Veckans historiska fall utspelar sig i ett apotek i Hammarby för nästan exakt hundra år sedan. Ett brutalt mord vars efterspel kom att bli en av dåtidens stora rättsskandaler. Dessutom beger sig Camilla Kvartoft ut på brottsplatsundersökning under ytan.
I kvällens program tittar Camilla Kvartoft och Leif GW Persson närmare på det så kallade Kannibalmordet i Gävle 2005. Tommie Karim häktades, mot sitt nekande, för mordet på sambon Anna Norell, men gärningsmannen skulle komma att hittas i offrets förflutna. Camilla Kvartoft har arrangerat ett brott och låter SKL:s tekniker säkra spår efter brottet. Leif GW Persson berättar historien om Vampyrmordet och vi följer med Dialogpolisen en dag på jobbet.
I kvällens program tittar Camilla Kvartoft och Leif GW Persson närmare på fallet med 16-åriga Malin Lindström i Husum som mördades vintern 1996. Ännu har ingen avtjänat något straff för detta dåd. Vad hände egentligen den där novemberkvällen när hon försvann? Och går det att rädda de sista spåren efter mördaren? Leif GW Persson berättar historien om koffertmordet, en makaber historia som utspelar sig i Bagarmossen på 1950-talet. Dessutom besöker Camilla Kvartoft ett företag som ägnar sig åt brottsutredningar. Är det dags att konkurrensutsätta den svenska polisen?
I slutet på 1980-talet ägde flera mord rum i anknytning till Stockholms porrbutiker. Över tjugo år senare är morden olösta. Går en seriemördare lös än i dag? I kvällens program pratar Camilla Kvartoft och Leif GW Persson film. Med hjälp av forskaren och författaren Michael Tapper och skådespelaren Sven Wollter tecknar de porträttet av polisen på vita duken. Veckans historiska reportage berättar om koffertmordet på femåriga Kerstin Blom 1955, ett mord som före detta idrottaren Olle Möller ett tag var misstänkt för. I detta sista program för säsongen återvänder Camilla Kvartoft och Leif GW Persson också till det kriminaltekniska experiment som sjösattes i höstas.
Går det i dag att fälla någon för de mord som Thomas Quick nu frias för? Leif GW Persson åker till Dalarna för att titta närmare på ett av dem - mordet på den israeliske turisten Yenon Levi sommaren 1988. Och vad säger huvudpersonen själv om den intensiva debatt som pågått under hösten? Det blir också en historisk tillbakablick på två av de mest ökända brottslingarna som härjade i Sverige på 1930-talet - Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson.
För ett halvår sedan mördades en tvåbarnsmamma av sin före detta sambo på öppen gata i Malmö. Händelsen chockade hela Sverige. Leif GW Persson lyfter frågan om våld mot kvinnor i nära relationer och vad som kan göras för att komma åt detta som drabbar tiotusentals kvinnor årligen. Leif GW Persson berättar också om sitt mångåriga arbete med cold cases. Dessutom om en av den svenska kriminalhistoriens värsta seriemördare, den s.k. Hurvamannen. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gräver i olösta fall och djupdyker i kriminalhistorier.
Del 3 av 10. I mars förra året mördades 51-årige Jerry Eriksson i Säffle. Tingsrätten lyckades inte fastställa vem mördaren var och de tre misstänkta friades. Nu kräver Jerrys föräldrar att den här typen av s.k. Lindomefall - där de åtalade skyller på varandra - inte längre ska vara möjliga. I veckans historiska fall ska det handla om mordet på svenskan Jane Horney under andra världskriget och dessutom ska vi göra ett återbesök hos Leif GW Perssons omtalade grisprojekt - hur har det gått för den gris som ”mördades” och grävdes ner i skogen för ett år sedan?
Del 4 av 10. Mordet på två barn i Arboga 2008 chockade hela Sverige. I kvällens program berättar vi om polisutredningen och hur man kunde ringa in den skyldiga. Den aktuella biofilmen "Call Girl" handlar om den s.k. bordellaffären på 1970-talet. Mårten Palme har anklagat filmen för att peka ut hans pappa som sexköpare - ikväll framträder Mårten Palme och filmens regissör Mikael Marcimain. Och så ska det handla om Sveriges mest förfalskade konstnär.
Del 5 av 10. 2008 begicks tre bankrån av en och samma rånarliga som slog till mot två banker i Västerhaninge och en i Ockelbo. Leif GW Persson berättar om vilka typiska misstag som brukar begås i samband med bankrån. Den frivilliga sökgruppen Missing People berättar om sökoperationen i april i år då man hittade kvarlevorna efter Marina Johansson som varit försvunnen i nästan två år. Jan Guillou är gäst i studion och för att diskutera kriminaljournalistik och berätta om sin tid som kriminalreporter.
Avsnitt 6 av 10. På kvällen den 2 december 1998 mördades 18-åriga Julia Olteanu när hon var på väg hem till bostaden. Två män har erkänt att de var med på platsen men båda pekar ut den andra som gärningsman. Går det att i dag klarlägga vem som är skyldig? Det handlar också om mordutredningen kring serieskytten Peter Mangs och polisens matvanor - är det en myt att de bara är korv och mos?
För några år sedan hittades en 58-årig man drunknad i Stockholms skärgård. Inledningsvis såg det ut som ett enkelt fall, men det fanns saker i utredningen som pekade i en annan riktning och i kvällens program undersöker vi om det i själva verket kan handla om ett mord. Det ska också handla om massakern på Stureplan 1994 och om hur polisen omhändertar herrelösa hundar. Leif GW Persson kommenterar aktuella kriminalfall och svarar på tittarnas frågor. Programledare: Camilla Kvartoft.
Del 8 av 10. I veckans avsnitt följer Camilla Kvartoft med såväl brandmän som brottsplatstekniker för att visa hur det går till under släckningsarbetet när en död kropp hittas och man misstänker mord. Flera personer erkände mordet på Marco Rönngård men ändå friades alla åtalade. Hur kunde det ske? Dessutom berättar utredarna om hur man lyckades klara upp mordet på utrikesminister Anna Lindh.
Del 9 av 10. Klissbergsmordet i Sundsvall är ett av de ovanligare morddramer som utretts i en svensk rättssal de senaste åren. De skyldiga - som bl.a. inspirerades av en Hollywoodfilm - har nu dömts och i kvällens program skildrar vi fallet där polisen använde flera okonventionella metoder för att kunna klara upp fallet. I övrigt ska det handla om mannen som enligt Leif GW Persson är "större än livet självt" - SKL:s mytomspunne grundare "Revolver-Harry" Söderman. Vi tar också en titt på nätbedrägerier samt gör ytterligare tester på rörande den mystiska drunkning som togs upp i ett tidigare program. Programledare: Camilla Kvartoft.
Del 10 av 10. I november 1977 hittades en 11-årig pojke död i en bäck utanför Laholm. Då avskrevs det hela som en drunkningsolycka men flera personer anade att allt inte stod rätt till. Och nu, 35 år senare, träder en man fram och erkänner att han dödade pojken. Leif GW Persson berättar också den dramatiska historien om det första diplomatmordet i Sverige som drabbade den italienske ambassadören Ricci i dennes residens Oakhill ute på Djurgården i Stockholm. Dessutom återvänder vi till Leifs grisprojekt där Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i Linköping har gjort en analys. Slutligen ska vi summera de berättelser som vi under säsongen fått in från kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Programledare: Camilla Kvartoft.
Del 1 av 10. Vi ser tillbaka på 2012 års viktigare händelser inom brott- och straffområdet och blickar även framåt. Leif GW Persson tittar i kristallkulan och berättar vad han tror kommer att hända under 2013. Det blir ett längre inslag om den s.k. gryningspyromanen som härjade i Ystad med omnejd under många år och som till slut dömdes till fängelse för ett stort antal mordbränder. Som historiskt fall kommer vi att ta upp ett taximord 1960 som på sin tid var mycket omtalat, nämligen mordet på Berit Lundqvist i Stuvsta, hon hittades död i sin taxibil och mordet är alltjämt olöst. Programledare: Camilla Kvartoft.
Del 2 av 10. Den här veckan tittar vi närmare på nätpedofili. Redaktionen har etablerat kontakter under pseudonym i olika forum, och Leif GW Persson tar sig an en av kontakterna för att försöka avslöja en nätpedofil. I december försvann 69 kor från en gård i Sörmland. Leif GW Persson åker till gården för att följa upp den största boskapsstölden i svensk kriminalhistoria - enligt honom själv ett av de mest spännande fallen under hans karriär. Veckans brotts första del i miniserien om "svenska CSI" går av stapeln och vi följer med kriminalteknikerna Tony Möörk och Anna Jinghede när de undersöker en misstänkt brottsplats.
Del 3 av 10. Leif GW Persson försöker återskapa brottsplatsen för mordet på Ulrica Åkesson som i juli 2001 hittades död i sin lägenhet i Helsingborg. Till en början syns inga spår av våld och poliser misstänker inget brott. Först efter obduktionen förstår man att hon har kvävts till döds. Än idag är mordet fortfarande olöst. Veckans historiska fall är morden i Falun 1994, då militären Mattias Flink sköt ihjäl sju personer och skadade ytterligare tre i Falun. Poliserna som tog emot larmet berättar om sin jakt på Flink som får sitt slut på ett järnvägsspår i närheten där han grips efter en dramatisk skottväxling. Programledare: Camilla Kvartoft.
Del 4 av 10. I kvällens program besöker vi Finland. I februari 2007 rånas en värdetransport vid Finska Banken i Åbo. Rånarna kommer över 1,3 miljoner euro. Efter ett omfattande samarbete mellan svensk och finsk polis grips rånarna till slut. Sex år senare reser en av dem, Anders Adali, tillbaka till Finland för att ge oss en unik inblick i planering och utförande av rånen. I serien om "svenska CSI" hittas i kväll en kropp i en plastsäck. Kan det vara den försvunna Maria? Kriminalteknikerna Tony Möörk och Anna Jinghede tar hjälp av en rättsläkare och studerar bland annat skador och märken på kroppen för att dra slutsatser om vad som har hänt. Dessutom kommenterar Leif GW Persson Sture Bergwalls resningsbeslut. Programledare: Camilla Kvartoft.
Del 5 av 10. I kväll om dubbelmordet i Högdalen då en man blev puttad framför tunnelbanan. Två timmar senare, bara några hundra meter därifrån, får polisen larm om ett till mord, en 29-årig man som hittats knivhuggen i sin lägenhet. Morden kopplas aldrig ihop och utredningarna stannar snart av. Men flera år senare grips en misstänkt för båda brotten. Utredarna berättar hur de till slut fick honom att erkänna. I det klassiska fallet berättar Leif GW Persson hela historien om den ökända Salaligan. Det blir även ett reportage om flera mystiska bränder på Öland. Programledare: Camilla Kvartoft.
Del 6 av 10. I januari 2012 sköts 48-årige Charles Limerius - helt okänd för polisen - till döds utanför sitt hem i Malmö. När man började fundera över om mördaren tagit fel person började en förbluffande historia rullas upp. I fallet Yasmin Sassi nystas en riktig kriminalgåta upp. I februari 2007 lämnade hon familjens lägenhet i Flemingsberg för att gå ner till tvättstugan. Det finns inte ett spår efter henne sedan dess. Dessutom kommenterar Leif GW Persson den senaste utvecklingen i utredningen rörande de 69 försvunna korna. Programledare: Camilla Kvartoft.
Del 7 av 10. Med två dagar kvar till årsdagen av Palmemordet har polisen fortfarande inte lyckats hitta mördaren. Hade situationen sett annorlunda ut om mordet skett i dag, istället för 1986? Hade tekniska nyvinningar som övervaknings- och mobilkameror, DNA-teknik och spårhundar kunnat leda polisen till ett gripande? Camilla Kvartoft beger sig tillsammans med en kriminaltekniker till mordplatsen för att kartlägga de förändrade utredningsförutsättningar som skett under åren. Leif GW Persson har följt utredningen och har på senare år alltmer kommit att formulera en egen hypotes kring hur mordet gick till och vad som kan ha legat bakom. Men hur har den här hypotesen växt fram och vilka nyckelmoment innehåller den - och vad grundar den sig egentligen på? I kvällens program får professorn ge svar på tal kring dessa frågor.
Del 8 av 10. I kväll om då Greenpeace bröt sig in på Forsmarks kärnkraftverk i höstas. En insats för att testa säkerheten, enligt organisationen. Först sju timmar senare hade polisen gripit samtliga aktivister innanför det inhägnade området. Hur kunde det ta så lång tid? Och varför kallar länspolismästaren insatsen för en framgång? Dessutom: reportage om då en man sköts till döds på Vaksalagatan i Uppsala den 26 december 2011. En i dag 22 år gammal man fälldes i tingsrätten för mord men har nu släppts av hovrätten i väntan på dom. Professor Leif GW Persson är skarpt kritisk till hur polisens utredning gått till, en utredning där man bland annat har försökt att hypnotisera huvudvittnet. Programledare: Camilla Kvartoft.
Del 9 av 10. I kväll om mordet på Niklas Elmberg. En kväll i september 1991 hade 20-årige Niklas varit ute och festat med sina vänner i centrala Lund. Fem dagar senare hittades Niklas i ett dike knivhuggen till döds. Ingenting tyder på att det skulle ha funnits någon hotbild och polisen lyckades aldrig lösa mordet. I dag, 22 år senare, är fallet fortfarande olöst. Dessutom om rymningsåret 2004 då inte inte mindre än fyra spektakulära rymningar från svenska fängelser genomfördes. Vi tar också en närmare titt på svenska polisens hemligaste resurs - Nationella insatsstyrkan. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott. Leif GW Persson kommenterar aktuella kriminalfall och svarar på tittarnas frågor.
Del 10 av 10. Leif GW Persson träffar operasångerskan Malena Ernman för ett tungviktarmöte kring opera och mord, Malena har ju både mördat och mördats på scenen. Varför är det så mycket mord i operaföreställningar? Vilket är det vanligaste mordvapnet? Motiv? Camilla Kvartoft klär på sig 1700-talskläder och flyter in på en maskeradbal där Gustav III just ska mördas. Då förvirrningen är som störst träder Leif in i scenen och berättar om vad som hänt och hela historien kring mordet på Gustav III. Dessutom reser Camilla norrut till Västerbotten där hon träffar polisen och ser hur man arbetar i den absoluta glesbygden. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gräver i olösta fall och djupdyker i kriminalhistorier.
I säsongspremiären diskuterar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft de ovanligt många mord som inträffat under sommaren. Du får en inblick i polisarbetet som pågick under Obamas Sverigebesök och det blir ett historiskt inslag om det stora tågrånet i England 1963. Och vad var det egentligen som orsakade den 63-åriga kvinnans död i Loftahammar?
2005 hittades syaffärsbiträdet Marie Johansson knivmördad i Göteborg. Mordet är fortfarande ouppklarat. Leif berättar att gärningsmannen ofta gör sig själv illa och lämnar mängder av spår vid knivattacker. Hur får polisen egentligen använda sin batong? Camilla är med på en lektion på Polishögskolan. I september hittade en dykare en styckad kropp på havsbotten på Västkusten. Det var kroppen efter en Göteborgsbo som fram till i år suttit i fängelse för mord. Leif funderar över vad som kan ligga bakom. 1925 hittades taxichauffören Karl Hugo Svensson skjuten i Nacka. Fallet visar att de allra viktigaste faktorerna i en mordutredning är tur och skicklighet.
I kväll tar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft en närmare titt på mordet på Ardiwan i Rosengård. Mitt i nyårsfirandet, bland fyrverkerier och smällare, sköts blott 15-årige Ardiwan till döds med fem pistolskott i ett bostadsområde i stadsdelen Rosengård i Malmö. Andra inslag i kväll: Sista akten i historien om seriemördaren Thomas Quick. På måndag ska förvaltningsrätten i Falun hålla förhandling om Säterpatienten Sture Bergwall och frågan om hans fortsatta behandling. Dessutom om mordbränderna i Malingsbo. Finns det en seriemordbrännare mitt i idyllen? Det historiska inslaget handlar om OS-bombaren 1997.
I oktober 2011 hittades ett äldre par brutalt ihjälslagna på sin gård i Långared. Det stod tidigt klart att motivet var rån. Men varför blev det så brutalt och hur visste mördarna att det fanns ett kassaskåp i huset? I ett skyttevärn på en öde ö i Stockholms skärgård påträffades 2002 skelettet efter en okänd kvinna. Fortfarande vet man inte vem kvinnan var eller hur kroppen hamnade i skyttevärnet. I programmet spekulerar Leif GW Persson i vad som kan ha hänt. Camilla Kvartoft ger sig ut i Stockholm på jakt efter historiska brottsplatser.
När ett larm kom in att en ung man var svårt skadad tog det nästan en timme innan polis och ambulans var på plats. Ingen var kvar i huset. Varför dröjde det så länge? Dessutom en närmare titt på uppklarandet av mordet på 10-åriga Engla Höglund, något som visade betydelsen av tur i en mordutredning. Och så kontrolleras om det går att framställa funktionsdugliga vapen i vanliga 3D-skrivare.
Leif åker till Ljungsbro för att skapa sig en egen uppfattning kring mordet på 15-åriga pojken och 57-åriga kvinnan. Camilla Kvartoft tillbringar en dag vid ”Bron” för att se hur den svenska och danska polisen samarbetar. Och vad hade hänt om den uppmärksammade attacken på Jimmie Åkesson inte hade varit en tårta utan en kniv eller pistol?
Del 7 av 10. I veckans program handlar det om dubbelmordet på Öland i december förra året. Polisen berättar om utredningen och vägen mot den fällande domen. I år är det 50 år sedan USA:s dåvarande president John F Kennedy mördades. I studion kommer Leif GW Persson och Camilla Kvartoft att gå igenom vad som egentligen hände på Elm Street i Dallas den 22 november 1963. Vi får följa med gränspolisen i Stockholm under en arbetsdag på jakt efter sådant som kunde tyda på varusmuggling och andra former av brottslighet som är vanlig vid gränsstationerna. Och den pensionerade polisen Benniet Henricson delar med sig av sina minnen från poliskarriären.
Del 8 av 10. I juli i år sköts en 22-årig kvinna till döds på centralstationen i Umeå. Det hela såg till en början helt oförklarligt ut men när man i efterhand tittade på vilken bevisning som fanns upptäckte man en yngre man som rörde sig i området vid tiden för mordet och som på flera sätt uppträdde märkligt. Resten av kvällens förlängda program kommer att ägnas åt de senaste decenniernas mest omdiskuterade svenska rättsfall - seriemördaren Thomas Quick.
Journalisten Dan Josefsson infiltrerade gruppen som skapade Sveriges värsta rättsskandal. Han fann en minst lika stor vårdskandal. Säters rättspsykiatriska klinik visade sig fungera som en sekt.
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft följer upp dokumentären "Kvinnan bakom Thomas Quick" med kommentarer och diskussion i studion. Medverkande: Dan Josefsson, Göran Lambertz, Beatrice Ask m.fl.
I en rapport som publiceras i dagarna kritiseras polisen arbete med trafiksäkerhet. Filmaren Staffan Hildebrand berättar om när han i början av 1980-talet fick följa polisens arbete med att försöka spränga narkotikaligan Skomakarligan. Leif GW Persson och Jan Guillou berättar om polisens arbete med pressen, historiskt och fram till dagens struktur med presstalesmän inom varje polisdistrikt och vid varje större enskild händelse. Camilla Kvartoft begav sig till Polishögskolan för att se om hon klarar de fysiska kraven för att bli polis. Dessutom blir det lite eftersnack till förra veckans omtalade debatt om fallet Thomas Quick.
Polisen hade information om att det fanns en hotbild mot antinazistdemonstrationen i Kärrtorp, men ändå var polisen underbemannad när hotet blev verklighet. När en deltagare ur en nordkoreansk delegation försökte fånga en älg med snara, blev det ett polisärende och såväl Nordkoreanska ambassaden som SÄPO blev inblandade. Vi följde polisbevakningen av årets stora Nobelfest i Stadshuset. Taxichauffören och småbarnsmamman Dusanka försvann under ett arbetspass i början av 1990-talet. Men det handlade inte om ett brutalt taxirån - sanningen var en helt annan. Och så kommer Poliskören på besök.
Det är tio år sedan morddramat i Knutby. Händelserna dominerade nyhetsrapporteringen under en lång tid - det handlade om ond bråd död, om sex och otrohet och om en kristen församling som utmålades som en mystisk sekt. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft reder ut vad som hände i Knutby under den här tiden. Camilla Kvartoft har följt med krogsektionen under ett arbetspass i miljön kring Stureplan i Stockholm. Vi får också träffa Nils Wass som återvänder till platsen där hans poliskollega Ragnar Nilsson sköts till döds under ett till synes helt vanligt ingripande vid en trafikincident en vårdag 1965.Och så blir det Fråga Leif, den här gången med frågor ställda av folk ute på stan.
I juli 1997 påträffades 36-årige Josef skjuten i Keillers park i Göteborg. Spåren ledde till en okänd sataniströrelse som ansåg sig ha rätten att döda andra. Lars Fimmerstad i Töreboda ringde 112 och rapporterade om ett pågående inbrott, men blev inte trodd av larmoperatören. När polis till slut kom till platsen hade inbrottstjuven tänt eld på huset och mördat Lars mor. Veckans brott följde med poliserna i Arjeplog under en dag, då man bl.a. skulle rikta in arbetet på att söka efter olagligt skjutna älgar. I historiska fall går vi tillbaka till Stockholm år 1894 och ett drama som utspelades mellan två bröder, John och Bror Mörner, som i stort sett var varandras motsatser.
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft ser närmare på rånen mot guldsmedsaffärer, som har ökat dramatiskt under de senaste åren. Rånen har blivit allt mer spektakulära och våldspräglade. Vid två tillfällen har det slutat med regelrätta sammandrabbningar mellan polis och rånare med skottlossningar som följd. Redaktionen har också fått ett unikt tillfälle att delta i en s.k. skarp övning i ett narkotikaspaningsärende. Och så har Leif besökt en rättegång där en polis åtalades för misshandel i samband med ett ingripande. Dessutom: Om mordet på en av den undre världens mer kända personer - Mille Markovic.
1988 hittades 43-årige Jan Kjellgren mördad i sin lägenhet. 25 år senare började polisens kalla fall-grupp arbeta med ärendet. Spåren ledde till ett gift par, numera pensionärer. I somras gick en ung man bärsärkagång genom Varberg, knivhögg flera personer varav en äldre kvinna avled. En polis står nu åtalad för att ha skjutit ihjäl gärningsmannen som trots flera varningsskott inte släppte kniven. Camilla Kvartoft tar reda på lite mer om polisens helikoptrar. Vi tar också reda på lite mer om hur ficktjuvar går till väga och vad man ska göra för att minska risken för att råka ut för dem.
Den 4 maj 2013 försvann 20-åriga Vatchareeya i samband med ett besök hos en 22-årig manlig bekant i Boden. Efter stora sökoperationer hittades hennes kropp i närheten av ett ödehus en bit utanför staden. Den 22-årige mannen dömdes, mot sitt nekande, i tingsrätten för mord. Leif GW Persson försöker fylla i de kunskapsluckor som finns i det här komplicerade fallet. Camilla Kvartoft möter vårdpersonal, arbetsledare och intagna på Sveriges enda kvinnofängelse. Hur ser vardagen ut här, vad gör man på dagarna och vilken vård erbjuds?Och det historiska inslaget handlar om Hinseberg för 40 år sedan.
En 50-årig man som utgett sig för att vara fotograf dömdes nyligen till åtta års fängelse för flera våldtäkter och koppleri. Poliserna som avslöjade honom berättar i kvällens avsnitt. Hur pålitlig är egentligen en likhund? Camilla Kvartoft begav sig ut på övning med några specialiserade hundar. Under OS i Sotji är säkerhetsarrangemangen enorma men så är också terrorhotet ytterst närvarande. Vi tittar tillbaka på dramatiska händelser i de olympiska spelens historia.
SÄPO-chefen Anders Thornberg talar i kväll om verksamheten bl.a. inför det stora valåret där SÄPO har en skyldighet att slå vakt om den demokratiska processen, inte minst genom livvaktsskyddet. Hur ser hotbilderna ut? Det är en polispatrull, med två poliser, som ska patrullera hela Sälenfjällen under skidsäsongen. Vi har åkt till Dalarna för att se hur detta fungerar.Vi har också träffat poliserna som följer den kontroversielle konstnären Lars Vilks i hälarna för att se till att ingen kommer nära nog för att attackera honom. Dessutom veckans historiska fall: Den morddömde Olle Möller, var han skyldig eller bara på fel plats vid fel tillfälle?
I februari 2012 besköts den uzbekiska regimkritikern och imamen Obidon Nazarov i Strömsund. Veckans brott undersöker mordförsöket och Säpo berättar varför man inte såg någon hotbild. Veckans brott har följt Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Hur fungerar sexköpslagen i praktiken? I historiska fall beger vi oss till Sundsvall där 19-åriga Ingrid försvann en eftermiddag 1959. Ett tv-team begav sig dit för att göra ett reportage om vad som kunde ha hänt. Kanske ledde det till att utredningen tog fart och fallets tragiska slut kunde uppdagas.
För två år sedan tog Veckans brott upp polisens problem med att utreda de sk miljonbrotten, dvs de mer alldagliga brott som i första hand drabbar människor i största allmänhet. Nu har drygt två år gått, hur har det blivit, har uppklarningsprocenten ökat? Det handlar också om attentat mot minkfarmare där flera djurrättsaktivister nu står åtalade. Rör det sig om en utbredd verksamhet eller handlar det om ett fåtal militanta djurrättsaktivister? Vi följer även polisen i norra Botkyrka under ett tillslag mot en illegal spelhall. Det historiska inslaget handlar om dubbelmordet, som utlöste första världskriget. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott. Leif GW Persson kommenterar som vanligt aktuella kriminalfall och svarar på tittarnas frågor.
En 51-årig man blev ihjälskjuten i sin bil och ett dubbelmord skedde i ett garage i Stockholm. Det stod snart klart att det fanns kopplingar mellan de båda brotten. Leif GW Persson ger sin bild av hur det hela kan ligga till. I somras råkade Leif GW Persson ut för en s.k. nätbedragare. Han berättar hur det gick till. Vi besökte två valmöten i somras där hotbilderna skilde sig åt på ett påtagligt sätt. Den nyligen utnämnda justitieministern Morgan Johansson besöker studion. I en historisk tillbakablick tittar vi närmar på hur tv rapporterade om två bankrån i Göteborg åren kring 1960.
1997 hittades 38-åriga Karin skjuten i sin bil i Stockholm, ett mord som har förbryllat polisen. Camilla Kvartoft beger sig ut för att träffa polisrytteriet. I kvällens historiska inslag ska vi ta upp den engelske seriemördaren Jack the Ripper. Och så ska Leif till slut få öppna det omdiskuterade kuvert där han förutspådde domen i fallet med de 69 försvunna korna.
Leif GW Persson reser till England för att titta närmare på några av den brittiska kriminalhistoriens mest kända mordfall. En av vår tids största mordgåtor är den om seriemördaren Jack the Ripper som härjade i London hösten 1888. Leif följer "Jack Uppskäraren" i fotspåren, besöker mordplatserna, berättar om offren och försöker bilda sig en uppfattning om vem Jack the Ripper var och varför han aldrig greps.
I slutet av juli 1997 försvann sexåriga Jasmina spårlöst från sitt hem i Sävsjö. Det kom som en sensationell nyhet när dubbelmördaren Anders Eklund anhölls som misstänkt. Varje år stjäls båtmotorer för 160 miljoner kronor. Polisen i Västra Götaland har dragit igång ett projekt för att komma tillrätta med stölderna. Leif GW Persson tittar tillbaka på utredningen av det olösta dubbelmordet i Brattås 2005. 1968 sköts polismannen Alf Sigberg till döds. Hans änka berättar hur tillvaron förändrades efter den tragiska händelsen. Och så kommenterar Leif polisinsatsen i samband med finansministerns uppmärksammade budgetpromenad häromdagen.
I dagarna är det ett år sedan det uppmärksammade och tragiska dubbelmordet i Ljungsbro, där en 57-årig kvinna och en 15-årig pojke slogs ihjäl av en 33-årig man. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft fokuserar på de två poliser som ställdes inför uppgiften att gripa mannen. I anslutning till inslaget om gripandet i Ljungsbro tar de också upp vad det är som gör att vissa gripanden är framgångsrika för alla parter medan andra slutar mer olyckligt. Dessutom: Okänd man i Mariestad med mystiska behov, samt om en femtio år gammal föregångare till dagens CSI-inriktade program.
Vi träffar en polis som är specialiserad på att utreda tjuvskytte av vargar, Erold Coleman. År 2000 hittades 31-årige frisören Mario mördad i sin salong i Stockholm. Det brutala mordet är alltjämt ouppklarat. Leif GW Persson går igenom mordplatsen i studion och försöker skapa sig en bild av vad som hände. Ett av polisens svåra uppdrag är att ta kontakt med anhöriga för att lämna dödsbud. Vi undersöker hur polisen förbereder sig för det arbetet. I en historisk återblick från 1980 får vi följa de två unga poliserna Ulf och Åke i hälarna under några arbetsdagar. Dessutom gör vi ett omtag på det ouppklarade mordet på Pernilla Theorin i Avesta 2006 och så blir det Fråga Leif som vanligt.
I januari i år sköts den kända gangstern Mille Markovic till döds. Leif GW Persson reflekterar över vad som kan ha hänt. 14-åringarna Anton och Oscar lyckades hålla kvar en tjuv tills polisen kom. Tjuven var snart ute i området igen och begick brott. Hur gick det till och vem är ansvarig? Vi berättar hur polisen förbereder sig för det svåra arbetet att lämna dödsbud till anhöriga. För fyra år sedan mördades en fyrabarnsmamma i sitt hem. Nu har en person dömts för anstiftan till mordet. I kvällens program tittar vi närmare på fallet. För några veckor sedan avled Carl Persson, som byggde upp den svenska polisen från förstatligandet i mitten av 1960-talet och som styrde den i 14 år. Vem var han?
För några veckor sedan berättade vi om pojkarna som hjälpte polisen att gripa en inbrottstjuv i Tyresö. Camilla Kvartoft har i kvällens program träffat och intervjuat mannen med det tre meter långa straffregistret. 84-årige Karl-Axel berättar om när han blev nedslagen och rånad på sin plånbok. Mannen som dömts för rånet har även begått liknande brott mot andra äldre personer. I april 1971 sköts polismannen Hugo Strömgren till döds i Krokom, då en beväpnad, ilsken pensionär hade förskansat sig i sitt hus och sköt mot polisen.
Kvällens program skildrar polisutredningen av sommarens mest omtalade mord, styckmordet i Askersund. Camilla Kvartoft har också träffat Conny Andersson, Sveriges mest erfarna expert på spårning. Till studion kommer kriminalteknikern och blodanalytikern Ulf Öman som tillsammans med Leif GW Persson berättar om modern kriminalteknik. Sveriges första kvinnliga sol- och vårare hette Nicolina Theresia Johannesdotter. Bengt Eriksson har skrivit boken Iskalla Inez om kvinnan som lurade till sig tre miljoner kronor. Hemlöse Björn Habolin hittades 2005 styckmördad i centrala Stockholm men fallet har ännu inte lösts av polisen. Nu hoppas polisen att personer som känner till något om mordet ska höra av sig.
I augusti 2012 försvinner 62-årige Göran Lundblad från sin gård utanför Kalmar. Först vid midsommar i år skedde ett genombrott och förra veckan avslutades rättegången mot den misstänkte 23-åringen och hans flickvän. Hur ser ett kallt fall ut? I Örebropolisens källare förvaras mängder av olösta brott. I kvällens historiska inslag berättar Leif GW Persson om Sveriges första seriemördare, giftprästen i Silbodal i slutet av 1800-talet. Och som vanligt blir det fråga Leif och några julklappstips.
I säsongstarten tar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft bland annat upp terrorattacken mot franska satirtidningen Charlie Hebdo. De visar hur det hela gick till och i studion analyserar Leif GW Persson händelseförloppet. I veckans avsnitt får vi också följa med Stockholmspolisens krogsektion när de slår till mot misstänkta knarkodlingar och vi diskuterar fotoförbudet i samband med rättegångar. I det historiska fallet tar vi upp mordet på John Hron 1995. Dessutom kommer den nyutnämnde rikspolischefen Dan Eliasson på besök i studion.
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft tar i kväll upp ett över 20 år gammalt mord i Stockholmstrakten som polisen kan vara på väg att lösa. Dörrvakten Fermin Cerdrez försvann i december 1992. Hans kropp hittades våren 2002. Polisen tror att han kan ha hamnat i konflikt med personer i Stockholms undre värld. Denna vecka får vi också träffa en cannabisodlare. Följ med på en färd till ett hemligt ställe. Veckans historiska fall handlar om mordet på 19-åriga Ann Wollbrant, som försvann 1974 efter en studentfest i folkparken i Kungälv. GW recenserar Christer van der Kwasts bok om Thomas Quick.
En 27-årig kvinna föll från balkongen på sjätte våningen. Efter sex månaders medvetslöshet berättar hon att hennes make har efter ett gräl kastat henne över balkongräcket. Mannen menar att hon gjort det på egen hand. Han dömdes till nio års fängelse i tingsrätten men friades sedan i hovrätten. Hur förklarar man två så olika domar? Camilla besöker föreningen En andra chans för att se hur man kan bygga ett nytt liv efter ett långt liv i kriminalitet och narkotikamissbruk. Vi går tillbaka till bronsåldern och berättar historien om Granhammarsmannen som levde på 800-talet f Kr och tros ha bragts om livet med hjälp av en yxa. Hur långt kan man komma med arkeologi och kriminalteknik när det gäller flera tusen år gamla mord?
I veckans program handlar det om vad som hände 22-åriga Angelica, som hittades död i augusti 2010. Vi följer med sjöpolisens dykargrupp under ytan, och programmet tar upp fallet med den konstälskande finansmannen Carl-Eric Björkegrens försvinnande. Dessutom: Yara-fallet. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott. Leif GW Persson kommenterar aktuella kriminalfall och svarar på tittarnas frågor.
En 32-årig som via en dejtingsajt stämt träff med två tonårstjejer i Järva krog norr om Stockholm påträffas död i skogen. Vad har egentligen hänt? Polisens dykgrupp övar på att ta upp en kropp ur en bassäng och säkra bevisning från brottsplatsen under vatten. Lars-Inge Svartenbrandt, numera Lars Ferm, ser tillbaka på sin kriminella bana. Leif GW Persson analyserar terrordåden i Köpenhamn. Peter Pluntky från Antikrundan hittar världens äldsta skrivmaskin i dekoren.
SOS-alarm är i blåsväder på nytt efter larmsamtal från person skjuten i huvudet i Jönköping. En stor del av programmet ägnas åt mordet på Olof Palme inför den stundande årsdagen. Leif GW Persson funderar på om paret Palme kanske varit förföljda av en eller flera gärningsmän redan tidigare på kvällen när de lämnade bostaden för att gå på bio. Vi har även träffat Palmeutredningens förundersökningsledare Kerstin Skarp för att höra hur utredningen går idag. Camilla Kvartoft hälsar på dem som kanske har det farligaste polisarbetet, de som tar hand om misstänkta bomber. Fortsättning på skrivmaskinsfyndet i studion - gåvogivaren vill ha sin gåva tillbaka. Utöver detta blir det Fråga Leif och en titt på några aktuella fall.
Vi har besökt skid-VM i Falun och träffat poliser, skidåkare och drottning Silvia. Vi passade även på att prata lite om dopning. När blir dopning en polisfråga? Det blir ett återbesök hos föreningen Tjuvgods där före detta kriminella försöker att komma till rätta med arbete och en drogfri tillvaro. Historikern Mats Hayen berättar om Sveriges första brottsplatsfotograf. Leif GW Persson kommenterar nya uppgifter i Johan Asplund-fallet, mordet på en oppositionspolitiker i Moskva, nya uppgifter om Olof Palme-mordet samt att HD beviljat prövningstillstånd i fallet med Sofia, som hävdar att hon kastats ut från sjätte våningen av sin sambo.
I veckans program kommenteras trippelmordet i Uddevalla samt den överraskande livstidsdomen i Susann Sallinen-fallet, fyrabarnsmamman som mördades 2010. Det handlar också om mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner, och det omdiskuterade ingripandet av några ordningsvakter på Malmö Centralstation. Dessutom får vi veta hur man dokumenterar en mordplats. Historiskt fall: Joy Rahman. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott. Leif GW Persson kommenterar aktuella kriminalfall och svarar på tittarnas frågor.
I ett brutalt styckmord i Gävle i höstas dödade en man en kvinnlig bekant utan något som helst motiv. Finns det helt motivlösa mord? Det blev många reaktioner på Leif GW Perssons uppfattning om vaktingripandet mot två yngre pojkar på Malmö centralstation. I kvällens program fortsätter vi titta på fallet med hjälp av en polis som utbildar ordningsvakter. Hur kommer det sig att så få brottslingar döms till sluten psykiatrisk vård? Vi har besökt rättspsykiatriska kliniken för att få svar på detta. Historiskt fall: kidnappningen av en flicka i Gävle hösten 1963.
Skottlossningen i Göteborg är bara en av hundratals skjutningar i Göteborg senaste åren och regionpolischef Klas Friberg vill nu förstärka Göteborgspolisen. I studion försöker Leif GW Persson förklara vad som hände på Hisingen förra veckan. Forensisk sjukvård kallas det när ambulanspersonal får utbildning i hur man ska uppträda när man kommer till en brottsplats. Skakvåld mot spädbarn är ett brott som kommit att bli väldigt omtalat de senaste åren. Men hur säkra är läkarbedömningarna om shaken baby syndrom? Kan skadorna ha uppkommit på annat sätt? I år är det 75 år sedan bombdådet mot den kommunistiska tidningen Norrskensflamman i Luleå. Fem personer dödades och spåren ledde till högt uppsatta poliser och militärer. Veckans brott firar 100 program!
Knivmordet på 52-årige Fred Karlsson för 13 år sedan är Norrbottenspolisens enda ouppklarade mord som inte är preskriberat. Camilla Kvartoft träffar Arlandapolisen. Rögle-backen André Deveaux gick i en match till attack mot en Västerås-spelare. Nu är frågan är om det här ska bli ett fall för polis och domstol. Tisdagens program är det hundrade i ordningen sedan starten 2010. Det uppmärksammar vi genom en fyllig kavalkad. Dessutom tar vi upp några aktuella nyheter som till exempel flygplanskraschen som egentligen var ett massmord och Riksrevisionens hårda kritik mot kriminalvården. Och så Fråga Leif förstås.
Säsongens sista program tar upp nyheten om en privatperson som hittade en väska full med vapen i sin lada, men själv fick åka in med dem till polisstationen. Leif GW Persson försöker med hjälp av en gammal polisutredning lösa gåtan med Marias död 1922. Han reder också ut begreppen kring ett märkligt penningfynd. En väska med 228 000 hittades av en ståuppkomiker på en Stockholmskrog. Vi träffar några personer som på olika sätt länge väntat på ett avslut kring vad som hänt deras anhöriga. Och i det historiska fallet har vi letat efter Sveriges första kvinnliga styckmördare.
Leif GW Persson kommenterar det kommande åtalet mot Lisa Holms misstänkte mördare. Han beger sig också ut till Upplands Väsby där 21-åriga Ida mördades under en joggingtur och går igenom fallet med några av utredarna. Camilla Kvartoft följer med på en av de största terrorträningsövningarna som genomförts de senaste åren. Kvällens historiska fall handlar om fjärilsmordet, ett dubbelmord från augusti 1957 med en hel del ovanliga inslag.
Leif GW Persson kommenterar polisens insats vid skolattacken i Trollhättan. I januari sköts en ung man ihjäl i Vaxholm och mördaren ringde själv polisen. Vad var det som låg bakom? Leif GW Persson har gått igenom förundersökningen i Lisa Holm-fallet och Camilla Kvartoft reser till Statens kriminaltekniska laboratorium som har fått ett nytt namn: Nationellt forensiskt centrum, NFC. Åtta år har gått sedan 16-årige Riccardo Campogiani sparkades ihjäl vid en skolfest i Stockholm. I kväll berättar hans föräldrar om sorgen och saknaden.
En dramatisk dag i Norrköping blev det när polisen samtidigt ställdes inför två komplicerade situationer: ett bankrån och en knivman som attackerade förbipasserande. Attacken i Kungsträdgården: När Hannes försökte hindra våldsaktivister från AFA att gå till angrepp mot polisen blev han själv attackerad och brutalt nedslagen. Dubbelmordet på IKEA - hatbrott eller inte? Leif GW Persson försöker reda ut begreppen. Under hösten 1946 drabbades Stockholm av ett stort antal våldsamma bombdetonationer. Vad var det som hände?
En kvinna slängdes nerför sjätte våningen i sitt bostadshus. Hennes dåvarande man dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten. Nyss kom den avgörande domen från HD. Camilla Kvartoft var med när kvinnans advokat tog del av domen. 1971 hittades skollärarinnan Selma Dahl mördad. Ingen dömdes. Mer än fyra decennier senare hittas en kvarglömd låda med bevismaterial. Skulle det idag gå att lösa mordet? Leif GW Persson tittar närmare på ett gammalt fall. Camilla Kvartoft besöker några av Sveriges ca 350 mc-poliser. I ett inslag från tidigt 1960-tal får vi ser hur polisen tänkte jaga fortkörare med helikopter.
Terrordåden i Paris. Leif GW Persson kommenterar domen i Lisa Holm-fallet. I dagens cold case tittar vi på mordet på 16-åriga Albin som hittades död i en bäck i Halmstad 2014. Kvällens historiska brott är grosshandlarmordet i Örebro 1923 då en grosshandlare som hjälpte polisen dog i en skottväxling.
Leif GW Persson kommenterar den gångna veckans terroristjakt. 39-årige Lars Abrahamsson från Hönö försvann spårlöst för 13 år sedan, strax innan han skulle ha vittnat i en rättegång. Polisen är övertygad om att han mördats. Leif GW Persson reder ut begreppen kring om det dödliga våldet verkligen ökar eller rent av minskar. I somras attackerades en polisbuss med en handgranat. Camilla Kvartoft har träffat en av de poliser som satt i bussen. I kvällens historiska fall tittar vi tillbaka på den tid när polisen tänkte försöka stoppa fartsyndare med hjälp av helikopter. Och så presenterar Leif ett intressant tips han fått om mordet på Olof Palme.
Veckans brott tittar närmare på trippelmordet i Uddevalla tidigare i år. Dessutom om Ekots avslöjande av polisingripandet som ledde till en 28-årings död. I kvällens historiska fall möter vi Leif Stenberg, mannen som under 1970-talet kallades Mr X. Och så går vi igenom Leif GW Perssons eget Palmespår som kan leda tillbaka till det vapen som Olof Palme sköts med.
Leif GW Persson kommenterar åtalet rörande det s.k. joggingmordet på Ida som överfölls under en motionsrunda i Upplands Väsby. Han går också igenom fallet där en 51-årig ekonom misstänks för att ha mördat fyra av sina klienter vars pengar han tidigare förskingrat.Camilla Kvartoft besöker polisen på Gotland: Vad gör de när det inte längre är turistsäsong? I kvällens historiska fall går vi tillbaka till hösten 40 år sedan då Sandhamnsligan dominerade nyhetsrapporteringen.
För sex år sedan försvann 20-årige Victor efter ett krogbesök i Eskilstuna. Nu har polisen ett nytt spår. Camilla Kvartoft har tillbringat en dag med cykelpoliserna. Veckans brott kan ikväll visa filmen från inbrytningen i en lägenhet där en polis uppträder på ett sätt som fått hans överordnade att dra igång en internutredning. Politivagnen dyker upp på mordplatsen när avspärrningarna plockats bort. Det handlar om dem som arbetar med att forsla bort döda kroppar. I kvällens historiska fall går vi tillbaka till 1970 och mordet på postkassörskan Clary i Älvsjö.
25-åriga Anna i Arvika brändes inne i somras efter att hennes före detta pojkvän tänt eld på huset där hon bodde. Vi träffar Annas anhöriga när fallet nu ska upp i hovrätten. Leif GW Persson kommenterar den senaste utvecklingen kring mordet på Ida i Upplands Väsby där gärningsmannens psykiska status ska prövas på nytt. Hur är det att fira jul på fängelse? Camilla Kvartoft reser till Mariefredsanstalten. Leif GW Persson åker till Vingåker för att undersöka fallet med de försvunna grisarna. I kvällens historiska fall tar vi upp Hötorgskravallerna i Stockholm 1965.
I första programmet tar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft upp rättegången om mordet på Lisa Holm. Leif besökte under gårdagen Skövde där hovrättsförhandlingarna inleddes. Han berättar om vilka intryck han fick och hur han upplevde den man som dömdes i tingsrätten för mordet. Dessutom tas restaurangskjutningen i Skogås upp och Leif uppdaterar oss också om läget i hans jakt på vapnet som Olof Palme sköts med. Kvällens historiska fall handlar om Sveriges hittills enda rån på räls. Och så blir det Fråga Leif och dessutom får du träffa den erfarne reportern Jan Mosander som utmanar polisen när de är motvilliga till att utreda en brottsanmälan han lämnat in.
I Arlandarånet 2002 var omkring 30 personer inblandade och det har lett till konflikter inom den kriminella världen som fortfarande blossar upp. Vi träffar en polis som var först på en olycksplats med två mycket svårt skadade personer. Hur hanteras sådana upplevelser inom polisen? I historiska fall tar vi upp koffertmordet i Huddinge 1962. När polisen började undersöka fallet hade man svårt att hitta såväl offer som gärningsman. Och så kommenterar förstås Leif GW Persson läget med Palmevapnet. Programledare: Camilla Kvartoft.
Leif GW Persson kommenterar de senaste turerna kring Palmevapnet och de fyra nya vapentips han fått. 89-årige Bengt Bergman i Eskilstuna hittades svårt misshandlad utanför en mataffär och avled två dagar senare. Frågetecken är många och polisen behöver hjälp med att komma vidare. Misshandeln av Hagamannen kom inte alldeles oväntat anser psykiatern Ulf Åsgård. Men vad är det för personer som anser sig ha rätt att ta lagen i egna händer? I kvällens historiska fall tar vi upp mordet på en pianolärarinna i Göteborg på 1970-talet. Vi tittar också lite närmare på polisens s.k. ”mordutbildning”.
2006 hittades 69-årige Malte Johnsson ihjälslagen vid ett jakttorn utanför Knäred. Efter tio år är fallet ännu olöst och nu vädjar Maltes hustru Ann-Mari om hjälp. Hanne Kjöller hävdar att det råder en tystnadskultur inom polisen. I studion möter hon rikspolischef Dan Eliasson som svarar på kritiken. SKL-chefen Revolver-Harry Söderman och utredaren Otto Wendel är två giganter i den svenska kriminalhistorien. Men i ett fall från 1940 kunde de inte komma överens. Leif GW Persson berättar vem som avgick med segern och tar ställning till resultatet. Albert Pierrepoint arbetade under många år i mitten av 1900-talet som officiell bödel i England. Han blev efterhand motståndare till dödstraffet och vi får höra varför.
Leif GW Persson kommenterar domen i Lisa Holm-fallet och Camilla Kvartoft läser upp ett uttalande från Lisa Holms föräldrar. 16-åriga Malin hittades mördad på en kyrkogård i Göteborg 1994. Mordet är fortfarande ouppklarat och Leif GW Persson har följt fallet genom åren. I kvällens historiska fall tar vi upp ett mord från mitten av 1980-talet där ett relationsdrama slutade med att maken blockerade dörren till bastun där hans fru bastade.
För 19 år sedan hjälpte taxichauffören Kalle en man som stapplade omkring vid vägkanten, dödligt sårad. Mannen avled samma kväll och nu undrar Kalle vad som egentligen hände. Camilla Kvartoft reser till Malmö för att träffa poliser från hela Sverige som kommit för att arbeta med de omdiskuterade gränskontrollerna. Vi berättar om ICA-handlaren i Krokek som räddade undan dagskassan men själv fick sätta livet till. Och så ska Camilla och Leif visa hur man tvättar pengar. Bokstavligen.
Veckans brott uppmärksammar 30-årsdagen av mordet på statsminister Olof Palme den 28 februari 1986. Leif GW Persson kommenterar spåret som dominerat utredningen mer än något annat: Christer Pettersson. Och Leif har fått tips om nya kulor. Den här gången bestämmer han sig för att göra en egen undersökning. I kvällens historiska fall besöker vi Palmeutredningen så som den såg ut för 25 år sedan.
I veckans program kräver Leif GW Persson en lagändring för att kunna höja ersättningen för brottsoffer, apropå mordet på Ida i Upplands-Väsby. Det handlar också om mordet på frilansfotografen Martin Adler i Somalia 2006, en i stort sett omöjlig mordutredning. Camilla Kvartoft besöker polisens vapenverkstad i Stockholm där man besiktigar alla tjänstevapen. På torsdag faller domen mot en man som genom sin mobil blottat sig för ett 30-tal barn och ungdomar. Det var efter ett riktigt detektivpussel som utredarna lyckades ta reda på vem han var. Leif kommenterar statsminister Stefan Löfvéns uppmärksammade uttalande om Christer Pettersson som år 1989 friades av hovrätten för mordet på Olof Palme. Historiskt: ”Bombmannen” Lars Tingström. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott.
Leif GW Persson kommenterar polisens utredning om skolmördaren i Trollhättan. Vi tar upp mordet i Upplands Väsby där en 29-årig tvåbarnsmamma mördades. Två personer är nu häktade och Leif har besökt fyndplatsen. I vårt historiska inslag tittar vi tillbaka på hur det var när de första kvinnliga poliserna började arbeta år 1958. Två av dagens kvinnliga poliser berättar om hur de bemöts idag. För några månader sedan vandaliserades ett 30-tal gravar i Partille. Polisen saknar spår och ber nu Veckans brott om hjälp att komma vidare. Camilla Kvartoft besöker polisen för att se hur ett skjutprov går till.
Leif GW Persson kommenterar historien om ”bunkerläkaren” som ville lösa sina kärleksproblem genom att kidnappa och spärra in en kvinna. Camilla Kvartoft har besökt norska polisen för att undersöka gränssamarbetet. Vi träffar två av många offer för så kallade åldringsbrott. Svarta Maja är namnet på Sveriges första piketbuss. Leif och Camilla provsitter den och berättar mer. Årets melodifestivalsvinnare Frans anklagas för låtstöld. Vad gäller inom upphovsrätt? Vi tänkte avgöra den saken med hjälp av bästa möjliga expertis.
Säsongens första program tar upp det sk sommarstugemordet utanför Arboga, där en 68-årig man hittades dödad och hans fru svårt knivhuggen. Fallet har fått stor uppmärksamhet de senaste månaderna. Leif GW Persson beger sig till området kring sommarstugan för att bilda sig en uppfattning om vad som kan ha hänt. Camilla Kvartoft följer med SÄPO under statsminister Stefan Löfvens dag under Almedalsveckan för att se hur man arbetar med bevakningen där. I inslaget medverkar även SÄPO-chefen Anders Thornberg. Dessutom: ett foto och ingripande av polis i bikini blev en världsnyhet. Och Veckans brott berättar också om det märkliga taximordet i Ugglarp 1964. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott.
Fallet med 41-åriga Lotta Rudholm som misshandlades till döds av sin expojkvän har väckt stor uppmärksamhet. Leif GW Persson kommenterar tisdagens dom. Veckans brott har gjort ett experiment med ett antal frivilliga som fick bevittna ett fingerat rån. Hur mycket noterade de av vad som hände och hur rånarna såg ut? Leif kommenterar den senaste tidens clownhysteri och i den historiska tillbakablicken tittar vi närmare på tortyrmordet i Klara i Stockholm 1965.
I kväll handlar programmet om dubbelmordet på Vårväderstorget i Göteborg 2015 samt polisinsatsen vid ungdomsfestivalen We are Sthlm. Det historiska fallet är dubbelmordet i Hindriksgården i Hälsingland 1965. Dessutom: Fråga Leif om det sk sommarstugemordet, påvens besök, de nya uppgifterna om Hillary Clintons email samt påståendena om att en svensk polischef skulle ha hotat en av sina medarbetare. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott.
Det är bara några timmar kvar tills avgörandet om vem som blir USA:s näste president. Men vilken kriminalpolitik vill de båda kandidaterna driva? Dessutom: Efter en lång karriär som mordutredare går Börje Sjöholm i pension och nu berättar han om livet efter poliskarriären. Och Camilla Kvartoft fick möjlighet att på nära håll följa en av landets största trafikkontroller, genomförd i Halland. Veckans historiska fall dyker ner i Stockholms undre värld för att se vad som dolde sig på sjöbotten för mer än ett halvsekel sedan. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott.
Två personer åtalades men friades för ett knivmord i Malmö, trots att inget pekar på att någon annan varit inblandad. Fallet har upprört många. Vi följde polisens arbete med att hålla isär demonstranter och motdemonstranter vid helgens nazistdemonstration i Stockholm. Camilla Kvartoft följer helikopterpolisen i Boden som övar eftersökning av en försvunnen person. Kvällens historiska inslag handlar om Stenbergamannen, pyromanen som under många år satte skräck i en liten ort i Småland. Leif GW Persson berättar hur sökning efter nergrävda kroppar går till.
Leif GW Persson kommenterar att Tyskland nu begär Lasermannen John Ausonius utlämnad för ett misstänkt mord i Frankfurt 1992. Elva personer misstänks för inblandning i mordet på en 61-årig kvinna i Långshyttan. Veckans brott har gått igenom förundersökningen. Camilla Kvartoft följde med två segwaypoliser i Stockholm på ett arbetspass. I kvällens historiska fall tar vi upp 17-åriga Viola Widegrens försvinnande 1948. Leif GW Persson berättar om en gåta som än i dag väcker stort intresse. Och så tittar vi tillbaka på hur 60-årsfirande SVT rapporterade om brott i televisionens ungdom.
Bland veckans aktualiteter tar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft förstås upp händelsen där Sverigedemokraternas representant i justitieutskottet, Kent Ekeroth, nu är misstänkt för brott. Inom tre år blev Ingalill, 92, lurad på allt av en 43-årig man från hemtjänsten. Idag hoppas hon få tillbaka åtminstone några av de ägodelar hon blev av med. Vem skulle ha skyddat Ingalill? "Fallet Amanda Knox" har väckt stort intresse världen över de senaste nio åren. Vi bygger vi upp en kopia av mordplatsen och använder den som utgångspunkt för att tala om vad man som mordutredare måste tänka på när man går igenom en brottsplats. Dessutom: 1973 kritiserades svenska poliskåren för övervåld och så tar vi en närmare titt på polisens hastighetskontroller.
Leif GW Persson om den senaste utvecklingen av ”sommarstugemordet” där den 41-åriga kvinnan nu också delgivits misstanke om mord på sin tidigare make. Efter 18 år hittades kroppen efter 24-årige Jacob i en brunn utanför skånska Hörby i höstas. Vi reser dit för att få reda på vad som kan ligga bakom mordet. Hur långa är väntetiderna när man ska ringa polisen och hur arbetar polisen med sociala medier? Camilla Kvartoft besökte polisen i Botkyrka. Kommer den morddömde Kaj Linna att få resning? I 12 år har han hävdat sin oskuld för det s.k. Kalamarksmordet. I kvällens historiska fall handlar det om det ouppklarade mordet på köpmannen Axel Andersson utanför Umeå 1966.
Regionchefen för polisen i Väst, Klas Friberg, har kritiserat Leif GW Persson för hans uttalande i förra programmet om att polisen inte lägger ner lika stora resurser på att utreda gängrelaterade mord i förorterna som "vanliga" mord. Ikväll svarar Leif på kritiken. Vi tar också upp fallet Sargonia Dankha. Hon var nyss fyllda 21 år när hon försvann i Linköping 1995. Den nyinrättade Kalla fall-gruppen tar upp fallet igen. Dessutom blir det debatt i studion om polisen och den omstridda omorganisationen med rikspolischefen Dan Eliasson, inrikesminister Anders Ygeman, Bo Lundkvist, mordutredare, Skåne och Agneta Kumlien, polischef Sala. Det historiska fallet handlar om en dramatisk händelse 1966, när ett gäng raggare drabbade samman med polisen i samband med ett midsommarfirande utanför Gävle.
27-åriga Eva Söderström mördades i Kramfors 1987 när hon var på väg hem med familjens hund. En man greps tidigt och var länge central i utredningen tills han skrevs av efter nio år. Vi tittar på vad som hänt sedan dess. Camilla Kvartoft har besökt Nationellt Forensiskt Center för att förstå mer om sedelförfalskning och Leif GW Persson ger julklappstips om deckare och faktaböcker om brott. I det historiska fallet går vi tillbaka till år 1900 och det som länge var landets mest omfattande massmord, det som skedde ombord på passagerarfartyget Prins Carl. Och så får vi besök i studion av en lika känd som oväntad gäst.
Leif GW Persson kommenterar Högsta Domstolens resningsbeslut rörande Kalamarksmordet och tycker även till om den kritiserade polischefen för Region Syd, Annika Stenberg, som igår meddelade att hon avgår. I studion tar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft också upp dödskjutningen av två bröder i skånska Vallåkra hösten 2015. Vi går igenom fallet och Leif GW Persson visar i studion hur själva dödsskjutningen gick till. Camilla Kvartoft följde med när polisen genomförde flera olika övningar på temat terrorism. Och det historiska fallet handlar om raggarbråken 1966. Säsongstart för Veckans brott där kriminologiprofessorn Leif GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott.
Leif GW Persson kommenterar det brutala mordet på 16-årige Ahmed i Malmö. Leif och Camilla Kvartoft tittar också närmare på ett mord som erkändes efter 22 år: I december tog en 63-årig kvinna kontakt med polisen för att erkänna ett mer än 20 år gammalt mord i Södertälje. Vi har tittat lite närmare på omständigheterna kring såväl erkännandet som själva mordet. Det blir också fortsättning på förra veckans reportage om hur polisen övar på skarpa lägen. Det historiska fallet är koffertmordet från 1969.
Leif GW Persson kommenterar en del av de senaste händelserna, som krismötet mellan Anders Ygeman och Dan Eliasson, våldtäkten som direktsänts på nätet och mordet på 16-årige Ahmed i Malmö. 68-årige Bernt ”Lollo” Karlsson i Gusum försvann i april och i kvällens program kommer vi att skildra hur läget är just nu. Camilla Kvartoft har besökt Nationellt Forensiskt Centrum och gått igenom krutstänkens betydelse i en utredning. I studion kommer Leif GW Persson att visa hur en vapenförsedd gärningsman på moped avsätter fler spår än man kan ana. Tittaren Conny hörde av sig med en önskan att få reda på vad som hände hans pappa, som blev mördad 1968. Redaktionen har gått igenom fallet tillsammans med Leif GW Persson.
Veckans program handlar om åtalet mot polischefen i Västmanland Lena Tysk. Leif GW Persson kommenterar även korruptionsskandalen kring Statens fastighetsverk och mutmisstankarna mot förre finansministern Anders Borg. Vi möter Sol Höglund, som var 12 år när hennes lillasyster Engla mördades. Och hur var det med den mystiska älghornsstölden på Ystads djurpark nyligen? Någon bröt sig in i parken och stal ett antal älghorn. Varför stals de? Camilla Kvartoft besöker polisens uniformsförråd för att undersöka polisens nya kläder. Och det blir modevisning i studion med flera äldre utstyrslar, från slutet av 1800-talet med syrtut och pickelhuva och fram till 1990-talet när uniformerna gick mer mot att vara praktiskt utformade. Det historiska fallet tar upp dubbelmordet på makarna Stockberg i Röste utanför Bollnäs 1954.
Leif GW Persson kommenterar bland annat åtalet mot SD:s Kent Ekeroth, den polisman i Örebro som skrivit på Facebook om brott och invandrare och de senaste händelserna i två mordfall vi tagit upp, ”Lollo” i Gusum och Albin i Halmstad. Vi tar också upp mordet på ett några timmar gammalt okänt flickebarn i Upplands-Bro 2002. Flickan hittades död vid en gångtunnel och polisen har inga spår efter gärningspersonerna. Kvällens historiska fall kommer att handla om ett uppmärksammat gisslandrama i Hallsberg 1995
I kväll handlar det bl.a. om de senaste dramatiska händelserna i Malmö, där gängkriminaliteten hela tiden skördar nya offer också personer som inte alls har något med kriminalitet att göra. En stor del av programmet ägnas åt det sk sommarstugemordet i Arboga i augusti 2016, där en 68-årig man mördades och hans fru skadades svårt. För några dagar sedan erkände den 18-årige pojkvännen till parets dotter, en 42-årig kvinna, att han mördat mannen och skadat hans fru. I kvällens program lyfter Leif GW Persson på locket till utredningen. Det historiska fallet handlar om mordet på Berit Nilsson 1968. Och i Fråga Leif tas ett rysligt fall med anknytning till Alla hjärtans dag upp. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott.
Leif GW Persson kommenterar Trumps plötsliga intresse för Sverige och undrar var han får sina informationer från egentligen. Leif besöker också Linköping och funderar över vad som kan ha hänt där när 8-årige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson mördades där 2004. Polismannen Peter Springare besöker studion för att tala om sitt mycket omdiskuterade Facebookinlägg där han menade att de grova brott han utreder nästan uteslutande misstänks begås av unga män med invandrarbakgrund. I kvällens historiska fall handlar om det om den s.k. Värmlandsskräcken som folk i trakten kring Fryken fortfarande minns, trots att mer än femtio år sedan gått sedan han härjade där.
Leif GW Persson kommenterar diskussionen i USA om svensk brottsstatistik och det misstänkta hedersmordet i Sundsvall förra året. Det är 31 år sedan Olof Palme mördades och den nytillträdda Palmeåklagaren Krister Petersson och journalisten och författaren Gunnar Wall kommer till studion och diskuterar mordet. Manal Masris lillebror Kamal sköts ned i Malmö 2006. När polisen grep seriemördaren Peter Mangs blev hon övertygad om att det var han som sköt. För att få reda på sanningen tog hon kontakt med honom och nu kommer hennes egen film om kampen för upprättelse. Camilla Kvartoft var med när polisen simulerade en terrorattack ute på Sörentorp och där syftet var att träna på identifiering av döda kroppar. Vi går också tillbaka till det ljuva 1970-talet och besöker den tidens polisutbildning.
Leif GW Persson kommenterar de senaste händelserna beträffande sommarstugemordet i Arboga. Landvetterrånet för elva år sen klarades upp, men det tros ligga bakom det blodiga gängkriget i Göteborg. Ett stort hjälpmedel för polisen i jakten på kriminella är elektroniska spår. Men före jul kom nya direktiv från EU: den svenska lagstiftningen gör för stort intrång i den personliga integriteten och Sverige måste se över lagstiftningen. Från polisens sida menar man att detta är katastrof för brottsbekämpningen. Camilla Kvartoft beger sig till svensk-finska gränsen vid Haparanda för att se hur de båda ländernas polismyndigheter samarbetar över gränsen. Kvällens historiska fall handlar om ett av de mest uppmärksammade sexmorden i mitten av 1960-talet och hur mördaren kunde spåras.
Veronica Lin mördades 2003. Många år senare dömdes hennes make för anstiftan men när man tvingades ta om rättegången friades han. Nu är det dags för en ny omgång i hovrätten. Fem mord på bara några dagar i Stockholm, alla med kopplingar till gängkriminalitet. Vad kan polisen göra för att få grepp om läget? Camilla Kvartoft tog med sig ett team till ett så kallat utanförskapsområde för att se hur polisen arbetar med att bygga upp förtroende för att få bukt med gängkriminaliteten. I Haijbyaffären 1923 visade sig gärningsmannen vara en person som skulle göra stort väsen av sig långt senare, och då skakades samhället om ordentligt, ända upp till kungahuset.
Leif GW Persson har rest till Köpenhamn för att på plats skapa sig en bild av det misstänkta styckmordet på Kim Wall. Journalisten Åsa Erlandsson har skrivit en bok om knivattacken på Kronans grundskola i Trollhättan 2015 när tre personer dödades av 21-årige Anton Lundin Pettersson. Under 1950-talet skrevs spaltkilometer om ”Tumba-Tarzan” som härjade i södra Stockholm tillsammans med sina bröder. Vem var han och hur kom det sig att det skapades en sådan myt kring honom? Leif kommenterar också det aktuella jaktbrottsåtalet i Norrbotten och besvarar frågor från tittarna.
I veckans program handlar det om dubbelmordet i Mantorp, där två äldre personer blev brutalt mördade. Utredningen såg ut att bli resultatlös men i september kunde polisen gripa en misstänkt för morden. Anna Spång Lyngs klassades som en fallolycka. Fallet lades ned men Annas föräldrar gav inte upp och i kväll ger de uttryck för sin kritik mot polisen som också besvarar den. I kölvattnet av veckans stora debatt kring sexuella trakasserier och övergrepp öppnar sig frågan om vad lagen säger? Camilla Kvartoft samtalar med hovrättspresidenten Fredrik Wersäll och Leif GW Persson om vad som faktiskt gäller och vilka följder det kan tänkas få. Vi träffar också Mehdi som tröttnade på det kriminella livet och bestämde sig för att hjälpa andra unga att undvika den kriminella banan. Kvällens historiska fall handlar om Mörtnäsmorden.
Leif GW Persson kommenterar bland annat den senaste utvecklingen kring mordet på Kim Wall och skottlossningen mot en polismans bostad i helgen. Till studion kommer polismannen Ted Eriksson som utsattes för en knivattack för två månader sedan. Magnus Andersson i Idre mördades på sin egen födelsedagsfest. Vi går igenom fallet och får följa med brottsplatsteknikerna till brottsplatsen. Arlandarånet har preskriberats och ingen kan längre åtalas för det. En av de misstänkta, Leo Carmona, berättar i kvällens program i detalj om hur rånet genomfördes. Kvällens historiska fall är polismordet i Bromma 1976.
Leif GW Persson kommenterar den stundande rättegången i i hovrätten i Arbogafallet. Johanna Möller är dömd i tingsrätten för mord, mordförsök och anstiftan till mord. Camilla Kvartoft har gjort ett experiment för att se hur trovärdig den avgörande bevisningen är. Leif GW Persson kommenterar också åtalet mot två personer i fallet med Madelene, som hittades död 2016, inmurad i ett betongblock. Camilla Kvartoft har besökt de svenska poliser som hjälper myndigheterna i Ukraina att bygga upp en ny polisorganisation. I kvällens historiska fall tittar vi tillbaka ett femtiotal år för att se hur det var ställt med brottsligheten i en av de första kartläggningarna som gjordes.
Leif GW Persson och kriminalteknikern Ulf Öhman gör en brottsplatsundersökning av en bil efter en bilskjutning. På fredag är det dags för stort EU-toppmöte i Göteborg och vi gör en rejäl tillbakablick på EU-toppmötet 2001 och de våldsamma Göteborgskravallerna. Leif GW Persson visar hur man kan utnyttja övervakningsbilder från butiksrån till att få fram så mycket information som möjligt om brott och gärningsman. Vi fortsätter följa svensk polis i arbetet inom EU-projektet i Ukraina och Leif kommenterar det fortsatta #metoo-uppropet. Programledare: Camilla Kvartoft.
Leif GW Persson kommenterar Anna Spång Lyng-fallet, Kent Ekeroths rättegång i hovrätten och åtalet rörande mordet på Tova Moberg i Njutånger. Han besöker också mordplatsen i Kallhäll där 64-årige Anders Kalin hittades brutalt ihjälslagen efter sin eftermiddagspromenad. Vidare följer vi polisinsatsen under EU-toppmötet i Göteborg och berättar vad som hände Frankrikes president Emmanuel Macron i samband med besöket. Leif GW Persson berättar om fallet med 24-åriga Signe som våldtogs och mördades när hon cyklade hem en dag i augusti 1913, där det rättsliga efterspelet möjligen innehåller en rättskandal. Programledare: Camilla Kvartoft.
Leif GW Persson följer upp skottlossningen mot en polismans bostad i Västerås och mordet på Anders Kalin i Kallhäll som vi tog upp förra veckan. 2013 mördades 54-årige Alex Kaplan i sitt gatukök i Angered. Två gärningsmän sågs springa från platsen men ingen har kunnat dömas för mordet. Vittnet till händelsen, synskadade Inge, och Alex Kaplans änka Yasmin deltar i programmet. Myndigheterna räknar med att det finns några hundra ensamkommande gatubarn i Stockholms city som uppehåller sig här illegalt och begår brott. Camilla Kvartoft följde med några poliser en kväll på stan. I kvällens historiska fall går vi tillbaka till 1988 när en man gick in på länsstyrelsen i Gävle och sköt flera personer.
Vi ger en bakgrund till mordet på 19-åriga Tova Moberg utanför Hudiksvall och skildrar hennes sista månader i livet. Camilla Kvartoft var med när Södermalmspolisen övade med sitt nya vapen, elpistolen, och i studion ska Leif GW Persson få möjlighet att provskjuta. Vi hör ofta om polisens problem med personalbrist, ärenden som hopar sig samtidigt som brottsligheten ökar. Men hur såg det ut för femtio år sedan? Dessutom kommenterar Leif GW Persson den senaste utvecklingen angående mordet på Kim Wall, masstopsningen i Ulricehamn, domen mot Kent Ekeroth samt Slobodan Praljaks självmord vid krigsförbrytartribunalen i Haag.
72-årige Leif hittades svårt skadad vid en grusväg i somras. Han kunde själv inte förklara vad som hänt och dog två veckor senare. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft går igenom alla aspekter av fallet. Vloggaren Amir Akrouti misshandlades och hotades eftersom han är homosexuell. Med hjälp av sina många följare kunde han idenitifiera en av gärningsmännen. Han berättar vad som hände och om sin kamp mot hatbrott. I morgon inleds rättegången i Tyskland mot lasermannen John Ausonius, misstänkt för mord på en tysk kvinna 1992. Vi ser tillbaka till det halvår då han begick ett mord och elva mordförsök. Leif GW Persson kommenterar attacken mot synagogan i Göteborg och fallet med Patrik Borgqvist, vars 13-årige son knivdödades tidigare i år.
Vi tittar tillbaka på 2017 och på terrordådet på Drottninggatan. Gäst i studion är SÄPO-chefen Anders Thornberg. Tyskfödda Greta Eriksson hittades brutalt mördad i sitt café i Uppsala 1940. Var det ett rån eller någonting som kunde ha med andra världskrigets underrättelsespel att göra? Redaktionen har fått mängder av tips och reaktioner kring Leif Östlings död och vi följer upp fallet och berättar om en nyhet i sammanhanget. Leif ger sina bästa läs- och julklappstips.
Leif GW Persson kommenterar bland annat handgranaten i Vårby gård och gängvåldtäkterna i Malmö. Dessutom diskuteras gängkriget och dödsskjutningarna i Stockholmsområdet med Stockholmspolisens expert på gängkriminalitet, Gunnar Appelgren. För att undvika farliga biljakter använder polisen spikmattor. Camilla Kvartoft har provat att köra på en spikmatta. I kvällens historiska fall tar vi upp sprängningen av restaurang Fontainebleau i Stockholm nyårsnatten 1982-1983.
Leif GW Persson tar upp skjutningen mot en polismans villa i Västerås och spaningsledaren Johan Håvedal kommer till studion. I fallet med det 21 år gamla mordet på en receptionist på Wisby Hotell anser sig spaningsledningen ha hittat ett nytt, lovande spår. Dessutom ett reportage om överfallet på Svenska Spels VD Lennart Käll för snart två år sedan. I dagens historiska fall blickar vi tillbaka på det stora fångupproret på Tidaholmsanstalten sommaren 1994.
Leif GW Persson kommenterar sammanstötningarna mellan vargjägare och aktivister i Västmanland och svarar på tittarfrågor kring familjemordet i Bjärred. Dessutom pratar vi om gryningspyromanen som nu misstänks för att ha försökt anlägga en brand i Köping. Polisen har löst mordet på en 60-årig kvinna i Ulricehamn. Leif GW Persson kommenterar fallet och förklarar varför han själv var tveksam till masstopsningen. Vi går igenom de viktigaste punkterna i åtalet mot Kim Walls misstänkte mördare Peter Madsen och följer med polisen och räddningstjänsten på en stor terror-övning. I kvällens tillbakablick tar vi upp diskoteksskjutningen i Göteborg 1976 då en värnpliktig sköt vilt omkring sig. Programledare: Camilla Kvartoft.
En stor del av programmet handlar om åtalet rörande terrordådet på Drottninggatan. Dessutom träffar vi polisen och pratar om den kommande vapenamnestin och hur man gör om man vill lämna tillbaka ett vapen. I övrigt blir det frågor till Leif GW Persson och lite aktuellt kring sprängattacken mot polisstationen i Rosengård.
Den misstänkta gängvåldtäkten i Fittja har väckt stor uppmärksamhet den senaste tiden. Domaren i ärendet, Erica Hemtke, och polischefen Carolina Paasikivi är gäster i programmet. Camilla Kvartoft tillbringar en dag med djurskyddspolisen som tar hand om vanvårdade och övergivna djur och utreder ärenden om djurplågeri. Det är 20 år sedan mordet på Dragan Joksovic på Solvalla i Stockholm. I kvällens inslag medverkar Janne Raninen, som var den som mördade ”Jokso”. Leif GW Persson kommenterar landets nyutnämnde rikspolischef Anders Thornberg och undersöker om bombkastaren i Malmö var höger- eller vänsterhänt.
Leif GW Persson kommenterar åtalet mot den 24-årige man som misstänks för det brutala dubbelmordet på två äldre personer i en villa utanför Mantorp i somras. Leif kommenterar också starten på rättegången mot den terroriståtalade Rakhmat Akilov som nu ställs inför rätta i Stockholms tingsrätt. Kvällens kalla fall: Vad hände den 36-årige rockmanagern Lelle Hildebrand som försvann efter en konsert med bandet Hammerfall en januarikväll för nitton år sedan? Statsminister Stefan Löfven gästar studion för att tala om de ökande gängskjutningarna och den alltmer akuta situationen i vissa utsatta områden. Hur kommer det sig att vi hamnat i det här läget? Dessutom tar Leif och Camilla Kvartoft upp Dahlsjöfallet, då tre personer från Göteborg försvann spårlöst den 29 juli 1965
Gäst i programmet är Lena Klasén, chef för Nationellt forensiskt centrum, NFC. Hon förklarar hur de arbetar och bemöter den kritik som kommit på senare tid. I Göteborg har några personer som lyckats ta sig ur ett liv med kriminalitet och droger startat en verksamhet för att hjälpa andra ur liknande situationer. På 1960-talet gjorde SVT ett reportage om en ung konstapel i Sigtuna. Vi sökte upp konstapel Skans som minns det här reportaget och tiden som polis i Sigtuna. Dessutom kommenterar Leif GW Persson bland annat rättegången mot terroriståtalade Rakhmat Akilov.
Leif GW Persson kommenterar domen i Svea hovrätt i Arbogafallet. Palmeåklagaren Krister Petersson besöker studion och förklarar det han tidigare i veckan sa, att han är övertygad om att Palmemordet kommer att klaras upp. Mordutredarna berättar om utredningen och den bevisning som finns mot 24-åringen som misstänks för morden på två äldre i Mantorp i somras. Efter ett mord i Marstrand 1961 lyckades polisen gripa gärningsmannen genom att använda en s.k. lockfågel. I kvällens program framträder lockfågeln och berättar om de dramatiska minuterna när hon stämde träff med mördaren. Programledare: Camilla Kvartoft.
Leif GW Persson kommenterar den omdiskuterade kvinnomisshandelsdomen i Solna tingsrätt och fallet med Robin, som hittades död utanför Ullared 2016. Förre chefen för Palmegruppen Hans Ölvebro träder fram och svarar på den kritik som riktats mot honom under den senaste tiden. Camilla besöker polisen i Arvika och i kvällens historiska fall går vi tillbaka till 1916 och fallet med den adlige rånmördaren Gyllenpalm. Programledare: Camilla Kvartoft.
Leif GW Persson kommenterar rättegången mot Kim Walls misstänkte mördare Peter Madsen och följer upp förra veckans avslöjande av den bristfälliga utredningen av 25-årige Robins död i Ullared. Leif åker patrullbil med polisen i Gnesta och Camilla Kvartoft åker till Rinkeby där polisen nu anser sig börja få grepp om situationen. Leif svarar på frågor, bland annat om den aktuella spionförgiftningen i England. Och så blir det historiska tillbakablickar av lite annat slag än vanligt.
Vi ser närmare på mordet på Magnus Natschki, som slogs ihjäl av sin tidigare ostraffade vän och inneboende. Vi ser även hur polisen arbetar med den typ av brottslighet som oroar svenskarna mest: bostadsinbrotten. Och så om Sveriges mest kända stalkingfall: Sjösalakvinnan, som förföljde Evert Taube i årtionden.
Vi möter polisen och ambulanssjukvårdaren som var först på plats efter dödsmisshandeln av åttaåriga Yara, ett fall som skakade Sverige och som de aldrig glömmer. Vi följer även upp förra veckans villainbrott: leder polisens spår till att tjuven fångas? Och så ska vi till år 1986 och den lilla byn Steg norr om Hudiksvall, där fyndet av en bränd kropp förbryllade polisen.
Denna gång avslöjas hur prostitution letat sig in i en av Sveriges mest populära dejtingappar. Vi besöker den engelska staden Salisbury, som i fjol skakades av en nervgiftsattack, och går i de misstänkta spionernas fotspår. Och så ska vi tillbaka 100 år i tiden, då den så kallade ryssligan spred skräck i Stockholm. Veckans brott skildrar och kommenterar uppmärksammade kriminalfall och polisens arbete. Programmet hittar de oväntade ingångarna till de mest aktuella fallen, men frågar sig också vad gårdagens brott kan lära oss om dagens brottslighet.
Denna gång granskas märkligheter i utredningen av mordet på Therese Palmkvist. Vi har träffat Linus som satsade allt på skatekarriären, men som blev offer för sin tränares tortyrliknande övergrepp. Och så undrar vi hur det är möjligt att en tjuv kan gripas och släppas två gånger på samma dag. Veckans brott skildrar och kommenterar uppmärksammade kriminalfall och polisens arbete. Programmet hittar de oväntade ingångarna till de mest aktuella fallen, men frågar sig också vad gårdagens brott kan lära oss om dagens brottslighet.
Ensamkommande Marzieh som mördades och dumpades i en skog i Stockholm år 2016. Var det ett hedersmord? Vi berättar också om polisen som rånade en bank i Söderhamn och sedan inledde jakten på sig själv. Och så har Camilla testat polisens nya kroppskameror.
Hur är det att ha en gängkriminell i familjen? Vi träffar Magnus, vars bror sögs in i kriminalitet och sköts till döds. Vi hälsar på forskarna som ska hjälpa polisen att klara upp fler skjutningar, och dessutom berättar vi om när Ruben Rausing utpressades med hjälp av brevduvor.
Denna gång får vi höra en av dem som ringer upp äldre och försöker lura av dem pengar - redaktionen har fått det på band. Dessutom visar vi första intervjun med polisen som ansvarade för de senaste årens mest utskällda utredning, den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja år 2016.
Vi granskar polisens arbete i fallet med Eddie Svensson som höggs ihjäl i sitt hem. Dessutom berättar vi om ett av svensk kriminalhistorias mest raffinerade fall: kidnappningsförsöket av Peter Wallenberg.
Vi tar upp de många sprängningarna i Sverige och granskar fallet med den försvunna norska miljardärskan Anne Elisabeth Hagen. Dessutom berättar vi om mordet på Agnes Jonsson, den svenska kriminalhistoriens första koffertmord.
Veckans brott skildrar och kommenterar uppmärksammade kriminalfall och polisens arbete. Programmet hittar de oväntade ingångarna till de mest aktuella fallen och frågar sig också vad gårdagens brott kan säga om dagens brottslighet.
Veckans brott tar upp mordet som skakade Sverige - dödsskjutningen av 31-åriga läkaren Karolin Hakim i Malmö, samt berättar om danska polisens metoder mot gängen. Dessutom ser vi hur polisen jobbade mot våldsmän år 1972.
I veckans program granskar vi fallet med styckmördade artonåringen Marua som försvann 2002. Vi berättar också om den svenska militärpolisen och om hur tunga kriminella utnyttjar ungdomar för att tvätta brottspengar
En kvinna som giftmördade för pengar är huvudfallet denna gång. Vi berättar mer om gifter och undersöker om fler dödsfall borde granskas för gift. Dessutom besöker vi ett stödcentrum för unga brottoffer samt berättar om "Lesbiska ligan" - ett rättsfall från 40-talet. Veckans brott skildrar och kommenterar uppmärksammade kriminalfall och polisens arbete. Programmet hittar de oväntade ingångarna till de mest aktuella fallen och frågar sig också vad gårdagens brott kan säga om dagens brottslighet.
Vi träffar polisen som sköt skarpt mot vad han trodde var beväpnade kriminella, men som visade sig vara en filminspelning. Dessutom en unik intervju med ett offer för brottsnätverket Black Axe. Och så om kannibalen Bengt Hjalmarsson. Veckans brott skildrar och kommenterar uppmärksammade kriminalfall och polisens arbete. Programmet hittar de oväntade ingångarna till de mest aktuella fallen och frågar sig också vad gårdagens brott kan säga om dagens brottslighet.
Veckans brott skildrar och kommenterar uppmärksammade kriminalfall och polisens arbete. Programmet hittar de oväntade ingångarna till de mest aktuella fallen och frågar sig också vad gårdagens brott kan säga om dagens brottslighet.
I julavslutningen tittar Veckans brott tillbaka på det våldsamma året 2019 och vad som kan göras åt det. Vi berättar också om Ferrarimannen i Blekinge, åtalad för jättebedrägerier. Och så om vardagsbrotten som berör många: inbrott. Vi har besökt Skaftö på Västkusten. Men också panelens jultips. Programledare: Camilla Kvartoft.
Är gangsterrap en väg in i eller ut ur kriminalitet? Hur kriminella är egentligen svenska gangstarappare? I säsongens första program medverkar bl.a. rapparna 1.Cuz och Dogge Doggelito. I studion debatterar polisen Nadim Ghazale med Gustaf Lantz, socialdemokratisk riksdagsman.
Gängvåldet i Sverige har jämförts med krigszoner och drogkartellernas Mexiko. Men är det verkligen relevant? Dessutom nya uppgifter om sprängningen på Östermalm i Stockholm. Gäst: Gunnar Appelgren, kommissarie och expert på gängkriminalitet. Programledare: Camilla Kvartoft.
Ikväll avslöjar Veckans brott att Krister Petersson, chef för Palmegruppen, räknar med att väcka åtal gällande mordet på Olof Palme. I en exklusiv intervju säger han sig att under våren hoppas kunna presentera vad som hände i februari 1986, vem som är ansvarig för mordet och hur det gick till. Dessutom: vem bär ansvar för bedrägerierna, polisen eller bankerna?
I samband med åtalet för dubbelmordet i Linköping har gärningsmannens autismdiagnos hamnat i fokus som förklaring för dådet. Men kan det vara så enkelt, att en neuropsykiatrisk diagnos i sig kan förklara ett grovt brott? I studiong psykiater Niklas Långström och advokat Johanna Björkman
Endast var tredje som åtalats för gängmord i Stockholm de senaste åren har kunnat fällats i domstol. Ofta tiger sig de kriminella igenom rättegångarna. Bevisen anses inte räcka för fällande dom. Har beviskraven blivit för höga i svenska domstolar? Och bör svenska rättsregler bli mer som i Danmark? Gäster är Thomas Ahlstrand, åklagare, och Kristofer Stahre, advokat.
Ludde blev sparkad i huvudet i skolkorridoren när han gick i åttan. Ändå polisanmälde inte skolan, det fick han göra själv. De flesta brott mot barn och unga begås där de ska få vara trygga - i skolan. Men tar skolorna verkligen brottsligheten på allvar? Gäst är utbildningsminister Anna Ekström
Vad vet vi om anstiftarna - de som inte utför brotten själva utan anlitar andra? Hur vanligt är det egentligen och vilka brott och miljöer rör det sig om? Nyligen kom ett åtal i just ett sådant omtalat fall där en toppjurist åtalas för anstiftan till mord på en advokat. I fallet har polisen lyckas få loss chattarna som de åtalade har skrivit till varandra med hjälp av krypteringsprogrammet Encrochat. Hur gick det till?
Bristerna är stora inom polisen när det gäller att utreda sexualbrott mot barn. Utredningar läggs på hög och prioriterade misstänkta går fria. I kväll tittar vi närmare på ett fall där två män lockade till sig ett 20-tal offer via TikTok. Vi möter också en kvinna som upptäckte att hennes man hade sin dator full med barnpornografi.
I tre år infiltrerade den svenska polisen misstänkta narkotikasmugglare i Portugal i "Operation Costa". Infiltrationen har nu lett till rättegång mot två svenskar. Hur långt får polisen gå för att komma åt den organiserade brottsligheten? Och är lagstiftningen tillräckligt tydlig? Om polisens mest hemliga vapen - infiltratörer. Programledare: Camilla Kvartoft. Del 1 av 12.
Det blir allt svårare att få ungdomar som blivit utsatta för brott att delta i polisutredningar. Det har länge varit vanligt med tystnad och rädsla bland unga i utsatta områden, det nya är att spridningen till mer genomsnittliga medelklassmiljöer ökat. Och de som driver utvecklingen tycks till stora delar vara föräldrar som är rädda att låta sina barn medverka i rättsprocessen. Programledare: Camilla Kvartoft. Del 2 av 12.
En rymning från rättspsyk slutade med ett brutalt knivmord vid en bankomat. Mannen var sedan tidigare dömd för mord och avvek vid en övervakad promenad i Huddinge. Veckans brott frågar sig om det är för lätt att rymma från rättspsykiatriska kliniker? Och lika lätt som det tycks vara att rymma, lika svårt verkar det vara att bli utskriven från rättspsyk. Johnny Karlén har suttit inspärrad i 23 år för en misshandel och undrar om han någonsin kommer ut.
De grovt kriminella blir allt yngre. Barn mellan 15 och 17 begår mord och grova narkotikabrott. En rad förslag på hårdare tag från samhällets sida ligger på utredningsbord och för framröstning i riksdagen. Bör barn som begår vuxna brott också behandlas som vuxna? Och är hårdare tag rätt väg att gå? Veckans Brott ställer frågan till två avhoppade gängkriminella, samt experter och politiker. Programledare: Karin Fagerlund. Del 4 av 12.
I dag väcks flera nya åtal mot Vårbynätverket. Det är några av Stockholms tyngsta kriminella som riskerar långa fängelsestraff. Ett av åtalen handlar om kidnappning av en känd svensk artist och där den hyllade rapartisten Yasin är misstänkt. Vilken roll har gangsterrapparna i gängen? Och vad händer när polisen slår ut stora kriminella nätverk? Klarar polisen och samhället av att bevara tryggheten och trycka tillbaka gängen? Programledare: Camilla Kvartoft. Del 5 av 12.
Stockholmspolisen larmar om en fördubbling av antalet aktivt kriminella tjejer i gängen. Dessutom är det inte längre enbart passiva flickvänner som utnyttjas, i dag handlar det om aktiva gärningskvinnor som tar en egen, självständig roll för att nå makt, status och vinning. Vilka är de här tjejerna och hur många fler kommer de att bli? Vi träffar två före detta gängkriminella tjejer och hör deras berättelser inifrån. Dessutom medverkar kriminologen Camila Salazar tillsammans med vår egen expert Nadim Ghazale. Programledare: Camilla Kvartoft. Del 6 av 12.
Pengar är de kriminellas största drivkraft och ett sätt att försvåra för dem är att strypa möjligheterna att leva på brottsvinster. För att klara det måste polisen bli bättre på att utreda och följa pengarna, något som också kan leda till att fler brott upptäcks. Samtidigt finns det företag som underlättar för de kriminella att leva ett liv i lyx och flärd. Enligt narkotikaspanaren Lennart Karlsson bedrivs det i princip penningtvätt i lyxbutikerna runt Stureplan. Programledare: Camilla Kvartoft. Del 7 av 12.
Hur hanterar polisen allmänhetens syn på myndigheten? Trots kritik för beteendet på sociala medier har bara mindre åtgärder genomförts. Ska drabbade människor vara rädda för att polisen lägger ut dem på nätet hur som helst? Polisen har också fått allvarlig kritik för hur man sluter sig allt mer i en ambition att kontrollera informationen om vad man håller på med. Vi träffar bl.a. Viktor Adolphson, känd på Twitter som YB Södermalm, samt journalisten Max V Karlsson, som granskat polisen i en serie artiklar. I studion även journalisten Oisin Cantwell och vår egen expert Nadim Ghazale, även han aktiv på sociala medier. Programledare: Camilla Kvartoft. Del 8 av 12.
Sofia levde med en kontrollerande man som till slut kastade ut henne från en balkong på sjätte våningen. Men hon överlevde och efter flera års kämpande fälldes han till slut av Högsta domstolen till 14 års fängelse. Men Sofia lever fortfarande gömd eftersom hon tror att hans familj kan försöka avsluta det hennes man påbörjade, för att försvara deras heder. Många i Sverige lever i dag i en hederskultur men få vågar anmäla brott då hela släkten försvarar gärningspersonerna. Hur ska polisen bli bättre på att utreda hedersbrott och är en lag om hedersbrott rätt väg att gå? Programledare: Camilla Kvartoft. Del 9 av 12.
Samtidigt som polisen centraliserar och "avpolisierar" svensk landsbygd lovar man att nya poliser ska komma landsbygden till del när man blivit 10.000 fler polisanställda till 2024. Men hur går rekryteringen och hur många av de nya aspiranterna kommer att vilja arbeta långt ute i glesbygden? Vi träffar två poliser som åkte på larm om lägenhetsbråk i Kalix, men istället hamnade på en mordplats. Hade en ung kvinna kunnat räddas till livet om utryckningstiden inte varit 74 minuter? Vi träffar också nattpatrullerande medborgare i Blekinge som själva skapar sin egen trygghet där polisen inte längre bidrar med någon. Regionpolischefen i Nord, Micael Säll Lindahl, ställs till svars i studion och vi hör från kommunalrådet i Överkalix som kräver att få tillbaka sina poliser till orten. Programledare: Camilla Kvartoft. Del 10 av 12.
Statens kostnader för advokater i brottmål skenar. På bara tio år har utgifterna ökat med 80 procent och flera advokater drar in tiotusentals kronor om dagen. Men är deras kostnadsanspråk rimliga och behöver systemet göras om för att det inte ska gå att salta räkningarna? I jakten på klienter tycks också en del advokater tumma på reglerna och rekordmånga anmäls till Advokatsamfundets disciplinnämnd efter bland annat brott mot tystnadsplikt och tveksamma inlägg på sociala medier. Programledare: Camilla Kvartoft. Del 11 av 12.
Det rättsliga bokslutet efter #metoo är till dags dato tio förtalsdömda kvinnor, en återuppblossad debatt och en polismyndighet som tillsätter specialgrupper men ändå inte kan redovisa så mycket större andel uppklarade sexualbrottsfall. Är civil olydnad enda vägen att gå för sexualbrottsutsatta kvinnor som inte får hjälp av polis och domstol? Vi träffar "Katie", en av kvinnorna som blivit dömd för förtal efter #metoo. Dessutom ett reportage från Sexualbrottsgruppen Stockholm Nord och debatt i studion mellan Merly Åsbogård från Förtalskassan och juristen Ängla Eklund. Programledare: Camilla Kvartoft. Del 12 av 12.
Veckans brott Redaktionen: Från Palmeutredningens sida förklarar man sig redo att snart avsluta utredningen om mordet på Olof Palme genom att antingen väcka åtal eller att lägga ned förundersökningen. Ett spår dominerar i spekulationerna om vad utredarna nu fokuserar på - den s.k. Skandiamannen. I två avsnitt går journalisten och författaren Thomas Pettersson tillsammans med redaktionen igenom allt som är känt om spåret. Del 1 av 2.
Veckans brott Redaktionen: Från Palmeutredningens sida förklarar man sig redo att snart avsluta utredningen om mordet på Olof Palme genom att antingen väcka åtal eller att lägga ned förundersökningen. Ett spår dominerar i spekulationerna om vad utredarna nu fokuserar på - den s.k. Skandiamannen. I två avsnitt går journalisten och författaren Thomas Pettersson tillsammans med redaktionen igenom allt som är känt om spåret. Del 2 av 2.
Hur sammanfattar man Sveriges mest omfattande mordutredning? Inför det som Palmegruppen lovar ska vara ett avslut går Veckans brotts expert Lasse Lampers och programledaren André Pops igenom 34 år av arkivklipp och händelser, misstänkta som passerat revy, spår och sidospår, känt och okänt kring utredningen. Samt levererar en och annan anekdot. Del 1 av 3.
Hur sammanfattar man Sveriges mest omfattande mordutredning? Inför det som Palmegruppen lovar ska vara ett avslut går Veckans brotts expert Lasse Lampers och programledaren André Pops igenom 34 år av arkivklipp och händelser, misstänkta som passerat revy, spår och sidospår, känt och okänt kring utredningen. Samt levererar en och annan anekdot. Del 2 av 3.
Hur sammanfattar man Sveriges mest omfattande mordutredning? Inför det som Palmegruppen lovar ska vara ett avslut går Veckans brotts expert Lasse Lampers och programledaren André Pops igenom 34 år av arkivklipp och händelser, misstänkta som passerat revy, spår och sidospår, känt och okänt kring utredningen. Samt levererar en och annan anekdot. Del 3 av 3.
Folke Rydéns intervju (1986) med Stig Engström, "Skandiamannen", som pekas ut som Olof Palmes mördare. Engström berättar hur han rörde sig på mordkvällen, om polisens behandling av honom som vittne och om polisens arbetsmetoder.
Vem mördade Olof Palme? Två timmar direktsänt program efter Palmeutredningens presentation av sina slutsatser kring mordet på Olof Palme. I studion finns vittnen, politiker och experter från då och nu som analyserar dagens besked. Medverkande: Mårten Palme, Stefan Löfven, Christina Jutterström, författarna Thomas Pettersson och Henrik Berggren, psykiatern Niklas Långström med flera. Programledare: André Pops. Expert: Lars Olof Lampers.