Fredrik Lindström pratar med Peter Gärdenfors, professor och specialist på tänkande och medvetande. Varför vill vi hitta orsaker till allting? Är människan både djur och husse i samma kropp? Har vi alla en reptilhjärna innerst inne?
Denna vecka pratar Fredrik Lindström med religionshistorikern Christer Hedin. Varför behöver alla människor något att tro på? Hur hänger våra värderingar ihop med religionen? Är en människa utan begär en lycklig människa?
Fredrik Lindström pratar med psykiatern och författaren Åsa Nilsonne. Hur mycket styrs vi av förnuftet och hur mycket av känslor? Är människan det enda djuret med sömnproblem? Varför vill vi inte vispa grädde med en alldeles oanvänd toaborste?
Fredrik Lindström samtalar med läkaren och författaren Stefan Einhorn. Kan en god människa också vara egoist? Är det verkligen tanken som räknas? Varför ska man gå när det är som roligast?
Denna vecka pratar Fredrik Lindström med professorn i idé- och lärdomshistoria Karin Johannisson. Vad är friskt och vad är sjukt ? och finns det något som är normalt? Hur har synen på naturligt och onaturligt förändrats under historien? Är nostalgi en sjukdom?
Fredrik Lindström samtalar med psykofarmakologen Tomas Ljungberg. Är det människan som ska anpassas till samhället eller samhället som ska anpassas till människan? Finns det olika sorters intelligens? Vad har strandskatans ägg med människans strävan efter lycka att göra?
Fredrik Lindström pratar med genusforskaren Lena Gemzöe. Är det sant att kvinnor är bättre på känslor än män? Är Fredrik kvinnlig när han vill välja gardinerna? Är själva definitionen på en människa en djurart som tar hand om varandra?
Denna vecka pratar Fredrik Lindström med hjärnforskaren Martin Ingvar. Hur rationella är våra känslor? Har minnet av rektorsexpeditionen i första skolan en speciell plats i hjärnan? Varför har vi så svårt att bli lyckliga?