En talende syltet agurk, en menneskeædende hund og Beavis & Butt-Heads comeback. Hvor syret kan det blive? Aldrig nok, åbenbart. Det skal være syret, hvis det skal være provokerende og sjovt. Og det elsker vi! Succesen Rick og Morty er blandt de mange beviser for, at der ikke er grænser for, hvor langt man kan gå med tegnefilm. I denne Troldspejlet Special ser Jakob Stegelmann nærmere på den syrede tegnefilms historie og finder mange klassiske film, der er forløbere for den galopperende galskab i moderne animation.
Genoplivede Smølfer, den grimme Sonic og kopi-film, der prøver at snyde os. Da Woody og Buzz mødte hinanden i Toy Story i 1995 blev det starten på en revolution, der har givet os flere animerede film end nogensinde før. Men hvordan er det egentlig gået - og er der noget om, at filmene ligner hinanden lidt for meget? Jakob Stegelmann fortæller om computeranimationens udvikling på godt og ondt.
Halloween-seriemord, PlayStation-zombier og gys på budget. Hvem har brug for kvalmende højtider med sang, dans og smil, når man hygger sig meget bedre med gys, gru og rædsel? Horror er stadig i topform i populærkulturen, og i denne special nyder Troldspejlet gysets vidunderlige verden og afslører, hvorfor horror også er hygge og tryghed. Vi besøger et laboratorium, der forsker i frygt som fornøjelse, og Jakob Stegelmann afslører nogle af sine yndlingsgysere.
Kæmpeaber, dinosaurusser og en dansk fortidsøgle. Når King Kong og Godzilla går amok og smadrer vores storbyer, flygter vi i rædsel. Men er det i virkeligheden os selv, vi flygter fra? Og er monstrenes hærgen faktisk vores egen skyld? I denne episode ser Jakob Stegelmann på de aktuelle kæmpemonstre og møder deres forfædre og skabere fra filmhistorien, og nej - det var faktisk ikke bedre i gamle dage...
Invasion af jorden, dræbende rummonstre og et par, der er flinke Hvorfor rejse ud i rummet, når det er fyldt med trusler som dræbermonstre og fjendtlige indbyggere på fjerne planeter? Og hvad skal vi egentlig gøre, når de angriber vores hårdt plagede jord? I denne special ser vi på de mest berømte franchise-aliens, og kigger nærmere på den måde, mennesket håndterer skabninger fra rummet i film og computerspil - og så afslører Jakob Stegelmann hvilken film, der gav ham en åbenbaring om verdensrummets væsener.
Ydmygende fiaskoer, fabelagtige spilhistorier og computerspillenes sjæl. Hvor svære skal computerspil være - og skal de udfordre eller underholde? Super Mario er kæk og munter, men han planlægger din død. Han lagde grunden til det mareridt af død og undergang, computerspillere bliver udsat for. Vi stiller spørgsmålet: er det meningen, at man skal spændes ben for hele tiden - eller skal spilskaberne først og fremmest fortælle en god historie? Og så møder vi en mand, der har gjort ultrasvære spil til sit livs udfordring.
3D-briller, omsluttende arkademaskiner og introer som kunst. Da Luke Skywalker ordnede Dødsstjernen, var vi med i cockpittet på X-Wing-fighteren. Det var skelsættende og starten på en verden, hvor vi mere og mere bliver anbragt - og anbringer os selv - midt i fiktionen. Og intet er mere oplagt til det end computerspillet. I denne special følger Jakob Stegelmann simulationens udvikling fra "Star Wars" i 1977 til virtual reality i 2022, og ser på mange af de virkemidler, der skaber den effekt, vi søger i film og spil - ønsket om at være der selv.
Spider-Man må siges at holde sig godt - han er stadig teenager, selvom han har eksisteret i 60 år. Faktisk er han overalt og i så mange versioner, at der nærmest er en Spider-Man for enhver smag og aldersgruppe. Men hvem er han egentlig - og hvordan kan han holde sig på toppen, selvom han nærmer sig pensionsalderen? Det undersøger Jakob Stegelmann i denne "Troldspejlet special" om "Edderkoppen - The Amazing Spider-Man".
Er der ligestilling på vej i superheltebranchen? Og kan superhelte skifte køn? Kvinder med særlige kræfter i alle former, farver og aldre myldrer frem på tv og på filmlærredet. Efter i årtier ofte at have måttet tage til takke med rollen som kæreste, mor eller offer, står de nu på egne ben - og de står stærkt. I denne special undersøger Jakob Stegelmann de store superheltekvinders historie - fra Wonder Woman til Ms. Marvel - samt en stribe af de mere ukendte.
Er superheltene blevet de nye guder? Superman er Moses (eller Jesus), Marvel-heltene er fra græsk og nordisk mytologi, og Thor og Loke har ikke engang fået nye navne. I denne special viser Jakob Stegelmann, hvilken religion alle de store superhelte er lånt fra - og spørger selvfølgelig, om de så erstatter troen på et eller andet overnaturligt. Og så er der jo også virkelighedens helte, som gøres til en form for guder, vi kan dyrke...
Mens det går langsomt med ekspeditioner til andre planeter i virkelighedens verden, er man for længst rejst ud til de fjerneste afkroge af rummet i fiktionen. Jakob Stegelmann gennemgår de vildeste rumskibe - lige fra den første danske science fiction-film til de allernyeste i computeranimation. Og så afslører astronauten Andreas Mogensen hvilket fiktivt rumskib, han helst ville rejse ud i rummet med.
Vi ved skuffende lidt om, hvad man møder, når man lander på en fjern planet. Men modsat videnskaben har science fiction en masse spændende forslag! Jakob Stegelmann guider os igennem de mest fascinerende planeter og deres lige så interessante beboere i denne special. Troldspejlet giver også svaret på, hvor det ville være bedst at bosætte sig i rummet - hvis jorden nu en dag skulle gå under.
De er vidunderlige, og de har været med helt fra de allerførste computerspil. I denne special hylder Jakob Stegelmann platformspillet og prøver at finde ud af, hvorfor det fungerer så godt at hoppe sig gennem computerspillets version af et forhindringsløb. Mange moderne spil bygger på de gamle platformspil - som vi aldrig rigtig kan slippe. Troldspejlet springer fra den ene fantasifulde platform til den anden og kårer verdens bedste inden for genren.
De er kontroversielle, og de har fået skyld for meget. Men skydespil som genre er helt grundlæggende. Selv de mest fredelige computerspil har et element af at skyde til måls i sig. I denne special gennemgår Jakob Stegelmann skydespillenes historie og kårer de tre bedste nogensinde. Og så finder vi ud af, hvor farlige skydespil egentlig er.
Man skulle ikke tro det, men man kan få sig nogle store og gribende oplevelser ved at spille bilspil. Det har Jakob Stegelmann sat sig for at bevise i denne special, hvor Troldspejlet samtidig finder frem til verdens bedste racerspil. Det handler om fornemmelsen af fart, og samtidig kræver det strategisk planlægning og koncentration at vinde, hvad enten man smider med bananskræller i Mario Kart eller jagter realismen i Gran Turismo.
Med Dødens Gab skabte Steven Spielberg ikke bare en banebrydende film - men også en fobi. 50 år senere er Jakob Stegelmann stadig bange for at gå i vandet. I denne special ser vi nærmere på den berygtede haj og andre farer der lurer i havets dyb.
Man tager ofte sig selv i at holde med skurken. Jakob Stegelmann prøver at finde ud af hvorfor ved at stille skarpt på superskurken Jokeren. Vi skal også møder én, der kender Jokeren bedre end de fleste - nemlig manden bag hans danske stemme; Lars Thiesgaard.