De allereerste bewoners van Limburg hadden een goede reden voor hun verblijf.
Ze vonden in het toenmalige oerbos vuursteen dat zich goed liet verwerken tot pijlpunten. In de groeves van het Savelsbos werd dat eerste exportproduct gewonnen. Duizenden jaren later keken de gevestigde stammen in Limburg toe hoe de troepen van Caesar de provincie binnenmarcheerden. Ze besloten de bezetter te bestrijden en bedachten een hinderlaag, waarbij duizenden Romeinen werden afgeslacht. Het zou Julius Caesar nog lang heugen, ondanks dat de oude stammen van de kaart werden gevaagd.
Limburg bleef een strijdtoneel, waar vele kasteelheren en landeigenaren om hebben gevochten. Hierdoor is de provincie Limburg eeuwenlang een grillige optelsom geweest van kleinere, afzonderlijke gebiedjes. Napoleon maakte de fragmentjes tot een geheel en na zijn vertrek werd het gebied dat nu Limburg heet bestuurd door Willem I, die zijn Departement eens flink zou aanpakken. Het zogenaamde ‘Departement Nedermaas’ was bovendien rijp voor een nieuwe naam.
De adviseurs van Willem I vonden dat Maastricht de meest bepalende stad was in deze regio. Dus scheelde het maar een haar of alle Limburgers van nu waren officieel Maastrichtenaren geweest. Maar Willem de 1e sloeg het advies in de wind en gaf toch de voorkeur aan de vernoeming naar een plaatsje uit de voorlopers van de Ardennen: Limbourgh.
Presentator Georges Vogelaar neemt ons mee door de vele eeuwen die aan het ontstaan van Limburg voorafgingen. En ook de recente geschiedenis komt aan bod. Kijk gerust elke week mee naar de bonte eigenaardigheden van Limburg.