Deze week te gast in Zondag met Lubach: wetenschapsjournalist en 'wiskundemeisje' Ionica Smeets! Bekend van haar columns in de Volkskrant, haar nieuwe boek Het exacte verhaal én natuurlijk van Zomergasten. In dat programma vertelde ze dat Arjen haar in een grijs verleden een lastig raadsel gaf. En nu is het Payback time. Verder in aflevering 2: het nieuwsoverzicht van afgelopen week, dwalende hoogopgeleiden en homeopathie, én Arjen spreekt schaker Anish Giri over het wereldkampioenschap schaken in Sochi.
Te gast deze week is actrice Susan Visser, oftewel ‘Anouk’ uit Gooische Vrouwen. De bioscoopfilm Gooische Vrouwen 2 gaat maandag in premiere. Op de vooravond van de premiere praat ze met Arjen over rare rode loper interviews, après-ski perikelen en zeven kleine mensjes. Verder in deze uitzending: het nieuwsoverzicht van afgelopen week, de ontknoping van de drone gate, de strijd tegen privacy en het laatste technieuws van Salamander Klöpping.
Vanavond te gast in Zondag met Lubach: Art Rooijakkers, Owen Schumacher en Pieter Derks! Alle vier wonnen zij een keer de tv-quiz De Slimste Mens. Maar wie is er nou echt de slimste? Verder in deze aflevering: de begrafenis van koningin Fabiola, de pilot van de nieuwe reality-soap van Salamander Klöpping en het rapport over de ICT-problemen bij de overheid.
Te gast in de voorlopig laatste Zondag met Lubach: de beroemde Vlaamse mentalist Gili! Gili is paranormaal begaafd, maar dan zonder zesde zintuig. Hoe dat precies werkt legt hij vanavond uit. Verder in deze aflevering: het eerste weekoverzicht van 2015, Salamander Klöpping en een bijzondere verrassing.
De Provinciale Staten Verkiezingen komen eraan. Dus deze zondag te gast in Zondag met Lubach: SP fractievoorzitter Emile Roemer! Verder in deze aflevering: het nieuwsoverzicht van afgelopen week, de eerste aflevering van de Salamander Klöppings talkshow Salamander met een Ander en de redactie zocht uit hoe de nieuwe energielabels werken.
Deze week te gast: acteur Maarten Heijmans! Bekend van de tv-serie RAMSES, waarin hij de rol van de jonge Ramses Shaffy vertolkte en waarvoor hij een Gouden Kalf ontving! Verder in deze aflevering: de waterschapsverkiezingen, een gloednieuw weekoverzicht en een antwoord op de vraag welke VPRO-programmamakers achter het campagnefilmpje van Mark Rutte zaten.
De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan. Dus deze zondag te gast: D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold! Verder in deze uitzending: TTIP is een voorstel van de Amerikaanse overheid en de Europese lidstaten om de handel tussen beide makkelijker te maken. Maar wat houdt dit verdrag precies in? Zondag met Lubach zocht het uit.
Ze schittert in series in Amerika, maar deze zondag is ze weer even in Nederland: actrice Katja Herbers. Verder in deze aflevering: een overzicht van de afgelopen verkiezingsavond, Salamander sprak met sterrenkundige Govert Schilling en de redactie heeft zich eens goed gebogen over de monarchie. Hoe kwam die tot stand? Wij zochten het uit en deden gelijk een nieuw voorstel...
Te gast in de laatste aflevering van seizoen 2: muzikant Roel van Velzen! Verder in de uitzending: een gloednieuw weekoverzicht, Arjen zocht uit wat politici van zijn plan vinden om farao der Nederlanden te worden, meesterinterviewer Salamander Klöpping sprak met weerman Peter Kuipers Munneke en groot nieuws: afgelopen woensdag heeft het Europees Octrooi Bureau officieel besloten dat het toegestaan is om groente te patenteren. Wat betekent dit? Zondag met Lubach zocht het uit.
Op 15 september kwam het tweede boek over Rusland uit van journalist en correspondent Olaf Koens: Oorlog en Kermis. Arjen Lubach praat met hem over zijn ervaringen in Rusland en een bijzondere aankoop die hij daar deed. Verder: de echte foto van Volkert van der Graaf, de scriptie van Willem-Alexander en onredelijk veel aandacht voor Zwolle.
TTIP #2: TTIP & CETA In seizoen 2 zocht Arjen uit wat TTIP precies inhoudt. Nu blijkt in nader onderzoek dat de mening van de Nederlandse burger over TTIP heel anders verdeeld is dan eerder onderzoek uitwees. Verder bestaat er ook nog zoiets als CETA: het lelijke Canadese tweelingzusje van TTIP. Arjen Lubach roept Eurocommisaris Cecilia Malmström op om ISDS uit het verdrag te schrappen.
Arjen Lubach is genomineerd voor de Televizier Aanstormend Talent Award. Zijn concurrenten zijn Luuk Ikink en Jan Versteegh en om al voor de uitreiking te bepalen wie het beste talent heeft zijn ze te gast bij Zondag met Lubach voor een talent battle. Verder: alle inwoners van Oranje, de oplossing voor het vluchtelingenprobleem, en Arjen vraagt in een aflevering van Kleutergasten of er niet teveel wordt gevraagd van de jeugd.
Op de laatste dag van het Amsterdam Dance Event is onze eigen wereldberoemde DJ uit Amstelveen Martin Garrix te gast. Verder wordt het MH17-onderzoek onder de loep genomen, is het onduidelijk wat precies de kosten zijn van het koningshuis en is er een nieuwe aflevering van 'Dit willen we niet meer horen'.
Arjen kreeg een rol aangeboden in de serie De Fractie, waarin Daphne Bunskoek de talkshowhost Suus speelt. Zij helpt hem voor zijn doorbraak als acteur. Verder: onze koning en koningin waren op bezoek in China waar ze als sterren werden ontvangen, de Albert Heijn bereidt haar medewerkers voor op de zwarte pietendiscussie en wij zochten uit hoe de constructie van wooncorporaties anno 2015 eruit ziet.
In deze laatste reguliere aflevering van dit seizoen is een bijzondere gast aanwezig: Hans Rosling, de koning van de statistiek. Deze Zweedse arts en datamagnaat staat bekend om zijn heldere lezingen waarin een ernstig onderwerp creatief wordt uitgelegd en gevisualiseerd. Verder wordt de reorganisatie van de politie eens goed bekeken, maken we voor de toekomst alvast reclame voor de nieuwste zelfrijdende auto en is er de nieuwe rubriek 'Huh?!'.
Khadija Arib werd de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer na een stevig sollicitatiegesprek met de nodige krachttermen, terwijl Polen op de rand van een burgeroorlog staat. Arjen legt uit wat daar nu precies aan de hand is. Verder is er contact met onze correspondent doofpot-affaires en vertelt Chris Zegers interessante feitjes.
Het energierapport werd gepresenteerd, waaruit bleek dat Nederland veel minder duurzaam is dan gedacht. Wij zochten uit wat Nederland er van weerhoudt om windmolens te bouwen. Verder heeft Zondag met Lubach een exclusief anoniem interview met het lek van de Commissie Stiekem, doet ADO er alles aan om oerwoudgeluiden te voorkomen en spreken we onze correspondent over asielzoekerscentra.
Jaren geleden wilde Barack Obama Guantánamo Bay al sluiten, maar het bestaat nog steeds. Er zitten zelfs onschuldige gevangenen in en Zondag met Lubach zocht uit waarom. Verder stond deze week weer in het teken van vluchtelingendingen: Nederland gaat bombarderen in Syrië. Ook zochten we uit hoe je aan wachtgeld kan komen.
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft een plan opgesteld om het onderwijs (weer) te vernieuwen: Ons Onderwijs 2032. Bij nadere inspectie blijkt het vooral een lijst met open schooldeuren te zijn. Verder is Wilders boos, moeten vluchtelingen cursussen volgen en communiceert HelloFresh nu wel heel eerlijk over haar product.
Vrouwen in Nederland stoten hun hoofd tegen een onzichtbare barrière wanneer ze onderweg zijn naar een topfunctie. Daar moet wat aan gedaan worden, maar is een vrouwenquotum wel zo'n goed idee? Verder stond Rutte in het zonnetje - niet alleen omdat hij vandaag jarig is - en is de Nederlandse pers geobsedeerd met Amerika.
Afgelopen december werd een referendum gehouden over de BES-eilanden, want daar in de Caribische zee is het een zooitje. De eilanden zijn sinds 2010 Nederlandse gemeentes, dus kunnen wij er misschien iets aan doen? Een ander referendum dat regelmatig de kop op steekt gaat over het Oekraïne-verdrag en onze correspondent legt uit wat je nu het beste kan doen: voor, tegen, blanco of gewoon niet stemmen.
In deze laatste aflevering van het seizoen vraagt Arjen zich naar aanleiding van arrestaties van vredelievende demonstranten af: waar is de vrijheid van meningsuiting gebleven? Verder vertelt onze Correspondent Zonder Personeel hoe je als ZZP'er om moet gaan met het verdwijnen van de VAR, heeft Arjen de hulplijn Missie Mars ingesteld en sluit hij het seizoen af met een fantastisch gezongen lied.
Het nieuwe seizoen start met een gloednieuw decor. Arjen legt aan de hand van statistieken uit wat er mis is met de huidige wijze van winst maken binnen de zorgsector, bekijkt het excuus van Mark Rutte woord voor woord en hij legt een live verbinding met correspondent Tex die op dat moment bij Zomergasten is.
Op het programma: de verkiezingsprogramma's. Terwijl Jesse Klaver zich laat inspireren door de Verenigde Staten zijn de meningen verdeeld over Denk-partijlid Tunahan Kuzu. Verder was het de week van de rechtspraak en neemt Arjen de ZSM-aanpak onder de loep: het snelrechtsysteem waardoor inmiddels bijna de helft van de strafzaken in Nederland zonder rechter wordt afgehandeld. Hij schakelt ook over naar Rio, waar de paralympische spelen zijn begonnen.
Er zijn verschillende blogs, vlogs en Instagram-accounts - zoals The Green Happyness - die de schijf van vijf afkeuren en pleiten voor een ander soort dieet. Maar is dat wel echt gezonder? Verder legt Tex uit hoe je de economie vanuit gevoel moet benaderen en komt de beeldspraak van politici tot leven.
Met de verkiezingen in het vooruitzicht ontstaan er steeds meer splinterpartijen. Is dat goed voor de democratie? Inmiddels zijn er conclusies in het MH17 onderzoek, maar Rusland is het er niet mee eens. Verder heeft Arjen een oplossing voor het kernafval-probleem en maken we je wegwijs in sportsynoniemen.
Facebook is tegenwoordig een van de grootste nieuwsbronnen en bepaalt met een algoritme wat jij ziet en censureert bepaalde berichten. Maar wie gaat hier over? Verder is het Nationale Donorweek en heeft Arjen enkele oplossingen voor het donortekort, en heeft Amsterdam last van extreme toeristendrukte.
Etnisch profileren is een feit. In maar liefst 40% van de gevallen is iemand met allochtoon uiterlijk onterecht staande gehouden, maar het ligt complexer dan dat. Verder was het deze week coming-out dag, maakte Arjen een unboxing video van de ontploffende Samsung Galaxy Note 7 en krijgt het koningshuis belastingcompensatie.
Arjen onderzoekt inburgeringsbeleid in Nederland, want in vier jaar tijd is het aantal geslaagden voor het inburgerings-examen maar liefst vijf keer zo klein geworden. Verder stellen we ons landje voor aan Donald Trump, is Nederland in de ban van geen Elfstedentocht en remixt Arjen politieke citaten in Binnenhof Beats.
Het bedrijf Airbnb maakt onderdeel uit van de deeleconomie en klinkt veelbelovend, maar er kleven ook flink wat nadelen aan. Verder heeft Arjen een handige boekenlegger om het internationale terrorisme te bestrijden, staat de dief van twee Van Gogh’s in de schijnwerpers en wordt de holocaust op school besproken.
Er is van alles aan de hand met de bio-industrie in Nederland. Zelfs als iedereen zich aan de wet houdt hebben veel beesten nog een rotleven. Daar moet verandering in komen. Verder zette studentenvereniging Vindicat een sushirestaurant op z’n kop en legt Arjen uit hoe de Duitse verkiezingen ook voor ons relevant zijn.
Reguliere en alternatieve geneeswijzen worden door elkaar aangeboden: in verzekeringspakketten, in de apotheek en bij de huisarts. Dat is raar, want alternatieve geneesmiddelen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Het is tijd voor een scheiding. Verder staan we stil bij een groot probleem in Amerika en onthult de NS nieuwe intercity’s.
Wie maakt onze kleding? Ook duurdere merken blijken kledingmakers in Bangladesh of Myanmar uit te buiten, maar geen enkel merk lijkt garantie te kunnen geven dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Verder kijken we naar de Paradise Papers, is er een nieuw pietenpak geïntroduceerd en wil Facebook je naaktfoto’s hebben.
Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is er een serieuze dreiging voor onze democratie door nepnieuws uit Rusland. Arjen zoekt het tot in de puntjes uit. Verder heeft Zimbabwe te kampen met een staatsgreep, worden Deliveroo-bezorgers voortaan ZZP’ers en demonstreert Tex de Wit nieuwe voetbalregels.
In deze laatste aflevering van 2017 besluit Arjen dat de Zwarte Pietendiscussie uit de hand loopt. In de hoop daar een einde aan te maken, doet hij iets heel heftigs: de discussie wordt gereset. Verder praat hij met een econoom over prins Bernhard jr., komt de EMA naar Amsterdam en is een IS-strijder op vrije voeten.
In deze eerste aflevering van seizoen acht onderzoekt Arjen de huidige ontwikkelingen op gebied van censuur in Europa, naar aanleiding van de website EU vs Disinfo. Verder had de AIVD de hack van de eeuw, steken we Klaas Dijkhoff een hart onder de riem en verklaren we de uitspraken van Pete Hoekstra over Nederland.
Volgens recente cijfers gebruikt tweederde van Nederland groene stroom, maar als we uitzoeken hoe duurzaam Nederlandse energie echt is, dan blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben. Verder zenden we maandelijks een donoralarm uit, zegt Nieuwsuur sorry en blijken veel uitzendbureaus te discrimineren.
Live vanuit de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Tex de Wit presenteert een concept om de geldverspillende Olympische Spelen efficiënter in te richten. Verder is het koud, het norovirus is uitgebroken, sportcoaches gaan met oortjes werken en in Nederland wordt op grote schaal fraude gepleegd met melkkoeien.
Deze week is het referendum over de Wiv, de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De regering is bereid om alle middelen in te zetten om kiezers te overtuigen van het belang van de wet. Verder: de leraren staakten, het gaat niet goed bij de lokale PVV en Eva Jinek is een fangirl van Hillary Clinton.
De huizenprijzen zijn de afgelopen vijf jaar flink gestegen en starters hebben daar het meeste last van. Die starters hebben niet alleen concurrentie van andere starters. De laatste jaren begint er een nieuwe groep mensen fanatiek mee te bieden: beleggers. Verder: de Pietendiscussie, hackers uit Rusland en de vlog van Volkert van der Graaf.
Judith Sargentini is in Hongarije vooral bekend als staatsvijand omdat ze een kritisch rapport heeft geschreven over het land. Zo beweert ze dat de Hongaarse regering de rechtsstaat afbreekt. De Hongaarse premier, Viktor Orbán, is woedend over haar onderzoek. Verder: Rob Jetten, Klaache Dijkhoff en de I amsterdam-letters.
De Nederlandse Publieke Omroep krijgt elk jaar minder geld en er moet flink bezuinigd worden bij de omroepen. En daarom kunnen sommige programma's niet meer gemaakt worden. Ook het werven van leden wordt steeds moeilijker en duurder. Arjen legt uit waarom het huidige systeem van de NPO moet veranderen. Verder: de burgemeester van Leiden was zijn ambtsketen kwijt en er wordt uitgelegd hoe de nieuwe Nations League eigenlijk werkt. Tot slot een ode aan 2018, mét speciale gast.
Oud en nieuw loopt de laatste jaren steeds vaker uit de hand. In Nederland hoort vuurwerk bij oud en nieuw, maar dit leidt tot steeds meer overlast. De meerderheid van Nederland wil een algeheel verbod op knalvuurwerk en pijlen. Maar dit gaat in veel te kleine stapjes, want iedereen wil van vuurwerk af, maar niemand wil degene zijn die het afpakt. En verder: De Blauwe Moskee wil oproep tot gesprek, Koerden en wegblokkeerders tijdens protesten.
De afgelopen weken protesteerden de boeren op hun trekkers tegen de nieuwe stikstofregels. Als je wilt weten waarom de boeren boos zijn, moet je eerst iets weten over stikstof: Nederland heeft een stikstofprobleem. Het grootste deel daarvan komt door veeteelt en daarom moet daar iets radicaal aan veranderen. Verder: een videoboodschap van Femke Halsema aan de Amsterdamse politie en alles over de nieuwe koers van Partij voor de Dieren.
Er is een groot lerarentekort in het basisonderwijs en er moeten dus extra mensen naar de Pabo. Gelukkig is het lerarentekort een ‘topprioriteit’ voor Mark Rutte. En alles over John Bercow, Speaker van het Lagerhuis. Die van ‘Order, order!’ weet je wel? Verder: Jesse Klaver in Ethiopië en eindelijk weer een nieuwe aflevering van de tekenfilmserie 'Rugstreeppad en zandhagedis'! Dat werd tijd na die cliffhanger van vorige week.
5G (supersnel internet) komt eraan. De Chinese elektronicafabrikant Huawei wil ons 5G-netwerk gaan bouwen, daar zijn zij namelijk heel goed in. Toch wil niet iedereen met ze in zee en daar zijn goede redenen voor. Arjen heeft zijn favoriete boyband uitgenodigd om dat duidelijk te maken. Verder: maak je eigen VVD-steunposter, deze maanden kun je de komende maanden allemaal verwachten en de hond die Al-Baghdadi vond.
De tabaksindustrie heeft er veel baat bij dat sigaretten zo verslavend zijn. Met een sjoemelsigaret kunnen tabaksfabrikanten het wettelijk maximum aan gifstoffen overschrijden. Het RIVM meet hoeveel stoffen een roker binnenkrijgt, maar de huidige test werkt niet goed. Een andere, betere test mag nog niet gebruikt worden. Gelukkig begint er op 1 december een nieuwe EU-commissaris voor volksgezondheid: Stella Kyriakides. Verder: een potje 'Klets hem d'r in!', een vergeetachtige premier en een goed gesprek met de kerk.
Over het huishoudboekje van de Oranjes wordt altijd een beetje schimmig gedaan. De koning krijgt naast zijn salaris ook een onkostenvergoeding van vijf miljoen euro. Is al dat geld voor het koningshuis echt nodig om de boel te runnen? Verder: liefde in Nieuwsuur, snelheidsverlaging & VVD en The Great Travel Hack van Shell.
In Nederland worden ruim 1,7 miljoen dieren per dag geslacht. Dat slachtproces is verschrikkelijk, maar in slachthuizen is nog meer aan de hand dan alleen dierenleed. De instantie die moet controleren of alles goed gaat doet zelf niet alles goed: uit onderzoek blijkt dat niet alle controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich aan de regels houden. Verder: beschoten treinen, Sinterklaasjournaals en Tommie's Popcast.
Per dag komen er zo'n 70.000 pakketjes uit China onze kant op. Op Chinese webshops als AliExpress en Wish wordt in Nederland inmiddels meer besteed dan op Ebay en Amazon samen. De spullen zijn extreem goedkoop en de kwaliteit is erg slecht. Verder: bladblazers, Frans Timmermans en angstcultuur bij de Belastingdienst.
Het lukt in Europa maar niet om de hoofdsteden met een snelle trein met elkaar te verbinden. De bovenleidingen zijn niet overal hetzelfde en ook de sporen hebben verschillende breedtes. We moeten Europa dus op één lijn krijgen, zodat we minder hoeven te vliegen en vaker de trein kunnen pakken. De oplossing is best simpel: een trein-bonus. Verder: onthullingen bij het songfestival, Duindorp en boeren.
Veel loterijen, zoals Toto, de Staatsloterij en Krasloten, zijn van de Nederlandse Staat. Zo willen ze zorgen dat er op een verantwoorde manier loten worden gekocht, maar loten kopen blijft gokken. Gokken is gevaarlijk, en loterijen dus ook. En we helpen, samen met Fresku, de overheid bij de Canon van Nederland. Verder: de burgemeester van Utrecht en zijn doventolk, ouderen & geld en Marokko.
Waar gaat het kapitalisme heen? Veel grote bedrijven, zoals Uber en Takeaway.com, kunnen blijven bestaan dankzij rijke investeerders, ondanks dat ze vaak verlies draaien. Dat soort geld heet durfkapitaal. Lokale bedrijven moeten hierdoor concurreren met bedrijven als Softbank, Apple en Amazon. Het plan van deze bedrijven: de grootste worden en dan winst maken. Verder: het Coronajournaal, ZelfproMotie en iemand die één van de vier Marokkanen uit de tweet van Thierry Baudet had kúnnen zijn.
Volgens de Verenigde Naties zitten er een miljoen Oeigoeren opgesloten in Chinese gevangenenkampen. De Chinezen kunnen inmiddels niet meer ontkennen dat die kampen bestaan, maar in hun eigen propaganda blijven ze doen alsof het leuke scholen zijn waar iedereen gelukkig wordt. Verder: mini-enquête bij moskeeën, een rustgebied bij Zandvoort dat verstoord wordt door de Formule 1, en minderjarigen met het mes op tafel.
Sociaal advocaten zijn advocaten voor mensen die geen geld hebben voor een advocaat. Zij worden grotendeels betaald door de overheid. Er is flink bezuinigd op de rechtsbijstand en veel sociaal advocaten haken af omdat ze te weinig verdienen. Minister Sander Dekker is niet van plan om de bezuinigingen terug te draaien. Verder: corona in Nederland en het jaarlijkse fotomoment.
België heeft al heel lang geen regering. Het Belgische begrotingstekort is nu al hoger dan dat van Italië en Griekenland en België heeft snel een regering nodig. Maar dat lukt niet. Het land is namelijk totaal verdeeld. Het land is stuk. Gelukkig is er een oplossing. Verder: het handeltje van Ankie Broekers - Knol, de nu al mislukte linkse samenwerking en de nieuwe staatsecretarissen van Financiën.
Zondag met Lubach vanuit de situation room. Arjen is boos, want het blijkt nog moeilijk voor Nederlanders om afstand te houden. Het principe is makkelijk: thuisblijven. En als je echt weg moet: houd minstens anderhalve meter afstand. Dan vallen er minder doden. Verder: over flitshandelaren die een krankzinnig goede maand hebben, nepnieuws over corona, Bruno Bruins, BNN 2020 en meer.
Wopke Hoekstra wil Zuid-Europa niet de financiële steun geven waar ze om vraagt. En daarom is Italië boos. Nederland is bereid om een miljard over te maken, toch willen de Italianen meer. Maar de huidige Italiaanse regering geeft meer uit dan ze binnenkrijgt en dus heeft Italië een enorme staatsschuld. Verder: een rondje om de wereld en een Zoom-gesprek met wereldleiders als Trump, Xi Jinping en Bolsonaro.
De overheid komt met een corona-app. We weten nog niet hoe die werkt en wat de voor- en nadelen zijn. We moeten daar wel goed over nadenken, want hoe gaat het leven met zo’n app eruit zien? En verder: hoe ziet de wereld eruit als deze coronacrisis voorbij is? We horen nog wel eens wat van het kabinet, maar waar is de oppositie eigenlijk mee bezig? En een zomerplaat die wel bij deze tijd past: 'Ik **** je op afstand' ft. MEROL
Het coronavirus is ontstaan bij dieren en overgesprongen op mensen. China heeft lange tijd cruciale informatie achtergehouden over of het virus ook van mens op mens kon overgaan. Waarom is de WHO zo positief over China, terwijl zij het coronavirus hebben laten ontstaan en ontsnappen? En verder: goed nieuws, er is geen link tussen 5G en het coronavirus en een emotionele eindspeech.
Corona is al zeven maanden in het land en nog steeds is het testen niet op orde. Waarom lukt het landen om ons heen, zoals Duitsland, wel en ons niet? Verder: een persconferentie voor het kabinet, een andere Prinsjesdag dan normaal, coronamaatregelen voor de horeca en de nieuwe bestemming van Lelystad Airport.
Nederland is in de tweede coronagolf terechtgekomen. Wat kunnen we leren van nu, zodat het straks niet weer misgaat? Het is goed om de volgende keer op tijd in te grijpen. Hoe leuk zou het zijn om voor de derde golf één superduidelijk plan te maken? Verder: uitzonderingspositie van kerken, het Dolfinarium en namen van vleesvervangers.
Eind september 2020 werd het grootste windmolenpark op land geopend. In de Wieringermeer, waar de laatste jaren ook een paar enorme datacentra opdoemden met servers van Google, Microsoft en Facebook. Het park zou bijna 400.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien, maar dat gebeurt niet, want de stroom gaat naar Microsoft. Verder: de toelage die Amalia op haar achttiende krijgt moet minder, Klaas Dijkhoff stopt en een viroloog met nachtdienst.
Veel bontkragen die Nederlanders dragen zijn gemaakt van wasbeerhonden. Het fokken is niet alleen zielig, maar ook gevaarlijk, omdat ze corona overdragen op mensen. Waarom importeren wij hondenbont? We maken kennis met twee diertjes: de nerts en de wasbeerhond. Alle 128 nertsenfokkerijen in Nederland, waarvan de helft al besmet is met corona, moeten in maart 2021 dicht. Naast nertsen zijn ook wasbeerhonden een borrelend vat met corona. Waarom importeren wij hondenbont, waarmee we de gevaarlijke wasbeerhondenfarms in China in stand houden?
Er is geen enkel contact tussen de Europese burger en de Europese Unie. Niemand kijkt naar de debatten en ze zijn ook nog eens heel lastig te volgen door alle verschillende talen. Kan de EU democratisch zijn als politici elkaar niet kunnen verstaan, burgers de politici niet kennen en politici de pers kunnen negeren? En: reclames uit 2021, en hoe is het met Halbe Zijlstra?
De hele democratische oppositie in Hongkong is opgestapt omdat vier parlementsleden zijn ontslagen door de regering. Dat komt door Chinese wetgeving. Dus we nemen helaas afscheid van een democratie. Verder: wie mag er eerst het coronavaccin? En vrijheid van onderwijs zou niet de ouders moeten beschermen, maar de kinderen. School moet een plek zijn waar je zoveel mogelijk verschillende dingen hoort.
Deepfakes worden steeds geloofwaardiger en zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Er begint nu een tijd waarin computers ons voor de gek kunnen houden, maar we weten nog niet hoe we daarmee om moeten gaan. Verder: Een kerstcommercial, Hongarije en Polen houden de EU-begroting tegen en alvast een blik op de kandidatenlijsten van onze politieke partijen.
Arjen Lubach presenteert de tv-top 10 van het afgelopen jaar zoals alleen hij dat kan!
Al jaren voorziet Arjen Lubach met 'Zondag met Lubach' het land van de broodnodige kritische satire. In zijn theaterprogramma 'Arjen Lubach LIVE!' laat hij een andere kant van zichzelf zien: persoonlijk, spontaan én muzikaal. Het liedje ‘Beter in bed’ uit deze voorstelling werd genomineerd voor de Annie MG Schmidt-prijs.