Under jägarstenåldern efterträddes inlandsisens kyla av en mångtusenårig värmebölja. Både pelikaner och kärrsköldpaddor trivdes. Ursvenskarna formade en märklig forntidskultur, som den nya arkeologin till stora delar omvärderat. Där rådde fred och jämlikhet, svälten var sällsynt tack vare födelsekontroll och ett stort naturkunnande
Jordbruk och metalltekniken är två uppfinningar som revolutionerade två forntidsepoker, bondestenåldern och bronsåldern. Den första bondetiden var en orostid. Var tionde människa mötte en våldsam död. Befolkningen växte och de smittosamma sjukdomarnas historia inleddes, bl a tuberkulosens. Alkoholen kom till Norden och bronsåldershövdingen markerade sin makt och rikedom i väldiga gravbyggen.
Som ett folk med hästfötter och jätteöron presenterades järnålderns svenskar av antikens lärde. I forntidens sista del berättas om livet i byarna, där det vintertid inomhus bara var tolv grader varmt, om mosslik och fornborgar. Unika bilder visar vårt första handlescentrum Helgö och vår första stad, Vikingarnas Birka. Asagudarna och Uppsalatemplet förlorar kampen mot kristendomen.