Veerle is 22 jaar, heeft een lichte verstandelijke beperking en woont bij haar ouders in Amsterdam-Zuid. Haar broertje woont in een studentenhuis en studeert in Rotterdam. Veerle houdt van paardrijden, muziek luisteren, zingen, make-up, films kijken, gezelligheid en is dol op haar twee katten. Veerle is een opgewekt meisje. Ze babbelt veel en spreekt opvallend netjes. Al enige tijd werkt ze bij de Kweker als winkelhulp op de delicatessenafdeling. Veerle wil dolgraag zelfstandig wonen, maar zo lang ze niet voor haar eigen maaltijden kan zorgen, is dat geen optie. Veerle ondervindt veel stress bij het maken van keuzes en daarom zijn er bepaalde zaken die ze tot nu toe liever uit de weg ging. Koken is daar één van. Veerle weet zich alleen geen raad in de keuken en is - op alle fronten - bang om dingen fout te doen, dus doet zij ze maar niet. Leren koken zou voor Veerle niet alleen praktisch zijn, maar zou ook mentaal een boost geven.
De 28-jarige Mitchell uit Amsterdam woont op zichzelf met begeleiding en werkt 32 uur per week als afwasser in een hotel. Vanwege zijn lichte verstandelijke beperking functioneert hij het beste als zaken volgens een vaste structuur verlopen, en daarom vindt hij nieuwe dingen lastig. Eén van die dingen is zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Alleen zodra zijn bestemming buiten zijn vaste route ligt, heeft hij anderen nodig om er te komen omdat hij zelfstandig reizen met het OV doodeng vindt. Bij zijn vaste routes kan hij prima zelfstandig reizen. Alleen zodra er iets verandert in het schema dan raakt hij in paniek. Een nieuwe route vinden is dan moeilijk, omdat hij het lastig vindt zich te focussen en hij de informatie langzamer verwerkt. Omdat het zijn bewegingsvrijheid inperkt is hij vastbesloten daar iets aan te doen. Als de groep na veel aarzelingen op pad gaat, blijkt al snel dat Mitchell moeite heeft met het verwerken van alle nieuwe informatie.
De 18-jarige Amsterdamse Shanice heeft een lichte verstandelijke beperking en een lichte vorm van ADHD. Shanice volgt een leerwerktraject in een zorginstelling voor meervoudig gehandicapten en woont de ene helft van de week bij haar moeder in Weesp en de andere helft van de week bij haar vader in Amsterdam-Noord. Met haar ouders heeft ze een hele goede band, ze doen werkelijk alles voor haar. Shanice heeft haar hart op de tong, maar alleen wanneer ze in haar eigen omgeving is. Ze is bang wat anderen van haar vinden en denken. Mensen zijn vaak toch wat onwetend over mensen met een beperking. Shanice wil heel graag op zichzelf wonen, zoals al haar vrienden al doen. Maar ze vindt het lastig om haar zaakjes op orde te houden en zolang ze de administratie van haar huishouden niet kan doen, is zelfstandig wonen geen optie. Leren organiseren, durven bellen, durven vragen: het zou een belangrijk verschil maken in het leven van Shanice.
De 24-jarige Sander uit Waddinxveen is op YouTube al een kleine bekendheid door zijn vlog Dagen van Patje. Elke dag deelt hij een kijkje in zijn dagelijkse leven, maar hij wil met zijn vlogs ook meer bekendheid geven aan de beperkingen en mogelijkheden van licht verstandelijk beperkten. Ondanks Sanders taal- en spraakprobleem is hij in zijn vlogs een zelfverzekerde prater. Een heel verschil met het 'echte' leven, want Sander mag in zijn vlogs dan wel stoer overkomen, in het dagelijkse leven is hij dat veel minder. Hoewel hij in zijn vlogs 'tegen mensen' praat, kijkt hij zijn publiek niet in de ogen en kan hij zeggen wat hij wil zonder dat er meteen een reactie op komt. Sander wil ook buiten de camera om zijn mening meer durven geven. Hij wil weerbaarder worden, zowel op het werk als privé.
Sanne is 21 jaar, een nuchtere Friezin, goedlachs, enthousiast, verbaal sterk en voor de duvel niet bang. Ze heeft een druk leven: ze werkt in een supermarkt, ze is heel goed in zeilen, bowlt graag, doet aan badminton, heeft een aantal vrienden en loopt ieder jaar de Nijmeegse Vierdaagse met haar grootvader. Toch is ze net ff anders, want ze heeft een lichte verstandelijke beperking en ADD. Ze is heel snel afgeleid, elke prikkel is de moeite waard en filteren is lastig. Bij het boodschappen doen leidt dat tot een mandje met spullen die ze níet van plan was te kopen en daarmee glipt het geld sneller door haar vingers dan de bedoeling is. Sanne wil dolgraag op zichzelf wonen, maar dat kan pas als ze zich beter kan concentreren en de verleiding van spullen kopen kan weerstaan. Ze moet leren met de juiste boodschappen thuis te komen, in plaats van met allerlei lekkernijen die niet op het boodschappenlijstje staan. Overzicht houden en omgaan met geld is iets wat meer jongeren met een lichte verstandelijke beperking moeilijk vinden, maar wat wel belangrijk is als je op jezelf wilt wonen. Ze leert de fijne kneepjes van het huishouden en volgt een training leren omgaan met geld. In de maanden die volgen wordt Sanne steeds zelfstandiger en zelfverzekerder.
De innemende en opgewekte 29-jarige Vincent uit Enschede staat centraal. Vincent heeft een licht verstandelijke beperking en autisme. Hij woont zelfstandig, met begeleiding, in een keurig huis, maar is niet vaak thuis. Hij werkt in de catering van een bandenbedrijf en als ervaringsdeskundige bij een organisatie die bedrijven en scholen bekend maakt met mensen met een licht verstandelijke beperking. Als Vincent niet aan het werk is, is hij ook het liefst op pad met anderen om samen leuke dingen te doen. Hij is op zoek naar een 'zwemmaatje', iemand die iedere week een keer met hem wil gaan zwemmen en dan na afloop nog even iets drinken.