Branden i Västmanland 2014 var den största enskilda branden i modern tid. Människor drabbades och naturen förändrades men inga djurpopulationer tog skada på allvar. I de våldsamma bränderna i Australien 2020 drabbades tre miljarder djur av lågornas framfart. Anders Lundin besöker koalaforskare och djursjukhus som försöker rädda en hotad art. Del 1 av 4.
Trots bränder och hot från sjukdom finns hopp om att koalan ska klara sig från utrotning. I Blue Mountains finns en frisk population som kan vara räddningen. Rae Harvey har vigt sitt liv åt att hjälpa kängurun, en art som trots sin ikoniska status börjar liknas vid ett skadedjur. Bränderna påverkade också Australiens kanske märkligaste djur, näbbdjuret. Anders Lundin följer med på ett nattligt fångstäventyr i åar utanför Sydney. Del 2 av 4.
För den biologiska mångfalden brinner det för lite i de svenska skogarna. Naturvårdsbränningar har blivit ett sätt att starta om processer som behövs i naturen. Vi följer med på bränningar i Nittälvsdalen och i Västerbotten. I Värmland går Anders Lundin och biologen Sebastian Kirppu i spåren av en brand från 1766. I Australien har ursprungsbefolkningen i årtusenden använt eld både för att förhindra förödande bränder och för att ge landskapet nytt liv. Del 3 av 4.
Hur möter vi en framtid där bränder på många håll blir vanligare? Vi möter världens första skogsbrandhund som kan hitta pyrande glöd som människor missar. I Australien har Aussie Ark skapat en trygg plats där hotade arter ska framtidssäkras mot hoten från både bränder och invasiva rovddjur. Anders Lundin besöker en kurs där australisk ursprungsbefolkning sprider kunskap om hur elden själv kan vara ett verktyg för att stå emot framtida klimatförändringar. Del 4 av 4.