Απρίλιος του 1941. Ο πόλεμος στην Αλβανία πηγαίνει προς το τέλος. Τα σύννεφα, όμως, παρά τις νίκες των Ελλήνων, δεν διαλύονται. Ο καθηγητής Δημήτρης Καλλιγέρης και η γυναίκα του η Ντόρα, εύποροι αστοί, που ζούνε μια μοναχική ζωή, θα αντιμετωπίσουν έρθουν αντιμέτωποι με μια κατάσταση, που θα τους οδηγήσει σε μια κρίση και αναθεώρηση της μέχρι τώρα ζωή τους.
Οι συνέπειες από την κατοχή, αναστατώνουν και τη Ντόρα αλλά και το Δημήτρη. Και τους προβληματίζουν. Έτσι η Ντόρα αποφασίζει να οργανώσει συσσίτια, ενώ ο Δημήτρης, ψάχνει να βρει τρόπο να βοηθήσει έναν συνάδελφο του, τον Ευθυμίου, που συνελήφθη γιατί αντέδρασε στα υμνητικά, για τους Γερμανούς λόγια, ενός άλλου καθηγητή, ο οποίος ανέλαβε υψηλή θέση στην κυβέρνηση, είναι ο αντιπρόεδρος και φυσικά, συνεργάζεται με τον κατακτητή.
Οι Γερμανοί αντιδρούν με αντίποινα στο σαμποτάζ στο κέντρο «Λουζιτάνια». Η βίαιη εισβολή στρατιωτών στο Πανεπιστήμιο, οι συλλήψεις και οι επιθέσεις σε φοιτητές είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τον Δημήτρη Καλλιγέρη. Παίρνει τη μεγάλη απόφαση να ενταχθεί στην αντίσταση. Η Δώρα δέχεται ένα μεγάλο σοκ, όταν βρίσκεται παρούσα σ’ ένα μπλόκο. Η οργάνωση προετοιμάζει απεργία των φοιτητών. Στο βουνό, ο Μανώλης έχει μπει για τα καλά στην αντιστασιακή δράση.
Χάρη στον Δημήτρη, ο προδότης αποκαλύπτεται και τιμωρείται. Αυτό, όμως, θα δημιουργήσει υποψίες για εκείνον. Ο Μανώλης έρχεται στην Αθήνα και οργανώνει με τον Κυριάκο, την Έλλη και τους άλλους ένα μεγάλο σαμποτάζ. Ο Δημήτρης, όμως, όπως και πολλοί άλλοι, έγινε στόχος. Κάποια μέρα, χτυπάει η πόρτα και έρχονται Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες τους για έρευνα. Αναστατώνουν το σπίτι. Δεν βρίσκουν τίποτα, αλλά παίρνουν τον Δημήτρη μαζί τους. Από εκείνη τη στιγμή, ο χρόνος σαν να σταμάτησε για την Ντόρα.