Klimatkämparna anländer till ekogården där Mark testar deras kunskaper. Till sin hjälp har han deras anhöriga på länk som avslöjar vilka klimatbovar de är. Arja hatar sopsortering, Nikki byter ut sin garderob var tredje månad, Filip flyger över hela världen och Claes lever alldeles för bekvämt med alltför många restaurangbesök. Den första uppgiften de får av Mark är att sopsortera, något som 11-åriga Ellen påpekar att alla barn kan.
Våra klimatkämpar får lära sig mer om matens påverkan på klimatet. De får prova att lita på sina lukt- och smaksinnen, i stället för att stirra sig blinda på datummärkningar, något som inte alla uppskattar. Kommer till exempel Claes att våga smaka på mat med förbundna ögon? Deltagarna får även laga storkok, använda matrester och svara på ett riktigt svårt quiz om matindustrins påverkan på klimatet.
Hur reagerar konsumtionsdrottningen Nikki när hon får byta sin väl valda outfit mot en trasig gammal skjorta, som hon själv måste sy om? Är det någon som vill byta till sig Claes gamla näshårstrimmer när det stundar bytesloppis? Vad är händer med Arja när hon får i uppdrag att göra om en gammal tavelram? Och hur går det för Filip när han ska laga en trasig stol? Det är dags för våra klimatkämpar att lära sig mer om hur konsumtion påverkar klimatet.
Genom att tillverka eget schampo och deodorant, städa helt utan kemikalier och köra grovtvätt med bikarbonat och ättika, får klimatkämparna en hel del insikter i hur lätt det kan vara att göra rätt. Arja blir lyrisk av sitt egentillverkade björkschampo och Nikki och Claes märker att det går utmärkt att lukta gott med bara lite bikarbonat och kokosolja. Mark och Ellen går bärsärk i att smutsa ner ett hus som de andra ska få städa.
Hur påverkar vi klimat och miljö i våra dagliga val? Klimatkämparna får lära sig mer om den viktiga biologiska mångfalden. De får bygga insektshotell och handskas med småkryp som skrämmer dem. Och varför är kiss blandat med vatten är så magiskt för växter? Förvirringen och frustrationen växer när den avslutande frågesporten får dem att inse hur komplexa frågor om klimat och miljö kan vara.
Dags för den stora examensdagen. Deltagarna har varit hemma i 21 dagar och övat på att använda de nyvunna kunskaperna i sitt vardagliga liv. Vad har varit svårast och vilka insikter har de kommit till? Och så får de sin sista stora utmaning av Mark och Ellen, den som ska involvera allt de lärt sig. De skall fixa en klimatsmart och miljövänlig examensfest med allt vad det innebär av städning, dukning och mat.
Julia Dufvenius, Dragomir Mrsic, Ellen Bergström och Farao Groth är redo att dela med sig av sina klimatsynder och börja leva mer klimatsmart. Deras klimatavtryck vägs in och de får svart på vitt hur deras leverne påverkar klimatet. Klarar de att ändra sina liv?
Skådespelaren Julia Dufvenius älskar färska blommor och varma bad, men har stark aversion mot att äta rester. Hon har länge stoppat huvudet i sanden gällande klimatet, men nu är det dags att se sanningen i vitögat. Vilka vanor behöver hon ändra på om hon ska leva mer klimatsmart?
Farao Groth är besatt av att flyga och gör det ofta. Han åker bil överallt och kallar sig entrecotens okrönta drottning. Utmaningarna för Farao att leva mer klimatsmart är stora, så frågan är om han kommer att klara att förändra sina vanor. Klimatkampen får besök av en jägare som berättar om fördelarna med att äta viltkött, och frågan ställs på sin spets: Klarar Farao av att skjuta sin egen biff?
Skådespelaren och influeraren Ellen Bergström älskar kött. En stor del av hennes klimatavtryck beror på det hon stoppar i sig, och det vill hon ändra på. Hon är skeptisk mot vegetariska alternativ, särskilt när det gäller korv, så frågan är om hon kommer att lyckas? Återbruk är dock hennes starka sida och hon inspirerar de andra deltagarna, och sina följare i sociala medier, till att konsumera mindre och återvinna mer.
Skådespelaren Dragomir Mrsic tänker en hel del på klimatet och plockar till exempel skräp så ofta han kan. Han är dock slarvig med sin egen sopsortering. Han älskar fisk, men har inte så bra koll på vilken slags fisk som är klimatsmart. Men omställning handlar ju inte enbart om konsumtion, och klimatpsykologen Kata Nyhlén uppmuntrar honom att prata om klimatet med vänner och bekanta för att på så vis skapa ringar på vattnet.
Sanningens minut är här! Har deltagarna lyckats leva mer klimatsmart hemma i vardagen? Våra klimatkämpar ses igen och vi får se hur det har gått med vegetarisk korv, rester, återbruk och inre omställning. Men kan det vara så att Faraos långa promenader har gått lite över styr?