Den här veckans avsnitt av Inte OK handlar om hur vi beter oss på sociala medier och hur vi använder mobilen. Ska man lajka när någons mamma har dött? Blir du störd av folk som instagramar i tid och otid? Smartphonen har omkullkastat gamla regler för hur vi beter oss i sociala situationerna. Många skulle säga att den har tagit över våra liv. Ibland sitter ett helt middagssällskap tyst lutade över sina iphone.
Är det OK att säga "Snuttebubben" till sin partner ute bland folk? Hur undviker du någon du inte vill prata med på bussen? Och hur smeker du din partner för att omgivningen inte ska bli obekväm? Den här veckan reder Felix och Brita ut vad som är OK och Inte OK i olika typer av relationer. Exempelvis ska du undvika den flitigt använda "aphälsningen" när du träffar en högre chef på jobbet.
Få saker är så känsliga som andra människors barn. Hur gör man när man tycker kompisens nyfödde är jätteful? Vad får du säga när ett barn beter sig illa? Och hur gör du när kollegan har med sitt barn på jobbet? Felix Herngren och Brita Zackari lotsar oss igenom det sociala spelets allra svåraste gren - barn. Dessutom avslöjar Felix att han gärna skyller på sina barn för att smita från olika grejer, något som nästan halva svenska folket också gör.
Inget retar upp svensken så mycket som människor som inte köar på rätt sätt. För att inte tala om intrång i våra integritetszoner. Stå inte för nära, tölp! I detta avsnitt reder vi ut hur vi beter oss i offentliga miljöer. När är det okej att tränga sig? Får man stå i två köer samtidigt? Och när är det inte okej att prata i hissen? Välkommen till ännu en vecka med goda råd om hur du uppför dig som en tvättäkta Svensson.
Pengar är ett av svenskarnas känsligaste ämnen. Fråga aldrig en svensk hur mycket hen har i lön. Krogen är kanske den vanligaste platsen för ekonomisk osämja, där synen på hur notan ska betalas ofta går isär. Exempelvis tycker endast 0,5 procent av svenska folket att kvinnan ska betala notan vid en dejt, medan 32 procent tycker att man delar den rakt av. Norrlänningar är sämst på att ge dricks medan stockholmaren ger mest. Och den vi retar oss mest på är drickstjuven som finansierar sina krogbesök med kompisarnas dricks.
Är kassler en okej gåbort-present? Vad finns det för regler när du ska vara rolig på partyt? Och varför ska du undvika barnfrågor när du träffar en ytligt bekant på festen? Den här veckan tar Inte OK upp de sociala spelreglerna på middag och fest. Bland mycket annat avslöjar vi stereotyperna som alltid håller de tråkigaste talen på bröllop och högtidsmiddagar."
I säsongsavslutningen av Inte OK gör Felix Herngren och Brita Zackari debut som julvärdar. Tillsammans guidar de oss genom det svenska julfirandet, ett socialt kaos djupt förankrat i uråldriga traditioner. Hur tackar du egentligen för julklappen du egentligen avskyr? Varför är det okej med kebabsill men inte papayasallad på julbordet? Dessutom avslöjar vi vad svenskarna faktiskt tycker om julklapparna de får med hjälp av vår Sifoundersökning. God jul?
Alla skrattat åt den tafatta svenskens sociala tillkortakommanden. Grannarna som låter ovanligt mycket när de har sex, eller kollegan med de lite väl privata Facebookstatusarna. Men vad är egentligen OK?
Hur länge får man gå utan att duscha? Och hur skriver man arga lappar bäst?
Carolina Gynning är veckans gästexpert när Felix Herngren och Emma Knyckare tar reda på hur vi svenskar beter oss på jobbet. Gynning tycker bland annat att det är ett måste att göra bort sig på firmafesten, kanske till och med kissa på golvet.
Henrik Schyffert är bombsäker: efter 40 vill man inte ha nya kompisar. Komikern är veckans gästexpert när Felix och Emma tar reda på hur vi svenskar beter oss mot våra vänner. Vad kan vi egentligen begära av våra kompisar och hur lång tid tar det innan svensken är beredd att acceptera någon som sin vän?
Ett så kallat dubbelhej kan vara en förolämpning förklädd till artighet, enligt Fredrik Lindström. I veckans Inte OK hjälper Fredrik Lindström, Felix Herngren och Emma Knyckare att reda ut hur vi svenskar kommunicerar. Hur ger du ett dåligt besked till någon, när kommenterar du en väns förändrade utseende och hur gör du när du inte förstår din svärfars obegripliga dialekt?
Veckans ämne är svenskar på semester. Hur pinsamma är vi egentligen? Och när är det okej att bete sig illa? Felix Herngren berättar att han ibland blir så arg på franska servitörer att han vill göra spännande saker med en baguette. Andra frågor är "hur beter vi oss när vi inte kan det lokala språket?" eller "hur gör vi när vi upptäcker andra svenskar på semesterorten?" Exempelvis är stockholmare mest fientliga till spontanmöten med andra svenskar i utlandet.
Inte OK är humorprogrammet där Felix Herngren och Emma Knyckare testar gränserna för våra oskrivna vardagsregler.