De fleste danskere kender Grundtvig fra højtiderne og når der døbes, giftes og begraves. Han skrev 1600 salmer og fornyede ikke bare salmedigtningen, men også hele den danske kirke. Sammen med en række Grundtvigforskere fortæller Liv Thomsen om Grundtvigs idéer, der banede vejen for den folkekirke, vi har i dag.
Grundtvigs tanker om undervisning er en del af fundamentet for højskolebevægelsen og den danske skoletradition. For Grundtvig handlede det om at sætte bønderne på skolebænken og danne dem til gode danske borgere. En skole for livet, uden eksamener og med det talte ord i centrum. Sammen med en række Grundtvigforskere fortæller Liv Thomsen om de af Grundtvigs idéer, der banede vejen for folkeoplysningen.
Grundtvig bliver født under enevælden og dør 89 år senere i et Danmark, der øver sig i demokrati. Grundtvig er ven med kongehuset, og er i starten utryg ved de demokratiske bevægelser. Alligevel ender han med at overgive sig til demokratiet som styreform og kæmper imod de indskrænkninger af grundloven, der indføres i 1866. Sammen med en række historikere og Grundtvigforskere fortæller Liv Thomsen om Grundtvigs ambivalente forhold til folkestyret.