We volgen de bemanning van de KW34 uit Katwijk van schipper Klaas, en de WR-212 uit Den Oever dat gevaren wordt door vader Rein en zoon Rik. Schipper Klaas en zijn bemanning vissen op de Noordzee op platvis. Met een ouderwetse vismethode, waarbij de netten over de bodem van de zee slepen, wordt de vis gevangen. Klaas is een visser in hart en nieren en ging vanaf zijn elfde al met zijn vader mee. Vader Rein en zoon Rik vissen het hele jaar door op garnalen. Van een deel van de vangst maakt moeder Ans ambachtelijke kroketten. Schipper Rein vertelt over de beste plek om te vissen en hoe moeilijk die te vinden is. Ook vertelt hij dat zijn leven op zee met een gezin thuis niet altijd makkelijk is.
We varen mee met de SL-9 uit Stellendam met bemanning uit Zeeland. Het andere vissersschip is de KW34, een boomkorkotter uit Katwijk. We varen mee met de SL-9, een schip uit Stellendam met bemanning uit Zeeland, en we vertrekken vanuit het Noord-Franse ‘Le Havre’. Het is steeds weer een verrassing uit welke haven het schip vertrekt, want om de week wordt met andere bemanning gevist. Schipper Eric laat zien hoe hij met behulp van kilometers touw een vissenval vormt waarmee hij een grote variatie aan vis vangt. De KW34, onder leiding van schipper Klaas, heeft een hele andere techniek om vis te vangen. De boomkorkotter laat de netten over de bodem ploegen, waardoor hij voornamelijk platvis vangt en waardoor de netten veel meer aan slijtage onderhevig zijn dan de SL-9. De druk op de bemanning van de KW34 loopt steeds hoger op, al helemaal als ze voor een vervelende verrassing komen te staan. Zal het schipper Klaas lukken om de geïnvesteerde 20.000 euro terug te verdienen?
We leren de bemanning van de boomkotter KW34 uit Katwijk en van de garnalenvisser WR-212 uit Den Oever beter kennen. Hoe word je visserman? Wat houdt zo’n leven in en wat moet je ervoor laten? De werkweek gaat continu door, slapen gebeurt tussen de bedrijven door en tijd voor ontspanning is er bijna niet. Schipper Klaas van de KW34 doet zijn uiterste best om een planning te maken waarin zijn mannen een belangrijke voetbalwedstrijd kunnen zien. Maar met de pech die de mannen de afgelopen dagen hebben gehad, wordt dit een hele moeilijke opgave. Vader en zoon van der Burg uit Den Oever van de WR-212 laten zien hoe de hele familie met garnalen bezig is. De zoektocht naar de juiste plek om te vissen, blijft een lastige opgave.
De Hollandse Vissers varen op de zeeën van het Franse Calais en op de Klaverbank, 160 kilometer noordwestelijk van Den Helder. Matroos Klaas van de KW34 toont hoe je op traditionele wijze zelf gevangen tong klaarmaakt. De jonge matroos Wim krijgt het vertrouwen van zijn schipper. Kan hij deze verantwoordelijkheid aan? De KW34 krijgt te kampen met motorpech. Hierdoor loopt de spanning voor schipper Klaas en zijn bemanning steeds hoger op. De kans op een mooie weekvangst lijkt zo goed als verkeken. Ook op de SL9 van schipper Eric gaat niet alles van een leien dakje. Door de gekozen vismethode mag niet alle vangst gehouden worden.
We gaan aan boord van de OD1 en we keren terug naar de KW34 van schipper Klaas. De OD1 toont de toekomst van het duurzaam vissen. De vismethode die deze kotter hanteert, zorgt voor een kleinere bijvangst en minder schade aan netten en milieu. Schipper Jaap en de bemanning kennen ook de dieptepunten van het vissersbestaan. Ooit moesten zij een bom opvissen, een klus met een tragisch einde... Schipper Klaas van de KW34 komt na een vermoeiende week thuis. Maar de liefde voor het vak wint het van het harde werk op zee. Volgens Klaas is het de mooiste baan die er is. Wie wacht de bemanning op bij hun thuiskomst en zal de gevangen vis genoeg opleveren?
We zien hoe groot het contrast is tussen visserij op kleine en op grote schaal. Vader en zoon van den Burg van de WR-212 uit Den Oever keren terug naar huis. Deze garnalenvissers zijn blij met een weekvangst van een paar duizend kilo. Dat geldt niet voor de 126-meter lange trawler SCH24. Dit schip vangt in één enkele keer al een paar duizend kilo horsmakreel. Deze vangst is bedoeld voor de Japanse markt. We volgen de trawler met zijn vijftigkoppige bemanning van Vlissingen naar Ierland. Daarbij zijn we getuigen van zowel het vissen als van de visverwerking op dit enorme schip.
We horen het verhaal achter het tragische ongeluk dat de OD1 meemaakte. De SL9 komt aan land en een ‘observer’ van het Imares Instituut reist mee op de SCH24. Op 6 april 2005 was de bemanning van de OD1 bezig met het opvissen van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Een routineklus voor de mannen. Maar deze keer volgde een enorme explosie. De Ouddorpse Kotter verloor die dag drie bemanningsleden. Op de SL9 gebruikt de bemanning een techniek waardoor de vis langer houdbaar wordt: het zogeheten strippen. Dit gebeurt vooral bij de kostbare kabeljauw. Na een ruige week op zee keert het schip naar huis. Martin Warmerdam van het Maritiem Onderzoeks Instituut Imares uit Wageningen onderzoekt de vangst van de SCH24 op geslacht en leeftijd. Waar de bemanning zich ontfermt over de bijvangst, houdt Martin zich bezig met otolieten.
De week van de OD1 zit er bijna op. Thuis wacht familie en voetbal. De SCH24 komt na een lange zeetocht van vier weken aan land. De haven is in zicht voor de OD1. Door het slechte weer wordt gevreesd voor een magere vangst, maar dat wordt pas duidelijk bij het sorteren van de vis straks aan wal. De mannen kijken uit naar een vrij weekend met familie en voetbal. Maandagochtend in alle vroegte ligt het schip weer klaar voor een nieuwe week. Kwaliteitscontroleur Peter bereidt een delicatesse voor op de SCH24. Peter laat zijn Koi Karpers zien, die rondzwemmen in een aquarium in zijn slaaphut. Na een maand op zee zit de reis er voor de vijftigkoppige bemanning er op en het schip keert terug naar huis.