Eerste deel van vier afleveringen over de unieke natuur van het werelderfgoed Waddenzee gemaakt door filmmaker Ruben Smit. In de winter raken de zandplaten en banken van de Waddenzee bevolkt met vele honderden grijze zeehonden. Ze zetten er hun pups op de wereld waarna er gevechten uitbreken tussen de mannen om de vruchtbare vrouwen. Onderwater komt heel vroeg in het voorjaar nieuw leven tot ontwikkeling; larven van mosselen, zeesterren en kwallen vormen de basis van de voedselketen op het Wad. Op de kwelders maken duizenden brand- en rotganzen zich klaar voor hun lange reis terug naar Siberie.
Deel twee van de natuurdocumentaire over natuur van het werelderfgoed Waddenzee gemaakt door filmmaker Ruben Smit. Als de zon hoger komt te staan komt het Wad tot leven. Er treedt een geboortegolf op waarbij allerlei vogels hun nageslacht veilig proberen groot te brengen. Berg- en eidereenden moeten hun jongen naar de Waddenzee brengen vanuit de de veilige duinen. Een reis vol bedreigingen voor de piepjonge kuikens. Jonge konijnen zijn geboren en zij moeten uit de klauwen van de hongerige havik blijven. Als het verwoestende springtij opkomt lopen de nesten en kuikens van de sterns en meeuwen gevaar.
Deel drie van de natuurdocumentaire over natuur van het werelderfgoed Waddenzee gemaakt door filmmaker Ruben Smit. Op een verlaten eiland midden in de Waddenzee probeert de snelste rover van het Wad, de slechtvalk, zijn jongen groot te brengen. Op een rustige zandbank worden de pups van de gewone zeehond geboren. Ze moeten meteen met hun moeders mee zwemmen. Tijdens een zwaar onweer raken de kuikens van de lepelaars onderkoeld. Ook de scholeksters hebben grote moeite om hun kuikens groot te brengen. De dieren van het Wad moeten op eigen benen kunnen staan voordat de winter komt.
Deel vier van de natuurdocumentaire over natuur van het werelderfgoed Waddenzee gemaakt door filmmaker Ruben Smit. Op een rustige, ondiepe wadplaat verzamelen zich duizenden eenden en steltlopers. Ze bereiden zich voor op de winter door hun verenpak te ruien en door massaal wormen en schelpdieren te eten om zo hun vetvoorraden aan te vullen. Roofvogels als de slechtvalk en smelleken komen af op deze grote zwermen vogels. Dan valt Siberische kou de Waddenzee binnen waardoor deze verandert in een poollandschap. Deze periode vormt een enorme uitdaging voor de dieren van de Waddenzee om te overleven.