Multimediale kunstenaars Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert zijn in 2018 getrouwd, ook al hebben ze geen romantische relatie. De twee onderzoeken wat het huwelijk los van de traditionele definitie kan betekenen.
Welke processen, materialen en verhalen schuilen er achter onze voorwerpen? Sep Verboom werd in 2020 door de Biennale Interieur in Kortrijk uitgeroepen tot 'Designer of the Year'. Met zijn Livable Platform is hij een pionier op het vlak van sociaal geëngageerd design. Hij reist de wereld rond om samen met lokale gemeenschappen nieuwe objecten te ontwikkelen die de plaatselijke industrie ten goede komen.
Minder dan 1% van de studenten beeldende kunst in Antwerpen zijn mensen van kleur, zo ontdekte Kevin Kotahunyi. Hij richtte het platform 'Please Add Color' op en streeft naar meer diversiteit in de beeldende kunstwereld. Als curator-adviseur begeleidt hij jonge artiesten en kunstenaars van kleur bij het begin van hun artistieke loopbaan.
Hoe zal de aarde eruitzien zonder wilde bijen en andere bestuivers? Yasmin Van de Werf en Wim Wouters vormen samen de Antwerpse gamestudio Poppins & Wayne. Ze ontwikkelen interactieve verhalen met een maatschappelijke relevantie. In opdracht van de Europese Commissie creëerden ze ‘Pollinator Park’, een virtualrealitybeleving over het belang van wilde bestuivers, zoals wilde bijen en zweefvliegen. Leuk weetje: de architectuur uit de game werd gemaakt door eco-architect Vincent Callebaut.
Ballroom bestaat al langer in de Verenigde Staten, maar sinds enkele jaren ontwikkelt de cultuur zich ook in België. Van origine is ballroom een ruimte waar zwarte queer artiesten zich kunnen uitdrukken. De hedendaagse ballroomcultuur is geïnitieerd door zwarte transvrouwen, gender non-conforming en femme-personenen uit New York. De cultuur kent honderden categorieën of expressievormen, maar ‘voguing’ is één van de bekendste. De organisatie FOR ALL QUEENS! bracht ballroom naar Brussel en bouwde de ballroomgemeenschap uit. We maken kennis met Aya Ninja en Lilith 007, twee leden van de Brusselse ballroomgemeenschap.
In de producties van regisseursduo Flo Van Deuren en Kato De Boeck, oftewel FlokoFilms, staan LGBTQIA+-personages centraal, simpelweg omdat ze dat in het leven van deze twee makers ook doen. Nadat ze de prijzen voor hun kortfilms aan elkaar regen in het festivalcircuit, creëren ze nu samen een nieuwe tv-reeks voor Eén: ‘Roomies’.
We vinden ingrediënten uit alle uithoeken van de wereld in onze supermarkten, maar hoe zijn ze daar eigenlijk terecht gekomen? Kunstenaar Samah Hijawi onderzoekt de geschiedenis van ingrediënten als granaatappels, asperges of za'atar. Via performances of 'food encounters' deelt ze die verhalen met een publiek.