Är det tillåtet för en elev att klä sig och uppträda som nazist på en svensk skola? Nej, menade rektorn på en gymnasieskola i Skara och stängde av eleven. Genast startade en debatt om rätt och fel och frågan drogs upp till domstol. I Dokument inifrån granskas hela processen och det som till en början såg ut att vara en lokal historia i Skara, men som visade sig ha förgreningar till en internationell högerextrem rörelse. Högerextrema och nazistiska grupper har under flera år försökt bygga upp kontaktnät på landets skolor. Karl-Axel Jansson, Ingemar Schmid och Tommy Wiberg har i flera år följt och dokumenterat de högerextrema gruppernas arbete.
År 1921 instiftade Sverige världens första rasbiologiska institut i Uppsala. Dokument inifråns Agneta Bernárdzon och Gardar Sjödin har gått igenom brev och fotografier bevarade från institutets tid. De har också letat upp några av de tio tusentals svenskar som tvingades klä av sig, mätas och fotograferas för att delas upp i olika rastyper. Rashygien var ett av de främsta skälen till att 63 000 svenskar steriliserades mellan 1935 och 1975.
Polisen blir allt sämre på att lösa brott. Bakom det ligger politiska beslut och ett nytt sätt att jobba. Dokument inifrån följer livet på en vanlig närpolisstation, där arbetet mer handlar om att leta avskrivningsgrunder än gärningsmän. Producent: Erik Sandberg.
Dan Josefsson granskar de märkliga turerna kring det kanske största misstaget inom ekonomipolitiken som gjorts i Sverige - avregleringen av kreditmarknaden i november 1985. Beslutet fattades under kuppartade former av några få sammansvurna. Men allt gick fel. Resultatet blev en katastrof och Sverige hamnade i den värsta krisen sedan 1930-talet.
Unika bilder och vittnesmål från Kina visar hur Asien betalar priset för Europas satsning på säkrare oljefartyg. Här skrotas giftfartygen som ingen i Europa vill ta hand om. Trots löften från rederidirektörer som Stenakoncernens Lars Carlsson och EU-politiker som Margot Wallström drabbar exporten av skrotfartyg fortfarande Asiens arbetare och miljö.
Vem var mannen som dödade 5-åriga Sabina i Arvika i september 2003? I ett års tid hade han fått vård. Men ingen lyckades avslöja att han var besatt av våld. Utredningarna efter mordet visar på att vården satsar omfattande resurser, men misslyckas med det viktigaste:Att få fram en diagnos. En dokumentär av Marianne Spanner.
Dagens 15-åring har ofta en detaljerad inblick i analsex, djursex och gruppsex. Porrindustrin har insett att barn och ungdomar har ett värde på internet. Inga knep är för fula för att locka dem till porrsajterna. Porren har blivit en naturlig del av tonåringarnas liv. Hur påverkar det barnen när porren invanderar nätet? Och var finns föräldrarna? Producent:Marianne Spanner.
Kampen om GM:s nya mellanklassbil stod mellan Trollhättan och Rüsselsheim. Den slutade med tysk seger - men alla var nöjda ändå. Vilka var det egentligen som vann? Och vilka förlorade? Journalisten Andreas Rocksén skildrar spelet om SAAB-fabriken och hittar en ny strategi som metallfacket helst vill förtiga.
Svenska företag sätter miljarder på spel för att etablera sig på den prestigefyllda amerikanska marknaden. Ingen vet hur mycket pengar som har gått förlorade på grund av katastrofala felinvesteringar. Att vara vd i ett företag med filial i USA är ofta drömmen för en svensk direktör. Här hemma har företagens anställda tröttnat på att betala priset för direktörernas vidlyftiga affärer. En dokumentär av Johan Ripås.
Förortsungdomarna måste förstå att brott inte lönar sig. Det är budskapet när polisen hårdsatsar mot ungdomsgängen. Med punktbevakning och nolltolerans hoppas polisen skapa trygghet i utsatta bostadsområden. Dokument inifråns Johan Ripås följer Stockholmspoliserna som ska krossa gängen, men söker också gänginsatsernas rötter i Los Angeles tungt beväpnade förorter.
Slag, godtyckliga bestraffningar och kärlekslöshet. Det var vardagen för många av de cirka 100 000 svenskar som någon gång i sitt liv suttit på barnhem. Många präglas än idag av det som hände. "Barnhemsungen" Kent Sänd berättar, strax före sin död, om kampen för upprättelse. En film av Thomas Kanger.
Tusentals personer figurerade i polisutredningen efter mordet på 10-åriga Helén Nilsson. Men aldrig mördaren Ulf Olsson. Fruar, grannar och arbetskamrater visste att han var farlig och våldsam, men valde att inget säga. Med unika bilder och intervjuer tränger journalisten Per Lärka igenom tystnaden och berättar historien om ett av Sveriges mest uppmärksammade brott - och mannen som begick det.
Vården urholkas, skolan skärs ned, omsorgen försämras. Så brukar det heta. Men faktum är att vi aldrig har satsat så mycket på välfärden som i dag. Vart tar alla skattepengar vägen? Och när hade vi det egentligen som allra bäst? Faktadokumentär av Pär Fjällström.
Den extrema feminismen har kopplat grepp om Sverige. Kvinnojourer som tar emot misshandlade kvinnor leds idag av en hårdför kamporganisation som anser sig vara i krig med männen. Bland mycket annat hävdar feministerna att vem som helst kan vara våldtäktsman och att manliga nätverk av satanistiska pedofiler infiltrerat den svenska maktapparaten. Journalisten Evin Rubar skildrar extremfeminismen
Extrema feminister har under de senaste åren haft ett avgörande inflytande över svensk politik och forskning. Med hjälp av politiker som fd jämställdhetsministern Margareta Winberg har extremfeministernas åsikter förvandlats till sanningar:Den som inte håller med riskerar att bli utfryst och motarbetad. I könskriget tycks alla medel vara tillåtna. Men vem får betala:männen eller kvinnorna själva?
Det gäller att ha rätt kompisar och gärna framgångsrika släktingar om man vill ha drömjobbet. När allt fler satsar på en bra utbildning har nepotism blivit en naturlig del av karriärplaneringen. Johan Ripås träffar vinnare och förlorare på en allt nyckfullare arbetsmarknad.
Mitt i researcharbetet insåg journalisten Per Lapins att han själv lidit av depressioner i många år och att han nu var på väg att bli helt lamslagen av sjukdomen. På köksbordet låg all forskning som gör depression till en botbar sjukdom. Han bestämde sig för att vända kameran mot sig själv och bad en kollega försöka förstå varför så lite av forskningsresultaten når fram till patienterna.
Språkröret Peter Eriksson vill bli minister i Göran Perssons nästa regering. Men då måste han hantera partivännerna som kallar sig fundamentalister. Karin Jansson i partistyrelsen försöker stoppa tillväxten och ge lön till alla som inte vill jobba. Reportern Andreas Rocksén granskar Miljöpartiet.
Socialdemokratin och feministerna behöver varandra, men klarar de att leva ihop? Peder Carlquist granskar feminismen i socialdemokraterna
Snart kan lönekontoret, försäljningen eller utvecklingsavdelningen ligga på andra sidan jordklotet. I Indien växer de globala lågpriskontoren i rasande fart. Dokument inifråns Pär Fjällström undersöker vad som händer med Sverige i en värld där välutbildade kan fås till reapris.
Det var ingen tillfällighet att dataskandalen drabbade folkpartiet. Erik Sandberg berättar om folkpartiets spionskola.
Vänsterpartiet har ägnat flera år åt interna uppgörelser. Men vad bråkar de om? Dan Josefsson går till botten med kuppförsöken och nykommunismen.
En dokumentär om kärlek, offer och längtan. För missionären Margith Persson var kärleken och längtan till Inre Mongoliet det starkaste av allt. Men det pris hon fick betala för att hjälpa andra var mycket högt. Bi Tä Tä, som hon kallades, är en legend bland Kinas mongoler. En film av Mats Carlsson Lénart.
Kokainets ambassadörer är bjudna på fester som de flesta av oss bara kan drömma om. De säger att kokainet gör dig kåtare, snabbare och självsäkrare. Hur stoppar man en knarkfeber som fått fäste bland det vackra folket på de trendigaste krogarna?
Den närvarande pappan är idealbilden som lyfts fram när politikerna vill att männen ska ta ett större ansvar i hemmet. Men vad händer när förhållandet spricker? Idag har det återigen blivit vanligare att papporna förlorar vårdnaden i domstol. Är det mamma som bestämmer om pappa ska få fortsätta vara pappa?.
Vi följer 19-åriga Jenny när hon gör abort. Jenny överrumplades av de starka känslorna i samband med ingreppet och av hur svårt beslutet var. Men starka krafter i samhället vill inte gå med på att aborter ofta rymmer smärta - det skulle kunna hota den fria aborträtten. Reportrar: Erik Sandberg och Liv Weisberg.
De har tagit sig an den största utmaningen - att hitta en lösning på klimatfrågan. Tusentals politiker och experter försöker komma på hur man ska få världen att avstå från olja, kol och gas. Måste välfärden offras? Bryr sig någon i Kina och USA? Vem ska egentligen betala? Pär Fjällström granskar möjligheterna i den globala jakten på koldioxiden. Programmet visas i bredbild.
Natt efter natt attackeras pälsbutiker med hot och skadegörelse. Och nu börjar segern kännas inom räckhåll för djurrättsaktivisterna. Producent: Johan Ripås.
När Anja Pärson eller Stefan Holm vinner, så finns pappa alltid i bakgrunden. Men många barn mår dåligt av föräldrarnas förhoppningar om stora idrottsliga framgångar. Lena Scherman följer en ung fotbollsspelare som ställs inför ett omöjligt val. Han måste välja pappan eller fotbollen. Programmet visas i bredbild.
Till slut hade åtta ungdomar erkänt. Äntligen verkade polisen ha hittat pyromanerna som så länge plågat Dalarna. Men greps rätt personer eller var utredningen ett enda stort rättsövergrepp? Kan de ha erkänt utan att vara skyldiga? Hannes Råstam söker svaret
Klimatfrågan har fått svenska folket att åka tåg som aldrig förr. Men om många fler gör det, brakar systemet samman. Bollen ligger nu hos politikerna. Vill man använda järnvägssatsningar som en del av klimatpolitiken och satsa de gigantiska belopp som i så fall krävs? Producent: Joakim Lindhé.
Redan som fyraåring upplevde Ulrika att hon växte ifatt sina föräldrar. Hon älskar sin pappa, men sörjer en uppväxt där kramarna kändes kalla och ingen förstod hennes behov. Experterna säger att det är ovanligt med utvecklingsstörda föräldrar. Är det sant?
Våra val i matbutiken har avgörande betydelse för att rädda jorden från klimatförändringar. Men varför är det så svårt att få veta hur olika varor påverkar klimatet?
Evin Rubar har träffat barnen som med våld och skadegörelse stängde sin skola. De blev skolminister Jan Björklunds bevis för att det krävs hårdare tag i skolan. Men hur skärper man straffet för ett barn som redan fått det strängaste straffet?
Att ställa en gråtande, trött treåring i skamvrån har länge betraktats som omodernt. Men gamla idéer om barnuppfostran är på väg tillbaka, i hemmen, på dagis och i skolan. Varför händer det just nu? Erik Sandberg granskar politiker och debattörer som vill att de vuxna tar makten från barnen.
När dokument inifråns Evin Rubar kom till Sverige var hennes pappa orolig när hon gick hem till svenska lekkamrater. Han ville alltid veta om föräldrarna varit berusade. Själv tyckte Evin att det var obehagligt när vuxna drack, men hon trodde att det berodde på att hon kom från en annan kultur. 25 år senare pratar hon med barn som vuxit upp i vanliga svenska hem. Hur upplever de egentligen vuxnas drickande - den självklara alkoholen när man ska fira, koppla av eller bara umgås?
Det kommer alltid plötsligt när ens gamla förälder blir sjuk. Många överraskas av arbetsbördan och hamnar snart i en ond cirkel av tidsbrist och dåligt samvete. När Madeleines pappa fick en stroke bestämde hon sig för att sluta jobba och satsa allt på pappa. Varför pratar vi så lite om gränsen mellan barnens och samhällets ansvar för våra gamla föräldrar?
Del 1 av 2. Thomas Quick har erkänt 35-40 mord och dömts för åtta av dem. För sju år sedan avbröt han plötsligt samarbetet med polisen och slutade samtidigt prata med journalister. Tills nu. I ett halvår har reportern Hannes Råstam haft kontakt med Thomas Quick, som nu bestämt sig för att berätta sanningen om morden och varför han slutade att berätta
Del 2 av 2. Thomas Quick har erkänt 35-40 mord och dömts för åtta av dem. För sju år sedan avbröt han plötsligt samarbetet med polisen och slutade samtidigt prata med journalister. Tills nu. I ett halvår har reportern Hannes Råstam haft kontakt med Thomas Quick, som nu bestämt sig för att berätta sanningen om morden och varför han slutade att berätta
Med hejdlös utlåning har svenska banker satt Baltikum i skuld och skapat sin egen bankkris. Nu får du betala.
Kärleken har aldrig varit friare. Ändå verkar det svårare än någonsin att hitta den rätte. Sjuttiotalisterna kan bli den första generationen som inte hinner få det antal barn de önskar. Hur länge vågar man vänta med att skaffa barn?.
Pressen från jobbet äter sig in i varje del av vardagen. Allt fler har svårt att hitta balansen mellan arbete och fritid. Blev vi lurade av drömmen om det flexibla arbetet?.
De kallar sig medelvägen i islam och uppfattas som ofarliga. Nu säger avhoppare att de är islamister och att deras organisationer får allt större inflytande i Sverige och i hela Europa. Producent: Evin Rubar.
Hon gjorde det otänkbara och levde ut sin kärlek till en annan kvinna. Hennes pappa försökte rädda familjens heder. Nu lever båda med konsekvenserna. En dokumentär av Oscar Hedin om en aldrig tidigare skildrad värld - om flator, bögar och hederskultur.
Alla är överens om vad som måste göras i Köpenhamn för klimatet. Så varför är det så svårt? Pär Fjällström söker svaret i ett klassiskt experiment och hos luttrade klimatförhandlare.
Etanol, gas, hybrid eller el - bilbranschen kokar av nya sätt att rädda planeten. Men vem ska man lita på? Det verkar alltid finnas en hake. Pär Fjällström granskar alternativen.
Jennifer är fjärde generationen i sin släkt som blivit omhändertagen av samhället. Nu står hon själv inför beslutet att våga skaffa barn. I en uppföljning på den uppmärksammade dokumentären "Stulen barndom" beskriver journalisten Thomas Kanger ett av välfärdsstatens största misslyckanden: Barnhemsbarnen som skulle räddas till bättre uppväxtförhållanden, men som istället utsattes för övergrepp och otrygghet och som sedan själva tvingades ge upp sina barn.
En ung reporter med dold kamera tar jobbet som knäcker unga människor på löpande band. Varför accepterar de 10-12 timmars arbetsdag, utskällningar och dåligt betalt? Och hur vågar rikstäckande ”The Phone House” utnyttja ungdomar så hänsynslöst att kritikerna drar paralleller till en religiös sekt?
Många av dagens ungdomar kan känna sig blåsta på den trygghet som den äldre generationen skaffat sig på arbetsmarknaden. Nu är det gratisjobb, otrygghet och dålig arbetsmiljö som gäller. Och på tryggt avstånd från illa betalda servicejobb odlas myten om de lata ungdomarna. Ett program av Erik Sandberg.
Fusk och fiffel med de anställdas löner - och med den sålda maten. McDonalds är inkörsporten i arbetslivet för många svenska ungdomar. Hur blir deras bild av lagar, avtal och vuxenliv? Producent: Bosse Lindquist
Nya dokument läckta via Wikileaks avslöjar kontroversiella kontakter mellan Sverige och USA.
I det tysta pågår en systematisk jakt på varg i de svenska skogarna. Trots hot om långa fängelsestraff har ett nätverk av varghatare förklarat krig mot rovdjurspolitiken.
Kläderna, telefonerna, bilarna - allt mer tas över av Asien. Så vad ska vi leva av? Pär Fjällström söker de svenska möjligheterna i en helt ny värld.
Världens kunskaper om allt från tortyr i Irakkriget till isländska bankers skumraskaffärer har ökat dramatiskt. Få känner dock till vad som driver Wikileaks, eller dess mystiske grundare - Julian Assange - mannen som ömsom hjälteförklaras och ömsom anklagas för allt från spioneri till våldtäkt. Vilka är människorna bakom Wikileaks och hur har deras unika resa gått till? Det är en revolution, med en ny typ av rebeller. En informationsteknologisk gerilla utan nationell bas, som blivit en global maktfaktor på nolltid. Men vad få förstått är att släppen av hemliga amerikanska dokument bara är ett litet steg på vägen i en långsiktig politisk och ideologisk kamp. Wikileaks ambitioner är att hela världen ska förändras. Och det är information som är vapnet - inte gammaldags metoder med våld och död. Tanken är att bekämpa allt hemlighetsmakeri från stat och näringsliv, för att dolt maktmissbruk och brottslighet ska upptäckas. Kampen förs från studentlägenheter, hotellrum, kaféer och serverhallar runt om i världen. Och striden är redan igång. Dokument inifråns Jesper Huor och Bosse Lindquist följer utvecklingen från grundaren Assanges tonårs hackande in i militära stordatorer - ända in i nutiden - till den sista veckans offentliggörande av 260 000 explosiva amerikanska diplomatrapporter. På vägen berättas historien om hur Wikileaks lagt ut miljoner hemliga dokument på nätet och avslöjat allt från korrumperade afrikanska presidenter till fifflande schweiziska och isländska banker. I programmet deltar Julian Assange och flera av organisationens viktigaste företrädare i de första djupare intervjuerna som gjorts. Dokumentären kan också för första gången visa i detalj den centrala roll två små länder i Europas norra utkant spelat och spelar - Sverige och Island. Men Wikileaks hotas nu också av allt aggressivare attacker från kritiker och myndigheter i USA. Hot har formulerats om allt frå
Den bittra striden om Altaälven var nära att sluta med samisk terrorism. Nu berättar säkerhetspolisen och aktivisterna för första gången om de dramatiska åren i början av 1980-talet - och om kontakterna med IRA och Baader Meinhof.
Sylvia, 85, älskar livet. Men nu vill hon dö. Möjligheten att bestämma över sin egen död ökar steg för steg. Var går gränsen för när dödshjälp blir tillåtet? Är det slut på resorna till dödshjälpsklinikerna i Schweiz?.
Sjöar av dumpad kycklingdynga. Jättelika grisgårdar utan rening. Nya miljöhot leder till farliga alger längs Östersjöns stränder och hotar sommarens badsemester.
Försvaret har blivit en guldgruva för konsulter och många är före detta officerare. Till slut blev avhoppen bland nyckelpersoner så allvarliga att underrättelsetjänsten försökte skicka in en spion i ett av konsultbolagen. Har försvaret förlorat kontrollen över sina konsulter?.
Vad hittar arbetsgivaren, kollegorna eller den nya kärleken om dig på nätet? Bengt och Tina vet vad som kan hända om man tappar kontrollen över sitt namn i Googles sökträffar. Och kan man bygga en attraktivare bild av sig själv på nätet? Dokument inifråns Johan Ripås gör ett test med sitt eget nätjag.
När tonåringar utsätts för sexuella övergrepp, så är gärningsmannen ofta en jämnårig. Men vågar man peka ut killen som man drömt om att ha sex med? Sara, 15 år, tänkte att ingen skulle tro på hennes version av det som hände på festen med skolkamraterna. H
Kent Sänd och hans bror trubaduren Bengt Sändh är förgrundsgestalter i kampen för att ge barnhemsbarnen upprättelse. Ändå har Kents döttrar Cajsa och Klara inte vetat hur utsatt pappan verkligen var på barnhemmen. Nu försöker de förstå varför han tog sitt liv. Det blir en färd genom en familjs öde i barnhemmens skugga
Undersköterskan Helena förstörde ryggen i en olycka på jobbet, men hon får inte skadan erkänd som arbetsskada. För anställda inom vården har det blivit nästan omöjligt att få ersättning från arbetsskadeförsäkringen.
OS-drömmen handlar om extrem smärta och om att pressa kroppen till dess absoluta gräns ¿ och över gränsen. Folke Rydén skildrar de omänskliga villkoren som Carolina Klüft, Sanna Kallur och övriga friidrottseliten utsätter sig för inför OS. Vägen till och från prispallen går allt oftare via operationsbordet.
Cheferna på Sveriges största äldreomsorgsföretag lovade att sjuksköterskorna skulle vara på plats bland de gamla och sjuka. Men alltihop var en bluff. Vad händer med de mest hjälplösa när cheferna lockas av bonusar och aktieoptioner?
Läkarna sa att 19-åriga Carinas liv inte gick att rädda. Familjen övertygades om att låta donera hennes organ. Några dagar senare kom beskedet: Carina har vaknat!.
Allt mindre av det växande välståndet kommer vanliga människor till del. Det har pågått i trettio år. Hur blev politikerna så överens om att göra näringslivet rikare på löntagarnas bekostnad?
Ditte serverar sina barn Coca Cola till frukost och dricker själv tre liter om dagen. Vad gör vi med dem som informationen inte biter på? Är det dags för tuffare åtgärder som i USA?
Han skötte skogsjätten Stora Ensos bokföring efter en av svenskt näringslivs mest katastrofala affärer. I hemlighet sparade redovisningschefen sina egna siffror. Nu berättar han hur ledningen trixade med miljarderna.
Alfred var bara 12 veckor när det visade sig att han har flera farliga kemikalier i blodet - miljögifter som han måste ha fått via sin mamma. Miljöminister Lena Ek förfasas över resultatet av blodtestet. Men hur agerade hon själv när hon hade möjlighet att påverka EU:s nya kemikalielag?
Hannes Råstams moderna klassiker om ungdomarna som erkände Falupyromanens mordbränder. Dokumentären startade diskussionen om falska erkännanden och la grunden till avslöjandena i Quickskandalen. Och allt började med ett mystiskt telefonsamtal och ett gnagande samvete över att ha förstört åtta unga människors liv.
Journalisten Dan Josefsson infiltrerade gruppen som skapade Sveriges värsta rättsskandal. Han fann en minst lika stor vårdskandal. Säters rättspsykiatriska klinik visade sig fungera som en sekt.
Hovsångerskan Alice Babs är satt under förvaltarskap, berövad rätten att styra över sitt eget liv. Musikerkollegorna kämpar för att få träffa henne - men utan resultat. Förvaltaren bestämmer! Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman undersöker systemet som ska skydda våra äldsta och svagaste. Ska det vara så enkelt att frånta gamla människor grundläggande mänskliga rättigheter?
I sitt flickrum bestämde sig 15-åriga "Hanna" för att börja sälja sex. Hennes första sexköpare ställde inga frågor om hennes ålder. Det räcker ofta för att slippa bli fälld för sexköp av barn. Och när många sexköpare kommer undan med dagsböter så prioriterar polisen andra brott. I dag önskar "Hanna" att någon hade hittat hennes dagbok tidigare.
Sedan något decennium tillbaka brinner det i förorten; i bilar, containrar, sopkorgar, dagis och kommunala byggnader. Och det brinner ofta, i snitt en gång om dagen i förorterna utmed Järvafältet. En hel del bränder är busstreck av sysslolösa ungdomar som söker lite spänning. Andra bränder beror på ren kriminalitet. I Bränn en bil – få ett jobb handlar det om en annan typ av bränder – bränder som protester mot kommunen, mot en hyresvärd – mot samhället och det allmänna. Dokument inifrån har i Tensta undersökt två specifika brandhärdar och konflikter där våld och bränder används som medel för att uppnå andra mål. Att bränna en bil kan ge ett jobb eller pengar till olika projekt, sägs det. Och vad värre är, så har kommunen och samhället under en rad år, spätt på uppfattningen att våld lönar sig.
På nätkasino kan man förlora hela sin månadslön på några minuter. Samtidigt är storspelarna värda miljarder för spelbolagen. Nu vill statliga Svenska Spel erbjuda ett "tryggt alternativ". Men kan man lita på statens spelbolag när det vill börja sälja "spelvärldens crack-cocaine"? Eller är det framförallt storspelarnas pengar som lockar?
För 15 år sedan tog det svenska försvaret time-out för att bli modernare och vassare. I dag förundras omvärld och politiker över hur lite som blev kvar. Vad var det egentligen som hände? Pär Fjällström granskar en revolution där inget blev som det var tänkt.
När nationalekonomernas nya teorier blir politik, så beskrivs besluten ofta som nödvändiga och oundvikliga. Keynes på 30-talet och Friedman på 70-talet startade dramatiska förändringar där samhällsutvecklingen tog en helt ny riktning. Är det dags igen?
Det är lätt att förstå familjens förtvivlan när 4-åringen säger att hon inte älskar sig själv. Eller när 12-åringen vill ta sitt liv. Men när föräldrarna sökte hjälp hos landstingets barn- och ungdomspsykiatri kände de sig bara utpekade som dåliga mammor och pappor.
När Edward Snowden förra året fick det alternativa Nobelpriset inleddes i största hemlighet arbetet med att föra honom från Ryssland till Sverige. Men vägen till en framtid i Sverige för den spionmisstänkta visselblåsaren visade sig full av hinder. Det här är berättelsen om hur Snowden nästan kom till Sverige.
När patienterna började dö så växte kritiken mot Paolo Macchiarini, Karolinskas världsberömde forskare och kirurg. Men istället för att gå under jord så valde han att släppa in ett gäng undersökande journalister i sina forskningslabb och operationssalar. Är han hjärnan bakom en medicinsk skandal med drabbade över hela världen? Eller är han forskaren som är på väg att lösa en av medicinens stora gåtor?
Teamet som följer Karolinskas världsberömde kirurg Paolo Macchiarini fascineras över hans förmåga att överleva kritik som borde ha krossat en forskarkarriär. Men historien tar en oväntad vändning när journalisterna får tillgång till ett material som öppnar en nästan helt okänd del av stjärnkirurgens experiment.
När Karolinskas världsberömde forskare Paolo Macchiarini tar plats framför kameran så förstår alla inblandade snart att detta blir den sista intervjun med honom. Karolinskas rektor har just friat honom från alla anklagelser om forskningsfusk, men många frågor är fortfarande obesvarade.
Nato-debatten är hetare än på länge. Men vad skulle egentligen ett svenskt medlemskap betyda? Pär Fjällström reder ut begreppen. Hur mycket är vi redan med i Nato? Har ett litet land något att säga till om? Hur ser man i Washingtons försvarskretsar på Natos och Sveriges roll? Finns några alternativ?
Anki och Pasi älskar amerikanska bilar och hårdrock. De känner sig som en ganska vanlig familj i landsorten ända tills deras 15-åriga dotter ringer från Islamiska staten. Hur fritar man någon från IS? Ingen i Sverige verkar veta. Följ två föräldrars osannolika kamp för att rädda en dotter som sitter fast hos världens farligaste terrororganisation.
En ganska vanlig svensk familj tvingas utmana världens farligaste terrororganisation för att rädda sin 15-åriga dotter. Två flyktförsök har misslyckats och hennes pojkvän är död. Utanför dörren i Islamiska staten står IS-krigarna på kö för att få gifta sig med henne. Följ fortsättningen av två föräldrars osannolika resa för att göra det som alla sa var omöjligt.
Avslöjandet har väckt ilska i Danmark. Myndigheten som skulle skydda befolkningen från farlig antibiotikaresistens valde istället att värna om den mäktiga grisindustrins ekonomi. På näringens önskan slapp avelsgårdarna under flera år att bli undersökta och multiresistenta bakterier spred sig snabbt i grisstallarna. Nu smittas människor på båda sidor av Öresundsbron.
Del 1 av 3. Bröderna var bara 5 och 7 år gamla när polisen pekade ut dem som ansvariga för mordet på 4-årige Kevin. Sedan dess har de levt sina liv i hemlighet. De har aldrig gett sin bild av det som hände. Dan Josefsson berättar hela den gripande historien om ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall.
Del 2 av 3. Bröderna var bara 5 och 7 år gamla när polisen pekade ut dem som ansvariga för mordet på 4-årige Kevin. Sedan dess har de levt sina liv i hemlighet. De har aldrig gett sin bild av det som hände. Dan Josefsson berättar hela den gripande historien om ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall.
Del 3 av 3. Bröderna var bara 5 och 7 år gamla när polisen pekade ut dem som ansvariga för mordet på 4-årige Kevin. Sedan dess har de levt sina liv i hemlighet. De har aldrig gett sin bild av det som hände. Dan Josefsson berättar hela den gripande historien om ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall.
Del 1 av 2. Roy är bara några månader när Maja får veta att han antagligen inte kommer att överleva sin 2-årsdag - och att hans enda chans är ett medicinskt experiment. Men då måste Maja också acceptera forskningens villkor. För att forskarna ska veta att preparatet fungerar så får vart tredje barn en skenbehandling istället för det lovande läkemedlet. Maja kommer inte att få veta vad som gäller för Roy. Kanske får han precis den hjälp han behöver, kanske hinner han dö innan forskarna får tillräckligt tydliga resultat. Maja Ödmann tog med en kamera under ett år av ständig kamp för sin sons liv och tillsammans med SVT:s Bosse Lindquist försöker hon förstå läkemedelsbolagets beslut i jakten på ett medicinskt genombrott.
Del 2 av 2. Roy är bara några månader när Maja får veta att han antagligen inte kommer att överleva sin 2-årsdag - och att hans enda chans är ett medicinskt experiment. Men då måste Maja också acceptera forskningens villkor. För att forskarna ska veta att preparatet fungerar så får vart tredje barn en skenbehandling istället för det lovande läkemedlet. Maja kommer inte att få veta vad som gäller för Roy. Kanske får han precis den hjälp han behöver, kanske hinner han dö innan forskarna får tillräckligt tydliga resultat. Maja Ödmann tog med en kamera under ett år av ständig kamp för sin sons liv och tillsammans med SVT:s Bosse Lindquist försöker hon förstå läkemedelsbolagets beslut i jakten på ett medicinskt genombrott.
Har du mött kirurgerna Magnus och Mehmet så kommer du ihåg dem. "Att operera är lite som att dansa, det gäller att välja sin partner", säger Magnus. När Mehmet närmade sig pensionsåldern hade han tänkt lämna vidare till nästa generation kirurger. Men istället upplever han och Magnus att de måste kämpa för sjukhusets överlevnad. De känner sig plötsligt anklagade för att orsaka dödsfall bland patienterna. Västerviks sjukhus har hamnat mitt i en strid som sträcker sig till högsta politiska nivå. Vad ska det finnas för vård utanför storstäderna? Finns det bara plats för storsjukhus i framtiden?
Har du mött kirurgerna Magnus och Mehmet så kommer du ihåg dem. "Att operera är lite som att dansa - det gäller att välja sin partner", säger Magnus. När Mehmet närmar sig pensionsåldern hade han tänkt lämna vidare till nästa generation kirurger, istället upplever han och Magnus att de måste kämpa för sjukhusets överlevnad. De känner sig plötsligt anklagade för att orsaka dödsfall bland patienterna. Västerviks sjukhus har hamnat mitt i en strid som sträcker sig till högsta politiska nivå. Vad ska det finnas för vård utanför storstäderna? Finns det bara plats för storsjukhus i framtiden?
Svensk undersökande dokumentär från 2018. Amanda vägrar acceptera att hennes man ska ha försökt köra över en polis och att det var därför han sköts till döds efter en våldsam biljakt genom Örebro. När dokument inifråns Bo-Göran Bodin får kontakt med henne har hon dessutom börjat misstänka att polisen ger en felaktig bild av både biljakten och skotten. Del 1 av 2.
Svensk undersökande dokumentär från 2018. Amanda har fått se sin sambos sönderskjutna bil. Hon är nu ännu mer övertygad om att polisen givit en felaktig bild av hur hennes man sköts till döds efter en våldsam biljakt genom Örebro. Dokument inifråns reportrar får tillgång till material som gör det möjligt att i detalj studera vad som hände på Nygatan och träffar en av poliserna som var på plats vid skjutningen. Del 2 av 2.
Åttaårige Elias är spårlöst försvunnen. Hans skolbänk har stått tom i flera veckor. Samtidigt får journalisten Bo-Göran Bodin två tips som berättar helt skilda historier om vad som hänt pojken. Är han räddad eller kidnappad? En undersökande dokumentärserie om ett fall som upprört 100 000-tals på Youtube och Facebook, men som ingen journalist vågat berätta om. Del 1 av 3: Mörka krafter.
Åttaårige Elias är fortfarande försvunnen med sin mamma. På nätet växer hatet mot hans pappa. Men hur kan det vara så stor skillnad på aktivisternas och myndigheternas slutsatser? Journalisten Bo-Göran Bodin följer två tips om vad som har hänt pojken. Är han räddad eller kidnappad? En undersökande serie om ett fall som upprört 100 000-tals på Youtube och Facebook - och om en pappa som hoppas att polisen ska hitta hans son. Del 2 av 3: En ny mäktig motståndare.
Polisen har hittat åttaårige Elias och gripit hans mamma. Men organisationen som driver en hätsk kampanj mot pappan har inga planer på att ge sig. Och när mamman ställs inför rätta så väntar en ny överraskning för pappan. Journalisten Bo-Göran Bodin berättar den skakande historien bakom ett fall som upprört 100 000-tals på Youtube och Facebook. Del 3 av 3: Nätverkets makt.
Diza ligger vaken på nätterna bredvid sin fyra månader gamla son. I huvudet snurrar allt hon har läst på nätet. Ska hon tillåta att han vaccineras mot sjukdomar som mässling och polio? När träffade hon senast någon med mässling? Trots att vi lever i en pandemi tycks antivaccin-rörelsen koppla ett allt hårdare grepp om de unga föräldrarna. Hur gick det till när en skandaliserad brittisk läkare och en hemmamamma från Österbotten blev ett hot mot både barnhälsovården och kampen mot covid-19? Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson bestämde sig för att ta reda på svaret och drevs allt djupare in i att infiltrera dagens vaccinmotstånd. Del 1 av 3.
Diza blev mamma strax efter nyår. Hon vet att myndigheterna säger att barnvaccinationerna är extremt säkra - ändå kan hon inte sluta tänka på allt hon läst i sociala medier om biverkningar. Ett av orosmolnen är autism. Hur lyckas antivaccin-rörelsen hålla liv i myten om en koppling mellan vaccin och autism - trots att forskningen gång på gång visat att det inte stämmer? Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har infiltrerat vaccinmotståndsrörelsen för att få kontakt med människorna bakom de framgångsrika kampanjerna. En viktig förklaring visar sig finnas i en gåtfull allians mellan en av vår tids mest skandaliserade forskare och en allt större grupp av förtvivlade föräldrar. Del 2 av 3.
Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har infiltrerat antivaccinationsrörelsen i mer än 1,5 år. De har förvånats över all värme och gemenskap som präglar rörelsen. Men ju djupare in i rörelsen de lyckats komma, desto tydligare har det också blivit att det finns metoder och mål som oroliga föräldrar inte ska få reda på. Samtidigt är det dags för den nyblivna mamman Diza att fatta viktiga vaccinationsbeslut. Därför blir hon den första som får se bilderna inifrån rörelsen, även de som bara kunde fångas med dold kamera. Men kommer sanningen om hur företrädare för rörelsen manipulerar, vilseleder och döljer sina verkliga mål att påverka Dizas beslut? Del 3 av 3.
Minns ni den gigantiska pengarullningen i slutet av 1980 och början av 1990-talet? Medan utlandet såg på sjönk Sverige ner i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Ekonomer och politiker hävdade att det var svenskarnas eget fel, vi hade levt över våra tillgångar. Men det fanns en annan förklaring...