All Seasons

Season 1

  • S01E01 De financiële shock en ict shock

    • July 16, 2013
    • VRT CANVAS

    In deze eerste aflevering bekijkt Michaël Van Droogenbroeck twee van de zes schokken die onze economie op dit moment dooreen schudden: de financiële schok en de ICT schok. De financiële schok begon precies vijf jaar geleden toen de huizenbubbel in de Verenigde Staten barstte. Dit zorgde voor een dramatisch sneeuwbaleffect, de kredietcrisis leidde tot de bankencrisis en die droeg dan weer bij tot de landen- en eurocrisis. Michaël onderzoekt hoe het zover kon komen. De tweede schok is de ICT schok. Informatie- en communicatietechnologie heeft een sterke impact op alle economische processen en sectoren. Michaël praat met experts en bekijkt enkele boeiende voorbeelden van de nieuwe economie die duidelijk maken hoe de technologische revolutie ons leven veranderde en zal blijven veranderen.

  • S01E02 De shock van de groeilanden en demografische shock

    • July 23, 2013
    • VRT CANVAS

    Regio's en landen die tot voor kort nog als ontwikkelingslanden werden bestempeld, vertonen plots een ongeziene economische groei en steken ons razendsnel voorbij. Wat is er aan de hand? Michaël reist naar enkele sterk presterende economieën en probeert in kaart te brengen wat hun succesrecept is en hoe wij, met onze slabakkende economie, daar best mee om gaan. De bevolkingstoename en de overwegend jonge populatie in bepaalde regio's staat in schril contrast tot de afnemende bevolking en de vergrijzing in Vlaanderen en Europa. Hoog tijd om in kaart te brengen wat de gevolgen daar van zijn en hoe we ons best uit deze situatie kunnen redden.

  • S01E03 De energieshock en de groene shock

    • July 30, 2013
    • VRT CANVAS

    In deze aflevering bekijkt Michaël de laatste twee van de zes schokken die onze economie op dit moment dooreen schudden: de energieschok en de groene schok. Is de olie werkelijk op? Zitten we echt op het einde van het tijdperk van de goedkope fossiele brandstoffen en zullen we voor de eerste keer in 200 jaar volledig op een andere energiebron moeten overschakelen? Michaël stelt vast dat er wel degelijk fundamentele veranderingen aan de gang zijn op het vlak van onze energievoorziening, en die zullen grote gevolgen hebben. Want economie begint en eindigt met energie... Bovenop de energieschok komt de groene schok. Door de klimaatopwarming is er een acute nood aan een nieuwe, groene economie. Michaël onderzoekt welke impact de klimaatverandering op de economie heeft en welke stappen er ondernomen moeten worden om te vermijden dat we in een doemscenario terecht komen. De oplossingen blijken zowel financieel als technologisch haalbaar. Voor deze derde aflevering reist Michaël onder andere naar Marokko, waar hij in Marrakech de waterzuiveringsinstallatie van het Vlaamse bedrijf Waterleau bekijkt. Wat verderop gaat hij op bezoek bij Windvision, waar Johan Vos een windmolenmark plant. In Singapore gaat Michaël dan weer langs bij Ivan Woo van het West-Vlaamse Vyncke, dat hernieuwbare energie maakt voor het prestigeproject Gardens by the Bay. In eigen land praat hij met de broers Jens en Jonas De Maere, die mede dankzij de klimaatopwarming de Belgische wijnen op de kaart zetten. Daarnaast speekt hij met klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, Deens klimaatminister Martin Lidegaard, econoom Jeremy Rifkin, Cradle-to-Cradle auteur Michaël Braungart en Jean-Louis Nizet van de Belgische Petroleumfederatie.

  • S01E04 De megashock

    • August 6, 2013
    • VRT CANVAS

    In deze laatste aflevering bekijkt Michaël hoe de zes schokken die onze economie op dit moment dooreenschudden, samen één megaschok vormen die onvermijdelijk zal leiden tot een fundamenteel nieuwe economische orde. Michaël onderzoekt hoe de megaschok ontstaat en hoe deze gebeurtenis de machtsverhoudingen in de wereld ingrijpend zal veranderen. In Europa komen er een aantal scherpe onevenwichten aan het licht die dringend moeten aangepakt worden als we een plaatsje in de wereldeconomie willen behouden. Deze aflevering brengt Michaël o.a. naar onze zuider- en oosterburen om beide Europese economieën te vergelijken. In Frankrijk praat hij in Parijs met OFCE-econoom Gérard Cornilleau en in Hommes, nabij Tours, ontmoet hij Aymeric Le Brun van fietsenfabrikant Cyfac. Zijn Duitse reis brengt hem naar het bedrijf Karl Stahl in Süssen, nabij Stuttgart. In die stad spreekt hij met Hans-Olaf Henkel, voormalig voorzitter van het Bundesverbandes der Deutschen Industrie. Michaël trekt ook naar Den Haag, voor een ontmoeting met Rob De Wijk van het The Hague Centre for Strategic Studies.